DOM. Teknisk Landsforbund. som mandatar for. C og. (advokat Byrial Rastad Bjørst) mod. E. Pihl og Søn A/S under konkurs

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. Teknisk Landsforbund. som mandatar for. C og. (advokat Byrial Rastad Bjørst) mod. E. Pihl og Søn A/S under konkurs"

Transkript

1 DOM Afsagt den 20. oktober 2015 P Teknisk Landsforbund som mandatar for A, B, C og D (advokat Byrial Rastad Bjørst) mod E. Pihl og Søn A/S under konkurs (advokat Jeppe Høyer Jørgensen) Biintervenient til støtte for E. Pihl og Søn A/S under konkurs: Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt) Indledning og påstande Sagen handler om, hvorvidt sagsøgernes uafviklede feriefridage på opsigelsestidspunktet som følge af E. Pihl og Søn A/S konkurs har karakter af privilegerede lønkrav i medfør af konkurslovens 95, og som dermed skal udbetales, eller om de uafviklede feriefridage skal sidestilles med et forlænget opsigelsesvarsel, som kan konkursreguleres efter konkurslovens 61.

2 - 2 - Sagen er anlagt den 21. november A har nedlagt påstand om betaling af 596,30 kr. B har nedlagt påstand om betaling af 1.195,35 kr. C har nedlagt påstand om betaling af 717,50 kr. D har nedlagt påstand om betaling af kr. E. Pihl og Søn A/S under konkurs har nedlagt påstand om frifindelse. Lønmodtagernes Garantifond har som biintervenient udtalt sig til støtte for E. Pihl og Søn A/S under konkurs. Oplysningerne i sagen Den 26. august 2013 blev E. Pihl og Søn A/S taget under konkursbehandling af Sø- og Handelsretten med advokat Søren Aamann Jensen, advokat Henrik Steen Jensen samt advokat Henrik Sjørslev som kuratorer. A var ansat som teknisk assistent hos E. Pihl og Søn A/S under konkurs fra 15. august 2006 frem til konkursen. Der er ikke fremlagt opsigelsesbrev vedrørende As ansættelsesforhold hos E. Pihl & Søn A/S, men der er enighed om, at hun blev opsagt den 26. august 2013 med kortest muligt varsel. Det fremgår af As lønseddel for august 2013, at hun havde 0,41 uafviklede feriefridag fra ferieåret

3 - 3 - B var ansat som teknisk assistent hos E. Pihl og Søn A/S fra 1. oktober 2001 frem til konkursen og blev den 28. august 2013 opsagt med kortest muligt varsel. Det fremgår af Bs lønseddel for august 2013, at hun havde 1 uafviklede feriefridag fra ferieåret C var ansat som teknisk assistent hos E. Pihl og Søn A/S fra 24. april 1984 frem til konkursen og blev den 28. august 2013 opsagt med kortest muligt varsel. Det fremgår af Cs lønseddel for august 2013, at hun havde 0,5 uafviklede feriefridag fra ferieåret D var ansat som teknisk assistent hos E. Pihl og Søn A/S fra 10. juni 2002 frem til konkursen og blev den 28. august 2013 opsagt med kortest muligt varsel. Det fremgår ubestridt af Ds lønseddel for august 2013, at hun havde 5 uafviklede feriefridage fra ferieåret I kuratellets enslydende opsigelsesbreve af 28. august 2013 til B, C og D fremgår følgende: Opsigelsesvarslets længde har betydning for størrelsen af det erstatningskrav, som du eventuelt kan fremsætte. Kuratorerne tager på boets vegne forbehold for, i henhold til konkurslovens 61 om konkursregulering, at opsige dig med sædvanligt eller rimeligt varsel, såfremt der måtte være aftalt et usædvanligt langt varsel. Den 6. september 2013 blev sagsøgerne fritstillet. Ved breve til Kuratellet og Lønmodtagernes Garantifond (herefter LG) af 16. september 2013, 23. september 2013 og 24. september 2013 anmeldte Teknisk Landsforbund på vegne af sine 4 medlemmer deres samlede krav i boet, herunder krav på kompensation for uafviklede feriefridage, som privilegerede krav.

4 - 4 - I den følgende måned traf LG afgørelser om deludbetaling. LG afviste de anmeldte krav om udbetaling af uafviklede feriefridage med henvisning til, at såvel feriedagene, jf. ferielovens 16, og feriefridagene var indeholdt i opsigelsesperioden. Indtil konkursens indtræden var E. Pihl og Søn A/S medlem af Dansk Byggeri og omfattet af Dansk Byggeris overenskomst med Teknisk Landsforbund (Teknikeroverenskomsten). Teknisk Landsforbud fastholdt på vegne af sagsøgerne i breve til kuratellet, deres krav på udbetaling af uafviklede feriefridage som privilegerede restkrav med en henvisning til Teknikeroverenskomstens 12, stk. 11, og anførte blandt andet: Lønmodtagernes Garantifond har anset feriefridagene for afholdt i opsigelsesperioden. Teknisk Landsforbund har gjort indsigelse heroverfor, idet det i overenskomsten mellem Byggeriet og teknisk Landsforbund 12 stk. 11 fremgår: Feriefridage placeres efter samme regler som restferie jf ferielovens bestemmelser. Det gælder dog ikke for feriefridage i en opsigelsesperiode efter virksomhedens opsigelse af medarbejderen. Det er Teknisk Landsforbund opfattelse, at dette betyder, at arbejdsgiveren og dermed tillige Lønmodtagernes Garantifond ikke kan varsle/anse feriefridage for afholdte i en opsigelsesperiode. Kuratellet indstillede i breve af 9. oktober 2014, de anmeldte krav til afvisning, med følgende begrundelse: Det anmeldte krav støttes på bestemmelsen i overenskomsten mellem Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund 12, stk. 11, hvoraf fremgår: Feriefridage placeres efter samme regler som restferie, jf. ferielovens bestemmelser. Feriefridage kan ikke varsles til afholdelse i en opsigelsesperiode, når opsigelsen sker fra virksom hedens side I dommen aflagt af Sø- og Handelsrettens Skifteret den 12. november 2013 (sagnr. P-31-12) er der truffet afgørelse i en tilsvarende sag, hvorefter det er fastslået, at et sådan overenskomstmæssigt vilkår om, at feriefridage ikke kan placeres i en opsigelsesperiode kan konkursreguleres bort if konkurslovens 61, idet det reelt har karakter af et forlænget opsigelsesvarsel. Herefter kan feriefridage varsles til afholdelse i opsigelsesperioden, så længe varslet på I måned og de resterende feriefridage kan indeholdes i opsigelsesvarslet efter fritstillingstidspunktet.

5 - 5 - Da disse betingelser ses at være opfyldt, jf. ferielovens 16 anses de anmeldte feriefridage for afholdt i opsigelsesperioden og det anmeldte krav afvises derfor i sin helhed. I Teknikeroverenskomsten fremgår følgende bestemmelse vedrørende feriefridage: 12 Ferie og Frihed Feriefridage 8. Teknikere, der har været beskæftiget i virksomheden uafbrudt i 6 måneder, har ret til 5 feriefridage pr. ferieår. 9. Hvis feriefridagene ikke er afholdt inden udløbet af ferieåret, kan teknikeren inden for 3 uger rejse krav om kompensation for de ikke afholdte feriefridage. Kompensationen, der udgør sædvanlig løn, udbetales med næstfølgende lønudbetaling. 11. Feriefridage placeres efter samme regler som restferie, jf. ferielovens bestemmelser. Det gælder dog ikke for feriefridage i en opsigelsesperiode efter virksomhedens opsigelse af medarbejderen. E. Pihl og Søn A/S havde en fast praksis vedrørende feriefridage, som fremgår af tillæg til ansættelsesaftale af januar 2013 for E. Pihl og Søn A/S funktionærer: Feriefridage Feriefridage optjenes med 0,42 dage pr. måneds ansættelse i kalenderåret og kan afholdes fra 1. maj i ferieåret efter. Funktionærer, som ikke har optjent ret til at holde feriefridage (max. 5 i ferieåret) med betaling kan holde fri for egen regning. For hver afholdte feriedag vil der ske fradrag i lønnen den følgende måned. Fradraget udgør 4,8 % af månedslønnen for hver feriefridag. Husk! At ferie- og feriedage kun kan afholdes som hele dage eller halve dage. Funktionærer skal i god tid aftale med plads- eller afdelingsleder, når ferie- og feriefridage ønskes afholdt. Dette skal samtidigt meddeles til hovedkontorets reception af hensyn til firmaets fraværsplaner.

6 - 6 - Såfremt der sker ændring i planlagt ferie og feriefridage, skal dette ligeledes meddeles til Hovedkontorets reception således, at fraværsplanerne altid er opdaterede. Om feriefridage og fritvalgs lønkonto Begrebet feriefridag blev introduceret i dansk arbejdsret i 1998 ved Lov om fornyelse af visse kollektive overenskomster m.v. Det fremgår bl.a. af lovens 2, at ansatte med uafbrudt beskæftiget i mindst 9 måneder, har ret til 1 feriefridag i hvert kalenderår, der fastsættes efter aftale mellem arbejdsgiveren og den enkelte lønmodtager. Såfremt feriefridagen ikke er afholdt inden kalenderårets udløb, betales der kompensation herfor. Mæglingsforslag af 18. februar 2000 gældende for DA og LO indeholdt en aftale om feriefridage, hvor det bl.a. fremgår, at overenskomstforhold for funktionærer følger protokollat om feriefridage i forlig af 22. januar 2000 mellem Dansk Industri og CO-Industri. Forliget af 22. januar 2000 mellem Dansk Industri og CO-Industri indeholder en række grundprincipper vedrørende optjening og afvikling af feriefridage, som også er kommet til udtryk i Teknikeroverenskomsten mellem Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund. Det hedder bl.a. i forliget: I løbet af overenskomstperioden etableres 5 feriefridage til afløsning af de nugældende børnefridage og feriefridag. For de således etablerede feriefridage skal følgende gælde: Berettiget er alle, der har været beskæftiget i virksomheden uafbrudt i 9 måneder. Feriefridagene omregnes til og afvikles som timer inden for ferieåret i stedet for som nu kalenderåret. Feriefridagene betales som ved sygdom. Feriefridagene placeres efter samme regler som restferie, jf. ferielovens bestemmelser. Holdes feriefridagene ikke inden ferieårets udløb, kan medarbejderen inden 3 uger rejse krav om kompensation, svarende til løn under sygdom pr. ubrugt feriedag, hvorefter kompensation udbetales i forbindelse med den næstfølgende lønudbetaling. Der kan uanset jobskiftet kun holdes 5 feriefridage i hvert ferieår. I overenskomstforhandlingerne i 2007 for Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst blev en ordning om Fritvalgs Lønkonto aftalt. Formålet med

7 - 7 - denne ordning var at imødekomme individuelle ønsker om frit valg mellem fritid, pension eller løn. Parterne aftalte specifikt, at lønkontoen var omfattet af LG. Det hedder bl.a. i Protokollatet af 25. februar 2007 om Fritvalgs Lønkonto : Medarbejdere, der pr. 1. maj har ret til feriefridage, skal inden den 1. april hvert år vælge eller fravælge muligheden for at afholde en eller flere af feriefridagene i det kommende ferieår, mod i stedet i denne periode løbende at få afsat yderligere 0,5 pct. af den ferieberettigede løn pr. fravalgt feriefridag. Hvis alle fem feriefridage fravælges, afsættes der således yderligere i alt 2,5 pct. Det antal feriefridage, som ønskes afholdt, afvikles og betales efter de nugældende regler i de to overenskomster. Parterne lægger til grund, at medarbejdernes tilgodehavende opsparing på Fritvalgs Lønkontoen er omfattet af garantien i lov om Lønmodtagernes Garantifond. Hvis dette ikke er tilfældet, forpligter Dansk Industri sig til at drage omsorg for, at garantiforpligtelsen løses på anden måde. Fritvalgs Lønkonto blev ikke overført til Teknikeroverenskomsten. Der blev således, udover 5 feriefridage, etableret en særlig opsparingsordning i Teknikeroverenskomstens 3, hvor arbejdsgiveren indbetaler på 1 % på en særlig opsparingsordning, der udbetales med lønnen for december måned eller ved fratræden sammen med den sidste løn. Forklaringer Der er afgivet forklaring af D. D har forklaret blandt andet, at hun er uddannet som teknisk assistent. Hun blev ansat hos E. Pihl og Søn A/S i Hun var ansat som teknisk assistent på byggepladser i Danmark, og hun var omfattet af overenskomsten mellem Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund. Hun kunne hvert år pr. 1. maj se antallet af sine feriefridage på sin lønseddel. Det var helt sædvanligt, at ikke afholdte feriefridage ved ferieårets afslutning blev overført til afholdelse i det kommende ferieår. Hun har aldrig fået udbetalt sine feriefridage. Hun har ikke kendskab til at andre medarbejdere hos E. Pihl og Søn A/S havde fået deres feriefridage konverteret til løn. Hun havde på grund af arbejdsmængden ikke tid til at afholde sine feriefridage, inden hun blev fritstillet. Hun har afholdt pålagt ferie i opsigelsesperioden. Der var ca. 20 tekniske

8 - 8 - assistenter ansat under samme overenskomst som hende hos E. Pihl og Søn A/S under konkurs. Der var i alt ca ansatte. Parternes argumentation A, B, C og D har i alt væsentligt procederet i overensstemmelse med det fremlagte påstandsdokument, hvoraf bl.a. fremgår følgende: Retten til særlig opsparing / frivalgs lønkonto, retten til 5 feriefridage, retten til ikke at få feriefridage lagt i opsigelsesperioden samt retten til at få ubrugte feriefridage udbetalt er fastsat i overenskomster, der dækker det meste af det overenskomstdækkede private arbejdsmarked og dermed tillige sædvanlige rettigheder herunder i konkurslovens 61 forstand. På det private område betragter arbejdsmarkedets parter ikke afholdte feriefridage som en opsparing, der efter ferieårets udløb kan udbetales på forlangende. På industriens område er der endog mulighed for på forhånd af forlange feriefridage byttet til opsparing. At feriefridagene kan veksles til penge giver såvel arbejdsgiver som arbejdstagere fleksibilitet i planlægningen og udførelsen af arbejdet. Feriefridage må betragtes som uforfalden opsparing. De kan ikke kræves afholdt i opsigelsesperioden ved arbejdsgivers opsigelse af medarbejderen, og de er som anden uforfalden opsparing omfattet af konkursprivilegiet i konkurslovens 95 og skal dækkes af Lønmodtagernes Garantifond. Da der er tale om uforfaldne opsparede rettigheder, er den etablerede beskyttelse ved opsigelse også rimeligt begrundet. Retten til særlig opsparing / frivalgs lønkonto, retten til 5 feriefridage, retten til ikke at få feriefridage lagt i opsigelsesperioden samt retten til at få ubrugte feriefridage udbetalt er materielt set ens på de forskellige overenskomstområder. Behandlingen af dem ved konkurs bør derfor ikke afhænge af, hvilken overenskomst de er fastlagte i. Hensynet hertil gør det relevant for retten også at tage i betragtning, hvorledes feriefridage behandles i de toneangivende overenskomster på det private arbejdsmarked. Der skal ske ens behandling af fritvalgslønkonto / særlig opsparing, feriefridage og Forbuddet mod at pålægge feriefridage i opsigelsesperioden. De er således alle uden regulering omfattet af privilegiet i konkurslovens 95. I henhold til funktionærloven skal arbejdstager give 1 måneds varsel ved opsigelse. Det medfører at forbuddet mod at lægge feriefridage i opsigelsesperioden i realiteten gælder uanset om det er arbejdstager eller arbejdsgiver, der opsiger ansættelsesforholdet. Antallet af uafholdte feriefridage vil være svingende fra medarbejder til medarbejder. Antallet vil nemlig afhænge af afholdelsen af frihed og opsigelsens tidspunkt. Længden af et opsigelsesvarsel derimod er fast bestemt i funktionærloven eller aftale. Det giver således ikke mening at sammenligne et vekslende antal feriefridage med et fast

