Workshopbeskrivelser, Praksisbaseret viden og videnbaseret praksis december 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Workshopbeskrivelser, Praksisbaseret viden og videnbaseret praksis december 2010"

Transkript

1 1 Tema: Realkompetence Anvendelsen af voksnes reelle kompetencer i uddannelsessystemet har været politisk prioriteret i de senere år. Realiseringen af principper støder ind i en række vanskeligheder. Det gælder bl.a. manglende kendskab hos brugerne, organisatorisk og økonomiske forhold samt pædagogiske og vurderingsmæssige udfordringer. Hvordan kan de principielt gode intentioner realiseres i praksis? Der gennemføres to workshops under temaet om realkompetence: 1) Vurdering og anerkendelse af realkompetencer i et overordnet perspektiv Workshoppen sætter fokus på hvor langt vi i Danmark er nået og hvordan vi kommer videre med at vurdere og anerkende voksnes reale kompetencer; det vil sige kompetencer voksne reelt besidder, uanset hvor og hvordan de har erhvervet dem. Anerkendelse af realkompetencer kan bidrage til at mindske barrierer for adgang til uddannelse for voksne der har reale men ikke formelle kompetencer. Desuden kan anerkendelse af realkompetencer gøre det muligt at få papir på kompetencer uden at gennemgå uddannelsen, hvis man allerede besidder de kompetencer, uddannelsen sigter mod at give. En sådan dokumentation kan for eksempel bruges på arbejdsmarkedet i forbindelse med jobsøgning m.m. Workshoppen indeholder: Præsentation af hovedresultater fra EVAs to undersøgelser om henholdsvis anerkendelse af realkompetencer på VEU-området i Danmark og anerkendelse af realkompetencer i et nordisk perspektiv. Der vil blive lagt vægt på de udfordringer som voksenuddannelserne i Danmark står over for i forhold til realkompetencevurderinger. Præsentation af undervisningsministeriets overvejelser og eventuelle initiativer i lyset af lovovervågningsprocessen, ved kontorchef Kirsten Overgaard Bach, Undervisningsministeriet. Vurdering af NVRs (Nationalt Videncenter for Realkompetencervurderinger) fremadrettede rolle og initiativer i forhold til at styrke arbejdet med realkompetencer i Danmark, ved videncenterleder Kirsten Aagaard, NVR. Plenumdiskussion af hvordan man kan fremme udbredelsen, anvendelsen og kvaliteten af vurderinger og anerkendelser af realkompetencer inden for voksenuddannelserne i Danmark. Workshoppen ledes af specialkonsulent Michael Andersen, EVA.

2 2 2) Realkompetencevurderinger set fra et praktiker- og deltagerperspektiv Workshoppen sætter fokus på realkompetencevurderinger i praksis set fra såvel et praktikersom er deltagerperspektiv. Workshoppen tager udgangspunkt i ny viden fra praksis. Det vil være en fordel for deltagelse i workshoppen at man har praktisk erfaring fra arbejde med realkompetencevurderinger. Workshoppen indeholder: Præsentation af udvalgte resultater fra EVAs undersøgelse af anerkendelse af realkompetencer på VEU-området, med særligt henblik på deltager- og praktikerperspektiver, ved evalueringskonsulent Maria Mogensen, EVA. Præsentation af erfaringer fra lokale udviklingsprojekter: Kompetencenetværket Nordsjælland, som blandt andet havde fokus på hvilke kompetencer medarbejderne bør have i arbejdet med realkompetencevurderinger, ved uddannelseskonsulent Lea Clausen, Erhvervsakademi København Nord. Pilotprojekt på VUC Fyn, som havde til formål at beskrive for arbejdet med realkompetencevurderinger inden for VUC, ved Erik Kempf, VUC Fyn. Gruppearbejde der så vidt muligt organiseres omkring uddannelsesområderne avu, AMU og GVU. Arbejdet fokuserer på erfaringer og udfordringer i forhold til at vurdere og anerkende realkompetencer. Gruppearbejdet afsluttes med en kort plenumseance. Introduktion til gruppearbejdet ved pædagogisk konsulent Ulla Nistrup, NVR. Workshoppen ledes af evalueringskonsulent Maria Mogensen, EVA.

3 3 Tema: Samspil mellem erhvervsrettet og almen kvalificering Der stilles stadig større krav til ufaglærte og faglærtes færdigheder og kompetencer. Kravene til almene færdigheder som for eksempel læsning og skrivning øges i takt med de stigende krav, og mange voksne har fortsat utilstrækkelige læse-, skrive- og regnefærdigheder. Der findes en palette af offentlige tilbud til voksne både i forhold til erhvervsrettet og almen kvalificering for eksempel AMU, FVU, AVU og danskuddannelserne. mod en tredjedel af AMUs deltagere havde vanskeligheder med at læse- og skrive. For mange voksne vil en forbedring af de almene færdigheder både have betydning for arbejds- og privatlivet. De vil kunne få et bedre udbytte, når de deltager i erhvervsrettet uddannelse, og at det forbedrer deres muligheder for at varetage et job og lave aktiviteter, som f.eks. indebærer læsning, i fritiden. Der er brug for at styrke samspillet mellem erhvervsrettet og almen kvalificering, fordi det erfaringsmæssigt er frugtbart for kursisterne og virker motiverende, når der er et reelt samspil mellem almen og erhvervsrettet kvalificering. Men det er også positivt, hvis kursister motiveres til at deltage i almen uddannelse, når de deltager i erhvervsrettet eller omvendt. AMU har en lang tradition for at arbejde med samspillet mellem det almene og erhvervsrettede. Fra 2007 er der indført et tilbud til alle kursister om vurdering af basale færdigheder i læsning og skrivning, regning og matematik og det et særligt indsatsområde at få kursister, til at deltage i læse- skriveundervisning, undervisning i dansk som andetsprog eller ordblindeundervisning, hvis testen indikerer, at de kunne have behov for det. Samtidig er det et fokusområde at få et større samspil i gang mellem undervisning i AMU og FVU. Der har også været fokus på tosprogedes deltagelse i AMU og deres særlige behov. I har der været forsøg med ord- og regneværksteder som et særligt tilbud med her og nu hjælp, tæt knyttet til undervisningssituationen. Nogle af udfordringerne i forhold til at knytte det almene til det erhvervsrettede kan knyttes til både kursister, arbejdsgivere og læreres holdning til om det er nødvendigt og legitimt at beskæftige sig med almenkvalificering, i arbejdsgivernes holdning til at give tid til almen kvalificering og i problemer med at få systemer til at spille sammen. At få skabt uddannelsestilbud, der sikrer sammenhæng i den almene og erhvervsrettede opkvalificering er en væsentlig udfordring for AMU- udbydere og udbydere af de almene voksenuddannelser.

