Visionpool Brugerhåndbog version 2.0

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Visionpool Brugerhåndbog version 2.0"

Transkript

1 1 1 Indledning Visionpool: et dialogværktøj Visionpool processen Udbytte Visionpool Basic Deck Visionpool Brugerhåndbog visual samples Spilleplader/ scener Ordkort Formål Dine forudsætninger Anvendelsesområder Hvad er Visionpool? Billeder til at tale med Baggrund Et samtaleredskab At tale om billeder Praktisk brug Formål Mål Middel Facilitatoren Værktøjskassen...13 Procestyper Artikler og baggrund Visionpool Kreativitet imellem orden og kaos Rettigheder til brug af Visionpool Rettigheder til anvendelse af resultater af en Visionpool proces Varemærket Visionpool Brug af visual samples ved dokumentation af processer En visual sample tilhører ophavsmanden Brug af visual samples Omfang Kreditering Levering Anden anvendelse Visionpool som billedbureau Overtrædelse

2 2 1 Indledning Taler vi om det samme? Som en naturlig ting går vi ud fra, at vi forstår hinanden. Men der opstår ofte misforståelser, selvom vi bruger de samme ord. Årsagen er, at vi taler ud fra vores egne indre billeder. Og rent faktisk gør vi os sjældent klart, hvilken rolle de indre billeder spiller. Visionpool tager vores indre billeder frem i lyset og ind i den fælles dialog. Visionpool bygger bro imellem mennesker og hjælper processen fra tanke til tale. Når man systematisk udnytter, at billeder fremkalder associationer bliver virksomhedens værdier et konkret udgangspunkt for mange processer i dagligdagen. Det betyder: Fælles sprog og referencer i organisationen Fælleseje på resultater og værdier Engagerede medarbejdere Kommunikation på tværs af skel Effektiv udfoldning af idéer Sikkkerhed og konsensus om fælles beslutninger Formålet med Visionpool Brugerhåndbog er at give dig et grundigt kendskab til Vsionpool-processens struktur, praktiske anvisninger der kan hjælpe dig når du anvender Visionpool i dit eget arbejde, adgang til eksempler og indsigt i den teoretiske baggrunden for Visionpool. Velkommen til Visionpool!

3 3 2 Visionpool: et dialogværktøj Visionpool er et dialogværktøj, der bruges på mange forskellige problemstillinger hvor dialog er omdrejningspunktet; eksempelvis innovationsprocesser, værdiprocesser, konfliktløsning og team-building. Visionpool bruger billeder af en særlig art: visual samples, til at fremkalde associationer og kaste nyt lys over en problemstilling. For når vi taler sammen bruger vi ofte de samme ord, men de betydninger, vi tillægger ordene, er tit meget forskellige. Med Visionpool får I indsigt i hinandens tænkemåder og et fælles sprog. 2.1 Visionpool processen Samlet set består en Visionpool proces af 3 faser Forberedelsesfasen Problemstillingen afgrænses, og målet defineres. Der udarbejdes et Visionpool procesmanuskript og som en del af dette arbejde præciseres opgaven og selve processen struktureres og times Processen I en struktureret proces udvikles gruppens ideer og oplevelser af en given problemstilling. Gruppen vælger visual samples til at repræsentere deres tanker og indfald. I forskellige faser mindskes antallet af visual samples fra flere hundrede til ganske få. Resultatet er enheder af ord og billeder, som deltagerne husker, arbejder videre med og kan formidle til andre. Resultaterne dokumenteres med Visionpools labelsbaserede dokumentationssystem eller på en særlig webside Formidling Formidlingen og implementeringen er en viderebearbejdning af de konkrete resultater af processen. Foreningen af ord og billeder giver mange muligheder. For eksempel: Formidling i form af plancher som er renskrivninger af de afleverede Procesrapporter. Plancherne ophænges i virksomheden Formidling i form af posters med store versioner af de anvendte visual samples ledsaget af ord og statements I bogform På virksomhedens intranet....eller en kombination af ovenstående. 2.2 Udbytte Med Visionpool kommer workshopdeltagerne til at tale om det det handler om. De går fra processen med en ny og overraskende indsigt i den problemstilling som har været på dagsordenen, og fælles billeder der er fastholdt og kan formidles. Deltageren går også fra processen med også med nye og overraskende billeder af de kollegaer som hun har været igennem processen sammen med. Med Visionpool bliver mennesker synlige for hinanden på en ny måde.

4 4 3 Visionpool Basic Deck 1.0 Indeholder 3.1 Visionpool Brugerhåndbog 3.2 visual samples 330 individuelt nummererede visual samples. Nummeret på en visual sample findes som en label på billedsiden og anvendes til at identificere en visual sample i forbindelse med dokumentation af Visionpool-processer. 3.3 Spilleplader/ scener Med et Visionpool Standard Deck følger én 7x7 felters whiteboard scene. Fler scener og store 14x14 felters scener kan tilkøbes. 3.4 Ordkort Med et Visionpool Deck følger tomme ordkort, som kan printes i en almindelig printer. På Visionpool.dk kan der downloades skabeloner i word-format, som gør det muligt at printe og præsentere ord på en hensigtsmæssig måde.

5 5 4 Formål Formålet med Visionpool Basic Deck 1 og denne manual er at give dig indsigt og værktøjer, der sætter dig i stand til at anvende Visionpool som redskab for HR-processer i din virksomhed. Dit Visionpool Basic Deck 1 udleveres som undervisningsmateriale til Visionpool certificeringskurserne og efter gennemført kursus vil du kunne Anvende processerne, der er beskrevet i denne manual Anvende Visionpool som ad-hoc værktøj i dagligdagen Tilrettelægge processer baseret på Visionpool samt processer som anvender Visionpool som ét element blandt flere. Betragt ikke metodiske anvisninger og eksempler i denne manual som givne spilleregler, der ikke kan afviges, for det kan de. Manualen giver de grundlæggende byggesten, så du kan komme i gang med Visionpool. Når du begynder at anvende Visionpool, vil du gøre erfaringer som sætter dig i stand til at udnytte Visionpools særlige egenskaber i mange facetter af dit daglige arbejde. 4.1 Dine forudsætninger Facilitatoren har ansvaret for gruppens dynamik inden for rammerne af en Visionpool proces. Det er en forudsætning for at kunne facilitere Visionpool processer, at man har grundlæggende erfaringer med rollen proceskonsulent eller en tilsvarende rolle. 4.2 Anvendelsesområder Områder og opgavetyper hvor Visionpool anvendes: Visions- og kulturudvikling Værdiudvikling. Værdiimplementering og forankring af værdier Forandringsprocesser Projektopstart Teambuilding Konfliktløsning og samarbejdsvanskeligheder Produktinnovation med brugerinddragelse Benchmarking og evaluering Kompetanceafklaring Ideudvikling Visionpool anvendes også til designprocesser hvor målet er et udvikle produkter med visuelt udtryk, f.eks. TV, film og grafisk produktion. Visionpool, som redskab for visuelt design, ligger uden for rammerne af denne manual.

6 6 5 Hvad er Visionpool? 5.1 Billeder til at tale med Når vi taler sammen, taler vi i billeder. Som en naturlig ting går vi ud fra, at vi mener det samme med de ord vi bruger, men ofte misforstår vi alligevel hinanden og der opstår forventninger, som ikke kan indfris. Problemet er, at vi taler ud fra vores egne personlige forestillingsverdener, og derfor kan vi ikke vide, om vi taler om det samme. Men - når du ser på et billede og aflæser det, er dine referencer og den sammenhæng du befinder dig i med til at bestemme hvad billedet handler om, og i en samtale med andre vil fortolkning af billedet skabe en fælles indsigt i den enkeltes tænkemåde. Visionpool er billeder til at tale med.

7 7 5.2 Baggrund Visionpool har sin oprindelse indenfor TV-konceptudvikling. TV handler om at fortælle med billeder og derfor taler alle om billeder i alle faser af udviklingen af en TVproduktion, men taler de om det samme? Traditionelt formuleres aftaler om TV koncepter, og hvordan de skal blive til TV, med ord, med det resultat, at man må leve med en stor unøjagtighed i kommunikationen. Der opstår mange misforståelser og skuffede forventninger, og der træffes uhensigtsmæssige og forkerte beslutninger. Det har økonomiske konsekvenser i form af forkert og for stort forbrug af mandtimer samt produktioner, som ikke bliver så gode som de kunne blive - og ikke trækker så mange seere som de kunne. Arbejdet med at udvikle et TV-koncept sker i en række faser. Visionpool understøtter bl.a. at medarbejdere i en projektgruppe diskuterer en problemstilling, afstemmer forestillingsverdener og forventninger og udvikler ideer, og lader ideerne møde virkeligheden i form af krav fra brugere, ledelse, kunder o.s.v. ideer som er formuleret med ord oversættes til billeder Samtale. Indsigt. Innovation. Design. Det er en traditionel designmetode at anvende fragmenter af billeder, når designere udvikler nye udtryk. Set fra den synsvinkel er Visionpool et collageredskab med let tilgængelige billeder i et udvalg med særlige kvaliteter, altså et designredskab. Men Visionpool er mere end dét, nemlig et redskab, der gør det muligt for almindelige mennesker uden specielle billedfaglige forudsætninger at anvende visuelle designmetoder til at behandle ikke-visuelle problemstillinger indenfor en lang række brancher og arbejdsområder. 5.3 Et samtaleredskab Visionpool bruges, når en stor eller lille gruppe af medarbejdere i din virksomhed i fællesskab skal behandle en problemstilling eller udvikle en ide. Visionpool anvender den fælles fortolkning af billedfragmenter; visual samples, som kilde til indsigt. Der findes ikke et objektivt svar på, hvad der er på en visual sample. Betydningen opstår, når en Visuel Sample aflæses af en bruger indenfor en bestemt kontekst. Brugeren bestemmer, hvad der er på en visual sample, men betydningen er altid til forhandling. Visionpool er et collageværktøj, hvor ideudvikling og behandling af komplekse problemstillinger foregår i en proces hvor man individuelt eller kollektivt skaber billeder som er konceptuelle repræsentationer af fortællinger, ved at sammenstille Visuel Samples til collager.

8 8 Når du anvender Visionpool som dit billedbaserede dialogredskab, opnår du en række fordele: Systematisk idegenerering og idekvalificering, der let fastholdes og let deles, fordi Visionpool har fordel af på én gang at være et fysisk og et webbaseret redskab. Fælles ejerskab til værdier og ideer. Signifikante resultater på kort tid. Visionpool giver Indsigt, skaber fælles referencer og forestillingsverdener, skærer ind til benet og opløser personlig modstand i processer. Visionpool externaliserer konfliktstof og skaber et trygt rum om en samtale.

9 9 5.4 At tale om billeder Vi taler om billeder på mange forskellige måder. Visionpool anvender designmetoder, og derfor er designeres og billedkunstneres måde at tale om billeder vigtig at kende. Designeren forholder sig til et billede på forskellige abstraktionsniveauer. Først er der det konkrete. Spørgsmålet er, hvad der ér på billedet: Et billede har en billedflade, som er afgrænset af billedets format. Billedfladen er disponeret, d.v.s. opdelt af former, linier og retninger. Der er oppe, nede, th og tv. Denne opdeling kan være skarp eller diffus. En billeflades områder har forskellige billedmæssige egenskaber. Et par af de grundlæggende egenskaber er farve og textur, og de har igen en række egenskaber. Farve har f.eks. egenskaberne kulør(rød eller blå?), valør (på den ene side klar og ren, på den anden grumset eller blandet) eller Tone (mørk eller lys). I den yderste konsekvens, når et billede beskrives i sine mindste enkeltdele, taler vi om malerpenslens strøg, de enkelte korn i en fotografisk film eller punkterne i et digitalt billede. [illu] Det næste abstraktionsniveau er perceptionens. Hvad ligner billedet? Dit øje og din hjerne genkender punkter og flader som noget, der henviser til omverdenen, sådan som du sanser den. Mange ville kunne blive enige om visual sample #1394 afbilleder... Ja, hvad? Men uagtet at en del vil kunne blive enige hvad der afbilledes vil der også være nogen der vil se noget andet. På dette abstraktionsniveau er det dog stadig muligt at opretholde en vis objektivitet eller i det mindste en høj grad af konsensus. En hånd er en hånd, et hus er et hus og en nisse er en nisse. Sagt på en anden måde henviser billedets konkrete elementer til referencer, som er dybt rodfæstede indenfor en bestemt kultur. Hvis alle er enige om betydningen af et billede, er der ikke noget at diskutere, og vi står overfor et billede, som har ikonisk karakter. Imidlertid er der ofte mange forskellige måder at forstå et billede på. Det har affødt talemåden det sete afhænger af øjnene der ser. Det ved designeren, så han springer til det tredje abstraktionsniveau og overvejer hvilken kontekst, billedet indgår i. Kontekst kan anskues på flere niveauer: I hvilken kulturel sammenhæng anvendes billedet? Hvilken dagsorden findes? Hvilken tekst ledsager billedet? Hvilke billeder opleves sammen? Kultur og dagsorden er givne størrelser, men tekst og billeder er komponenter der kan anvendes aktivt. Det fjerde abstraktionsniveau er associationens. Hvad får billedet dig til at tænke på? Et bestemt hus kan få mig til at tænke på én jeg kendte, som boede i netop sådan et hus. En bestemt farve kan udløse en følelse. Billeder, som er abstrakte eller uforståelige, udløser følelser. En høj grad af abstraktion kan skabe et betydningsmæssigt tomrum, som beskueren udfordres til at udfylde. Læs mere om den praktiske brug af billeder i afsnit 6.5; Værktøjskassen. Læs mere billeder i kreative processer i afsnit 7.1 Visionpool Kreativitet imellem orden og kaos

10 10

11 11 6 Praktisk brug 6.1 Formål Vi anvender Visionpool, når en gruppe mennesker stor eller lille har brug for at løse et problem, udvikle en ide, opnå konsensus om en problemstilling, skabe fælles referencer og afstemme forventninger sagt på en anden måde: Man bruger Visionpool når man i en gruppe ønsker et klart og tydeligt billede af, hvad gruppen er eller kan være - fælles om. 6.2 Mål Gruppens mål i en Visionpool proces er at udvælge et lille antal visual samples, der hver for sig og som en helhed, og i forening med en skriftligt formuleret præmis, udtrykker gruppens syn på den givne problemstilling. Sekundært kan såvel præmissen som betydningen af de enkelte visual samples uddybes. 6.3 Middel En Visionpool proces går ud på at knytte billeder og ord sammen, at fortolke billeder, formulere sig om et emne og om at vælge fra. Fra starten har I 330 eller flere visual samples til rådighed. Når I er færdige har så få som 7, 5, 4 eller 1. Undervejs vælger I billeder, læser og fortolker dem, fortæller om dem, diskuterer deres betydning og skriver om dem - alt sammen i forhold til den problemstilling, som er på dagsordenen De vigtige grundregler Der gælder nogle få grundregler: Hele dialogen, alle ord og begreber der tages i anvendelse og alle visual samples og fortolkninger af visual samples, forstås i forhold til det emne der er på dagsordenen. Alle grunde til at vælge en visual sample er gode. Du behøver ikke argumenterer for dit valg. Der findes ikke et objektivt svar på, hvad en visual sample forestiller; den viser det, du siger den viser, og betyder det, du siger den betyder. Andre kan - og vil - se noget andet i den samme visual sample. En visual sample, som du har valgt betyder derfor også det, din nabo siger. Man kan ikke afvise eksistensen af en association, som et billede udløser. Du har ret til at forsvare enhver visual sample eller kombination af visual samples, som ligger på scenen. Men selvom du har lagt den, ejer du den ikke. Det gode argument gælder og den alternative fortolkning er altid relevant. Det er vigtigt at notere resultater og delresultater. Husk at notere numrene på de valgte visual samples.

12 Facilitatoren Det er facilitatorens ansvar at sætte dagsordenen tilrettelægge processen sikre, at tidsplanen overholdes sikre, at den planlagte dokumentation produceres. I nogle situationer, afhængigt af workshoppens opbygning, deltagerantallet og deltagernes erfaring, er det desuden faciltatorens opgave at introducere metoden vejlede i brugen af Visionpool sikre en hensigtsmæssig og frugtbar omgang med billederne, både med sit eksempel og ved at være parat til at besvare spørgsmål. I nogle sammenhænge er det nyttigt at give én i gruppen ansvar for dokumentation og for at fastholde de væsentlige ord, begreber og fortællinger, som gruppen udvikler Processer uden facilitator I en gruppe, hvor deltagerne har erfaring med Visionpool, kan man anvende Visionpool uden en egentlig facilitator. Se afsnit Visionpool i det daglige arbejde.

13 Værktøjskassen visual samples En visual sample er ikke et billede, men derimod et fragment eller en lille karakteristisk prøver udtaget af den visuelle kultur. Alene eller sammenstillet med andre visual samples kan den bringes ind i en kontekst, tilføres betydning og blive til et billede En god visual sample Den vigtigste egenskab for en visual sample er, at den åben for fortolkning, og der kan fortælles mange forskellige historier om den. En anden vigtig egenskab er at en visual sample kalder på opmærksomhed. Den skal i sig selv være attraktiv og spændende. De visual samples som indgår i Visionpool Decks, er de bedste udvalgt efter en lang række workshops, hvor der har været anvendt et stort antal visual samples, samtidig med at brugen af dem er blevet dokumenteret. Det har gjort det muligt at sammensætte Visionpool Decks med sikre procesegenskaber Man kan tale om en visual sample på mange måder Der kan være mange grunde til at vælge en visual sample og der er mange måder at tale om den på. Generelt er der ikke noget der er forkert, men det er vigtigt, at facilitatoren har kendskab til de forskellige muligheder og dermed har mulighed for at anvende den mest hensigtsmæssige i en bestemt situation. Som du kunne læse i afsnit 5.4 kan man tale om billeder på forskellige abstraktionsniveauer. Det samme gælder visual samples. De fire abstraktionsniveauer, som er beskrevet i afsnit 5.4, er: Det konkrete niveau. Vi taler om hvad der ér på billedet Perceptions-niveauet. Vi taler om hvad billedet ligner. Det kontekstuelle niveau. Hvilken betydning har den sammenhæng, som billedet indgår i, for den betydning, som billedet tillægges? Hvad sker der hvis man placerer en visual sample i en anden sammenhæng, eller kombinerer den med en anden? Det associative niveau. Vi taler om, hvad billedet får os til at tænke på. Når billeder fremkalder associationer hos den enkelte, og associationer deles i en gruppe, skabes der indsigt. Men mennesker er forskellige og hos nogle kommer associationerne lettere end hos andre, og det kan vanskeliggøre processen. I sådan en situation kan du bringe samtalen tilbage på sporet ved selv at læse de aktuelle visual samples konkret, altså konstatere hvad der er på dem, eller ved at opfordre deltagerne til at gøre det. Skridtene til de næste niveauer er lette at tage, og for de fleste kommer de næsten af sig selv. Problemet er, at vi er opdraget til at spørge til kunstnerens budskab, altså at lede efter et objektivt svar på et billedes betydning uden for os selv. Et objektivt svar er meningsløst, når man bruger Visionpool, fordi en visual sample pr definition ikke betyder noget i sig selv. Start med tale om hvad du ser. Det vi snart få dig til at tænke på noget og så er i gang. Man kan også tale om visual samples på andre måder. Her er nogle som vi har registreret i vores brug af Visionpool: som en ytring af æstetiske udsagn a la: "den er bare smuk" eller "den her er kedelig", hvor brikken repræsenterer en bestemt 'stil' metaforisk / argumentatorisk; det, som genkendes som brikkernes betydningsbærende motiv bliver forsynet med en fortolkning som en forlængelse af det associative niveau som konkretisering af en værdi - eller som en negation. som en reference til en bestemt fortælling som led i en rebus som en provokation symbolsk

14 14 som objekt for identifikation: Ex; det her er mig, og jeg føler mig sådan Deck et Et Deck er en samlingen af visual samples. En vigtig egenskab ved Deck et er diversiteten. I udvælgelsen af visual samples har vi bestræbt os på at skabe den størst mulige udtryksmæssige diversitet. De visual samples, som indgår i et deck, er så forskellige som det har været muligt, både når det gælder motiv og udtryk. Der produceres løbende nye Decks, for at sikre brugerne adgang til en aktuel billedverden. Brugerne har mulighed for at få produceret decks til specielle formål.

15 Scenen Standdardscenen er et kvadreret ark med 6 x 6 felter. Med et Visionpool Basic Deck følger en blok med 50 scener. Betegnelsen Scene kommer af, at det er på scenen at deltagerne i en proces optræder for hinanden. Når man præsenterer en bestemt visual sample eller en kombination af visual samples, sker det ved at lægge ind på scenen. Scenen definerer, hvad der har stor betydning (det befinder sig i det midterste grå felt), hvad der har mindre betydning (det der befinder sig i det hvide område langs kanten af scenen) og hvad der ikke har betydning (alt uden for scenen). I løbet af processen vil man se visual samples og ord bevæge sig ind og ud af de tre områder. Scenen er også et notesark, hvor man kan fastholde en kombination af visual samples ved at notere deres numre, dér hvor de skal ligge, og hvor man kan skrive noter til de enkelte visual samples. Scenen er opdelt i felter svarende til størrelsen på en visual sample. Hvis man placerer sine visual samples i felterne kan resultaterne af en proces umiddelbart overføres til VisionPad. Undervejs i en proces er det ikke vigtigt, at visual samples ligger i bestemte felter. Der kan være mange grunde til at placerer dem på andre måder Ord i Visionpool processer I Visionpool processer forbinder man ord og billeder. Med ord fortolker man billeder, og med billeder udfolder man betydningen af ord og begreber. Derfor er det afgørende for en god proces, at de rigtige ord bliver bragt ind i processen på den rigtige måde. De ord, der arbejdes med kan enten være udvalgt af facilitatoren, eller være et resultat af en brainstorm. I de fleste tilfælde er det hensigtsmæssigt at starte processen med ord, som er udvalgt på forhånd. Fordelen er, at det giver mulighed for strammere tidsmæssig tilrettelæggelse af processen samt at det er muligt at få en stor intensitet i processen fra starten. Forbered workshoppen ved at vælge nøgleord og sætninger fra overskriften eller fra det skriftlige materiale der findes. Vælg ord der kan forstås på forskellige måder. Med tiden vil du få erfaring med hvilke ord der er gode, men hold dig ikke tilbage. De fleste ord kan forstås på overraskende mange måder! Som minimum kan man starte med en overskrift, et spørgsmål, et enkelt ord eller et kort udsagn. Eksempel 1: Samarbejde. Processen indledes med ét enkelt ord. Flere relevante ord indsamles som et resultat af processen. Eksempel 2: 'Har vi uudnyttede kompetencer, som vi kan bruge til at udvikle et nyt stærkt produkt til konsulentmarkedet?' De understregede ord bruges som udgangspunkt for processen. På visionpool.dk kan man downloade en wordskabelon til 24 ordkort i samme størrelse som visual samples. Med den kan du printe dine egen ord. Ét ord er tilstrækkeligt, 12 er godt, 24 er rigeligt, men i nogle situationer kan det være relevant med mere end 100. Vær altid opmærksom på at fastholde nye ord og begreber, som opstår som associationer. De noteres og indgår derefter også i processen.

16 Problemformulering og mål En Visionpool proces anvendes til at undersøge en bestemt problemstilling, afklare en bestemt sammenhæng eller svare på et spørgsmål. En forudsætning for en god workshop er, at I er helt klare over emnet og rammen for workshoppen. Der udarbejdes et Visionpool procesmanuskript og som en del af dette arbejde præciseres opgaven og selve processen struktureres og times. Resultatet af en workshop fastholdes som med Visionpools labelsbaserede dokumentationssystem. Læs om det i de efterfølgende afsnit.

17 Deltagerantal Visionpool kan anvendes af grupper med 2 deltagere eller og opefter. Principielt er der ingen begrænsning for, hvor mange der kan deltage i en Visionpool proces. Med ét Visionpool Basic Deck med 330 visual samples kan man gennemføre processer med op til 8 deltagere, hvor 4-7 er ideelt. Man kan gennemføre processer med flere deltagere, ved at anvende større decks med flere visual samples. fordele deltagerne i mindre grupper, som anvender hvert sit Visionpool Basic Deck Dokumentation Visionpool-processen dokumenteres ved hjælp af Visionpool s labelbaserede dokumentationssystem. Du køber Visionpool dokumentationssæt forud for dine visionpool workshops. Læs om salg og priser på I dokumentationssættene finder du delresultatrapportark og slutresultatark. I procesrepporterne indskriver du det vigtigste af de ord, I talte om, og de tekster som indgår i opgaverne. Du finder de visual samples som I har valgt til at repræsenterer ord og tekster på labelsarkene i dokumentationssættet. På denne måde fastholder I en enhed af ord og billede, der viser jeres fælles forståelse af den aktuelle problemstilling. På et senere tidspunkt vil de valgte visual sample i forening med teksterne hjælpe jer med at huske jeres pointer Præsentation for store grupper VisionPad er Visionpool s webbaserede præsentationsværktøj, som bruges ved præsentationer af resultater i plenum på workshops med mange deltagere. VisionPad kræver en pc eller Mac der er på internettet. Du finder VisionPad på < VisionPad har et skærmlayout som en standard Visionpool scene. En deltager behøver kun at læse nummeret på en visual sample, så kan den vises i VisionPad. Du kan bestemme hvordan de forskellige visual samples skal placeres i forhold til hinanden, og du kan skrive kommentarer til den enkelte Sample. VisionPad er beskrevet sidst i denne brugsanvisning. Se kapitel Error! Reference source not found.; Error! Reference source not found..

18 18 Procestyper Generel Procesmodel En Visionpool proces er en kombination af en tragtformet proces og en iterativ cyklus Processens faser og komponenter En Visionpool proces over et antal runder i en iterativ fravalgsproces, hvor resultatet opstår som en kondensering, alt imens at deltagerne skifter imellem at anvende et lille antal karakteristiske proceskomponenter. Processens overordnede faser Udfoldning af problemstillingen. Afsøgning og individuel tolkning: Deltagerne søger visual samples, der giver mening i forhold til dagsordenen. Bruttomængde dannes: Antallet af visual samples er reduceret til det antal, der kan ligge på scenen. Konsensus om et udsagn: Deltagerne er enige om et udsagn, som er repræsenteret ved et lille antal visual samples.

19 19 Processens komponenter Individuelt Valg: Deltagerne leder efter visual samples, som de kan bruge til at repræsenterer bestemte ord. Individuel Collage: Deltagerne vælger kombinationer af visual samples, som de kan bruge til at fortælle om workshoppens problemstilling som helhed, og formulerer sig skriftligt eller mundtligt om valget. Taletid: Runde hvor deltagerne hver for sig får f.eks. 2 min til at sige, hvad de vil om de visual samples, som er på bordet. Præsentation: En deltager lægger en Collage frem på scenen og fortæller om den. Fælles Collage: Deltagerne forhandler sig til konsensus om kombinationer af visual samples, der kan anvendes til at fortælle om workshoppens problemstilling som helhed, og formulerer sig skriftligt om valget. Antallet af visual samples i en Fælles Collage er faldende i løbet af processen. Pitch: Sammenhængende fremlægning af et resultat henvendt til modtagere uden for gruppen. En pitch anvendt som en del af processen er en simuleret situation. Dokumentation: Alle Collager, fælles og individuelle, bør dokumenteres. Det sker ved at notere numrene på de anvendte visual samples, stikord til den enkelte visual sample samt en kort forklaring på helheden. På denne måde kan man altid efterfølgende oprette de nødvendige procesrapporter i VisionPad.

20 En praktisk proces En Visionpool proces kan tilrettelægges på mange måder. Denne procesbeskrivelse er blot ét eksempel. Se flere eksempler i kapitel Error! Reference source not found.; Error! Reference source not found Varigheden Denne proces vil kunne gennemføres på 3 timer Praktiske forudsætninger 330 visual samples - det er alle visual samples fra et Basic Deck. Hvis i er 2 eller 3 deltagere i processen, kan det give et bedre overblik at nøjes med færre visual samples. En 'Scene' eller spilleplade fra blokken med Visionpool Scener, som følger med dit Visionpool Basic Deck. Et bord med plads til alle deltagere, men ikke større end at alle kan nå Scenen på midten af bordet. Visionpool dokumentationssæt med dokumentationsrapporter dokumentationsredskab som er en del at Visionpool konceptet. Nøgleord udvalgt af Facilitatoren og printet på ordkort Eventuel adgang til en computer med internetadgang. På < finder du VisionPad, et Placer scenen midt på bordet og fordel Visuel Samples rundt om scenen med billedsiden opad. De skal ikke ligge i en bestemt orden runde Målet for deltagerne er at skabe overblik over opgaven ved at vælge de vigtigste visual samples og de vigtigste ord og begreber. Facilitatoren præsenterer det første ord. F.eks.: Kompetence. Individuelt valg: Hver deltager vælger en visual sample, som han eller hun kan bruge til at fortælle om 'kompetence'. Præsentation: Én for én lægger deltagerne deres Sample ind på scenen og begrunder valget. Nogle af begrundelserne vil være overraskende. Giv jer tid til at spørge til hinandens forklaringer og kom med alternativer. Fælles collage: Gentag processen med nye ord. Bliv ved i det tidsrum der er sat af til denne del af processen, f.eks. 30 min., eller til i har f.eks. 36 visual samples på Scenen. Brug Scenen til noter. Det er en god ide at skrive de forskellige ord, som er på dagsordenen på Scenen, og samle brikkerne omkring dem. Undervejs vil der bliver nævnt nye ord eller indfaldsvinkler. Noter også dem på 'Scenen' og vælg Samples til dem på samme måde.

21 21 Fjern resten! 1. omgang slutter med, at I fjerner de visual samples, som ikke er taget i brug, og lægger dem tilbage i æsken. Før I lægger de ubrugte brikker til side, er det en god ide, at i alle kaster et sidste blik på dem for at se, om der er nogle som I af den ene eller anden grund skulle have lyst til at have med i den videre proces. Læg dem ind på scenen. Husk: Alle grunde er gode. Man kan blive fascineret af en visual sample af forskellige grunde, f.eks. æstetiske, men alligevel ikke umiddelbart være i stand til at forklare hvorfor. Nogle gange går betydningen op for én senere, eller også vil den pågældende Sample inspirere en af de andre deltagere til en forklaring eller en ide. Pause. Foreslå deltagerne at sætte sig på en anden plads, når de kommer tilbage fra pausen runde Taletid: Alle deltager fortæller, hvad de tænker om emnet for Workshoppen. Ryd Scenen for Samples og fordel dem. Det gør ikke noget at de bliver blandet. Individuel Collage: Hver deltager vælger en kombination af 5 visual samples ud af de, der er på bordet, og skriver en kort tekst hvor man anvender sine visual samples til at fortælle om det workshoppens emne. Brug de vigtigste af de ord og begreber, som I allerede har diskuteret. Teksten kan være i stikordsform, det kan være en enkelt sætning, eller en lidt længere tekst. Teksten skal hænge sammen med de visual samples som I har valgt, eller skal fortælle om dem. To deltagere kan godt bruge den samme visual sample. Noter blot dens nummer som en reminder. Nummeret står med små tal på et lille halvgennemsigtigt mærke i kanten af en visual sample. Individuel Præsentation: Når I alle har valgt en kombination af 5 visual samples og skrevet om dem, lægger I efter tur jeres kombinationer af Samples ind i det lille grå felt på midten af scenen og bruger jeres tekst til at fortælle historien. Det lille grå felt vil hurtigt blive fyldt ud. Skub forsigtigt til de øvrige visual samples, så der bliver plads. Fælles Collage: Vælg i fællesskab 16 visual samples der skal med til tredje runde. Fjern Resten. Tag en pause. Kom tilbage. Sæt dig på en ny plads.

22 runde Der er nu ganske få visual samples på scenen. Betydningen af hver enkelt har været diskuteret grundigt og de væsentligste fortolkninger er kommet frem. På dette stadie af processen kan man forvente en høj grad af engagement af deltagerne. Sæt derfor relativt lang tid af til denne del af processen, men sæt et fast sluttidspunkt. Det er sandsynligt at nogle vil opleve, at der var behov for mere tid, men generelt er det sådan, at en proces tager den tid der til rådighed, og resultatet er dét der står på papiret når tiden er gået. Resultatet af en Visionpool proces vil altid kunne tages op til fornyet behandling, og i mange situationer vil det være en god ide at planlægge med at gentage eller genoptage processer efter et tidsrum. Fælles Collage: Vælg de 4 vigtigste visual samples Skriv en kort fælles tekst der fortæller om gruppens syn på det emne I har på dagsordenen, forbind den til de 4 Samples og fortæl om de konkrete konsekvenser af jeres tanker. Individuel Collage og Præsentation: I denne del af processen kan det være en god ide at I skiftes til at foreslå forskellige kombinationer af visual samples og forskellige måder at formulere jer om emnet. Vær opmærksom på at en betydning, der er knyttet til én visual sample kan flyttes til en anden, eller at én visual sample kan bære flere forskellige betydninger. Resultatet af denne runde er en tekst, som fortæller om jeres ide eller om jeres holdning til en problemstilling, 4 visual samples som uddyber teksten og er forbundet til den samt eventuelt begrundelser for de enkelte visual samples. Fælles Collage Den sidste Fælles Collage skal dokumenteres omhyggeligt. Den fælles formulering, som er knyttet til collagen, skal skrives i en form, der kan læses og forstås af en 3. person. Gå ikke på kompromis. Processen fortsætter, indtil der er konsensus om detaljerne i formuleringen. Undervejs opstår der måske ideer som sammen med kombinationer af visual samples handler om et emne uden for dagsordenen, eller som fortæller om en enkelt procesdeltagers alternative indfaldsvinkler. Notér ideen og kombinationen af visual samples på en ny Scener og læg den til side. Resultatet Resultatet af processen vil være den afsluttende Fælles Collage med forklaring og uddybning, men de dokumenterede delresultater og alternative udlægninger vil udgøre et katalog som det kan være værdfuldt at kunne vende tilbage til i en senere proces.

23 Visionpool i det daglige arbejde Man kan anvende Visionpool på mange problemstillinger, som opstår i det daglige arbejde, uden nødvendigvis at behøve at tilrettelægge strukturerede processer. Når man er fortrolig med proceskomponenterne og de forskellige abstraktionsniveauer, som kan anvendes når man taler om billeder, kan Visionpool være et redskab i mange situationer. F.eks når man diskuterer en vanskelig problemstilling med en kollega over en kop kaffe, hvor et begreb i en opgavebeskrivelse får karakter af et buzzword, og man kan have brug for at finde ud af, hvad der faktisk ligger bag, eller hvor man har en forventning om at et internt møde kan være præget af fastløste synspunkte deltagerne.

24 24 7 Artikler og baggrund 7.1 Visionpool Kreativitet imellem orden og kaos Af Anders Michelsen Anders Michelsen er adjunkt, PhD og koordinator for Visuel Kultur overbygningen på Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Han arbejder med at udvikle teoretisk og analytisk forståelse af kollektiv kreativitet i videnskabelig og praktisk sammenhæng, i samarbejde med partnere i det private og det globale civilsamfund. Set i bakspejlet kan der ikke være tvivl om at ordet kreativitet allerede nu kan udnævnes til det mest hotte buzzword i det første årti af det nye årtusind. En googlesøgning på creativity giver 67 millioner hits. Det beslægtede Innovation giver 141 millioner. Ordet kreativitet dukker op over en bred bank i alle mulige sammenhænge. Fra det private til det offentlige, i intimt personlige sammenhænge og mellem mennesker. Det kreative menneske, det kreative Danmark, de kreative uddannelser at være kreativ synes indiskutabelt at være noget alle kan samles om i nutidens Danmark. Kreativitet kan man give i dåbsgave, det indgår som et led i tidens hang til spiritualitet og mondæn religiøsitet. Kreativitet kan samtidig afgøre fremtiden for de største firmaer eller de mest rodfæstede organisationer. Jagten på kreativitet indledes i kulturfeltets sammenhæng mere konkret af Kulturministeriet og Erhvervsministeriet, som i en rapport fra 2000 skriver: "Det enorme vareudbud, den konstante fornyelse af produkterne og det overkommunikerede mediesamfund betyder, at man skal være noget særligt for at trænge igennem på det globale marked. (...) Kreativiteten er for mange nøglen til nye måder at kommunikere til markedet. Nye måder at give produkterne værdi på. Nye måder at være kreativ virksomhed på." Kreativitet er i guldrandet kurs, men som citatet antyder er det uklart, hvad kreativitet egentlig er. Det er mere en besværgelse end et argument. I regeringsrapporten Danmark skal vinde på kreativitet fra 2005 demonstreres for alvor, at der ikke findes klare bud. Nettoresultatet er først som sidst hvad man kan kalde Lars von Trier-modellen. Det vil sige en ide om, at hvis det kreative menneske dukker frem, så har vi kreativitet og den kan så behandles på mange forskellige måder. Hvis ikke, ja så... I forskningen er situationen ikke meget bedre. Kreativitet tages for givet som et faktum, som kan behandles på forskellige måde. En kendt amerikansk kognitionsforsker håndterer dette ved simpelthen at interviewe en udvalgt række af Lars von Triere. På samme måde er Danmark skal vinde på kreativitet fuld af besværgelser, som i realiteten ikke betyder noget som helst. Succeshistorierne bærer argumentet og det hele munder ud i det fromme håb/råb på flere kreative ledere. Som læser sidder man tilbage med undren, hvad sker der, hvis de udebliver? Kan man drive en hel nation og dens BNP på fromme håb? Alligevel er efterspørgslen på kreativitet uformindsket. At finde på noget nyt, innovation, iværksætteri at skabe er så efterspurgt i alle dele af det danske samfundsliv at resultaterne er lige så forbavsende som en sekssporet motorvej. Det ligner alt sammen hinanden, lige kreativt, ligegyldigt. Den eneste forskel er den tilbagevendende påstand om kreativitet. Hvor 90erne var præget af ensformet tro på retro bliver 2000erne præget af ensformet tro på kreativitet. På denne baggrund er Visionpool, et banebrydende fænomen. Som alle der har prøvet Visionpool kan bevidne, kan denne opfindelse for alvor sætte gang i en kreativ snak. Og mere imponerende, kan den faktisk på ganske særlig vis ordne en sådan snaks overmål af diffuse ideer, associationer, fornemmelser, følelser og intuitioner. Grundlæggende er Visionpool et slags brætspil bestående af billedfragmenter, en tidsramme og et rapporteringssystem. Det kan minde om et billedlotteri. Alligevel er brætspillet kun en umiddelbar ramme, som fungerer som scene for et åben flow af ideer mm. Man udskifter billedfragmenter (brikkerne), noterer og gør dette i forskellige tempi. Forskellen til et almindeligt brætspil er, at der ikke er et klart vinderkriterium, som er givet på forhånd. Der er et mål med processen, men det ligger uden for selve processen på brættet og er ikke en del af reglerne. Resultatet er at kriteriet vokser ud af processen, det vil sige bliver resultat af en kreativitet, som så sammenholdes med målet. Man kan måske beskrive dette som at det egentlige mål bliver sat i parentes under første del af processen, hvilke muliggør et flow af ideer mm. I den afsluttende del af processen bliver målet indført igen, og man kan gøre en slags status over hvad der viste sig, at kunne blive til relevante muligheder. Imidlertid er det vigtigt at forstå, at Visionpool ikke leverer problemløsninger i traditionel forstand, men mulighedsscenarier. Visionpool fungerer på niveauet før den mere præcise løsning. Netop dette forhold er uhyre interessant, fordi det er her at jagten på kreativitet ofte går i stå. Det handler om at holde processen i gang, at befordre kreativitet indtil der er noget der kan anvendes i en udenforstående situation. Det vigtige ved Visionpool er, at det afgrænser ideer, associationer,

25 25 fornemmelser, følelser og intuitioner uden at sætte meget præcise ord på. Man kan tale om et mønster af muligheder, der træder i karakter. Sagt anderledes befinder det sig i det svært definerede område, hvor et mønstre begynder at falde på plads og antyder, hvad der kunne være nyt hvad der kunne være en god ide, sågar en god ny ide uden at den er udarbejdet endnu. Visionpool er et instrument, der konkret kan håndtere kreativitet. At det kan lykkes skyldes ikke kunne instrumentets særlige træk men måske først og fremmest, at det forener de to centrale kilder til kreativitet vi kender i dag: menneskets kropslige psyke-soma med et gammelt ord fantasien og kollektive processer af kreativ art med et gammelt men ikke helt korrekt ord verdensbilleder, for eksempel de billeder som vi i fællesskab knytter mange og komplekse værdier til, for eksempel i myter og religion. I spillet med rettere samtalen om billedfragmenterne muliggøres et møde mellem den enkelte krops fantasi og et fællesskab af deltagere og deres fælles forestillingsverden. Dertil kommer Visionpools bestyrer, som sikrer indramningen af processen. Visionpool opnår at poole den enkeltes fantasi med en kollektiv skabelsesproces. Kreativitet har at gøre med en paradoksal dialog, der er karakteriseret ved hvad man kunne kalde åben orden, der bringer grænseløshed og regelmæssighed sammen. Dette paradoks er helt grundlæggende og må betragtes som et opgør med Lars von Trier myten. Fri gådefuld kreativitet findes ikke, omend myten om den spiller en ikke uvæsentlig rolle. Kreativitet er et samspil mellem åbenhed og orden, som vi kender fra Freuds drømmeteori. Der en forskel og en sammenhæng distinktion/komplicitet mellem åbenhed og orden som den franske kreativitetsfilosof og psykonanalytiker Cornelius Castoriadis argumenterer. Men det er netop denne særlige sammenhæng og den tætte og konkrete proces den etablerer, der afgør om resultater er kreative. Kreativitet kan ordnes hvis man tænker forholdet mellem kaos og orden på en anden måde. Dette berører en anden vigtig del af Visionpool, nemlig brugen af billeder til at skabe en vis korrespondens mellem kaos og orden. Brugen af billeder gør det muligt at bringe ideer, associationer, fornemmelser, sågar følelser og intuitioner på en vis fællesnævner uanset om de er individuelle eller kollektive. Billedfragmenterne både befrugter og også undergraver de ord, deltagerne forsøger at sætte på dem. Billeder kan bruges til at sætte ord på, men et billede betyder også mere end 1000 ord. I udvekslingen mellem det ene og det andet dukker kreativitet op. Således også med Visionpool. Villads Keiding, direktør for Visionpool, fortæller at udgangspunktet for Visionpool var en oplevelse af at ord hverken er entydige eller transparente. Man bliver enige om noget i ord på skrift eller verbalt men alligevel lægger man ikke det samme i ordene. Et koncept kan se rigtigt ud på papiret men det færdige produkt er langt fra det, alle troede indforstået i konceptet. Folk lægger noget forskelligt i ordene, som det hedder. Billeder billedfragmenterne i Visionpool tager dette på ordet og bliver et medie til at udvikle og afklare flertydighed på en kreativ måde, som et sensitivt, dynamisk scenarie, hvorfra deltagerne kommer ud med en klarere ide om hvilke ord, der kunne være relevante. Dette bekræfter to gamle og modstridende ideer om billedet i den vestlige kulturkreds. På den ene side er billeder en adgang til verden, vi åbner øjnene hver morgen og ser et billede af verden derude. Billeder indgår i de processer hvormed den intuitive mangfoldighed, som møder os, kan oversættes til klare begreber, som Kant mente. Billedet for enden af sengen kan videre bestemmes som møbler, vægge, en dør osv. Billedet belyser, åbner og præsentere noget, der kan sættes i et system, som allerede er der. Dette er realismens gamle program. På den anden side er billedet anledning til skepsis. Kan man tro på hvad man ser? Kan et billede afbilde sin original, eller er billedet utroværdigt i forhold til et andet og måske mere ophøjet system, for eksempel af evige ideer som Platon mente? Billeder er i den forstand indbildninger, det vil sige forestillinger. Vi kan ikke være sikker på at det tomme rum ikke lurer bag tandpastatuben på badeværelseshylden. Visionpool tager udgangspunkt i et overset aspekt af denne strid. Netop fordi billede både kan være afbildning og indbildning befinde sig imellem afbildning og indbildning kan de bruges til at bringe scenarier i spil om, hvordan noget kunne blive til virkelighed. Billedet har en kapacitet til flertydighedshåndtering, som er vigtigt for kreative processer. Derfor er billeder og kreativitet tæt forbundet. Visionpool rejser mindst tre interessante perspektiver for brugeren. For det første kan det sætte skub i processer som føjer nye ord til eksisterende og muliggør en kreativ proces der kan fæstne sig som mønstre: innovative mønstre, hvor koncepter kan udvikles. For det andet operationalisere det billeders dobbelthed af afbildning og indbildning og kanaliserer både fantasien i menneskets kropslige psyke-soma og de kollektive processer af kreativ art gennem konkrete synsprocesser i forhold til brikkerne på brættet. For det tredje og allermest afgørende er Visionpool i stand til at kombinere disse to og dermed forvandle kreativitetens grundlæggende paradoks til konkret kreativitet. Det enkelte psyke-somas flow af forestillinger håndteres på samme plan som kollektive processer af kreativ art gennem en unik relation mellem åbenhed og system.

26 26 Visionpool er ikke løsningen på kreativitetens gåde og det besvare heller ikke spørgsmålet om hvorfor for alt hvad vi ved at mennesket er den eneste gestalt i kosmos synes at have denne egenskab. Men konceptet leverer et værdifuldt bidrag til de mange forsøg på at scenariedanne kreativitet, som i dag udgør den faste stok i innovation, æstetisk ledelse, kreativ management mm. Dermed har han også bragt vores forståelse af mulighederne i konkrete former for kreative organisation i et dansk vidensamfund et skridt videre. Anders Michelsen, København 2006.

27 27 8 Rettigheder til brug af Visionpool Du kan anvende Visionpool fordi du arbejder i en virksomhed, der har indgået en aftale med Visionpool Aps. Ved at indgå en aftale om brugsret får din virksomhed optimeret procesarbejdet og styrket forretningen, adgang til at anvende konceptet Visionpool i fuldt omfang, samt adgang til materialer, ydelser, faglig sparring og netværk, der alt sammen har det formål at understøtte din virksomheds forretningsmæssige behov. Din virksomhed kan anvende Visionpool når du, en eller flere af dine kollegaer, eller medarbejdere i din virksomhed har erhvervet et Visionpool certifikat. Certifikater opnås på et af vores åben kurser eller på et kursus vi tilrettelægger for din virksomhed, Din virksomhed betaler et årligt fee, der afspejler jeres brug af konceptet. Størrelsen af det årlige fee aftales i en dialog og er baseret på et skøn over hvor mange deltagere I forventer på Visionpool - workshops i det kommende år. Fee'et aftales forud for et år og er ligger fast, når det er aftalt. Det betyder, at skulle du komme til at anvende Visionpool mere end forventet, er vi bare glade for din succes. I bilagene til den indgåede aftale og på kan du se de vejledende licenstakster, alle materialepriser og andre detailler. 8.1 Rettigheder til anvendelse af resultater af en Visionpool proces Alle rettigheder til Visionpool tilhører Visionpool Aps. Det er ikke tilladt kopiere eller efterligne dele fra Visionpool og anvende det til interne processer. Det er ikke tilladt at sætte andre i stand til at gennemfører interne processeer baseret på Visionpool eller kopier af Visionpool. Anvendelsen af Visionpool kan være begrænset til intern brug i den organisation eller virksomhed, som har indgået aftale om brugsret. I så fald fremgår det af den indgåede aftale. Nye medarbejder kan komme til at anvende Visionpool ved at gennemfører et certificeringskursus hos Visionpool Aps på de til enhver tid gældende vilkår. 8.2 Varemærket Visionpool Varemærkerne Visionpool, og øvrige betegnelser der indgår i Visionpool, tilhører Visionpool Aps, og må kun anvendes efter skriftlig aftale med Visionpool Aps. Brugen af varemærket skal overholde Visionpool til enhver tid gældende retningslinier for brug af varemærker. 8.3 Brug af visual samples ved dokumentation af processer 8.4 En visual sample tilhører ophavsmanden Visual samples, billedmaterialet i Visionpool, er skabt af billeder, som er stillet til rådighed for Visionpool af en række bidragydere på bestemte vilkår. Det betyder, at en visual sample tilhører ophavsmanden, altså den billedkunstner eller fotograf som skabt det billede, hvoraf samplet er udtaget. Rettighederne administreres af Visionpool på vegne af ophavsmændene. Ophavsmanden til en visual sample krediteres på og kan findes ved hjælp af det unikke nummer på den pågældende visual sample.

28 Brug af visual samples Hvis du som en af Visionpool s kunder ønsker at anvende visual samples i forbindelse med dokumentation af processer eller formidling af resultater af processer, skal det ske efter følgende retningslinier: 8.6 Omfang Visual samples kan alene anvendes til intern dokumentation af processer i et oplag og en form, der står i et rimeligt forhold til anvendelsen og antallet af involverede brugere Kreditering Logo og nummer på hver enkelt visual sample skal være synligt og læseligt nederst i venstre hjørne af den enkelte visual sample: Størrelsen af en visual sample, printet eller trykt kan være op til 90 x 90 mm. Skriftstørrelsen og størrelsen af logoet skal være uforandret, uanset hvilken størrelse det pågældende visual sample vises i. Visual samples må ikke beskæres, farvekorrigeres eller på anden måde manipuleres og må ikke vises uden nummer og logo. Desuden skal Visionpool logo med henvisning til web adressen altid være synligt og læselig på samme opslag af det print eller andet medie som dokumentationen udgives på. Anvendt på web skal logo et være et link til Følgende logo skal altid anvendes og placeres synligt i sammenhæng med de anvendte visual samples: Logo et kan downloades fra Levering Visual samples med numre i formatet.jpg, 300 dpi, RGB eller CMYK kan leveres fra Visionpool i størrelserne 45x45mm og 90x90mm. Andre størrelser kan leveres efter aftale. Pris i henhold til prislisten. 8.9 Anden anvendelse Ingen anden anvendelse af visual samples end den ovenfor beskrevne er tilladt uden forudgående skriftlig aftale med Visionpool. Det være sig anvendelse i forbindelse med kundepræsentationer, andre eksterne præsentationer, i forbindelse med markedsføring, som del af et produkt eller på anden måde. Disse betingelser gælder ethvert medie herunder slideshows, web, software, mobile tjenester, tv, film, fysiske produkter, print eller tryk. Ingen reproduktion af visual samples er tilladt, hverken elektronisk eller mekanisk Visionpool som billedbureau Ønsker man at anvende en visual sample på nogen anden måde end det der er beskrevet herover, er brugen underlagt den almindelige lovgivning og praksis for billedrettigheder, og det almindelige prisniveau på markedet. Visionpool Aps administrerer billedrettighederne Overtrædelse Overtrædes de ovenfor anførte betingelser vil det blive påtalt i overensstemmelse med ophavsretsloven regler om straf og erstatning.

Dialogue by induction

Dialogue by induction Dialogue by induction Certificeringskurset d. 19 maj 2008 Formål At give dig de bedst mulige forudsætninger for at anvende Visionpool Mål At komme igennem programmet og til slut give dig et certifikat

Læs mere

Lydhørhed. Tålmodig. Spilleregler i en god gruppe. Taler vi om det samme? Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008

Lydhørhed. Tålmodig. Spilleregler i en god gruppe. Taler vi om det samme? Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008 Spilleregler i en god gruppe Workshop, Den Sociale Højskole, 9. juni 2008 Taler vi om det samme? Lydhørhed Tålmodig Taler vi om det samme? Tålmodig Lydhørhed Taler vi om det samme? Tålmodig Lydhørhed Taler

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Workshop til Vækst - Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Indholdsfortegnelse Workshop til Vækst... 1 Værdibaseret vækstledelse... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 4 Indbydelse... 5 Program...

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus).

Brøker kan repræsentere dele af et hele som et område (fx ½ sandwich, ½ pizza, ½ æble, ½ ton grus). Elevmateriale Undervisningsforløb Undervisningsforløbet er tiltænkt elever på 5. klassetrin. Der arbejdes en uge med hver af de tre hovedpointer, i fjerde uge arbejdes der med refleksionsaktiviteter, og

Læs mere

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale.

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale. FASE 3: TEMA I tematiseringen skal I skabe overblik over det materiale, I har indsamlet på opdagelserne. I står til slut med en række temaer, der giver jer indsigt i jeres innovationsspørgsmål. Det skal

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

Rune Elgaard Mortensen

Rune Elgaard Mortensen «Hovedløs rytter», 59x85 cm, olie og akryl på lærred 203 «Kirurgisk saks, jazzmusiker», 55x70 cm, olie og akryl på lærred 204 «Kirurgisk saks, sløret baggrund», 55x70 cm, olie på lærred 205 «Limitless

Læs mere

ET LYNFORLØB OM MOBILITET

ET LYNFORLØB OM MOBILITET ET LYNFORLØB OM MOBILITET Øvelsesoversigt De første 5 øvelser kræver lidt mere end 1 time og alle 6 øvelser kan arbejdes med på 1½ time 1. Mobilitetskort (10. min) 2. Skraldespand og skattekiste (15-20

Læs mere

Mentor eller certificeret coaching

Mentor eller certificeret coaching Mentor eller certificeret coaching Præsentationens indhold: Indledning Hvad er coaching? Fordele? Udbytte? Hvem kan have glæde af coaching? Hvordan kommer vi i gang? Uddrag af reference 1 2 3 4 5 6 7 8

Læs mere

Lørdag den 6. maj kl

Lørdag den 6. maj kl Lørdag den 6. maj kl. 9.00 12.00 Opgave 1: Foldning i papir Denne opgave handler om at kunne iagttage, gengive, fortælle og eksperimentere gennem tegning. Vi ser på dine evner til at undersøge og registrere,

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING TEMA: GRUPPEDANNELSE. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier. Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM

TAKEAWAY TEACHING TEMA: GRUPPEDANNELSE. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier. Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: GRUPPEDANNELSE Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT undertema: Gruppedannelse, Rose Alba Broberg, CUDiM og Ekstern Lektor

Læs mere

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater

Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater Undervisningsmateriale til I SVANESØEN af Aaben Dans og Odsherred Teater udarbejdet af Susanne Hansson 2013 Forforståelse Spot på ord Grupper Målet med denne ordleg er at sætte spot på nogle væsentlige

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Om EBM opgave og om andre oplæg

Om EBM opgave og om andre oplæg Om EBM opgave og om andre oplæg Om at holde oplæg.... 2 Om EBM opgaven.... 2 Valg af emne til EBM-opgaven.... 2 Præsentation af EBM opgaven.... 3 Generelle råd om at holde oplæg... 3 Emnevalg... 3 Dine

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

METODER. til intern videndeling. - dokument til download

METODER. til intern videndeling. - dokument til download METODER til intern videndeling - dokument til download VIDENDELING HVORFOR NU DET? Om forskellen på information og viden kan der siges meget. Ganske kort er én definition at viden er information som fører

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark.

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Q&A Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Resam tilvejebringer herudover fakta og viden samt understøtter

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse København den 3. november 2017 Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse Kære VL-gruppe, I vedhæftede to pdf-filer finder I et dialogværktøj, der oprindeligt blev udviklet som del af VLårstemaet

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6

GRUPPEPSYKOEDUKATION. Introduktion til facilitator. Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Her kan du læse om: Gruppepsykoedukation hvad er det? Program for gruppeforløbet Gode råd til planlægning af forløbet Facilitatorens rolle i forløbet Gruppepsykoedukation

Læs mere

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland

Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Principper for en sundhedspædagogik for gruppebaserede patientuddannelser på sygehusene i Region Sjælland Introduktion Dette dokument beskriver de sundhedspædagogiske principper, som Region Sjællands gruppebaserede

Læs mere

FOF-Gentofte. FOF Gentoftes Kompetencemodel. Sprogfag

FOF-Gentofte. FOF Gentoftes Kompetencemodel. Sprogfag FOF-Gentofte FOF Gentoftes Kompetencemodel FOF Gentofte har udarbejdet en model for afklaring og dokumentation af kompetencer i et tværfagligt samarbejde med de frivillige organisationer og oplysningsforbund

Læs mere

MENING; Kortlæg i fællesskab institutionens DNA og styrk jeres kollektive faglighed.

MENING; Kortlæg i fællesskab institutionens DNA og styrk jeres kollektive faglighed. KORT 1:9 - INTRODUKTION ; Kortlæg i fællesskab institutionens DNA og styrk jeres kollektive faglighed. SIGTE: - orkestrerer en proces, hvor personalegruppen kortlægger institutionens særlige, faglige DNA.

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017

Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Værktøjer til kommunikation af mærkesager ved kommunalvalg 2017 Skarp og målrettet kommunikation af en sag Når I har overvejet, hvilke sager der kan være interessante for jer at skabe debat om i forbindelse

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk.

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk. Baggrund for materialet Materialet dækker over et undervisningsforløb på 5 lektioner a 45 minutter. To lektioner før besøget og ca 3 lektioner under besøget samt en kort evaluering som en del af konceptet.

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 25 år Cand.scient. i nanoscience (2016) Projektkoordinator

Læs mere

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015

LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 TRACs INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM STYRK DIG SELV I ROLLEN SOM LEDER AF KREATIVE PROJEKTER INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TRACS INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FORÅR 2015 STYRK DIG SELV

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Innovationskompetence

Innovationskompetence Innovationskompetence Innovation i skolen Når vi arbejder med innovation i grundskolen handler det om at tilrette en pædagogisk praksis, der kvalificerer eleverne til at skabe og omsætte nye idéer, handle

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Din personlighedsprofil som iværksætter

Din personlighedsprofil som iværksætter Din personlighedsprofil som iværksætter Stærke personlighedstræk: 6-9 krydser Medium stærkt personlighedstræk: 4-5 krydser Svage personlighedstræk: 1-3 krydser 9 Resultater 8 7 6 5 4 3 Producenten Administratoren

Læs mere

Skab interesse, dialog og internalisering for. Ledelseskommissionens anbefalinger

Skab interesse, dialog og internalisering for. Ledelseskommissionens anbefalinger Skab interesse, dialog og internalisering for Ledelseskommissionens anbefalinger Skrevet af Mette Berner og Michael Meinhardt Skab interesse og internalisering for Ledelseskommissionens anbefalinger Tirsdag

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 27 år Cand.scient. i nanoscience (2016), Science and Technology,

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

Drejebog til temadag med Tegn på læring

Drejebog til temadag med Tegn på læring Drejebog til temadag med Tegn på læring DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Drejebog til temadag med Tegn på læring Her finder I idéer til hvordan I i personalegruppen eller dagplejegruppen kommer godt i gang

Læs mere

Brænd igennem med dit budskab

Brænd igennem med dit budskab Brænd igennem med dit budskab - et redskabskursus i formidling og kommunikation Gentofte Hovedbibliotek Den 27. april 2011 Amalie Jeanne Formål med kurset Formålet med kurset er, at deltagerne bliver klædt

Læs mere

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans

FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS. Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans FUELED BY CLAIM DIN KULTURARV // DANS Den lille havfrue nyfortolket og sat i perspektiv gennem dans Dette er et gratis undervisningsforløb, der åbner op for fysisk tilgang til tekst. Vi vil gerne forundre,

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A HVAD SKAL VI IGENNEM DAG 1 DAG 2 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6 1. AFKLARE OG DEFINERE EN UDFORDRING 2. FORVENTNINGSAFSTEMME SUCCES OG MÅL 3. FORSTÅ

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Emmas og Frederiks nye værelser - maling eller tapet?

Emmas og Frederiks nye værelser - maling eller tapet? Emmas og Frederiks nye værelser - maling eller tapet? Emmas og Frederiks familie skal flytte til et nyt hus. De har fået lov til at bestemme, hvordan væggene på deres værelser skal se ud. Emma og Frederik

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

Fase 3 Co-creation analyse

Fase 3 Co-creation analyse Fase 3 I n gennemgår I seks trin. Det varer minimum en hel dag at gennemgå analysen. Hvis I ikke bliver færdige med analysen i dag, så gå videre med den i morgen. Hvis nogle af trinene er mere udfordrende

Læs mere

GODE RÅD TIL MØDELEDER

GODE RÅD TIL MØDELEDER GODE RÅD TIL MØDELEDER Dette dokument er beregnet til dig som mødeleder. Dokumentet giver dig alle de nødvendige oplysninger og gode råd, så du bedst muligt kan forberede og afholde mødet. Det forventes

Læs mere

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk

Hvor svært kan det være? salgs3ner.dk Træning med vilje JohnHarmsen.dk Salg Hvor svært kan det være? Dagsorden 10.00-11:15 Velkomst & Generelle salgsværktøjer 11.15-12.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 12.00-12.30 Frokost 12.30-14.00 Gruppearbejde & Fremlæggelse 14.00-14.30

Læs mere

Billedkunst B stx, juni 2010

Billedkunst B stx, juni 2010 Billedkunst B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets primære genstandsfelt er billedkunst og arkitektur. Faget inddrager fænomener fra hele det visuelle felt. Kunst og arkitektur tjener

Læs mere

Corporate Communication

Corporate Communication Corporate Communication Uddrag af artikel trykt i Corporate Communication. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program

At positionere sig som vejleder. Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014. Dagens program At positionere sig som vejleder Vejlederuddannelsen, Skole- og dagtilbudsafdelingen, 2013-2014 Dagens program 14.00: Velkommen og opfølgning på opgave fra sidst 14.20: Oplæg om diskurs og positionering

Læs mere

Afsluttende kommentarer

Afsluttende kommentarer KLUMMETITLER KOMMER SENERE 247 KAPITEL 11 Afsluttende kommentarer Videnregnskaber er interessante, fordi en af grundproblemstillingerne i den globale videnøkonomi er, hvorledes personer, virksomheder og

Læs mere

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Indhold 3 Hvorfor denne guide? 4 Data bedre data frem for mere data 7 SKOLE 2 12 4 10 6 Sparring

Læs mere

En dialogisk undervisningsmodel

En dialogisk undervisningsmodel 8 Lær e r v e j l e d n i n g En dialogisk undervisningsmodel Helle Alrø gør i artiklen En nysgerrigt undersøgende matematikundervisning 6 rede for en måde at samtale på, som kan være et nyttigt redskab,

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen

Villa Venire Biblioteket. Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S. KAN et. - Sat på spidsen i Simulatorhallen Af Heidi Sørensen og Louise Odgaard, Praktikanter hos Villa Venire A/S KAN et - Sat på spidsen i Simulatorhallen 1 Artiklen udspringer af en intern nysgerrighed og fascination af simulatorhallen som et

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati

Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati www.folkeskolen.dk januar 2005 Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati DEMOKRATIPROJEKT. Lærerne fokuserer på demokratiet som en hverdagslivsforeteelse, mens demokratisk dannelse

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

Aftale om strategiforløb vedr.: Bæredygtig udvikling af bedriften. For: XX landmand

Aftale om strategiforløb vedr.: Bæredygtig udvikling af bedriften. For: XX landmand Aftale om strategiforløb vedr.: Bæredygtig udvikling af bedriften For: XX landmand Resultat: Dit udbytte: Indhold: Resultatet er en situationsanalyse, og en vision og målsætning for udvikling af bedriften/virksomheden,

Læs mere

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Rådgivningsmetodik Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Hvad er god rådgivning? To og to Hvad kendetegner god rådgivning?

Læs mere

plus image marketing og kommunikation Image Plus Agernvej 65 DK-8330 Beder T: 2016 9010 E: cp@imageplus.dk W: www.imageplus.dk

plus image marketing og kommunikation Image Plus Agernvej 65 DK-8330 Beder T: 2016 9010 E: cp@imageplus.dk W: www.imageplus.dk marketing og kommunikation Copyright Image Plus 2003 image plus Image Plus Agernvej 65 DK-8330 Beder T: 2016 9010 E: cp@imageplus.dk W: www.imageplus.dk Image Plus Profil Image Plus ejes og profileres

Læs mere

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab

Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Udvikling af digital kultur Det eksperimenterende fællesskab Digitalisering er et vilkår i dag Digitale medier er med til at definere virkeligheden omkring os og dermed er de med til at definere os (Jostein

Læs mere

Opnå en god dialog med boligejeren

Opnå en god dialog med boligejeren Opnå en god dialog med boligejeren Kommunikationsguide til BedreBolig-rådgivere 26. marts 2014 Indhold 1. Formål...3 2. Generelt om kommunikation med boligejeren...4 2.1 Kropssprog...4 2.2 Aktiv lytning...4

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Skab kraft i fortællingen

Skab kraft i fortællingen Skab kraft i fortællingen Dette er et værktøj for dig, som vil: - Brænde igennem med dine budskaber på små som store møder. - Gøre dine ord og billeder til en del af dine medarbejderes forståelse. - Skabe

Læs mere

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen:

Effektkortet. din vej til udvikling EFFEKTKORT. Effektkort. Trumfkort EFFEKTKORTET. i rådgivning og projektledelse. Få overblik over processen: et din vej til udvikling Indsatser Adfærd Resultater Strategi Få overblik over processen: Strategi Resultater Adfærd Indsatser EFFEKTKORT Hvad kan hæmme/fremme de ønskede resultater? EFFEKTKORTET 1 Sådan

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 26 år Cand.scient. i nanoscience

Læs mere

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål Kulturfag B - 2018 1. Fagets rolle Fagets rolle er at give eleverne en forståelse for egen kultur såvel som andre kulturer gennem teorier, metoder, cases og ud fra praksis. Faget omfatter forskellige tilgange

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Skrivning af fagprøve. Det er ikke en disputats!

Skrivning af fagprøve. Det er ikke en disputats! Skrivning af fagprøve Det er ikke en disputats! Formål med fagprøven Fagprøven har til formål at evaluere elevens opnåede faglige, generelle og personlige kvalifikationer inden for kontor- og handelsuddannelsen.

Læs mere

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i.

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. INDSAMLE VIDENSTAFET Hvor kan vi finde viden om emnet? Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. Øvelse i plenum: Hvad ønsker vi at vide? Hvilke

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Kreativ nytænkning. Få nye ideer til innovation og forandring. Kreativitet på kommando. Hvem deltager? Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer

Kreativ nytænkning. Få nye ideer til innovation og forandring. Kreativitet på kommando. Hvem deltager? Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer Kreativ nytænkning Kreativ nytænkning Bryd dine tankemønstre, og lær at få nye ideer Få nye ideer til innovation og forandring Vi lever i en verden fuld af forandring. Hvis du har vanskeligt ved at bryde

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer 4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer Formål: Varighed: Deltagere: Materialer: Konsulent: Dialogværktøjet om 4R-modellen (Rammer, Retning, Råderum og Relationer) er rigtig nyttigt, når der er sket

Læs mere

FORMIDLINGS- ARTIKEL

FORMIDLINGS- ARTIKEL FORMIDLINGS- ARTIKEL + OVERVEJELSER OMKRING ARTIKLENS FORMIDLING 50 Shades of Green en undersøgelse af uklare begreber i miljøkommunikation Specialeafhandling af Signe Termansen Kommunikation, Roskilde

Læs mere