Elektrificeringens begrundede anlægsoverslag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elektrificeringens begrundede anlægsoverslag"

Transkript

1 Notat Elektrificeringens begrundede anlægsoverslag I dette notat fremlægges Banedanmarks resultater fra udarbejdelsen af de begrundede anlægsoverslag for en videreførelse af elektrificeringen for strækningerne i Togfonden DK; Køge Nord-Næstved, Roskilde-Kalundborg, Fredericia-Aarhus, Aarhus- Lindholm, Lindholm-Frederikshavn, Vejle-Struer. Resume Banedanmark er overbevist om, at anlægsoverslagene kan holdes inden for overslagene i Den Strategiske Analyse fra 2011, som i forbindelse med fastlæggelsen af Togfonden DK er budgetteret til 8,7 mia. kr.(pl 2013), og forventer herudover, at de senere tilkomne anlægselementer til ekstra kørestrømsforsyning på det eksisterende net og kompensationsforanstaltninger også vil kunne rummes inden for denne samlede pris i strategianalysen. Dette vil blive afklaret efter gennemførelse af udbuddet. Banedanmarks vurdering inkluderer følgende tre korrektionsfaktorer: 1. Gevinsten fra Esbjerg-Lunderskov om forskellen mellem det begrundede anlægsoverslag og korrektionstillægget for programfasen. 2. Effekten af et samlet elektrificeringsprogram med udbud, der medfører europæisk konkurrence. 3. Gevinsten ved anvendelse af ny kørestrømsteknologi på baggrund af internationale benchmark for elektrificering, som en konkurrenceparameter i udbuddet. Endvidere indgår, at der til prissætningen af strækningerne i Den Strategiske Analyse er anvendt de relevante indices, mens der ved opgørelsen i forbindelse med Togfonden DK er anvendt moderniseringsstyrelsens indeksering. Gevinsterne er bl.a. vurderet på baggrund af Atkins A/S s videre projektering af elektrificeringen af strækningen Esbjerg - Lunderskov, Quartz+Co dokumenteret gevinst ved at samle elektrificeringen i et program og SBi Danish Research Institute forskningsrapport om den opnåede effekt ved store udbud og endelig gevinsten ved at anvende ny og moderne kørestrøms teknologi jf. Trafikstyrelsens benchmark i forbindelse med København-Ringsted projektet. Det bringer de begrundede anlægsoverslag for undersøgte strækninger i Togfonden DK ned på 8,035 mia. kr. (PL 2013). Herudover er der tilføjet to nye udgiftsposter på i alt 609 mio. kr., som bevidst ikke var medtaget i strategianalysen. Den første er, at der med elektrificeringen køres flere el-tog end i dag på de nuværende elektrificerede strækninger, derfor er der også beregnet udgifter til mere effekt i anlægget. Den anden er, at der er beregnet omkostnin-

2 ger til kompensering på grund af at elektrificeringens store strømtræk skævvrider elnettet. Det kunne de store kraftværker tidligere håndtere, men med vedvarende energi og decentral el-produktion er det ikke længere muligt jf. Energinet.dk. Disse elementer har ikke tidligere været en del af strategianalysen, og var dermed ikke medtaget i prissætningen for denne. Samlet udgør anlægsoverslaget således 8,644 mia. kr., der skal sammenholdes med overslaget i forbindelse med Togfonden DK på 8,7 mia. kr. Det skal understreges, at antallet af decimaler i disse angivelser ikke er et udtryk for præcisionen i estimaterne, men er medtaget for at kunne følge beregningerne der ligger bag. De begrundede anlægsoverslag I Den Strategiske Analyse fra 2011 har Niras A/S for Banedanmark udarbejdet et budgetoverslag efter Ny Anlægsbudgetterings fase 1 niveau (NAB 1). Disse overslag er i henhold til Ny Anlægsbudgettering tillagt et korrektionstillæg på 50 %. Efterfølgende har Niras A/S for Banedanmark udarbejdet de begrundede anlægsoverslag. Disse er bragt længere frem end et Ny Anlægsbudgetterings fase 1 niveau, men der er ikke for nogen anlægselementer udarbejdet prissætning på Ny Anlægsbudgettering fase 2 niveau (NAB 2). Tabel 0: De begrundede anlægsoverslag, korrektionstillæg 50 % (mio. kr. i 2013 PL.): Strækning: Togfonden DK Den Strategiske Analyse* De begrundede anlægsoverslag Mere effekt & kompensation Roskilde Kalundborg Fredericia Aarhus Aarhus Lindholm Lindholm - Frederikshavn ** Vejle Struer ** Sum * Den Strategiske Analyse fra 2011 priser er til brug for prissætning af Togfonden DK fremskrevet til 2013 ved hjælp af moderniseringsstyrelsens indeksering. Hvis den i stedet blev fremskrevet med de relevante indices, som det er gjort for de begrundede anlægsoverslag, vil den totalt blive 8,761 mio. kr. I Togfonden DK ses en afrunding på 274 mio. kr. **hastigheden for kørestrømsanlægget er 200 km/t mod 160 km/t i de begrundede anlægsoverslag Prisforøgelsen fra Den Strategiske Analyse og til de begrundede anlægsoverslag skyldes primært tilvejebringelse af mere viden, herunder en stigning i fysikomfanget samtidig med at Banedanmarks enhedspriser fastholdes. Anvendte enhedspriser og ændret fysikomfang I strategianalysen anvendes Banedanmarks enhedspriser pr. km spor, som vi kender fra det nuværende kørestrømsanlæg. Disse enhedspriser benyttes også til at prissætte den kommende elektrificering, selvom vi ved, at disse med dagens teknologi, er høje. Side 2(8)

3 Årsagen er, at Banedanmark ikke har en anden og bedre viden om prissætningen af et kørestrømsanlæg. Rambøll har for Banedanmark i 2012 gennemført benchmarking af det europæiske prisniveau for kørestrømsanlæg. Rambølls resultater viste store variationer i prisniveauet og kunne derfor ikke bidrage med mere brugbare eller solide priser til prissætningen end de priser og den viden, som Banedanmark allerede har fra det kendte kørestrømsanlæg i Danmark. I de begrundede anlægsoverslag benyttes derfor de samme enhedspriser pr. km spor plus en prissætning af den tilvejebragte større viden om konkrete kørestrømselementer. Den viden er særskilt prissat i de begrundede anlægsoverslag, hvilket får anlægsoverslaget til at stige. Den nye viden om elektrificeringsomfanget omhandler i hovedtræk følgende anlægselementer, som burde have været med i Den Strategiske Analyse: Fjernstyringen af køreledningsanlægget Fordelingsstationer og forsyning Potentialudligning og jording Tillæg for arbejde ved spor i drift Alle de nødvendige stations- og depotspor Denne bearbejdning og større viden nedbringer usikkerheden vedrørende projekternes fysiske omfang i forhold til strategianalysen og nærmer sig NAB 2 niveau. Nye udgiftsposter Udover anlægsudgiften til elektrificering af nye strækninger kræver det investering i det eksisterende el-net på 609 mio. kr. Dette var kendt på tidspunktet af Den Strategiske Analyse men kunne ikke prissættes på daværende tidspunkt, og var bevidst ikke medtaget. Elektrificeringsprogrammet har tilvejebragt oplysninger om behovet for mere effekt i det eksisterende system ved kørsel med flere el-tog ud fra København til Kalundborg, Aarhus og Lindholm, Struer og Frederikshavn samt om Energinet.dk s krav til kompenseringsanlæg. Kompenseringskravet skyldes, at elektrificeringens store strømtræk skævvrider el-nettet. Det kunne de store kraftværker tidligere håndtere, men med vedvarende energi og decentral el-produktion er det ikke længere muligt jf. Energinet.dk. Opgraderingen er fordelt for hver strækning som udløser dem, så der er sammenhæng mellem omkostning og årsag. Dette har ikke tidligere været en del af analysen og dermed ikke prissat. Side 3(8)

4 Korrektionsfaktorer til de begrundede anlægsoverslag 1. Gevinsten fra Esbjerg-Lunderskov om forskellen mellem det begrundede anlægsoverslag og korrektionstillægget for programfasen Niras A/S har tidligere for Banedanmark, som nu for her aktuelle strækninger, udarbejdet et begrundet anlægsoverslag for strækningen Esbjerg - Lunderskov. Anlægsudgiften blev skønnet til mio. kr. (NAB 1). I den videre projektering på programfaseniveau og en prissætning på grundlag heraf har Atkins A/S udarbejdet et konsolideret anlægsoverslag på 997 mio. kr. (NAB 2). Det giver en besparelse på 182 mio. kr. svarende til et fald på 18,3 %. Der er ikke ændret på enhedspriserne. Det konsoliderede anlægsoverslag dækker over få ændringer i fysikomfang på mellempostniveau men viser, at niveauet i det begrundede anlægsoverslag er velunderbygget, og dokumenterer at anlægsoverslagenes fysik er korrekt. Prisforskellen er derfor primært differencen mellem de to korrektionstillæg. Der blev tillagt 50 % til de begrundede anlægsoverslag for at rumme mulige ændringer i fysikomfang og 30 % til fysik estimatet i programfaserapporten, hvor usikkerheden er mindre. Dette giver det reducerede anlægsoverslag. Det begrundede anlægsoverslag er verificeret i detaljer for strækningen Lunderskov Esbjerg, og har vist sig dækkende. Det samme forventes at gøre sig gældende for de øvrige strækninger. Derfor findes det berettiget at nedjustere de begrundede anlægsoverslag til 30 % i korrektionstillæg. Tabel 1: De begrundede anlægsoverslag, korrektionstillæg 30 % (mio. kr. i 2013 PL.): Strækning: Togfonden DK Den Strategiske Analyse* De begrundede anlægsoverslag Mere effekt & kompensation Roskilde Kalundborg Fredericia Aarhus Aarhus Lindholm Lindholm - Frederikshavn ** Vejle Struer ** Sum * Den Strategiske Analyse fra 2011 priser er til brug for prissætning af Togfonden DK fremskrevet til 2013 ved hjælp af moderniseringsstyrelsens indeksering. Hvis den i stedet blev fremskrevet med de relevante indices, som det er gjort for de begrundede anlægsoverslag, vil den totalt blive 8,761 mio. kr. I Togfonden DK ses en afrunding på 274 mio. kr. **hastigheden for kørestrømsanlægget er 200 km/t mod 160 km/t i de begrundede anlægsoverslag Side 4(8)

5 2. Effekten af et samlet elektrificeringsprogram med udbud, der medfører europæisk konkurrence. I forbindelse med Den Strategiske Analyse af elektrificering af jernbanen blev der peget på muligheden for at samle elektrificeringsarbejderne i store udbudspakker, enten som én samlet elektrificeringspakke, der omfatter alle elektrificeringsprojekter, som skal gennemføres i perioden frem til 2025, eller som to selvstændige pakker, én for Sjælland og én for Jylland. Formålet med at samle elektrificeringen i et program og dermed udbyde i store funktionsudbudspakker er en forventning om, at der derved opnås størst mulig europæisk konkurrence og stordriftsfordele samt adgang til state of the art teknologi og de nyeste udførelsesmetoder, herunder at udbyde arbejderne som en design, build and operate kontrakt (evt. maintenance). For at verificere relevansen af at tilrettelægge elektrificeringsarbejdet som skitseret ovenfor har Quartz+Co udarbejdet en business case, der bekræfter, at der vil være fordele at hente ved at samle elektrificeringsopgaverne under ét, og ved at gennemføre funktionsudbud snarere end detailudbud. Effekterne af den øgede konkurrence på europæisk niveau og af stordriftsfordelene afhænger af markedssituationen på tidspunktet for udbud, som fx kobberprisen, opgavens størrelse, og spærringerne for arbejdets gennemførelse, men Quartz+Co vurderer, at de mulige gevinster er i størrelsesordenen 6-7 %. Endvidere har SBi Danish Research Institute, Aalborg Universitet 2010 udviklet en matematisk model, der udregner learning curve effekten som en korrektionsfaktor, der prissætter gevinsten ved det gentagne arbejdes indlæringseffekt, som der fx opnås ved et større antal brobyggerier og større elektrificeringer af banen. Korrektionsfaktoren vurderes til at ligge i området 6-12 %. Denne metode er bl.a. anvendt ved prissætning af den ny bane København-Ringsted. Erfaringerne indtil videre er, at de forudsatte besparelser realiseres bl.a. på bropakkerne, og erfaringerne overføres derfor til Elektrificeringsprogrammet. På den baggrund vurderer Banedanmark, at de store funktionsudbud appellerer til de europæiske elektrificeringsleverandører. Omfanget og den efterfølgende drift gør det attraktivt at byde på opgaven, hvilket tiltrækker europæisk spidskompetence og ekspertise. Herudover vil Banedanmark nyttiggøre erfaringerne fra udbud af Signalprogrammet, anbefalingerne fra budgetanalyserne om markedsanalyse, og løbende dialog med markedet også i de indledende faser samt udbud efter forhandling. Konkret var Signalprogrammet oprindelig prissat til 24 mia.kr. Heri var forudsat et skift til en ny fælles europæisk teknologi, en samlet udrulning med stordriftsfordele og en programorganisering uden at disse elementer nødvendigvis kunne prissættes. Der blev efter udbud opnået en besparelse på 4,75 mia. kr. svarende til 19,8 %. Side 5(8)

6 Banedanmark forventer tilsvarende, at der for Elektrificeringsprogrammet vil være fordele ved at udnytte disse værktøjer, svarende til Banedanmarks øvrige store anlægsog fornyelsesprojekter, og indregner et besparelsespotentiale på 8 %. Tabel 2: De begrundede anlægsoverslag (30 %) inklusive stordriftsfordel på 8 % (mio. kr. i 2013 PL.): Strækning: Togfonden DK Den Strategiske Analyse* De begrundede anlægsoverslag Mere effekt & kompensation Roskilde Kalundborg Fredericia Aarhus Aarhus Lindholm Lindholm - Frederikshavn ** Vejle Struer ** Sum * Den Strategiske Analyse fra 2011 priser er til brug for prissætning af Togfonden DK fremskrevet til 2013 ved hjælp af moderniseringsstyrelsens indeksering. Hvis den i stedet blev fremskrevet med de relevante indices, som det er gjort for de begrundede anlægsoverslag, vil den totalt blive mio. kr. I Togfonden DK ses en afrunding på 274 mio. kr. **hastigheden for kørestrømsanlægget er 200 km/t mod 160 km/t i de begrundede anlægsoverslag 3. Gevinsten ved anvendelse af ny kørestrømsteknologi på baggrund af internationale benchmark for elektrificering, som en konkurrenceparameter i udbuddet. I de begrundede anlægsoverslag er der taget udgangspunkt i anvendelsen af Banedanmarks nuværende kørestrømsanlæg, som er dansk udviklet og som man hidtil har brugt på Banedanmarks strækninger. Dette køreledningsanlæg er baseret på en høj grad af detaljering og individuel tilpasning. Således er hver enkelt mast beregnet med hensyn til styrkeforhold og påspændingsbeslag er lavet individuelt og kan ikke ændres. Mastetypen er fremstillet af et ret dyrt materiale. Der er dog ikke elektrificeret i mange år, og meget tyder på at standard kørestrømsanlæg i dag kan leveres væsentligt billigere. Der anvendes således typisk billigere materialer, og standardkomponenter der kan tilpasses de lokale forhold. Selvom Rambøll i 2012 ud fra en teknisk vinkel gennemførte en benchmarking af det europæiske prisniveau for kørestrømsanlæg der viste store variationer i prisniveauet og kunne derfor ikke bidrage til en bedre prissætning end de priser og den viden, som Banedanmark allerede har fra et kendt kørestrømsanlæg, som dog ikke er the state of art, så viser Quartz+Co prisbenchmarking, at der er store gevinster at hente i ny og moderne teknologi. Quartz+Co s benchmarking, der er en kommerciel og ikke en teknisk tilgang viser en gennemsnitspris på 1,56 mio. kr. pr. km spor mod Niras s pris i de begrundede anlægsoverslag for Banedanmarks nuværende kørestrømsanlæg på 2,4 mio. kr. uden korrektionstillæg og 3,7 mio. kr. pr. km spor inklusive 50 % korrektionstillæg. Det er en forskel som understøtter en forventning om, at nyt og moderne teknologi vil nedbringe elektrificeringsudgiften. Side 6(8)