4 4 Der gennemføres to workshops under temaet om samspil mellem erhvervsrettet og almen kvalificering: 3) Samspil mellem AMU og FVU På workshoppen præsenteres følgende projekter: Faglæreren som brobygger mellem AMU og FVU, EUC Sjælland, ved uddannelseskonsulent Lise Mogensen, EUC Sjælland. FVU fra A til Z modeller for samspil mellem AMU og FVU, ved uddannelseskonsulent Ole Møller, EUC Vest Workshoppen ledes af videnskabelig medarbejder Steen Elsborg, DPU 4) Ord og regneværksteder på AMU På workshoppen præsenteres følgende projekter: Ord- og regneværksted på transportområdet, ved læsevejleder Iver Midtiby, AMU-Fyn Fra projekt til hverdag med ord- og regneværksteder, ved FVU-koordinator Tina Zimmermann, EUC Nordvestsjælland Workshoppen ledes af konsulent Susan Møller, Råd om Undervisning og Uddannelse.

5 5 Tema: Lederuddannelse Set i et samlet kompetenceudviklingsperspektiv er uddannelse af ledere et væsentligt element. Lederuddannelse er af betydning for såvel den organisatoriske udvikling som for videndeling og medarbejderudvikling i virksomheden. Erfaringer med god (praktisk) lederudvikling og med samspillet mellem lederuddannelse og medarbejderuddannelse er i den sammenhæng interessant. Der gennemføres en workshop under temaet lederuddannelse: 5) Lederuddannelse målrettet kortuddannede Der sættes fokus på lederuddannelse for kortuddannede og på hvordan AMU-systemet kan bidrage med mere sammenhængende forløb som den grundlæggende lederuddannelse. De seneste år har der været stort fokus på uddannelse af ledere, blandt andet gennem udviklingen af den offentlige lederuddannelse som følge af trepartsforhandlingerne i Der har dog i mindre grad været fokus på lederuddannelser for kortuddannede, og den grundlæggende lederuddannelse kan bruges som afsæt for at diskutere særlige udfordringer og behov i forbindelse med lederuddannelse og lederudvikling blandt kortuddannede. Den grundlæggende lederuddannelse består af fem arbejdsmarkedsuddannelser, og er et eksempel på et uddannelsesforløb der sammentænker flere uddannelsesmål inden for AMUsystemet til et længere uddannelsesforløb. Workshoppen indeholder Præsentation af hovedresultaterne fra EVAs evaluering af den grundlæggende lederuddannelse, med særlig vægt på deltagernes vurderinger af uddannelsens betydning for egen ledelse, karriere og mobilitet, samt videre uddannelse i VEU-systemet, ved evalueringskonsulent Christina Laugesen, EVA. Fokus vil være på en diskussion af hvorvidt modellen for lederuddannelsen kan anvendes inden for andre dele af AMU-systemet og på, hvorfor netop denne uddannelsestype har haft stor succes med at ramme målgruppen af kortuddannede ledere. HAKL s bud på hvordan erfaringer fra den grundlæggende lederuddannelse kan bruges fremadrettet, ved uddannelseskonsulent Marianne Rasmussen, Lederne og medlem af HAKL (området for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse). Præsentation af erfaringer fra udviklingsprojekt om branchetværgående netværk for undervisere på den grundlæggende lederuddannelse ved akademichef Torben Schuster, Ledelsesakademi Lillebælt. Workshoppen ledes af evalueringskonsulent Christina Laugesen, EVA.

6 6 Tema: Fleksibel læring Anvendelse af e-læring inden for voksen- og efteruddannelsesområdet har en række fordele med henblik på fleksibilitet og tilgængelighed og på sigt muligheder for at udvikle mere interaktive læringsformer. Der blev i 2008/09 gennemført en kortlægning og en udredning af anvendelse af e- læring i AMU. Kortlægningen og udredningen peger på, at der i AMU er mange erfaringer med anvendelsen af e-læring, men at der er et uudnyttet potentiale i forhold til e-læringens muligheder for at understøtte undervisningsformer, der fører til større tilgængelighed og fleksibilitet i uddannelsestilbuddet til AMU-målgruppen, herunder den del af målgruppen, der traditionelt ikke har været brugere af AMU. Det drejer sig f.eks. om medarbejdere, der vanskeligt kan undværes i det daglige arbejde og derfor ikke har haft mulighed for at deltage i arbejdsmarkedsuddannelse. En anden gruppe kan være personer, der tiltrækkes af et e-læringsmiljø, som de finder relevant og spændende. Fleksibel læring tager fat på, hvordan AMU kan udbydes på en måde, hvormed skolerne med et mere fleksibelt udbud kan tiltrække målgrupper, der traditionelt ikke har deltaget i AMU. På nuværende tidspunkt er det dog en pædagogisk udfordring, at finde former for it-støttet undervisning, som optimerer samspillet mellem det virtuelle og det sociale, og som kan holdes inden for AMU s regelsæt. Der gennemføres en workshop under temaet fleksibel læring: 6) Fleksibel læring I workshoppen præsenteres følgende projekter: Det virtuelle AMU Center, der arbejder med at tiltrække potentielle AMU-kursister og virksomheder, som ikke tidligere har gjort brug af AMU, ved at etablere et tilbud om et virtuelt AMU-forløb. Projektet tager fat i målgruppens generelt dårlige erfaringer med skole, problemer med at læse, skrive og regne, manglende evne til geografisk mobilitet for at få uddannelse og manglende kendskab til mulighederne i arbejdsmarkedsuddannelserne. Ved AMU Nordjylland. EASY-AMU, der gennem udvikling og gennemførelse af fleksible arbejdsmarkedsuddannelser baseret på e-læring efter Second-Life princippet, vil demonstrere, hvorledes det er muligt at tiltrække målgrupper, som traditionelt ikke har deltaget i AMU. Der tages udgangspunkt i klubmedarbejdere, personlige ledsagere og hjælpere. Ved lektor Jette Aabo Frydendahl, VIA University College. Fleksible undervisnings- og læringsformer i AMU, der har generet viden om forskellige fleksible undervisningsforløb og læringsformer inden for AMU. Projektet har opbygget en teoretisk viden om centrale læringsmæssige og didaktiske aspekter, samt indsamlet og

7 7 analyseret empiri om fleksible undervisningsforløb og fleksible læringsformer i AMU. Ligeledes har projektet identificeret relevante fokuspunkter, udfordringer og barrierer inden for feltet, som kan være udgangspunkt for videre undersøgelser og/eller nye udviklingsprojekter. Ved Carla Tønder Jessing, lektor, VIA University College, Århus. Workshoppen ledes af lektor Marianne Georgsen, E-learning Lab, Aalborg Universitet.

