NATURLIG VIRKELYST. Jægerforbundets input til NATURPAKKEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NATURLIG VIRKELYST. Jægerforbundets input til NATURPAKKEN"

Transkript

1 NATURLIG VIRKELYST Jægerforbundets input til NATURPAKKEN

2 NATURPAKKEN DANMARKS JÆGERFORBUND ARBEJDER FOR MEST MULIG JAGT OG NATUR

3 3 INDHOLD MEST MULIG JAGT OG NATUR... 5 NATIONAL NATURSTRATEGI... 6 BEDRE INFORMATION... 9 NATUROVERVÅGNING MARKVILDTINDSATSEN: ET STORT NATURPROJEKT I LANDBRUGSLANDET BINDENDE UDPEGNING AF 3-NATUR LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR LANDSKABS- OG BIOTOPFORBEDRENDE BEPLANTNINGER PRIVAT KØB AF JORD SØNETVÆRK ETABLERING AF STENREV GENSKABELSE AF VEGETATION I FJORDENE REVIDERING AF SKOVSTRATEGI FÅ MERE AT VIDE... 34

4 NATURPAKKEN MEST MULIG JAGT OG NATUR

5 5 MEST MULIG JAGT OG NATUR I arbejder vi for mest mulig jagt og natur. Vi dyrker vores interesse i naturen og jo mere og bedre natur, jo mere og bedre jagt. Med dette input til miljø- og fødevareministeriets Naturpakke kommer vi med vores bud på, hvordan naturindsatsen med fordel kan prioriteres og hvilke mere konkrete indsatser, vi mener bør til for, at vi på kortere og længere sigt kan få mere natur med en højere naturværdi i Danmark. Noget af det vigtigste i processen med regeringens naturpakke er, efter vores opfattelse, at Natur- og Landbrugskommissionens rapport fra 2013 inddrages aktivt. Det arbejde, kommissionen lavede, er et af de største og mest fokuserede arbejder, der er sket i naturstrategisk sammenhæng i Danmark i mange år. Ikke at bruge et sådant arbejde, der er bredt funderet både politisk og i organisationerne, vil være spild af ressourcer og til skade for naturen. Venlig hilsen Claus Lind Christensen Formand

6 NATURPAKKEN NATIONAL NATURSTRATEGI Målsætning At skabe en langsigtet og bred politisk platform for den danske naturindsats, hvor der skal skabes et grundlag for udviklingen af naturen de næste år frem i tiden. Finansiering Indsatsen er ikke direkte forbundet med omkostninger ud over en myndigheds- og informationsindsats. Problem Naturen i landbrugslandet tager tid, og der skal planlægges år frem i tiden. Gør man ikke det, er det begrænset, hvor meget naturen når at rykke ind og få fodfæste. Strukturudviklingen i landbruget og den kraftige effektivisering inden for de forskellige driftsgrene har betydet, at de lysåbne arealer som enge og overdrev i mange tilfælde har mistet deres produktionsmæssige værdi og dermed det økonomiske incitament til at pleje dem. På intensivt drevne landbrugsarealer er det økologiske rum meget begrænset, hvilket betyder, at landbrugslandet arter har været i kraftig tilbagegang de sidste år. Landmanden bliver på ingen måde motiveret til at gøre en indsat for at fremme biodiversiteten i landbrugslandet. Frygt for at miste dyrkningsret, harmoniregler og uklare regler i landbrugsstøtteordningerne afholder mange fra at gøre en indsats. Intensiv dyrkning af landbrugsafgrøder levner ikke meget plads til biodiversitet og virker ofte som barrierer for spredning af landbrugslandets arter. Derfor foreslår, at alle større landbrug skal have en biodiversitetsplan. Foto: Niels Søndergaard, Løsning anbefaler, at der udarbejdes en national naturstrategi med klare mål, som sikrer en langsigtet planlægning af arealudnyttelsen i Danmark. Ved langsigtet planlægning kan der - som beskrevet i Natur- og Landbrugskommissionens rapport - tages højde for: At der skabes mere sammenhængende natur At dyrkningssikkerhed på robuste arealer sikres At klimatilpasning integreres i natur- og kvælstofindsatsen.

7 7 Langtidsplanlægning er et nøglebegreb, og det skal ske frivilligt med inddragelse af lodsejere. Arbejdet med at indføre målrettet regulering af landbrug er yderst vigtigt, da en regulering baseret på emission fra husdyrproduktion og arealernes evne til at tilbageholde næringsstoffer både vil sikre en bæredygtig drift af landbrugsjorden og øge landmandens motivation til at udnytte miljøeffektiviseringer. anbefaler, at der i forbindelse med indførelse af målrettet regulering opsættes klare mål for bevarelse af biodiversitet, levesteder og spredningskorridorer på både ekstensivt og intensivt drevne arealer. foreslår, at der i tilfælde, hvor mindre naturarealer i dårlig tilstand blokerer for udvidelser af eksisterende husdyrbrug, gives mulighed for at lave erstatningsnatur, som skal være på mindst det dobbelte areal. Landmanden skal forpligtes til at holde det nye naturareal i god tilstand, og denne forpligtigelse skal tinglyses på ejendommen. Landbrugsjorden bør klassificeres efter, hvor egnet den er til intensiv landbrugsproduktion, og der udbetales en engangserstatning til arealer, der pålægges en ekstensivering. Den ændrede drift tinglyses på ejendommen. Dette sikrer det enkelte landbrugs langsigtede planlægning, som også Natur- og Landbrugskommissionen beskriver. En ændret produktionsform i landbruget kræver langtidsplanlægning, så investeringerne i produktionsapparatet kan tilpasses de naturgivne forhold. I områder med intensiv fødevareproduktion vil det kræve en langsigtet tankegang og planlægning, før der kan omlægges til en mere ekstensiv og/eller specialiseret fødevareproduktion, der indbefatter naturpleje. Foto Niels Søndergaard, I forbindelse med klassificering af landbrugsjorden vil der opstå behov for jordfordeling. Bedre jordfordeling vil skabe en ny struktur på landbrugene. Nogle vil være særdeles intensive og højproduktive, andre landbrug vil til gengæld bestå af ekstensive arealer og have naturpleje som driftsgren. Med muligheden for at samle disse arealer på færre lodsejere øges arealernes produktionsmæssige værdi og incitamentet til naturpleje. kan derfor bakke op om Natur- og Landbrugskommissionens anbefaling 34 om bedre jordfordeling. For at sikre biodiversiteten i landbrugslandet foreslår, at der indføres en pointordning i stil med den, der findes for biotopplaner i forbindelse med udsætning af fuglevildt. Pointsystemet skal udformes, således at kombinationer og placeringer af tiltag, som opfylder vildtets krav til levesteder, har størst vægt.

8 NATURPAKKEN En sådan biodiversitetsplan på alle større landbrug vil sikre bevarelsen af levesteder og spredning af landbrugslandets arter. Billedet viser en mark, hvor der er brugt græsudlæg som efterafgrøde. Efter 27. oktober er plantedækket nedvisnet, og fødeudbuddet er forsvundet. Selvom marken ikke må jordbehandles før 1. februar, da det er sandjord, yder efterafgrøden nu intet i forhold til at beskytte og forbedre biodiversiteten, hvilket var formålet med etablering af miljøfokusområder (MFO). Foto: Jakob Bergmann Nielsen, Billedet viser en efterafgrøde, hvor der indgår flere kvælstoffikserende arter. Denne type efterafgrøde må ikke bruges i Danmark til at opfylde kravet om MFO og pligtige efterafgrøder, men kan godt bruges i andre EU-lande til opfyldelse af disse krav. Billedet er taget den 20. november, hvor efterafgrøden var cm høj. Denne efterafgrøde vil yde god dækning og et rigt fødeudbud til mange arter langt hen på vinteren. Foto: Jakob Bergmann Nielsen, Natur- og Landbrugskommisionens forslag nummer 1 anbefaler følgende: Der skal formuleres et politisk forpligtende, overordnet og ambitiøst mål for udviklingen af arealet med natur og skov i Danmark frem mod Der skal udarbejdes en national strategi for, hvordan og hvornår målet om gunstig bevaringsstatus for beskyttede arter og naturtyper skal opfyldes i Danmark. Danmark skal samtidigt arbejde for, at der udarbejdes en tilsvarende, fælles EU-strategi. Natur og Landbrugskommisonens forlag nummer 34 anbefaler følgende: Landbrug skal inden for rammerne af statsstøttereglerne fritages for tinglysningsafgifter ved erhvervsmæssig betinget jordfordeling.

