Grundlag for ministerens tale på Realkreditrådets årsmøde den 23. april 2009 Kun det talte ord gælder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grundlag for ministerens tale på Realkreditrådets årsmøde den 23. april 2009 Kun det talte ord gælder"

Transkript

1 Grundlag for ministerens tale på Realkreditrådets årsmøde den 23. april 2009 Kun det talte ord gælder Tak for invitationen til at tale i dag på Realkreditrådets årsmøde. Det er første gang jeg har lejlighed til at være med på jeres årlige festdag, og det har jeg set frem til, selvom den finansielle og økonomiske situation ikke just inspirerer til festtaler for øjeblikket. For dansk økonomi er tydeligt præget af den internationale krise. Helt almindelige danskere og virksomheder mærker, at dansk økonomi er i nedgang. Og jeg tror ikke, at vi har set det værste endnu. Selvom krisen rammer bredt, vil jeg gerne understrege, at særligt de danske eksportvirksomheder har det svært i øjeblikket, og det kan ikke undgå at gå ud over beskæftigelsen. Den globale efterspørgsel er for nedadgående, og eksporten i alle lande i verden er ramt af nedgangen.

2 2/21 Det store spørgsmål er, hvornår det begynder at gå opad igen? Ingen kender svaret. Men nedturen vil stoppe på et tidspunkt, og der vil komme gang i hjulene rundt om i verden igen. Udfordringen i den sammenhæng bliver at sikre, at Danmark er godt rustet, når tingene vender igen. Virksomhedernes evne til at konkurrere med resten af verden skal sikre os den eksport, Danmark lever af. Vores konkurrenceevne er helt afgørende for vores velstand. Hvis vi ser på årene, der er gået, så er det en kendsgerning, at I de sidste ti år har vi i Danmark haft en kraftigere lønudvikling, end det har været tilfældet i udlandet. Samtidigt tyder det på, at vores produktivitet i en årrække har haltet noget bagefter udlandet. Det har medvirket til at svække den danske konkurrenceevne. Og når vi ser lidt frem i tiden, vil den svækkede konkurrenceevne lægge et pres på den danske eksportsektor. Derfor er det helt centralt, at de tiltag, vi laver på kort sigt, ikke svækker vores konkurrenceevne på lang sigt.

3 3/21 Ellers risikerer vi, at tilbageslaget bliver unødigt langt med for stort tab af arbejdspladser og pres på betalingsbalancen. I regeringen har vi valgt at sætte ind gradvist med en række målrettede og nødvendige initiativer. Denne strategi giver os det største manøvrerum, og det er hensigtsmæssigt i tider med stor usikkerhed. Regeringen følger den økonomiske situation meget nøje. Vi skal være klar til at gribe ind, hvis det viser sig at blive nødvendigt. Men vi skal bruge pengene klogt, så de initiativer, vi sætter i værk, tjener et langsigtet formål og ruster Danmark til fremtiden. I det seneste halve år har regeringen allerede gennemført både en bankpakke, en kreditpakke, en meget stor grøn infrastrukturplan og en stor Forårspakke 2.0. Med bankpakken sikrede vi større stabilitet på de finansielle markeder i den turbulente situation, vi befinder os i.

4 4/21 Og med kreditpakken tog vi det næste, vigtige skridt ved at tilbyde statslige kapitalindskud til kreditinstitutter på 100 mia. kr. og lån og garantier til eksport for i alt 30 mia. kr. Infrastrukturplanen giver aktiviteten et skub i den rigtige retning, samtidig med at vi fokuserer på at fremtidssikre transportsektoren, også i forhold til klimamålsætningen. Senest har vi med Forårspakke 2.0. gennemført tre initiativer, der målrettet stimulerer væksten i For det første har vi aftalt med kommunerne at øge de kommunale anlægsinvesteringer i år med mindst 2 mia. kr. inden for især daginstitutioner, folkeskoler og ældrepleje. For det andet giver vi nu befolkningen mulighed for at få udbetalt deres opsparing i SP-ordningen. Dermed får også husholdningerne mulighed for at få lidt ekstra luft i budgettet, hvis der er behov for det. Endelig har vi etableret renoveringspuljen på 1½ mia. kr. i Puljen giver borgerne mulighed for få tilskud til renoveringer og bygningsarbejder, og puljen

5 5/21 giver samtidig et løft til beskæftigelsen i byggesektoren. Og der er godt gang i ansøgningerne i Erhvervs- og Byggestyrelsen. Der er allerede modtaget ansøgninger fra knap husstande. Og det er et betragteligt antal. Men aftalen om Forårspakken 2.0. indeholder først og fremmest en ambitiøs skattereform. Vi får markant lavere skat på arbejde og tager dermed et vigtigt skridt i retning af at fremtidssikre det danske samfund. På den lange bane sikrer skattereformen større beskæftigelse og virkelyst, og den styrker grundlaget for finansiering af velfærden. Skattereformen er på sigt finansieret krone for krone, og det uden at vi medregner de såkaldte dynamiske effekter. Men vi bruger også skattereformen på den korte bane til at sikre et ekstra skub fremad til dansk økonomi. Skattelettelserne kommer i 2010 og 2011, mens finansieringen ruller ind over en længere årrække. Folk får altså flere penge mellem hænderne allerede fra næste år.

6 6/21 Forårspakken 2.0 betyder, at vi sænker den højeste marginalskat med 7½ pct. Sammen med skattestoppet betyder Forårspakke 2.0 også, at der er ro om boligejernes økonomi. Det giver en reel tryghed for boligejerne, der vil medvirke til at holde hånden under deres økonomi. Det er vigtigt. Boligmarkedet er i øjeblikket nærmest frosset til. Antallet af handler på boligmarkedet er på et historisk lavpunkt og afspejler mest af alt de generelle negative forventninger til prisudviklingen. Boligpriserne er faldet over en længere periode, og de er faldet mere og mere fra kvartal til kvartal. Det er endnu usikkert, hvornår de vil stabilisere sig. Dermed er vi havnet i den anden grøft i forhold til for få år siden, hvor overdreven optimisme om prisudviklingen sendte boligpriserne på himmelflugt. Der er dog et lyspunkt, som jeg gerne vil fremhæve. Grundlæggende er boligejernes økonomi sund. De lavere renter kommer også boligejerne til gode og bidrager dermed til at holde en hånd under deres økonomi.

7 7/21 Men det er klart, at den seneste tids udvikling har betydet, at enkelte er mere udsatte nu end tidligere. Der er familier, der oplever, at deres hus er mindre værd end den gæld, de har i det. Det er en problemstilling, der kan blive alvorlig i det øjeblik, man beslutter sig for at sælge sin bolig. Den større risiko for længerevarende ledighed gør i den sammenhæng familierne mere udsatte, fordi de kan blive nødsaget til at skifte bolig. Det understreger endnu engang vigtigheden af, at man ikke sætter sig over evne, når man skal ud og købe ny bolig. Det er der heller intet, der tyder på, at boligejerne gør. Traditionelt har udviklingen på boligmarkedet stor betydning for, hvordan dansk økonomi udvikler sig. I den nuværende situation er det ekstra relevant at se nærmere på disse sammenhænge. Jeg har derfor igangsat et analysearbejde, der ser nærmere på boligejernes økonomi og boligmarkedets betydning for udviklingen i samfundsøkonomien.

8 8/21 Ser vi på, hvordan det står til i sektoren, så er realkreditinstitutterne selvfølgelig også ramt af krisen på de internationale finansielle markeder. Overskuddet før skat på over 10 mia. kr. i 2007 faldt til ca. 2 mia. kr. i Men indtjeningen i realkreditinstitutternes kerneforretning, altså finansiering af boliger til danske familier og ejendomme til danske virksomheder, er stort set opretholdt. Der er stor usikkerhed om, hvor dyb og langvarig den realøkonomiske nedgang bliver. En fortsat konjunkturtilbagegang og fortsatte fald i boligpriser kan ikke undgå at trække i retning af øgede fremtidige tab på udlån. Selv om tabene er forøget, så er der fortsat tale om et lavt niveau. Og jeg er ikke i tvivl om, at I er meget opmærksomme på udviklingen i restancerne, som giver et første fingerpeg om tabsudviklingen. * * *

9 9/21 Det statslige kapitalindskud, som vi indførte med kreditpakken, giver jer en ekstra stødpude, som der kan blive brug for i den kommende tid, og som samtidig kan reducere kreditklemmen i det danske samfund. Selvom vi endnu ikke kan se effekterne på udlånspolitikken i institutterne, er der for mig ingen tvivl om, at det er vigtigt, at vi i januar fik gennemført kreditpakken. Jeg er glad for, at et stort flertal i Folketinget står bag kreditpakken. Den er blevet til efter et grundigt og professionelt forarbejde med deltagelse af Økonomiog Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Vi har derudover engageret en særdeles anerkendt international investeringsbank til at hjælpe. Gennem hele fasen har vi hørt argumenter fra en række aktører de politiske partier, internationale ratingbureauer, kreditinstitutterne og Nationalbanken. Og det er jo en vanskelig situation, som vi skal håndtere.

10 10/21 Den internationale finansielle krise har siden Lehman Brothers konkurs i september 2008 taget en drejning, ingen havde forudset. Banker overalt i verden har fået uoverstigelige problemer, og overalt har der været behov for, at stater griber ind for at understøtte bankerne. Vi har i Danmark valgt en to-strenget model. Banker med solvensproblemer bliver overtaget af statens selskab, Finansiel Stabilitet A/S, som driver de nødlidende banker videre, indtil de kan videresælges, eller der kan findes en anden løsning. Sunde kreditinstitutter kan søge om statsligt kapitalindskud i form af hybrid kernekapital, således at de har manøvrerum til at medvirke til kreditgivning til sunde virksomheder og husholdninger. Statens indskud af 100 mia.kr. i danske banker og realkreditinstitutter vil alt andet lige kunne bidrage til ekstra udlån på op til 700 mia.kr. i forhold til en situation uden kapitalindskud. Det er dog klart, at i den nuværende finansielle krise vil en del af beløbet også gå til polstring ude i institutterne.

11 11/21 Udformningen af statens kapitalindskud og prissætningen følger EUs retningslinjer. Det er sædvanligt blandt EU-landene, at statslige kapitalindskud sker i form af hybrid kernekapital. Ved udformningen af kapitalindskuddet er der således set på, hvordan andre lande har udformet deres kapitalindskud. Vi har også lyttet til kreditinstitutterne. Det har vi gjort for at sikre os, at der er efterspørgsel efter statens kapitalindskud. Det er vigtigt, at de 100 mia.kr. kommer ud at arbejde for at modgå kreditklemmen, i stedet for at bankerne og realkreditinstitutterne blot vælger at spare sig gennem krisen. Udfordringen i forbindelse med udformningen af det danske kapitalindskud har været, at den finansielle krise hele tiden udvikler sig. Der er ganske enkelt tale om at spille på en bane, hvor målene flytter sig. Og det gør det lidt svært! Det er en væsentlig årsag til, at vilkårene for statslige kapitalindskud ikke er beskrevet i alle detaljer i lov om statslige kapitalindskud, men i stedet udmøntes i en

12 12/21 bekendtgørelse. Det sker i tæt dialog med forligspartierne, som vi i regeringen har haft et godt og tillidsfuldt samarbejde med i denne sag. Jeg vil med det samme sige, at jeg desværre ikke kan love, at det ikke kan blive nødvendigt med flere ændringer dertil er krisens forløb simpelthen for uforudsigeligt. Der sker også løbende tilpasning i andre landes kapitalindskud og garantier, så de passer til situationen i de pågældende lande, fx i Tyskland, Storbritannien og Frankrig. Senest er der sket en tilpasning i valgmulighederne for det statslige kapitalindskud, hvorved kreditinstitutterne i tilknytning til kapitalindskuddet kan købe en ret til at konvertere den hybride kernekapital til aktiekapital. Konvertering vil forudsætte, at instituttet forud har haft tab, så den hybride kernekapital kommer til at udgøre mere end 35 pct. af bankens samlede kernekapital. Ved køb af konverteringsretten vil vurderingen af kreditinstitutterne hos ratingbureauerne kunne blive styrket, og det vil dermed medvirke til, at institutterne kan låne billigere på de internationale kapitalmarkeder. I den forbindelse er det dog vigtigt at være

13 13/21 opmærksom på, at de forskellige ratingbureauer når frem til forskellige konklusioner. Det er ikke sådan, at det statslige kapitalindskud ikke var 100 mia.kr. værd, hvis ikke denne mulighed var indført. Kapitalen er fuldgod som kapitalgrundlag i kreditinstitutterne, og den vil styrke institutternes solvens og kunne danne grundlag for kreditgivning til både virksomheder og husholdninger. Efter bekendtgørelsen har alle børsnoterede kreditinstitutter mulighed for at købe den nye konverteringsmulighed. Det kræver dog, at der ikke er stemmerets- eller ejerbegrænsninger i instituttet. Hvis der er, skal disse fjernes fra vedtægterne. Prisen på konverteringsmuligheden vil være forskellig for forskellige kreditinstitutter. Den vil afspejle den risiko, staten løber, og prisen fastsættes på markedsmæssige vilkår i forhandling med det enkelte institut. Det har været et gennemgående træk ved den danske tilgang, at kreditinstitutterne betaler en markedsmæssig pris. Renten på statens kapitalindskud modsvarer den

14 14/21 risiko, som staten løber. Et andet særligt dansk træk er, at det ikke kun er de store banker, der hjælpes, det er alle kreditinstitutter. Der er frist for at søge om et statsligt kapitalindskud d. 30. juni. Jeg vil gerne opfordre til, at så mange banker og realkreditinstitutter som muligt søger om statsligt kapitalindskud, herunder at de kreditinstitutter, for hvem det er relevant, også tager imod tilbuddet om konverteringsmuligheden. Det er regeringens udgangspunkt, at det er den private sektor, der skal eje kreditinstitutterne. Men der er med den internationale finansielle krise tale om en ganske ekstraordinær situation, og en sådan situation kræver ekstraordinære løsninger. Og det er historisk set ekstraordinært med staten som ejer af bankaktier. Regeringen anlægger imidlertid en pragmatisk tilgang, hvor hensynet til finansiel stabilitet og imødegåelse af den økonomiske krise er helt central.

15 15/21 * * * Krisen har naturligt sat fokus på, om kravene til institutternes kapital er tilstrækkelige. Det drejer sig om Basel II-reglerne, hvor der er sat et globalt serviceeftersyn i gang. Første fase drejede sig om at få rettet de svagheder, som krisen har kastet lys på, men vi er på vej over i den anden og mere langsigtede fase. Her skal vi sikre, at der for alle risici afsættes tilstrækkelig kapital, og at der i gode tider opbygges buffere, der kan tæres på i dårlige tider. Men det er krav, som først kan og skal stilles, når det begynder at gå fremad igen. Reguleringen af og rammerne for de finansielle markeder og virksomheder var også til intens drøftelse på G-20 topmødet i London for nylig. Der var enighed om at styrke det finansielle system ved blandt andet at etablere en global finansiel stabilitetskommission, der skal give tidlige advarsler om systemiske risici.

16 16/21 Der var desuden enighed om at sikre, at alle finansielle markeder, produkter og deltagere skal under regulering eller blive genstand for overvågning. Kapital- og hedgefonde bliver således omfattet af en regulering på basis af en risiko-baseret tilgang. G-20 reformen følger den kurs, som er aftalt mellem økonomi- og finansministrene i Europa for at få genoprettet tilliden til de finansielle markeder. Og jeg vil gerne understrege, at regeringen støtter op om den på G-20-mødet fastlagte strategi. * * * Særligt i en europæisk sammenhæng arbejder vi med at få styrket det grænseoverskridende samarbejde mellem tilsynsmyndigheder. På EU-plan er Larosière-gruppen kommet med forslag til om en styrket overvågning af risici i det finansielle system, om vedtagelse af fælles standarder og om etablering af en tilsynsmyndighed på EU-plan. Vi går positivt ind i forhandlingerne om disse forslag.

17 17/21 På det nationale plan har vi allerede med bankpakken og kreditpakken gennemført lovgivning, der giver Finanstilsynet mere slagstyrke. Det drejer sig blandt andet om, at kreditinstitutterne skal offentliggøre deres individuelle solvensbehov, og at Finanstilsynets anbefalinger skal kunne offentliggøres, hvis de ikke følges af instituttet. Samtidig er Finanstilsynets ressourcer styrket væsentligt. Med aftalen om sikring af finansiel stabilitet blev Finanstilsynet tilført ekstra 10 mio. kr. til øget tilsyn med pengeinstitutterne. Og med kreditpakken fik Finanstilsynet ekstra 15 mio. kr. årligt til fremover mindst en gang årligt gennemgå solvensbehovet i alle kreditinstitutter, på nær de allermindste. Det drejer sig om at få håndteret den aktuelle krise og samtidig arbejder vi videre i den brede forligskreds og i dialog med sektoren med at se på, hvad der skal til for

18 18/21 at sikre, at vi ikke en gang i fremtiden havner i en tilsvarende situation. * * * Jeg vil også knytte et par ord om SDO-lovgivningen. I den politiske aftale, der lå til grund for SDO'erne, indgik, at der to år efter lovforslagets ikrafttræden skal gennemføres en analyse af SDO'ernes effekt på boligfinansieringsmuligheder og realkredittens konkurrenceforhold. Vi er begyndt på analysen - selvom de urolige tider på de finansielle markeder giver lidt "sne på skærmen". En ting står dog fast. Den såkaldte pari-regel står ikke til diskussion. Forbrugernes tillid er afgørende, når de skal træffe beslutning om optagelse af et boliglån. En tillid som er betinget af, at forbrugerne ved, at de kan førtidsindfri deres boliglån på ordentlige vilkår, hvis de får behov for det. Det sikrer pari-reglen.

19 19/21 Jeg har også noteret mig, at I i forbindelse med SDOevalueringen blandt andet ønsker en genovervejelse af kravet om ekstra sikkerhedsstillelse med henvisning til det danske balanceprincip. Her skal man imidlertid være opmærksom på, som I jo også er det, at dette krav følger af et EU-direktiv, og ikke sådan står til at ændre. Men vi har med kreditpakken både sikret realkreditinstitutterne adgang til et statsligt kapitalindskud, og at de individuelle statsgarantier også kan tegnes for udstedelser af junior covered bonds til supplerende sikkerhedsstillelse. Jeg har også hørt i dag, at der er flere ønsker, I gerne vil have vi skal se på. Det vil jeg gerne positivt tilkendegive, at der er vi indstillet på, at se nærmere på. * * * Et andet område, der påkalder sig interesse og vil blive genstand for en nærmere analyse, er formuerne i de fonde og foreninger, der stammer fra realkredit. I dag revideres foreningernes regnskaber i henhold til vedtægterne af to statsautoriserede revisorer. Dertil kommer, at økonomi- og erhvervsministeren skal

20 20/21 godkende eventuelle vedtægtsændringer og i den forbindelse blandt andet vurdere, om vedtægtsændringen strider mod medlemmernes interesser. Det er ikke desto mindre min vurdering, at det vil være fornuftigt at få afdækket, om reglerne på området fortsat er hensigtsmæssige, eller om der er behov for at styrke dem. Jeg har derfor bedt Finanstilsynet og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om et servicetjek af reglerne. Undersøgelsen vil omfatte institutioner, der kan have baggrund i såvel realkreditten som i forsikringsbranchen. * * * Jeg vil slutte af med endnu engang at slå fast, at vi i regeringen er meget optagede af både at løse den igangværende krise og forebygge, at nye finansielle kriser opstår. Vi har allerede lempet den økonomiske politik på en række områder, og Danmark er et af de lande i EU, der

21 21/21 har gjort allermest for at sikre finansiel stabilitet og imødegå den økonomiske krise. Det har været muligt for os, fordi vi gennem årene har skabt os et stærkt økonomisk udgangspunkt, og vi er klar til at sætte yderligere ind, hvis det bliver nødvendigt. Jeg kan garantere jer for, at regeringen Rasmussen fortsat er i arbejdstøjet. Jeg vil slutte af med at sige til formanden, at jeg ser frem til et fortsat godt samarbejde. Tak for ordet.

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne?

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? 17. april 2015 Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? Siden begyndelsen af 2008 er den gennemsnitlige bidragssats for udlån til private steget fra 0,5 pct. til 0,8 pct. Det har medført

Læs mere

Lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter og andre initiativer i kreditpakken

Lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter og andre initiativer i kreditpakken Lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter og andre initiativer i kreditpakken 1 Introduktion Den 10. oktober 2008 vedtog folketinget lov om finansiel stabilitet, der introducerer en garantiordning

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Parterne er derfor enige om, at det er nødvendigt at tilbyde penge- og realkreditinstitutterne statslige kapitalindskud.

Parterne er derfor enige om, at det er nødvendigt at tilbyde penge- og realkreditinstitutterne statslige kapitalindskud. 18. januar 2009 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance om en kreditpakke

Læs mere

25. august 2011. 1. Baggrund

25. august 2011. 1. Baggrund 25. august 2011 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance om en række konsolideringsinitiativer

Læs mere

ting Foreningen Nykredit arbejder for

ting Foreningen Nykredit arbejder for ting Foreningen Nykredit arbejder for 1 Verdens bedste boliglån 2 3 Realkredit også når verden brænder Lån til vores børn og børnebørn 4 Fair lån til hele Danmark 5 Vi deler overskuddet 1 Verdens bedste

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 3. APRIL 2014

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 3. APRIL 2014 REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 3. APRIL 2014 KUN DET TALTE ORD GÆLDER Fornylig var jeg en tur på Bornholm. Desværre ikke på ferie, men for at besøge det lokale erhvervsliv. Her fik jeg også lejlighed

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

Nye kapitalkrav efter finanskrisen

Nye kapitalkrav efter finanskrisen Nye kapitalkrav efter finanskrisen Her kan du læse om de konkrete stramninger i allerede vedtagne kapitalkrav, som er indført siden finanskrisen, og som har medført, at -koncernen skal forøge sin egentlige

Læs mere

BANKPAKKE IV. 1) Udvidet medgiftsordning. 2) Statslig garanti ved fusioner. 3) Bidragsfinansiering af indskydergarantifonden

BANKPAKKE IV. 1) Udvidet medgiftsordning. 2) Statslig garanti ved fusioner. 3) Bidragsfinansiering af indskydergarantifonden 29. august 2011 BANKPAKKE IV Den 25. august blev der mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance indgået aftale om en række konsolideringsinitiativer

Læs mere

Tak for invitationen til at drøfte lovforslag L 165, der udvider lånegrænsen for realkreditbelåning af sommerhuse fra 60 til 75 pct.

Tak for invitationen til at drøfte lovforslag L 165, der udvider lånegrænsen for realkreditbelåning af sommerhuse fra 60 til 75 pct. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 165 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 9. april 2017 Samråd i ERU den 7. april 2017 Spørgsmål A og B stillet

Læs mere

Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling

Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling Mulighederne for at finansiere den fremtidige produktion og bedriftsudvikling Set i lyset af den aktuelle Økonomiske situation og nye regler for finansielle virksomheder Hvad bringer fremtiden? Mere regulering

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 18. september 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 18. september 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 18. september 2009 15. september 2009. Nr. 876. Bekendtgørelse af lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter Hermed bekendtgøres lov om statsligt kapitalindskud i

Læs mere

Myter og fakta om bankerne

Myter og fakta om bankerne Myter og fakta om bankerne December 2012 FORORD Myter og fakta om bankerne Der har de seneste år været massivt fokus blandt politikere, medier og offentligheden generelt på banksektoren. Det er forståeligt

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere

5 ting Forenet Kredit arbejder for. Forenet Kredit er foreningen bag Nykredit og Totalkredit

5 ting Forenet Kredit arbejder for. Forenet Kredit er foreningen bag Nykredit og Totalkredit 5 ting Forenet Kredit arbejder for Forenet Kredit er foreningen bag Nykredit og Totalkredit 1 Verdens bedste boliglån side 6 2 Realkredit også når verden brænder side 8 4 Fair lån til hele Danmark side

Læs mere

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016

REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016 REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE, 5. OKTOBER 2016 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Når vi løfter blikket og ser på verden omkring os, må vi konstatere, at det er vanskelige

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S. Marts 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S. Marts 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Marts 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

5 ting Forenet Kredit arbejder for. Forenet Kredit er foreningen bag Nykredit og Totalkredit

5 ting Forenet Kredit arbejder for. Forenet Kredit er foreningen bag Nykredit og Totalkredit 5 ting Forenet Kredit arbejder for Forenet Kredit er foreningen bag Nykredit og Totalkredit 1 Verdens bedste boliglån side 6 2 Realkredit også når verden brænder side 8 4 Fair lån til hele Danmark side

Læs mere

Addendum til Danmarks Nationale Reformprogram Danmarks indmeldinger under Konkurrenceevnepagten

Addendum til Danmarks Nationale Reformprogram Danmarks indmeldinger under Konkurrenceevnepagten Addendum til Danmarks Nationale Reformprogram Danmarks indmeldinger under Konkurrenceevnepagten I lyset af de betydelige økonomiske udfordringer, som de europæiske lande står overfor, blev der indgået

Læs mere

Erhvervsudvalget B 51 - Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget B 51 - Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget B 51 - Bilag 1 Offentligt Finansudvalget Folketinget 1240 København K 4. november 2008 Eksp.nr. 568014 a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til at

Læs mere

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer.

Mange tak for invitationen. Jeg har set frem til at hilse på jer. Tale 14. maj 2014 J.nr. 14-1544539 Danmark skal helt ud af krisen - Tale til Forsikring & Pensions årsmøde torsdag den 15. maj Dansk økonomi skal tilbage i topform Mange tak for invitationen. Jeg har set

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Aktstykke nr. 60 Folketinget 2011-12. Afgjort den 22. marts 2012. Finansministeriet. København, den 21. februar 2012.

Aktstykke nr. 60 Folketinget 2011-12. Afgjort den 22. marts 2012. Finansministeriet. København, den 21. februar 2012. Aktstykke nr. 60 Folketinget 2011-12 Afgjort den 22. marts 2012 60 Finansministeriet. København, den 21. februar 2012. a. Finansministeriet anmoder hermed Finansudvalget om tilslutning til, at Finansministeriet

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om finansiel stabilitet

Bekendtgørelse af lov om finansiel stabilitet LBK nr 875 af 15/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0048 Senere ændringer

Læs mere

Introduktion. Oversigt over tiltagene. Udviklingspakken kan opdeles i tre områder:

Introduktion. Oversigt over tiltagene. Udviklingspakken kan opdeles i tre områder: 2. marts 2012 J.nr.: 244106 UDVIKLINGSPAKKEN NU PÅ PLADS (BANKPAKKE V) Introduktion Den 2. marts 2012 har regeringen samt V, DF, K og LA indgået aftale om en såkaldt Udviklingspakke. Udviklingspakken skal

Læs mere

Den finansielle sektors udfordringer - et dansk og internationalt perspektiv

Den finansielle sektors udfordringer - et dansk og internationalt perspektiv Den finansielle sektors udfordringer - et dansk og internationalt perspektiv INDLÆG FOR VIDENCENTER FOR ØKONOMI OG FINANS - KONFERENCE MARTS 2012 VED JESPER RANGVID COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL Aktuel tilstand

Læs mere

Analyse 24. marts 2014

Analyse 24. marts 2014 24. marts 2014. Bankunion, SIFI, CRD IV, BRRD OMG! Af Christian Helbo Andersen, Jens Hauch, Lars Jensen og Nikolaj Warming Larsen En hjørnesten i bankunionen blev i sidste uge forhandlet på plads i EU,

Læs mere

Samråd i ERU d.15. november 2016 om realkreditsektorens bidragssatser mv.

Samråd i ERU d.15. november 2016 om realkreditsektorens bidragssatser mv. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 34 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER Click here to enter text. [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Samråd i ERU d.15. november 2016

Læs mere

Forslag. Lov om finansiel stabilitet

Forslag. Lov om finansiel stabilitet L 33 (som vedtaget): Forslag til lov om finansiel stabilitet. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. oktober 2008 Forslag til Lov om finansiel stabilitet Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde m.v.

Læs mere

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Realkreditten er en institution i Danmark. For det meste tager vi den for givet. Det

Læs mere

Hvordan gødes jorden? - i forhold til finansiering. Søren Roesgaard Villadsen 29. marts 2012

Hvordan gødes jorden? - i forhold til finansiering. Søren Roesgaard Villadsen 29. marts 2012 Hvordan gødes jorden? - i forhold til finansiering Søren Roesgaard Villadsen 29. marts 2012 Er det sandt hvad de siger? Når nu det danske De forlanger en renteniveau er så lavt masse papirer og hvorfor

Læs mere

Dansk realkredit er billig

Dansk realkredit er billig København, 7. april 2015 Dansk realkredit er billig Dansk realkredit har klaret sig flot gennem krisen. Men i efterdønningerne af den finansielle krise er alle europæiske kreditinstitutter blevet stillet

Læs mere

Begrundelsen for ikke at inkludere skatteeffekter er, at en sådan beregning indebærer meget væsentlige usikkerhedsmomenter.

Begrundelsen for ikke at inkludere skatteeffekter er, at en sådan beregning indebærer meget væsentlige usikkerhedsmomenter. NOTAT Endelig opgørelse af overskuddet af bankpakkerne I det følgende redegøres der for den økonomiske opgørelse af bankpakkerne, som aktuelt viser et samlet overskud på ca. 17 mia. kr. Der er tale om

Læs mere

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel

100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel PRESSEMEDDELELSE *** 100 millioner kr. i overskud i Sparekassen Vendsyssel Sparekassen Vendsyssel kan i 2010 præsentere et overskud på 100 mio. kr. før skat, hvilket er en forøgelse med hele 225 % i forhold

Læs mere

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag.

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag. LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. februar 2009 at fastholde s officielle renter. Som Styrelsesrådet forudså i forbindelse med

Læs mere

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen

- Tale til besvarelse af spørgsmål V, W og X den 18. december Ministeren bedes redegøre for fordelingsprofilen Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 144 Offentligt 13. december 2017 J.nr. 2017-8243 Kontor: Økonomisk Politik og Analyse SAU samrådsspørgsmål V, W og X - Tale til besvarelse

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

6 år efter finanskrisen: Læring, muligheder og udfordringer

6 år efter finanskrisen: Læring, muligheder og udfordringer 6 år efter finanskrisen: Læring, muligheder og udfordringer REALKREDITRÅDETS Å RSMØDE 2 014 2. OKTOBER 2 014 J E S P E R R A N G V I D P R O F E S S O R, C B S Plan 2 Overordnet status 6 år efter finanskrisen.

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S

Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti til Amagerbanken A/S Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN Redegørelse vedrørende Statsrevisorernes bemærkning til beretning nr. 1/2011 om tildelingen af individuel statsgaranti

Læs mere

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn:

Det er i den forbindelse vigtigt, at der i lovgivningen tilgodeses en række vigtige hensyn: 1/6 Fredag den 23. marts 2007 Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om indførelsen af særlige dækkede obligationer Der er enighed

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S November 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

NOTAT. Økonomisk status på bankpakkerne - Marts 2016

NOTAT. Økonomisk status på bankpakkerne - Marts 2016 NOTAT Marts 2016 Økonomisk status på bankpakkerne - Marts 2016 Den økonomiske status for bankpakkerne viser aktuelt et afrundet overskud på 18 mia. kr. Beregningen bygger på allerede realiserede udgifter

Læs mere

2/6. Bankens ledelse henvendte sig derfor til Nationalbanken for at få stillet likviditet til rådighed.

2/6. Bankens ledelse henvendte sig derfor til Nationalbanken for at få stillet likviditet til rådighed. Finansudvalget FIU alm. del - 8 Bilag 6 Offentligt 24. november 2008 Eksp.nr. 579816 Redegørelse vedrørende Roskilde Bank Roskilde Bank A/S var landets 8. største bank (målt ved arbejdende kapital) med

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.)

Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl (10 min.) Ministerens tale ved ITOP15 den 22. september kl. 14.00 (10 min.) [DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] Kære iværksættere, Tak for invitationen til at komme og tale her i dag. Som iværksættere ved I bedre

Læs mere

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER 1 FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER Socialdemokraterne og SF vil omprioritere fra: Højere lønsumsafgift på den finansielle sektor (1,0 mia. kr.). Reform af selskabsskatten (3,2

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Jyske Bank A/S 26. februar 2019 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter kravet

Læs mere

NOTAT. Økonomisk status på bankpakkerne - Marts 2015

NOTAT. Økonomisk status på bankpakkerne - Marts 2015 NOTAT Marts 2015 Økonomisk status på bankpakkerne - Marts 2015 Den økonomiske status på bankpakkerne er aktuelt et overskud på ca. 16 mia. kr. Beregningen bygger på allerede realiserede udgifter og indtægter

Læs mere

To streger under facit Nyt kapitel

To streger under facit Nyt kapitel To streger under facit Nyt kapitel Udfordringen frem mod 2020 Sund økonomi er fundamentet for holdbar vækst og varig velfærd. Det går igen fremad for dansk økonomi, men de offentlige finanser er presset

Læs mere

Kræfterne samles til forsvar for den danske realkreditmodel

Kræfterne samles til forsvar for den danske realkreditmodel NR. 4 APRIL 2010 Kræfterne samles til forsvar for den danske realkreditmodel Medierne har i den senere tid kunnet berette om EU-forslag, som bringer det danske realkreditsystem i fare. EU-Kommissionen

Læs mere

Stabilitetspakken i hovedtr k. Dansk Forening for Konkurrenceret 21. januar 2009 v/susanne Dolberg Finansr det

Stabilitetspakken i hovedtr k. Dansk Forening for Konkurrenceret 21. januar 2009 v/susanne Dolberg Finansr det Stabilitetspakken i hovedtr k Dansk Forening for Konkurrenceret 21. januar 2009 v/susanne Dolberg Emner Baggrund og form l Grundlag Vilk r Pris D kkede krav Afviklingsselsskabet Misbrug og eksklusion Afvikling

Læs mere

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed

Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed Til direktionen i Danske Bank-koncernen 23. marts 2018 J.nr. 3022-0003 Fastsættelse af krav til nedskrivningsegnede passiver, jf. 266 i lov om finansiel virksomhed 1. Afgørelse Finanstilsynet fastsætter

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

InvesteringsNyt Den 23. juni 2010

InvesteringsNyt Den 23. juni 2010 InvesteringsNyt Den 23. juni 21 Private sparer mere op, og taget nye typer lån Man skal have det helt store forstørrelsesglas frem for at se nogen stigning i den finansielle sektor udlån. Nationalbankens

Læs mere

TALE TIL REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 2. OKTOBER 2014

TALE TIL REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 2. OKTOBER 2014 TALE TIL REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 2. OKTOBER 2014 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] [Indledning] I forgårs kom der nye nationalregnskabstal. De viste, at økonomien alligevel ikke var i bakgear i 2. kvartal, men

Læs mere

Dårlige finansieringsmuligheder

Dårlige finansieringsmuligheder Januar 213 Dårlige finansieringsmuligheder koster arbejdspladser Af konsulent Nikolaj Pilgaard De sidste to år har cirka en tredjedel af de mindre og mellemstore virksomheder oplevet, at det er blevet

Læs mere

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger 135 Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger Ib Hansen og Hans Henrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den danske realkreditmodel bygger på fleksibilitet og gennemsigtighed.

Læs mere

Særlig eksportforsikring understøtter danske job

Særlig eksportforsikring understøtter danske job Organisation for erhvervslivet April 2010 Særlig eksportforsikring understøtter danske job AF KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK Genforsikringsordningen, der blev vedtaget i kølvandet på Kreditpakken, kan

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12.

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø. Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk. 12. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Fuldmægtig Christian Turley Pr. email: ministerbetjening@ftnet.dk, cht@ftnet.dk 12. august 2013 Høring af udkast til lovforslag om ændring af lov om

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån. Lovforslag nr. L 141 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån. Lovforslag nr. L 141 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 141 Folketinget 2009-10 Fremsat den 25. februar 2010 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån (Forøgelse

Læs mere

Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} uden for betænkningen

Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} uden for betænkningen Erhvervsudvalget, Erhvervsudvalget L 102 - Bilag 9,L 103 - Bilag 9 Offentligt Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} uden for betænkningen Ændringsforslag til Forslag til Lov om statsligt kapitalindskud

Læs mere

Udviklingen på det københavnske boligmarked er derimod bekymrende. En fortsat prisstigningstakt på op mod 10 pct. pr. år er uholdbar i længden.

Udviklingen på det københavnske boligmarked er derimod bekymrende. En fortsat prisstigningstakt på op mod 10 pct. pr. år er uholdbar i længden. TALE NATIONALBANKDIREKTØR LARS ROHDES TALE VED REALKREDITRÅDETS ÅRSMØDE 2016 DET TALTE ORD GÆLDER 5. oktober 2016 Tak for invitationen til at tale. Jeg har i dag disse tre overordnede budskaber: 1. Udviklingen

Læs mere

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne!

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! Nyhedsbrev Kbh. 3. juli 2017 Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! En faldende dollar og vigende europæiske aktier gav den første negative måned i lang tid. Nøgletallene,

Læs mere

Pengene skal passe status på den økonomiske situation. August 2019

Pengene skal passe status på den økonomiske situation. August 2019 Pengene skal passe status på den økonomiske situation August 2019 Regeringen vil føre en ansvarlig økonomisk politik Det betyder kort sagt, at pengene skal passe. Eller lidt mere præcist: De offentlige

Læs mere

Fremsat den 20. november 2008 af Frank Aaen (EL) og Per Clausen (EL)

Fremsat den 20. november 2008 af Frank Aaen (EL) og Per Clausen (EL) 2008/1 BSF 51 (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 20. november 2008 af Frank Aaen (EL) og Per Clausen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer

Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer Finanstilsynet 25. juni 2010 J.nr. 1911-0056 /mos Resumé vedrørende anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om en garantifond for indskydere og investorer 1. Indledning Anordningen sætter den danske

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK FINANSIEL REGULERING OG DEN FINANSIELLE SEKTORS UDFORDRINGER Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen Indlæg på PWC finanskonference Disposition Indtjeningen i danske kreditinstitutter

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Succes med spredning: Kun halvdelen af boligejerne får nu refinansieret lån i december måned

Succes med spredning: Kun halvdelen af boligejerne får nu refinansieret lån i december måned NR. 4 MAJ 2013 Succes med spredning: Kun halvdelen af boligejerne får nu refinansieret lån i december måned I 2010 begyndte flere realkreditinstitutter at sprede deres refinansieringsauktioner fra december

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Grundlag for erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens tale ved høring om finansiel regulering den 29. maj 2013

Grundlag for erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens tale ved høring om finansiel regulering den 29. maj 2013 Grundlag for erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsens tale ved høring om finansiel regulering den 29. maj 2013 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen. Jeg er netop landet fra Rådsmøde i

Læs mere

Økonomisk Perspektiv -ved en korsvej. Cheføkonom Helge J. Pedersen København 15. juni 2009

Økonomisk Perspektiv -ved en korsvej. Cheføkonom Helge J. Pedersen København 15. juni 2009 Økonomisk Perspektiv -ved en korsvej Cheføkonom Helge J. Pedersen København 15. juni 2009 1 Global økonomisk krise men nu lysner det Langvarig krise med rod i boligmarkedet Krisen har spredt sig fra Wall

Læs mere

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen

Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen NR. 8 OKTOBER 2010 Undgå skattesmæk - ret forskudsregistreringen En halv million boligejere står over for en rentetilpasning af deres lån i december måned - og de har udsigt til lave renter. Men det er

Læs mere

Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 21 Offentligt. Balanceprincippet. Erhvervsudvalget den 15. maj 2007

Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 21 Offentligt. Balanceprincippet. Erhvervsudvalget den 15. maj 2007 Erhvervsudvalget L 199 - Bilag 21 Offentligt Balanceprincippet Erhvervsudvalget den 15. maj 2007 Hvad er formålet med balanceprincippet? Formålet med balanceprincippet er at begrænse institutterne risiko

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

DANMARKS. Too-big-to-fail kan løses billigt. Et krav om nedskrivningsegnede. passiver for realkreditinstitutterne

DANMARKS. Too-big-to-fail kan løses billigt. Et krav om nedskrivningsegnede. passiver for realkreditinstitutterne ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK JANUAR 2017 NR. 1 Too-big-to-fail kan løses billigt Et krav om nedskrivningsegnede passiver til realkreditinstitutterne på 8 pct. af deres passiver vil løse too-big-to-fail

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

Fremsat den 19. november 2008 af Frank Aaen (EL) og Per Clausen (EL)

Fremsat den 19. november 2008 af Frank Aaen (EL) og Per Clausen (EL) 2008/1 BSF 50 (Gældende) Udskriftsdato: 20. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 19. november 2008 af Frank Aaen (EL) og Per Clausen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Beslutningsforslag nr. B 43 Folketinget 2011-12. Fremsat den 28. februar 2012 af Frank Aaen (EL) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

Beslutningsforslag nr. B 43 Folketinget 2011-12. Fremsat den 28. februar 2012 af Frank Aaen (EL) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Beslutningsforslag nr. B 43 Folketinget 2011-12 Fremsat den 28. februar 2012 af Frank Aaen (EL) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om opfordring til at trække aktstykke 51

Læs mere

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat

KRITISKE ANALYSER. Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk. Notat 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat EU BANKUNION: Godt eller skidt for dansk økonomi? Medlemskab af EU s bankunion risikerer

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond

Høringssvar vedr. forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 DK - 1216 København K NAH@evm.dk København, den 29. september 2014 Høringssvar vedr. forslag til Lov om Danmarks Grønne Investeringsfond Hermed følger

Læs mere

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013. CVR-nr.

Redegørelse om udlånsudviklingen. i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013. CVR-nr. Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter - 2. halvår 2013 CVR-nr. 32 77 66 55 Redegørelse om udlånsudviklingen i henhold til lov om statsligt

Læs mere

Efter kapitaltilførsel. Uden kapitaltilførsel

Efter kapitaltilførsel. Uden kapitaltilførsel Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 212-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 14. januar 29 Udlånsvækst med/uden statslig kapital

Læs mere

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015

Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 Tale til Realkreditforeningens årsmøde onsdag den 25. marts 2015 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Dansk økonomi er for alvor tilbage på vækstsporet. Det private forbrug

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 258 Offentligt Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Christiansborg Svar på Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalgets

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Finansrådets årsmøde, mandag den 30. november 2009

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Finansrådets årsmøde, mandag den 30. november 2009 DANMARKS NATIONALBANK Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Finansrådets årsmøde, mandag den 30. november 2009 Det talte ord gælder Recessionen i verdensøkonomien ser nu ud til at være slut. Væksten

Læs mere

Økonomikonferencen 2013. v. Erhvervspolitisk direktør Lone Saaby

Økonomikonferencen 2013. v. Erhvervspolitisk direktør Lone Saaby Økonomikonferencen 2013 v. Erhvervspolitisk direktør Lone Saaby Disposition 1. Internationale tendenser og finansiel regulering 2. Reguleringen af den finansielle sektor og dets betydning for landbruget

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Væsentlig mere end en milliard

Væsentlig mere end en milliard Væsentlig mere end en milliard Indledning Dette program beskriver en radikal omlægning af det danske skattesystem, der i langt højere grad tilgodeser arbejde, mens boliger og miljø beskattes yderligere.

Læs mere