Installation af Format Factory

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Installation af Format Factory"

Transkript

1 Installation af FormatFactory og RealPlayer Side 1 Installation af Format Factory Hent installationsprogrammet i mappen Programmer Installer programmet. Det går næsten helt af sig selv. Det eneste du skal tænke på er: Fjern fluebenet her! Når du starter programmet skal du spørge dig selv om det ikke er en rigtig god ide at sige NEJ til ebay shortcut og Askhjælpelinje. Hvis du aldrig har brug for et ebay-shortcut er det godt at sige nejtak, og hvis et sådant shortcut ville spare dig for meget tid vil det nok være en rigtig god ide at sige nejtak. (I øvrigt er alle disse hjælpelinjer og søgefelter du får når du installerer, nogle programmer, som du kan fjerne igen senere, når det går op for dig hvad du har sagt ja til)

2 Installation af FormatFactory og RealPlayer Side 2 Installation af Realplayer Installer Realplayer ved at klikke på filen RealPlayer.exe i mappen Programmer. Vælg Accept Fjern fluebenet markeret nedenfor

3 Installation af FormatFactory og RealPlayer Side 3 Fjern fluebenet her, hvis du ikke vil have en Google-toolbar. (Det vil du ikke!) Når du skal vælge hvilken udgave du vil have skal du vælge den gratis: Vælg derefter Continue og udfyld mail-adresse og password. Genstart computeren.

4 Powerpoint, lyd og video -grundlæggende Side 1 Powerpoint Lyd & video -grundlæggende teknikker Vi vil starte med at lave en Powerpoint (PP) med billeder, lydklip, videoklip og internetlinks lagt ind. Til slut vil vi se på forskellige måder at lægge hyperlinks ind så man har mulighed for at navigere friere rundt i PP en, og på hvordan man kan hente video-klip på nettet, som man kan lægge ind i PP en. Start med at samle lydfiler og Powerpoint i en mappe Hvis du laver en Powerpoint(PP), og senere afspiller det fra samme computer, som den er lavet på, vil det som regel virke, men hvis du enten skal flytte præsentationen til en anden computer eller uploade den som en hjemmeside, kan du sagtens risikere at lyden er væk. For at sikre dig at det ikke sker, er det vigtigt, at du opretter en mappe, hvor du lægger din PP, og hvor du også lægger de lydfiler, du skal indsætte fra starten. Start derfor med at oprette en mappe til din powerpoint. Kald den for PPshow. Gå til mappen PPstart-materiale i din materialesamling (dropbox eller CD) og kopier BILLEDE1, BILLEDE2, LYD1, LYD2, LYD3, LYD3 VIDEO1 og VIDEO2. Indsæt derefter dette materiale i mappen PPshow. Start Powerpoint og gem en præsentation i mappen PPshow. Kald PP en for fx Test Det er ikke noget krav at billederne ligger i mappen, og når de er indsat kan du godt slette dem igen, men det kan være praktisk at samle materialet, når man arbejder med det. Lyd og billed derimod SKAL blive liggende i mappen og flyttes med, hvis PP en skal flyttes til en anden maskine.

5 Powerpoint, lyd og video -grundlæggende Side 2 Indsæt lyd, video og billede i et Powerpointshow Åben din powerpoint, hvis den ikke er åben. Indsæt sider så der er i alt 4 sider. Du gør det enten med ctrl+m eller under Startside > Nyt dias. Gå til første side og skriv fx: If 6 was 9. Lyd og billede i Powerpoint Gå til side 2 og skriv som overskrift Beskriv de tre grooves. Vælg Indsæt > Billede og vælg så BILLEDE1 fra mappen PPshow. Træk billedet lidt mindre og flyt det over i højre side Vælg Indsæt > Tekstboks og indsæt de tre tekstbokse med teksten Groove 1, Groove 2 og Groove 3 Vælg Indsæt > Lyd og indsæt derefter filen LYD1 fra mappen PPshow. De nyere udgaver af Powerpoint viser forskellige linier når de forskellige elementer på siden (tekstbokse og lignende) flugter i enten venstre side eller højre side). Der er også en feature der kan hjælpe. Lad os lige prøve den. Afmærk alle de tekstbokse og afspillere du har sat ind ved at trække rundt om eller ved at holde ctrl (eller shift) nede samtidig med at du højreklikker på dem enkeltvis. Gå nu ind i menuen Startside > Arranger > Juster og vælg nu dels Centreret og gør derefter det samme og vælg Fordel lodret. Hvis du vil have teksten tættere ned på afspilleren afmærker du alle de tre tekstbokse igen og trykker på pil-ned et par gange.

6 Powerpoint, lyd og video -grundlæggende Side 3 Kontroller siden fx ved at gå ind i Diasshow > Fra aktuelt dias. Du kan også afprøve den forfra med F5. Gå til side 3 og skriv som overskrift: Beskriv stilen. Indsæt en tekstboks med teksten: Beskriv karakteristiske stiltræk ved Jimi Hendrix musik. Du kan benytte de to klip og link et. Indsæt de to filmklip ved at vælge Indsæt > Video. Vælg VI- DEO1. Denne video er i avi-format, der normalt godt kan håndteres i Powerpoint. Indsæt på samme måde VIDEO2. Denne er i Wmv-format, der er standardformatet i Powerpoint Indsæt en tekstbox og skriv et internetlink til fx Indsæt evt en anden tekstboks og skriv en anden internet-adresse også. Gem derefter præsentationen og prøv den af ved at trykke F5 Bemærk at lyd og lydklip stopper når du skifter side, men ikke når du klikker på en anden lyd. Du kan altså stoppe lyd og video-klip ved at gå til næste side og tilbage. Hvordan jeg flytter min Powerpoint?. Den simple løsning er, at du flytter PP en ved at lægge HELE mappen med præsentation, lyd og video over på et USB-stik. Du kan nu afvikle showet fra USB-stikket på en anden PC eller du kan kopiere det over på den anden PC. Men hvis du skal sende den er der en andenmetode der er smart nemlig at lave en zipfil. Det prøver vi lige. Luk din Powerpoint. Højreklik på mappen PPshow og vælg Send til > Zipkomprimeret mappe. Kopier nu den zip-mappe der dannes på skrivebordet med navnet PPshow.zip og anbring en kopi af den i vores dropbox-mappe med navnet Aflever_Din_PP_Her Hent en af de andres ved at KOPIERE mappen og lægge den på dit skrivebord. Pak den ud ved at højreklik på den og vælg Udpak alle. Test om den virker. Få en anden til at teste din!

7 Konverter og rip med FormatFactory Side 1 Konverter og rip med FormatFactory FormatFactory er et fremragende lille gratisprogram der kan konvertere lyd og videoformater fra et format til et andet. Der kan være mange grunde til at vi ønsker at konvertere lyd eller videoformater: o Hvis du har et filmklip i flv-format eller.avi-format og du gerne vil indsætte det i en PP, så skal det konverteres til.wmv-format. o Hvis du har et videoklip i.flv-format og du gerne vil sikre dig at alle elever kan afspille det og derfor ønsker det i et format som alle har en afspiller til (fx wmv-format). o Hvis du har en lyd i wma-format eller wav-format og ønsker den i mp3-format. o Hvis du har et videoklip i wmv-format, men får nogle mærkelig fejlmeddelelser nogle gange kan man af og til løse problemet ved at konvertere klippet til samme format! Men samtidig med dette har programmet også andre funktioner. Det kan sætte fx to videofiler sammen, eller det kan klippe i en videofil, så du kun får en del af dit klip med (men det virker umiddelbart dårligere end andre programmer). Endelig kan programmet arbejde med DVD er bl.a. konvertere en film til et videoklip, men det arbejder vi med i en anden manual. En særlig type lydfiler er MIDI-filer. Her er der ikke gemt egentlige lyde, men nærmest en spilleanvisning, som lydkortet kan gengive. Dermed lyder MIDI-filer forskelligt alt efter om din computer har et godt eller et mindre godt lydkort. FormatFactory kan lave midifiler om til rigtige lydfiler, og programmet behandler midi-filer som om de var almindelige lydfiler. Lidt om formater Lyd, video og billede ligger i MANGE formater. Man kan ikke sige generelt hvad der er bedst, men hvis du ikke ved hvad du skal vælge, så er et godt valg ofte: Billede: jpg (der er mange andre udmærkede formater) Lyd: mp3 (du skal dog bruge wav i sjældne tilfælde) Video: wmv (det fungerer i PP er)

8 Konverter og rip med FormatFactory Side 2 Vælg din opgave! Start programmet. I venstre side er der en menu du bruger når du skal vælge din opgave. I første omgang vælger du ikke men ser bare på dem. De opgaver der er mulige er: Video: Her kan du konvertere filmklip fra et format til et andet eller fra en kvalitet til en anden. Du kan også klippe et afsnit ud. Lyd: Her kan du konvertere en lydfil (fx en mp3-fil eller en wma-fil) fra et format til et andet. Billede: Her kan du konvertere et billede fra fx tiff-format til jpg-format. ROMdevice: Her kan du arbejde med audio-cd er eller DVD-film. Du kan hente numre fra en almindelig audio-cd og lave numrene til mp3- filer, som du kan klippe i eller sende. Du kan hente film fra DVD er og kopiere dem til en DVD eller splitte dem op i data-filer. Avanceret: Her kan du klippe i et filmklip, så du kun får noget af det. Du kan også sætte to klip sammen. Tag et flv-klip og konverter det til Wma-format og indsæt det i en Powerpoint Vi vil starte med at hente et video-klip i flv-format og konvertere det til wmv (det er et godt format bl.a. fordi det virker i PowerPoint) Lav en mappe der hedder PP-FormatFactory fx på skrivebordet. Du kan altid flytte det senere. Læg mærke til navnet: Ingen mellemrum ingen ;%&# ingen æ ø og å. Det betyder sikkert ikke noget, men vi gider ikke ha vrøvl. Gå ind i mappen ForskelligeVideoOgLydformater og tag en kopi af klippet VIDEO-flv-traktor.flv (højreklik og vælg kopier) og læg det ind i den mappe du lige har lavet ((højreklik og vælg Indsæt). Gå tilbage til FormatFactory (start det hvis du har lukket det), og vælg Video > Alle til Wmv

9 Konverter og rip med FormatFactory Side 3 Hvis vi vil have en dårligere kvalitet HENT FIL Vælg Tilføj fil og find dit filmklip i den mappe du lige har lavet, og tryk åben. Vi har flere andre valg, fx at ændre længde eller kvalitet af klippet, men det er vi ikke interesseret i nu. Tryk OK Tryk Start og konverteringen går i gang. Når konverteringen er slut skal du trykke på knappen foroven, der hedder Destinationsmappe. Marker den fil du lige har konverteret og vælg klip (du kan vælge det under filer eller højreklikke eller bare ctrl+x). Gå nu hen til din mappe PP-FormatFactory på skrivebordet og indsæt din fil der (ved Indsæt i menuen Filer eller ved at højreklikke og vælge indsæt eller ved ctrl+v ).