8 8 Tema: Kompetenceudvikling på arbejdspladsen Kompetenceudvikling af medarbejdere på arbejdspladsen er et centralt uddannelsespolitisk tema. Hvordan etableres systematisk kompetenceudvikling på virksomheder? Hvordan ser samspillet mellem VEU-systemet og den virksomhedsinterne kompetenceudvikling ud? Temaet var aktuelt for de 22 voksenvejledningsnetværk. Det er reaktualiseret med etableringen af de 13 VEU-centre. Undersøgelser viser, at der er store forskelle på, hvordan kompetenceudviklingen prioriteres, og hvordan den indgår i virksomhedernes strategiske overvejelser. I nogle virksomheder er kompetenceudviklingen en integreret del af hverdagen, i andre er det et led i omstillingsprocesser og nyudviklinger, og i atter andre er der i højere grad tale om at tilgodese individuelle eller kollektive medarbejderønsker. Der er forskellige uddannelseskulturer på de forskellige virksomheder. Hvordan kan skolerne forholde sig til de forskellige kompetencebehov og de forskellige uddannelseskulturer? Hvordan kan de indgå i et frugtbart samspil med virksomhederne? Hvilken rolle spiller de i de forskellige led i processen? Hvad kræver det af skolerne, for eksempel med hensyn til medarbejdernes kompetencer? Der gennemføres en workshop under temaet kompetenceudvikling på arbejdspladsen: 7) Kompetenceudvikling på arbejdspladsen På workshoppen præsenteres erfaringer fra NCK s to undersøgelser vedrørende kompetenceudvikling på arbejdspladsen samt tre tematiske beskrivelser af metoder og redskaber til, hvordan kompetenceudviklingen på arbejdspladsen foregår og kan foregå. I workshoppen præsenteres følgende projekter: E-learning for faglærte, som arbejder med at kombinere faglig kursusaktivitet med brugen af e-learning-materialer som er tilgængelige i dagligdagen, ved Torben Pihler, uddannelseschef, Volvo Lastvogne Danmark Systematisk og differentieret kompetenceudvikling ved Marianne Holm Simonsen, Fællestillidsmand og medlem af arbejdsgruppen bag implementering af kompetenceudviklingskonceptet, Skejby Sygehus. Workshoppen ledes af lektor Morten Lassen, CARMA, Aalborg Universitetscenter.

9 9 Tema: Motivation Motivation til uddannelse og motivation i undervisningen har været centrale voksenpædagogiske temaer de seneste 30 år. Hvordan motiveres voksne til uddannelse? Hvilke læringsformer fremmer motivation i uddannelse? Hvordan får vi voksne til at komme til undervisning? Hvordan får vi voksne til at blive i undervisningen? I juni 2010 afholdt Nordisk Ministerråd en stor konference om disse forhold. Der blev givet en række bud på løsninger fra både forskningen og praksis. Det fremgik også, at der stadig er mange uløste problemer. Erfaringerne fra Vejledningsnetværkene peger på nogle af disse problemer. Det er stadig et vigtigt spørgsmål, hvordan man får en god korrespondance mellem virksomhedens og medarbejdernes behov for kompetenceudvikling til at spille sammen med deltagelse i voksenuddannelse og læreprocesser. Det er stadig et vigtigt problem at fastholde (unge) voksne i længerevarende læringsforløb. I Trepartsudvalgets rapport lægges stor vægt på rekruttering til VEU. Ikke mindst af de kortuddannede. Der er en udbredt enighed om, at kompetenceudvikling er nødvendig for at kunne klare sig på arbejdsmarkedet. Mange voksne på arbejdsmarkedet oplever ikke denne nødvendighed. Undersøgelser viser, at mange voksne mener, at de har de nødvendige kompetencer. Der gennemføres en workshop under temaet motivation: 8) Motivation På workshoppen præsenteres erfaringer fra projekter, finansieret af TUP-midler, som NCK har samlet i en rapport. Erfaringerne peger på, at der i langt højere grad skal fokuseres på potentielle voksenundervisningsdeltageres behov for kompetenceudvikling. Dette behov skal være tydeligt, og det skal opleves. I workshoppen præsenteres følgende projekter: Det samarbejdende klasserum, der har til formål at fastholde unge voksne i den almene voksenuddannelse. Metoden er cooperative learning virker det? Ved Lea Lund Larsen, Ph.D-studerende, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet og Maria Marquard, Videnskabelig assistent, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet Coloplast/LEAN ved Steen Høyrup Pedersen, lektor, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet Workshoppen ledes af lektor Steen Høyrup Pedersen, DPU.

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU Carla Tønder Jessing og Ulla Nistrup Oplæg på Forsøgs- og udviklingskonference på VEU-området: Praksisbaseret viden og vidensbaseret praksis Den 6.-7. december

Læs mere

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU

FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU Oplæg på FOU konference i Odense den 6. 7. december 2010 Carla Tønder Jessing og Ulla Nistrup, VIA University College FLEKSIBLE UNDERVISNINGS- OG LÆRINGSFORMER I AMU Baggrund for projektet Fleksibel, individualiseret,

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 306 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Samråd UDU alm. Del Samrådsspørgsmål Z om Trepartsudvalgets rapport om opkvalificering

Læs mere

Forsøgs- og udviklingskonference på VEU-området 2013

Forsøgs- og udviklingskonference på VEU-området 2013 Forsøgs- og udviklingskonference på VEU-området 2013 Mere og bedre voksen- og efteruddannelse hvordan? Nationalt Center for Kompetenceudvikling (NCK) afholder i samarbejde med Undervisningsministeriet

Læs mere

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet

Livslang uddannelse og opkvalificering af alle på arbejdsmarkedet Regeringen 20. marts 2006 Landsorganisationen i Danmark Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd Akademikernes Centralorganisation Ledernes Hovedorganisation Dansk Arbejdsgiverforening Sammenslutning

Læs mere

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer

TUP I teksten anvendes både begreberne RKV og IKV. RKV anvendes generelt som en paraplybegreb, der i denne tekst referer TUP 2012 Det er AMU s formål at medvirke til at styrke arbejdsstyrkens kompetenceudvikling på både kort og langt sigt. Godt 1 mio. danskere mellem 20 og 64 år har ikke gennemført en erhvervskompetencegivende

Læs mere

En uddannelsespolitisk status på opgaver og initiativer i arbejdet med anerkendelse af realkompetencer

