Udsigt til fremgang i byggeriet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udsigt til fremgang i byggeriet"

Transkript

1 Michael Meineche, økonomisk konsulent NOVEMBER Udsigt til fremgang i byggeriet Få nye byggerier betyder, at bygge- og anlægsinvesteringerne i dag ligger på et lavt niveau. Men der er udsigt til, at investeringerne i byggeri og anlæg vil stige moderat i de kommende år i takt med generel fremgang i økonomien, stigende boligpriser og færre ledige erhvervslokaler. Udsigt til moderat stigende investeringer Investeringerne i byggeri og anlæg var omtrent uændrede i, hvor de gik tilbage med,3 pct. I år ventes en lille fremgang på godt ½ pct., mens der til næste år ventes yderligere fremgang på 1¾ pct. Den lille fremgang i år trækkes af investeringer i boliger, og stigende boligpriser betyder, at boliginvesteringerne ventes fortsat at kunne stige i 17. Det øvrige byggeri trækkes ned af både de erhvervsmæssige og de offentlige bygge- og anlægsinvesteringer i. De erhvervsmæssige investeringer i byggeri og anlæg ventes dog at stige Investeringer i byggeri og anlæg Niveau 17 Procentvis mængdeændring Bygge- og anlægsinvesteringer 4 -,3,6 1,7 Boliginvesteringer -1,6 3,6 3,4 Øvrigt byggeri og anlæg 84,9-2,3, Erhvervenes bygge- og anlægsinvesteringer 47 -,4-3, 2,2 Offentlige bygge- og anlægsinvesteringer 37 2,3-1,5-2,8 Kilde: Danmarks Statistik og DI

2 2 i 17 i takt med stigende økonomisk aktivitet og en faldende mængde af ledige lokaler. Omvendt ventes de offentlige investeringer at falde yderligere fra det høje niveau, de ligger på i dag. Lavt niveau af byggeri pga. af overkapacitet Stigende byggebeskæftigelse trods få investeringer Investeringerne i byggeri og anlæg har de seneste år ligget på et lavt men relativt konstant niveau. I første halvår af var mængden af bygge- og anlægsinvesteringer dermed stadig på omtrent samme niveau som i 11. Det lave niveau af investeringer i byggeri skal dog ses i sammenhæng med de mange investeringer i byggeri, der blev foretaget i erne. Dette har skabt en overkapacitet, der har begrænset behovet for at bygge nyt de seneste år. På trods af, at der ikke har været fremgang i investeringerne, har beskæftigelsen i byggeriet vist fremgang de seneste år. Og i tredje kvartal af steg byggebeskæftigelsen igen en smule efter at være faldet i kvartalet inden. Der har altså været en stigende aktivitet i byggesektoren de seneste år, som ikke er fanget i investeringerne. Hvis fremgangen fortsætter, ventes det også at kunne ses som øgede investeringer i de kommende år. Investeringer og aktivitet i bygge og anlæg Sæsonkorrigeret årsniveau, kædede 1-priser 2 1. personer Investeringer i byggeri og anlæg Beskæftigede ved bygge og anlæg (højre akse) Kilde: Danmarks Statistik, sidste obs. 2. kvt. og 3. kvt. (beskæftigelse) Fremgang i boliginvesteringerne Stigende boliginvesteringer ved indgangen til Boliginvesteringerne udgør knap halvdelen af de samlede bygge-og anlægsinvesteringer. Boliginvesteringerne steg ved indgangen til og ligger højere, end de gjorde for et år siden. Det er både reparationer og nybyggeri, der har bidraget til væksten i år. Særligt

3 3 nybyggeriet viste pæn fremgang ved indgangen til, selvom det stadig ligger på et lavt niveau. Reparationer holder hånden under boliginvesteringerne Reparationerne udgør i dag størstedelen af boliginvesteringerne, og de har holdt hånden under boliginvesteringerne siden 1. Set over det seneste år har reparationer fortsat bidraget positivt til investeringerne. Boliginvesteringer Sæsonkorrigeret årsniveau, kædede 1-priser Nybyggeri Hovedreparationer 1 11 Kilde: Danmarks Statistik, sidste obs. 2. kvt. Boligpriserne påvirker boliginvesteringerne Boligpriserne stiger... Både nybyggeri og reparationer er afhængige af boligpriserne og udviklingen på boligmarkedet. Højere boligpriser gør det både mere rentabelt at bygge nyt, og øget friværdi kan desuden anvendes til renovering af boligen. Desuden investeres der ofte i boligen i forbindelse med flytning. Dette har betydet, at der historisk har været en tæt sammenhæng mellem boligpriserne og investeringer i boliger. Denne sammenhæng har dog ikke været så tydelig de seneste år. Priserne på boliger har været stigende de seneste år, og på trods af udsving i enkelte måneder er de generelt fortsat op i løbet af. I juli var prisen på enfamiliehuse 6 pct. højere end ét år tidligere, mens priserne på lejligheder var steget med 8 pct.

4 4 Prisudviklingen på boligmarkedet Sæsonkorrigeret, 3 mdr. gns. Indeks 6=1 Indeks 6= Enfamiliehuse Ejerlejligheder Kilde: Danmarks Statistik, sidste obs. jul.... i hele landet Prisstigningerne på boligmarkedet har været at finde i hele landet. De største stigninger har været i Hovedstaden, men i alle regioner har der været stigende priser på enfamiliehuse det seneste år. Lave renter, stigende realindkomster og øget beskæftigelse har været med til at danne grundlag for en bredt funderet fremgang på boligmarkedet. Prisen på enfamiliehuse fordelt på regioner Sæsonkorrigeret 6=1 6= Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland 11 Kilde: Danmarks Statistik, sidste obs. 2. kvt.

5 5 Fortsat stigende boligpriser, ventes at understøtte investeringer Boligpriserne ventes fortsat at stige i prognoseperioden, og det ventes at understøtte til flere investeringer i boliger, herunder også nybyggeri, i de kommende år. Prisstigningerne ventes dog af flere årsager at blive lidt lavere, end vi har set de seneste år. Renterne har de seneste år været faldende, og er i dag på et historisk lavt niveau. Det positive bidrag herfra ventes at aftage, da renterne ikke kan forventes at falde meget yderligere, og på sigt forventes at stige. Samtidig vil øgede bidragssatser og opstrammende regulering, der bl.a. sætter højere krav til boligkøberes udbetalingsandel, isoleret set bidrage til at dæmpe prisstigningerne. På længere sigt vil prisudviklingen i høj grad afhænge af udformningen af et nyt boligbeskatningssystem. Både det samlede beskatningsniveau af boliger og indretningen af boligskattesystemet kan have potentiel stor effekt på prisudviklingen og stabiliteten i denne. Erhvervsbyggeriet er lavt Øvrigt byggeri faldt i første halvdel af Det øvrige byggeri ud over boliger ligger på et lavt niveau, og det har vist fortsat faldende tendens i første halvdel af. Det skyldes særligt faldende privat erhvervsbyggeri. Udviklingen i det påbegyndte byggeri viser ikke tegn på, at årets tredje kvartal vil blive meget bedre. Investeringer i byggeri (ekskl. boliger) og anlæg Sæsonkorrgieret årsniveau, kædede 1-priser Byggeri (ekskl. boliger) 7 8 Anlæg Kilde: Danmarks Statistik, sidste obs. 2. kvt.

6 6 Anlægsinvesteringerne har bidraget til vækst Overkapacitet hæmmer byggeriet og kommer til udtryk i mange ledige erhvervslokaler De samlede investeringer i anlæg (både offentlige og private) har derimod vist generel fremgang de seneste år og ligger også i første halvår af højere end for ét år siden. Dermed har anlægsinvesteringerne holdt hånden under bygge- og anlægsinvesteringerne de seneste år, og anlægsinvesteringerne udgør i dag en større andel af investeringerne end byggeriet (ekskl. boliger). Anlægsinvesteringerne består både af egentligt offentlige investeringer, eksempelvis veje, og private anlægsinvesteringer. De fleste private anlægsinvesteringer er dog offentligt initierede, eksempelvis metroen og baner. Disse offentligt initierede investeringer har bidraget positivt til udviklingen de seneste år. Men de forventes dog kun i begrænset omfang at bidrage til væksten i investeringerne i de kommende år. Det skyldes bl.a. udskydelsen af Femern-forbindelsen. Det private erhvervsbyggeri ligger i dag på et lavt niveau. Der blev investeret meget i byggeri i årene frem til 8, og dette har skabt en overkapacitet, som stadig hæmmer byggeriet i dag. Overkapaciteten kan blandt andet genfindes i mængden af tomme erhvervslokaler, der har været høj i de seneste år. Antallet af tomme kontorlokaler toppede forrige år på over 1 pct. Siden er antallet af ledige erhvervslokaler faldet. Og den faldende tendens er fortsat ind i. Antallet af tomme lokaler er på vej ned Ledighedsprocenter for erhvervslokaler, hele landet Pct Pct Kontor I alt Kilde: Dansk Ejendomsmæglerforening, sidste obs. 3. kvt.

7 7 Udsigt til stigende erhvervsbyggeri, når antallet af ledige lokaler falder Udsigten til generel økonomisk vækst betyder, at mængden af tomme erhvervslokaler ventes af falde yderligere. Det giver også anledning til forventninger om, at erhvervsbyggeriet vil stige fra det nuværende lave niveau, efterhånden som der bliver brug for flere erhvervslokaler. Lidt lavere forventninger til den nærmeste fremtid Byggevirksomhederne har lidt lavere forventninger Når byggevirksomhederne selv kigger i krystalkuglen, er forventningerne til den nærmeste fremtid blevet lidt mere negative. Forventningerne har ellers været stigende igennem en periode, men de seneste måneder er dette ophørt. Forventningerne til omsætningen i byggeriet er stagneret, og samtidig forventer byggevirksomhederne ikke, at beskæftigelsen skal stige så meget som tidligere. Medlemmerne i DI Byg har lignende forventninger, når de bliver spurgt i DI's Virksomhedspanel. Her er de samlede forventninger i fjerde kvartal gået en smule tilbage i forhold til kvartalet før. De lidt lavere forventninger hos byggevirksomhederne er i overensstemmelse med, at investeringerne i byggeri og anlæg gik en smule tilbage i årets andet kvartal, og at indikatorerne også peger på et lille fald i tredje kvartal. Udsigten til generelt stigende økonomisk aktivitet, stigende boligpriser og faldende ledighedsprocenter for erhvervslokaler peger dog på, at investeringerne i byggeri herhjemme igen kan forventes at stige i de kommende år. Konjunkturindikator for bygge og anlæg Sæsonkorrigerede nettotal, 3 mdr. gns Sammensat konjunkturindikator Ordrebeholdning, ultimo Forventet beskæftigelse Kilde: Danmarks Statistik, sidste obs. okt.

8 8 Pæne forventninger hos byggevirksomheder i Sverige og Tyskland... men usikkerhed i UK efter beslutningen om Brexit Ser vi til vores nabolande, er der pæne forventninger hos byggevirksomhederne særligt i Sverige og Tyskland. I Tyskland har forventningerne i byggeriet vist generel fremgang det seneste år og er nu blevet positive, mens forventningerne i Sverige har været positive det seneste års tid. Væksten i bl.a. Sverige ventes dog at falde i 17, hvilket også kan påvirke bygeriet negativt. I Storbritannien er forventningerne påvirket af den generelle usikkerhed, der hersker efter briternes beslutning om at forlade EU. Omtrent 7 pct. af den danske eksport af byggematerialer går til Storbritannien. Hvis usikkerheden omkring Brexit betyder, at der investeres mindre i byggeri i Storbritannien i de kommende år, kan det derfor komme til at ramme danske virksomheders eksport af byggematerialer. Byggevirksomheders forventninger til aktiviteten Sæsonkorrigeret, 3 mdr. glidende gennemsnit Nettotal Nettotal Danmark Sverige Tyskland Storbritannien - Kilde: Danmarks Statistik og Macrobond, sidste obs. sep.

Byggeriet fortsætter frem de kommende år

Byggeriet fortsætter frem de kommende år Michael Meineche mime@di.dk, 3377 3454 MAJ Byggeriet fortsætter frem de kommende år Byggeriet er i fremgang, og investeringerne i byggeri og anlæg steg pænt i 16. DI tror på fortsat fremgang i byggeriet

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Byggeriet fortsætter fremgangen

Byggeriet fortsætter fremgangen Thorbjørn Baum, økonomisk konsulent thob@di.dk,,3377 4616 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 SEPTEMBER 18 Byggeriet fortsætter fremgangen Investeringerne i byggeri og anlæg stiger

Læs mere

Mere byggeri, men medarbejdermangel truer

Mere byggeri, men medarbejdermangel truer Thorbjørn Baum, økonomisk konsulent thob@di.dk, 3377 4616 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 MARTS 18 Mere byggeri, men medarbejdermangel truer Byggeriet er i fremgang, og udviklingen

Læs mere

Boligbyggeriet er i fremgang

Boligbyggeriet er i fremgang Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit. APRIL 2017 Boligbyggeriet er i fremgang Stigende huspriser har betydet stor fremgang i boligbyggeriet

Læs mere

Udsigt til svag fremgang i byggeriet

Udsigt til svag fremgang i byggeriet November 13 Udsigt til svag fremgang i byggeriet Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet i økonomien,

Læs mere

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3 Udsigt til svag fremgang i byggeriet #1 #7. november 13 Side 1 di.dk Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts 30. marts Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jan. 16 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jan. 16 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. November 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien November 20 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år

Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år DI ANALYSE Februar 1 Udsigt til flere bygge- og anlægsinvesteringer i de kommende år Efter et lille fald i bygge- og anlægsinvesteringerne i ventes fremgang i år og næste år. Særligt det lave nybyggeri

Læs mere

Forsigtig optimisme i byggeriet i en tid med stor usikkerhed

Forsigtig optimisme i byggeriet i en tid med stor usikkerhed Claus Aastrup Seidelin, seniorchefkonsulent clas@di.dk, 2779 6422 Peter N. H. Vaporakis, stud.polit pnhv@di.dk, 3377 4785 MARTS 19 Forsigtig optimisme i byggeriet i en tid med stor usikkerhed Der er udsigt

Læs mere

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Marts Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Marts 2017 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september 20 nov. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

feb. 19 Konjunkturbarometer for DI Digital

feb. 19 Konjunkturbarometer for DI Digital Konjunkturbarometer for DI Digital Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex. persontransport) er

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

maj 16 Konjunkturbarometer for bilbranchen

maj 16 Konjunkturbarometer for bilbranchen Konjunkturbarometer for bilbranchen Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms, er således ikke med i

Læs mere

Byggeriet i langsom fremgang efter krisens store tilbageslag

Byggeriet i langsom fremgang efter krisens store tilbageslag oktober Byggeriet i langsom fremgang efter krisens store tilbageslag Bygge- og anlægssektoren er fortsat meget hårdt ramt af den økonomiske krise. Rekordmange boliger er til salg og rekordmange erhvervslokaler

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. Januar 2017

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. Januar 2017 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Januar 2017 Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms

Læs mere

Engroshandlen fint fra start i 2017

Engroshandlen fint fra start i 2017 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 2 Engroshandlen fint fra start i 2 Engroshandlen fortsatte den positive trend fra 2 ind i de første måneder af 2. Omsætningen har dog fået et lille

Læs mere

Engroshandlen gik lidt frem i juli

Engroshandlen gik lidt frem i juli Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER Engroshandlen gik lidt frem i juli Engroshandlen fik et fint løft i slutningen af, og har ind i været ret jævn på udviklingen, dog med et lille

Læs mere

aug. 15 Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet

aug. 15 Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex. persontransport)

Læs mere

Engroshandlen oplever fremgang

Engroshandlen oplever fremgang Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 DECEMBER Engroshandlen oplever fremgang Engroshandlen ligger 7 pct. højere i end i 26, når der ses på perioden januar til oktober. Beskæftigelsen følger

Læs mere

Pænt omsætningsniveau i engros

Pænt omsætningsniveau i engros Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER 20 Pænt omsætningsniveau i engros Omsætningen inden for engroshandlen i årets syv første måneder er 4,3 pct. højere set ift. samme periode sidste

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Handelsvirksomhederne er optimistiske

Handelsvirksomhederne er optimistiske Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 20 Handelsvirksomhederne er optimistiske DI Handels medlemmer ser positivt på det kommende 3. kvartal 20, hvor forventningerne også generelt er højere

Læs mere

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 APRIL Engroshandel: Godt og god start på Engroshandlen lå godt 3,4 pct. højere i end i, og den positive udvikling er fortsat ind i. De positive takter kan

Læs mere

1. Engroshandlen løftede sig i 2016

1. Engroshandlen løftede sig i 2016 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 1. Engroshandlen løftede sig i 20 Engroshandlen har igennem 20 haft en positiv fremgang. Omsætningen i 20 landede en smule over niveauet i 20. Den

Læs mere

Udsigt til omsætningsløft i 2018

Udsigt til omsætningsløft i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JANUAR 19 Udsigt til omsætningsløft i Trods et mindre dyk i engroshandlens omsætning i 3. kvartal, ligger niveaet fortsat højere end i samme periode sidste

Læs mere

Fortsat svag vækst i de private erhverv

Fortsat svag vækst i de private erhverv Prognosen er udarbejdet af DI s afdeling for økonomisk politik og analyse NOVEMBER 216 Fortsat svag vækst i de private erhverv I 215 og 216 har det private forbrug stort set været alene om at give fremgang

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

Engroshandlen fortsætter optur i 2018

Engroshandlen fortsætter optur i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 Engroshandlen fortsætter optur i 20 Engroshandlen lå godt 6 pct. højere i 20 end i 20, og den positive udvikling er fortsat ind i 20. De positive

Læs mere

Byggeriets jobfremgang synlig i mange af landets kommuner

Byggeriets jobfremgang synlig i mange af landets kommuner 1K 2008 2K 2008 3K 2008 4K 2008 1K 2009 2K 2009 3K 2009 4K 2009 1K 2010 2K 2010 3K 2010 4K 2010 1K 2011 2K 2011 3K 2011 4K 2011 1K 2012 2K 2012 3K 2012 4K 2012 1K 2013 2K 2013 3K 2013 4K 2013 1K 2014 2K

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser

Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser juli 2013 Forsigtig optimisme i handelssektoren eksportens betydning vokser Omsætningen i b2b handelssektoren har i årets første måneder vist en faldende tendens. Alligevel har mange handelsvirksomheder

Læs mere

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN De forgangne uger har været forholdsvis stille på nøgletalsfronten. Lidt er der dog sket. Vi

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 1. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med 5.700 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. I den

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Svagt fald i ledigheden i december 1 Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Knap hver fjerde offentligt ansat er over år Industrien

Læs mere

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014

Svage udsigter for byggeriet i 2013 og 2014 Svage udsigter for byggeriet i 213 og 214 Investeringerne i bygninger og anlæg er både for husholdningerne og for virksomhederne på et meget lavt niveau i øjeblikket. Påbegyndelsen af nyt byggeri faldt

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 214 Finland Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj jan-16 mar-16 maj-16 jul-16 sep-16 nov-16 jan-17 mar-17 maj-17 jul-17 sep-17 nov-17 jan-18 mar-18 maj-18 NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Sol og højere forbrug i maj Af: Kristian Skriver, økonom

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN . april af Louise Hansen og Martin Madsen (33771) Resumé: INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN De fleste indikatorer peger på, at konjunkturerne har toppet særligt på boligmarkedet og i det private forbrug.

Læs mere

Konjunkturoversigt for byggeriet

Konjunkturoversigt for byggeriet København, den 14. oktober 2011 Konjunkturoversigt for byggeriet Af Camilla Vakgaard og Gunde Odgaard Dejligt at der er fremgang i byggebeskæftigelsen I BAT finder vi det særdeles glædeligt at bygge- og

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt kr. NØGLETAL UGE 44 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 1..52.27. kr. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge var præget af sløje tal for væksten i den europæiske økonomi. Vi fik det første

Læs mere

Notat 25. september 2018 J-nr.: / Reparation og vedligeholdelse et marked i moderate fremgang

Notat 25. september 2018 J-nr.: / Reparation og vedligeholdelse et marked i moderate fremgang Notat 25. september 2018 J-nr.: 87091 / 2545763 Reparation og vedligeholdelse et marked i moderate fremgang Gunstige økonomiske vilkår som større friværdier, lave renter, lav inflation og større jobsikkerhed

Læs mere

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren?

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren? Arbejdsløsheden for de byggefaglærte er begyndt at stige igen efter et lille fald omkring årsskiftet. I juni 1 var hele 13½ pct. af de forsikrede i a-kasserne for byggefaglærte arbejdsløse, når man medregner

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud 2013K1 2013K3 2014K1 2014K3 2015K1 2015K3 2016K1 2016K3 2017K1 2017K3 2018K1 NØGLETAL UGE 27 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig brudt ud Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangne

Læs mere

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel ØKONOMISK ANALYSE NR. Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel Bygge- og anlægserhvervet har været igennem en turbulent periode det seneste årti. Aktiviteten nåede op på et ekstraordinært

Læs mere

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse

Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Konjunkturnyt februar 013 Statistisk overblik: Omsætning, eksport og beskæftigelse Omsætningen når nyt toppunkt 1. Omsætning af energiteknologi Figur 1 viser de danske virksomheders samlede omsætning af

Læs mere

Virksomhederne forventer fremgang i 2017

Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Medlemmerne i DI s Virksomhedspanel har positive forventninger til det kommende år som

Læs mere

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 2015 Introduktion Dansk økonomi ser ud til at være kommet i omdrejninger efter flere års stilstand. På trods af en relativ beskeden vækst

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet Anders Goul Møller, Økonomisk konsulent angm@di.dk SEPTEMBER 2016 Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet DI s medlemsvirksomheder forventer et positivt 4.kvartal 2016, med rekordhøje forventninger for hjemmemarkedsvirksomhederne.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi og Kristian Skriver, økonom De forgangne

Læs mere

DI s Konjunkturindikator. December 2012

DI s Konjunkturindikator. December 2012 December 2012 Virksomhedernes forventninger i bund Af konsulent Nikolaj Pilgaard, NIPI@DI.DK og dataanalytiker Michael Meineche, MIME@DI.DK Virksomhedernes forventninger til starten af 2013 er på nulpunktet.

Læs mere

feb. 19 Konjunkturbarometer for farve- og limindustrien

feb. 19 Konjunkturbarometer for farve- og limindustrien Konjunkturbarometer for farve- og limindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex. persontransport)

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2015 Introduktion Generelt må konklusionen være, at det meget omtalte opsving endnu ikke er kommet i gear. Både væksten i BNP, privat-

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving NØGLETAL UGE 18 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for ledigheden frem til marts. Ledigheden steg

Læs mere

Møbelbranchen. J u n i

Møbelbranchen. J u n i Møbelbranchen J u n i 2 0 1 7 De økonomiske nøgletal 2 Omsætning i hovederhverv Sæsonkorrigeret, 3 mdr. gns. Indeks, 2009=100 Indeks, 2009=100 160 160 140 140 120 120 100 100 80 09 10 11 12 13 14 15 16

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Regionens beskæftigelse stiger og ledigheden falder. Omsætningen udvikler sig knap så positivt som tidligere, men

Læs mere

Øjebliksbillede. 3. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 3. kvartal 2013 Øjebliksbillede 3. kvartal 13 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 13 Der er tegn på et løft i aktiviteten i 1, både hvad angår den generelle økonomi og byggebranchen. Fremrykningen af Vækstplan DK i finansloven

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 2. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 2. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 2. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Beskæftigelsen i Region Midtjylland er steget med 8.850 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere det seneste år. Den private

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 1. kvartal 2018 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med cirka.00 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere eller

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2010

Status på udvalgte nøgletal december 2010 Status på udvalgte nøgletal december 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Lille stigning i bruttoledigheden Bruttoledigheden steg med 1.2 personer, således at der i oktober var

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2012

Status på udvalgte nøgletal april 2012 Status på udvalgte nøgletal april 212 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi ikke entydig gunstig udvikling I løbet af den seneste måned har flere vigtige nøgletal udviklet

Læs mere

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau DI s medlemsvirksomheder ser positivt på årets sidste kvartal. Deres

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 48 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Akutpakken giver særlig indsats til udfaldstruede Særligt jobberedskab

Læs mere

Nybyggeriet fortsat i krise

Nybyggeriet fortsat i krise Det påbegyndte nybyggeri faldt igen i 3. kvartal 1 og ligger dermed fortsat på et niveau, der ikke er set lavere siden 199. De øvrige indikatorer for bygge- og anlægssektoren peger generelt på en fortsat

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 27 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i maj 213 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 3 ud af

Læs mere

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv

Væksten lader vente på sig i de private byerhverv ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Væksten lader vente på sig i de private byerhverv År 2015 har for de private byerhverv generelt været en pose blandede bolsjer. Produktionen har samlet set stået stille,

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med 8.232 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Den private

Læs mere

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 DI s konjunkturbarometre for organisationens forskellige brancher er for nyligt kommet på gaden. I store træk melder de forskellige brancher om gode

Læs mere

KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 2007: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE

KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 2007: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE 23. februar 7 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 og Annett Melgaard Jensen direkte tlf. 33557715 KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 7: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE Det går godt i

Læs mere

Fremgang for IKT- og elektronikindustrien i 2017

Fremgang for IKT- og elektronikindustrien i 2017 Fremgang for IKT- og elektronikindustrien i 20 IKT- og elektronikindustrien havde i 20 en fremgang i omsætningen på 2,4 pct. sammenlignet med 20. Det kommer på trods af en tilbagegang på 3,2 pct. i 4.

Læs mere

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015

Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 Øjebliksbillede 2. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 2. kvartal 2015 Introduktion Vores analyse synes at vise, at det omsving der har været længe undervejs, efterhånden er ved at blive stabilt. Om end

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser og tvangsauktioner Renter

Læs mere

Boligmarkedet er stadigvæk varmt

Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligmarkedet er stadigvæk varmt Boligpriserne bevæger sig stadig op på tværs af hele landet. Efter et vinterhalvår med moderat udvikling er der igen en vis fart på priserne til trods for, at der handles

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 33 Indhold: Ugens tema Lille fald i ledigheden i juni 13 Ugens tendens I 16.1 nye jobannoncer i juli 13 Ugens tendens II Internationalt

Læs mere

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 18 Virksomheder: 18 står i digitaliseringens tegn Hver anden virksomhed har planer om at investere i it til næste år. Både store og små

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 4. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 4. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 4. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Beskæftigelsen er steget med 8.000 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere det seneste år, og ledigheden er faldet med

Læs mere

Jobprognose: Festen i byggeriet og privat service aftager

Jobprognose: Festen i byggeriet og privat service aftager AE s arbejdsmarkedsprognose, efterår 16 Jobprognose: Festen i byggeriet og privat service aftager Udviklingen på arbejdsmarkedet har de seneste år været paradoksal. På trods af en meget svag vækst, er

Læs mere

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN Den seneste uge har været rimeligt stille på nøgletalsfronten. Det mest interessante nøgletal

Læs mere

Eksportoptimisme giver forårsstemning

Eksportoptimisme giver forårsstemning DI ANALYSE april 2015 Eksportoptimisme giver forårsstemning DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2015, og virksomhederne er mere optimistiske, end de har været seneste kvartaler. Det er

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2011

Status på udvalgte nøgletal november 2011 Status på udvalgte nøgletal november 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi Turbulensen i verdensøkonomien synes aftaget en smule den seneste måned, men usikkerheden

Læs mere

Skuffende eksport tager toppen af væksten

Skuffende eksport tager toppen af væksten Afdelingen for økonomisk politik og analyse opa@di.dk, 3377 3777 MAJ 2018 Skuffende eksport tager toppen af væksten Beskæftigelsen er steget jævnt og ganske kraftig de seneste fem år. Produktionen er også

Læs mere

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014 Øjebliksbillede 1. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 1 Der er mange tegn på, at dansk økonomi er kommet godt ind i 1, men der er fortsat et stykke vej til, at man kan omtale fremgangen som selvbærende

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN ARBEJDSMARKEDET. 18. juni Resumé:

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN ARBEJDSMARKEDET. 18. juni Resumé: 1. juni af Louise Hansen og Martin Madsen (33771) Resumé: INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN Konjunkturerne er toppet, selvom ledigheden fortsat falder. Tendenserne er særligt tydelige på boligmarkedet

Læs mere

DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 1. HALVÅR 218 September 218 Sammenfatning Den grønlandske økonomi er i det sidste årti vokset mere end dobbelt så hurtigt som både den danske og den europæiske økonomi. Væksten

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 1 og 2. marts 2012 i Århus NBO, Nordiska kooperativa och allmännyttiga bostadsorganisationer www.nbo.nu Økonomisk udvikling BNP De nyeste tal fra nationalregnskabet

Læs mere

Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011

Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011 Konjunkturoversigt for byggeriet, maj 2011 Efterløn Der har den sidste tid været et stort fokus på efterløn og på hvilke personer, der vælger at benytte sig af efterlønnen. På den baggrund har BAT indsamlet

Læs mere

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage September Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage På kort sigt er det hårdt arbejde at få øget beskæftigelsen bare en smule. Men på lidt længere sigt så tror virksomhederne på, at det kan lade sig

Læs mere

Konkurser, nøgletal og konjunkturer i byggebranchen v/ cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri

Konkurser, nøgletal og konjunkturer i byggebranchen v/ cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri Konkurser, nøgletal og konjunkturer i byggebranchen v/ cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri Insolvensrettens Dag, Scandic Hotel, København, 20. marts 2019 Disposition Samfundsøkonomisk baggrundstæppe

Læs mere