10 Konverter og rip med FormatFactory Side 4 Nu har du lavet et filmklip, der kan indsættes i en PP. Hvordan dette gøres ser vi på her. Åben Powerpoint og skriv PP-FormatFactory på første side. Gem PP en under navnet MinPP i mappen PP-FormatFactory Indsæt en side mere med ctrl+m (eller ved at vælge Nyt dias i en af menuerne). Vælg menuen Indsæt og vælg så Video (eller Film eller Film fra fil det kommer lidt an på hvilken version af Powerpoint du har). Nu åbner en mappe fordi du skal vælge hvilken fil der skal indsættes. Du finder den fil du lige har konverteret og anbragt i din mappe PP- FormatFactory. Det kan godt være lidt svært at se forskel på filerne. Ikonerne ved hver fil kan hjælpe. Jeg har en såkaldt VCL-media-player, som min standardafspiller, og den har keglen som ikon for flv-filer. Wmv-filerne, som er dem der kan indsættes i PP har det ikon, der ses til højre ovenfor. Hvis I holder musen hen over ikonet kommer der som regel filoplysninger frem. Vores wmvfil er den der omtales Windows Media-lyd/Videofil. Gem din PP (fx ved ctrl+s (save) eller tryk på disketten ). Prøv din PP af ved at trykke på F5. du skal klikke på video en for at starte afspilningen. Lav et lille udklip af et wmv-klip og indsæt det i PP en. Vi vil nu i stedet kun hente et udklip af et videoklip og sætte det ind i vores PP. Vi vil prøve at lave et klip i den FG-præsentationsvideo, der ligger på YouTube. Den ligger også i jeres materiale-mappe, og det er der vi vil hente den. Gå ind i mappen ForskelligeVideoOgLydformater og tag en kopi af klippet FG-film.flv (højreklik og vælg kopier) og læg det ind i mappen PP-FormatFactory ((højreklik og vælg Indsæt). Åben FormatFactory (hvis det ikke er åbent) og tryk på knappen Ryd Liste ovenfor. Vælg derefter fanen Video og vælg igen Alle til WMV Vælg Tilføj fil og vælg nu den FG-film.flv, som du lige har lagt i mappen PP-FormatFactory.

11 Konverter og rip med FormatFactory Side 5 Tryk nu på knappen Options hvor du samtidig ser ikonet med en saks, der klipper i filmen. Sæt starttiden til 00:02:28.00 og sluttiden til 00:02:50.00 som du ser nedenform (timer:minutter:sekunder.1/100 sekunder) Tryk OK og OK og Start Når klippet er færdigt trykker du på Destinationsmappe og vælger klip (enten i Rediger-menuen eller ved højreklik) og indsætter den i mappen PP-FormatFactory. Åben din PP fra før den hedder MinPP. Indsæt en side mere med ctrl+m (eller ved at vælge Nyt dias i en af menuerne). Vælg menuen Indsæt og vælg så Video. Nu åbner en mappe fordi du skal vælge hvilken fil der skal indsættes. Du finder det klip fra FG-videoen du lige har konverteret og anbragt i din mappe PP-FormatFactory. Du bliver spurgt om den skal afspilles automatisk eller når du klikker på den. Prøv din PP af ved at trykke på F5.

12 Konverter og rip med FormatFactory Side 6 Tag et nummer fra en audio-cd og lav den til mp3-fil og indsæt det i din PP Nu prøver vi at tage en almindelig lydcd og lave en mp3-fil af et nummer fra denne CD og lægge det ind. Det kaldes at rippe CD en. Sæt en audiocd i din maskine. Åben FormatFactory og vælg ROM device > Musik CD til Lydfil Tryk på knappen Skaf CD info for at få oplysninger om CD en. Du skal udvælge de numre du vil have lavet til mp3 med. Du kan fjerne alle markeringerne med det røde kryds og vælge alle med det grønne flueben. Fjern alle med rødt kryds og vælg et af numrene. Skriv et navn på CD en eller en overskrift i feltet markeret med den røde cirkel. Tryk på konverter.

13 Konverter og rip med FormatFactory Side 7 Nu bliver opgaven ført over i hovedvinduet. Tryk på Start for at få det udført. Tryk på Output mappe når konvertereingen er færdig. Kopier den fil du lige har fået lagt over og læg den i din mappe PP- FormatFactory. Åben powerpointen MinPP og indsæt evt en ny side (ctrl+m) og vælg Lyd (hvis du har en ny udgave af Powerpoint) eller Indsæt > Lyd fra fil (hvis du har en gammel udgave). Der åbner en mappe og du skal vælge din mp3-fil. Gem PP en. Prøv PP en af. Hvad vil du nu? Herfra er der forskellige oplagte muligheder: Det mest oplagte er, at du forlader denne manual nu og går videre til manualen Hent video med Realplayer. Du kan også fortsætte på næste side med FormatFactory og DVD er: Hvordan Ripper man en DVD, så man får filmen som data-fil? Her skal du bare være opmærksom på, at det tager 2-3 timer hvis du skal rippe en hel DVDfilm.

14 Konverter og rip med FormatFactory Side 8 Lav et videoklip af en DVD: Programmet FormatFactory kan rippe DVD en så du får filmen som videoklip eller du kan kopiere CDen. Nedenfor har jeg lagt en DVD i computeren der består af to afsnit i en større serie. Som man kan se er de to afsnit på omkring en time og 11 minutter begge to. Ofte vil man have en lang film på knap 2 timer og nogle små klip i starten af filmen, der som regel er logoer mm (som man kan vælge fra) Her er valgt at outputformatet er Wmv. Der er ikke valgt nogle undertekster (fordi der ikke var nogen på dansk). Hvis du vil kan du også her nøjes med at vælge et kortere klip ved at gå ind under Set range og vælge start og sluttid. Tryk OK når du har valgt. Når du har foretaget dine valg trykker du på Konverter. Herefter kommer du over til startvinduet hvor du trykker Start. Du skal være opmærksom på at det kan tage et par timer at rippe en hel DVD.

15 Hent video med Realplayer Side 1 Hent video med Realplayer Realplayer er egentlig en medieafspiller, men den kan samtidig bruges til internet-browser (dvs et program man ser hjemmesider i), og når man gør det, kan man ret let hente videoklip både fra YouTube og fra andre steder. Hver gang man ser et videoklip, der er lagt ind i skærmen får man tilbudt at hente det eller man får at vide at det ikke kan hentes. Det er meget lettere end andre programmer der som regel kun kan hente YouTube-klip eller andre klip. Programmet kan hentes i en gratisversion. Hent et videoklip fra Youtube Gå ind på og find et klip du vil gemme. Hvis du anbringer musen I videoens øverste højre hjørne kommer et felt med Download This Video. Klik på dette felt. Nu starter Reayplayer med at downloade filmklippet. Når det er færdig kan du trykke på My Library.

16 Hent video med Realplayer Side 2 Højreklik på filen og vælg Locate File on Disk. Når mappen åbner så skal du højreklikke på filen og vælge Klip (eller ctrl+x)og flyt filen hen i mappen PP-FormatFactory, hvor du indsætter med højreklik + indsæt (eller ctrl+v). Hvis det ikke er en wmv-fil så åben FormatFactory og konverter filen ved at vælge: Video > Alle til Wmv > Tilføj fil > OK > Start Klik på Outputmappe og kopier filen hen i den mappen PP- FormatFactory. Indsæt en side i din PP MinPP med ctrl+m. Indsæt filmen i din PP med Film (hvis du har en ny udgave af programmet) eller med Indsæt > Film og lyd fra fil > Gem din PP. Test din PP. Kan man nu hente alt? Næ! Gå fx ind på eller Her er filmklippene ofte indlejret i siden på en anden måde men ikke altid. Hvis du vil hente noget, som realplayer ikke tilbyder så er den næste mulighed programmet WM-recorder. Du kan fortsætte til denne manual, eller du kan vælge at gemme dette til senere og gå videre.

17 Hent videoklip med WM-recorder Side 1 Hent videoklip med WM-recorder Video-klip på nettet kan ligge i mange forskellige formater. De mest anvendte er Windows Media Video (wmv) og Flash Video (flv). Langt de fleste af de video-klip vi ser på nettet er stream ede og det vil sige, at afspilningen starter straks vi klikker på den. Det kan man gøre fordi filmen i virkeligheden afspilles på en server et helt andet sted. Filmen kommer altså aldrig ned på din computer, og kan derfor ikke umiddelbart gemmes. Nedenfor er gennemgået, hvordan man kan hente nogle af de film-klip. Det er altså ikke noget der virker på alle streamede video-klip. Programmet WM-recorder er et godt og ofte stabilt program til at hente streamet-video. Hvor kan jeg hente klip DR TV2 - problemer med at hente Sputnik YouTube Hillerødposten! TV5 Monde Fransk TV 3sat Tysk TV - gå ind under mediathek Installation af WM-recorder Hvis du har den tilhørende CD til denne manual finder du i mappen Programmer i undermappen WM-recorder installationsfilen WmrInstall_12_1.exe. Vælg Gem og kør derefter installationsfilen. Du har nu installeret en demo-version. Anden gang du starter programmet åbnes en boks, hvor du kan skrive et serienummer, hvis du har et, og programmet er så fuldt installeret. Du kan også vælge at fortsætte demoversionen.

18 Hent videoklip med WM-recorder Side 2 Indstilling af WM-recorder Hvis du har benytter styresystemet Vista skal du sikre dig at programmet køres som administrator. Det gør du ved at højreklikke på ikonet på skrivebordet og vælge Egenskaber. Under fanen Kompatibilitet skal du sikre dig, at der flueben i Kør dette program som administrator. Start nu programmet, ved at klikke på ikonen på skrivebordet. Nu kommer der en advarsel op: Et uidentificeret program ønsker adgang til din computer! Du tillader dette hver gang du starter programmet. Vælg Settings og vælg her Set recording folder. Vælg en mappe du vil gemme dine optagelser i. Lav fx en ny mappe på skrivebordet, der hedder FILMKLIP. Hvis der i den øverste hvide box står Mode: ADA AUTO ON så er det fint. Ellers kan du klikke på knappen og rette det. Hvis du ikke kan få programmet til at virke kan du her i stedet for ADA prøve at vælge indstillingen PRO.

19 Hent videoklip med WM-recorder Side 3 Optagelse med WM-recorder Hvis du vil optage et video-clip fra fx skal du Start Wm-recorder. Programmet starter med at undersøge din computer og forbindelsen til nettet. Efter kort tid skriver den i nederste linie Flash / RTMP Capture Enabled. Nu er programmet klar til at optage. Klik på det video-clip du ønsker at optage. Video-clips er som regel markeret med en trekantet play-knap som nedenfor. WM-recorder starter automatisk med at optage. I det øverste hvide felt kan du se hvor mange 7% af filen der er hentet. Klik på knappen Status og få lidt mere detaljerede oplysninger

20 Hent videoklip med WM-recorder Side 4 Vælg Options og derefter Rename Current Recording og giv klippet et andet navn. Hvis navnet ikke er for langt kan du nu se hvilken type filen er. I eksemplet ovenfor er det en flv-fil. De mest brugte typer er flv-format og wmv-format. Når der er hentet 100% trykker du på Stop Record i Recording Winduet. Du kan også på den lille blå optager vælge STOP og derefter Stop Record. Nu er du færdig med at optage dette klip og kan optage det næste, hvis du vil. Inden vi gør det vil vi først se hvad vi har optaget. Gå hen til den mappe du har gemt klippene i og afspil filen. Hvis det er en flv-fil er det ikke sikkert at du har en afspiller til filen, og så vil du ikke kunne se den. I næste afsnit kan du se hvad du så skal gøre for at se den. Du kan finde en udførlig guide til programmet under Help og User guide Konvertering af format til wmv. Hvis du vil indsætte videoklippet i en PP skal det konverteres til wmvformat. Det letteste er at bruge FormatFactory. Hent en FLV-afspiller, hvis du ikke har en allerede. Hvis du gerne vil kunne afspille flv-fil uden at konvertere kan du hente en afspiller. Nedenfor kontrollerer vi først om du har en, og installerer en, hvis du mangler. Gå ind i mappen ForskelligeVideoOgLydformater og klik på filen VIDEO-flv-traktor. Hvis du kan se denne film har du en afspiller til flv-film. Hvis du ikke kan se den kan du downloade fx en VCL-player. Søg på VCL-player download

21 Powerpoint avanceret lyd Side 1 Powerpoint brugerdefineret animation I det foregående har vi set på hvordan man kan indsætte lyd, billede og links, og det er i mange situationer rigeligt. I det følgende ser vi på mere avancerede teknikker man kan få brug for. Det handler om at lave en side hvor lyd/videoafspillere starter og slutter når man klikker samtidig med at tekstbokse og billeder viser sig på skærmen. Dette kaldes i PPterminologi for brugerdefineret animation.vi vil gerne opbygge en side, der fungerer på følgende måde: Vi har en forside uden andet end tekst. Når vi kommer til side 2 ser vi et billede (Pic1). Første gang vi klikken skal der komme en tekst1 med nogle kommentarer til syne, samtidig med at vi hører en lydfil (Sound), og et nyt billede (Pic2) vises. Anden gang vi klikker skal lyden stoppe. Tredie gang vi klikker ser vi et filmklip (Clip) samtidig med at vi ser en tekst2, der forklarer noget om det vi hører. Fjerde gang vi klikker skal filmen stoppe. Femte gang vi klikker skifter vi side. Start med at anbringe alle de ting vi skal bruge på siden. Lav en mappe der hedder MinPPavanceret fx på skrivebordet. Hent materialet fra materialemappen PPavanceret-materiale, og kopier det over i denne mappe. Start Powerpoint, og gem en præsentation i samme mappe med navnet MinPPavanceret. Skriv på forsiden titlen: PP avanceret og som undertitel Brugerdefineret animation

22 Powerpoint avanceret lyd Side 2 Vælg Indsæt > Lyd og derefter filen LYD. Vælg Indsæt > Video og derefter filen Clip. Vælg Indsæt > Tekstboks, og klik hvor du vil have teksten. Skriv: Frihedsbudskabet Vælg Indsæt > Tekstboks og klik hvor du vil have teksten skrevet. Skriv: Et vidne. Vælg Indsæt > Billede og indsæt Pic1 og indsæt på samme måde Pic2 og Pic3. Fordel billeder og lyd passende på siden. Det kan du altid ændre senere. Nu har vi lyd- og videofilerne, tekstboksene og billederne men problemet er, at tekstboksene er der hele tiden og lydfilerne kun afspilles når vi trykker på dem. Hvis vi klikker på siden eller bruger mellemrumstangenten går vi videre og da det nok er sidste side, så slutter powerpointshowet. Det skal vi lave om nu:

23 Powerpoint avanceret lyd Side 3 Når alt er anbragt bruger vi Brugerdefineret animation Vælg Animationer > Vis animationsrude hvis den ikke allerede er vist. I animationsruden er der fra starten følgende, der viser at lydklippet og filmklippet afspilles, når vi trykker på dem. Klik nu på Pic1 (det betyder ikke så meget hvilket det er). Det er det billede, der er der fra starten. Vælg Tilføj animationer (stadig under Animationer) og vælg her Afslut (de røde symboler) og fx Udtoning. Klik på Pic2 og vælg Tilføj animationer og vælg Indgang og Udtoning (den grønne stjerne). Udtoning hedder det altså både når vi toner frem og vi toner væk Klik på Tekstfelt1 og vælg Tilføj animationer og vælg Indgang og Udtoning (den grønne stjerne). Nu skal din animationsrude se ud som vist her. Hvis du mangler en animation, kan du lave den senere og så bare flytte den op i rækken af animationer, men det er hurtigst at lave dem i den rigtige rækkefølge. Klik på Lyd og vælg Tilføj animationer og vælg Medie > Afspil Klik på Lyd og vælg Tilføj animationer og vælg Medie > Stop Kontroller at begge dele er kommet med på anmationsruden. Klik nu på Pic2 (det betyder ikke så meget hvilket det er). Det er det billede, der er der fra starten. Vælg Tilføj animationer og vælg her Afslut (de røde symboler) og fx Udtoning. Klik på Pic3 og vælg Tilføj animationer og vælg Indgang og Udtoning (den grønne stjerne). Klik på Tekstfelt1 og vælg Tilføj animationer og vælg Udgang og Udtoning (den røde stjerne). Klik på Tekstfelt2 og vælg Tilføj animationer og vælg Indgang og Udtoning (den grønne stjerne). Klik på Clip og vælg Tilføj animationer og vælg Medie > Afspil Klik på Clip og vælg Tilføj animationer og vælg Medie > Stop Kontroller siden nu. Det burde virke nu, men der sker bare kun en ting pr klik.

24 Powerpoint avanceret lyd Side 4 Klik på nr 2 den med den grønne stjerne og fold den menu ud der viser sig i højre side og fold menuen ud med pilen i højre side Vælg Start med forrige. Gør det samme med den nye nr 2, der er et tekstfelt og med afspilning af Lyd. Nu skal det være sådan at billede1 forsvinder samtidig med at billede2 og tekstboksen kommer ind og lydklippet afspilles. Nu står 2-tallet ved stop for lyden, og det er rigtigt. Der skal ikke ske noget samtidig med at det sker. Næste gang vi klikker skal Pic2 og det ene forsvinder samtidig med Pic3 og det andet tekstfelt dukker op. Sørg derfor at der står Start efter forrige ved alle felterne under den anden røde stjerne. Kontroller om det virker med F5 Skriv dit navn på første side. Gem dit show og luk Powerpoint. Tilføj dit navn til den mappe du har din PP i, så den fx kiunne hedde PPavanceret-Gert hvis du skulle være så heldig at hedde Gert. Gem mappen som Zipfil ved at højreklikke og vælge Send > Til zip-komprimeret mappe Læg zip-mappen i mappen Aflever_din_PP_her i Dropboxen

25 Powerpoint og hyperlinks Side 1 Powerpoint & hyperlinks Lav en Powerpoint (PP) med skjulte sider og tekstlinks Vi skal se hvordan man kan bevæge sig smidigere rundt i PP en vha hyperlinks, og derfor skal du starte med at lave en Powerpoint. Vi starter med at lave en almindlig PP med 4 sider. Lav en mappe der hedder PPlinks og lav i den en PP med samme navn. Skriv Folketingsvalg 2011 på side 1 og indsæt billedet Blokke fra mappen PPlinks-materiale. Skriv Rød blok øverst på side 2 og indsæt billedet AFBØ fra mappen PPlinks-materiale. Skriv Blå blok øverst på side 3 og indsæt billedet VCOIK fra mappen PPlinks-materiale. Skriv Mandattal øverst på side 4 og indsæt billedet MandattalSamlet. Gem PP en og prøv den af. Intil videre er der ikke noget specielt ved den. Vi vil nu ændre på PP en så side 2 og 3 i stedet bliver sider, man kan komme til hvis man vælger det, men ellers ikke.

26 Powerpoint og hyperlinks Side 2 Højreklik på side 2 og vælg Skjul dias (eller Diasshow > Skjul dias). Højreklik på side 3 og vælg Skjul dias (eller Diasshow > Skjul dias). Tryk på F5 og kontroller at vi går direkte fra dias1 til dias 4 hvis vi skifter med muse-klik eller ved brug af mellemrumstangenten Opret en tekstbox på side 1 med Indsæt > Tekstbox og klik der hvor du vil skrive. I boksen skriver du Klik her for at se rød blok og placerer den under den røde blok Afmærk nu teksten Klik her for at se rød blok og vælg Indsæt > Hyperlink > En placering i dette dokument og peg på siden (2) Rød blok Indsæt på samme måde et tekstlink under den blå side med ordene Klik her for at se blå blok.

27 Powerpoint og hyperlinks Side 3 Nu har vi fundet ud af hvordan man kan vælge at komme hen til de skjulte sider, men ikke hvordan vi kommer tilbage. Hvis du trykker F5 for at prøve det af vil du opdage, at hvis vi først er sprunget til en skjult side og klikker med musen, så går vi til næste side også selvom den er skjult. Det er kun når man står på en ikke-skjult side at de skjulte sider springes over. Vi laver nu et link tilbage til side 1. Indsæt en tekstbox i nederste højre hjørne på side 2 med ordene Tilbage. Afmærk teksten og vælg Indsæt > Hyperlink og vælg side1 Kopier hele dette tekstfelt ved at klikke på det og trykke ctrl+c og så gå til side 3 og indsæt det med ctrl+v Tryk F5 og kontroller om det virker. Der er en lille detalje vi vil rette: Hvis man er kommet til side 2 og i stedet for at trykke på Tilbage kommer til at ramme ved siden af med musen, så hopper vi til side 3. Det kan vi delvis sikre os mod ved at slå skift-side-med-mus fra. Gå til side 2 og vælg Overgange og fjern fluebenet ved Fremfør dias ved klik med musen Gør det samme med side 3.

28 Powerpoint og hyperlinks Side 4 Lav grafiske links i din PP Nu vil vi supplere det med grafiske links. Gå til side 1 og vælg Indsæt > Figurer og vælg Rektangel som du trækker rundt om den røde blok. Det gør ikke noget den bliver helt dækket. Klik på rektanglet, hvis det ikke allerede er markeret og vælg Indsæt > Hyperlink > Til en side i dette dokument og vælg siden Rød blok Tilføj på samme måde et rektangel over blå blok og lav dette til et hyperlink, der peger på side 3. Tryk F5 og prøv de to rektangler af. Det skulle virke, men det er lidt trist at man ikke længere kan se hvad man vælger. Det retter vi nu ved at fjerne udfyldning og stregfarve fra de to rektangler. De virker nemlig stadigvæk som hyperlinks, når de er usynlige! Højreklik nu på det venstre rektangel og vælg Formater figur og vælg Fyld og vælg her Ingen udfyldning og bagefter vælges Streg og her vælges Ingen streg. Gør det samme med det andet rektangel. Tryk F5 og prøv det af

29 Tilpas stifinder og biblioteker i Windows 7 Side 1 Tilpas stifinder og biblioteker i Windows7 Tilføj og fjern mapper i stifinder Åben stifinder og gå ind i dokumenter og find en mappe du tit benytter (evt i en undermappe) Træk nu en af mapperneop MELLEM favoritterne. Det er helt afgørende at teksten Opret genvej på Favoritter viser sig og at teksten ikke er Flyt mappe til (Den sidste besked får du, hvis du Stifinder trækker en mappe hen over en af de andre og dermed flytter den mappe. (Hvis du gør det må du flytte mappen tilbage bagefter) Nu optræder den udvalgte mappe i stifinderen mellem favoritter. Du kan fjerne mappen igen ved at højreklikke på den i stifinderen og vælg Fjern.

30 Tilpas stifinder og biblioteker i Windows 7 Side 2 Tilføj og fjern mappe fra Biblioteker Når du fx skal vedhæfte filer i mails eller lignende kommer vi ud for at vi starter vores valg i Biblioteker: Her er det altså ikke lige til at se fx Dropboxen. Denne brugerflade kan vi også selv ændre og en oplagt mulighed er at tilføje dropboxen. Åben biblioteker og højreklik hvor pilen viser og vælg Ny og lad den i første omgang bare hedder Nyt bibliotek ved at klikke udenfor navnet Klik nu på den nye mappe og derefter på Medtag mappe Vi skal nu finde vores dropboxmappe og den ligger sikkert i Computer > Lokal C-disk > Brugere > GJ (står der i min) > Dropbox Nu virker genvejen. Gå ind og ret navnet til Dropbox som du plejer at skifte navn på mapper

31 Om screendumps Side 1 Om screendumps Et screendump er et billede af PC-skærmen eller en del af skærmen. Screendumps kan hjælpe dig til at lave billeder af alt hvad der er på skærmen, som ikke nødvendigvis er et selvstændigt billede man kan hente direkte ind i dokumentet. Ved hjælp af et nodeprogram og Screendumps kan du fx let indsætte noder i et dokument. NB! Størrelsen skal helst være rigtig i skærmbilledet, for ellers kan der forsvinde en nodelinie eller to! Start lige med at bladre de næste 4 sider igennem. Du skal ikke læse det bare kig. Hvor er der skærmdumps? Indsæt et skærmbillede: Trykker man på knappen Print Screen på tastaturet (i øverste højre hjørne) gemmes et billede i udklipsholderen, og hvis man derefter vælger sæt ind (eller ctrl+v) indsættes billedet af hele skærmen. Her ses hvordan det ville se ud hvis jeg indsatte det i denne manual. Med komandoen alt+print Screen får man kun taget billede af det vindue, man arbejder i på det tidspunkt.

