D O M. Retten i Sønderborg har den 29. maj 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS C1-940/2010 og BS C1-1029/2010).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D O M. Retten i Sønderborg har den 29. maj 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS C1-940/2010 og BS C1-1029/2010)."

Transkript

1 D O M afsagt den 8. november 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Julie Breum (kst.)) i ankesager V.L. B F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for (advokat Henrik Juel Halberg, København) mod Danfoss A/S (advokat Søren Hessellund Klausen, København) og V.L. B F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for (advokat Henrik Juel Halberg, København) mod Ankestyrelsen (advokat Regitze Aalykke Hansen, København) Retten i Sønderborg har den 29. maj 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS C1-940/2010 og BS C1-1029/2010). Påstande For landsretten har appellanten, 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for

2 - 2 -, gentaget sine påstande for byretten. Indstævnte, Danfoss A/S, har påstået dommen stadfæstet. Indstævnte, Ankestyrelsen, har påstået dommen stadfæstet, subsidiært at sagen hjemvises. Supplerende sagsfremstilling Der har for landsretten været gennemført syn og skøn. Der er endvidere stillet supplerende spørgsmål til Retslægerådet. har som syn og skønsmand den 26. november 2016 afgivet følgende erklæring: I forbindelse med s (JM) arbejde på Danfoss A/S, Nordborg, ønskes der i henhold til skønstema, at skønsmanden besvarer følgende spørgsmål: Hvor mange gange skal den store momentnøgle drejes for at momentnøglen er spændt til, hvis det lægges til grund, at momentnøglen er indstillet til 60 Nm. SVAR: Nøgles drejes 45 til 60 grader. Hvis der skal foretages mere end et drej, hvor stort et moment udtrykt i Nm skal der drejes med ved de tidligere drej indtil momentnøglen når 60 Nm. SVAR: Muffen drejes til modhold med fingrene, og uden brug af kraft. Hvor mange gange skal den lille momentnøgle drejes for at momentnøglen er spændt til, hvis det lægges til grund at momentnøglen er indstillet til 23 Nm. SVAR: Nøglen drejes 120 til 170 grader. Hvis der skal foretages mere end et drej, hvor stort et moment udtrykt i Nm skal der drejes med ved de tidligere drej indtil momentnøglen når 23 Nm. SVAR: Muffen drejes til modhold med fingrene, og uden brug af kraft. Giver sagen i øvrigt skønsmanden anledning til bemærkninger. SVAR: Tilspænding af den store muffe krævede et træk i momentnøglens håndtag på cirka 15 kilo. Ved den lille muffe skulle der trækkes med cirka 9 kilo.

3 - 3 - Nærmere beskrivelser nedenfor. JM har under sin ansættelse ved Danfoss A/S blandt andet haft til opgave at samle nogle specielle ventiler. Under syn- og skønsforretningen var der opsat et bord, hvor JM s arbejdsplads var rekonstrueret. Der var tale om et arbejdsbord i cirka 75 centimeters højde. På bordet var der fastmonteret en konsol, tilvirket så ventilenheden kunne lægges i et fast land. Arbejdsopgaven bestod i at skrue en større muffeenhed samt en lille muffe på selve ventilen. Når JM skulle samle de tre enheder, kunne såvel den store som den lille muffe skrues til modhold med fingrene uden nogen kraft af betydning. Når den store muffe var skruet på med fingrene, blev enheden lagt i konsollen, hvorefter muffen skrues fast med momentnøgle på 60 Nm. De muffer og ventilenheder, der var under syn- og skønsforretningen, kunne strammes fast med 60 Nm ved at foretage et træk i momentnøglens håndtag på cirka 15 kilo. Momentnøglen skulle drejes mellem 45 og 60 grader med et træk på cirka 15 kilo, før momentnøglen klikkede for det ønskede moment på 60 Nm. Ved tilspændingen skærer en fræset forhøjning i sædet på den store muffe sig lidt ned i godset på enheden, hvorved der dannes en tæt samling. JM oplyste, at de enheder hun havde samlet, krævede at muffen skulle strammes med en drejning på op til en omgang (360 grader) og med et tilsvarende træk på cirka 15 kilo. Jeg prøvede at samle flere af de fremlagte enheder og alle krævede, at momentnøglen skulle drejes 45 til 60 grader for at opnå det ønskede moment. Som forsøg prøvede vi at stille momentnøglen til 100 Nm. Dette bevirkede, at nøglen skulle drejes cirka 160 grader, hvorefter enhedernes gevind blev ødelagt. Momentnøglen nåede ikke at give klik for de indstillede 100 Nm, idet gevindet blev ødelagt allerede ved mindre kraft. Ved montage af den lille muffe, blev der benyttet en mindre momentnøgle med indstilling 23 Nm. Også ved denne arbejdsopgave blev den lille muffe skruet til med fingrene uden brug af kraft. Derefter blev enheden lagt fast i konsollen, hvorefter den lille muffe kunne skrues fast med 23 Nm med den lille momentnøgle. Jeg målte et træk ved momentnøglens håndtag på cirka 9 kilo, for at få nøglen til at klikke ved de ønskede 23 Nm. Når den lille muffe skrues fast, danner aluminiumsskiven pakning mellem enhed og muffe. Denne lille skive deformeres ganske let ved tilspændingen, hvorfor den lille muffe skulle drejes cirka grader, før momentnøglen klikkede ved 23 Nm. Trækket i momentnøglen var som beskrevet på maksimalt 9 kilo.

4 - 4 - Til sammenligning spændes et hjul på en personbil fast med cirka Nm. Den 2. februar 2017 har besvaret et supplerende spørgsmål således: Ved tilspænding med den lille momentnøgle, hvor momentet var sat til 23 Nm, skruede jeg først den lille muffe fast med fingrene. På den lille muffe sad en spændeskive, vist nok i noget aluminiumsgods. Når muffen var skruet til anlæg af denne skive, drejede jeg muffen med momentnøglen i cirka 120 til 170 grader, hvorefter momentnøglen afgav klik for det indstillede moment. Som jeg husker det trak jeg med ganske let kraft i momentnøglen af to gange, hvor nøglen så er blevet drejet 2 gange omkring grader. Kraften ved begge træk var ganske beskeden. Et moment på 23 Nm kræver meget beskeden kraft. Retslægerådet har den 28. november 2017 besvaret en række supplerende spørgsmål således: Spørgsmål 7: Er der årsagssammenhæng mellem arbejdsprocessen med tilspænding med momentnøgler og s højresidige tennisalbue, hvis det lægges til grund, at tilspændingen med momentnøglerne blev foretaget af hele den daglige produktion af ventiler uden pauser? Retslægerådet anmodes om at angive sandsynlighedsgrad. Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 3 og 6. Det spiller efter Retslægerådets vurdering ikke en afgørende rolle, om der dagligt er samlet 73 eller 200 ventiler, eller om tilspænding af muffer er foregået successivt eller samlet på én gang. Spørgsmål 8: Såfremt Retslægerådet finder evidens for årsagssammenhæng i sin besvarelse af spørgsmål 7, anmodes Rådet om at oplyse, hvilke faktiske forhold der begrunder forskellen i årsagssammenhængsbedømmelsen i henholdsvis spørgsmål 6 og 7. Retslægerådet bedes om muligt oplyse, hvordan disse faktiske forhold ændrer Retslægerådets opfattelse af årsagssammenhængsspørgsmålet. Retslægerådet bedes begrunde sit svar.

5 - 5 - Spørgsmålet bortfalder. Spørgsmål 9: Retslægerådet bedes vurdere om, der er årsagssammenhæng mellem deloperationen, hvor der skete efterspænding med momentnøgler, og s højresidige tennisalbue, forudsat at der ved vurderingen lægges vægt på følgende alternative mængder for, hvad i løbet af en arbejdsdag producerede gennemsnitligt: a) ca. 200 ventiler dagligt. b) ca. 73 ventiler dagligt. Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 7. Spørgsmål 10: Retslægerådet bedes oplyse, om skønsmandens rapport og supplerende oplysninger giver anledning til en ændret besvarelse af spørgsmål 2 (i 50E/E ). I bekræftende fald bedes Retslægerådet oplyse, hvori forskellen består. Det fremgår af syns- og skønsforretningen på Danfoss den , at tilspænding af den store muffe på hver ventil krævede et træk i momentnøglens håndtag på cirka 15 kilo (foretaget med højre hånd og arm) over en vinkel på grader, og at en lille muffe skulle trækkes med cirka 9 kilo over en vinkel på grader. Disse præciseringer fremgår ikke af besvarelsen af spørgsmål 2, som var baseret på arbejdsmedicinsk journal af , som ikke indeholdt kvantitative oplysninger om kraftbelastningen med efterspænding med momentnøgle. Skønsmandens rapport giver ikke anledning til ændring af besvarelse af spørgsmål 2. Spørgsmål 11: Giver sagen i øvrigt Retslægerådet anledning til bemærkninger? Nej. Der har for landsretten været forevist en CPCE-ventil. Forklaringer,, og har afgivet supplerende forklaring for landsretten.

6 - 6 - har supplerende forklaret, at hun aldrig producerede under 200 ventiler om dagen og nogle gange flere. Antallet steg gradvist. Hun var den eneste, der udførte den opgave. Der blev derfor produceret til lager, så der også kunne leveres, når hun holdt ferie. Hun producerede efter ordre. Ordrerne kunne være på 50, 180 eller helt op til 500 ventiler. Når hun startede produktionen af en ny ordre, skulle hun først dreje det stempel, som ventilerne skulle mærkes med. Forskellige ordrer skulle nogle gange have samme stempel. De ordrer kunne hun så slå sammen. Hun kunne som regel nå de indledende processer til en ordre før frokost. Efter frokost spændte hun med momentnøglerne. Det tog kun få sekunder pr. ventil. Resten af arbejdsdagen gik med trykprøvning, afprøvning og pakning. Hvis der var mere tid, gik hun i gang med en ny ordre. Hun husker ikke længere, hvad trykprøvning og afprøvning nærmere omfattede. Det var kun opgaven med at spænde med momentnøglerne, hun tidsmæssigt selv kunne styre. De andre opgaver var styret af maskiner, som tog den afsatte tid. Den kollega, som hun afløste i funktionen, havde produceret enheder om dagen. Det var den pågældende, der lærte hende op. Hun kan godt have hjulpet den pågældende enkelte gange, før hun selv overtog funktionen i april Hun skiftede hurtigt rutine fra at lave 10 ventiler ad gangen til at lave 200 på én gang. Det var nok allerede i maj 2004, at hun ændrede rutinen, da hun hurtigt blev stillet over for kravet om, at der skulle opbygges et lager til sommerferien. Det var udelukkende ved processen med de to momentnøgler, at hun kunne spare tid ved at arbejde på denne måde. Ventilen lå i et værktøj, når hun spændte mufferne fast med momentnøglerne. Den store momentnøgle stod skråt op og skulle trækkes ned til ca. vandret. Den lille momentnøgle trak hun fra lodret stilling ind mod sin egen krop. Hun var nødt til at trække 3-4 gange med hver momentnøgle for at spænde tilstrækkeligt. Når skønsmanden er nået til et andet resultat, skyldes det nok, at han var en noget større person, end hun er. På det tidspunkt havde hun desuden allerede ondt i armen. Hun kunne derfor ikke med fingrene skrue mufferne så langt ind som skønsmanden. Værktøjet var kalibreret og blev serviceret af en særlig afdeling. Hun har aldrig hørt om, at det skulle være kalibreret forkert. Hun stolede på, at værktøjsafdelingen havde styr på det.

7 - 7 - Hun tror, at grunden til, at hun ikke forklarede speciallæge, at hun udførte den enkelte arbejdsproces på alle 200 ventiler, før hun fortsatte til næste arbejdsproces, var, at hun var bange for at miste sit job. Kravene til, hvad hun kunne producere, blev hele tiden øget. Hun har arbejdet over, men det skete ikke ofte. Der var ikke nogen rotationsordning på arbejdspladsen. Der blev talt om det, da hun begyndte at få ondt i armen, men det blev ikke til noget. Hun talte med om, at hun havde ondt i armen. Han kunne heller ikke undgå at bemærke det, da hun gik med støttebind. De talte ikke om, at det var forårsaget af arbejdet, for hun prøvede at klare sig igennem for at beholde jobbet. Hun er ufaglært og kunne ikke have fået andet arbejde. Det var nok i juni eller juli 2004, at hun begyndte at få ondt i armen. På det tidspunkt talte hun ikke med nogen på arbejdspladsen om, at det kunne være udløst af arbejdet, da hun endnu ikke havde været ved lægen. Hun var fuldtidsansat. Hun mødte kl. 6 og fik fri kl Middagspausen var vist ikke betalt, men de 10 minutters formiddagspause var. Hun har ikke brugt 2 minutter og 45 sekunder pr. ventil. Hun knoklede igennem for at indhente tid med momentnøglerne. har supplerende forklaret, at udtrykket spænde dækker arbejdsprocessen med momentnøglerne. Han husker ikke, hvor mange gange han har hjulpet med at spænde. Man skulle spænde i hvert fald to gange for at være sikker på, at den havde klikket. Den lille momentnøgle skulle skubbes væk fra kroppen for at spænde muffen fast. Den store momentnøgle skulle trækkes til højre og nedad. kunne producere 200 ventiler om dagen. Han ved det, fordi han har været der i mange år. Det er ikke rigtigt, at hun kun producerede 73 ventiler om dagen. I afdelingen blev der vist ikke rokeret mellem pladserne, i hvert fald ikke på s plads. CPCE-ventilerne blev lavet med flere forskellige studser. Han husker ikke hvor mange forskellige. Det var, der lavede dem alle. Det var om morgenen, han hjalp. Han husker ikke, hvornår han begyndte at hjælpe hende. Han hjalp med at spænde, fordi han syntes, at det var det sjoveste. Han mener, at man skulle spænde den store muffe mere end en bolt på et bilhjul. Som han husker det, blev den lille muffe spændt med 3 Nm og den store med 10 Nm. Det var ret meget.

8 - 8 - har supplerende forklaret, at bilag N er masterplanen, der viser produktion, lagerbeholdning m.v. for den omhandlede type CPCE-ventil. Planen viser kundebehovet og ud fra dette, hvor mange enheder der skulle produceres. Kolonnen Actual Production viser den faktiske produktion. Han har ikke været i stand til at finde supplerende tal for produktionen i den relevante periode. Efterfølgende har produktionen været omkring enheder pr. år. Han kan ikke svare på, hvorfor der øjensynligt er sket en stigning i lagerbeholdningen fra uge 21 på 623 enheder til enheder i uge 22 i Oprindeligt producerede de til lager, men i den periode, arbejdede med ventilerne, gik de over til efterspørgselsbaseret produktion. Nogle uger var der mange ordrer, andre færre. Det blev tilstræbt at fordele den efterspurgte produktion over tid, så der blev produceret jævnt, men det kunne ske, at der en uge kom mange ordrer eller hasteordrer. Han kan derfor ikke sige, at ikke var tidspresset. Der var ikke tale om skifteholdsproduktion. kunne oftest nå at lave ventilerne selv, men nogle gange fik hun hjælp. Med batch-kørsel mener han, at man laver en ordre færdig, før man fortsætter til næste arbejdsproces. Som han husker det, gjorde en ordre færdig, før hun gik videre til den næste. En ordre var nok typisk på ventiler. Bilaget Celle lay-out viser arbejdsgangen grafisk. Der var tale om forskellige operationer ved hver station. Man skulle typisk starte med at lave eller samle stemplet. Derefter hentede man huse fra lageret, stemplede dem og samlede kugleholder til den pågældende ordre. Han husker ikke, om der på det tidspunkt var hæve/sænkeborde. var den eneste, der udførte det pågældende arbejde. De har ikke haft andre tilfælde af nedslidning eller arbejdsskader på den arbejdsstation. Det var ham, der i samarbejde med sikkerhedsrepræsentanten udarbejdede arbejdspladsvurderingen. De gennemgik sammen de enkelte arbejdsstationer. Deres opfattelse var, at arbejdsstation ikke havde problematikker i relation til ensidigt gentaget arbejde, ensidigt belastende arbejde eller ensformighed. Der har ikke været klager over problemer på den pågældende arbejdsstation. Arbejdspladsvurderingen skal laves hvert tredje år. Den sygemeldte medarbejder, der er omtalt i arbejdspladsvurderingen fra den 29. august 2005, var. Uanset hvad s smerter skyldtes, ville arbejdspladsen gøre, hvad den kunne

9 - 9 - for, at det ikke blev værre. Han husker ikke, hvor lang tid der gik, før skruemaskinerne blev indført som arbejdsredskab i stedet for momentnøglerne. Da begyndte at gå med støttebind, talte de vist om, hvorvidt hendes smerter kunne have noget med arbejdet at gøre. har sikkert omtalt, at hun havde fået støttebindet udleveret ved bedriftssundhedstjenesten. Han blev ikke fra bedriftssundhedstjenesten orienteret om, at der var blevet udleveret støttebind til. Han og blev enige om, at smerterne ikke havde noget med arbejdet at gøre. Det var først, da stoppede, at han blev opmærksom på, at hun alligevel mente, at smerterne var arbejdsbetinget. Det er rigtigt, at kunne lave en del flere ventiler end den medarbejder, hun afløste. Hun var en af de bedste medarbejdere, han havde haft. Hun kunne flere ting, og hun var hurtig og fleksibel. Han har mange gange udført arbejdet med at spænde med momentnøglerne. Han synes ikke, at det var hårdt. Det var dog det eneste sted i processen, der skulle bruges lidt kræfter. Det var den mest belastende del. har supplerende forklaret, at han fortsat er lægekonsulent for Ankestyrelsen. En tennisalbue er en tilstand, der medfører ømhed ved senehæftningerne på ydersiden af albuen. Det giver smerter. Omkring 1-2 % af Danmarks befolkning over 50 år har kronisk tennisalbue. Man ved ikke præcist, hvad det er, eller hvorfor det opstår. Den herskende teori er, at vævet ikke får tilstrækkelig ilt til at rehabilitere efter en belastning. I det omhandlede tilfælde skulle der bruges nogen kraft. I det samlede arbejdsforløb var det dog så lidt, at det ikke skulle kunne påvirke sener og væv på længere sigt. Den pågældende arbejdsproces indebærer varierende arbejde. Risikoen for skader er meget lille, fordi det er to forskellige momentnøgler. Musklerne påvirkes derfor forskelligt, og de får mulighed for at rehabilitere, når den ene proces er sluttet. Det, der giver risiko for skader, er, hvis den samme muskel belastes hårdt hele tiden. Den klassiske tennisalbue opstår, f.eks. når en slagter udbener kød med en kniv. I den situation bruges hånd og håndled til meget kraftfuldt arbejde. Albuen belastes på en helt anden måde ved hånd- og håndledsarbejde end ved betjening af en momentnøgle, hvor der i langt

10 højere grad bruges overarm og overarmsmuskulatur. Underarm og albue belastes også, men dog i langt mindre omfang ved arbejde med momentnøgle. Da vidnet afgav sin vurdering til Arbejdsskadestyrelsen, lagde han til grund, at der var tale om samling af et ventilhus fra start til slut, før det næste blev påbegyndt. Det medfører ingen forskel i hans vurdering, om hver arbejdsproces blev udført et større antal gange, før man fortsatte til næste arbejdsproces. Han mener ikke, at 200 gange med en momentnøgle og 200 gange med en anden momentnøgle i træk kunne give risiko for skade. Ved denne vurdering har han lagt vægt på, at brugen af momentnøglerne samlet udgjorde en mindre del af arbejdsdagen, også selv om der var afsat 12 sekunder til processen med de to momentnøgler pr. ventil. Der var desuden ikke tale om arbejde, der krævede stor kraft. Han vurderede ud fra billederne, at arbejdsforholdene var ideelle, og ud fra beskrivelsen af arbejdspladsen at brugen af momentnøglerne var fornuftig. Der var ingen akavede arbejdsstillinger. Det mener han heller ikke, at det var, hvis det lægges til grund, at momentnøglen skulle trækkes fra skråt opad og ikke fra vandret stilling. En belastning på 15 kilo er ikke meget. Der var i dette tilfælde tale om 23 Nm og 60 Nm. Til sammenligning skal en bolt til et bilhjul typisk spændes med omkring 100 Nm. Han mener derfor ikke, at der ved arbejdet med momentnøglerne har været tale om anvendelse af en særlig stor kraft. Det har ikke betydning for hans vurdering, om der er trukket 1-2 eller 3-4 gange med hver af momentnøglerne. Hvis belastningen i forbindelse med arbejdet er for stor, vil man typisk opleve bedring i ferieperioder og forværring ved tilbagevenden til arbejdspladsen. Der er stor sammenhæng mellem belastningen og symptomerne. Stopper man med at arbejde, bedres symptomerne typisk. Det er ikke i sig selv et bevis for, at problemet er arbejdsrelateret, men det peger i retning heraf. I de fleste tilfælde kan smerter i bevægeapparatet ikke forklares. Hvis man har et problem med sin arm, kan man sagtens få ondt ved at belaste den yderligere. Procedure Parterne har i det væsentlige gentaget deres anbringender for byretten og har procederet i overensstemmelse hermed.

11 har vedrørende spørgsmålet om årsagssammenhæng i relation til både Danfoss A/S og Ankestyrelsen yderligere henvist til Retslægerådets besvarelser af spørgsmål 3, hvoraf fremgår bemærkningen Der er tale om en ret betydelig kraftanvendelse 200 gange dagligt set i relation til sagsøgers køn og alder., spørgsmål A, hvor relevante forudbestående lidelser afvises, og spørgsmål 7, hvor det under henvisning til det for landsretten afholdte syn og skøn udtales, at det ingen betydning har for vurderingen af årsagssammenhæng, om der blev produceret 73 eller 200 ventiler, eller om de blev spændt enkeltvis eller successivt. Danfoss A/S har supplerende anført, at det efter Retslægerådets svar på spørgsmål 7 kan lægges til grund, at det er uden betydning for spørgsmålet om årsagssammenhæng, om der dagligt blev produceret 73 eller 200 ventiler. Det faktiske antal er dermed også konkret uden betydning for ansvarsspørgsmålet, ligesom det er uden betydning, om deloperationerne blev gennemført for hver enkelt ventil eller for dele af ventilerne samlet. Ankestyrelsen har supplerende anført, at i forbindelse med hovedforhandlingen i byretten fremkom med en anden forklaring om arbejdsgangen end den, hun indtil da havde beskrevet. Da der ikke i sagens akter er støtte for, at arbejdet skulle have været udført sådan, som forklarede under hovedforhandlingen i byretten, må den oprindelige beskrivelse af arbejdsgangen lægges til grund. Uanset om s forklaring om arbejdsprocessen lægges til grund, er der dog fortsat ikke grundlag for at tilsidesætte Ankestyrelsens afgørelser, da oplysningerne er uvæsentlige for rigtigheden af afgørelserne. Dette støttes af Retslægerådet, der i besvarelsen af spørgsmål 7 har udtalt, at det ikke spiller en afgørende rolle, om der dagligt blev samlet 73 eller 200 ventiler, eller om tilspænding af muffer foregik successivt eller samlet på én gang. Hvis s forklaring om arbejdsprocessen skal lægges til grund, og dette har en væsentlig betydning for vurderingen af rigtigheden af Ankestyrelsens afgørelser, må sagen hjemvises med henblik på Ankestyrelsens stillingtagen til disse oplysninger. Landsrettens begrundelse og resultat Efter bevisførelsen lægger landsretten til grund, at s arbejde med at samle CPCE-ventiler omfattede flere arbejdsprocesser af forskellig karakter og omfang. Det

12 fremgår, at der til arbejdet med at fastspænde to muffer på hvert ventilhus var afsat 12 sekunder pr. enhed. har forklaret, at der ved netop denne delproces var mulighed for at arbejde hurtigere end den afsatte tid, og at hun formåede at reducere tidsforbruget til nogle få sekunder. arbejdede på fuld tid. Uanset om hun dagligt producerede ca. 200 CPCE-ventiler, har arbejdet med momentnøglerne herefter såvel relativt som absolut udgjort en mindre del af s arbejdsdag. Det fremgår af skønsmand s erklæringer, at det indledende arbejde med at skrue mufferne fast på ventilhusene ved brug af fingrene ikke krævede anvendelse af kraft af betydning. Ved den efterfølgende fastspænding med momentnøglerne skulle den store momentnøgle drejes grader, og den lille skulle drejes grader for at opnå det indstillede moment på henholdsvis 60 Nm og 23 Nm. Såvel skønsmanden som Ankestyrelsens lægekonsulent har til sammenligning angivet, at en bolt til et bilhjul typisk fastspændes med ikke under 100 Nm. Efter s forklaring var s arbejdsstation indrettet på en sådan måde, at der ikke forekom akavede arbejdsstillinger. Brugen af momentnøgler var endvidere fornuftig, ligesom der blev arbejdet i varierende stillinger. Dette er støttet af det fremlagte fotomateriale og af Danfoss A/S arbejdspladsvurderinger, ligesom både og har forklaret, at det var forskellige bevægelser, der blev anvendt ved brugen af de to momentnøgler. Retslægerådet har i erklæringen af 13. juli 2012 i sagen mod Ankestyrelsen udtalt, at s arbejde var lavrepetitivt, og at en enkelt arbejdsproces efterspændingen med momentnøgle kunne være kraftbetonet. Efter Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 7 lægger landsretten til grund, at det er uden betydning for vurderingen, om producerede 73 eller 200 ventiler om dagen, og om tilspændingen af mufferne foregik successivt eller samlet på én gang. Landsretten lægger efter det anførte til grund, at s arbejde generelt hverken har været kraftfuldt, repetitivt eller har været udført i akavede arbejdsstillinger. Mathiesen har på denne baggrund ikke godtgjort at have været udsat for en skadelig påvirkning, der er omfattet af bilag 1 til erhvervssygdomsbekendtgørelsen, erhvervssygdomsfortegnelsen pkt. C.4.1.

13 nr. 1. s lidelse er derfor ikke omfattet af arbejdsskadesikringslovens 7, stk. 1, Retslægerådet har ved besvarelsen af spørgsmål 6 angivet, at der efter Retslægerådets opfattelse er mere end 50 % sandsynlighed for, at der er årsagssammenhæng mellem belastningen ved at samle CPCE-ventiler og s tennisalbue. Retslægerådet har imidlertid i samme svar anført, at man ikke kan fastslå en årsagssammenhæng, hvormed menes, at man ikke direkte kan konstatere eller påvise en sikker årsagssammenhæng. Retslægerådet har endvidere i erklæringen af 13. juli 2012 i sagen mod Ankestyrelsen ved besvarelsen af spørgsmål 3 anført, at en tennisalbue ikke sjældent opstår spontant uden nogen kendt udløsende årsag. I samme svar har Retslægerådet anført, at efterspændingen med momentnøgle 2 gange dagligt kan have spillet en rolle for udløsning af tennisalbue, såfremt der er tale om et betydeligt drejningsmoment i forhold til sagsøgers alder, køn og træningsgrad. Henset til, at en tennisalbue er en almindeligt forekommende lidelse, som ikke sjældent opstår uden påviselig årsag, og under hensyn til den usikkerhed om årsagssammenhæng, som Retslægerådet har givet udtryk for, sammenholdt med s forklaring og bevisførelsen i øvrigt, finder landsretten, at det ikke er tilstrækkeligt sandsynliggjort, at s tennisalbue udelukkende eller i overvejende grad må anses for at være forårsaget af hendes arbejde som montrice i Danfoss A/S. Lidelsen er derfor heller ikke omfattet af arbejdsskadesikringslovens 7, stk. 1, nr. 2. s tennisalbue er således ikke en arbejdsskade omfattet af arbejdsskadesikringsloven, hvorfor det tiltrædes, at Ankestyrelsen er frifundet. Da det af de samme grunde heller ikke i forhold til Danfoss A/S er bevist, at der er årsagssammenhæng mellem s albuelidelse og hendes arbejde i Danfoss A/S, tiltrædes det endvidere, at Danfoss A/S er frifundet. Landsretten stadfæster derfor byrettens dom. Efter sagernes udfald sammenholdt med parternes påstande skal 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for betale sagsomkostninger for landsretten til Danfoss A/S

14 med kr. og til Ankestyrelsen med kr. Beløbene er til udgifter til advokatbistand. Beløbet til Danfoss A/S er uden moms, da Danfoss A/S er momsregistreret. Beløbet til Ankestyrelsen er inkl. moms, da Ankestyrelsen ikke er momsregistreret. Landsretten har ved fastsættelsen af beløbene lagt vægt på sagernes økonomiske værdi og omfang, herunder at der har været gennemført syn og skøn og stillet supplerende spørgsmål til Retslægerådet. T h i k e n d e s f o r r e t: Byrettens dom stadfæstes. 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for skal inden 14 dage betale sagens omkostninger for landsretten til Danfoss A/S med kr. og til Ankestyrelsen med kr. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. Hanne Aagaard Helle Korsgaard Lund-Andersen Julie Breum (kst.) Udskriften udstedes uden betaling. Udskriftens rigtighed bekræftes. Vestre Landsret, Viborg den 8. november 2018 Jonna Bregendahl retssekretær

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 11. oktober 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Hanne Aagaard og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0536 17 Siemens Wind Power A/S (advokat Søren Vagner

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev)

DOM. Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Whitney Maria Bjerrum, København) mod A (advokat Erik Gram, Haderslev) DOM afsagt den 6. april201 8 af Vestre Landsrets Il.afdeling (dommerne Henrik Bjørnager Nielsen, Lisbeth Kjærgaard og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1397-1 7 Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg

Læs mere

D O M. afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst.

D O M. afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst. D O M afsagt den 5. juli 2018 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Stig Glent-Madsen og Lone Staugaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0329 16 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.

D O M. afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst. D O M afsagt den 25. august 2016 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Elisabeth Mejnertz og Jacob Hinrichsen (kst.)) i ankesag V.L. B 0166 15 Ankestyrelsen og Arbejdsskadestyrelsen (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag

D O M. afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag D O M afsagt den 7. september 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Twilhøj og Rikke Foersom) i ankesag V.L. B 2471 14 Advokatnævnet (advokat Georg Lett, København) mod [Indstævnte]

Læs mere

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag

DOM. afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag IC*-2*r-13~Kffet i S'i - Sééé 1 S7233-Q DOM afsagt den 2. oktober 2013 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Kirsten Thorup og Tine Sommer (kst)) i ankesag V.L. B-0380-12 (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag

D O M. afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag D O M afsagt den 27. september 2013 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Chr. Bache, Henrik Estrup og Michael Ellehauge) i ankesag V.L. B 1798 12 Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper

Læs mere

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 23. maj 2018 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars Christensen og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 1287 17 Tryg Forsikring A/S som mandatar for (advokat

Læs mere

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.

D O M. afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst. D O M afsagt den 30. juni 2016 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Lars Christensen og Anne-Mette Schjerning (kst.)) i ankesag V.L. B 1166 15 Anna Kirstine Hangaard (advokat Berit Holmstrøm,

Læs mere

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 4. november 2015 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Michael Ellehauge og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 2395 14 Esbjerg Kommune (advokat Christian Norup Hostrup,

Læs mere

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.

DOM. afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst. DOM afsagt den 6. juni 2018 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Karen Foldager, Jens Hartig Danielsen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B-1178-17 A (advokat Martin Hauschild Høgholm, Holstebro)

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

afsagt den 29. marts 2017

afsagt den 29. marts 2017 VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 29. marts 2017 Sag BS-176/2016-VLR (3. afdeling) Peder Michael Bæk (advokat Trine Høgedal) mod Skive Kommune (advokat Jørgen Vinding) Retten i Viborg har den 10. februar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3042006 - CNI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Julie Skat Rørdam og Agnete Ergarth Skouv (kst.)). 8. afd.

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.

D O M. afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst. D O M afsagt den 21. november 2012 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Michael Thuesen og Dorthe Laursen (kst.)) i ankesag V.L. B 2760 11 Sigrid Christensen (advokat Brian Jacobsen,

Læs mere

D O M. afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 10. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Stig Glent-Madsen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 0209 13 Grundejerforeningen Helmklit v/formand Kenn

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst. D O M afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.)) i ankesag V.L. B 1253 14 Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen, Esbjerg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 Sag 109/2016 (2. afdeling) A (advokat Charlotte Gransøe) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København)

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København) D O M afsagt den 15. maj 2014 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Nikolaj Aarø-Hansen og Tine Børsen Smedegaard (kst.)) i ankesag V.L. B 3101 13 Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup,

Læs mere

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod D O M afsagt den 13. oktober 2016 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Bjerg Hansen, Peter Buhl og John Lundum) i ankesag V.L. B 2113 15 Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine

Læs mere

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.

D O M. afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst. D O M afsagt den 7. juli 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Karen Foldager, Michael Ellehauge og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1688 16 Vejdirektoratet (advokat Louise Solvang

Læs mere

D O M. Retten i Aalborg har den 14. oktober 2016 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-507/2015).

D O M. Retten i Aalborg har den 14. oktober 2016 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-507/2015). D O M afsagt den 28. september 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Stig Glent- Madsen, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Eva Skov (kst.)) i ankesag V.L. B 1591 16 Codan Forsikring A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 11. juni 2014 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Vogter og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 0005 13 Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David Auken,

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.

D O M. afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst. D O M afsagt den 8. april 2016 af Vestre Landsrets 1. afdeling (dommerne Eva Staal, Hanne Harritz Pedersen og Peter Juul Agergaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0626 15 Det Faglige Hus som mandatar for Monica

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015).

D O M. Retten i Randers har den 18. maj 2016 afsagt dom i 1. instans (BS 6-978/2015). D O M afsagt den 27. juni 2017 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Stig Glent-Madsen, Olav D. Larsen og Regitze Brosbøl Riskjær (kst.)) i ankesag V.L. B 0792 16 GF Forsikring A/S (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. oktober 2012 Sag 148/2012 Advokat Søren Kjær Jensen kærer Østre Landsrets salærafgørelse i sagen: Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling VESTRE LANDSRETS DOM afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling V.L. B 1849 16 E og F V.L. B 1850 16 C og D V.L. B 1851 16 A V.L. B 1852 16 - 2 - B Retten i Holstebro har den 14. juli

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

D O M. Skifteretten i Viborg har den 2. november 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS SKSæ- 1297/2014).

D O M. Skifteretten i Viborg har den 2. november 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS SKSæ- 1297/2014). D O M afsagt den 9. september 2016 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Linda Hangaard, Poul Hansen og Christian Ditlev Hindkjær (kst.)) i ankesag V.L. B 1848 15 B (advokat Marie Rud Hansen, Silkeborg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag

D O M. afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag D O M afsagt den 3. maj 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Peter Buhl i ankesag V.L. B 2350 14 C.F.P. Ejendomme A/S (advokat Grit Andersen, København) mod Natur-

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København)

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 14. december Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) VESTRE LANDSRET DOM afsagt den 14. december 2017 Sag BS-58/2017-VLR (Afdeling 2) Skatteministeriet (Kammeradvokaten v/ advokat Sune Riisgaard, København) mod (advokat Christian Falk Hansen, Aarhus) Retten

Læs mere

D O M. af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam og Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne

D O M. af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam og Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne D O M afsagt den af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Peter Buhl, Esben Hvam Jeanette Bro Fejring (kst.)) i ankesagerne (advokat Henrik Christian Strand, Aarhus) mod under konkurs (kammeradvokaten

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst. D O M afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0100 16 Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat Jens

Læs mere

D O M. Retten i Kolding har den 11. april 2012 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-1395/2009).

D O M. Retten i Kolding har den 11. april 2012 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 5-1395/2009). D O M afsagt den 11. juli 2013 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Stig Glent-Madsen, Hanne Harritz Pedersen og Marie L. Boel Ubbesen (kst.)) i ankesag V.L. B 1076 12 X ApS (advokat Peter Stanstrup,

Læs mere

D O M. afsagt den 17. november 2014 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Astrid Bøgh og Sine Nascou (kst.

D O M. afsagt den 17. november 2014 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Astrid Bøgh og Sine Nascou (kst. D O M afsagt den 17. november 2014 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Astrid Bøgh og Sine Nascou (kst.)) i ankesag V.L. B 1323 13 Konrad Krogh Stigsen (advokat Kim Stensgård, Ringkøbing)

Læs mere

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst. D O M afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0099 16 Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat Jens

Læs mere

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst. D O M afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0101 16 Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat Jens

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 129 Offentligt. Bilag 1. Arbejdsskadestyrelsens Praksis nr. 2006-05 Udsendt 19.

Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 129 Offentligt. Bilag 1. Arbejdsskadestyrelsens Praksis nr. 2006-05 Udsendt 19. Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 129 Offentligt Arbejdsskadestyrelsens Praksis nr. 2006-05 Udsendt 19. oktober 2006 Bilag 1 Emne Erhvervssygdomsudvalget har indstillet en sag om diffuse smerter

Læs mere

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.

D O M. afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst. D O M afsagt den 6. maj 2015 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Thomas Jønler, Lisbeth Parbo og Camilla Dalgaard (kst.)) i ankesag V.L. B 1893 13 Jens Erik Jørgensen (advokat Anders Tourlin Kolte,

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019

VESTRE LANDSRET DOM. afsagt den 10. maj 2019 VESTRE LNDSRET DOM afsagt den 10. maj 2019 Sag BS-18466/2018-VLR (5. afdeling) FO Fag og rbejde som mandatar for (advokat Søren Kjær Jensen) mod nkestyrelsen (advokat Flemming Orth) Retten i Herning har

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

H har subsidiært påstået, at GF Forsikring A/S skal betale ,93 kr., og mere subsidiært ,44 kr. med nærmere angivne procesrenter.

H har subsidiært påstået, at GF Forsikring A/S skal betale ,93 kr., og mere subsidiært ,44 kr. med nærmere angivne procesrenter. D O M afsagt den 9. august 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Rikke Foersom og Tonni L. Ochwat (kst.)) i ankesag V.L. B 16 H (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod GF Forsikring

Læs mere

D O M. afsagt den 22. marts 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Thomas Jønler og Jette F. Skole (kst.

D O M. afsagt den 22. marts 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Thomas Jønler og Jette F. Skole (kst. D O M afsagt den 22. marts 2017 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Thomas Jønler og Jette F. Skole (kst.)) i ankesag V.L. B 0630 16 Lars Andersen (advokat Thomas Birch, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B405700C KWI/LCH/HJS UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 11. februar 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Karen Hald). 5. afd. nr. B-4057-13:

Læs mere

D O M V.L. B kæresag V.L. B Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) mod. (advokat Christian Riewe, København)

D O M V.L. B kæresag V.L. B Vestas Assembly A/S (advokat Jacob Fenger, Aarhus) mod. (advokat Christian Riewe, København) D O M afsagt den 15. februar 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Michael Klejs Pedersen (kst.)) i ankesag V.L. B 1956 14 3F Fagligt Fælles Forbund som

Læs mere

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM afsagt den 11. juni 2018 Sag BS-5231/2017-NYK Mandatar Fagligt Fælles Forbund for (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0171005 - DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 31. oktober 2016 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Karsten Bo Knudsen, Birgitte Grønborg Juul og Casper Hauberg Grønnegaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

D O M. Retten i Viborg har den 22. marts 2013 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS SKSd- 1876/2011).

D O M. Retten i Viborg har den 22. marts 2013 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS SKSd- 1876/2011). D O M afsagt den 10. april 2014 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne Hans-Jørgen Nymark Beck, Elisabeth Mejnertz og Gitte Kuhlwein (kst.)) i ankesag V.L. B 0913 13 D (advokat Paul Björn, Randers)

Læs mere

D O M. (advokat Jakob Krogsøe, København) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager, København)

D O M. (advokat Jakob Krogsøe, København) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Tim Holmager, København) D O M afsagt den 21. september 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Twilhøj og Linda Hangaard) i ankesag V.L. B 1653 14 (advokat Jakob Krogsøe, København) mod Skatteministeriet

Læs mere

D O M. afsagt den 4. november 2014 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Astrid Bøgh og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.

D O M. afsagt den 4. november 2014 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Astrid Bøgh og Mai-Britt Bæk Johansen (kst. D O M afsagt den 4. november 2014 af Vestre Landsrets 15. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Astrid Bøgh og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.)) i ankesag V.L. B 2830 13 Nordvestjysk Elforsyning Amba (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

DOM. v.l.b U20rs). Helle Korsgaard Lund-Andersen og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag. Aalborg Kommune

DOM. v.l.b U20rs). Helle Korsgaard Lund-Andersen og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag. Aalborg Kommune DOM afsagt den22. februar 2017 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Helle Korsgaard Lund-Andersen og Anne Hedegaard Toft (kst.)) i ankesag v.l.b--2129-15 Codan Forsikring A/S som mandatar

Læs mere

D O M. afsagt den 31. oktober 2017 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Ida Skouvig, Kirsten Thorup og Joy Winter (kst.) med domsmænd) i ankesag

D O M. afsagt den 31. oktober 2017 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Ida Skouvig, Kirsten Thorup og Joy Winter (kst.) med domsmænd) i ankesag D O M afsagt den 31. oktober 2017 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Ida Skouvig, Kirsten Thorup og Joy Winter (kst.) med domsmænd) i ankesag V.L. S 1076 17 Anklagemyndigheden mod T født den 30.

Læs mere

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012).

D O M. Retten i Esbjerg har den 13. februar 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS /2012). D O M afsagt den 10. juli 2015 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Nadine Mogensen (kst.)) i ankesag V.L. B 0581 14 og kæresag V.L. B 0502 14 A (advokat Gitte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst. D O M afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0096 16 Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat Jens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 11 april 2003 af Vestre Landsrets 10 afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Lars E Andersen og Ulrik Jensen) i ankesag B-1133-02 Strømmen Grundejerforening

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2385001 - USC UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 9. maj 2018 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Benedikte Holberg, Peter Mørk Thomsen og Søren Schou Frandsen (kst.)). 14. afd.

Læs mere

Vestre Landsrets dom afsagt den 26. april 2017 af 11. afdeling i ankesag V.L. S

Vestre Landsrets dom afsagt den 26. april 2017 af 11. afdeling i ankesag V.L. S Vestre Landsrets dom afsagt den 26. april 2017 af 11. afdeling i ankesag V.L. S 2186 16 Udskrift af rets- og dombogen for retten i Esbjerg Anklagemyndigheden mod T ApS T ApS er tiltalt for overtrædelse

Læs mere

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET 2 2 JAN. 20Dli Advokat Lars Alexander Barke Vester Farimagsgade 19 Dansk Handel & Service 1506 København V J. nr. 11844-0018 UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET ..",.,. ""'""'" ;",i,;"ic". D O M afsagt

Læs mere

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.

D O M. afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst. D O M afsagt den 29. marts 2017 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Poul Hansen, Linda Hangaard og Anders Raagaard (kst.)) i ankesag V.L. B 0098 16 Nørhede-Hjortmose Vindudvikling ApS (advokat Jens

Læs mere

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B

iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B iwi^hkrflkm ^A^NJIC^B Advokatfirmaet Vilh. Skouenborgs Eftf. Advokat Jens Duus Vejlands Allé 21-23 2300 København S Sendt pr. mail: jd@advoduus.dk Advokataktieselskab GammeltorvG 1457 København K Tel.

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 8. december 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 120/14 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-QAQ-CS-0008-2014) A og B (advokat Britta Keldsen,

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Der er under sagen afgivet forklaring af direktør Vidne 1 og tilsynsførende Vidne 2.

Der er under sagen afgivet forklaring af direktør Vidne 1 og tilsynsførende Vidne 2. Vestre Landsrets dom afsagt den 9. oktober 2017 af 5. afdeling i V.L. S-0813-17 Udskrift af retsbogen og dombogen for retten i Sønderborg Dom afsagt den 11. april 2017. Anklagemyndigheden mod T ApS T ApS

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1804007 MPI/skj UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. februar 2018 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Joachim Kromann, Norman E. Cleaver og Anders Thøgersen (kst.)). 15.

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede.

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 J.nr. 2012-2617/JSC 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har tilsidesat

Læs mere

Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl møde på tingstedet i Viborg.

Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl møde på tingstedet i Viborg. Vestre Landsrets 14. afdeling holdt den 16. januar 2017 kl. 10.00 møde på tingstedet i Viborg. Som dommer fungerede landsdommer John Lundum. V.L. B 1565 16 A mod B Sagens dokumenter var til stede. Retten

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. maj 2013 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Karen Hald og Søren Schou Frandsen (kst.)). 10. afd. nr. B-2304-12: Skanska Øresund

Læs mere