Natur og natur fænomener: Mål: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen.

Relaterede dokumenter
OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Mål og metoder for de 6 læreplanstemaer

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogiske læreplaner:

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Navn: Fødselsdato: Forældreunderskrift. Udfyldt Dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen: Udfyldt dato og børnelinjen:

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Signe s Signe dagpleje

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

KLAR TIL SKOLE! FØRSKOLEGRUPPEN BREMDAL SKOLE & SFO SKOLEPARATHEDSFOLDER

Læreplan for Selmers Børnehus

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

Pædagogiske læreplaner

Læreplan. Lystrup dagpleje

Den voksne går bagved

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne samt uge 6 i februar.

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej Bække Tlf.: hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Alsidige personlige kompetencer

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Tønder Distriktsskole -et bevidst valg med dit barn i centrum- Klar til skole! Vi glæder os til at se dig!

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Alsidige personlig udvikling

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Børneuniversets læreplan:

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Transkript:

LÆreplaner 2016: 1. Social kompetence: Lære sociale spilleregler. Indgå aktivt i fællesskaber. Kan samarbejde, hjælpe, vise omsorg og deltage i konfliktløsninger. Kunne etablere og fastholde relationer og venskaber. Bidrage med egne erfaringer og viden. At kunne sige fra og acceptere når andre siger fra overfor én. For at udvikle de sociale kompetencer er det vigtigt at barnet er trygt. Social udvikling er en lang proces, men i børnehavetiden bliver legen med de andre børn og måden hvorpå barnet bliver mødt, vigtig for børnenes udvikling af empati. Vi praktisere som udgangspunkt at alle kan være med i en leg. I praksis vil det sige at børnene ikke må sige nej til hinanden, og vi som voksne er parate til at guide børnene i deres forhandlinger om roller og deltagelse. Det er for os altid en vurdering ud fra barnets/børnegruppens behov. Børnene støttes i at danne venskaber med andre, store som små, lege med flere på en gang. Vi åbner blandt andet for at de kan få øje på de andre børn, ved at danne på tværs grupper, hvor man er sammen med alle børnene fra samme årgang, til en aktivitet og til leg. Børnene lærer hvordan man skal gebærde sig, for at andre kan lide at være sammen med én. Det gør vi ved at vi taler med børnene om sprogbrug, tage hensyn, hvordan man aflæser om kammeraterne kan lide det der sker, lytte til de andre, acceptere hinandens forskelligheder og tilsidesætte egne behov og ønsker om f.eks. legetøj. Vi arbejder med Red Barnets Fri for mobberi materiale. Vi bruger det til samlinger, hvor vi taler om venskaber, følelser og hvordan man kan hjælpe, når nogen er ked af det. Vi laver børnemassage, fordi den man rør, mobber man ikke. I børnehaven har vi legetøjsdag hver fredag, det har vi fordi vi synes at der kan være meget læring omkring at dele, låne ud, det skaber nogle nye sociale relationer, hvor børnene kan lege ud fra interesser.

Natur og natur fænomener: Børnene får erfaringer med og glæde ved at færdes i naturen. At barnet lærer at værne om og passe på naturen. At barnet får viden om de forskellige årstider, planter og dyr. At barnet tilegner sig viden om den fysiske omverden. Være nysgerrige, opleve og eksperimenterer. For at tilegne os viden om natur og natur fænomener: Vi deltager i Danmarks naturfredningsforenings skraldeuge. Vi taler med børnene om miljøet og at man skal passe på naturen. Vi sår og planter i foråret, både i vores dagligdag, og til bedsteforældredagen, hvor bedsterne kommer med en blomst til vores legeplads. Vi går i skoven en gang hver måned og ser årstidernes skiften. Vi taler med børnene om hvad der definerer årstiden, er det koldt/varmt, hvilke farver er der, hvilke kriblekrable dyr kan vi støde på. I skoven bruger vi vores Ipad, til at tilegne os viden om de ting vi finder. I nærområdet finder vi ting fra naturen, æbler, mirabellaer, brombær og hindbær. Vi bruger natur ting, visne blade, kviste enten som materialer i kreative aktiviteter eller som model til malerier. Vi følger årets naturfænomener leger med vand, mudder, sne, tager på bjerget og mærker vindens susen.

Sproglig udvikling: At kunne lege med sproget og lydene. Hjælpe børn til at udtrykke sig og kommunikere med andre. Udvikle børns ordforråd, og støtte dem i at forstå regler og begreber Barnet kan deltage i dialog og være lyttende. Udvikle nysgerrighed for skrift og skriftsproget. I hverdagen holder vi samling, hvor vi synger, rimer og leger med ordene. Børnene bruger også vores sangbog til at lege samling, hvor de synger for hinanden. Vi låner bøger på biblioteket. Vi læser både for hele stuen, mindre grupper og børnene har selv adgang til bøgerne, så de kan sidde selv med dem eller læsefortælle for hinanden. Vi øver os i at genfortælle historier vi har hørt og oplevelser vi har haft. Vi bruger bl.a. vores sommerferiebog, til at give det enkelte barn taletid for hele gruppen. Ved vores måltider samtaler vi med børnene om det der er vigtigt for dem, både små og store ting kan blive vendt, hvad er der i madpakken, hvad skal jeg i eftermiddag og hvad kunne jeg tænke mig at lave når jeg bliver stor. På stuerne har vi alfabetet og tallene hængende på væggen. Vi støtter børnene i deres interesse for bogstaverne og taler med dem om bogstavernes lyde. Vi øver os i at klappe stavelser. Vi leger med lydlig opmærksomhed ved at tale med børnene om f.eks. hvis jeg siger madkasse, og du ikke må sige mad, hvad er der så tilbage. Vi bruger dialogisk læsning/læseleg, hvor vi bruger gentagelser, fordybelse, konkretiserer og dramatiserer, vi leger lege og er kreative ud fra bogens handling. Det er vigtigt at børnene har de sproglige forudsætninger for at kunne udtrykke sig, og sige hvad de mener og dermed formå at blive forstået af både børn og voksne. Derfor har vi en særlig opmærksomhed, hvis vi har en bekymring over et barns sprog. Vi har TRAS (tidlig registrering af sprogligudvikling), vi kan sprogvurdere de 3 årige og femårige, vi har tilknyttet logopæd til at kunne coache os i håndtering af barnets sproglige udfordringer.

Alsidig personlig udvikling: Styrke børnene i at være kreative, energiske og robuste børn. At barnet kan udtrykke egne behov og respektere egne og andres grænser. At barnet har tro på egne ideer og kan følge dem. At barnet bliver set, hørt, forstået og anerkendt som en del af fællesskabet. Børnene skal lære at tackle de mange følelser der opstår. Vi vælger at planlægge og tilbyde mange forskelligartede tilbud, der bl.a. tager afsæt i barnets alder og udvikling. Vi sørger for at hvert barn bliver set, når det kommer i institutionen, vi hilser og har en lille snak med barnet. Vi holder samling hvor barnet får plads til at komme til orde, men også udfordres til at kunne vente på tur. Nogle børn skal støttes i at turde sige noget foran andre. Vi er opmærksomme på at det er vigtigt at være tydlige voksne som støtter og guider, så barnet føler sig trygt i alle sammenhænge. Det er vigtigt at man får lov til at bruge sine styrker, drage omsorg for de andre børn, ved f.eks. at give plaster på eller hjælpe de mindre i garderoben. For barnets egen selvforståelse, som et stort børnehave barn, er det vigtigt at vi udfordrer dem, til selvhjulpenhed, tage tøj af og på, dække bord, hælde vand op, holde orden på deres ting, gå på toilettet. Der skabes rum til børnenes legerelationer, så det enkelte barn kan få en positiv oplevelse, der styrker dets selvværd.

Krop og bevægelse: At barnet udvikler glæde ved at bruge kroppen aktivt til bevægelse og fysiske aktiviteter. Barnet lærer at være selvhjulpen. At barnet udvikler kropslig styrke og udholdenhed. At barnet lærer sin krop at kende og tager imod udfordringer, som barnet ikke kan før, men øve sig, så man til sidst kan. At barnet får kropsbevidsthed. I dagligdagen laver vi rytmik og sanglege inde som ude. Vi er ude hver dag på vores udfordrende legeplads, hvor der bl.a. er mulighed for at cykle, gynge, kælke, gå på line, klatre i træer, bygge huse med brædder, samt trille ned af bakken. Vi tager i skoven hver måned og bliver udfordret i ujævnt terræn. Vi har en årlig Rend og hop dag, som er en motionsdag med mange forskellige motoriske aktiviteter. I vores store alrum har vi mulighed for at danse på vores scene, hoppe ned på madras, bygge forhindringsbane, hoppe på hoppebolde, sjippe og rulle på rullebræt. På stuerne øver vi de finmotoriske sider, såsom tegne, klippe, lave perleplader, bygge og konstruere, lave puslespil, spille spil, farve kopitegninger og maler. Barnet skal blive bevidst om egne styrker og svagheder. Både brydekampe, hvordan passer jeg på mig selv og andre, men også når man kører løbecykel, kan jeg nå at standse. Hvor meget kraft skal der til når jeg kaster en bold. Rum, retning og styrke. Vi har en kostpolitik, hvor vi opfordre forældrene til at give barnet sund madpakke med. Vi bruger materialet fra rend og hop med Oliver, hvor der er øvelser for alle aldersgrupper til en alsidig motorisk udvikling. Det er vigtigt at børnene også lærer at sidde stille, det kræver stor kropsbevidsthed.

Vi har mulighed for at screene, alle de børn på fire år, hvor vi har en bekymring for deres motoriske udvikling. Vi har mulighed for at konsultere en fysioterapeut, hvis vi har brug for råd og vejledning.

Kulturelle udtryksformer og værdier: At barnet tilegner sig viden om vores kultur og bliver bevidst om at der findes andre kulturer. Vi ønsker at udvikle børnenes kulturelle viden, det være sig vores egen kulturarv, men være sig også børn fra andre lande kan have andre traditioner og normer. Jo flere varierede kulturelle udtryksformer børnene bliver præsenterede for, jo mere varierede bliver deres opfattelse af sig selv, andre og omgivelserne. Traditioner Her bor jeg Kirke Bibliotek Læse bøger Teater Musik, sanglege Udklædning Eventyr Lucia Kongehuset Fødselsdage Fejre højtider, påske, jul, Kunst: tegne og male Bedsteforældredag Ture Emner og temaer

Sommerferiebog Skilsmisser