Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006"

Transkript

1 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: januar 2007 Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) i henhold til lov om jernbane, jf. bekendtgørelse nr af 2. december 2004 af lov om jernbane, med senere ændringer samt bekendtgørelse nr af 29. december 1999 om undersøgelse af sikkerhedsmæssige hændelser på jernbane. Efter gennemførelse af de indledende undersøgelser og evaluering af de tilgængelige data vedrørende nedenstående jernbaneulykke er Havarikommissionen nået til den konklusion, at yderligere undersøgelser ikke vil lede til yderligere rekommandationer af forebyggelsesmæssig karakter eller vil afdække forhold af væsentlig betydning for jernbanesikkerheden. Mandag den 27. februar 2006 klokken afgik DSB tog 2840 rettidigt fra Årslev på vej fra Odense mod Svendborg. Samtidig var en lastvogn med trailer ved at udføre et venstresving i Pederstrup. Den indkørsel, lastbilen skulle op ad, gik parallelt med banestrækningen få meter fra overkørsel 39, hvilket betød at chaufføren skulle indlede venstresving, inden lastbilen var helt fri af overkørslen. Chaufføren havde problemer med at kunne svinge ind i en bevægelse. Inden chaufføren fik manøvreret vogntoget ind i indkørslen, gik overkørselsanlægget (blinklys og bomme) i gang, og den ene bom gik ned i taget på lastbilens trailer. Det blev hurtigt klart for chaufføren og hans medhjælper, at de ikke kunne få lastbilen væk fra sporet [bagenden af traileren stod midt i overkørslen] lige med det samme, så de løb ud og vinkede advarende mod toget. Lokomotivføreren så personerne og farebremsede en kollision kunne dog ikke undgås. Efter kollisionen fortsatte toget ca. en toglængde og standsede med bagenden fri af vejen. Lastbilens trailer lå væltet om på siden ved bagenden af toget. Toget var afsporet på forreste bogie modsat lastbilen. Tog 2840 bestod af MQ 4922, ejet af DSB (jernbanevirksomhed). Lokomotivføreren ansat i DSB. Strækningen herunder signaler og overkørselsanlæg ejes og drives af Banedanmark (jernbaneinfrastrukturforvalter). Vejdirektoratet er ansvarlig for de vejvendte skilte. Efter ulykken er der opsat forbudstavle (nr. C11,2), der forbyder venstresving for lastbiler ad den indkørsel, lastbilen ikke kunne komme op ad. Lastbilen var tysk ejet med tysk chauffør. Lastbilchaufføren var ikke stedkendt. Han blev fulgt af en personbil med stedkendt medhjælper. På uheldstidspunkt var det klart vejr med sol, der kunne genere lokomotivføreren ved kørsel i sydlig retning. Derfor havde han rullet solgardinet 1/3 ned.

2 2/ Skader En passager i toget kom lettere til skade. Derudover skete der ingen personskader ved kollisionen. Der skete stor skade på lastbilens trailer Havarilog MQ Overkørsel Funktion 1.4 Vidner MQ 4922 blev svært beskadiget. Hele togsættets venstre side blev trykket af traileren, hvorved blandt andet ruderne blev ødelagt. Der skete stor skade på overkørselsanlægget, blandt andet blev et bomdrev, et vejsignal og relæudstyr ødelagt. Gennemgang af togets log viser blandt andet, at toget kørte med en hastighed på 97 km/t, indtil farebremsning blev indledt ca. 180 meter før overkørslen. Togets hastighed ved kollisionen anslås til 55 km/t. Overkørsel nr. 39 ligger i banens km 17,466 i Pederstrup by mellem Årslev og Ringe. Overkørslen er sikret med et automatisk advarselssignalanlæg med halvbomme og lyssignaler mod vej; mod vejtrafikken er endvidere opsat færdselstavle A 74.1 i højre side af vejen set i kørselsretningen og vejsignal Z III i begge sider af vejen. Anlægget er et relæanlæg. Mod tog er opsat uordenssignal, overkørselssignal og pilmærke. Overkørslen er et fribaneanlæg uden afhængighed til sikringsanlæg eller lignende. SR-signal 11.5 ( pilmærke ) er placeret i m fra overkørslen. Synligheden til overkørselssignalet fra pilmærket er over 450 m. hvilket er i overensstemmelse med gældende bestemmelser. Der er ikke etableret fritrumsdetektorer i overkørslen. Sådanne detektorer kunne modvirke, at bommene går ned så længe, der registreres et køretøj i overkørslen. Når et tog ved passage af tændestedet aktiverer overkørselsanlægget (her ved passage af tændsted i km , 2450 meter fra overkørslen mod de krævede 1850 m), begynder klokker at ringe og blinklys til advarsel af bilister tændes; efter 7 sekunder begynder nedlukning af bomme. Først når begge bommene er nede i vandret stilling, kan overkørselssignalet vise overkørslen sikret. Vidner har oplyst at have iagttaget, at den ene bom var nede, og der var rødt blink mod vejtrafik den anden bom hang på trailerens tag, før toget kom.

3 3/6 1.5 Log 1.6 Vejdirektoratet Fjernstyringsanlæggets logning af informationer om overkørselsanlæggets tilstand viser blandt andet, at overkørsel 39 gik ud af normalstilling umiddelbart efter, at toget forlod Årslev station (tændtes i overensstemmelse med tændekontaktens beliggenhed i km ). Den anhængertype, som den tyske lastvogn kørte med, var af en type som stort set ikke kendes i Danmark 1. Den havde en speciel dobbeltaksel placering, der påvirker behovet for plads til svingning. Vejdirektoratet har efter ulykken opmålt vejlinierne og foretaget en arealbehovsberegning, der viste, at der med den aktuelle køretøjskonfiguration i ingen tilfælde kunne foretages et venstresving fra landevejen og ned ad den private fællesvej i en svingbevægelse. Der skal mindst to svingbevægelser til. Ifølge Vejdirektoratet ligger parallelvejen med tilhørende udkørsel på Banedanmarks areal, og udkørslen er ikke tinglyst. Det betyder blandt andet, at de vejansvarlige ikke har haft lejlighed til at vurdere vejtilslutningen, herunder arealbehovskurver. Overkørslen er senest blevet ombygget i Her blev den opgraderet fra 100 km/t til en strækningshastighed (jernbane) på 120 km/t. Vejdirektoratet oplyser, at man ikke har fortaget en sikkerhedsvurdering i forhold til de ændrede trafikale forhold (togsiden til vejsiden), da Vejdirektoratet først blev bekendt med projektet efter at det var udført. Signaler og mærker Køreretning fra højre mod venstre Emner AM-3181 MQ Ovk-39 Uorden Trinbræt Farebrems Afstands F-signal Ovk-signal Mobil-start Pil-mærke Tændsted Stræk-KM H-log-Km H-log-tid 13:27:29 13:26:59 Vejledende kronologisk oversigt Ved kørsel fra Årslev til Pederstrup skal lokomotivføreren observere og reagere på: 1. Pilmærke (mærke 11.5) 2. Overkørselssignal 3. F-signal 1 Vejdirektoratet har af den årsag ikke arealbehovskurver for denne vogntype. Arealbehovet ved svingning er beregnet ud fra værdier imellem sættevognstog og lastbil med anhænger.

4 4/6 4. Afstandsmærke (mærke ) 5. Perron ved trinbræt (mærke 17.7) 6. Uordenssignal. F-signalet, der forsignalerer AM-signal 3181 (mellem Pederstrup og Ringe), er placeret til venstre for sporet mellem overkørselssignalet og selve overkørslen. Signalet er synligt umiddelbart inden toget passerer overkørselssignalet. Det vil sige, at lokomotivføreren kan se overkørselssignalet samtidig med, at han kan se F-signalet. Da tog 2840 passerede overkørselsignalet, viste det ifølge fjernstyringsanlæggets log overkørslen ikke sikret, samtidig viste F-signalet grønt blink hvilket betød, at AM 3181 viste kør med høj hastighed eller kør igennem, hvilket oplyste lokomotivføreren om, at der var frit forbi næste hovedsignal (AM signalet på den anden side af overkørslen). Til højre for sporet - modsat F- signalet - står et afstandsmærke, der for lokomotivføreren betyder, at der er 800 m til AM 3181, og umiddelbart efter er et mærke for perron ved trinbræt. 15 m før overkørslen står et uordenssignal, som er synligt for lokomotivføreren, når han er fri af kurven. Det vil sige at lokomotivføreren efter at have passeret overkørselssignalet skulle iagttage og forholde sig til 2 mærker og 2 signaler, inden han kommer til overkørslen. F- signal før Pederstrup trinbræt kort efter overkørselssignalet 1.7 Mobiltelefon Indtil kort før ulykken talte lokomotivføreren i mobiltelefon. Ifølge DSBs regler var det tilladt for lokomotivføreren, at tale i mobiltelefon på eget ansvar jævnfør nedenfor. Havarikommissionen har ikke forholdt sig til, om samtalen var tjenstlig eller privat, eller hvilken mobiltelefon, der blev anvendt. I denne undersøgelse er det udelukkende vurderet i hvilken grad det var tilladt, og hvilken belastning en samtale kan udgøre i forhold til koncentration og signalobservation.

5 5/ DSBs regler 2 I betjente førerrum må mobiltelefon kun bruges, når det kan ske uden sikkerhedsmæssig risiko, og lokomotivføreren har alene ansvaret for, at brugen er sikkerhedsmæssig forsvarlig. Tekst- og billedbeskeder må kun læses, skrives og afsendes, når toget holder stille Anvendelse af mobiltelefon 1.8 ATC/ATC-togstop DSB s politik for anvendelse af mobiltelefon bygger på en risikovurdering fortaget internt i DSB. Det er ikke dokumenteret om og i hvilket omfang DSB har vurderet, hvorledes telefonsamtaler påvirker lokomotivførernes evne til samtidig at fremføre tog sikkert (signalobservation, -behandling og reaktion). Strækningen er forsynet med et ATC-togstop system. Det blev etableret i forbindelse med den tidligere nævnte hastighedsopgradering. ATC-togstop er et system til især - at forhindre togsammenstød. Der kendes ikke aktuelle planer om at udbygge ATC-togstop til også at være tilsluttet overkørselsanlæg med henblik på at forhindre kollisioner mellem biler og tog i overkørslerne, når overkørslerne ikke er sikrede i forbindelse med togpassage. Et tog-stop system koblet på overkørslen kunne med en vis sandsynlighed have forhindret ulykken. 2 Havarikommissionens vurdering Havarikommissionen har i forbindelse med undersøgelserne blandt andet gennemkørt strækningen og vurderer, at den stærke sol og det nedrullede solgardin ikke har influeret på ulykken. Havarikommissionen vurderer endvidere, at der ikke er foretaget tilstrækkelig vurdering af den kognitive belastning til at kunne tillade mobiltelefoni samtidig med togkørsel. Det skal derudover bemærkes, at lokomotivføreruddannelsen ikke indeholder pensum, der kan sætte en lokomotivfører i stand til at vurdere, hvornår en mobilsamtale kan foregå uden sikkerhedsmæssig risiko. Vurderingen skal ses ud fra den visuelle belastning, en lokomotivfører udsættes for, når han ved hastigheder på eksempelvis 120 km/t observerer mærker og signaler med samtidigt tilgængelige informationer, der ikke harmonerer - fast gult lys i overkørselssignal (hvor blinkende hvidt kunne ventes) samtidig med blinkende grønt i F-signal. Samtidig med en vis opmærksomhed om mobiltelefonsamtalen, kan det ikke udelukkes, at lokomotivføreren også kan have været distraheret af F-signalets positive signalvisning, som betød, at det tilhørende hovedsignal AM-signal 3181 måtte påregnes at vise kør med høj hastighed eller kør igennem (SR-signal ). 2 På ulykkestidspunktet. Reglerne er senere ændret, således det er forbudt at tale i mobiltelefon under kørsel.

6 6/6 3 Konklusion Havarikommissionen konkluderer på det foreliggende grundlag, at blandt andet følgende forhold har haft eller kan have haft indflydelse på ulykkens opståen og forløb (ikke i prioriteret rækkefølge): Der var ikke foretaget en vurdering af, hvilke typer venstresvingende vogntog indkørslens geometri kunne håndtere. Lokomotivføreren talte i mobiltelefon samtidig med, at der skulle foretages signalobservation. Lokomotivførerens observation af fast gult lys i overkørselssignal, blev distraheret af F-signalets positive signalvisning. Overkørslen var ikke tilsluttet et togstopsystem. 4 Sikkerhedsmæssige rekommandationer Anbefalinger Havarikommissionen anbefaler: 1. at Trafikstyrelsen analyserer hvorvidt det er forsvarligt at tillade mobiltelefoni samtidig med, at der skal foretages signaliagttagelse og/eller andre sikkerhedsrelaterede kørselsfunktioner og at der efterfølgende iværksættes tiltag, der modsvarer resultatet af analysen. 2. at Trafikstyrelsen analyserer de jernbanesikkerhedsmæssige fordele ved, at overkørsler på strækninger med togstop-systemer generelt 4 indføjes i disse systemer og at der efterfølgende iværksættes tiltag, der modsvarer resultatet af Trafikstyrelsens analyse. 3 Da redegørelsen tager sit udgangspunkt i tilstanden på uheldstidspunktet er der ved udarbejdelse af rekommandationerne generelt ikke taget hensyn til, om visse af forholdene er blevet rettet eller ved at blive rettet. Rækkefølgen er ikke udtryk for prioritering. 4 I dag er det kun overkørsler med O-mærke der - indirekte - er overvåget, såfremt de er i afhængighed af et hovedsignal, der ATC-dækkes.

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120.

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 06-610/28 9. august 2006 Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta 1.2.1

Læs mere

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev 29.09.2017 Side 1 af 5 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev HCLJ611-2017-265 Ulykke Kollision Togkørsel Dato: 18.08.2017 Tidspunkt: 14:53 Sted: Tinglev - Kliplev Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen 19.04.2013 Side 1 af 7 Redegørelse Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen HCLJ619-2011-33 Ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 03.12.2010 Tidspunkt: 07:42 Sted: Højby station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted)

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 02.09.2015 Redegørelse Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 03.09.2014 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Redegørelse Journal nr.: 04-610/3 13. april 2005 Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen for

Læs mere

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 14. december 2007 Journal nr.: 611-000094 Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording 25.07.2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup

Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup 10.07.2014 Side 1 af 17 Redegørelse Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup HCLJ619-106 Alvorlig ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 05.05.2013 Tidspunkt: 09:26 Sted: Overkørsel 115

Læs mere

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09. 28.05.2014 Side 1 af 7 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.47 Sted: Holbæk Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 27/2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 01.11.2018 Gyldig fra: 02.12.2018 Gyldig til: 17.01.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Generelt 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold. Midtjyske Jernbaner SIN. Sikkerhedsinstrukser Generelle forhold

SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold. Midtjyske Jernbaner SIN. Sikkerhedsinstrukser Generelle forhold SIN. Odder - Aarhus. Vemb - Thyborøn Havn. Sikkerhedsinstrukser. Generelle forhold Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Odder - Aarhus Vemb - Thyborøn Havn SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte

Læs mere

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 17.06.2019 Rapport Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 19. juni 2018 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

SR - Supplerende Sikkerhedsbestemmelser SR SSB 123-2019 Offentliggjort: 09.07.2019 Gyldig fra: 16.08.2019 Gyldig til: 31.12.2019 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog (ORF test) 1. Generelt 1.1. Formål For afprøvning af fjernbanens operationelle

Læs mere

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 19. april 2007 Journal nr.: HCLJ611-000084 Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 26/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 13.10.2017 Gyldig fra: 23.10.2017 Gyldig til: 05.11.2017 SSB 18/2017 ophæves TIB 25, Hjørring-Frederikshavn. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1.

Læs mere

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel om sikkerhedsforanstaltninger i Overkørselsbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 115 af 31. januar 2014) 7. marts 2014, 1. udgave 2 om Trafikstyrelsens overkørselsbekendtgørelse 1 regulerer de vejvendte

Læs mere

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede 11.06.2014 Side 1 af 9 Kollision m HCLJ611-2013-204 Dato: Sted: Infrastrukturforvalter: Personskade: Passagerer: Personale: Personer i overkørsel: Andre: mellem Ulykke 09.12.2013 Esbjerg station Banedanmark

Læs mere

Forbedring af banen på sydfyn April 2003. Forbedring af banen Odense-Svendborg

Forbedring af banen på sydfyn April 2003. Forbedring af banen Odense-Svendborg Forbedring af banen på sydfyn April 2003 Forbedring af banen Odense-Svendborg FORBEDRING AF BANEN ODENSE-SVENDBORG Fruens Bøge Odense Odense Sygehus Hjallelse Højby 28 Årslev Pederstrup Ringe Rudme 66

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 20/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 31.08.2017 Gyldig fra: 05.09.2017 Gyldig til: 15.01.2018 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Banedanmark. side 1 SODB. Sikringsanlæggene og deres betjening Anlægsbestemmelser for Automatisk sikrede overkørsler

Banedanmark. side 1 SODB. Sikringsanlæggene og deres betjening Anlægsbestemmelser for Automatisk sikrede overkørsler side 1 SODB Sikringsanlæggene og deres betjening Anlægsbestemmelser for Automatisk sikrede overkørsler side 2 Anlægsbestemmelser for automatisk sikrede overkørsler Indholdsfortegnelse 1. Almindelige bestemmelser...

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 29/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 08.11.2017 Gyldig fra: 08.11.2017 Gyldig til: 30.09.2018 SSB 28/2017 ophæves TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 15/2016 Fordeling: Som SR 24.11.2016 Gyldig fra: 28.11.2016 Gyldig til: 31.03.2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gentofte - Lyngby. Teknisk og reglementarisk grænse mellem HKT og CBTC

Læs mere

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 09.08.2018 Rapport Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 28.07.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der

Læs mere

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog 02.11.2012 Side 1 af 9 Redegørelse Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog HCLJ611-2012-93 Ulykke Personpåkørsel Togkørsel Dato: 27.08.2012 Tidspunkt: 09:02 Sted: Gadstrup station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Evaluering af VMS tavler på M4

Evaluering af VMS tavler på M4 Evaluering af VMS tavler på M4 Forsøg med nedskiltning af hastighed ved arbejdskørsel Poul Greibe Belinda la Cour Lund 3. december 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ)

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) Havarikommissionen skal gennem uvildige undersøgelser fremsætte rekommandationer

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 24/2018 27.09.2018 Gyldig fra: 06.10.2018 Gyldig til: 05.10.2019 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted SSB 20-2018 ophæves. TIB strækning 25. Stationer med transitionsområder. Bestemmelser for

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler. (Manual)

Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler. (Manual) Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler (Manual) Manuel betjening af, og arbejde i, sikrede overkørsler (Manual) Version 2.0 Preben Lyngholt Jensen Trafikale Regler Telefon 82340000 prj@bane.dk

Læs mere

Redegørelse om signalforbikørsler

Redegørelse om signalforbikørsler Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 11 Offentligt 16.08.11 Redegørelse om signalforbikørsler 1. Indledning og sammenfatning På baggrund af en række artikler i Berlingske Tidende d. 29. juli 2011

Læs mere

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk Evaluering af pilotprojekt Variable tavler for cyklister ved højresvingende lastbiler Forfattere: Michael Bloksgaard, Ingeniør, Århus Kommune mib@aarhusdk Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør,

Læs mere

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad SIN-L Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 1 19 20 31 32 45 46 50 51 53 54 61 62 63 64 65 67 68 69 71 72 75 76 77 78 81 82 83 86 87 89 90 98 99 100 101 102 105 106

Læs mere

Vurdering af sikkerhed i perronovergange

Vurdering af sikkerhed i perronovergange Vurdering af sikkerhed i perronovergange 25. februar 2013 3 Vurdering af sikkerhed i Indhold perronovergange Indhold Baggrund og formål 5 Sikkerhedsforanstaltninger i perronovergange 6 Mulige sikkerhedsforanstaltninger

Læs mere

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 25.10.2017 Rapport Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 26.10.2016 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har

Læs mere

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende

Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Teknisk Meddelelse Sikkerhedsbærende Nr. 22 / 01.09.2010 SB Forenklet HKT (F-HKT) på strækningen Lyngby-Hillerød Denne tekniske meddelelse beskriver retningslinjerne for etablering samt funktionaliteten

Læs mere

Forsøgsprojekter med variable tavler og lyssøm. Michael Bloksgaard, Århus Kommune. Karen Marie Lei, COWI A/S. Indlægsholdere:

Forsøgsprojekter med variable tavler og lyssøm. Michael Bloksgaard, Århus Kommune. Karen Marie Lei, COWI A/S. Indlægsholdere: Forsøgsprojekter med variable tavler og lyssøm Indlægsholdere: Michael Bloksgaard, Århus Kommune Karen Marie Lei, COWI A/S # 1 9. dec. 2010 Vejforum 2010 3 forsøgsprojekter Variable tavler for cyklister

Læs mere

TIB-S. Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

TIB-S. Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad TIB-S Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad 7 7 77 78 79 80 8 8 8 8 89 90 9 9 9 96 0 0 09 0 7 8 9 0 7 8 9 0 6 7 8 9 0 7 8 9 68 69 70 7 7 7 60 6 6 6 6 77 78

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

Sikkerhedsrapport for jernbanen 2007

Sikkerhedsrapport for jernbanen 2007 Oktober 2008 3 Forord Forord Jernbanen er en meget sikker transportform. Omfanget af alvorlige personulykker på jernbanen er kun en sjettedel af niveauet for vejsektoren, og årets nye opgørelser viser

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt. Nedlæggelse og sikring af overkørsler

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt. Nedlæggelse og sikring af overkørsler Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt Nedlæggelse og sikring af overkørsler 1 3 Politiske aftaler En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 Nye initiativer som

Læs mere

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn

SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold Vemb - Thyborøn Havn SIN. Sikkerhedsinstrukser. Lokale forhold. Midtjyske Jernbaner SIN Sikkerhedsinstrukser Lokale forhold SIN - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-3 4-7 8-10 11 12 13-17 18 10.06.2013 Nummeret

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Notat Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Bidrag til besvarelse af TRU

Læs mere

Rapport. Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner

Rapport. Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner 13.08.2018 Rapport Tjæreborg Station Person ramt af tog i overgang mellem perroner 10.08.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Redegørelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Direkte 7226 7075 Fax 3338 1439 lfu@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vurdering

Læs mere

Redegørelse. Personen kom iflg. lokomotivføreren fra togets højre side fra perronen ved spor 2; hun befandt sig ved påkørslen midt i overgangen.

Redegørelse. Personen kom iflg. lokomotivføreren fra togets højre side fra perronen ved spor 2; hun befandt sig ved påkørslen midt i overgangen. 22.05.2017 Side 1 af 16 Redegørelse Person påkørt i perronovergang, Kværndrup HCLJ611-2016-242 Ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 23.05.2016 Tidspunkt: 17:12 Sted: Kværndrup station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 14.03.2013 Side 1 af 8 Redegørelse Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 Sted: Borup station Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning 1. I bekendtgørelse nr. 802 af 4. juli 2012 foretages følgende ændringer: 1. I indledningen ændres lovbekendtgørelse nr. 1047 af 24. oktober

Læs mere

Grænseegnens Touring Club

Grænseegnens Touring Club Kørevejledning for Denne vejledning skal tjene til, at alle som kører med Grænseegnens Touring Club har så ensartet en forståelse af vores køresystem, at det er sikkert at deltage på ture med GTC. Det

Læs mere

Fører af arbejdskøretøj grundmodul

Fører af arbejdskøretøj grundmodul INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe...2 2 Målbeskrivelse...2 2.1 Formål...2 2.2 Mål...2 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset...2.1 Uddannelse...2.2 Personprofil...2. Helbredskrav...2 Vurdering

Læs mere

Havarikommissionen. Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR. Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009

Havarikommissionen. Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR. Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009 Havarikommissionen Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR Journal nr.: HCLJ611-000304 10.11.2009 Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata

Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata Banedanmark Godkendt af Banedanmark Afløser - Adresse Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Tegning: 1. udgave Seneste udgave Mål Tegningsnavn Dato

Læs mere

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer.

Svaret vedlægges i 5 eksemplarer. Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 138 Offentligt Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato J.nr. : : 7. juni 2005 004-000154 (1) Trafikudvalget har i brev

Læs mere

Sikkerhedsuddannelse for tyske lokomotivførere, der skal køre ind og ud af Padborg station

Sikkerhedsuddannelse for tyske lokomotivførere, der skal køre ind og ud af Padborg station INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe... 2 2 Mål... 2 3 Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset... 2 4 Beskrivelse af uddannelsen... 2 4.1 Generelt... 2 4.2 Varighed... 2 4.3 Undervisningsmateriale...

Læs mere

TIB Generelt Odder - Aarhus Vemb - Thyborøn Havn

TIB Generelt Odder - Aarhus Vemb - Thyborøn Havn TIB. Odder - Aarhus og Vemb - Thyborøn Havn Midtjyske Jernbaner TIB Odder - Aarhus Vemb - Thyborøn Havn TIB - Mjba Nummeret på sidst indsatte rettelsesblad 1-3 4-9 10-12 13-18 19-22 09.12.2012 Nummeret

Læs mere

Jernbanesikkerhed, mest mulig jernbanesikkerhed for pengene

Jernbanesikkerhed, mest mulig jernbanesikkerhed for pengene Jernbanesikkerhed, mest mulig jernbanesikkerhed for pengene Benny Mølgaard Nielsen Projektleder Banestyrelsen Pakhusvej 10 2100 København Ø Telefon: 8234 8043 E-post: bm@bane.dk Baggrund Togsammenstødet

Læs mere

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister HVU Ulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har dybdeanalyseret 25 højresvingsulykker. Alle ulykkerne kunne være undgået, hvis chaufførerne

Læs mere

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st.

Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 72-2 SIN LB Kørsel mellem Grønnehave og Helsingør st. 1.0 Almindelige bestemmelser Forbindelsessporet mellem Grønnehave og Helsingør station er et Lukket blokafsnit, som via gentagelsspærren registrerer

Læs mere

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT

OG FORBUDT 180 KM ITIMEN! 90TONSSTÅL STRÆKNING:SVENDBORGBANEN AT KRYDSE SPORET ER DØDSENSFARLIGT STRÆKNING:SVENDBORGBANEN Et InterCity tog vejer 90 tons og skyder en tophastighed på 120 km/t. Så meget stål i så høj fart på et togspor udgør voldsomme kræfter. Ved at krydse sporet uden for de afmærkede

Læs mere

SIN Vestbanen. Udgivet juli 2007. Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg

SIN Vestbanen. Udgivet juli 2007. Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg SIN Vestbanen Udgivet juli 2007 Udgivet af: Drewsensvej 1 8600 Silkeborg Side 2 Fordeling Efter behov: Administrationen FC-Vestbanen Baneafdelingen Værkstedet Banedanmark, FC Esbjerg Trafikstyrelsen Vejdirektoratet

Læs mere

Pas på, på banen for maskinførere

Pas på, på banen for maskinførere INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Målgruppe / kompetence... Målbeskrivelse... Personlige forudsætninger for deltagelse på kurset....1 Uddannelse.... Helbredskrav... Beskrivelse af uddannelsen....1 Generelt....

Læs mere

Heldet var med på turen

Heldet var med på turen Niels Erik Tofte Pedersen styrer toget mod Nr. Nebel. En tur med mange ubevogtede jernbaneoverkørsler. Heldet var med på turen Niels Erik Tofte Pedersen er lokomotivfører. Som andre af sine kollegaer oplevede

Læs mere

Cyklistforbundet Guldborgsund.

Cyklistforbundet Guldborgsund. Cyklistforbundet Guldborgsund. Vores forslag til at optimere forholdene er, at forløbet for cyklister der passere Vandmøllepladsen synliggøres bedre. Dette ved enten at optegne makering i begge sider af

Læs mere

Redegørelse IC-tog afsporet under indrangering på Horsens station

Redegørelse IC-tog afsporet under indrangering på Horsens station 24.09.2015 Redegørelse IC-tog afsporet under indrangering på Horsens station 04.10.2014 619-2014-19 IC tog afsporet i Horsens (4.10.2014) Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen)

Læs mere

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler banedanmark Trafikale regler 22.01.2018 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr. 05.02.2018 ATC-instruks De første køretøjer med indbygget mobilt ETCS-anlæg og DK-STM er nu

Læs mere

SIMATIC-baseret sikringsanlæg SICAS S5. Kort generel funktionsbeskrivelse. Mobility

SIMATIC-baseret sikringsanlæg SICAS S5. Kort generel funktionsbeskrivelse. Mobility SIMATIC-baseret sikringsanlæg SICAS S5 Kort generel funktionsbeskrivelse Mobility 1 Sikringsanlægget SICAS S5 er et elektronisk sikringsanlæg baseret på Siemens PLC-systemet SIMATIC. I Danmark er der installeret

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning BEK nr 313 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 9. august 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Vejdirektoratet, j.nr. 18/15242

Læs mere

LGB - BOSF. Betjenings- og sikkerhedsforskrifter BOSF. Udgivet den: 18.september Erstatter alle tidligere LGB-BOSF. Side: 1

LGB - BOSF. Betjenings- og sikkerhedsforskrifter BOSF. Udgivet den: 18.september Erstatter alle tidligere LGB-BOSF. Side: 1 Betjenings- og sikkerhedsforskrifter BOSF Udgivet den: 18.september 2016. Erstatter alle tidligere LGB-BOSF Side: 1 01 Ansvar. Ukendskab til regler og bestemmelser i disse forskrifter, fritager ikke for

Læs mere

Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station

Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station 31.01.2018 Rapport Persontog afsporet under indkørsel på Ruds Vedby Station 10.02.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 20.03.2013 Side 1 af 10 Redegørelse Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 Sted: Ringsted Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

Banedanmark. Driftsuheld 2005

Banedanmark. Driftsuheld 2005 April 26 Driftsuheld 25 Banedanmark Driftsuheld 25 Udgivet af Banedanmark Trafiksikkerhed april 26 1 Driftsuheld 25 Banedanmark 26 Udgivet 26 april ISSN 16-4434 Udgivet af: Banedanmark Trafiksikkerhed

Læs mere

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 86 - Spærring af spor AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I HUSK! Et spor er ikke spærret før, der er udvekslet en klar og tydelig melding om dette mellem SR arbejdsleder

Læs mere

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Ny viden om alvorlige ulykker

Ny viden om alvorlige ulykker Vejforum 2017, F5 Trafiksikkerhed for cyklister: Ny viden om alvorlige ulykker Anne Eriksson Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og cykling Ny viden om alvorlige ulykker med cyklister Opgørelse af ulykkesfaktorer

Læs mere

UDKAST. Alberslund og Glostrup Kommune. 0 Indledning. Modulvogntog UPS Danmark. NOTAT 18. juni 2012 SB/ssn/uvh

UDKAST. Alberslund og Glostrup Kommune. 0 Indledning. Modulvogntog UPS Danmark. NOTAT 18. juni 2012 SB/ssn/uvh UDKAST Alberslund og Glostrup Kommune Modulvogntog UPS Danmark NOTAT 18. juni 2012 SB/ssn/uvh 0 Indledning I forbindelse med et ønske fra UPS Danmark om at få tilladelse til at køre med modulvogntog mellem

Læs mere

Driveteam s lille teoribog

Driveteam s lille teoribog Driveteam s lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål

Læs mere

Jernbanesikkerhedsplan

Jernbanesikkerhedsplan 1. Arbejdsopgave Optagning og ilægning af overgange/overkørsler, samt asfalttering ved disse. 2. Arbejdsområde Hele strækningen 3. Tidspunkt Om dagen i togfri interval, og om natten i togfrit tidsrum Fra:

Læs mere

Målbeskrivelse AIS arbejdsleder.

Målbeskrivelse AIS arbejdsleder. Målbeskrivelse AIS arbejdsleder. 5 5 5 5 5 AIS I Målbeskrivelse AIS Arbejdsleder I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Dag 1 Lektion 1 Kl. 08.00 08.45 Byd kursisterne velkommen. At kursisterne lærer hinanden

Læs mere

Redegørelse. Mandag den 4. april 2005 afgik metrotog fra station med åben dør. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Redegørelse. Mandag den 4. april 2005 afgik metrotog fra station med åben dør. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Redegørelse Journal nr.: 05-611/47 19. oktober 2005 Mandag den 4. april 2005 afgik metrotog fra station med åben dør Undersøgelsen er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Instruktørvejledning. Køreteknik kat. C + D + C/E. Køreteknikken på TUC Fyn: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk

Instruktørvejledning. Køreteknik kat. C + D + C/E. Køreteknikken på TUC Fyn: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Instruktørvejledning Køreteknik kat. C + D + C/E Køreteknikken på TUC Fyn: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Booking: Søren Tlf. 63 33 15 10 Email: sp@tucfyn.dk Værksted: Esben Tlf. 20

Læs mere

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin 29.09.2016 Redegørelse Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959

Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959 Teknisk Meddelelse Nr. 64 / 17.01.2014 Forbedring af slukkefunktionen i overkørselsanlæg type DSB 1959 Forbedring af slukkefunktionen i relægruppeanlæg ved anvendelse af hjulsensor kombineret med enkel

Læs mere

ER TRIKEN DER ER BAGERST HVIS DEN ER MED!

ER TRIKEN DER ER BAGERST HVIS DEN ER MED! KOLONNEKØRSEL M.V. Her har du en lille guide til kolonnekørsel m.v. Ca. 2 min før afgang gives der et signal (råb eller fløjten), her gives der en kort beskrivelse af turen, hvorefter man begynder at klargøre

Læs mere

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet Istedgade Reverdilsgade Stampesgade Tietgensgade Notat Dato: 24.04.2018 Projekt nr.: 1008314 T: +45 2880 4964 E: jeli@moe.dk Projekt: Cykelparkering i Reventlowsgade Emne: Trafikale konsekvenser Notat

Læs mere

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser Køresikkerhed for godschauffører Navn på underviser 1 Velkommen Navn Lidt om min faglige baggrund Baggrund og mål for kurset 2 Årsager til ulykker Hvad tror I er de største årsager til dræbte og kvæstede

Læs mere

UNDERSØGELSE AF KØRSEL MED MVT MELLEM JUELSTRUPPARKEN OG PORSBORGPARKEN, 9530 STØVRING, REBILD KOMMUNE

UNDERSØGELSE AF KØRSEL MED MVT MELLEM JUELSTRUPPARKEN OG PORSBORGPARKEN, 9530 STØVRING, REBILD KOMMUNE UNDERSØGELSE AF KØRSEL MED MVT MELLEM JUELSTRUPPARKEN OG PORSBORGPARKEN, 9530 STØVRING, REBILD KOMMUNE FORUDSÆTNINGER Køremåde A: Der køres med MVT type 3. 15 km/t og 30 cm tillæg. Køremåde B: Der køres

Læs mere

Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata

Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata Godkendt af Afløser - Adresse Amerika Plads 15 2100 København Ø Tegning: 1. udgave Seneste udgave Mål Tegningsnavn Dato og initialer Signatur - Konstrueret

Læs mere

30. Bramming - Tønder Grænse

30. Bramming - Tønder Grænse TB (V) 423-29 Strækningshastighed: Bramming - Tønder Tønder - Tønder Grænse km/t *) km/t *) På strækningen Ribe - Tønder gælder hastigheden kun togsæt. For øvrigt materiel er hastigheden km/t. 08.01.2006

Læs mere

Sikkerhed note: Når du når den maksimale hastighed af scooteren lyder et advarselssignal og du bør selv reducere din hastighed for at undgå et fald.

Sikkerhed note: Når du når den maksimale hastighed af scooteren lyder et advarselssignal og du bør selv reducere din hastighed for at undgå et fald. Indhold 1. Indledning... 2 2. Sikkerhed... 2 SIKKERHED Generel information...2 Sikkerhed... 2 Sikkerhedsfunktioner...4 Beskyttelsesudstyr... 4 Idriftsættelse...... 4 Batteri... 5 Opladning af batteriet...

Læs mere

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 21-25 Foranalyse nr. 2, 26. Revideret 27 116 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Læs mere

Årsberetning 2008 Havarikommissionen. Havarikommissionen. Årsberetning 2008. September 2009. Side 1 af 36

Årsberetning 2008 Havarikommissionen. Havarikommissionen. Årsberetning 2008. September 2009. Side 1 af 36 Årsberetning 2008 September 2009 Side 1 af 36 FORORD Havarikommission undersøger havarier, ulykker og hændelser indenfor civil luftfart og jernbane i Danmark, Grønland og Færøerne. s undersøgelser sigter

Læs mere

Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist

Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist Vejdirektoratet Side 1 Forsøg med modulvogntog Slutrapport Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist Forbund Bilag 3A: Spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Cyklist Forbund På Dansk Cyklist Forbunds

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge -Næstved Januar 2014 Kolofon Titel: VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge - Næstved Emneord: Jernbanestrækning,

Læs mere

City køreskolens lille teoribog

City køreskolens lille teoribog City køreskolens lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle

Læs mere

Bilistadfærd ved overskridelse af spærreflade på M3

Bilistadfærd ved overskridelse af spærreflade på M3 Bilistadfærd ved overskridelse af spærreflade på M3 Registrering af bilister der overskrider spærrefladen på specifik delstrækning af M3. Teknisk notat. Lene Herrstedt Belinda la Cour Lund Marts 2009 Scion-DTU

Læs mere

Instruktørvejledning

Instruktørvejledning Køreteknisk anlæg Fyn A/S Instruktørvejledning Køreteknik Efteruddannelse Kontaktpersoner på køreteknikken: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Booking: Søren Tlf. 63 33 15 10 Email: sp@tucfyn.dk

Læs mere

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK OG NYE BOLIGER VED HØJSKOLEVEJ I STRIB

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK OG NYE BOLIGER VED HØJSKOLEVEJ I STRIB REITAN EJENDOMSUDVIKLING AS TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK OG NYE BOLIGER VED HØJSKOLEVEJ I STRIB ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS undgå højresvingsulykker Undgå højresvingsulykker Tiltag til forebyggelse af ulykker mellem højresvingende lastbiler/biler og ligeudkørende cyklister i signalregulerende

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. Dias 1 Dyssegårdsskolen, Kildegård Privatskole, Munkegårdsskolen og Rygårds Skole Cyklistprøve Rute 1 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne

Læs mere

Arbejde i og ved spor. AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Arbejde i og ved spor. AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 Arbejde i og ved spor AIS I Arbejde i og ved spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsafstande for maskiner.

Læs mere

- - - Teoriprøve - - -

- - - Teoriprøve - - - - - - Teoriprøve - - - læs dette godt og bestå første gang Generelle hastighedsgrænser Hvem må køre hvad? Bil Bil/anhænger Lastbil I tættere bebygget område 50 km/t I tættere bebygget område 5o km/t 50

Læs mere

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler banedanmark Trafikale Regler 18.09.2017 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om SR og SIN pr. 01.10.2017 SR 64 Pr. 01.10.2017 tages et nyt system til håndtering af oplysninger om farligt gods (RID) i

Læs mere