Seksuel opmærksomhed fra borgere. Guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Seksuel opmærksomhed fra borgere. Guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet"

Transkript

1 Seksuel opmærksomhed fra borgere Guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet

2 2 Kolofon Seksuel opmærksomhed fra borgere Guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet 1. udgave, 1. oplag, 2018 Forfatterne, COWI, Statens Institut for Folkesundhed, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø & NIRAS Guiden må frit kopieres i uddrag eller i sin helhed forudsat tydelig kildeangivelse med denne tekst: Fra Seksuel opmærksomhed fra borgere. Guide til håndtering af udfordringer i arbejdsmiljøet af M.B.D. Nielsen, S. Kjær, A.P. Folker, I.E.H. Madsen & P.T. Aldrich. Tekst: Maj Britt Dahl Nielsen, Susie Kjær, Anna Paldam Folker, Ida E.H. Madsen & Per Tybjerg Aldrich Layout. Lone Jensen Fotos: Hulegården, Tranehaven Rehabiliteringscenter, Struer Handicap & Psykiatri. FreeImages: Andyreis. Flickr: Socialdemokrator-MartinaHuber, UW-health, Bamble Kommune, CommandCare. Scanpix: Casper Christoffersen. Tryk: DYSTAN & ROSENBERG Guiden er et resultat af forsknings- og udviklingsprojektet Seksuel chikane i omsorgsarbejdet. Projektet gennemføres af COWI, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Statens Institut for Folkesundhed (SIF) og NIRAS i årene og støttes af Arbejdsmiljøforskningsfonden (projektnr ). Projektet følges af en gruppe med repræsentanter fra følgende organisationer og arbejdspladser: FOA, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Ergoterapeutforeningen, Socialpædagogernes Landsforbund, FTF, Akademikerne, Lederne, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Region Hovedstaden/Center for HR, Organisation og Ledelse.

3 3 indhold 4 Forord 5 Hvad er uønsket seksuel opmærksomhed? Definition af uønsket seksuel opmærksomhed og konkrete eksempler på episoder og dilemmaer, som kan belaste medarbejderne. 7 Kom godt i gang Øvelser til at bryde tabuet om seksuel opmærksomhed for at give et bedre overblik over udbredelsen og konsekvenserne på jeres arbejdsplads. 10 Brug retningslinjer som fælles fundament Gode råd til, hvordan seksuel opmærksomhed kan forebygges og håndteres gennem politikker og retningslinjer. Eksempler på arbejdspladser, der har arbejdet med politikker og retningslinjer. 18 Inddrag borgeren og pårørende Metoder til at inddrage borgere eller pårørende i forebyggelsen og håndteringen af seksuel opmærksomhed. Et konkret eksempel på en arbejdsplads, som har arbejdet med inddragelse. 24 Brug aktionslæring når I vil udvikle jeres egne løsninger Præsentation af en generel model for forebyggelse og udvikling. 26 Dilemmakort Dilemmakort til at åbne op for en fælles drøftelse på arbejdspladsen. 30 Seksualpolitik beboere Et eksempel på en seksualpolitik for borgerne.

4 4 Forord Denne guide er målrettet social- og sundhedsområdet. Formålet er at sætte fokus på seksuel opmærksomhed fra borgere. Og at give jer, som arbejdsplads, inspiration til at involvere både medarbejdere og ledere i en fælles indsats for at minimere belastninger som følge af seksuel opmærksomhed fra borgere. Det gør vi ved at sætte fokus på nogle af de typiske dilemmaer, som medarbejdere står over for, når de på den ene eller anden måde skal forholde sig til borgerens seksualitet. Vi har udarbejdet guiden på baggrund af forsknings- og udviklingsprojektet Seksuel chikane i omsorgsarbejdet, som er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden og gennemført i et samarbejde mellem COWI, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Statens Institut for Folkesundhed og NIRAS. De metoder og redskaber, der præsenteres i guiden, er udviklet i et tæt samarbejde med fem arbejdspladser: Hulegården (botilbud for borgere med funktionsnedsættelse, herunder udviklingshæmmede) Them-Bryrup Hjemmepleje Ergoterapien i Tranehaven Rehabiliteringscenter (center for forebyggelse og genoptræning) Funder Plejecenter Struer Handicap & Psykiatri Forskellige forudsætninger Arbejdspladserne i projektet har arbejdet ud fra meget forskellige forudsætninger: På nogle arbejdspladser har man typisk en meget tæt kontakt med borgeren over en lang periode, f.eks. på plejecentret og bostedet, mens man på genoptræningscentret har en mere kortvarig kontakt med borgere. Det afspejler sig i de metoder og eksempler, som præsenteres i denne guide. I projektet indgik de fire sidstnævnte arbejdspladser i et aktionslæringsforløb, mens Hulegården indgik som ekspertarbejdsplads. Hulegården har mange års erfaring med at arbejde med borgernes seksualitet, og Hulegårdens seksualvejledere yder rådgivning og hjælp til andre omsorgsarbejdspladser. Kort fortalt er aktionslæring en form for kompetenceudvikling, hvor medarbejdere og ledere udvælger nogle centrale problemer og efterfølgende udvikler og afprøver konkrete løsninger i praksis. Metoden er beskrevet på side 24. Er det ok at give et knus? Hvad gør jeg, hvis borgeren bliver opstemt i forbindelse med den personlige pleje? Hvordan forholder jeg mig til en borger, som altid fortæller mig, at jeg har pæne bryster? Hvordan siger man fra uden at ødelægge den gode relation? Skal jeg sige noget til mine kollegaer, selvom borgeren har en hjerneskade? Kunne jeg have undgået, at borgeren blev forelsket i mig?

5 5 Hvad er uønsket seksuel opmærksomhed? Denne guide sætter fokus på de dilemmaer, som medarbejderne står over for, når de på den ene eller anden måde konfronteres med en borgers seksualitet. Inden for arbejdsmiljøforskningen taler man ofte om uønsket seksuel opmærksomhed, når en medarbejder udsættes for krænkende adfærd fra f.eks. en kollega. Når det handler om en borger, er den seksuelle opmærksomhed rettet mod medarbejderen dog altid uønsket. Bevidst eller ubevidst? Denne guide handler om seksuel opmærksomhed fra en borger rettet mod en medarbejder, der er ansat til at tage sig af borgeren uanset om opmærksomheden forekommer som en enkeltstående hændelse eller gentagende episoder, eller om den er udtryk for ubevidst eller bevidst adfærd. Seksuel opmærksomhed fra en borger kan komme til udtryk på mange måder, f.eks. i form af forelsket adfærd, sjofle bemærkninger, fysiske tilnærmelser eller deciderede overgreb. Guiden handler også om seksuel adfærd, som er krænkende for en medarbejder, selv om adfærden og opmærksomheden ikke er rettet mod medarbejderen, som f.eks. når borgeren går rundt uden tøj på. Seksuel opmærksomhed kan være udtryk for en bevidst handling, men kan også være ubevidst, f.eks. når en borger med demens eller nedsat kognitiv funktion onanerer eller går rundt uden tøj på i det offentlige rum. I praksis kan det være svært at skelne mellem bevidste og ubevidste handlinger. Og uanset hvad, kan adfærden være en belastning for både medarbejdere, pårørende og andre patienter/borgere. Seksualitet er en naturlig del af livet En borgers seksualitet kan være forbundet med særlige udfordringer, fordi privatliv er begrænset, når borgeren bor på plejehjem, på bosted eller er indlagt i kortere eller længere tid. Alle har ret til en seksualitet, og mennesker med funktionsnedsættelse kan have specifikke fysiske eller kognitive problemstillinger, som gør, at de har behov for rådgivning og støtte i forhold til seksualitet. Seksualitet handler også om sensualitet, sanselighed, kontakt, varme og intimitet. Alle mennesker, unge som gamle, med eller uden en funktionsnedsættelse, har grundlæggende brug for kontakt, varme og intimitet. Hvordan behovene bedst kan opfyldes, varierer fra menneske til menneske og i forskellige livsfaser. At hjælpe mennesker, som har behov for støtte i relation til seksualitet, er en opgave, der inden for lovens rammer skal løses professionelt, etisk forsvarligt og med respekt for borgerens integritet og ret til selvbestemmelse. Læs mere i Socialstyrelsens publikation: Seksualitet på dagsordenen. En håndbog om professionel støtte til voksne med funktionsnedsættelse.

6 6 Belaster ofte medarbejderne Det er forskelligt fra person til person eller fra situation til situation, hvornår man føler sig krænket. Når en medarbejder udsættes for seksuel opmærksomhed, bebrejder han eller hun ofte sig selv, f.eks. for ikke at sige mere tydeligt fra eller være i stand til at forebygge episoden. I nogle tilfælde kan medarbejderen blive utryg, angst og overbelastet eller opleve, at han/hun ikke længere er i stand til at yde en god indsats til borgeren. Problemet ligger i forbindelse med patienten, fordi han bliver en uønsket patient eller en, man ikke har det samme forhold til som andre. Der kan ske en ændring, så man ikke længere er tryg ved ham eller glad for ham. (Medarbejder) Det er svært at opretholde den professionelle distance. Tæppet bliver revet væk under én i de situationer. (Medarbejder) Fakta om uønsket seksuel opmærksomhed Forskning indikerer, at uønsket seksuel opmærksomhed på arbejdspladsen kan påvirke medarbejderes mentale helbred negativt. Reaktionerne kan spænde fra irritation, ydmygelse og angst til depression og post traumatisk stresssyndrom. Derudover hænger uønsket seksuel opmærksomhed sammen med lavere produktivitet og jobtilfredshed, ligesom flere danske studier har påvist en sammenhæng med langtidssygefravær. Som kollega eller leder er det vigtigt at være opmærksom på, at reaktionen kan være forsinket. Nogle gange forstår man det ikke, når man står i det. Der går det først op for én, når man kører hjem, for nogle gange handler vi bare uden at tænke over det. Tit kommer reaktionerne først noget tid efter. (Medarbejder)

7 7 Kom godt i gang Omsorgsmedarbejdere er hyppigere udsat for seksuel opmærksomhed end andre faggrupper. Det kan skyldes, at medarbejderne ofte kommer meget tæt på den enkelte borger, både fysisk og psykisk. Hvis I er i tvivl om, hvorvidt I har en udfordring med seksuel opmærksomhed på jeres arbejdsplads, kan det være en god idé at kortlægge omfanget og konsekvenserne for medarbejderne. Som leder eller arbejdsmiljørepræsentant: Vær opmærksom på, at selv om det hyppigst er yngre kvinder, som udsættes for seksuel opmærksomhed, så kan alle blive udsat. Det er derfor en god ide at sikre sig, at det f.eks. ikke kun er de kvindelige medarbejdere, som spørges om deres oplevelser. De, der er gamle og garvede i faget, kan have tendens til at slå det hen og sige: Det er ikke noget, og de mener det ikke, men derfor kan det stadig være et problem for den 23-årige sygeplejerske, der står derinde for første gang og bliver klappet bagi. Nogle gange kan der være en tendens til, at man skal have hår på brystet. Det synes jeg ikke bare, man skal. (Medarbejder) Som kollega og leder: Vær opmærksom på, at seksualitet og seksuel opmærksomhed kan være et tabu. Der er mange grunde til, at en medarbejder vælger at holde sine oplevelser for sig selv, f.eks. fordi medarbejderen bebrejder sig selv, har skyldfølelse, eller fordi medarbejderen er bange for, at kollegaerne vil stemple borgeren eller ikke vil tage deres følelser alvorligt. Signalerede jeg selv noget? Lagde du selv op til det? Gjorde jeg noget havde jeg det forkerte tøj på? Tvivlen betyder, at man ikke fortæller det til kollegerne. (Medarbejder) Arbejdspladsvurdering (APV) I kan med fordel tage udgangspunkt i jeres arbejdspladsvurdering (APV). På den måde sikrer I, at seksuel opmærksomhed indgår systematisk i jeres arbejdsmiljøarbejde. Hvis medarbejdere vælger at holde deres oplevelser for sig selv, kan I komme til at undervurdere, hvor mange og hvor ofte medarbejdere bliver udsat. Det kan derfor være nødvendigt at gøre en ekstra indsats for at få medarbejdere til at dele deres oplevelser. Her følger to øvelser, som I kan bruge til at bryde tabuet med og få delt jeres oplevelser.

8 8 Øvelse 1 Skab åbenhed gennem dilemmakort Det kan være svært at tale om seksuel opmærksomhed. Det kan derfor være en god ide at tage udgangspunkt i nogle typiske hverdagsdilemmaer i stedet for at begynde med den enkeltes personlige oplevelser og følelser. Baseret på virkelige oplevelser har vi udarbejdet fire dilemmakort, som kan åbne op for en fælles drøftelse. Hvert kort beskriver et typisk hverdagsdilemma. Kortene findes på side 26. Formålet med øvelsen er at opnå fælles forståelse for hinandens oplevelser og behov for støtte fra kollegaer og ledelsen. Den gensidige forståelse kan øge den enkeltes viden om typiske reaktioner og handlemåder hos både kolleger og borgere og kan åbne op for nye måder at handle på både i forhold til hinanden og i forhold til borgerne. dilemma: Når god kemi bliver til forelskelse Sådan gør I 1. Medarbejderne inddeles i mindre grupper (maks. otte personer). 2. Hver gruppe modtager et dilemmakort, som beskriver en konkret situation. 3. I gruppen tager medarbejderne stilling til spørgsmål på kortet: Hvordan de i rollen som henholdsvis medarbejder, leder og kollega vil håndtere situationen. Det betyder, at medarbejderne ser dilemmaet fra flere forskellige vinkler. Du står for behandling/plejen af en borger. Behandlingen foregår over en længere periode, og der opbygges et tillidsforhold. I har en god kemi, og du yder en høj faglighed, som gør, at borgeren langsomt kommer i bedring/udvikler sig positivt. Efter et stykke tid begynder borgeren at komme med en del kommentarer dilemma: om, at du er rigtig sød og har meget kønne øjne, og du synes Når borgeren borgeren kigger meget intenst på dig. Du begynder at få en fornemmelse af, at borgeren har udviklet romantiske følelser for kommenterer dine bryster dig. dilemma: Når borgeren bliver En borger kommenterer dine bryster hver gang, du er hos ham. Han gør det kun, når I er alene, og hans kommentarer bliver Som medarbejder: opstemt i plejesituationen hyppigere og hyppigere og mere direkte seksuelt ladet, dilemma: selv om Hvordan tænker og føler du i situationen, og hvordan forholder du har forsøgt at tage noget neutralt tøj på. Du taler med dine du dig? Du skal hjælpe en borger i en intim situation (f.eks. ved kolleger at og fi nder ud af, at det kun sker ved dig. hjælpe borgeren i bad eller smøre vedkommende ind i creme). Da du selv mener, du er færdig, spørger borgeren, om du ikke Som kollega: nok vil fortsætte lidt endnu, for det er så dejligt. Som medarbejder: Din kollega fortæller dig om situationen, hvor hun har søgt at Hvordan tænker og føler du i situationen, og hvordan forholder undvige borgerens blik og slå borgerens bemærkninger Som hen du dig? medarbejder: med et smil. Din kollega ved ikke, hvad hun skal gøre og er bange for, at hun har gjort noget galt. Hvad siger du som Hvordan kollega tænker og føler du i situationen, og hvordan forholder til hende? du dig? Som kollega: Når borgeren gør fysiske tilnærmelser I modtager en borger med demens. Borgeren begynder hurtigt at komme med seksuelle ytringer, når han er alene med personalet. Andre gange gør han fysiske tilnærmelser, og ofte onanerer han, når medarbejderen kommer ind på hans stue/ værelse. Det er dog kun yngre medarbejdere, som udsættes for seksuelle ytringer/tilnærmelser. Du opsøges af den pågældende medarbejder. Hun er tydeligt meget oprørt og græder over, at det kun sker for hende, Som leder: Som kollega: Som og medarbejder: hvorfor? Hvad gør du som kollega? Du orienteres af den pågældende medarbejder om situationen. Din kollega fortæller dig om hendes oplevelse. Hun fortæller Du er netop startet på den pågældende arbejdsplads. Da Hvordan forholder du dig som leder? dig, at hun afviste borgerens ønske. Bagefter er hun kommet i du spørger en af dine kollegaer, svarer hun at du bare skal tvivl, om det nu også var det rigtige. Hun beder derfor Som din leder: ignorere det, da han ikke mener noget med det. Du kan dog vurdering af situationen. Hvad svarer du som kollega? mærke, at det begynder at gå dig på, og dine afvisninger over Du opsøges af den pågældende medarbejder. Hun er tydeligt for borgeren hjælper ikke. Hvad gør du? meget oprørt og græder. Hun føler, at det er svært yde en god faglig kvalitet i behandlingen. Hvad gør du som leder? Som leder: Som kollega: Medarbejderen opsøger dig og beder om din vurdering. Hvordan forholder du dig som leder? I drøfter borgerens tilnærmelser i frokostpausen, hvor en af de nye medarbejdere giver udtryk for, at hun ikke ved, hvordan hun skal håndtere borgeren. Hvad gør I som kolleger? Som leder: Du bliver tilfældigt opmærksom på situationen, da du overhører to medarbejdere drøfte borgerens tilnærmelser. Hvordan reagerer du som leder?

9 9 Øvelse 2 Del jeres oplevelser med hinanden Ved at dele jeres oplevelser med seksuel opmærksomhed med hinanden kan I få et overblik over udbredelsen på jeres arbejdsplads. Samtidigt giver det mulighed for at lære af hinanden og få en fælles forståelse. Medarbejdere kan have meget forskellige tærskler for, hvornår en adfærd opleves som krænkende, ligesom man kan have meget forskellige måder at reagere på. Det er vigtigt at anerkende, at alle har forskellige grænser, og at grænserne altid skal respekteres. Vær derfor opmærksomme på, hvordan I reagerer, hvis en kollega deler en oplevelse med jer. Det er kompliceret at få sat ord på de her ting, for vi kan nogle gange fejlagtigt vende det indad hvorfor kan jeg ikke klare det her? Det er jo så vigtigt at få vendt det med kollegerne og få talt om de ting, man synes, er svære, for vi er ikke udstyret med samme DNA, hvad det angår. (Medarbejder) Inden I begynder at tale om jeres egne oplevelser, er det en god idé at starte med øvelsen Skab åbenhed gennem dilemmakort på forrige side. I kan bruge dilemmaerne som et springbræt til gå videre med jeres egne oplevelser, f.eks. med udgangspunkt i disse spørgsmål: Gode spørgsmål Hvilke dilemmaer kunne I genkende fra jeres egen hverdag? Oplever I andre dilemmaer i jeres egen hverdag? Er situationerne almindelige i det daglige arbejde, eller forekommer de sjældent? Hvilke konsekvenser har det? Hvordan plejer I at håndtere lignende situationer på arbejdspladsen? I det videre arbejde er det en god idé at udvælge nogle vigtige udfordringer eller dilemmaer, som I vil prioritere at arbejde med på jeres arbejdsplads. Sådan gør I 1. Skriv hver især jeres udfordringer ned på Post-its og sæt dem et sted, hvor I alle kan se dem, f.eks. en tavle. 2. Gruppér de problemstillinger, som minder om hinanden. 3. Udvælg én til tre udfordringer, som er mest centrale på jeres arbejdsplads, og som I godt kunne tænke jer at gøre noget ved.

10 10 Brug retningslinjer som fælles fundament Medarbejderne har ofte forskellige holdninger til, hvordan man skal handle over for borgere, som udviser seksuel opmærksomhed. Samtidig har medarbejderne ofte forskellige forventninger til, hvordan deres kolleger og ledelse reagerer. Som arbejdsplads er det vigtigt at have klare og tydelige retningslinjer for, hvad der forventes af både medarbejdere og ledelse. Det handler grundlæggende om at sikre, at kulturen og omgangsformen understøtter den enkeltes integritet. Det gælder både for medarbejdere og for borgere. Hvad kan man bruge retningslinjer til? Klare retningslinjer eller seksualpolitikker er rigtigt gode værktøjer til at sikre, at medarbejdere og ledelse får et fælles sprog og et professionelt ståsted. Medarbejderne får drøftet deres egne normer og grænser og finder frem til en fælles måde at håndtere seksuel opmærksomhed på. Retningslinjer kan også fungere som en fælles beredskabsplan, så hele personalegruppen ved, hvad der skal gøres/sættes i værk, hvis en medarbejder udsættes for seksuel opmærksomhed. Det giver en tryghed for medarbejderne at vide, hvordan de skal forholde sig, og hvem de skal henvende sig til. Hvad er retningslinjer? Retningslinjer nedskrives i et dokument, som kan tilpasses løbende efter behov og forankres i MED-udvalget. Emnerne kan f.eks. være: Daglig praksis med et åbent og positivt miljø omkring borgerens seksualitet Leder- og kollegastøtte ved seksuel opmærksomhed Personalets rettigheder i forhold til at sige fra og søge støtte i forbindelse med seksuel opmærksomhed Påklædning og personligt udtryk hos den ansatte for at forebygge seksuel opmærksomhed Etik og tavshedspligt Beredskabsplan ved overgreb Hvordan arbejder vi professionelt med andre menneskers seksualitet. Større forståelse af seksualitet som et grundlæggende behov Arbejdspladser, der formulerer en seksualpolitik, oplever ofte, at de samtidigt får større forståelse af seksualitet som et grundlæggende menneskeligt behov hos borgerne.

11 11 Sådan gør I 1. Første skridt er i fællesskab at få sat ord på, hvad der er på spil på jeres arbejdsplads. Her kan I med fordel benytte øvelserne med dilemmakort og dele jeres oplevelser, som beskrevet i afsnittet Kom godt i gang på side 7. En anden mulighed er at få hjælp af en professionel seksualvejleder, hvis I har behov for et fagligt input om seksualitet. 2. Arranger møder, hvor medarbejdere, ledelse og arbejdsmiljøorganisationen i fællesskab udarbejder en politik. 3. Afhængig af størrelsen på arbejdspladsen kan I nedsætte en mindre gruppe af repræsentanter, som arbejder videre med udformningen af politikken. 4. Udpeg en tovholder, som følger op på og dokumenterer arbejdet, så det er tydeligt for jer selv og jeres kollegaer, hvad I er nået frem til. 5. Fremvis politikken for alle medarbejdere og opdater den løbende efter behov, så den forbliver levende og ikke ender i skrivebordsskuffen. I kan f.eks. fremvise og opdatere politikken i forbindelse med et personalemøde. 6. Husk også at introducere nye medarbejdere og eventuelt også samarbejdspartnere og pårørende til seksualpolitikken. På de næste sider præsenterer vi eksempler fra tre arbejdspladser (hjemmeplejen, rehabiliteringscenteret og psykiatrien), der som led i forskningsprojektet om Seksuel chikane i omsorgsarbejdet har valgt at arbejde med retningslinjer og politikker.

12 12 Eksempel fra en arbejdsplads Fælles spilleregler i hjemmeplejen Hvordan nedbryder man tabuet om seksuel opmærksomhed, så medarbejderne begynder at dele deres oplevelser med deres kollegaer og ledelse? Det var netop en af de udfordringer, som Them-Bryrup Hjemmepleje valgte at arbejde videre med i forskningsprojektet om Seksuel chikane i omsorgsarbejdet. Udfordringen Them-Bryrup Hjemmepleje oplever, at medarbejdernes oplevelser med seksuel opmærksomhed ikke kommer frem i lyset. Samtidigt er der mange forskellige holdninger til, hvilke normer og grænser der skal gælde i praksis. Det betyder, at der ikke er en fælles handleplan, og at seksuel opmærksomhed udgør en belastning for medarbejderne, som bl.a. har ført til sygefravær. Forløbet Them-Bryrup Hjemmepleje nedsætter en arbejdsgruppe på 12 personer bestående af repræsentanter for ledelsen, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og de øvrige medarbejdere. Gruppen sammensættes, så der deltager medarbejdere fra forskellige enheder, mænd og kvinder, nye og erfarne medarbejdere samt medarbejdere, som selv har oplevet seksuel opmærksomhed fra borgere. Arbejdsgruppen begynder med at drøfte problemstillingerne i dilemmakortene (se side 26). Herefter deler medlemmerne deres egne oplevelser. Resultatet af drøftelserne præsenteres efterfølgende for de øvrige medarbejdere. På baggrund af disse møder beslutter arbejdsgruppen at udarbejde fælles retningslinjer (spilleregler), som skal gælde for alle medarbejdere. I løbet af et par møder, som strækker sig over tre måneder, udarbejder gruppen et forslag til de nye retningslinjer. Hele arbejdspladsen godkender retningslinjerne og beslutter at afprøve dem i praksis. Efter et par måneder evaluerer gruppen retningslinjerne og justerer dem. Indholdet i spillereglerne De fælles spilleregler forklarer, hvad medarbejderen skal gøre, hvis han/hun udsættes for seksuel opmærksomhed, og hvilke forventninger der er til kollegaerne. Spillereglerne stiller skarpt på tre forventninger: For det første skal alle medarbejdere altid orientere kollegaer og ledelse. Og for at sikre systematik i forebyggelsen skal medarbejderen dokumentere episoden i borgerens APV, udarbejde handleplan for borgeren og orientere arbejdsmiljøgruppen. For det andet skal kollegaerne lytte og udvise forståelse og accept frem for at sige: Det sker ikke for mig, hvis en kollega udsættes for seksuel opmærksomhed. For det tredje skal medarbejderen afvise borgeren på en sober måde. Det indebærer, at medarbejderen klart siger fra i stedet for at aflede borgeren ved at tale om noget andet, hvis borgeren f.eks. kommer med sjofle kommentarer. Det indebærer også, at medarbejderen afviser en borger med udgangspunkt i sin faglighed og ikke privatliv, f.eks. ved at sige: Jeg er her for at pleje dig i stedet for: Jeg er gift. Samtidigt skal afvisningen ikke skræmme eller være en kritik af borgeren. FORMÅLET MED SPILLEREGLERNE Formålet med spillereglerne er at sikre, at alle kan føle sig trygge, når de går på arbejde, og ved, hvordan de skal håndtere seksuel opmærksomhed fra borgere. Det skal ske ved at skabe en kultur, hvor det er naturligt at tale med kollegaerne om seksuel opmærksomhed fra borgere, og hvor de tavse medarbejdere tør åbne mere op. Samtidigt er det vigtigt at få etableret fælles normer og at sikre, at drøftelser af seksuel opmærksomhed er fagligt funderet.

13 13 Them-Bryrup Hjemmepleje Them-Bryrup Hjemmepleje yder pleje til borgere i eget hjem. Det kan f.eks. være borgere, som har behov for hjælp efter indlæggelse på sygehus, eller terminale patienter, som ønsker at dø hjemme. Flere af borgerne er demente. Medarbejderne er uddannet som social- og sundhedsassistenter og -hjælpere samt sygeplejersker. Resultater Them-Bryrup Hjemmepleje oplever, at arbejdet med retningslinjerne har bidraget positivt til både arbejdsmiljø og deres indsats over for borgerne: Det har sat fokus på noget, som vi trængte til at få fokus på. Der er kommet noget frem, både fra borgerne og fra os selv. Vi er knapt så fordømmende, og vi ser vores borgere som hele mennesker, som også har en seksualitet. (Medarbejder i Them-Bryrup Hjemmepleje) Råd til andre arbejdspladser Them-Bryrup Hjemmepleje anbefaler, at alle medarbejdere orienteres og inddrages. Hos dem selv har det været en særlig udfordring at sikre information til aftenvagterne, som ikke deltager på teammøder. Them Bryrup Hjemmepleje anbefaler, at man indhenter viden om borgernes seksualitet. F.eks. har der i Them-Bryrup Hjemmepleje været behov for viden om homoseksualitet i forbindelse med, at en mandlig medarbejder blev udsat for seksuel opmærksomhed fra en mandlig borger.

14 14 Eksempel fra en arbejdsplads Stands ulykken i ergoterapien på rehabiliteringscenteret Hvordan sikrer man, at man får sagt klart fra, når en borger udvikler romantiske følelser for medarbejderen eller kommer med sjofle kommentarer? Som led i forskningsprojektet Seksuel chikane i omsorgsarbejdet har ergoterapien i Tranehaven Rehabiliteringscenter arbejdet med dette spørgsmål som den vigtigste udfordring hos dem. Udfordringen I ergoterapien i Tranehaven Rehabiliteringscenter er ergoterapeuterne i tvivl om, hvordan de skal håndtere, når en borger udvikler romantiske følelser for dem eller kommer med sjofle kommentarer. En typisk reaktion er at ignorere borgeren. Konsekvensen er, at medarbejderne ikke får sagt fra i tide og går alene rundt med oplevelsen af at blive krænket samtidigt med, at oplevelsen ødelægger den gode relation til borgeren. Forløbet Ergoterapien nedsætter en arbejdsgruppe bestående af lederen, arbejdsmiljørepræsentanten og to medarbejdere (en mand og en kvinde). Arbejdsgruppen afholder en opstartsworkshop med alle ergoterapeuter, hvor dilemmakort (se side 26) drøftes, og hvor oplevelser fra dagligdagen deles i fællesskab. I begyndelsen af forløbet er medarbejderne meget optaget af, hvordan de kan give borgeren en god og værdig afvisning, som ikke ødelægger forholdet, når borgeren udviser seksuel opmærksomhed. Senere opstår en erkendelse af, at ønsket om den gode afvisning ikke må være en barriere for at sige fra, lytte til egne følelser og passe på sig selv. Gruppen bliver derfor enige FORMÅL MED RETNINGSLINJERNE At medarbejderne ikke skal finde sig i seksuel opmærksomhed, som er krænkende, ydmygende eller på anden måde giver anledning til en ubehagelig arbejdssituation. Når en medarbejder/kollega oplever seksuel opmærksomhed på sit arbejde, skal det stoppes hurtigst muligt i passende proportion svarende til oplevelsen, eller hvad situationen lægger op til. Medarbejderen skal bevare professionaliteten og være tydelig om sin professionelle rolle. om, at det først og fremmest handler om at sige fra og at gøre det med det samme i stedet for at gå og tænke over det i lang tid. På den baggrund udarbejder gruppen de nye retningslinjer, og efter et par måneder fremlægger de retningslinjerne for alle medarbejdere. Alle medarbejdere bakker op om retningslinjerne, og efter yderligere to måneders afprøvning og evaluering færdiggør gruppen retningslinjerne. Indholdet i retningslinjerne Retningslinjerne fremlægger ergoterapiens syn på seksuel opmærksomhed som et arbejdsmiljøproblem, som skal behandles på samme måde som andre arbejdsulykker. Derudover indeholder retningslinjerne en manual til medarbejderne i form af tre trin, som medarbejderne normalt skal følge, når der sker en arbejdsulykke: 1. Forebyg ulykken 2. Stands ulykken 3. Tilkald hjælp Første trin handler om, hvordan seksuel opmærksomhed kan forebygges. Her sætter ergoterapien især fokus på tydelige roller og kommunikation, der ikke kan misforstås. Der skal sikres en god balance mellem professionalitet og ligeværdighed. Dette kræver samtidig, at medarbejderne bevidst skal foretage en god forberedelse. Stands ulykken handler om medarbejdernes ret til at sige fra, når de udsættes for seksuel opmærksomhed, og retten til at blive bakket op af kolleger og ledelse og at der ikke findes en bagatelgrænse. Samtidigt giver retningslinjerne konkrete eksempler på professionelle vendinger, som medarbejderne kan bruge, når de udsættes for seksuel opmærksomhed.

15 15 Tranehaven rehabiliteringscenter Tranehaven er et kommunalt forebyggelses- og genoptræningscenter, som bl.a. varetager genoptræning, bevilling af hjælpemidler og boligændringer samt rehabilitering. Kerneopgaven indebærer også hjemmebesøg og hjemmetræning, og medarbejderne er typisk ergo- eller fysioterapeuter. Under Tilkald hjælp angiver retningslinjerne forskellige måder at handle på, hvis man som medarbejder udsættes for seksuel opmærksomhed. Handleanvisningerne tager udgangspunkt i hændelsens alvorlighed. Anvisningerne handler f.eks. om at kontakte leder, tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant, at få talt om episoden, at det er tilladt at forlade et hjemmebesøg og lade en kollega tage over og i ekstreme tilfælde at politianmelde en borger. Resultater Resultatet af forløbet er, at seksuel opmærksomhed nu behandles på lige fod med andre arbejdsulykker i ergoterapien. Vi har fået tænkt over, hvordan vi fremstår professionelt i disse situationer, at vi selv har en rolle i det. Det er godt, at vi kan bruge eksemplerne til at sige fra, f.eks. vidste ikke alle, at vi kunne afbryde hjemmebesøg. (Ergoterapeut) Problemet bliver lagt ud på bordet mere end, at det er noget, man går med selv. (Arbejdsmiljørepræsentanten) Det går ikke ind på samme måde, når en borger går for tæt på. Jeg kan bedre adskille mig selv fra borgeren nu og kan takle det mere roligt. (Ergoterapeut) Råd til andre arbejdspladser Ergoterapien i Tranehaven Rehabiliteringscenter vurderer, at det er særlig vigtigt at blive ved med at have fokus på udfordringerne. I ergoterapien bliver seksuel opmærksomhed fra borgere derfor en del af afdelingens APV, og gruppen vil udarbejde informationsmateriale til nye medarbejdere. Emnet vil også blive taget op på personalemøder ved behov.

16 16 Eksempel fra en arbejdsplads Etisk kodeks i psykiatrien Hvad gør man, hvis borgeren er nøgen, når man møder ham/hende i eget hjem? Eller hvis to borgere begynder at være meget intime i fællesrummet? Sådanne udfordringer blev fokuspunktet for Struer Handicap & Psykiatri, da de deltog i forskningsprojektet om Seksuel chikane i omsorgsarbejdet. Udfordringen I Struer Handicap & Psykiatri oplever medarbejdere og ledelse, at de mangler fælles procedurer for, hvordan de skal tackle situationer, hvor borgernes seksualitet kommer til udtryk. Medarbejderne sender forskellige signaler til borgerne om, hvad der er acceptabelt og ikke acceptabelt, og der mangler bevidsthed og åbenhed i medarbejdergruppen om egne personlige grænser. Forløbet Struer Handicap & Psykiatri samler en gruppe på 15 personer, bestående af souschef, arbejdsmiljørepræsentant og en medarbejder fra hvert arbejdsområde. I gruppen gennemføres en opstartsdag, hvor medarbejderne drøfter dilemmakort (se side 26) og sammenligner med deres egne oplevelser. Drøftelserne viser, at medarbejderne især er udfordret i forhold til håndtering af seksuel opmærksomhed, når krænkelsen foregår i borgerens hjem. Medarbejderne oplever derudover udfordringer med seksuel opmærksomhed på de sociale medier. Gruppen vælger dog at udskyde arbejdet med sociale medier til et senere tidspunkt. Struer Handicap & Psykiatri undersøger, om der allerede findes retningslinjer i kommunen, men opdager, at de er på forkant. På den baggrund udarbejder gruppen et etisk kodeks som en guide til medarbejdere. Udarbejdelsen tager et par måneder. Det etiske kodeks sendes herefter rundt til alle medarbejdere, som bakker op om initiativet. Alle medarbejdere afprøver kodekset over et par måneder, hvorefter det bliver evalueret og justeret på et personalemøde med alle medarbejdere. Herefter bliver kodekset endeligt færdiggjort og formelt vedtaget. Indholdet i det etiske kodeks Kodekset beskriver med konkrete anvisninger, hvad medarbejderen kan sige og gøre i forbindelse med seksuel opmærksomhed i en række mulige situationer i borgerens eget hjem og i fælleslokaler. Der gives også en detaljeret dresscode for medarbejderen for at forebygge misforståelser fra borgerens side og øge sikkerheden. Der lægges samtidigt vægt på, at det ikke kun handler om at beskytte medarbejderen, men også om at skabe gode rammer for respekt og værdighed, når arbejdet foregår i borgerens eget hjem. Resultater Struer Handicap & Psykiatri er især glad for, at det lykkedes at få inddraget alle medarbejdere: Man får ejerskab for det som sker det bliver anderledes taget imod, fordi medarbejderne har været med til at udvikle redskaberne. Det ville måske være modtaget anderledes, hvis retningslinjerne blot var blevet udstukket af ledelsen. (Medarbejder) FORMÅL MED DET ETISKE KODEKS Formålet er at skabe gensidige krav og forventninger via fælles retningslinjer for både ledere, medarbejdere og samarbejdspartnere. Det etiske kodeks skal sikre, at borgerne bliver mødt ens, uanset hvilken ansat borgeren møder, og dermed mindske belastninger blandt personale og borgere. Samtidigt ønsker man at have et redskab til at vejlede nye medarbejdere i, hvordan de skal forholde sig til borgeren.

17 17 Struer Handicap & Psykiatri Struer Handicap & Psykiatri består af et boligfællesskab med 15 lejligheder efter almenlejeloven, en akut lejlighed og åben rådgivning. Psykiatriens borgere er sårbare borgere med misbrugsproblemer, borgere med erhvervet hjerneskade og sent udviklede borgere. Medarbejderne yder en pædagogisk indsats til borgerne, så de bliver bedre til at tage ansvar i eget liv og dermed får øget deres livskvalitet. Struer Handicap & Psykiatri beskæftiger en centerleder, team-/afdelingsledere, pædagoger, pædagogstuderende, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter samt ergoterapeuter. Råd til andre arbejdspladser Struer Handicap & Psykiatri anbefaler at involvere en stor gruppe medarbejdere i arbejdet med at udvikle retningslinjer. Hos Struer Psykiatri lykkedes det at ændre holdninger og få skabt opbakning til de nye værdier hele vejen rundt. Struer Handicap & Psykiatri anbefaler også, at man har øje for, hvordan nye vikarer kan forstå og acceptere den aftalte dresscode. Struer Handicap & Psykiatri vurderer desuden, at andre arbejdspladser bør have fokus på borgere med lavt funktionsniveau, som ikke forstår retningslinjerne, og på at sikre opbakning fra borgere med et højt funktionsniveau, som kan problematisere retningslinjernes berettigelse.

18 18 Inddrag borgeren og pårørende Borgeren og de pårørende er vigtige samarbejdspartnere, når det handler om at forebygge og håndtere seksuel opmærksomhed. Det handler om den gode relation Det kan være grænseoverskridende at skulle tale med borgeren eller de pårørende om emner af seksuel karakter. Mange medarbejdere oplever især, at det er svært at sige tydeligt fra uden at ødelægge relationen til borgerne. Samtidigt er de bange for, at borgeren stemples negativt, hvis de fortæller deres kollegaer, at de har været udsat for seksuel opmærksomhed fra en borger. Konsekvensen kan dog være, at kollegaerne ikke får den fornødne information til at forebygge fremtidige hændelser, eller at borgeren ikke får hjælp. Hjælp borgerne til at forstå retningslinjer Borgere med nedsat kognitiv funktion og demens kan være udfordrede i forhold til at tale med medarbejderen om abstrakte begreber som seksualitet og grænsesætning. Samtidigt har nogle borgere også svært ved at forstå, at deres adfærd kan virke krænkende, og ved måske ikke, hvordan de forventes at opføre sig. En seksualpolitik eller andre former for retningslinjer har konsekvenser for borgerne, fordi den ændrer den måde medarbejderne møder borgerne på og/eller de regler og forventninger, som arbejdspladsen har til borgeren. Mens de mere kognitivt udfordrede borgere kan have svært ved at forstå retningslinjerne og politikkerne, så kan de mere ressourcestærke borgere stille spørgsmålstegn ved eller måske ligefrem afvise de nye regler. Ved at hjælpe borgerne til at forstå retningslinjerne og eventuelt også inddrage borgerne i at udforme retningslinjerne kan nogle episoder med seksuel opmærksomhed forebygges. Overvej derfor, hvordan I vil inddrage borgerne. Som eksempel har seksualvejledere fra botilbuddet Hulegården udviklet en seksualpolitik for både borgere og medarbejdere. Seksualpolitikken for borgerne er udviklet i samarbejde med beboerne (se side 30). På de næste sider præsenterer vi to metoder, som I kan bruge til at inddrage borgeren og pårørende, og et eksempel fra en arbejdsplads. Metoderne er særligt egnede på arbejdspladser, hvor medarbejderne har langvarig kontakt med borgerne, så der er tid til at udvikle borgerens holdninger og adfærd. Men arbejdspladser med mere kortvarig kontakt kan måske også hente inspiration til nye måder at samarbejde med borgere og pårørende på.

19 19 Metode 1 Gruppesamtaler som hjælp til borgeren Det er ikke kun medarbejderne, som har svært ved at tale om seksualitet. Det kan også være en uvant oplevelse for borgeren. Og hvis borgeren har demens eller er kognitivt udfordret, kan det kræve en særlig indsats. På Hulegården har seksualvejlederne arbejdet med borgernes seksualitet via gruppesamtaler. Grupperne har bl.a. understøttet arbejdet med at udvikle en seksualpolitik for beboerne (se side 30). Hulegården giver her nogle gode råd til, hvordan I kan arbejde med grupper, og hvordan I kan organisere arbejdet. Hvem kan være med og hvor ofte skal man mødes? Som tommelfingerregel kan der indgå 5-6 borgere. I kan med fordel inddele grupperne efter deres videns- og aldersniveau, men som udgangspunkt kan alle deltage. Uanset funktionsniveau kan borgerne få udbytte af at deltage også selvom borgeren mest lytter og iagttager de andre. Metoden er dog mest anvendelig, hvis I har længerevarende kontakt med borgerne. Det er vigtigt at starte med en aktivitet, som kan ryste deltagerne sammen. Det støtter dem efterfølgende i at koncentrere sig om det valgte tema. (Seksualvejleder fra Hulegården) Fordele ved metoden Metoden er velegnet til at skabe et fortroligt og tillidsfuldt rum, hvor borgerne kan dele noget privat og spejle sig i hinanden. Borgerne kan blive inspireret af hinanden, og grupperne kan åbne op for emner, som borgerne normalt ikke ville drøfte med medarbejderne. Hulegårdens seksualvejledere afholder gruppesessioner hver tredje uge. Hver session varer cirka tre timer og begynder altid med en fælles middag.

20 20 Hvilke emner kan man tage op i gruppen? På Hulegården vælges temaerne i samarbejde med beboerne, men seksualvejlederne anbefaler, at personalet foreslår emner om følelser, kroppen og seksualitet. Nogle borgere har også brug for at få vist film, billeder, bøger, hjemmesider eller spille nogle relevante spil for at blive guidet ind på, hvad det handler om. Det skal også præsenteres visuelt, hvad der kunne være relevant. (Seksualvejleder fra Hulegården) Eksempler på gruppetemaer At håndtere de følelsesmæssige aspekter af relationer og seksualitet Hvordan kan man tilfredsstille sig selv? Sociale kompetencer Krop og seksualitet Egne og andres grænser Hvilken forberedelse kræver det? Medarbejderne skal forberede sig meget. Ifølge Hulegården skal I regne med cirka fire timers forberedelse per session. Forberedelsen omfatter bl.a.: En afdækning af, hvad der er sket siden sidst, og om der er noget nyt, som der skal tages højde for (information fås løbende fra øvrige personale). At sikre hyggelige fysiske omgiver, f.eks. med rumopdeling, dæmpet belysning og musik. At forberede spil, rollespil, sanseøvelser eller finde andet relevant materiale frem. Opsøgende arbejde i forhold til at motivere beboerne til at deltage (cirka en time per session). Introduktion af studerende og nye kolleger til grupperne. Forudsætninger Det kan være en fordel at få hjælp fra en uddannet seksualvejleder, men det er ikke en forudsætning. Det kræver ikke en særlig uddannelse. Den vigtigste forudsætning er motivation og lyst til at arbejde med seksualitet og et godt kendskab til egne grænser. Det professionelle krav bør derfor være, at man kan mærke efter i sig selv, hvad man vil være med til. (Seksualvejleder fra Hulegården) I kan med fordel planlægge sessionerne for et år ad gangen, hvor I justerer temaerne løbende efter behov.

21 21 Metode 2 Rollespil som kommunikationsform Kroppen husker bedre, hvis den har øvet det lærte i praksis. Rollespil egner sig derfor godt som metode til at illustrere og konkretisere abstrakte begreber og følelser, som ellers kan være svære at forholde sig til eller sætte ord på. Det har seksualvejlederne på botilbuddet Hulegården erfareret gennem deres arbejde med borgere med kognitiv funktionsnedsættelse. Rollespilsmetoden kan understøtte arbejdet med en seksualpolitik og grænsesætning. Det kan både være grænsesætning ved problematisk adfærd, som seksuel opmærksomhed, eller en forebyggende indsats med at vise borgerne, hvordan man kan udvise nærhed og ømhed på en god og acceptabel måde. Gennem rollespil kan medarbejderne give de sprogligt udfordrede borgere mulighed for at komme på banen. Her kan alle være med uanset funktionsniveau. Det kan dog være nødvendigt at øve flere gange, når borgeren har hukommelsesbesvær. (Seksualvejleder, Hulegården) Samtidigt kan metoden bruges internt i personalegruppen som en metode til at dele viden og erfaringer på en meget konkret måde. Metoden kan enten bruges som et ad hoc-redskab, hvor medarbejdere griber en situation i dagligdagen, eller via en mere systematisk og planlagt tilgang, f.eks. i forbindelse med et personalemøde. Hulegårdens råd til andre arbejdspladser Det kræver ikke nogen særlige forudsætninger eller uddannelse. Det er dog vigtigt at være bevidst om sine egne grænser og reaktioner og at forholde sig nysgerrigt og anerkendende. Og så kræver det mod. Hvis man tager nogle meget svære problemstillinger op med borgerne, kan det være nødvendigt med en vis psykologisk indsigt. Husk, at I altid kan stoppe igen. Eksempel 1: Grænsesætning En gruppe mandlige borgere er vant til at få knus af medarbejderne. På et tidspunkt sker der en større udskiftning i personalegruppen. De nye medarbejder bryder sig ikke om at få knus af borgerne, som ofte fik rejsning i forbindelse med knusene. Gennem rollespil viste medarbejderne, hvordan man kan hilse i stedet. Eksempel 2: Intern læring og videndeling i personalegruppen En medarbejder har fundet en god og anerkendende måde at håndtere seksuel opmærksomhed på. Ved hjælp af rollespil, hvor en kollega spiller rollen som borger, kan hun/han vise, hvordan det gøres i praksis. På den måde kan personalegruppen dele viden/erfaringer på en meget konkret måde.

22 22 Eksempel fra en arbejdsplads Den personlige samtale på plejehjemmet Hvordan taler man med pårørende om borgerens seksualitet på en naturlig og faglig måde? Og hvornår skal man gøre pårørende opmærksom på, at borgeren udviser seksuel opmærksomhed over for personalet eller andre beboere? Dette udgjorde nogle af de udfordringer, som Funder Plejecenter valgte at fokusere på i forskningsprojektet om Seksuel chikane i omsorgsarbejdet. Udfordringen På Funder Plejecenter forekommer seksuel opmærksomhed fra f.eks. borgere med demens, som både bliver forelskede i medarbejderne og/eller udsætter dem for seksuelle ytringer og berøringer. Medarbejderne vurderer, at mange af tilfældene kunne have været forebygget, hvis de havde haft viden om borgerens seksuelle vaner og behov. Selvom visitationsskemaet indeholder et punkt om seksualitet, bliver det stort set aldrig udfyldt, fordi medarbejderne oplever, at det er svært at tage hul på emnet. Det giver plejehjemmet et problem med at dokumentere problemerne, så der kan lægges handleplaner for forebyggelse. Forløbet Funder Plejehjem nedsætter en arbejdsgruppe bestående af en leder, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanten samt tre medarbejdere. Gruppen beslutter at holde en workshop for størstedelen af personalet, hvor også kommunes arbejdsmiljørådgiver deltager. På workshoppen sammenligner deltagerne typiske dilemmaer ud fra dilemmakort (se side 26) med deres egne oplevelser. Det viser sig, at mange har gået med deres oplevelser for sig selv og er glade for, at emnet bliver taget op. Mange er nemlig i tvivl om, hvornår og hvordan de bedst muligt inddrager pårørende. Det besluttes at lave en guide som hjælp til medarbejdernes samtaler med borgere og pårørende. Arbejdsgruppen arbejder med at formulere guiden sammen med områdets arbejdsmiljøkonsulent og henter også hjælp hos kommunes seksualvejleder. Et punkt, der skal afklares, er, hvordan der kan skrives i borgerens journal om problemerne med seksuel opmærksomhed, når pårørende har aktindsigt. Guiden fremlægges på et møde med hele medarbejdergruppen. Efter at have afprøvet guiden over to måneder vedtages den endeligt. Indholdet i samtaleguiden Samtaleguiden indeholder stikord og forslag til spørgsmål, som medarbejderen kan anvende i samtalen med de pårørende og eventuelt borgeren, som f.eks.: Din mor/far/ægtefælle har en demenssygdom, som kan forandre adfærden i forhold til samlivet. Er det noget I har oplevet derhjemme? I samtaleguiden forklares det, at ordvalget i spørgsmålene skal tilpasses den enkelte borger/pårørende. F.eks. vil nogle borgere foretrække begrebet sexliv, mens andre foretrækker begrebet samliv. Samtaleguiden forklarer også, hvornår samtalen kan afholdes. Her anbefales det, at samtalen først finder sted, når der er opbygget et tillidsforhold. I forbindelse med visitationen kan medarbejderen gøre opmærksom på, at seksualitet er vigtigt for mange, og at medarbejderen derfor vil vende tilbage til emnet senere. Guiden rådgiver også om, hvordan medarbejderen skal skrive referat af samtalen af hensyn til pårørendes aktindsigt. FORMÅL MED SAMTALEGUIDEN At kunne kommunikere med borgere og pårørende om seksualitet på en naturlig måde og at forebygge og forberede medarbejderne på seksuel opmærksomhed. Det skal ske ved at give medarbejderne redskaberne til at indgå i en dialog med borgere og pårørende, at kunne dokumentere emner vedrørende seksualitet og dermed give grundlag for at handle.

23 23 Resultater Forløbet har givet en øget bevidsthed om alvoren i problemerne med seksuel opmærksomhed: Det har vist sig at berøre os mere i dagligdagen, end vi havde tænkt. I forhold til at gennemføre samtalerne er Funder Plejehjem så småt på vej i forhold til et sårbart emne: Det har været et tabuemne, der er rykket frem og kommet i fokus: Nu tør vi tage hul på det. Det er blevet klart, at der er stor forskel på medarbejderne. Nogle tager umiddelbart afstand, men når det bliver mere konkret gennem interviewguiden, vil flere gerne tage emnerne op. Der er dog god forståelse af, at vi ikke er ens, og at alle ikke kan have disse samtaler. Nogle skal hjælpes lidt på vej. Samtidigt fortæller medarbejderne på Funder, at samtalerne har gjort dem opmærksomme på, at der er beboere som har nogle behov, der ikke blev tilgodeset, fordi seksualitet ikke tidligere var på dagsordenen. Det kan f.eks. handle om massage af ældre beboere med stort behov for kropsberøring. Råd til andre arbejdspladser Da det kan være særlig vanskeligt at få taget hul på samtalen om seksualitet, råder Funder Plejehjem til, at der først opbygges et tillidsforhold til borgeren og de pårørende. Som medarbejder skal man også være opmærksom på, at de pårørende ikke altid er bevidste om borgerens fysiske og seksuelle behov. Så måske skal de pårørende have viden om, at ældre mennesker også har seksuelle behov. Funder Plejecenter Beboerne på Funder Plejehjem er 67+ år. Gennemsnitsalderen er 85 år. Størstedelen af beboerne er hukommelsessvækkede, og op til 80 % er demente. Medarbejderne omfatter bl.a. sygeplejersker og SOSU-hjælpere.

24 24 Brug aktionslæring når I vil udvikle jeres egne løsninger Aktionslæring består i at involvere en gruppe medarbejdere en aktionsgruppe i en forandringsproces, som består af en vekselvirkning mellem afprøvning af nye indsatser og refleksion. Det har vist sig at være en god metode til at skabe læring og kompetenceudvikling. Fire af de fem arbejdspladser i forsknings- og udviklingsprojektet Seksuel chikane i omsorgsarbejdet deltog i et aktionslæringsforløb, som skulle hjælpe arbejdspladserne med at udvikle og implementere metoder, der kan forebygge seksuel opmærksomhed og mindske de belastninger, som medarbejderne kan opleve. Vi giver her et overblik over forandringsprocessen, som i dette projekt blev udført i samarbejde med forskere fra COWI og Statens Institut for Folkesundhed og bestod af fire faser: Fase 1: Involver både ledelse og medarbejdere Fase 2: Udvælg centrale problemer Fase 3: Udvælg konkrete løsninger Fase 4: Afprøv løsningerne i praksis Fase 2 handler om at afgrænse det problem, som aktionsgruppen skal forsøge at løse. Det er vigtigt, at det er et problem eller en udfordring, som er fremtrædende i arbejdet, og som gruppen har lyst til at arbejde med og mulighed for at handle på. Fase 3 har fokus på at udvælge en løsning på problemet. Løsningen vil ofte bestå af flere trin. Første trin kan f.eks. være at indhente hjælp fra eksperter (f.eks. en seksualvejleder) eller mere viden om udfordringen. Fase 4 består i at afprøve løsningen i praksis blandt medarbejderne. Det kan f.eks. være at afprøve nye retningslinjer for, hvordan medarbejderen kan kommunikere med de pårørende om den demente borgers seksualitet for at finde ud af, hvilke behov borgeren har. Efter afprøvningen vil der ofte være behov for at justere den valgte løsning. Det er også vigtigt systematisk at følge op på løsningen enten i hele personalegruppen eller i en mindre gruppe, f.eks. ved at interviewe medarbejderne. Fase 1 består i at nedsætte en aktionsgruppe, som skal drive forandringen fremad. Det er vigtigt at sikre, at processen forankres hos ledelsen og hos medarbejdere med særlig interesse eller forudsætninger, samt at der er ledelsesmæssig opbakning gennem hele processen. Derfor kan det være en god ide, at aktionsgruppen både består af medarbejdere, ledelse og arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant. Gruppen består typisk af 5-10 medlemmer.

25 25

1. Hav klare retningslinjer på arbejdspladsen og følg op på dem!

1. Hav klare retningslinjer på arbejdspladsen og følg op på dem! #WeDo - sådan gør du! En guide om forebyggelse og afhjælpning af seksuelle krænkelser 7 gode råd til dig som er CEO eller leder. 8. oktober 2018 af Louise Dinesen, Chefpsykolog i Hartmanns Redigeret let

Læs mere

Fra tabu til fagligt tema

Fra tabu til fagligt tema Fra tabu til fagligt tema - Professionelle tilgang til seksualitet Anne Skov anneskov49@gmail.com 1 2 Professionel støtte relatere sig til livets forskellige aspekter Kropslige aspekter Følelsesmæssige

Læs mere

Trivselsundersøgelsen

Trivselsundersøgelsen Trivselsundersøgelsen Fra rapport til handling Staben, HR-afdelingen 2014 Revideret, september 2016 Aabenraa Kommunes trivselsundersøgelse er et værktøj til at arbejde med det psykiske på arbejdspladsen,

Læs mere

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold!

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelev består af to integrerede dagtilbud, Vejsgården og Nygården. I dagtilbud Vemmelev er vores mål, at alle børn

Læs mere

Seksuel chikane i omsorgsarbejdet

Seksuel chikane i omsorgsarbejdet Seksuel chikane i omsorgsarbejdet Arbejdsmiljøforskningsfondens årskonference 2018 17. JANUAR 2018. PER TYBJERG ALDRICH Medarbejdere på projektet Udviklingsprojekt 2015-2018 Projektgruppen: Per Tybjerg

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Når medarbejdere i social- og sundhedssektoren udsættes for seksuel opmærksomhed fra borgere Kommunernes Arbejdsmiljødag 2018

Når medarbejdere i social- og sundhedssektoren udsættes for seksuel opmærksomhed fra borgere Kommunernes Arbejdsmiljødag 2018 Når medarbejdere i social- og sundhedssektoren udsættes for seksuel opmærksomhed fra borgere Kommunernes Arbejdsmiljødag 2018 Kirsten Holmboe Arbejdsmiljøkonsulent Hjemmeplejen, Silkeborg Kommune Registreret

Læs mere

Vold, mobning og chikane

Vold, mobning og chikane Vold, mobning og chikane Retningslinjer om vold, mobning og chikane Baggrund for retningslinjerne Det er en skal-opgave for Hovedudvalget og de lokale MED-udvalg at udarbejde retningslinjer mod vold, mobning

Læs mere

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET 1 kollega oplever under en samtale på et sundhedscenter med en borger, som har fået diabetes, at vedkommende bruger et seksualiseret sprog. Kollegaen

Læs mere

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Indledning Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har udarbejdet denne vejledning om hvordan man skal forholde sig til seksuel

Læs mere

AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK

AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i

Læs mere

Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen

Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen Forord På Dagcentret Regnbuen ønsker vi at have fokus på brugernes livskvalitet, hvilket indebærer, at vi også arbejder med seksualitet. Det gør vi bl.a. ved at sætte

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

Mariehøns. Oplæg på Hotel Hvide Hus Den 7. december 2011 for Abena A/S. Fra tabu til tema Seksualitet, sundhed og livskvalitet

Mariehøns. Oplæg på Hotel Hvide Hus Den 7. december 2011 for Abena A/S. Fra tabu til tema Seksualitet, sundhed og livskvalitet Mariehøns Oplæg på Hotel Hvide Hus Den 7. december 2011 for Abena A/S Fra tabu til tema Seksualitet, sundhed og livskvalitet - Tabu - Det som vi ikke taler om! Hvorfor er det lige så svært Op til 1700

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Den Integrerede Idrætsinstitutionen Lundebo Lundegårdshegnet 7 4030 Tune Greve Kommune September

Læs mere

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik.

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Baggrund: Alle mennesker har en seksualitet uanset handicap. På Levuk lægger vi derfor vægt på at have

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen Nørregade 23.A Greve Kommune September 2015 1 Indhold 1. Før Beskrivelser af det forebyggende

Læs mere

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indholdsfortegnelse. -Indledning -Rammer/metoder -Serviceloven -Tavshedspligt -Seksualitet på dagsordenen -Straffeloven -Samtykke -Overgreb/krænkelser -WHO

Læs mere

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder.

Model i fire trin Overordnet kan arbejdspladsen arbejde med en model i fire trin, som er afbilledet herunder. PROCESVÆRKTØJ Hvordan kan arbejdspladsen arbejde med at lave retningslinjer? - Forslag til et forløb i fire trin Retningslinjer giver ikke i sig selv bedre forflytninger. Men de rummer fælles aftaler som

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Greve Kommune September 2015 Revideres september 2018 1 Indhold

Læs mere

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune.

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. INDLEDNING I oktober 2013 kom der en lovgivningsændring, der kaldes

Læs mere

Refleksionsspørgsmål

Refleksionsspørgsmål Refleksion Refleksionsspørgsmålene sætter fokus på, hvad I ved om forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb, hvordan I forholder jer til emnet, hvordan I taler om det, og hvad I gør ved det. Nogle arbejdspladser

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane.

politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. politik for vold, mobning og chikane delpolitik til trivselspolitik - forebyggelse og håndtering af vold, mobning og chikane. 1 Vold, mobning og chikane Denne delpolitik er udarbejdet for at øge opmærksomheden

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE UDGIVET MAJ 2019 2 Anbefalingerne er udarbejdet i fællesskab af arbejdsmarkedets parter og Arbejdstilsynet. Anbefalingerne bygger på parternes erfaringer

Læs mere

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune Seksualpolitik i Ældre og Handicap Langeland Kommune Baggrund Mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne har de samme grundlæggende behov og rettigheder som andre mennesker. Dette menneskesyn

Læs mere

Trivselsundersøgelse

Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelse En trivselsundersøgelse er et øjebliksbillede og en god anledning til at tale om, hvad der skaber trivsel på arbejdspladsen. Brug den aktivt og vis, at svarene kan være med til at

Læs mere

Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser

Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser Forandringer Forandringer Forandringer er i dag et grundvilkår på stort set alle arbejdspladser Rutiner og stabilitet bliver løbende udfordret gennem løbende forandringsprocesser på alle niveauer i virksomhederne

Læs mere

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250 Tlf. 96 284250 INFORMATION TIL PRAKTIKANTER Udarbejdet af praktikansvarlig: Helle Kidde Smedegaard Forord: Dette hæfte er lavet til kommende studerende med det formål at give nogle konkrete oplysninger

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

værdigrundlaget ses i de opgaver, på arbejdet.

værdigrundlaget ses i de opgaver, på arbejdet. Mine mål med tema 1: Social- og sundhedshjælperenss rolle og arbejdsområde 1. praktikperiode Fokusområde Hvad har jeg nået Egne noter Introduktion har vist min uddannelsesplan til min leder / praktikvejleder

Læs mere

Referat fra uanmeldt tilsynsbesøg:

Referat fra uanmeldt tilsynsbesøg: RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE Tilsyn med private opholdssteder og botilbud Møde med: Ganerbo Klostervej 108 6900 Skjern Mødedato: Torsdag den 18. december 2014 Mødedeltagere: Fra Ganerbo: Pædagog Karen ansat

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11)

KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION. Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN / 2017 ØVRIGE INTERN REVISION Arbejdspladsrapport Svarprocent: 100% (11/11) Indhold Del 1 Del 2 Introduktion Svarfordelinger Temaoversigt Største positive og negative

Læs mere

At arbejde med seksuel opmærksomhed fra borgere i praksis

At arbejde med seksuel opmærksomhed fra borgere i praksis At arbejde med seksuel opmærksomhed fra borgere i praksis Arbejdsmiljødage - Frederikshavn, Brønderslev Hjørring Kirsten Holmboe Arbejdsmiljøkonsulent Sektionen for Hjemmepleje og Hjemmesygepleje Silkeborg

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ FOREBYG SEKSUEL CHIKANE UDGIVET DECEMBER 2015 2 3 FOREBYG SEKSUEL CHIKANE I denne pjece kan I læse anbefalinger til, hvordan I kan forebygge og håndtere seksuel chikane udøvet

Læs mere

DIALOG MED PÅRØRENDE OM INTIMITET OG SEKSUALITET SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ÆLDRE OG BORGERE MED KRONISK SYGDOM

DIALOG MED PÅRØRENDE OM INTIMITET OG SEKSUALITET SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ÆLDRE OG BORGERE MED KRONISK SYGDOM DIALOG MED PÅRØRENDE OM INTIMITET OG SEKSUALITET SEKSUEL SUNDHED OG TRIVSEL FOR ÆLDRE OG BORGERE MED KRONISK SYGDOM RETTEN TIL SEKSUALITET HELE LIVET Seksualitet og intimitet er en vigtig del af de fleste

Læs mere

Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads

Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads Arbejdspladsudvikling en metode til at kortlægge og forbedre trivslen med fokus på at udvikle jeres drømmearbejdsplads Hvad er en dialogmetode? En dialogmetode er et værktøj til at arbejde med trivslen

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det er helt uacceptabelt, at mennesker bliver udsat for seksuel chikane.

Jeg vil gerne starte med at slå fast, at det er helt uacceptabelt, at mennesker bliver udsat for seksuel chikane. Ligestillingsudvalget 2016-17 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 35 Offentligt T A L E 12. januar 2017 Talepapir til samråd i Ligestillingsudvalget den 12. januar 2017 om sexchikane på det danske arbejdsmarked

Læs mere

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition

Vision - Formål. Politikken har til formål: Definition Trivselspolitik Indledning Vores hverdag byder på høje krav, komplekse opgaver og løbende forandringer, som kan påvirke vores velbefindende, trivsel og helbred. Det er Silkeborg Kommunes klare mål, at

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR DER SKER FORANDRINGER PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Overordnede retningslinier. Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem. Voksen handicap og psykiatriområdet

Overordnede retningslinier. Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem. Voksen handicap og psykiatriområdet Overordnede retningslinier Forebyggelse af seksuelle krænkelser og overgreb brugere / beboere imellem Voksen handicap og psykiatriområdet Dag- og døgntilbud - Handicap & Psykiatri - Ballerup Kommune 1

Læs mere

K V A L I T E T S P O L I T I K

K V A L I T E T S P O L I T I K POLITIK K V A L I T E T S P O L I T I K Vi arbejder med kvalitet i pleje og omsorg på flere niveauer. - Beboer perspektiv - Personaleudvikling og undervisning Louise Mariehjemmet arbejder med mennesket

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER

SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN LEDER/ARBEJDSGIVER OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! LEDER/ARBEJDSGIVER SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen

Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen VELKOMMEN 1 Læringssamtaler i team om relations kompetente handlinger /Helle Lerche Nielsen I kan kontakte Helle Lerche Nielsen på 20 77 85 50 el. eb1d@kk.dk At få inspiration og konkrete redskab til at

Læs mere

Seksualpolitik 2014-2018. På det specialiserede voksenområde. i Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Seksualpolitik 2014-2018. På det specialiserede voksenområde. i Ishøj og Vallensbæk Kommuner Seksualpolitik På det specialiserede voksenområde i Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2014-2018 1 På baggrund af Socialstyrelsens anbefalinger har Ishøj Kommune valgt at udarbejde en seksualpolitik. Seksualpolitikken

Læs mere

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund Kortlægning af seksuelle krænkelser Dansk Journalistforbund Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Vejlstrup Grove Marts 2018 KORTLÆGNING AF SEKSUELLE KRÆNKELSER Udarbejdet af: Flemming Pedersen og

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen

Guide til forflytningsvejlederen Guide til forflytningsvejlederen Træk, skub eller rul Brug hjælpemidler Lad borgerne bruge deres egne ressourcer Indhold Du skal vejlede og påvirke holdninger side 3 Undgå ekspertrollen side 4 Sæt forflytning

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Projekt Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem

Projekt Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Coachingguide Projekt Styrket indsats til forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem Denne coachingguide er lavet til dig, der deltager i triaden fra din arbejdsplads i projekt Styrket indsats til

Læs mere

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT

FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT FÆLLESTILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Dit område er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver

FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver FORANDRING FORANDRINGER FOREKOMMER ALLE STEDER Helle og Trine er til personalemøde, hvor deres chef

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ NÅR KOLLEGAER SKAL INKLUDERES PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET MAJ 2013 2 Nedslidningen som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder

Læs mere

Test - er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning

Test - er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning Test - er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning Er din arbejdsplads klar til at håndtere mobning? A B C Ja - på min arbejdsplads Det ved jeg ikke, om vi har på min arbejdsplads Nej, det har vi

Læs mere

gode råd om at se og forebygge overgreb

gode råd om at se og forebygge overgreb En pjece til: Mennesker med handicap Professionelle Pårørende Netværk Socialt Udviklingscenter SUS Seksuelle overgreb mod mennesker med handicap gode råd om at se og forebygge overgreb 2 Seksuelle overgreb.

Læs mere

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder.

Spørgeskemaet er et samlet skema, der indeholder spørgsmål om din trivsel, det psykiske arbejdsmiljø og evaluering af din nærmeste leder. VELKOMMEN TIL KLIMAMÅLING 2013 Kære medarbejder/leder Aalborg Kommune ser gennemførelsen af Klimamålingen som et væsentligt element i realiseringen af kommunens fælles personalepolitik og som et middel

Læs mere

Introduktion & spilleregler

Introduktion & spilleregler Introduktion & spilleregler - 1 - Indhold... 3 Sådan spilles spillet... 3 Forberedelse... 3 Afdækning... 4 Håndtering... 4 Refleksion... 4 Spillets formål... 5 Spillets tilblivelse... 5 Etiske dilemmaer...

Læs mere

Antal besvarelser: 105 Områderapport Svarprocent: 51% Randers Ungdomsskole TRIVSELSMÅLING FOR MEDARBEJDERE 2016

Antal besvarelser: 105 Områderapport Svarprocent: 51% Randers Ungdomsskole TRIVSELSMÅLING FOR MEDARBEJDERE 2016 beelser: 5 Svarprocent: 5 TRIVSELSMÅLING FOR MEDARBEJDERE 26 SÅDAN BRUGES RAPPORTEN Modtagelse af rapport Rapporten indeholder resultater fra Trivselsmåling for medarbejdere 26 i Randers Kommune, der er

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases

Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Vejledning til 5 muligheder for brug af cases Case-kataloget kan bruges på en række forskellige måder og skabe bredde og dybde i din undervisning i Psykisk førstehjælp. Casene kan inddrages som erstatning

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik

Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Nyborg Heldagsskoles værdiregelsæt og mobbepolitik Revideret maj 2018 VÆRDIREGELSÆT OG MOBBEPOLITIK Indhold Værdiregelsæt... 2 Skolens værdiregelsæt for den gode tone og fremtoning.... 3 Mobbepolitik...

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE

HJALLERUP BØRNEHAVE. retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE HJALLERUP BØRNEHAVE retningslinier for håndtering af VOLD, MOBNING OG SEXCHIKANE INDHOLD Definition af vold, mobning og sexchikane side 2 Hensigtserklæring.... side 2 Vi vil forebygge vold og mobning,

Læs mere

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg INDSATSOMRÅDERNE FOR 2018 PERFORMANCEKULTUR SAMSKABELSE SEKSUALITET FAGLIGHED OG DOKUMENTATION VELFÆRDSTEKNOLOGI SOCIAL

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 2020 Nedslidning som følge af et dårligt psykisk arbejdsmiljø er et væsentligt tema for både samfund, virksomheder og for

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN UDGIVET JANUAR 2014 2 3 UNDGÅ VOLD PÅ ARBEJDSPLADSEN Psykisk arbejdsmiljø og vold på arbejdspladsen I denne pjece kan du læse 10 gode råd til,

Læs mere

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP I Psykiatrien Øst satte man fokus på social kapitals betydning for det psykiske arbejdsmiljø og ord på, hvordan man fremover og på tværs af organisationen vil kommunikere,

Læs mere

Krænkende handlinger af seksuel karakter

Krænkende handlinger af seksuel karakter Krænkende handlinger af seksuel karakter Workshop på konferencen Hvor går grænsen 26. MARTS 2019 Workshop Hvis du sidder ved siden af nogen du kender, så flyt dine ting til et andet bord! 2 Vi skal have

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn i Dagtilbud.

Forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn i Dagtilbud. Forebyggelse og håndtering af overgreb mod børn i Dagtilbud. I Dagtilbud, Esbjerg Kommune har vi en klar holdning til medarbejderes samvær med børn, ligesom vi har forholdsregler og procedurer ved bekymring,

Læs mere

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece

Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece Pernille og personalepolitikken brug personalepolitikken på arbejdspladsen Debatpjece 1 Arbejdsark og vejledning til en Pernilledebat på jeres arbejdsplads til den ansvarlige Hvis I har lyst til at starte

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

ISHØJ KOMMUNE, Ishøj Store Torv 20, 2635 Ishøj

ISHØJ KOMMUNE, Ishøj Store Torv 20, 2635 Ishøj Bilag 1: vold og krænkelse af personlige fysiske grænser Virksomhed ISHØJ KOMMUNE, Ishøj Store Torv 20, 2635 Ishøj Beskrivelse af de faktiske forhold Virksomheden Plejehjemmet Torsbo består af to plejeafdelinger,

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende 2 VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Personlig rådgivning. Orientering om organisationen for Personlig Rådgivning, 23. april 2015. Dorthe Kiærulff, MJ og cand.psych. VFK-L-LE220 4185 0562

Personlig rådgivning. Orientering om organisationen for Personlig Rådgivning, 23. april 2015. Dorthe Kiærulff, MJ og cand.psych. VFK-L-LE220 4185 0562 Personlig rådgivning Orientering om organisationen for Personlig Rådgivning, 23. april 2015 Dorthe Kiærulff, MJ og cand.psych. VFK-L-LE220 4185 0562 Dette indlægs Vigtige punkter: Hvor kan talsmanden hente

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

Seksualpolitik Jon o s n trup u v p ang n

Seksualpolitik Jon o s n trup u v p ang n Seksualpolitik Jonstrupvang I denne vejledning har vi brugt ordene DU/VI. Det betyder, at man som personale på JV ikke kan fralægge sig sit ansvar i forhold til socialministeriets lov og WHO s anbefalinger

Læs mere

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer

Guide til forflytningsvejlederen. Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer Guide til forflytningsvejlederen Til forflytningsvejledere i ældreplejen, på sygehuse og i leve- og bomiljøer INDHOLD Forflytningsvejlederens rolle Side 3 Hvilke opgaver har en forflytningsvejleder Side

Læs mere

VÆRD AT VIDE FOR BIOANALYTIKERE

VÆRD AT VIDE FOR BIOANALYTIKERE FOR BIOANALYTIKERE Danske Bioanalytikere OM MØDET MED BIOANALYTIKERSTUDERENDE om denne pjece Tanken bag denne pjece er at inspirere jer som ansatte på laboratoriet til at give det bedste indtryk af jeres

Læs mere

Værdighedspolitik, Vejle Kommune

Værdighedspolitik, Vejle Kommune Værdighedspolitik, Vejle Kommune 1 Indledning Det er vigtigt for Vejle Kommune at fremme et værdigt ældreliv og sikre en værdig hjælp, støtte og omsorg til kommunens ældre, hvilket også kommer til udtryk

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Mentor ordning elev til elev

Mentor ordning elev til elev Mentor ordning elev til elev Hvad er en mentor og en mentee? Mentor er en elev på 2. og 3. år Mentor betyder sparringspartner. En elev, som gerne vil vejlede, dele sin viden og give gode råd til en medelev/mentee.

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

TRIO. få samarbejdet på sporet. Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant

TRIO. få samarbejdet på sporet. Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant TRIO få samarbejdet på sporet Inspiration og vejledning til at styrke samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 Forord: Få TRIO-samarbejdet på sporet Fem typiske

Læs mere