9 9 BEDRE INFORMATION Målsætning At lodsejere i højere grad tager hensyn til naturen, fordi der både er forståelse og ejerskab for nødvendigheden af at tage ansvar for at beskytte og udbygge vores natur. Finansiering Indsatsen er ikke direkte forbundet med omkostninger ud over en myndigheds- og informationsindsats. Problem Vi oplever under tiden manglende forståelse for værdien af naturbeskyttelse og udvikling af naturindholdet på lodsejerniveau. En stor del af naturforvaltningsdebatten foregår blandt NGO er, forskere og øvrige eksperter. Der mangler ofte en dialog med de lodsejere og forbrugere, som er kerneaktører for at bevare naturen og understøtte biodiversiteten. Naturbegrebet er ikke entydigt. En mark med korn og en skovbevoksning med bøg adskiller sig i princippet ikke fra hinanden. Det fleste vil dog forventeligt betragte skovbevoksningen med bøg som mere natur end marken med korn, men begge steder er der tale om produktion af henholdsvis gavntræ og fødevarer. Foto Niels Søndergaard, Løsning En mere nuanceret naturforståelse hos lodsejere og befolkningen i almindelighed vil være med til at sikre et større naturindhold herunder øge biodiversiteten. Ud fra en længere tidshorisont på paradigmet if-it-pays-it-stays vil meget kunne ændres. I dag er incitamentet til at gøre en indsats for naturen ofte isoleret til, om det monetært kan kapitaliseres her og nu. Hvis incitamentsstrukturen ændres til, at forbrugerne efterspørger natur og biodiversitet, og lodsejere med stolthed ønsker at fremvise sine naturperler og derfor lader sine naturmæssige værdier være en del af sin markedsføring, vil naturindholdet øges og tilbagegangen i biodiversiteten bremses. En øget informationen om værdien af intakte økosystemer, naturens dynamik og biodiversitet i almindelighed vil være med til at understøtte disse virkemidler da: Bevidste forbrugere forudsætter oplyste forbrugere. Forretningspotentialet i naturværdier kræver oplyste lodsejere.

10 NATURPAKKEN NATUROVERVÅGNING Målsætning At skabe et bedre og mere målrettet beslutningsgrundlag i relation vores indsats på naturområdet, hvor der specifikt skal sættes fokus på arter, der trækker gennem Danmark, da vi har en international forpligtigelse for disse. Samtidig skal der sikres et mere kvalificeret grundlag for forvaltningen. Finansiering Der foreslås en bevilling på finansloven på årligt 1,5 mio. kr. svarende til to årsværk i MVFM. Problem I Danmark mangler vi basal viden om mange arter såvel som habitattyper. Vi har kun i begrænset omfang fokus på arter og biodiversitet, ligesom vi ofte kun deltager i internationale overvågningsprogrammer og forvaltningsindsatser på lavt blus. Ud over den manglende grundviden medfører manglen på overvågning, at effekten af iværksatte naturindsatser er svær eller umulig at evaluere på. Overvågning er desuden en nødvendighed, når nye indsatser skal prioriteres og målrettes. Forvaltningsplaner og handlingsplaner udarbejdes i stigende grad på baggrund af bestandstal og/eller bestandsændringer, og det er derfor vigtigt, at vi i Danmark opnår et bedre kendskab til de lokale bestande. Ikke kun af ynglende arter, men også af f.eks. trækkende og overvintrende fugle. Det er vigtigt i forhold til fastsættelse af jagttider, og det vil også sikre, at vi fortsat opfattes som en seriøs forvaltningspartner i international sammenhæng, hvor Danmark har en særlig forpligtigelse pga. vores geografiske placering på trækfuglenes rute mod syd. Løsning For at sikre den bedst mulige opfyldelse af biodiversitetsstrategierne for Danmark og EU, som forpligter os til at stoppe tabet af biodiversitet inden 2020, foreslår, at der i højere grad sættes fokus på arts- og naturovervågning. Samtidig skal artsforvaltningen i højere grad foregå via forvaltningsplaner, der tager afsæt i monitering af vildtbestandene. Derudover foreslår vi en øget deltagelse i internationale fora, så videngrundlaget for den nationale forvaltning kan forbedres. Det vil tilmed sikre, at Danmark fortsat har indflydelse på artsforvaltning, der rækker ud over landets grænser. Det er også vigtigt at prioritere og videreføre optællinger som f.eks. midvintertællingen af vandfugle, der i januar 2016 havde 50 års jubilæum.

11 MARKVILDTINDSATSEN FORBEDRER LEVEVILKÅRENE FOR LANDBRUGSLANDETS FLORA OG FAUNA 11

12 NATURPAKKEN MARKVILDTINDSATSEN: EN STOR NATURINDSATS I LANDBRUGSLANDET Målsætning At gennemføre en indsats, der forbedrer forholdene for de fugle, pattedyr og insekter i landbrugslandet, som er i tilbagegang eller truet i flere landsdele. Denne indsats vil være målrettet mod hektar, hvilket svare til omkring 8% af det danske landbrugsland, og udføres i markvildtlav, der vil være på plads med udgangen af Indsatsen er en fortsættelse af Danmarks største naturprojekt i landbrugslandet - s Markvildtprojekt. Et projekt, der tegner til at blive en stor succes, hvor landmænd på tværs af skel samarbejder om at skabe naturkorridorer på tværs af ejendomme, så vildtet og den øvrige fauna har de livsnødvendige levesteder. Der skabes økologisk rum i marken og dermed grundlag for biodiversitet. Markvildtindsatsen udmønter Naturstyrelsens forvaltningsplan for hare og agerhøns. Finansiering 7 mio. kr. pr. år via jagttegnsmidlerne. Midlerne vil anvendes til rådgivning om oprettelse og drift af markvildtlav, hvor der udføres monitorering af vildtet, kortlægning af naturen, planlægning og udførelse af naturforbedrende tiltag. Problem De seneste 50 år har dansk landbrug gennemgået en udvikling, som har skabt et fødevareerhverv i verdenseliten målt på produktivitet, kvalitet, ensartethed og sporbarhed. Professionaliseringen har haft betydning for opbygningen af vores velfærdssamfund, men effektiviseringen har også haft en pris en mindre rig natur i landbrugslandet. Det er gået stødt tilbage for det åbne lands vilde dyr og planter, og det økologiske rum omkring markerne bliver stadigt mindre. Det skal markvildtlavene rette op på ad frivillighedens vej - med hjælp fra professionelle rådgivere, fra de mange frivillige og fra Danmarks Jægerforbunds markvildtrådgivere. Ved at finansiere s markvildtindsats fremadrettet får regeringen ejerskab til en naturindsats, der drives af frivillige landmænd, som ønsker at forbedre naturen på deres ejendomme. Prisen for naturgenopretning pr. ha er ved opstarten af indsatsen ca. 75 kr./hektar. Dette optimeres over tid, da det i høj grad er frivillige kræfter, der lægger den nødvendige arbejdskraft. Regeringen vil få ejerskab til en indsats, som kommer til at give et rigere dyreliv, mere varietet og naturrig landskab i landområderne. Markvildtindsatsen er en ny måde at skabe mere natur på. Nemlig ved at inddrage landmændene på tværs af ejendomsskel og lokale ildsjæle på frivillig basis. Det skaber ejerskab og langsigtet bæredygtighed. Løsning I perioden har stået i spidsen for markvildtprojektet, der har til formål at bremse nedgangen i nogle af landets mest karakteristiske vildtarter, der er tilknyttet landbrugslandet blandt andet haren og agerhønen. På frivillig basis har landmænd over hele landet deltaget i arbejdet med at skabe bedre levevilkår for vildtet i det opdyrkede land. Landmændene indgår i markvildtlav, hvor de i tæt samarbejde skaber naturkorridorer på tværs af markskel, hvor vildtet kan leve og vandre.

13 13 Foreløbige resultater: 56 markvildtlav pr. 1 januar Interesseområde på hektar, hvor der moniteres. Deltagerområde på hektar, hvor der planlægges og gennemføres natur- og vildtpleje. 646 km linjeformede tiltag f.eks. vildtstriber, barjordsstriber og slåede spor. 239 hektar fladetiltag f.eks. udlægning af brak, vildtagre og beplantning. De foreløbige resultater er så lovende, at s ambitioner med markvildtprojektet har udviklet sig fra at stoppe tilbagegangen af især harer og agerhøns til at skabe decideret fremgang, hvilket dog vil kræve, at markvildtprojektet går fra et projekt til en fortløbende og målrettet indsats. Markvildtindsatsen vil også gavne andre dyrearter f.eks. småfugle, vibe, lærke, krybdyr, padder, dagsommerfugle m.v.

14 NATURPAKKEN BINDENDE UDPEGNING AF 3-NATUR Målsætning At foretage en ændring af Naturbeskyttelsesloven, således at beskyttelse efter 3 ikke er en forhindring for, at der er naturindhold på den enkelte landbrugsejendom. Finansiering Indsatsen er ikke direkte forbundet med omkostninger ud over en myndigheds- og informationsindsats, da der tages udgangspunkt i det areal, der i dag er beskyttet. Problem Nuværende forvaltningspraksis fra kommunerne forhindrer natur i at opstå på landbrugsarealer i omdrift. Forvaltningen af Naturbeskyttelsesloven betyder, at natur kan vokse ud og ind af 3-beskyttelsen, hvilket gør, at der i landbruget er usikkerhed om retten til at anvende jorden i fremtiden. I mange tilfælde pløjes arealer med et højt naturindhold alene fordi, det ellers risikerer at blive beskyttet og dermed forhindres landmanden i efterfølgende at ændre arealets nye tilstand. Overgår et areal fra at være i omdrift til at blive omfattet af 3-beskyttelse, mister landmanden friheden til at dyrke frit på arealet, og jorden mister samtidig værdi i salgsøjemed og som sikkerhed ved belåning. Derfor vælger flere landmænd at jordbehandle sådanne arealer, uanset om det er hensigtsmæssigt ud fra en driftsmæssig disposition eller ej, men alene for at fastholde jordens værdi dyrkningsmæssigt og økonomisk. Hvis der ikke var risiko for, at arealet overgår til 3-beskyttelse, vil disse arealer ofte blot ligge urørt, og der vil indfinde sig en rigere natur. Billedet viser et engareal, der drives med græsslæt. Hvis arealet ikke er 3-beskyttet, og landmanden dyrker en anden afgrøde minimum hvert femte år, bevares det som omdriftsareal. Dermed sikrer landmanden, at arealet ikke bliver til permanent græs eller 3-beskyttet. Landmanden bevarer ubegrænset dyrkningsret. Ved en binding af 3-natur vil sådanne arealer udvikle sig med et højere naturindhold, end de får i dag. Foto: Thomas Iversen,. Billedet viser et engareal, hvor maj gøgeurt har indfundet sig. Maj gøgeurt er fredet, og dens voksesteder er beskyttet efter 3 i naturbeskyttelsesloven. På dette areal har landmanden altså mistet muligheden for at genopdyrke jorden. Foto: Thomas Iversen,.

15 15 Løsning anbefaler, at de nuværende udpegninger af 3-områder gøres bindende, hvilket vil betyde, at ca hektar af landskabet er sikret beskyttelse. Dette vil betyde, at landbruget vil kunne henlægge områder uden frygt for, at de på sigt mister deres dyrkningsret. Såfremt der i fremtiden ønskes ændret på de konkrete udpegninger af 3-områder, er Danmarks Jægerforbund af den opfattelse, at det kan ske via en forhandling mellem lodsejer og myndighed, hvor der kan tages udgangspunkt i samme principper som skovlovens bestemmelser om erstatningsskov ved rydning af eksisterende fredskov. Mange arealer, som i dag omlægges jævntligt for at sikre dyrningsretten, vil med en låsning af 3-natur udvikle sig til arealer med en betydelig højere naturværdi. Foto: Niels Søndergaard, Natur- og Landbrugskommisionens forslag nummer fire anbefaler følgende: Registreringen af beskyttet natur efter naturbeskyttelseslovens 3 skal gøres til en bindende udpegning, når den igangværende nationale opdatering af registreringen er afsluttet. Alene de registrerede arealer skal være beskyttede. Registreringen opdateres løbende af kommunerne. Ny registrering og afregistrering af beskyttede naturarealer skal ske ved afgørelse og med mulighed for påklage.

16 NATURPAKKEN LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR Målsætning At ændre lovgrundlaget så den enkelte landmand kan styrke naturindholdet på ejendomsniveau, uden at det udløser bekymring for, at det påvirker landmandens grundbetaling. Finansiering Indsatsen er ikke direkte forbundet med omkostninger ud over en myndigheds- og informationsindsats. Problem Landbrugslandet er præget af monotone dyrkningsflader uden fødekæder og spredningsmuligheder for flora og fauna. De landmænd, som tager miljø-, natur- og vildtplejehensyn og lader naturen udvikle sig naturligt, mister ofte landbrugstilskud, fordi markerne ikke lever op til de produktionsvilkår, politikerne har opstillet. De gældende regler er tvetydige og uklare. Vildtstriber som denne bryder den monotome dyrkningsflade og skaber en lysåben overgangszone mellem mark og levende hegn, men udlægning forudsætter klarhed om regler og tolkninger af regler fra EU, herunder hensigten fra EU. Foto: Thomas Iversen, Løsning Landbrugets rammevilkår skal ændres med henblik på at skabe en struktur, der giver fordele for landbruget ved at styrke landbrugslandets fødekæde og skabe levesteder - herunder bevare de små levesteder rundt om i landskabet.

17 17 anbefaler, at rammevilkårene for landmændene forbedres på de områder, hvor de virker uhensigtsmæssigt eller er direkte skadelige for en bedre natur i landbrugslandet. Vi henviser til de konkrete forslag, vi har beskrevet i det vedlagte katalog Landbrugets rammevilkår. Kataloget indeholder beskrivelser af initiativer, der kan styrke fødekæden i landbrugslandet, skabe flere levesteder og bevare de små levesteder rundt om i landskabet. Natur- og Landbrugskommisionens forslag nummer seks anbefaler følgende: Småbiotoper som levende hegn, markskel, diger og grøfter skal, når Danmark implementerer EU s nye landbrugspolitik i 2014/2015, medregnes i det støtteberettigede areal under enkeltbetalingsordningen. Opretholdelse af småbiotoper pa en bedrift skal indgå i opfyldelse af de krav om god landbrugsog miljømassig stand, som er knyttet til udbetaling af landbrugsstøtte, når Danmark implementerer EU s nye landbrugspolitik i 2014/2015. Det kommende danske landdistriktsprogram skal indeholde forbedrede støttemuligheder til natur og biodiversitet i landbrugslandet, herunder støtte til etablering af flere småbiotoper, sprøjtefri brammer mv. samt udarbejdelse af naturplaner pa ejendomsniveau, rådgivning og efteruddannelse om naturhensyn.

18 NATURPAKKEN LANDSKABS- OG BIOTOPFORBEDRENDE BEPLANTNINGER Målsætning At styrke naturindholdet i det åbne land, at skabe levesteder til de dyr, insekter, padder og panter, der er tilknyttet landbrugslandet, samt skabe sammenhæng i naturen som trædesten mellem de større naturområder. Dette kan ske ved at revitalisere den gamle tilskudsordning til læplantning. Finansiering Der foreslås en bevilling på finansloven årligt på 12 mio. kr. fra landdistriktsmidlerne. Problem Tilskudsordningen til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger, som har eksisteret i Danmark i over 40 år, er nedlagt. Talrige beplantninger, der er blevet etableret med tilskud fra ordningen, lider i dag voldsomt under hårde beskæringer, fordi den enkelte jordejer ikke vil risikere, at arealet under udhængende grene tegnes fra i markblokken. Alt for mange beplantninger, som ligger op til markblokke, der er tilmeldt grundbetalingsordningen, har på grund af disse voldsomme beskæringer en alt for åben struktur. Planterne er ofte svækkede og er mere modtagelige for sygdomme og svampeangreb, der som følge heraf resulterer i en ringere læeffekt og dækning i bunden. Herudover er der en kedelig tendens til, at beplantningerne, der er etableret med tilskud fra ordningen, ikke bliver plejet, som det var tiltænkt ved etableringen. Her er et eksempel på et levende hegn uden buske, hvor der ikke er tyndet, så træerne har kunnet udvikle en bred og dyb krone eller give plads til en fodpose i form af buske og anden vegetation. Dette levende hegn har ikke særlig stor naturværdi. Foto: Niels Søndergaard, Her er et eksempel på et levende hegn med meget få træer, hvilket er et resultat af det rette plantesystem og efterfølgende løbende tynding. Dermed er der udviklet et naturligt hegn med få bestandstræer med en bred og dyb krone, og hvor der er huller i kronetaget, der giver mulighed for, at buske kan udvikle sig og sikre, at hegnet får stor naturværdi. Foto: Niels Søndergaard, Træer og buske udvikler sig forskelligt, om de plantes solitært eller tæt sammen med andre. Plantes de solitært, udvikler træer og buske en lav men bred krone. Plantes de tæt, presses kronerne op mod lyset og udvikler dermed en tynd krone. Plantes træer og buske tæt, vokser de i indbyrdes konkurrence efter lys, vand og nærringsstoffer, og de vil hen ad vejen udkonkurrere hinanden i takt med, at de stærke træer og buskes kroner overvokser de svage træer og buske.

19 19 I størstedelen af de beplantninger, der bliver etableret med tilskud fra ordningen, bliver der plantet ammetræer. Ammetræer er midlertidige træer, der plantes mellem de blivende træer og buske for at sikre disses opvækst ved at skabe læ og andre klimaforbedringer. Efter 7-12 år skal ammetræerne gerne fjernes, så de ikke generer og konkurrerer med de blivende træer og buske. Alt for ofte bliver beplantningerne ikke tyndet og ammetræerne ikke fjernet i beplantningerne. Det medfører en ringe læeffekt, dårlig dækning og leveforhold for dyr og insekter. Dårlig struktur i beplantningerne forringer desuden beplantningens levetid. Tilskudsordningen til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger kræver, at der benyttes hjemmehørende plantemateriale, som er anført i bekendtgørelsens bilag 1. Listen bør kun indeholde de arter, der reelt er landskabskarakteristiske. Mange af arterne på listen - f eks. bøg, fjeldribs og dunet gedeblad vil ikke bidrage til det landskabsbillede, vi alle forbinder med det danske landbrugsland. Løsning forslår, at ordningen revitaliseres og tilføres følgende: Løsningsforslag 1 Stil krav om, at der mellem beplantningen og dyrkningsfladen skal være en kantzone på mindst to meter i bredden, således at der bliver plads til, at hegnet kan udvikle sig naturligt, og behovet for de voldsomme og skadelige beskæringer minimeres. I kantzonen må der ikke sprøjtes eller gødskes, men gerne etableres vildt- og bivenlige tiltag ud fra samme krav som i grundbetalingsordningen. Udover, at arealet mellem dyrkningsfladen og beplantningen delvist løser problemet med de voldsomme beskæringer, vil det også bidrage til at forbedre levevilkår for vilde dyr og planter. Her er af et levende hegn, som har en god kantzone, der medvirker til at øge naturværdien i og omkring det levende hegn. Foto: Niels Søndergaard, Her er et eksempel på tynding af et levende hegn, hvor lystræer prioriteres og hvor ammetræerne fjernes. Buske nedskæres, og kvaset efterlades i hegnet. Alt sammen til gavn for naturværdien i det levende hegn. Foto: Niels Søndergaard,

20 NATURPAKKEN Løsningsforslag 2 Indfør et tilskud til tynding og pleje af etablerede beplantninger, som tidligere er blevet etableret med tilskud fra ordningen. Tyndingen og plejen skal ske med henblik på, at eventuelle ammetræer fældes, og de resterende træer og buske plejes sådan, at beplantningerne kan forblive tætte i bunden. For at skabe bedre levevilkår for vilde dyr og planter bør det desuden være muligt at få tilskud til at skabe huller og bryde de lige linjer, der præger beplantningerne i dag. Hermed skabes der mere variation i beplantningerne og dermed et større økologisk rum. Løsningsforslag 3 Giv mulighed for at etablere lave buskhegn bestående af en planterække. Den tidligere nævnte omkring to meter kantzone skal naturligvis også være gældende for denne type beplantning. Etablering af ét-rækkede levende hegn, der består af buske og på et areal, der svarer til det areal, et tre-rækket hegn behøver, giver mulighed for, at naturen selv udvikler sig og skaber et levende hegn med stor naturværdi. Foto Niels Søndergaard, Løsningsforslag 4 Udarbejd en artsliste bestående af de træer og især buske, som man naturligt ser i markskel og uopdyrkede skråninger, med f.eks. gråpil, hvidtjørn, slåen, hyld og hunderose som de mest oplagte.

21 21 Brug af egnskarakteristiske planter i levende hegn øger naturværdien. Foto Niels Søndergaard, Løsningsforslag 5 Etablering og pleje af beplantninger med tilskud fra ordningen til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger, skal tælle med i biodiversitetsplanen. Biodiversitetsplanen beskrives nærmere i afsnittet omkring National naturstrategi.

22 NATURPAKKEN

23 23 PRIVAT KØB AF JORD Målsætning At skabe en lovgivning, der giver private mulighed for at pleje og udvikle jord med henblik på at øge naturindholdet på arealer, som via privat drift kan få et højre naturindhold, hvor f.eks. jagtinteresser kan være en drivende faktor. Finansiering Indsatsen er ikke direkte forbundet med omkostninger ud over myndigheds- og informationsindsats Problem For at sikre, at der henligger jord til naturformål, klimasikring, drikkevandsbeskyttelse mv., vil det være oplagt at give den almindelige borger mulighed for at bidrage med private midler til at opkøbe jord, som alligevel ikke har værdi for landbrugserhvervet. Den nuværende landbrugslovgivning giver ikke private personer mulighed for noget sådant. Det er i dag stort set ikke muligt for private personer at købe landbrugsjord, der ikke er landbrugspligt på, og dermed tilknyttet en beboelse. Heller ikke selv om arealet ikke har en dyrkningsmæssig værdi. Stort set al jord i Danmark både egentlig landbrugsjord og natur er underlagt landbrugspligt. Det betyder blandt andet, at jorden er behæftet med bopælspligt eller, hvis der ikke er en beboelsesejendom på arealet, skal være ejet sammen med en anden landbrugsejendom med beboelse. Løsning Ændring af Lov om landbrugsejendomme, således at det for private personer bliver muligt at erhverve jord til jagt- og naturformål. Konkret forslås følgende ændring: I lov om landbrugsejendomme 6, stk. 1, tilføjes en mulighed for, at landbrugspligten kan ophæves på visse jorder med henblik på, at private kan erhverve jord til natur- og jagtformål. Natur- og Landbrugskommisionens forslag nummer 7 anbefaler følgende: Landbrugslovens regler om erhvervelse af landbrugsejendomme til naturformål skal gennemgås med henblik på at fjerne barrierer for erhvervelse til naturformål. Driftsloven bør revideres med henblik på at fastlægge klare krav til og principper for arealanvendelsen på landbrugsjorder og sikre naturværdier. Det skal fremgå, at landbrugsdrift og natur er ligeværdige hensyn, og der skal derfor ikke være begrænsninger for anvendelse af landbrugsarealer til naturformål.

24 NATURPAKKEN SØNETVÆRK Målsætning At øge mængden af levesteder for vandfugle og insekter, samt at skabe en variation i landskabet, der kan medvirke til at løse de udfordringer, der kommer med øget nedbør. Finansiering Der foreslås en årlig bevilling på 15 mio. kr. i 5 år, som eventuelt kan finansieres gennem landdistriktsmidlerne samt midler, der er afsat til klimaindsatsen. Etableringsomkostningerne ved anlægning af søer er afhængige af lokale forhold og vil variere meget. Vi vurderer dog, at den samlede etableringsomkostning pr. søprojekt som beskrevet nedenfor er ca kr. Skal der etableres 500 søer, vil den samlede omkostning dermed være på kr. Problem I henhold til EU s vandrammedirektiv er vi forpligtet til at værne om våd- og vandområder. De danske vandplaner blev indført med henblik på at leve op til disse forpligtelser, men Danmark er fortsat udfordret med henblik på at indfri planernes mål. Udvaskning af næringsstoffer til åer, søer, fjorde og hav betyder forringede livsbetingelser for en bred vifte af arter. Ud over de dyr og planter, der er tilknyttet de danske vandområder gennem hele deres livscyklus, så påvirkes også de trækkende arter, der har behov for føde under deres ophold her i vinterhalvåret. Mange mindre søer og vandhuller er sløjfet landet over, og dermed er levesteder for en lang række arter, der enten er tilknyttet vand eller vandets omgivelser (fugtige enge, søbredder etc.), også forsvundet. Vandhullerne dannede et netværk for mange mobile arter, som var med til at skabe sammenhæng i den danske natur, og det netværk er svækket i dagens Danmark. I mange tilfælde vil større fleksibilitet i rammevilkår for landbrug kunne skabe flere naturlige sø og vådområder til gavn for miljø, natur og klima. Foto: Niels Søndergaard, Løsning foreslår, at der tages hånd om de ovennævnte problemer og de kommende vandområdeplaner. Den øgede nedbørsmængde og problemer med oversvømmelser gør, at der er stort fokus på vand og vandmiljø blandt den brede befolkning, og det er dermed et oplagt indsatsområde.

25 25 Med den rette placering kan søer, moser og våde enge medvirke til at rense vandet for kvælstof og fosfor, inden det ender i vandløbene og transporteres videre til havet. Samtidig vil levestederne i det åbne land styrkes til fordel for vildtet. Som en del af denne indsats skal løsningerne prioriteres, således at de tager hensyn til den øgede nedbørsmængde. Ved at etablere eller gendanne vandhuller i det åbne land vil der skabes levesteder til fugle, pattedyr, padder, insekter og planter, der er trængte i kulturlandskabet. Der vil også skabes et netværk, som er med til at binde den eksisterende natur sammen. Ved at genskabe vandhuller de rigtige steder vil disse også kunne bidrage til at modvirke effekterne af klimaforandringer og øget nedbør ved at tilbageholde vandet, inden det strømmer mod åerne, og nedstrøms giver udfordringer i byer langs åstrækningerne. Der bør skabes et netværk af søer i Danmark, som baseres på historiske kort. Der skal være fokus på mindre vandhuller, og målsætningen kan være at genskabe 500 søer med en gennemsnitlig størrelse på 0,5 ha. Hver sø bør være omkranset af søbred, eng eller anden natur på mindst 1 ha, og det skal sikres, at søerne får permanent status. Ejerskab og brugsrettigheder fastholdes i relation til lodsejeren, der skal afgive jord til etableringen. Et sønetværk bør tænkes ind i vandplanerne for at sikre størst mulig virkning i forhold til klimaeffekt og kvælstofudledning. Vand er kraftigt medvirkende til et øget naturindhold i det åbne land og skaber tiltrængte levesteder for mange dyr. Værdien som levested afhænger i nogen udstrækning af den efterfølgende pleje. Afgræsning med husdyr er meget velegnet til at sikre den rette pleje. Foto: Niels Søndergaard, Arealer, der afsættes til vandhuller eller vådområder, skal frikøbes, så lodsejeren får en éngangserstatning for, at arealet ikke længere er i omdrift. Det betyder, at arealet en gang for alle overgår til natur, og det tinglyses på ejendommen, at jorden ikke længere må dyrkes ved jordbehandling.

