Diversificering af økonomierne.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Diversificering af økonomierne."

Transkript

1 ANALYSE Juni 2009 Diversificering af økonomierne. Hvor er Golflandene på vej hen? Martin Hvidt Staterne i Mellemøsten og ikke mindst Golf-staterne er kendt for at have en meget betydelig statslig dominans i økonomien. En ofte citeret grund hertil er, at de mellemøstlige stater kom sent i gang med deres udvikling, og at det derfor blev statens opgave, som det skete i så mange andre nyligt afkoloniserede stater, at mobilisere menneskelige og økonomiske ressourcer i forsøget på at trække landene ud af tilbageståenheden, bygge en diversificeret økonomi, sørge for en samfundsmæssig fordeling af indkomster og rigdom og ikke mindst, at mindske forskellen mellem dem og den industrialiserede verden. Denne artikel tager et nærmere kig på de foreliggende udviklingsplaner for de seks Golf-lande: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabien og UAE for at se, hvordan de forhold sig til spørgsmålet om statens engagement i økonomierne.

2 Martin Hvidt: Diversificering af økonomierne. Hvor er Golf-landene på vej hen? 2 Det blev altså staten og ikke markedet eller den private sektor der blev den væsentligste drivkraft i landenes udvikling. Og fordi det var staten, der foretog de væsentligste investeringer i de produktive erhverv, så kom de med tiden også til at stå med kontrollen over væsentlige dele af produktionsapparatet. I Golf-landene er billedet typisk det, at den private sektor virker inden for handels- og servicefagene, mens staten ejer og driver industrier samt alle større produktive virksomheder. En yderligere grund til at staten fortsat spiller en så betydelig rolle i Golflandene er den neo-patrimoniale styreform. Traditionelt var samfundene karakteriseret af patron klient-forhold, dvs. forhold, hvor folk med status eller penge (patronen) hjalp klienten (fx beduinen eller bonden) med at dække større udgifter til fx bryllupper, begravelser eller hospitalsindlæggelser. Modydelsen fra klientens side var udover tilbagebetaling af lånet også ubetinget loyalitet mod patronen. Disse patrimoniale bånd blev forstærket med oliens fremkomst. Hermed fik sheikerne med et slag råderum over enorme summer. Sheikerne kunne nu fordele midler i samfundet ved at stille arbejdspladser til rådighed i den offentlige sektor, give de store handelshuse kontrakter på alt fra maling af paladserne til bygning af lufthavne, uddele jordbesiddelser osv. Denne ruling barganing betød, at sheiken eller staten sørgede for at statsborgerne klarede sig økonomisk gennem fordeling af oliepengene. Borgerne derimod holdt sig i al væsentlighed fra at kræve indflydelse på samfundsmæssige beslutninger. Bl.a. af disse grunde hævder Richard og Waterbury (2008:180), at der i Mellemøsten er an acceptance of a high concentration of power economic, administrative, and military and as such the legitimacy of an interventionist state has long been widely accepted in the Middle East. Alt i alt betød det, at den offentlige sektor ved indgangen til dette årtusind, fortsat dominerede de fleste økonomier i den mellemøstlige region betydeligt mere end i andre lav- og mellemindkomst lande i verden (Henry og Springborg, 2001:6)

3 Martin Hvidt: Diversificering af økonomierne. Hvor er Golf-landene på vej hen? 3 Synet på staten og markedet Alle statslige udviklingsplaner afspejler de ideologier og den globale økonomiske situation, der gør sig gældende på det tidspunkt, planen skrives. På den vis er der ikke noget overraskende i, at alle de planer, de seks GCC lande har udarbejdet over de sidste år, udstråler en høj grad af økonomisk optimisme nemlig pga. de høje oliepriser, selv efter finanskrisen, og en stærk udviklingsorientering, dvs. et fokus på at anvende indtjente oliepenge til at skabe økonomisk indtægter i fremtiden. Endvidere afspejler planerne, at vi lever i en tidsalder, der er stærkt præget af neoliberalistisk ideologi og intensiveret globalisering. Der er dog betydelige forskelle mellem landenes udviklingsplaner. I forhold til synes på stat-marked-spørgsmålet vil jeg opdele landene i tre grupper. Bahrain og Oman Bahrain og Oman er eksplicitte i deres målsætninger om, at markedet og den private sektor skal overtage den ledende rolle i samfundenes økonomi. I Bahrains Vision 2030 skrives der bl.a. følgende: A considerable share of the country s growth over the last two decades was driven by the public sector. This model is running out of steam, as government finances become tighter and competition increases in a global economy. By 2030, the private sector should be able to drive economic growth in Bahrain independently (Govt. of Bahrain, 2008:10). For begge lande gælder det, at deres oliereserver har været små, og at de hastigt nærmer sig den dag, hvor de løber ud. Derfor er det altafgørende for disse lande at etablere en økonomi, der kan understøtte samfundene, når dette sker. Deres strategi er at diversificere økonomierne, dvs. at etablere en produktionsstruktur, der spreder indtægterne ud på en bred vifte af aktiviteter, fx service erhverv, turisme, transport, handel, havnedrift osv. Bahrain har fx gennem mere end 20 år arbejdet hårdt på at gøre sig til regionens finanscenter.

4 Martin Hvidt: Diversificering af økonomierne. Hvor er Golf-landene på vej hen? 4 Begge lande oplister endvidere det mål at gøre deres egne borgere til den foretrukne arbejdskraft. Det kan lyde lidt mærkelig, men skal forstås sådan, at bahrainier og omanier ikke i dag er den foretrukne arbejdskraft til de jobs, der eksisterer i landenes private sektor. Målet er at udvikle økonomien i en retning, hvor der skabes jobs, der er videnstunge, og som dermed afstedkommer en højere løn. I det nuværende lavtløns-arbejdsmarked, som præger den private sektor, hverken kan eller vil bahrainier eller omanier konkurrere med immigrantarbejdere fra fx Indien. Som en naturlig udløber af denne strategi, planlægge de to lande at satse stort på uddannelse og sundhed. Som nævnt satser disse to lande på en styrkelse af den private sektor for dermed at gøre dem til drivkraften i landenes økonomi i fremtiden. Statens rolle skal dermed b grænses i den forstand, at staten trækker sig ud af egentlig produktion. Oman planlægger som det eneste af de seks lande direkte at privatisere statslige virksomheder. Kuwait, Qatar og UAE Kuwait, Qatar og UAE signalerer i deres udviklingsplaner ingen hast med at diversificere og introducere markedsmekanismen. De tre lande besidder omfattende olie- og gasreserver og har derfor god tid til at diversificere deres produktion. Qatar, der har gasreserver til ca. 200 år vurderet i forhold til dets nuværende produktion, skriver direkte, at man ønsker en langsom diversificerings proces. Fokus lægges på en god styring af økonomien, så den hverken overophedes (og skaber inflation) eller nedkøles unødvendigt. Endvidere er deres højeste prioritet den bedst mulige forvaltning af olie- og gasreserverne. Saudi Arabien Saudi Arabien placerer sig midt i mellem de to grupper af lande. På den ene side råder landet over omkring 25 procent af verdens kendte oliereserver og er således sikret gode indtægter over de næste 100 år eller mere. På den anden side oplever landet med dets næsten 23 millioner statsborgere en desperat mangel på jobs. P.t. skal der skabes omkring jobs årligt for blot at følge

5 Martin Hvidt: Diversificering af økonomierne. Hvor er Golf-landene på vej hen? 5 med det antal unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet. Endvidere kan den statslige sektor, som på Bahrain, ikke fortsætte med at ansætte de unge mennesker og har ikke råd til at holde et vidtforgrenet velfærdssamfund udspændt under hele befolkningen. Så derfor er Saudi Arabien tvunget til at diversificere og satse på den private sektor i forhold at skabe indtægter og lave jobs. De fire sidstnævnte lande satser alle betydelige ressourcer på at etablere infrastruktur og skabe world class uddannelses- og sundhedssystemer. Diversificering uden privatisering Endvidere er det bemærkelsesværdig, at disse lande fastholder, at udviklingen skal være statsstyret. Den private sektor skal selvfølgelig vokse og skabe arbejdspladser, men udviklingsplanerne lader ingen tvivl om, at staten fortsat ses som den ledende kraft i udviklingen. Man kan således tale om en særegen type udvikling, som man kunne kalde diversificering uden privatisering. Udfordringen for disse lande er således, hvordan man skaber den dynamik, som et privat ejerskab forventes at give, nemlig øget konkurrence, bedre produkter og indtjeningen? Svaret er at give de statsligt ejede selskaber en markedsorientering, hvilket er en model som Dubai har benyttet sig flittigt af. Her har staten givet statsejede selskaber et opstarts-beløb (ofte i mange-million-klassen) med derefter ladet dem bevise deres værd. På den vis fungerer selskaberne efter almindelige markedsprincipper, og ledelsen kan sidestilles med lederne i et aktieselskab. Men skal det virke, må det samtidigt betyde, at staten ikke griber ind med fx statslige tilskud, gældsafskrivninger osv. Afslutning Denne korte gennemgang af de nugældende udviklingsplane for de seks GCC lande har vist et interessant mønster, nemlig at den dominerende neoliberalistiske fritmarkedsdoktrin ikke ideologisk er slået igennem i Golf-landene. De olierige lande planlægger deres udvikling over de næste år med baggrund i et fortsat højt statsligt engagement i produktionen. Kun de to lande, der har

6 Martin Hvidt: Diversificering af økonomierne. Hvor er Golf-landene på vej hen? 6 meget begrænsede olie- og gasreserver nemlig Bahrain og Oman, satser hårdt på den private sektor. Der er med andre ord ikke udsigt til, at staten kommer til at varetage en mere tilbagetrukket rolle i Golf-landene. Referencer Bains, Elizabeth 2009a. Controlling Qatar's pace of change. Special Report Qatar. MEED. Thursday, 02 April 2009(http): Visited 27 April Bains, Elizabeth 2009b. Qatar implementing national vision. MEED. Wed, 09 Sep 2009(http): Visited 27 April Crystal, Jill (2007). Kuwait. In D.E. Long, B. Reich, and M. Gasiorowski (Eds.), The Government and politics of the Middle East and North Africa, Boulder Colo: Westview press Global Kuwait Develoment Plan: Kuwait approves US$125bn Development Plan. Global Investment House. 20 January 2010 ( Visited 17 May Govt. of Bahrain (2008). Our Vision. The Economic Vision 2030 for Bahrain. Manama: Bahrain Economic Development Board. Govt. of UAE (2010). UAE Vision 2021: United in Ambition and Determination. Abu Dhabi: Governement of United Arab Emirates, English.pdf. Downloaded 27. april GSDP (2008). Qatar National Vision Doha: General Secretariat For Development Planning. Hancock, Melissa Planning drives Oman's economic growth. MEED. Thu, 18 September 2008: Visited 27 April Henry, Clement M. and Robert Springborg (2001). Globalization and the Politics of Economic Development in the Middle East. Cambridge: Cambridge University Press.

7 Martin Hvidt: Diversificering af økonomierne. Hvor er Golf-landene på vej hen? 7 Hvidt, Martin The Dubai Model: An outline of key development-process elements in Dubai. International Journal of Middle East Studies. 41(3): Hvidt, Martin (2010). Economic Reforms in the Arab Gulf countries. Lip service or actual implementation? In M. Lengrenzi, and B. Momani (Eds.), Geoeconomics of the Arab Gulf Forthcoming. Hvidt, Martin Public - Private Ties and their Contribution to Development: The case of Dubai. Middle Eastern Studies. 43(4): Martin, Matthew Delivering Manama's economic vision. MEED. Thursday, 29 October 2009: Visited 27 April MONE Development Strategy: Second Long Term Development Strategy ( ). Sultanate of Oman. Ministry of National Economy. 6 May 2010). Niblock, Tim and Monica Malik (2007). The Political Economy of Saudi Arabia. London: Routledge. Owen, Roger and Sevket Pamuk (1998). A History of Middle East Economies in the Twentieth Century. Cambridge, Mass.: Harvard University Press. Richards, Alan and John Waterbury (2008). A Political Economy of the Middle East. Boulder. Colorado: Westview Press. Emneord: diversificering, Golfen, økonomi neoliberalisme Geografi: Golf landene Anslag:

Økonomisk udvikling i Bahrain

Økonomisk udvikling i Bahrain ANALYSE November 2008 Økonomisk udvikling i Bahrain Martin Hvidt Denne artikel er den første i en serie, der har som mål at beskrive og analysere den økonomiske udvikling i de arabiske Golf lande, de såkaldte

Læs mere

Saudi Arabien satser på uddannelse og sundhed

Saudi Arabien satser på uddannelse og sundhed ANALYSE Marts 2009 Saudi Arabien satser på uddannelse og sundhed Martin Hvidt I en tid hvor nyhederne rapporterer om virksomhedslukninger, stigende arbejdsløshed, negative vækstrater og udbredt mangel

Læs mere

Golf-landene kan vinde på den økonomiske krise

Golf-landene kan vinde på den økonomiske krise ANALYSE Februar 2009 Golf-landene kan vinde på den økonomiske krise Martin Hvidt De arabiske Golf-lande har set deres investeringer miste værdi og 10 år med økonomisk boom afløst af en voldsom økonomisk

Læs mere

Atomkraft i Golflandene: Emiraterne tager teten

Atomkraft i Golflandene: Emiraterne tager teten ANALYSE Februar 2010 Atomkraft i Golflandene: Emiraterne tager teten Martin Hvidt De Forenede Arabiske Emirater har netop skrevet kontrakt med et koreansk konsortium om opførelsen og driften af fire atomkraftværker.

Læs mere

Det arabiske forår: Økonomiske konsekvenser for Golflandene Martin Hvidt

Det arabiske forår: Økonomiske konsekvenser for Golflandene Martin Hvidt ANALYSE Oktober 2012 Det arabiske forår: Økonomiske konsekvenser for Golflandene Martin Hvidt Denne artikel analyserer hvilke konsekvenser det arabiske forår har haft på Golflandenes økonomiske politikker

Læs mere

Markedsudvikling & potentiale UAE Dubai, 21. November 2013

Markedsudvikling & potentiale UAE Dubai, 21. November 2013 Markedsudvikling & potentiale UAE Dubai, 21. November 2013 agenda 1. Introduktion til UAE 2. Den Arabiske Halvø et rigmandskvarter? 3. Politisk stabilitet i et ustabilt nabolag 4. Markedspotentialet i

Læs mere

Offshore Center Danmark. 30. november 2011

Offshore Center Danmark. 30. november 2011 Offshore Center Danmark 30. november 2011 Globalisering udvikler din virksomhed, og skaber muligheder du endnu ikke har fores@llet dig!! Jens Bollerup Founder of Global- FIT Global- FIT er en ægte born

Læs mere

Dubai-modellen. - økonomisk udvikling i Golf-landene. Martin Hvidt

Dubai-modellen. - økonomisk udvikling i Golf-landene. Martin Hvidt ANALYSE Maj 2008 Dubai-modellen - økonomisk udvikling i Golf-landene Martin Hvidt Dubai har været utroligt dygtigt til at bringe sig på forsiderne af alverdens aviser. Men det er samtidigt ganske lidt

Læs mere

Økonomisk udvikling i Saudi Arabien

Økonomisk udvikling i Saudi Arabien ANALYS E Januar 2009 Økonomisk udvikling i Saudi Arabien Martin Hvidt Denne artikel er den anden i en serie, der har som mål at beskrive og analysere den økonomiske udvikling i de arabiske Golf lande,

Læs mere

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Prof. Dr.-Ing. / M.A. soc. pol. HafenCity University Hamburg Personal introduction background: - urban and regional planning - political

Læs mere

Nitaqat: Saudi Arabien forsøger at tvinge virksomheder til at ansætte saudier Martin Hvidt

Nitaqat: Saudi Arabien forsøger at tvinge virksomheder til at ansætte saudier Martin Hvidt ANALYSE December 2012 Nitaqat: Saudi Arabien forsøger at tvinge virksomheder til at ansætte saudier Martin Hvidt Saudi Arabien er verdens største olieproducent, men er samtidigt et land med væsentlige

Læs mere

Mellemøsten og klimaforandringerne

Mellemøsten og klimaforandringerne dfdf ANALYSE December 2009 Mellemøsten og klimaforandringerne Martin Hvidt Verdens statsledere og klimaforhandlere samt demonstranter og pressefolk er netop nu samlet til klimatopmødet i København, hvor

Læs mere

ANALYSE Januar 2010. Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? Martin Hvidt

ANALYSE Januar 2010. Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? Martin Hvidt ANALYSE Januar 2010 Abu Dhabis pris for at redde Dubai ud af gældsklemmen? Martin Hvidt Dubai bragte sig mod slutningen af 2009 på forsiderne af alverdens aviser. Men denne gang ikke for fx at havde indviet

Læs mere

Ny forskning: Business Regions i Danmark

Ny forskning: Business Regions i Danmark Ny forskning: Business Regions i Danmark Af Peter Kvistgaard, Ph.D., og John Hird, M.A., Aalborg Universitet Dansk Erhverv Konference om Greater Copenhagen, 9. november 2015 Seneste skud på stammen Et

Læs mere

TEKSTIL TIINTELLIGENS

TEKSTIL TIINTELLIGENS TEKSTIL TIINTELLIGENS MAGASINET OM INTELLIGENTE TEKSTILER HANNE TROELS JENSEN -KVINDER BAG TEKSTILER VIETNAM I FORANDRING BLIVER DET NOGENSIDEN DET SAMME AT PRODUCERE I ASIEN ET INTELLIGENT MILITÆR Prospekter

Læs mere

Hans Peter Slente. Hans Peter Slente Risiko og finansiering i Mellemøsten ved konsulent Esben Bergmann Schjødt, Eksport Kredit Fonden

Hans Peter Slente. Hans Peter Slente Risiko og finansiering i Mellemøsten ved konsulent Esben Bergmann Schjødt, Eksport Kredit Fonden Markedschef Program 10.00 ved markedschef, DI 10.20 Risiko og finansiering i ved konsulent Esben Bergmann Schjødt, Eksport Kredit Fonden 10.40 Strømninger i det arabiske mediebillede ved dr. phil. Jakob

Læs mere

Hallo det er i Golf-landene det foregår!

Hallo det er i Golf-landene det foregår! KOMMENTAR September 2008 Hallo det er i Golf-landene det foregår! Martin Hvidt Golfen-landene lever en forholdsvis anonym tilværelse i danskernes bevidsthed. Hverken medierne eller forskerne synes at have

Læs mere

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2018 Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Danmark rykker én plads frem og indtager nu 6.-pladsen på IMD s liste over

Læs mere

Konference arrangeret af DI 20. januar 2005

Konference arrangeret af DI 20. januar 2005 Konference arrangeret af DI 20. januar 2005 Emne: Sydøstasien tilbage i sigtekornet ram plet og ikke ved siden af Af: Ambassadør J. Ørstrøm Møller, adjungeret professor ved Handelshøjskolen i København.

Læs mere

Curriculum vitae Lektor, Ph.D. Martin Hvidt

Curriculum vitae Lektor, Ph.D. Martin Hvidt Opdateret Juni 2013 Curriculum vitae Lektor, Ph.D. Martin Hvidt Hvidt, Martin Associate Professor Centre for Contemporary Middle East Studies, University of Southern Denmark, Campusvej 55, 5230 Odense

Læs mere

Regional udvikling i Danmark

Regional udvikling i Danmark Talenternes geografi Regional udvikling i Danmark Af lektor Høgni Kalsø Hansen og lektor Lars Winther, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Talent og talenter er blevet afgørende faktorer for,

Læs mere

- Private

- Private 3.5 Antal andels- og private mejerivirksomheder med og uden direkte indvejning Number of co-operatives and private dairies with and without deliveries from dairy farm Med direkte indvejning Delivery from

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse IV: Økonomiske udviklingstendenser i Mellemøsten og Nordafrika

Udenrigsøkonomisk analyse IV: Økonomiske udviklingstendenser i Mellemøsten og Nordafrika Udenrigsøkonomisk analyse IV: Økonomiske udviklingstendenser i Mellemøsten og Nordafrika Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 2. marts 2015 Sammenfatning: Mellemøsten og Nordafrika har

Læs mere

Economic policy in the EU. The Danish Case: Excessive Loyalty to Austerity Bent Gravesen

Economic policy in the EU. The Danish Case: Excessive Loyalty to Austerity Bent Gravesen Economic policy in the EU The Danish Case: Excessive Loyalty to Austerity Bent Gravesen begr@foa.dk Disposition Global crisis 2008 Danish version 2010ff Austerity - the Danish political consensus version

Læs mere

Infrastruktur, produktivitet og konkurrenceevne

Infrastruktur, produktivitet og konkurrenceevne Banebranchen 21. maj 13 Infrastruktur, produktivitet og konkurrenceevne V/ Chefkonsulent Annette Medlemsskaren spænder bredt Medlemmerne fordelt på lønsum Fremstilling 40 pct. Videnservice 17 pct. Handel

Læs mere

Sl. No. Title Volume

Sl. No. Title Volume GLOBAL LIBRARY Updated List of Print Journals & Law Reports Back Volume Sl. No. Title Volume 1 AALL Spectrum V15-V17 2 Academy of Management Journal V54-V56 3 ACTS: Indiana 1973, 1987-2000 4 Administrative

Læs mere

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 Aarhus i vækst - Internationalisering Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 1 Program for temadrøftelsen Temaet Internationalisering har afsæt i drøftelserne i Internationaliseringsudvalget samt endvidere

Læs mere

STRABAG SE Q results 31 May 2010

STRABAG SE Q results 31 May 2010 STRABAG SE Q1 2010 results 31 May 2010 Record order backlog, harsh winter Output volume ( m) 1,837-16.1% 2,190 13,021 Output volume / Revenue Harsh winter conditions and finalised projects in the Middle

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Interim report. 24 October 2008

Interim report. 24 October 2008 Interim report 24 October 2008 2 2008 Key figures July-September 2008 Net sales were SEK 3,690 m (3,748) Organic growth was 1% Operating profit (EBIT) declined by 32% to SEK 186 m (272). Negative currency

Læs mere

#8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne

#8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2019 #8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne Danmark rykker to pladser tilbage og indtager 8.-pladsen på IMD s

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Velfærdsstat vs Velstandsstat. Hvordan vil det forme sig med hhv en rød og en blå regering?

Velfærdsstat vs Velstandsstat. Hvordan vil det forme sig med hhv en rød og en blå regering? Allan Næs Gjerding, Department of Business and Management, Aalborg University Slide 1 LO-Aalborg 4. maj 2015 Velfærdsstat vs Velstandsstat Hvordan vil det forme sig med hhv en rød og en blå regering? Allan

Læs mere

Olieprisens himmelflugt

Olieprisens himmelflugt ANALYSE Oktober 2008 Olieprisens himmelflugt Martin Hvidt I juli 2008 blev en tønde råolie handlet for 147 dollar - den højeste pris nogensinde. De seneste års kraftige økonomiske vækst - og dermed stigende

Læs mere

OESC-FAO Agricultural Outlook 2009: Outlooket kort fortalt. Outlooket kort fortalt

OESC-FAO Agricultural Outlook 2009: Outlooket kort fortalt. Outlooket kort fortalt OECD-FAO Agricultural Outlook 2009 Summary in Danish OESC-FAO Agricultural Outlook 2009: Outlooket kort fortalt Sammendrag på dansk Outlooket kort fortalt De makroøkonomiske omgivelser bag dette outlook

Læs mere

EN SKILSMISSE, ET OVERFALD OG EN FREMTID UDEN JORD

EN SKILSMISSE, ET OVERFALD OG EN FREMTID UDEN JORD EN SKILSMISSE, ET OVERFALD OG EN FREMTID UDEN JORD E N E T N O G R A F I S K F O R T Æ L L I N G O M S O C I A L E K O N S E K V E N S E R A F G Æ L D a f M E T T E L I N D K U S K Det kan have alvorlige

Læs mere

Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016

Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016 Udenlandske investeringer i Grønland? IDA Global Development 12. september 2016 Målsætning: En selvbærende økonomi Indkomst per indbygger 1.000 DKK 600 400 200 0 5. Norge 16. Danmark Grønland 22. Island

Læs mere

Bilag. Bilag 1 Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab - Artikel 81 1

Bilag. Bilag 1 Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab - Artikel 81 1 Bilag Bilag 1 Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab - Artikel 81 1 1. Alle aftaler mellem virksomheder, alle vedtagelser inden for sammenslutninger af virksomheder og alle former for samordnet

Læs mere

Infrastruktur og økonomisk udvikling

Infrastruktur og økonomisk udvikling Special Session om Infrastruktur og Vækst Trafikdage på Aalborg Universitet 2010 Hans Henrik Sievertsen DTU Transport E-mail: hhs@transport.dtu.dk - Hvad ved vi egentlig? Infrastrukturinvesteringer: baseret

Læs mere

Danske Fysioterapeuter og faget har et stærkt brand, der står klart for fysioterapeuter og for omverdenen

Danske Fysioterapeuter og faget har et stærkt brand, der står klart for fysioterapeuter og for omverdenen Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Strategiplan 2018 Formål Strategiplan 2018 skal sætte retning for det politiske og administrative arbejde i alle dele af Danske Fysioterapeuter og sikre

Læs mere

Internationale perspektiver på ulighed

Internationale perspektiver på ulighed 1 Internationale perspektiver på ulighed På det seneste er der sket en interessant udvikling i debatten om økonomisk ulighed: de store internationale organisationer har kastet sig ind i debatten med et

Læs mere

Integrated Coastal Zone Management and Europe

Integrated Coastal Zone Management and Europe Integrated Coastal Zone Management and Europe Dr Rhoda Ballinger Format of talk What is ICZM Europe and the coast non-iczm specific Europe and ICZM ICZM programme development ICZM Recommendation What is

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

Inf n o f r o ma m l a s e s t e t t l t em e e m n e t n s t u g p r g ad a i d ng n g i n n Sen e e n g e a g l a :

Inf n o f r o ma m l a s e s t e t t l t em e e m n e t n s t u g p r g ad a i d ng n g i n n Sen e e n g e a g l a : Informal settlements upgrading in Senegal: Case Studies from the Fondation Droit à la Ville (FDV) 14/03/2011 1 PLAN OF PRESENTATION 1. BACKGROUND 2. INSTITUTIONAL REFORMS 3. IMPLEMENTATION OF RESTRUCTURATION

Læs mere

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10 Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2-1 Analysepapir. maj 213 Danmark attraktivt for udenlandske investorer Analysens hovedkonklusioner Udviklingen i de direkte investeringer bør ikke

Læs mere

atypisk ansat

atypisk ansat 1 Midlertidige stillinger og deltidsstillinger kan give frihed og mulighed for en anden balance mellem familie og arbejdsliv end regulære fuldtidsstillinger. Men de kan også være forbundet med en stor

Læs mere

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Nyhedsbrev 2 fra Kinainfo.dk Januar 2009 8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Tema 1: Kina og finanskrisen 8 pct. vækst den

Læs mere

Sådan skal København (og Danmark) brandes internationalt

Sådan skal København (og Danmark) brandes internationalt Sådan skal København (og Danmark) brandes internationalt INTERNT Copenhagen GWA Capacity SEMINAR Presentation to Agents 24. August 2009 09 September 2009 Wonderful Copenhagen Copenhagen anno 2009 Goodwill

Læs mere

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Danmark rykker en plads tilbage og indtager nu syvendepladsen på IMD s liste

Læs mere

Dagens præsentation. Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering

Dagens præsentation. Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering Globalisering Møde i Brugerudvalget for Vidensamfundet 6. februar 2014 Peter Bøegh Nielsen Dagens præsentation Udfordringerne ESSnet projektet Measuring Global Value Chains Det fremtidige arbejde med globalisering

Læs mere

Notat // 29/03/07. Privatiseringer under VK- og SR-regeringen

Notat // 29/03/07. Privatiseringer under VK- og SR-regeringen Privatiseringer under VK- og SR-regeringen I OECD-landene er der siden 1980 blevet gennemført privatiseringer af en lang række statslige virksomheder. Erfaringsmæssigt medfører privatiseringer større effektivitet

Læs mere

Medical Director. High-end klinik i Abu Dhabi

Medical Director. High-end klinik i Abu Dhabi Medical Director High-end klinik i Abu Dhabi Krav: - Speciallægeuddannelse inden for et af følgende områder: Pædiatri, obstetrik/gynækologi, dermatologi, intern medicin eller oftalmologi - Efteruddannelse

Læs mere

Thomas Bustrup, Direktør, DI

Thomas Bustrup, Direktør, DI Thomas Bustrup, Direktør, DI Agenda 1. 2. Det danske 3. Kamp om talenterne 4. Tendenser 5. Hvordan imødekommer vi udviklingen? 6. Hjælp til international rekruttering og mobilitet 2 Talent, not capital,

Læs mere

Obama overdrager stærk økonomi til Trump

Obama overdrager stærk økonomi til Trump Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Obama overdrager stærk økonomi til Trump Den 20. januar indsættes Trump som USA s 45. præsident. Amerikansk økonomi er blevet stærkt forbedret

Læs mere

Hvad driver væksten?

Hvad driver væksten? Hvad driver væksten? Syddansk Vækstforum 18. november 2011 Nikolaj Malchow-Møller, professor, PhD Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi Syddansk Universitet Har vi et vækstproblem? Få OECD lande har

Læs mere

Det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere

Det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere 29. november 216 ANALYSE Af Jørgen Bang-Petersen Det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere Advarselslamperne på det danske arbejdsmarked blinker rødt med udsigten til stigende mangel på arbejdskraft.

Læs mere

Big Picture, 3. kvartal Jeppe Christiansen CEO

Big Picture, 3. kvartal Jeppe Christiansen CEO Big Picture, 3. kvartal 2018 Jeppe Christiansen CEO Big Picture Økonomiske temaer Vi har solid økonomisk vækst, høje aktiekurser, høje obligationskurser og stigende ejendomspriser. 1 Hvornår topper markedet?

Læs mere

Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår. Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen

Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår. Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen Semco Maritime - Vækst under vanskelige vilkår Offshoredag 2009 Vice President Hans-Peter Jørgensen Agenda Semco Maritime forretningen Vækst via internationalisering Fremtidig vækststrategi Konsekvenser

Læs mere

NÅR KUNDERNES FORVENTNINGER UDFORDRER HR S VANETÆNKNING SØREN CARLSEN, RAMBOLL

NÅR KUNDERNES FORVENTNINGER UDFORDRER HR S VANETÆNKNING SØREN CARLSEN, RAMBOLL NÅR KUNDERNES FORVENTNINGER UDFORDRER HR S VANETÆNKNING SØREN CARLSEN, RAMBOLL RAMBOLL GROUP Leading engineering, design and consultancy company Founded in Denmark in 1945 13,000 experts 300 offices in

Læs mere

Melbourne Mercer Global Pension Index

Melbourne Mercer Global Pension Index 15 October 2009 Melbourne Global Pension Index Dr David Knox www.mercer.com.au The Genesis Victorian Government wants to highlight the significant role that Melbourne plays in the pension and funds management

Læs mere

Svinebranchens værdikæde

Svinebranchens værdikæde Fakta Svinebranchens værdikæde - Strukturelle forhold Steen E. Navrbjerg Februar 2018 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier Sociologisk Institut Københavns Universitet Øster Farimagsgade

Læs mere

Ulrich Beck. Kosmopolitanisme som forestillede globale risikofżllesskaber

Ulrich Beck. Kosmopolitanisme som forestillede globale risikofżllesskaber Ulrich Beck Kosmopolitanisme som forestillede globale risikofżllesskaber D kosmopolitan sociologi Metodologisk nationalisme kosmopolitanisme kosmopolitisering Kritik af metodologisk nationalisme udsyn

Læs mere

Aspector v/morten Kamp Andersen. Hvorfor Talent Management? - argumenter og business case

Aspector v/morten Kamp Andersen. Hvorfor Talent Management? - argumenter og business case Aspector v/morten Kamp Andersen Hvorfor Talent Management? - argumenter og business case PROGRAM 1. Hvorfor er der (igen) fokus på Talent Management? 2. Hvad er Talent Management? 3. Hvad er business casen?

Læs mere

Toplederne i krydspresset mellem

Toplederne i krydspresset mellem Børne- og kulturchefforeningen Årsmøde Vejle 10. november 2005 Toplederne i krydspresset mellem Politik, effektivitetskrav og faglighed. - er der nye roller på vej? Christian S. Nissen www.christiannissen.com

Læs mere

Hvad kan Greater Copenhagen bruges til?

Hvad kan Greater Copenhagen bruges til? Hvad kan Greater Copenhagen bruges til? 9/11 2015 Janna Sundewall, CEO GK i Danmark per 1/1 2016 Kort om Skandinaviens største partnerejede kommunikationsbureau 150 ansatte i København, Stockholm og Oslo

Læs mere

The Urban Turn i en dansk kontekst. Høgni Kalsø Hansen Institut for geografi & geologi, KU

The Urban Turn i en dansk kontekst. Høgni Kalsø Hansen Institut for geografi & geologi, KU The Urban Turn i en dansk kontekst Høgni Kalsø Hansen Institut for geografi & geologi, KU hh@geo.ku.dk Hansen, H.K & Winther, L. (2012) The Urban Turn Cities, talent and knowledge in Denmark Aarhus University

Læs mere

Globalisering. Danske toplederes syn på globalisering

Globalisering. Danske toplederes syn på globalisering Globalisering Danske toplederes syn på globalisering Ledernes Hovedorganisation Januar 5 Indledning Dette er første del af Ledernes Hovedorganisations undersøgelse af globaliseringens konsekvenser for

Læs mere

Provinsbyernes udfordringer Erhverv og talent

Provinsbyernes udfordringer Erhverv og talent Provinsbyernes udfordringer Erhverv og talent Lars Winther Lektor, ph.d. lw@geo.ku.dk www.geo.ku.dk www.byforskning.dk Institut for Geografi og Geologi De store udfordringer! Mange sammenfaldende udfordringer

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Uddannelse er vejen til vækst

Uddannelse er vejen til vækst Uddannelsespolitisk oplæg fra Dansk Metal - juni 2010 Uddannelse er vejen til vækst Industrien er en afgørende forudsætning for vækst i Danmark. Forestillingen om, at dansk produktionsindustri er døende

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Thomas Bernt Henriksen

Thomas Bernt Henriksen Thomas Bernt Henriksen Økonomisk redaktør Gazelleundersøgelsen 2013 Årets tema: Hvad kan vi danskere? Fire budskaber 1. Gazeller gør op med fem års krise 2. Stærkt afsæt for vækst og job 3. Gazellerne

Læs mere

Verdens bæredygtige udviklingsmål. Lars Engberg-Pedersen Seniorforsker

Verdens bæredygtige udviklingsmål. Lars Engberg-Pedersen Seniorforsker Verdens bæredygtige udviklingsmål Lars Engberg-Pedersen Seniorforsker Oplægget Målenes historie og udformning 2015-målene Processen Fordele og ulemper Hvorfor er målene vigtige? Mål 10: Ulighed De globale

Læs mere

Danske vækstmuligheder i rusland

Danske vækstmuligheder i rusland Organisation for erhvervslivet April 2010 Danske vækstmuligheder i rusland Trods et større tilbageslag i 2009 har de gennemsnitlige årlige vækstrater i Rusland været på imponerende 5,5 pct. de seneste

Læs mere

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Årsplan for 9. Lundbye Samfundsfag Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 32-42: Uge 43-50 Uge 1-6 Uge 8-12 Uge 13-23 Vi gennemgår og arbejder med kapitlerne: Ind i samfundsfaget Fremtider Folketinget

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

Drop generel ligevægts-teori

Drop generel ligevægts-teori Debatseminar om lærebøger og pensum på økonomistudierne Netværk for politisk økonomi Drop generel ligevægts-teori Christian Gormsen Økonom, Cevea Hvad er generel ligevægtsteori? Motivation. Markeder er

Læs mere

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 526 Offentligt Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Erhvervspolitik i en nordisk kontekst

Erhvervspolitik i en nordisk kontekst Erhvervspolitik i en nordisk kontekst 2 ERHVERVSPOLITIK I EN NORDISK KONTEKST ERHVERVSPOLITIK I EN NORDISK KONTEKST 3 Alle prognoser viser, at servicefagene fortsat vil vokse de kommende år, det gælder

Læs mere

Session 3 Business Regions Resultater fra 22 dybdeinterviews

Session 3 Business Regions Resultater fra 22 dybdeinterviews Session 3 Business Regions Resultater fra 22 dybdeinterviews Af Peter Kvistgaard, Ph.D., og John Hird, M.A., Aalborg Universitet Kommunernes Landsforening Erhvervskonference, 24. august 2015 Formål og

Læs mere

Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige

Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige Globalisering skaber velstand, men øger klemmen på de offentlige finanser International åbenhed, samarbejde og samhandel er grundlaget for vores velstand. Sådan har det været hidtil. Sådan vil det være

Læs mere

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET KØBENHAVNS LUFTHAVN

TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET KØBENHAVNS LUFTHAVN 94 TILGÆNGELIGHED OG MOBILITET KØBENHAVNS LUFTHAVN KØBENHAVNS LUFTHAVN Tilgængelighed Tilgængelighed er nøgleordet, når en region skal sikre konkurrenceevnen i den globaliserede verden. Tilgængelighed

Læs mere

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser

Digitalt salg skaber flere arbejdspladser Januar 2013 Digitalt salg skaber flere arbejdspladser AF KONSULENT JES LERCHE RATZER, JELR@DI.DK Mindre og mellemstore virksomheder, der anvender digitale salgskanaler skaber flere job. Alligevel udnytter

Læs mere

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 Ud af 30 OECD-lande har haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006. Årsagen til dette er i høj grad, at danske

Læs mere

Temperaturmåling blandt virksomhederne i. Virksomhedspanelsundersøgelse februar 2014

Temperaturmåling blandt virksomhederne i. Virksomhedspanelsundersøgelse februar 2014 Temperaturmåling blandt virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune Virksomhedspanelsundersøgelse februar 2014 Stabil udvikling i de fleste virksomheder i kommunen 58 % af virksomhederne har angivet, at

Læs mere

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future

Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Transforming DONG Energy to a Low Carbon Future Varmeplan Hovedstaden Workshop, January 2009 Udfordringen er enorm.. Global generation European generation 34,000 TWh 17,500 TWh 94% 34% 3,300 TWh 4,400

Læs mere

Gas i fortid og fremtid - fremtidens energimix og -teknologi

Gas i fortid og fremtid - fremtidens energimix og -teknologi Gas i fortid og fremtid - fremtidens energimix og -teknologi VE på et liberaliseret energimarked Hans Jørgen Koch, International direktør, Energistyrelsen Hovedelementer i indlægget Globale tendenser frem

Læs mere

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at man ejer en del af en virksomhed Arbejdsløshed Et land

Læs mere

StockRate Asset Management. Din uafhængige formueforvalter

StockRate Asset Management. Din uafhængige formueforvalter StockRate Asset Management Din uafhængige formueforvalter StockRate Asset Management Din uafhængige formueforvalter StockRate Asset Management Din uafhængige formueforvalter kvalitet og sikkerhed StockRate

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 2010/0011 afsagt den ****************************** REJSEMÅL Dubai. 30.10.-7.11.09 PRIS KLAGEN ANGÅR KRAV I alt 8.236 kr. Afvist i Kastrup lufthavn pga.

Læs mere

Unified Growth Theory

Unified Growth Theory Unified Growth Theory Forelæsningsnoter Efteråret 2009 Web: www.econ.ku.dk/okojwe/ugt.htm Tidsplan og omfang Forelæsninger: 15. september 6. oktober Derefter: essayskrivning med vejledning Afleveringsfrist:

Læs mere

Suverænitet betyder det noget? Netøk-seminar Mandag den 30. november 2015 Jesper Jespersen

Suverænitet betyder det noget? Netøk-seminar Mandag den 30. november 2015 Jesper Jespersen Suverænitet betyder det noget? Netøk-seminar Mandag den 30. november 2015 Jesper Jespersen Hvad taler vi om? Politisk magt: Demokrati: nationalstatslig folkesuverænitet 1. Formel magt Bevares ved mellemstatslige

Læs mere

Europa taber terræn til

Europa taber terræn til Organisation for erhvervslivet Marts 2010 Europa taber terræn til og Kina AF CHEFKONSULENT HENRIK SCHRAMM RASMUSSEN, HSR@DI.DK Europa taber terræn til og Kina under krisen. Samtidig betyder den aldrende

Læs mere

One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland

One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland One-Stop-Shop for internationale borgere i Nordjylland - Regionalt fokus - Formålet er at tiltrække og fastholde international kvalificeret arbejdskraft Hvorfor International House? Mangel på arbejdskraft

Læs mere

Pensum i Politisk teori, forår 2018

Pensum i Politisk teori, forår 2018 Pensum i Politisk teori, forår 2018 * Grundbog: Will Kymlicka (2002). Contemporary Political Philosophy: An Introduction, Oxford: Oxford University Press. Kan købes i Politologisk Bogformidling (lokale

Læs mere

Offshore og økonomi. Offshore Center Danmark. Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From

Offshore og økonomi. Offshore Center Danmark. Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From Offshore Center Danmark Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From 1 Program Økonomi, olie og offshore Situationen på oliemarkedet Opsving i offshore-industrien Øvrige branchetrends Konklusion

Læs mere

Policy Analyse Læseplan

Policy Analyse Læseplan SDU Samfundsvidenskabeligt Fakultet Master i Evaluering Efterårssemestret 2008 Policy Analyse Læseplan Undervisere: Lektor Johannes Michelsen Professor Peter Munk Christiansen Fredag den 19. september,

Læs mere

Hvorfor beskæftige sig med de transnationale tendenser?

Hvorfor beskæftige sig med de transnationale tendenser? Hvorfor beskæftige sig med de transnationale tendenser? 1. Supra-national level agencies agreements regulations 2. National level policy 3. Institutional level implementation Lejf Moos, 2 Gustav E. Karlsen,

Læs mere

SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER

SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER SMARTE (OG INTELLIGENTE) BYER - HVILKEN ROLLE SPILLER DATA OM AFFALD HENRIK STENER PEDERSEN, 28 FEB 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Definition 2 Refleksioner 3 Hvordan 2 DEFINITION HVAD ER SMART CITY? A developed

Læs mere