Referat. Møde i Det Naturvidenskabelige Fakultets Akademisk Råd Torsdag den 16. juni, 2016 kl Lokale: Biologis NYE seminarrum.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat. Møde i Det Naturvidenskabelige Fakultets Akademisk Råd Torsdag den 16. juni, 2016 kl Lokale: Biologis NYE seminarrum."

Transkript

1 Ref.: tel Ref-AR Referat Møde i Det Naturvidenskabelige Fakultets Akademisk Råd Torsdag den 16. juni, 2016 kl Lokale: Biologis NYE seminarrum Dagsorden Tid Pkt. Emne Formål 10:15-10:30 1 Meddelelser fra formanden og dekanen 10:30-10:45 2 Forskningsformidlingsprisen Da der er indført en ny procedure om indstilling af kandidater til prisen, bedes Akademisk Råd udarbejde en prioriteret liste med op til tre kandidater til fakultetets ledelsesgruppe. Navne på forskere er indstillet i april/maj, og alle ved Syddansk Universitet herunder studerende, eksterne medlemmer af råd og udvalg samt alle medarbejdere har haft mulighed for at indstille. Læs mere om prisen her. 10:45-11:15 3 Ny budgetmodel NAT NATs nye budgetmodel er pt. i høring på fakultetet. Akademisk Råd bedes komme med deres kommentarer til modellen på mødet. Se bilag 3.1 (beskrivelse af model) + bilag 3.2 (modelberegning) 11:15-11:45 4 Budgetstrategi Se bilag 4.1, strategiske tilvalg (fortroligt dokument. Indsendt til Rektorsekretariatet slut maj) Se bilag 4.2, status på budget Naturvidenskab Der kan evt. drøftes opfølgning på uddannelsesseminar, hvis tiden er til det. 11:45-11:55 5 Udmærkelser på eksamensbeviset Evt. Akademisk Råd bedes drøfte en procedure for udmærkelser på eksamensbevis. Se pkt. 5 i bilag 5.1 og læs mere her. Deltagere: Martin Zachariasen, Jesper Wengel, Jacob Kongsted, Finn Kirpekar, Rolf Fagerberg, Kristian Severin Rasmussen, Sanne Lindgaard Hedemann, Susanne Juhl Hansen, Heidi Grøn Jensen, Tina Ellehuus Larsen (referent). Afbud: Birgitte H. Kallipolitis, Ronnie Glud Fraværende uden afbud: Jon Kingo Christensen, Stina Pochinda Funder

2 Ref.: tel Ref-AR Referat: 1. Meddelelser fra formanden og dekanen - Martin Zachariasen startede med at sige tak til akademisk råd for deltagelse i uddannelsesseminaret den 7. juni. Næste skridt for udmøntningen af besparelserne på uddannelse er nu, at institutternes handleplaner er til godkendelse i fakultetets ledelsesgruppe til september. Herefter er institutterne ansvarlige for udmøntning af handleplanerne. - Martin Zachariasen orienterede om, at bestyrelsen har godkendt følgende tilvalg for SDU: o Fyrtårnsprojekter: Droner, velfærdsinnovation og Open Data Experimentarium. Alt sammen en styrkelse af SDUs samfundsengagement o Student Life: Opgradering af campus fysiske faciliteter o Midler reserveres til medfinansiering til store bevillinger, fx fra Danmarks Grundforskningsfond Jesper Wengel ønskede at vide, hvordan disse tilvalg kan ses som en modvægt til besparelserne på fagmiljøerne, som netop er gennemført. - Martin Zachariasen gav herefter en fortrolig orientering om, at der er en ny organisering på vej omkring forskning, innovation, forskerstøtte og SDU Erhverv på SDU. 2. Forskningsformidlingsprisen Akademisk Råd diskuterede de foreslåede kandidater, og indstillede dem i prioriteret rækkefølge til ledelsesgruppen. 3. Ny budgetmodel NAT Dekanen skitserede kort, at NATS nye budgetmodel har været i høring i institutråd og akademisk råd. Fakultetets ledelsesgruppe vil drøfte høringssvarene den , hvorefter en revideret model forventes vedtaget inden sommer. Vedtagelse vil dog først ske, når ledelsesgruppen har set en modelberegning for Akademisk råd havde følgende kommentarer til høringen: - Det er vigtigt, at der i en incitamentsbåret model tages højde for, at der ikke skabes suboptimering institutterne imellem, da det kan skade samarbejdsånden. Fx kan suboptimering ske i forhold til STÅ-fordelingen. Akademisk Råd anbefaler derfor også, at der fastholdes ét fælles studienævn af hensyn til helhedssynet på NATs uddannelser. - Grundbevillingen kunne deles op i de to delelementer, forskningsdækning af undervisning og udligning. - Akademisk Råd foreslår en gradueret fordeling af forskningsbevillingen, så de eksterne bevillinger med stort overhead udløser en mindre ordinær supplerende indtægt fra de eksterne indtægter inkl. overhead end dem, som modtager mindre overhead. Fx bør der ved bevillinger med et overhead på 44% være en mindre supplerende indtægt end de foreslåede 15%. - Akademisk Råd anbefaler, at det overvejes, hvor store dimensioner medfinansiering ved etablering af større centre bør antage. Især større indlejringsforpligtigelser kan give udfordringer ved centerudløb.

3 Ref.: tel Ref-AR Budgetstrategi Akademisk Råd udtrykte tilfredshed med at være en del af processen omkring uddannelsesseminaret den 7. juni. Derudover havde Akademisk Råd modtaget et fortroligt dokument om NATs forslag til tilvalg. Tilvalg, som ønskes finansieret af Direktionens strategiske pulje. Forslagene har været i gennem en første drøftelse af Direktionen i slutningen af maj, hvor der ikke blev udvalgt nogen af NATs forslag, men hvor NAT dog kan indgå i et eller flere af de vedtagne tilvalg. Martin Zachariasen orienterede om, der til gengæld vil være en ny proces for tilvalg til efteråret, hvor forventningen er, at Naturvidenskabs forslag til tilvalg igen vil være til drøftelse. Dekanen understregede, at Direktionens strategiske pulje udelukkende kan bruges til tidsbegrænsede initiativer, og at der skal være medfinansiering fra fakulteterne. Der resterer følgende midler i direktionens strategiske pulje efter udmøntningen af de første tilvalg (se meddelelser fra formanden og dekanen): 7, 14, 39 mio. kr. (2017, 2018, 2019). Konklusion og to-do: Da der var tale om en fortrolig drøftelse, tages Akademisk Råds kommentarer ikke med i referatet, men sendes i stedet direkte til dekanen. Akademisk Råd gav på mødet endvidere udtryk for, at de gerne vil inddrages i tilvalgsdiskussionen fremover, hvis dekanen finder det relevant. 5. Udmærkelser på eksamensbeviset Dekanen orienterede om, at principperne for talentudvikling på SDU er baseret på ministeriets talentbekendtgørelse, som var klar for et års tid siden. Akademisk Råd drøftede, hvordan processen skulle være for tildeling af udmærkelser. Der var enighed om, at der bør udarbejdes nogle principper for tildeling på NAT, før Akademisk Råd kan tage endeligt stilling til, hvem der skal bedømme, om en studerende fortjener en udmærkelse. Der er desuden bekymring for, hvor meget opgaven vil fylde for et eventuelt bedømmelsesudvalg. Konklusion og to-do: FAK-SEK ser på udarbejdelse af principper for NAT. Herefter tages det op i Akademisk Råd igen. 6. Evt. - Formanden orienterede om, at de tværgående talentprogrammer henvender sig til studerende fra alle fakulteter, og at et eller to talentprogrammer igangsættes til efteråret. Formanden tilføjede, at Universitetsrådet er involveret i bedømmelsen af de indleverede programforslag (fem programforslag var indkommet i den aktuelle runde). - Formanden orienterede desuden om, at har været 180 ansøgninger til VILLUM Fondens blokstipendier i denne omgang, og der er uddelt 19 stipendier. Det er ca. dobbelt så mange ansøgninger som tidligere. Tre bevillinger er gået til SDU. - Biannual Advisory Seminar til efteråret: Følgende emner aftaltes:

4 Ref.: tel Ref-AR o Forskningsledelse o Talentudvikling, karrierevejledning og forskeruddannelse - Tina Ellehuus Larsen medbragte desuden materiale på kandidat til æresdoktorat. Akademisk Råd forhåndsgodkendte den foreslåede kandidat samt bedømmelsesudvalg.

5 Bilag MZ UDKAST Ny budgetmodel for Det Naturvidenskabelige Fakultet Dette dokument indeholder en række principielle overvejelser om den interne fordeling af indtægter til institutterne ved Det Naturvidenskabelige Fakultet også kaldet fakultetets budgetmodel (i modsætning til SDUs budgetmodel, som fordeler midlerne imellem fakulteterne). Desuden beskrives et konkret forslag til en ny budgetmodel. I teksten herunder er der en række henvisninger til det nyeste budgethæfte for fakultetet ( Budget og rammeberegning ). Budgetmodellen vedrører kun fordelingen af fakultetets uddannelsesbevilling (afsnit 8.1), forskningsbevilling (afsnit 8.2), den historiske del af de særlige tilskud (afsnit ) og centrale poster (afsnit ). Fordelingen af øvrige indtægter er uændret. Dette betyder bl.a. at institutterne fortsat vil modtage det fulde overhead fra eksterne bevillinger og samtidig skal finansiere projektafgiften på 10% (se afsnit og 5.4.4). Principielle overvejelser For at vurdere om en budgetmodel er hensigtsmæssig kan man vurdere den ud fra en række kriterier. Jeg vil her nævne tre kriterier, som jeg anser som vigtige. 1. Forudsigelighed: En budgetmodel bør være forudsigelig i den forstand at (strategiske) handlinger bør have en forudsigelig økonomisk effekt. Dette hænger også sammen med budgetmodellens enkelhed eller kommunikerbarhed. 2. Incitamentsbåret: En budgetmodel bør understøtte de (strategiske) handlinger som vi ønsker. Resultater og økonomisk effekt bør være forbundne på et forståeligt konkret og principielt niveau. 3. Stabilitet: En budgetmodel bør ikke være alt for følsom, dvs. ændre de økonomiske vilkår for institutterne for drastisk fra år til år. Ud fra disse kriterier kan man karakterisere den nuværende budgetmodel således: Uddannelsesbevillingen er incitamentsbåret idet institutterne modtager en andel af de taxameterindtægter, som de producerer. Dog er modellen ikke forudsigelig, idet den procentvise andel som institutterne modtager varierer fra år til år og har været faldende de seneste år (se bilag 17). Forskningsbevillingen er stabil, idet den baserer sig på antallet af fastansatte VIP på instituttet. Til gengæld er den ikke forudsigelig, idet VIP- taxameteret har varieret fra år til år (se igen bilag 17). Endelig er den ikke incitamentsbåret, idet instituttets performance grundlæggende ikke påvirker instituttets forskningsbevilling. 1

6 Fordelingen af løntilskud til forskeruddannelse (ph.d.) er forudsigeligt, incitamentsbåret og relativt stabil, idet antallet af ph.d.- indskrivninger er forholdsvis fast fra år til år og løntilskuddet har ikke ændret sig over en årrække. Fordelingen af omstillingspuljen foretages kun delvis på basis af vedtagne principper, og er i praksis en forhandling mellem institutleder(e) og dekan. Fordelingen er delvis incitamentsbåret, idet tiltrækning af eksterne bevillinger eller gode medarbejdere ofte vil medføre medfinansiering fra omstillingspuljen. Fordelingen er dog hverken forudsigelig eller stabil og det er heller ikke sikkert at den nødvendigvis skal være det. Dog er der brug for mere hensigtsmæssige principper til fordeling af omstillingspuljen, således at puljen ikke er en gratis omgang fra det enkelte instituts synspunkt. Fordeling af uddannelsesbevillingen Af de samlede taxameterindtægter, fortrinsvis STÅ og færdiggørelsesbonus, tilbageholder Rektor 30% til finansiering af fællesadministrationen, husleje, bygningsdrift etc. Desuden bruges 3% til finansiering af fire nye uddannelsesincitamenter (se afsnit ). Det foreslås at de nye incitamentsbårne uddannelsesindtægter sendes direkte videre uden beskatning til de institutter, som har optjent dem. Fakultetet modtager således 67% af den samlede taxameterindtægt. Efter beskatning modtager institutterne i dag mindre end 40% af de samlede indtægter som de genererer, og denne andel har været faldende (se Bilag 17). Det foreslås at institutterne fremadrettet modtager en fast andel af de samlede STÅ- taxameterindtægter som de genererer, fx 50%. Den optjente færdiggørelsesbonus uddeles ikke til institutterne, men bruges til at finansiere fakultetets fællesudgifter og omstillingspulje. Dette vil gøre indtægten forudsigelig, incitamentsbåret og mere stabil end i den nuværende budgetmodel. Desuden vil en højere andel bedre kunne finansiere de reelle undervisningsudgifter på institutterne; til gengæld vil forskningsbevillingen alt andet lige blive beskattet højere for at kunne finansiere fakultetets fællesudgifter. Fordeling af forskningsbevillingen Den ordinære forskningsbevilling fordeles til fakulteterne efter tre incitamenter. Den mindste del, BFI- indtægterne, sendes direkte videre til de fakulteter som har optjent dem. I fakultetets nye budgetmodel foreslås det at BFI- indtægterne sendes direkte videre uden beskatning til de institutter, som har optjent dem. Den største del af forskningsbevillingen deles ud til fakulteterne efter to ligevægtige nøgler. Den ene nøgle måler fakulteternes eksterne indtægter, mens den anden understøtter forskningsdækningen af undervisningen. Direktionen har besluttet at fastfryse forskningsdækningsdelen indtil videre, således at det fremadrettet kun er omfanget af eksterne indtægter, som kan ændre forskningsbevillingen. Ud over de nævnte, delvis incitamentsbårne dele af forskningsbevillingen, modtager hvert fakultet en fast omstillingsbevilling, som skal udligne udgangsforskellen mellem den nye og gamle SDU budgetmodel. 2

7 Det foreslås at fakultetets forskningsbevilling fordeles til institutterne således: 1. Den første del fordeles med udgangspunkt i instituttets eksterne indtægter, således at instituttet modtager ordinære indtægter svarende til en fast procentandel af de eksterne indtægter inkl. overhead, fx 15%. De eksterne indtægter beregnes på samme måde som i SDUs budgetmodel som et rullende 3- årigt gennemsnit. 2. Den anden del er et grundbevilling, der både skal understøtte forskningsforankringen af instituttets uddannelser og fungere som en udligningsbevilling i forhold til fakultetets gamle budgetmodel. Grundbevillingen fastsættes 3 år frem ad gangen, og vil ikke nødvendigvis være konstant. Det skal igen bemærkes, at institutterne fortsat vil modtage alt overhead fra eksterne bevillinger og samtidig skal betale projektafgiften på 10% til Rektor. I forslaget ovenfor vil instituttet til gengæld modtage 15% af bevillingens størrelse (inklusive overhead) i yderligere ordinære indtægter. Alt andet lige vil en ekstern bevilling således øge instituttets ordinære indtægter, selv om den eksterne bevilling er uden overhead. Størrelsen på overhead for en ekstern bevilling bør således fremadrettet tages med i betragtning når omfanget af medfinansiering fastsættes men der vil med den foreslåede model altid være plads til medfinansiering. Fordeling af historiske særlige tilskud Institutterne modtager i dag en række faste tilskud, som baserer sig på historiske aftaler (se afsnit ). Det foreslås at disse særlige tilskud nedlægges og fremadrettet fordeles efter den nye budgetmodel. Fordeling af centrale poster Fakultetet finansierer i dag institutternes censoromkostninger og institutlederlønninger krone for krone (se afsnit ). Det foreslås at disse midler fordeles efter den nye budgetmodel og derfor finansieres af institutterne fremadrettet. Fordeling af løntilskud til forskeruddannelse Det foreslås at den nuværende model videreføres. Dette betyder at institutterne modtager finansiering svarende til 1/3 af gennemsnitslønnen for en ph.d.- studerende svarende til omkring kr per ph.d.- indskrivning. For at forenkle administrationen bør det overvejes at gøre tilskuddet til en bonus, der overføres til instituttet det år hvor indskrivningen gennemføres. Måltal for antal ph.d.- indskrivninger forhandles mellem dekan og institutledere, og bør samlet ramme et niveau på ph.d.- indskrivninger per år. Fordeling af fakultetets omstillingspulje Den nuværende anvendelse af fakultetets omstillingspulje fremgår af Bilag 11 og 12. Det fremgår af afsnit at omstillingspuljen samlet (dvs. summen af udmøntet, reserveret og disponibel pulje) udgør næsten 19 mio. i 2016 og godt 17 mio. i Dette er mere end 10% af fakultetets samlede ordinære indtægter. Omstillingspuljens niveau bør falde til omkring 5% fra 2019 og frem, således at en større andel af fakultetets ordinære indtægter kan fordeles til institutterne. Derfor foreslås følgende principper for anvendelse af omstillingspuljen fremadrettet: 1. Omstillingspuljen benyttes kun til at understøtte større initiativer, der kræver et samlet finansieringsbehov på mindst 0,5 mio. 3

8 2. Initiativer der fortrinsvis kommer et enkelt institut til gode (fx en start- up pakke til en ny medarbejder) skal finansieres 1:1 af det pågældende institut, dvs. hvis et initiativ koster 2 mio., må instituttet finansiere 1 mio. Instituttets finansiering skal tages over ordinære midler og kan ikke være in- kind. Hvis der er tale om en underskudsgaranti gælder de samme principper. 3. Omstillingspuljen kan som udgangspunkt ikke bruges til at finansiere fastansatte medarbejdere på institutterme dog kan frikøb til et konkret strategisk formål finansieres i en tidsbegrænset periode. 4. Omstillingspuljen er fortrinsvis beregnet til at medfinansiere start- up omkostninger, fastholdelsesomkostninger, forskningsinfrastruktur samt større undervisnings- og forskningssatsninger på tværs af fakultetet. 4

9 Bilag 3.2 Ny budgetmodel for NAT - foreløbig modelberegning for 2016 Beregningsgrundlag IMADA FKF BI BMB I alt Uddannelse Taxameterindtægter (inkl. 30% skat til rektor) Forskning Eksterne indtægter (med overhead) Gammel budgetmodel IMADA FKF BI BMB I alt Uddannelse Deltidsuddannelse (taxameter og deltagerbetaling) Uddannelsesbevilling Beskatning Uddannelsesbevilling i alt Forskning SDU2020, Barsel, Elev, Forskeruddannelse Forskningstilskud (VIP- taxameter) Beskatning Forskningsbevilling i alt Særlig tilskud (historiske) og centrale poster Kemibrug (KIROS) + Science Lab Biler SOS- Frugt, Papirvarer m.v Koordinatorfunktioner NAMADI Studerende i Grønland Proteomics Administrativ bistand Institutledertilskud Censoromkostninger Særlig tilskud (historiske) og centrale poster i alt Særlige tilskud (tidsbegrænsede) Medfinansiering af værksted Adm. SDC Omicsuddannelse Studieleder Censorformand Forskningsråd Adm. MaxO Web- support CP Ph.d. bonus Villum (Komp. for projektafgift) LSUL (Komp. for 5% projektafgift) Særlige tilskud (tidsbegrænsede) i alt Øvrige indtægter Øvrige indtægter fra andre hovedområder Omstillingspulje Øvrige indtægter i alt

10 Andre indtægter ikke på finanslov Salg af varer og øvrige driftsindtægter Indtægter fra eksterne midler Eksterne Ph.d.- taksametre Projektafgift Overhead Andre indtægter ikke på finanslov i alt Samlet bevilling gammel budgetmodel Ny budgetmodel IMADA FKF BI BMB I alt Uddannelse Deltidsuddannelse (deltagerbetaling) Indtægter fra nye incitamenter (3%) Andel af taxameterindtægter 50,0% Uddannelsesbevilling i alt Forskning SDU2020, Barsel, Elev, Forskeruddannelse BFI- indtægter Andel af eksterne indtægter 15,0% Grundbevilling Forskningsbevilling i alt Særlige tilskud (tidsbegrænsede) Medfinansiering af værksted Adm. SDC Omicsuddannelse Studieleder Censorformand Forskningsråd Adm. MaxO Web- support CP Ph.d. bonus Villum (Komp. for projektafgift) LSUL (Komp. for 5% projektafgift) Særlige tilskud (tidsbegrænsede) i alt Øvrige indtægter Øvrige indtægter fra andre hovedområder Omstillingspulje Øvrige indtægter i alt Andre indtægter ikke på finanslov Salg af varer og øvrige driftsindtægter Indtægter fra eksterne midler Eksterne Ph.d.- taksametre Projektafgift Overhead Andre indtægter ikke på finanslov i alt Samlet bevilling ny budgetmodel

11 Bilag 4.2 Budget 2017 og overslagsår Mio. kr pris- og lønniveau 2016 Budget 2017 og BO-årene Naturvidenskab Budget 2016 Forventet regnskab 2016 Budget 2017 Budgetoverslag 2018 Budgetoverslag 2019 Budgetoverslag 2020 Indtægter Ordinær virksomhed Uddannelse 82,9 82,7 83,839 84,148 83,068 81,406 Forskning 84,5 83,8 88,667 91,476 84,434 82,194 Øvrige indtægter (på finanslov) 3,1 6,6 2,356-0,868-2,011-2,446 Andre indtægter (ikke på finanslov) 16,7 16,6 14,743 14,659 14,217 14,280 Ordinær virksomhed i alt 187,2 189,7 189,6 189,4 179,7 175,4 Ekstern virksomhed og særlige tilskud Kommerciel indtægtsdækket virksomhed 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 Retsmedicinske undersøgelser 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Særlige tilskud 0,0 0,2 0,0 0,0 0,0 0,0 Tilskudsfinansieret forskning 180,9 180,9 180,1 180,6 181,7 181,7 Andre tilskud 3,5 4,4 4,2 2,7 2,6 2,6 Ekstern virksomhed i alt 184,6 185,6 184,4 183,5 184,5 184,5 Indtægter i alt 371,8 375,3 374,0 372,9 364,2 359,9 Omkostninger Ordinær virksomhed Løn 169,3 170,5 174,4 166,2 156,8 154,4 Øvrig drift 23,5 27,2 22,9 22,9 23,9 21,2 Afskrivninger 3,4 3,4 2,5 2,0 1,7 1,6 Ordinær virksomhed i alt 196,2 201,1 199,8 191,1 182,4 177,3 Ekstern virksomhed og særlige tilskud Løn 103,1 102,8 102,8 103,0 101,0 101,0 Øvrig drift 81,5 82,9 81,7 80,5 83,5 83,5 Ekstern virksomhed og særlige tilskud i alt 184,6 185,6 184,4 183,5 184,5 184,5 Omkostninger i alt 380,9 386,7 384,2 374,6 366,9 361,8 Driftsresultat Ordinær virksomhed -9,0-11,4-10,2-1,7-2,7-1,8 Ekstern virksomhed og særlige tilskud 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Driftsresultat i alt excl ekstraordinære indtægter -9,1-11,4-10,2-1,7-2,7-1,8 Ekstraordinære indtægter 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Resultat i alt -9,1-11,4-10,2-1,7-2,7-1,8 Primo reservation ordinær virksomhed 51,8 47,1 35,7 25,5 23,7 21,0 Primo reservation ekstern virksomhed 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 Ultimo reservation ordinær virksomhed 42,8 35,7 25,5 23,7 21,0 19,2 Ultimo reservation ekstern virksomhed 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 Egenkapital/reservation er i årets priser.

12 Bilag 5.1 Godkendt i direktionen den 26. november 2015 Principper for talentudvikling af studerende Indholdsfortegnelse 0. Formål Principper Kriterier for talentudvikling Talentprogrammer Kriterier for talentprogrammer Procedure for godkendelse af talentprogrammer Individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter Kriterier for individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter Procedure for godkendelse af individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter Udmærkelser på eksamensbeviset Kriterier for udmærkelser på eksamensbeviset Procedure for udstedelsen af udmærkelser på eksamensbeviset... 5 Side 1 af 6

13 Godkendt i direktionen den 26. november Formål Formålet med principperne er at sætte rammer for universitetets arbejde med talentudvikling, som skal sikre, at SDU s talentudviklingsaktiviteter lever op til en fælles standard og et højt kvalitetsniveau. Principperne er udarbejdet med udgangspunkt i talentbekendtgørelsen 1 (15. maj 2015). Der henvises løbende til de aktuelle paragraffer i de enkelte afsnit. Principper for talentudvikling ved SDU udmøntes i en række kriterier, som er udarbejdet på baggrund af en erfaringsopsamling blandt interessenter ved SDU. Endvidere beskrives de forskellige typer af talentaktiviteter, som ved SDU kan udløse en anerkendelse eller en udmærkelse på eksamensbeviset. Under de enkelte typer af talentaktiviteter er det angivet, hvad aktiviteten skal leve op til for at udløse en anerkendelse eller en udmærkelse på eksamensbeviset. Desuden er det angivet, hvem der har ansvaret for at sikre, at aktiviteterne lever op til de fastsatte kriterier. 1. Principper Talentudvikling for studerende ved SDU har til formål at understøtte og styrke indsatsen for særligt talentfulde studerende, således at en begrænset andel af de dygtigste og højt motiverede studerende får større faglige udfordringer end gennem de krav, der stilles ved deres ordinære uddannelse 2. Talentudvikling ved SDU har til formål at styrke en mangfoldig talentindsats ved hjælp af forskellige tilbud af programmer til talentfulde studerende. Talentprogrammerne kan dække alle fagområder på både bachelor- og kandidatniveau. På SDU skal den enkelte aktivitet afspejle tilgangen til talentudvikling i talentprogrammets mål, tilrettelæggelse og målgruppe. På SDU lægges der vægt på kvalitet og højt fagligt niveau. Dette gælder både i forhold til den studerende og selve talentprogrammet. SDU ønsker at skabe et talentmiljø, der støtter op om talentudviklingen. Talentudvikling ved SDU lever op til de af universitetet indeværende fastsatte kriterier for talentudvikling. 2. Kriterier for talentudvikling Det følgende indeholder de af SDU fastsatte kriterier for talentudvikling: SDU stiller højere faglige krav til den studerendes læringsudbytte end det normalt forventede niveau på de ordinære uddannelser. Talentudviklingsaktiviteten kræver en høj grad af selvstændighed i opgaveløsningen. 1 Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen) 2 Talentbekendtgørelsens 2 Side 2 af 6

14 Godkendt i direktionen den 26. november 2015 SDU tilbyder den studerende en høj grad af individuel og fælles feedback fra undervisere og andre ressourcepersoner tilknyttet aktiviteten. Den studerende får adgang til undervisernes og andre ressourcepersoners netværk med relevans for talentudviklingsaktiviteten. Tilgangen til undervisningen og andre aktiviteter i talentudviklingsaktiviteten er begrundet i viden og erfaringer med at fremme talenter. Der sker løbende en udvikling af tilgangen til undervisning og andre aktiviteter baseret på underviseres og ressourcepersoners læring og eksperimenter med undervisnings- og læringsformer. Evalueringen sikrer læring af talentaktiviteten med henblik på at sætte nye standarder for fremtidig talentudvikling. 3. Talentprogrammer 3 Talentprogrammer består i ekstra-curriculære aktiviteter, der er tilrettelagt af SDU enten lokalt eller tværfakultært, og som bliver udbudt til en begrænset gruppe af studerende. Der skal ske en udvælgelse af studerende til talentprogrammer efter en konkret vurdering af ansøgere. Vurderingen sker efter objektive og fagligt konkrete optagelseskriterier. Talentprogrammer ved SDU er belagt med ECTS-point, som angiver den forventede arbejdsbelastning. 3.1 Kriterier for talentprogrammer Der skal være et klart formål og mål for programmet, så det er tydeligt for den studerende, hvad der skal arbejdes hen imod, og hvad der kræves for at nå det Talentprogrammer skal være tilrettelagt på en sådan måde, at det er muligt for den studerende at gennemføre programmet sideløbende med dennes hoveduddannelse og indenfor normeret studietid 4. Ved tværfakultære talentprogrammer indgår der i opgaveløsningen et krav til samarbejde de studerende imellem Talentprogrammer ved SDU skal have af et omfang svarende til minimum 10 ECTS for at kunne udløse en anerkendelse til den studerendes eksamensbevis. Udvælgelsen af studerende til talentprogrammerne sker ud fra adgangskriterier, der sikrer det bedste match mellem den studerende og det pågældende program. 3 Talentprogrammer er SDU s betegnelse for det, der refereres til som talentforløb med ekstra ECTS-point i talentbekendtgørelsens 6 4 Talentbekendtgørelsens 6, stk. 3 Side 3 af 6

15 Godkendt i direktionen den 26. november Procedure for godkendelse af talentprogrammer Der er oveordnet set to former for talentprogrammer ved SDU; lokalt forankrede programmer og tværfakultære programmer, som udbydes af to eller flere fakulteter Talentprogrammer forankret på et fakultet, institut, eller uddannelsesniveau Fakultært forankrede talentprogrammer skal godkendes af det relevante studienævn, som sikrer at programmet lever op til SDU s kriterier for talentudvikling og talentprogrammer Tværfakultære talentprogrammer Talentprogrammer som udbydes til studerende på tværs af SDU s fakulteter skal godkendes af et underudvalg under Uddannelsesrådet, som sikrer, at programmet lever op til SDU s kriterier for talentudvikling og talentprogrammer. Som en del af godkendelsen i Uddannelsesrådet besluttes det, hvilket studienævn der har ansvar for afholdelse, administration og kvalitetssikring af det pågældende tværfakultære program. 4. Individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter 5 Individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter er talentaktiviteter, som ikke indgår i et talentprogram, og som er initieret af den studerende selv og/eller dennes vejleder. Anerkendelse af ekstra-curriculære aktiviteter på eksamensbeviset forudsætter, at den studerende har deltaget i dokumenterbare faglige aktiviteter, som lever op til nedenstående kriterier. 4.1 Kriterier for individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter Der skal ved ekstra-curriculære aktiviteter være en sammenhæng med den uddannelse, den studerende er optaget på. Endvidere skal aktiviteterne styrke uddannelsens kvalitet og relevans i forhold til arbejdsmarkedet. Ekstra-curriculære aktiviteter skal, for at kunne anerkendes på eksamensbeviset, leve op til SDU s kriterier for talentudvikling. Den studerende skal, for at få anerkendt aktiviteten på eksamensbeviset, have gennemført den uddannelse, som vedkommet er indskrevet på, på normeret tid 6. Individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter kan bestå i 7 : o Deltagelse i fagrelevante konferencer o Publicering af artikler i anerkendte tidsskrifter o Deltagelse i fagrelevante konkurrencer 5 Individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter er SDU s betegnelse for det, der refereres til som ekstra-curriculære aktiviteter i talentbekendtgørelsens 5 6 Talentbekendtgørelsens 5, stk. 3 7 Talentbekendtgørelsens 5, stk. 2 Side 4 af 6

16 Godkendt i direktionen den 26. november 2015 o o Deltagelse i fagrelevante aktiviteter, der ikke indgår i normeringen af uddannelsens ECTSpoint Deltagelse i forsknings- og udviklingsaktiviteter 4.2 Procedure for godkendelse af individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter Det enkelte studienævn udarbejder retningslinjer for, hvilke aktiviteter, der kan føre til anerkendelse af ekstra-curriculære aktiviteter på eksamensbevise for deres studerende. Studienævnets retningslinjer skal godkendes i Uddannelsesrådet. For at få anerkendt individuelle ekstra-curriculære talentaktiviteter på eksamensbeviset, skal der være tilknyttet en vejleder til aktiviteten, som indstiller til det relevante studienævn, at den aktivitet den pågældende studerende har gennemført bør udløse en anerkendelse til eksamensbeviset. Indstillingen skal indeholde en redegørelse for den studerendes bidrag i den konkrete aktivitet samt dokumentation for deltagelse og gennemførsel. 5. Udmærkelser på eksamensbeviset 8 Udmærkelser på eksamensbeviset forudsætter, at den studerende har opnået et højt fagligt niveau i forhold til uddannelsens øvrige studerende. Endvidere skal den studerende, i relation til dennes fagområde, som minimum have dokumenteret et af nedenstående kriterier. 5.1 Kriterier for udmærkelser på eksamensbeviset Den studerende har opnået kvalifikationer ud over, hvad der kan forventes opfyldt i forhold til uddannelsens læringsmål. (5.2.1) Den studerende har demonstreret ekstraordinære eller særlige innovative evner i forhold til at have udviklet, organiseret og realiseret faglige eller tværfaglige initiativer. (5.2.2) Den studerende har gennemført af SDU tilrettelagt talentprogrammer på 30 ekstra ECTS-point ud over normeringen på bacheloruddannelsen og/eller 20 ekstra ECTS-point ud over normeringen på kandidatuddannelsen. (5.2.3) 5.2 Procedure for udstedelsen af udmærkelser på eksamensbeviset Udmærkelse for ekstraordinær faglig karakter 9 Udmærkelser der gives til studerende, som har opnået kvalifikationer ud over, hvad der kan forventes opfyldt i forhold til uddannelsens læringsmål, skal bero på en samlet vurdering af den studerendes faglige niveau herunder af specialet eller bachelorprojektet. 8 Talentbekendtgørelsens 4 9 Talentbekendtgørelsens 4, stk. 1 Side 5 af 6

17 Godkendt i direktionen den 26. november 2015 Det forudsættes, at både eksaminator og censor indstiller specialet eller bachelorprojektet til et udvalg af fagkyndige nedsat 10 af dekanen eksempelvis Akademisk Råd eller et underudvalg heraf, som vurderer, om den studerendes faglige niveau, herunder om specialet eller bachelorprojektet, har en sådan ekstraordinær faglig karakter, som berettiger en udmærkelse Udmærkelse for ekstraordinære eller særlige innovative evner 11 Udmærkelser der gives til studerende, som har demonstreret ekstraordinære eller særlige innovative evner til at have udviklet, organiseret og realiseret faglige eller tværfaglige initiativer, sker efter indstilling fra studieleder, uddannelsesleder eller tilsvarende til et udvalg af fagkyndige nedsat af dekanen 12 eksempelvis Akademisk Råd eller et underudvalg heraf. Udvalget vurderer, om de ekstraordinære eller særlige innovative evner berettiger en udmærkelse Udmærkelse for at have gennemført talentprogrammer på minimum 30 ECTS på bachelorniveau og/eller 20 ECTS på kandidatniveau 13 Har den studerende gennemført et af SDU tilrettelagt talentprogram på minimum 30 ECTS på bachelorniveau og/eller 20 ECTS på kandidatniveau inden for normeret studietid, udløser det en udmærkelse på eksamensbeviset. 10 Talentbekendtgørelsens 4, stk Talentbekendtgørelsens 4, stk Talentbekendtgørelsens 4, stk Talentbekendtgørelsens 6, stk. 4 Side 6 af 6

Principper for talentudvikling af studerende

Principper for talentudvikling af studerende Principper for talentudvikling af studerende Indholdsfortegnelse 0. Formål... 2 1. Principper... 2 2. Kriterier for talentudvikling... 2 3. Talentprogrammer... 3 3.1 Kriterier for talentprogrammer... 3

Læs mere

Referat af. Ekstraordinært møde i Akademisk Råd for det Naturvidenskabelige Fakultet Onsdag den 4. maj, 2016 kl

Referat af. Ekstraordinært møde i Akademisk Råd for det Naturvidenskabelige Fakultet Onsdag den 4. maj, 2016 kl Ref.: tel Ref-AR 04.05.2016 Referat af Ekstraordinært møde i Akademisk Råd for det Naturvidenskabelige Fakultet Onsdag den 4. maj, 2016 kl. 14.30-15.45 Lokale: FAK-SEK projektlokale Dagsorden Tid Pkt.

Læs mere

Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen) BEK nr 597 af 08/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 30. december 2016 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Videregående Uddannelser,

Læs mere

Talentstrategi i UCL. Udkast. Udvalg af fagkyndige

Talentstrategi i UCL. Udkast. Udvalg af fagkyndige Talentstrategi i UCL Udkast Udvalg af fagkyndige April 2018 Udvalg af fagkyndige Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. Indhold 1. Talentstrategi i UCL... 3 1.1 Formelle rammer... 3

Læs mere

Retningslinjer og formelle krav for tildeling af udmærkelser pa eksamensbeviset

Retningslinjer og formelle krav for tildeling af udmærkelser pa eksamensbeviset Bilag 2.1 September 2017 Retningslinjer og formelle krav for tildeling af udmærkelser pa eksamensbeviset Dette dokument er henvendt til undervisningsudvalg og akademisk råd, som rettesnor for bedømmelser

Læs mere

Referat af. Møde i Det Naturvidenskabelige Fakultets Akademiske Råd Torsdag den 8. september, 2016 kl Lokale: BMB Ruby Meeting Room

Referat af. Møde i Det Naturvidenskabelige Fakultets Akademiske Råd Torsdag den 8. september, 2016 kl Lokale: BMB Ruby Meeting Room Ref.: tel Ref-AR 08.09.2016 Referat af Møde i Det Naturvidenskabelige Fakultets Akademiske Råd Torsdag den 8. september, 2016 kl. 13.30-15.15 Lokale: BMB Ruby Meeting Room Dagsorden Tid Pkt. Emne Formål

Læs mere

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013

det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2013 det samfundsvidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 213 Forord Denne folder forklarer fakultetets budgetmodel og beskriver hovedtallene i fakultetets budget for 213. Budgetmodellen er en

Læs mere

REFERAT. Onsdag den 1. juni 2016 kl

REFERAT. Onsdag den 1. juni 2016 kl 9. juni 2016 J.nr. 15/29494 JWE/LKN REFERAT Emne: Møde i Universitetsrådet Dato og tidspunkt: Onsdag den 1. juni 2016 kl. 14.00-17.00 Sted: Syddansk Universitet, lokale O 77 Referent: Lone Wichmann Dagsorden:

Læs mere

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI, marts Talentstrategi

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI, marts Talentstrategi Talentstrategi Marts 2017 0 Baggrund og indledning Lovbekendtgørelse nr. 597 af 3. marts 2015 (Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets

Læs mere

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl i lokale U49e

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl i lokale U49e Dato: 24. februar 2015 Reference: J.nr.: REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn onsdag den 28. januar kl. 9.30 i lokale U49e Medlemmer af studienævnet: Formand professor Poul Nielsen (FKF),

Læs mere

Stk. 2. Medlemmeme af repræsentantskabet udpeges for en funktionsperiode på fire år, og genudpegning kan finde sted. Ved et medlems varige forfald udpeges et nyt medlem. Stk. 3. Repræsentantskabet vælger

Læs mere

Nye muligheder til de dygtigste

Nye muligheder til de dygtigste Nye muligheder til de dygtigste I Danmark skal vi satse på de dygtigste. Dem som har ekstraordinære evner og drive, og som kan sætte et afgørende aftryk på fremtiden, hvis de får mulighed for at udfolde

Læs mere

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn tirsdag den 21. oktober kl i lokale U69

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn tirsdag den 21. oktober kl i lokale U69 Dato: 10. december 2014 REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn tirsdag den 21. oktober kl. 10.15 i lokale U69 I mødet deltog: formand professor Poul Nielsen (FKF), lektor Thomas J. D. Jørgensen

Læs mere

Referat af ekstraordinært møde

Referat af ekstraordinært møde Referat af ekstraordinært møde i det Naturvidenskabelige Fakultets Akademiske Råd Tirsdag den 3. december, 2013 kl. 9.00-10.00 Deltagere: Jesper Wengel (formand), Henrik Pedersen, Claus Michelsen, Birgitte

Læs mere

UDKAST af 16. december 2014

UDKAST af 16. december 2014 UDKAST af 16. december 2014 Bekendtgørelse om talentinitiativer på de videregående uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (talentbekendtgørelsen) I medfør af 27 i lov om medie- og

Læs mere

fordeling af budgetramme

fordeling af budgetramme 4. Fordeling af budgetrammen for 2002 4.1 Fordelingsprincipper Ved fordelingen af budgetrammen er videreført det generelle princip, at hovedområderne får tilført de bevillinger og indtægter som de selv

Læs mere

REFERAT. 05. april 2016 J.nr. 15/29494 JWE/LKN. Emne: Møde i Universitetsrådet. Tirsdag den 29. marts 2016 kl Dato og tidspunkt: Sted:

REFERAT. 05. april 2016 J.nr. 15/29494 JWE/LKN. Emne: Møde i Universitetsrådet. Tirsdag den 29. marts 2016 kl Dato og tidspunkt: Sted: 05. april 2016 J.nr. 15/29494 JWE/LKN REFERAT Emne: Møde i Universitetsrådet Dato og tidspunkt: Tirsdag den 29. marts 2016 kl. 14.00 Sted: Syddansk Universitet, lokale O 77 Referent: Lone Wichmann Dagsorden:

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 107 af 12. februar 2018 om adgang til bacheloruddannelser

Bekendtgørelse nr. 107 af 12. februar 2018 om adgang til bacheloruddannelser Til universiteterne og de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner på s- og Forskningsministeriets område Høringsbrev Vedlagt sendes udkast til ni nye ændringsbekendtgørelser i høring som opfølgning

Læs mere

AAU Talentplejeprogram 2017

AAU Talentplejeprogram 2017 Ledelsesstøtte Fakultetskontoret for ENGINEERING, SUND og TECH Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Ø. Danmark Kontaktperson: Lasse Panny Pedersen Telefon: 9940 3503 E-mail: lpp@adm.aau.dk Dato: 01-09-2017

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. JUNI 2018 Vedr. Prioritering af strategi 2023-projekter og det samlede arbejde

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere

REFERAT. Tirsdag den 21. november 2017 kl

REFERAT. Tirsdag den 21. november 2017 kl 21. november 2017 J.nr. 17/1721 NIHA REFERAT Emne: Møde i Universitetsrådet Dato og tidspunkt: Tirsdag den 21. november 2017 kl. 14.00-16.00 Sted: SDU Odense, lokale O 77 Referent: Nisrin Adel Hamad Dagsorden:

Læs mere

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor

Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor KØBENHAVNS UNIVERSITET Dekanens afrapportering om uddannelseskvalitet til rektor Fakultet Det Juridiske Fakultet Afrapporteringsår 2018 Årets uddannelsesevalueringer Dato for dekanens godkendelse Der er

Læs mere

Adgang til ph.d.-uddannelsen i molekylær medicin Den ph.d.-studerende skal have en sundheds- eller naturvidenskabelig uddannelsesbaggrund.

Adgang til ph.d.-uddannelsen i molekylær medicin Den ph.d.-studerende skal have en sundheds- eller naturvidenskabelig uddannelsesbaggrund. Modtager(e): Notat Ph.d. uddannelse i molekylær medicin med tilknyttet Honors master Mellem ph.d.-skolerne på ST og HE er der enighed om at etablere en fælles ph.d.- uddannelse i molekylær medicin, hvor

Læs mere

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind

Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind Bilag 9 Økonomisektionen Ref.: Emil Herskind 9.september 2009 Overordnet budgetforslag 2010 for IT-Universitetet i København Hermed forelægges udkast til IT-Universitetets budgetrammer for 2010 til 2012.

Læs mere

Jo de Mey IMM Kardiovaskulær og Renal Forskning Studerende Emma Bjørk Olsen Studiekoordinator Susanne Nicolaisen

Jo de Mey IMM Kardiovaskulær og Renal Forskning Studerende Emma Bjørk Olsen Studiekoordinator Susanne Nicolaisen Uddannelse & Kvalitet, Sundhedsvidenskab Referat Emne: Møde i studienævn for farmaci Dato og tidspunkt: 14. december 2017 kl. 13.00 16.00 Sted: Mødelokale O94 Campus Deltagere: Studienævnsformand Judith

Læs mere

Referat af møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljø-udvalget tirsdag den 11. marts 2014

Referat af møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljø-udvalget tirsdag den 11. marts 2014 Dato: 21. marts 2014 Ref: HP/tam j.nr. 043/300-5 Referat af møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljø-udvalget tirsdag den 11. marts 2014 I mødet deltog: Henrik Pedersen, Inger Rose Hansen, Eva

Læs mere

Referat fra mødet i HD Studienævnet Tirsdag den 15. maj Bygning 2630, lokale K102

Referat fra mødet i HD Studienævnet Tirsdag den 15. maj Bygning 2630, lokale K102 Referat fra mødet i HD Studienævnet Tirsdag den 15. maj 11.00 13.00 Bygning 2630, lokale K102 Deltagere: Studienævnsformand Søren Erik Nielsen, studienævnsmedlemmer René Franz Henschel, Finn Schøler og

Læs mere

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.:

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 04-004-3 PH.D.-STUDIENÆVNET Referent: MWJ Endeligt referat Ph.d.-studienævnet holdt møde tirsdag den 23. oktober 2007.

Læs mere

Statut for Center for Militære Studier

Statut for Center for Militære Studier C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Statut for Center for Militære Studier 11. JANUAR 2014 Statut for Center for Militære Studier NAVN CENTER FOR MILITÆRE

Læs mere

Referat fra møde i Universitetsrådet tirsdag den 8. december 2015

Referat fra møde i Universitetsrådet tirsdag den 8. december 2015 Dato: 14. december 2015 Referat fra møde i Universitetsrådet tirsdag den 8. december 2015 Deltagere: Studerende Jesper Birch Carlsen Studerende Mikkel Warming Pedersen Studerende Charlotte Randa Allermand

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i pædagogik ved Syddansk Universitet Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2007 KU s statistikberedskab 2007 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

4. I 26, stk. 3, indsættes efter»supplerende uddannelsesaktivitet«:»samt til ekstra uddannelsesaktivitet

4. I 26, stk. 3, indsættes efter»supplerende uddannelsesaktivitet«:»samt til ekstra uddannelsesaktivitet Forslag til Lov om ændring af universitetsloven, lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner, lov om maritime uddannelser

Læs mere

Uddannelsesrådet Dagsorden d. 17. august 2017

Uddannelsesrådet Dagsorden d. 17. august 2017 Uddannelsesrådet Dagsorden d. 17. august 2017 Uddannelsesrådet Sagsnr. 17/298/alun Tid: Torsdag d. 17. august 2017 kl. 16.30-19.30 Sted: Deltagere: Rektors mødelokale Bjarne Graabech Sørensen (prorektor,

Læs mere

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn fredag den 16. november kl i lokale 095

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn fredag den 16. november kl i lokale 095 Dato: 18. januar 2013 Reference: hkro J.nr.: REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn fredag den 16. november kl. 9.15 i lokale 095 I mødet deltog: formand Poul Nielsen (IFK), lektor Knud Ladegaard

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts Aktstykke nr. 102 Folketinget Finansudvalget Aktstk.

Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts Aktstykke nr. 102 Folketinget Finansudvalget Aktstk. Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 102 Offentligt Aktstykke nr. 102 Folketinget 2018-19 102 Beskæftigelsesministeriet. København, den 13. marts 2019. a. Beskæftigelsesministeriet anmoder om Finansudvalgets

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

Delegationsinstruks økonomi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Delegationsinstruks økonomi, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Revideret 12.06.2013/20.06.2013/17.09.2013/05.10.2013 Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Fibigerstræde 5 9220 Aalborg Ø Sagsbehandler: Dorthe Bach/TVA Telefon: 9940 9213 Email: dob@adm.aau.dk Dato: 15.01.2015

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Notat Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Ansøgningsfrist: Den 28. september 2018, kl. 12.00 1. Formål Regeringen

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk September 2013 (revideret juni/dec.2014, april/sep.2015, dec. 2016, okt. 2018) Sagsnr.: 2018-412-01052 Procedure for selvevaluering

Læs mere

Internt stormøde: Strategi og budget

Internt stormøde: Strategi og budget Internt stormøde: Strategi og budget Karsten Kristiansen Mandag d. 15. august 2011 kl. 14:00 Lundbeckfond Auditorium De dystre prognoser for KU s forskningstilskud Lene Düwel: Væksten der blev væk, KUreren

Læs mere

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER

FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER FRA FORMULERING TIL FORANKREDE INDSATSER I N T E R N A T I O N A L A N E R K E N D E L S E A F P R O B L E M - O G P R O J E K T B A S E R E T L Æ R I N G O G D E D O K U M E N T E R E D E R E S U L T

Læs mere

Informationsmøde 3. November. - Set fra en institutleders perspektiv

Informationsmøde 3. November. - Set fra en institutleders perspektiv Informationsmøde 3. November Den faglige udviklingsproces - Set fra en institutleders perspektiv Dias 2 Dagsorden Hvor er vi? Analysearbejdet Institutstruktur, overordnet struktur Det nye institut Nye

Læs mere

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet det natur- og biovidenskabelige fakultet københavns universitet Budget 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Forord I denne pjece redegøres for hoved tallene i budget 2015 for Det Natur- og Biovidenskabelige

Læs mere

Godkendelse af referat Emilies efternavn skal tilføjes i referatet, herefter blev det godkendt.

Godkendelse af referat Emilies efternavn skal tilføjes i referatet, herefter blev det godkendt. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R N O R D I S K E S T U D I E R O G S P R O G V I D E N S K A B Medlemmerne af INSS institutråd M Ø D E R E F E R A T 23. APRIL 2017 Forum INSS

Læs mere

Præsentation af Budget 2008

Præsentation af Budget 2008 Præsentation af Budget 2008 1 2 Strategiske mål - Forskningsproduktion blandt de bedste (VBN) - Stærke internationale forskningsområder indenfor alle uddannelser (40%) - Særligt gode vilkår for særligt

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Palaver Hall Øster Voldgade 3, 1350 København K

Fakultetssekretariatet, Palaver Hall Øster Voldgade 3, 1350 København K D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Akademisk Råd MØDEREFERAT (GODKENDT) 27. MAJ 2008 Forum Akademisk Råd FAKULTETSSEKRETARIATET Møde afholdt:

Læs mere

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007

STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001. med korrektioner 2007 STUDIEORDNING FOR REVISORKANDIDATUDDANNELSEN (cand.merc.aud.) 2001 med korrektioner 2007 Indhold 1. Bekendtgørelsesgrundlag...2 2. Studienævns- og fakultetstilhørsforhold...2 3. Adgangskrav og forudsætninger...2

Læs mere

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00

Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen. Møde afholdt: 4. maj 2016 kl :00 PHD SCHOOL KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 17. MAJ 2016 Forum Møde i Ph.d.-koordinatorkredsen PHD SCHOOL Møde afholdt: 4. maj 2016 kl. 10.00-12:00 KAREN BLIXENSVEJ 4, 2300 Sted: Referent: 13b.0.27 Mia

Læs mere

Finansiering fra SDC sekretariatet 2013

Finansiering fra SDC sekretariatet 2013 Finansiering fra SDC sekretariatet 2013 SDC-sekretariatet kompenserer de danske universiteter for udsendelse af fastansat videnskabeligt personale (VIP) samt ph.d.-studerende ansat ved danske universiteter

Læs mere

Ph.d.-udvalget (tidl. FARMA) Møde afholdt: Mandag den 23. april 2012. Marianne W. Jørgensen (MWJ)

Ph.d.-udvalget (tidl. FARMA) Møde afholdt: Mandag den 23. april 2012. Marianne W. Jørgensen (MWJ) D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T ( E N D E L I G T ) 25. APRIL 2012 Forum: Ph.d.-udvalget (tidl. FARMA) PH.D.-ADMINISTRATIONEN

Læs mere

Referat fra møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget fredag den 8. juni 2018 kl

Referat fra møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget fredag den 8. juni 2018 kl Dato: 4. juli 2018 Ref: MZ/tam j.nr. 043/300-5 Referat fra møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget fredag den 8. juni 2018 kl. 13.00 15.15 I mødet deltog: SU-medlemmer: Martin Zachariasen,

Læs mere

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Medlemmerne af aftagerpanelet M Ø D E R E F E R A T 1. JUNI 2011 Forum Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi Møde

Læs mere

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Kvalitetshåndbogen for uddannelser på Science and Technology (ST) er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af

Læs mere

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn tirsdag den 17. november 2015 kl i lokale 094

REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn tirsdag den 17. november 2015 kl i lokale 094 Dato: 17. december 2015 Reference: hkro REFERAT af møde i Det Naturvidenskabelige Studienævn tirsdag den 17. november 2015 kl. 11.15 i lokale 094 I mødet deltog: professor formand Poul Nielsen (FKF), professor

Læs mere

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E

MEDARBEJDERMØDE R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E MEDARBEJDERMØDE DECEMBER 2015 R E K T O R P E R M I C H A E L J O H A N S E N O G P R O R E K T O R I N G E R A S K E H AV E O RIENTERING OM Finanslov 2016 Forslag til AAU s budget for 2016 Præsentation

Læs mere

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (Midlertidig udgave gældende for efteråret 2018) Fakultetskontoret for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Dokument dato: 20-06-2017 Revideret dato: 21-06-2018

Læs mere

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences

Det Danske Universitetscenter ved Graduate University of Chinese Academy of Sciences Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008

Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 11. maj 2006 Forslag til fordeling af forskningsmidler 2007-2008 Regeringens globaliseringsstrategi rummer en række nye initiativer på forskningsområdet

Læs mere

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets Fakultetskontoret for Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Dokument dato: 20-06-2017 Dokumentansvarlig: Christine Hald Nielsen Sagsnr.: 2016-410-00036 Udmøntningsnotat

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Vedtægter for forskerskolen Danish Cardiovascular Research Academy (DaCRA) ved Københavns Universitet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Med deltagelse af De Sundhedsvidenskabelige Fakulteter ved Aarhus

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2018 (Økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2018 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal A: Indtægtsfordeling

Læs mere

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI SPROGPOLITIK. Talentstrategi. Erhvervsakademi Aarhus. Side 0 af 4

ERHVERVSAKADEMI AARHUS TALENTSTRATEGI SPROGPOLITIK. Talentstrategi. Erhvervsakademi Aarhus. Side 0 af 4 Talentstrategi Erhvervsakademi Aarhus Side 0 af 4 Baggrund og indledning Lovbekendtgørelse nr. 750 af 25. juni 2014 (Lov om ændring af universitetsloven og forskellige andre love Initiativer for særlig

Læs mere

Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 2. september 2014 kl i 097

Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 2. september 2014 kl i 097 Dato: 26. august 2014 Ref: HP/tam j.nr. 043/300-5 Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 2. september 2014 kl. 13.00-15.15 i 097 Dagsorden: 1. Opfølgning

Læs mere

University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø

University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø Februar 2013 Rammeaftale for samarbejdet mellem Syddansk Universitet (SDU) Campusvej 55 5230 Odense M og University College Sjælland (UCSJ) Slagelsevej 7 4180 Sorø 1. Præambel Denne rammeaftale har til

Læs mere

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet

Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk. Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Notat om nøgletal og grænseværdier på Aalborg Universitet Aalborg Universitet ønsker, at en bred vifte af kvalificerede nøgletal indgår som en del af beslutningsgrundlaget

Læs mere

FREMTIDIG STIPENDIESTRUKTUR

FREMTIDIG STIPENDIESTRUKTUR FREMTIDIG STIPENDIESTRUKTUR LISE WOGENSEN BACH, PRODEKAN TALENT, PH.D.-SKOLELEDER præsen TATION 1 PRISSÆTNING (FINANSMINISTERIET) Personhenførbare udgifter (løn) Direkte uddannelsesrelaterede omkostninger

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2005 KU s statistikberedskab 2005 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Aalborg Universitet E-mail: aau@aau.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af AAU s ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

BUDGETOPFØLGNING 2004

BUDGETOPFØLGNING 2004 Aarhus Universitet BUDGETOPFØLGNING 2004 10:50 ORDINÆR VIRKSOMHED - ØKONOMIRAPPORT NR. 1-2004 1. kvartal 2004 mio. kr. i niv. 2004 HUM SUN SAM TEO NAT FÆLLES ØVRIGE AU I ALT BEVILLINGER 2004 Budgetkontoret

Læs mere

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING

PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING PRÆKVALIFICERINGSFORLØB FOR LÆRINGSLØFT 2020 KONSORTIETS PH.D. ANSØGNINGER TIL RÅDET FOR UDDANNELSESFORSKNING FORELØBIG BESKRIVELSE AF ANSØGNINGSFORLØBET FREM MOD ANSØGNINGSFRISTEN MAJ/JUNI 2019 Københavns

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN DEN INTERNE PROBLEMANALYSE 13. november 2013 tiltrådte bestyrelsen den interne problemanalyse Målet var at få identificeret og håndteret betydende

Læs mere

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences april 2014 Indhold Regelgrundlaget... 1 Krav til ph.d.-afhandlingen... 1 Bedømmelsesudvalgets

Læs mere

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse

Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Profilbeskrivelse for Styring og ledelse Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i Erhvervsøkonomi Kolding 1.sep. 2013 1 af 10 Denne profilbeskrivelse er udarbejdet som et bilag, tilknyttet studieordningen

Læs mere

Ansøgning om et Oticonstipendium. Telefonnr.: Beskrivelse af specialeprojektet vedlægges som bilag. B. Nuværende studieretning

Ansøgning om et Oticonstipendium. Telefonnr.: Beskrivelse af specialeprojektet vedlægges som bilag. B. Nuværende studieretning SYDDANSK UNIVERSITET Det Naturvidenskabelige Fakultet Sidst. redigeret 07.10.08 lpo Ansøgning om et Oticonstipendium Navn: Adresse: Cpr.nr.: Telefonnr.: E-mail: Specialeprojektets titel: Beskrivelse af

Læs mere

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet.

En opgørelse af den samlede ressourcetilgang. Fordeling af ressourcerne på hovedområder, herunder fastlæggelse af fordelingskriteriet. 21. januar 2004 Rektoratets redegørelse om Budget 2004 for Aalborg Universitet 1. Indledning I henhold til universitetslovens 10, stk. 5 godkender bestyrelsen universitetets budget, herunder fordeling

Læs mere

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets

Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets uddannelser Baggrund Udmøntningsnotat for bemanding af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets uddannelser er udarbejdet på baggrund

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand Møde den: 10. juni, 2014, kl. 10.00-12.00 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor Bente

Læs mere

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1)

Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) Studieordning for Kandidatuddannelse i Sygepleje (1) UDKAST Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet Forord: I medfør af lov 367 af 25. maj 2013 om universiteter (Universitetsloven) med

Læs mere

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse Aarhus Universitet au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU) ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

Referat af møde i Studienævnet for Kandidatuddannelserne i Fysioterapi, Ergoterapi, Jordemodervidenskab, Klinisk sygepleje

Referat af møde i Studienævnet for Kandidatuddannelserne i Fysioterapi, Ergoterapi, Jordemodervidenskab, Klinisk sygepleje Uddannelse & Kvalitet, Sundhedsvidenskab Referat af møde i Studienævnet for Kandidatuddannelserne i Fysioterapi, Ergoterapi, Jordemodervidenskab, Klinisk sygepleje og Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse

Læs mere

Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 4. oktober 2016 kl i mødelokale 096

Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 4. oktober 2016 kl i mødelokale 096 Dato: 28. september 2016 Ref: MZ/tam j.nr. 043/300-5 Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 4. oktober 2016 kl. 13.00-15.15 i mødelokale 096 Dagsorden: 1.

Læs mere

område (talentbekendtgørelsen).

område (talentbekendtgørelsen). BEK nr 1605 af 19/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet

Aftale mellem. Københavns Universitet. Aarhus Universitet. Syddansk Universitet. Aalborg Universitet. Roskilde Universitet Aftale mellem Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Aalborg Universitet Roskilde Universitet Danmarks Tekniske Universitet Handelshøjskolen i København IT-Universitetet i København

Læs mere

Implementering af strategi

Implementering af strategi Bestyrelsesmøde nr. 91, d. 24. okt. 2017 Pkt. 4. Bilag 2 Implementering af strategi 2017-2018 Proces for implementering og opfølgning på KU s nye strategi 2017-2018 Rektorsekretariatet sept. 2017 13/10/2017

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud.

Regler om adgang til. kandidatuddannelsen i revision. cand.merc.aud. Regler om adgang til kandidatuddannelsen i revision, cand.merc.aud. Bilag til studieordningen for kandidatuddannelsen i revision 1. sep. 2018 1 af 10 Dette dokument er et bilag tilknyttet studieordningen

Læs mere

Besvarelsen er indsendt af: Ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet. Specialkonsulent, Ph.d.-koordinator, Heidi Lundbeck Nielsen

Besvarelsen er indsendt af: Ph.d.-skolen ved Det Tekniske Fakultet. Specialkonsulent, Ph.d.-koordinator, Heidi Lundbeck Nielsen Notat Indberetningsskema vedr. internationale evalueringer af ph.d.-skolerne til indberetningsskemaet kan rettes til Signe Nielsen sini@ui.dk, tel. 7231 8553 eller Alan Klæbel Weisdorf, alkl@vus.dk, tel.

Læs mere

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013

Fastsat af dekanen den 30. januar 2013 efter høring i Samarbejdsudvalget den 30. januar 2013 og Akademisk Råd den 25. januar 2013 KØBENHAVNS UNIVERSITET DET JURIDISKE FAKULTET Retningslinjer for etablering, forlængelse og nedlæggelse af Forskningscentre og forskningsgrupper 1 ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Fastsat

Læs mere

Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 20. juni 2017 kl i mødelokale 077

Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 20. juni 2017 kl i mødelokale 077 Dato: 13. juni 2017 Ref: MZ/tam j.nr. 043/300-5 Der indkaldes til møde i Samarbejdsudvalget/ Fakultetsarbejdsmiljøudvalget tirsdag den 20. juni 2017 kl. 13.00-15.15 i mødelokale 077 Dagsorden: 1. Godkendelse

Læs mere

Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010

Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010 Kvalitetsorganisationen for uddannelse ved Syddansk Universitet 2008 2010 Indledende bemærkninger Denne redegørelse for Kvalitetsorganisationen for Uddannelse ved Syddansk Universitetet blev oprindeligt

Læs mere

Ordinære finanslovsbevillinger 759

Ordinære finanslovsbevillinger 759 Økonomiske forhold Ordinære finanslovsbevillinger 759 Samlet oversigt milliard kroner, hvoraf godt 80 % er dækket af bevillinger, mens de 20% er betinget af indtægter. Forde- Universitetet har i 1992

Læs mere

Referat af møde i IMADAs Undervisningsudvalg Fredag, den 20. april 2018 kl

Referat af møde i IMADAs Undervisningsudvalg Fredag, den 20. april 2018 kl Referat af møde i IMADAs Undervisningsudvalg Fredag, den 20. april 2018 kl. 10.15-12.00 Deltagere: Jessica Carter (JC), Yuri Goegebeur (YG), Arthur Zimek (AZ), Hans Christian Petersen (HCP), Daniel Merkle

Læs mere