En uddannelsespolitisk status på opgaver og initiativer i arbejdet med anerkendelse af realkompetencer En uddannelsespolitisk status på opgaver og initiativer i arbejdet med anerkendelse af realkompetencer Louise Lee Leth Chefkonsulent Malene Christophersen Fuldmægtig Ministeriet for Børn og Undervisning

Læs mere

EVA, kvalitetsarbejde og voksnes læring

EVA, kvalitetsarbejde og voksnes læring EVA, kvalitetsarbejde og voksnes læring NVL-Konference i Odense den 13. november 2008 ved Michael Andersen, specialkonsulent på EVA EVA s overordnede opgaver At sikre og udvikle kvalitet af undervisning

Læs mere

RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT

RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT Workshop på lederseminar for VEU-Centrene region Midtjylland RKV SOM SKRIDT PÅ VEJEN FRA UFAGLÆRT TIL FAGLÆRT 27. november 2012 Ulla Nistrup 1 Program for workshoppen Introduktion til workshop 30 min.

Læs mere

Notat om Trepartsudvalgets hovedkonklusioner vedr. voksen- og efteruddannelse 1

Notat om Trepartsudvalgets hovedkonklusioner vedr. voksen- og efteruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 8. februar 2006 Notat om Trepartsudvalgets hovedkonklusioner

Læs mere

AMU Nordjyllands erfaringer med AMU-forløb for flygtninge og indvandrere

AMU Nordjyllands erfaringer med AMU-forløb for flygtninge og indvandrere AMU Nordjyllands erfaringer med AMU-forløb for flygtninge og indvandrere FoU-konference 12. december 2013 Workshop: Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU Knud Dal, AMU Nordjylland Vi uddanner

Læs mere

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser

HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU. TBF = tre bogstavs forkortelser HCT EUC AMU FKB IKV GVU EUD VEU TBF = tre bogstavs forkortelser EUC Erhvervs Uddannelses Center Syd Sønderborg - Tønder Haderslev Aabenraa 450 engagerede medarbejdere 75 lange og korte erhvervsuddannelser

Læs mere

Informationsbrev til udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse

Informationsbrev til udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse Informationsbrev til udbydere af arbejdsmarkedsuddannelse Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR

Læs mere

AMU som springbræt til fortsat uddannelse

AMU som springbræt til fortsat uddannelse AMU som springbræt til fortsat uddannelse Oplæg på VEU-konferencen 2012 Ved Ida Marie Behr Bendiksen og Michael Andersen, VEU-enheden på EVA 13. december 2012 Disposition Den samfundsmæssige udfordring

Læs mere

Strategi for HF & VUC Klar,

Strategi for HF & VUC Klar, Strategi for HF & VUC Klar, 2019 2022 Vision HF & VUC Klar er førstevalget for alle, der ønsker en voksenuddannelse. Med kombinationen af kompetencegivende uddannelse og blik for den enkeltes udvikling

Læs mere

Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan

Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan Udfordringer og status i arbejdet med RKV fra lovovervågning til handlingsplan Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Kontor for arbejdsmarkedsuddannelser Undervisningsministeriet Uddannelsesstyrelsen Disposition

Læs mere

Evaluering af den grundlæggende lederuddannelse (i det følgende GLU)

Evaluering af den grundlæggende lederuddannelse (i det følgende GLU) Evaluering af den grundlæggende lederuddannelse (i det følgende GLU) Oplæg på VEU Konferencen 2010 i workshoppen Lederuddannelse målrettet kortuddannede mandag den 6. december 2010 ved evalueringskonsulent

Læs mere

Fri-institutionsforsøg

Fri-institutionsforsøg Fri-institutionsforsøg Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne (DEG-L) ser meget positivt på fri-institutionsforsøget. Vi finder det af stor betydning for de forventede ændringer af voksen-, efter-

Læs mere

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet.

Samlet udbyder institutionerne under VEU-Center Østjylland FKB'er (fælles kompetencebeskrivelser), som fremgår af oversigten sidst i dokumentet. UDBUDSPOLITIK 2013 UDBUDSPOLITIK 2013... 1 Indledning... 2 Udbud/geografisk opland... 2 Århus Købmandsskoles geografiske opland... 2 Aktivitetsudvikling... 3 Bevillingsmæssige prioriteringer... 3 Imødekommelse

Læs mere

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg

DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D DFS forslag til regeringens folkeoplysningsudvalg DFS ser fremtidens folkeoplysning inden for tre søjler: Søjle 1- Søjle 2- Søjle 3- Fri Folkeoplysning

Læs mere

Integration af medarbejdere

Integration af medarbejdere Opdateret september 2019 Integration af medarbejdere Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at ansætte medarbejdere fra udlandet. I dette dokument kan du få et overblik over, hvilken

Læs mere

Bedre vejledning og rådgivning. Informationsmøde Specialkonsulent Mads Justsen Undervisningsministeriet

Bedre vejledning og rådgivning. Informationsmøde Specialkonsulent Mads Justsen Undervisningsministeriet Bedre vejledning og rådgivning Informationsmøde 05.09.07 Specialkonsulent Mads Justsen Undervisningsministeriet Velfærdsaftalen om VEU, 2006 Massivt løft i VEU-indsatsen: Ekstra 2 mia. kr. til: - De basale

Læs mere

Hvordan ser realkompetencearbejdet ud i praksis?

Hvordan ser realkompetencearbejdet ud i praksis? Hvordan ser realkompetencearbejdet ud i praksis? NVR konference den 10. juni 2010 Ulla Nistrup, NVR www.nvr.nu Et overordnet billede Tilslutning til at det er en god ide, at give personer anerkendelse

Læs mere

Udbudspolitik for EUC Syd for erhvervsrettet voksen og efteruddannelse 2014.

Udbudspolitik for EUC Syd for erhvervsrettet voksen og efteruddannelse 2014. Udbudspolitik for EUC Syd for erhvervsrettet voksen og efteruddannelse 2014. Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

Afrapportering fra Trepartsudvalget om livslang læring og opkvalificering

Afrapportering fra Trepartsudvalget om livslang læring og opkvalificering Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 14. februar 2006 Afrapportering fra Trepartsudvalget om livslang læring og opkvalificering for alle på arbejdsmarkedet Den 2. februar offentliggjorde

Læs mere

Voksenpædagogisk Forums konference 2015 Læring mellem uddannelse og arbejdsliv

Voksenpædagogisk Forums konference 2015 Læring mellem uddannelse og arbejdsliv Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Voksenpædagogisk Forums konference 2015 Læring mellem uddannelse og arbejdsliv Voksnes læring i to kontekster hvordan skabes større udbytte og sammenhæng?

