Vision om letbaner i Århus-området

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vision om letbaner i Århus-området"

Transkript

1 Vision om letbaner i Århus-området April 2005 Århus Amt og Århus Kommune

2 Rapporten er udarbejdet af: COWI A/S Udgivelsesdato 26. april 2005 Udarbejdet Kontorlleret NMJ LJR Godkendt LJR Dokumentnr.: \\Lyproj\proj\61476A\3_Pdoc\DOC\HC notat_rev3.DOC

3 Indholdsfortegnelse 1 Visionen 1 2 Resumé 4 3 Baggrund for visionen 8 4 Visionens første etape 14 5 Projektets særlige udfordringer 20 6 Materiel 22 7 Godstogtrafik 24 8 Letbaneetaper 26 9 Tænk sporvogn - kør bus Anlægsøkonomi m.m Visionen I 2002 tog Århus Byråd en principbeslutning om, at der på sigt skal etableres sporvogne i Århus. Forskellige løsninger for et sådant letbanenet er beskrevet i sporvognsundersøgelsen fra Konkret har beslutningen udmøntet sig i, at byrådet sidste år afsatte 60 mio. kr. til over en seksårig periode at etablere busprioritering på indfaldsvejene. Midlerne skal anvendes på en måde, der sikrer senere etablering af en sporvogns- /letbaneløsning (i det følgende kaldet letbane). Århus Amt v/amtsborgmesteren og Århus Kommune v/rådmændene for 2. og 5. afdeling blev i januar 2005 enige om at iværksætte et udredningsarbejde med henblik på at etablere en letbanestrækning fra Århus Midtby ad Randersvej og via Skejby Sygehus og videre i eget tracé til Lisbjerg byudviklingsområde, hvorfra tracéet føres videre til kobling med Grenaabanen ved Lystrup. Det forudsattes desuden, at der etableres forbindelse mellem Grenaabanen og Længdebanen via Lisbjerg. Der blev nedsat en fælles styregruppe til at forestå dette arbejde. Parterne er enige om, at tidsperspektivet for etablering af en letbaneløsning er så langt, at det arbejde, der er igangsat sammen med Trafikstyrelsen vedrørende opgradering af Grenåbanen, niveaufri skæring af Grenåvej og sporvognslignende drift på havnen samt samdrift af Odderbanen og Grenåbanen, skal fortsættes uændret.

4 2 / 32 Vision om letbaner i Århus-området I visionen for etablering af letbane via Lisbjerg og Skejby foreslås det, at der af hensyn til rejsetiden opretholdes hurtige tog til/fra Grenaa/Hornslet via det eksisterende tracé gennem Risskov. Desuden skal der fortsat køre godstog ad jernbanen gennem Risskov, idet de nye letbanetracéer ikke kan afvikle godstrafik. En niveaufri skæring på Grenaavej vil derfor også være nødvendig efter etablering af letbane. Baggrunden for beslutningen om et udredningsarbejde om letbaner var først og fremmest et ønske om at sikre, at der bliver fastlagt tracéer til en mulig kommende letbane til Århus Nord, Skejby Sygehus og det nye byudviklingsområde i Lisbjerg med forbindelse til Grenaabanen. Udredningsarbejdet skal ses som en første etape i forhold til den langsigtede vision om, at skinnebåren trafik skal være rygraden i den kollektive trafik i Århus. Figur 1 viser et diagram med den samlede vision. En række forhold spiller ind på ønsket om, at der nu gennemføres en nøjere planlægning af den første del af en kommende letbaneløsning i Århus: Større vækst end tidligere antaget i befolknings- og boligudvikling, herunder især udbygningen af nye meget store bolig- og erhvervsområder i Lisbjergområdet og planerne om kraftig udbygning af Skejby Sygehus. Hertil kommer forventet større vækst i byområderne langs Grenaabanen, foruden planerne for omdannelse af de bynære havnearealer til byformål. Ønske om snarlig igangsættelse af busprioritering på Randersvej - også foranlediget af, at den kraftige vækst i de nordlige bydele, motorvejsudbygningen m.m. vil øge trafikbelastningen på Randersvej. Ønske om at fremme realiseringen af et højklasset, skinnebåret kollektiv trafiksystem i Århus, hvor Styregruppen har vurderet, at en sammenbinding af Odderbanen og Grenaabanen via Skejby - Lisbjerg er en mulighed for påbegyndelse af et letbanenet. Grenaabanen og Odderbanen kan ved denne løsning forvandles fra at have en relativt beskeden rolle i den kollektive trafik i Århusområdet til at udgøre et helt centralt element heri. Kapaciteten på de to jernbaner er langtfra udnyttet. En væsentlig del af den kapacitet, der indgår i denne letbaneløsning er derfor gratis..

5 Vision om letbaner i Århus-området 3 / 32 Figur 1 Diagram med den samlede vision - nærbaner/letbaner, godstogforbindelse, samt øvrige jernbaner.

6 4 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 2 Resumé Notatet beskriver primært den mulige første etape af visionen om et letbanenet. Tracéer for letbanenettet er vurderet og indtegnet på kort, og det er afdækket, hvor der er særlige problemer og udfordringer. Desuden er udarbejdet et skøn over anlægsudgifterne. Beregning af driftsudgifter, vurdering af konsekvenser for den øvrige kollektive trafik og for passagererne samt investering i nyt materiel udføres i henhold til kommissoriet i udredningsarbejdets fase 2. Byvækst og byplanstrategi Byvæksten i områderne nord for Århus forventes at blive stor i de kommende år. I nabokommunerne forventes også betydelig vækst. Denne samlede vækst er et af hovedelementerne i visionen for letbanenettet. Århus Kommune er allerede langt med at fastlægge en strategi for den ny byudvikling, som sikrer en afbalanceret og bæredygtig udvikling. De trafikale forhold er et af elementerne heri, og udviklingen af et attraktivt kollektivt trafiksystem er væsentlig for at nå målet. Visionens første etape Principbeslutningen om, at der på sigt skal etableres et sporvognsnet i Århus, er grundlaget for visionen om et større sammenhængende kollektivt trafiknet. På denne baggrund skitseres en mulig første etape for etablering af letbaner i Århus, der udnytter Grenaabanen og Odderbanens skinner og materiel, og suppleres med et nyt 12 km langt letbanetracé fra Sibirien ad Nørrebrogade - Randersvej, via Skejby Sygehus til Lisbjerg og med en sammenkobling til Grenaabanen syd for Lystrup. Det nuværende banetracé gennem Risskov bibeholdes og forudsættes anvendt til godstog og hurtige persontog til/fra Grenaa. Driftsomfanget kunne bestå i kvartersdrift mellem Odder og Hornslet. Denne drift suppleres med ekstra togstammer, der kører mellem Århus H og i første omgang Skejby Sygehus, som skaber 7½ minuttersdrift mellem Århus H og Skejby. Desuden kører der direkte persontog mellem Århus H og Grenaa via Risskov. Der vil også være godstog gennem denne strækning. Første etape af visionen kan suppleres med nye tracéer til Nordhavnen og til Trige i takt med den byudvikling, der finder sted her. En mulig første etape af visionen er vist på kortet, Figur 5. Tracéer og anlæg i første etape Det vil være en stor fordel for fleksibiliteten i køreplanlægningen for de to sammenkoblede baner til Odder og Grenaa, at der etableres dobbeltspor fra Århus H til Europa Plads. Det vil også være ønskeligt, at trafikken mellem Århus H og Østbanetorvet afvikles efter regelsæt for letbanetrafik, hvilket formentlig betyder at godstrafik må afvikles under særlige restriktioner, f.eks. om natten. Der er udarbejdet et forslag til kommissorium til en anden undersøgelse, som er aftalt mellem amtet, kommunen og Trafikstyrelsen. Undersøgelsen skal netop afklare mulighederne for letbanelignende drift langs havnen. Ovennævnte ligger således i naturlig forlængelse af de hidtidige tanker i dette område..

7 Vision om letbaner i Århus-området 5 / 32 Det må nøje vurderes, om det er muligt at afvikle letbanetrafikken, uden at der anlægges dobbeltspor mellem Europa Plads og Sibirien, og en elektrificering foretages ikke fra starten. Investeringsomfanget må søges begrænset, bl.a. indtil det er afklaret, om letbanen senere skal køre ad busaksen gennem Midtbyen i stedet for ad denne strækning. Den fremtidige udformning af vejstrækningen langs denne del af banestrækningen, hensynet til barriereeffekten mellem havn og by m.v. må også indgå i denne vurdering. Analyser har vist, at arealbehovet til de busbaner, der planlægges på Randersvej i forbindelse med busprioriteringsprojektet, principielt er det samme som letbanen har behov for. Midterlagte letbanetracéer vil derfor kunne etableres ved en redisponering af det gadeareal, der udføres til busprioriteringen. En tilsvarende løsning kan benyttes på tracéerne fra Randersvej til Skejby Sygehus. Fra Skejby mod nord kan etableres arealer til letbanen i eget tracé, uden tekniske problemer, men skæringen af Søftenvej, den nye motorvej samt Egåen kræver et stort og dyrt dæmnings- og broanlæg. Forbindelsen videre mod nord og udfletningen mod Lystrup og Lisbjerg er teknisk set uproblematiske, og kan tilpasses de byudviklingsplaner, der er under udarbejdelse. Disse er vist på Figur 3 På Århus H er der behov for et depotspor til de tog, der kommer fra nord og ikke skal videre mod Odder. Desuden vil det være ønskeligt, at klargøring af togene kan ske på Århus H, mens vedligeholdelse og reparation formentlig kan foretages i Odder. Anlægget af første etape skønnes at ville koste ca. 650 mio. kr. (ekskl. moms) inkl. delstrækninger mod Trige og Nordhavn. Materiel Den nye letbane forudsættes betjent af letbanetog, der kan køre både på diesel og på el (dualdrift). Eldriften bruges på strækningen mellem Sibirien og Lisbjerg, mens der køres dieseldrift på øvrige strækninger. Der har i de senere år været en stor udvikling i materiel til dualdrift, og de ny serieproducerede dual-togsæt, der leveres til Kassel i Tyskland, er et godt eksempel herpå. Til første etape - som beskrevet ovenfor - er der behov for mindst 19 togsæt. Heraf råder Grenaa-/Odderbanen over de 10 ved samdrift, således at merinvesteringen i de resterende 9 togsæt p.t. skønnes til ca. 210 mio. kr. (ekskl. moms).

8 6 / 32 Vision om letbaner i Århus-området Godstrafik Afvikling af godstrafikken er ikke foreneligt med afvikling af persontrafik på de nye tracéer igennem de nye byområder mellem Lystrup og Lisbjerg. Det foreslås, at der reserveres et selvstændigt tracé til godskørsel mellem Grenaabanen ved Lystrup og Længdebanen ved Geding. Etablering af denne forbindelse er dermed en selvstændig problemstilling uden relation til letbaneprojektet og er ikke en del af letbanevisionen. Denne adskillelse af person- og godstrafik er helt i overensstemmelse med det dispositionsforslag for Lisbjerg-området, der i øjeblikket er i offentlig høring. Den separate forbindelse for godstogstrafik er skønnet til ca. 250 mio. kr. Den samlede vision Den samlede vision for letbaneprojektet er vist som diagram på Figur 1 og illustreret mere detaljeret på Figur 9. Her er vist alle de strækninger, der også indgik i sporvognsprojektet. Gennemførelsen af første etape af visionen har i forhold til sporvognsprojektet bl.a. som konsekvens, at det skal afklares, om der senere skal etableres en letbane gennem busaksen, og om der i så fald fortsat skal være letbanekørsel langs havnen. Disse forhold har konsekvenser for, hvorledes letbanerne mod hhv. Skanderborgvej og Viborgvej kobles til letbanerne fra første etape. Det anbefales, at det fastholdes, at der på sigt bør etableres letbane gennem Frederiksbjerg og ad Skanderborgvej til Gunnar Clausens Vej, idet denne tracé er langt mere tilgængelig for brugerne end kørslen på Odderbanen på strækningen mellem Århus H og Gunnar Clausens Vej. Den samlede vision indeholder nogle ændringer i tracéet for letbanen mod Hadsten, hvor det foreslås at tilkoblingen til længdebanen sker i Hinnerup i stedet for syd for Søften, som det blev forudsat i sporvognsprojektet, således at letbanen også her kører igennem de bebyggede områder i stedet for uden om. Busprioritering på Randersvej Filosofien i den tidligere gennemførte planlægning i forbindelse med sporvognsprojektet har været: "Tænk sporvogn - kør bus". Dette er fortsat relevant. En allerførste start på at realisere visionen om letbaneprojektet vil være at tilvejebringe det nødvendige areal på Randersvej m.m. ved at etablere separate tracéer til buskørsel - hvad enten disse er midterlagte eller sidelagte. Bustracéerne kan senere ombygges til letbanetracéer uden andre væsentlige indgreb i vejanlægget..

9 Vision om letbaner i Århus-området 7 / 32

10 8 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 3 Baggrund for visionen Baggrund Sporvognsundersøgelsen fra 2000 omhandlede et grundnet med tre sporvognslinjer ad de tre radialer Skanderborgvej, Viborgvej og Randersvej med endestationer hhv. syd for Viby, i Gellerup og med tvedelte grene til Skejby/Vejlby. I bymidten var der forudsat et forløb gennem Nørregade, Busgaden, Park Allé, M.P. Bruuns Gade og Ingerslev Boulevard. Det blev også belyst, at sporvognsnettet kan forlænges som letbaner ad eksisterende banestrækninger til hhv. Odder, Hadsten og Hornslet. Man kan sige, at tankegangen dengang var, at udbygningen af sporvognsystemet i Århus skulle ske ved, at det voksede udad indefra. Den nye vision indebærer, at man starter omvendt, nemlig ude fra og ind, idet letbaneprojektet tager udgangspunkt i de to eksisterende nærbaner til Grenaa og Odder. Det forventes, at disse to baner køreplanmæssigt og driftsmæssigt sammenkobles inden for de næste 2 år. Der er etableret de nødvendige spormæssige ændringer på Århus H, og i 2007 anskaffes nye tog, der herefter skal køre i en fælles køreplan mellem Odder og Hornslet/Grenaa. Denne sammenkobling var ikke besluttet i 2000, men integration af de to baner med det planlagte sporvognssystem indgik som en mulighed i de alternativer, der blev belyst i sporvognsundersøgelsen. Byudvikling i det nordlige Århus Aktualiteten af at fremskynde letbaneudbygningen forstærkes af, at byudviklingen i Århus - området bliver væsentligt stærkere, end forventet i Dengang regnede man med en vækst på 600 personer om året. Nu forventes en vækst på personer om året frem til En meget stor del af denne vækst kommer til at foregå i de nordlige dele af kommunen. Også nabokommunerne forventer vækst. Desuden forventes en kraftig stigning i antal arbejdspladser i den nordlige del af kommunen, hvor kommunens vigtigste byudviklingsområde bliver Lisbjerg-området, ligesom den forventede udbygning af Skejby sygehus vil medføre mærkbare trafikale ændringer i korridoren langs Randersvej. Byudviklingsområderne omkring Århus er illustreret på Figur 2..

11 Vision om letbaner i Århus-området 9 / 32 Figur 2 Byudviklingsområder omkring Århus

12 10 / 32 Vision om letbaner i Århus-området Lisbjerg Med vedtagelsen af Kommuneplan 2001 udpegede Århus Byråd området syd og vest for Lisbjerg til det største og højest prioriteret byudviklingsområde i kommunen. I foråret 2002 gennemførtes en byplanidékonkurrence, der siden blev bearbejdet, således at der nu i foråret 2005 gennemføres en offentlig høring om et dispositionsforslag for ca. 250 ha af det i alt 550 ha nye byudviklingsområde. Det forventes, at Lisbjerg-området i løbet af de kommende 25 år vil udvikle sig til en ny bydel med indbyggere - med et bycenter placeret centralt i området og med mulighed for erhverv langs motorvejen. De nye planer skal sammentænkes med den allerede planlagte Lisbjerg Erhvervspark. Figur 3 Skitse af byudviklingsområdet ved Lisbjerg Skejby Sygehus Århus Amt arbejder med planer om at samle Århus Sygehus og Skejby Sygehus på nyt storhospital ved Skejby. Sammenlægges de eksisterende aktiviteter vil hospitalet komme til at rumme ca senge Der vil blive i alt heltidsbeskæftigede og årlige ambulante besøg svarende til mere end besøg på hverdage..

13 Vision om letbaner i Århus-området 11 / 32 Det fremtidige storhospital bliver 3 gange så stort som det nuværende og skønnes at generere ca rejser pr. dag. De Bynære Havnearealer I de kommende år vil en stor del af de bynære dele af Århus Havn overgå fra den nuværende havnerelaterede anvendelse til mere byrelaterede formål. Området forventes primært anvendt til boliger, men med mulighed for indplacering af erhverv samt offentlige institutioner. Antallet af boliger og arbejdspladser er ikke afklaret endnu, men i alt vil der være nye byggemuligheder på i størrelsesordenen m² over en periode på måske år. Det er forudsat ved den planlagte byudvikling, at Grenaabanen bevares i dens nuværende form (linieføring, tungt materiel) i en længere årrække. Der arbejdes ud fra, at Grenaabanen integreres i omdannelsen af De Bynære Havnearealer og dens barriereeffekt mellem by og havn på længere sigt søges minimeret, f.eks. i form af at der på strækningen fra "Den Permanente" til Europa Plads/Spanien etableres en sporvognslignende drift (uden bomme og afspærringer). Nabokommunerne De tre nabokommuner mod nord - Rosenholm, Hinnerup og Hadsten - har haft en stor vækst i antal indbyggere i de senere år. Alle tre kommuner forventer, at denne vækst fortsætter, og man forventer også, at en væsentlig rolle for de tre kommuner fortsat er at være bosætningskommuner for beboere, der i stor udstrækning arbejder uden for kommunen. I Hinnerup udpendler således 70 % af de arbejdstagere, der bor i kommunen. De tre kommuner lægger også vægt på en veludbygget infrastruktur med såvel vej som bane. Hinnerup Kommune har et ønske om en ny station på Længdebanen i Søften, og Hadsten Kommune fremhæver de hurtige togforbindelser til Århus og forventer, at der bliver 15 minutters drift mellem Hadsten og Århus. Uddrag af visionerne i Århus Kommuneplan I Århus Kommunes kommuneplan 2001 fremhæves vigtigheden af at bevare og positivt bruge det århusianske særpræg. Samtidig fremhæves vigtigheden af at sikre bæredygtighed i helt bred forstand i et sammenhængende socialt og kulturelt, økonomisk og fysisk betonet perspektiv. Det blev bestemt, at størstedelen af byvæksten skal placeres de steder, hvor der er god trafikal tilgængelighed, og hvor hensynet til grundvandsressourcerne og landskabelige værdier tilgodeses. Med hensyn til trafikken skal følgende fremhæves: Der skal opbygges et sammenhængende, højklasset vejnet, der forbedrer de regionale forbindelser, leder uvedkommende og gennemkørende trafik udenom byområdet og samtidig skaber gode adgangsforhold for trafik med ærinde i de centrale bydele. I den forbindelse er en række store vejprojekter igangsat eller under udvikling.

14 12 / 32 Vision om letbaner i Århus-området Gennem en forbedret kollektiv trafik og forbedrede forhold for lette trafikanter skal flere bilture overføres til disse transportformer. Mulighederne for at øge andelen af kombinationsrejser (for eksempel cykel/bus, cykel/tog) skal undersøges. Herunder skal også muligheden for at etablere park-and-ride faciliteter undersøges. Disse kunne være interessante i sammenhæng med nærbanestationer i udkanten af byen og er derfor knyttet til en eventuel udbygning af nærbanenettet. Den kollektive trafik Kommuneplanen nævner, at Århus har et velfungerende og omfattende kollektivt trafiknet, men alligevel taber den kollektive trafik markedsandele i forhold til privatbilismen. Derfor skal der arbejdes med at få fordelene fra privatbilismen overført til den kollektive trafik, hvilket primært vil sige større fleksibilitet og præcision, bedre sammenhæng og øget hastighed og komfort. I kommunens handlingsplan fra marts 2003 fremhæves sporvogne som det middel, der på sigt kan øge den kollektive trafiks markedsandel, og det nævnes, at de trafikale dispositioner også på kort sigt skal have en sådan karakter, at de kan forberede - og ikke være en barriere for - mulighederne for at indføre sporvogne. Et af de initiativer, der nævnes, er, at det skal undersøges, hvad det vil koste at etablere strækninger med tracéer, som er forberedt til sporvogne og som i første omgang skal bruges af busserne. De planlagte byudviklingsområder og de letbaner, der foreslås i områderne nord for Århus, er vist på Figur 4. Det fremgår, at letbanerne vil forløbe centralt i de fremtidige byområder. Kun i Lystrup bliver der temmelig langt til letbanen fra dele af byen..

15 Vision om letbaner i Århus-området 13 / 32 Figur 4 Byudviklingsområderne i Århus Nord med letbanerne indtegnet. Letbanen forløber inden for gangafstand i de fleste områder. Det gælder dog ikke Lystrup, hvor det kan overvejes, om der skal ske en afgrening af letbanen, så de nordlige dele af byen betjenes bedre.

16 14 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 4 Visionens første etape Den nye vision indebærer, at de sammenkoblede nærbaner - Odderbanen og Grenaabanen - omlægges til at køre via Lisbjerg - Skejby og videre ad Randersvej i første omgang som supplement til at køre gennem Risskov. I de centrale dele af bymidten føres banen fra Nørreport til Grenaabanens eksisterende spor på Århus Havn ved Sibirien og herfra videre til Århus H og Odder i stedet for kørsel gennem busaksen mv., som det var forudsat i sporvognsrapporten. Det vigtigste af de nye byområder - Lisbjerg-området - og Skejby Sygehus bliver på den måde betjent med letbane. Løsningen indebærer, at der skal anlægges ca. 12 km ny letbane, hvoraf kun en del bliver elektrificeret i første omgang. Investeringerne ved løsningen er langt mindre end den investering, der var påregnet i sporvognsundersøgelsens grundnet, hvor der skulle anlægges 23 km nye elektrificerede og dobbeltsporede strækninger. Samtidig vil der være væsentlige driftsøkonomiske fordele ved den nye vision, idet den driftsudgift, der allerede er i de to samdrevne baner, nu udnyttes som en del af letbanedriften. Det udnyttes samtidig, at der er en stor ledig kapacitet i den drift, der i dag udbydes af de to baner. Den nye banestrækning mellem Lystrup og Sibirien via Lisbjerg - Skejby Sygehus - Randersvej - Nørrebrogade er vist på Figur 5..

17 Vision om letbaner i Århus-området 15 / 32 Figur 5 Letbanestrækningerne i visionens første etape. Desuden er vist mulige forlængelser til Trige og Nordhavnen.

18 16 / 32 Vision om letbaner i Århus-området Strækningen dimensioneres til, at der kan køre letbanemateriel og med letbaners regel- og sikkerhedssystemer. Kun strækningen mellem Lisbjerg og Sibirien elektrificeres. På de øvrige dele af letbanen - herunder også de eksisterende strækninger - køres med dieseldrift. Dette kan gennemføres ved at indsætte letbanetog, der kan køre i kombineret el/dieseldrift, der er under overvejelse i flere europæiske byer, og som er besluttet gennemført i Kassel, som har bestilt letbanemateriel til formålet (se Figur 7). Letbanen kan naturligt opdeles i en række delstrækninger, hvor der er forskel på anvendelsen. Tabel 1 Driften på de enkelte delstrækninger Strækning Grenaa - Hornslet Hornslet - Lystrup Lystrup - Lisbjerg Lystrup Sibirien via Risskov Lisbjerg - Skejby Skejby - Sibirien Sibirien - Århus H Århus H Tranbjerg - Odder Situation efter etablering af visionens første etape Uændret drift med passager- og godstrafik Fortsat ensporet bane med dieseldrift. Frekvensen for passagerdriften kan udvides i takt med byudviklingen og i takt med evt. reduktioner i busdriften. Kan evt. kræve ny krydsningsstation anlagt. Fortsat godskørsel. Ny letbane til passagerdrift anlagt i kanten af det nye byudviklingsområde vest for Lystrup og centralt gennem det nye byudviklingsområde syd for Lisbjerg. Dieseldrift på strækningen, der evt. kan anlægges ensporet afhængig af frekvensen på letbanen. Fortsat godskørsel og passagertog til/fra Djursland/ Grenaa. Ny dobbeltsporet letbane til passagertrafik. Eldrift. Ny dobbeltsporet letbane med eldrift. Kører midterlagt i Randersvej - Nørrebrogade. Strækningen er ensporet, og det skal nærmere vurderes, om driften kan gennemføres, uden at der anlægges et ekstra spor. Det afhænger af, hvilken frekvens der vælges. Strækningen elektrificeres ikke. Der vil fortsat være godskørsel gennem strækningen, men godstogene må rangeres igennem. Fortsat ensporet bane til passagertrafik. Dieseldrift. Driftsomfang Mellem bymidten og Skejby Sygehus bør letbanen køre med en meget høj frekvens - det kan være 5, 6 eller 7½ minutters drift. Valg af frekvens afhænger af en nøjere vurdering af behovet, og det skal ses i sammenhæng med, hvor stor del af busdriften på strækningen, der bliver indstillet efter etablering af letbanen. Med den udbygning, der sker af Lisbjerg-området, vurderes det umiddelbart, at hver anden afgang kan fortsætte fra Skejby til Lisbjerg, hvorved der bliver 15 minutters drift med letbanen mellem Skejby og Lisbjerg. I Lisbjerg og i umiddelbar tilknytning til motorvejssystemet bør der etableres gode omstigningsmuligheder mellem letbanen, biler og busser. Der bør anlægges ret store parke-.

19 Vision om letbaner i Århus-området 17 / 32 ringspladser her, idet det - også med de forventede øgede trængselsproblemer på Randersvej - vil blive attraktivt at køre til bymidten med letbane i stedet for med bil. Der skal også anlægges faciliteter, så omstigning mellem busser og letbane bliver en bekvem mulighed, idet letbanen vil være den hurtigste og mest bekvemme forbindelse til bymidten. En række busruter kan afkortes, så de fremover kun kører mellem et yderområde og Lisbjerg, eller ruterne kan omlægges til at betjene andre områder. Fra Lisbjerg fortsætter letbanen mod Hornslet og Grenaa. Der er to forslag til, hvordan frekvenserne kan være på denne strækning: Kvartersdrift hele vejen mellem Lisbjerg og Hornslet. Kvartersdrift mellem Lisbjerg og Lystrup og halvtimesdrift mellem Lystrup og Hornslet. Desuden kører en afgang i timen direkte mellem Århus H og Grenaa via Risskov. Det skal nøjere vurderes ud fra køreplanerne, om driften kan afvikles på den ensporede strækning mellem Hornslet og Lystrup, eller der skal anlægges yderligere krydsningsstation ud over den eksisterende i Skødstrup. Tankerne om frekvenser skal tages med alt muligt forbehold, idet det i høj grad vil blive afhængig af, hvad de nye byområder vil blive brugt til og i hvilket omfang busruterne afkortes. Figur 6 illustrerer køreplanen med 7½ minuts drift mellem Århus H og Skejby og 15 minutters drift mellem Skejby og Hornslet. Togforbruget er vist i Tabel 2. Mellem Odder og Århus H foreslås det, at der køres med 15 minutters frekvens mod nuværende halvtimesdrift. Det kan evt. overvejes, at der kun etableres 15 minutters frekvens mellem Århus H og Mårslet/Malling, så der fortsat bliver halvtimesdrift mellem Mårslet/Malling og Odder.

20 18 / 32 Vision om letbaner i Århus-området Figur 6 Tabel 2 Diagram, der illustrerer køreplanen med 7½ minuts drift mellem Århus H og Skejby og 15 minutters drift mellem Odder og Hornslet. Desuden direkte tog fra Århus H via Risskov til/fra Grenaa. Togforbrug ved de skitserede frekvenser Strækning Omløbstid Frekvens Antal togstammer Odder - Århus H - Skejby - Lisbjerg - Hornslet 165 min 15 min 11 Århus H - Skejby 45 min 7½ min 3* Århus H - Grenaa via Risskov 150 min 60 min 3 Reservemateriel 2 I alt togstammer 19 *Dette er de ekstra togstammer, der skal til for at udføre de ture, der kun kører mellem Skejby og Århus H. Det fremgår, at det samlede antal togstammer bliver 19, hvis der afsættes to til reservemateriel. Det kan blive nødvendigt af kapacitetsmæssige grunde at nogle togstammer består af flere togsæt. Det kan først vurderes, når der er regnet nærmere på passagermængderne. Det nævnte antal togsæt er således et absolut minimumsantal. I den sammenkoblede drift for Odder- og Grenaabanen skal der anvendes 10 togsæt. Der er således tale om, at der skal indsættes 9 togsæt mere, men derved.

21 Vision om letbaner i Århus-området 19 / 32 opnås kvartersdrift mellem Hornslet og Odder i modsætning til halvtimesdriften på de sammenkoblede nærbaner. Videre udbygning I takt med udviklingen af Nordhavnen og området op mod Trige kan letbanesystemet udbygges med de to yderligere strækninger, der også er vist på Figur 5. Hvis disse udbygninger medfører flere afgange langs havnen mellem Århus H og Sibirien skal denne stræknings ændring til dobbeltspor vurderes på ny. Det vil kræve en ekstra togstamme indsat, hvis letbanen forlænges fra Lisbjerg til Trige. Nordhavnen kan betjenes med yderligere 1-2 togstammer, afhængig af frekvens, og af hvordan køreplanen sættes sammen. Det skal fremhæves, at jo større letbanenettet er, jo større vil baneeffekten blive. Et mere udbygget system vil overflytte flere ture til kollektiv trafik og dermed aflaste vejnettet i de centrale dele af byen mere. Jernbanen gennem Risskov De nye letbanestrækninger kan ikke bruges til kørsel med godstog. Det vil ikke være foreneligt med, at de skal køre i egentlige byområder integreret med vejtrafik, og hvor banen vil blive anlagt med kurveradier, som et godstog ikke kan køre igennem. Der vil derfor fortsat skulle køre godstog mellem Lystrup og Århus H ad nuværende spor gennem Risskov. Desuden forudsættes det, at persontrafikken gennem Risskov opretholdes for fortsat at have relativt hurtige forbindelser direkte mellem Grenaa/Djursland og Århus H. I sporvognsundersøgelsen blev det vurderet, at køretiden via Skejby vil blive 7 minutter længere end køretiden gennem Risskov.

22 20 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 5 Projektets særlige udfordringer Skejby - Lisbjerg - Lystrup Det igangværende anlæg af den nye motorvej forhindrer ikke anlægget af letbanen, der forløber i eget tracé fra Skejby mod nord. Krydsningen af den nye motorvej kan etableres uden tekniske problemer. Ved beslutningen om krydsningens udformning skal der tages stilling til, om den skal forberedes for en eventuel fremtidig krydsning af et godstogstracé, eller om der skal anlægges en bro til godstogene længere mod vest, som vist i dispositionsforslaget på Figur 3. Forbindelsen videre mod nord og udfletningen mod Lystrup og Lisbjerg er teknisk set uproblematiske, og kan tilpasses de byudviklingsplaner, der er under udarbejdelse. Nørrebrogade - Randersvej - Skejby De busbaner, der planlægges på Randersvej i forbindelse med busprioriteringsprojektet, har principielt samme arealbehov, som letbanen har behov for. Midterlagte letbanetracéer vil derfor kunne etableres ved en redisponering af det gadeareal, der udføres til busprioriteringen. En tilsvarende løsning kan benyttes på tracéerne fra Randersvej til Skejby Sygehus. Strækningen langs havnen Banestrækningen mellem Århus H og Sibirien er ca meter lang og er ensporet. Der er to stationer undervejs - Europa Plads og Skolebakken. Afstandene er: Århus H - Europa Plads er 700 meter, Europa Plads - Skolebakken er 400 meter Skolebakken - Sibirien 400 meter Århus Amt vurderer, at det allerede ved gennemførelse af samdrift mellem Odder- og Grenaabanerne vil kunne opnås en stor driftsmæssig fordel, hvis der etableres dobbeltspor mellem Århus H og Europa Plads. Det skyldes, at det selv med nye togsæt er vanskeligt at holde en køretid mellem Århus H og Lystrup på 15 minutter. Derimod tager det kun 13 minutter at køre mellem Tranbjerg og Århus H. Samdriften vil derfor blive langt mere hensigtsmæssig, hvis togene kan krydse på en dobbeltsporet strækning mellem Europa Plads og Århus H, og det forudsættes derfor, at der - inden letbanen sættes i gang - er etableret dobbeltspor mellem Århus H og Europa Plads. Det er ønskeligt, at investeringerne i strækningen mellem Europa Plads og Nørreport bliver så små som muligt. Strækningen bør derfor først elektrificeres, hvis det besluttes at opgive en senere omlægning til kørsel gennem busaksen gennem Midtbyen. Der vil derfor være dieseldrift fra Sibirien til Århus H og videre mod Odder..

23 Vision om letbaner i Århus-området 21 / 32 Det vil af samme årsag også være ønskeligt, hvis det kan undgås at anlægge dobbeltspor på strækningen. Om dette er hensigtsmæssigt afhænger af hvor mange tog, der skal afvikles. Der vil fortsat skulle afvikles godstrafik til/fra Djursland på strækningen, men det vurderes, at det kan forudsættes, at godsdriften kan rangeres gennem strækningen på trafiksvage tidspunkter. Under den forudsætning kan strækningen mellem Østbanetorvet og Århus H nedklasses til letbanestrækning med de mere lempelige sikkerhedsbestemmelser, der gælder for denne driftsform. Århus H På Århus H kører nogle af letbanetogene fra nord videre mod Tranbjerg - Odder, men de fleste af de letbanetog, der kommer ind fra nord skal returnere mod nord. Det er derfor nødvendigt, at der etableres et depotspor til de tog, der skal returnere. Det vil være hensigtsmæssigt, hvis letbanetogene tillige kan klargøres ved Århus H, idet det ikke hensigtsmæssigt at sende alle tog til Odder for klargøring. Det kræver faciliteter til dette på Århus H. Derimod vil det være muligt at bruge værkstedet i Odder, idet alle tog har dualdrift og kan køre dertil. Det skal dog nøjere vurderes, om der er kapacitet på værkstedet til dette. Alternativet kan være værksteder på Århus H.

24 22 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 6 Materiel I sporvognsundersøgelsen blev det forudsat, at grundnettet blev trafikeret med tog til ren eldrift. Disse tog er relativt lette og medfører ingen lokal forurening. Det blev også forudsat, at der skulle anvendes tog, der kan køre i kombineret el- og dieseldrift, hvis driften skulle udstrækkes til også at omfatte nogle af de eksisterende jernbanestrækninger. Årsagen hertil er, at elektrificering af så lange strækninger ville blive meget dyr både i anlæg og drift. Den samme argumentation er gældende i dag. Det vil være alt for dyrt at elektrificere de eksisterende jernbaner til Odder og Hornslet - og videre til Grenaa. Der bør derfor anvendes materiel, der kan køre både på el og diesel. Det skal nævnes, at der siden sporvognsrapporten kom i 2000, er sket en udvikling af disse togtyper, idet flere byer overvejer indførelse af denne driftsform, og de er bestilt til indsættelse i drift i Kassel i Tyskland. Figur 7 viser et eksempel på togsæt til dualdrift, som planlægges indsat i Kassel Prisen for sådanne togsæt forventes i Kassel at blive ca. 23,1 mio. kr. pr. stk. (pris ekskl. moms). Den samlede investering i materiel svarende til første etape kan således skønnes til ca. 440 mio. kr. Tallet skal dog ses som et minimumstal, der kan stige afhængig af den efterspørgsel, der bliver - jfr. afsnit 4. Det er ikke relevant at sammenligne dette tal med de vurderinger over udgifter, der fremgår af sporvognsundersøgelsen, idet der ikke ved den undersøgelse blev regnet på net, der kan sammenlignes med den første etape, der nu foreslås. Figur 7 Eksempel på materiel. Regio-Citadis med kombineret el og dieseldrift, der er bestilt til levering til Kassel..

25 Vision om letbaner i Århus-området 23 / 32

26 24 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 7 Godstogtrafik Det er forudsætningen for passagertrafikken på letbanen i Lisbjerg-området, at der anlægges et letbanetracé centralt gennem de nye byområder. Det vurderes, at persontogskørsel gennem tætte, nye byområder ikke er foreneligt med, at der også kører godstog ad samme tracé. Desuden kræver en godsbane større kurveradier, som ville indvirke på udformningen af de nye byområder. Det vil især få betydning i området syd for Lisbjerg, hvor letbanen fra Skejby udgrenes til hhv. Trige/Hadsten og Lystrup. Hvis godstrafikken på Grenaabanen på et tidspunkt ønskes fjernet fra det nuværende forløb gennem Risskov og langs havnen, må der derfor anlægges et særlig tracé fra Grenaabanen vest for Lystrup, langs med og nord for den nye motorvej, som den krydser på sin egen bro nordøst for Kasted, og videre frem til Længdebanen ved Geding. Dette tracé er også vist i det debatmateriale vedrørende Lisbjerg-området, der i øjeblikket er i offentlig høring - jfr. Figur 3. Tilslutningen til længdebanen vil medføre et større anlægsprojekt. Anlæg af denne godsbane er uden egentlig sammenhæng med letbaneprojektet og har kun sammenhæng med, om man ønsker banedriften fjernet langs havnen og gennem Risskov. Man kan derfor på nuværende tidspunkt reservere tracéet, men udskyde beslutning om anlæg til et senere tidspunkt..

27 Vision om letbaner i Århus-området 25 / 32 Figur 8 De første etaper af letbaneprojektet med godsbane Lystrup - Geding indtegnet.

28 26 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 8 Letbaneetaper Den samlede vision I afsnit 4 er nævnt, at første etape af letbaneprojektet kan udvides med nye delstrækninger til hhv. Trige og Nordhavnen. Sporvognsprojektet indeholdt tillige forslag om følgende strækninger: Viborgvej-grenen: Vester Allé - Thorvaldsensgade - Viborgvej - Ryhavevej - Edwin Rahrs Vej til City Vest og videre ad Silkeborgvej til Brabrand. Vejlby-grenen: Nydamsvej - Vejlby Centervej - Nordlandsvej til Thorsøvej Station. Hadsten-grenen: Ølsted - Søften - Hinnerup - Hadsten. Busaksen: Nørre Allé - Klosterport - Busgaden - Park Allé. Skanderborgvej-grenen: Park Allé - M.P. Bruuns Gade - Odensegade - Ingerslev Boulevard - Skanderborgvej til Gunnar Clausens Vej. Den samlede langsigtede vision for banedriften i Århus er vist på Figur 9..

29 Vision om letbaner i Århus-området 27 / 32 Figur 9 Det fuldt udbyggede net med letbaner, godsbane og øvrige jernbaner indtegnet.

30 28 / 32 Vision om letbaner i Århus-området Bymidten Frederiksbjerg - Skanderborgvej Det anbefales, at det fastholdes, at der på sigt etableres letbane gennem Frederiksbjerg og ad Skanderborgvej til Gunnar Clausens Vej som planlagt i sporvognsundersøgelsen, idet dette tracé er langt mere tilgængeligt for brugerne end kørslen på Odderbanen på strækningen mellem Århus H og Gunnar Clausens Vej. Herfra er der flere muligheder: Tracéet forbindes med Odderbanen ved Gunnar Clausens Vej. Man kan vælge, at alle tog fra Odderbanen kører ind på Skanderborgvej og videre ad Ingerslev Boulevard - Odensegade - M.P. Bruuns Gade til Park Allé, eller at nogle tog fortsætter ad Odderbanens nuværende tracé til Århus H. Tracéet videreføres til Hasselager enten sammen med ovennævnte løsning eller med et skiftepunkt med Odderbanen ved Gunnar Clausensvej. Park Allé - Viborgvej Hvis tracéet gennem Frederiksbjerg til Skanderborgvej etableres, bør det fastholdes, at tracéet mod Viborgvej kører ad Vester Allé - Thorvaldsensgade. Alternativt kan de overvejelser om andre indføringer til bymidten fra vest, som blev foretaget i sporvognsundersøgelsen genoptages. Busaksen contra kørsel langs havnen Strækningen langs havnen til Nordhavnen er ny i forhold til sporvognsprojektet. Drift langs havnen blev indledningsvis undersøgt i sporvognsprojektet, men det blev dengang besluttet at gå videre med løsningen med kørsel gennem busaksen. At strækningen nu indgår i den samlede vision skal ses i sammenhæng med omdannelsen af dele af de nordlige og centrale havneområder til byformål. Anvendelsen af strækningen langs havnen som en første del af del af letbaneløsningen bevirker, at det kan genovervejes, om der både skal være letbane langs havnen og gennem busaksen. Det væsentligste argument ved sporvognsundersøgelsen, der førte til at busaksen blev foretrukket frem for kørsel langs havnen, var, at byaktiviteterne var langt større i denne del af byen end langs havnen. Der vil i de kommende år blive en væsentlig byudvikling langs havnen, der kan ændre den nuværende balance, og da etablering af et tracé gennem busaksen ligger en del år fremme i tiden, bør et valg eller fravalg af kørsel gennem busaksen udskydes til den tid. Afhængig af om man til sin tid vælger busakseløsningen, havneløsningen eller begge løsninger samtidig, og af ønskerne til sammenhæng i nettet, kan udbygningen af linierne mod vest og ad Skanderborgvej gennem Frederiksbjerg kræve, at der etableres et letbanetracé mellem Europa Plads og Park Allé gennem Ny Banegårdsgade eller Sønder Allé..

31 Vision om letbaner i Århus-området 29 / 32 Søften - Hinnerup - Hadsten I sporvognsundersøgelsen undersøgtes letbanedrift mellem Søften og Hadsten, hvor letbanetogene blev blandet med de øvrige tog på denne strækning. Det blev vurderet, at det lige netop køreplanteknisk var muligt at blande denne trafik. Det blev dog samtidig vurderet, at det i nogen grad ville være uhensigtsmæssigt, idet letbanedriften må underlægge sig kørslen på Længdebanen. Det betyder, at letbanetogene i den daglige drift vil blive forstyrret af forsinkelser på Længdebanen, der vil medføre, at den regularitet, som der gerne skulle blive længere inde, hvor driften til Hadsten blandes med driften til Hornslet og Trige vil blive svær at opnå. Det vil desuden give nogle bindinger i køreplanlægningen, der kan medføre, at der skal anvendes flere tog. Det skal endvidere nævnes, at det skitserede forløb ikke var særlig centralt i forhold til byområderne i Søften og Hinnerup. Det foreslås derfor nu, at det tracé, der blev foreslået i sporvognsundersøgelsen, ændres, så der køres fra Lisbjerg byudviklingsområde over motorvejen til Søftenvej, hvor der fortsættes langs vejen gennem Søften til Hinnerup i stedet for at tilslutte letbanen til Længdebanen syd for Søften. Mellem Hinnerup og Hadsten vurderes det, at det køreplanteknisk er muligt at lade letbanetogene bruge hovedbanens spor uden de store regularitetsproblemer, idet den fælles strækning her er langt kortere.

32 30 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 9 Tænk sporvogn - kør bus Sporvognsundersøgelsen blev i 2002 fulgt op af et udredningsarbejde, der belyste, hvordan kvaliteten af busdriften kunne forbedres gennem indførelse af busprioriterende foranstaltninger. Der blev præsenteret 3 alternativer med forskellig grad af kvalitetsforbedring: Den traditionelle busprioritering repræsenterer et alternativ, hvor de akutte problemer i den kollektive trafik løses, og der derved skabes et trafiksystem med kortere rejsetider og pålidelige køreplaner. Busser i midtertracé repræsenterer en løsning, hvor en række elementer til forbedring af kvaliteter tages fra sporvognsløsningen og anvendes i sammenhæng med det eksisterende bussystem. Sporvognsalternativet repræsenterer den størst mulige forbedring af kvaliteten. De tre alternativer udelukker ikke hinanden på sigt. Forskellige slags og grader af busprioritering kan gennemføres samtidig på forskellige dele af nettet, og hvis det ønskes fungere som trin på vejen mod f.eks. et sporvejssystem. I Figur 10 er vist, hvordan det kollektive trafiksystem kan udbygges trin for trin. Filosofien er - "Tænk sporvogn - kør bus", altså etablér faciliteter for busserne, så de får samme gode betingelser i trafikken som sporvogne..

33 Vision om letbaner i Århus-området 31 / 32 Figur 10 Diagrammet viser alternative udbygningsniveauer for den kollektive trafik. Fra den nuværende situation kan det første trin i udviklingen af den kollektive trafik være etablering af traditionel busprioritering. På de steder, hvor der etableres busbaner kan dette gøres på en måde, så busbanerne senere kan indgå i et kollektiv trafiksystem med sammenhængende højklassede busbaner i højre side af vejen. Det svarer til den løsning, der er gennemført på Grenaavej (udbygningsniveau 3 på figuren). I alternativet med midterlagt tracé (udviklingsniveau 4) etableres busbanerne i et areal, der er afgrænset fra den øvrige trafik og krydsninger med den øvrige trafik er konsekvent signalreguleret og prioriteret til fordel for den kollektive trafik i modsætning til alternativet med traditionelle busbaner, hvor øvrig trafik ofte krydser busbanerne. Den midterlagte tracé vil på et senere tidspunkt kunne ombygges fra busdrift til letbanedrift.

34 32 / 32 Vision om letbaner i Århus-området 10 Anlægsøkonomi m.m. Anlægsøkonomien for letbaneprojektet er for alle delstrækninger beregnet på basis af enhedspriser i prisniveau Overslagene omfatter alle entreprenørudgifter, projektering etc. men er uden moms. Her præsenteres overslaget opdelt i nogle få "hovedetaper": Busbaner på Nørrebrogade - Randersvej fra Nørregade til Nehrus Allé: Pris mio. kr. (ekskl. moms). Heraf ca. 40 mio. kr. til ekspropriation og ca. 10 mio. kr. til støjforanstaltninger. Variationen i prisoverslaget skyldes primært en usikkerhed om hvor meget af asfaltarealet, der direkte vil kunne genbruges. Dette kan først afklares gennem en konkret optegning af projektet. Letbanevisionens første etape: Odderbanen sammenkoblet med Grenaabanen via Randersvej og ny forbindelse til Lystrup m.m. Pris ca. 650 mio. kr. (ekskl. moms). Heraf udgør forbindelsen til Trige og Nordhavnen ca. 50 mio. kr. Beløbet på 650 mio. kr. omfatter ikke ovenfor nævnte etablering af busbane på Randersvej og hvad dette medfører af ekspropriationer m.m. Hertil kommer investering i materiel ca. 19 togsæt til første etape. Pris mindst ca. 440 mio. kr. (ekskl. moms). for indsættelse af 19 ny togsæt. Men fratrækkes de 10 togsæt, der anvendes til driften af de sammenkoblede nærbaner er der kun behov for at investere i 9 ekstra togsæt til en pris af ca. 210 mio. kr. (ekskl. moms). Samlet antal togsæt kan vise sig at være for lille, når der er foretaget beregninger af passagerefterspørgslen. Godstogforbindelsen fra Lystrup til Længdebanen inkl. krydsning af motorvej: Pris ca. 250 mio. kr. (ekskl. moms). Den samlede investering til etablering af letbanens første etape - hvor godsbanen ikke medtages - kan således opgøres til ca. 1 mia. kr. (ekskl. moms). Ved en fuld udbygning i senere etaper - som beskrevet i sporvognsrapporten - vil de samlede omkostninger blive større. Anlægsomkostningerne til det samlede sporvognsprojekt (svarende til det sammenlignelige net - løsning 17) blev i 2000 skønnet til ca mio. kr. (overslagsprisen er pristalsreguleret til 2005-priser, fratrukket moms og investering i materiel). Med den skitserede letbaneløsnings første etape kan man således - for en væsentlig mindre startinvestering end tidligere antaget - komme godt i gang med etableringen af et samlet skinnebåret kollektiv trafiksystem i Århus..

35

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1.

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1. Letbaner i Århus Afdelingsleder Rigmor Korsgaard; Århus Kommune Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI A/S Hvad er en letbane? Begrebet letbane dækker over et bredt spekter fra de traditionelle sporvogne

Læs mere

Bilag 3: Letbanen i Østjylland

Bilag 3: Letbanen i Østjylland Bilag 3: Letbanen i Østjylland Letbane i Århusområdet Der pendles mere og længere end nogensinde før, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I dag er store dele af vejsystemet i Østjylland overbelastet

Læs mere

ØKonoMi. Århus Amt www.aaa.dk Tlf. 8944 6914. Århus Kommune www.aarhuskommune.dk/letbaner Tlf. 8940 1040

ØKonoMi. Århus Amt www.aaa.dk Tlf. 8944 6914. Århus Kommune www.aarhuskommune.dk/letbaner Tlf. 8940 1040 ØKonoMi anlægsøkonomi: Der er udarbejdet et skøn over anlægsøkonomien for letbanen. Overslaget omfatter etablering af det nye letbanenet inkl. elektrificering i byområderne, ændring af vejarealer mm. Etablering

Læs mere

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. Side 1 af 7 Indledning Der er siden 1999 arbejdet med løsninger til at opbygge et højklasset kollektivt trafiksystem i Aarhusområdet. De forskellige

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning

Indholdsfortegnelse. Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape. Midttrafik. Teknisk notat. 1 Indledning Midttrafik Tilpasning af busdriften ved etablering af letbanens anden etape Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

SPORVOGNE I ÅRHUS? ÅRHUS KOMMUNE, MAGISTRATENS 5. AFDELING AUGUST 2000

SPORVOGNE I ÅRHUS? ÅRHUS KOMMUNE, MAGISTRATENS 5. AFDELING AUGUST 2000 SPORVOGNE I ÅRHUS? ÅRHUS KOMMUNE, MAGISTRATENS 5. AFDELING AUGUST 2000 INDHOLD SPORVOGNE I ÅRHUS Århus Byråd igangsatte i samarbejde med Trafikministeriet i juni 1999 etableringen af et beslutningsgrundlag

Læs mere

Århus Miljøgruppe M97: Hovedsynspunkter om et letbanesystem i Århus-området. Herunder sammenligning ml. Vision om letbane og Ren luft i Århus

Århus Miljøgruppe M97: Hovedsynspunkter om et letbanesystem i Århus-området. Herunder sammenligning ml. Vision om letbane og Ren luft i Århus 1 REN LUFT I ÅRHUS Århus Miljøgruppe M97: Hovedsynspunkter om et letbanesystem i Århus-området Miljøet både byens og det globale skal i højsædet. Passagerernes komfort skal i højsædet. Hensynet til den

Læs mere

Konsekvenser. Frekvenser

Konsekvenser. Frekvenser Konsekvenser Frekvenser Letbane i Århus-området UDFORDRINGEN Vækst på 1.000 nye indbyggere pr. år Antal nye arbejdspladser vokser lige så meget Ny by i Lisbjerg med 20.000 indbyggere Skejby Sygehus vokser

Læs mere

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland AARHUS LETBANE Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland Region Midtjylland, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg og Odder Kommuner samt Midttrafik Plan for en sammenhængende

Læs mere

Region Midtjylland. Letbaneprojekt i Århus-området. til Regionsrådets møde den 10. januar Punkt nr. 25

Region Midtjylland. Letbaneprojekt i Århus-området. til Regionsrådets møde den 10. januar Punkt nr. 25 Region Midtjylland Letbaneprojekt i Århus-området Bilag til Regionsrådets møde den 10. januar 2007 Punkt nr. 25 PRESSEMEDDELELSE Organisation omkring letbanen på plads Letbanevisionen for Østjylland bringes

Læs mere

AARHUS LETBANE. NVF-udvalg 19. juni 2014

AARHUS LETBANE. NVF-udvalg 19. juni 2014 AARHUS LETBANE NVF-udvalg 19. juni 2014 Indhold: Hvad er en letbane? Hvorfor skal Østjylland have en letbane? Hvordan integreres letbanen i by og land? Hvornår udrulles letbanen? Hvem står bag arbejdet

Læs mere

Letbaner i Århus-området

Letbaner i Århus-området Århus Kommune og Århus Amt Rapport August 2006 1 Indholdsfortegnelse 1 Vision om letbaner i Århus-området 3 2 Sammenfatning 5 3 Letbanenettet 10 31 Det trafikale grundlag 10 32 Køreplaner 14 33 Eksempel

Læs mere

Indspil til kollektiv trafikplan for det østjyske bybånd

Indspil til kollektiv trafikplan for det østjyske bybånd Indspil til kollektiv trafikplan for det østjyske bybånd Trafikkonference 08, Kollektiv Trafik Forum Ole Sørensen, projektleder, Letbanesekretariatet i Midttrafik Det østjyske bybånd To sammenhængende

Læs mere

Aalborg Universitet. Letbaner i Aarhus-omraadet Jensen, Niels Melchior. Publication date: 2007. Document Version Også kaldet Forlagets PDF

Aalborg Universitet. Letbaner i Aarhus-omraadet Jensen, Niels Melchior. Publication date: 2007. Document Version Også kaldet Forlagets PDF Aalborg Universitet Letbaner i Aarhus-omraadet Jensen, Niels Melchior Publication date: 2007 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Link to publication from Aalborg University Citation for published

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces.

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. 1 Bilag 3 Aarhus letbane Lisbjergskolen Hinnerup Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. Djurslandmotorvejen og E45. Letbane, Parker og rejs. Set mod nord med ny bebyggelse mellem Århusvej og

Læs mere

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand

Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand Letbaner.DK Østergade 16 8660 Skanderborg Tlf.: 30 34 20 36 e-mail: hb@letbaner.dk Input til Aarhus letbane, etape Aarhus Ø Brabrand 1. høringsrunde Marts 2016 Figur 1: Oversigt over høringsbidragets hovedindhold

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

Pendling fra omegnskommunerne

Pendling fra omegnskommunerne Midttrafik - Letbanesekretariatet Pendling fra omegnskommunerne - fordeling på arbejdspladsområder i Århus Kommune Arbejdsnotat Januar 2008 Udgivelsesdato 11.01 2008 Pendlingsstatistikker for omegnskommunerne

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk Regionshuset Viborg Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk info@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP

DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP ETAPE 2 AF LETBANER I ØSTJYLLAND Februar 2016 Byværksted 17. april 2016 Favrskov Kommune INDHOLD INDHOLD... 2 INVITATION TIL DEBAT OM LETBANEN TIL HINNERUP... 3 DET ØSTJYSKE

Læs mere

16-03-2011. Trafiksikkerhed for metro, letbane og busløsninger. Sagsnr. 2011-25529

16-03-2011. Trafiksikkerhed for metro, letbane og busløsninger. Sagsnr. 2011-25529 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Trafiksikkerhed for metro, letbane og busløsninger Baggrund Metro, letbaner og busser har forskellige karakteristika i forhold trafiksikkerhed

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C

Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej Aarhus C LETBANEN.DK Aarhus Kommune Teknik og Miljø Center for Byudvikling og Mobilitet, Planafdelingen Kalkværksvej 10 8000 Aarhus C Anmodning om igangsætning af VVM-procedure for projektet "Letbane fra Lisbjergskolen

Læs mere

Billundbanen skal afgøres til april

Billundbanen skal afgøres til april Letbaner.DK Helge Bay Østergade 16 8660 Skanderborg mobil: 30 34 20 36 mail: hb@letbaner.dk 21.02.14 opdat. 27.02.2014 Uddybende artikel Billundbanen skal afgøres til april Rhonexpress fungerer som lufthavnsbane

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Tilgængelighed til et nyt sygehus i Aalborg Øst

Tilgængelighed til et nyt sygehus i Aalborg Øst Tilgængelighed til et nyt sygehus i Aalborg Øst 19. december 2008 Aalborg Motorvej E45 Areal til nyt sygehus Region Nordjylland har bedt COWI om kortfattet at vurdere hvordan Aalborg Kommunes planer om

Læs mere

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor

Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Memo Titel Screeningsanalyse af ny bane Århus-Galten- Silkeborg Tillægsanalyse: Enkeltspor Dato 5 august 2011 Til Trafikstyrelsen COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax

Læs mere

HH og Ring 5 - Trafikale helhedsvurderinger og analysebehov. -Otto Anker Nielsen -Oan@transport.dtu.dk

HH og Ring 5 - Trafikale helhedsvurderinger og analysebehov. -Otto Anker Nielsen -Oan@transport.dtu.dk HH og Ring 5 - Trafikale helhedsvurderinger og analysebehov -Otto Anker Nielsen -Oan@transport.dtu.dk Om indlægget Gennemgang af projektvarianter ordnet efter sandsynlig realisme/rentabilitet 2 DTU Transport

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

15.1 Fremtidens buskoncepter

15.1 Fremtidens buskoncepter Bestyrelsesmødet den 25. oktober 2012. Bilag 15.1 Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 5. oktober 2012 15.1 Fremtidens buskoncepter

Læs mere

Generelt på alle linjer.

Generelt på alle linjer. Køretider Side 1 af 32 Generelt på alle linjer. 13.11.14 08.12.14 10.12.14 Resumé af bemærkninger fra efterår 13 : Det var opmærksomhed på, at alle linjer havde den samme køretid på fælles strækninger,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forudsætninger for byudvikling. Midttrafik. Redegørelse. 1 Formål. 2 Århus Kommune

Indholdsfortegnelse. Forudsætninger for byudvikling. Midttrafik. Redegørelse. 1 Formål. 2 Århus Kommune Midttrafik Forudsætninger for byudvikling Redegørelse COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Formål 1 2 Århus Kommune

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K. Århus Kommune. Den Dato. Foretræde for Folketingets Trafikudvalg den 23.

Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K. Århus Kommune. Den Dato. Foretræde for Folketingets Trafikudvalg den 23. Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Den Dato Århus Kommune Foretræde for Folketingets Trafikudvalg den 23. oktober 2008 Ved det kommende foretræde den 23. oktober 2008 ønsker Århus Kommune at

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

Letbaneudbygning i Aarhusområdet Fase 1-undersøgelse af udvalgte etaper

Letbaneudbygning i Aarhusområdet Fase 1-undersøgelse af udvalgte etaper Letbaneudbygning i Aarhusområdet Fase 1-undersøgelse af udvalgte etaper I marts 2011 besluttede parterne i Letbanesamarbejdet at igangsætte en fase 1-undersøgelse, som skal udgøre en del af baggrunden

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab.

Indholdsfortegnelse. Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus. Nordjyllands Trafikselskab. Nordjyllands Trafikselskab Videreførelse af et højklasset kollektivt tracé fra Aalborg Universitetssygehus Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax

Læs mere

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt. i:\november 99\kbh-hovedbane-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 25. november 1999 RESUMÈ KØBENHAVNS HOVEDBANEGÅRD HELHEDSLØSNING Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård

Læs mere

Letbane gennem Valby. Et screeningsstudie. ved Anders Kaas. Helge Bay. E. Letbaner Kollektiv Trafik konferencen 2011 d. 10.

Letbane gennem Valby. Et screeningsstudie. ved Anders Kaas. Helge Bay. E. Letbaner Kollektiv Trafik konferencen 2011 d. 10. Letbane gennem Valby Et screeningsstudie ved Anders Kaas E. Letbaner Kollektiv Trafik konferencen 2011 d. 10. oktober 2011 Helge Bay Screeningsopgaven Omfang og rammer Bestilt af Valby Lokaludvalg Screening

Læs mere

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: Ebbe.Jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 19. august 2008 Statens jernbaneplan,

Læs mere

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje til Rødovre... 1 Indledning Rødovre Kommune har ønsket en opdatering af de trafikale og økonomiske konsekvensberegninger, der i 2013

Læs mere

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg

BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE. Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K. Mrk. Fremkommelighedspuljen. Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg BILAG 1 - PROJEKTBESKRIVELSE Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Mrk. Fremkommelighedspuljen By- og Kulturforvaltningen Natur, Miljø og Trafik Trafik og Anlæg Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Trafik i Aarhus 2030. Udfordringer og muligheder

Trafik i Aarhus 2030. Udfordringer og muligheder Trafik i Aarhus 2030 Udfordringer og muligheder DEBATOPLÆG Trafik i Aarhus 2030 Debatoplæg Foto & grafik Aarhus Kommune COWI A/S Grundkort Aarhus Kommune Kort & Matrikelstyrelsen, reproduktionstilladelse

Læs mere

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser

Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Vi baner vejen for bedre trafikforbindelser Trafikale konsekvenser for dig i anlægsfasen Anlæg af Den nye bane København-Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød

Læs mere

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus-2009-12-09.indd 1 09-12-2009 15:57:33 Hovedsygehus Kort: Kort & Matrikelstyrelsen http://www.adresse-info.dk DAV 2009 December 2009 2 Hovedsygehus-2009-12-09.indd

Læs mere

Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat

Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat Notat Elev Bakker, Trafik og veje baggrundsnotat 27. oktober 2010 Udarbejdet af jii Kontrolleret af Godkendt af 1 Turgeneration og turrater...2 2 Turmønster...3 3 Trafikafvikling...4 3.1 Kortlægning af

Læs mere

Letbane i Århus-området etape 1

Letbane i Århus-området etape 1 Bilag 2 Udkast til debatoplæg: Letbane i Århus-området etape 1 Baggrund Denne folder/dette hæfte udsendes som orientering og oplæg til debat om ændring af kommuneplanen for at etablere en letbanestrækning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat Region Nordjylland Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen

Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Ringsted-Femern Banen Jernbanen, der binder Europa sammen Sverige Ringsted-Femern Banen indgår i én af de prioriterede transportkorridorer i det Transeuropæiske transportnetværk TEN-T. Et nætværk som formidler

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C ÅRHS KOM MN E. Magistratens 2. Afdeling Vejkontoret.Kalkværksvej 10. 8100 Århus C NDSTLLNG Til Århus Byråd 16. april 2004 via Magistraten J.nr. 05.01.02P15/03/00524 Den Ref.: Tlf.nr. Hans V. Tausen / Bi/

Læs mere

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen.

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen. Udkast DEPARTEMENTET Dato 15. marts 2010 Linjeføringsscreening for en ny midtjysk motorvejskorridor Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk

Læs mere

Letbane i Århus. Jernbanen på vej mod 2020 Projektleder Ole Sørensen, Midttrafik Letbanesekretariatet www.letbanerimidttrafik.dk. letbanesekretariatet

Letbane i Århus. Jernbanen på vej mod 2020 Projektleder Ole Sørensen, Midttrafik Letbanesekretariatet www.letbanerimidttrafik.dk. letbanesekretariatet Letbane i Århus Jernbanen på vej mod 2020 Projektleder Ole Sørensen, Midttrafik Letbanesekretariatet www.letbanerimidttrafik.dk Letbanesamarbejdet Region Midtjylland Århus Kommune Odder Kommune Transport-

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE

AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET AARHUS DOMKIRKE Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER AARHUS' NYE HAVNEFRONT - ÆNDRINGER I TRAFIKKEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

Læs mere

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik

Letbane i Aalborg. en vision for udvikling af den kollektive trafik Letbane i Aalborg en vision for udvikling af den kollektive trafik Den kollektive trafik er i fokus. Blandt årsagerne er den stigende trængsel, klimadebatten og behovet for at fastholde byernes tilgængelighed

Læs mere

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen By- og Kulturforvaltningen Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen Byudvikling Byrum og Mobilitet By- og Kulturudvalget har på udvalgsmøde 12. januar 2016 bedt By- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Højklasset kollektiv trafik på Ring 3. v/afdelingschef Hans Ege, HUR og Afdelingschef Preben Vilhof, COWI. Baggrund og afgrænsninger.

Højklasset kollektiv trafik på Ring 3. v/afdelingschef Hans Ege, HUR og Afdelingschef Preben Vilhof, COWI. Baggrund og afgrænsninger. Højklasset kollektiv trafik på Ring 3 v/afdelingschef Hans Ege, HUR og Afdelingschef Preben Vilhof, COWI Baggrund og afgrænsninger I projekt Basisnet 1997-99 indgik en højklasset trafikløsning på Ring

Læs mere

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 30-11-2012 Sag nr. 12/1766 Dokumentnr. 46640/12 Johan Nielsen Tel. 35298174 E-mail: Jon@regioner.dk

Læs mere

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Kommuner Region Midtjylland Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Dato 23. juni 2008 Journalnummer 1-30-75-16-08 Kontaktperson Grethe Hassing Midttrafiks bestyrelse har den 20. juni 2008

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen Notat Til: Region Sjælland Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler LRI Direkte +45 36 13 16 51 Fax - LRI@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 3. marts 2014 Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Læs mere

TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl. v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune

TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl. v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune TRAFIKDAGE AALBORG 2013 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl v/ Peter Nebeling Esbjerg Kommune 1 Screeningsanalyse: Nærbane Ribe-Esbjerg-Varde-Oksbøl Disposition Baggrund Screeningsanalysen

Læs mere

Letbaner i Århus-området

Letbaner i Århus-området Paper til Vejforum 2009 Letbaner i Århus-området Ole Sørensen, Midttrafik, os@midttrafikdk Lisa Bak Jensen, COWI, libj@cowidk COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39

Læs mere

Aalborg Trafikdage 2014 Byudvikling og effektiv transport

Aalborg Trafikdage 2014 Byudvikling og effektiv transport Aalborg Trafikdage 2014 Byudvikling og effektiv transport Jesper Fønss Projektleder i Movia Trafik- og rådgivningscenter E-mail: jf@moviatrafik.dk 1 Agenda 1. Kort om baggrunden for +Way 2. +Way er Movias

Læs mere

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER

aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken KYSTVEJSSTRÆKNINGEN EUROPAHUSET AARHUS Å Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER Å-UDLØB MULTIMEDIEHUSET EUROPAHUSET AARHUS Å PAKHUS OPHOLDSNIVEAUER TOLDBODEN KYSTVEJSSTRÆKNINGEN AARHUS DOMKIRKE OPHOLDSNIVEAUER OPHOLDSNIVEAUER aarhus' nye havnefront - ændringer i trafikken kystvejsstrækningen

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Eksempel på midterlagt letbane, hvor strømforsyning er indpasset i byens grønne islæt (foto fra Kassel)

Eksempel på midterlagt letbane, hvor strømforsyning er indpasset i byens grønne islæt (foto fra Kassel) Miljøgevinster ved letbaner Med en letbane følger miljøgevinster som reduktion af energiforbrug, støj og luftforurening. UITP, den internationale sammenslutning for kollektiv trafik, vurderer, at det gennemsnitlige

Læs mere

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen

Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen Ny klassificering af vejnettet - faser og trin i processen 7. oktober 2007 / Anette Jensen, SAMKOM sekretariatet Introduktion...2 Baggrund...3 Fase 1. Udpegning af trafikvejnet uden for de større byer...4

Læs mere

Investeringer i fremtiden

Investeringer i fremtiden Kommunekontaktrådet Hovedstaden Region Hovedstaden Investeringer i fremtiden Et fælles trafikoplæg fra KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden UDKAST BILLEDE/TEGNING September 2011 INFRASTRUKTUR DRIVER VÆKSTEN

Læs mere

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune

BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION. Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS MOBILITETS KOMMISSION Niels Højberg Formand for Mobilitetskommissionen Stadsdirektør i Aarhus Kommune BUSINESS REGION AARHUS DANMARKS VÆKSTCENTER NUMMER 2 ET POLITISK INTERESSEFÆLLESSKAB:

Læs mere

Kystbanens opgradering - næste skridt i udviklingen af Øresundsregionen

Kystbanens opgradering - næste skridt i udviklingen af Øresundsregionen Kystbanens opgradering - næste skridt i udviklingen af Øresundsregionen Jacob Nielsen, udviklingskonsulent Helsingør Kommune Henrik Sylvan, chefplanlægger Atkins Danmark Den danske og svenske regering

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

Indstilling. Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger til høringsnotat fra Letbanesamarbejdet. 1.

Indstilling. Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger til høringsnotat fra Letbanesamarbejdet. 1. Indstilling Til Byrådet via Magistraten Teknik og Miljø Den 5. april 2011 Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Prioritering af letbanens efterfølgende etaper. Aarhus Kommunes bemærkninger

Læs mere

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen

Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen Projektbeskrivelse, Fremkommelighedspuljen 1. Projekttitel Projektets titel er: Busfremkommelighed på Centerringen i Randers. 2. Resumé Projektet omfatter ombygning af den trafikalt overbelastede rundkørsel

Læs mere

Dokk1 M. P. Bruunsgade Gade. Aarhus H Ingerslevs Plads Harald Jensens Plads Marselis Boulevard Kongsvang. Wilhemsborg Hørning.

Dokk1 M. P. Bruunsgade Gade. Aarhus H Ingerslevs Plads Harald Jensens Plads Marselis Boulevard Kongsvang. Wilhemsborg Hørning. der s E45 - P& Klokhøjen - P& Humlehuse Gl. Skejby Universitetshospitalet orsøvej Olof Palmes llé Nehrus llé - D Vestre Strandallé Norden Stjernepladsen Nørreport m Den llé Navitas Par k Gam ule var d

Læs mere

Notat. Supercykelstiens delprojekter og finansiering. Teknisk Udvalg Ledelsessekretariatet, Michael Kirkfeldt. Aarhus Kommune. De 11.

Notat. Supercykelstiens delprojekter og finansiering. Teknisk Udvalg Ledelsessekretariatet, Michael Kirkfeldt. Aarhus Kommune. De 11. Notat Emne: Til: Kopi: til: Supercykelstiens delprojekter og finansiering Teknisk Udvalg Ledelsessekretariatet, Michael Kirkfeldt De 11. september 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Supercykelstiens delprojekter

Læs mere

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009 Bestyrelsesmødet den 10. december 2009. Bilag 06.1 Notat Sagsnummer Sagsbehandler JR Direkte 36 13 18 71 Fax JR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. november 2009 Analyse af udviklingen

Læs mere

- Et tigerspring for jernbanen

- Et tigerspring for jernbanen - Et tigerspring for jernbanen Henrik Sylvan, 8. januar 2009 IBU Korridoren Femern-Øresund IBU Öresund IBU-Öresund IBU-Øresund är ett svensk-danskt samarbetsprojekt som ska bidra med ett nytt strategiskt

Læs mere

Indstilling. Supercykelsti mellem Midtbyen og Lisbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø.

Indstilling. Supercykelsti mellem Midtbyen og Lisbjerg. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 22. oktober 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Godkendelse af projekt og indtægtsbevilling for en supercykelsti mellem Midtbyen og Lisbjerg.

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

1 Baggrund. 2 Forudsætninger

1 Baggrund. 2 Forudsætninger LETBANESEKRETARIATET TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Forudsætninger 2 3 Driftsudgifter for etape 1 som

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Fremtidig trafikinfrastruktur i Aarhus udfordringer, muligheder og projekter

Fremtidig trafikinfrastruktur i Aarhus udfordringer, muligheder og projekter Fremtidig trafikinfrastruktur i Aarhus udfordringer, muligheder og projekter Vejchef Michael Kirkfeldt Brabrand Erhvervsforening 13. marts 2014 Udredningens formål er at klarlægge: kommende udfordringer

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

To nye S-banespor gennem København. Indledning. Projektforslaget. Linieføring. Af: Civilingeniør, Alex Landex, CTT DTU

To nye S-banespor gennem København. Indledning. Projektforslaget. Linieføring. Af: Civilingeniør, Alex Landex, CTT DTU To nye S-banespor gennem København Af: Civilingeniør, Alex Landex, CTT DTU Indledning Det overordnede kollektive transportnet i hovedstadsområdet er i dag bygget op over S-banen og Metroen. S-banens struktur

Læs mere

Den statslige Trafikplan

Den statslige Trafikplan Den statslige Trafikplan Status på Trafikplan 2012-2027 Movia Trafikbestillerkonference, maj 2012 Baggrund for den statslige trafikplan Lov om trafikselskaber fra 2005: - 8.Transportministeren udarbejder

Læs mere

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN

TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TRAFIKKEN OG STRUKTUREN TØF KONFERENCE 8. MARTS 2004 TRAFIKKENS ORGANISERING I KØBENHAVN Søren Elle, trafikplanlægger, Københavns Kommune OVERORDNET MÅLSÆTNING EN STÆRK, KONKURRENCEDYGTIG REGION MED EN

Læs mere

Det overordnede mål er at fredeliggøre

Det overordnede mål er at fredeliggøre KOLDING KOMMUNE BYMIDTEN SKAL FREDELIGGØRES TRAFIKALT Det overordnede mål er at fredeliggøre bymidten i trafikal henseende og højne sikkerheden for de»bløde«trafikanter samt forbedre de handicappedes forhold.

Læs mere

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder:

Der findes en række muligheder for at opnå de ønskede forbedringer, herunder: Bybanesystemer, erfaringer fra udlandet af civ.ing. Bent Jacobsen og civ. ing., Ph.D. Jan Kragerup RAMBØLL, Bredevej 2, DK-2830 Virum, tel. 45 98 60 00, fax 45 98 67 00 0. Resumé I bestræbelserne på at

Læs mere

BYOMDANNELSE PÅ ÅRHUS HAVN

BYOMDANNELSE PÅ ÅRHUS HAVN BYOMDANNELSE PÅ ÅRHUS HAVN Baggrund Helhedsplan for bynære havnearealer Dispositionsplan Nordhavnen Trafikale udfordringer BAGGRUND Omdannelse af en aktiv havn Godsomsætning: 11 mio. tons/år Stor containerhavn:

Læs mere