Vejledning til Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje"

Transkript

1 Vejledning til Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje ANSØGNINGSRUNDE VEDR. DATABASEPULJEMIDLER Ved udfyldelse af Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje skal ansøgningen suppleres med beskrivelse af faktorer fra Stratificeringskoncept v.1.0 for kliniske Kvalitetsdatabaser, ligesom der i ansøgningen skal tages højde for, at det nu er muligt at søge om 3-årige bevillinger. Ansøgningsskemaet er ikke tilpasset svarende til ovenstående men i nærværende vejledning er redegjort for, hvorledes der tages højde for de ændrede ansøgningsbetingelser ved udfyldelse af skemaet. 1) Basisoplysninger 1.1) Dato for ansøgning Klik i feltet og der fremkommer en kalender 1.2) Databasens navn F.eks: Dansk Lunge Cancer Register 1.3) Forkortelse af databasens navn Hvis relevant: F.eks.: DLCR 1.4) Er databasen under etablering eller er den i drift? Vælg svar og klik i feltet for kalender 1.5) Dækning Vælg svar og klik i feltet for kalender eller region 1.6) Anmeldt til datatilsynet Klik i feltet for kalender 1.7) Journalnummer i datatilsynet Indtast datatilsynets journalnummer 1.8) Er databasen godkendt af Sundhedsstyrelsen som klinisk kvalitetsdatabase? Vælg svar og klik i feltet for kalender Sundhedsstyrelsens journalnr.: indtast Sæt kryds i boks 2) Stamoplysninger for databasens kontaktperson 2.1) Navn Vær opmærksom på, at henvendelser til databasen vil ske til databasens kontaktperson, og at det er kontaktpersonen der til sidst trykker på send. 2.2) Stilling 2.3) Arbejdssted 2.4) Vejnavn og husnummer (arbejdsadresse) 2.5) Postnummer og by 2.6) Kontakt telefon Kvittering sendes automatisk til afsenders mailadresse og afsender vil blive noteret som ansøger. 2.7) -adresse Der må kun oplyses 1 mailadresse 3) Organisatoriske oplysninger 3.1) I hvilke videnskabelige selskaber er databasen fagligt forankret? De(t) primær(e) lægefaglige speciale anføres. Er der f. eks. tale om en diabetesdatabase vil det være relevant, hvis denne er forankret i Dansk Endokrinologisk Selskab 3.2) Hvilken offentlig myndighed er dataansvarlig for databasen? Den myndighed der formelt har dataansvaret for databasen typisk en region. 3.3) Hvilket kompetencecenter er databasen tilknyttet? Sæt kryds i relevant boks 3.4) Navn og stilling på databasens kontaktperson i Den person der primært yder rådgivning, deltager i kompetencecentret databasens styregruppemøder, godkender ansøgningsskemaet, udarbejder revisionspåtegnelse, m.m.

2 3.5) Navn og stilling på personer fra databasen, der har udfyldt ansøgningsskemaet Er ikke nødvendigvis den samme som databasens kontaktperson (punkt 2.1) 3.6) Databasens styregruppe, medlemsliste Angiv navne på de medlemmer, der indgår i databasens styregruppe/indikatorgruppe, herunder stilling, rolle i styregruppen/indikatorgruppen og hvilke faglige selskaber/organisationer disse repræsenterer. Vær opmærksom på, at der som minimum skal være en repræsentant fra et relevant videnskabeligt selskab, den dataansvarlige offentlige myndighed og det tilknyttede kompetencecenter. 4) Datakvalitet 4.1) Angiv databasens dækningsgrad (Enheder) Indtast %. Beregnet ved antal enheder, der indberetter data ud af det antal enheder, der har patienter, som opfylder inklusionskriterierne. Vær opmærksom på at Sundhedsstyrelsens godkendelse medfører indberetningspligt til databasen for alle sundhedspersoner. 4.2) Angiv databasens dækningsgrad (Patienter) Indtast %. Hvis < 90%, hvornår forventes dækningsgraden at opfylde kravet på mindst 90%?: klik i feltet for kalender. Beregnet ved andel registrerede patienter i % af det samlede antal patienter som opfylder inklusionskriterierne. 4.3) Beskriv hvilken opgørelsesmetode der er anvendt til beregning Med metode menes f.eks. udtræk/samkøring med af dækningsgrad LPR og/eller andre registre. 4.4) Angiv databasens datakomplethed Indtast %. 4.5) Indberetningspligt Beskriv initiativer til sikring af indberetning Beregnet ved det gennemsnitlige antal oplysninger, der er indberettet pr. patient i forhold til samtlige oplysninger, der ønskes indberettet pr. patient (alle variabler, der indgår i databasen). Variabellister sendes pr. mail i PDF-format til Sundhedsstyrelsen & fællessekretariatet for RKKP. Hvilke initiativer har databasen iværksat for at sikre, at relevante enheder er bekendt med indberetningspligten og vigtigheden af, at der etableres gode indberetningsrutiner? 4.6) Hvordan sikrer databasen en god datakvalitet? Kontrolleres datakvaliteten f.eks. ved løbende måling af dækningsgrad og datakomplethed? Bemærkninger til afsnit 4 Oplys antallet af kliniske enheder, der er forpligtet til at indberette (svarende til nævneren i punkt 4.1). 5) Sundhedsfaglige oplysninger 5.1) Databasens formål Oplys hele ordlyden. 5.2) Hvilket sygdomsområde og/eller behandlingsområde dækker databasen? 5.3) Hvilke diagnose- og operationskoder er opstillet som databasens inklusionskriterier Vær opmærksom på, at for at opnå Sundhedsstyrelsens godkendelse skal ordlyden beskrive kvalitetsfremmende formål. Sygdomsområde: f.eks. brystkræft Behandlingsområde: f.eks. kirurgisk behandling af akut blødende mavesår Oplist f.eks. alle ICD- og SKS-koder.

3 5.4) Incidens Oplys antal nye sygdomstilfælde/hændelser pr. år, som opfylder inklusionskriterierne for databasen. Patient-/hændelsesvolumen: Meget stort (> pr. år) Moderat ( pr. år) Lille ( pr. år) Meget lille (0-500 pr. år). 5.5) Prævalens Oplys antal registrerede tilfælde, som opfylder inklusionskriterierne på et givet tidspunkt (udbredelse). 5.6) Opgørelsesmetode anvendt ved beregning af prævalens/incidens Oplys hvor data kommer fra: f.eks. LPR/fagligt estimat/videnskabelige studier. 5.7) Sygdommens alvorlighed Kort beskrivelse af sygdommens alvorlighed mht. invalidering, død osv. Forventet effekt af behandling i forhold til hyppighed og alvorlighed (angiv absolut forventet effekt). Forventet risiko for komplikationer/bivirkninger ved behandling (angiv absolut forventet risiko). 5.8) Hvor ressourcetungt er sygdomsområdet? Kort beskrivelse af sygdomsområdets ressourcetræk, f.eks. mht. sengedage, personale, materialer osv. Såfremt der foreligger sundhedsøkonomiske beregninger ift området, anføres de her (evt. opgjort ift. DRG-værdier) Skal angives hvis muligt. 5.9) Er databasen opbygget omkring tværsektorielle patientforløb? Sæt relevante kryds og vælg minimum 1 datakilde. 5.10) Beskriv hver enkelt indikator og dertil hørende kvalitetsmål/ standard så kortfattet som muligt Såfremt praksissektor og/eller den kommunale sektor er involveret i patientforløbet, anføres dette her. Beskriv hver enkelt indikator(/underindikatorer) med tilhørende kvalitetsmål/standard. Beskriv hvilken evidensgrad standarden bygger på. Er der ikke evidens for området beskrives kvalitetsmålet ud fra best practice, videnskabelige artikler eller om nødvendigt ud fra det man i databasen ønsker at opnå. 5.11) Foreligger der indikatorspecifikationer og Indikatoralgoritmer? Vær opmærksom på, at et gennemsnit ikke opfattes som kvalitetsmål og derfor ikke kan anvendes som standard. Vælg svar og klik i feltet for kalender. Indikatorspecifikationer og -algoritmer er beregnet til helt præcist at definere de dataelementer og patienter, som indgår i beregningen af de enkelte indikatorer. Udarbejdes i samarbejde med kompetencecenteret.

4 5.12) Kan samtlige indikatorer opgøres meningsfuldt på behandlingsenhedsniveau? Indikatorspecifikationer og indikatoralgoritmer sendes pr. mail i PDF-format til Sundhedsstyrelsen & fællessekretariatet for RKKP. Sæt kryds i boksen. Alle databasens indikatorer bør som udgangspunkt være velegnede til at foretage kvalitetsmålinger på enheds-/behandlingsniveau. Enhedsniveau kan f.eks. være region. Sæt kryds i boksen. Forklar hvorfor dette krav evt. ikke er opfyldt. 5.13) Registreres prognostiske/risikofaktorer for den enkelte patient? Sæt kryds i boksen. 5.14) Hvordan dokumenteres eller sandsynliggøres det, at den kliniske kvalitetsdatabase vil kunne medvirke, eller har medvirket til at forbedre behandlingskvaliteten? Bemærkninger til afsnit 5 6) Afrapportering / Offentliggørelse Prognostiske faktorer vedrører patientsammensætningen (case-mix), og anvendes typisk til at risikojustere data med henblik på at foretage sammenligninger mellem afdelinger over tid. Eksempler på sådanne faktorer er alder, køn, misbrug, sygdomsstadie m.m. Sæt kryds i boksen. Beskriv om der er kendt eller formodet variation i indikationer, behandlingsprocesser og -resultater mellem enheder (dokumentation for dette)? Beskriv om der er et gennemgående lavt niveau i behandlingskvaliteten sammenlignet med relevante internationale data? Beskriv om der findes nationale kliniske retningslinjer inden for det pågældende sygdomsområde? (der skal henvises til de relevante kliniske retningslinjer) Her skal anføres: hvilke(t) specialer/faggrupper i klinikken, der registrerer data. Om der er dokumenteret forskningsaktivitet i databasen (kun databaser i drift)?: Angiv om der er: o høj grad (f. eks. flere igangværende ph.d.-forløb eller 5 peer-reviewede publikationer per år) o nogen grad (f. eks. ét igangværende ph.d.-forløb eller 1-4 peer-reviewede publikationer per år) o aktiviteter er under planlægning (f. eks. dokumentation i form af protokoller) o ingen aktuelle eller planlagte aktiviteter Om, databasen udgør en etableret del af den nationale forskningsinfrastruktur (f.eks. via kobling til national biobank eller som grundlag for klinisk kontrollerede forsøg: hvis ja, angiv hvilke)? Om databasen er dataleverandør til internationale forsknings- og monitoreringsaktiviteter (hvis ja, angiv hvilke) 6.1) Hvilket medie anvendes til afrapportering af data til indberettende enhed? Sæt kryds i relevante boks. 6.2) Rapport til indberettende enheder Sæt kryds i relevante boks.

5 6.3) Omfatter de kvartalsvise/løbende afrapporteringer til behandlingsenhederne resultaterne af enhedernes kvalitetsindikatorer med angivelse af en eller flere relevante referencer? 6.4) Hvornår har databasen sidst offentliggjort en årsrapport med ikke anonymiserede enhedsspecifikke kvalitetsdata? Sæt kryds i relevante boks. Her menes årsrapport, hvor den enkelte behandlingsenhed og enhedens behandlingskvalitet er genkendelig. Årsrapporten sendes pr. mail i PDF-format til Sundhedsstyrelsen og til fællessekretariatet for RKKP. 6.5) Hvis databasen endnu ikke har offentliggjort ikkeanonymiserede kvalitetsdata, bedes databasen angive hvornår dette planlægges gennemført? 6.6) Har årsrapporten et særskilt afsnit, hvor resultaterne af samtlige kvalitetsindikatorer offentliggøres på et ikke anonymiseret enhedsspecifikt niveau? 6.7) Har de enkelte behandlingsenheder haft mulighed for at kommentere egne resultater, inden de er blevet offentliggjort i årsrapporten? 6.8) Er årsrapporten kommenteret, og anvises der konkret forslag til, hvor og hvordan behandlingskvaliteten kan forbedres? Klik i feltet for kalender. Besvares kun, hvis 6.4) ikke kan besvares. Klik i feltet for kalender. Sæt kryds i relevante boks jf Skal vise resultater opgjort for hver indberettende enhed. Sæt kryds i relevante boks. Kommenteret? Sæt kryds i relevante boks. Forslag til forbedringer? Sæt kryds i relevante boks. Beskriv forslag til forbedringer. 6.9) Beskriv i korte træk den databehandling, der går forud for offentliggørelsen 6.10) Indeholder databasens årsrapport en revisionspåtegnelse fra databasens kompetencecenter? 6.11) Hvordan sikres det at de indberettende enheder anvender resultat af afrapporteringerne/årsrapporten? 6.12) Indeholder årsrapporten data om dækningsgrad og datakomplethed, herunder overvejelser om datakvalitetens betydning for datavaliditeten, og hvordan datakvaliteten kan forbedres. Fremstår data som rådata eller som tabeller og figurer? Sæt kryds i relevante boks. Sker der f.eks. en statistisk og epidemiologisk vurdering samt en sundhedsfaglig fortolkning af data som sikrer, at der fremstilles et retvisende billede af behandlingskvaliteten? Sæt kryds i relevante boks. Beskriv hvilke procedurer databasen har for at sikre, at behandlingsenhederne anvender årsrapporten og de løbende afrapporteringer til at monitorere deres egen indsats, herunder at enhederne bruger data til at vurdere, om der skal iværksættes kvalitetsforbedrende tiltag. Dækningsgrad? Sæt kryds i relevante boks. Datakomplethed. 6.13) Årsrapporten udarbejdet af: 6.14) Årsrapporten indsendt af: kontaktpersonen Bemærkninger til afsnit 6 7) Informatiske oplysninger / IT Understøttelse af afrapportering: Overvejelser om datakvalitetens betydning for datavaliditeten. Overvejelser om forbedring af datakvaliteten. 7.1) Hvilket IT-system anvendes til at understøtte afrapporteringen? Angiv produktnavn, type og arkitektur (f.eks. client-server, arkitektur). 7.2) Angiv leverandør af dette IT-system: Angiv leverandørnavn 7.3) Beskriv kort hvordan afrapportering af data forløber. Beskriv arbejdsgange omkring afrapporteringen f.eks. flade filer eller papirrapporter der fremsendes pr. mail/post, online afrapportering via webbaseret brugergrænseflade eller andet

6 7.4) Beskriv hvordan programvedligeholdet foregår Hvilke procedurer anvendes ved ændring og fejlhåndtering? Understøttelse af dataindsamling: 7.5) Hvilket IT-system anvendes til at understøtte dataindsamlingen? Angiv produktnavn, type og arkitektur. 7.6) Angiv leverandør af dette IT-system. Angiv leverandørnavn. 7.7) Foretager databasen samkøring med andre registre? Sæt kryds i relevante boks. Hvis ja, hvilke registre? 7.8) Hvilke procedurer har databasen for at sikre, at de indsamlede F.eks. indtastningsvalidering, sammenligning med data har en høj kvalitet? journal, samkøring med andre registre eller andet. 7.9) Har alle databasens IT-systemer logning af samtlige Logger databasens IT-systemer alle de transaktioner? transaktioner, som foretages af systemernes brugere og administratorer. Bemærkninger til afsnit 7 8) Økonomi og ansøgningsbudget 8.1) Er der søgt anden finansiering? Sæt relevante kryds, og beskriv i bekræftende fald hvor der er søgt 8.2) Har databasen tidligere søgt om en bevilling fra regionernes Klik i feltet for kalender. fælles databasepulje? 8.3) Såfremt databasen tidligere har fået en bevilling fra Sæt kryds i relevante boks. databasepuljen, er der da aflagt regnskab for denne bevilling? 8.4) Såfremt der aktuelt søges om flere midler, end der blev bevilget Begrund hvorfor databasen har brug for flere midler det foregående år, angiv da årsag hertil 8.5) Er forudsætningerne for fremtidig støtte opfyldt? Sæt kryds og beskriv hvordan. Skal være angivet i sidste års bevillingsskrivelse. Sæt kryds og beskriv hvad der er gjort. 8.6) Navn og stilling på databasens budgetansvarlige Anfør den person, der har det daglige ansvar for kontaktperson databasens økonomi. 8.7) Angiv navnet på det pengeinstitut, hvor bevillingen ønskes Skal ikke udfyldes; skemaet kan ikke afleveres med indsat. mindre, der er udfyldt noget, så der skal anføres ikke relevant. 8.8) Angiv kontoens registrerings- og kontonummer Kontoen skal Skal ikke udfyldes; skemaet kan ikke afleveres med være selvstændig og placeret i et pengeinstitut. mindre, der er udfyldt noget, så der skal anføres ikke relevant. 8.9) Oplys navnet på den offentlige institution, der er registreret som Skal ikke udfyldes; skemaet kan ikke afleveres med kontoens ejer. mindre, der er udfyldt noget, så der skal anføres ikke relevant. 8.10) Hvis udbetalingen ønskes mærket med en bestemt tekst anfør, Skal ikke udfyldes; skemaet kan ikke afleveres med da denne tekst her. mindre, der er udfyldt noget, så der skal anføres ikke relevant. 8.11) Ansøgningsbudget Ansøgningsbudgettet skal indeholde alle udgifter relateret til drift af databasen (3-årige, uanset om udgifterne hidtil er dækket af bevillinger fra Regionernes fælles databasepuljen; Regionernes pulje til infrastruktur for klinisk kræftforskning eller NIP-bevillingen). Vejledning til opstilling af budget følger nedenfor i appendiks 1 Bemærkninger til budget For alle hovedposter (i alt personale / i alt kompetencecenter /i alt øvrig drift) skal i bemærkninger til budget angives, hvor stor en del af opgaverne, der p.t. varetages i databasesekretariat eller ekstern partner, der ikke inkluderer NIP-sekretariatet/ kompetencecentrene

7 Appendiks 1 - vejledning til opstilling af ansøgningsbudget. Ansøgningsbudget skal opstilles i skema svarende til nedenstående. Skemaet indgår som del af det elektroniske ansøgningsskema. Budget 1) Personale Angiv årsværk Kroner a) Klinisk projektledelse b) Datavalidering / kvalitetssikring c) Dataindtastning d) Administration e) Andet. Specificer: I alt Personale 2) Kompetencecenter a) IT-udvikling og drift b) Statistik og epidemiologi c) Andet. Specificer: I alt kompetencecenter 3) Øvrig drift a) IT b) Sekretariat c) Mødeaktiviteter og rejser d) Andet. Specificer: I alt Øvrig drift Ansøgt beløb i alt 4) Ekstern finansiering, f.eks. i forbindelse med Ph.D. forløb m.m. Her skal angives hvem, der har ydet ekstern finansiering og hvor meget. Disse oplysninger skal være fordelt på enkeltposter. I nedenstående tabeller refereres til budgetposter i denne tabel via tallene 1, 2 og 3 for de tre hovedområder, samt de tilhørende underkategorier (1a-1e; 2a-2c; 3a-3d) Vejledning rettet til DMCG erne DMCG erne har hidtil søgt via flg. opstilling under bemærkning med rød skrift er angivet, hvilket budgetpost i skemaet ovenfor udgiften skal nu skal anføres under. 0. DMCG NAVN Budget Bemærkninger 1. Drift 1.1 Klinisk Ledelse 1.2 Sekretariat 1.3 Møder, rejser og administration 1.4 Andet 2. Kliniske retningslinjer 3. Database 4. Kvalitetsarbejde og vidensspredning 5. Andet 6. Overførte midler 7. Finansieringsbehov i forrige år Der skal ikke ansøges om budget hertil via skemaet. Denne bevilling sker via en særskilt proces som annonceres direkte til DMCG.dk

8 0. DATABASE navn Budget Bemærkninger Her er angivet, hvilke budgetposter, som udgifterne skal anføres under i skema i punkt 8.11 i Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens 1. Databasedrift godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje (skema fremgår også øverst i indeværende appendiks øverst s. 7) 1.1 Klinisk Ledelse Skal indsættes under budgetpost 1a (klinisk projektledelse). Skal indsættes under budgetpost 3b (øvrig drift; 1.2 Sekretariat /Andet personale sekretariat). Skal indsættes under hhv. budgetpost 3b (øvrig drift; 1.3 Møder, rejser, administration sekretariat) & 3c (mødeaktivitet og rejser). 2. IT- Drift Skal indsættes under budgetpost 2a (kompetencecenter: IT-udvikling og drift) & 3a (øvrig drift: IT). Hvis opgaven 3. IT - Udvikling p.t. ikke varetages af et kompetencecenter, skal det angives under bemærkninger til budget. 4. Udgifter til Kompetencecenter 4.1 IT-Drift Skal indsættes under budgetpost 2a (kompetencecenter: 4.2 Udvikling IT-udvikling og drift). 4.3 Statistik og Epidemiologi 5. Andet 6. Andre midler ("indtægter") skal ikke anføres 7. Finansieringsbehov forrige år skal ikke anføres Skal indsættes under budgetpost 2.b. (Kompetencecenter: statistik og epidemiologi.) Skal opdeles under 1.e (personale andet); 2c (kompetencecenter: andet); 3.d (øvrig drift: andet). Vejledning rettet til øvrige databaser & NIP-databaser Ydelser fra kompetencecentrene/fællessekretariatet Her er angivet, hvilke budgetposter, udgifterne skal anføres under i skema i punkt 8.11 i Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje (skema fremgår også øverst i indeværende appendiks øverst s. 7) For alle poster skal i Bemærkninger til budget angives, om opgaverne p.t. varetages i databasesekretariat /ekstern partner, der ikke inkluderer NIP-sekretariatet/ kompetencecentrene Udviklingsfase Etablering af faglig styregruppe - Bistand til sammensætning af faglig styregruppe Udvikling af indikatorsæt - Bistand til afgrænsning af patientpopulation (in- og eksklusionskriterier) - Bistand til udarbejdelse af dokumentalistrapport - Bistand til udarbejdelse af datadefinitioner/variable - Bistand til udarbejdelse af indikatoralgoritmer Inddata - Bistand til valg af datakilder - Bistand til udvikling af indtastningsformular - Integration med eksisterende data (centrale/ decentrale datakilder, EPJ) - Bistand til udarbejdelse af registreringsvejledninger Afrapportering - Påbegynde udvikling af portalløsninger - Påbegynde specifikation og udvikling af data til ledelsesinformationssystemer Gennemførelse af pilottest - Test af it-systemer 1.a (personale: klinisk projektledelse); 3.b (øvrige drift: sekretariat) 2.b (kompetencecenter: Statistik og epidemiologi) & 2.c (kompetencecenter: andet) & 3.b (øvrig drift: sekretariat) 2.c (kompetencecenter: andet: specificer: udvikling - inddata) & 3.b (øvrig drift: sekretariat) 2a (kompetencecenter: ITudvikling og drift) 3.b (øvrig drift: sekretariat) 1.b (personale:

9 Ydelser fra kompetencecentrene/fællessekretariatet Her er angivet, hvilke budgetposter, udgifterne skal anføres under i skema i punkt 8.11 i Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje (skema fremgår også øverst i indeværende appendiks øverst s. 7) For alle poster skal i Bemærkninger til budget angives, om opgaverne p.t. varetages i databasesekretariat /ekstern partner, der ikke inkluderer NIP-sekretariatet/ kompetencecentrene Implementering Drift og vedligehold - Klinisk validering (identifikation af patientpopulation og indikatorer) - Organisatorisk afprøvning af setup og logistik - Introduktion til testafdelinger - Klinikersupport - Afrapportering af test - Rapport af testens kliniske indhold Høringsfase - Bistand til udarbejdelse af høringsmateriale til de faglige miljøer, Sundhedsstyrelse (SST), regioner, DDKM - Gennemførelse og bearbejdning af høringssvar Godkendelser - Bistand til udfyldelse af ansøgningsskema til SST og anmeldelse til Datatilsyn Brugeradministration - Skriftlig vejledning i oprettelse af brugere til webbaserede inddateringssystemer - Skriftlig vejledning i oprettelse af brugeradgang til portalløsninger og ledelsesinformationssystemer Understøttelse af national implementering - Bistand/rådgivning til regionerne vedr. håndtering af ind- og uddata - Opstartskonference It-drift, support og vedligehold - Bistand til specifikation af ændringer/justeringer i inddateringsplatform - Bistand til etablering af integration af data fra decentrale/centrale datakilder, hvis sådanne løsninger ikke blev implementeret i udviklingsfasen - Bistand til udbygning af eksisterende løsninger for integration af data fra decentrale/centrale datakilder - Hjælp til indgåelse af drift- og vedligeholdelses aftaler (webhosting og programvedligehold) med IT-leverandør (eks. Tieto og CSC) og/eller hos offentlig myndighed (f.eks. region) - Vejledning ved vurdering af behov for versionsløft af IT rammeværktøj Løbende vedligehold af indikatorsæt - Epidemiologisk support til revision af indikatorsæt - Biostatistisk support til gennemgang af ønskede indikatorrevisioner - Justering af bagvedliggende algoritmer til dataflow til portalløsninger Revision af indikatorsæt (og deraf afledte opgaver) - Epidemiologisk support til revision af indikatorsæt ca. hvert år - Biostatistisk support til gennemgang af datavalidering/kvalitetssikring) 3a (øvrig drift: IT) 3.c (øvrig drift: møder og rejser) 1.a (personale: klinisk projektledelse); 3.b (øvrige drift: sekretariat) 3.b (øvrige drift: sekretariat) 1d (personale: administration) 1.a (personale: klinisk projektledelse); 3b (øvrig drift: sekretariat) 2a (kompetencecenter: ITudvikling og -drift) 3a (øvrig drift: IT) 3b (øvrig drift: sekretariat) 2b (Kompetencecenter: statistik og epidemiologi) 1a: (personale: klinisk projektledelse) 1d: (personale: administration) 2b (Kompetencecenter: statistik og epidemiologi)

10 Ydelser fra kompetencecentrene/fællessekretariatet Her er angivet, hvilke budgetposter, udgifterne skal anføres under i skema i punkt 8.11 i Ansøgningsskema fælles for Sundhedsstyrelsens godkendelsesordning for kliniske kvalitetsdatabaser og Regionernes fælles databasepulje (skema fremgår også øverst i indeværende appendiks øverst s. 7) For alle poster skal i Bemærkninger til budget angives, om opgaverne p.t. varetages i databasesekretariat /ekstern partner, der ikke inkluderer NIP-sekretariatet/ kompetencecentrene ønskede indikatorrevisioner - Justering af bagvedliggende algoritmer til dataflow til portalløsninger - Bistand til revision af dokumentalistrapport - Bistand til udarbejdelse af høringsmateriale til de faglige miljøer, Sundhedsstyrelse, regioner, DDKM ved ønske om nye indikatorer - Gennemførelse og bearbejdning af høringssvar ved ønske om nye indikatorer - Bistand til nødvendig revision af inddata ved revision af indikatorsæt Afrapportering Årsrapporter - Bistand til produktion af tidsplan for udarbejdelser af årsrapport - Epidemiologisk bistand til udarbejdelse af årsrapport - Datamanagersupport og biostatistisk support til udarbejdelse af årsrapport - Bistand til supplerende analyser i forlængelse af årsrapport Løbende afrapportering - Bistand til systematisk, kontinuerlig afrapportering af indikatorresultater - Udarbejdelse af lister og support vedr. potentielt manglende patientindberetninger for de databaser hvor dette måtte være relevant - Fortsat udvikling af specifikation og udvikling af data til portalløsninger - Teknisk test og afrapportering ift. portaler It-brugersupport - Vejledning og løbende kontakt til systemadministratorer Brugersupport til regioner og klinikere - Bistand til hotline-funktion - Bistand til hjemmeside (f.eks. FAQ, adgang til div. materiale: datadefinitioner, vejledninger m.v.) Kvalitetsudvikling - Bistand til kvalitetsudvikling på nationalt niveau (f.eks. auditaktiviteter, specialanalyser) - Bistand til kvalitetsudvikling på regionalt niveau (f.eks. auditaktiviteter, specialanalyser) Offentliggørelse - Udarbejde organisationsrettet formidling af data (executive summary) - Bistand til pressemeddelelse - Elektronisk publicering af årsrapport - Udarbejde borgerrettet formidling af data 1a: (personale: klinisk projektledelse) 1d: (personale: administration) 2b (Kompetencecenter: statistik og epidemiologi) 2c (Kompetencecenter: andet: specificer: datamanagement) 3b (øvrig drift: sekretariat) 2a (kompetencecenter: ITudvikling og -drift) 3a (øvrig drift: IT) 3a (øvrig drift: IT); 3b (øvrig drift: sekretariat) 3b (øvrig drift: sekretariat) 3b (øvrig drift: sekretariat) - Honorar til frikøb af klinisk konsulentbistand 3d (øvrig drift: andet: specificer: klinisk konsulentbistand)

Stratificeringskonceptet. Oplæg til stratificeringskonceptet hvad gør vi? Stratificeringskonceptet; tre hovedområder, som beskrives i tabeller

Stratificeringskonceptet. Oplæg til stratificeringskonceptet hvad gør vi? Stratificeringskonceptet; tre hovedområder, som beskrives i tabeller Stratificeringskonceptet Oplæg til stratificeringskonceptet hvad gør vi? Overlæge, Bente M. Nørgård, KCEB-syd I oplægget til dette punkt hedder det, at stratificeringskonceptet har vist sig utilstrækkeligt

Læs mere

Specifikation af ydelser fra RKKP til kliniske kvalitetsdatabaser, databasernes styregrupper og regioner Version juni 2014

Specifikation af ydelser fra RKKP til kliniske kvalitetsdatabaser, databasernes styregrupper og regioner Version juni 2014 Specifikation af ydelser fra RKKP til kliniske kvalitetsdatabaser, databasernes styregrupper og regioner Version juni 2014 Specifikationen er udarbejdet af Databasernes Fællessekretariat med input fra

Læs mere

PID_KCKS-Vest_2014_Fælles_Akutdatabase_delopgave_5

PID_KCKS-Vest_2014_Fælles_Akutdatabase_delopgave_5 Dato: Jan. 2014 PID: Udvikling og implementering af kvalitetsindikatorer for Fælles Akutdatabase Projekt ID: PID_KCKS-Vest_2014_Fælles_Akutdatabase_delopgave_5 Projektejer/enhed: RKKP-organisationen Projektansvarlig:

Læs mere

Prioriteringskoncept version 1.0, April 2014

Prioriteringskoncept version 1.0, April 2014 Prioriteringskoncept version 1.0, April 2014 Konceptets formål Som udgangspunkt for prioritering af databasen skal foreligge en beskrivelse, som nuancerer volumen og alvorlighed og betydning af databasen.

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af landsdækkende og regionale kliniske kvalitetsdatabaser

Bekendtgørelse om godkendelse af landsdækkende og regionale kliniske kvalitetsdatabaser BEK nr 851 af 02/07/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 16. november 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Statens Serum Institut, j.nr. 15/04514 Senere ændringer

Læs mere

retsinformation.dk - BEK nr 459 af 16/05/2006

retsinformation.dk - BEK nr 459 af 16/05/2006 Side 1 af 5 Den fulde tekst Bekendtgørelse om godkendelse af landsdækkende og regionale kliniske kvalitetsdatabaser I medfør af 2, 3, stk. 1 og 5, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 900 af 10. november 2003

Læs mere

Bekendtgørelse om landsdækkende og regionale kliniske kvalitetsdatabaser

Bekendtgørelse om landsdækkende og regionale kliniske kvalitetsdatabaser Bekendtgørelse om landsdækkende og regionale kliniske kvalitetsdatabaser I medfør af 196, stk. 1-3 i sundhedsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 913 af 13. juli 2010, som ændret ved 603 af 18. juni 2012,

Læs mere

Program orienteringsmøder ADHD database

Program orienteringsmøder ADHD database Program orienteringsmøder ADHD database Velkomst v/ databasekontaktperson Line Riis Jølving Præsentation af ADHD databasen v/ styregrupperepræsentant, herunder: - Gennemgang af indikatorer Præsentation

Læs mere

VEJLEDNING I ANSØGNING

VEJLEDNING I ANSØGNING VEJLEDNING I ANSØGNING OM DATA OG FORSKNINGSSAMARBEJDE GÆLDENDE FOR DEN LANDSDÆKKENDE AKUTLÆGEHELIKOPTERORDNING 2015 2020 Udarbejdet af Forskningsudvalget for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning

Læs mere

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem 26. november 2014 J. nr. 14/23193 Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem Baggrund Statens Serum Institut (SSI) (og tidligere

Læs mere

Beskrivelse af RKKP-ydelser og udviklingspakker Version 1.0, 2. maj 2019

Beskrivelse af RKKP-ydelser og udviklingspakker Version 1.0, 2. maj 2019 Beskrivelse af RKKP-ydelser og udviklingspakker Version 1.0, 2. maj 2019 Indledning Godkendte kliniske kvalitetsr skal leve op til en række bekendtgørelseskrav standardydelser krævet for sikre fortsat

Læs mere

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H

Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H Brug af data fra kliniske kvalitetsdatabaser i Region H E-sundhedsobservatoriet årsmøde d. 12. oktober 2010 Jan Utzon, overlæge Enhed for Udvikling og Kvalitet Disposition: * Baggrund for projektet * Rapportens

Læs mere

Da disse to grupper af patienter ikke umiddelbart kan sammenlignes, har vi valgt at præsentere indikatormålingeme separat for hver gruppe.

Da disse to grupper af patienter ikke umiddelbart kan sammenlignes, har vi valgt at præsentere indikatormålingeme separat for hver gruppe. Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 374 Offentligt C ' -C t D A N B I O ^i DANSK REUMATOLOGISK DATABASE Juli 2010 Til alle med interesse for behandling af patienter med kronisk leddegigt. Hermed

Læs mere

Registrering af forskningsprojekter

Registrering af forskningsprojekter Projektnummer: (udfyldes af Økonomi & Plan) Registrering af forskningsprojekter Registreringen skal omfatte alt arbejde, der er foretaget på et systematisk grundlag for at øge den eksisterende viden, samt

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskema til Datatilsynet

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskema til Datatilsynet Afdeling: Direktionssekretariatet Udarbejdet af: Dorte Riskjær Larsen Sagsnr.: 13/1121 E-mail: dorte.riskjaer.larsen @ouh.regionsyddanmark.dk Dato: 26. september 2013 Telefon: 2128 4616 Vejledning til

Læs mere

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder mv. Bestyrelsen besluttede i sit møde den 26. juni 2007, pkt. 94/07, at nedsætte en revisionsgruppe til

Læs mere

Statistik og beregningsudredning

Statistik og beregningsudredning Bilag 7 Statistik og beregningsudredning ved Overlæge Søren Paaske Johnsen, medlem af Ekspertgruppen Marts 2008 Bilag til Ekspertgruppens anbefalinger til videreudvikling af Sundhedskvalitet www.sundhedskvalitet.dk

Læs mere

Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register

Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register Kontrol eller udvikling? Erfaringer fra Dansk Lunge Cancer Register Foreningen af Speciallæger årsmøde 5. oktober 2012, Vejle Erik Jakobsen, Kvaliteten af sundhedsydelser Kan brugen af kliniske databaser

Læs mere

RKKP IT- og Datastrategi - Vision og målsætninger. Version 5. juni 2013

RKKP IT- og Datastrategi - Vision og målsætninger. Version 5. juni 2013 RKKP IT- og Datastrategi - Vision og målsætninger Version 5. juni 2013 Der er en stigende efterspørgsel efter kvalitet og online kvalitetsdata i det danske sundhedsvæsen. Efterspørgslen kommer fra klinikere

Læs mere

Specifikation af Søvnapnødatabasenss

Specifikation af Søvnapnødatabasenss Søvnapnø Database Specifikation af Søvnapnødatabasenss indikatorer, datasæt og rapporteringsindhold 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRODUKTION... 4 2 PATIENTFORLØBETS REGISTRERINGER... 5 3 DATAFLOW FRA INDDATA

Læs mere

Organisering. kompetencecentrene og den regionale organisering. Anne Nakano kvalitetskonsulent og kontaktperson for

Organisering. kompetencecentrene og den regionale organisering. Anne Nakano kvalitetskonsulent og kontaktperson for Organisering kompetencecentrene og den regionale organisering Anne Nakano kvalitetskonsulent og kontaktperson for Dansk Hjerterehabiliteringsdatabase Indikatorer Overvåger centrale aspekter af sundhedsfaglige

Læs mere

Basiskrav for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser

Basiskrav for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser N O T A T Basiskrav for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Indholdsfortegnelse: 1. Baggrund s. 2 2. Klinisk kvalitetsdatabase s. 3 3. Organisatoriske basiskrav s. 4 4. Sundhedsfaglige basiskrav

Læs mere

Referat af 6. møde i den fælles kompetencecenterledelsesgruppe Onsdag den 24.08.11, kl. 10.00 13.00,

Referat af 6. møde i den fælles kompetencecenterledelsesgruppe Onsdag den 24.08.11, kl. 10.00 13.00, Referat af 6. møde i den fælles kompetencecenterledelsesgruppe Onsdag den 24.08.11, kl. 10.00 13.00, Sted: DFS, Olof Palmes Allé 15, 8200 Århus N, mødelokale D2 DELTAGERE Søren Paaske Johnsen (SPJ), forskningsoverlæge,

Læs mere

.. Til afbureaukratisering af sundhedsvæsnet

.. Til afbureaukratisering af sundhedsvæsnet Sundheds-it-systemer systemer som strategisk løftestang... Til afbureaukratisering af sundhedsvæsnet Agenda Side 2 Godmorgen! Kortlægningsinitiativer det seneste år Initiativet Bedre dokumentation Formål

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskemaet for Sundhedsvidenskabelig

Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskemaet for Sundhedsvidenskabelig Gældende fra 2. marts 2015 og erstatter tidligere vejledninger Vejledning til udfyldelse af anmeldelsesskemaet for Sundhedsvidenskabelig forskning i Region Syddanmark Generelt om anmeldelse Alle forskningsprojekter

Læs mere

Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram Rammebeskrivelse for anvendelse af kvalitetsdata fra de landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser

Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram Rammebeskrivelse for anvendelse af kvalitetsdata fra de landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram Rammebeskrivelse for anvendelse af kvalitetsdata fra de landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Version 1.1 20. februar 2012 1 Rammebeskrivelse vedrørende

Læs mere

Vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem, Folkeskoledonationen. Efteråret 2016

Vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem, Folkeskoledonationen. Efteråret 2016 Vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem, Folkeskoledonationen Efteråret 2016 Det følgende er en vejledning til A.P. Møller Fondens ansøgningssystem for Folkeskoledonationen. Fonden opslår specifikke

Læs mere

Vejle Sygehus Patienternes Kræftsygehus. Skabelon til arbejdsgruppernes fælles projekt beskrivelse

Vejle Sygehus Patienternes Kræftsygehus. Skabelon til arbejdsgruppernes fælles projekt beskrivelse Højeste faglige kvalitet i et sammenhængende forløb 1. Formål, definitioner og afgrænsning Formål At definere den højeste faglige kvalitet i kræftbehandlingen på Vejle Sygehus med særlig vægt på sammenhængende

Læs mere

Monitorering af pakkeforløb for kræft 2.-4. kvartal 2008

Monitorering af pakkeforløb for kræft 2.-4. kvartal 2008 Sundhedsudvalget 28-9 SUU alm. del Bilag 421 Offentligt Monitorering af pakkeforløb for kræft 2.-4. kvartal 28 Monitorering af pakkeforløb for kræft, 2.-4. kvartal 28 Uddrag og citater er kun tilladt med

Læs mere

Visionen om de nationale kliniske databaser

Visionen om de nationale kliniske databaser Visionen om de nationale kliniske databaser Claus Munk Jensen Privat versus offentlig sundhedsvæsen Parasit eller symbiose Sundhedsfaglig vicedirektør Sundhedsstyrelsen Claus Munk Jensen Skejby 16. juni

Læs mere

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Til: Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50

Læs mere

Palliativ Database. datasæt og rapporteringsindhold

Palliativ Database. datasæt og rapporteringsindhold Palliativ Database Specifikation af Palliativdatabases indikatorer, datasæt og rapporteringsindhold 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRODUKTION... 4 2 PATIENTFORLØBETS REGISTRERINGER... 5 3 DATAFLOW FRA INDDATA

Læs mere

VEJLEDNING I ANSØGNING

VEJLEDNING I ANSØGNING VEJLEDNING I ANSØGNING OM DATA OG FORSKNINGSSAMARBEJDE GÆLDENDE FOR DEN LANDSDÆKKENDE AKUTLÆGEHELIKOPTERORDNING 2015 2020 Udarbejdet af Forskningsudvalget for Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning

Læs mere

30-dages, 1- og 5-års mortaliteten for lungekræft før og nu

30-dages, 1- og 5-års mortaliteten for lungekræft før og nu 30-dages, 1- og 5-års mortaliteten for lungekræft før og nu Kræftkirurgi mere end et håndværk 6. marts 2012 Axelborg, København Erik Jakobsen, Leder Dansk Lunge Cancer Register Landsdækkende godkendt og

Læs mere

Dansk Lunge Cancer Register

Dansk Lunge Cancer Register Dansk Lunge Cancer Register Udvikling og status Erik Jakobsen, leder Visionsmøde for de nationale kliniske kvalitetsdatabaser Tirsdag d. 16. juni 2009 Skejby Sygehus Hvad er Landsdækkende godkendt og støttet

Læs mere

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009. Emne: Afrapportering om aktuel forberedelse til akkreditering i psykiatrien

Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009. Emne: Afrapportering om aktuel forberedelse til akkreditering i psykiatrien REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. psykiatri- og socialområdets møde den 29. april 2009 Sag nr. 4 Emne: Afrapportering om aktuel forberedelse til akkreditering i psykiatrien 1 bilag Region Hovedstaden

Læs mere

DMCG.dk Repræsentantskabsmøde Torsdag d. 29. august 2013

DMCG.dk Repræsentantskabsmøde Torsdag d. 29. august 2013 Den Nationale Kliniske Kræftdatabase (DNKK) Implementering i Dansk Lunge Cancer Register Erik Jakobsen, Odense Universitetshospital DMCG.dk Repræsentantskabsmøde Torsdag d. 29. august 2013 05-09-2013 Hvorfor

Læs mere

Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13.

Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13. Socialstyrelsen Vejledning til ansøgning om udviklingsstøtte til projekter målrettet socialt udsatte grupper og fremme af integration 15.75.75.13. Ansøgningsfrist d. 9. maj 2016 kl. 12.00 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

DET NATIONALE DIABETESREGISTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 24

DET NATIONALE DIABETESREGISTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 24 DET NATIONALE DIABETESREGISTER 25 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 26 : 24 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 23 København S. Telefon: 7222 74 Telefax:

Læs mere

Retningslinjer for forskningsadgang til data fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser

Retningslinjer for forskningsadgang til data fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Retningslinjer for forskningsadgang til data fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Version 4.01, d. 25.09.15. Retningslinjerne for forskningsadgang er udarbejdet med udgangspunkt i

Læs mere

DSG Årsberetning 2015. Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Sarkom Gruppe (DSG)

DSG Årsberetning 2015. Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Sarkom Gruppe (DSG) DSG Årsberetning 2015 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Sarkom Gruppe (DSG) 1 Indholdsfortegnelse Titelark... 1 Indholdsfortegnelse... 2 Rapportudarbejdelse og medlemmer... 3 Bestyrelse

Læs mere

Fyraftenskursus for Privathospitaler og klinikker Den 1. marts 2016 DGI-byen. Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM

Fyraftenskursus for Privathospitaler og klinikker Den 1. marts 2016 DGI-byen. Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM Fyraftenskursus for Privathospitaler og klinikker Den 1. marts 2016 DGI-byen Kvalitetsovervågning og kvalitetsforbedring i DDKM Ved Mette Meldgaard Beckermann og Vibe Siegfried 1 Program Præsentation Kvalitetsudvikling

Læs mere

Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG)

Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) Vedtægter for Dansk Pancreas Cancer Gruppe (DPCG) 1 Formål 1.1 DPCG er en multidisciplinær og nationalt dækkende organisation, hvis hovedformål er at forbedre behandlingen og prognosen for patienter med

Læs mere

RKKP-handleplan; A=aflevering; M=milepæl, DFS=Fællessekretariatet; KC=kompetencecentrene

RKKP-handleplan; A=aflevering; M=milepæl, DFS=Fællessekretariatet; KC=kompetencecentrene RKKP-handleplan; =aflevering; M=milepæl, =Fællessekretariatet; =kompetencecentrene. Konsolidering/drift nsvarlig 1. Årsrapportering 1.1 Fuldt opdateret tidsplan 1.2. lle rapporter inden for 6/9 måneder

Læs mere

EPJ og andre datakilder som dataleverandør d til kliniske databaser realiteter og muligheder

EPJ og andre datakilder som dataleverandør d til kliniske databaser realiteter og muligheder EPJ og andre datakilder som dataleverandør d til kliniske databaser realiteter og muligheder Sten Christophersen Enhed for Klinisk Kvalitet En kvalitetsforbedringsproces - Audit Valg af kriterier for god

Læs mere

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering

Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering 21.03.2018 Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe indenfor Hjerterehabilitering Titel Kommissorium for klinisk koordinationsgruppe Hjerterehabilitering Dato og version D. 21. marts 2018 version 1.2

Læs mere

Hvem er registerudvalget hvilke skal opgaver er der (Lisbet, 10 min)

Hvem er registerudvalget hvilke skal opgaver er der (Lisbet, 10 min) DAGSORDEN Hvem er registerudvalget hvilke skal opgaver er der (Lisbet, 10 min) Hvad er min (James) særlige opgave og hvad er mine visioner for udvalget fremadrettet (James, 15 min) Hvilken særlig PROMs

Læs mere

Datafangst Praksis opsætning

Datafangst Praksis opsætning NY Sentinel Datafangst Indstillinger i Praksis opsætning Dansk Almenmedicinsk KvalitetsEnhed Hvad er nyt i Sentinel? Der er lavet omfattende ændringer i Sentinel Datafangst. Der er lavet helt nye funktioner,

Læs mere

Statens Serum Institut

Statens Serum Institut Statens Serum Institut Kristianiagade 12 2100 København Ø Telefon 35 44 84 06 Mobil 23 71 33 40 Mail mpk@dadl.dk www.selskaberne.dk Bekendtgørelse om landsdækkende og regionale kliniske kvalitetsdatabaser

Læs mere

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013

Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Område: Sundhedsstaben og Fælleskommunalt Sundhedssekretariat Dato: 28. februar 2013 Som led i satspuljeaftalen for 2012-2015 blev der afsat i alt 200,4 mio. kr. til en national handlingsplan for den ældre

Læs mere

Kartoffelafgiftsfonden

Kartoffelafgiftsfonden Kartoffelafgiftsfonden December 2015 Vejledning om revision af tilskudsmidler modtaget fra Kartoffelafgiftsfonden Når der modtages støtte fra Kartoffelafgiftsfonden, vil de særlige krav, der gælder for

Læs mere

Datakvalitet i kliniske kvalitetsdatabaser SHI Karen Marie Lyng, Gitte Banner-Voigt, Helle B.S Olsen, Charlotte Hedels

Datakvalitet i kliniske kvalitetsdatabaser SHI Karen Marie Lyng, Gitte Banner-Voigt, Helle B.S Olsen, Charlotte Hedels Datakvalitet i kliniske kvalitetsdatabaser SHI 2005 Karen Marie Lyng, Gitte Banner-Voigt, Helle B.S Olsen, Charlotte Hedels Hvem slukker branden hos en brandmands datter, når en brandmand går og slukker

Læs mere

Elektronisk Indberetning. Vejledning i indberetning af cancer

Elektronisk Indberetning. Vejledning i indberetning af cancer Elektronisk Indberetning Vejledning i indberetning af cancer Elektronisk indberetning Udgiver: Sundhedsdatastyrelsen Ansvarlig institution: Sundhedsdatastyrelsen Design: Sundhedsdatastyrelsen Copyright:

Læs mere

DHR DANSK HJERTEREGISTER Å RSBERETNING 2006

DHR DANSK HJERTEREGISTER Å RSBERETNING 2006 DHR DANSK HJERTEREGISTER Å RSBERETNING 2006 ÅRSBERETNING 2014 DANSK HJERTEREGISTER ÅRSBERETNING 2014 Dansk Hjerteregisters bestyrelse og Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet Beretningen

Læs mere

Anvendelse af patientrelaterede data til kvalitets-monitorering

Anvendelse af patientrelaterede data til kvalitets-monitorering Anvendelse af patientrelaterede data til kvalitets-monitorering Afdelingslæge, Ph.D. Klinisk lektor, Alma Becic Pedersen KCEB-Nord/Klinisk Epidemiologisk Afdeling Introduktion Der foregår indenfor sundhedsvæsenet

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 (Opdateret 24. november 2010) Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006

Læs mere

Landsdækkende database for kræft i tykog endetarm (DCCG) Addendum til National a rsrapport 2012 1. januar 2012 31. december 2012

Landsdækkende database for kræft i tykog endetarm (DCCG) Addendum til National a rsrapport 2012 1. januar 2012 31. december 2012 Landsdækkende database for kræft i tykog endetarm (DCCG) Addendum til National a rsrapport 2012 1. januar 2012 31. december 2012 Side 2 Rapporten udgår fra Statistisk bearbejdning af data og epidemiologisk

Læs mere

Skema til kortlægning af dataflow i STIL s produkter

Skema til kortlægning af dataflow i STIL s produkter Version 1.0 Skema til kortlægning af dataflow i STIL s produkter Dette skema anvendes til at kortlægge dataflowet i de STIL systemer, hvor der behandles personoplysninger. Skemaet skal udfyldes for alle

Læs mere

Perspektiver og ønsker for de private firmaers anvendelse af datasamlingen. v/jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent, Lif LVS årsmøde 23.

Perspektiver og ønsker for de private firmaers anvendelse af datasamlingen. v/jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent, Lif LVS årsmøde 23. Perspektiver og ønsker for de private firmaers anvendelse af datasamlingen v/jakob Bjerg Larsen, chefkonsulent, Lif LVS årsmøde 23. januar 2015 Industriens perspektiv Sundhedsdata er et værktøj, der kan

Læs mere

Rehabilitering til patienter med kræft 2015-2017. Implementeringsplan. - En vigtig brik

Rehabilitering til patienter med kræft 2015-2017. Implementeringsplan. - En vigtig brik Rehabilitering til patienter med kræft 2015-2017 Implementeringsplan - En vigtig brik Rikke Bagge Skou, Cand.scient.san.publ. Godkendt i december 2014 Forord I november 2014 påbegyndte arbejdet med at

Læs mere

Valideringsstudie på patienter fra Region Midtjylland i forbindelse med genetablering af blærecancerdatabasen DaBlaCa data

Valideringsstudie på patienter fra Region Midtjylland i forbindelse med genetablering af blærecancerdatabasen DaBlaCa data Valideringsstudie på patienter fra Region Midtjylland i forbindelse med genetablering af blærecancerdatabasen DaBlaCa data Introduktion Blærecancer 1700 nye tilfæde årligt Mand:kvinde = 2.78 National multidisciplinær

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats. Juni 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats. Juni 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats Juni 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 7/2013 om regionernes præhospitale

Læs mere

Retningslinjer for videregivelse af personoplysninger fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser (forskningsadgang)

Retningslinjer for videregivelse af personoplysninger fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser (forskningsadgang) Retningslinjer for videregivelse af personoplysninger fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser (forskningsadgang) Version 5.01, d. 27.06.19. Retningslinjerne for videregivelse af personoplysninger

Læs mere

GAPS. ABT Projekt: Genanvendelse af administrative patientdata til måling af den sundhedsfaglige kvalitet. E-sundhedsobservatoriets årsmøde 2010

GAPS. ABT Projekt: Genanvendelse af administrative patientdata til måling af den sundhedsfaglige kvalitet. E-sundhedsobservatoriets årsmøde 2010 ABT Projekt: Genanvendelse af administrative patientdata til måling af den sundhedsfaglige kvalitet GAPS E-sundhedsobservatoriets årsmøde 2010 Enhed for klinisk kvalitet (EKK) En del at kompetancecenter

Læs mere

Fælles national diabetesdatabase

Fælles national diabetesdatabase Fælles national diabetesdatabase i en EPJ-tid Projektleder Lasse Nørgaard Nationalt kompetencecenter for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser, region øst (KCØ) E-mail: ln25@bbh.hosp.dk EPJ-Observatoriets

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Koncept for forløbsplaner

Koncept for forløbsplaner Dato 13-03-2015 Sagsnr. 1-1010-185/1 kiha kiha@sst.dk Koncept for forløbsplaner 1. Introduktion Der indføres fra 2015 forløbsplaner for patienter med kroniske sygdomme jf. regeringens sundhedsstrategi

Læs mere

Kvalitetsudviklingsprojekt

Kvalitetsudviklingsprojekt Kvalitetsudviklingsprojekt Specialuddannelsen i kræftsygepleje Revideret august 2012 Revideret februar 2011 Indholdsfortegnelse Overordnet mål for 3. uddannelsesafsnit... 2 Formål med kvalitetsudviklingsopgaven...

Læs mere

hos statslige myndigheder

hos statslige myndigheder IT-Universitetet i København Rued Langgaards Vej 7 2300 København S Sendt til: itu@itu.dk 25. juni 2015 Udtalelse til anmeldelsen Videnskabelige og statistiske undersøgelser hos statslige myndigheder Datatilsynet

Læs mere

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams

Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams Værd at vide før indstilling af emner til nationale Lærings- og kvalitetsteams 1 Indhold Kravene til indhold i et LKT 3 Baggrund og formål 3 Kriterier for udvælgelse af LKT 3 LKT metodikken 5 Metoder 5

Læs mere

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen

Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbeskrivelse for afdelingsledelsen Jobbetegnelse Ledende overlæge/ledende bioanalytiker Sted Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Stillingsindehaver Ledende overlæge, Inge Panum Ledende bioanalytiker Organisatorisk

Læs mere

Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser

Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Projektleder Lasse Nørgaard Nationalt kompetencecenter for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser, region øst (KCØ) E-mail: ln25@bbh.hosp.dk

Læs mere

Principper for tildeling af tilskud

Principper for tildeling af tilskud Tilskud til frivilligt socialt arbejde jf. 18 i lov om social service Ansøgningsfrist mandag den 1. september 2014 Ansøgningsskemaet downloades og gemmes som et Word dokument, der navngives med foreningens

Læs mere

Bilag til udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem

Bilag til udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem 26. november 2014 J. nr. 14/23193 Bilag til udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem Bilag 2007_a... 4 Bilag 2007_b... 6 Bilag 2007_c... 7 Bilag

Læs mere

STARS* og arbejdet med national strategi for sundhedsdata. - Perspektiver og potentialer ved sundhedsdata

STARS* og arbejdet med national strategi for sundhedsdata. - Perspektiver og potentialer ved sundhedsdata STARS* og arbejdet med national strategi for sundhedsdata - Perspektiver og potentialer ved sundhedsdata Helle Ulrichsen Formand for STARS* - Strategisk Alliance for Register- og Sundhedsdata Informationstur

Læs mere

Den Tværsektorielle Grundaftale

Den Tværsektorielle Grundaftale Den Tværsektorielle Grundaftale 2015-2018 Samarbejdsaftale om telemedicinsk sårvurdering Indsatsområde: Sundheds-IT Samarbejdsaftale om telemedicinsk sårvurdering Region Nordjylland og Kommuner i Region

Læs mere

DaPeCa Årsberetning Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Peniscancer Cancer Gruppe (DaPeCa)

DaPeCa Årsberetning Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Peniscancer Cancer Gruppe (DaPeCa) DaPeCa Årsberetning 2017 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG.dk) Dansk Peniscancer Cancer Gruppe (DaPeCa) 0 Indholdsfortegnelse Rapportudarbejdelse og medlemmer... 2 Bestyrelse 2017... 2 Executive

Læs mere

Vejledning til ansøgere og projektholdere i Uddannelsespuljen

Vejledning til ansøgere og projektholdere i Uddannelsespuljen Vejledning til ansøgere og projektholdere i Uddannelsespuljen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Når du vil ansøge Uddannelsespuljen... 4 2.1 Hvem kan ansøge og til hvad?... 4 2.2 Uddannelsespuljens

Læs mere

Kvalitet. Dagens Mål 16-02-2016

Kvalitet. Dagens Mål 16-02-2016 1 Kvalitet Dagens Mål At få viden om kvalitetsbegrebet nationalt og lokalt for derigennem forstå egen rolle i kvalitetsarbejdet med medicinhåndtering. At kende og anvende relevante metoder og redskaber

Læs mere

Hvordan kan de kliniske kvalitetsdatabaser understøtte arbejdet med værdibaseret sundhed?

Hvordan kan de kliniske kvalitetsdatabaser understøtte arbejdet med værdibaseret sundhed? Hvordan kan de kliniske kvalitetsdatabaser understøtte arbejdet med værdibaseret sundhed? Konference om værdibaseret sundhed Mandag den 5. februar 2018 i Tivoli Hotel & Congress Center Opsummering Udviklingen

Læs mere

_2_mulighederAfgive vælgererklæring eller tilbagetrække støtte?

_2_mulighederAfgive vælgererklæring eller tilbagetrække støtte? Support Hvis du ikke kan finde svar på dine spørgsmål længere nede på siden, kan du kontakte partiet. Du kan stille spørgsmål til processen, eller til brugen af systemet ved at kontakte det parti du vil

Læs mere

Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse

Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse Projektplan version 0.1 1 Indholdsfortegnelse Projektgrundlag...3 Baggrund...3 Formål...4 Mål...4 Faser og Milepæle...5 Fase 1 (5 mdr):...5 Fase 2 (3 mdr):...5 Fase

Læs mere

Velkommen patient- eller pårørenderepræsentanter i RKKP

Velkommen patient- eller pårørenderepræsentanter i RKKP Velkommen patient- eller pårørenderepræsentanter i RKKP Tegning: Lars Andersen Introduktion Som patient eller pårørende har du et andet og vigtigt perspektiv på både dit eget og andres behandlingsforløb

Læs mere

Årlig opfølgning på specialeplanen STATUSRAPPORTER OG MONITORERING

Årlig opfølgning på specialeplanen STATUSRAPPORTER OG MONITORERING Årlig opfølgning på specialeplanen STATUSRAPPORTER OG MONITORERING 2017 Årlig opfølgning på specialeplanen Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Forslag til justeringer i Pakkeforløb for Hoved-halskræft. 6. juni 2011

Forslag til justeringer i Pakkeforløb for Hoved-halskræft. 6. juni 2011 Forslag til justeringer i Pakkeforløb for Hoved-halskræft 6. juni 2011 Ved programledelsesmødet for hoved-halskræft den 13. maj 2011 blev en række opgaver uddelegeret. De kræftpakkeansvarlige overlæger

Læs mere

Pilottest af Sikker Kirurgi Tjekliste

Pilottest af Sikker Kirurgi Tjekliste Pilottest af Sikker Kirurgi Tjekliste Tak for jeres deltagelse i pilottest af Sikker Kirurgi Tjeklisten, som er et projekt regionerne i fællesskab går ind i. Regionerne har udvalgt og understøtter afdelinger

Læs mere

Dokumentation af sikkerhed i forbindelse med databehandling

Dokumentation af sikkerhed i forbindelse med databehandling - Dokumentation af sikkerhed i forbindelse med databehandling Al databehandling, der er underlagt persondataloven, skal overholde de tekniske krav, der er opstillet i Datatilsynets bekendtgørelse 528 (sikkerhedsbekendtgørelsen).

Læs mere

Produktbeskrivelse for. Min-log service på NSP

Produktbeskrivelse for. Min-log service på NSP Produktbeskrivelse for service på NSP Sundheds professionel Borger Fagsystem / Serviceudbyder Sundhed.dk 1 2 3 (Registreringsservice) (Konsolideringsservice) (Udtræksservice) Indeks Database (oprydning)

Læs mere

Brug af kliniske kvalitetsdata. Jens Hillingsø, klinikchef, overlæge, ph.d., MPG Kirurgisk Klinik Ctx, Rigshospitalet

Brug af kliniske kvalitetsdata. Jens Hillingsø, klinikchef, overlæge, ph.d., MPG Kirurgisk Klinik Ctx, Rigshospitalet Brug af kliniske kvalitetsdata Jens Hillingsø, klinikchef, overlæge, ph.d., MPG Kirurgisk Klinik Ctx, Rigshospitalet Kvalitetsbegrebet Kvalitet Kvalitet: Egenskab ved en ydelse eller et produkt, der betinger

Læs mere

Guide til at udfylde klageskema. når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling

Guide til at udfylde klageskema. når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling Guide til at udfylde klageskema når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling Guide nr., version, april 06 Log på med nøglekort NemID Vi skal bruge mange oplysninger fra dig, når du vil klage

Læs mere

Landbrug & Fødevarer, Kvæg Forskningssekretariatet

Landbrug & Fødevarer, Kvæg Forskningssekretariatet Landbrug & Fødevarer, Kvæg Forskningssekretariatet 15. november 2011 Vejledning vedrørende skabelon for Projektbeskrivelse for 2013 projekt Der bedes udfyldt og indsendt en skabelon for hvert projekt.

Læs mere

Introduktion til Digital Post. Februar 2016

Introduktion til Digital Post. Februar 2016 Introduktion til Digital Post Februar 2016 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er relevant for dig, hvis du har brug for en introduktion til Administrationsportalen i Digital Post og hvad der skal

Læs mere

Dansk Pancreas Cancer Gruppe. ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Diagnostik og behandling anno 2011

Dansk Pancreas Cancer Gruppe. ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Diagnostik og behandling anno 2011 ØVRE GASTROINTESTINAL CANCER SEMINAR Diagnostik og behandling anno 2011 Styregruppe Dansk Pancreas Cancer Gruppe Repræsentanter fra behandlende afdelinger i DK (Dansk Kirurgisk Selskab)(DKS) (Dansk Selskab

Læs mere

Retningslinjer for videregivelse af personoplysninger fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser (forskningsadgang)

Retningslinjer for videregivelse af personoplysninger fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser (forskningsadgang) Retningslinjer for videregivelse af personoplysninger fra de støttede, landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser (forskningsadgang) Version 5.00, d. 05.07.18. Retningslinjerne for videregivelse af personoplysninger

Læs mere

Projekt opfølgende hjemmebesøg

Projekt opfølgende hjemmebesøg Projekt opfølgende hjemmebesøg 1. Projektets baggrund Ældre patienter med komplicerede behandlings- og plejebehov udgør en betydelig udfordring for koordineringen mellem sekundær- og primærsektoren. Erfaringen

Læs mere

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ Modellering og Standardisering Datalivscyklus G-EPJ Fordele ved EPJ i forhold til PPJ Ingen redundante data Forskning Kvalitetssikring og udvikling Automatiske indberetninger Rekvisition og svar funktionalitet

Læs mere

Indhold. Systemændringer i PAS og WebPAS Pr. 10. juni 2015

Indhold. Systemændringer i PAS og WebPAS Pr. 10. juni 2015 Systemændringer i PAS og WebPAS Pr. 10. juni 2015 Følgende vejledning indeholder en beskrivelse af de funktionsmæssige ændringer, der implementeres i PAS og WebPAS pr. 10. juni 2015. Vejledningen sendes

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere