Børnepanel og Børnetopmøde for ordblinde børn og unge. Analytisk opsummering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børnepanel og Børnetopmøde for ordblinde børn og unge. Analytisk opsummering"

Transkript

1 Børnepanel og Børnetopmøde for ordblinde børn og unge Analytisk opsummering

2 Indhold Baggrund (s. 3) Problemet: Mange ordblinde får ingen ungdomsuddannelse (s. 5) Overblik: Børnenes og de unges anbefalinger (s. 6) Analytiske temaer (s. 7) Tema 1: Lærernes rolle er central (s. 7) Tema 2: Hjælpemidler bringer ordblinde børn og unge på lige fod med andre (s. 11) Tema 3: Test og diagnosticering kan være et vendepunkt (s. 15) Tema 4: Man kan sagtens have et godt socialt liv med ordblindhed (s. 19) Metode: Om Børnepanelet og Børnetopmødet (s. 24)

3 Baggrund: Egmont Fonden sætter fokus på ordblindhed Egmont Fondens årstema i 2018 er ordblindhed. I forbindelse hermed har Egmont Fonden nedsat et Børnepanel med 11 ordblinde børn og unge i alderen år. Børnene og de unge i panelet mødes tre gange for at rådgive fonden om ordblindhed. Derudover afholdt fonden d. 5. maj 2018 et Børnetopmøde for 30 ordblinde børn og unge fra hele landet. På tomødet delte børnene og de unge deres oplevelser og erfaringer med hinanden og formulerede anbefalinger til beslutningstagere om, hvordan man kan styrke samfundets støtte til ordblinde børn og unge. Analysefirmaet Moos-Bjerre har rekrutteret børnene og de unge samt planlagt og afviklet Børnetopmødet og møderne i Børnepanelet. Denne rapport indeholder Moos-Bjerres analytiske opsummering på de første to møder i Børnepanelet og på Børnetopmødet.

4 Børnetopmødet samlede 30 ordblinde børn og unge om at dele erfaringer og formulere anbefalinger til beslutningstagere Foto: Thomas Heie Nielsen

5 Problemet: Mange ordblinde får ikke en ungdomsuddannelse Kun ca. halvdelen af ordblinde unge får en ungdomsuddannelse sammenlignet med 75 pct. af deres jævnaldrende kammerater. Det tyder på, at der er brug for at gøre en særlig indsats for og have særlig opmærksomhed på at støtte læringen og livsdueligheden hos børn og unge med ordblindhed, så flere af dem bliver i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse. På Børnetopmødet og til møderne i Børnepanelet pegede børnene og de unge på en række temaer og udfordringer, som ordblinde børn og unge slås med i deres dagligdag og skolegang. På baggrund heraf formulerede de nogle anbefalinger til, hvordan disse udfordringer kan adresseres, så ordblinde børn og unge får bedre muligheder for at klare sig godt i folkeskolen og videre på ungdomsuddannelser. Udfordringerne og anbefalingerne opsummeres på næste slide, hvorefter de vil blive gennemgået mere deltaljeret. Deltagerne til panelet og topmødet er rekrutteret, så de så vidt muligt repræsenterer børn og unge fra forskellige dele af landet, med forskellige aldre og med forskellige erfaringer med ordblindhed. Dette har skullet sikre, at drøftelserne afspejler forskellige perspektiver og oplevelser. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at de udfordringer og anbefalinger, som denne rapport beskriver, ikke nødvendigvis gælder alle ordblinde børn og unge. På trods af den brede rekrutteringstilgang, er det også muligt, at der er grupper af ordblinde børn og unge, som er fraværende i panelet og på topmødet. Det betyder, at der kan være problemer, som andre ordblinde børn og unge oplever, som ikke er med i denne rapport.

6 Overblik: Børnenes og de unges anbefalinger De centrale budskaber og anbefalinger fra de ordblinde børn og unge var: Lærerne spiller en central rolle i forhold til at hjælpe og støtte, men flere af dem mangler viden om ordblindhed. Lærernes viden om ordblindhed bør opkvalificeres. Ordblindehjælpemidler sikrer, at ordblinde børn og unge kan lære på lige fod med andre, men man kan ikke være sikker på at få dem eller på at kunne beholde dem. Hjælpemidler bør tildeles på livstid. For mange ordblinde er diagnosticeringen et positivt vendepunkt, der sikrer hjælp og forståelse fra omgivelserne. Men mange bliver først testet sent. Alle bør testes tidligere for ordblindhed. Man kan sagtens have et godt socialt liv, selv om man er ordblind. Men vennerne forstår ikke altid, hvordan det er. Flere ordblinde bør have adgang til fællesskaber med andre ordblinde, som de kan dele glæder og frustrationer med.

