Sammen med andre kan du se flere sider af samme sag. Du forholder dig kritisk til beslutninger, og du kan ændre holdning ud fra andres input.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sammen med andre kan du se flere sider af samme sag. Du forholder dig kritisk til beslutninger, og du kan ændre holdning ud fra andres input."

Transkript

1

2 DØMMEKRAFT Du bliver glad og fyldt med energi, når du bidrager til, at der bliver taget gode beslutninger. Du ser tingene fra andres perspektiv og ser oplevelser fra flere sider. Du motiveres især, når du har tid til at tænke ting igennem. Skal du fx vælge mellem forskellige muligheder, undersøger du fordele og ulemper ved begge dele. Sammen med andre kan du se flere sider af samme sag. Du forholder dig kritisk til beslutninger, og du kan ændre holdning ud fra andres input. 1. Hjælp en ven eller veninde med at tage et valg. Hjælp ham eller hende med at se mange sider af sagen og opveje for og imod. 2. Fortæl dine forældre om noget du er både enig i og uenig i. Få en god debat med dem om de to eksempler på uenighed og enighed. 3. Lyt godt efter næste gang der er debat i klassen. Lav en opsummering til slut i debatten, hvor du ridser op hvad de forskellige parter har lagt vægt på og mener. Find forskellighederne og hvad der er enighed om. 4. Ved den næste nye ting du skal købe, undersøg da fordele og ulemper ved de forskellige valgmuligheder. 5. Fortæl andre klart og tydeligt, hvis du skifter mening om noget. Giv gerne grunde til hvorfor. 6. Se folketings TV, lyt til de mange forskellige perspektiver og tag så stilling til en diskuteret mærkesag. MÅL At du udfordrer dig selv ved at tænke ting godt igennem og se flere sider af samme sag.

3

4 MENING I LIVET Du bliver glad og fyldt med energi, når du tænker på de store ting i livet. Du tænker over, hvad der sker efter livet slutter, hvad meningen med livet er, og om der er mere mellem himmel og jord, end vi mennesker kan se. Du motiveres især af situationer, som også taler ind i noget større og meningsfuldt. Måske trives du med at undersøge noget om forskellige religioner eller om universet. Sammen med andre kommer du tit til at falde i snak om de store spørgsmål i livet. Du stiller dig selv store spørgsmål om livets mening og forholder dig til ting som liv og død, kærlighed og tro. 1. Spørg ind til andres forestillinger om liv, død, kærlighed og andre store emner i livet. Lyt og reflekter over de svar, du får. 2. Hvis du skulle vælge 1 stort spørgsmål om livets mening, hvad skulle det så være? Og hvorfor, hvis du skulle have svar på et spørgsmål? 3. Lav en ugentlig liste, hvor du skriver ned hvilke sammenhænge du oplever i de ting du oplever. 4. Forestil dig, at du har levet et langt, lykkeligt og tilfredsstillende liv hvilke ting har du oplevet? 5. Forestil dig din egen begravelse oven på et langt liv. Hvad vil du gerne have at dem omkring dig, husker dig for? 6. Tænk over hvordan din hverdag indeholder en sammenhæng til noget større. 7. Find mulige svar på 1) Hvad sker der efter døden 2) Hvad er meningen med livet? 8. Se et filosofisk YouTube-klip om ugen. 9. Tænk over hvordan din hverdag indeholder en sammenhæng til noget større. 10. Brug 10 min hver dag på at trække vejret helt ned i maven, lave en bodyscan (se Psykiatrifondens hjemmeside eller en video på YouTube) eller meditere. MÅL At du udfordrer dig selv ved at tænke over de store spørgsmål i livet og snakker med andre om, hvad livets mening kunne være.

5

6 FORNUFT Du bliver glad og fyldt med energi, når du tænker dig godt om. Du har det bedst med at tænke tingene grundigt igennem, inden du tager en beslutning. Du motiveres især af situationer, hvor der er styr på tingene, og hvor du ved, hvad der skal ske. Du gør helst ikke noget, som du ikke må. Du forholder dig fornuftigt til fordele og ulemper, når du skal tage en beslutning. Sammen med andre er du ofte den, som stopper en farlig eller uforsigtig aktivitet, inden den bliver for voldsom. Du sætter pris på, at andre også bruger deres fornuft. 1. Sæt dig for at spise sundt min. en måned og se hvordan det påvirker dig. 2. Gør noget for dit nærmiljø. Fx samle skrald eller feje glasskår op en lør eller søndag morgen, 3 gange eller mere i perioden. 3. Overhold alle dine aftaler og deadlines i en måned. Aflever fx dine biblioteksbøger til tiden, kom til tiden til dine aftaler og aflever dine opgaver til tiden. 4. Brug din fornuft og vejled andre ved næst kommende lejlighed, hvor du kan se, at der er nogen der er ved at gøre noget ufornuftigt. 5. Ved næste større beslutning i dit liv, lav da en liste med plusser og minusser ved den konkrete beslutning og tag beslutningen ud fra listen (Mindst 3 beslutninger). 6. I næstkommende pressede situation, så tag dig tid til at tænke tingene igennem inden du reagerer, eller bagefter. Overvej og skriv ned, hvordan du kunne have reageret bedre? 7. Sæt dig ind i trafikregler eller retslige regler. Det giver konkret indspark til din evne for at se hvad der er rigtigt eller forkert. 8. Lav en liste over ting du mangler at lave og lav dem! MÅL At du udfordrer dig selv ved at tænker over fordele og ulemper i en valgsituation og holde dig til det fornuftige i forskellige situationer.

7

8 HUMOR OG GLÆDE Du bliver glad og fyldt med energi, når du sætter sjove ting i gang og er med til at underholde andre. Du kan lide at få andre til at grine, og du griner også selv tit. Du motiveres især af sammenhænge, hvor det er okay at se tingene fra en humoristisk vinkel. Du kan godt finde på at bryde en tung eller alvorlig stemning med en sjov kommentar. Sammen med andre skaber du en let og sjov stemning. Andre sætter ofte pris på din humoristiske tilgang til livet, og i en gruppe bliver du ofte beskrevet som den sjove. 1. Sørg for at få nogen til at smile hver dag, gennem jokes, aktiviteter eller noget du siger til dem, noter det ned. 2. Lær nye jokes og fortæl dem videre. 3. Forsøg at finde den sjove side ved alle handlinger. Vælg nogle konkrete ud og gør det én gang om ugen min. 4. Send sjove mails eller sms er til dine venner og familie. 5. Leg med dit dyr (hvis du har et) hver dag. 6. Gør en klassekammerat i godt humør, notér dine oplevelser. 7. Grin højt og hjerteligt flere gange hver dag. 8. Planlæg en gimmick (en sjov overraskelse), for en du holder af. MÅL At du udfordrer dig selv ved at skabe en sjov og legende stemning og sammen med andre får grinet godt igennem.

9

10 MENNESKELIG INDSIGT Du bliver glad og fyldt med energi, når du betragter andre mennesker og aflæser, hvordan de har det. Du er ofte opmærksom på, hvordan andre har det. Du motiveres især af situationer, hvor der er mulighed for at reagere på, hvordan andre har det, fx hjælpe en ven til at komme i bedre humør. Sammen med andre fornemmer du ofte stemninger og kan se på dem omkring dig, hvordan de har det. Du bidrager ofte til, at en gruppe fungerer godt. 1. Spørg en person tæt på dig, en gang om ugen, om der har været en episode, hvor vedkommende ikke følte sig forstået af dig. Forsøg nu at forstå vedkommendes følelser, tanker og behov. 2. Prøv næste gang nogen deler noget følelsesmæssigt med dig at lytte uden selv at sige noget, og til slut blot gentage nogle af hovedpointerne i dét den anden har fortalt dig med personens egne ord. 3. Øv dig i at kigge rundt på de andre i klassen og gæt på, hvordan de har det. 4. Prøv at tilbageholde argumenter i en diskussion, hvis du er i tvivl, om argumentet ville såre den anden. 5. Hvis nogen sårer dig, så prøv at finde mindst en god grund til at de har handlet sådan. 6. Se efter andres unikke styrker hvad er særligt ved ham eller hende, du stiller skarpt på? Gør det ved 3 klassekammerater, som du ikke kender så godt. 7. Observer hvilke af dine venner som lykkes med at afstemme sig andres stemning og følelser. Hvad gør de? Kan du gøre noget ligesådan? 8. Næste gang du får en opgave/udfordring, så forestil dig, hvordan en du holder af, eller ser op til, ville løse situationen. MÅL At du udfordrer dig selv ved at betragte og aflæse hvordan andre omkring dig har det og bruge denne viden til at tage hensyn til andre.

11

12 KREATIVITET Du bliver glad og fyldt med energi, når du udfolder dig kreativt. Du finder ofte kreative og utraditionelle løsninger på en udfordring og tænker ud af boksen. Du motiveres især, når du får lov til at sprænge rammerne for en opgave og kan gå dine egne veje med en idé. Du holder af at bruge dine hænder til at være kreativ på forskellige måder. Sammen med andre er du ofte den, der kommer med nye ideer og kan se tingene på en anderledes måde. Du ser kreative muligheder i mange forskellige situationer. 1. Skab én original idé inden for et af dine interesseområder hver uge. 2. Gennemfør en ynglingsaktivitet på en ny og kreativ måde. 3. Skriv eller tegn noget en gang om ugen, som handler om noget du er glad for. 4. Kom med en kreativ løsning på et problem/udfordring, som en der står dig nær har. 5. Lav om på dit værelse. 6. Design selv ting i stedet for at købe det som nyt. 7. Prøv til næste gruppearbejde at bruge tid på at komme med gode ideer til, hvordan I skal gribe opgaven an. 8. Lav et event for nogen. MÅL At du udfordrer dig selv ved at udfolde dine idéer kreativt og tillader dig selv at sprænge rammerne for vanemæssige måder at gøre tingene på.

13

14 MOD Du bliver glad og fyldt med energi, når du udfordrer dig selv. Når der er noget, du er bange for, har du lyst til at gøre det alligevel. Din krop bliver spændt og fokuseret, når det er tid til at være modig. Du motiveres især af situationer, hvor du kan prøve noget nyt og presse dig selv lidt. Du trives med at sige din mening, også selvom andre ikke er enige med dig. Sammen med andre har du det godt med at sige din mening, og du holder dig ikke tilbage i større forsamlinger. Du forsvarer ofte de mennesker, du holder af, og dem, som har brug for hjælp. 1. Skriv et læserbrev, hvor du udtrykker din mening om et emne som optager dig. 2. Indgå på en respektfuld måde i en debat på Facebook, eller et andet socialt medie som følger en sag. 3. Hjælp en ven eller klassekammerat med at løse et problem, som de ikke kan løse alene. 4. Giv dig selv en fysisk udfordring, som får din puls op, og som du synes kræver dit mod. 5. Forbered et oplæg for klassen eller måske for hele skolen. 6. Fortæl en af dine nærmeste, hvad personen betyder for dig. 7. Giv et kompliment til en du ikke kender eller en du kender lidt. 8. Find en person, som du synes i særlig grad udviser mod og som du bliver inspireret af. Personerne kan være ægte eller fiktive (Fra bøger eller film). 9. Vis verdenen, hvordan du er unik. Det kan virke som inspiration til, at andre også tør udtrykke, hvordan de er unikke. MÅL At du udfordrer dig selv ved at prøve noget nyt, presse dig selv lidt mere og ikke holde dig tilbage fra at forsvare dig selv og andre.

15

16 NYSGERRIGHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du har mulighed for at stille spørgsmål. Du trives med at udforske et nyt emne eller kaste dig ud i nye oplevelser. Du motiveres især af nye uudforskede områder, som virker spændende. Du trives især i begyndelsen af en opgave, hvor du skal søge og lede efter ny viden. Sammen med andre er du nysgerrig og interesseret i, hvad andre mennesker indeholder. Du har en stor interesse for verden, dine omgivelser og mennesker omkring dig. 1. Udvid din videnshorisont en halv time hver dag (Eventuelt med TED-talks, fagbøger eller udforskning af virkeligheden). 2. Udtryk ubegrænset din nysgerrighed næste gang, du begynder på et gruppearbejde sammen med andre. 3. Prøv et måltid mad, som er anderledes, fra en anden kultur eller noget du aldrig har smagt før. 4. Spørg nysgerrigt og ægte interesseret ind, næste gang du har en spændende samtale med en. 5. Lav en liste over de ting, du endnu ikke ved om et særligt emne, som har fanget din interesse. 6. Vær opmærksom og nysgerrig på dine omgivelser. Spørg ind til, hvorfor noget bliver gjort på en bestemt måde. 7. Udforsk naturens gang fx ved at finde en biotop, et vandløb, et bestemt område i skoven el lign. Besøg stedet en gang om ugen i løbet af to måneder og iagttag udviklingen. MÅL At du udfordrer dig selv ved at udforske nye emner og spørge ind til mennesker omkring dig.

17

18 KÆRLIGHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du kan være tæt på andre mennesker. Du finder fornyet energi ved at tilbringe tid sammen med dem, du holder af. Du trives med at modtage og give kærlighed. Du motiveres især, når laver noget med nogen, du holder af. Du har det særlig godt, når du er sammen med mennesker, du føler dig rigtig tæt på. I samvær med andre befinder du dig bedst i tætte og trygge relationer, hvor det er naturligt at give kram og udtrykke, at I godt kan lide hinanden. 1. Vis din kærlighed gennem fysiske handlinger (kram, kys, nusse mm.). 2. Udforsk og vær taknemmelig over styrkerne, ved de personer du har i dit liv. 3. Udvis din kærlighed gennem gaver eventuelt nogle du selv har lavet. 4. Udvis din kærlighed kreativt bl.a. gennem breve, tegninger eller billeder af vigtige steder, events og situationer, som du har kærlighed til, eller der minder dig om nogle du deler kærlighed med. 5. Planlæg en event, en overraskelse eller noget for en anden/andre. 6. Involver dig selv i en favoritaktivitet, som du kan foretage sammen med andre. MÅL At udfordre dig selv ved at udvise kærlighed og nærhed over for de mennesker, du føler dig tæt på.

19

20 RETFÆRDIGHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du har indflydelse på, at andre behandles fair. Du er særlig opmærksom på, om andre omkring dig bliver behandlet retfærdigt, og du gør gerne opmærksomhed på, når noget ikke er rimeligt. Du motiveres især af situationer, hvor alle har en fair chance, og du er optaget af, at alle i en gruppe får sagt det, de ønsker. Sammen med andre er du beskyttende, og du taler ofte andres sag. Du siger fra over for andre, hvis du mener, at det er mest retfærdigt for dig selv eller andre. 1. Næste gang du laver en fejl, så læg mærke til, om du indrømmer det over for (dig selv) og andre. 2. Læg mærke til om dine domme over for andre bunder i erfaringer og reelle synspunkter eller på ubegrundede tanker og følelser. 3. Ha øje for og bidrag til at alle fra klassen har mulighed for at deltage i fælles aktiviteter, både faglige og sociale. 4. Læg mærke til at du ind i mellem opfører dig eller tænker anderledes over mennesker med anden kulturel eller etnisk baggrund. 5. Bidrag til humanitært arbejde fx i en organisation, som støtter op om menneskerettigheder eller andre lighedsfremmende projekter. 6. Undersøg en verdensomspændende sag, hvor rettigheder er kernen, fx børns rettigheder, kvinders rettigheder eller dyrs rettigheder. 7. Læs en biografi af et menneske, som har viet sit liv til social retfærdighed fx Gandhi, Martin Luther King eller Nelson Mandela. 8. Se en film, som tager retfærdighed op. MÅL At udfordrer dig selv ved at tale andres sag og give alle en fair chance.

21

22 BESKEDENHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du oplever, at de ting, du gør, taler for sig selv og bidrager til andres succes. Du behøver ikke at være i centrum for andres opmærksomhed. Du motiveres især af situationer, hvor du yder en god indsats uden at være i centrum. Din egen tilfredshed over din indsats er nok for dig. Sammen med andre er du bedst tilpas med, at de andre får opmærksomheden. Du glæder dig over, når andre modtager ros og anderkendelse. 1. Glæd dig over en ven el venindes succes. 2. Læg mærke til, om du giver taletid til andre i gruppearbejde. Giv ekstra plads til at andre kan udtrykke deres mening. 3. Erkend, hvis du tager fejl og sig undskyld, hvis du har indset det for sent ift. en situation 4. Tag til en begivenhed en koncert eller et teaterstykke; hvor du har mulighed for at bifalde/klappe af andres succes. 5. Klæd dig diskret og ydmygt. 6. Spørg en god ven om hans/hendes mening om dine gode og svage sider. 7. Giv komplimenter til dem omkring dig, som du synes, udviser noget du ser op til eller respekterer. MÅL At du udfordrer dig selv ved at yde en god indsats uden at være i centrum og glæde dig over andre succes.

23

24 VIDEBEGÆR Du bliver glad og fyldt med energi, når du får mulighed for at forstå nye ting. Du har en stærk trang til at lære nyt og undersøge, hvordan ting virker. Du synes oftest, at mange forskellige emner er spændende. Du motiveres især af at kunne gå på udforskning i et nyt emne, og når du fanges af et emne, har du svært ved at stoppe igen. Du kan bruge mange timer foran computeren på at undersøge detaljer om dine yndlingsemner. Sammen med andre smitter dit engagement for at lære. I en gruppe kan du ofte bidrage med relevant viden, for dit videbegær har givet dig en god portion viden om mange ting. 1. Lær 3 nye ords betydning om ugen. Forklar om fredagen ordenes betydning for en udvalgt. 2. Læs en fagbog om måneden, som giver dig viden om et nyt og spændende emne. 3. Deltage eller skab en faglig klub, hvor I sammen kan undersøge og diskuttere et af dine yndlingsemner. 4. Følg en samfundsdebat på diverse medier og lav et referat/opsummering ved sagens afslutning. 5. Arranger en videns-bytte-dag med en ven eller et familiemedlem. Del jeres viden om et emne kort og præcist på ca min (som fx en TED talk) og fortæl hinanden, hvad I fik ud af det. 6. Næste gang du er ude at rejse eller på en tur, så noter hvilken viden du får fra det nye du oplever. 7. Læs højt af faglitteratur sammen med andre. 8. Identificer de emner, som du dele interesse for med andre. MÅL At du udfordrer dig selv ved at undersøge og udforske et nyt emne og lade din begejstring for at lære nyt smitte af på andre.

25

26 BEGEJSTRING Du bliver glad og fyldt med energi, når du mærker din egen og andres begejstring. Når du giver udtryk for din begejstring og energi, har du det godt. Du viser ofte din begejstring med hele din krop. Du motiveres især, når nogen giver dig direkte og energisk feedback på din indsats. Du trives i selskab med andre, som udviser energi og glæde. Når du laver noget, du brænder for, kan du ikke undgå at vise din begejstring. Sammen med andre søger du oplevelser og viden, som optager og begejstrer dig. Du bringer ofte energi og begejstring ind i en gruppe, og andre oplever dig som engageret og energifyldt at være sammen med. 1. Tænk på noget du kunne lide at lave da du var lille/noget som begejstrede og gjorde dig glad da du var lille hvordan kan du lave noget der ligner det i dag? 2. Lav en fysisk aktivitet som du ikke føler er pligt, men som du gør fordi der er sjovt/ spændende. 3. Næste gang du står over for en ny opgave, så spørg dig selv, hvilke dele af opgaven, som begejstrer dig? 4. Lav mindst en ting hver dag, som får dig til at smile og fylder dig med energi. 5. Prøv en prøvetime i en ny sportsgren, som du er nysgerrig på. Det kunne være mountainbike, klatring, dans el andet. 6. Find et foredrag, en film, en koncert eller noget andet udtryksfuldt og nyd det med andre, som også gerne vil udtrykke glæde og begejstring for den nye oplevelse. MÅL At du udfordrer dig selv ved at vise din begejstring og energi for fuld styrke.

