Eleverne arbejder med centrale begreber/problemstillinger inden for temaet medier.

Relaterede dokumenter
Årsplan for samfundsfag i 7.-8.klasse

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016

Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016

Fagårsplan 2011/12 Kongeskærskolen

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE /2014 -KENNETH HOLM

Årsplan for samfundsfag i 8.kl. på Herborg Friskole

Beskrivelse af forløb:

Fag Formål Indhold Undervisningsmetoder Slutmål. Link til undervisningsministeriet Fælles mål trinmål for historie

Undervisningsplan 1617

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse

Læseplan for faget samfundsfag

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag.

ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. B 2012/13

Undervisningsbeskrivelse

At aktivere elevernes forhåndsviden Åben diskussion minutter

Undervisningsbeskrivelse

formulere historiske problemstillinger og relatere disse til deres egen tid inddrag ny skriftlighed

Årsplan for samfundsfag i 9. klasse 2019/2020

UNDERVISNINGSPLAN FOR SAMFUNDSFAG 2013

Samfundsfag, niveau G

Årsplan Skoleåret 2013/14 Samfundsfag

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Samfundsfag Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Undervisningsbeskrivelse

Klassens egen grundlov O M

Årsplan i samfundsfag for 9. klasse

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS

aktiviteter De syv døddsynder LOCs tekster inddrages til at skabe et perspektiv til det moderne menneskes forhold til synd.

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Hvad er samfundsfag? Hvad er samfundsfag? Hvem er vi? Om selve forløbet. Problemstillinger. August. Side 1 af i alt 15 sider.

Undervisningsbeskrivelse, Samfundsfag C

UTOPIA VEJLEDNING, DANSK OM TEMAET

Årsplan Samfundsfag 8

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin Maj-Juni 2011 Institution Vejle Handelsgymnasium

Fag: Samfundsfag. Tema Hvad er samfundsfag? Uge 33. Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering

Undervisningsbeskrivelse

Ordstyrerens køreplan

Undervisningsbeskrivelse

Årsplan for Historie, Samfundsfag og Kristendom i 9. klasse 2017/2018

Moduloversigt for national identitet-forløb

Undervisningsbeskrivelse

Fagårsplan 10/11 Fag: Samfundsfag Klasse: 8.A Lærer: Henrik Stillits Fagområde/ emne Ind i samfundsfaget

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne

Skibet er ladet med rettigheder O M

Forløb: Regions- og kommunalvalget 21. november 2017

Undervisningsforløb: Fred og konflikt

Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Læseplan for faget samfundsfag

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsplan. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Oversigt over gennemførte undervisningsforløb.

Undervisningsbeskrivelse

Argumentation & demokrati

Samfundsfag Årsplan 15/16

Undervisningsbeskrivelse

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Samfundsfag-undervisningsplan Årsplan 2015 & 2016 Klassetrin: 9. klasse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsplan om velfærd uge 1 Dato: Læringsmål: Indhold og kilder: Aktiviteter: Forventet/normer

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse for: 1s hi

Undervisningsbeskrivelse

UNGKOLDING - LÆRERVEJLEDNING SEPTEMBER/OKTOBER 2017 LÆRERVEJLEDNING DANMARKS STØRSTE VALGMØDE FOR UNGE

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Lærervejledning. Slaget på Fælleden. En byvandring på industrialiseringens Nørrebro

KORRESPONDENTSKOLEN: LÆRINGSFASEN, EFTERÅR 2018

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

Barnets Bedste R D O MK A E T I

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Årsplan for Historie, Samfundsfag og Kristendom i 8. klasse 2017/2018

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse

Historieforløb om national identitet, nationalisme og revolutioner til musikfaglig studieretning. Gruppe: Anna, Naja, Jeppe, Kristian

Undervisningsforløb GRUNDLOVEN

Undervisningsbeskrivelse

Samfundsfag på Århus Friskole

Lærervejledning. Slaget på Fælleden. En byvandring på industrialiseringens Nørrebro

Undervisningsbeskrivelse

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger

Undervisningsbeskrivelse

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker klassetrin.

Eleverne skal opnå forudsætninger for udvikling af kritisk tænkning og et værdigrundlag, så de kan deltage kvalificeret og engageret i samfundet.

Projektarbejde vejledningspapir

Fag og temaer - GF1. Revideret Hans Reitzels Forlag Munksgaard

DAGENS PROGRAM REFLEKSIONSØVELSE FORMIDLINGSKURSUS GYMNASIEPRAKTIK + RULLENDE UNIVERSITET 2. SEPTEMBER 2014 METTE BRINCH THOMSEN

Transkript:

41-48 At eleverne: få en indsigt i hovedtrækkene af grundlovens bestemmelser om styreformen i Danmark, herunder magtens tredeling. får viden om hvilke mekanismer, der medvirker til dannelsen af de forskellige roller et samfund indeholder/skaber. får en indsigt i, hvordan de forskellige medier kan bidrage til en bestem syn på de normale, speciale og afvigerende socialgrupper, og enkelt individer der skiller sig ud fra normen. opnår kildekritisk syn. At eleverne: får en forståelse for, hvorfor medier har så stor magt og betydning for samfundets virke, og at eleverne er en del af dette. får en indsigt i de medier de benytter i deres hverdag, og at de kan mestre disse ved hjælp af en kritisk tilgang, når de bruger og agere med de forskellige medier. Eleverne arbejder med centrale begreber/problemstillinger inden for temaet medier. Mindmap i starten af forløbet hvor mange medier kender de, og hvad bruges de enkelte medier til? Mindmap i slutningen af forløbet har eleverne fået større indsigt og forståelse for mediebegrebet. Eleverne skal læse/diskutere om den fjerde statsmagt og de tre andre formelle statsmagter. Gruppearbejde om medier Fagbog til medieforløbet f.eks. Ind i samfundet Grundbog A 8-9. klasse Relevante tekster (uddrag) eleverne kan arbejde med ude i grupperne Klip fra TV2 News og TV- Avisen DR1 Eleverne skal gerne have adgang til pc i ugerne 43 48 plus 2. lektion i uge 41 Eleverne laver en mindmap om, hvad ved de egentlig ved om medier som begreb? (Gruppediskussion) Gruppearbejde med en stillet opgave, hvor hver gruppe skal fokusere på et bestemt medie, som de udfletter i forhold til de aspekter dette medie fordrer. Fremlæggelse af deres fokuspunkter i plenum Evaluering i plenum. Gentagelse af mindmap som i starten af forløbet.

Uge 41 1. lektion Intro af mig (jeg præsenterer mig selv, og det forløb elevene skal gennemgå og især målene - altså hvorfor skal jeg som elev beskæftige mig med mediebegrebet?) Eleverne laver en mindmap om hvad er medier? Elevernes mindmaps skrives på tavlen (smartboard) Eleverne/læreren stiller spørgsmål til mindmappen (begrebsafklaring) Eleverne skal læse om den fjerde statsmagt og de tre andre formelle statsmagter til næste gang. Uge 41 2. lektion Fjerde statsmagt og de tre formelle statsmagter (lektier fra sidste gang) Er der spørgsmål til teksten? Ellers vil jeg komme med nogle drille spørgsmål. Husk! pc er til arbejdet. Arbejdsspørgsmål (som jeg har forberedt) - som de arbejder med i grupper. Der opsamles i plenum (arbejdsspørgsmålene). Uge 43 3. lektion Presseetik og kildekritik (mediernes presseetik og kildekritik) Oplæg med et diasshow (jeg kommer med eksempler, som eleverne skal forholde sig til i plenum).

Spin i forhold til medier (hvad er spin?) diskussion i plenum (politikernes brug af spin). Uge 43 Uge 47 4. lektion 12. lektion Brug af medie kan være et tema, altså medie i hverdagen (kommunikation, oplevelse, videns tilegnelse og elevernes egen mediebrug i hverdagen). Eleverne skal forholde sig til mediet i hverdagen (temaet) Hvordan har et givet medie indflydelse på elevernes hverdag? Jeg vælger de forskellige medier, de kan vælge imellem. Jeg vælger nogle punkter, som opgaven skal indeholde. Jeg præciserer og konkretiserer, hvad jeg forventer af eleverne og opgavens sigte. Tidsangivelse: 9 (inkl. denne) lektioner til miniprojektet, hvor to lektioner går fra til fremlæggelse. Gruppedannelse på 3-4 elever pr. gruppe. Uge 48 13. lektion Jeg viser nogle klip fra Nyhederne på TV 2 og TV-avisen på DR1, hvor klippene er nyhedsaktuelle. Klippene diskuteres i forhold til nogle af de elementer eleverne har arbejdet med i miniprojektet (jeg er ordstyrer) Eleverne får nogle arbejdsspøgsmål som de arbejder med i grupper (ikke de samme som i miniprojektet)

Uge 48 14. lektion Eleverne arbejder videre med arbejdsspørgsmålene fra sidste lektion i ca. ½ lektion, hvor vi derefter samler op i plenum, hvor jeg skriver elevenes svar og refleksioner op på tavlen (Smartboard), som jeg gemmer til senere brug i deres videre forløb i samfundsfaget. Jeg siger tak for denne gang og håber, at mødet har været værdifuld for os alle. Rammer og overvejelser Eleverne skal gerne have adgang til pc`er til 2. lektion (uge 41) og fra og med 4. lektion og til med 12. lektion. Fremlæggelserne vises på smartboard. Max. 10 min pr. gruppe til fremlæggelsen. Det er ikke bare produktet, der er i fokus. Processen har også høj prioritet. Eleverne skal gerne diskutere og argumentere i deres gruppearbejde, hvilket samfundsfaget i den grad fordrer. Jeg har valgt, at medieforløbet skal relatere til elevernes livsverden, da jeg mener, at det derved får større relevans og meningssammenhæng for eleverne at arbejde med medier.

Mine overvejelser i forhold til Fælles Mål 2009 for samfundsfaget Fælles Mål 2009 Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag: Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Reflektere over mediernes rolle som selvstændige udtryk i den politiske proces Trinmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag: Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Give eksempler på brug af politisk retorik i den offentlige debat og forklare, hvordan politiske nyheder kan påvirke den politiske proces Trinmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag: Beherskelsen af faglige begreber Der fokuseres på, hvordan demokratiet udvikler sig på baggrund af det magtspil, der er et resultat af forskellige aktørers interesser og interessekonflikter. Som en del af undervisningen drøftes, hvordan brug af politisk retorik og spin spiller en rolle i den offentlige debat, samt hvordan politiske nyheder kan påvirke den politiske proces. Massemedierne og deres politiske rolle indgår som et vigtigt tema.