7 Tema 1: Lærernes rolle er central

8 Tema: Lærernes rolle er central Både i Børnepanelet og til Børnetopmødet understregede børnene og de unge, at lærerne spiller en central rolle i deres hverdag og i håndteringen af deres ordblindhed. Børnene og de unge forklarede, at lærerne ved f.eks. at tilrettelægge undervisningen på den rette måde eller give lidt ekstra støtte - kan gøre lige så stor en forskel som et Jeg har prøvet at få ekstra hjælp af min klasselærer. Det var ret godt, og det hjalp virkelig meget ( ) Hjælp fra læreren er det vigtigste, fordi læreren er den, man ser hver dag, og læreren skal vide, hvordan man hjælper i fag som biologi også. (Dreng, 16 år) godt hjælpemiddel. I panelet havde flere af børnene og de unge personlige eksempler på og fortællinger om den gode lærer, der f.eks. sender noter forud for undervisningen eller på forhånd undersøger, om materialet er tilgængeligt i et ordblindevenligt format. Den slags er Læreren kan få gode råd til, hvordan man hjælper et barn med ordblindhed, og som ordblind skal man være åben omkring, hvad man har brug for. (Pige, 12 år) guld værd for børn og unge med ordblindhed.

9 Udfordring: Nogle lærere mangler viden om ordblindhed Flere af børnene og de unge oplevede, at nogle lærere mangler viden om ordblindhed. De fortalte både, at lærerne mangler kendskab til ordblindhed som fænomen - hvad det rent faktisk vil sige at være ordblind og til de redskaber og hjælpemidler som ordblinde anvender i skolen. Sidstnævnte er et problem, da disse hjælpemidler er afgørende for børnene og de unge (se næste tema), og da det særligt er i skolen, de ordblinde børn og unge har brug for hjælp til at anvende dem. Derudover blev det også bemærket, at lærerne ofte glemmer, at: man er ikke kun ordblind i dansk. Flere af børnene og de unge fortalte, at de havde udfordringer med fremmedsprog som tysk og engelsk samt læsning i naturfag, men at lærerne i de fag ikke er lige så opmærksomme på det. Mange lærere forstår ikke, hvad ordblindhed er. Jeg har hørt fra en lærer, at der ikke står et ord om ordblindhed i lærernes lærebøger. (Pige, 14 år)

10 Anbefaling: Der er brug for at opkvalificere lærernes viden om ordblindhed Børnene og de unge på topmødet anbefalede, at lærerne opkvalificeres med mere viden om ordblindhed og ordblindehjælpemidler. Konkret foreslog Ordblindhed skal være en del af lærernes pensum - en del af uddannelsen, når man læser til lærer. (Dreng, 16 år) børnene og de unge, at ordblindhed skal være en fast del af lærernes pensum på læreruddannelsen, samt at lærerne kommer på et obligatorisk kursus, hvor de lærer om, hvordan IT-hjælpemidlerne fungerer. Børnene og de unge forklarede desuden, at vidensopkvalificeringen ikke kun bør gælde for dansklærere eller klasselærere. Den skal gælde alle lærere, som underviser ordblinde - også vikarer. Børnene og de unge gav også udtryk for, at det er vigtigt, at lærerne i det daglige arbejde på skolen generelt taler sammen og klæder hinanden på ift. at undervise skolens ordblinde elever. På den måde skal børnene og de unge f.eks. ikke retfærdiggøre deres brug af hjælpemidler, hver gang de har en vikar eller en ny lærer. Børnene og de Børnene og de unge anbefaler: Undervisning i ordblindhed på læreruddannelsen til alle lærere Kursus til lærere i ordblindhed som fænomen og i IThjælpemidler Støtte til ordblinde elever i form af hjælpelærer eller ekstra undervisning Til lærerene: Tal sammen, så der tages hensyn og tilrettelægges ordblindevenlig undervisning i alle fag! unge anbefalede også, at der gives særlig støtte til ordblinde elever i form af ekstra undervisning eller hjælpelærer i lige præcis de fag, de har brug for.

11 Tema 2: Hjælpemidler bringer ordblinde børn og unge på lige fod med andre

12 Tema: Hjælpemidler bringer ordblinde børn og unge på lige fod med andre I Børnepanelet og til Børnetopmødet forklarede børnene og de unge, at forskellige ordblindehjælpemidler er en afgørende støtte i deres hverdag. De sammenlignede hjælpemidlerne med et høreapparat eller et par briller. Man bliver normal med sine hjælpemidler, forklarede en deltager, og de andre børn og unge var enige. De forklarede, at hjælpemidlerne kompenserer for deres handicap, så de kan være på Hjælpemidlerne gør, at man ikke kan se ordblindheden når man ikke har dem, er man på bar bund. (Pige, 14 år) niveau med de andre i klassen. Flere af børnene og de unge i børnepanelet beskrev ordblindhed som en kamp for at lære at læse og skrive og ikke komme bagud i skolen. I den kamp svarer hjælpemidlerne ifølge børnene og de unge til en god kondisko, der hjælper børnene med at nå i mål og gøre kampen mere lige. Både i panelet og til Det er ikke nok bare at have hjælpemidlerne man skal øve sig i dem. (Dreng, 13 år) topmødet blev det dog understreget, at det ikke er nok bare at få hjælpemidlerne. Det kræver øvelse og træning at blive god til at anvende dem og få dem integreret i sin hverdag, så man kan få fuldt udbytte af dem. Børnene og de unge talte derfor om, at jo tidligere man får hjælpemidlerne desto bedre, fordi man dermed hurtigere vænner sig til og bliver tryg ved at bruge dem.