Læs mere

Campus Bornholms VEU Strategi

Campus Bornholms VEU Strategi Campus Bornholms VEU Strategi 2019-2021 Bornholm skal være den bedst uddannede landsdel i Danmark i forhold til erhvervslivets krav til arbejdsstyrkens kvalifikationer. På Campus Bornholm forpligter vi

Læs mere

Status, trends og udfordringer på VEU-området

Status, trends og udfordringer på VEU-området Status, trends og udfordringer på VEU-området Kontorchef Lisbeth Bang Thorsen Undervisningsministeriet VEU-konference Danske Erhvervsskoler 26-2-2015 Side 1 Dagsorden 1. Pejlemærker for VEU-indsatsen 2.

Læs mere

Projektbeskrivelse. Virksomhederne som rekrutteringsvej til FVU

Projektbeskrivelse. Virksomhederne som rekrutteringsvej til FVU Projektbeskrivelse Virksomhederne som rekrutteringsvej til FVU Baggrund Mere end 500.000 voksne danskere har så svage basale færdigheder i læsning og regning, at de f har svært ved at læse simple tekster

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2019 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne

Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne Fælles procedurer og kvalitetsstandarder VEU- center Øst og Øerne Fælles udgangspunkt for gennemførelse af vurderinger og anerkendelse af realkompetencer... 3 Formål... 3 Elementer i en kompetencevurdering...

Læs mere

KOMPETENCECENTRE I LÆRENDE REGIONER

KOMPETENCECENTRE I LÆRENDE REGIONER KONFERENCE KOMPETENCECENTRE I LÆRENDE REGIONER 12. december 2007 Kontorchef Peter Høier Kontoret for livslang læring, Undervisningsministeriet Regeringen og arbejdsmarkedets parter har sat en ambitiøs

Læs mere

360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 2. juni 2015

360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 2. juni 2015 360 graders kompetenceløft Netværkslokomotivet og VirksomhedsnetværkCabi 2. juni 2015 Anette Barnhøj Uddannelseschef Mobil 4013 4675 E-mail anje@tietgen.dk www.tietgen.dk/tkc www.tietgen.dk/tkc 2 Hvad

Læs mere

Voksne med svage basale færdigheder - hvordan kan vi få løftet flere?

Voksne med svage basale færdigheder - hvordan kan vi få løftet flere? www.eva.dk Voksne med svage basale færdigheder - hvordan kan vi få løftet flere? Oplæg på FVU- og ordblindekonferencen 29. november 2017 Chefkonsulent Christina Laugesen, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Læs mere

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet

Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet Formål med kvalitetsarbejdet Kvalitetspolitikken har til formål at etablere et fælles værdigrundlag for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet

Læs mere

Partnerskaber om kompetenceudvikling Konference 15. marts 2007 kl. 12.00 15.30 Nyborg Strand

Partnerskaber om kompetenceudvikling Konference 15. marts 2007 kl. 12.00 15.30 Nyborg Strand Partnerskaber om kompetenceudvikling Konference 15. marts 2007 kl. 12.00 15.30 Nyborg Strand Tilmelding på www.partnerskab-kompetence.socialfonden.net eller til Hanne Lindbo, hl@ats.dk, tlf. 89373491 Aarhus

Læs mere

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne

Udbudspolitik for arbejdsmarkedsuddannelserne Indledning... 2 Mål for udbudspolitikken... 2 Skolens strategi... 3 Afdækning af behov... 4 Markedsføring... 4 Samarbejdsrelationer... 5 Udlicitering... 5 Udlagt undervisning... 6 Revision... 6 1 Indledning

Læs mere

Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse

Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse Trepartsaftalen om voksen-, efter- og videreuddannelse Oplæg 14. december 2017 for VEU-rådet Ved afdelingschef Jesper Nielsen, Undervisningsministeriet I Side 1 Forløbet frem mod en aftale 2017 Juni Juli

Læs mere

AMUbranchepakker. En vej til job for flygtninge og indvandrere. AMU-branchepakker kan kombinere faglig opkvalificering med danskundervisning.

AMUbranchepakker. En vej til job for flygtninge og indvandrere. AMU-branchepakker kan kombinere faglig opkvalificering med danskundervisning. AMUbranchepakker En vej til job for flygtninge og indvandrere AMU-branchepakker kan kombinere faglig opkvalificering med danskundervisning. Erfaringer viser, at AMU branchepakker giver nye muligheder for

Læs mere

10.15-11.15: Overordnede perspektiver på dagens tema ved Bjarne Wahlgren, Aarhus Universitet, og Hanne Leth Andersen, Roskilde Universitet

10.15-11.15: Overordnede perspektiver på dagens tema ved Bjarne Wahlgren, Aarhus Universitet, og Hanne Leth Andersen, Roskilde Universitet Program for dagen 09.30-10.00: Ankomst og kaffe 10.00-10.15: Velkomst og introduktion ved Maria Marquard, koordinator for NVL, samt dagens facilitatorer, Sissel Kondrup, Uddannelsesforbundet, og Ida Marie

Læs mere

Virksomhedernes brug af og vurderinger af AMU-udbuddet - Status i 2011 og udviklingen siden Drøftelse af centrale udfordringer

Virksomhedernes brug af og vurderinger af AMU-udbuddet - Status i 2011 og udviklingen siden Drøftelse af centrale udfordringer Virksomhedernes brug af og vurderinger af AMU-udbuddet - Status i 2011 og udviklingen siden 2007 - Drøftelse af centrale udfordringer Oplæg på VEU-konferencen tirsdag den 29. november 2011 ved specialkonsulent

Læs mere

Virksomhedernes vurderinger af AMUudbuddet

Virksomhedernes vurderinger af AMUudbuddet Virksomhedernes vurderinger af AMUudbuddet - Status i 2011 og udviklingen siden 2007 Oplæg for VEU-Rådet onsdag den 22. juni 2011 ved områdechef Tue Vinter-Jørgensen og specialkonsulent Michael Andersen

Læs mere

Hvorfor skal vi satse på realkompetence?

Hvorfor skal vi satse på realkompetence? Hvorfor skal vi satse på realkompetence? Første gang jeg stødte på realkompetenceproblematikken var faktisk før, man havde fundet ud af, at der er noget, der hedder realkompetence. I 70 erne i sidste århundrede

Læs mere

Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013

Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013 Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013 Hvordan kommer virksomhederne i gang med at efteruddanne medarbejderne hvad kan VEU Centrene hjælpe med?

Læs mere

AMU trepartsaftale oktober 2017

AMU trepartsaftale oktober 2017 AMU trepartsaftale oktober 2017 Hovedpunkter Side 1 AMU-systemet AMU-systemet er en del af den danske flexicurity-model, og alle brancher bør have adgang til relevante AMU-kurser. Antallet af kurser er

Læs mere

Indhold UDBUDSPOLITIK Bestyrelsesmøde 6. december 2016 Bilag B10.1

Indhold UDBUDSPOLITIK Bestyrelsesmøde 6. december 2016 Bilag B10.1 Bestyrelsesmøde 6. december 2016 Bilag B10.1 UDBUDSPOLITIK 2017 Indhold Indledning...2 Udbud/geografisk opland...2 Aarhus Business College geografiske opland...3 Aktivitetsudvikling...3 Bevillingsmæssige

Læs mere

FRA KURSUSLEVERANDØR TIL KOMPETENCEPARTNER

FRA KURSUSLEVERANDØR TIL KOMPETENCEPARTNER FRA KURSUSLEVERANDØR TIL KOMPETENCEPARTNER Erhvervsskoler og AMU-centre som partnere i praksisnær kompetenceudvikling LEARNING LAB DENMARK id:03 FOKUS PÅ PRAKSISNÆR KOMPETENCEUDVIKLING Praksisnær kompetenceudvikling

Læs mere

D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D

D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D D A N S K F O L K E O P L Y S N I N G S S A M R Å D Undervisningsministeriet Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V København, den 27.august 2010 Danish Adult

Læs mere

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats

Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Status på projekt En offensiv uddannelsesindsats Jobcenter Vordingborg har benyttet årets første kvartal til at tilrettelægge de første elementer som skal indgå i projekt den særlige uddannelsesindsats.

Læs mere

Styrket læse-, skrive-, regneindsats målrettet chauffører

Styrket læse-, skrive-, regneindsats målrettet chauffører AMU inden for det psykiatriske område Styrket læse-, skrive-, regneindsats målrettet chauffører Statusnotat Maj 2010 Side 1 Mærsk Nielsen HR Jystrup Bygade 4 4174 Jystrup Tlf. 35 13 22 77 lizzie@maersk-nielsen.dk

Læs mere

Styrket læse-, skrive- og regneindsats målrettet chauffører

Styrket læse-, skrive- og regneindsats målrettet chauffører Styrket læse-, skrive- og regneindsats målrettet chauffører - ideer til et styrket samarbejde mellem skoler og virksomheder inden for bus- og godstransport Lizzie Mærsk Nielsen Lene Wendelboe Johannsen

Læs mere

Strategi for Vestegnen HF & VUC

Strategi for Vestegnen HF & VUC 1 Strategi for Vestegnen HF & VUC 2015-2018 Strategien er vedtaget i bestyrelsen den 17. juni 2015. Strategien er resultatet af en grundig dialog mellem medarbejdere, kursistråd og bestyrelse. Tegningen

Læs mere

Hvad ved vi om realkompetence, udfordringer og perspektiver set ud fra NVR

Hvad ved vi om realkompetence, udfordringer og perspektiver set ud fra NVR Hvad ved vi om realkompetence, udfordringer og perspektiver set ud fra NVR 3. september 2009 Dansk Folkeoplysnings Samråd Principper bag realkompetence Udgangspunktet er: det er et individuelt anliggende,

Læs mere

Reform af erhvervsuddannelserne samt status og initiativer om anerkendelse af realkompetence. Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Undervisningsministeriet

Reform af erhvervsuddannelserne samt status og initiativer om anerkendelse af realkompetence. Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Undervisningsministeriet Reform af erhvervsuddannelserne samt status og initiativer om anerkendelse af realkompetence Lisbeth Bang Thorsen Kontorchef Undervisningsministeriet Anerkendelse af realkompetencer hvordan kommer vi videre?

Læs mere

Teknologiforståelse og VEU: digital-didaktisk dømmekraft. Bent B. Andresen DPU, Aarhus Universitet,

Teknologiforståelse og VEU: digital-didaktisk dømmekraft. Bent B. Andresen DPU, Aarhus Universitet, Teknologiforståelse og VEU: digital-didaktisk dømmekraft Bent B. Andresen DPU, Aarhus Universitet, bba@edu.au.dk Indhold Hvad er forståelse af teknologi? FVU-digital, digital-didaktisk dømmekraft Hvad

Læs mere

Velkommen til. Basismodul

Velkommen til. Basismodul Velkommen til Basismodul DAGENS PROGRAM HVEM ER VI SAMLET DEFINITIONEN PÅ EN ORGANISATION: En organisation består af to eller flere mennesker, der arbejder sammen på en struktureret måde for at nå et specifikt

Læs mere

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Notat om metodedesign

Notat om metodedesign Notat om metodedesign 2014-11-01 Beskrivelse af datamaterialets omfang i UFFA-projektet Der indgår tre hovedtemaer i følgeforskningen 1. Vurdering af realkompetence a. Hvilke metoder indgår til måling

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2018 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

Bilag 5. Kommissorium for ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreuddannelse August 2016

Bilag 5. Kommissorium for ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreuddannelse August 2016 Arbejdsgruppen til Trepartsforhandlinger 2016 II Bilag 5. Kommissorium for ekspertgruppe om voksen-, efter- og videreuddannelse August 2016 Indledning Danmarks konkurrenceevne afhænger af, at vi har en

Læs mere

Strategi for VUC Storstrøm

Strategi for VUC Storstrøm Bispegade 1 4800 Nykøbing F. Tlf: 5488 1700 Strategi for VUC Storstrøm 2019-2021 msi@vucstor.dk www.vucstor.dk CVR: 29541868 Indledning VUC Storstrøm står over for en række forandringer i 2019 og frem.