9 - 9 - opsigelsesvarsel. Også af denne grund må det afvises, at reglerne om afvikling af feriefridage kan sidestilles med en forlængelse af et opsigelsesvarsel. Sygdom fritager arbejdstager fra at afholde varslede eller aftalte feriefridage. Derimod fritager sygdom ikke arbejdstager fra at afvikle sit opsigelsesvarsel. Også på dette punkt er feriefridage og opsigelsesvarsel i bund og grund forskellige. Et forlænget opsigelsesvarsel fra arbejdsgivers side er en rettigheder, der kun bliver aktuel, hvis arbejdsgiver vælger at opsige ansættelsesforholdet. Arbejdstager har således ikke selv rådighed over, hvorvidt rettigheden bliver udløst eller ej. Retten til 5 feriefridage er derimod en ubetinget rettighed, der udløses hvert år. Arbejdstager skal have de 5 feriefridage med løn hvert år. Der er således tale om en optjent rettighed, der i sin grundstruktur er helt forskellig fra en aftale om forlænget opsigelsesvarsel. Når en arbejdstager er fritstillet, er vedkommende forpligtet til aktivt at søge job for at formindske arbejdsgivers tab i relation til ferieoptjening og løn. Arbejdstager kan ikke anvende friperioden til rekreative formål. De arbejdstagere, som denne sag omfatter, har mistet deres optjente ret til betalt frihed, og det er den ret de ønsker kompensation for i henhold til overenskomstens regler. Sagsøgerne er ikke de facto blevet givet den frihed, som de havde optjent, og de har derfor krav på udbetaling af kompensation herfor som påstået. Retten til 5 feriefridage med løn optjenes til afholdelse i hvert ferieår. Der er således tale om et gode, som arbejdstager modtager periodevis under ansættelsen. Det kan ikke sammenlignes med en fratrædelsesgodtgørelse. Forbuddet om at varsle feriefridage i opsigelsesperioden er i sin natur væsentligt forskelligt fra et opsigelsesvarsel, og det kan ikke sidestilles med et forlænget opsigelsesvarsel. Hvis Retten måtte komme frem til, at overenskomstens regler om feriefridage må sidestilles med et forlænget opsigelsesvarsel, da gøres det gældende, at denne forlængelse er rimelig og sædvanlig. Betalte feriefridage er en forhandlet rettighed i de kollektive overenskomster, som er uafhængig af ferieloven. Når det skal bedømmes om parternes aftale om varsling af feriefridage er sædvanlige og rimelige, skal aftalen ikke vurderes op mod ferieloven. Ferieloven ikke er gældende for feriefridagene. Der er tale om en optjent rettighed til lønnet frihed. Overenskomstparterne har aftalt, hvorledes denne rettighed kan anvendes eller konverteres til penge. Denne aftale må respekteres af boet. Betalte feriefridag er en optjent rettighed, der skal afholdes eller kompenseres efter de i overenskomsten bestemte regler. Kompensation herfor skal betragtes som løn. Konkursloven giver derfor hjemmel til at udbetale kravet som et privilegeret krav. Sagsøgerne anerkender, at I det omfang restferievarslet samt feriefridagene ikke kan lægges indenfor arbejdstagers opsigelsesvarslet, da er det berettiget, at der sker udbetaling af feriefridagene uden at det udløser rettigheder til andre grupper med længere varsel i så fald er det jo heller ikke relevant at konkursregulere forbudsreglen.

10 Sagsøgerne gør gældende, at der ikke ud over det netop nævnte tilfælde, er hjemmel til at gøre en konkursregulering af forbud mod at lægge feriefridage i opsigelsesperioden afhængig af opsigelsesvarslets længe. Sagsøgerne har derfor krav på at blive behandlet som arbejdstagere med opsigelsesvarsler kortere end funktionærlovens. Forbuddet mod varsling af feriefridage i opsigelsesperioden kan ikke konkursreguleres og sagsøgerne skal modtage kompensation for de optjente feriefridage som påstået. Det er langt mest sædvanligt, at konkursboer ikke giver dækning til simple kreditorer og at LG må hente en del eller hele udbetalingen gennem opkrævning af bidrag fra samtlige private arbejdsgivere. Der er i høj grad tale om de samme arbejdsgivere, der har indgået de overenskomster, der indholdet det omstridte forbud. Også af denne grund er det rimeligt, at LG dækker godtgørelsen, således at overenskomstens bestemmelser respekteres. E. Pihl og Søn A/S under konkurs har i alt væsentligt procederet i overensstemmelse med det fremlagte påstandsdokument, hvoraf bl.a. fremgår følgende: 1 Det gøres gældende, at 12, stk. 11, 2. punktum, i Teknikeroverenskomsten mellem Dansk Byggeri og Teknisk Landsforbund 2012 (bilag 1), der indebærer en aftalebaseret ret til en særlig betaling, der alene udløses ved arbejdsgiverens opsigelse, må sidestilles med et forlænget varsel. Konkursboet var derfor berettiget til, i medfør af konkurslovens 61, stk. 1, at konkursregulere bestemmelsen sådan, at placeringen af feriefridagene blev reguleret efter de almindelige regler om restferie i ferieloven, jf. overenskomstens 12, stk. 11, 1. punktum. 2 Overenskomsten fastslår således et udgangspunkt om, at feriefridage kan afvikles efter de almindelige regler om afvikling af restferie i ferieloven, jf. bestemmelsen i 12, stk. 11, 1. punktum. Dette udgangspunkt fraviges imidlertid ved en særlig undtagelse i overenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, der fastlægger et særegent forbud mod at placere feriefridage i opsigelsesperioden netop i den situation, hvor det er arbejdsgiveren, der opsiger. Derved opnår sagsøgerne en tabsuafhængig aftalebaseret økonomisk fordel ved arbejdsgiverens opsigelse, der fuldt ud har samme funktion som og må sidestilles med et aftalt forlænget varsel. 3 Det kan lægges til grund, at sagsøgerne ikke ville have opnået ret til betaling for ikkeafholdte feriefridage, hvis feriefridagene var afholdt og reguleret af reglerne om restferie i ferieloven, jf. overenskomstens 12, stk. 11, 1. punktum. 4 Det fremgår af U /3 H, at det forhold, at en konkret aftale, der er genstand for konkursregulering, fremgår af en kollektiv overenskomst, ikke kan tillægges betydning. Det er ligeledes fastslået i U H, at en aftalt fratrædelsesgodtgørelse må sidestilles med et forlænget varsel, og at dette gælder, uanset om retten følger af en landsdækkende kollektiv overenskomst.

11 Det er i tråd hermed, at Sø- og Handelsrettens ved dom af 12. november 2013 i sag P allerede en gang har fastslået, at en konkursregulering baseret på en overenskomstbestemmelse som i nærværende sag er berettiget. Det følger af dommen: Skifteretten finder, at Industriens Funktionæroverenskomst 12, stk. 11, litra 2, 2. led, jf. 4, stk. 6, kan sidestilles med et forlænget opsigelsesvarsel, jf. U H. Konkursboet gives derfor medhold i, at konkursboet i medfør af konkursloven 61, stk. 1, kan konkursregulere bestemmelsen i Industriens Funktionæroverenskomst 12, stk. 11, litra 2, 2. led, og at placeringen af feriefridagene herefter skal reguleres efter 1. led, som henviser til ferielovens regler. Den bestemmelse, der lå til grund for nævnte dom af 12. november 2013 (Industriens Funktionæroverenskomst 12, stk. 11, litra 2, 2. led, jf. 4, stk. 6, fremlagt som bilag IB) har samme indhold som den omtvistede bestemmelse i nærværende sag. 6 Nævnte dom er tillige i tråd med forarbejderne til konkurslovens 61, hvoraf fremgår, at ordninger, der reelt må sidestilles med eller har samme virkning som en aftalt forlængelse af opsigelsesvarslet, er omfattet af hjemlen til konkursregulering grundet princippet om og hensynet til ligestillingen mellem kreditorerne. 7 Teknikeroverenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, indebærer efter sin art, karakter og indhold en ret til en ikke-anciennitetsbestemt, tabsuafhængig klumpsum, der alene udløses ved arbejdsgiverens opsigelse, og uanset om der sker fritstilling eller ej, hvilket ikke er en hverken rimelig eller sædvanlig rettighed. 8 Det må tages i betragtning, at bestemmelsen strider mod de sædvanlige principper i ferielovens 16, stk. 2 og 3, sammenholdt med 15, stk. 2. Det følger heraf, at restferie kan anses for afholdt i fritstillingsperioden, så længe ferievarslet på 1 måned og de resterende feriefridage kan indeholdes i opsigelsesvarslet efter fritstillingstidspunktet. For en funktionær gælder dette, selvom om denne ikke måtte være arbejdsfri i fritstillingsperioden, hvis funktionæren er sikret minimalerstatning, eller hvis virksomheden er insolvent og ophørt, jf. ferielovens 16, stk Et modsat resultat end det allerede fastslåede vil gøre det muligt at omgå eller begrænse eller knytte betingelser til et konkursbos adgang til at konkursregulere og følgelig indebære en skævvridning og forskelsbehandling mellem lønmodtagere på arbejdsmarkedet i strid med ligelighedsprincippet. Funktionærer, der er omfattet af en overenskomst, og vel at mærke en overenskomst med det i nærværende sag anførte indhold, vil blive stillet bedre end andre funktionærer. Dette ville stride imod de principper og hensyn, der ligger bag konkurslovens 61. En aftalt begunstigelse som den foreliggende, der alene udløses ved arbejdsgiverens opsigelse, rammer særligt og netop i konkurssituationen de andre kreditorer. 10 Det kan ikke føre til et andet resultat, at der eventuelt måtte bestå en aftalebaseret sammenhæng mellem retten til at få feriefridage udbetalt og en opsparing/fritvalgskonto. En sådan sammenhæng består dog i øvrigt ikke i den konkrete sag, eftersom Teknikeroverenskomsten ikke opererer med en sådan sammenhæng. 11 Det kan heller ikke føre til andet resultat, at et vilkår svarende til den omtvistede bestemmelse i Teknikeroverenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, måtte være udbredt til andre overenskomster på arbejdsmarkedet. Uanset at det ikke ses at have betydning, er det heller ikke godtgjort, at bestemmelser svarende til den omtvistede er gældende på

12 hele eller det meste af den overenskomstdækkede del af det private arbejdsmarked; endsige på det private arbejdsmarkeds som helhed. 12 Det forhold, at overenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, er et resultat af et forlig, understøtter bestemmelsens karakter af en nytilkommet rettighed og et resultat af forhandling, hvor hensigten netop var at yde et ekstraordinært gode i opsigelsessituationen som en kompensation for at opnå et overenskomstresultat. 13 Det gøres gældende, at afvisningen af sagsøgernes krav også følger af konkurslovens 59 og 95, stk. 1, nr. 2 og 3 (modsætningsvist), sammenholdt med Det er dokumenteret ved bilagene Cli, Can, Dha og Dbe, at ingen af sagsøgerne konkret har haft noget tab af frihed eller løn i opsigelsesperioden. Tværtimod opnåede alle sagsøgerne frihed og dernæst job og senest ved udløbet af minimalerstatningsperioden til en højere løn end i det konkursramte selskab og endog sådan, at flere af sagsøgerne opnåede dobbeltindtægt i opsigelsesperioden. 15 Det taler ligeledes afgørende til støtte for at tillade konkursregulering, at sagsøgerne ikke ville have haft noget tab eller noget krav, hvis de ikke-afholdte feriefridage ved arbejdsgiverens opsigelse i stedet var ydet som en aftalt forlængelse af opsigelsesvarslet. I så fald ville kravet nemlig være blevet modregnet bort som følge af tabsbegrænsnings- og varslingsreglerne i funktionær- og ferieloven. 16 Ved bestemmelsen i overenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, opnår sagsøgerne altså ikke kun en fordel fremfor de øvrige kreditorer svarende til et forlænget varsel, men en dobbeltfordel derved, at denne fordel er gjort tabsuafhængig. Det er fuldt ud i tråd med de konkursretlige principper som udtrykt i konkurslovens 59 og 61, at der nægtes privilegium af krav, der indebærer erstatning uden tab. 17 Det kan ikke tiltrædes, at Teknikeroverenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, og det heri indeholdte forbud mod afvikling af feriefridage netop ved arbejdsgiverens opsigelse som denne sag angår kan betegnes en optjent rettighed. Dertil kommer, at udbetaling af feriefridage efter overenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, alene gælder ved arbejdsgiverens opsigelse, og altså ikke hvor medarbejderen måtte opsige sin stilling. Det kan heller ikke af denne grund tiltrædes, at der er tale om nogen opsparing af rettigheder i opsigelsessituationen. 18 Det tiltrædes heller ikke, at forbuddet mod at anse ferie for afholdt i opsigelsesperioden i overenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, også i realiteten gælder ved en funktionærs egen opsigelse med 1 måneds varsel. Det forhold, at en funktionær i et specifikt tilfælde kan udløse udbetaling af feriefridage ved selv at opsige sit ansættelsesforhold, følger ikke af overenskomstens 12, stk. 11, 2. punktum, men følger af 12, stk. 11, 1. punktum, og ferielovens regler om restferie. 19 Det rekreative formål ved feriefridagene er også netop varetaget gennem 12, stk. 11, 1. punktum, og ferielovens regler om restferie. Det forhold, at sygdom fritager for afholdelse af feriefridage, er i overensstemmelse med de almindelige principper i ferieloven. Sagsøgerne er gennem overenskomsten sikret samme rettigheder som ved restferie efter de almindelige principper i ferieloven.

13 Det kan heller ikke føre til et andet resultat, at den omtvistede kompensation baseret på nogle overenskomstfastsatte bestemmelser kan variere mellem medarbejdere, afhængig af hvor mange feriefridage der er afholdt. Det er bestemmelsens art, karakter og indhold i form af en ret til en ikke-anciennitetsbestemt, tabsuafhængig klumpsum, der alene udløses ved arbejdsgiverens opsigelse som endog er ydet i strid med de almindeligt gældende principper i funktionær- og ferieloven, der berettiger konkursreguleringen. I modsat fald vil vurderingen af, om der kan ske konkursregulering, være bestemt af parternes eget aftalesystem, hvilket afgørende vil stride mod formålet og principperne bag konkurslovens 61. Lønmodtagernes Garantifond har som biintervenient til støtte for E. Pihl og Søn A/S under konkurs i alt væsentligt procederet i overensstemmelse med det fremlagte påstandsdokument, hvoraf bl.a. fremgår følgende: Det gøres overordnet gældende; at et aftalt forbud mod at placere feriefridage i en opsigelsesperiode, hvor lønmodtageren er fritstillet, savner rimelighed, og derfor ikke kan fastholdes i konkurssituationen til skade for boet øvrige kreditorer, jf. konkurslovens 61. Det gøres i den forbindelse gældende, at feriefridage først og fremmest er en ret til betalt frihed, på ganske samme måde som ferie. Hvis feriefridagene i konkurssituationen skal kunne anmeldes som et lønkrav, forudsætter dette således, at en eventuel aftalt ret til at konvertere friheden til løn allerede er udnyttet forinden opsigelsen, eller at det på grund af opsigelsesvarslets længde eller arbejdsgivers behov for arbejdskraften i opsigelsesperioden ikke er muligt at placere feriefridagene i opsigelsesperioden. En bestemmelse, hvorved den af konkursen følgende opsigelse i sig selv medfører automatisk konvertering af frihed til løn, rammer på urimelig og byrdefuld måde boets øvrige kreditorer, hvilket er i strid med det almindelige princip om kreditorernes ligestilling.i konkurs. Dette ligestillingsprincip har f.eks. har fundet udtryk ved den i ferielovens 16 stk. 3, nr. 2 indførte undtagelse, hvorefter det er muligt at' anse ferie afholdt i en opsigelsesperiode, selv hvor lønmodtageren de facto ikke har haft en arbejdsfri periode. Krav om betaling af feriefridage i en situation, hvor lønmodtageren de facto har fri i opsigelsesperioden, kan således fuldt ud sidestilles med betaling af løn i en aftalt forlænget opsigelsesperiode. Dette strider mod det grundlæggende princip i konkursloven om, at man alene skal have dækket sit tab, jf. konkurslovens 59. En fravigelse af dette princip kræver lovhjemmel. Det gøres gældende, at rimeligheden for konkursregulering af den omtvistede overenskomstbestemmelse - pga. selve konkursreguleringsinstituttets natur- naturligvis må afhænge af det samlede opsigelsesvarsel, som lønmodtageren har, hvorfor det er både sagligt og relevant, at LG lægger vægt på, om opsigelsesvarslet er kortere end eller svarer til funktionærlovens regler.