32 Om screendumps Side 2 Beskær skærmbilledet: Ofte vil man kun være interesseret i at vise en lille del af skærmbilledet fx menubjælken under teksten. dobbeltklik på billedet. Så vil der komme små firkanter i hvert hjørne af billedet (hvis du har ændret på ombrydningen vil det være hjørner ): Samtidig kommer følgende menubjælke frem (tryk på det røde felt Billedværktøjer, hvis det ikke ser sådan ud) Beskæringsværktøj Vælg beskæringsvæktøjet og anbring en af de små firkanter i billedets hjørner i midten af værktøjet. Nu kan du ved at holde venstre musetast nede trække billedets hjørne ind, så billedet bliver beskåret. Træk på samme måde det modsatte hjørne indtil du er tilfreds med beskæringen. Værktøjslinjen som jeg ville vise ser nu således ud. Den er beskåret, men temlig lille: Venstre-klik på billedet igen og træk nu billedet ud i den størrelse du vil have. Du kan også vælge Formater billede på værktøjslinjen (eller højre-klik og vælg det i menuen). Vælg her fanen Størrelse og sæt her Skalering til 100% i enten højde eller bredde. Du får nu:

33 Om screendumps Side 3 Andre knapper. Kontrast Lysstyrke Tekstombrydning: På linie med tekst er standard indstillingen. Her kan billedet ikke flyttes. Firkantet gør at teksten fordeles rundt om billedet, der kan flyttes. Bag ved tekst bruges, hvis teksten skal skrives hen over billedet Lidt om størrelser af billeder Hvis dit billede bliver meget grynet er det fordi du har trukket det større end 100%. Så skal du hellere prøve at zoome ind inden du tager din screendump. Det gælder især billeder af noder, hvor du meget nødig skal zoome hverken ind eller ud. Her skal billedet helst stå præcis i den størrelse du ønsker inden du trykker på PrintScreen. Med noder er problemet at hvis du gør billedet mindre kan nogle af nodelinjerne forsvinde helt. Med andre billeder er der sjældent problemer med at gøre dem mindre. OVERSIGT OVER SHORTCUTS: PrintScreen Alt+PrintScreen ctrl+c ctrl+x ctrl+v kopier hele skærmen til udklipsholder kopier det vindue du arbejder i kopier til udklipsholder klip ud til udklipsholder (dvs kopier og fjern!) indsæt/paste fra udklipsholder

34 PDF Side 1 PDF Hvorfor Hvorfor PDF? Med Pdf kan du blande forskellige typer dokumenter fx dine egne tekster, scannede tekster og prints fra fx fagprogrammer. PDF er en fælles standard som i praksis alle kan læse. PDF-filer er meget komprimerede. En tekstfil med mange store billeder komprimeres til måske 1/10 af hvad den var før. PDF-fil ikke kan ændres. Det er i nogen sammenhænge ligegyldigt men i andre en fordel. Dette notesæt handler om at sætte pdf-filer sammen og fjerne sider. Hvis du er særlig interesseret i elektronisk retning og pdf dvs indsætning af tekstbokse/gule sedler og brug af stempler så se i stedet i notesættet om elektronisk retning. CutePDF er et gratis pdf-printerprogram. Du kan installere CutePDF på din PC hvis du vil. Der er ingen problemer ved at have 2 programmer. Du kan hente det her: Writer eller Reader hvad har jeg på min PC? Det er sjældent at møde en PC i dag, der ikke har et PDF-reader-program. Hvis man kan åbne en PDF-fil, når man klikker på den, så har man en PDFreader. En PDF-reader er et gratis-program. Det kan hentes på Et PDF-writer-program, er et program der selv kan skrive PDF-filer, og det er ikke et standardprogram. Det opfattes af computeren som en printer, men i stedet for at din udprint kommer som et stykke papir, så kommer det som en fil. En nem måde at se om du har et PDF-skrive-program er ved at prøve at udskrive et dokument. Computeren tilbyder altid standardprinteren først, men hvis du folder rullemenuen med printere ud kan du se alternativerne.

35 PDF Side 2 På denne computer jeg sidder ved nu er der Det er den vi skal bruge HP Laser Jet 1018, der er min faste printer. ADOBE PDF Det officielle PDF-writer-program, som jeg har installeret, og som vi skal bruge i dag. CutePDF Writer Et velfungerende gratis-program som kan skrive PDF-filer og lave almindelig redigering. Microsoft XPS Document Writer Det er Windows bud på en fælles standard svarende til PDF. Den er ikke brugt i samme grad. PDFill PDFImage Writer Et andet gratis-program, som jeg har installeret. Sæt forskellige dokumenter sammen med Acrobat PDF (hvis du har det på maskinen). Du skal starte med at prøve at samle forskellige typer dokumenter. Find en tekst du vil benytte. Det kan være noget du har scannet. Til dette dokument skal du tilføje nogle spørgsmål, og slette nogle af siderne! Lad os starte: Åben Word og skriv 5 spørgsmål til den tekst du vil vedhæfte, og indsæt et billede! Udskriv arket som PDF-fil ved at vælge print og vælge printeren Adobe PDF Du bliver bedt om at angive et sted det skal gemmes, og derefter åbner det i Acrobat eller i Adobe-reader Gå ind under Dokument>Indsæt sider. Hvis punktet Indsæt sider ikke findes, er det fordi din PC åbner PDF-filer i en Reader og ikke i en Writer-udgave. (Hvis du har fået dokumentet åbnet i en reader så luk programmet. Gå derefter ind under Programmer og vælg Adobe Acrobat. Hvis

36 PDF Side 3 programmet ikke er der skal du have det installeret. Du kan få det på skolen. Alternativet er at bruge nogle af de gratis-programmer vi omtaler senere). Vælg nu den pdf-fil du vil indsætte og vælg hvor den skal indsættes. Hvis du ikke lige kan finde andet kan du indsætte en af manualerne til dette kursus. Kontroller at siderne er indsat. Gem filen under navnet SletSnart på skrivebordet. Slet sider eller flyt rundt på dem Tryk på knappen, der er markeret nedenfor hvis du ikke kan se siderne i miniature ude til venstre. Det giver et godt overblik Når du klikker på en af siderne ude til venstre viser den sig i det store felt. Tag fat i en af miniaturesiderne og træk den frem så den kommer allerforrest. Klik på en tilfældig side og tryk så ctrl+a, hvorefter alle sider afmærkes. Vælg ctrl+c hvorved alle sider kopieres. Klik efter den næstsidste side, så markøren står før sidste side og vælg ctrl+v der indsætter siderne.

37 PDF Side 4 Gå til sidst ind under Dokument>Slet sider og vælg at slette side 2-3. Gem dokumentet, læg det ind på lectio og bed eleverne læse det til næste gang. Udskriv med to sider pr ark: Åben dokumentet igen ved at klikke på det. (Hvis det igen åbner i reader må du først åbne Acrobat, og så hente det ind her. Vælg Filer>udskriv og vælg Adobe PDF, men tryk ikke OK endnu. Vælg Egenskaber Denne knap findes altid når man vælger printer, men det vindue, der derefter åbner kan se lidt forskelligt ud. Vælg den fane der hedder Layout (det kan også hedde Avanceret) og vælg at der skal være to sider pr ark. Vælg 2 sider pr ark. Du bliver nu spurgt om et navn. Kald den det navn du brugte før og derefter LILLE til sidst. Så står de ved siden af hinanden og du prøver ikke at overskrive en fil du er i gang med at arbejde på. Sig OK. Det ville være ærgerligt hvis det blev slettet!

38 Elektronisk retning i Word og PDF Side 1 Elektronisk retning et par tricks! Jeg vil nedenfor præsentere eksempler på tricks til elektronisk retning i Word og i PDF-filer. Word: Registrer ændringer Metoden går ud på at alle ændringer i dokumentet formateres på en særlig måde (standard er rød understreget tekst) og at det samtidig markeres med en streg i margen. Originaltekst: Det uddelte hæfte er et bud på et fælles grundlag for alle elever på skolen. Det er vores fornemmelse, at der er brug for mere fælles fodslag omkring arbejdet med projkter. Ideen er at alle elever får uddelt dette hæfte i 1.g/1.HF i forbeindelse med den første introduktion til projektarbejde. Med hæftet ønsker vi at skabe flere fælles rammer/begreber for projektarbejdet, samtidig med at det også skulle gøre nogle af disse ting mere konkrete og eksplicitte for eleverne. Teksten med korrekturrettelser og en kommentar Slå Registrer ændringer til i Word 2007 slås til med CTRL+shift+ r eller med I Word 2010: Tryk en af gangen på alt g g r Marts 2011

39 Elektronisk retning i Word og PDF Side 2 Her bladrer du frem gennem ændringerne. Her accepterer du en ændring. Her sletter du en ændring. Du kan afmærke et større stykke og trykke på Accepter ændringer Den rettede tekst med korrekturrettelser men uden den nederste kommentar. Det uddelte hæfte er et bud på et fælles grundlag for alle elever på skolen. Det er vores fornemmelse, at der er brug for mere fælles fodslag omkring arbejdet med projekter. Ideen er, at alle elever får uddelt dette hæfte i 1.g/1.HF i forbindelse med den første introduktion til projektarbejde. Med hæftet ønsker vi, at skabe flere fælles rammer/begreber for projektarbejdet, samtidig med at det også skulle gøre nogle af disse ting mere konkrete og eksplicitte for eleverne. Metoden er smart fordi du med ctrl+shift+r slåes til bare kan skrive videre. Det er let at se. Let at fjerne. Let at rette. Word: Indsæt kommentarer En anden måde er at indsætte kommentarer (ikke tænkt som rettelser. Her formindskes teksten og der kommer en kommenterende margen. Word 2007: Afmærk teksten og tryk Gennemse > Ny kommentar Word 2003 og før: Afmærk teksten Indsæt > Kommentar Her får du ikke mulighed for at acceptere rettelser. Det er kommentarer! Man kan også benytte et short-cut. I Gamle Wordudgaver: ctlr+alt+a I Word 2010: Tryk en af gangen på alt g 7 Marts 2011

40 Elektronisk retning i Word og PDF Side 3 PDF: Indsæt Tekstbox eller Gul seddel Du skal have Adobe Acrobat for at kunne indsætte kommentarer. Du kan indsætte en tekstboks med Værktøj > Indhold > Tilføj eller rediger tekstboks. Du kan kun lave en tekstboks, hvis der er plads til at skrive Du kan indsætte en note med Kommentar > Anmærkninger > Tilføj gul seddel eller ctrl+6. Tilsyneladende lukker den gule seddel sammen så længe Kommentar-søjlen er åben. Det er et problem, hvis man vil udskrive den, men ellers ikke. Stempler i Pdf Adobe Acrobat har en smart stempelfunktion som du kan bruge. Her kan du lægge kommentarer og tegn du ofte bruger og indsætte dem hurtigt og let. Det kan være eksempler som: Marts 2011

41 Elektronisk retning i Word og PDF Side 4 Du kan indsætte stempler du selv laver ved at gemme et dokument med et billede eller en kommentar som pdf-fil. Lad os se hvordan man importerer et stempel og hvordan man indsætter det. Åben Adobe Acrobat enten ved at klikke på et pdf-dokument eller ved at gå ind i programmer. Vælg Kommentar > Anmærkninger og tryk på Stemplet. Vælg Brugerdefinerede stempler > Opret brugerdefineret stempel. Tryk på Gennemse og find i materialemappen den der hedder StemplerTilPdf og vælg fx Spørgsmålstegn og vælg Åben og OK Du skal vælge en kategori og det kunne være Mine stempler og et navn, og det kunne være Spørgsmålstegn Nu vil vi prøve at indsætte det Tryk på Stemplet igren og vælg kategorien Ret og klik på spørgsmålstegnet. Klik derefter der hvor du gerne vil anbringe det. Hvis du efterfølgende klikker på stemplet igen og vælger Føj aktuelt stempel til foretrukne, så er det lettere at komme til næste gang. Prøv at lave en kort besked og gem den som pdf-fil. hent den derefter ind som stempel. Marts 2011