13 Udfordring: Man kan ikke være sikker på sine hjælpemidler På Børnetopmødet fortalte flere af børnene og de unge, at man som ordblind ikke kan være sikker på at få de rette hjælpemidler. I diskussionerne var der for det første flere eksempler på enkeltkommuner, der stiller forhindringer i vejen for adgangen til hjælpemidler. For det andet forklarede flere af børnene og de unge også, at man ikke kan være sikker på at kunne beholde de hjælpemidler, man har fået og vænnet sig til at bruge. Ved skoleskift eller start på en ungdomsuddannelse skal man ifølge børnene og de unge genansøge om hjælpemidler, og man kan risikere at få afslag eller få nogle andre end dem, man er vant til. Det kan skabe usikkerhed og utryghed og sætte børnene og de unge fagligt tilbage, hvis de mister deres hjælpemidler eller skal lære at bruge nye.

14 Anbefaling: Giv hjælpemidler på livstid Børnene og de unge anbefalede, at ordblindehjælpemidler tildeles på livstid. Helt konkret foreslog de, at hjælpemidlerne følger ens CPRnummer, så man ikke skal genansøge om nye eller samme hjælpemidler ved overgangen til en ungdomsuddannelse eller når man stopper med at gå i skole. Børnene og de unge anbefalede også, at alle IT-programmer skal være tilgængelige på alle platforme, så et skift af computer ikke har betydning for, om man kan følge med i undervisningen. Børnene og de unge understregede som nævnt også, at hjælpemidlerne Børnene og de unge anbefaler: Hjælpemidler tildeles på livstid evt. via CPR-nummer IT-programmer skal være tilgængelige på alle platforme Udbredelse af super-bruger-konceptet, hvor ordblinde elever hjælper andre ordblinde elever med at anvende hjælpemidlerne ikke er tilstrækkelige i sig selv det kræver træning at blive god til at bruge dem. Derfor anbefalede børnene og de unge, at alle skoler implementerer en super-bruger-ordning, hvor ordblinde elever kan hjælpe hinanden med at blive gode til at bruge hjælpemidlerne.

15 Tema 3: Test og diagnosticering kan være et vendepunkt

16 Tema: Test og diagnosticering kan være et vendepunkt Det var et gennemgående tema til Børnetopmødet, at test for og diagnosticering af ordblindhed gør hverdagen og skolegangen lettere for ordblinde børn og unge. Diagnosticering af ordblindhed er en forudsætning for, at ordblinde kan få den nødvendige hjælp og støtte fra lærere og andre voksne omkring dem, samt at de får adgang til ordblindehjælpemidler. Flere af børnene og de unge fortalte, at de efter ordblindetesten fik meget mere hjælp - både i form af hjælpemidler og social assistance fra venner, klassekammerater, lærere og familie. Børnene og de unge talte også om, at diagnosticeringen af ordblindheden har betydning for, hvordan børnene og de unge opfattes af andre og af sig selv. De forklarede, at det var en lettelse Det kan være en styrke at vide, at man er ordblind. Man får en forklaring på, hvorfor man har svært ved nogle ting. Det er en lettelse at få at vide, at man ikke bare er dum. (Pige, 13 år) for dem at blive testet ordblind. Nu havde de jo en forklaring på, hvorfor de havde svært ved at følge med i skolen: det er et handicap, der er skyld i deres vanskeligheder. Børnene og de unge vurderede på den baggrund, at man ved tidlig testning kan undgå en længere periode med usikkerhed og lavt selvværd.

17 Udfordring: Der testes for sent med sociale og faglige konsekvenser Flere af børnene og de unge fortalte, at deres ordblindhed var blevet opdaget relativt sent. De sociale konsekvenser herved var, at de før testen havde kæmpet med usikkerhed omkring egne evner og værd, og at lærere, klassekammerater m.fl. havde opfattet dem som dumme og dovne. Fagligt havde den sene test også haft konsekvenser. Ekstra støtte og hjælpemidler var først blevet stillet til rådighed sent i deres skolegang, hvilket medførte, at flere af dem var kommet langt bagud i flere fag Jeg har ikke haft chancen for at få hjælp i folkeskolen, fordi jeg blev testet ordblind sent. Jeg ville ønske, at jeg kunne have snakket med min lærer om det tidligere. (Pige, 16 år)

18 Anbefaling: Tidlig ordblindetest af alle På baggrund af deres erfaringer anbefalede børnene og de unge, at test for ordblindhed sker så tidligt som muligt. Ved at teste tidligt og dermed opdage ordblindheden tidligt kan den rette hjælp og støtte igangsættes hurtigere. Derved risikerer børnene og de unge ikke at komme bagud i skolen eller at få et knæk i selvværdet og selvtilliden. Børnene og de unge så også gerne, at ordblindetesten blev gjort obligatorisk og at selve testen blev forbedret. Nogle af børnene og de unge havde nemlig oplevet, at der var problemer med Børnene og de unge anbefaler: Så tidlig testning som mulig Ordblindetesten skal være obligatorisk Testen skal gøres bedre, så det ikke er muligt at gætte sig frem og dermed ende i en forkert kategori testens design. Eksempelvis fortalte et af børnene, at der er mulighed for at gætte sig til svarene i den nuværende test, og at der dermed er risiko for, at ikke alle med ordblindhed opfanges af denne. Hvis man bliver testet ordblind tidligt, så kan man bruge sine hjælpemidler, men hvis man bliver opdaget sent, er det meget svært at følge med. (Pige, 16 år)

19 Tema 4: Man kan sagtens have et godt socialt liv med ordblindhed

20 Tema: Man kan sagtens have et godt socialt liv med ordblindhed Både i Børnepanelet og til Børnetopmødet var det et gennemgående tema, at ordblindhed også kan være en praktisk udfordring i fritiden. Børnene og de unge fortalte, at de kan have svært ved at læse vejskilte, stationsnavne i toget, eller undertekster på engelske film. De fleste forklarede dog også, at disse udfordringer løses ved brug af hjælpemidler eller ved hjælp fra venner og familie. Derfor oplevede de fleste af børnene og de unge heller ikke, at deres ordblindhed spiller en stor rolle i deres sociale liv udenfor skolen. Flere af børnene og de unge i Børnepanelet fortalte eksempelvis, at de ikke bemærker deres ordblindhed, når de er til karate, skydning, ridning e.l. De oplever, at fritidsaktiviteterne er et frirum fra ordblindheden, der styrker deres selvværd og humør. Flere af børnene og de unge mente også, at de som ordblinde besidder andre kompetencer og styrker - eksempelvis at være gode til sport eller at være kreative. Jeg føler nogle gange, at karate hjælper mig med min ordblindhed, fordi jeg kan ikke være ked af det, når jeg er til træning. (Pige, 12 år) Børnene og de unge oplevede heller ikke, at ordblindhed har negativ indflydelse på deres samvær med venner. Flere havde eksempler på den gode ven, der læser undertekster op, når de ser en engelsk film, eller som hjælper med lektierne. I forhold til det sociale, var de ordblinde børn og unge generelt enige i, at det er vigtigt at være åben omkring sin ordblindhed, så venner og klassekammerater kan tage hensyn til den. Dog nævnte enkelte, at det somme tider kan være svært at få sagt. En deltager til Børnetopmødet udtrykte det således: Nogle gange kan man godt putte sig lidt og sidde og kigge, fordi man ikke har lyst til at sige, at man er ordblind.

21 Udfordring: Vennerne forstår ikke altid ordblindheden For de ordblinde børn og unge kan det indimellem godt være frustrerende, at deres venner ikke forstår eller kender nok til ordblindhed. Eksempelvis fortalte en paneldeltager, at hendes venner stiller mange spørgsmål til hendes ordblindhed, hvilket hun finder irriterende. I forlængelse heraf gav flere af børnene og de unge udtryk for, at de tit bliver mødt med fordomme om ordblindhed, f.eks. at ordblindhed betyder, at man ikke kan se ordene. Børnene og de unge i Børnepanelet beskrev det som en del af kampen ved at være ordblind: at man ofte konfronteres med og må gøre op med sådanne misforståelser.

22 Anbefaling: Skab flere fællesskaber for ordblinde børn og unge Børnene og de unge anbefalede, at der etableres flere tilbud, hvor ordblinde børn og unge kan mødes og tale om deres fælles oplevelser og frustrationer. Både børnene, de unge og deres forældre fortalte, at det var rart, at de til Børnetopmødet og i Børnepanelet fik lov til at møde andre i samme situation og opleve, at de ikke er alene med ordblindheden. En deltager formulerede det således: hvis man sad sammen med folk, der ikke var ordblinde, ville de ikke kunne forstå det. Flere af børnene og de unge havde gode erfaringer fra lignende ordblinde-fora, som f.eks. ordblindeskoler, ordblindefterskoler, ordblindelejr og fra tilbud som Kompetencecenter for Læsning i Aarhus. De anbefalede derfor, at disse tilbud blev udbredt til flere børn og unge med ordblindhed. Jeg tog på en ordblindelejr for at finde ud af, at jeg ikke var alene om det og for at møde andre ordblinde. (Dreng, 13 år) Børnene og de unge anbefaler Udbredelse af Kompetencecenter for Læsning eller lignende tilbud til resten af landet Flere Ordblindeskoler Til andre ordblinde: Deltag i fællesskaber og opdag, at du ikke er alene Oplysningskampagner på skolerne for klassekammerater Derudover anbefalede børnene og de unge også, at man gør op med de misforståelser og fordomme om ordblindhed, der trives i samfundet, og som de møder blandt venner og klassekammerater, f.eks. via oplysningskampagner på skoler.

23 Metode Om Børnetopmødet og Børnepanelet

24 Metode: Om Børnepanelet og Børnetopmødet Børnepanelet Børnetopmødet Børnepanelet består af et panel på 11 børn og unge med ordblindhed i alderen år. Panelet er nedsat af Egmont Fonden som en ekspertgruppe, der skal rådgive fonden i forbindelse med fondens årstema for 2018: Ordblindhed. Der afholdes tre panelmøder i løbet af året, hvor deltagerne taler om, hvordan det er at være barn eller ung med ordblindhed, og hvor de udvikler forslag til, hvordan man kan styrke ordblinde børn og unges hverdag og skolegang. Møderne er blevet moderet af Moos-Bjerres konsulenter, og hvert møde har fulgt en semistruktureret interviewguide, der kombinerer forskellige øvelser med drøftelser i plenum og i grupper. På hvert møde er enkelte eller alle børn og unge derudover blevet filmet, fotograferet eller interviewet til brug for Egmont Fondens kommunikation om ordblindhed. Den 5. maj 2018 afholdt Egmont Fonden Børnetopmødet 2018, der samlede 30 ordblinde børn og unge fra hele landet heriblandt de 11 medlemmer af Børnepanelet. Til topmødet var der fokus på at formulere anbefalinger til, hvordan man kan gøre grundskolen bedre for ordblinde børn og unge. Børnene og de unge diskuterede med hinanden, og de præsenterede deres anbefalinger og forslag for Jakob Bonde, formand for Danske Skoleelever og Mattias Tesfaye, medlem af Folketingets Undervisningsudvalg. Topmødet blev moderet af de konsulenter fra Moos-Bjerre, der også står for møderne i Børnepanelet, og der var udarbejdet en semistrukturet interviewguide for dagens forløb. Drøftelserne på topmødet vekslede mellem gruppeog plenumdiskussioner og indslag, hvor børnene og de unge kunne gå i dialog med forskellige voksne. Derudover var der tilknyttet en læringskonsulent, der i løbet af dagen aktiverede børnene med øvelser og indslag. Undervejs blev alle børnene filmet, fotograferet og interviewet både i plenum og enkeltvis.

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Referat fra Børnepanel #3 d. 16. august Egmont Fonden

Referat fra Børnepanel #3 d. 16. august Egmont Fonden Referat fra Børnepanel #3 d. 16. august 2018 Egmont Fonden Analytisk opsummering Deltagerne mødte ind til det tredje møde i Børnepanelet med god energi og virkelyst. Det var tydeligt, at mange af dem havde

Læs mere

Byrødder ønsker bedre vilkår for ordblinde unge

Byrødder ønsker bedre vilkår for ordblinde unge TEMA OM Byrødder ønsker bedre vilkår for ordblinde unge Børne- og ungebyrådet i Aarhus har sat ordblindhed på dagsordenen. De har mødt stor opbakning fra både byrådet, forældre og lærere. Som resultat

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Evaluering af ungdomsskolens heltidsundervisning. Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut, Odense 31.

Evaluering af ungdomsskolens heltidsundervisning. Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut, Odense 31. Evaluering af ungdomsskolens heltidsundervisning Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut, Odense 31. maj Jeg er selv meget stresset lige nu... Mine forældre er ret gamle,

Læs mere

Evaluering af Ung Mor

Evaluering af Ung Mor Evaluering af Ung Mor Et gruppetibud til unge gravide/mødre i Vejen Kommune Evaluering udarbejdet af praktikant Sofie Holmgaard Olesen, juni 2015. 1 Projekt Ung Mor er et gruppetilbud til unge gravide/mødre

Læs mere

Inklusion med læse-skriveteknologi

Inklusion med læse-skriveteknologi Grundskolen Lene Koch Borchmann Solbjergskolen Hanne Mette Kristensen Kompetencecenter for Læsning Hent slides og beskrivelse af Kompetencecenter for Læsning i Aarhus på http://kcl.skoleporten.dk/sp I

Læs mere

Referat fra Børnepanel #2 d. 23. maj Egmont Fonden

Referat fra Børnepanel #2 d. 23. maj Egmont Fonden Referat fra Børnepanel #2 d. 23. maj 2018 Egmont Fonden Analytisk opsummering Det andet møde i børnepanelet var præget af høj energi og snak fra start. Det var tydeligt, at deltagerne følte sig mere trygge

Læs mere

ELEVER, SOM ER INKLUDERET?

ELEVER, SOM ER INKLUDERET? LÆRERKURSUS I INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER Trives du bedst med ELEVER, SOM ER INKLUDERET? INKLUSION AF ORDBLINDE ELEVER ER DU KLÆDT PÅ TIL OPGAVEN? Læsning og skrivning er byggeklodser, som er nødvendige

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Jo, jeg mener faktisk vi er godt på vej, og jeg oplever mange skoler, som formår at skabe gode, sjove og lærerige skoledage.

Jo, jeg mener faktisk vi er godt på vej, og jeg oplever mange skoler, som formår at skabe gode, sjove og lærerige skoledage. Tale Den gode skoledag. Hvad er det? Jo, jeg mener faktisk vi er godt på vej, og jeg oplever mange skoler, som formår at skabe gode, sjove og lærerige skoledage. Tag f.eks. Mosedeskolen i Greve, som fik

Læs mere

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56 Er du... Dreng 89% 50 Pige 11% 6 100% 56 Hvilket klassetrin går du på? 4 25% 14 5 13% 7 6 18% 10 7 9% 5 8 21% 12 9 14% 8 100% 56 Hvor tilfreds er du samlet set med din skole? Meget tilfreds 23% 8 Tilfreds

Læs mere

It-rygsæk, Værd At Vide

It-rygsæk, Værd At Vide 2014 It-rygsæk, Værd At Vide Konsulenterne Center for Uddannelse 20-03-2014 Indledning I Næstved er it-rygsække som kompenserende hjælpemiddel til elever med udfordringer i læsning og skrivning et udbredt

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

En skole som har gjort det trygt for min datter at gå i skole.