7 Kørestrømspriserne er blandt andet fra UIC (Union International de Chemin de fer) 2002 og flere europæiske lande som Sverige, Finland, Polen, Tyskland i årene Der ses variation på landsbasis, hvor Polen er billigst og Tyskland ligger højest. I Trafikstyrelsens notat Sammenligning af anlægspriser fremgår det, at de danske anlægsestimater for blandt andet kørestrømsanlæg ligger et pænt stykke over det europæiske prisniveau. Derfor blev anlægsoverslaget for kørestrøm i beslutningsgrundlaget for Den nye bane København - Ringsted korrigeret med en faktor 0,8 svarende til en besparelse på 20 %. Banedanmark vurderer, at leverandørerne vil tilbyde afprøvede standardprodukter med minimums vedligeholdelse, når leverandøren for en årrække får tildelt driftsansvaret. Banedanmark vurderer også, at leverandørerne vil udvikle og designe anlæggene billigst muligt, når leverandørerne bliver udsat for europæisk konkurrence. Samme tendens ses i Banedanmarks Signalprogram. På baggrund af mængden, den europæiske konkurrenceudsættelse og funktionsudbuddet, der inkluderer design, build & operate, vurderes, at elektrificeringsudgiften reduceres i forhold til Banedanmarks estimat for det nuværende anlæg. Banedanmark finder derfor belæg for at indregne samme korrektionsfaktor på 0,8 i elektrificeringsudgiften som i beslutningsgrundlaget for Den nye bane København Ringsted selvom gevinsten ifølge Quartz+Co kunne vurderes større. Tabel 3: De begrundede anlægsoverslag(30 %) inklusive stordriftsfordel (8 %) og moderne teknologi (20 % på selve el-anlægget),(mio. kr. i 2013 PL.): Strækning: Togfonden DK Den Strategiske Analyse* De begrundede anlægsoverslag Mere effekt & kompensation Roskilde Kalundborg Fredericia Aarhus Aarhus Lindholm Lindholm - Frederikshavn ** Vejle Struer ** Sum * Den Strategiske Analyse fra 2011 priser er til brug for prissætning af Togfonden DK fremskrevet til 2013 ved hjælp af moderniseringsstyrelsens indeksering. Hvis den i stedet blev fremskrevet med de relevante indices, som det er gjort for de begrundede anlægsoverslag, vil den totalt blive mio. kr. I Togfonden DK ses en afrunding på 274 mio. kr. **hastigheden for kørestrømsanlægget er 200 km/t mod 160 km/t i de begrundede anlægsoverslag Indstilling På baggrund af de gennemførte analyser, Banedanmarks videre projektering af elektrificering af strækningen Esbjerg Lunderskov, den forventede gevinst ved at organisere elektrificeringen som et program og ny og moderne teknologi er Banedanmark overbevist om, at anlægsoverslagene kan holdes inden for overslagene i Den Strategiske Analyse fra 2011, og forventer herudover, at de senere tilkomne anlægs- Side 7(8)

8 elementer til ekstra kørestrømsforsyning på det eksisterende net og kompensationsforanstaltninger også vil kunne rummes inden for den samlede pris i strategianalysen. Dette vil blive afklaret efter gennemførelse af udbuddet. Banedanmark finder det derfor rigtigt at fastholde det i Togfonden DK afsatte budget. Referencer: Trafikaftalen om En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 Trafikaftalen om Bedre mobilitet af 26. november 2010 Trafikaftalen om Elektrificering af jernbanen mv. af 7. februar 2012 Niras A/S rapport Strategisk analyse af elektrificering af banenettet 2011 Niras A/S rapport De begrundede anlægsoverslag inklusive bilag for strækninger Køge Nord Næstved, Roskilde Kalundborg, Fredericia Aarhus, Aarhus Lindholm 2013 Grontmij kvalitetssikringsrapporter 2013 for hhv. strækningerne Køge Nord Næstved mf. og strækningerne Vejle-Struer, Lindholm Frederikshavn. Niras A/S rapport Begrundet anlægsoverslag Esbjerg Lunderskov 2012 inklusive bilag Rambøll kvalitetssikringsrapport 2011 Atkins A/S programfaserapporten for Esbjerg Lunderskov 2013 Grontmij kvalitetssikringsrapport 2013 Quartz+Co rapport og præsentation (3stk.) marts 2013 SBi 2010:03 Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet: The repetition effect in building and construction works. A literature review 2010 Rambøll A/S benchmarking jf. Bilag 14 FLN E Kørestrøm, April 2012 (Bilag til de begrundede anlægsoverslag. Trafikstyrelsen, Udenlandske baner, Sammenligning af anlægspriser, september 2009 Deloittes kvalitetssikring af 23. august 2013 Side 8(8)

Elektrificering af strækningerne i Togfonden DK.

Elektrificering af strækningerne i Togfonden DK. Notat 30.08.13 Elektrificering af strækningerne i Togfonden DK. Transportministeriet har gennemført kvalitetssikring af Banedanmarks redegørelse for resultaterne af de begrundede anlægsoverslag for en

Læs mere

Ekstern kvalitetssikring Tilpasning af anlægsoverslag for elektrificering

Ekstern kvalitetssikring Tilpasning af anlægsoverslag for elektrificering Ekstern kvalitetssikring Tilpasning af anlægsoverslag for elektrificering Transportministeriet 23. august 2013 Rapport Indholdsfortegnelse Forord 1 Resume 2 Elektrificering af det danske jernbanenet 2

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 09.05.2012 Oplæg på Banebranchens konference ved Martin Munk Hansen, Områdechef i Banedanmark Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politiske

Læs mere

Elektrificering af banenettet

Elektrificering af banenettet Elektrificering af banenettet Strategisk analyse 01.10.2012 Oplæg på TØF-konference ved Betina Søreide, Stabschef i Banedanmark Anlægsudvikling Dagens program Strategisk analyse af elektrificering Politisk

Læs mere

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 50 Folketinget 2018-19 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30.11 2018. Transport-, Bygnings-

Læs mere

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel

Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretids-forbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Effekter af køretidsforbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Projektets formål: At analysere sandsynlige/mulige effekter

Læs mere

Banedanmark elektrificerer

Banedanmark elektrificerer Banedanmark elektrificerer Fra 2014 2026 elektrificerer vi store dele af det danske jernbanenet Frem til 2026 elektrificerer Banedanmark ca. 820 km af det statslige jernbanenet. I alt elektrificerer vi

Læs mere

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet Strategisk analyse af elektrificering af banenettet - Hovedkonklusioner INDHOLDSFORTEGNELSE 01 Resumé 3 02 Baggrund for analysen om elektrificering 6 03 Hvad indebærer elektrificering? 8 3.1 Fordele og

Læs mere

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16

Banedanmarks infrastrukturportefølje Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 75 Offentligt Banedanmarks infrastrukturportefølje 2018-2023 Togfondsforligskredsmøde d. 14/11-16 1 Hovedprincipper i re-planlægning af strækninger

Læs mere

Banedanmarks anbefaling til forligskredsen mhp. fasegodkendelse af Signalprogrammet november 2018

Banedanmarks anbefaling til forligskredsen mhp. fasegodkendelse af Signalprogrammet november 2018 Notat 16. november 2018 Banedanmarks anbefaling til forligskredsen mhp. fasegodkendelse af Signalprogrammet november 2018 På forligskredsmødet den 15. november 2017 blev forligskredsen bag aftale om En

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 1. november 2013 2013-3720 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 K Telefon 41

Læs mere

Banedanmark elektrificerer

Banedanmark elektrificerer Banedanmark elektrificerer Se, hvordan vi elektrificerer store dele af det danske jernbanenet I de kommende år elektrificerer Banedanmark cirka 820 kilometer af det statslige jernbanenet. Samlet bliver

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 5. november 2015 2015-6435 Frederiksholms Kanal

Læs mere

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 Notat 06.11.2015 Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 1. Indledning Banedanmarks plan for udviklingsstrategi for jernbanen 2015-2020 er udarbejdet med henblik på at rammesætte

Læs mere

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2

OMBYGNING AF RINGSTED STATION OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Grundlag 2 BANEDANMARK OMBYGNING AF RINGSTED STATION ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OPGØRELSE AF BEVILLINGSBEHOV INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundlag

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

Høringsnotat. - Idefasehøring

Høringsnotat. - Idefasehøring Høringsnotat - Idefasehøring Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Oktober 2012 OktoberDecember 2011 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-164-6

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere

Review af Signalprogrammet

Review af Signalprogrammet Review af Signalprogrammet 1 Ombordudstyr Udrustning er forsinket, men Deloittes kategorisering af togtypernes kompleksitet Der er forskel på, hvor svært det er, at udruste tog. Første Nordjyske tog ombordudrustet

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Køge Nord - Næstved Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-184-4 Forord Som led i et større elektrificeringsprogram

Læs mere

Alternativ Faxe Kommune. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Alternativ Faxe Kommune. Elektrificering Køge Nord - Næstved Elektrificering Køge Nord - Næstved Godkendt dato Godkendt af 20.12.2013 Jakob Kirkegaard Senest revideret dato Senest revideret af 20.12.2013 Grontmij A/S Alternativ for Faxe Kommune Banedanmark Anlægsudvikling

Læs mere

Banedanmarks kommende projekter

Banedanmarks kommende projekter Banedanmarks kommende projekter Geoteknikerdag 2015 29.05.2015 Præsenteret for Geoteknisk Forening af Jimi Okstoft, Anlægsudvikling 1 Program Introduktion (3 min) Timemodellen (19 min) o 1. etape København-Odense

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-141-7 Forord Med den politiske

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet

Resumerapport. Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Hastighedsopgradering i forbindelse med Signalprogrammet Resumerapport Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-174-5 Resumerapport Indhold

Læs mere

Signalprogrammet - resultat af replanlægning oktober 2016

Signalprogrammet - resultat af replanlægning oktober 2016 Transport- og Bygningsudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 15 Offentligt Signalprogrammet - resultat af replanlægning oktober 2016 Præsentation for Transport- og Bygningsudvalget 11.10.2016 1 Tidslinie 2005

Læs mere

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren Lasse Winterberg, De seneste aftaler Aftalerne bygger i vid udstrækning oven på En Grøn Transportpolitik En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvej

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Elektrificering i Danmark. Alex Landex

Elektrificering i Danmark. Alex Landex Elektrificering i Danmark - er vi tæt på? Alex Landex Trafikinvesteringsplanen Nye signaler i hele landet København Ringsted Ringmetro i København Dobbeltspor Lejre Vipperød Vamdrup Vojens Vordingborg

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt. Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt. Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 310 Offentligt Forligskredsmøde om Signalprogrammet Marts 2019 Opfølgning fra forligskredsmødet i november 2018 På forligskredsmødet den

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Fredericia og Vejle kommuner Borgermøde i DGI Huset i Vejle d. 24. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 382 Offentligt. Beslutningsgrundlag. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 382 Offentligt. Beslutningsgrundlag. Elektrificering Køge Nord - Næstved Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 382 Offentligt Beslutningsgrundlag Elektrificering Køge Nord - Næstved Beslutningsgrundlag Indhold Side Sammenfatning 4 Projektet 7 Køge Kommune 8 Faxe Kommune

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

Bilag 2B: Oplæg til beslutning om fælles udbud af bredbånd i Nordjylland

Bilag 2B: Oplæg til beslutning om fælles udbud af bredbånd i Nordjylland Bilag 2B: Oplæg til beslutning om fælles udbud af bredbånd i Nordjylland Formål, Baggrund og Indhold: Beslutningsoplægget skal give et godt, velunderbygget og solidt grundlag for en beslutning hos de nordjyske

Læs mere

Togfonden og Timemodellen

Togfonden og Timemodellen Togfonden og Timemodellen - fra vision til beslutning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsen og Banedanmark Banekonferencen 14. maj 2014 28,5 mia. kr. til historisk modernisering

Læs mere

Fremtiden på jernbanen. Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019

Fremtiden på jernbanen. Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019 Fremtiden på jernbanen Jan Albrecht Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Jernbanesikkerhedskonference Januar 2019 Overblik: Væksten på jernbanen Overblik: besluttede projekter nov. 17 Åbningsdatoer ændres

Læs mere

Jernbanen nord for Århus

Jernbanen nord for Århus Jernbanen nord for Århus Elektrificering af jernbanenettet i Aalborg Trafikdage 2010 24. august 2010 Tommy O. Jensen, Atkins Danmark Tommy O. Jensen / Atkins Danmark 1 Jernbanenettet i Hirtshals Skagen

Læs mere

Teknisk gennemgang af FFL18

Teknisk gennemgang af FFL18 Finansudvalget 2016-17 L 216 Bilag 3 Offentligt Teknisk gennemgang af FFL18 31. august 2017 Side 1 Nye initiativer på FFL18 Nye Anlægsprojekter 195,8 mio. kr. til etablering af kørsel i nødspor på vestfynsk

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery

Transportudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 411 Offentligt (02) Ringsted Summery Ringsted Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Forfatter: xaha Mail: xaha@bane.dk

Læs mere

Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift

Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift Dato: 6. juli 2017 Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift Sammenfatning 1 Om analysen Denne analyse er gennemført af Lauritzen Consulting v/ Finn Lauritzen for CEPOS. Analysen af togområdet

Læs mere

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Aarhus Kommune Borgermøde i Ceres Park og Arena d. 29. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting Consulting Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk g Notat Uddybning

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Sporspærringer Jævnfør SR

Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Sporspærringer Jævnfør SR Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Sporspærringer Jævnfør SR 73 4.8.1 Det Trafikale Driftansvar Retningslinjer for anvendelse og omfang af - Kortvarige Spor-spærringer Jævnfør SR 73

Læs mere

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER

PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER PRESSEFAKTAARK REGIONALE HASTIGHEDSOPGRADERINGER Dato J. nr. For at give et samlet løft til togtrafikken i hele landet og forstærke den lokale gevinst ved Timemodellen, hastighedsopgraderes en række regionale

Læs mere

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet

Strategisk analyse af elektrificering af banenettet Strategisk analyse af elektrificering af banenettet - Opgave A, strategianalysen Udført Kontrol Godkendt CNi KLB CNi Udarbejdet af: Udarbejdet for: NIRAS A/S Sortemosevej 2 3450 Allerød www.niras.dk Banedanmark

Læs mere

2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi 1. 2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi

2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi 1. 2 Tilgang til opdatering af driftsøkonomi LETBANESEKRETARIATET AALBORG LETBANE/BRT FASE 2 - UDVIKLING I DRIFTSØKONOMI FOR ETAPE 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk ARBEJDSNOTAT INDHOLD

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

brug af ny anlægsbudgettering

brug af ny anlægsbudgettering Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om brug af ny anlægsbudgettering

Læs mere

8 udbudspakker til fremtidens jernbane

8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 8 udbudspakker til fremtidens jernbane 8 udbudspakker til fremtidens jernbane Udgiver Brancheforeningen Dansk Tog Tekst og layout Dansk Tog Foto Patrik Engstöm/Stefan Nilsson/Lars E/SJ/Arriva Tryk

Læs mere

Fremtidens Tog. - helt nye muligheder. Valdemar Troelsø, materielchef. Den Danske Banekonference. Den Danske Banekonference. 21.

Fremtidens Tog. - helt nye muligheder. Valdemar Troelsø, materielchef. Den Danske Banekonference. Den Danske Banekonference. 21. Fremtidens Tog - helt nye muligheder Den Danske Banekonference Valdemar Troelsø, materielchef Den Danske Banekonference 1Valdemar Troelsø, materielchef, DSB Togfonden DK skaber muligheder for kunderne

Læs mere

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 11. december 2013

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 11. december 2013 Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus Lars Wittrup Jensen 11. december 2013 Agenda Introduktion og baggrund Metode Resultater Perspektivering og Trafikstyrelsens arbejde Konklusion 1 Timemodellen

Læs mere

Effekter af køretidsforbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Mathias Henning, NIRAS A/S

Effekter af køretidsforbedringer ved kørsel med elektrisk togmateriel Mathias Henning, NIRAS A/S Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren

Gods på Bane. Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren Gods på Bane Et samarbejde om jernbane løsninger i Nordic Link Korridoren NTN møde i Vejle, 08.11.2016 Præsentation ved Michael Stie Laugesen Afdelingsleder NTU 1 EU s målsætning for gods på bane Senest

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt. Nedlæggelse og sikring af overkørsler

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt. Nedlæggelse og sikring af overkørsler Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 338 Offentligt Nedlæggelse og sikring af overkørsler 1 3 Politiske aftaler En grøn transportpolitik af 29. januar 2009 Nye initiativer som

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 329 Offentligt Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Sammenfatning Med politisk aftale om udmøntning

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Status om Signalprogrammet November 2018

Status om Signalprogrammet November 2018 Status om Signalprogrammet November 2018 Milepæl 1: Vi har taget teststrækningen i Nordjylland i brug! Den 21. oktober 2018 blev det nye signalsystem taget i brug mellem Lindholm og Frederikshavn. 21 tog

Læs mere

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025.

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025. Notat Til: Region Sjælland Kopi til: PEG + Regionstog Sagsnummer Sagsbehandler TFR Direkte +45 36 13 16 00 Fax - TFR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. marts 2015 Investeringsbehov

Læs mere

- Sammenligning af anlægspriser

- Sammenligning af anlægspriser Udenlandske baner - Sammenligning af anlægspriser September 2009 København-Ringsted projektet 3 Udenlandske baner Forord Forord Dette notat omhandler en benchmarking en sammenlignende undersøgelse af

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030

Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780333 Fax 7262 6790 rjas@tbst.dk www.tbst.dk Notat Trafikdata til grundlag for støjberegninger 2014 og 2030 Trafik- og Byggestyrelsen udarbejder jernbanedata,

Læs mere

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen

Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbanen Med 200 km/t fra Ringsted til Femern 30.04.2015 Præsenteret for Banebranchen af Jens Ole Kaslund 1 De store programmer er centralt placeret i Banedanmarks

Læs mere

Status for anlægs- og byggeprojekter

Status for anlægs- og byggeprojekter Status for anlægs- og byggeprojekter Transport- og Bygningsministeriet 2. halvår 2015 Status for anlægs- og byggeprojekter Transport- og Bygningsministeriet 2. halvår 2015 Indhold 1. INDLEDNING... 8 2.

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Aalborg Kommune & Rebild Kommune Borgermøde i Gigantium, 31. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Banedanmarks Anlægsplan 2030

Banedanmarks Anlægsplan 2030 Banedanmarks Anlægsplan 2030 Opdatering juni 2019 Banedanmarks Anlægsplan 2030 Økonomi & Planlægning Telefon banedanmark@bane.dk Opdatering juni 2019 Strategisk Planlægning 8234 0000 banedanmark.dk Version

Læs mere

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson

Ny anlægsbudgettering. Af Peter Jonasson Ny anlægsbudgettering Af Peter Jonasson Baggrund Gentagende kritik at budgetteringen af større statslige anlægsprojekter. Både nyere dansk forskning og internationale erfaringer (f.eks. Norge og England)

Læs mere

Banedanmarks reviderede anlægsplan for perioden

Banedanmarks reviderede anlægsplan for perioden Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 128 Offentligt Notat 22-12-2016 Banedanmarks reviderede anlægsplan for perioden 2018-2026 Der skal de kommende år gennemføres en lang række

Læs mere

DSB s trafikale vej mod 2030

DSB s trafikale vej mod 2030 DSB s trafikale vej mod 2030 Aalborg Trafikdage 26. august 2019 Morten Johnsen, Langsigtet planlægning Et årti med transition for jernbanen Kunder Infrastruktur Nyt elmateriel Transitionsperiode 2 Kunder

Læs mere

Lovforslag 152 Ombygning af Ringsted station 1. behandling den 25. marts Ole Lund Jensen, Holstebro / Thomas Albøg Olsen, Ringsted

Lovforslag 152 Ombygning af Ringsted station 1. behandling den 25. marts Ole Lund Jensen, Holstebro / Thomas Albøg Olsen, Ringsted Transportudvalget 2013-14 L 152 Bilag 13 Offentligt Lovforslag 152 Ombygning af Ringsted station 1. behandling den 25. marts 2014 1 1 Ole Lund Jensen, Holstebro / Thomas Albøg Olsen, Ringsted 1 1. Løsningen

Læs mere

Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg

Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg Maj 2017 Beslutningsgrundlag Elektrificering Roskilde-Kalundborg 2 Sammenfatning Med politisk aftale om udmøntning af Togfonden fra 2014 er der afsat

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde på Solbjerg Skole Torsdag den 25. juni 2015 Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde i Grumstrup forsamlingshus Onsdag den 24. juni 2015 Dagens program Kl. 19.00

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Takstanalyse budget 2012 Det specialiserede socialområde og undervisningsområde i region sjælland

Takstanalyse budget 2012 Det specialiserede socialområde og undervisningsområde i region sjælland Sagsnr.: 2010-88797 Dato: 14-02-2012 Dokumentnr.: 2012-61355 Sagsbehandler: John Michael Frejlev Cpr.: Takstanalyse budget 2012 Det specialiserede socialområde og undervisningsområde i region sjælland

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Den samlede økonomi. Resume

Den samlede økonomi. Resume Den samlede økonomi Resume Der er udarbejdet en ambitiøs plan for skybrudssikring af Frederiksberg og resten af københavnsområdet. En del af planen inkluderer følgende hovedinvesteringer for Frederiksberg

Læs mere

OMBYGNING AF RINGSTED STATION UDSKUDTE LØSNINGER MED UDGANGSPUNKT I UDFØRT 0+-ALTERNATIV INDHOLD. 1 Indledning

OMBYGNING AF RINGSTED STATION UDSKUDTE LØSNINGER MED UDGANGSPUNKT I UDFØRT 0+-ALTERNATIV INDHOLD. 1 Indledning Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 598 Offentligt BANEDANMARK OMBYGNING AF RINGSTED STATION UDSKUDTE LØSNINGER MED UDGANGSPUNKT I UDFØRT 0+-ALTERNATIV ADRESSE

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

Billundbanen skal afgøres til april

Billundbanen skal afgøres til april Letbaner.DK Helge Bay Østergade 16 8660 Skanderborg mobil: 30 34 20 36 mail: hb@letbaner.dk 21.02.14 opdat. 27.02.2014 Uddybende artikel Billundbanen skal afgøres til april Rhonexpress fungerer som lufthavnsbane

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland

Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland Notat om det fremtidige behov for råstoffer i Region Sjælland Den samlede årlige indvinding af sand, grus og sten og kalk/kridt i regionen var i 2009 på ca. 5,3 mio. m 3. Heraf udgjorde indvinding af kalk

Læs mere

1 Baggrund. 2 Forudsætninger. Frederikssund Kommune Anlægsbro for Skjelskør Anlægsoverslag. Notat

1 Baggrund. 2 Forudsætninger. Frederikssund Kommune Anlægsbro for Skjelskør Anlægsoverslag. Notat 29. november 2017 Notat Frederikssund Kommune Anlægsbro for Skjelskør Anlægsoverslag Projekt nr.: 230149 Dokument nr.: 1226061406 Version 3 Revision 0 Udarbejdet af JKRU Kontrolleret af LUT Godkendt af

Læs mere

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau?

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? N O T AT 18. januar 2012 J.nr. 3401/1001-3799 Ref. AHK Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? I forhandlingerne om finansieringsbehovet i regeringens energiudspil

Læs mere

19. september Sagsbehandler Sune Clausen. Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter

19. september Sagsbehandler Sune Clausen. Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Direktionssekretariatet NOTAT 19. september 2017 Sammenhæng mellem befolkning og anlægsudgifter Sagsbehandler Sune Clausen I alle danske kommuner må der forventes

Læs mere

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt

Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 416 Offentligt Afrapportering Fjern- og Regionaltog, 2. kvartal 2014 1. Antallet af rejser I 2. kvartal 2014 blev der foretaget 12,7 mio. rejser med DSB's fjern-

Læs mere

Analyse 23. oktober 2013

Analyse 23. oktober 2013 23. oktober 2013. Den samfundsøkonomiske værdi af Timemodellen kan være overvurderet Af Jens Hauch Trafikstyrelsen har, efter at der er truffet beslutning om Timemodellen, offentliggjort en samfundsøkonomisk

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

BI5: Investering i lavere sagsstammer

BI5: Investering i lavere sagsstammer KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen BUDGETNOTAT BI5: Investering i lavere sagsstammer Baggrund Som en del af budgetaftalen for 2017 blev det besluttet at det skal undersøges,

Læs mere

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog Dobbelt op i 2030 Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog 1 Ove Dahl Kristensen, Trafikteknik Dobbelt op i 2030 (på 20 år) Bredt

Læs mere

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Præsentation for IDA-RAIL 14.12.2017 1 Beslutningsgrundlag nye projekter på S-banen Program Introduktion Hastighedsopgradering på S-banen (kort orientering)

Læs mere

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi

faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om kapacitet og samfundsøkonomi Jernbanekapaciteten

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Notat: Sammenligning af alternativer i relation til L152 20.05.14 Vurdering af anlægspriser kan ikke bygge alene på overordnede

Læs mere

Allerød Kommune NOTAT. Notat om vejbelysning i Allerød Kommune

Allerød Kommune NOTAT. Notat om vejbelysning i Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Økonomi og it Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Notat om vejbelysning i Allerød Kommune Dette notat beskriver i afsnit

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010 Trafikudvalget -11 TRU alm. del Bilag 98 Offentligt Notat Afrapportering Fjern- og Regionaltog, 3. 1. Antallet af rejser I 3. blev der foretaget ca. 12,8 mio. rejser med DSB's fjern- og regionaltog. Dette

Læs mere

Business case 150 kv-kabellægning mellem Jyl- land og Fyn og demontering af luftledninger Indholdsfortegnelse

Business case 150 kv-kabellægning mellem Jyl- land og Fyn og demontering af luftledninger Indholdsfortegnelse Business case 150 kv-kabellægning mellem Jylland og Fyn og demontering af luftledninger 21. maj 2014 SLE/DGR Indholdsfortegnelse 1. Indstilling... 2 2. Baggrund... 3 3. Beskrivelse af løsninger... 3 3.1

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 6 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del Bilag 6 Offentligt Signalprogrammet set med udenlandske øjne Carsten Trog (SIGNON Berlin) 21. september 2018 Min baggrund og erfaringer 1992/93

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København- Ringsted. September 2015

Beretning til Statsrevisorerne om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København- Ringsted. September 2015 Beretning til Statsrevisorerne om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København- Ringsted September 2015 BERETNING OM BRUG AF NY ANLÆGSBUDGETTERING I PROJEKTET DEN NYE BANE KØBENHAVN-RINGSTED

Læs mere