Unge voksne i skrivevanskeligheder på hf. CPH 2019 Bonnie Vittrup og Peter Heller Lützen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Unge voksne i skrivevanskeligheder på hf. CPH 2019 Bonnie Vittrup og Peter Heller Lützen"

Transkript

1 Unge voksne i skrivevanskeligheder på hf CPH 2019 Bonnie Vittrup og Peter Heller Lützen

2 Et kig ind i skrivererfaringer og identiteter Jeg staver ad helvede til. Det bliver en stor rund cirkel oppe i hovedet. Hvis det skal være på computer fx, så går det ekstra langsomt, end hvis man skal sidde med et stykke papir og skrive, men så er der bare ikke nogen, der kan læse, hvad der står, på det papir.

3 Men for mig ved jeg, det tager lang tid. Jeg sletter og skriver og sletter [ ] Det er svært at formulere tankerne, og er det nu det rigtige, jeg kommer ind på [ ] Jeg kommer i tvivl om, hvad man skal. Hvad så, hvis det er forkert. Så slettede jeg det hele. Mit dilemma er, at jeg faktisk forstår rigtig mange af tingene og ved mange ting, men jeg kan ikke få det ned på det dumme papir. Hvis jeg sidder hjemme, så åbner jeg computeren, så læser jeg lidt på den. Hvis jeg ikke forstår noget, så klapper jeg den bare sammen. Hvis der er læsestof med, så læser jeg på det, og hvis jeg ikke forstår opgaven, så lukker jeg den også. Men så har jeg i det mindste lavet noget.

4 Jeg synes, det er rigtig træls at skrive [ ]. Jeg føler mig slet ikke teknisk anlagt overhovedet, så det tager lang tid for mig at skrive også. Hvor nogen, de bare sidder og trykker løs, der sidder jeg nærmest bare og trykker på en tast ad gangen. Og så bliver jeg rigtig let frustreret, når der kommer rød streg under, det er det, der er sværest for mig. Det er de der røde streger [ ] endnu et tegn på du ikke er perfekt nok. Så derfor får de andre også lov til at skrive for mig. Hvis jeg skulle skrive hele den der tekst selv, så ville over halvdelen, meget over halvdelen, være rød.

5 Indhold Et kig ind i skriveerfaringer og skriveridentitet Baggrund, metodisk, fokus Et kig ind i skoleerfaringer Hvad kendetegner unge i skrivevanskeligheder? Et kig på hvad de efterspørger Hvordan tager vi bedre hensyn til unge i skrivevanskeligheder?

6 Baggrund Interviewene er produceret i forlængelse af udviklingsprojektet Styrket skriftlighed på hf (om at styrke hf-lærernes skrivevejledning) - HF: højere forberedelseseksamen - en gymnasial, adgangsgivende, studieforberedende uddannelse for voksne, oprettet i slutningen af 1960 erne som second chance - uddannelse for uuddannede voksne - i dag både en voksen- og en ungdomsuddannelse - udbydes af gymnasier og VUC er VUC: VoksenUddannelsesCenter Dem, der går der, benævnes elever eller kursister - det sidste, fordi man også kan tage enkeltfag

7 Metodisk Interview af otte elever i alderen 17 til 35 år i tre runder På to VUC er i Danmark Indsamlet fra efteråret 2017 til foråret 2019, mens eleverne/ kursisterne har gået på uddannelsen Rekrutteret af deres egne lærere som nogle, der har vanskeligheder med skrivning - hvad de fleste også har Referencer bl.a.: Canger, T. & Aagaard, L.K.: Marginaliserede unges fortællinger om skole og fritid, i Dansk pædagogisk tidsskrift, Ivanič, R. (1998): Writing and identity. The discoursal construction of identity in academic writing. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company. Kvale, S., & Brinkmann, S. (2008). Interview. Det kvalitative forskningsinterview som håndværk. 3. udgave. Hans Reitzels Forlag. Larsen, L. (2005). Identitet: Biografisk konstruktion og socialisation. I: Andersen, A. S., Dausien, B. & Larsen, K. (red.). Livshistorisk fortælling og fortolkende.socialvidenskab. Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag, s Lillis, T. (2009). Bringing writers voices to writing research: Talk around texts. I: Carter, A., Lillis, T., & Parkin, S. (red.), Why Writing Matters: Issues of Acess and Identity in Writing Research and Pedagogy (pp ). Studies in Written Language and Literacy (12). Amsterdam: Benjamins.

8 Hvorfor Deltagelse i uddannelse er stærkt forankret i den individuelle livshistorie Jf. Larsen, L. 2005: Identitet: Biografisk konstruktion og socialisation Interviewene kan sige noget om lokale skrivepraksisser på hf og ift. de allermest udsatte elev-skrivere

9 Fokus Det, jeg skriver, er ikke det samme, som den jeg er. Unge elevers blikke på sig selv som skrivere Skriveridentitetens betydning for skriveudfordrede unges deltagelsesmuligheder To aspekter af skriveridentitet: (Ivanič,1998), den selvbiografiske selvhed (the autobiographical self ) de socialt tilgængelige muligheder for selvhed (possibilities for selfhood) samt dele af læserperspektivet: skriverens forestillinger om læseren/lærerens opfattelser af og forventninger til skriveren, og hvordan læseren/læreren vil reagere på den identitet, der skrives frem i teksterne Jf. Ivanič (1998): Writing and identity. The discoursal construction of identity in academic writing.

10 Et kig ind i skoleerfaringer Så snart du er uvenner med en lærer, så rykker de en helt ned, og de skal nok fortælle dig, at du ikke bliver til noget, og så begynder du at tro på det, og så begynder du at blive uinteresseret i det, de nu har at fortælle dig. Derfor var jeg ikke god i skolen. Men de var overhovedet ikke stramme på den privatskole, så mine lærere sådan, det var Man kunne sidde i timen og bare sidde og se på sin telefon, de fokuserede ikke rigtig på en. Hvis der ikke er nogen, der fokuserer på mig, så fokuserer jeg heller ikke på mig selv. Så jeg har ikke rigtig lavet noget i fem år Så begyndte jeg i 10. klasse, det var lidt det samme.

11 Jeg var meget lukket ned i folkeskolen. Jeg har ikke rigtig fulgt med, bl.a. fordi jeg haltede socialt. Jeg fandt først ud af i slutningen 8. at jeg var ordblind, jeg havde hele tiden fået at vide at jeg var doven, og så levede jeg bare op til deres forventninger. Jeg tror, det hele stoppede i 4. klasse. Der havde vi en matematiklærer, og hun var ligeglad med alle [ ] Dem, der havde lyst til at lære noget, lærte noget, og dem, der ville alt andet, de fik fuldstændig lov til det.

12 ...og selvbilleder Det er også altså, det er min egen skyld, jeg er meget uansvarlig. Det er egentlig bare mig, der har det sådan. Fordi igen med den bagage jeg har, fordi at først i 8. blev det opdaget, at jeg var ordblind [ ]. Men om de så har fortalt det 50 gange. Hvis jeg ikke har fattet det, så kan jeg ikke bruge det til noget. Det kan også være, det bare er mig.

13 Hvad kendetegner unge i skrivevanskeligheder -Skolebiografier De tager ikke en lineær vej gennem uddannelsessystemet og har også haft hyppige skoleskift i grundskolen Af de otte oprindelige elever/kursister er: to gået om/startet forfra en flyttede hf midt i forløbet to går på samme hold/følger planen tre er færdige en er i gang med en erhvervsuddannelse af de otte havde de seks i øvrigt afsluttede eller påbegyndte erhvervsuddannelser

14 Hvad kendetegner unge i skrivevanskeligheder? -Skelsættende begivenheder Der ligger ofte dramatiske begivenheder til grund for deres negative skoleerfaringer: I form af: - forældres alkoholisme - forælders død - flytninger - egen sygdom

15 Hvad kendetegner unge i skrivevanskeligheder -Skrivning og mundtlighed De har lav selvtillid mht. skrivning og større selvtillid mht. mundtlig deltagelse Flere af dem er udmærket deltagende mundtligt, men har meget svært ved selvstændig skrivning - selvstændig skrivning er afgørende på dette trin, man kommer ikke videre, hvis man ikke kan Det er nok det der med at få de der ord til at hænge sammen, at få sætningen til at lyde fagligt, som de jo gerne vil have, at vi gør her, i stedet for at det skal lyde som om, at jeg skriver til en, der har det ligesom mig, for så kunne jeg sagtens skrive det, jeg gerne ville. Men det der med, at man skal have det formuleret som en faglig tekst, så [ ] driller den. Skrivning er forbundet med nederlag og det at lave fejl det er mundtlig deltagelse ikke nødvendigvis

16 Hvad kendetegner unge i skrivevanskeligheder -Hjemme- og hverdagsliteracy De er meget lidt aktive ift. hjemme- og hverdagsliteracy jeg skriver ikke hjemme, jeg kommer aldrig til at skrive hjemme. digitale kommunikationsmidler bruges kun i nære relationer, ellers ikke skrivning undgås ifm. arbejde, børn, skoler osv. fb-indhold deles, men produceres ikke selv andres indlæg likes, men besvares ikke fødselsdagsinvitationer købes fortrykte Jeg skriver desværre ikke så meget i min fritid. Jo, sms er og beskeder med de nærmeste, men ikke så meget. Jeg skriver helst ikke. Jeg er træt af, at folk tænker, jeg er dummere, end jeg er. For jeg er dårligere til at formulere mig skriftligt, end jeg er mundtligt. Og det kan være hårdt at skrive om fx legeaftaler med andre forældre, som er godt uddannet, eller hvis man er i festudvalg.

17 Et kig på hvad de efterspørger Så sku det være det der drømmescenarie, hvor man virkelig havde tid til at sidde med en lærer og virkelig gennemarbejde det, man var i tvivl om. Læreren er rigtig god til kun at tage et område af gangen [ ] og der kan jeg se, at hun er god til ikke at tage hele mundfulden, men kun nogle emner ad gangen og får lavet en sløjfe på det [ ], og der er ingen streger, og hun er rigtig god til at forklare.

18 Når jeg ved mere om tingene, så bliver det også meget nemmere at skrive det. De skal vide noget om de emner, de skal skrive om det er der mange, der siger i forskellige varianter og helst emner, de kan forbinde sig til (som har en personlig relevans) Det skal helst interessere mig. Jeg er ikke så god til at skrive om noget, jeg ikke forstår. Det skal bare overstås. [ ] Inspireret af Jeg holder af hverdagen. Det var et fint emne, det er et alsidigt emne, alle kan skrive noget om.

19 Processtilladsering - der er adgang til støtte undervejs fx at noteskrivning kan knyttes til skrivning og ikke kun som understøttelse af mundtlighed de oplever ikke, at læsning og mundtlig stofbehandling er første led i en skriveproces, skriveprocesser starter forfra hver gang Vi har ikke lært at skrive noter. Jeg skriver bare stikord, når jeg så kigger tilbage, så kan jeg ikke huske, hvorfor jeg skrev det ord. Man kan ikke tænke og skrive på én gang det ville være en hjælp, hvis vi fik 10 min. til at skrive noter om det, vi havde talt om.

20 [ ] så kan man jo selv se, hvordan det skal være, i forhold til at jeg får nogle billeder i mit hoved, som siger noget, og så læreren har et helt andet billede i hovedet om, hvordan tingene skal være. De skal bekræftes i, at det er rigtigt / at de er på rette spor de er meget usikre ift. den skolske skrivning de har behov for at vide, hvordan en god opgave ser ud men ikke for mange krav og ikke informationsoverload Hvis de bare siger redegør for det her og så lige skrive en teori om bla bla.., der skal være en formular eller en opskrift til alting, det skal være megakonkret. Ellers fatter jeg ingenting.

21 Opsummerende - generelt Viden om emnet på forhånd og gerne et emne, der opleves som meningsfuldt og relevant for dem selv Det relationelle - de har nederlagserfaringer med sig Viden om, hvordan en god opgave ser ud (i lærerens øjne) - og ikke så meget om, hvad der mangler i deres opgave Støtte og nærhed i processen med tydelige forventninger til proces og produkt Mere fokus på det de har at sige noget om og mindre fokus på de detaljerede niveauer tidligt i processen Rammesat skrivning - de har behov for indlagt tid/timer på skolen til opgaverne (og at tale om det) Små intervaller ad gangen - ikke for lange instruktioner

22 Hvordan tager vi bedre hensyn til unge i skrivevanskeligheder? Elevernes svar matcher på mange måder det, som vi fra skrivedidaktisk forskning ved i forvejen at god skrivning bygger på: viden om det emne, man skal skrive om et klart formål med at skrive skrivning af summaries støtte til planlægning og respons på de højeste niveauer i teksten først ( higher order concerns ) målrettet arbejde med kompleks syntaks Bl.a. Graham & Perin, 2007.

23 I interviewmaterialet har vi set: at skrivning for skriveudfordrede elever/kursister på ingen måde virker til at være forbundet med lyst eller selvtillid at en særlig sensitivitet over for, hvad der kendetegner de unges identitet som skrivere og relation til skrivning måske kan styrke deres skrivning at det derfor også er et spørgsmål om at medtænke skriveridentiteterne og de muligheder for selvhed, som skrivestilladseringen stiller til rådighed i teksterne

24 Referencer Brandt, D. (1998). Sponsors of Literacy. College Composition and Communication 49(2), Brandt, D. (2014). The rise of writing. Redefining mass literacy. Cambridge University Press Brinkmann, S., & Tanggaard, L. (red.) (2015). Kvalitative metoder. En grundbog. 2. udgave. Hans Reitzels Forlag. Canger, T. & Aagaard, L.K (2018). Marginaliserede unges fortællinger om skole og fritid. I: Dansk pædagogisk tidsskrift, Davies, B., & Harré, R. (2000). Positioning: The Discursive Production of Selves. I: Davies, B. (Ed.), A Body of Writing (pp ). Walnut Creek: Alta Mira Press. Graham, S., & Perin, D. (2007). Writing next: Effective strategies to improve writing of adolescents in middle and high schools A report to Carnegie Corporation of New York. Alliance for Excellent Education. Ivanič, R. (1998). Writing and identity. The discoursal construction of identity in academic writing. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company. Ivanič, R., Edwards, R., Barton, D. m. fl. (2009). Improving learning in college. Rethinking literacies in across the curriculum. Routledge. Krogh, E., & Hobel, P. (2012). Årets bedste opgave: en analyse af en elevtekst i dens kontekst. I: Matre, S., Sjøhelle, D. K., & Solheim, R. (red.), Teorier om tekst i møte med skolens lese- og skrivepraksiser (s Universitetsforlaget. Krogh, E., Christensen, T. S., & Jacobsen, K. S. (red.) (2015). Elevskrivere i gymnasiefag. Odense: Syddansk Universitetsforlag

25 Krogh, E., & Jacobsen, K. S. (red.) (2016). Skriverudviklinger i gymnasiefag. Odense; Syddansk Universitetsforlag. Kvale, S., & Brinkmann, S. (2008). Interview. Det kvalitative forskningsinterview som håndværk. 3. udgave. Hans Reitzels Forlag. Larsen, L. (2005). Identitet: Biografisk konstruktion og socialisation. I: Andersen, A. S., Dausien, B. & Larsen, K. (red.). Livshistorisk fortælling og fortolkende socialvidenskab. Frederiksberg: Roskilde Universitetsforlag, s Lillis, T. (2009). Bringing writers voices to writing research: Talk around texts. I: Carter, A., Lillis, T., & Parkin, S. (red.), Why Writing Matters: Issues of Acess and Identity in Writing Research and Pedagogy (pp ). Studies in Written Language and Literacy (12). Amsterdam: Benjamins. Lützen, P.H. (2018). At gøre det svære konkret - mini-modeller som stilladsering og respons på afsnits- og sætningsniveau. Viden om literacy vol. 24. September Nielsen, J. C., Sørensen, N. U., Osmec, M. N. (2010). Når det er svært at være ung i DK Unges trivsel og mistrivsel i tal. Center for Ungdomsforskning (CEFU). Piekut, A. (2014). Fokus på faglig skrivning Universitet. Gymnasiepædagogik nr et udviklingsprojekt på hf og avu på VUC Vest, Esbjerg. Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Vittrup, B. (2018). Skriveridentitet på hf unge kursisters perspektiv på skriveudfordringer. Viden om Literacy vol. 24. September Wullf-Andersen, T., Follesø R. & Olsen, T. (red.) (2016). Unge, udenforskab og social forandring. Nordiske perspektiver, Frydenlund Academic.

Skriveridentitet på hf unge kursisters perspektiv på skriveudfordringer

Skriveridentitet på hf unge kursisters perspektiv på skriveudfordringer Skriveridentitet på hf unge kursisters perspektiv på skriveudfordringer BONNIE VITTRUP, ADJUNKT VED LÆRERUDDANNELSEN KP I DANSK OG DANSK SOM ANDETSPROG OG PROJEKTMEDARBEJDER VED NATIONALT VIDENCENTER FOR

Læs mere

Et elevperspektiv på skrivning i det gymnasiale matematikfag

Et elevperspektiv på skrivning i det gymnasiale matematikfag Et elevperspektiv på skrivning i det gymnasiale matematikfag Steffen M. Iversen Institut for Kulturvidenskaber Uddannelsesvidenskab Syddansk Universitet Konferencen Status for Læsning 10. September 2012

Læs mere

Skriftlige overgange: Opgavegenrer og responspraksis

Skriftlige overgange: Opgavegenrer og responspraksis Skriftlige overgange: Opgavegenrer og responspraksis Dansk i mange retninger 13. marts 2014 Ellen Krogh Professor, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet Disposition for oplæg Baggrund og

Læs mere

DYSLEKSI I ET LIVSPERSPEKTIV

DYSLEKSI I ET LIVSPERSPEKTIV DYSLEKSI I ET LIVSPERSPEKTIV PÅ SPORET AF STIGMA, HANDICAPFORSTÅELSE, IDENTITET OG LIVSKVALIT ET CPH 2019 mandag 5. august 2019 Gitte Skipper giski@aarhus.dk EN INTERESSE OG NYSGERRIGHED OPSTÅR Samtale

Læs mere

Skriveordrer, mulige selvheder og skriveridentitet - fire fund. Nordisk forskerkonferanse i skriving og lesing i Trondheim 7. mai 2013 Peter Hobel

Skriveordrer, mulige selvheder og skriveridentitet - fire fund. Nordisk forskerkonferanse i skriving og lesing i Trondheim 7. mai 2013 Peter Hobel Skriveordrer, mulige selvheder og skriveridentitet - fire fund Nordisk forskerkonferanse i skriving og lesing i Trondheim 7. mai 2013 Peter Hobel MIT DEL-PROJEKT I WLLW Eksemplet i dette paper er fra Kultur-

Læs mere

Bilag til Skrivekulturer i folkeskolens niende klasse

Bilag til Skrivekulturer i folkeskolens niende klasse Bilag til Skrivekulturer i folkeskolens niende klasse Bilag 1: Første Observationsskema Dato: Tidspunkt: Klasse: Lærer og fag: Observatør: Hvad? Hvorfor? Hvem? Indhold og emner Formål Publikum/modtager(e)

Læs mere

Tegn på sprog Skrift og betydning i flersprogede klasserum. Oplæg Högskolan i Malmö d. 12. oktober 2011 Uffe Ladegaard

Tegn på sprog Skrift og betydning i flersprogede klasserum. Oplæg Högskolan i Malmö d. 12. oktober 2011 Uffe Ladegaard Tegn på sprog Skrift og betydning i flersprogede klasserum Oplæg Högskolan i Malmö d. 12. oktober 2011 Uffe Ladegaard Tegn på sprog - et seksårigt forsknings- og udviklingsprogram (2008-2014) - samfinansieret

Læs mere

Overgangen fra grundskole til gymnasium En elevskrivers håndtering af skiftende skrivekulturer og positioneringer

Overgangen fra grundskole til gymnasium En elevskrivers håndtering af skiftende skrivekulturer og positioneringer Overgangen fra grundskole til gymnasium En elevskrivers håndtering af skiftende skrivekulturer og positioneringer NNMF/SMDI Göteborg Universitet 6.12.2013 Ellen Krogh, Syddansk Universitet Projekt Faglighed

Læs mere

SKRIFTLIGHED OG SKRIVNING SOM HISTORIEFAGLIG PRAKSIS

SKRIFTLIGHED OG SKRIVNING SOM HISTORIEFAGLIG PRAKSIS LÆRER ELEVERNE HISTORIEFAGET VED AT SKRIVE I, MED OG OM DET? Om skrivedidaktiske udfordringer og potentialer i historiefaget Lektor Kasper Thomsen SKRIFTLIGHED OG SKRIVNING SOM HISTORIEFAGLIG PRAKSIS Om

Læs mere

Opgavegenrer, stemme og matematikfaglig diskurs

Opgavegenrer, stemme og matematikfaglig diskurs Opgavegenrer, stemme og matematikfaglig diskurs Skriv! Les! 2-7.-8. maj 2013 Steffen M. Iversen Institut for Kulturstudier - Uddannelsesvidenskab Syddansk Universitet 1 Del-projekt - FoS Skrivere og skriftlighed

Læs mere

Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU

Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Mette Pless, mep@learning.aau.dk 1 Lidt om Folkeskolereformens nye elementer Målet med folkeskolereformen

Læs mere

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet

Ny skriftlighed. Gymnasiedage 30. september 2010. Ellen Krogh Syddansk Universitet Ny skriftlighed Gymnasiedage 30. september 2010 Ellen Krogh Syddansk Universitet Hvad jeg vil tale om Skriftlighed i det nye tekstsamfund Skriftlighed i fag og samspil Skriftlighed som udviklingsprojekt

Læs mere

Skrivning i de store formater Læringspotentialer i de store skriftlige opgaver, med udblik til projektopgaven i folkeskolen.

Skrivning i de store formater Læringspotentialer i de store skriftlige opgaver, med udblik til projektopgaven i folkeskolen. Skrivning i de store formater Læringspotentialer i de store skriftlige opgaver, med udblik til projektopgaven i folkeskolen. Workshop-oplæg v/ellen Krogh Faglighed og skriftlighed fund og perspektiver

Læs mere

Unge, motivation og uddannelse

Unge, motivation og uddannelse Unge, motivation og uddannelse Afslutningskonference for digitaliseringsindsats på erhvervsuddannelser og ungdomsuddannelser Aarhus Business College 27. Oktober 2016 Arnt Louw, avl@learning.aau.dk 1 Arnt

Læs mere

Hvad betyder fællesskaber og deltagelse for børn og unge?

Hvad betyder fællesskaber og deltagelse for børn og unge? UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Hvad betyder fællesskaber og deltagelse for børn og unge? Ida Schwartz, cand. psych., ph.d. og lektor UNIVERSITY COLLEGE Ida Schwartz 2 Dagens tema Børn og unge lærer og udvikler

Læs mere

Kulturorienteret og tekstorienteret etnografi

Kulturorienteret og tekstorienteret etnografi Kulturorienteret og tekstorienteret etnografi Teorier og metoder i Faglighed og skriftlighed Ellen Krogh Språkbrukskollokviet, Stockholm 4. februar 2015 Projekt Faglighed og skriftlighed Relevans: Skriftlighedens

Læs mere

Dannelse, fagligt samspil og styrket digitalisering i undervisningen

Dannelse, fagligt samspil og styrket digitalisering i undervisningen Dannelse, fagligt samspil og styrket digitalisering i undervisningen Skoleudvikling i praksis III HTX Roskilde, 8. november 2017 Peter Hobel Institut for Kulturvidenskaber, SDU LÆSNING AF STYREDOKUMENTER

Læs mere

Anmeldelse: Writing. Tre overordnede anbefalinger til hvordan skrivning kan fremme læsning

Anmeldelse: Writing. Tre overordnede anbefalinger til hvordan skrivning kan fremme læsning Anmeldelse: Writing to Read - Evidence for How Writing Can Improve Reading Henriette Romme Lund, kommunikationskonsulent, Nationalt Videncenter for Læsning - Professionshøjskolerne Steve Graham og Michael

Læs mere

Denne projektbeskrivelse gør rede for undersøgelsens baggrund, formål, metode og formidling.

Denne projektbeskrivelse gør rede for undersøgelsens baggrund, formål, metode og formidling. Projektbeskrivelse Hf- og hvad så? Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører som en del af EVA s handlingsplan for 2015 en undersøgelse af hf-kursister på toårigt hf med fokus på kursisternes uddannelsesmønstre

Læs mere

www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters

www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters www.eva.dk Motivation i praksis Oplæg på Produktionsskolernes årsmøde 28. april 2016 Ved Områdechef Camilla Hutters Hvad er EVA? EVA s formål er at udforske og udvikle kvaliteten inden for ungdomsuddannelserne

Læs mere

Unge på kanten. Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh. Noemi Katznelson,

Unge på kanten. Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh. Noemi Katznelson, Unge på kanten Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh Referencer Unges motivation og læring (2013). Hans Reitzels Forlag Unges motivation i udskolingen. Et bidrag til teori og praksis

Læs mere

Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv

Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv Uddannelsesvalget set fra de unges perspektiv Camilla Hutters, områdechef for ungdomsuddannelse, 21. marts 2018 Valg af ungdomsuddannelse hvad er på spil? Uddannelsesvalget som et afgørende og svært valg,

Læs mere

KREATIVE WORKSHOPS ET MULIGHEDSRUM FOR BØRNS AKTIVE DELTAGELSE OG EMPOWERMENT. Signe Fjordside, Ph.d-stipendiat ved ISE, Roskilde Universitet

KREATIVE WORKSHOPS ET MULIGHEDSRUM FOR BØRNS AKTIVE DELTAGELSE OG EMPOWERMENT. Signe Fjordside, Ph.d-stipendiat ved ISE, Roskilde Universitet KREATIVE WORKSHOPS ET MULIGHEDSRUM FOR BØRNS AKTIVE DELTAGELSE OG EMPOWERMENT TORSDAG DEN 26. OKTOBER 2017 Signe Fjordside, Ph.d-stipendiat ved ISE, Roskilde Universitet - i afhandlingen fokuserer jeg

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Faglighed og skriftlighed Fund og perspektiver

Faglighed og skriftlighed Fund og perspektiver Faglighed og skriftlighed Fund og perspektiver Syddansk Universitet 21. januar 2015 Ellen Krogh Professor, leder af projekt Faglighed og skriftlighed Projekt Faglighed og skriftlighed Grundantagelse: Elever

Læs mere

Brydninger i ungdomslivet Sørensen, N. U. (red.) & Pless, M. (red.) 2015 1 udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag. 190 s. (Ungdomsliv; Nr. 3).

Brydninger i ungdomslivet Sørensen, N. U. (red.) & Pless, M. (red.) 2015 1 udg. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag. 190 s. (Ungdomsliv; Nr. 3). Lektor Det Humanistiske Fakultet Institut for Læring og Filosofi Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet København Postaddresse: A.C. Meyers Vænge 15 2450 København SV Danmark Postaddresse: A.C.

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Når motivationen hos eleven er borte

Når motivationen hos eleven er borte Når motivationen hos eleven er borte om tillært hjælpeløshed Kristina Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel omhandler

Læs mere

Unge, uddannelse og arbejde

Unge, uddannelse og arbejde Unge, uddannelse og arbejde Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Danmark Noemi Katznelson, Tendenser i ungdomslivet Polarisering: Fra unge der i en stadig yngre alder gør karriere

Læs mere

Elevers svære møde med litterære tekster i skolen

Elevers svære møde med litterære tekster i skolen Elevers svære møde med litterære tekster i skolen en undersøgelse af hvordan læseforståelsesvanskeligheder manifesterer sig hos elever i krydsfeltet mellem kognitionspsykologisk læseforskning og sociokulturel

Læs mere

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Evalueringer mellem termometerhypotese og bivirkningshypotese (Kvale, 1980) Termometerhypotese den antagelse at

Læs mere

Kreativt projekt i SFO

Kreativt projekt i SFO Kreativt projekt i SFO 1. lønnet praktik Navn: Rikke Møller Pedersen Antal anslag: 10.310 Hold: 08CD Ballerup seminariet Studie nr.: bs08137 1 Indholdsfortegnelse: Indledning Side 3 Problemformulering

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis

Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis Undervisningsdifferentiering fra begreb til praksis Uddannelsesforbundets fyraftensmøde Københavns Tekniske Skole 8. Oktober 2015 Adjunkt, ph.d., Arnt Louw (avl@learning.aau.dk) Center for Ungdomsforskning

Læs mere

Småbørnskonferencen 2019

Småbørnskonferencen 2019 Småbørnskonferencen 2019 Voksnes rolle i børns leg hvad siger forskningen? Lone Svinth, Lektor, Ph.d. i Pædagogisk Psykologi Pædagogisk indsigt - Leg Tre temaer Social inklusion og trivsel Legemiljøer

Læs mere

Perspektiver på de unge, valg af uddannelse og undervisningsbaseret vejledning

Perspektiver på de unge, valg af uddannelse og undervisningsbaseret vejledning Arnt Louw, avl@learning.aau.dk 1 Arnt Louw, Lektor, Center for Ungdomsforskning Perspektiver på de unge, valg af uddannelse og undervisningsbaseret vejledning Ungdomsskoleforeningen Odin havnepark, Odense

Læs mere

Karrierelæring i gymnasiet. Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH

Karrierelæring i gymnasiet. Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH Karrierelæring i gymnasiet Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH En rapport og et oplæg i to dele Del 1: De unge i gymnasiet Del 2: Karrierelæring i gymnasiet Resultater

Læs mere

Frafald (slutting) i erhvervsuddannelserne

Frafald (slutting) i erhvervsuddannelserne Dialogkonference dansk-norsk Tirsdag d. 4. juni 2013 Frafald (slutting) i erhvervsuddannelserne Årsager til det stigende frafald i erhvervsuddannelserne Nogle indsatser mod frafald Andel afbrudte forløb

Læs mere

Skriftkultur og elevskrivning i en 9. klasse et pilotstudie på vej mod et gymnasialt længdestudie

Skriftkultur og elevskrivning i en 9. klasse et pilotstudie på vej mod et gymnasialt længdestudie Skriftkultur og elevskrivning i en 9. klasse et pilotstudie på vej mod et gymnasialt længdestudie Workshop ved konferencen Faglighed og skriftlighed 22. marts 2012 v/nikolaj Frydensbjerg Elf, adjunkt,

Læs mere

Vejledning af unge med anden etnisk baggrund på grundforløb

Vejledning af unge med anden etnisk baggrund på grundforløb Vejledning af unge med anden etnisk baggrund på grundforløb Vejledning af unge med anden etnisk baggrund på grundforløb Denne pixibog er et af produkterne af Equal-projektet Sammenhængende vejledning af

Læs mere

SPOR 3: SKRIVNING OG TEKSTFEEDBACK TINE WIRENFELDT JENSEN & GINA BAY

SPOR 3: SKRIVNING OG TEKSTFEEDBACK TINE WIRENFELDT JENSEN & GINA BAY SPOR 3: SKRIVNING OG TEKSTFEEDBACK PROBLEM Fremdriftsreformen betyder, at studerende er nødt til at udnytte tiden afsat til at skrive speciale optimalt. Det gælder også starten af specialeskrivningsprocessen,

Læs mere

Projekt Ungeguide Bornholm Resultater, pointer og perspektiver

Projekt Ungeguide Bornholm Resultater, pointer og perspektiver Projekt Ungeguide Bornholm Resultater, pointer og perspektiver CENTER FOR UNGDOMSFORSKNINGS ÅRLIGE NETVÆRKSKONFERENCE 27. Marts 2019 Arnt Louw, avl@learning.aau.dk 1 Projekt Ungeguide Bornholm Formål At

Læs mere

Unges motivation og læring. Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU

Unges motivation og læring. Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Unges motivation og læring Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU Et udpluk fra Unges motivation og læring Selvom meget går godt i uddannelsessystemet, og mange unge er glade for at gå i skole,

Læs mere

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen Trivselsrådgivning Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske Af Janne Flintholm Jensen Roskilde Universitet Arbejdslivsstudier K1 August 2011 Det følgende indeholder et kort referat

Læs mere

Professionelle skrivegenrer og læringsstrategier

Professionelle skrivegenrer og læringsstrategier Bind 1 1 Ulriksen, Lars: Kapitel 2: Læring og undervisning 1 Kilde: God undervisning på de videregående uddannelser Frydenlund, 2014 ISBN: 978-87-7118-381-8 2 Bazerman, Charles: Genre as Social Action

Læs mere

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse

Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Læsning og skrivning i 1. og 2. klasse Center for Skoler og Dagtilbud Kære forælder Børn begynder i skolen og glæder sig til at lære at læse. Dit barn glæder sig sikkert også til at lære at læse og få

Læs mere

Er elevnoter selvstændige elevtekster?

Er elevnoter selvstændige elevtekster? Faglighed og skriftlighed Konference på Syddansk Universitet 21.01.15 Workshop 1 Er elevnoter selvstændige elevtekster? Oplæg:Torben Spanget Christensen Organisering af workshoppen Torben oplæg 25-30 minutter.

Læs mere

Teknologi, skriftkultur og skriveridentitet et tilbageblik på afsluttede forskningsprojekter i lyset af et igangværende

Teknologi, skriftkultur og skriveridentitet et tilbageblik på afsluttede forskningsprojekter i lyset af et igangværende Teknologi, skriftkultur og skriveridentitet et tilbageblik på afsluttede forskningsprojekter i lyset af et igangværende Plenarforelæsning ved Skriv! Les! 2013 Nikolaj Frydensbjerg Elf Forskningsspørgsmål

Læs mere

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS

Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Du kan hjælpe barnet på vej ved at Skrive og læse: Huskesedler Ønskesedler Invitationer Postkort og mails Madopskrifter Undertekster i TV Skilte og reklamer Feriedagbog Bøger, gerne de samme igen og igen

Læs mere

Unge, udsathed og motivation

Unge, udsathed og motivation Unge, udsathed og motivation Noemi Katznelson Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Danmark Polarisering i ungdomslivet Polarisering: Fra unge der i en stadig yngre alder gør karriere til unge

Læs mere

Når lærere forsker i egen praksis. Konferencen Skriverudviklinger i gymnasiet Syddansk Universitet 12. januar 2017 Peter Hobel

Når lærere forsker i egen praksis. Konferencen Skriverudviklinger i gymnasiet Syddansk Universitet 12. januar 2017 Peter Hobel Når lærere forsker i egen praksis Konferencen Skriverudviklinger i gymnasiet Syddansk Universitet 12. januar 2017 Peter Hobel Netværks- og interventionssamarbejder 2 Forskningsinteresse Hvordan kan praktikere

Læs mere

Faglighed og skriftlighed Modelleringer af relationer mellem tekster og kontekster

Faglighed og skriftlighed Modelleringer af relationer mellem tekster og kontekster Faglighed og skriftlighed Symposium ved Skriv! Les! Nordisk forskerkonferanse om lesing og skriving, Trondheim 8.-10. maj 2013 Formålet med symposiet er at præsentere analyser og fund fra forskningsprojektet

Læs mere

Indledning og problemformulering

Indledning og problemformulering Indledning og problemformulering På Københavns VUC 1 har vi en tradition for at være stolte af vores plads i samfundet, som dem der tilbyder en second chance. Næsten alle kursister, der går i gang med

Læs mere

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART

LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART LÆR MED FAMILIEN EVALUERING AF ET PROJEKT OM FORÆLDREINVOLVERING I FOLKESKOLEN KORT & KLART OM LÆR MED FAMILIEN Lær med Familien er en metode, der bygger bro mellem skole og hjem. Den består af en række

Læs mere

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København Unges motivation og lyst til læring v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København 1 Oplægget idag Motivationskrise? Udfordringer og tendenser Hvordan kan vi forstå motivation?

Læs mere

DaDi 2007-2013. Ellen Krogh DaDi seminar 17. juni 2013

DaDi 2007-2013. Ellen Krogh DaDi seminar 17. juni 2013 DaDi 2007-2013 Ellen Krogh DaDi seminar 17. juni 2013 Netværksgrundlag Netværkets formål er forskningsudvikling i relation til danskfagenes didaktik Dette indebærer at skabe rammer for og bidrage til Etablering

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

De pårørende og deres udfordringer - restitution i egen hjem efter apopleksi

De pårørende og deres udfordringer - restitution i egen hjem efter apopleksi , RN, Lektor, Master of Health Science (Nursing), VIA University College De pårørende og deres udfordringer - restitution i egen hjem efter apopleksi Nationale Neurokonference d. 23.-24. maj, 2018 VIA

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Implicitte svar. betydningen af lærerens feedback for elevers (og kursisters) læringsmuligheder

Implicitte svar. betydningen af lærerens feedback for elevers (og kursisters) læringsmuligheder Implicitte svar betydningen af lærerens feedback for elevers (og kursisters) læringsmuligheder Anna-Vera Meidell Sigsgaard, PhD Faculty of Social Science and Pedagogy Department of Education Tosprogede

Læs mere

Hvidovre Gymnasium & HF

Hvidovre Gymnasium & HF Hvidovre Gymnasium & HF Hvad har vi gjort? Afholdt tre forløb for i alt 26 elever og kursister 1 for stx-elever (2.g) 1 for HF-kursister (2. HF) 1 blandet hold med deltagere fra 1.g og 2. g og 1. HF Hvert

Læs mere

Oplæg om lektier. Data og overvejelser

Oplæg om lektier. Data og overvejelser Oplæg om lektier Data og overvejelser Definition af lektier Lektier er en hvilken som helst form for arbejde i forbindelse med skolen, som er placere udenfor skoletiden og for hvilket den lærende har det

Læs mere

De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse

De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse Aftalebeskrivelse Til Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Fra EVA De gymnasiale uddannelsers arbejde med overgangen til videregående uddannelse Et grundlæggende formål med de gymnasiale

Læs mere

Hvordan får vi flere unge til at tage en (erhvervs)uddannelse?

Hvordan får vi flere unge til at tage en (erhvervs)uddannelse? Hvordan får vi flere unge til at tage en (erhvervs)uddannelse? Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh Unges veje gennem uddannelse og arbejde Charterturisten Rygsæksrejsende Vagabonden

Læs mere

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE AARHUS UNIVERSITET DORTE KOUSHOLT LEKTOR, CAND PSYCH. PH.D Pointer Styrke fokus på de andre børn på sociale dynamikker i børnefællesskaberne når vi vil

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

Teknologibaseret læsning og skrivning. Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College

Teknologibaseret læsning og skrivning. Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College Teknologibaseret læsning og skrivning Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. og lektor i dansk v. læreruddannelsen, VIA University College Teknologibaseret læsning og skrivning: Den læsning og skrivning mennesker

Læs mere

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen.

Byg og stav. Materialet består af i alt 5 niveauer og kan bruges i 0.-2.klasse og specialundervisningen. Byg og stav - At farvekode (Lego), lydkode (instrumenter) og kroppen (håndfonemer) understøtter forståelsen af analysen-syntesen. - At eleverne kan klappe stavelser. - At eleverne kan stave til korte lydrette

Læs mere

Overgangen fra grundskole til gymnasium

Overgangen fra grundskole til gymnasium Overgangen fra grundskole til gymnasium Oplæg på konference om Faglig udvikling i Praksis Odense, Roskilde, Horsens November 2015 Lars Ulriksen www.ind.ku.dk Overgange kan være udfordrende Institut for

Læs mere

Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi

Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi Arbejdspapir 8. oktober 2013 Kortlægning af evalueringer og undersøgelser af vejledning knyttet til vejledning af unge i UU-regi Ph.d. studerende ved IUP, AU og Lektor ved VIA UC Randi Boelskifte Skovhus

Læs mere

Hvordan indtænke læse- og skriveteknologi i tilrettelæggelsen af uddannelse og undervisning

Hvordan indtænke læse- og skriveteknologi i tilrettelæggelsen af uddannelse og undervisning Gør tanke til handling VIA University College Hvordan indtænke læse- og skriveteknologi i tilrettelæggelsen af uddannelse og undervisning Lektor i dansk på læreruddannelsen og hf i Nørre Nissum, VIAUC

Læs mere

Udviklingsprojekter om ny skriftlighed i de gymnasiale uddannelser

Udviklingsprojekter om ny skriftlighed i de gymnasiale uddannelser Udviklingsprojekter om ny skriftlighed i de gymnasiale uddannelser Midtvejsseminar Bente Kristiansen Skrivekonsulent, ph.d. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet Dagens program 1. Status erfaringer

Læs mere

Skriverudvikling og studieforberedende skrivning i de store opgaver i STX. Søren Nygaard Drejer Ph.d-studerende Institut for kulturvidenskaber, SDU

Skriverudvikling og studieforberedende skrivning i de store opgaver i STX. Søren Nygaard Drejer Ph.d-studerende Institut for kulturvidenskaber, SDU Skriverudvikling og studieforberedende skrivning i de store opgaver i STX Søren Nygaard Drejer Ph.d-studerende Institut for kulturvidenskaber, SDU Undersøgelsens forskningsinteresse I ministerielle styredokumenter

Læs mere

Læseudviklingens 12 trin

Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin 1. Kan selv finde sit navn blandt mange. Fx på garderoben i børnehaven. Kan også selv skrive sit navn. Typisk med store bogstaver. Det betyder ikke noget

Læs mere

Realistisk inddragelse af studerende i forsknings- og udviklingsprojekter

Realistisk inddragelse af studerende i forsknings- og udviklingsprojekter Realistisk inddragelse af studerende i forsknings- og udviklingsprojekter national konference om læreruddannelsen 2019 rene b christiansen absalon fire positioner Adskillelse (forskning og undervisning

Læs mere

Når det normale ikke er godt nok

Når det normale ikke er godt nok Når det normale ikke er godt nok Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning. AAU, Kbh Mistrivselsmønstre Mere stress Mere ensomhed Mere nedtrykthed Flere spiseforstyrrelser Flere diagnoser for angst,

Læs mere

TORSDAG DEN 23. NOVEMBER

TORSDAG DEN 23. NOVEMBER SYSTEMETS BENSPÆND Hvilke muligheder og udfordringer skaber dokumentationskravene i det sociale arbejde, for arbejdet med Det dobbelte blik i praksis? TORSDAG DEN 23. NOVEMBER 2017 v/ Signe Fjordside INDHOLD

Læs mere

Perspektiver på læring i praksis. STU-seminar, 9/ Ved Thomas Szulevicz Aalborg Universitet

Perspektiver på læring i praksis. STU-seminar, 9/ Ved Thomas Szulevicz Aalborg Universitet Perspektiver på læring i praksis STU-seminar, 9/6-2010 Ved Thomas Szulevicz thoszu@hum.aau.dk Aalborg Universitet Feltarbejde på Havredal Praktiske Landbrugsskole som er en mesterlæreinspireret uddannelse

Læs mere

KAN SKRIVEAKTIVITETER I TIMERNE OG OPGAVESKRIVNING STØTTE HINANDEN?

KAN SKRIVEAKTIVITETER I TIMERNE OG OPGAVESKRIVNING STØTTE HINANDEN? KAN SKRIVEAKTIVITETER I TIMERNE OG OPGAVESKRIVNING STØTTE HINANDEN? Et oplæg til diskussion med udgangspunkt i fund fra en undersøgelse af skrivning i den naturvidenskabelige gruppe og kultur- og samfundsfagsgruppen

Læs mere

0 2. er skolen for børn?

0 2. er skolen for børn? 0 2. er skolen for børn? x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Man kommer ind i klassen, og så skal man sidde, og så er man træt, og så snakker læreren og siger, at man skal

Læs mere

Jeg vil gerne takke for spørgsmålet, og så i øvrigt erklære mig meget enig i det, som børne- og undervisningsministeren allerede har sagt.

Jeg vil gerne takke for spørgsmålet, og så i øvrigt erklære mig meget enig i det, som børne- og undervisningsministeren allerede har sagt. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12 UUI alm. del, endeligt svar på spørgsmål 561 Offentligt Social- og integrationsministeriet DET TALTE ORD GÆLDER Samrådsspørgsmål AP Vil ministeren

Læs mere

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER

KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER Holstebro-Lemvig-Struer KORTE KURSER VUC HOLSTEBRO-LEMVIG-STRUER VALDEMAR POULSENS VEJ 8 7500 HOLSTEBRO T 96 27 58 00 VUC@HOLSTEBRO-VUC.DK WWW.HOLSTEBRO-VUC.DK VUC HOLSTEBRO-LEMVIG STRUER HVAD ER VUC?

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at Fælles fokus på læring HF & VUC FYN bygger bro til en fremtid med mere uddannelse bedre job og højere livskvalitet Strategi 2016 2019 Med udgangspunkt i denne vision uddanner vi unge og voksne i et miljø,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium - Vibenhus Htx

Læs mere

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer

Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 315 Offentligt Tværfaglig elevplan Gudrun 3. klasse - elev med læseproblemer Læse i alle fag Status for Gudrun slutningen af 3. klasse Gudrun er

Læs mere

Unge, motivation og læringsmiljø

Unge, motivation og læringsmiljø Unge, motivation og læringsmiljø Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København Mette Pless, mep@learning.aau.dk 1 Oplægget i dag Helikopterperspektiv: Motivation i forandring

Læs mere

Teknologibaseret læsning og skrivning i folkeskolen

Teknologibaseret læsning og skrivning i folkeskolen Gør tanke til handling VIA University College Teknologibaseret læsning og skrivning i folkeskolen Helle Bundgaard Svendsen Ph.d. studerende, DPU, Aarhus Universitet Lektor i dansk v. læreruddannelsen og

Læs mere

Små børns institutions- og hverdagsliv Børns deltagelse og læring i pædagogisk tilrettelagte aktiviteter

Små børns institutions- og hverdagsliv Børns deltagelse og læring i pædagogisk tilrettelagte aktiviteter Små børns institutions- og hverdagsliv Børns deltagelse og læring i pædagogisk tilrettelagte aktiviteter ph.d.-stipentiat Lone Svinth Mit forskningsfokus i afhandlingen Undervejs med ph.d.-afhandling om

Læs mere

Gør jeg det godt nok?

Gør jeg det godt nok? Gør jeg det godt nok? Mette, som er butiksassistent, bliver tit overset eller forstyrret af sin kollega, som overtager hendes kunder eller irettesætter hende, mens der er kunder i butikken. Det får Mette

Læs mere

Faglighed og skriftlighed Hvad kan der gøres?

Faglighed og skriftlighed Hvad kan der gøres? Faglighed og skriftlighed Hvad kan der gøres? Århus Statsgymnasium 17.9.2014 Ellen Krogh Institut for Kulturvidenskaber Uddannelse Syddansk Universitet Baggrund Gymnasielærer dansk/engelsk 1975-1999 Procesorienteret

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

MØDER MED H.C. ANDERSEN

MØDER MED H.C. ANDERSEN MØDER MED H.C. ANDERSEN DE FØRSTE JÆGERE I DANMARK Et besøg i Krikkebjerghuse, Sagnlandet Lejres husmandssted fra midten af 1800-tallet, stofliggør den ældre litteratur. Flere kanon-forfattere er samtidige

Læs mere

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014

Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Ordblinde og it-konferencen 8. april 2014 Workshops abstracts 13.30-14.15: Workshop runde 1 Oplægsholderne præsenterer erfaringer, projekter eller forskning, idet der lægges op til dialog og erfaringsudveksling

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Karrierelæring i gymnasiet. Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH

Karrierelæring i gymnasiet. Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH Karrierelæring i gymnasiet Ved Noemi Katznelson, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet CpH En rapport og et oplæg i to dele Del 1: De unge i gymnasiet Del 2: Karrierelæring i gymnasiet Hvorfor

Læs mere

Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen

Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen Samfundsvidenskabelig videnskabsteori eksamen Hermeneutik og kritisk teori Gruppe 2 P10 Maria Duclos Lindstrøm 55907 Amalie Hempel Sparsø 55895 Camilla Sparre Sejersen 55891 Jacob Nicolai Nøhr 55792 Jesper

Læs mere

Sociologiske aspekter

Sociologiske aspekter Sociologiske aspekter Crilles Bacher-Jensen Steffen M. Iversen Kjeld Bagger Laursen Lars Ulriksen Hovedspørgsmål Hvordan kan man ud fra et sociologisk perspektiv forstå, hvorfor drenge klarer sig dårligere

Læs mere

Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse

Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse Virker intensiv læring? Et par refleksioner over veje til en ungdomsuddannelse Af: Lene Tanggaard, Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Programmers virkning et kig til Head

Læs mere

Workshop: Faglig skrivning og overgange til de gymnasiale uddannelser. Peter Hobel Institut for Kulturvidenskaber Konference den 12.

Workshop: Faglig skrivning og overgange til de gymnasiale uddannelser. Peter Hobel Institut for Kulturvidenskaber Konference den 12. Workshop: Faglig skrivning og overgange til de gymnasiale uddannelser Peter Hobel Institut for Kulturvidenskaber Konference den 12. januar 2017 Faglig skrivning og overgangen til de gymnasiale uddannelser

Læs mere