En skole som har gjort det trygt for min datter at gå i skole. Høffdingsvej 14, 2500 Valby telefon 38790140 11/1-2019 Hvad siger forældrene? Super forstående skole hvor undervisningen tilpasses hver enkelt elev. Endelig en skole hvor min datter føler sig værdsat og

Læs mere

Referat fra Børnepanel #1 d. 12. april Egmont Fonden

Referat fra Børnepanel #1 d. 12. april Egmont Fonden Referat fra Børnepanel #1 d. 12. april 2018 Egmont Fonden Analytisk opsummering Det første møde i børnepanelet var præget af en god stemning hele vejen igennem. Alle 11 børn var deltagende og ivrige efter

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

PEER-EDUCATION. n INTRODUKTION

PEER-EDUCATION. n INTRODUKTION PEER-EDUCATION DCUM anbefaler peereducation, fordi det kan løfte både de ældste og de yngste elever fagligt, socialt og personligt. Peer-education giver de ældre elever et mindre medansvar for de yngre

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Troldehulen En ny verden for dig.

Troldehulen En ny verden for dig. Troldehulen En ny verden for dig. De ansatte i Troldehulen har lavet nedenstående tegning, hvor teksten i ballonerne illustrerer det, som man bestræber sig på, at børnene får ud af at gå i Troldehulen.

Læs mere

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Hillerødsholmskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være opmærksom på side 2

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Nedenstående strategi skal anvendes på Langholt skole i forbindelse med elever, der udviser tegn på ordblinde problematikker

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Læsepolitik for Ullerødskolen

Læsepolitik for Ullerødskolen Læsepolitik for Ullerødskolen Formål Formålet med læseundervisningen er, at eleverne: - udvikler deres læse- og skrivefærdigheder - oplever læselyst og får gode læsevaner - lære at læse for at lære i alle

Læs mere

Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse klasse 2016

Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse klasse 2016 Iqra Privatskole Trivselsundersøgelse 4. - 9. klasse 16 Spørgsmål 1: Jeg føler mig godt tilpas og har lyst til at komme i skole? 6 6 55 51 5 3 11 9 1 Altid Ofte Nogle gange Sjældent Aldrig Spørgsmål 2:

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Brugertilfredshedsundersøgelse Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Brugertilfredshedsundersøgelse Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Udarbejdet af: Jakob Vejlø, PPR Børne- og Ungerådgivningen Dato: 1-1-11 Sagsid.: Version nr.: 1 1 Indledning Børne- og Ungerådgivningen

Læs mere

PLAN T - læsecamp for teenagere

PLAN T - læsecamp for teenagere Distriktsudvalg Tarup, c/o Tarup Ungdomsskole, Rismarksvej 80, 5200 Odense V, tlf: 63 755 755, mail: tu.buf@odense.dk Evaluering af Plan T, eleverne, opsamling Modtaget 18 ud af 24 mulige svar (svarende

Læs mere

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre?

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre? Trivsel for alle - Hvad kan du gøre? Hvad er SSP Samarbejde mellem: Skoler Socialforvaltning Politi Mål: At forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvordan sikrer vi så det? Undervisning i skoler

Læs mere

Elev APV Indledning

Elev APV Indledning Indledning I undersøgelsen af elevernes undervisningsmiljø er programmet Termometeret blevet brugt. Vi vil i den efterfølgende bearbejdning af undersøgelsen skitsere de forskellige svar eleverne har givet,

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst

Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Om skolefravær gode råd fra forældrene Afrapportering fra fokusgruppeinterview i Familiegruppe Øst Intro En torsdag eftermiddag

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

SURVEY OG REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED

SURVEY OG REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED SURVEY OG REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED EGMONT FONDEN RAPPORT NOVEMBER 2018 INDLEDNING Baggrund Egmont Fondens årstema i 2018 er ordblindhed. Derfor vil Egmont Fonden sætte fokus på, hvad

Læs mere

Greb i klasserummet. Greb i klasserummet

Greb i klasserummet. Greb i klasserummet Greb i klasserummet Greb i klasserummet I matematik hjælper feedbacken mig meget. Det er mest i afleveringerne, vi får feedback. Så får vi ofte spørgsmål, der leder hen til svaret, i stedet for svaret.

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Workshops abstracts 13.30-14.15: Workshop runde 1 Oplægsholderne præsenterer erfaringer, projekter eller forskning, idet der lægges op til dialog og erfaringsudveksling

Læs mere

Trivselsundersøgelse, maj 2019.

Trivselsundersøgelse, maj 2019. Trivselsundersøgelse, maj 2019. Vi har i løbet af maj måned 2019 gennemført en trivselsundersøgelse blandt eleverne på Stenhus Kostskole. Formålet med undersøgelsen er at give et billede af, hvordan eleverne

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed

Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed FORORD Skoleforvaltningen indfører en ny systematik i forhold til identifikation af ordblindhed. I tilfælde af ordblindhed identificeret

Læs mere

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober 2015 Formålet med denne uvildige evaluering af projekt Fra bænken til banen er at uddrage viden, som projektejer selv samt andre aktører løbende og efterfølgende

Læs mere

DIALOG # 11. Hvem skal læreren være mest loyal over for eleverne eller forældrene?

DIALOG # 11. Hvem skal læreren være mest loyal over for eleverne eller forældrene? DIALOG # 11 Hvem skal læreren være mest loyal over for Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed

Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed Handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed FORORD Skoleforvaltningen indfører en ny systematik i forhold til identifikation af ordblindhed. I tilfælde af ordblindhed identificeret

Læs mere

REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED

REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED REGISTERANALYSE BØRN OG UNGE MED ORDBLINDHED BILAGSRAPPORT EGMONT FONDEN NOVEMBER 2018 INDLEDNING Præsentation af baggrund, metode og identifikation af unge med ordblindhed Baggrund Egmont Fondens årstema

Læs mere

Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen.

Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen. Udarbejdet den 30. april 2018. Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen. Vision At ordblinde elever får den støtte, de har brug for, for at kunne deltage aktivt og ligeværdigt i skolelivet og for at blive så

Læs mere

85 svar. Tilhørsforhold (85 svar) Trivsel. Er du glad for at gå på Gylling Efterskole? (12 svar) Har du nære venner på efterskolen?

85 svar. Tilhørsforhold (85 svar) Trivsel. Er du glad for at gå på Gylling Efterskole? (12 svar) Har du nære venner på efterskolen? 85 svar Accepterer svar Tilhørsforhold (85 svar) 69,4% Er du nuværende elev på Gylling Efterskole? Er du tidligere elev på Gylling Efterskole? Er du forældre til en nuværende eller tidligere elev på Gylling

Læs mere

Evaluering af 16B omlægning af understøttende undervisning til tolærertimer

Evaluering af 16B omlægning af understøttende undervisning til tolærertimer Evaluering af 16B omlægning af understøttende undervisning til tolærertimer Vi har omlagt 4 lektioner understøttende undervisning på 7. årgang til to dansktimer, en matematiktime og en tysktime med to

Læs mere

Et tilbud til ordblinde elever

Et tilbud til ordblinde elever Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Netwerk. om at forebygge og afhjælpe ensomhed på ungdomsuddannelser

Netwerk. om at forebygge og afhjælpe ensomhed på ungdomsuddannelser Netwerk om at forebygge og afhjælpe ensomhed på ungdomsuddannelser At skabe fællesskab Skiftet fra grundskole til ungdomsuddannelse er et stort skridt i et ungdomsliv. Et skridt ind i en verden, der både

Læs mere

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Et fagligt løft af folkeskolen Vi har en rigtig god folkeskole

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord,

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, december 2014 Cabi har evalueret Ungeindsats Himmerland. Dette notat opsummerer og målretter konklusioner og anbefalinger

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse.

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse. Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: Forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen

Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Data er sidst opdateret 03.02.2011 16:50:38 Antal besvarelser: 2433 af 2720 for udvalg: 2010 - T1 - Nationalt - 9.klassetrin Antal besvarelser: 71 af 71 for udvalg: 2010 - T1 - Hjemly Idrætsefterskole

Læs mere

DIALOG # 11 HVEM SKAL LÆREREN VÆRE MEST LOYAL OVER FOR ELEVERNE ELLER FORÆLDRENE?

DIALOG # 11 HVEM SKAL LÆREREN VÆRE MEST LOYAL OVER FOR ELEVERNE ELLER FORÆLDRENE? DIALOG # 11 HVEM SKAL LÆREREN VÆRE MEST LOYAL OVER FOR OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig

Læs mere

It-hjælpemidler og elever med ordblindhed

It-hjælpemidler og elever med ordblindhed It-hjælpemidler og elever med ordblindhed Ordblindeundervisning går på to ben Læsning som mål Læsning som teknisk færdighed Stavning som teknisk færdighed Skriftlig formulering som teknisk færdighed Undervisning

Læs mere

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER

DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER DANSKE PATIENTER ANBEFALINGER til national indsats for børn med sygefravær Anbefalinger til national indsats for børn med sygefravær 30 procent af danskerne vurderede i 2013, at de lever med enten sygdom

Læs mere

Netwerk. om at forebygge og afhjælpe ensomhed på ungdomsuddannelser

Netwerk. om at forebygge og afhjælpe ensomhed på ungdomsuddannelser Netwerk om at forebygge og afhjælpe ensomhed på ungdomsuddannelser At skabe fællesskab Skiftet fra folkeskole til ungdomsuddannelse er et stort skridt i et ungdomsliv. Et skridt ind i en verden, der både

Læs mere

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi

Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Søndermarksskolens vejledning om ordblindhed/dysleksi Udarbejdet oktober -17 Indhold Baggrund for vejledningen side 2 Det mener vi, når vi taler om ordblindhed side 2 Tegn på ordblindhed, man skal være

Læs mere

Kære forældre. Indhold (tryk på overskriften og kom direkte til det skrevne)

Kære forældre. Indhold (tryk på overskriften og kom direkte til det skrevne) Kære forældre Er det ikke bare en herlig tid med lyse morgener, fuglefløjt og varme i vejret? selv om vinteren måske ikke har været så hård og lang; så er foråret vel altid ventet med længsel. På skolen

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentarer Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

DIALOG # 8 MAN TAGER PJÆK PÅ FERSK GERNING GRIBER MAN IND?

DIALOG # 8 MAN TAGER PJÆK PÅ FERSK GERNING GRIBER MAN IND? DIALOG # 8 MAN TAGER PJÆK PÅ FERSK GERNING GRIBER MAN IND? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD

FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD FOLKESKOLEN I FREDERIKSBERG KOMMUNE - ET SAMARBEJDE FOR BØRNENES SKYLD Kære forældre I modtager denne folder, fordi I har et eller flere børn i folkeskolen i Frederiksberg Kommune En folkeskole, som vi

Læs mere

Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier

Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier Børn med en funktionsnedsættelse og deres familier Oplæg ved KL og COK konferencen: Børn og unge med handicap 2015 Comwell, Kolding, den 09.09 2015 Steen Bengtsson Oversigt UNDERSØGELSEN, BØRNENE HANDICAP

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 0.

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 0. RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Indskoling UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 0. klasse (elev) GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Bredballe Privatskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Bredballe Privatskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Bredballe Privatskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 280537 Skolens navn: Bredballe Privatskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Lars Jespersen

Læs mere

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre?

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? DIALOG # 5 Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 3.

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 3. RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Indskoling UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 3. klasse (elev) GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 2.

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 2. RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Indskoling UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 2. klasse (elev) GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 1.

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Indskoling. UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 1. RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Indskoling UNDERSØGELSE Spørgeskemaundersøgelse 1. klasse (elev) GRUNDLAG Den Lille Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL

Læs mere

Fra heltidsundervisning til ungdomsuddannelse. Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut

Fra heltidsundervisning til ungdomsuddannelse. Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut Fra heltidsundervisning til ungdomsuddannelse Ved Kristine Zacho Pedersen og Vicki Facius Danmarks Evalueringsinstitut Indhold Kort om evalueringen Hvem er eleverne i heltidsundervisningen? Hvor mange

Læs mere

ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder

ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder ROAL handleplan for elever i skriftsproglige vanskeligheder VERSION 1 Handleplan for: navn: cpr: klasse: skole: udarbejdet dato og årstal: Handleplanen er udarbejdet af: (navn & underskrifter) elev: forældre

Læs mere

Det gode forældresamarbejde. Lykke Mose, cand. psych., konsulent, Perspektivgruppen.

Det gode forældresamarbejde. Lykke Mose, cand. psych., konsulent, Perspektivgruppen. Det gode forældresamarbejde Lykke Mose, cand. psych., konsulent, Perspektivgruppen. Formål At styrke og udvikle forældresamarbejdet At få viden om pejlemærker for et godt forældresamarbejde Få drøftet

Læs mere

IT og Ordblindhed, projektets formål

IT og Ordblindhed, projektets formål Ordblindes It støtte brug af til it støtte ordblinde elever En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet En langtidsundersøgelse med ordblinde elever på mellemtrinnet Dorthe Klint Petersen

Læs mere

Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE

Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE HVORFOR? BØRNEINDDRAGELSE: EN DEL AF EGMONT FONDENS DNA EGMONT FONDENS BØRNESYN: v Egmont Fonden ser børn som ligeværdige mennesker

Læs mere

Hedensted kommunes ordblindeprocedure

Hedensted kommunes ordblindeprocedure Hedensted kommunes ordblindeprocedure Ordblindeforeningen den 21. maj 2016 Anette Høj Madsen, Læsekonsulent 1 Fakta Elever: Ca. 5810 21 folkeskoler 13 fødeskoler (0.-6. kl.) 1 skole (7.-9. kl.) 5 frie

Læs mere

Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen

Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om du er dreng eller pige: - - Det mener jeg om at gå i skole Jeg kan godt lide at gå i skole - - - - Jeg synes, det

Læs mere

MARGINALISEREDE UNGES FORTÆLLINGER OM SKOLE OG HVERDAG

MARGINALISEREDE UNGES FORTÆLLINGER OM SKOLE OG HVERDAG MARGINALISEREDE UNGES FORTÆLLINGER OM SKOLE OG HVERDAG Lærere, pædagoger og marginaliserede unge muligheder og udfordringer i arbejdet med marginaliserede unges sociale kapital Oplæggets indhold En kort

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Tømmerup Fri- og Efterskole, friskolen og SFO Dato: 1. august, 2012 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til:1. august, 2015 UMV en indeholder

Læs mere

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående jura Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8./9. klasse (2018)

ELEVUNDERSØGELSE 8./9. klasse (2018) Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Hvis elevens fødselsdato (1-31) er et lige tal (fx 20/10), tildeles eleven spørgsmål om dansk, hvis det er et ulige tal (fx 23/11)tildeles eleven spørgsmål om matematik.

Læs mere

Hvad børn siger om et godt børneliv!

Hvad børn siger om et godt børneliv! Hvad børn siger om et godt børneliv! Indledning: Børnerådet har udarbejdet en rapport, Portræt af 5. klasse, januar 2007. Undersøgelsesresultatet er taget med udgangspunkt i en gruppe unge bestående af

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

"Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård

Det var ikke mig  Om mobning Til børn og voksne på Maglegård "Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård Mobning opstår først og fremmest, når der er dårlige mønstre i en klasse, hvor nogle børn systematisk lukkes ude af fællesskabet. Mobning

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Evaluering af; Obligatorisk Erhvervspraktik i 8. klasse

Evaluering af; Obligatorisk Erhvervspraktik i 8. klasse Evaluering af; Obligatorisk Erhvervspraktik i 8. klasse Indhold Indledning... 2 Metode... 2 Elevernes oplevelse af obligatorisk erhvervspraktik... 3 Uddannelse og job som timeløst fag... 6 Sammenfatning...

Læs mere

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer

Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Mønsterbryder: 16-årige Elliot er anbragt og får topkarakterer Voksne møder generelt anbragte børn med lavere faglige forventninger end andre børn, påpeger forsker. Elliot Larsen (th) og leder af Børne-

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere