Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015."

Transkript

1 Årshjul : Årshjulet er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de opsatte mål, fremgår bl.a. af Barnets bog, opslag på hjemmesiden, udstillingerne af børnenes forskellige produkter (lige fra fastelavnsris, tegninger, julegaver og meget mere som børnene har været med til at lave), informationstavlen, hvor der jævnligt bliver skrevet om dagens aktiviteter, billeder og arrangementer på hjemmesiden, ugeplaner mv. Mål og handling ift. læreplanen: Personlig alsidig udvikling at styrke den følelsesmæssige udvikling, herunder selvværd og selvtillid. at kunne genkende og sætte ord på egne og andres følelser. at kunne drage omsorg for andre. at være en del af fællesskabet. at udvikle selvstændighed. at udvikle samarbejdsevne at tage ansvar for egen handling. I hverdagen arbejdes der med at skabe tryghed og nærvær og der gives rum for, plads til og støtte omkring den personlige alsidige udvikling. Der holdes jævnligt Rundkreds, hvor der bliver arbejdet målrettet med emnet. Der arbejdes ud fra forskellige projekter året igennem, hvor der målrettet arbejdes med at styrke den alsidige udvikling, dog er projekterne: Mig og mine venner samt "Fri for mobberi" særligt rettet hertil. Den alsidige personlige udvikling foregår hele tiden, og understøttes af den pædagogiske retning der føres i Tangloppen. Personalet i Tangloppen er gode til på en positiv og anerkendende måde at støtte op omkring denne udvikling og har fokus på det enkelte barn i hverdage. Arbejdet med kufferten vedr. Fri for mobberi, har været en stor succes, som personalet gerne vil gentage. Børnene været gode til at snakke om det at mobbe og hvordan man skal være overfor hinanden. Kufferten har været anvendt i Rundkredsen, hvor der er blevet skabt et naturligt forum for at tale om følelser og børnene har været trygge ved det.

2 Under arbejdet med Mig og min krop, er børnene bl.a. blevet vejet, målt og der har i børnegruppen været dialog om, hvad det enkelte barn er god til. Børnene har været stolte og glade over projektet, dog var spørgsmålene omkring det man er god til, for abstrakt og bør omformuleres næste gang. Men i det store og hele et super godt projekt. Personalet er blevet bedre til at dele børnene op i mindre grupper og tage på ture ud af huset, hvilket for det første har givet det enkelte barn gode oplevelser. For det andet er måden hvorpå grupperne bliver sammensat på, tænkt anderledes tidligere tog man mest udgangspunkt i de børn der havde særlige behov, nu har man øje for alle børns behov. Der er arbejdet med mange forskellige ting i Rundkredsen, som relaterer sig til de opsatte mål, temaerne: Mig og mine venner og Mig og min krop har været inde over flere af målene. Arbejdet med Springlopperne har støtte op omkring målene ift. selvfølelse, fælles oplevelser og fællesskaber. Børnene vokser, når de bliver Springlopper, hvilket nu også markeres med et fint logo på børnenes garderober. Sociale kompetencer at udvikle samarbejdsevne. at kunne håndtere små konflikter, bl.a. ved hjælp af dialog. at tage hensyn til, respektere og aflæse andre. at skabe venskaber. I hverdagen støttes børnene i at løse forskellige konflikter, til at finde ud af de sociale spilleregler og hvordan man er sammen med andre mennesker. Der bliver holdt nøje øje med, om alle har nogle relationer til andre børn og der bliver handlet, så alle får muligheden for at finde en god ven. Der bliver skærmet, så børnene ikke bliver forstyrret i en god leg, der gøres nogle overvejelser over, hvem der er med på hvilke tur og med hvem og Rundkredsen anvendes til at snakke med børnene om forskellige problemstillinger. Der arbejdes ud fra forskellige projekter året igennem, hvor der målrettet arbejdes med den sociale udvikling, dog er projekterne: Mig og mine venner, "Fri for mobberi" og "Springlopperne" særligt rettet hertil. Arbejdet i at støtte og guide børnene i at udvikle deres sociale kompetencer, foregår hele tiden når børnene leger i børnehaven, når de er på ture, når der holdes Rundkreds og når de er på legepladsen. Personalet i Tangloppen har en anerkendende og positiv tilgang til arbejdet og er gode til at opsætte

3 overskuelige rammer og skabe gode legemiljøer. Personalet er gode til at vise vejen. Børnene øves i at løse konflikter, sætte grænser og sætte ord på. Personalet har i perioder oplevet det svært at find plads til at opdele og afskærme børnene fra hinanden i konfliktsituationer. Der er mange børn på lidt plads og dette er ikke hensigtsmæssig i forhold til børn med særlige behov. Selvom børnene leger, kan der opleves meget støj, hvilket udløser at der bliver tysset på børnene. Der er ikke plads til at børnene begejstres i legen. Der er arbejdet med mange forskellige ting, som relaterer til de opsatte mål, temaerne: Mig og mine venner, herunder Fri for mobberi, Mig og min krop, herunder motionsdagen, Indianer projektet mv. har været inde over flere af målene. Sproglig udvikling at understøtte det verbale sprog. at have opmærksomhed på kropssproget, opmærksomheden, ordforrådet og begreber. at udvikle nysgerrighed for skriftsproget. at skabe kendskab til tal. at eksperimentere med forskellige udtryksformer. at have fokus på alternative kommunikationsformer. I hverdagen bliver der nogle gange læst højt for børnene i Rundkredsen, hvor der anvendes Big Books. Læsningen kan også foregå dialogisk. Der synges, leges forskellige sanglege og der tales om forskellige emner, eksempelvis lege hvor begreber indgår. Der tales også om, hvilken dag det er i dag, hvilken dato det er og hvilken årstid det er. Denne kalender hænger fremme så børnene kan se både tal og bogstaver. I dagligdagen arbejdes der med forskellige elementer fra "Sprogpakken". Vi bruger skriftsproget i forbindelse med kalenderen, social stories mv. Der arbejdes ud fra forskellige projekter året igennem, hvor der målrettet arbejdes med at styrke den sproglige udvikling, dog er projekterne: Mig og mine venner, "Mig og min krop" og Springlopperne særligt rettet hertil. I Rundkredsen er der blevet sunget mange sange, leget lege, snakket om dagens dato og måned, læst big books, snakket og meget mere. Der har været arbejdet med dialogisk læsning i mindre grupper. På legepladsen er små-dyr blevet studeret og bøgerne været brugt flittigt til at finde viden om dem.

4 Det er blevet mere almindeligt, at der ligger bøger fremme og dette har resulteret i, at børnenes nysgerrighed for bøgerne er steget. De kan sidde i grupper og læse og snakke sammen om det de ser i bøgerne. Om eftermiddagen, er der mange børn der gerne vil læse sammen med de voksen inden lukketid. Springlopperne har fået deres egne Springloppemapper, hvor de øver sig på forskellige skolerelaterede opgaver. Børnene har mulighed for at anvende børnehavens Ipads om formiddagen og eftermiddagen, hvis de har lyst. På dem er der forskellige lærespil med bogstaver og tal. Krop og bevægelse. at udvikle balance og bevægelse, herunder rytme. at udvikle koordination. at udvikle grov- og finmotorikken. at udvikle sanserne: smage, dufte, lytte, føle. at have fokus på kropsbevidsthed. Der er ture ud af huset til skov, strand eller andre steder. Disse ture støtter helt naturligt op omkring den motoriske udvikling. Legepladsen er ligeledes et unikt og naturligt sted for børene at udfordre sig selv motorisk. Der er gynger, cykler, rutsjebane og meget mere. Sanglege og andre bevægelseslege i Rundkredsen, styrker ligeledes denne udvikling. I Miniloppen anvendes redskaber til at træne forskelligt. Det er endvidere en fast tradition, at børnehaven holder en årlig motionsdag. Der arbejdes ud fra forskellige projekter året igennem, hvor der målrettet arbejdes med at styrke den motoriske udvikling, dog er projekterne: Mig og min krop og Sjov med naturen særligt rettet hertil. Børnene i Tangloppen udfordrer dem selv helt naturligt i hverdagen, i forhold til krop og bevægelse, både grovmotorisk, finmotorisk og sansemæssigt. Vi har en rigtig god legeplads, som vi anvender hver dag uanset vejr og vind. Tusser, blyanter, sakse, puslespil, konstruktionslegetøj mv. er altid frit tilgængeligt for børnene. Der har tidligere været brugt forskellige motionsredskaber i Mini-loppen, dette er ikke mulighed for mere, da Familiestuens møblement i så fald skal flyttes rundt med.

5 I Tangloppen er der afholdt en årlig motionsdag, der er arbejdet med rytme og bevægelse i Rundkredsen, der er jævnligt ture til strand, skov, hoppepuden, Bunken, besøg hos andre institutioner, Bangsbo mv. Vores PAU elev har lavet et danse-projekt med en gruppe piger, hvilket både støttede op omkring den motoriske udvikling men også fællesskabet i gruppen. Finmotorisk er primærpædagogerne ansvarlige for at sætte aktiviteter i gang med egne børn det ville dog være ønskeligt at der var mere tid til dette og vil derfor være et fokuspunkt i det kommende årshjul. Vi vil være opmærksomme på, at det er forældrene der er ansvarlige for børnenes udvikling, vi hjælper og støtter op sammen med vores samarbejdspartnere. Det kan være vigtigt at gøre forældrene opmærksomme på, at de selv har et ansvar i denne henseende. Temaet Mig og min krop har været inde over flere af målene. Natur og naturfænomener at udfordret i læren om og arbejdet med dyr, planter, mv. at få indblik i årstidernes gang. at få respekt for natur og dyr. at udforske, eksperimentere og blive nysgerrig. Der arbejdes med natur i hverdagen både i Rundkredsen, hvor der tales om vejr og årstider, men også på ture ud af huset og på legepladsen. Der er i det hele taget i Tangloppen en helt naturlig og nysgerrig tilgang til arbejdet med naturen. Der arbejdes ud fra forskellige projekter året igennem, hvor der målrettet arbejdes med natur og naturfænomener, dog er projekterne: Sjov med naturen og "Mig og min krop" særligt rettet hertil. Temaet: Sjov med naturen, er i gang lige nu og derfor ikke tilendebragt. Der er planlagt en uge, hvor stranden er i fokus (uge 25). Selvom der ikke har været arbejdet direkte med temaet, har børnene alligevel været målene igennem i hverdagen og via spontane aktiviteter. Der er arbejdet med årstiderne og vejret i dag i Rundkredsen. På legepladsen, som der leges på i al slags vejr, finder børnene småkravl, som samles i spande og undersøges. Der har været mange tur ud i det blå til både skov, strand og andre steder, hvor naturen har været omdrejningspunktet.

6 Vores pædagogstuderende har lavet et Krabbe projekt med en gruppe børn. Krabberne er blevet undersøgt, tegnet og talt om. Vi har været alle målene omkring, men vil gerne gøre det bedre i det kommende årshjul. Kulturelle udtryksformer og værdier at udfordres i at skabe og eksperimentere via musik/sang, drama og værkstedsaktiviteter. at få kendskab til forskellige medier bl.a. Ipads. at få indblik i dansk kultur og traditioner. at arbejde ud fra æstetiske læreprocesser: indtryk, udtryk, aftryk. I hverdagen inspireres børnene til gode lege af de voksne, i Rundkredsen og af hinanden. Der synges sange og leges sanglege. Der er mulighed for at klippe, klistre, tegne og male. Dagligt anvendes Ipads som pædagogisk redskab ift. fordybelse, samarbejde mv. Der er i Tangloppen forskellige faste traditioner, som der snakkes om i Rundkredsen. Der bliver lavet julegaver, gækkebreve og fastelavnsris. Og vi lader fantasien få frit spil når vi hører fortællinger om bl.a. nissen. Der arbejdes ud fra forskellige projekter året igennem, hvor der målrettet arbejdes med kulturelle udtryksformer og værdier, dog er projektet: Barndommens gade 2014 særligt rettet hertil. Der er arbejdet med traditionerne: jul, påske og fastelavn. Der er bl.a. holdt fastelavnsfest med tøndeslagning og fortælling om, hvad fastelavn er for noget og vi har i børnehaven dekoreret et stort fælles fastelavnsris. I julemåneden har nissen traditionen tro, været på besøg hos børnene på skift. og børnene har lavet julegaver. Vi har holdt Haloweenfest, hvor vi spise mad med edderkopper, orme og blod. Vi har besøgt museet på Bangsbo, været med Rød stue i biografen, leget indianere og meget mere. Vores Ipads bliver brugt, men der er skabt en ny struktur omkring dem. Der anvendes høretelefoner pga. støj, hvilket har givet børnene bedre mulighed for fordybelse, når de anvender Ipadene. Vi skal i den kommende fremtid have kigget på det tekniske ift. at børnene ikke har mulighed for at slette spillene og hvordan vi får hentet nye spil. Ipadene bliver nu anvendt på stuen og der er derfor mere opsyn med dem. Vi har været alle målene omkring.

Årshjul Børnehaven Tangloppen. Fregatvej Frederikshavn.

Årshjul Børnehaven Tangloppen. Fregatvej Frederikshavn. Årshjul 2015-2016 Børnehaven Tangloppen Fregatvej 4 9900 Frederikshavn www.frederikshavnnord.frederikshavn.dk Telefon: 98438444 2 Baggrund for årshjulet: Årshjulet er en sammenskrivning af årsplanen og

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2013 2014.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2013 2014. Årshjul 2013 2014: Årshjulet 2013 2014 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de opsatte mål,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.: Lene & Franks dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St. 6670 Holsted Tlf.: 75393645 Lene Winther Petersen Frank René Petersen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Læreplan for Daginstitutionen Nørremarken

Læreplan for Daginstitutionen Nørremarken Læreplan for Daginstitutionen Nørremarken 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... side 3 Grundlæggende værdier... side 4 Læringssyn... side 5 Barnets alsidige personlige udvikling - mål... side 6 Barnets

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere