Prognosegruppemøde April 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prognosegruppemøde April 2018"

Transkript

1 Prognosegruppemøde April 2018 Advokatbranchen Den seneste tids sammenlægning af flere advokatfirmaer i Horsens har medført at hvert firma har flere advokater, som dermed kan specialisere sig inden for et snævrere område og på den måde tilbyde en højere specialisering og kvalitet i rådgivningen. Det har foreløbig afholdt de store udenbys advokatfirmaer fra at etablere sig i Horsens. Codex Advokater har oplevet stigende omsætning og indtjening i alle årene i Horsens, og særligt 2017 var et godt år. Mindre advokatfirmaer har det svært over hele landet, mens de større, i kraft af deres fleksibilitet ift. opgaverne, klarer sig bedre. Horsens er et rigtig godt område/marked for advokatvirksomheder, idet erhvervslivet er i god gænge. Der ses en del virksomhedshandler og overdragelser. Der er stadig konkurssager, men mest fordi bankerne bliver bedt om at rydde op. Der er er en del virksomhedshandler. De store tab har bankerne taget tidligere. Der er også nu en del ansættelsesmæssige opgaver. Virksomhederne har travlt og ansætter folk, men der er så også flere opsigelser, når de ansatte ikke lever op til arbejdsgivers forventninger. Havneudviklingen Bolig Boligmarkedet buldrer afsted. De kommunale udstykninger til parcelhuse er stort set udsolgt, med 160 parcelhusgrunde i år. Kommunen vil gerne lave flere udstykninger, men rammes af et loft over udbuddet, som beregnes ud fra byens størrelse. Derfor skal en række lokalplaner realiseres, før nye kan godkendes. Aktuelt godkendte lokalplaner tillader byggeri af lejligheder og ejendomme. Heraf er de enheder enten i produktion eller på tegnebrættet. Der er behov for 500 nye boliger om året, og man er i gang med at opføre hvad der svarer til behovet for de næste 5 år. Der er ligeledes stor efterspørgsel på almene boliger. Der er ingen ledige pt., men tilføres over de næste år. Spørgsmålet er, om man skal begynde at styre udviklingen, således at der ikke på sigt kommer for stort et udbud. Erhverv Erhvervssalget ruller i den rigtige retning. Kommunen får henvendelser om alt inden for jord og ejendomme. Et mindre salg er netop gennemført og skal blot godkendes af økonomiudvalget. Der forhandles desuden om et stykke jord i en yderliggende by.

2 Overordnet set, er det svært at holde armene nede, men kan vi følge med? Kommunen laver lokalplaner om året mod normalt lokalplaner, nogen af dem ikke helt små. Kommunen kan faktisk ikke følge med. Banksektoren Erhvervslivet leverer generelt pæne resultater. Det seneste har har der været en del virksomhedshandler og overdragelser. En ny tendens er at folk har flere penge med hjemmefra og mindre behov for lån. Det gør det nemmere at gennemføre handlerne. Privatkunderne shopper i høj grad bank, og der konkurreres benhårdt på priserne. Men udviklingen er vendt og lokale banker er i fremgang. Der er flere henvendelser fra iværksættere, og i kraft af den negative forrentning, er der en større vilje udefra til at indskyde risikovillig kapital i iværksætterne. Arbejdet med at opfylde kravene i Persondataforordningen fylder rigtig meget. Boligmarkedet Private boliger Østjyllands vækstmotor 2017 har været et godt år faktisk det bedste boligår i nyere tid og postnummer 8700 rangerer som den bedst sælgende kommune inden for villaer. Alene i første kvartal 2018 er boligpriserne ifølge Boligsiden.dk steget med 2,9 pct. i Horsens, mens stigningen for hele Østjylland til sammenligning har været på 1,1 pct. Dermed fremstår Horsens som vækstmotoren på det østjyske boligmarked. I april var der et udbud af 601 villaer, et fald på 54 ift. april Salget i marts nærmest eksploderede. Kvadratmeterprisen er ift. året før steget med næsten 8 pct. til kr. Henover jul og nytår var der en lille afmatning, i markedet, som kan have flere forklaringer: At man har haft et rigtig godt salg forudgående, større forsigtighed fra bankerne, dårligt vejr eller at kunderne afventede et politisk udspil. Et flertal af huskøberne kommer fra lokalområdet, men fra Århus meldes også om pæn interesse for ejerboliger i Horsens, da Århus nemt kan nås i bil. Brugermarkedet Butikker Butiksmarkedet har udviklet sig positivt. Der har løbende været en del tomgang, men her ses en forbedring. Udlejningen har blot trukket lidt ud, særligt ved boksbutikkerne nær Bilka. Nu er stort set alt dog udlejet, hvilket giver gode muligheder for Kvickly-projektet.

3 Lagerbygninger Der er ikke mange ledige lagerhaller, så der vil være større behov for at bygge nyt. Kvadratmeterprisen på gode lagerbygninger har været helt nede på 175 kr., men er nu oppe i 300 kr. Kontorlokaler Et marked med store udfordringer. Særligt hvad angår ældre kontorer fra erne, hvor priserne derfor er lave. En del bliver ombygget til boliger, fx i Tobaksgården. Investormarkedet Her går det til gengæld ualmindeligt godt med en vækst på 50%, både i Nybolig og på landsgennemsnit. Der er desuden godt gang i projektsalg af ejendomme, der bliver opført efter, at man har indgået en aftale. Havneprojektet Store investorgrupper opererer traditionelt kun i København og Århus, men de er nu også gået ind i byer som Horsens med store projekter på op mod 200 mio. kr. Det er tegn på, at Horsens er blevet blåstemplet af de store investorer. Der er meget i gang nu, men kan markedet bære det store udbud af boliger? Hvis udbuddet bliver for stort i løbet af de næste 2-2,5 år vil det påvirke investorernes forretning negativt og måske betyde, at de går udenom Horsens i en periode. Erhvervsgrundsalg Her har man oplevet det største salg nogensinde. Alle H.M. Entreprenørs aktiviteter ved vestvejen er nu solgt, og det ventes at den manglende lagerkapacitet vil sætte gang i flere aktiviteter i området. Arbejdskraft Jobcentret har to ben at stå på: Virksomhederne og de ledige, men virksomhedernes behov for arbejdskraft er omdrejningspunktet. Kampen om arbejdskraft er kraftigt skærpet. Så meget at den polske ambassadør i Danmark forsøger at få polske arbejdere til at rejse hjem til Polen og arbejde. En indikation af den bevægelse vi vil komme til at se. På sigt skal danske virksomheder forvente, at den udenlandske arbejdskraft vil rejse hjem igen for at arbejde. Jobcentret har i perioden januar-marts i år modtaget 1100 jobordrer fra primært Horsens, men også Vejle og Århus, mod 2000 jobordrer i hele Målet er at levere på de 80 % ligesom i Lige nu ligger lukkeprocenten i underkanten af 70 %. Særligt håndværkere og transportmedarbejdere er en mangel blandt de ledige. Jobcentret udarbejder månedligt et jobbarometer. Dette prognoseværktøj bruges i dialogen med de ledige for at guide dem i retning af job.

4 Virksomheder opfordres til at opkvalificere egne folk, og dermed gøre plads nedefra til at ledige med færre kompetencer kan komme ind på arbejdsmarkedet. Der er brug for en særlig indsats for ledige med en lang ledighedsperiode bag sig. Sammen med virksomhederne vil jobcentret gerne tænke i nye baner, for at få denne gruppe med også. Kommunens økonomi Ifølge udspillet til en ny udligningsreform står Horsens Kommune til at miste mio. kr. årligt, måske endda helt op til 180 mio. kr. Det placerer Horsens Kommune blandt de 5 hårdest ramte, opgjort efter størrelse. Bliver det en realitet vil der skulle ske en stor omstilling i Kommunen ved det næste budgetforlig. Da mange udgifter er bundet op i lønninger mv, vil det sandsynligvis ramme borgerservicen. I 2019 ventes Horsens Kommune at vokse med ca borgere. Der forventes bl.a. fortsat vækst i antal borgere i den arbejdsdygtige alder, dvs. flere skatteydere og alt andet lige mere rum i økonomien. Uddannelse Efteruddannelse De senere år har der været en nedgang i elever på efteruddannelserne, fra 400 til 120 årselever. Nu er det dog stille og roligt ved at stige, både med elever sendt af jobcentre og fra virksomheder. Særligt inden for lean- og transportområdet kommer flere på efteruddannelse. Uddannelse af unge mennesker Antallet af elever er øget med 50, så vi lander på 154 elever, der kommer direkte fra folkeskolen. Stigningen er dog ikke stor nok til at følge med virksomhedernes behov. Manglen på arbejdskraft betyder at også virksomheder i Vejle, Skanderborg og Århus henvender sig for at aftage de unge, allerede mens de er under uddannelse. Learnmarks nye bestyrelse skal beslutte, om Learnmark flytter helt eller delvist med til det nye campus. Learnmark har fået titel af landsdækkende videncenter for bæredygtig klimarenovering af byggeri. Med mobile enheder, MTC, ruller de ud til landets erhvervsskoler for at undervise elever. Detailhandel Indekstal Detail indexet lå i januar 2018 på 101 ift. januar Index tal for udvalgte brancher: Fysiske butikker E-handel Boghandel - Index 92 Boghandel - Index 110 Tøj - Index 95 Tøj, sko, ure Index 117

5 Brugskunst Index 106 Boligudstyr Index % af alle e-handelskunder foretrækker fysiske butikker, hvor de kan få personlig kontakt. Fordi man ikke får den menneskelige kontakt og oplevelse ved online handel, bliver dette aspekt endnu vigtigere for detailhandlen. Øvelsen for detailhandlen er hele tiden at tænke nyt og droppe plejer. En del detailhandlere er allerede gået på Facebook, men det er også vigtigt at tale detailhandlen op. Januar-marts var svære for detailhandlen. Ifølge medierne er prognoserne for Danmarks handelsbyer dyster frem mod 2030, men Horsens midtby klarer skærene ikke mindst pga. befolkningsvæksten i byen. Småbyerne er klart mere pressede. Indenfor fødevarebranchen er supermarkederne pressede af discountkæderne, som næsten udgør 50% af fødevarebranchen. Byggeri og boligmarkedet 2016 var særligt godt i København, men det er nu blevet så dyrt at bygge og købe i København, at folk rykker ud i provinsen, inkl. Horsens og Vejle. Det lever entreprenørerne godt af nu. I 2017 var der en ordretilgang på 3 mia. kr. og en omsætning på 1,6 mia. kr. I år ventes en ordretilgang på 4 mia. kr. og i 2020 en omsætning på 3 mia. kr. Casa forventer, at vi befinder os i sidste fase af en optur, som vil vare 2-3 år endnu. I Horsens skal lejligheder skal stå færdige indenfor 36 mdr., og det er vigtigt at kunne sælge de boliger, når de står færdige. Det er nemt at sælge parcelhuse og -grunde. I Hybel, som startede for to år siden, er der nu 45 funktionærer og de sælger 30 parcelhuse per måned. Indenfor 2 år forventer de at bygge enheder årligt. I juni åbnes en afdeling i Ålborg og i resten af landet i Kontorlejemål går til gengæld ikke så godt i Horsens. Arbejdskraft Væksten kræver mange nye medarbejdere, og alene i april ansætter Casa 24 medarbejdere til at supplere de 150 nuværende. Employer branding og gode arbejdsforhold er derfor vigtigt. Hos Casa tilbyder man bl.a. medarbejderne aktier 15% af virksomhedens aktier ejes af medarbejdere. Det styrker fastholdelsen og motivationen. De ansætter mange dygtige, udenlandske håndværkere, gerne til de lidt trivielle opgaver, som de danske håndværkere ikke gider tage. De udenlandske medarbejdere ansættes på samme vilkår som de danske, og det er med til at holde på dem.

6 Detailhandel og oplevelser Detailhandlen er nødt til at forandre sig og tænke i oplevelser for at trække forbrugere til. Man går ikke i byen for at købe en vare, men for at få en oplevelse. Derfor vil vi se flere spisesteder og lign. Der investeres kraftigt i renovering af Jørgensens hotel for at skabe et lidt højere niveau af spisesteder i Horsens. Ligeledes skal købet af en grund ved det tidligere Danafeed blive til en ny restaurant, en is-/kaffebar, et havnebad samt kunst ved vandet Trøjborgs plads, så området ved Dollys bliver langt mere attraktivt. Byggemarkedet Væksten på landsplan ligger på 4-5% mod lokalt 14.5% (20% i 2017). Med salget af Silvan i fjor fokuserer Stark nu på sine kernekunder, små og mellemstore håndværkskunder. Indtjeningsniveauet er acceptabelt, men man ser på muligheder for forbedring og for at øge markedsandelen. Der er flaskehalse ift. byggematerialer, og op til 1/2 års leveringstid på fx mursten. Det hæmmer byggeriet. Det så man også tilbage i 2007, men udfordringen nu er at indtjeningen er mindre, hvilket gør det svært at polstre sig til en ny krise. Der er derfor behov for kontrolleret opbremsning. Stark går ligesom andre online i markedet og lancerer en ny brugervenlig it-platform. Dette sker for at imødekomme håndværkeres ønske om adgang til bestilling af byggematerialer. Men byggebranchen er i høj grad en relationsbranche, og kunderne vægter stadig den personlige kontakt højt. Arbejdskraft Det er svært at rekruttere elever til byggemarkederne. En elevplads i en tøjbutik er langt mere attraktiv for de unge. Elever findes ofte hos håndværkernes børn, når de er ved at være færdige med skolen. Employer branding er derfor vigtig, og man gør meget ud af at fortælle om, hvad branchen kan gøre for eleverne. Fødevarebranchen Ledigheden indenfor NNFs område er ca. 5%, og det vil kræve en målrettet indsats at nå ned på 3%. En del er ledige pga. sæsonudsving, og de finder ofte selv job igen. Det er primært de ufaglærte, som er langtidsledige, og de skal kompetenceudvikles. 20% af medlemmerne i NNF er udlændinge, og Polen topper her. Lønudviklingen i Polen gør, at det bliver sværere at tiltrække polske medarbejdere. Der ses et større indtag af ukrainere end nogensinde. Indenfor fødevarebranchen mangler man generelt folk, ikke mindst unge. NNF prøver derfor at trække flere til uddannelserne. Virksomhederne opfordres til at efteruddanne sine medarbejdere. Glem frygten for at medarbejderen så rykker videre til et andet job; det fastholder derimod medarbejderen.

7 Deltagere i prognosegruppens møde 5/ Advokat Jannik Haahr Antonsen, Codex Advokater By- og havneudviklingschef Jesper Gemmer, Horsens Kommune Filialdirektør Flemming Hansen, Sydbank Indehaver og statsaut. ejendomsmægler Bo Pinholt, Nybolig Erhverv Horsens Ejendomskontor I/S Afdelingsleder Per Fjord, Horsens Kommune, Virksomhedsservice Budget- og analysechef Thomas Astrup Bæk, Horsens Kommune, Budget & Analyse Afdelingschef Kim Clausen, Learnmark, tekniske erhvervsuddannelser og efteruddannelse Citychef Cathrine Florian Bang, BusinessHorsens Direktør Michael Mortensen, Casa, Hybel og Ejendomsselskabet Direktør Martin Andersen, Stark Stjernholm Kalkværket Afdelingsformand Flemming Hansen, Fødevareforbundet NNF Østjylland Anders Killmann Petersen, BusinessHorsens Referent: Nicole Dybro Justesen, BusinessHorsens Presse: Martin Kastoft Nielsen, BusinessHorsens Spørgsmål og kommentarer kan rettes til Anders Killmann Petersen på tlf eller mail akp@businesshorsens.dk BusinessHorsens NDJ /

Byggeriet fortsætter frem de kommende år

Byggeriet fortsætter frem de kommende år Michael Meineche mime@di.dk, 3377 3454 MAJ Byggeriet fortsætter frem de kommende år Byggeriet er i fremgang, og investeringerne i byggeri og anlæg steg pænt i 16. DI tror på fortsat fremgang i byggeriet

Læs mere

Prognosegruppemøde fredag den 7. oktober 2016

Prognosegruppemøde fredag den 7. oktober 2016 Prognosegruppemøde fredag den 7. oktober 2016 Boligmarkedet I 2016 har salget indtil videre været stykmæssigt lidt under 2015-tallene. Til gengæld stiger priserne stadig lidt. Billedet er det samme i både

Læs mere

Prognosegruppens vurderinger: Sommer 2015

Prognosegruppens vurderinger: Sommer 2015 Prognosegruppens vurderinger: Sommer 2015 Industrien I første halvdel af 2015 er beskæftigelsen steget svagt. 3F har nu knap 400 ledige svarende til en halvering i løbet af 6 mdr. Særligt bygge- og anlægsarbejdere

Læs mere

ORDINÆR GENERALFORSAMLING TIRSDAG DEN 15. MARTS 2019 BESTYRELSENS BERETNING

ORDINÆR GENERALFORSAMLING TIRSDAG DEN 15. MARTS 2019 BESTYRELSENS BERETNING ORDINÆR GENERALFORSAMLING TIRSDAG DEN 15. MARTS 2019 BESTYRELSENS BERETNING Året 2018 har stået i forandringens tegn for BusinessHorsens. Vi fik ny direktør den 1. januar 2018, på nationalt plan blev der

Læs mere

Prognosegruppens vurderinger: December 2014

Prognosegruppens vurderinger: December 2014 Prognosegruppens vurderinger: December 2014 Industrien I første halvdel af 2014 sås positive takter på ordreindgangen. Efter sommerferien er kurven mange steder fladet ud. Industrien har mistet ca. 25%

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

Investeringer og udvikling i Horsens. Klaus Holmstoel, Colliers International Danmark A/S

Investeringer og udvikling i Horsens. Klaus Holmstoel, Colliers International Danmark A/S Investeringer og udvikling i Horsens Klaus Holmstoel, Colliers International Danmark A/S Den økonomiske udvikling 2 Den økonomiske udvikling Økonomi i lavt gear Lav økonomisk vækst i 2012 Forventninger

Læs mere

Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang

Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang Investment Research General Market Conditions 5. oktober Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang Dansk Jobindex er stabiliseret. Efter en lang periode med et faldende antal jobannoncer er der nu en

Læs mere

Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008

Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008 Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008 Beskæftigelsen inden for bygge og anlæg faldt fra 2008 til 2011, hvorefter byggebeskæftigelsen i Aalborg siden har været stigende. Udvikling i

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 2. KVARTAL 216 4. oktober 216 I deres seneste rapport om Grønlands økonomi forudsiger Økonomisk Råd, at den negative BNP-vækst i 212-214 vendte til en

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 1. KVARTAL 216 27. juni 216 De foreløbige nationalregnskabstal fra Grønlands Statistik viser, at der var tilbagegang i den grønlandske økonomi i 212,

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet

Udsigt til fremgang i byggeriet Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 NOVEMBER Udsigt til fremgang i byggeriet Få nye byggerier betyder, at bygge- og anlægsinvesteringerne i dag ligger på et lavt niveau. Men der

Læs mere

kket opsving giver nye tomme kontorer

kket opsving giver nye tomme kontorer Kn¾ kket opsving giver nye tomme kontorer Antallet af gabende tomme kontorlokaler stiger atter efter en periode med lidt mere gang i udlejningen først på året. Frygten for en ny nedtur i verdensøkonomien

Læs mere

21. september 2010 Optimistiske virksomheder tøver med nye ansættelser

21. september 2010 Optimistiske virksomheder tøver med nye ansættelser 21. september 2010 Optimistiske virksomheder tøver med nye ansættelser Erhvervskonjunkturer. Den økonomiske vækstkrise er afblæst i Region Midtjylland. Virksomhedernes forventninger til økonomisk vækst

Læs mere

Lastbiler på sporet af økonomisk vækst

Lastbiler på sporet af økonomisk vækst NØGLETAL UGE 40 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbiler på sporet af økonomisk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har været relativ stilfærdig for dansk økonomi. Dét

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Vækstbarometer. Juni 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus

Vækstbarometer. Juni 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Vækstbarometer Befolkning, erhverv og arbejdsmarked Juni 2011 Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Direktionssekretariatet 1 Sammenfatning for juni 2011 De 5 østjyske Kommuner

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 4. KVARTAL 216 13. februar 217 Ifølge det foreløbige nationalregnskab fra Grønlands Statistik voksede den grønlandske økonomi med 1,7% i 215. Dermed

Læs mere

Økonomi. Colliers STATUS. 2. kvartal 2015. Fremgang i økonomien. Årlig realvækst i BNP. www.colliers.dk > Markedsviden

Økonomi. Colliers STATUS. 2. kvartal 2015. Fremgang i økonomien. Årlig realvækst i BNP. www.colliers.dk > Markedsviden Colliers STATUS. kvartal 15 Økonomi Fremgang i økonomien Den økonomiske vækst i 1 endte på et højere niveau end forventet. Ifølge Danmarks Statistik blev væksten på 1,1 %. Det seneste halvandet år har

Læs mere

Håndværksrådet blev stiftet i 1879 og repræsenterer i dag over 20.000 små og mellemstore virksomheder, heraf godt 8.000 indenfor byggeri.

Håndværksrådet blev stiftet i 1879 og repræsenterer i dag over 20.000 små og mellemstore virksomheder, heraf godt 8.000 indenfor byggeri. HÅNDVÆRKSRÅDETS BYGGEANALYSE JANUAR 2007 HÅNDVÆRKSRÅDETS BYGGEANALYSE, JANUAR 2007 OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for vækst

Læs mere

Byggeriet fortsætter fremgangen

Byggeriet fortsætter fremgangen Thorbjørn Baum, økonomisk konsulent thob@di.dk,,3377 4616 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 SEPTEMBER 18 Byggeriet fortsætter fremgangen Investeringerne i byggeri og anlæg stiger

Læs mere

små og mellemstore virksomheder Konjunkturvurdering februar 2009

små og mellemstore virksomheder Konjunkturvurdering februar 2009 små og mellemstore virksomheder Konjunkturvurdering februar 2009 OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for vækst og udvikling. Vi

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Kompetenceefterspørgsel inden for privat service i turismeerhvervet på Fyn RAR Fyn. 29. november NOVEMBER 2018 COWI POWERPOINT PRESENTATION

Kompetenceefterspørgsel inden for privat service i turismeerhvervet på Fyn RAR Fyn. 29. november NOVEMBER 2018 COWI POWERPOINT PRESENTATION Kompetenceefterspørgsel inden for privat service i turismeerhvervet på Fyn RAR Fyn 29. november 2018 1 Brancheafgrænsning Turismeerhvervet går på tværs af brancher i den private servicesektor. I denne

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Markedet for kontor- og industrilejemål samt kommercielle investeringsejendomme Claus Sondrup

Markedet for kontor- og industrilejemål samt kommercielle investeringsejendomme Claus Sondrup Markedet for kontor- og industrilejemål samt kommercielle investeringsejendomme Claus Sondrup Agenda Kort intro Markedet Kontor- og industri/logistikområdet Markedet Kommercielle investeringsejendomme

Læs mere

Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner

Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner 22. maj 2014 Fremgang i friværdierne i flertallet af landets kommuner Danskernes friværdier i ejerboligerne er i øjeblikket på 1.022 mia. kroner. Friværdierne har overordnet set været i fremgang over det

Læs mere

Analyse af byggeriet som forretning

Analyse af byggeriet som forretning Jakob Orbesen, konsulent jaor@di.dk, 2132 0321 OKTOBER 2017 Analyse af byggeriet som forretning Byggeriet er overordnet en fornuftig forretning, som i forhold til overskudsgrad og afkastet af investeret

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV. KVARTAL 17 6. oktober 17 Mens 16 var et usædvanligt godt år for den grønlandske økonomi, er der tegn på, at væksten ikke fortsætter i samme tempo 17.

Læs mere

Erhvervslivet forventer vækst

Erhvervslivet forventer vækst ANALYSE Erhvervslivet forventer vækst Resumé Dansk økonomi er i et opsving. Væksten de sidste tre år har i gennemsnit været på omkring 2 pct., og selvom det ser ud til, at væksten i år bliver lidt lavere,

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

ORIENTERING OM LEDIGHED OG INDSATSEN: Nr. 6 august Ledigheden. Side 1 af 16

ORIENTERING OM LEDIGHED OG INDSATSEN: Nr. 6 august Ledigheden. Side 1 af 16 1. Ledigheden Nettofuldtidsledige i faktiske tal. juni 27 juni 28 juni 29 Ledige i alt Pct. Ledige i alt Pct. Dagpenge Kontanthjælp I alt Pct. Randers 943 2, 553 1,2 1.627 135 1.762 3,7 Østjylland 9.483

Læs mere

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 DI s konjunkturbarometre for organisationens forskellige brancher er for nyligt kommet på gaden. I store træk melder de forskellige brancher om gode

Læs mere

BORGER- PANEL. Boligejere frygter stavnsbinding i eget hjem. August 2015

BORGER- PANEL. Boligejere frygter stavnsbinding i eget hjem. August 2015 BORGER- PANEL August 2015 Boligejere frygter stavnsbinding i eget hjem Mange boligejere i Region Syddanmark frygter, at det kan blive vanskeligt at sælge deres bolig. Det gælder især i landområder, hvor

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

Til ØU. Orientering om status på det københavnske boligmarked

Til ØU. Orientering om status på det københavnske boligmarked Direktionssekretariatet Økonomiforvaltningen Til ØU Orientering om status på det københavnske boligmarked Resumé På ØU-budgetseminaret den 12. september var der generel efterspørgsel efter ØKF s vurdering

Læs mere

Vækstbarometer. Marts 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus

Vækstbarometer. Marts 2011. Befolkning, erhverv og arbejdsmarked. Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Vækstbarometer Befolkning, erhverv og arbejdsmarked Marts 2011 Ti indikatorer på udviklingen i Vejle, nabokommunerne og Århus Direktionssekretariatet 1 Sammenfatning for marts 2011 De 5 østjyske Kommuner

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol, sommer og mangel på arbejdskraft hæmmer væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har budt på flere interessante nøgletal,

Læs mere

Udviklingsstatistik 2010

Udviklingsstatistik 2010 Udviklingsstatistik 2010 Velkommen til Skanderborg Kommunes udviklingsprofil 2010 Enhver der bevæger sig rundt i Skanderborg Kommune kan se et veludviklet og dynamisk erhvervsliv med hjemmebase i en af

Læs mere

Historie og organisation

Historie og organisation Historie og organisation Den tidlige historie 2 Oms 3,9b 00 erne 3 Finanskrisen i 2008 4 Organisation 5 Sanistål i udlandet 6 Tidslinje 7 1 Den tidlige historie Saniståls historie kan føres tilbage til

Læs mere

Velkommen til nytårskur. Og velkommen tilbage til Pakhuset, som igen danner rammen om den traditionsrige nytårskur her i Odder Kommune.

Velkommen til nytårskur. Og velkommen tilbage til Pakhuset, som igen danner rammen om den traditionsrige nytårskur her i Odder Kommune. Borgmesterens tale ved nytårskuren den 20. Januar 2014 Velkomst Velkommen til nytårskur. Og velkommen tilbage til Pakhuset, som igen danner rammen om den traditionsrige nytårskur her i Odder Kommune. Men

Læs mere

Vækst Barometer. Konjunktur for 3. kvartal 2015: Stabil vækstoptimisme med pil opad. August 2015

Vækst Barometer. Konjunktur for 3. kvartal 2015: Stabil vækstoptimisme med pil opad. August 2015 Vækst Barometer August Konjunktur for 3. kvartal : Stabil vækstoptimisme med pil opad Optimismen blandt de små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark fortsætter opturen. Virksomhederne forventer

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 3. KVARTAL 216 16. december 216 Der er mange tegn på, at den grønlandske økonomi er i højkonjunktur. Fiskeriet, byggeriet og servicevirksomhederne har

Læs mere

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY.

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY. Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY www.fsr.dk FSR survey: Virksomhedernes adgang til finansiering FSR danske revisorer har spurgt godt 400 medlemmer, hvilke barrierer de oplever,

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen

Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen Mette Louise Pedersen, chefkonsulent og Peter Bernt Jensen, konsulent melp@di.dk, 3377 4845; pebj@di.dk, 3377 3421 SEPTEMBER 2018 Færre faglærte udfordrer fødevarebranchen Fødevarebranchen er udfordret

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Ny vækst på vej med nye jobs

Ny vækst på vej med nye jobs Ny vækst på vej med nye jobs 11. juni 2010 Erhvervskonjunkturer. Optimismen er på vej tilbage til virksomhederne i Midtjylland. Ikke siden august 2008 har så stor en andel af virksomhederne troet på større

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

SMV erne får endnu en tur i den økonomiske rutsjebane

SMV erne får endnu en tur i den økonomiske rutsjebane SMV erne får endnu en tur i den økonomiske rutsjebane Tillidskrise, beskæftigelseskrise og ophør af håndværkerfradraget. Der har været langt mellem de positive historier om økonomien i medierne. Det smitter

Læs mere

Det fleksible arbejdsmarked og en god uddannelse hjælper i krisetider

Det fleksible arbejdsmarked og en god uddannelse hjælper i krisetider Organisation for erhvervslivet oktober 2009 AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK De fleste er kun ledige ganske kortvarigt. Det fleksible danske arbejdsmarked og god uddannelse øger mulighederne

Læs mere

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal NØGLETAL UGE 48 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har blandt andet gjort os en smule klogere på udviklingen

Læs mere

Med andre ord er der hverken defensive nedskæringer på dagsorden i virksomhederne eller offensive ansættelser. Jobmarkedet står i stampe.

Med andre ord er der hverken defensive nedskæringer på dagsorden i virksomhederne eller offensive ansættelser. Jobmarkedet står i stampe. JOBBAROMETERET Ingen nye job i sigte Virksomhederne har slået bremsen i ansættelserne. Der kommer kun få nye private job det næste halve år. Til gengæld skærer den offentlige sektor hårdt i beskæftigelsen.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen NØGLETAL UGE 25 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge fik vi tal, der bekræftede, at udviklingen i den danske

Læs mere

Oplandsworkshop, Aalborg: Udfordring 1

Oplandsworkshop, Aalborg: Udfordring 1 FremKom 3 Oplandsworkshop, Aalborg: Udfordring 1 1 Vejledning Dette slideshow indeholder idéark udfyldt for udfordring 1 til workshoppen om Fremtidens Kompetencer i Aalborg. 2 Udfordring 1: FremKom 3 analysen

Læs mere

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN Den seneste uge har været rimeligt stille på nøgletalsfronten. Det mest interessante nøgletal

Læs mere

Tal om bosætning i Skanderborg Kommune, suppl. nøgletal

Tal om bosætning i Skanderborg Kommune, suppl. nøgletal Tal om bosætning i Skanderborg Kommune, suppl. nøgletal Tredje udvalgsmøde om bosætning i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Torsdag den 9. oktober 2014 Indhold 1. Grundværdier

Læs mere

Stigende antal bolighandler primært i landdistrikterne

Stigende antal bolighandler primært i landdistrikterne P R E S S E M E D D E L E L S E Stigende antal bolighandler primært i landdistrikterne I 77 kommuner er antallet af handler steget i 3. kvartal 2015 sammenlignet med samme periode sidste år. I to kommuner

Læs mere

Nej til SU-nedskæringer

Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Regeringen har meldt ud, at der skal spares 2 mia. kr. på SU en og at studerende skal hurtigere igennem deres uddannelser. Det betyder, at den kommende SU-reform

Læs mere

HÅNDVÆRKSRÅDETS SMV-KONJUNKTURVURDERING, NOVEMBER 2006

HÅNDVÆRKSRÅDETS SMV-KONJUNKTURVURDERING, NOVEMBER 2006 SMV-KONJUNKTURVURDERING NOVEMBER HÅNDVÆRKSRÅDETS SMV-KONJUNKTURVURDERING, NOVEMBER OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for vækst

Læs mere

Konjunktur for 4. kvartal

Konjunktur for 4. kvartal Syddanske konjunkturer November 18 Konjunktur for 4. kvartal Det gode liv Syddansk erhvervsliv skal styrkes og udvikles i hele regionen, så Syddanmark er klar til fremtidens nationale og globale konkurrence.

Læs mere

små og mellemstore virksomheder Konjunkturvurdering december 2008

små og mellemstore virksomheder Konjunkturvurdering december 2008 små og mellemstore virksomheder Konjunkturvurdering december 28 OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for vækst og udvikling. Vi tager

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen Efter at 2010 var et ekstremt hårdt år for bygge- og anlægsbranchen, så viser regnskabsåret 2011 en mindre fremgang for branchen. Virksomhederne har i stort omfang fået tilpasset sig den nye situation

Læs mere

Fremgang i salget men behersket optimisme i b2b handlen

Fremgang i salget men behersket optimisme i b2b handlen Fremgang i salget men behersket optimisme i b2b handlen Trods konkurser og dalende salgstal midt på året tegnede engroshandel sig for en pæn fremgang i 2011 dog med stor spredning mellem brancherne. De

Læs mere

PwC s CXO Survey 2019

PwC s CXO Survey 2019 PwC s CXO Survey CXO ernes vækstforventninger og forventninger til dansk økonomi Udviklingen i CXO ernes forventninger til vækst i egen virksomhed Andelen af CXO er, som forventer vækst i deres virksomhed

Læs mere

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 18 Virksomheder: 18 står i digitaliseringens tegn Hver anden virksomhed har planer om at investere i it til næste år. Både store og små

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2010

Status på udvalgte nøgletal november 2010 Status på udvalgte nøgletal november 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Stigning i bruttoledigheden I september var 168.3 registrerede bruttoledige og bruttoledigheden er dermed

Læs mere

VENTETID PÅ HÅNDVÆRKERE

VENTETID PÅ HÅNDVÆRKERE VENTETID PÅ HÅNDVÆRKERE Igennem den seneste tid har kunderne måttet vente længe på at få en håndværker. Ventetiderne har her over i sommeren 2007 stadig været lange men tendensen er ved at vende, og i

Læs mere

Rigets tilstand - Dansk Byggeri netop nu! v/ Michael Mathiesen UDVIKLINGVEJEN 25. oktober 2018

Rigets tilstand - Dansk Byggeri netop nu! v/ Michael Mathiesen UDVIKLINGVEJEN 25. oktober 2018 Rigets tilstand - Dansk Byggeri netop nu! v/ Michael Mathiesen UDVIKLINGVEJEN 25. oktober 2018 Konjunktursituationen Økonomisk status efterår 2018: Kedelig på den gode måde Vending på arbejdsmarkedet:

Læs mere

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 526 Offentligt Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer

Læs mere

Formanden mener. Indhold: (Klik på teksten og gå direkte til artiklen). NYHEDSBREV NR. 16, 26. SEPTEMBER 2011. Hjørring i den bedste tredjedel side 2

Formanden mener. Indhold: (Klik på teksten og gå direkte til artiklen). NYHEDSBREV NR. 16, 26. SEPTEMBER 2011. Hjørring i den bedste tredjedel side 2 NYHEDSBREV NR. 16, 26. SEPTEMBER 2011 Indhold: (Klik på teksten og gå direkte til artiklen). Hjørring i den bedste tredjedel side 2 Boligmarkedet er ikke dødt, men heller ikke helt rask side 4 Boligpriser

Læs mere

Dansk Jobindex Vending på det private arbejdsmarked

Dansk Jobindex Vending på det private arbejdsmarked Investment Research General Market Conditions 28. april 1 Dansk Jobindex Vending på det private arbejdsmarked Dansk Jobindex er svagt stigende fra det meget lave niveau, som antallet af nye jobannoncer

Læs mere

Boligmarkedet er stadigvæk varmt

Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligpriserne bevæger sig stadig op på tværs af hele landet. Efter et vinterhalvår med moderat udvikling er der igen en vis fart på priserne til trods for, at der handles

Læs mere

Trods udsigt til vækstpakke er SMV ernes forårshumør i kulkælderen

Trods udsigt til vækstpakke er SMV ernes forårshumør i kulkælderen Trods udsigt til vækstpakke er SMV ernes forårshumør i kulkælderen Mens vækstpakken og dermed udsigten til genindførelse af håndværkerfradraget har præget dagsordenen i marts, holder landets små og mellemstore

Læs mere

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving

NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving ØKONOMISKE NØGLETAL - UGE 39 NØGLETALSNYT BNP-tal bekræfter dansk opsving AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, ØKONOM JONAS SPENDRUP MEYER OG ØKONOM KRISTIAN SKRI- VER SØRENSEN I den seneste uge har vi fået reviderede

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Konjunktur for 2. kvartal 2015: Stabil vækstoptimisme i Region Syddanmark. April 2015

VÆKST BAROMETER. Konjunktur for 2. kvartal 2015: Stabil vækstoptimisme i Region Syddanmark. April 2015 VÆKST BAROMETER April Konjunktur for 2. kvartal : Stabil vækstoptimisme i Region Syddanmark Konjunktur. Vækstoptimismen er høj i Region Syddanmark. Virksomhederne forventer uændret eller stigende omsætning

Læs mere

Konjunkturer for 3. kvartal

Konjunkturer for 3. kvartal Syddanske konjunkturer Juni 18 Konjunkturer for 3. kvartal Det gode liv Den syddanske udvikling skal styrkes i hele regionen, så Syddanmark er klar til fremtidens nationale og globale konkurrence. Udviklingsmuligheder

Læs mere

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land,

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land, Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand Udfordring Et velfungerende indre marked i Europa er en forudsætning for dansk velstand og danske arbejdspladser. 2/3

Læs mere

Strategi RAR Vestjylland

Strategi RAR Vestjylland Strategi RAR Vestjylland (2015) 1 Forord Sammen om vækst og udvikling i Vestjylland! Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland (RAR) er dannet i en tid, hvor ledigheden er lav, og der i flere brancher

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Efterårets nedtur fortsætter. december 2011

VÆKST BAROMETER. Efterårets nedtur fortsætter. december 2011 VÆKST BAROMETER december Efterårets nedtur fortsætter Den negative tendens fra sensommerens måling fortsætter i konjunkturmålingen for 1. kvartal 2012. Opsvinget er tydeligt sat på pause. Flere virksomheder

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

Samarbejde omkring udvikling af midtbyen

Samarbejde omkring udvikling af midtbyen Samarbejde omkring udvikling af midtbyen Dør byliv uden butikker? Dør butikker uden byliv? Urban Lab konference den 5. november 2015 Dorthe Bjerre. SYNERGII Når jeg er færdig, så skulle i helst sidde inde

Læs mere

MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT GÅR UD OVER MEDARBEJDERNE

MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT GÅR UD OVER MEDARBEJDERNE MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT GÅR UD OVER MEDARBEJDERNE Kvalificeret arbejdskraft er fortsat en mangelvare. Seks ud af ti virksomheder i Region Syddanmark, der søger arbejdskraft, har problemer med at finde den

Læs mere

Entrepriserne vokser hos Christoffersen & Knudsen. Vækst i vvs-branchen: Læs også: PROFESSIONELLE BESTYRELSER SIKRER VÆRDIFULDE INPUT Side 32

Entrepriserne vokser hos Christoffersen & Knudsen. Vækst i vvs-branchen: Læs også: PROFESSIONELLE BESTYRELSER SIKRER VÆRDIFULDE INPUT Side 32 TEKNIQs MAGASIN FOR VVS-INSTALLATØRER # 3 2017 Læs også: PROFESSIONELLE BESTYRELSER SIKRER VÆRDIFULDE INPUT Side 32 VVS-VIRKSOM- HEDERNE UDDANNER FLERE LÆRLINGE Vækst i vvs-branchen: Entrepriserne vokser

Læs mere

Prognosegruppens vurderinger September 2012

Prognosegruppens vurderinger September 2012 Prognosegruppens vurderinger September 2012 Poul Ulsøe (Blunico A/S) Især fremstillingsvirksomhederne er siden sommerferien gået ned i omsætning. Hen mod slutningen af året er der dog håb om en lille stigning,

Læs mere

Overvægten af virksomheder, der mener, at Danmarks økonomiske situation er værre. på nuværende tidspunkt sammenlignet med samme tidspunkt sidste

Overvægten af virksomheder, der mener, at Danmarks økonomiske situation er værre. på nuværende tidspunkt sammenlignet med samme tidspunkt sidste Forårsfornemmelser hos små og mellemstore virksomheder Efter et kvartal, hvor humøret hos de små og mellemstore virksomheder var i frit fald, begynder forårsoptimismen så småt at spire ude hos landets

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Engroshandlen gik lidt frem i juli

Engroshandlen gik lidt frem i juli Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER Engroshandlen gik lidt frem i juli Engroshandlen fik et fint løft i slutningen af, og har ind i været ret jævn på udviklingen, dog med et lille

Læs mere

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde 16. november ANALYSE Af Jens Troldborg & Sune Holm Pedersen Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde Aldrig før har Europas virksomheder haft så svært ved at finde den nødvendige arbejdskraft

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011 VÆKST BAROMETER 3. KVARTAL 2011 Jobvækst synes sikker Vækstforventningerne hos de syddanske virksomheder har siden udgangen af 2009 peget opad. Men det har indtil videre ikke ført til mange nye job. De

Læs mere

Atter tydelig fremgang i antallet af jobannoncer Pr. måned % å/å Årsvækst i antallet af jobannoncer >> << Antallet af jobannoncer (sæsonkorrigeret)

Atter tydelig fremgang i antallet af jobannoncer Pr. måned % å/å Årsvækst i antallet af jobannoncer >> << Antallet af jobannoncer (sæsonkorrigeret) Dansk Jobindex Rekordhøjt antal nye jobannoncer København den 2.2.27 For yderligere information: Steen Bocian, Danske Bank 33 44 21 53, stbo@danskebank.dk Kaare Danielsen, Jobindex 38 32 33 6 kaare@jobindex.dk

Læs mere

Særlig eksportforsikring understøtter danske job

Særlig eksportforsikring understøtter danske job Organisation for erhvervslivet April 2010 Særlig eksportforsikring understøtter danske job AF KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK Genforsikringsordningen, der blev vedtaget i kølvandet på Kreditpakken, kan

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Regionens beskæftigelse stiger og ledigheden falder. Omsætningen udvikler sig knap så positivt som tidligere, men

Læs mere

Engroshandlen fortsætter optur i 2018

Engroshandlen fortsætter optur i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 Engroshandlen fortsætter optur i 20 Engroshandlen lå godt 6 pct. højere i 20 end i 20, og den positive udvikling er fortsat ind i 20. De positive

Læs mere

3/2017. Østjylland. Agro Food Park viser vejen til vækst. Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen

3/2017. Østjylland. Agro Food Park viser vejen til vækst. Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen 3/2017 Østjylland Agro Food Park viser vejen til vækst Kommunalvalg 2017: Fire politikeres holdninger til fødevarebranchen Flemmings leder Tjen op til ferie og hold den med det samme! I slutningen af august

Læs mere

Verden omkring DT Group

Verden omkring DT Group Verden omkring DT Group SILVAN og STARK i en globaliseret verden 2 Finanskrise 3 Tilskud til renovering og nybyggeri 5 Lukkeloven ændres 6 Interviews 8 damkjær & vesterager 1 SILVAN og STARK i en globaliseret

Læs mere

STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER

STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER KONJUNKTURER FOR 4. KVARTAL Det ser lyst ud for de små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark, når de bliver spurgt om ne til årets sidste kvartal.

Læs mere