Læs mere

Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU

Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU Tosprogede inden for almen og grundlæggende VEU Viden om og erfaringer med uddannelse og undervisning af tosprogede inden for FVU, avu og AMU VEU-konferencen d. 12. december 2013 Knud Dal, Centerchef AMU

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019

UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019 1 UDBUDSPOLITIK FOR EUC SYD FOR ERHVERVSRETTET VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSE 2019 Indledning EUC Syd udbyder erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) i overensstemmelse med Lov om arbejdsmarkedsuddannelser

Læs mere

Direktør for AMU Nordjylland siden 15. april 2013

Direktør for AMU Nordjylland siden 15. april 2013 Strategisk brug af opkvalificering Peter Thomsen Direktør for AMU Nordjylland siden 15. april 2013 Jobcenterleder/chef siden 1991 I Aalborg fra 1998 Om AMU Nordjylland Gennemfører årligt ca. 30.000 elevuger

Læs mere

Evaluering af VEU-centre. Tabelrapport

Evaluering af VEU-centre. Tabelrapport Evaluering af VEU-centre Tabelrapport 1 Dette bilag til EVA s evaluering af VEU-centrene tager udgangspunkt i en spørgeskemaundersøgelse blandt konsulenter og vejledere, der rådgiver virksomheder og kortuddannede

Læs mere

VEU Center Fyn. Din guide til voksen- og efteruddannelse

VEU Center Fyn. Din guide til voksen- og efteruddannelse VEU Center Fyn Din guide til voksen- og efteruddannelse VEU Center Fyn Har til formål at vejlede og rådgive personer og virksomheder i forbindelse med voksen- og efteruddannelse Dækker følgende kommuner:

Læs mere

REALKOMPETENCER. Initiativer til øget anerkendelse af realkompetencer

REALKOMPETENCER. Initiativer til øget anerkendelse af realkompetencer REALKOMPETENCER Initiativer til øget anerkendelse af realkompetencer Initiativer til øget anerkendelse af realkompetencer Indholdsfortegnelse 5 Forord 7 Hvad er realkompetencer? 8 Realkompetencer et bredt

Læs mere

Almen undervisning - Til din virksomhed

Almen undervisning - Til din virksomhed Almen undervisning - Til din virksomhed Opdateret december 2017 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik over

Læs mere

Vælg fuld skærmstørrelse: Tast ctrl + L. Næste side

Vælg fuld skærmstørrelse: Tast ctrl + L. Næste side Vælg fuld skærmstørrelse: Tast ctrl + L Sammen gør vi det lettere at tage på voksen- og efteruddannelse Sammen gør vi det lettere at tage på voksen- og efteruddannelse VEU-centrene er et samarbejde Et

Læs mere

Bilagsrapport. Kvalitetssikret IKV et bidrag til løft fra ufaglært til faglært. September 2013

Bilagsrapport. Kvalitetssikret IKV et bidrag til løft fra ufaglært til faglært. September 2013 Bilagsrapport Kvalitetssikret IKV et bidrag til løft fra ufaglært til faglært September 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Forandringsteori... 3 2. Skabelon for forretnings- og kvalitetsmodel... 4 3. Skabelon

Læs mere

Kvalitetsløft gennem nye arbejdstidsregler

Kvalitetsløft gennem nye arbejdstidsregler Kvalitetsløft gennem nye arbejdstidsregler Jørgen Balling Rasmussen og Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet Side 1 Endnu bedre uddannelser for unge og voksne, UVM, dec. 2012 Mål Regeringens overordnede

Læs mere

Virksomhedsindsatsen under VEU og samarbejde med jobcentre

Virksomhedsindsatsen under VEU og samarbejde med jobcentre Virksomhedsindsatsen under VEU og samarbejde med jobcentre Bygge- og anlægsbranchen jobrotation og voksenlærlinge som veje til kvalificeret arbejdskraft v/susanne Toftager Præsentation af VEU Center Fyn

Læs mere

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed

Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Almen efteruddannelse - Til din virksomhed Opdateret september 2018 Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde frem til undervisningsforløb. I dette katalog kan du få overblik

Læs mere

De næste skridt for National strategisk indsats for digitalisering af VEU

De næste skridt for National strategisk indsats for digitalisering af VEU De næste skridt for National strategisk indsats for digitalisering af VEU DKLF den 14. marts 2019 18-03-2019 Indsæt note og kildehenvisning via Sidehoved og sidefod Side 1 Overordnede resultater på tværs

Læs mere

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring

Uddannelsesbeskrivelse Uddannelse i digital læring Uddannelsesbeskrivelse Indhold INTRODUKTION TIL UDDANNELSEN... 2 OPBYGNING AF UDDANNELSEN... 2 MÅL FOR UDDANNELSEN... 2 INDHOLDET AF UDDANNELSEN... 2 FØRSTE DEL: DET ADGANGSGIVENDE KURSUSFORLØB...3 ANDEN

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag

REGION HOVEDSTADEN. Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010. Sag nr. 5. Emne: Uddannelsesprojekter. 4 bilag REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. juni 2010 Sag nr. 5 Emne: Uddannelsesprojekter 4 bilag Koncern Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til: Telefon 4820 5000 Direkte 4820

Læs mere

Realkompetencevurdering et pilotprojekt påp VUC

Realkompetencevurdering et pilotprojekt påp VUC RKV påp VUC Realkompetencevurdering et pilotprojekt påp VUC Et samarbejdsprojektet Undervisningsministeriet VUC Kolding VUF, Voksenuddannelsescenter Fr.berg VUC FYN & FYNs HF-kursus Projektperiode Januar

Læs mere

NYE VEJE NYE JOB. Et EU-socialfondsprojekt. Introduktion til projektet

NYE VEJE NYE JOB. Et EU-socialfondsprojekt. Introduktion til projektet NYE VEJE NYE JOB Et EU-socialfondsprojekt Introduktion til projektet NYE VEJE - et kompetenceløft på alle niveauer Vi kan blive endnu bedre til at udnytte eksisterende tilbud på tværs af organisatoriske

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisning. Endnu bedre uddannelser for unge og voksne

Ministeriet for Børn og Undervisning. Endnu bedre uddannelser for unge og voksne Ministeriet for Børn og Undervisning Endnu bedre uddannelser for unge og voksne 0 Endnu bedre uddannelser for unge og voksne Nyt kapitel Vi har i Danmark gode ungdomsuddannelser og gode voksen- og efteruddannelser.

Læs mere

Faktaark om Danskuddannelse

Faktaark om Danskuddannelse Faktaark om Danskuddannelse 1. Baggrund og formål Den grundlæggende danskundervisning for nyankomne udlændinge sker efter lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. Formålet med uddannelse i dansk

Læs mere

AMU-branchepakker i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration

AMU-branchepakker i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration AMU-branchepakker i trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration Ved specialkonsulent Anna Raundahl Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling DEG-L s konference

Læs mere

Sådan styrker vi VEU-indsatsen på velfærdsområderne

Sådan styrker vi VEU-indsatsen på velfærdsområderne Centre for Labour Market Research (CARMA) Aalborg University, Denmark Sådan styrker vi VEU-indsatsen på velfærdsområderne Mads Peter Klindt, lektor, ph.d. Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) Aalborg

Læs mere

Det danske uddannelsessystem

Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem Det danske uddannelsessystem består af både et ordinært uddannelsessystem og et parallelt uddannelsessystem for voksen- og efteruddannelse. Pjecen beskriver uddannelsessystemet