14 Derimod bestrides det, at selve kravets størrelse kan tillægges betydning. Det bestrides, at det kan tillægges betydning, at lønmodtagerne har en tabsbegrænsningspligt i opsigelsesperioden. Denne tabsbegrænsningspligt er således heller ikke til hinder for varsling af restferie, ligesom den ikke er til hinder for varsling af hovedferie, hvis opsigelsesvarslet overstiger 3 måneder, jf. ferielovens bestemmelser. Det bestrides, at det er til hinder for konkursregulering, at den omtvistede bestemmelse findes i en række ko1iektive overenskomster. Det bestrides i den forbindelse, at bestemmelsen findes på en så stor del af arbejdsmarkedet, at den kan siges at være udtryk for en almengyldig norm. Endelig gøres /det gældende, at rettens vurdering skal foretages uafhængigt af dividendeudsigterne i det konkrete bo. Sø- og Handelsrettens afgørelse Sø- og Handelsretten bemærker, at det i sagen er ubestridt, at sagsøgernes fremsatte krav udgør kompensationskrav for uafviklede feriefridage for ferieåret , og at Teknikeroverenskomsten ikke indeholder en Fritvalgs Lønkonto ordning. Det lægges ligeledes som ubestridt til grund, at sagsøgerne tre uger inden ferieårets udløb ikke havde rejst krav om udbetaling af ikke afholdte feriefridage i medfør af Teknikeroverenskomstens 12, stk. 9, hvorefter E. Pihl og Søn A/S efter egen forretningspraksis, automatisk overførte uafviklede feriefridage til det næstfølgende ferieår. Dommerne Sanne Claudius Stadil og Lene Casadepax udtaler herefter, at det følger at Teknikeroverenskomstens 12, stk. 11, 1. pkt., at feriefridage placeres efter samme regler som restferie i henhold til ferieloven. Dette gælder dog ikke for feriefridage i en opsigelsesperiode, såfremt det er virksomheden, der har opsagt arbejdstageren, jf. bestemmelsens 2. pkt., idet uafviklede feriefridage i denne situation skal udbetales til arbejdstageren. En aftalt konvertering af uafviklede feriefridage til løn ved arbejdsgiverens opsigelse eller efter aftale, jf. Teknikeroverenskomstens 12, pkt. 9, kan sidestilles som et alternativ til et forlænget opsigelsesvarsel i overensstemmelse med U H. At ferie i henhold til ferieloven og feriefridage i en konkurssituation behandles ens, er hverken usædvanligt eller urimeligt, jf. konkurslovens 61, stk. 1, hvorfor konkursboet gives

15 medhold i, at sagsøgernes uafholdte feriefridage kan konkursreguleres, idet det også lægges til grund, at dagene kan rummes i fritstillingsperioden. En udbetaling af uafviklede feriefridage til løn i forbindelse med opsigelse i en konkurssituation vil derudover være urimeligt og byrdefuldt for boets øvrige kreditorer og i strid med det almindelige ligestillingsprincip i konkursinstituttet. Det kan ikke føre til et andet resultat, at feriefridage er aftalt anderledes i andre toneangivne overenskomster på det private arbejdsmarked. Vi stemmer derfor for at frifinde E. Pihl og Søn A/S under konkurs for de nedlagte påstande. Dommer Lars Kristiansen udtaler: Ved Højesterets dom af 31. maj 1994 blev det fastslået, at en aftalt fratrædelsesgodtgørelse kan anses som et alternativ til et forlænget opsigelsesvarsel, og at der derfor kunne finde konkursregulering sted efter konkurslovens 61. Fratrædelsesgodtgørelse er typisk fastsat til et bestemt antal måneders løn ved opnåelse af bestemte aftalte kriterier så som anciennitet. I den foreliggende sag har sagsøgerne krav, der varierer mellem 0,41 og 5 dages kompensation for ikke afholdte feriefridage. Det er således helt tilfældigt, hvilket krav der måtte være, da det afhænger af den konkrete afholdelse af feriefridage, og kravet har derfor ikke karakter af et forud fastsat aftalt forlænget opsigelsesvarsel som i den ovenfor anførte dom. Ikke afholdte feriefridage, der er fastsat i en kollektiv overenskomst, og dermed ikke reguleret af ferieloven, kan derfor ikke konkursreguleres efter konkurslovens 61, da der ikke er tale om regulering af et varsel. Højesteret har herudover i dom af 3. november 2014 i sag 23/2014 fastslået, at lønbegrebet skal fortolkes bredt og må forstås således, at lønnen ikke kun omfatter grundlønnens beløb, men også andre lønelementer og lønvilkår, herunder

16 blandt andet kompensation for ikke afholdte feriefridage ved fratrædelse. Ikke afholdte feriefridage i en konkurssituation skal derfor anerkendes som en del af arbejdstagerens løn og udbetales i overensstemmelse hermed. På det private område kan ikke afholdte feriefridage inden ferieårets udløb udbetales efter anmodning og på industriens område kan feriefridage ombyttes til en opsparing. Der er i begge tilfælde tale om en optjent ret, der kan kapitaliseres til penge, og som skal udbetales, som en del af lønnen. Der skal ske ens behandling af lønmodtageren, uanset om man er omfattet af en fritvalgskonto eller retten til 5 feriefridage, og uanset om har afholdt sine feriefridage helt eller delvist efter indtræden af konkurs. Feriefridagene er det samme som en uforfalden opsparing, idet lønmodtageren har mulighed for at rejse krav om kompensation for ikke afholdte feriefridage. Kompensationen, der udgør sædvanlig løn, udbetales med næste lønudbetaling jf. Teknikeroverenskomstens 12, nr. 9. Bestemmelsen i Teknikeroverenskomstens 12, stk. 11, 2. pkt. er et sædvanligt og rimeligt vilkår. Ikke afholdte feriefridage er derfor som anden uforfalden opsparing omfattet at konkursprivilegiet efter konkurslovens 95. Jeg stemmer derfor for at give sagsøgerne medhold i de nedlagte påstande. Der afsiges dom efter stemmeflertallet, således at konkursboet frifindes. Efter sagens udfald skal Teknisk Landsforbund som mandatar for A, B, C og D betale sagens omkostninger til konkursboet. Under hensyn til sagens karakter og omfang, herunder hovedforhandlingens længde, fastsættes beløbet til kr. Thi kendes for ret: E. Pihl og Søn A/S under konkurs frifindes. Teknisk Landsforbund som mandatar for A, B, C og D skal inden 14 dage betale kr. i sagsomkostninger til E. Pihl og Søn A/S under konkurs. Sagsomkostningsbeløbet forrentes efter rentelovens 8a.

DOM. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt)

DOM. HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt) DOM Afsagt den 18. december 2015 F-2-15 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Mette Østergård) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Karsten Holt) Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. november 2016 i sag nr. BS 49-179/2016: Frie Funktionærer Overgade 24 Postboks 925 5100 Odense C og som mandatar for Berit Pedersen Brørupvej 22

Læs mere

Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du!

Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du! Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du! Betalingsstandsning og konkurs Hvad gør du! Redaktion: Dansk Sygeplejeråd Layout: Dansk Sygeplejeråd Tryk: Dansk Sygeplejeråd Grafisk Enhed 10-141 Copyright

Læs mere

Rekonstruktion og konkurs

Rekonstruktion og konkurs Rekonstruktion og konkurs Teknisk Landsforbund Sidst redigeret: 13. januar 2014 Forfatter: Byrial Bjørst, Saskia Madsen-Østerbye, Charlotte Dahm-Johansen Tryk: Teknisk Landsforbund Denne pjece er at betragte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 Sag 23/2014 (1. afdeling) A Registrerede Revisorer A/S (selv ved advokat Klaus Henrik Lindblad, jf. rpl. 260, stk. 3, nr. 4) mod HK/Danmark som mandatar

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1282008-SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 21. december 2016 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Norman E. Cleaver, Kristian Korfits Nielsen og Marie Tullin (kst.)). 15.

Læs mere

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1

GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 GODE RÅD OM... ferie SIDE 1 indhold 3 Reglerne for ferie 3 Optjening 4 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 5 Ferie med feriegodtgørelse 5 Fradrag

Læs mere

Dette nyhedsbrev har til formål at give et overblik over de af ændringerne, der kan få særlig praktisk betydning for mange ansættelsesforhold.

Dette nyhedsbrev har til formål at give et overblik over de af ændringerne, der kan få særlig praktisk betydning for mange ansættelsesforhold. 12. maj 2011 Nyhedsbrev Arbejds- og Ansættelsesret Ændringer af ferielovens regler om lønmodtagerens retsstilling ved fritstilling i opsigelsesperioden og om forældelse af feriepengekrav Folketinget har

Læs mere

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk)

DOM. HK Danmark smf. (Advokat Peter Breum) mod B A/S. (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) DOM Afsagt den 4. april 2014 F-6-13 HK Danmark smf A (Advokat Peter Breum) mod B A/S (Advokat Søren Sylvester Skjærbæk) Indledning Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt det ved indgåelse af en ansættelseskontrakt

Læs mere

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Ferieloven. Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 Sag 99/2013 (1. afdeling) Advokatfirmaet A A/S (advokat Svend Harbo) mod HK/Danmark som mandatar for B (advokat Michael Møllegaard Jessen) I tidligere

Læs mere

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET

OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET OPSAGT OG HVAD SÅ? EN VEJLEDNING PÅ TEGNESTUEOMRÅDET Indhold Indledning Opsigelsesvarsel Er opsigelsen saglig? Ferie Feriefridage Afspadsering Overarbejde Efteruddannelsesmidler Fratrædelsesgodtgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1325004 - CNI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 23. februar 2016 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Gitte Rubæk Pedersen, Bodil Dalgaard Hammer og Jakob O. Ebbensgaard (kst.)).

Læs mere

OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV

OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV OPLÆG OM DEN NYE FERIELOV HJULMANDKAPTAIN/ERHVERV NORDDANMARK DEN 20. MAJ 2019 2 DAGSORDEN Kort om den eksisterende ferielov Præsentation af de væsentligste elementer i den nye ferielov Overgangsordning

Læs mere

Gode råd om... ferie

Gode råd om... ferie Gode råd om... ferie INDHOLD Reglerne for ferie 3 Optjening 3 Afholdelse af ferie 4 Ferie i en opsigelsesperiode 4 Betaling under ferien 5 Ferie med løn 6 Ferie med feriegodtgørelse 6 Fradrag ved ferieafholdelse

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven!

Ferie. Gode råd om. Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Gode råd om Ferie Alle medarbejdere har ret til ferie. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at kende reglerne i ferieloven! Udgivet af Dansk Handel & Service Ferie 2005 Gode råd om Ferie Reglerne for

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

Orientering Overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Funktionærforbund Urmagernes og Optikernes Landssammenslutning

Orientering Overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Funktionærforbund Urmagernes og Optikernes Landssammenslutning Arbejdsgiver Orientering Overenskomsten mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Dansk Funktionærforbund Urmagernes og Optikernes Landssammenslutning Dansk Erhverv Børsen 1217 København K Telefon +45 3374

Læs mere

DOM. (Advokat Nicolai Westergaard) mod. DGS af 2011 A/S under konkurs. (Advokat Teis Gullitz-Wormslev)

DOM. (Advokat Nicolai Westergaard) mod. DGS af 2011 A/S under konkurs. (Advokat Teis Gullitz-Wormslev) DOM Afsagt den 4. oktober 2013 P-36-12 Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (Advokat Nicolai Westergaard) mod DGS af 2011 A/S under konkurs (Advokat Teis Gullitz-Wormslev) Indledning Sagen drejer

Læs mere

CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE

CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE CAND.MERC.(JUR) STUDERENDE Vintereksamen 2011-2012 Ordinær eksamen Skriftlig prøve i: 20226/4620220126 Arbejdsaftale- og foreningsret Varighed: 4 timer Hjælpemidler: Alle Industriens Arbejdsgivere og Industriforbundet

Læs mere

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K.

D O M. Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS /2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks København K. D O M Afsagt den 21. oktober 2014 i sagsnr. BS 25-2896/2013: FTF Niels Hemmingensgade 12 Postboks 1169 1010 København K som mandatar for FAF Kongens Nytorv 21, baghuset 3. sal 1050 København K som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning

Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning Orientering 8. februar 2018 Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning Indhold Spørgsmål og svar Fritvalgs Lønkonto, herunder seniorordning... 1 1. Baggrund... 1 2. Hvem er omfattet af

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse

NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse - -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 31.2016 A ved forhandlingssekretær Pia Maul Andersen, 3F mod B ved kurator, advokat Erik Matthiesen I

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april.

Afholdelse af ferie Alle medarbejdere har som nævnt ret til at holde 5 ugers ferie pr. ferieår fra den 1. maj til den 30. april. Ferieloven Alle medarbejdere har ret til 5 ugers ferie pr. ferieår. Et ferieår løber fra den 1. maj til den 30. april året efter. Medarbejderen har dog ikke nødvendigvis ret til betalt ferie. Det skal

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod

Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund (3F) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0060) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for HedeDanmark

Læs mere

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013

Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Bidrag til nyt fra HRO til HSU-mødet den 17. april 2013 Implementering af samtidighedsferie på KU Efter ønske fra blandt andre KU blev der ved den seneste ændring af ferieloven indført mulighed for, at

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen

Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen Ferie og arbejdstid v/ Jacob Sand og Ditte Grundtvig Larsen 00. Program Program Ferie Ferieloven kort Ferie og fratræden Ferie og sygdom Arbejdstid Tilrettelæggelse af arbejdet arbejdsgivers ledelsesret

Læs mere

Navn. Adresse: Post nr. og by: SE- eller CVR nummer: Navn: Adresse: Post nr. og by: Cpr. nr.

Navn. Adresse: Post nr. og by: SE- eller CVR nummer: Navn: Adresse: Post nr. og by: Cpr. nr. Ansættelseskontrakt 1 Parterne Imellem arbejdsgiver Navn Adresse: Post nr. og by: SE- eller CVR nummer: og medarbejder Navn: Adresse: Post nr. og by: Cpr. nr. er indgået følgende ansættelseskontrakt med

Læs mere

Til notater 25 Fritvalgs Lønkonto Stk. 1 Stk. 2

Til notater 25 Fritvalgs Lønkonto Stk. 1 Stk. 2 24-25 Anm. 22-24 De lokale parter kan søge råd og bistand vedrørende lønsystemer hos organisationerne samt i "Plusløn", som er organisationernes metodevejledning i lønsystemer. 25 Fritvalgs Lønkonto Fritvalgs

Læs mere

Familieplejeres ferieretlige stilling

Familieplejeres ferieretlige stilling FAMILIEPLEJERES FERIERETLIGE STILLING Familieplejeres ferieretlige stilling Den 27. september 2005 1. Retsgrundlaget I de senere år har familieplejeres ferieretlige stilling været genstand for megen diskussion

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 17. november 2016 Sag 72/2016 Advokat Dan Terkildsen (selv) mod Processelskabet af 28. august 2009 ApS (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

DOM. Advokatfirmaet A A/S. (Advokat Svend Jacob Harbo) mod. HK Privat som mandatar for. (Advokat Michael Møllegård Jessen)

DOM. Advokatfirmaet A A/S. (Advokat Svend Jacob Harbo) mod. HK Privat som mandatar for. (Advokat Michael Møllegård Jessen) DOM Afsagt den 25. april 2013 F-8-11 Advokatfirmaet A A/S (Advokat Svend Jacob Harbo) mod HK Privat som mandatar for B (Advokat Michael Møllegård Jessen) Indledning Sagen angår spørgsmålene om, hvorvidt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 240/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Berit Kyed, Sanne Greiner og Anni Clausen (advokat Jacob Goldschmidt) mod Finanssektorens

Læs mere

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017

D.O. II \ KORT UDDRAG AF. L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/ til 1/3-2017 KORT UDDRAG AF L A N D S O V E R E N S K O M S T for butikker 1/3-2014 til 1/3-2017 mellem DANSK ERHVERV ARBEJDSGIVER og HK HANDEL BEMÆRK! Er kun gældende, hvis butikken har overenskomst med HK, eller

Læs mere

5.6 Ændring af ferieloven Af advokatfuldmægtig Miriam Michaelsen, MAQS Law Firm

5.6 Ændring af ferieloven Af advokatfuldmægtig Miriam Michaelsen, MAQS Law Firm HR Jura Forlaget Andersen 5.6 Ændring af ferieloven Af advokatfuldmægtig Miriam Michaelsen, MAQS Law Firm mim@dk.maqs.com 1. Indledning Vidste du: At der med virkning fra 1. maj 2011 indføres nye regler

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 7. november 2016 i sag nr. BS 44-1264/2015: HK/Danmark Weidekampsgade 8 0900 København C og som mandatar for Marian Skaalum Lundebjerggårdsvej 238,

Læs mere

DOM. A Registeret Revisionsaktieselskab. (Advokat Klaus Henrik Lindblad) mod. HK Danmark smf B. (Advokat Michael Møllegård Jessen)

DOM. A Registeret Revisionsaktieselskab. (Advokat Klaus Henrik Lindblad) mod. HK Danmark smf B. (Advokat Michael Møllegård Jessen) DOM Afsagt den 17. december 2013 F-8-12 A Registeret Revisionsaktieselskab (Advokat Klaus Henrik Lindblad) mod HK Danmark smf B (Advokat Michael Møllegård Jessen) Indledning Sagen angår spørgsmålene om,

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse

fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse fremtiden starter her... Gode råd om... Opsigelse INDHOLD Indledning 3 Opsigelsesvarsel 3 Skriftlige opsigelser 6 Opsigelsesperioden 6 Fratrædelsesgodtgørelse 9 Krav om saglighed 9 Godtgørelse for usaglig

Læs mere

Optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med overgangen til den nye ferielov. Marts 2019

Optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med overgangen til den nye ferielov. Marts 2019 Optjening og afholdelse af ferie i forbindelse med overgangen til den nye ferielov Marts 2019 Indhold 1. Optjening og afholdelse af ferie ved overgangen til den nye ferielov 4 2. Hvad indebærer den nye

Læs mere

Der er ikke tale om et generelt forbud mod afskedigelser i virksomhedsoverdragelsessituationer,

Der er ikke tale om et generelt forbud mod afskedigelser i virksomhedsoverdragelsessituationer, N O TAT Afskedigelse ved virksomhedsoverdragelse Dette notat behandler reglerne for opsigelse af medarbejdere i forbindelse med, at der sker en virksomhedsoverdragelse. Notatet er udarbejdet af KL s Juridiske

Læs mere

05.12 O.02 13/2003 Side 1. Administrativ Information Den 13. marts 2003 Info nr. 2023

05.12 O.02 13/2003 Side 1. Administrativ Information Den 13. marts 2003 Info nr. 2023 Administrativ Information Den 13. marts 2003 Info nr. 2023 Side 1 Overførsel af ferie Generelt om overførsel af ferie Ferieaftalens 5 giver mulighed for, at arbejdsgiveren og månedslønnede ansatte kan

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder.

Pensionsbetingelser og pension Pr. 1. marts 2011 nedsættes anciennitetskravet fra 9 måneder til 3 måneder. Orientering Landsoverenskomsten for kontor og lager Kontor og lageroverenskomstens fornyelse Den 26. marts 2010 er der fremsat mæglingsforslag, hvor kontor og lageroverenskomsten optages med et særskilt

Læs mere

VEJLEDNING OM OMSORGSDAGE

VEJLEDNING OM OMSORGSDAGE VEJLEDNING OM OMSORGSDAGE INDHOLD HVEM ER OMFATTET AF BESTEMMELSERNE... 3 A. Generelt... 3 B. Hvilke medarbejdere har ret til omsorgsdage... 3 ERHVERVELSE AF RET TIL OMSORGSDAGE... 4 A. Medarbejdere, der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage.

Medarbejdere, der er på barselsorlov, optjener anciennitet, mens de er på barsel. Det betyder, at de har tilsvarende krav på feriefridage. Feriefridage 1. Feriefridage i overenskomsten mellem HORESTA Arbejdsgiver og 3F. I Hotel- og Restaurantoverenskomsterne er feriefridage reguleret i 5, stk. 12. I Konceptoverenskomsten er feriefridage reguleret

Læs mere

Betaling Betalingssatserne for holddrift og forlægning reguleres på følgende måde:

Betaling Betalingssatserne for holddrift og forlægning reguleres på følgende måde: Orientering nr. 14/2017 Løn og arbejdsforhold 26. april 2017 Overenskomstfornyelsen 2017 Overenskomst med Dansk Metalarbejderforbund/Dansk El-Forbund Mæglingsforslaget er nu vedtaget, og ændringerne i

Læs mere

CIRKULÆRE: 005 Overførsel af ferie

CIRKULÆRE: 005 Overførsel af ferie Cirkulære: Cirkulære nr. 005 Udgivet første gang 04-02-2003 Kontrolleret 01-08-2014 Kontrolleres senest 01-08-2015 Evt. bilag el. henvisninger: Bilag A og B Indsættes: I Servicemappen under pkt. 8.2 Indhold

Læs mere

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod

Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Kendelse af 18. december 2008 i faglig voldgift: HK Privat for Mette K. E. Pedersen (advokat Kirstine Emborg Bünemann) mod Dansk Tandlægeforening for Tandlæge Poul Munch Værebrovej 72 2880 Bagsværd (advokat

Læs mere

Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden)

Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden) ANSÆTTELSESKONTRAKT 1. Parterne Mellem virksomheden [virksomhedens navn], beliggende [virksomhedens adresse], (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede [medarbejderens navn], boende [medarbejderens

Læs mere

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020 Guide til ny ferielov fra 1. september 2020 Nuværende ferielov Der optjenes 25 feriedage År År År År 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. > 1. maj 1. maj 1. maj > Ferien kan afholdes fra 1. maj året

Læs mere

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020

Guide til ny ferielov. fra 1. september 2020 Guide til ny ferielov fra 1. september 2020 Nuværende ferielov Der optjenes 25 feriedage År År År År 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. 1. jan. > 1. maj 1. maj 1. maj > Ferien kan afholdes fra 1. maj året

Læs mere

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod

Tilkendegivelse. af 23. maj faglig voldgiftssag FV Dansk Magisterforening. som mandatar for. B og. (advokat Frederik Brocks) mod Tilkendegivelse af 23. maj 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0091 Dansk Magisterforening som mandatar for A, B og C (advokat Frederik Brocks) mod Københavns Kommune (advokat Jørgen Vinding) Indledning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 9. april 2018 Sag 240/2017 Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for Danske Bank A/S (advokat Merete Preisler) mod HK Post & Kommunikation som mandatar

Læs mere

Til tilknytningsaftalen for vikarbureau-vikarer

Til tilknytningsaftalen for vikarbureau-vikarer Til tilknytningsaftalen for vikarbureau-vikarer Dansk Erhvervs tilknytningsaftale for vikarbureau-vikarer og tilhørende jobbekræftelse er udarbejdet med henblik på at opfylde betingelserne i Lov om arbejdsgiverens

Læs mere

Der sker en generel regulering af overenskomstens minimallønssatser i Industriens Overenskomst.

Der sker en generel regulering af overenskomstens minimallønssatser i Industriens Overenskomst. Aftale om fornyelse af Industriens Overenskomst Mindstebetalingssatser Der sker en generel regulering af overenskomstens minimallønssatser i Industriens Overenskomst. Minimallønsatserne pr. time for medarbejdere

Læs mere

DIS-OVERENSKOMST (BUGSERBÅDE) 2014-2017. mellem REDERIFORENINGEN AF 2010. DANSK METALS MARITIME AFDELING (Dæk og Maskine) (maskinofficerer)

DIS-OVERENSKOMST (BUGSERBÅDE) 2014-2017. mellem REDERIFORENINGEN AF 2010. DANSK METALS MARITIME AFDELING (Dæk og Maskine) (maskinofficerer) DIS-OVERENSKOMST (BUGSERBÅDE) 2014-2017 mellem REDERIFORENINGEN AF 2010 og DANSK METALS MARITIME AFDELING (Dæk og Maskine) (maskinofficerer) For skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge

5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge HR Jura Forlaget Andersen 5.2 Optjening af ferie og beregning af feriepenge Af Advokat Sofie Høeg Madsen, MAQS Law Firm shm@dk.maqs.com Indhold Denne artikel - angående optjening af ferie - har følgende

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

K E N D E L S E. (advokat Arvid Andersen) mod. 1. Esplanaden Holding A/S. 2. Advent International Ltd. 3. Lehman Brothers Comm.

K E N D E L S E. (advokat Arvid Andersen) mod. 1. Esplanaden Holding A/S. 2. Advent International Ltd. 3. Lehman Brothers Comm. K E N D E L S E Afsagt den 5. oktober 2011 H-20-06 Klaus Riskær Pedersen (advokat Arvid Andersen) mod 1. Esplanaden Holding A/S 2. Advent International Ltd 3. Lehman Brothers Comm. Fund 4. John Helmsøe-Zinck

Læs mere

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden)

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (herefter

Læs mere

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato

Ansættelseskontrakt. mellem. 1. Tiltrædelsesdato Ansættelseskontrakt mellem Adresse: Telefon/E-mail: CVR-nummer: (herefter kaldet virksomheden) og Adresse: CPR-nummer: (herefter kaldet medarbejderen) indgås følgende ansættelsesaftale: 1. Tiltrædelsesdato

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod

Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Protokollat med tilkendegivelse i afskedigelsesnævnssag FV 2018.0003 Foreningen af Speciallæger som mandatar for A (advokat Arvid Andersen) mod Region Sjælland (advokat Morten Ulrich) Uoverensstemmelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

Protokollat. mellem. Post Danmark og. CO-industri om. Industriens Overenskomst samt Lokalaftaler. for. CO-industri i Post Danmark

Protokollat. mellem. Post Danmark og. CO-industri om. Industriens Overenskomst samt Lokalaftaler. for. CO-industri i Post Danmark Protokollat mellem Post Danmark og CO-industri om Industriens Overenskomst samt Lokalaftaler for CO-industri i Post Danmark 2017 Resultatet af forhandlingerne mellem Post Danmark og CO-industri 2017 1

Læs mere

Tvistighedsnævnet. Kendelse

Tvistighedsnævnet. Kendelse i --- = -- NÆVNENES Hus Tvistighedsnævnet Kendelse afsagt af Tvistighedsnævnet den 24. januar 2017 i sag 34.2016 A ved faglig sekretær Bo Christensen 3F Privat Service, Hotel & Restauration mod B ved kurator,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

OVERENSKOMST mellem Forbundet af Offentligt Ansatte og Arriva Danmark A/S for driftsledere i Arriva Danmark A/S HT området

OVERENSKOMST mellem Forbundet af Offentligt Ansatte og Arriva Danmark A/S for driftsledere i Arriva Danmark A/S HT området 1 OVERENSKOMST mellem Forbundet af Offentligt Ansatte og Arriva Danmark A/S for driftsledere i Arriva Danmark A/S HT området 1. april 2001-29. februar 2004 2 Indholdsfortegnelse 1. Overenskomstens Område...

Læs mere

DIS-OVERENSKOMST (BUGSERBÅDE) 2014-2017. mellem REDERIFORENINGEN AF 2010. DANSK METALS MARITIME AFDELING (Skibsassistenter/skibsmekanikere)

DIS-OVERENSKOMST (BUGSERBÅDE) 2014-2017. mellem REDERIFORENINGEN AF 2010. DANSK METALS MARITIME AFDELING (Skibsassistenter/skibsmekanikere) DIS-OVERENSKOMST (BUGSERBÅDE) 2014-2017 mellem REDERIFORENINGEN AF 2010 og DANSK METALS MARITIME AFDELING (Skibsassistenter/skibsmekanikere) For skibe registreret i Dansk Internationalt Skibsregister 2.

Læs mere

Nyhedsbrev. Insolvens & Rekonstruktion. Den 22. februar Lovgivning

Nyhedsbrev. Insolvens & Rekonstruktion. Den 22. februar Lovgivning Den 22. februar 2016 Nyhedsbrev Insolvens & Rekonstruktion Nedenfor følger referat af ny lovgivning samt nyere trykt og utrykt retspraksis om insolvensretlige problemstillinger. Gorrissen Federspiels afdeling

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. august 2014 Sag 337/2012 (2. afdeling) HK som mandatar for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod DI som mandatar for Clear Channel Danmark A/S (advokat Morten Eisensee)

Læs mere

Overenskomstfornyelse 2012 Den Grafiske Overenskomst HK/Privat

Overenskomstfornyelse 2012 Den Grafiske Overenskomst HK/Privat Orientering nr. 12/2012 Løn og arbejdsforhold 17. april 2012 Overenskomstfornyelse 2012 Den Grafiske Overenskomst HK/Privat Gennemgang af de vigtigste ændringer i Den Grafiske Overenskomst med HK/Privat

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT

(herefter kaldet virksomheden) (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer) (herefter kaldet medarbejderen) ANSÆTTELSESKONTRAKT Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer (indsæt CVR-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by og postnummer)

Læs mere

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning)

ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning) ANSÆTTELSESKONTRAKT FOR FUNKTIONÆRER (uden overenskomstdækning) Mellem [virksomhedens navn] [virksomhedens adresse] [virksomhedens cvr.nr.] [virksomhedens telefonnummer og mailadresse] (herefter kaldet

Læs mere

Introduktion til den nye ferielov og overgangsordningen

Introduktion til den nye ferielov og overgangsordningen Introduktion til den nye ferielov og overgangsordningen Danmark får en ny ferielov, der træder i kraft den 1. september 2020. Inden da har man lavet en overgangsordning, der begynder den 1. september 2019.

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Landsoverenskomsten for butik Indgåelse af aftale på butiksområdet Den 28. februar 2010 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten

Læs mere

Ny ferielov. Kursus 1. april 2019

Ny ferielov. Kursus 1. april 2019 Ny ferielov Kursus 1. april 2019 Program Ny ferielov - baggrunden Samtidighedsferie den store nyskabelse Overgangsordning fra nuværende til ny ferielov Indefrysning - Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 21. juni 2011. faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 21. juni 2011 i faglig voldgift (FV2010.0088): Farmakonomforeningen for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Danmarks Apotekerforening for Taastrup Apotek (advokat

Læs mere

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151:

Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: Kendelse af 8. maj 2012 i faglig voldgift FV 2011.0151: CO-industri for HK/Privat og Teknisk Landsforbund for et antal medlemmer af disse forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst 1 v/di

Læs mere

Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer

Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer Konkurrence- og kundeklausuler for funktionærer Dette vejledningsmateriale er et redskab til dig som arbejdsgiver til brug for dine overvejelser og eventuelle brug af en konkurrence- og/eller kundeklausul

Læs mere

Når reduktioner og lukninger er nødvendige

Når reduktioner og lukninger er nødvendige Når reduktioner og lukninger er nødvendige Introduktion af dagens emne v/jens Paulsen Når ledelsesretten bliver ledelsespligt Afværgemanøvrer arbejdsfordelinger vilkårsændringer i øvrigt individuelle opsigelser

Læs mere

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked.

Butiksoverenskomsten vil indgå som en del af det mæglingsforslag, som Forligsmanden forventes at fremsætte på det private arbejdsmarked. Orientering Fornyelse af butiksoverenskomsten Den 24. februar 2017 blev der mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK HANDEL indgået aftale om fornyelse af butiksoverenskomsten for en 3årig periode. Butiksoverenskomsten

Læs mere

2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE GODE RÅD OM. Opsigelse. Udgivet af DANSK ERHVERV

2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE GODE RÅD OM. Opsigelse. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Opsigelse 2008 GODE RÅD OM OPSIGELSE Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Selve opsigelsen 3 3. Opsigelsesvarsler 4 4. Forhold i opsigelsesperioden 5 5. Fratrædelsesgodtgørelser

Læs mere

Spørgsmål og svar om arbejdsfordeling

Spørgsmål og svar om arbejdsfordeling Spørgsmål og svar om arbejdsfordeling 1. Hvad er en arbejdsfordeling? En arbejdsfordeling er en ordning, som en virksomhed kan anvende for at undgå afskedigelser i perioder med manglende ordretilgang mm.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

Kort om opsigelse af medarbejdere

Kort om opsigelse af medarbejdere Kort om opsigelse af medarbejdere Medarbejderens opsigelsesvarsel Funktionærer skal opsige deres stilling med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Øvrige medarbejderes opsigelsesvarsler fremgår af

Læs mere

DEN NYE FERIELOV. Den afgørende ændring ved den nye ferielov er, at der fremover optjenes og afholdes ferie indenfor stort set -samme periode.

DEN NYE FERIELOV. Den afgørende ændring ved den nye ferielov er, at der fremover optjenes og afholdes ferie indenfor stort set -samme periode. DEN NYE FERIELOV Den 1. september 2020 træder der en ny ferielov i kraft. Lovændringen er forårsaget af, at den nuværende ferielov vurderes til at være i strid med EU-lovgivningen, idet der efter de nugældende

Læs mere

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt

(herefter kaldet virksomheden) (herefter kaldet medarbejderen) Ansættelseskontrakt Mellem Virksomhedens navn Adresse Postnummer og by CVR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet virksomheden) og Navn Adresse Postnummer og by CPR-nummer Telefonnummer (herefter kaldet medarbejderen) indgås

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 157/2009 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Ulf Andersen)

Læs mere