26 NATURPAKKEN Tilstødende arealer må gerne afgræsses og/eller plejes ved slåning græsslet til hø, ensilage, biomasse eller lignende. Et gennemsnitligt dækningsbidrag for planteavl pr./ha/år er ca kr. Kapitaliseres dette med en faktor 20 for udbetaling af en éngangserstatning giver det kr. pr ha. Reference til lovgivning eller myndighedernes vejledning EU s vandrammedirektiv beskriver de overordnede forpligtelser. Danmarks Vandplaner ( ) og de kommende Vandområdeplaner ( ) beskriver Danmarks planer med hensyn til at forbedre det danske vandmiljø og dermed opnå renere vand. Etablering af vådområder på dyrkede arealer kræver kommunens tilladelse efter planloven. På arealer beskyttet efter naturbeskyttelseslovens 3 kræves der ligeledes dispensation hos kommunen. Der gives normalt ikke tilladelse til etablering af søer, som gennemstrømmes af vandløb, eller som anlægges i moser og i større åbne dale, da der i forvejen er et rigt og naturligt dyre og planteliv. Hvis et område er udpeget som Natura 2000, kan dette også have betydning for etableringen af et vådområde. Hvis etableringen af vådområdet berører vandløb eller dræn, kræves der tilladelse efter vandløbslovgivningen. Etablering af vådområder i fredskov kræver tilladelse efter skovloven. Tilladelse efter skovloven indhentes hos den lokale enhed af Naturstyrelsen. Vand er afgørende for alt liv, også i det åbne land. Derfor skal der afsættes midler til at etablere/genskabe mindre søer og vådområder. Målet er at styrke levestederne i det åbne land. Som en del af denne indsats skal løsningerne prioriteres, således at de tager hensyn til den øgede nedbørsmængde. En nyanlagt sø vil give masser af føde til vadefugle, ænder og gæs. Samtidig skabes en større robusthed i landskabets evne til målrettet at stå i mod og opfange øgede nedbørsmængder. Foto: Niels Søndergaard,

27 27 AT ØGE BIODIVERSITETEN I HAVOG FJORDOMRÅDER VIL HAVE POSITIV EFFEKT PÅ BÅDE FISK OG HAVDYKÆNDER

28 NATURPAKKEN ETABLERING AF STENREV Målsætning At øge biodiversiteten i vores hav- og fjordområder med det specifikke mål at øge levesteder for fisk og havdykænder. Finansiering Der foreslås en bevilling på finansloven på årligt 10 mio. kr. i 5 år. Indsatsen kan finansieres af midler afsat til kvælstofreduktion og fiskepleje. Gennemføres indsatsen som et samlet projekt, kan det overvejes at afdække mulighederne for at gennemføre indsatsen som et LIFE-projekt, som vil gearer de økonomiske midler. Problem I vores have og fjorde er der behov for bedre levesteder til fisk, fugle og pattedyr. Mange naturlige stenrev langs Danmarks kyster er blevet ødelagt eller fjernet, ikke mindst gennem de seneste 50 år, hvilket blandt andet har fjernet levesteder for mange marine arter. Visse steder skaber de manglende stenrev også problemer i forhold til kystsikring. Stenrev en naturlig del af det kystnære havmiljø, og især lyseksponerede stenrev danner basis for en stor artsrigdom af marin flora og fauna. Det betyder, at revene er gode fødesøgningsområder for fisk, fugle og marine pattedyr. Hård stenbund langs kysterne er nødvendigt for en naturlig forekomst af tang og andre organismer som for eksempel visse muslinger. I nogle områder kan netop fremvæksten af tang betyde, at stenrev kan afhjælpe problemer med iltsvind, idet tang både fjerner næring og producerer ilt.

29 29 Løsning opfordrer til etablering af stenrev for at skabe eller genskabe levesteder med henblik på at øge den marine biodiversitet, sikre kysterne, reducere kvælstofbelastningen og forventelig mindske forekomsten af iltsvind - under forudsætning af, at revene placeres rigtigt. For hurtigst muligt at opnå den ønskede effekt er det vigtigt, at stenrev etableres i de områder, hvor de gavner mest. Indsatsen må i høj grad prioriteres, så stenrev etableres eller genetableres på de væsentligste lokaliteter først. Denne prioritering bør foretages på baggrund af videnskabelige undersøgelser, som f.eks. også bør inkludere forekomsten af havdykænder en artsgruppe, som generelt er i tilbagegang i disse år. Frivilligt arbejde som foreningen kan tænkes ind i sådan en indsats.

30 NATURPAKKEN GENSKABELSE AF VEGETATION I FJORDENE Målsætning At udarbejde et grundlag for at øge og forbedre mængden af levesteder i de indre danske farvande for specielt fisk og fugle. Finansiering Indsatsen er ikke direkte forbundet med omkostninger ud over en myndigheds- og informationsindsats. Problem I vores have og fjorde er der behov for bedre levesteder til fisk, fugle og pattedyr, som er direkte afhængig af den bevoksning, der findes. Specielt ålegræsset er gået tilbage som følge af kvælstofpåvirkningen og anden udledning fra byerne. Her ser vi nu en forbedring, men en del af bundplanterne, som fisk og fugle er afhængig af, har svært ved at få fæste igen, hvorfor det vil tage mange år, inden disse planter genindvandre. Der er dog gennemført forskellige forsøg med udplantning af blandt andet ålegræs, hvor der er indsamlet nogen viden på dette område. Løsning anbefaler, der bliver udarbejdet en oversigt over de indsatser, der har været forsøgt, og der indsamles den viden, der findes på området. På baggrund af dette skal det udvikles en langsigtet strategi for at genskabe bevoksninger i vores indre farvande. I en sådan udredning anbefales det også at overveje mulighederne for at inddrage frivillige i dette arbejde. Dels i forhold til det konkrete arbejde med genetablering, men også i forbindelse med en efterfølgende overvågning.

31 AT ØGE BIODIVERSITETEN I SKOVE VIL SKABE RESULTATER PÅ KORT OG LANG SIGT 31

32 NATURPAKKEN REVIDERING AF SKOVSTRATEGI Målsætning At øge biodiversiteten i vores skove på en omkostningseffektiv måde, som skaber resultater på kort og lang sigt. Finansiering Indsatsen er ikke direkte forbundet med omkostninger ud over en myndigheds- og informationsindsats. Problem Danmark har forpligtet sig til at bremse tilbagegangen i biodiversiteten. En af de steder, hvor tilbagegangen nemmest stoppes, er i landets skove. I den verserende debat fokuseres der alene på værdien af urørt skov. Af flere årsager løser udlægningen af urørt skov i sig selv ingenting, idet det tager tid, før skovøkosystemet udvikler sig til gavn for biodiversiteten. Urørt skov er således en langsigtet måde at sikre biodiversiteten. En række andre tiltag vil på kort sigt kunne sikre øget biodiversitet i landets skove. Bevarelse af gamle træer og områder i skoven med naturlig hydrologi og henfald giver øget biodiversitet og kan sagtens kombineres med en flersidig skovdrift med plads til produktion. Løsning For at sikre en langsigtet indsats bør den nuværende skovstrategi revideres med det formål at iværksætte en række tiltag for at fremme naturen og biodiversiteten i landets skove. Der kan vælges mellem to incitamentsstrukturer: økonomiske tilskud, der kan sikre en implementering af de ønskede tiltag eller bedre information. De økonomiske subsidier er omkostningstunge, hvorfor en billigere og mere varig model er at sikre en bedre forståelse for værdien af naturindhold og biodiversitet ved den enkelte lodsejer.

33 33 Tiltag, der kan være med til at øge naturindholdet og bremse tilbagegangen i biodiversiteten, kan være: Etablering af mere lysåbne (græsnings)områder. Øget hydrologi i skovene. Forøgelse af løvtræsandelen. Revidering af Rødgranens status som hjemmehørende. Fremme af lystræarter. Fastholdelse af målsætningen om at øge det samlede skovareal, men under mere fleksible tilskudsordninger. De nuværende tilskudsordninger til skovrejsning fokuserer mere på kulturetableringssucces end på at skabe skov med højt naturindhold og naturlig dynamik. Natur- og Landbrugskommisionens forslag nummer otte anbefaler følgende: Der skal gennemføres en revision af naturskovsstrategien fra 1992 med henblik på varig beskyttelse af mere gammel, oprindelig skov og udlæg af meget mere urørt skov både i offentlige og private skove. I det kommende danske landdistriktsprogram skal der afsættes flere midler til sikring af biodiversitet og naturhensyn i private skove både inden og uden for Natura 2000-områderne.

34 NATURPAKKEN

35 35 FÅ MERE AT VIDE Kontakt og få mere at vide: Formand Claus Lind Christensen Jagtfaglig chef Niels Søndergaard Politisk konsulent Morten Sinding-Jensen Pressechef Torsten Lind Søndergaard Se også på

36 NATURPAKKEN Molsvej Rønde Tlf

LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR. Bilag til Jægerforbundets input til NATURPAKKEN

LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR. Bilag til Jægerforbundets input til NATURPAKKEN LANDBRUGETS RAMMEVILKÅR Bilag til Jægerforbundets input til NATURPAKKEN NATURPAKKE DANMARKS JÆGERFORBUND ARBEJDER FOR MEST MULIG JAGT OG NATUR 3 INDHOLD RAMMEVILKÅR - HVERDAGENS FORHINDRINGER I LANDBRUGET...

Læs mere

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer 4 visioner én natur: Landbrug Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer Disposition Landbrug og natur i dag udfordringer og muligheder

Læs mere

Natur- og vildtpleje. Hvor lidt skal der til?

Natur- og vildtpleje. Hvor lidt skal der til? Natur- og vildtpleje Mange landmænd og jægere plejer eksisterende natur og etablerer ny natur, men det kan være svært at overskue, hvor man skal starte, og hvilke regler der gælder. Derfor har Danmarks

Læs mere

Markvildtprojektet hvor er vi og hvor er vi på vej hen Januar 2016

Markvildtprojektet hvor er vi og hvor er vi på vej hen Januar 2016 Markvildtprojektet hvor er vi og hvor er vi på vej hen Januar 2016 Jagtfaglig Chef/Afdelingschef Niels Søndergaard Rådgivnings- og Uddannelsesafdelingen Danmarks Jægerforbund, Kalø 1 Hvad er markvildtprojektet?

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Biotopplaner. Biotopplaner

Biotopplaner. Biotopplaner Fra 1. april 2010 indførtes der nye regler for udsætning af fasaner og agerhøns, der stiller krav om en sammenhæng mellem mængden af udsatte fugle og arealets størrelse. Samtidig gav de nye regler mulighed

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Regeringens naturpakke

Regeringens naturpakke Dato 20. maj 2016 Side 1 af 7 Regeringens naturpakke Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har den 20. maj indgået aftale om Naturpakken. Pakkens overordnede formål: Det overordnede

Læs mere

Tilskudsordninger for skov - fordele og udfordringer

Tilskudsordninger for skov - fordele og udfordringer Tilskudsordninger for skov - fordele og udfordringer Wilhjelm+ 2017 Katrine Hahn Kristensen, Miljøstyrelsen Tjen penge på at gøre ingenting Miljø Styrelsen Styrtrig styrelse deler penge ud: bliver du snydt?

Læs mere

Holdningspapir om naturpolitik

Holdningspapir om naturpolitik Holdningspapir om naturpolitik Det handler om mennesker Holdningspapiret er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 27.08.2016 Holdningspapir om naturpolitik 1. Vision Radikale Venstre ønsker en

Læs mere

Landbrug & Fødevarer har modtaget ovenstående lovforslag i høring med frist den 5. december 2016 og har i den forbindelse følgende bemærkninger:

Landbrug & Fødevarer har modtaget ovenstående lovforslag i høring med frist den 5. december 2016 og har i den forbindelse følgende bemærkninger: Dato 1. december 2016 Side 1 af 5 Miljø- og fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Miljø & Biodiversitet miljobio@naturerhverv.dk Vedr. Høring af forslag til lov om ændring af lov om drift af landbrugsjorder

Læs mere

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter

LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter LIFE IP Natureman Landmanden som naturforvalter Økonomi Samlet budget: 130 mio. kr. EU medfinansierer projektet med 60 %. 40 % egenfinansiering: 33 mio. kr. fra Naturpakken - staten. 8 mio. kr. fra de

Læs mere

Denne lektion omhandler Terrænpleje

Denne lektion omhandler Terrænpleje Kursus for udsættere af fuglevildt Lektion C: Terrænpleje for småvildtet -Beskrivelse af de naturplejetiltag, der opbygger terrænet forud for udsætning af fuglevildt. Udsætterkursus 2014 Vildtpleje beskrives

Læs mere

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE

BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE BESKYTTET NATUR I ODENSE EN GUIDE TIL GRUNDEJERE I denne guide kan du læse om forskellige typer beskyttet natur, såsom søer, enge, overdrev, fortidsminder

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Landbrug Fødevarer, Økologisektion Økologisk Landsforening 4. juni 2010 Forslag til nyt tilskudssystem indenfor Klima, miljø, natur og dyrevelfærd

Læs mere

Danmark er et dejligt land

Danmark er et dejligt land Danmark er et dejligt land En radikal handlingsplan for Danmarks natur Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal stoppes. Planter og dyr skal have bedre

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009

Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 275 Offentligt Opdyrkede 3 naturbeskyttede søer på Lolland December 2009 Undersøgelse fra Naturbeskyttelse.dk 1 Gennemgang af 3 naturbeskyttede

Læs mere

ny natur, friluftsliv og kvælstofreducerende tiltag.

ny natur, friluftsliv og kvælstofreducerende tiltag. Aktstykke nr. 119 Folketinget 2015-16 Afgjort den 23. juni 2016 119 Miljø- og Fødevareministeriet. København, den 7. juni 2016. a. Miljø- og Fødevareministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Omfanget af opdyrkede 3 beskyttede søer

Omfanget af opdyrkede 3 beskyttede søer Omfanget af opdyrkede 3 beskyttede søer Respekteres 3 beskyttelsen af søer og vandhuller Januar 2009 Udarbejdet af Peder Størup Naturbeskyttelse.dk Respekteres 3 beskyttelsen? Naturbeskyttelse har set

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nipgård Sø. Natura 2000-område nr. 36. Habitatområde H36

Natura 2000-handleplan Nipgård Sø. Natura 2000-område nr. 36. Habitatområde H36 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nipgård Sø Natura 2000-område nr. 36 Habitatområde H36 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-21 for Nipgård Sø Udgiver: Silkeborg Kommune År: 2017 Forsidefoto: Nipgård Sø.

Læs mere

Natura 2000 og 3 beskyttet natur

Natura 2000 og 3 beskyttet natur Natura 2000 og 3 beskyttet natur - Og måske lidt om randzoner? Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget

Læs mere

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår

Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår VELKOMMEN TIL Webinar om: Effektiv vildtpleje på landbrugets vilkår Lisbeth Shooter Jan Nielsen Kristian Petersen Introduktion Lisbeth Shooter, chefkonsulent og i dag ordstyrer Jan Nielsen, planteavlskonsulent

Læs mere

Landdistriktsstøtte m.m. til understøttelse af biodiversitet i det åbne land

Landdistriktsstøtte m.m. til understøttelse af biodiversitet i det åbne land Landdistriktsstøtte m.m. til understøttelse af biodiversitet i det åbne land DCE/DJF-konference Økologisk rum og biodiversitet i det åbne land - 30. november 2016 Chefkonsulent Kim Holm Boesen Miljø &

Læs mere

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok?

Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Beskytter lovgivningen den danske natur godt nok? Naturhistorisk forening for Nordsjælland den 25. april 2012 Hanne Stensen Christensen (Chef for Natur og Vandkontoret Næstved Kommune) Hvad vil jeg sige?

Læs mere

Bilag 2. Kravspecifikation. Rådgivningsindsats for landmænd og konsulenter i 2015 om tilskud til naturpleje under Landdistriktsprogrammet.

Bilag 2. Kravspecifikation. Rådgivningsindsats for landmænd og konsulenter i 2015 om tilskud til naturpleje under Landdistriktsprogrammet. Bilag 2 Kravspecifikation Rådgivningsindsats for landmænd og konsulenter i 2015 om tilskud til naturpleje under Landdistriktsprogrammet 1 af 7 Indhold 1. Introduktion... 3 2. Beskrivelse af opgaven...

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU

OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU 18. JANUAR 2017 OPSKRIFTEN PÅ NY NATUR PRIORITERING, MULIGHEDER, EFFEKTER OG KONKRETE ANVISNINGER BETTINA NYGAARD, INSTITUT FOR BIOSCIENCE, AU STATUS FOR NATURENS TILSTA Habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiver

Læs mere

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik Danmark er et dejligt land en radikal naturpolitik 2 Det Radikale Venstre, august 2004 Danmark er et dejligt land. Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed

Læs mere

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur

NATURSYN. Vi arbejder for RASKnatur NATURSYN Vi arbejder for RASKnatur RASKnatur 2 INDLEDNING Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere. Vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del af naturforvaltningen,

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Beskyttet natur i Danmark

Beskyttet natur i Danmark Beskyttet natur i Danmark TEKNIK OG MILJØ 2016 Beskyttet natur i Danmark HVORDAN ER REGLERNE OM BESKYTTET NATUR I DANMARK? På beskyttede naturarealer de såkaldte 3-arealer er det som udgangspunkt forbudt

Læs mere

Natur & Landbrugskommissionens visioner. Jørn Jespersen Formand

Natur & Landbrugskommissionens visioner. Jørn Jespersen Formand Natur & Landbrugskommissionens visioner Jørn Jespersen Formand Medlemmer af NLK Jørn Jespersen (formand), direktør for brancheorganisationen Dansk Miljøteknologi Birgitte Sloth, professor i økonomi og

Læs mere

Landbrugspakken det var hårde forhandlinger

Landbrugspakken det var hårde forhandlinger Tilbage til fremtiden hvad skete der i 2016? Årsmøde - Planterådgivning, den 24. november 2016 Beretning v. Hans Chr. Holst og Allan Olesen Landbrugspakken det var hårde forhandlinger 1 Ny organisering

Læs mere

Jordbrug. Grønt regnskab med inddragelse af naturværdier. Natur- og miljømæssige forbedringer. Ressource regnskab

Jordbrug. Grønt regnskab med inddragelse af naturværdier. Natur- og miljømæssige forbedringer. Ressource regnskab Af Lisbeth Nielsen og Anna Bodil Hald Et grønt regnskab giver et godt overblik over bedriftens ressourceforbrug i form af gødning, pesticider, energi og vand. Disse fire emner skal som minimum inddrages.

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Etablering og pleje af levende hegn

Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Etablering og pleje af levende hegn Det vildtvenlige hegn er kendetegnet ved.at det er tæt i bunden. Derfor skal man sørge for at pleje hegnet i tide, så buskene får

Læs mere

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016.

Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Til NaturErhvervstyrelsen Fremsendt pr. email til: landbrug@naturerhverv.dk, 14. december 2015 Natrurbeskyttelse.dk s høringssvar til udkast til Vejledning til Pleje af græs- og naturarealer 2016. Med

Læs mere

Katalog over virkemidler til fremme af naturen i landbrugslandet

Katalog over virkemidler til fremme af naturen i landbrugslandet Side 1 af 8 Katalog over virkemidler til fremme af naturen i landbrugslandet 1. Baggrund for kataloget Regeringen har i sit regeringsgrundlag Sammen for fremtiden fra juni 2015 skrevet, at den vil fremlægge

Læs mere

Regeringens plan for Grøn vækst

Regeringens plan for Grøn vækst Regeringens plan for Grøn vækst Grøn vækst plan skal sikre: Grøn vækst planen fremhæver følgende: Et vandmiljø af god kvalitet En markant reduktion af pesticiders skadevirkninger. Reduceret ammoniakbelastning

Læs mere

DN og Naturprojekter

DN og Naturprojekter DN og Naturprojekter 2008-2018 Udnyttelse af kommunens areal - 496km2 Kommuneplan 2017 2029 Biologisk mangfoldighed Mål Bremse tilbagegangen af alle naturlige levesteder for vilde dyr og planter på land

Læs mere

Landbrug & Fødevarers anbefalinger til en fremtidig indsats for natur og biodiversitet.

Landbrug & Fødevarers anbefalinger til en fremtidig indsats for natur og biodiversitet. Side 1 af 9 11. november 2011 En målrettet indsats for mangfoldigheden - Landbrug & Fødevarers anbefalinger til en fremtidig indsats for natur og biodiversitet. Sammendrag: Landbrugserhvervet spiller en

Læs mere

Natura 2000 implementering i Danmark. Niels Peter Nørring, Direktør Miljø og Energi, Landbrug & Fødevarer

Natura 2000 implementering i Danmark. Niels Peter Nørring, Direktør Miljø og Energi, Landbrug & Fødevarer Natura 2000 implementering i Danmark Niels Peter Nørring, Direktør Miljø og Energi, Landbrug & Fødevarer Målsætning Vil gerne bidrage til opnåelse af gunstig bevaringsstatus for arter og naturtyper i Natura

Læs mere

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber!

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Specialkonsulent Heidi Buur Holbeck, Hvorfor skal I være vågne nu? Fordi forholdene for landbruget er ændret meget: Største natur- og miljøudfordringer:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

Beplantninger. Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning.

Beplantninger. Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning. Beplantninger Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning. Marker med læhegn Marker uden læhegn Det ideelle landbrug for vildtet Stort antal markafgrøder gerne 6 forskellige! (også

Læs mere

Fælles løsninger - for natur og landbrug. René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg

Fælles løsninger - for natur og landbrug. René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg Fælles løsninger - for natur og landbrug René Lund Chetronoch, formand for DN Svendborg Om collective Impact - en metode udviklet af RealDania Nogle samfundsproblemer er for komplekse til, at én organisation

Læs mere

Naturhensyn på markniveau Praktiske tiltag der gavner markvildtet

Naturhensyn på markniveau Praktiske tiltag der gavner markvildtet Naturhensyn på markniveau Praktiske tiltag der gavner markvildtet Niels Søndergaard, Afdelingschef Uddannelses og Rådgivningsafdelingen Danmarks Jægerforbund, Kalø Sektionerne: Uddannelse til medlemmer

Læs mere

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning

Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Dette notat er senest ændret den 9. april 2014. Vejledning om Skovloven 10 Undtagelser fra kravet om træbevoksning Indhold: 1. Nødvendigt for skovdriften 2. Fredning 3. Marker og klitter 4. Åbne naturarealer

Læs mere

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø Danmarks miljømålsætninger for et godt vandmiljø i 2015 Danmark skal have et godt vandmiljø fjorde og hav rig på natur, planter og fisk. Det er

Læs mere

Naturkvalitetsplan 2013

Naturkvalitetsplan 2013 Naturkvalitetsplan 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Relevant lovgivning for kommunens administration på naturområdet Registrering af naturarealer (samt beskrivelse af 3-naturtyperne) Principperne i

Læs mere

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark "Kongernes Nordsjælland"

Dato: 3. januar qweqwe. Nationalpark Kongernes Nordsjælland Dato: 3. januar 2017 qweqwe Nationalpark "Kongernes Nordsjælland" OBS! Zoom ind for at se naturbeskyttede områder og vandløb, eller se kortet i stort format. Der har været arbejdet med at etablere en nationalpark

Læs mere

Hvidbog. Høringssvar til forslag til Natura 2000-handleplan Gammel Havdrup Mose. Fuglebeskyttelsesområde F103 Natura 2000-område nr.

Hvidbog. Høringssvar til forslag til Natura 2000-handleplan Gammel Havdrup Mose. Fuglebeskyttelsesområde F103 Natura 2000-område nr. Hvidbog Høringssvar til forslag til Natura 2000-handleplan 2012-2015 Gammel Havdrup Mose Fuglebeskyttelsesområde F103 Natura 2000-område nr. 150 Nov. 2012 Forslag til handleplan og offentlig høring Roskilde

Læs mere

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6.

Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Natura 2000 ERFA-gruppemøde 14. juni 2012 Dagsorden 1. Velkomst 2. Status på processen 3. Om handleplanerne 4. Betaling - tilskudsordninger 5. Runde med erfaringer fra processen 6. Eventuelt Natura 2000

Læs mere

Nye økonomiske incitamenter til lokalt samarbejde om reduktioner af kvælstoftabene til vandmiljøet

Nye økonomiske incitamenter til lokalt samarbejde om reduktioner af kvælstoftabene til vandmiljøet AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR MILJØVIDENSKAB/ DC E 15. Januar 2014 Nye økonomiske incitamenter til lokalt samarbejde om reduktioner af kvælstoftabene til vandmiljøet Berit Hasler, Seniorforsker I samarbejde

Læs mere

Erfaringer med dannelse af markvildtlav

Erfaringer med dannelse af markvildtlav Erfaringer med dannelse af markvildtlav Sabina Rohde, biolog Uddannelses- og Rådgivningsafdelingen Danmarks Jægerforbund, Kalø 1 Markvildtprojektet Markvildtet tilbage på marken! Støttet med midler fra

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Miljø- og Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug

Miljø- og Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug Miljø- og Fødevareministeriet NaturErhvervstyrelsen Center for Landbrug landbrug@naturerhverv.dk Danmarks Jægerforbund Molsvej 34 8410 Rønde Tlf. + 45 88 88 75 00 post@jaegerne.dk CRV-nr. 15 79 61 46 Vedr.:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Natura 2000-grænsejusteringer

Natura 2000-grænsejusteringer Natura 2000-grænsejusteringer Lisbeth Bjørndal Andersen, Miljøstyrelsen Natur-erfamøde, Axelborg den 2. maj 2017 1 Natura 2000-oplæg Kort status for igangværende aktiviteter, hvor lodsejerne møder os:

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om drift af landbrugsjorder (Permanent genopdyrkningsret)

Forslag. Lov om ændring af lov om drift af landbrugsjorder (Permanent genopdyrkningsret) 1. udkast af [11. oktober 2016] til Forslag til Lov om ændring af lov om drift af landbrugsjorder (Permanent genopdyrkningsret) 1 I lov om drift af landbrugsjorder, jf. lovbekendtgørelse nr. 191 af 12.

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Oplæg ved IDA Miljø seminar den 31. oktober 2016 v. Ann Berit Frostholm, Danmarks Naturfredningsforening

Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Oplæg ved IDA Miljø seminar den 31. oktober 2016 v. Ann Berit Frostholm, Danmarks Naturfredningsforening Erstatningsnatur hvor fører det os hen? Oplæg ved IDA Miljø seminar den 31. oktober 2016 v. Ann Berit Frostholm, Danmarks Naturfredningsforening Hvor fører det os hen? Hvor står vi i dag? Hvordan ser fremtidsudsigterne

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 172, Lekkende Dyrehave Habitatområde H151 Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober

Læs mere

Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering. V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer

Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering. V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer Natur- og Landbrugskommissionen, vandplaner og kvælstofregulering V/ Torben Hansen, fmd. Planteproduktion, Landbrug & Fødevarer Værdi af primærproduktionen millioner kroner pr år Rammevilkår Skatter og

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

Kortlægning og forvaltning af naturværdier

Kortlægning og forvaltning af naturværdier E 09 Kortlægning og forvaltning af naturværdier I det følgende vejledes kortfattet om, hvordan man lettest og enklest identificerer de vigtigste naturværdier på ejendommen. FSC stiller ikke krav om at

Læs mere

Benyttelse og beskyttelse af naturen - med plads til landbruget. Viceformand, Lars Hvidtfeldt Landbrug & Fødevarer 20. Maj 2014

Benyttelse og beskyttelse af naturen - med plads til landbruget. Viceformand, Lars Hvidtfeldt Landbrug & Fødevarer 20. Maj 2014 Benyttelse og beskyttelse af naturen - med plads til landbruget Viceformand, Lars Hvidtfeldt Landbrug & Fødevarer 20. Maj 2014 Vækst Miljø Vækst Natur Udvikling Klima Natur og biodiversitet Landbrug &

Læs mere

Regeringen. Vandmiljøplan III 2004

Regeringen. Vandmiljøplan III 2004 Regeringen 1 Vandmiljøplan III 2004 2 Vandmiljøplan III, 2004 Udgivet af Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tryk: Schultz Grafisk Lay-out: Page Leroy Cruce Fotos: Bert Wiklund,

Læs mere

Vedr.: Høring over udkast til ændret husdyrgødningsbekendtgørelse (justering af vilkår for kvægundtagelsesbrug) J.nr

Vedr.: Høring over udkast til ændret husdyrgødningsbekendtgørelse (justering af vilkår for kvægundtagelsesbrug) J.nr Miljø- og Fødevareministeriet Departementet Erhvervsregulering mfvm@mfvm.dk Danmarks Jægerforbund Molsvej 34 8410 Rønde Tlf. + 45 88 88 75 00 post@jaegerne.dk CRV-nr. 15 79 61 46 Vedr.: Høring over udkast

Læs mere

Hegn bliver til hække -og fuglenes forrådskammer forsvinder.

Hegn bliver til hække -og fuglenes forrådskammer forsvinder. Hegn bliver til hække -og fuglenes forrådskammer forsvinder. En ny tendens truer mangfoldigheden i det åbne land, når kilometervis af hegn forvandles til hække. Der er grund til at råbe vagt i gevær når

Læs mere

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland I første planperiode, som løber fra 2009 til 2012, skal naturtilstanden af eksisterende naturtyper og arter sikres via en naturplan for de enkelte områder.

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode

Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode Sagsnr. 01.05.18-P17-1-16 Dato 1-9-2016 Sagsbehandler Sofia Mulla Kølmel Bilag om indsatser der er gennemført i Natura 2000, 1. planperiode 2010-15 og forslag til nye indsatser efter 2. planperiode 2016-21.

Læs mere

Notat om høringssvar fra ekstern høring. Udkast til vejledning om pleje af græs- og naturarealer

Notat om høringssvar fra ekstern høring. Udkast til vejledning om pleje af græs- og naturarealer 1 Institution: NaturErhvervstyrelsen Center/Enhed/initialer: Miljø og Biodiversitet Sagsnr.: 15-810-000026 Dato: 21. december 2015 Notat om høringssvar fra ekstern høring Udkast til vejledning om pleje

Læs mere

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger

Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Kommentar til Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger Af Peder Størup - Naturbeskyttelse.dk Så kom de længe ventede anbefalinger fra Natur- og Landbrugskommissionen endelig for dagens lys, og der

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet 07-13 Støttemuligheder indenfor de 3 akser: Akse 1: Forbedring af landbrugets og skovbrugets konkurrenceevne Akse 2:

Læs mere

Bilag 1 - Kommissorium for Natur- og landbrugskommissionen

Bilag 1 - Kommissorium for Natur- og landbrugskommissionen Bilag 1 - Kommissorium for Natur- og landbrugskommissionen 1 Kommissorium for Natur- og landbrugskommissionen På Danmarks areal skal der være plads til at producere sunde og velsmagende fødevarer af høj

Læs mere

Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov.

Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov. Forslag Titel: Natura 2000-handleplan Nordlige del af Sorø Sønderskov. Udgiver: Sorø Kommune, Teknik, Miljø og Drift, Rådhusvej 8, 4180 Sorø Kommune. År: Udkast 2016 Forsidefoto: Gammelt asketræ, langs

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse

År: 2014. ISBN nr. 978-87-7091-883-1. Dato: 18. december 2014. Forsidefoto: Karsten Dahl, DCE. Må citeres med kildeangivelse Forslag til natura 2000 plan 2016-21 Titel: Forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for Kims Top og Den Kinesiske Mur Natura 2000-område nr. 190 Habitatområde H165 Emneord: Habitatdirektivet, Miljømålsloven,

Læs mere

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Natura 2000-handleplan Nørrebæk ved Tvilho. Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Nørrebæk ved Tvilho Natura 2000-område nr. 87 Habitatområde H76

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene

Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Rigsrevisionens notat om beretning om Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af biodiversitet i statsskovene Juni 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets

Læs mere

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø!

Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Halsskov NaturPark : Forslag til naturpleje-projekt på Slagelse Kommunes areal ved Oldenbjerg/Lejsø! Udarbejdet af Rana-Consult v. Peer Ravn 2011 Forslag til oprettelse af kommunal naturpark på arealer

Læs mere

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152 Habitatområde H198 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021, Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152. Habitatområde H198 Udgiver:

Læs mere

Afvanding fra miljøperspektiv i Danmark. Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder, agronom

Afvanding fra miljøperspektiv i Danmark. Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder, agronom 1 Afvanding fra miljøperspektiv i Danmark Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder, agronom 2 Kort præsentation Danmarks Naturfredningsforening 102 år gammel 130.000 medlemmer. Danmarks største grønne

Læs mere

Vand, miljø, klima, natur

Vand, miljø, klima, natur Kampen om EU-støtten rækker pengene i Landdistriktsprogrammet? Christiansborg, den 15. december 216 Vand, miljø, klima, natur hvad er det fremtidige behov for støtte? Landbrugsfaglig medarbejder Mio. kr.

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2011 1 Indhold En målrettet indsats for naturen i Danmarks Natura 2000-områder... 3 Tilskudsmuligheder 2011... 4 Praktisk information... 5 Tilskud til Pleje

Læs mere

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018

Naturråd Lolland Falster. 8. marts 2018 Naturråd Lolland Falster 8. marts 2018 Dagsorden Velkomst Godkendelse af dagsorden Bemærkninger til referat fra første møde Forslag til korttemaer på webgisen Præsentation af temaerne: Eksisterende og

Læs mere

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale naturindsats

Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale naturindsats Mål, virkemidler og finansiering for den kommunale naturindsats 2012-2015 Ved chefkonsulent Troels Garde Rasmussen, KL trr@kl.dk, tlf. 3370-3803 Politisk temadag 13. april 2012 i Vejle Proces - tidsplan

Læs mere