Læs mere

Fremsat den X. februar 2011 af undervisningsministeren (Tina Nedergaard) Forslag. til

Fremsat den X. februar 2011 af undervisningsministeren (Tina Nedergaard) Forslag. til Uddannelsesudvalget 2010-11 UDU alm. del Bilag 71 Offentligt Fremsat den X. februar 2011 af undervisningsministeren (Tina Nedergaard) Forslag til Lov om ændring af forskellige love på Undervisningsministeriets

Læs mere

ANERKENDELSE AF REALKOMPETENCER - ET DELTAGER- OG PRAKTIKER PERSPEKTIV

ANERKENDELSE AF REALKOMPETENCER - ET DELTAGER- OG PRAKTIKER PERSPEKTIV FOU Konference 6. og 7. december 2010 i Odense Ulla Nistrup Nationalt Videncenter for Realkompetencevurdering NVR ANERKENDELSE AF REALKOMPETENCER - ET DELTAGER- OG PRAKTIKER PERSPEKTIV www.nvr.nu Jeg kom

Læs mere

De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer

De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer De forskelliges reformers fælles fokus på uddannelsesinitiativer LO s arbejdsmarkeds- uddannelses- og erhvervspolitiske konference 2014 Morten Lund Dam, VEU-center Aalborg/Himmerland Reformers fokus på

Læs mere

LUU-AMU møde den

LUU-AMU møde den LUU-AMU møde den 21.11.18 Interne råd og udvalg Temadrøftelse 1: Sikring af skolens position som AMU udbyder Forandringer i sundhedsvæsenet der afstedkommer øget behov for VEU Regionalt sundhedsvæsen med

Læs mere

Møde i uddannelsesudvalget på TH. LANGS HF & VUC tirsdag den 25. august 2016

Møde i uddannelsesudvalget på TH. LANGS HF & VUC tirsdag den 25. august 2016 Møde i uddannelsesudvalget på TH. LANGS HF & VUC tirsdag den 25. august 2016 Tidspunkt: Torsdag den 25. august 2016 Kl. 14.00-15.30 Lokale: Mødelokale F4 Dagsorden 1. Godkendelse af referat fra den 19.

Læs mere

Mandag d. 1. december kl. 10.00-13.00 Med efterfølgende julefrokost hos Nimb

Mandag d. 1. december kl. 10.00-13.00 Med efterfølgende julefrokost hos Nimb AF MØDE I INDUSTRIENS FÆLLESUDVALG FOR ERHVERVS- OG ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSER 3. december 2014 TAB/CSH DI-repræsentanter 3F-repræsentanter Christine Bernt Henriksen Pia Maul Andersen (frem til kl. 12.00)

Læs mere

VIDEN TO GO VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSESSTRATEGI FOR VUC-SEKTOREN. Danske HF & VUC og VUC Bestyrelsesforeningen

VIDEN TO GO VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSESSTRATEGI FOR VUC-SEKTOREN. Danske HF & VUC og VUC Bestyrelsesforeningen VIDEN TO GO VOKSEN- OG EFTERUDDANNELSESSTRATEGI FOR VUC-SEKTOREN Danske HF & VUC og VUC Bestyrelsesforeningen INDHOLD 04 VIDEN TO GO 08 VIGTIGSTE PRIORITERINGER 05 MARKEDER OG PRODUKTER 07 SUCCESKRITERIER

Læs mere

Styrket motivation for deltagelse i AMU-aktiviteter. hvad skal der til? Sammenfatning af erfaringer fra udviklingsprojekter

Styrket motivation for deltagelse i AMU-aktiviteter. hvad skal der til? Sammenfatning af erfaringer fra udviklingsprojekter Styrket motivation for deltagelse i AMU-aktiviteter hvad skal der til? Sammenfatning af erfaringer fra udviklingsprojekter gennemført med TUP - midler 2007-2008 København maj 2009 Forord Motivation for

Læs mere

Socialfondsprogram 2014-2020. v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland

Socialfondsprogram 2014-2020. v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland Socialfondsprogram 2014-2020 v/ Nanna Skovrup, kontorchef Regional Udvikling, Region Nordjylland Socialfondsprogrammet 2014-2020 Prioritetsakse 1: Indsatsområder: Prioritetsakse 2: Indsatsområde: Iværksætteri

Læs mere

Nedenfor følger en kort gennemgang af de to elementer i aftalen.

Nedenfor følger en kort gennemgang af de to elementer i aftalen. Dagsordenpunkt Placering af en institution til Forberedende Grunduddannelse i Beslutning Baggrund Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgik 13.10.2017

Læs mere

Uddannelsesforbundet. EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015. v/gitte B. Larsen.

Uddannelsesforbundet. EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015. v/gitte B. Larsen. Uddannelsesforbundet EUV for voksne udfordringer og muligheder i eudreform og beskæftigelsesreform 2015 v/gitte B. Larsen referat Gitte opridsede, at den 1. august 2015 træder den nye eud-reform i kraft.

Læs mere

Underbilag 9 til Bilag 29 AGPU Delrapport om kompetenceudvikling af forsvarets kortest uddannede (27062007)

Underbilag 9 til Bilag 29 AGPU Delrapport om kompetenceudvikling af forsvarets kortest uddannede (27062007) Initiativer til synliggørelse af AMU systemet overfor medarbejdere, chefer/ledere og udstikkere, og initiativer til håndtering af barrierer omkring anvendelsen af AMU. Initiativer til synliggørelse af

Læs mere

Før-fasen til IKV for virksomheder

Før-fasen til IKV for virksomheder Håndbog Før-fasen til IKV for virksomheder Kompetencevurdering af ansatte i virksomheder Bilag til TUP 2012 - Projekt Før-fasen til IKV I AMU Materiale om IKV før-faseprocesser udarbejdet af VEU-Center

Læs mere

Mønsterbrydende læringsrum i Folkeoplysningen

Mønsterbrydende læringsrum i Folkeoplysningen Mønsterbrydende læringsrum i Folkeoplysningen Pointer fra Elsborgs og Høyrup Pedersens forskningsprojekt eller De motiverende kvaliteter i det folkeoplysende læringsrum - set i et best practice-perspektiv

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning NOTAT Dato: 2008-10-31 Kontor: Integration J.nr.: 2007/5147-35 Sagsbeh.: PVV Fil-navn: projektbeskrivelse Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel

Læs mere

Medarbejderudvikling øger optimismen

Medarbejderudvikling øger optimismen TREPART AMU skal tilpasses efterspørgslen Af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Onsdag den 2. september 2015, 05:00 Del: Der er hårdt brug for uddannelser, der i højere grad matcher virksomhedernes behov, mener

Læs mere