27

28

29

30 OPTIMISME Du bliver glad og fyldt med energi, når du tænker på fremtiden. Du forestiller dig ofte gode ting, som kommer til at ske, og du tror på, at det du og andre sætter jer for, nok skal lykkes. Du ser lyst på fremtiden, også selvom en situation er udfordrende. Du motiveres især af din tro på fremtiden. Du trives med at arbejde hen i mod nye muligheder eller mål for fremtiden. Du tror på dig selv og andre. Sammen med andre er du ofte den der siger: Det skal nok gå. Din positive tilgang til tingene smitter ofte af på andre. Du trives godt sammen med andre, som også udtrykker håb og optimisme. 1. Tænk på en situation, hvor du klarede en udfordring. 2. Skriv negative ting ned på et papir og find, for hver af de negative, minimum to positive ting. 3. Hvis du møder en udfordring, tænk da på lign. udfordringer du har oplevet tidligere, og forsøg at løse dem ved at bruge samme strategier. 4. Lav en tydelig og detaljeret beskrivelse og dokumentation af en optimistisk gerning nogen har udført igennem historien og lad dig inspirere af den. 5. Brug 15 min. 2 gange om ugen, hvor du nedskriver optimistiske idéer, skriv dem ned og bemærk hvilke handlinger, du skal fortage for at realisere dine mål. 6. Del din optimisme med andre! 7. Skriv et læserbrev, hvor du udtrykker din optimisme for en sag, som du tror på kan lykkes. MÅL At udfordre dig selv ved at tænke positivt om fremtiden og arbejde hen mod nye spændende muligheder.

31

32 VÆRDSÆTTELSE AF SKØNHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du er omgivet af smukke og storslåede ting. Du trives, når der er tid til at stoppe op og nyde noget smukt i dine omgivelser. Du motiveres især, når du betragter store præstationer, flotte detaljer og ser dygtige mennesker gøre dét, de er bedst til. Når du laver en opgave, holder du især af at gøre det pænt og flot til sidst. Sammen med andre er du ofte den, der lægger mærke til flotte og unikke detaljer. Du foretrækker oftest, at der er flot og ryddeligt omkring dig. Du lægger mærke til det smukke i andre mennesker. 1. Gå en tur og nyd de små og stor ting, du ser på turen. 2. Brug to timer om ugen på at gøre dit værelse flot og udtryksfuldt. 3. Spørg en ven, veninde eller et familiemedlem, om du skal hjælpe dem med at lave en make-over på en del af deres indretning. 4. Besøg et sted med kunst, som du kunne sætte pris på. Fx Statens museum for kunst, Arken, Louisiana el andet kunstmuseum. 5. Lyt til et smukt stykke musik min 3 gange om ugen. 6. Se en film, som viser mange smukke landskaber eller smukke bygninger. 7. Udforsk hvad forskellige kulturer forbinder med skønhed. 8. Beslut dig for en dag, hvor du vil tage billeder af alt, hvad du den dag finder særlig smukt. 9. Fortæl andre omkring dig, hvad du synes er smukt, betagende eller særlig udtryksfuldt. 10. Tænk på en ting hver dag, som du synes var særlig fyldt med skønhed, kærlighed og samhørighed. 11. Læg mærke til en persons særlige styrker se hvordan de udviser netop den styrke med særlig kraft. MÅL At udfordre dig selv ved at store op og lægge mærke til alle de storslåede og smukke ting i dit liv.

33

34 LEDEREVNER Du bliver glad og fyldt med energi, når du har indflydelse og overblik over en situation eller en opgave. Du tager naturligt lederskab, når du er sammen med andre i en gruppe, hvor rollerne ikke på forhånd er fordelt. Du motiveres især af at stå i front for nogen eller noget. Du kan lide at tage beslutninger og samtidig hjælpe andre til at blive hørt. Du tager gerne ansvaret for en opgave. Sammen med andre kigger andre ofte på dig, når der skal tages en beslutning. Du har det godt med at inddrage alle i et stykke arbejde, og du bidrager til, at gruppen kommer i mål. 1. Øv dig i at tage initiativ, skabe overblik og høre alle næste gang, du arbejder i en gruppe i klassen. 2. Arranger en fælles aktivitet for klassen el din familie. Du skal planlægge, hvad I skal lave, involvere dem der skal hjælpe og gennemføre arrangementet. 3. Find en person, fra virkeligheden, en film eller en biografi, som udviser stærke lederevner. Undersøg hvad, du kunne lade dig inspirere af. 4. Overvej om du har tid, lyst og overskud til at deltage i frivilligt arbejde i en nærliggende organisation eller forening. Du kunne fx udvise lederevner ved at undervise miniputter i fodbold eller lign. 5. Opstil til elevrådet på skolen. 6. Igangsæt en ny familietradition. 7. Tænk over din dag. På hvilke tidspunkter kunne du forestille dig at udvise flere lederevner? MÅL At udfordrer dig selv ved at udvise overblik og yde indflydelser på situationer og opgaver omkring dig.

35

36 SELVKONTROL Du bliver glad og fyldt med energi, når du befinder dig i omgivelser, som kræver fokus og kontrol. Du har nemt ved at tilpasse dig ydre omgivelser og krav. Du motiveres især af situationer, hvor det er nødvendigt at holde igen på dig selv. Du trives med at give udtryk for dine følelser eller behov på det mest passende tidspunkt. Sammen med andre er du fleksibel og kan nemt vente med at få dine behov opfyldt, hvis andres behov skal opfyldes først. 1. Giv dig selv en digital pause. Beslut dig for en time hver dag, hvor du ikke bruger elektroniske divices. Altså ingen mobil, fjernsyn eller computer. 2. Sæt dig et mål for at eliminere en dårlig vane. Fx noget du spiser ofte, men som du ved ikke er godt for dig. 3. Skab en workout rutine for dig selv, som i gennemsnit involverer, at du er aktiv i 30 min hver dag. 4. Tag dig selv i det, hvis du kommer til at sige noget grimt om andre. Stop gerne dig selv blot ved tanken. 5. Tæl til 10 og træk vejret dybt, næste gang du bliver rigtig sur. 6. Ros og anerkend dig selv, når du aktivt har brugt din selvkontrol. 7. Lav et skema for din kommende uge og følg det. 8. Monitorer din biorytme og læg dagens energi der, hvor din fysiske energi er højest. MÅL At du udfordrer dig selv ved at vurdere, hvornår det er bedst at holde igen på dig selv og tilpasse dig ydre eller indre krav.

37

38 TAKNEMMELIGHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du får mulighed for at sige tak. Du føler glæde og energi, når du tager dig tid til at tænke over de ting og de mennesker, som du sætter pris på at have i dit liv. Du motiveres især, når du tænker over de gode ting i dit liv. Du har en idé om, hvilke ting i dit liv, som gør dig glad. Du tænker med glæde over de ting, som du er taknemmelig for. Sammen med andre kan du godt lide, at I siger tak eller udtrykke taknemmelighed. Du trives, når du sammen med andre taler om, hvad I er taknemmelige over. 1. Tænk på 3 gode ting fra din dag, inden du falder i søvn. 2. Fortæl en person hvorfor du er taknemmelig for, at personen er en del af dit liv. 3. Find en ting hver dag, som du (og andre) tager for givet. Tænk på at finde taknemmeligheden for denne hverdagsting fremover. 4. Sig tak 10 gange på en dag. 5. Sig tak til en, der har lært dig nyt om livet. 6. Skriv et takkebrev til en, der har givet dig en god oplevelse. 7. Tænk på, hvor heldig du er, inden du spiser dine måltider. 8. Tal med din familie ved aftensmaden om, hvad der har været godt ved jeres dag. MÅL At udfordrer dig selv ved at tage dig tid til at tænke over de ting og mennesker, som du sætter pris på i dit liv.

39

40 SAMARBEJDE Du bliver glad og fyldt med energi, når du er sammen med andre om at løse en opgave. Det er vigtigt for dig, at alle er en del af arbejdet, og du gør noget for, at alle i en gruppe har det godt. Du motiveres især af situationer, hvor I er flere, der arbejder sammen. Du trives i større projekter, hvor hver enkelt person er nødvendig for, at projektet lykkes. Sammen med andre tager du ofte ansvar for, at samarbejdet fungerer. Du kan arbejde sammen med de fleste og ser det positive i at være forskellige. Du tager ansvar i samarbejdet og får gjort dét, der skal til. 1. Lyt til dine søskende, venner eller familiemedlemmer uden at tale om dig selv, men sæt dig ind i det de siger og responder på det de her sagt. 2. Hvis nogen kritiserer eller fornærmer dig, så forsøg at finde et positivt element i deres motiver. 3. Hold øje med andres positive sider i forskellige situationer 4. Se et tv-program, som du godt kan lide, og skriv om de følelser der fremkommer. (Samarbejde?) 5. Beskriv dine følelser over for nogen, som du ikke før har fortalt om dine følelser. (Samarbejde?). 6. (Tal med nogen om episoder, hvor du ikke forstod deres handlinger og tal om, hvordan I kan ændre det i fremtiden.) 7. Når du arbejder med andre, så værdsæt, når I er enige 8. Fortæl om dine forventninger, behov og ønsker. 9. Vælg en klassekammerat at arbejde sammen med, som du ikke plejer at arbejde sammen med. 10. Vælg en anden rolle end du plejer næste gang du skal arbejde i en gruppe i klassen. Fx hvis du plejer at være den der fører an, så afvent. Hvis du er den der afventer, så prøv at tage styringen. MÅL At udfordre dig selv ved at gøre en indsats for, at de samarbejdssituationer, du indgår i, kommer til at fungere godt.

41

42 TILGIVELSE Du bliver glad og fyldt med energi, når du kan slå en streg over noget og komme videre. Du har let ved at tilgive, når du oplever, at andre har lavet en fejl. Du motiveres især af at se fremad, og du kan lægge fortiden bag dig og give andre en chance til. Du slipper nemt bekymringer og ser fremad. Sammen med andre opleves du ofte som nem at være sammen med, og du har nemt ved at være sammen med mange forskellige slags mennesker. Du trives i relationer, hvor man kan sige pyt. 1. Skriv et brev til en, du har føler har gjort dig uret. Skriv hvad du har følt og at du nu har tilgivet vedkommende. 2. Hvis der er en på gaden som kommer til at puffe lidt ind i dig, så sig; Skidt pyt og send dem et smil i stedet for en sur kommentar. 3. Hvis du har været uvenner med en ven eller veninde, så vis dem både med ord og kram, at du har tilgivet dem deres del i uvenskabet. 4. Opfordr en du kender til at tilgive en anden. Guide dem til, hvordan de bedst gør det. Brug dine egne erfaringer. 5. Tænk på noget, du selv har gjort, som du ikke er stolt af. Sig til dig selv, at du fortryder, at du gjorde det, og tilgiv dig selv, at du fejlede. 6. Kig fremad efter en fejl, som du eller en anden har lavet. Se på de ofte nye muligheder, det bringer med sig. 7. Brug din evne til at sige pyt, næste gang du arbejder sammen med andre om en opgave. 8. Visualiser hvordan du slipper en anke eller vrede mod en anden. Du kan fx forestille dig, at du fylder en ballon med alle de vrede følelser, binder knude på og ser den svæve op gennem skyerne. MÅL At udfordre dig selv ved at lægge fortiden bag dig, se fremad og give andre en chance til.

43

44 ÆRLIGHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du har mulighed for at udtrykke dig ærligt og oprigtigt. Du siger ofte dét, du tænker. Du står ved den, du er, og det, du gør. Du motiveres især af sammenhænge, hvor der er sammenhæng mellem, hvad der bliver gjort og sagt. Du sætter pris på rene linjer og tydelig kommunikation. Sammen med andre sætter du pris på åbenhed og ærlighed. Andre opfatter dig som ærlig, troværdig og som én, andre kan regne med. 1. Tag dig selv i det i situationer, hvor du er fristet til at bøje eller fortie sandheden. 2. Tænk over, hvad der er dine mest fremtrædende styrker, vis dem åbent og ærligt til dem omkring dig. 3. Stå ved alt hvad du indeholder, både gode og mindre gode sider. Vid, at alle mennesker indeholder gode og mindre gode sider (Ofte kan det være de samme egenskaber, som både er din største styrke og til tider din største udfordring). 4. Læg mærke til om dine første fem handlinger på en dag matcher dine tanker, intentioner og ord. 5. Vis og gør det du tror på, næste gang du står i en udfordrende situation. Også selvom det kan have indflydelse på din popularitet. 6. Find fem ægte, autentiske og beundringsværdige handlinger, som du kan bruge som inspiration til at gøre dine egne handlinger troværdige og ægte. 7. Skriv et læserbrev eller en post på de sociale medier, hvor du udtrykker en ægte og troværdig holdning. MÅL At udfordre dig selv ved at udtrykke dig ærligt og sørge for, at der er sammenhæng mellem det du siger, og det du gør.

45

46 VEDHOLDENHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du står over for en udfordrende opgave og når i mål med den. Du færdiggør oftest de ting, du sætter i gang, og du giver sjældent op. Du motiveres især, når du kan arbejde fokuseret på en opgave. Du er god til at bevare eller genvinde overblikket, selv når du bliver presset. Sammen med andre er du oftest den, som holder alle fast på, at en opgave skal fuldføres. Du tror på, at man kan ændre ting, når man beslutter sig for det. 1. Udvælg hvilke af dine opgaver, du vil give dig 100% i. 2. Vælg et ugentligt mål og sæt dig for, hvordan du skal nå det. Fuldfør dit mål hver uge. 3. Skriv dine overordnede livsmål ned og sæt dem, så du kan se dem hver dag. 4. Sæt vedholdenhed i spil næste gang du indgår i gruppearbejde. Du skal være en af drivkræfterne, som gør, at I som gruppe fuldfører opgaven til tiden. Det betyder ikke at du skal gøre arbejdet, men du skal motivere og guide de andre i at være med. 5. Find en rollemodel, som du synes har udvist særlig grad af vedholdenhed. Følg vedkommende og identificer, hvad du kan lære af ham/hende. 6. Find noget derhjemme, som kan blive dit ansvarsområde. Fx at sørge for middag en fast ugedag, passe dyrene eller lave en make-over på et rum, som alle ønsker piftet op. 7. Find et citat som særligt inspirerer dig til at nå dine mål. 8. Find opgaver eller områder i dit liv, hvor din vedholdenhed kan undværes. MÅL At du udfordrer dig selv ved at fuldføre de ting, som du sætter dig for.

47

48 VENLIGHED Du bliver glad og fyldt med energi, når du giver en hånd med, og du sammen med andre løfter i flok. Du behandler de mennesker, du møder, som du selv gerne vil behandles, også selvom det er en, du ikke kender. Du motiveres især af en venlig tone, og når mennesker omkring dig behandler hinanden på en ordentlig måde. Du får det godt indeni, når du har mulighed for at gøre en god gerning. Sammen med andre er du en god ven og samarbejdspartner. Du har ofte en positiv indflydelse på stemningen og sammenholdet i en gruppe. 1. Udfør tre venlige handlinger om ugen, for nogen du kender (Små tjenester for venner, naboer og familiemedlemmer). 2. Udfør venlige handlinger over for nogen, som du ikke kender. 3. Giv gaver til andre som involverer, at I skal lave noget sammen. 4. Inviter nogle venner til noget hyggeligt/sjovt/spændende. 5. Skriv venlige sætninger og ord, når du alligevel sender sms er og mails. 6. Lav mad til dine forældre. 7. Del nogle af dine ting med andre. 8. Donér de ejendele, som du ikke skal bruge, til velgørenhed. 9. Mød andre med smil og venlige gestus. 10. Vær opmærksom på dine medmennesker, hold fx døren, lad andre gå foran i køen og vis generelt venlighed og overskud over for de mennesker du møder på din vej. MÅL At udfordrer dig selv ved at behandle andre venligt og gøre gode gerninger.

49

50 VISDOM Du bliver glad og fyldt med energi, når du lytter og giver gode råd til andre. Du tænker over, hvad der er det bedste for andre mennesker og dig selv. Du motiveres især, når du oplever, at andre mennesker træffer gode valg, og du forstår oftest konsekvenserne eller udbyttet af en handling. Du bliver glad, når din viden og erfaring kan bruges til at hjælpe andre. Sammen med andre holder du af at tale om meningen, med det I gør. Andre ser dig ofte som én, der kan give gode råd og se tingene fra flere sider. 1. Opsøg mulighederne for at arbejde med opgaver der kræver, at du er engageret i at finde nye oplysninger og informationer. 2. Udvid din horisont hvad angår film, bøger mm. Sådan, at du læser noget nyt, ser nye tv-udsendelser 3 gange om ugen i min. 30 min. 3. Find en person, som du deler interesse med, og find ud af hvordan hun/han arbejder med den interesse. 4. Spis eller lav mad fra en anden kultur, undersøg kulturen samtidig. Du kan også bruge tid sammen med en fra en anden kultur og stille spændende spørgsmål til vedkommende. 5. Lav en liste med spørgsmål omkring et emne, der interesserer dig. 6. Prøv nye ting, som udfordrer din nuværende viden og evner. 7. Deltag i forskellige aktiviteter, der giver dig mere viden. MÅL At udfordrer dig selv ved at tænke over, hvad der er bedst for andre og dig selv, lytte til andre og give gode råd til andre.

Bilag 8. Styrkekort til yngre børn

Bilag 8. Styrkekort til yngre børn Bilag 8. Styrkekort til yngre børn Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du leder tit efter svar på nettet. Du synes, det er dejligt,

Læs mere

RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED. Fokus i livet v/ Tanja Staal Wegner

RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED. Fokus i livet v/ Tanja Staal Wegner RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED RETFÆRDIGHED RETFÆRDIGHED, FAIRNESS OG LIGHED Et grundlæggende princip for dig er, at alle fortjener en chance. Du trives bedst i rummelige miljøer og grupper, hvor etik

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen

Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen Bilag 9. Styrkekort til brug i vejledning af unge og voksne, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsesverdenen Videbegær Du elsker at lære nyt, ikke fordi du skal, men fordi du har lyst. Du kan

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER

OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER 24 STYRKER OVERSIGT OVER DE 24 STYRKER Her finder du en oversigt over de 24 styrker, der er kernen i styrkebaseret udvikling. Du kan tage VIAs test på min hjemmeside www.daisylovendahl. dk, men du kan

Læs mere

Du tænker på fællesskabet

Du tænker på fællesskabet Du tænker på fællesskabet Kildehenvisning: Uddannelsesguiden.dk Lederevner Du tager ofte styringen i en gruppe og får alle deltagere inddraget. Andre lytter til dig og er tit med på dine idéer. De 24 styrker

Læs mere

FIND DINE PERSONLIGE STYRKER

FIND DINE PERSONLIGE STYRKER FIND DINE PERSONLIGE STYRKER dk Indhold De 24 styrker: Derfor er det vigtigt at kende dine stærke sider (S. 1) Oversigt over de 24 styrker (S. 3-4) Find frem til dine personlige styrker (S. 5) Giv os din

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene

Hvad er styrker? Styrkekort. Styrkekortenes udformning. Arbejdet med styrkekortene www.gnist.com Hvad er styrker? Uanset hvor vi står i livet, har vi brug for styrke. Styrke til at træffe gode valg, styrke til at stå fast eller styrke til at nå et mål. Styrkekortene er et redskab til

Læs mere

DE 24 PERSONLIGE STYRKER

DE 24 PERSONLIGE STYRKER DE 24 PERSONLIGE STYRKER 1/8 1. Nysgerrighed Man er åben for omverdenen og mentalt og emotionelt fleksibel i forbindelse med emner eller informationer, der ikke umiddelbart passer ind i de første hypoteser

Læs mere

Workshop( Pædagogik(på(lejr( Landslejrkurset( 18.:20.9.2015( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( (

Workshop( Pædagogik(på(lejr( Landslejrkurset( 18.:20.9.2015( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( Workshop Pædagogikpålejr Landslejrkurset 18.:20.9.2015 Pladstilalle sestyrkerne Indledendetekst: Allemenneskerbesidderstyrker.Noglegangeerdeletteatåøjepå fordepassermåskeligeind isituationen.nårvæbnerkasperforeksempeligentageropvaskenogkanblivevedmedatvaske

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

NYSGERRIGHED OG INTERESSE FOR VERDEN KREATIVITET, OPFINDSOMHED OG ORIGINALITET DØMMEKRAFT, KRITISK TÆNKNING OG ÅBENHED VIDEBEGÆR VISDOM OG VIDEN

NYSGERRIGHED OG INTERESSE FOR VERDEN KREATIVITET, OPFINDSOMHED OG ORIGINALITET DØMMEKRAFT, KRITISK TÆNKNING OG ÅBENHED VIDEBEGÆR VISDOM OG VIDEN KREATIVITET, OPFINDSOMHED OG ORIGINALITET NYSGERRIGHED OG INTERESSE FOR VERDEN VISDOM OG VIDEN VISDOM OG VIDEN VIDEBEGÆR DØMMEKRAFT, KRITISK TÆNKNING OG ÅBENHED VISDOM OG VIDEN VISDOM OG VIDEN NYSGERRIGHED

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

Uge 3. Velkommen til tredje uge af Booster Basic. I uge 3 vil de fire styrker være: Humor Videbegærlighed Venlighed Håb

Uge 3. Velkommen til tredje uge af Booster Basic. I uge 3 vil de fire styrker være: Humor Videbegærlighed Venlighed Håb Uge 3 Velkommen til tredje uge af Booster Basic. I uge 3 vil de fire styrker være: Humor Videbegærlighed Venlighed Håb Læs gerne om de fire styrker, som vi arbejder med i denne uge i elevvejledningen eller

Læs mere

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om.

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om. Vi vil gerne takke dig for at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Tests og Eksperimental Socialpsykologi (CETES) i samarbejde med Stressklinikken, ved Aalborg Universitet. Vi

Læs mere

Øvelser Modul 1 Del 1

Øvelser Modul 1 Del 1 Øvelser Modul 1 Del 1 1. Skriv alle dine selvsaboterende mønstre ned (alt det du med din logik ved er dårligt for dig) 2. Hvilke følelsesmæssige dele af dig bliver ikke opfyldt? (kærlighed, leg og glæde,

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk Psykiatrifonden og DGI Boost trivslen i foreningslivet Øvelseshæfte til trænere dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk 2 ww.dgi.dk Boost trivslen i foreningslivet, Øvelseshæfte til trænere Udgivet af: DGI

Læs mere

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3 Vore værdier Indholdsfortegnelse Brug indholdsfortegnelsen til at komme hurtigt frem til et bestemt afsnit ved at klikke på den ønskede linie. Fra de enkelte sider kommer du hurtigt tilbage til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk

Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk Resumé fra foredraget Stå ved dig selv som særligt sensitiv Susanne Møberg www.moeberg.dk 1. Særligt sensitive mennesker er mere modtagelige over for indtryk, fordi nervesystemet er mere fintfølende og

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Værdier for Solsikken/Dyrefryd.

Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Bilag til Virksomhedsplanen Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Vores mission er: - at passe godt på børnene - at udvikle og lære børnene - at være i dialog med forældrene om børnene - at yde et positivt samarbejde

Læs mere

Highvibe hverdags-magi Highvibe ritualer & mantraer, for et bevidst, kærligt & highvibe forhold til overflod og energi

Highvibe hverdags-magi Highvibe ritualer & mantraer, for et bevidst, kærligt & highvibe forhold til overflod og energi 1) Alt er energi. Penge er energi og penge er et redskab til at udveksle værdi. På den måde er penge et symbol på noget vi værdsætter. Ritual - Mærk efter: Hver gang du overvejer at købe noget, så mærk

Læs mere

GRUPPEVEJLEDNING I 7. KLASSE DET GODE SKOLELIV NAVN

GRUPPEVEJLEDNING I 7. KLASSE DET GODE SKOLELIV NAVN GRUPPEVEJLEDNING I 7. KLASSE DET GODE NAVN SKOLELIV Gruppevejledning i 7. klasse: Det gode skoleliv Udgivet i 2017 af Københavns Kommune Materialet er udviklet af: Henrik Bov Pedersen (UU København) Karina

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre?

DIALOG # 5. Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? DIALOG # 5 Hvordan skal man forholde sig til en sjov bemærkning, der kan virke sårende på andre? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE?

DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? DIALOG # 5 HVORDAN SKAL MAN FORHOLDE SIG TIL EN SJOV BEMÆRKNING, DER KAN VIRKE SÅRENDE PÅ ANDRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Martin Gilmore, som samarbejder med Peterson 24.08.2017 Denne rapport er udleveret af: Rene Husum Introduktion Et velfungerende team skal kunne mestre fem adfærdsmønstre: opbygge

Læs mere

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013 Vuggestuens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Vuggestuen Værdi: anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix

3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD. Vibe Bendix 3 TIPS TIL STØRRE PERSONLIGT OVERSKUD Vibe Bendix Indledning Tak for din interesse i mine 3 tips til større, personligt overskud. Inden vi går rigtigt i gang, vil jeg bede dig om at tage en dyb indånding,

Læs mere

Styrketræning med professor. Sk lesmart. Navn. Trine Baggesen Klitgaard - -

Styrketræning med professor. Sk lesmart. Navn. Trine Baggesen Klitgaard - - Styrketræning med professor Sk lesmart Navn Trine Baggesen Klitgaard - prof@skolesmart.com - www.skolesmart.com Tag temperaturen på dig selv. Hvor glad er du? Hvor skolesmart er du? Farv ud for hvert spørgsmål,

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN.

INSTRUKTØRKURSUS ØV DIG TIL HVER ENESTE GANG LAD VÆRE AT REGNE MED, AT DET HELE SIDDER PÅ RYGRADEN. UNDERVISNING 1 Forberedelse. 2 Musikken. 3 Step Sheet. 4 Program for en danseaften. 5 Evaluering. 6 Vær altid opmærksom på. 7 Planlægning af en sæson. 8 Etik på dansegulvet. 9 Mine gode råd. 1 Forberedelse

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

STYRKEKORT (KLIP UD) Nysgerrighed. Kreativitet - Opfindsomhed. Social intelligens. Videbegærlighed. Perspektiv - Visdom.

STYRKEKORT (KLIP UD) Nysgerrighed. Kreativitet - Opfindsomhed. Social intelligens. Videbegærlighed. Perspektiv - Visdom. 1/6 STYRKEKORT (KLIP UD) Nysgerrighed Man er åben for omverdenen og mentalt og emotionelt fleksibel i forbindelse med emner eller informationer, der ikke umiddelbart passer ind i de første hypoteser eller

Læs mere

Overholde aftaler og følge fælles regler Holde orden på egne ting og være medansvarlig for at holde orden i klassen

Overholde aftaler og følge fælles regler Holde orden på egne ting og være medansvarlig for at holde orden i klassen Trinmål elevens alsidige udvikling Ansvarlighed. Ansvar drejer sig om at vise respekt for egen og andres ejendom og arbejde, samt at kunne udføre opgaver. Man udvikler ansvarlighed ved at få medbestemmelse

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Usserød Skoles værdiregelsæt

Usserød Skoles værdiregelsæt Usserød Skoles værdiregelsæt Skolens overordnede motto er Her har vi lyst til at lære og dette værdiregelsæt støtter op om dette ved at definere fem værdier samt uddybe hvad disse betyder i hverdagen.

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Mål for personlige og sociale kompetencer

Mål for personlige og sociale kompetencer Mål for personlige og sociale kompetencer 0. 3. klasse Du kan lide dig selv Du tror på, at du kan noget. Du siger, hvad du mener og føler Du fortæller gerne om dine oplevelser Du får ideer Du er nysgerrig

Læs mere

Ansvar. Arbejdet med ansvar betyder, at eleverne har tilegnet sig kompetencer, der sætter dem i stand til at: Efter 2. klassetrin

Ansvar. Arbejdet med ansvar betyder, at eleverne har tilegnet sig kompetencer, der sætter dem i stand til at: Efter 2. klassetrin INDSKOLINGEN På Toftevangskolen skal det være rart at gå i skole Vi ønsker, at eleverne udvikler kompetencer indenfor følgende områder: Ansvar Empati personlig integritet Selvkontrol Ansvar Arbejdet med

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Baggrund Igennem flere år har der i bestyrelsen i FC King George været en drøm om at starte en børne- og ungdomsfodbold afdeling i klubben, og 2013 er året, hvor denne drøm

Læs mere

Highvibe hverdags-magi Highvibe ritualer & mantraer, for et bevidst, kærligt & highvibe forhold til overflod og energi

Highvibe hverdags-magi Highvibe ritualer & mantraer, for et bevidst, kærligt & highvibe forhold til overflod og energi 1) Alt er energi. Penge er energi og penge er et redskab til at udveksle værdi. På den måde er penge et symbol på noget vi værdsætter. Ritual - Mærk efter: Hver gang du overvejer at købe noget, så mærk

Læs mere

Sølvgades Skole. Trivsel

Sølvgades Skole. Trivsel Sølvgades Skole Trivsel Sølvgades Skole Jeg kan godt lide, at der bliver taget så godt hånd om eleverne (Elev fra 9. klasse) Skolen emmer af nærvær og ånd. Den er gammel, men vi er stolte af den, fordi

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig?

PARAT TIL SKOLESTART? SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD. Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? Forslag 02.09.14 SKEJBY VORREVANG DAGTILBUD PARAT TIL SKOLESTART? Hvad vil det sige at være skoleparat, og hvad skal man holde øje med, når skolestarten nærmer sig? 0 En god begyndelse på en ny periode

Læs mere

Når du undertrykker din kreativitet, dør noget i dig

Når du undertrykker din kreativitet, dør noget i dig Når du undertrykker din kreativitet, dør noget i dig Kender du det, du har en rigtig god idé, til noget du gerne vil lave, men får det aldrig rigtigt gjort? Sandsynligheden for at du svarer JA til spørgsmålet,

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

Spørgeguide. I forbindelse med realkompetencevurdering af personlige kompetencer

Spørgeguide. I forbindelse med realkompetencevurdering af personlige kompetencer Spørgeguide I forbindelse med realkompetencevurdering af personlige kompetencer Forudsætninger Fortæl kort om, hvad du har lavet før du startede her - fritidsaktiviteter, job, højskoleophold - opgaver

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse 2018

ELEVUNDERSØGELSE 4. klasse 2018 ELEVUNDERSØGELSE. klasse 08 Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentarer Hvis elevens fødselsdato (-) er et lige tal (fx 0/0), tildeles eleven spørgsmål om dansk, hvis det er et ulige tal (fx /), tildeles

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Bliv dit barns bedste vejleder

Bliv dit barns bedste vejleder mtalebog_2.indd 1 11/02/2019 16.4 Bliv dit barns bedste vejleder Samtaler om usikkerhed og drømme - og hvad der optager dit barn Som forælder vil du dit barn det bedste også når det gælder valg af uddannelse.

Læs mere

Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie?

Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie? Hvornår har du sidst ydet en særlig stor indsats og været meget tilfreds med det bagefter? Hvornår har du sidst følt, at du fortjente en stor lønforhøjelse eller en ekstra uges ferie? Hvad er det vigtigste

Læs mere

TALENT BESKRIVELSER SÆT DIT TALENT I SPIL V. IRIS ENGELUND SÆT DIT TALENT I SPIL SÅ FALDER BRIKKERNE NEMMERE PÅ PLADS IRIS ENGELUND

TALENT BESKRIVELSER SÆT DIT TALENT I SPIL V. IRIS ENGELUND SÆT DIT TALENT I SPIL SÅ FALDER BRIKKERNE NEMMERE PÅ PLADS IRIS ENGELUND TALENT BESKRIVELSER SÆT DIT TALENT I SPIL V. IRIS ENGELUND T A L E N T B E S K R I V E L S E HVORDAN OPFØRER TALENTET SIG? 1. Strategisk Du har strategisk overblik, kan forudse forhindringer og finder

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015

Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 1. Spørgsmål til forældrene samt forældrenes svar til forældremødet d. 28/10.-2015 Konflikter er en del af det at være forældre og barn altså menneske Det er OK at sige: NEJ! Det er OK at sige: det bestemmer

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

Glamsbjergskolen sammen om at lære. Det betyder, at vi vil være:

Glamsbjergskolen sammen om at lære. Det betyder, at vi vil være: Glamsbjergskolen sammen om at lære Med udgangspunkt i folkeskoleloven og de overordnede visioner der gælder for Assens Kommune ønsker vi at give vores elever de bedst mulige forudsætninger for at klare

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 6. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet hvor der står [dansk/matematik]. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet

Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet Pædagogisk læreplan Vuggestuen Forteleddet 0-3 år I forbindelse med vores pædagogiske arbejde med læreplaner afholder vi Status- og udviklingssamtaler med hvert

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Nærvær og relationer med børn og unge

Nærvær og relationer med børn og unge Nærvær og relationer med børn og unge Pædagogisk forum inviterede til foredrag med Louise Klinge Nielsen tirsdag den 17. februar 2015, hvor vi fik et meget afvekslende oplæg, hvor vi både lyttede og deltog

Læs mere

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET

Velkommen! KONFLIKTHÅNDTERING FORMÅLET MED MØDET PLAN FOR MØDET KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! FORMÅLET MED MØDET At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige konflikter PLAN FOR

Læs mere

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE LÆSEPLAN FOR INDSKOLINGEN OG SFO VÆRDIORD OVERORDNET MÅL DET BETYDER Empati Problemteri ng/ løsning Kommunikations evne Selvkontrol Samarbejdsevne At forstå og forudse

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Sammenligningsrapport

Sammenligningsrapport Sammenligningsrapport til Kathryn Peterson, som samarbejder med Gilmore 06.06.2017 Denne rapport er udleveret af: DISCnordic Telegade 1 2630 Taastrup 3131 1616 kontakt@discnordic.dk Introduktion Et velfungerende

Læs mere