Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Relaterede dokumenter
Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup.

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Hygiejne. Vasker hænder før måltider. Efter hvert toiletbesøg. Efter måltider ved behov. Når børnene kommer ind fra legepladsen.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Vuggestuens lærerplaner

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

Kostpolitik - En sund start på livet

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Børnehusets åbningstider: Mandag torsdag kl Fredag kl

Læreplaner. Vores mål :

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Børnecentret Høllevang kostpolitik

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

Pædagogiske læreplaner i børnehaven

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Velkommen til Legehuset

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Kost og sundhedspolitik

Pædagogisk læreplan

Sundheds- & kostpolitik for Herslev Flexinstitution

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Sundhedspolitik for Børnehaven Bredstrupsgade.

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Signe s Signe dagpleje

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

BØRNEGÅRDEN RUNDHØJ TLF

Den daglige pædagogiske praksis i Børneinstitutionen Frøgården Vuggestueafdelingen.

Mål- og indholdsbeskrivelse for Jels Skoles Fritidsordning

Vuggestuen og børnehaven Nøkkerosen. Politik for sund kost, bevægelse og udelæring. Kostpolitik:

Læreplan for vuggestuegruppen

Velkommen til Dagmargårdens fleksgrupper. Mariehønsene & Bamserne

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Alsidige personlig udvikling

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Lidt om os og dagligdagen.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Handleplaner for 2. årgang.

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej Thisted

4 blokke hver deres fokus

Daginstitutionen Ejbyvang


Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Privat institution. Profil

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Når I vælger Maria Mikkelsens børnehave

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Eventyrhusets læreplan og handleplaner

Læreplan for Selmers Børnehus

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Transkript:

Sundhedsvisioner for børn og unge 0 14 år i Mejrup. I Mejrup området vil vi arbejde for, at vore børn og unge oplever sundhed og trivsel som en naturlig del af deres dagligdag. Vi vil arbejde for en fælles forældre-, pædagog-, lærerholdning til et sundt børne- og ungdomsliv. Vi vil derfor i vores arbejde og samvær med børn og unge sætte fokus på flg. 4 temaer: Kost Bevægelse Natur Trivsel Revideret Maj 2013

Handleplan om kosten i Springfrøen Sunde madvaner: I dialog med forældre om at børnene har en sund og varieret madpakke med. Opsætte retningslinjer for hvad en madpakke kan indeholde og hvad den ikke må indeholde. Maddage med børnene, hvor vi tilbereder sundt og varieret mad, hvor børnene får kendskab til nyt spændende og sundt mad. Børnene medbringer hverdag drikkedunk med mælk eller vand samt 3 madpakker til formiddag, frokost og eftermiddag. Rammer og fællesskab omkring måltiderne: Alle er samlet på stuerne og spiser madpakker. At måltiderne indtages i rolige omgivelser. At give børnene tid og ro til at spise. Lære at holde bordskik - give børnene forståelse for at det er hyggeligt at spise. At børnene så vidt muligt er med til at forberede maden på maddagene. Opmærksomhed på god hygiejne i forhold til madlavning og spisning: Vasker hænder før og efter hvert måltid. Spiser pænt ( ikke fingrene i munden og andre steder). På maddage - lære dem om almen køkken hygiejne såsom hvis maden er tabt på gulvet bliver det smidt ud, grøntsager og kød holdes adskilt osv.

Bibringe barnet forståelse for kostens vigtighed og dens betydning for kroppen: Du bliver hvad du spiser - derfor fortælles om hvad der er sundt og usundt og om hvad kroppen har godt af. En bil skal have den rigtige benzin for at køre og kroppen skal have sund mad og drikke for at fungerer, så man kan hoppe og lege og have det rart. Vi kører emner om sundt og usund mad. Handleplan om bevægelse i Springfrøen Alle børn oplever en glæde ved bevægelse. Vi benytter vores hal i 20 timer/ugen. Børnene er i hallen både med deres stue, men også efter alder. Så der er mulighed for at lære af ældre børn. Men også være sammen med børn der er jævnbyrdige. Vi har redskaber, så der er mulighed for mange forskellige motoriske udfordringer. Der er planlagte aktiviteter og ikke planlagte aktiviteter, hvor børnene selv finder på hvilke redskaber og/eller hvilke lege de har lyst til. De voksne viser glæden ved bevægelse ved selv at være aktive, at være med i legen/aktiviteten. De voksne anerkender, opmuntre og støtter hvor det kan være svært. Understøttelse af barnets motoriske udvikling: Vi er opmærksomme på hvor børnene er henne i deres motoriske udvikling. Vi støtter og opmuntre hele tiden for at barnet skal udvikle selvværd. Laver aktiviteter der passer til børnenes alder og udvikling. De børn der har det ekstra svært motorisk får en hjælpende hånd, opmuntring og anerkendelse. Vi kontakter andre faggrupper hvis det er nødvendigt.

Udnytte lokalområdets mange muligheder for leg og bevægelse: Benytter/lejer hal i 20 timer/ugentligt. Går ture i lokalområdet og bruger skoven. Benytter de etablerede legepladser i bl.a. boligområderne, SFH 2, Mejruphus og Skovsneglen. Benytter fodboldbanerne. Samarbejder med SFH 2, samt MGU - gymnastik omkring hal og redskaber. Bibringe barnet forståelse for vigtigheden af bevægelse og dens betydning for kroppen: Gennem sange og sanglege lære kroppens sammensætning, navne på de forskellige kropsdele. Efter aktiviteter bliver vi sulten/tørstig. Vi bliver stærkere, dygtigere og mere udholdende. Vi bliver forpustet og kommer til at svede. Viser glæden ved motoriske udfoldelser. Handleplan om naturen og Springfrøen Børn skal lære naturen at kende med alle sanser og opleve den som kilde til leg, bevægelse, udfordring og viden: Ude hver dag, i al slags vejr. På ture i nærmiljøet, åen og skoven. Vi undersøger naturen, finder dyrearter, planter, sten etc. Som vi snakker om hjemme. Laver bål hele året rundt og mad på dette. Vi leger med vand og mudder. Vi har bøger om dyr og naturen som vi læser i, før og efter turen. Vi spiser madpakker og frugt ude, så ofte som muligt. Vi snitter i træ. Vi bruger spejderhytten. Vi har valgt beplantning så det stimulerer sanser og samtidig lærer vi børnene at passe på de nye planter. Planter solsikker, urter, grøntsager i vores højbede. Vi lærer børnene at passe på dyrene - eks. Mariehøns i en spand ( at huske at slippe dem fri). Vi snakker om de forskellige årstider, hvordan vi klæder os på om vinteren, når det regner etc.

Handleplan om trivsel i Springfrøen Fysiske rammer, der skal inspirere til forskellige aktiviteter at hverdagen planlægges, så den understøtter og stimulerer det enkelte barns udvikling: Legepladsen. Lokalområdet: skov, åen, boldbaner, øvrige legepladser, puderum, træ - og maleværkstedet, hallen, køkken/alrum. Vi understøtter med aldersopdelte grupper, kønsopdelte grupper. Legerelationer på tværs af stuerne. Aktiviteter ud fra børnenes udviklingstrin. Samvær og fællesskab med accept og anerkendelse af den enkelte tydelige nærværende og engagerede voksen: Være spørgende, interesserede voksne i børnehøjde. Se på børnene, lytte og vise forståelse og indlevelse i deres hverdag. God daglig kontakt med forældre. Sikre børnenes trivsel. Understøtte børnenes venskaber, også på tværs af stuerne. Vi er voksne der tør at sætte grænser og være synlige. Prioriterer tid til hyggestunder, til at læse, lege, spille og danse. Tage imod udfordringer - også fra børnene.