42 Om zip-filer Side 1 Om zipfiler En zip-fil eller en zip-mappe bruges til at samle mange filer i en fil. Derved er de meget lettere at sende. Der findes forskellige programmer til at zippe og unzippe filer og mapper med. De fungerer ens men ser lidt forskellige ud. Derfor kan det se forskelligt ud på forskellige computere. Gem nogle dokumenter som en zip-fil Lav en mappe der hedder ziptest. Kopier 10 dokumenter ned i denne mappe. Læg også fx et billede, en pdf-fil eller et lille lydklip eller videoklip. Højreklik på mappen og vælg Send til > zip-komprimeret mappe Derefter kommer der en mappe ved siden af den gamle, der hedder det samme men nu med lynlås: Den store forskel er at mappen til venstre er en mappe, der består af filer. Skal du sende det til nogen skal du sende dem enkeltvis. Mappen til højre er en fil, og du kan sende den fx ved at vedhæfte den på en mail. Man behøver ikke samle filerne i en mappe først men kan godt bare afmærke den og så vælge højreklik > Send til > Zip-komprimeret mappe. Marts 2009

43 Om zip-filer Side 2 Udpak en zip-fil Hent en zipfilen EtZipEksempel.zip i mappen ZipOgPdf og læg den fx på skrivebordet. Metode 1 til udpakning Dobbelt-klik på zip-mappen så du kommer ind i den. Her ligger en ny mappe, der hedder det samme men uden lynlås på. Kopier mappen fx ved ctrl+c. Gå ud på skrivebordet igen og indsæt mappen her fx ved ctrl+v. Nu har du mappen liggende som en almindelig mappe ved siden af. Åben mappen og se hvor mange filer der ligger gemt i den. Metode 2 til udpakning: Højreklik på zip-filen og vælg Udpak alle Du skal nu formodentlig sige JA 2-3 gange inden du er færdig. Hvis du skal sende en PP er det en god ide at zip pe mappen den ligger I hvis der er lyd og film med. Marts 2009

44 Dropbox Side 1 Dropbox Dropbox er et program der virker som en mappe der løbende kopieres til ende kopieres til en server og ajourføres på de computere der er logget på med denne bruger. Du kan bruge programmet til materiale som du arbejder med både på en stationær og en bærbar computer du selv bruger. Du kan også vælge at gøre en mappe tilgængelig for en anden dropbox-bruger. Så vil alt det materiale du lægger i mappen være tilgængeligt for de andre der har adgang til mappen. Det er vigtigt at vide, at alle der har adgang til en mappe har samme rettigheder. Alle kan altså lægge noget og slette noget også. Du kan få 2GB gratis plads og når du inviterer andre til at deltage får du 250MB mere for hver person, der installerer programmet. Derfor er det smartest at I inviterer hinanden i stedet for bare at hente programmet selv. Når programmet er installeret på computeren, virker det som en almindelig mappe. Hvis du arbejder fra en computer hvor programmet ikke er installeret (fx fra skolen) kan du få adgang til din Dropbox-mappe via bare du har oprettet en konto. Når du bliver inviteret til at installere programmet Du bliver inviteret over din mail og skal bare installere programmet der følger. Du kan også installere programmet på følgende måde: Gå ind på siden og hent programmet. Hvis det ikke starter selv så tryk på Restart the download. Når du bliver spurgt siger du at du gerne vil Køre programmet. Første gang du bliver spurgt om du har en Dropbox-account, skal du svare nej. Så vil Dropbox bede om en og et kodeord. Det er vigtigt at den er den samme som du gav mig. (Programmet virker alligevel, men jeg kan bare ikke sende dig materialet). Senere bliver du spurgt om placering af din Dropbox-mappe. Brug bare den almindelige placering (det er under dokumenter). Samtidig bliver der også bliver lagt en genvej i linjen i bunden af skrivebordet. Nu er Dropboxfolderen installeret under programmer og den åbner sikkert med en mappe der hedder Public, en der hedder Photos og et papir der hedder Getting started For at få adgang til en delt mappe. Nu skal du have adgang til vores kursusmappe. Åben den mail der hedder noget i retning af Gert Jensen has invited you to a Dropbox shared folder Tryk på linket View ITkursus.. eller hvad mappen nu hedder i mailen. Du bliver nu ført til en Dropbox-hjemmeside, hvor du skal skrive din mail og dit kode ord. Maj 2010

45 Dropbox Side 2 Derefter kommer du til en side hvor du skal bekræfte at du vil deltage i mappen. Sig JA. Nu er du klar til at modtage eller sende materiale. Opret mapper og læg ting fra computeren ned her Læg kun ting du har i forvejen, indtil du er helt sikker på hvordan det fungerer. Opret ekstramapper i din dropboxmappe. Hvis du bliver spurgt om du vil dele en mappe med andre Hvis nogen har oprettet en mappe, og har inviteret dig til at dele denne mappe kan du sige JA til det. I så fald optræder der nu en ny mappe med et ikon med flere personer på. Alt det du lægger i denne mappe, ligger også i den andens mappe. Alt det du sletter forsvinder også fra den andens mappe. Hvis du selv vil oprette en mappe, der skal deles med andre Lav en mappe. Højreklik og vælg Dropbox>Sharing options Vælg feltet Invite more people Skriv din og evt en besked. Hvis du vil invitere nogen til at benytte dropbox Du kan enten benytte adressen Alternativ: højreklik på Dropbox-ikon ved siden af uret > Vælg Launch Dropbox Website > Vælg Account øverst på siden > Vælg fanen Referral Status > Vælg nederst på siden Invite more people to join Dropbox Hvis du kun vil sende EN stor fil til nogen, der ikke har Dropbox Læg filen i den Dropbox-mappe der hedder Public Højreklik på filen og vælg Dropbox > Copy Public Link Nu er linket kopieret. Skriv en mail og indsæt linket med ctlv+v eller ved højreklik+sæt ind. Hvis du vil installere Dropbox på din stationære PC/en anden PC også, vil alt det materiale du har i din Dropbox blive synkroniseret mellem de to maskiner. For at gøre det, er fremgangsmåden næsten som første gang: Gå ind på siden og hent programmet. Hvis det ikke starter selv så tryk på Restart the download. Når du bliver spurgt siger du at du gerne vil Køre programmet. Når du denne gang bliver spurgt om du har en Dropbox-account, skal du svare JA. Så vil Dropbox bede om den og det kodeord, du brugte første gang. Senere bliver du spurgt om placering af din Dropbox-mappe. Brug bare den almindelige placering (det er under dokumenter). Maj 2010

46 Dropbox Side 3 Hvis du vil logge på din Dropbox-mappe fra en fremmed computer fx på skolen: Gå ind på siden og skiv din og password i felterne foroven. Du er nu inde i din mappe og kan hente (downloade) filer eller gemme filer (uploade). Hvis du vil lave en simpel hjemmeside i Word og gemme i din Publicmappe: Der er flere fordele ved en hjemmeside frem for en folder man deler. Hvis du gerne vil lægge materiale til andre, men ikke har brug fro at de lægger noget til dig er en hjemmeside smartere, fordi du ikke risikerer at indholdet lige bliver slettet. Samtidig har du mulighed for at sætte det mere overskueligt op. De personer der skal hente materiale skal ikke installere Dropbox og skal ikke oprette en konto de henter materialet direkte via en hjemmeside, som du nu tilfældigvis har lavet i Word. For dig er fordelen at du opdaterer den lige så let som du tilføjer noget i et hvilket som helst andet Worddokument du har liggende. Det skal bare ligge i Public-mappen i din dropbox. Opret en mappe i din Public-mappe og kald den fx NyWeb. Åben Word og skriv på siden Min nye Web-side. Tryk nu på Gem men du skal være omhyggelig hvordan du gemmer. Du skal gemme filen i mappen NyWeb, og du skal fx give den navnet MinWeb og endelig skal du vælge formatet vælg at gemme som Web-side (*.htm eller *.html). Nu er din hjemmeside lavet. Du mangler dels at finde ud af hvilken webadresse den har og dels at lægge noget indhold på den! Luk Word. Maj 2010

47 Dropbox Side 4 Åben mappen My Dropbox > Public > NyWeb og højreklik på filen MinWeb.htm. Vælg Dropbox > Copy public link Åben Internet Explorer (eller en anden browser) og klik i adresselinjen. Slet det der står og indsæt din adresse ved at trykke ctrl+v eller ved at højreklikke og vælge Indsæt. Den adresse der kommer er på en form der minder om Tryk Enter og din nye hjemmeside vises i Browseren. Den er ikke flot, men den er der, og den er let at lave bedre. Gem hjemmesiden som en af dine Favoritter så du let kan finde den igen. Find en mp3-fil (eller et video-klip), som du gerne vil have at nogen skal kunne hente via din hjemmeside og gem dem i mappen NyWeb der ligger i Public-mappen i din Dropbox. Højre-klik på mp3-filen og vælg Dropbox > Copy public link Åben Word igen og find dokumentet MyWeb.htm ved at se hvilke dokumenter du har arbejdet med for nylig. Åben det igen. Du skal sikre dig at det er i Word og ikke i Explorer at dokumentet er åbent. Skriv en linje: Hør dette lydklip i dokumentet. Afmærk teksten og vælg ctrl+i eller vælg menuen Indsæt > Hyperlink. I det adressefelt der åbner, indsætter du adressen til mediefilen ved at skrive ctrl+v eller ved at højre-klikke og vælge indsæt. Tryk OK og vælg Gem. Lad os samtidig pynte lidt på layoutet med det samme Vælg Sidelayout og derefter Sidefarve. Vælg en af de meget lyse farver. Gem siden igen. Gå tilbage til Internet Explorer og åben din Web-side her. Hvis den allerede er åben skal du vælge Opdater (F5). Nu skulle du gerne få den nye baggrundsfarve og linket til din musi-fil. Det kan tage 15 sekunder inden den er opdateret. Tryk på linket og lyt til musikken. Maj 2010

48 Samlet og upload besvarelserne samlet på Lectio Side 1 Samlet download og upload opgaver på Lectio Lectio har fået en facilitet, der gør at du kan hente elektronisk-afleverede opgaver ned med et enkelt klik. Når du har rettet sættet (eller nogle af dem) kan du uploade dem samlet igen. Du kan sagtens rette i flere omgange. Lectio checker om du allerede har uploaded besvarelsen eller om den er mangen til elevens egen opgave og tilbyder kun at uploade ændrede filen. meget fikst. Det eneste krav er at du ikke ændrer på filnavnene på besvarelserne. Log ind i Lectio Gå ind under opgaver og vælg den opgave du vil hente. Tryk på knappen Hent alle Maj 2010

49 Samlet og upload besvarelserne samlet på Lectio Side 2 Du får nu tilbudt aller besvarelserne samlet i EN zip-fil Vælg Gem og læg den fx på skrivebordet eller hvor du nu vil have den. Højreklik på zip-mappen og vælg Udpak alle. Derefter får du en ny mappe ved siden af din zipmappe, der hedder det samme: Nu retter jeg nogle eller alle af opgaverne i den udpakkede mappe. Jeg vælger kun at rette to af opgaverne. Nu skal hele filen pakkes sammen til en zipkomprimeret mappe. Det kan du fx gøre ved at højre klikke og vælge Send til og derefter Zipkomprimeret mappe. Da der allerede er en zipkpmprimeret mappe med det navn som mappen har får den nye mappe navnet efterfulgt af et (2) Den øverste mappe er altså elevernes besvarelser som zip-fil. Den næste er den udpakkede og rettede version og den sidste er den rettede version pakket som zipfil. Det er den sidste der skal uploades. Gå ind i Lectio igen under opgaven, der hvor du hentede dem alle sammen. Tryk på Upload og vælg Gennemse og hent den zipfil du har rettet og tryk Åbn Tryk Næste Maj 2010

50 Samlet og upload besvarelserne samlet på Lectio Side 3 Nu får vi følgende skærmbillede fra lectio Her kan jeg se, at det kun er to af besvarelserne der er ændret, så det er kun to af opgaverne den tilbyder at uploade. Hvis man ikke ønsker begge uploadet, kan man fjerne krydserne. Tryk på Gem dokumenter for at få dem gemt. Hvis du efterfølgende retteren opgave mere og uploader zipfilen med bare en enkelt ændret får vi følgende meddelelse Der er altså to opgaver der allerede ligger rettede og tre opgaver der slet ikke er rettet, så det er kun Charlottes opgave, den uploader for mig. Hvis du retter videre på en opgave der allerede er rettet og uploadet en gang lægges den også op hos eleven. Her vil så ligge to udgaver, og man skal altså selv manuelt slette den første, hvis man ikke ønsker at begge skal ligge der. Omvendt kan man sige at det giver to lærere mulighed for hver især at kommentere den samme opgave. Maj 2010

51 Samlet og upload besvarelserne samlet på Lectio Side 4 Og hvor bliver den så af? (Eller) Kan jeg finde den igen? Ja opgaven ligger nu ved siden af elevens egen indleverede opgave. En af dem der har afleveret og fået rettet tilbage er Christian. Hvis du vil se opgaven så klikker du på Christians navn: Dermed kommer vi ind på Christians personlige side under denne opgave. Og et godt stykke nede finder vi besvarelsen og den rettede udgave: Maj 2010

52 Google-doc og dropbox Side 1 Google-doc & Dropbox To måder at skrive et dokument på sammen I denne manual ser vi på hvordan man sammen kan skrive et dokument i henholdsvis Google-doc og i Dropbox. Google-doc fungerer som en udvidelse af mailprogrammet gmail. Du skal have en gmail-adresse, og det skal dem du vil dele dit dokument med også have. Du har mulighed for at have dokumenter der er private og andre, der er fælles for dig og andre personer du giver tilladelse. I kan arbejde på dokumentet samtidig. Dokumentet ligger på nettet, og gemmes løbende. Du kan kun arbejde på dokumentet hvis du er på nettet. Google er en simpel office-pakke, der afvikles på nettet. Et dokument er i denne sammenhæng typisk et Word-dokument, en Powerpoint eller et Excel-ark Hvis du bare skriver almindelige dokumenter kan du frit lave dine almindelige officedokumenter om til googledocs og omvendt. En række avancerede layoutfunktioner i Word forsvinder dog i Google-doc fx brugen af tekstbokse. Lydklip og filmklip kan lægges ind i en google-pp men det skal være link ti nettet (og det kan give langsommere afvikling). Dropbox er et selvstændigt program, der løbende ajourfører din dropboxmappe på en computer, med en mappe på nettet og dem du evt har på andre komputere. Programmet skal være installeret, og du skal have oprettet en dropbox-konto (gratis). Du har mulighed for at have undermapper i din Dropbox, der er fælles for dig og andre personer du giver tilladelse. Hvis I skulle komme til at arbejde på en fil (fx et dokument) samtidig vil programmet gemme de forskellige versioner af dokumentet under forskellige navne. Dokumentet ligger både på nettet, og samtidig på din computer. Du arbejder på dokumentet på din computer, og det kan du gøre selvom du ikke er på nettet. Når du lukker dokumentet opdateres det på alle de computere, der deler dette dokument (hvis du er på nettet). Dropbox en fungerer kun som en mappe. Du kan arbejde med alle de typer filer, som din maskine har programmer til at håndtere. Der er ingen reduktioner i funktionaliteten af tekst-dokumneter eller Powerpoint, fordi Dropbox en bare transporterer filen. Det er stadig fx PowerPoint, der afvikler filen, på den anden computer. Feb 2011

53 Google-doc og dropbox Side 2 Opret et Googledoc tekstdokument og giv det et navn Opret en gmail-konto hvis du ikke har en. Start på og vælg Gmail i øverste venstre hjørne. Vælg derefter Opret en konto. Vælg Dokumenter i øverste linie Vælg nu Create new og vælg Document. (Hvis du allerede er inde i et Google-doc vælger du File > New ) Find et billede og læg det fx på skrivebordet eller et andet sted du kan finde det, og tryk så på hjælpelinien for at indsætte billede: og vælg Upload og find billedet. (Der kan være problemer hvis det er meget stort) Giv nu dokumentet et navn ved at trykke på feltet Untiteled document og angiv et nyt navn Du har nu et dokument, der er skrevet og gemt under et navn du har bestemt. Feb 2011

54 Google-doc og dropbox Side 3 Del et dokument med en anden: For at du kan dele et google-dokument med en anden skal vedkommende have en gmail. Find ud af hvem du vil dele med. Tryk på knappen Share i øverste højre hjørne, og angiv gmailadressen til den eller dem du vil dele med. Nu vil dokumentet optræde i listen med tilgængelige dokumenter hos den du har valgt at dele med. Prøv at åbne det i begge computere og skriv samtidig. Hent dokumentet ned på din egen Computer som et worddokument: Hvis du har et andet dokument i vinduet kan du hente det du vil downloade med File > Download as og vælg så fx formatet Word. Nu åbner dokumentet i Word. Dokumentet er dit eget det hænger ikke sammen med de andres længere. Upload et af dine egne word-dokumenter til google-doc og del det med en anden, så I kan redigere det sammen: Find det worddokument du vil uploade, og åben Google-doc. Hvis du er på forsiden kan du vælge Upload. Hvis du allerede er inde i et dokument kan du vælge File > Upload Vælg det dokument du vil uploade. Prøv evt at dele det med en anden, så I kan redigere det sammen. Du kan gøre det samme med en præsentation eller et excell-ark Feb 2011

55 Google-doc og dropbox Side 4 I dropbox har du mulighed for at lave en mappe, som du deler med andre, og her kan du lægge et fælles dokument. I kan IKKE arbejde på dokumentet samtidig. Til gengæld er det lettere at arbejde med dokumentet fordi du bare benytter dit almindelige tekstprogram. Hvis du selv vil oprette en mappe, der skal deles med andre Lav en mappe i din dropbox-mappe på computeren Højreklik på mappen og vælg Dropbox>Sharing options Vælg feltet Invite more people Skriv adressen på dem du vil dele med og skriv evt en besked (det behøver du ikke). Hvis nogen har oprettet en mappe, de vil dele med dig! Hvis nogen har oprettet en mappe, og har inviteret dig til at dele denne mappe kan du sige JA til det. I så fald optræder der nu en ny mappe med et ikon med flere personer på. Alt det du lægger i denne mappe, ligger også i den andens mappe. Alt det du sletter forsvinder også fra den andens mappe. Læg en fil i mappen og rediger den sammen med en anden. Læg et Worddokument i den fælles mappe. Hvis det stadig er åbent på din computer så luk dokumentet ned. Få din ven til at åbne programmet i jeres fælles mappe og skriv videre på det. Gem og luk dokumentet på din vens computer. Åben det nu igen på din computer og skriv selv videre. Prøv også at se hvad der sker hvis I ikke lukker dokumentet ned inden den næste åbner det. Så ved Dropbox ikke hvilken der er den nyeste og gemmer den i to udgaver. Hvis du vil logge på din Dropbox-mappe fra en fremmed computer fx på skolen: Gå ind på siden og skiv din og password i felterne foroven. Du er nu inde i din mappe og kan hente (downloade) filer eller gemme filer (uploade). Feb 2011

56 Lav en Wiki med PBworks Side 1 Lav en Wiki med PBworks En Wiki er en materialesamling, der er samlet af brugerne selv eller af udvalgte brugere. Navnet kommer fra Wikipedia, der jo er et leksikon skrevet af dem der bruger det. Med PBworks kan du lave en hjemmeside eller et system af sider, hvor du giver nogle rettigheder til at skrive. Siden kan være lukket, så du også skal give rettigheder til brugere (dvs -adresser) overhovedet at se siden. Det kan også være en åben side, som alle kan se. Sådanne sider fungerer for den gruppe, der er writers som det man kalder web2.0, hvor en gruppe deler materiale og information indbyrdes. Eksempler på web2.0 programmer er Wikipedia, YouTube, Facebook, Google, Googledocs. Opret siden at indsæt tekst og billeder Gå ind på hjemmesiden Vælg For personal > Sign up now Angiv et navn til den hjemmeside du vil oprette, og angiv at du skal bruge den til personal use. Angiv mail og password.

57 Lav en Wiki med PBworks Side 2 Tryk her hvis du vil ændre sidens navn Vælg om du vil lave en åben eller en lukket side. En fordel ved at lave en lukket side er, at du kan lægge materiale uden at spekulere så meget over ophavsretslige rettigheder. En anden er, at du kan se hvem der besøger siden og hvornår. Vælg at siden er lukket. Tryk på Take me to my workspace og rediger siden som angivet nedenfor: Sørg for at du er under fanen Edit og prøv nu at skrive tekst, ændre overskrift og indsæte nu et billede som vist nedenfor. Tryk på Edit hvis du vil redigere siden Tryk her hvis du vil ændre sidens navn Slet og skriv her som du plejer Når du er i Edit-mode kan du trække billeder, dokumenter og film ind på siden her. Så vil de blive upload et til siden og lægge sig som links. Du kan også hente billeder eller links til dokumenter ind ved at vælge Images and files > Upload files. Når filen er upload et indsættes den ve at du klikke på den i søjlen her. Tryk på Save bagefter

58 Lav en Wiki med PBworks Side 3 Indsæt et videoclip Vi kan indsætte videoclip ved at trække filen ind på siden. Så vil den blive hentet ned på en computer, når man klikker på den. Har man et link fra fx YouTube kan den indlejres på siden på følgende måde: Sørg for at du er i Edit-mode. Tryk på Insert > Video > YouTube og angiv adressen. Indsæt et link til en anden webside Vi kan indsætte et link til en eksisterende hjemmeside eller indsætte en ny hjemmeside i samme system og linke til den. Vi indsætter først et link til en anden hjemmeside: Vælg Edit > Add link og skriv fx Tryk enter og save.

59 Lav en Wiki med PBworks Side 4 Lad os nu prøve at lave en hjemmeside selv, vi kan linke til. Anbring cursoren, der hvor du vil have linket Vælg Add link og skriv den ønskede tekst Gå til side 2 Tryk enter Højreklik på linket og vælg Open Link Nu spørger PBworks om den skal oprette en blank side der hedder Gå til side 2, men jeg retter det til side 2 og trykker Create page Nu åbner side 2 og du skriver lige et par ord og trykker Save

60 Lav en Wiki med PBworks Side 5 Du har stadigvæk en fane med din første side, hvor ændringerne ikke er gemt endnu. Luk derfor den side du er på Luk siden her når du er færdig Nu er du tilbage på forsiden. Tryk på Save and continuoe hvis du vil arbejde mere på siden og Save hvis du er færdig. Hvis du efterfølgende vil kontrollere eller rette i dit link kan du i Edit-mode højreklikke på linket og vælge Edit link. Her kan du rette eller sætte kryds i Open in a new window

61 Lav en Wiki med PBworks Side 6 Brug toolbar en til at invitere, sætte sider ind, uploads mm Når du er logget ind som bruger er der i højre side en toolbar med mange spændende features: Her folder du hele din tool-bar ud og ind Her vælger du at invitere, lave nye sider eller uploade filer. Her ser du nylige ændringer. Smart hvis du laver siden sammen med andre eller hvis du er lettere senil Læg et link til hjemmesiden og bed andre om selv at få adgang som Writer til hjemmesiden. Opret en Anden aktivitet i Lectio mandag den 8. august for dig og et par andre på kurset, hvis den ikke allerede er oprettet. Læg et link til din hjemmeside under PBworks på denne aktivitet. Skriv følgende: Gå ind på linket og bed om at få acces til hjemmesiden. Hvis du ikke allerede er medlem hos PBworks, skal du undervejs oprette en bruger. Jeg bekræfter at du har adgang, når jeg modtager anmodningen

62 Lav en Wiki med PBworks Side 7 Prøv nu selv at anmode om adgang til en af de andres hjemmeside, som også kan lægges på samme aktivitet. Når du kommer til hjemmesiden, som du ikke er medlem af skal du klikke på request acces Hvis du allerede er medlem af netop denne hjemmeside, men bare ikke er logget ind gør du det med mail-adresse og password. Hvis du endnu ikke er medlem af netop denne hjemmeside (og det er du ikke hvis den er ny) trykker du på Request access.

Konverter og rip med FormatFactory

Konverter og rip med FormatFactory Konverter og rip med FormatFactory Side 1 Konverter og rip med FormatFactory http://www.formatoz.com/ FormatFactory er et fremragende lille gratisprogram der kan konvertere lyd og videoformater fra et

Læs mere

Elektronisk retning et par tricks!

Elektronisk retning et par tricks! Elektronisk retning i Word og PDF Side 1 Elektronisk retning et par tricks! Jeg vil nedenfor præsentere eksempler på tricks til elektronisk retning i Word og i PDF-filer. Word: Registrer ændringer Metoden

Læs mere

PDF-xchange viewer Side 1

PDF-xchange viewer Side 1 PDF-xchange viewer Side 1 PDF X-change viewer PDF Xchange-viewer er et Windows-program der kan læse PDF-filer og samtidig et program man kan bruge når man vil skrive kommentarer i pdf-filer. Det er et

Læs mere

Billedvideo med Photo Story

Billedvideo med Photo Story Billedvideo med Photo Story Programmer: Microsoft Photo Story 3 Microsoft Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik - Almen Voksenuddannelse September 2006 Billedvideo med Photo

Læs mere

Vejledning til Photo Story 3

Vejledning til Photo Story 3 Vejledning til Photo Story 3 Start på billedfortælling Når du har startet programmet, får du dette vindue. Du får 3 valg: 1. Opret en ny fortælling. 2. Redigere et projekt 3. Afspille en fortælling. Den

Læs mere

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen.

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Grundlæggende lydredigering Side 1 Lyd redigering Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Denne vejledning er lavet med Audacity 1.3 beta, men de forskellige udgaver ligner

Læs mere

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster...

Åben Power Point... Side 2. Ny præsentation... Side 2. Dias layout... Side 2. Temaer... Side 3. Gem dit eget tema... Side 3. Diasmaster... Præsentationsprogram Microsoft Power Point Side Opgaver Indholdsfortegnelse Åben Power Point... Side Ny præsentation... Side Dias layout... Side Temaer... Side Gem dit eget tema... Side Diasmaster... Side

Læs mere

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh

Podcatching. sådan finder, henter og abonnerer du på podcast. Instruktionshæfte. (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh Podcatching sådan finder, henter og abonnerer du på podcast Instruktionshæfte (Rev. 30.10.11) Podcastingkonsulent Karin Høgh www.podconsult.dk karin@podconsult.dk Indhold Introduktion...3 Ordforklaring...4

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Edb-tekstbehandling, præsentation mm

Edb-tekstbehandling, præsentation mm Edb-tekstbehandling, præsentation mm I denne lektion skal du: - hente kopier et skærmbillede og sætte det ind i et dokument - beskære billedet, så det passer til dit dokument Der findes specielle programmer

Læs mere

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone.

Du kan også bruge Dropbox sammen med din Iphone, Android telefon eller anden smartphone. Dropbox Introduktion til Dropbox Dropbox er en online tjeneste, hvor man ganske gratis kan få noget lagerplads til sine dokumenter, billeder og meget mere. Der er mange muligheder med Dropbox, som bliver

Læs mere

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012

Mediator 9. Materiale til elever. Version: August 2012 Mediator 9 Materiale til elever Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Farveliste til kopiering/udlevering...4 Mediator - et eksemplarisk forløb...5 Dataindsamling...5 Start programmet...5 Intro...8

Læs mere

Brug af video i undervisningen

Brug af video i undervisningen Den digitale Underviser Brug af video i undervisningen Sabine Kramer juli 2014 Indhold I Arbejd med videoer på YouTube 3 Opret din egen YouTube kanal... 3 Saml videoer i afspilningslister på YouTube 5

Læs mere

Windows Vista 1. Side 1 af 10

Windows Vista 1. Side 1 af 10 Windows vista...2 Lukke for PC,en...3 Velkomstcenter...3 Finde/starte et program...4 Alle programmer...5 Menuen Start...5 Stifinder...6 Windows Sidepanel og gadgets...7 Dokumenter...7 Tilbehør...8 Windows

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup

Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Overførsel og organisering af billeder på computeren med Stifinder. - samt lidt om backup Der er flere muligheder for at flytte billeder fra kamera til computer. Hvilken du benytter, afhænger af temperament

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Skrifttype og størrelse

Skrifttype og størrelse Tekstbehandling med Microsoft Word 2007 GRUNDLÆGGENDE INTRO (PC) Når du starter Word 2007, så ser du normal-skabelonen og kan straks begynde at skrive tekst. Normal-skabelonen indeholder bl.a. indstillinger

Læs mere

Modul 5 - Præsentationer med PowerPoint 2007

Modul 5 - Præsentationer med PowerPoint 2007 Modul 5 - Præsentationer med PowerPoint 2007 PowerPoint præsentationer kan benyttes i mange faglige sammenhænge med individuelle er gruppebaserede oplæg. I dette modul skal I lege jer gennem de forskellige

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Vejledning i Powerpoint

Vejledning i Powerpoint Indholdsfortegnelse Startdias Startdias... 1 Indsætte nyt dias... 1 Tekst... 1 Links til web... 2 Indsæt et billede... 2 Lyd... 3 Baggrund... 3 Animation... 3 Handlingsknapper... 4 Redigering... 6 Overgange...

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

Multimediepræsentation PowerPoint

Multimediepræsentation PowerPoint Multimediepræsentation PowerPoint Hvis du har arbejdet med et emne, som du skal fremlægge for andre, så kan det være en god idé, at arbejde med en multimediepræsentation. Du arbejder med billeder og korte

Læs mere

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret.

1c. Udfyld felterne for Opret en gratis konto det er meget vigtigt at skrive mailadresse samt adgangskoden KORREKT Klik på den blå knap (Opret. DROPBOX vejledninger: 1 oprettelse af konto 2 installation 3 afinstallation 4 deling af mapper 5 deling via link 1a. For at oprette en konto skal du først notere på et stykke papir: - Mailadressen, som

Læs mere

Lav videoklip fra DVD-film med Shrink

Lav videoklip fra DVD-film med Shrink Lav video-klip fra DVD-film med Shrink Side 1 Lav videoklip fra DVD-film med Shrink Vejledningen er en udvidet udgave af Thomas Schultz s Shrink-manual. Programmet Dvd Shrink er en såkaldt DVD-ripper,

Læs mere

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9

Flere funktioner (5) Picasa 3.1.9 (5) Marts 2015 JC - Data Indhold Gem på disk, Genvejsknapper... 2 Søg, Collage,...3 Andre Collageformer, Gem collage... 4 Filtre: Ansigtsgenkendelse, Stjerne... 5 Geo-tag, Google Earch: Søg, Zoom... 5

Læs mere

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox

Den digitale Underviser. Clouds. Dropbox Den digitale Underviser Clouds Dropbox Indhold Indhold... 1 Dropbox... 1 Installer Dropbox... 2 Åbn Dropbox fra egen computer... 2 Åbn Dropbox fra en anden computer... 3 Lagre filer i Dropbox (offline

Læs mere

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem

FOTO strategi Gem Udvælg Rediger Gem FOTO strategi 1. Gem billederne i en mappe på skrivebordet a. Opret en mappe på skrivebordet og navngiv den evt. med årstallet. b. Kopier billederne i kameraets DCIM-mappe og sæt den ind i mappen på skrivebordet.

Læs mere

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress.

IsenTekst Indhold til Internettet. Manual til Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev

Indhold. Jennie Mathiasen. Google Drev Indhold Opret Googlekonto... 2 Åbning af Google Drev... 5 Værktøjet Ny... 8 Værktøjet Mappe... 8 Værktøjet Upload fil... 10 Værktøjet Google Docs... 13 Værktøjet Google Sheets... 16 Værktøjet Google Slides...

Læs mere

Tag smarte skærmskud

Tag smarte skærmskud Tag smarte skærmskud Hvis du vil vise din kammerat en detalje fra din pc-skærm, er programmet Jing uden sammenligning det bedste værktøj til formålet. Her viser journalist Steffen Slumstrup Nielsen dig,

Læs mere

Indhold. Tablet Guides

Indhold. Tablet Guides Indhold Start tablet og Arbejdsmiljøbog... 2 Grund indstillinger... 3 Opret notat i PDF... 5 Overfør Arbejdsmiljøbogen fra PC til tablet... 6 Overfør filer mellem PC og tablet... 9 Start tablet og Arbejdsmiljøbog

Læs mere

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9

Google Apps. Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Lær at oprette, organisere, dele og slette dokumenter. Udarbejdet af PLC, version 2013!!!!!!! Side 1 af 9 Arbejde i faner Google Apps arbejder i faner, derfor er det vigtigt, du er bekendt med det. Mappen

Læs mere

Skifte til PowerPoint 2010

Skifte til PowerPoint 2010 I denne vejledning Microsoft PowerPoint 2010 ser meget anderledes ud end PowerPoint 2003, og vi har derfor oprettet denne vejledning, så du hurtigere kan komme i gang med at bruge programmet. Læs videre

Læs mere

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 Opbyg dias... 3 Sidehoved og sidefod... 3 Afspil diasshow... 4 Vis dias... 4 Formatering og baggrund... 5 Overgang... 6 Animation... 7 Indspil tidsindstilling... 8 Gentagen visning...

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold:

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress: Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet eller tilføje nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Photo Story 3. Photo Story 3

Photo Story 3. Photo Story 3 Side 1 af 8 Photo Story 3 Introduktion Når jeg tager på ferie, tager jeg altid en masse videoer og billeder, som jeg så efter hjemkomsten redigerer, så jeg selv og andre kan have glæde af at se indtryk

Læs mere

PowerPoint Præsentation

PowerPoint Præsentation Tavlhøjcenteret PowerPoint Præsentation Brugen af de simple funktioner i PowerPoint 2007 Præsentation i forbindelse med slægtsforskning Opret en præsentation med dias tekster Oprettelse af animationer

Læs mere

Sådan opretter du en Facebook-side

Sådan opretter du en Facebook-side Vejledning til Facebook: Sådan opretter du en Facebook-side Det er forholdsvis nemt at oprette en Facebook-side og Facebook kan guide dig igennem de nødvendige trin. Alligevel kan det være rart med en

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Systemet tilbyder klubberne i Y s Men Danmark at have et sted hvor de kan dele filer f.eks. Word, pdf, billeder mv. mellem de medlemmer

Læs mere

Billedbehandling med XnView.

Billedbehandling med XnView. Billedbehandling med XnView. 2009 Dag 1: På skrivebordet finder du ikonet for Denne computer højreklik på ikonet og vælg Stifinder på pop-op skiltet. Nu viser Stifinderen de drev der findes på denne computer

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 8 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 8 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 8

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

Opret en side/artikel og rediger din side

Opret en side/artikel og rediger din side 1 Opret en side/artikel og rediger din side Tips! Når du skal opbygge din hjemmeside og oprette sider og lægge indhold ind, så kig her. Nogle gange har vi oprettet nogle sider på forhånd, andre gange skal

Læs mere

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012

VLC-player. Meget alsidig medieafspiller til din computer. Version: August 2012 VLC-player Meget alsidig medieafspiller til din computer Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Hvad er VLC-player?...4 Hvorfor ikke bruge Mediaplayer fra Microsoft?...4 Hvilke filtyper kan afspilles?...4

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven.

Dette hæfte er opdateret, så det svarer til PowerPoint i Windows XPudgaven. VELKOMMEN TIL MICROSOFT POWERPOINT I dette program kan du lave en præsentation af et emne ved at vise det som billeder og tekst på skærmen. Du kan skifte imellem at lade præsentationen køre automatisk,

Læs mere

Billed-præsentation. Video-fil Video-redigerings-program Gratis

Billed-præsentation. Video-fil Video-redigerings-program Gratis Video-fil Video-redigerings-program Gratis Windows Movie Maker Windows Live Movie Maker Billed-præsentation Kan bruges, men tager lang tid. Mere besværligt end Windows Movie Maker. 8. april 2013 Betalingsprogrammer

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco

Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside i Umbraco Indhold Introduktion... 2 Log på Umbraco og redigér din hjemmeside... 3 Opret ny side... 7 Gem side uden at udgive/publicere

Læs mere

Du kan hente siden ved at trykke på det lille hus i øverste venstre hjørne af skærmen og derefter finde frem til siden via forsiden.

Du kan hente siden ved at trykke på det lille hus i øverste venstre hjørne af skærmen og derefter finde frem til siden via forsiden. Hvordan redigerer du en eksisterende side? Hent siden, mens du er logget på. Du kan hente siden ved at trykke på det lille hus i øverste venstre hjørne af skærmen og derefter finde frem til siden via forsiden.

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 3: Lydfiler (basis)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 3: Lydfiler (basis) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 3: Lydfiler (basis) Sabine Kramer Indholdsfortegnelse side Download Audacity og hjælpeprogrammet Lame (punkt 1-10) 3 Installér Audacity og Lame (punkt 11-14)..

Læs mere

Dannelse af PDF-dokumenter

Dannelse af PDF-dokumenter Dannelse af PDF-dokumenter Indhold Generere PDF-dokumenter... 2 Håndtering af PDF-dokumentet... 6 Hvordan indsætter man sidetal i PDF-dokumentet?... 6 Hvordan laver man bookmarks i PDF-dokumentet?... 7

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Google-sites CSrnAdzB1esfLAmU0O3tOKa3y

Google-sites   CSrnAdzB1esfLAmU0O3tOKa3y Google-sites Side 1 Google-sites https://www.youtube.com/watch?v=p6bmcaiwvrs&list=plqznj7 CSrnAdzB1esfLAmU0O3tOKa3y Google-sites er Googles bud på et hjemmesideprogram. Lige som Googledocs er styrken at

Læs mere

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent

Filupload LEJERBO.DK FILARKIV UNDER MØDER OSV. Upload filer til et eksisterende filupload-komponent 1 Filupload Tips! Vi har forberedt nogle sider til dig med et filupload-komponent. Blandt andet siden Møder. På den måde kan du nemt uploade filer, fx referater, vedtægter eller husorden til jeres hjemmeside.

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1)

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013. Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 9: Rettelse af kursistopgaver (Del 1) Christoph Schepers Indhold I Ret opgaver i Word Markér fejl i farver (nemt og hurtigt).. Brug Words egne retteværktøjer:

Læs mere

Vejledning til opbygning af hjemmesider

Vejledning til opbygning af hjemmesider Side 1 af 9 Vejledning til opbygning af hjemmesider Hvis du er inde på din klubs hjemmeside, fx på forsiden, kan du nu gå i gang med at redigere. For at få redigeringsværktøjet frem, skal du klikke på

Læs mere

Billeder på hjemmeside

Billeder på hjemmeside Billeder på hjemmeside Indholdsfortegnelse Emne 1. Billedredigering (Microsoft Picture Manager) Side 3 a. Komprimer billeder b. Beskæring af billeder 3 9 2. Billeder og tekst ved hjælp af en skabelon (Template

Læs mere

Kom godt igang med OpenMeetings

Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Kom godt igang med OpenMeetings Side 2 Indholdsfortegnelse 1. Log på / Registrer dig... 3 1.1 Find Forsvarets Elektroniske Skole på internettet... 3 1.2 Login skærmen...

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

8.0 Distriktshjemmesider

8.0 Distriktshjemmesider 8.0 Distriktshjemmesider Indhold Login... 2 Forside... 3 Distriktsside opbygning...4 Rediger på en side... 5 Upload filer til mediebibliotek... 8 Kontroller links på filer... 12 Indsæt billeder... 13 Slet

Læs mere

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram

Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Velkommen til Electro Energy s Prisprogram Denne guide hjælper dig igennem installationen fra download via vores hjemmeside til du kan køre programmet og søge i vores varenumre. Programmet er designet

Læs mere

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne

Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Opsætningsvejledning efter opdatering (ghostning) af hybriderne Indholdsfortegnelse Login til Windows... 2 Aktivering af Office 365... 3 Kom i gang med Office 365 og OneDrive for Business... 4 Opsætning

Læs mere

Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS.

Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS. Manual til at arbejde med POI på Garmin GPS. Michael Pedersen (mike42dk) mike42dk@gratispoi.dk Juli 2009 Version 2.1 Jeg fralægger mig alt ansvar for den skade du kan komme til at forsage ved din GPS,

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem

Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Vejledning til udskrivning af etiketter/labels og konvolutter i Blåt Medlem Blåt Medlem giver mulighed for at udskrive etiketter/labels og kuverter til medlemmerne af den enhed man er medlemsansvarlig

Læs mere

Dannelse af PDF dokumenter

Dannelse af PDF dokumenter Dannelse af PDF dokumenter Indhold Dannelse af PDF-dokumenter i Phd Planner... 2 Valg af vedhæftninger i PDF dokumentet... 2 Valg af skabelon for PDF dokumentet... 3 Når PDF filen er dannet... 5 Gem PDF

Læs mere

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder:

Download. Information: Du kan downloade filer på følgende måder: Download Information: Du kan downloade filer på følgende måder: 1. Standard Side 2 1.1 Enkelt fil Side 2 1.2 Flere filer Side 2 2. Filer fra en tidligere revision Side 3 3. E-mail Side 4 4. E-mail URL

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Når du holder møder i Connect

Når du holder møder i Connect Når du holder møder i Connect Det er vigtigt at den/de der er host og presenter på mødet sidder ved en forholdsvis kraftig computer, og har en god bredbåndsforbindelse. Hvis man skal vise præsentationer,

Læs mere

IT-GUIDE TIL UDFORMNING AF MARGINSPØRGSMÅL OG

IT-GUIDE TIL UDFORMNING AF MARGINSPØRGSMÅL OG IT-GUIDE TIL UDFORMNING AF MARGINSPØRGSMÅL OG KRYDSORD Af: Gro Pedersen, projektmedarbejder ved Projekt Uddannelsesløft. 1 INDHOLD Marginspørgsmål... 3 Sådan gør du: fra papyrus til computer... 3 Sådan

Læs mere

Billeder og tegninger i Writer Indhold

Billeder og tegninger i Writer Indhold Billeder og tegninger i Writer Indhold Indhold...1 Introduktion...2 Indsætte billeder...2 Formater billedet...3 Layout...3 Beskære billedet...4 Størrelse...5 Streger/ramme...6 Skygge...7 Justering af billedet...8

Læs mere

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin

Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Sådan indlægges nyheder på DSqF s hjemmeside trin for trin Systemkrav For at kunne bruge Composite kræves: Windows 95 eller nyere (bemærk - kun Windows kan bruges) Browseren Internet Explorer 6.0 eller

Læs mere

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune

Manual Version 2. til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Manual Version 2 til oprettelse af hjemmesider for landsbyer i Rebild kommune Oversigt: Login Hjemmeside...... side 3 Login Administrationsmodul... side 5 Kategorier.. side 6 Opret/rediger første side...

Læs mere

- et alternativ /supplement til Mediaplayer fra Microsoft. - en manual fra Skolekonsulenterne.dk

- et alternativ /supplement til Mediaplayer fra Microsoft. - en manual fra Skolekonsulenterne.dk - et alternativ /supplement til Mediaplayer fra Microsoft - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: April 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Hvad er VLC-player?...4

Læs mere

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.

Vistemmernu. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive. E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket. Vistemmernu Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Vistemmernu på HVAL.DK Forfatter: Susanne

Læs mere

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4

I. SMART Board. I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2. IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 I. SMART Board I. SMART Board... 1 II. Forord... 2 III. Smartboard værktøjskasse... 2 A. Tastatur... 3 B. Optager... 3 C. Kontrolpanel... 3 IV. Turorials... 3 V. SMART Notebook... 4 A. En Notebookside

Læs mere

Vejledning til brug af FirstClass

Vejledning til brug af FirstClass Vejledning til brug af FirstClass - opdateret januar 2013 Indhold Installation af FirstClass foretages kun første gang... 2 Hent FirstClass-klienten... 2 Installer FirstClass-klienten... 3 Ændre kodeord...

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Adobe Acrobat Connect brugergrænsefladen

Adobe Acrobat Connect brugergrænsefladen Adobe Acrobat Connect brugergrænsefladen Adobe Connect er et webbaseret videokonferenceværktøj, der giver mulighed for online, synkron kommunikation, deling af filer, skærm og whiteboard, gennemførelse

Læs mere

Sådan opretter du en elektronisk aflevering

Sådan opretter du en elektronisk aflevering Sådan arbejder du med opgaver i Gradebook/karakterbog Denne vejledning indeholder en detaljeret beskrivelse af hvordan du bruger gradebook/karakterbogen når du vil arbejde med opgaver og give karakterer

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3 Lyd: Tastevejledning Audacity og CDex Generelt om lyd...2 Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2 Audacity...3 Optag fra mikrofon... 4 Marker en del af optagelsen... 5 Slet en del

Læs mere

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen

Sådan starter du PowerPoint vha. Start-knappen Bliv en haj til IT i hverdagen 4.3 PowerPoint Microsoft PowerPoint er et præsentationsprogram, som kan bruges til at oprette flotte præsentationer, der enten kan udskrives eller afspilles på en computer.

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender

Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender Manual i frontend-redigering af kredssider og brug af kalender Frontend redigering af kredssider og brug af kalender Logge ind og lave simpel redigering... Side 2-3 Opret ny side... Side 4 Læg billede

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows

Tastevejledning til Photo Story 3 for Windows Tastevejledning til Nyt projekt... 2 Import af billeder... 2 Tekster og billedeffekter... 4 Billedbevægelse og speak... 5 Lydeffekter... 7 Konvertering til film... 9 Afslutning... 11 Photo Story 3 er et

Læs mere

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer

VUC IT Niveau G. Drev Mapper Filer VUC IT Niveau G Drev Mapper Filer Harddiske og andre lagringsmedier ( drev ) Det mest enkle er at tænke på disk-drev som et arkivskab. Drev navngives med et bogstav. Normalt navngives med C:, D:, E: osv.

Læs mere

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside

Elevvejledning til SkoleKomNet - Min egen hjemmeside Indledning...1 Sådan får du adgang...2 Dit KlasseWeb skrivebord Overblik...2 Dit arbejdsområde...3 Din hjemmeside på nettet...3 Sådan laver du en hjemmeside i 4 trin...3 Trin 1 Dit personlige billede på

Læs mere

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet

Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Brugermanual til MOBI:DO Make på Internettet Introduktion Med MOBI:DO Make kan du oprette guides, som kan ses i MOBI:DO. En guide virker som en checkliste, der fører brugeren hele vejen igennem en arbejdsopgave.

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere