Danmarks Miljøundersøgelser. Natur og Miljø 2005 Illustreret sammenfatning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmarks Miljøundersøgelser. Natur og Miljø 2005 Illustreret sammenfatning"

Transkript

1 Danmarks Miljøundersøgelser Natur og Miljø 2005 Illustreret sammenfatning

2 Natur og Miljø 2005 Illustreret sammenfatning Redaktion: Hanne Bach Niels Christensen Henrik Gudmundsson Trine Susanne Jensen Bo Normander Afdeling for Systemanalyse Udgiver: Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Grafisk tilrettelæggelse: Juana Jacobsen Kathe Møgelvang Grafisk Værksted, DMU Fotografer: 2.maj: Sonja Iskov; CDanmark; DMU: Poul Johansen, Rune Dietz; Energi E2; Foto Folketinget; Highlight; MIM fotoarkiv: Erling Krabbe, Jens Schering, Ole Malling; Polfoto: Anders Brohus; Scanpix: Berit Roald; SNS: Jan Kofoed Winter; Peter Bundgaard; Søren Dyck; Torben Reitzel. ISBN: Tryk: Schultz Grafisk Miljøcertificeret (ISO 14001) og kvalitetscertificeret (ISO 9002) Gengivelse tilladt med tydelig kildeangivelse. Yderligere eksemplarer kan rekvireres hos: Miljøministeriet Frontlinien Rentemestervej København NV Tlf: frontlinien@frontlinien.dk Tilstandsrapporten Natur og Miljø Påvirkning og tilstand. Faglig rapport fra DMU nr. 550 findes som Pdf-fil på DMUs hjemmeside:

3 Illustreret sammenfatning af miljøtilstandsrapporten Natur og Miljø 2005 Tilstand og udvikling Den danske miljøtilstandsrapport udgives hvert fjerde år, og 2005-udgaven er den fjerde i rækken. Formålet med rapporten er at give et overblik over udviklingen i tilstanden for miljø og natur og beskrive de bagvedliggende årsager samt konsekvenserne for bl.a. den menneskelige sundhed. Midt i 1980 erne var miljøspørgsmålet højt på den politiske dagsorden og danskerne bekymrede sig dengang mere om forurening end om arbejdsløshed og udlandsgæld. Politikerne erkendte, at det var nødvendigt at øge indsatsen for at sikre miljøet og naturen, men manglen på viden og overblik betød, at det var vanskeligt for politikerne at få forslag til løsning af problemerne, som var overbevisende, og som fokuserede på de store problemer før de mindre. Miljøforskning og overvågning gennem de efterfølgende 20 år har leveret megen indsigt og viden, som sikrer det faglige grundlag for miljøindsatsen, og som har skabt grundlaget for det overblik, man manglede for 20 år siden. Miljøtilstandsrapporten samler den eksisterende viden og serverer den, så politikere, borgere og interesseorganisationer kan få det overblik, de har brug for politikerne til at prioritere indsatsområder og borgere og interesseorganisationer til at deltage i miljødebatten. Rapporten er et øjebliksbillede, som set i bakspejlet viser, hvordan det er gået med miljøet indtil nu. Den kan ikke rumme alt og frem for alt ikke de helt dagsaktuelle nyheder på miljøområdet. De bliver formidlet på anden vis. Vi har udvalgt de emner, vi synes er væsentlige for at beskrive udviklingen i miljøets tilstand, og som er eller vil komme på den miljøpolitiske dagsorden i den kommende tid. Der sker hele tiden forandringer, og det kan være svært at tage højde for alt, men vi har forsøgt efter bedste evne også at vurdere morgendagens udfordringer. Hen gennem rapporten vil man kunne finde mange eksempler på, at udviklingen går i den rigtige retning: Mål er blevet opfyldt, belastningen af miljøet falder eller stiger i det mindste mindre end væksten i samfundets aktiviteter. Man taler om en afkobling. Men der er også fortsat eksempler, hvor vi må konstatere, at målene ikke er opfyldt, og der ikke er sket nogen afkobling. Derfor er der al mulig grund til, at forskning og overvågning fortsat udvikles så samfundet kan være på forkant, ikke bare med dagens, men også med fremtidens udfordringer. Henrik Sandbech Direktør Danmarks Miljøundersøgelser

4 Udviklingen i samfundet påvirker Samfundets indflydelse på miljø tilstanden Udviklingen i samfundet påvirker miljøets og naturens tilstand. Det gælder både forandringer i befolkningens størrelse og alderssammensætning, i produktionen og i vores forbrug. Set fra en økonomisk synsvinkel er industri og serviceerhverv de vigtigste samfundssektorer, mens landbrug, energi og transport er de områder, der har størst indflydelse på natur og miljø. Landbruget påvirker naturen og miljøet med næringsstoffer og pesticider, mens forbruget af kul, olie og naturgas til energi og transport har en række afledte konsekvenser for miljøet. Landbruget intensiveres Landbruget bliver stadig mere specialiseret og intensiveret. Antallet af bedrifter falder, de bliver større og antallet af dyr pr. bedrift stiger. Landbruget dyrker nogenlunde den samme mængde afgrøder som for 15 år siden men på et mindre areal. Landbruget skønner selv, at denne udvikling vil forsætte, så det dyrkede areal vil være faldet med ca. 6,5 %, og bedrifter (omtrent 50 %) vil være forsvundet inden år Desuden forventes det, at landbruget i højere grad kommer til at dyrke afgrøder, som ikke bruges til fødevareproduktion, fx energiafgrøder som pil. Den intensive dyrkning af landbrugsarealerne betyder, at variationen i landskabet og det vilde plante- og dyreliv falder på de dyrkede arealer. Intensivering og specialisering kan også føre til at forureningen bliver mere koncentreret i nogle områder, fx omkring store bedrifter med svinebrug. Intensiveringen kan på den anden side også betyde, at næringsstoffer og sprøjtemidler bliver udnyttet bedre, fordi driften bliver mere effektiv. Udslippet af ammoniak fra landbrug med dyrehold er faldet med ca. 30 % fra 1985 til 2003, men disse bedrifter skaber fortsat problemer med lugtgener for naboerne ligesom de påvirker følsom natur. Udvaskningen af kvælstof til vandmiljøet er faldet med ca. 48 % fra 1989 til 2003, hvilket er tæt på målet for vandmiljøplanerne. Forbruget af pesticider i Danmark er faldet med ca. 58 % siden starten af 1980 erne. Det er hovedsageligt landbruget, som benytter sprøjtemidler, men de bliver også brugt i gartnerier og skovbrug og til ukrudtsbekæmpelse i haver og på offentlige arealer, fx langs jernbaner og veje. Myndighederne bruger behandlingshyppigheden som mål for belastningen af miljøet. Behandlingshyppigheden er det antal gange en mark bliver sprøjtet med et pesticid i den anbefalede dosering. Behandlingshyppigheden er faldet med 18 % siden starten af 1980 erne, og i 2003 var den 2,04. Den varierer en del fra år til år blandt andet på grund af vejrforholdene, som har betydning for behovet for at bruge pesticider. Den seneste pesticidplan ( ) har en målsætning om, at behandlingshyppigheden skal reduceres til 1,7 inden 2009.

5 miljø og natur Skovbrug er mere end træproduktion Skovene er under forandring. Målene for skovene er at fordoble Danmarks skovareal i løbet af år, at omstille driften til en mere naturnær driftsform og at bevare skovenes naturværdier. Skovarealet udgør ca. 11 % af Danmarks samlede areal, og skovenes areal stiger med ca ha per år. Der skal i gennemsnit plantes ha skov hvert år for at nå målsætningen om at fordoble skovarealet. De danske skove udvikles i stigende grad, så de fremmer hensyn til biodiversitet, grundvand og klima, jagt, rekreation samt at bevare kulturminder fremfor alene at sigte på træproduktion. Fiskeriet støder på grænser Fiskeriet stagnerer som følge af de kvoter, EU fastsætter for at beskytte mange fiskebestande, som falder. Det er specielt torskebestandene, der er truet af intensivt fiskeri. Fiskeriets miljøpåvirkninger omfatter også skader som følge af intensive fangstmetoder, fx effektive bundtrawl som ødelægger plante- og dyreliv på havbunden. Produktionen i fiskeopdræt som dam- og havbrug havde i 2003 en værdi på 1 mia. kr. årligt hvilket svarer til værdien af det danske torskefiskeri. Fiskeopdræt belaster miljøet lokalt med næringsstoffer fra foderrester og med antibiotika, som bruges til bekæmpelse af sygdomme. Fiskeopdræt har et betydeligt potentiale for vækst, hvis det lykkes at mindske belastningen af miljøet. Transport og kommunikation Finansiering m.v. Industri Landbrug, gartneri og skovbrug Handel, hotel- og restauration Tjenesteydelser Bygge- og anlæg Fiskeri I alt % af dyrket areal % af bedrifter Værdien af produktionen er steget for især transport og kommunikation, mens den er faldet eller steget mindre end gennemsnittet for primære erhverv som landbrug og fiskeri. Antallet af økologiske landbrug og det dyrkede areal i andel af det samlede landbrug. Økologisk drift mindsker visse af landbrugets påvirkning af miljøet. Efterspørgslen efter økologiske varer steg op gennem 1990 erne, men er stagneret de seneste år. Omkring 6 % af landbrugsjorden er i dag omlagt til økologisk drift, og 3 % af de samlede indkomster i landbruget skabes i økologiske bedrifter.

6 Energiproduktion og transport Energiproduktionen effektiviseres Danmarks produktion af energi stiger, og en del el bliver eksporteret. Oliens betydning som energikilde er faldet fra 50 % i 1985 til 40 % i 2004, mens især naturgas og vedvarende energi er gået frem. Vedvarende energi stammer fra biomasse, affald, vind, sol og energi fra varmepumper, og den udgør nu over 20 % af bruttoenergiforbruget. Miljøbelastningen fra energiproduktionen er på flere områder faldet. Udslippet af svovl er faldet med ca. 98 % og udslippet af kvælstofoxider med ca. 50 % siden De er dog siden år 2000 steget i takt med, at energiproduktionen er steget. Energiproduktionen er den største kilde til udslip af drivhusgasser. Udslippet af drivhusgasser varierer fra år til år på grund af variationer i klimaet og den årlige handel med el over grænserne. I 2003 var udslippet ca. 10 % højere end i Den vedvarende energi er ikke fri for at påvirke miljøet. Forbrænding af affald fører til udslip af luftforurenende stoffer samt produktion af aske og slagger, som skal deponeres. Vindmøller påvirker især det visuelle miljø og kan give støjgener. Det undersøges fortsat om havvindmøllerne kan påvirke fugle, fisk og havpattedyr. Industriens energiforbrug falder Industriproduktion påvirker miljøet på forskellig vis. Siden 1990 erne er industriens energiforbrug faldet samtidigt med, at produktionens værdi er steget. Industriens spildevand renses i dag som et resultat af vandmiljøplanerne, og indholdet af tungmetaller i industrispildevand er i dag typisk ikke højere end i spildevand fra husholdninger. Industrien spiller dog stadig en væsentlig rolle for fx udslip af tungmetaller til luften, og industrien bruger en række kemiske stoffer, som er sundhedsskadelige og uønskede i miljøet. Myndighederne fokuserer i stigende grad på at mindske industriens miljøpåvirkninger ved at begrænse påvirkningen fra de produkter, industrien fremstiller. Industrien tegner sig for % af de samlede mængder af affald. Transporten vokser Både person- og godstransporten vokser i omtrent samme takt som den økonomiske udvikling. Trafikken tegner sig for et bredt spektrum af miljøpåvirkninger. Den er årsag til 31 % af det endelige energiforbrug, over halvdelen af forbruget af olieprodukter, og betydelige andele (en fjerdedel eller mere) af udslip af stoffer som kvælstofoxider, kulbrinter, drivhusgasser og partikler.

7 har stor betydning Skærpede krav til motorerne og brug af renere brændstoffer har betydet, at udslippet af kvælstofoxider og kulbrinter fra trafikken er faldet markant. Udslippet af drivhusgasser fra trafikken er derimod steget i samme takt som trafikudviklingen, fordi der ikke er tilsvarende krav på dette område. Udslippet af partikler er faldet meget siden 1990, men tendensen er nu vendt. Årsagen er primært, at der kommer stadigt flere persondieselbiler, som udsender flere partikler end benzinbiler. Trafikken er den største kilde til støj, og trafikanlæggene skaber barrierer, som kan forstyrre natur, herlighedsværdier og bevægelsesmuligheder for mennesker og dyr. Omkring 60 % af de danske fuglebeskyttelsesområder har et større trafikanlæg indenfor 5 km s afstand Vedvarende energis (VE) andel af energiforbrug og elforsyning (%) VE andel af bruttoenergiforbrug Vindkraft andel af elkapacitet Vindkraft andel af elforsyning Personbiler udvalgte tendenser (Indeks 1990 = 100) Den vedvarende energi udgør en stadig stigende andel af energiforsyningen hvilket stemmer overens med de energipolitiske mål. Målsætningen for den vedvarende energis andel af elforsyningen på 20 % ved udgangen af 2003 er opfyldt. Udbygningen af vindkraft fortsætter og er nu koncentreret om havvindmøller. Biltrafikken stiger i omtrent samme takt, som den økonomiske udvikling. Nogle af biltrafikkens påvirkninger af miljøet falder, fx udslippet af kvælstofoxider og partikler, mens udslippet af fx CO 2 stiger. Partikler Kvælstofoxider CO 2 Biltrafik Personbilparken BNP Regeringens strategi for en bæredygtig udvikling indeholder miljømål for transportområdet. Blandt andet skal stigningen i trafikkens udslip af drivhusgasser stoppes. Indtil nu er det dog steget i samme takt som den økonomiske udvikling. Endelig skal udslippet af kvælstofoxider og kulbrinter mindskes med ca. 60 % fra 1988 til Faldet har indtil nu været ca. 50 %.

8 Forbruget stiger Danskernes forbrug er steget 20 % fra 1990 til Det smitter af på produktionen, importen, transporten og mængden af affald. På nogle områder resulterer det stigende forbrug i øgede påvirkninger af miljøet, mens der på andre områder sker en omlægning mod mere miljøvenlige produkter og forbrugsmåder. I takt med den stigende velstand har forbruget ændret sig. Vi bruger fx relativt mindre på boliger og fødevarer og mere på fx elektronisk udstyr som PC ere og mobiltelefoner. Forbruget af fødevarer har ikke ændret sig meget, men vi efterspørger dog i stigende grad økologiske varer, som har en mindre miljøpåvirkning end de konventionelle landbrugsprodukter. I dag udgør økologiske varer ca. 5 % af fødevareforbruget i Danmark, en andel der er blandt de højeste i verden. Energiforbruget i husholdningerne er steget ca. 7 % siden Energiforbruget til opvarmning er faldet med ca. 25 % siden 1985, mens forbruget af elektricitet til apparater, lys mv. er steget svagt. Apparaterne bliver hver især mere effektive med lavere el-forbrug, men til gengæld er antallet af apparater steget. Husholdningerne producerer ca. en fjerdedel af den samlede mængde affald i Danmark. Mængden steg i mange år, men den er stagneret, og fra 2002 til 2003 faldt mængden af affald 4 %. Miljøstyrelsen regner med, at den samlede mængde affald vil stige ca. 27 % fra 2000 til 2020, hvilket er lidt lavere end den forventede økonomiske vækst. De overordnede målsætninger for behandling af affaldet sigter på, at 65 % skal genanvendes, 26 % forbrændes og de sidste 9 % deponeres. Denne fordeling er opfyldt.

9 Økonomisk vækst betyder ikke altid øget miljøpåvirkning Afkobling mellem vækst og påvirkning af miljøet Danmarks strategi for en bæredygtig udvikling Fælles fremtid udvikling i balance fra 2002 sigter mod at tilgodese både økonomisk vækst og miljøbeskyttelse. Der peges på, at ændret adfærd og mere miljøeffektiv teknologi skal modvirke, at vækst i økonomien fører til forstærkede miljøproblemer. Man taler da om, at de to størrelser skal afkobles fra hinanden. På enkelte områder kan man konstatere markante tendenser til afkobling. Husholdningernes vandforbrug falder fx selvom husholdningernes samlede forbrug er stigende. Kvælstofoxider og svovl fra energiproduktion og fra trafikken er ligeledes faldet trods stigende aktivitet. I industrien stiger produktionen samtidigt med at energiforbruget falder, fx i papir og cementindustri. På flere områder er afkoblingen mindre markant. Det samlede energiforbrug og de samlede udslip af drivhusgasser er steget med ca. 10 % (uden korrektioner) mens økonomien er vokset med 30 %. Faldet i landbrugets udledninger er sket samtidig med, at produktionen er stort set uændret. På en række områder er der imidlertid ikke tegn på en miljømæssig afkobling fx for den private bilkørsel, trafikkens udslip af drivhusgasser og husholdningernes affaldsproduktion Absolut og relativ afkobling for udvalgte tendenser (Indeks 1990 = 100) Vejtrafik BNP Befolkning Bruttoenergiforbrug Drivhusgasser, ukorrigeret Udslip af kvælstofoxider Vandforbrug, husholdninger Kvælstofoverskud, marker Inden for nogle områder falder påvirkningerne af miljøet samtidig med, at der er økonomisk vækst. Der er med andre ord sket en afkobling mellem vækst og miljøpåvirkning. Andre miljøpåvirkninger stiger mindre end den økonomiske vækst og endelig er der områder, hvor miljøpåvirkningen stiger i takt med eller hurtigere end den økonomiske vækst. Her kan man altså ikke tale om afkobling.

10 De menneskeskabte er en stor udfordring Drivhuseffekten blev først for alvor erkendt i Danmark omkring De menneskeskabte klimaforandringer vil få konsekvenser for næsten alle jordens naturlige økosystemer, for fødevareproduktionen, mængden og fordelingen af ferskvand og menneskers sundhed. Forandringerne vil påvirke grundlaget for den samfundsøkonomiske udvikling i mange lande. Udslip af drivhusgasser Danmark har forpligtet sig til i at have mindsket udslippet af drivhusgasser med 21 % i forhold til niveauet i Beregningen af udslippet i referenceåret 1990 lægges først endeligt fast i 2006, men i henhold til den nuværende beregningsmetode var udslippet ca. 70 mio. tons. Udslippet var i 2003 ca. 74 mio. tons. Klimamålsætningen er et udslip på mio. tons, hvor intervallet på 5 mio. tons afspejler diskussionen mellem Danmark og EU om beregningen af udslippet i referenceåret. Fremskrivninger af udslippet af drivhusgasser er beregnet på baggrund af den seneste energifremskrivning. Fremskrivningerne har vist, at det danske udslip i gennemsnit for perioden vil være ca. 72 mio. tons pr. år. Det er en forbedring på 12 mio. tons i forhold til den seneste beregning fra Forbedringen skyldes blandt andet et forventet fald i dansk eleksport på grund af øget vandkraftkapacitet i Sverige og Norge, en udbygning af den vedvarende energi med havvindmøller og effekterne af CO 2 -kvoteloven, som ventes at føre til et fald i elproduktionen. Derudover er det forudsat, at Danmark modregner et udslip på ca. 4,5 mio. tons ved at købe CO 2 -kvoter og investering i CO 2 - begrænsende projekter i andre lande. Samlet set betyder det, at vi på det nuværende grundlag har en såkaldt klima-manko på mellem 8 og 13 mio. tons. De vigtigste kilder til udslip af drivhusgasser er energiproduk tion (63 %), transport (22 %) og landbrug (15 %). Klimaforandringernes betydning for den danske natur Klimaet i Danmark er blevet varmere. Forskerne forventer, at klimaet fremover generelt vil blive varmere, mere fugtigt og blæsende, med flere storme og perioder med meget nedbør. Temperaturen er i gennemsnit steget med 1 ºC, og nedbøren er steget med 110 mm siden Årene 1990 og 2000 var de varmeste, der nogensinde er registreret. Det ændrede klima vil blandt andet få betydning for landbruget. Afgrøderne vil ændre sig, landmanden får større udbytte, men det vil muligvis også øge forbruget af gødning, fordi mere nedbør giver større tab af næringsstoffer. Den øgede nedbør vil få betydning for den økologiske kvalitet i søer, vandløb og fjorde på grund af den øgede afvanding og udvaskning af næringsstoffer.

11 klimaforandringer Man forventer, at havvandets temperatur på de danske breddegrader vil stige 3-5 ºC og de danske have vil stige ca. 0,5 m inden år Årsagen er, at de arktiske iskapper smelter, og at vandet udvider sig, når temperaturen stiger. Havets stigning stiller krav til bedre beskyttelse af de danske kyster, så de kan modstå stormfloder og oversvømmelser. Den biologiske mangfoldighed vil også blive påvirket af klimaændringerne. Nogle arter vil uddø eller forsvinde fra Danmark, andre vil rykke mod nord, og nye vil komme til. Økosystemerne ved kysterne, som fx Vadehavet, kan blive alvorligt påvirket af havets stigning. Ændringerne får også betydning for skovene. En del træarter, som fx rødgran, foretrækker et klima, som er koldere, end det vi allerede har i Danmark i dag. Hyppigere storme stiller krav til skovdriften, som i stigende omfang må ændres til blandingsskov med flere træarter i forskellige aldre, der er mere robuste overfor stormfald CO 2 -ækvivalenter (mio. tons) Udviklingen i Danmarks udslip af drivhusgasser beregnet som CO 2 -ækvivalenter for kuldioxid, lattergas og metan samt de tre industrigasser HFC, PFC og SF Total Kuldioxid Lattergas Metan HFC er, PFC er, SF 6

12 Luftforurening påvirker følsom natur og Luftforureningen er faldet Indsatsen mod luftforurening i Danmark går mere end 30 år tilbage. Sundhedsrisikoen og skader på naturen er i denne periode blevet reduceret ved at begrænse udslippet af forurenende stoffer som svovldioxid, kvælstofoxider, kulbrinter, bly og partikler. Det har dog ikke løst alle problemer med luftforurening. Der er stadig direkte effekter på både menneskers sundhed og på naturen. Udslippet af svovldioxid er faldet med 93 % siden 1980 som følge af afgifter, afsvovlingsanlæg på store kraftværker og mindre svovl i de anvendte olieprodukter. Udslippet af kvælstofoxider er faldet ca. 32 % siden Udviklingen i Danmarks udslip af svovldioxid, kvælstofoxider og flygtige kulbrinter. Udslippet af disse stoffer er reguleret af et EU-direktiv, som sætter et loft over de danske udslip. Dette loft skal være overholdt fra Danmark overholder allerede nu loftet for svovldioxid, mens udslippet af kvælstofoxider og flygtige kulbrinter skal mindskes yderligere hhv. ca. 40 og 46 % Udslip (1.000 tons) Svovldioxid Kvælstofoxider Flygtige kulbrinter Det skyldes især tekniske forbedringer på kraft- og fjernvarmeværkerne og indførsel af katalysatorer på biler. Udslippet af flygtige kulbrinter er tilsvarende faldet med 35 %, hvilket især skyldes indførsel af katalysatorer på biler og mindre udslip i forbindelse med brugen af opløsningsmidler. Fra 2002 til 2003 steg udslippet af svovldioxid, kvælstofoxider og flygtige kulbrinter imidlertid igen. Årsagen er at energiproduktionen er vokset. Naturen påvirkes Udslippet af svovldioxid, kvælstofoxider og ammoniak bidrager dels til at forsure naturen, dels til eutrofiering (overgødskning) af mange naturområder, idet nedfald af kvælstof oxider

13 menneskers sundhed Luftforurening påvirker sundheden Kvælstofoxiderne har også direkte effekt på vores sundhed. De kan nedsætte lungefunktionen og modstandskraften mod lungeinfektioner. EU har fastsat en grænseværdi for kvælstofdioxid, som skal overholdes fra Den overskrides på nuværende tidspunkt af og til enkelte steder. På en af de mest trafikerede gader i København (Jagtvej) ligger niveauet permanent over grænseværdien. og ammoniak virker som gødning. Det samlede udslip af forsurende stoffer er faldet med ca. 40 % siden På europæisk plan er udslippet af forsurende stoffer ligeledes mindsket, og det har betydet et fald på ca. 70 % i nedfaldet af svovl i Danmark. Alt i alt betyder det, at problemet med forsuring af blandt andet skovområder stort set er løst. Gødningseffekten af nedfaldet af kvælstof fra luften betyder, at tålegrænsen er overskredet for næsten 70 % af de danske følsomme naturområder. Udslippet og nedfaldet af kvælstof er samlet set mindsket med ca. 20 % siden 1990, men det er langt fra tilstrækkeligt til at beskytte de følsomme naturområder. Udslip af små partikler har stor betydning for sundheden og er især et problem i byerne, hvor en stor del af partiklerne stammer fra vejtrafikken. En undersøgelse fra Danmarks Miljøundersøgelser viser, at også brændeovne i husholdninger udsender små partikler, og at de udgør næsten 50 % af den samlede mængde af partikler. Begrænsninger i udslippet af partikler har betydet, at mængden af partikler i luften i de større byer er næsten halveret inden for de seneste år, selv om trafikken er steget. Partikelforureningen har dog stadig en betydelig sundhedsskadelig effekt, og specielt de meget små partikler anses for farlige, fordi de kan trænge langt ned i lungerne og ud i blodbanen. Forureningen med partikler kontrolleres ved hjælp af grænseværdier, som er fastsat af EU. De nuværende niveau i de største danske byer er under, men dog tæt på, de fastsatte grænseværdier.

14 Udledningen Vandressourcen er mindre end vi troede I Danmark bruger vi næsten kun grundvand som drikkevand, vand til industrier og til markvanding. Og vi har tilstrækkeligt med vand. Den samlede vandindvinding er mindre end den udnyttelige vandressource, som er den mængde vand vi kan pumpe op samtidigt med, at vi tager hensyn til økosystemerne og til at kvaliteten af grundvandet ikke bliver forringet på grund af for kraftig indvinding. Den udnyttelige vandressource blev revurderet i Det viste sig, at den var ca. det halve af det, man hidtil havde regnet med. Desuden viste det sig, at der er store geografiske forskelle. Vandindvindingen er i dele af landet større end den mængde vand, der er til rådighed. Den samlede vandindvinding er faldet med ca. 40 % siden 1990, men de seneste år har både vandindvindingen og vandforbruget i husholdningerne været næsten konstant. Effekten af vandafgifter og kampagner for at spare på vandet har nu et niveau, så de ikke fører til yderligere fald i forbruget. Grundvandets kvalitet er påvirket Kvaliteten af det danske grundvand bliver påvirket på forskellig vis primært af nedsivning af nitrat og sprøjtemidler fra landbrugsjord, forurening med organiske miljøgifte fra fx forurenede grunde eller med metaller, som kan frigives fra jorden, når grundvandsstanden falder. Indenfor de seneste 5 år er der fundet sprøjtemidler i 26 % af vandværksboringerne, og i 6 % af boringerne var grænseværdien for drikkevand overskredet. I ca. 25 % af drikkevandsboringerne er der fundet nitrat, og i 1 % af boringerne overstiger koncentrationen den fastsatte grænseværdi. Sprøjtemidler er hovedårsagen til at myndighederne lukker drikkevandsboringer. Antallet af boringer, der må lukkes hvert år, er halveret siden Det skyldes især, at boringer i de mest problematiske områder allerede er lukket. En ny undersøgelse af befolkningens holdninger til rensning af drikkevand kontra beskyttelse af grundvandet viser, at danskerne er villige til at betale ekstra for at beskytte grundvandet, og at vi foretrækker at beskytte grundvandet fremfor at rense det.

15 af næringsstoffer til vandmiljøet er faldet Udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet er faldet Udledningerne af næringsstoffer til vandmiljøet er faldet markant siden slutningen af 1980 erne, hvor den første vandmiljøplan trådte i kraft. Målsætningen i Vandmiljøplan I var at mindske de samlede udledninger af kvælstof med 50 % og af fosfor med 80 %. Over 90 % af vores spildevand bliver renset meget effektivt. Udledningen af kvælstof med spildevandet er faldet ca. 74 %, mens det tilsvarende tal for fosfor er ca. 86 %. Målet i Vandmiljøplan I om at mindske udledningen af fosfor var opfyldt allerede midt i 1990 erne, men det har været mere vanskeligt at nå målet for kvælstof, hvor landbruget er den dominerende kilde. Derfor vedtog Folketinget i 1991 Handlingsplan for en bæredygtig udvikling i landbruget, og Vandmiljøplan II blev igangsat i Udvaskningen af kvælstof fra landbrugsarealerne er faldet med ca. 48 % fra 1989 til 2003, og målsætningen i vandmiljøplanerne må derfor betragtes som nået. Tilførslen af kvælstof og fosfor til fjorde og havområder varierer med nedbøren. Den er størst i våde år og lavere i mere tørre år. Når man korrigerer for forskelle i nedbør fra år til år er de danske tilførsler af kvælstof og fosfor fra land faldet hhv. ca. 43 % og 81 % fra 1989 til Den største kilde til tilførslen af kvælstof fra landbruget, mens landbrug, spildevand og spredt bebyggelse bidrager med nogenlunde lige store mængder fosfor Nettonedbør (mm/år) (mm/år) Udnyttelig ressource Vandindvinding, oppumpning 2000 (markvanding: tilladt vandmængde) Den udnyttelige vandressource er sammenlignet med vandindvindingen for år For landet som helhed er der tilstrækkeligt vand. Kortet viser imidlertid, at der er store geografiske forskelle i vandressourcens størrelse og behovet for vand. I hovedstadsområdet, på Fyn samt i Øst- og Vestjylland er vandindvindingen større end den vandressource, der er til rådighed

16 Miljøtilstanden i vandløb, søer Vandkvaliteten er blevet bedre Reduktionen i tilførslerne af næringsstoffer til vandmiljøet har betydet, at koncentrationen af kvælstof i vandløbene i gennemsnit er faldet med ca. 30 % siden 1989 og for fosfor med ca. 28 %. Der er tegn på, at søernes tilstand bliver bedre. Koncentrationen af fosfor er næsten halveret fra 1990 til 2003, og vandet i søerne er blevet mere klart. Men det har ikke været nok til at forbedre vandkvaliteten afgørende. Det skyldes hovedsageligt, at der stadig er for meget fosfor i søerne. Det stammer primært fra de eksisterende tilledninger eller bliver frigivet fra søbunden, hvor der er ophobet store mængder af fosfor. Det er blandt andet årsagen til, at Vandmiljøplan III indeholder mål, som sigter på også at mindske udledningen af fosfor fra landbruget. Faldet i udledningerne har betydet et fald i koncentrationen af kvælstof og fosfor i fjordene og i de åbne havområder. Derfor er mængden af alger i vandet faldet, og vandet er blevet mere klart. På trods af disse positive tendenser er iltforholdene endnu ikke blevet bedre. Iltsvindet i 2002 var det værste nogensinde. Man skal helt tilbage til 1996/1997, som var år med meget lille nedbør og dermed lille udvaskning af næringsstoffer, for at finde perioder med begrænset iltsvind i de åbne havområder. Miljøfremmede stoffer bekymrer Vandløb og søer tilføres sprøjtemidler fra landbruget, gartneri og skovbrug. Der er fastsat grænseværdier for en række pesticider i vandløbene. I 2003 var grænseværdierne overskredet i ca. 10 % af de prøver, hvor der blev fundet pesticider. Der kommer også en række miljøfremmede stoffer ud i vores vandløb og søer med spildevand og udledninger fra spredt bebyggelse. Det drejer sig fx om hormoner og hormonforstyrrende stoffer, som mistænkes for at påvirke reproduktionssystemet hos fisk. I situationer, hvor spildevandet er dårligt renset, forekommer østrogener i så høje koncentrationer, at de kan give effekter på fisk. De giftstoffer, som findes i skibsmalinger, fx tributyltin (TBT), spredes og frigives blandt andet når havne og sejlrender bliver uddybet, og det opgravede materiale, som kan indeholde store mængder af miljøfremmede stoffer herunder TBT, bliver flyttet til andre lokaliteter. De giftige stoffer ophobes i muslinger og i sediment i de indre farvande i koncentrationer, som udgør en væsentlig risiko for langtidseffekter i økosystemerne. I 2003 havde fem undersøgte arter af havsnegle udbredte reproduktionsforstyrrelser. Brugen af TBT blev udfaset fra 2003.

17 Iltkoncentration ved bunden i Kattegat (mg/l) Udviklingen i den gennemsnitlige koncentration af ilt ved havbunden i de åbne havområder for perioden juli til november Koncentrationen af ilt steg op gennem 1990 erne med de højeste værdier i Siden er den faldet til den laveste værdi i og fjorde er ikke god nok Målsætningerne er ikke opfyldt Amterne fastsætter målsætninger for vandkvalitet og biologisk tilstand for de enkelte vandområder, og vurderer hvert år, om målene er opfyldte. Den biologiske kvalitet i vandløbene er blevet bedre fra 1999 til 2003 og opfyldelsen af amternes målsætninger er ligeledes forbedret. I midten af 1990 erne var målene opfyldt i mindre end 40 % af vandløbene, mens de i 2003 var opfyldt i næsten 50 %. Opfyldelsen af målsætningerne for søerne er ikke forbedret tilsvarende. Her var målene opfyldt i ca. 34 % af søerne i 2003, hvilket stort set er uændret i forhold til tidligere år. Fremtidens indsats for et bedre vandmiljø Rammerne for regulering af vandmiljøet vil ændre sig i de kommende år, når EU s Vandrammedirektiv og Habitatdirektiv implementeres. Fokus bliver flyttet fra alene at tale om at begrænse udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet, til at vandområderne skal kunne opfylde konkrete miljø- og naturkvalitetsmål. Tilførslerne af næringsstoffer er naturligvis et meget vigtigt element i at nå disse mål, men der vil blive behov for at tage mere differentieret stilling til, hvordan målene skal nås for de enkelte vandområder. Kun et fåtal af de havområder og fjorde, der blev undersøgt i 2003, opfyldte amternes målsætninger. Årsagen var for det meste, at områderne fik tilført for mange næringsstoffer, men også forurening med miljøfremmede stoffer som TBT spiller en væsentlig rolle. I perioden fra 1989 til 2003 er graden af målopfyldelse ikke forbedret. Kun i tørre år som 1996 og 1997, hvor tilførslerne af næringsstoffer var lave, er der registreret væsentlige forbedringer. Det indikerer, at tilførslen af næringsstoffer skal mindskes yderligere, før forventningerne til et bedre vandmiljø kan indfries.

18 Naturen er under pres Naturbeskyttelse og bevarelse af den biologiske mangfoldighed Set i et hundredårigt perspektiv har vi gennemgribende ændret måden at anvende de danske landområder på. Det bebyggede areal er blevet udvidet, og vejnettet og det opdyrkede areal er øget. Det sidste er blandt andet sket ved hjælp af landindvindingsprojekter og afvanding og dræning af vådområder. Disse udvidelser er sket på bekostning af naturarealerne. Den danske strategi for beskyttelsen af naturen og den biologiske mangfoldighed er sammenfattet i Handlingsplan for biologisk mangfoldighed og naturbeskyttelse for Et af hovedpunkterne i den danske indsats for at beskytte naturen er at oprette danske nationalparker. Et andet væsentligt punkt er at beskytte de såkaldte Natura 2000 områder, hvor Danmark har en forpligtelse overfor EU til at sikre eller genoprette en gunstig bevaringsstatus. Danmark skal ligesom de øvrige EU lande leve op til FN s målsætning om at stoppe tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed inden år 2010 en meget konkret målsætning, som dog mangler at blive tolket og konkretiseret nationalt. En stor del af de arter, som Danmark har opført på den nationale rødliste over truede arter, er ikke omfattet af Natura Det er den almindelige natur heller ikke. Den kan til gengæld være omfattet af den såkaldte paragraf 3 beskyttelse, som beskytter ferske enge, moser, kær, heder, overdrev, strandenge, vandløb og søer. Natura 2000 Natura 2000 områderne består af EF-habitatområder, EF-fuglebeskyttelsesområder og de såkaldte Ramsar-områder, som er vådområder, der i følge Ramsarkonventionen skal beskyttes. De dækker tilsammen et areal på km 2, hvoraf ca. 30 % er på land og næsten 70 % på havet. Bestemmelserne for at beskytte Natura 2000 områderne vedrører kun arter og naturtyper af europæisk betydning. Udpegningen af internationale naturbeskyttelsesområder i Danmark omfatter fx vandløb med særlige vandplanter og de såkaldte lobeliesøer, som er kalk- og næringsfattige søer. Naturgenopretning og naturpleje er de direkte måder at øge naturindholdet i vandløb og søer, men det er nødvendigt at mindske påvirkningen for at få succes med dette. Omkring km 2 eller 12 % af det danske havareal er udpeget som habitatområde eller fuglebeskyttelsesområde. Udpegningen omfatter dels kystnære områder, dels rev i de åbne havområder. Bestemte arter af fugle, fisk og havpattedyr beskyttes derigennem, blandt andet sæler og marsvin.

19 Den lysåbne natur er truet De lysåbne naturtyper (ferske enge, moser, kær, heder, overdrev og strandenge) udgør 80 % af det danske naturareal, og ca. halvdelen af arealet ligger i Natura 2000 områderne. Det er især tilgroning og nedfald af kvælstof fra luften, som truer disse arealer. En stor del af de følsomme naturtyper modtager mere kvælstof, end de kan tåle. En analyse viser, at det vil koste ca. 500 mio. kr. pr. år at gennemføre en tilstrækkelig pleje af paragraf 3 arealerne, herunder at sikre en naturvenlig drift. Ca. 63 % af de truede danske planter hører til i de lysåbne naturtyper. Arealet med naturskov øges Den naturlige vegetation i Danmark er blandet løvskov, og mange af de oprindelige danske vilde dyr og planter er da også knyttet til løvskoven. Skovene har stor betydning for den biologiske mangfoldighed, og mere naturlige driftsformer og et varieret valg af træarter medvirker til at øge mangfoldigheden. Udviklingen i arealet af den såkaldte naturskov har derfor stor betydning for mangfoldigheden af danske plante- og dyrearter. Naturskov udgør nu ca. 10 % af det samlede skovareal. Omkring 20 % af de danske habitatområder er bevokset med skov. Nationalparkerne Et af de seneste initiativer på naturforvaltningsområdet er forslaget om at etablere nationalparker i Danmark. Der har tidligere været en vis tilbageholdenhed med at oprette nationalparker i Danmark. Begrundelsen har blandt andet været, at det kunne føre til at beskyttelsen af naturen uden for nationalparkerne blev nedprioriteret. Efter anbefalinger fra OECD i 1999 og Wilhjelm-udvalget i 2001 besluttede Regeringen at igangsætte syv pilotprojekter, som skal danne grundlag for en senere beslutning om at etablere danske nationalparker. Pilotprojekterne gennemføres i dialog med lokalbefolkningen, og det forventes at udviklingen primært baseres på frivillighed og lokal tilslutning. Planen er, at der på baggrund af arbejdet med pilotprojekterne skal fremsættes et lovforslag om oprettelse af nationalparker i 2006.

20 Miljøets tilstand påvirker vores helbred Andel af befolkningen i aldersgruppen år, som føler sig generet af forskellige typer støj, når de opholder sig i deres bolig. Støj kan resultere i forhøjet blodtryk og kan forværre hjertekarsygdomme. Over boliger er udsat for støj over den fastsatte grænseværdi, og heraf er ca stærkt belastede. Sammenligning af mænds sædkvalitet i fire europæiske byer. Danske mænd har af ukendte årsager den dårligste sædkvalitet og finske mænd den bedste. Miljøpåvirkninger og sundhed hænger sammen Det har længe været kendt, at påvirkninger fra miljøet kan betyde, at mennesker udvikler sygdomme eller får forværret en eksisterende sygdom. Forureningen er imidlertid faldet så meget, at miljøpåvirkningerne af sundheden ikke er så åbenlyse som tidligere. Effekterne kommer desuden ofte som en kombination af miljøpåvirkning og livsstilsfaktorer som rygning, kost og motionsvaner. Trafikstøj Nabostøj Støj fra installationer mv. Støj fra erhvervsvirksomhed % der føler sig generet af støj Mænd Kvinder Korrigeret koncentration (mio. sædceller pr. ml) Vi bliver alle påvirket af vores omgivelser. Påvirkningerne fra miljøet kan komme fra kemiske stoffer i luft, jord, vand og produkter, fra støj, fra UV-stråling fra solen og radon fra undergrunden. Sundhedsstyrelsen anslår, at ca. 10% af alle tilfælde af kræft skyldes miljøvirkninger. OECD skønner, at 2-6 % af alle sygdomme i Vesteuropa er miljørelaterede. Luftforurening og sundhed Luftforureningen, og specielt forureningen med partikler, er en af de alvorligste miljøpåvirkninger af sundheden. Den kan forværre symptomer hos personer med astma, aller giske luftvejssygdomme og hjertekarsygdomme. Partiklerne består af en kompleks blanding af kemiske stoffer og har forskellig størrelse. De mindste partikler indeholder typisk PAH er og metaller, og de bliver anset for at være de mest sundhedsskadelige. Der er påvist en direkte sammenhæng mellem dødeligheden i byområder og koncentrationen af fine partikler. I Danmark skønnes det, at partikelforurening hvert år er skyld i ca tilfælde af for tidlig død og over tilfælde af luftvejslidelser og hjertekarsygdomme Danmark Finland Skotland Sommer Vinter Frankrig En del af partikelforureningen kan mindskes ved at montere partikelfiltre på lastbiler. Ifølge Trafikministeriets skøn vil montering af partikelfiltre på biler kunne mindske antallet af for tidlige dødsfald med 450 pr. år. Der er indført en ordning, som giver økonomisk støtte til dette. Derudover er der i færdselsloven

21 åbnet mulighed for at etablere særlige zoner i byerne, hvor der er skærpede miljøkrav, fx krav om at lastbiler skal have partikelfiltre for at køre i området. En sådan ordning har været under planlægning i København, men har endnu ikke kunnet gennemføres. Hormonforstyrrende stoffer Der bliver anvendt ca forskellige kemiske stoffer i produkter i Danmark. Det er omkring 3 gange så mange som midt i 1990 erne. En del af de kemiske stoffer er spredt i miljøet og nedbrydes meget langsomt. Det gælder fx DDT og PCB er, som i dag kan måles i fx modermælk, selvom de blev forbudt for mange år siden. PCB er blev i visse sammenhænge erstattet af de såkaldte bromerede flammehæmmere. Disse stoffer kan nu måles i mennesker, og de har vist sig også at have sundhedsskadelige effekter. I 2004 indførte Danmark et forbrud mod to af de mest problematiske bromerede flammehæmmere, og nye EU regler vil fra 2006 begrænse brugen af yderligere to stoffer. Effekter af hormonforstyrrende stoffer har fået stor opmærksomhed de senere år. De hormonforstyrrende stoffer er fx visse phthalater, dioxiner, PCB er, DDT og visse former for medicin til mennesker og dyr. De hormonrelaterede sundhedseffekter er inden for de seneste år steget markant, og det kan ikke udelukkes, at de hormonforstyrrende stoffer bidrager til denne udvikling. Det drejer sig om brystkræft, prostatakræft, et stigende antal drengebørn, som er født med misdannede kønsorganer, samt det faktum at danske mænd har den dårligste sædkvalitet, der er målt i verden. Sædkvaliteten hos danske mænd er faldet med 50 % fra 1938 til Der er konstateret sammenhænge mellem forekomst af hormonforstyrrende stoffer i naturen og effekter på dyr, som er blevet bekræftet ved laboratorieundersøgelser. Det er muligvis de tilsvarende effekter, der viser sig hos mennesker. Nye undersøgelser af mennesker antyder, at de hormonrelaterede sundhedspåvirkninger finder sted allerede i fosterstadiet. Beskyttelse af sundheden Regeringen vedtog i 2003 strategien Miljø og sundhed hænger sammen. Den fokuserer på allergi og luftvejssygdomme, hormonforstyrrende effekter, samt helbredseffekter af støj. Den sigter på at mindske påvirkningen med farlige kemiske stoffer, mindske luftforurening og støj, samt at sikre rent drikkevand og fødevarer, som er fri for forurening. Den danske indsats understøttes af EU s strategi for miljø og sundhed.

22 Danmark Danmark sammenlignet med andre lande Danmark er kommet langt med at løse en række miljøproblemer, fx med at rense spildevandet, sætte filtre på skorstene og bruge færre giftige sprøjtemidler i landbruget. Men Danmark er samtidigt et af de lande i verden, der har det højeste forbrug af varer, ressourcer og energi, som belaster miljøet ikke kun i Danmark, men også uden for landets grænser. Målt pr. indbygger har Danmark et af verdens højeste udslip af drivhusgasser kun overgået af USA, Canada og de olieproducerende lande i Mellemøsten. Det skyldes, at vores energiproduktion hovedsageligt er baseret på olie, naturgas og kul. Dertil kommer, at vi har et relativt højt energiforbrug og eksporterer el. Det har betydning for vores muligheder for at nå Kyoto-målsætningen. På nuværende tidspunkt er Danmark et af de europæiske lande, der ser ud til at have sværest ved at nå sit mål. Men Danmark er også et af de lande, som har forpligtet sig til en stor reduktion. En sammenligning mellem de europæiske landes miljøforhold inden for 15 forskellige områder viser, at Danmark klarer sig bedre end gennemsnittet inden for fem ud af de 15 områder, og dårligere end gennemsnittet for seks områder. Danmark ligger samlet set under gennemsnittet i EU. Danskerne har et højt ressourceforbrug. Det kan aflæses af miljøindeks som det økologiske fodspor, hvor Danmark ligger niendesidst ud af 147 lande. Bedre klarer Danmark sig på Environmental Sustainability Index (ESI), et internationalt indeks for bæredygtig udvikling, hvor Danmark er nr. 26 ud af 146 lande. Det skyldes, at ESI udover miljøtilstand og ressourceforbrug også vægter hensyn til miljøregulering, vidensniveau og økonomisk velstand tre områder, hvor Danmark klarer sig relativt godt. Globalisering af miljøet Varer, ydelser og arbejdskraft udveksles i stigende omfang over landegrænserne. Verdenshandlen er steget med 270 % siden Den globale samhandel betyder, at påvirkningen af miljøet fra mange varer og industrier har global karakter. Varerne produceres et andet sted end der, hvor de forbruges. Det samme er tilfældet med påvirkningen af miljøet. En række miljøbelastende industrier findes stort set ikke mere i Danmark. Det gælder fx skibsværfter, garverier, papirmøller og gødningsfabrikker. Produktionen sker i stedet for i lande, hvor løn- og produktionsomkostningerne er lavere. Vi ved ikke, hvilke konsekvenser det har for miljøet og danskernes belastning af det globale miljø, for der findes ikke et samlet billede af den miljøbelastning, der følger med

23 og det globale miljø produktionen af varer til det danske marked. Vi ved dog, at varer, der er produceret i EU, er underlagt samme miljøregulering som den danske, mens varer fra udviklings- og lavtlønslande produceres under mindre strenge miljøkrav. Danmark i international sammenhæng Miljøpolitik er i dag i vidt omfang et internationalt anliggende. Efter FN s Verdensmøde om miljø og udvikling i Rio de Janeiro i 1992, som blev fulgt op af Johannesburg topmødet i 2002, vedtog det internationale samfund en række globale miljøkonventioner, fx om at beskytte biodiversiteten, mindske udslippet af drivhusgasser, samt en række konventioner på kemikalieområdet. Danmarks internationale profil på miljøområdet er dels et resultat af den aktive politik, som Danmark fører, dels en følge af at Danmark fremstår som et land, hvor høj velstand er kombineret med en effektiv miljøregulering. Danmarks rolle som forbillede er tydelig, når det handler om effektiv miljøregulering og udvikling og fremme af miljøteknologier som spildevandsrensning og vindmøller. Men medaljen har en bagside. Forbrugersamfundet med et højt forbrug af materielle goder giver et stort forbrug af energi og råstoffer, som fører til påvirkninger af miljøet uanset effektive miljøteknologier. Udviklingslandene ønsker økonomisk velstand. Udvikling og overførsel af miljøteknologier kan medvirke til at presset på miljø og ressourcer stiger til et uacceptabelt niveau. Formålet med den danske miljøbistand er at bidrage til, at udviklingslandene tilegner sig viden om miljøområdet, og integrerer miljøhensyn i den økonomiske udviklingsproces. Danmark hævede i 1994 sin miljøbistand fra 100 mio. kr. i starten af 1990 erne til knap 2 mia. kr. i Siden er miljøbistanden blevet reduceret til under det halve. EU-25 Norge Holland Danmark Sverige Tjekkiet Tyskland Italien Polen Tyrkiet Samlet ressourceforbrug, DMI (tons/indb.) 16,4 31,2 30,7 29,3 21,5 21,0 13,5 13,0 6,7 60, Dansk miljøbistand (mio. DKK) Miljøbistanden ydes til en række lande i Sydøstasien og i det sydlige Afrika. Derudover yder Danmark støtte til udviklingslandene gennem bidrag til eksempelvis FN s miljøprogram UNEP. Udviklingsbistanden kan desuden have et miljømæssigt sigte i visse lande. Miljøstøtten til Østeuropa er ved at ophøre efter udvidelsen af EU. Bistanden til de arktiske egne går primært til miljøprojekter i Grønland samt til overvågning af den grænseoverskridende forurening. Sammenlignet med andre lande har Danmark et af de højeste forbrug af ressourcer næsten det dobbelte af gennemsnittet for EU. Norges høje forbrug skyldes landets olieudvinding. DMI er Direct Material Input, som er vægten af de materialer vi udvinder i Danmark og vægten af de varer og materialer vi importerer. Arktiske egne Østeuropa Udviklingslande Globale miljøprogrammer Anden bilateral støtte

24 Hvordan står det til med miljøet? Det forsøger rapporten Natur og Miljø Påvirkninger og tilstand at besvare. Rapporten sammenfatter den eksisterende viden om centrale udviklingstendenser i miljøets og naturens tilstand i Danmark. Den beskriver også hvorledes udviklingen i miljøet hænger sammen med udviklingen i samfundet, og hvordan denne udvikling påvirker den menneskelige sundhed. Denne illustrerede sammenfatning viser de vigtigste tendenser og giver et overblik, som vi håber giver læserne inspiration til at gå videre og læse den samlede rapport. Danmarks Miljøundersøgelser ISBN:

Sammenfatning. Samfundets miljøpåvirkninger. Landbrug, skovbrug og fiskeri

Sammenfatning. Samfundets miljøpåvirkninger. Landbrug, skovbrug og fiskeri Sammenfatning 1 Samfundets miljøpåvirkninger Udviklingen i samfundet påvirker miljøets og naturens tilstand. Forandringer i befolkningens størrelse og alderssammensætning, i produktion og i forbrug er

Læs mere

Natur og Miljø 2005 Påvirkninger og tilstand

Natur og Miljø 2005 Påvirkninger og tilstand Natur og Miljø 2005 Påvirkninger og tilstand Faglig rapport fra DMU nr. 550 Danmarks Miljøundersøgelser [Tom side] Natur og Miljø 2005 Påvirkninger og tilstand Faglig rapport fra DMU nr. 550 Redaktion:

Læs mere

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre Checkliste til brug for stillingtagen til miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag Checklisten har til formål at foretage en hurtig vurdering af, hvorvidt et forslag har væsentlige

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM MILJØ REGERINGEN. Møde i Vækstforum den februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM MILJØ REGERINGEN. Møde i Vækstforum den februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM MILJØ Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM MILJØ Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Fakta om miljø Udviklingen på luftområdet For

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 26. FEBRUAR 2015 KLOKKEN 12.00

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 26. FEBRUAR 2015 KLOKKEN 12.00 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 26. FEBRUAR 2015 KLOKKEN 12.00 Årets miljøøkonomiske vismandsrapport har tre kapitler: Kapitel I indeholder en gennemgang af målopfyldelsen i forhold

Læs mere

Regeringen. Vandmiljøplan III 2004

Regeringen. Vandmiljøplan III 2004 Regeringen 1 Vandmiljøplan III 2004 2 Vandmiljøplan III, 2004 Udgivet af Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Tryk: Schultz Grafisk Lay-out: Page Leroy Cruce Fotos: Bert Wiklund,

Læs mere

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet Sammenfatning Svendsen, L.M., Bijl, L.v.b., Boutrup, S., Iversen, T.M., Ellermann, T., Hovmand, M.F., Bøgestrand, J., Grant, R., Hansen, J., Jensen, J.P., Stockmarr, J. & Laursen, K.D. (2000): Vandmiljø

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 18 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 18 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 18 Offentligt Miljøudvalget, Klima-, Energi- og Bygningsudvalget og Europaudvalget Klima-, Energi- og Bygningsudvalgets EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes

Læs mere

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer

4 visioner én natur: Landbrug. Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer 4 visioner én natur: Landbrug Wilhjelmkonferencen 18. november 2011 Niels Peter Nørring, direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer Disposition Landbrug og natur i dag udfordringer og muligheder

Læs mere

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference

Den nationale ramme for bæredygtig udvikling. Green Cities efterårskonference Den nationale ramme for bæredygtig udvikling Green Cities efterårskonference Claus Torp Vicedirktør,Miljøstyrelsen Tænk globalt handl lokalt Bæredygtig udvikling handler fortsat om at tænke globalt og

Læs mere

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik

Danmark er et dejligt land. en radikal naturpolitik Danmark er et dejligt land en radikal naturpolitik 2 Det Radikale Venstre, august 2004 Danmark er et dejligt land. Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed

Læs mere

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber!

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Specialkonsulent Heidi Buur Holbeck, Hvorfor skal I være vågne nu? Fordi forholdene for landbruget er ændret meget: Største natur- og miljøudfordringer:

Læs mere

Danmark er et dejligt land

Danmark er et dejligt land Danmark er et dejligt land En radikal handlingsplan for Danmarks natur Danmarks natur skal bevares og forbedres. Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal stoppes. Planter og dyr skal have bedre

Læs mere

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2%

1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde. 2. Mand. 3. Kan/vil ikke tage stilling 1 46.3% 2 52.4% 3 1.2% 1. Hvad er dit køn? 1. Kvinde 1 46.3% 2. Mand 2 52.4% 3. Kan/vil ikke tage stilling 3 1.2% 2. Hvilken aldersgruppe tilhører du? 1. 20 29 år 2. 30 39 år 3. 40 49 år 4. 50 59 år 1. 1 2. 2 3. 3 5. 60 6. Kan

Læs mere

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1

Endelave Havbrug. 26. januar 2014 1 Endelave Havbrug Hvem er jeg Beskrivelse af Havbrug og Kompensationsopdræt Tab af næringsstoffer (N2000 og VRD) Forstyrrelse af naturtyper og arter (N2000) Tab af medicin (VRD) Forstyrrelse af andre aktiviteter

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Landbruget i fremtiden. Torben Hansen Formand, Dansk Planteproduktion

Landbruget i fremtiden. Torben Hansen Formand, Dansk Planteproduktion Landbruget i fremtiden Torben Hansen Formand, Dansk Planteproduktion Udfordringer Konkurrenceevne Miljøregulering Klimadagsorden 2 Side Konkurrenceevne 3 Side Konkurrenceevnen under pres Konkurrenceevnen

Læs mere

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet fra forureningsbekæmpelse til beskyttelse af økosystemer Jens Brøgger Jensen By- og Landskabsstyrelsen Dansk Selskab for Marinbiologi 5. november

Læs mere

Kvælstof, iltsvind og havmiljø

Kvælstof, iltsvind og havmiljø Skanderborg, Februar 2014 Kvælstof, iltsvind og havmiljø Hvilken betydning har kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og havet omkring Danmark?, Indhold 1) Danmarks udledninger af kvælstof

Læs mere

Landbruget. Ikke som et problem, -Men som en del af løsningen. Landbrugets stemme

Landbruget. Ikke som et problem, -Men som en del af løsningen. Landbrugets stemme Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Spørgsmål 158 Offentligt Landbruget Ikke som et problem, -Men som en del af løsningen Det kommer til at knibe med bæredygtigheden i fremtiden!

Læs mere

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse Organisation for erhvervslivet December 2009 Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse AF KONSULENT CAMILLA DAMSØ PEDERSEN, CDP@DI.DK Der er et stort potentiale for at sænke verdens CO2-udslip

Læs mere

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument

Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Økologiens muligheder som natur- og miljøpolitisk instrument Hanne Bach, Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet Pia Frederiksen (Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet), Vibeke Langer (Det

Læs mere

Punktkildernes betydning for fosforforureningen

Punktkildernes betydning for fosforforureningen 6 Punktkildernes betydning for fosforforureningen af overfladevand Karin D. Laursen Brian Kronvang 6. Fosforudledninger fra punktkilder til vandmiljøet Udledningen af fosfor fra punktkilderne har ændret

Læs mere

Vandmiljø 2002. Tilførsler til vandmiljøet

Vandmiljø 2002. Tilførsler til vandmiljøet Vandmiljø 2002. Tilstand og udvikling faglig sammenfatning. Af Andersen, J.M. et al. ( 2002). Faglig rapport fra DMU nr. 423. Danmarks Miljøundersøgelser. Hele rapporten er tilgængelig i elektronisk format

Læs mere

Grøn Vækst baggrund og konsekvenser

Grøn Vækst baggrund og konsekvenser Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 303 Offentligt Grøn Vækst baggrund og konsekvenser 17.Januar 2011 Vagn Lundsteen, direktør Det hele startede med: EU s Vandrammedirektivet Trådte

Læs mere

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening

Bliv klimakommune. i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Bliv klimakommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening Det nytter at gøre noget lokalt. Du og din kommune kan gøre en positiv forskel for vores klima. Danmarks Naturfredningsforening kan hjælpe

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Grønne nationalregnskaber og det grønne BNP

Grønne nationalregnskaber og det grønne BNP Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 332 Offentligt Grønne nationalregnskaber og det grønne BNP Ole Gravgård Danmarks Statistik Det grønne nationalregnskab er på den internationale dagsorden Grøn økonomi

Læs mere

Miljømæssige og klimatiske krav til fremtidens landbrug

Miljømæssige og klimatiske krav til fremtidens landbrug . Miljømæssige og klimatiske krav til fremtidens landbrug Aarhus Universitet Det er svært at spå, især om fremtiden Forudsætninger: 1.Danmark forbliver i EU 2.Vandrammedirektivet fortsætter uændret 3.EU

Læs mere

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport

Pressemeddelelse. Miljøøkonomisk vismandsrapport Pressemeddelelse Miljøøkonomisk vismandsrapport Materialet er klausuleret til onsdag den 26. februar 2014 kl. 12 Vismændenes oplæg til mødet i Det Miljøøkonomiske Råd den 26. februar indeholder fem kapitler:

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Fakta om klima og energi

Læs mere

25 års jubilæum for Det store Bedrag

25 års jubilæum for Det store Bedrag 25 års jubilæum for Det store Bedrag Vagn Lundsteen, direktør, BL Hvad sagde Rehling i 1986? De kommunale rensningsanlæg, der ikke virker, må bringes i orden inden for seks måneder. Alle kommunale rensningsanlæg

Læs mere

Fremtidens landbrug som det centrale element i såvel fødevareproduktionen som naturen og miljøet

Fremtidens landbrug som det centrale element i såvel fødevareproduktionen som naturen og miljøet Fremtidens landbrug som det centrale element i såvel fødevareproduktionen som naturen og miljøet v/ Michael Brockenhuus-Schack Formand for landsudvalget for Planteproduktion H:\BBI\oplæg - talepunkter\mbs

Læs mere

RESULTATERNE AF DE SIDSTE ÅRTIERS VANDMILJØINDSATS I DANMARK. Kurt Nielsen

RESULTATERNE AF DE SIDSTE ÅRTIERS VANDMILJØINDSATS I DANMARK. Kurt Nielsen RESULTATERNE AF DE SIDSTE ÅRTIERS VANDMILJØINDSATS I DANMARK Kurt Nielsen Konst. direktør, Danmarks Miljøundersøgelser Prodekan for videnudveksling, Faculty of Science and Tecnology, Aarhus Universitet

Læs mere

Green Cities fælles mål, baggrund og midler

Green Cities fælles mål, baggrund og midler Green Cities fælles mål, baggrund og midler 30. marts 2012 På de følgende sider beskrives Green Cities fælles mål med tilhørende baggrund og midler. Vi er enige om, at der inden for en 3-årig periode skal

Læs mere

Opfølgningg på Klimaplanen

Opfølgningg på Klimaplanen 2013 Opfølgningg på Klimaplanen Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Marts 2013 Introduktion Næstved Kommune har i 2013 udarbejdet en ny CO 2 kortlægning over den geografiske kommune. Samtidig er

Læs mere

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget?

Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Er Klimakommissionens anbefalinger en vinder- eller taberstrategi for landbruget? Plantekongressen 2011, Direktør Claus Søgaard-Richter, 11. januar 2011 Baggrund: Rammen FN (IPCC) Danmark har forpligtet

Læs mere

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland

Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland Natura 2000 områder i Vanddistrikt II Sjælland I første planperiode, som løber fra 2009 til 2012, skal naturtilstanden af eksisterende naturtyper og arter sikres via en naturplan for de enkelte områder.

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020.

Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020. Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020. mere natur, nye investeringer i klima og energi 1 mia. kr. frem mod 2020 Det Danmark, vi leverer videre til vores børn, skal

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. Fredericia Kommune. Som virksomhed

Grønt Regnskab 2012. Fredericia Kommune. Som virksomhed Grønt Regnskab 212 Fredericia Kommune Som virksomhed Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Elforbrug... 4 Varmeforbrug... 6 Transport... 7 Klima... 8 Vandforbrug... 1 Forbrug af sprøjtemidler... 11 Indledning

Læs mere

Miljøvurdering af Program for Regionalfonden, Miljøvurderingsrapport

Miljøvurdering af Program for Regionalfonden, Miljøvurderingsrapport Erhvervs og Byggestyrelsen Miljøvurdering af Program for Regionalfonden, 27 213 Miljøvurderingsrapport Januar 27 Erhvervs og Byggestyrelsen Miljøvurdering af Program for Regionalfonden, 27 213 Miljøvurderingsrapport

Læs mere

Nordfyns Kommune Strukturplan for renseanlæg NOTAT. Vurdering af recipientkvalitet

Nordfyns Kommune Strukturplan for renseanlæg NOTAT. Vurdering af recipientkvalitet Nordfyns Kommune Strukturplan for renseanlæg NOTAT Til Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Driftsafdelingen Rådhuspladsen 2 5450 Otterup Fra Kristina Møberg Hansen Sag 155.07.011 Dato 17. januar 2008 Projektleder

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind

MILJØBIBLIOTEKET Iltsvind 112 MILJØBIBLIOTEKET 113 7 Målrettet indsats nødvendig Det er klart, at de gentagne iltsvind i de danske farvande forringer livet i havet og ødelægger store naturværdier. Der skal færre næringsstoffer

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Sammenfatning og miljøindikatorer

Sammenfatning og miljøindikatorer Sammenfatning og miljøindikatorer 8 Sammenfatning Miljøtemaer Miljøordbog bagest i bogen Overblik frem for detalje Mere information Aktiv læserdeltagelse I denne bog præsenteres en række overordnede miljøtemaer:

Læs mere

Arealanvendelse i Danmark. Finn Arler, Michael Søgaard Jørgensen, Daniel Gallard, Esben Munk Sørensen, Aalborg Universitet

Arealanvendelse i Danmark. Finn Arler, Michael Søgaard Jørgensen, Daniel Gallard, Esben Munk Sørensen, Aalborg Universitet Arealanvendelse i Danmark Finn Arler, Michael Søgaard Jørgensen, Daniel Gallard, Esben Munk Sørensen, Aalborg Universitet Rapportens disposition Indledning 1. Planlægningen af Danmarks areal historie og

Læs mere

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november

Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab. v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab v/lars Hvidtfeldt Torsdag d. 21. november Forventninger til efterspørgslen i 2050 Befolkning 9,1 mia. Årlig kornproduktion 3 mia. t Årlig kødproduktion 470 mio.

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Klimaændringer har altid været en del af jordens naturlige udvikling, men nu er klimaændringer ikke længere udelukkende naturlige, men derimod i høj

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø

FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø FAKTAARK: Miljøafgrøder næste skridt mod et godt vandmiljø Danmarks miljømålsætninger for et godt vandmiljø i 2015 Danmark skal have et godt vandmiljø fjorde og hav rig på natur, planter og fisk. Det er

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Vandforbrug Vandmængder Vandforsyning og vandtab Vandkvalitet November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab Forbrug af drikkevand Københavnernes

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE OG GASRESSOURCER mb/d 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non conventional oil Crude

Læs mere

Vand, miljø, klima, natur

Vand, miljø, klima, natur Kampen om EU-støtten rækker pengene i Landdistriktsprogrammet? Christiansborg, den 15. december 216 Vand, miljø, klima, natur hvad er det fremtidige behov for støtte? Landbrugsfaglig medarbejder Mio. kr.

Læs mere

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Læs mere

Naturovervågning hvorfor og hvordan?

Naturovervågning hvorfor og hvordan? 1 Naturovervågning hvorfor og hvordan? Temadag, Naturhistorisk Museum, Århus, 2. marts 2013 Danmarks Naturfredningsforening Vicedirektør Michael Leth Jess, mlj@dn.dk 2 3 Christina: Et bud - De skal roses

Læs mere

[ 18 ] 1.2 Menneskelige påvirkninger

[ 18 ] 1.2 Menneskelige påvirkninger Figur 1.1.3 Internationale naturbeskyttelsesområder omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet, EF- Habitatdirektivet og Ramsarkonventionen. Alle tre aftaler indeholder bestemmelser om beskyttelse og bevarelse

Læs mere

HAV- OG FISKERIBIOLOGI

HAV- OG FISKERIBIOLOGI HAV- OG FISKERIBIOLOGI Siz Madsen KOLOFON HAV- OG FISKERIBIOLOGI 1. udgave 2008 ISBN 87-90749-08-1 UDGIVER Fiskericirklen COPYRIGHT Fiskericirklen FORFATTER Biolog Siz Madsen Født 1967. Har arbejdet med

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 213 Offentligt Notat J.nr. MST-600-00008 Ref. Miljøministerens besvarelse af spørgsmål K og L stillet af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg Spørgsmål

Læs mere

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3.

Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 162 Offentligt Talepapir til klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål Y til Miljø- og Planlægningsudvalget om CO2-udledninger Den 3.

Læs mere

De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed. Gyrite Brandt GB Consult

De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed. Gyrite Brandt GB Consult De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed Gyrite Brandt GB Consult Hovedsynspunkter (1) Grundvandet skal beskyttes der hvor det dannes, og der hvor det hentes op. Boringsnære

Læs mere

Næringsstoffer i vandløb

Næringsstoffer i vandløb Næringsstoffer i vandløb Jens Bøgestrand, DCE AARHUS Datagrundlag Ca. 150 målestationer / lokaliteter 1989 2013, dog med en vis udskiftning. Kun fulde tidsserier analyseres for udvikling. 12-26 årlige

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

Nuværende regulering af dansk landbrug har spillet fallit

Nuværende regulering af dansk landbrug har spillet fallit Det Miljøøkonomiske Råd i 2012: Nuværende regulering af dansk landbrug har spillet fallit Det Miljøøkonomiske Råd skrev blandt andet følgende om reguleringen af landbruget i deres rapport fra marts 2012:

Læs mere

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Lokalplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer,

Læs mere

Analysen er udarbejdet af fremtidsforsker, Ph.d. Jesper Bo Jensen og fremtidsforsker cand.scient.pol. Marianne Levinsen

Analysen er udarbejdet af fremtidsforsker, Ph.d. Jesper Bo Jensen og fremtidsforsker cand.scient.pol. Marianne Levinsen Center for fremtidsforskning: Produktionen kan øges 30 pct. eksporten kan stige 42 mia. kr. og 30.000 flere kan få sig et job En scenarieanalyse af potentialet for produktion i dansk landbrug blev i 2012

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Luft(-forurening) Færre partikler fra trafikken Kvælstofdioxid Baggrund for data om luftforurening November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab

Læs mere

Biologiske vandløbsundersøgelser

Biologiske vandløbsundersøgelser Biologiske vandløbsundersøgelser Et redskab til at målrette indsatsen over for forringet vandløbskvalitet Eva Marcus EMAR@orbicon.dk Christian Ammitsøe CHA@vandcenter.dk Præmisser Vandplanen (vandområdeplanen)

Læs mere

Screening for forslag til: Tillæg nr 2 til Frederikshavn Kommunes Spildevandsplan 2012-2016 Golfparken II. (NATUR) Nej

Screening for forslag til: Tillæg nr 2 til Frederikshavn Kommunes Spildevandsplan 2012-2016 Golfparken II. (NATUR) Nej Bilag Skema til miljøscreening Miljøscreeningen skal præcisere, om der er brug for en nærmere vurdering af miljøkonsekvenserne. Hvis der svares ja til ét af de to indledende spørgsmål, skal planen miljøvurderes.

Læs mere

Elbiler: Miljø- og klimagevinster. Kåre Press-Kristensen Seniorrådgiver, luftkvalitet Det Økologiske Råd (+45)

Elbiler: Miljø- og klimagevinster. Kåre Press-Kristensen Seniorrådgiver, luftkvalitet Det Økologiske Råd (+45) Elbiler: Miljø- og klimagevinster Kåre Press-Kristensen Seniorrådgiver, luftkvalitet Det Økologiske Råd (+45) 22 81 10 27 karp@env.dtu.dk LUFTFORURENING 1) Gassen kvælstofdioxid (NO 2 ). - Primært fra

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER

UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER UNDGÅ UNØDVENDIGE KEMIKALIER I DIN HVERDAG STOF TIL EFTERTANKE FAKTA OM HORMONFORSTYRRENDE STOFFER Vi ved stadig kun lidt om, i hvilket omfang de hormonforstyrrende stoffer i vores omgivelser kan påvirke

Læs mere

Fakta og baggrund: Vedligeholdelse af gaslageret i Lille Torup

Fakta og baggrund: Vedligeholdelse af gaslageret i Lille Torup Fakta og baggrund: Vedligeholdelse af gaslageret i Lille Torup Hvorfor er projektet nødvendigt? Gaslageret i Lille Torup blev etableret i 1980 erne og har nu en alder, der gør, at nogle væsentlige anlægsdele,

Læs mere

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Status for CO2udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Miljøudvalget 19.09.2011 Sag nr. 68, bilag 1 1. Ændring af CO2 udledning for 2007 Udgangspunktet for Gladsaxe Kommunes målsætning om et 25 % reduktion

Læs mere

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet

Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet Muligheder for finansiering af Vandrammedirektiv tiltag via Landdistriktsprogrammet 07-13 Støttemuligheder indenfor de 3 akser: Akse 1: Forbedring af landbrugets og skovbrugets konkurrenceevne Akse 2:

Læs mere

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø

Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Fremtidens landbrug i Odder Kommune i balance med natur og miljø Danmarks Naturfredningsforenings bud på et landbrug der tilgodeser miljø, natur, landskab og klima/energi Indlæg v. Lars Vilhelm Hansen

Læs mere

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler

vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler vejen mod et dansk energisystem uden fossile brændsler mb/d UDFORDRING: STORT PRES PÅ OLIE- OG GASRESSOURCER 120 100 80 60 40 20 0 1990 2000 2010 2020 2030 Natural gas liquids Non-conventional oil Crude

Læs mere

Byens Grønne Regnskab 2012

Byens Grønne Regnskab 2012 Byens Grønne Regnskab 2012 Byens grønne regnskab 2012 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang et grønt regnskab for kommunen som geografisk område, kaldet Byens grønne regnskab.

Læs mere

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition Spildevandsindsatsen i vandplanerne Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen Disposition 1. Grundlag for fastlæggelse af spildevandsindsatsen 2. Vandplanernes krav til spildevandsrensning 3. Nye udpegninger 4.

Læs mere

Udkast til tale af miljøminister Connie Hedegaard på Plantekongres 2007 i Herning den 9. januar 2007.

Udkast til tale af miljøminister Connie Hedegaard på Plantekongres 2007 i Herning den 9. januar 2007. Udkast til tale af miljøminister Connie Hedegaard på Plantekongres 2007 i Herning den 9. januar 2007. 1 Det talte ord gælder Den acceptable tærskel for landbrugets miljøpåvirkning? Den nye husdyrlov Tak

Læs mere

Klimaforandringer. Dansk og europæisk perspektiv. fremtidens vigtige ressource. med fokus på vand. Danmarks Miljøundersøgelser

Klimaforandringer. Dansk og europæisk perspektiv. fremtidens vigtige ressource. med fokus på vand. Danmarks Miljøundersøgelser Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 117 Offentligt Klimaforandringer Dansk og europæisk perspektiv med fokus på vand fremtidens vigtige ressource Forskningschef Kurt Nielsen Danmarks Miljøundersøgelser

Læs mere

Grundvand og drikkevand i Kalundborg Kommune

Grundvand og drikkevand i Kalundborg Kommune 1 Grundvand og drikkevand i Kalundborg Kommune Bente Villumsen Civilingeniør DN Forurening fra jordoverfladen siver med ned og truer vores drikkevand har vi vand nok fremover? Drikkevand 2 3 Verdens bedste

Læs mere

Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved:

Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved: Isefjord. Miljøcenter Roskilde opdeler Isefjord og Roskilde Fjord i to områder. Udover de to fjorde opdeles følgende mindre oplande ved: Sidinge Fjord Lammefjord Elverdamså Kornerup Å/Langvad Å Oplande

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 330 Offentligt

Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 330 Offentligt Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 330 Offentligt J.nr. M Den 27 juni 2005 Besvarelse af spørgsmål 1-10 vedr. rådsmøde nr. 2670 (miljøministre) den 24. juni 2005. Spørgsmål

Læs mere

Økonomi og Miljø 2012 Eirik S. Amundsen,

Økonomi og Miljø 2012 Eirik S. Amundsen, Økonomi og Miljø 2012 Eirik S. Amundsen, Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet/Det Miljøøkonomiske Råds formandskab Præsentation ved Miljøøkonomisk Seminar, Økonomisk Institut, 8. Marts 2012

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM STØTTE TIL GRØNNE VIRKSOMHEDER Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN

Læs mere

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult

Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Bæredygtighed produktion fødevarer og udryddelse af sult Professor Jørgen E. Olesen TATION 1 Mål 2: Udrydde sult, opnå fødevaresikkerhed, sikre bedre ernæring og et mere bæredygtigt landbrug 23: afslutte

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S

Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S university of copenhagen University of Copenhagen Ingen plads til hellige køer i klimapolitikken Sørensen, Peter Birch; Rosholm, Michael; Whitta-Jacobsen, Hans Jørgen; Amundsen, Eirik S Published in: Jord

Læs mere

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau)

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) CO 2 opgørelse 215 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) Indhold Indledning...1 Værktøjet har betastatus...1 Samlet CO2 udledning...2 Andel af vedvarende energi (VE)...2 Energi...3 Transport...4 Landbrug...6

Læs mere

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord.

Vi har kun en jord! Selvom det er svært at komme med et endegyldigt svar på jordens tilstand, er én ting sikkert: vi har kun én jord. Vi har kun en jord! De miljøproblemer, vi hører om i medierne, er ofte usynlige for det blotte øje. Vi kan ikke se hullet i ozonlaget, lugte de hormonforstyrrende stoffer i legetøjet, smage resterne af

Læs mere

NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis. Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990.

NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis. Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990. Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 200 Offentligt NOTAT 12. december 2008 J.nr. 070101/85001-0069 Ref. mis Side 1/5 Om tiltag til reduktion af klimagasudledningen siden 1990. Miljøstyrelsen

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere