Prioritering af forslag udover vedtaget service - Budget Bemærk at flere af forslagene er gensidigt udelukkende (alternative forslag = *)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Prioritering af forslag udover vedtaget service - Budget Bemærk at flere af forslagene er gensidigt udelukkende (alternative forslag = *)"

Transkript

1 Prioritering af forslag udover vedtaget service - Budget Bemærk at flere af forslagene er gensidigt udelukkende (alternative forslag = *) i kr. Budget forslag 2019 Valgte forslag Budget forslag 2020 Budget forslag 2021 Budget forslag 2022 Forslag i alt udover vedtaget service - alle udvalg Forslag i alt udover vedtaget service - alle udvalg Vælg Nr. ØU Nr. Økonomiudvalget Afventer 1400 Etablering af kontrolgruppe Etablering af kontrolgruppe Afventer 1401 Venskabskommune Vært Venskabskommune Vært Afventer 1408 Lokalplanlægger - opnormering Lokalplanlægger - opnormering Afventer 1409 Erhvervs og Turistkoordinator Erhvervs og Turistkoordinator SSU SSU Afventer 2440 Weekendvagt ændring fra hver 2. til 3. uge Weekendvagt ændring fra hver 2. til 3. uge Afventer 2441 Oprettelse af Inkontinensklinkik Oprettelse af Inkontinensklinkik Afventer 2442 Styrkelse af ældres ernæringstilstand Styrkelse af ældres ernæringstilstand Afventer 2443 Udviklingssygeplejerske Udviklingssygeplejerske BUL BUL Afventer 3410 Dagplejen - 50 års jubilæum Dagplejen - 50 års jubilæum Afventer 3411 A Øget tildeling til frokost i dagtilbud - Forældrefinansieret A Øget tildeling til frokost i dagtilbud - Forældrefinansieret Afventer 3411 B Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen B Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen Afventer 3411 C Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen (500 kr. pr. plads/måned) C Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen (500 kr. pr. plads/måned) Afventer 3412 Daginst. - sprogstimulering tosprogede børn Daginst. - sprogstimulering tosprogede børn Afventer 3413 Daginst. - Øget antal timer til ledelse Daginst. - Øget antal timer til ledelse Afventer 3414 Daginst. - Ændring af den ugentlige åbningstid fra 52/54 til 54/ Daginst. - Ændring af den ugentlige åbningstid fra 52/54 til 54/ Afventer 3415 Ny struktur på daginstitutionsområdet Ny struktur på daginstitutionsområdet Afventer 3416 Tilskud til pasning af egne børn Tilskud til pasning af egne børn Afventer 3430 Folkeskoler - specialklasse på Store Heddinge Skole pr. 1/ Folkeskoler - specialklasse på Store Heddinge Skole pr. 1/ Afventer 3450 Tilbud om psykologtime til børn og unge Tilbud om psykologtime til børn og unge AET AET Afventer 4400 Turismekonsulent Turismekonsulent Afventer 4401 Samling af midler i Kulturpuljen Samling af midler i Kulturpuljen PMT PMT Afventer 5400 Rengøringskorps - maskiner/udstyr Rengøringskorps - maskiner/udstyr Afventer 5401 Rengøringskorps - vikardækning Rengøringskorps - vikardækning Øvrige politiske forslag Øvrige politiske forslag Afventer Afventer Afventer Afventer Afventer Afventer Afventer Afventer Afventer Afventer i kr. Budget forslag 2019 Alle forslag Budget forslag 2020 Budget forslag 2021 Budget forslag 2022

2 Økonomiudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr Basisbudget 2019 BF Ændringer ØU s beslutning Administration 1400 Etablering af kontrolgruppe Venskabskommune Vært Genopretning af Børn & Læring???? 1408 Lokalplanlægger - opnormering Erhvervs og Turistkoordinator IT 1403 Driftsudgift office Office 365 og Azure træning Delt DPO-stilling med Faxe Kommune Politik 1406 Livestreaming KB-møder Udover vedt. serviceniveau - Max. forslag i alt ØU s anbefalinger i alt Forslag markeret med blåt, er nye eller ændrede forslag i forhold til version 1

3 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer 1400 Etablering af kontrolgruppe I beskæftigelsesplanen for 2018 er det centralt udmeldt, at et af ministererens mål/indsatsområder er: "Bekæmpelse af socialt bedrageri og fejludbetalinger skal styrkes" Stevns Kommune har ikke i dag en nedsat kontrolgruppe, der varetager denne funktion. Arbejdet omkring bekæmpelse af socialt bedrageri udføres i dag i begrænset omfang. Erfaringsmæssigt fra én af vores nabokommuner vil den særlige nedsatte gruppe på kort tid have tjent sin egen løn ind. Dog skal det anføres, at etableringen sker indenfor serviceområdet, da der er tale om ansættelse af adm. personale, hvor tilsvarende de penge, som kontrolgruppen finder meget oftest er på overførselsområdet.

4 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer 1401 Venskabskommune Vært Stevns Kommune er i 2019 vært for Venskabskommunetræf. Der forventes driftudgifter til afholdelse af arrangementet på kr.

5 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer 1407 Genopretning af Børn og Læring???? Siden 2014 har der i Børn & Læring været massivt fokus på at stoppe udgiftsstigningerne på området for børn og unge med særlige behov og på at forbedre den overordnede styring og opfølgning på underretninger om børn og unge. Nu er tiden kommet til at styrke den socialfaglige kvalitet og det konkrete arbejde i de enkelte sager. Det kræver kompetenceudvikling, kvalitetsudvikling, en styrket socialfaglig ledelse i centret og tilførsel af ressourcer til indhentning af efterslæb i sagerne og ajourføring af sagsstammerne. Når kvaliteten i sagsbehandlingen er løftet tilstrækkeligt om forventeligt halvandet til to år, vil der være mulighed for at styrke forebyggelsen for alvor og dermed sænke udgifterne til området. Med afsæt i anbefalingerne fra Socialstyrelsens Den Sociale Taskforce foreslår direktionen, at Børn & Læring tilføres ekstra midler allerede fra Midlerne skal anvendes til til styrkelse af ledelsen i centret, til gennemførelse af anbefalingerne, herunder kompetenceudvikling og kvalitetsudvikling samt til indhentning af sagsmæssige efterslæb.

6 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer Lokalplanlægger opnorm Pt. er der én stilling som lokalplanlægger samt en projektansættelse af en lokalplanlægger. Projektansættelsen udløber i Det er af afgørende betydning, at der sidder 2 fastansatte lokalplanæggere i Teknik & Miljø. Planlægning af det fysiske rum i kommunen kræver overblik over planloven og forskellige interesser samt indgående kendskab til området, kommuneplanen og de politiske visioner. Der er en vigtig og absolut nødvendig sikring af den daglig drift samt af de mange opgaver der kræver fordybelse. Erfaringen har vist os, at lokalplanområdet er så specifikt et fagområde, at det bliver for skrøbeligt med kun én medarbejder på området. 2 medarbejder vil kunne sikre kontinuitet, stabilitet og korrekt sagsbehandling. 2 planlæggere giver sikring af det faglige niveau, således at vi undgår klagesager, utilfredse borgere, erstatningssager og lignende, der kan ende med at give mere arbejde i forvaltningen. Planlægning rummer mange potentialer i forhold til at realisere politiske visioner om fx øget bosætning, erhverv og turisme. De mange borgerinddragende processer, bl.a. borgermøder og dialogmøder og stramme deadlines medfører ofte overarbejde og sene arbejdstider for de pågældende medarbejdere hvilket tåles bedre når det bliver fordelt på flere hænder. Dertil kommer at vi helt tydeligt befinder os i en opsvingsperiode, hvor vi får mange henvendelser fra folk der ønsker at udstykke og udvikle. Der er mange opgaver i 2018 og 2019 som det også tydeligt fremgår oversigten af plansager og vi forventer at den positive udvikling fortsætter. Fastansættelse af en ekstra lokalplanlægger pr. 1 januar 2019.

7 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Overførselsudgifter Afventer 1409 Erhvervs- og turismekoord Af sag nr. 103 på ØU den 19. juni 2018 godkendte ØU, at der skal ansættes en Erhvervs- og turistkoordinator. Mange forskellige faktorer har medført, at der på Stevns i stigende omfang er fokus på mange forskelligartede tiltag og aktiviteter på turismeområdet. Det skyldes bl.a. - De private aktåreres stigende fokus på området - Konsekvenersne af VISMs markedsføring - Turismekonsulentens arbejde under Erhvervsrådet og Turistforeningen - Det intensiverede samarbejde med Østsjællands Museum - De mange tiltag under foreningen Verdensarv Stevns samt et forsøg på at eferleve de mange indsatserpå turismeområdet i den af kommunalbestyrelsen vedtagne Turistpolitiske redegørelse, hvori bl.a. er opstillet en målsætning om at turismeomsætningen på Stevns skal øges. For yderligere beskrivelse henvises til ovennævnte sag på ØU. ØU besluttede en budgetramme på 0,5 mio. kr.

8 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer 1403 Driftsudgift office Forslaget udgår. Jfr. sag nr. 198 på KB den 27. juni 2018 er det bevilget 1,550 mio. kr. til omlægning af servermiljø og implementeringen. I 2019 og overslagsår indarbejdes 0,990 mio. kr. udover de 0,410 mio. kr. som er afsat til office 365 ( i alt 1,250 mio. kr. ). De nuværende Microsoft licenser er end-of-life. Licenserne er ganske sikkert de mest anvendte i Stevns Kommune. End-of-life, giver en række problemer, af de vigtigste: 1. produktet opgraderes ikke, og fejl rettes derfor heller ikke. 2. Såfremt der opstår nye sårbarheder, vil det ikke fra producentens side kommer patches til vedligeholdelsen af It-sikkerheden, hvilket kan give uoverskuelige konsekvenser, i form af primært datatab og muligheder for at stoppe dette. 3. Produktet er integreret i en lang række af fagsystemer, denne integration vil løbende forsvinde, da leverandørerne ikke fremadrettet holder funktionaliteten vedlige ifh. end-of-lift produkter. Hvilket betyder en i bedste fald mindre effektiv arbejdsgang i relation til systemunderstøttelsen til at funktionalitet bortfalder. Implementeringen forventes at koste kr. i Herefter forventes en årlig drift på kr. Årlig drift fra I alt 1,25 mio. kr. årligt.

9 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer 1404 Office 365 og Azure træning Udannelse til håndtering af Office 365. Forventet udgift kr. pr. år.

10 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer 1405 Delt DPO-stilling med Faxe Kommune Persondataforordningen som træder i kraft 25. maj 2018 og kan give bødestraf op til 15 mil. Pr. sag såfremt forordningen ikke efterleves. Borgerne får med forordningen en lang række nye rettigheder, som bl.a. indsigt i egne data, retten til at blive slettet og glemt, og at retten til at få egne data udleveret i et standard format. Hertil kommer en skærpet sikkerhed specielt ifm. brud på datasikkerheden, f.eks. skal Stevns indenfor 72 timer redegøre, rette og indberette fejl til datatilsynet. Stevns kommune har mindst 168 it-systemer med persondata. Det er nødvendigt, at etablere en række nye it-sikkerhedsfunktionalitet, systemfunktionalitet og procedure for at kunne leve op til Persondataforordningen. Det nuværende budgetbehov er et skøn, da det under de givende rammer ikke har været muligt, at afdække alle nødvendige foranstaltninger. Budgettet omfatter ikke, ændringer i de enkelte systemer, da dette ligger under systemansvaret. Det er ligeledes nødvendigt, et tilføre ressourcer til området. Persondataforordningen stiller krav om at der skal ansættes en Persondatabeskyttelsesrådgiver. Det er skønnet at der er behov for en ½ tids ressource, men da arbejdsmængden bl.a. genereret af borgerne, jf. ovenstående rettigheder er ukendt, er det alene et skøn. Persondatabeskyttelsesrådgiveren forsøges at ansættes som et samarbejde mellem Faxe og Stevns Kommune. KL sidste opgørelse viser, at kommunerne generelt anvender for få ressourcer og økonomi på it-sikkerhed. Det vurderes at Stevns Kommune også har behov for ekstra ressorucer til denne opgave.

11 Ændringsforslag til budget Udvalg: Økonomiudvalget Administration Afventer 1406 Livestreaming KB-møder Udbygning af rådssalen med livestreaming og mødestyring. KOMMUNE TV er en total løsning med live-streaming, som anvendes i en række af landets kommuner. Løsningen indeholder udover den tekniske installation, (videokamera, et tale/stemme anlæg, samt integration til First agenda), omfatter den også en service til klargøring af mødet (Sekretariat/Leverandør). Løsningen anvendes i dag af 30 kommuner og 2 regioner. Der skal indkøbes for kr. AV-udstyr. Ser nærmere under Anlæg. Derudover koster løsningen i årlig drift kr.

12 Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr Basisbudget 2019 BF Ændringer SSU s beslutning Ældre og handicappede 2440 Weekendvagt ændring fra hver 2. til 3. uge : Anbefales (Ø) tager forbehold 2441 Oprettelse af Inkontinensklinik : Anbefales (Ø) tager forbehold 2442 Styrkelse af ældres ernæringstilstand : Anbefales (Ø) tager forbehold 2443 Udviklingssygeplejerske : Anbefales (Ø) tager forbehold Udover vedt. serviceniveau - Max. forslag i alt SSU s anbefalinger i alt Forslag markeret med blåt, er nye eller ændrede forslag i forhold til version 1

13 Ændringsforslag til budget Udvalg: Social- og Sundhed 20. august 2018 Ældre og handicappede Weekendvagt hver 2. til 3. uge Weekendvagt ændring fra hver 2. til hver 3. uge Døgnplejen oplever store rekrutteringsvanskeligheder. Et muligt middel til at tiltrække og fastholde medarbejdere kunne være at tilbyde weekendvagt hver 3. uge i stedet for nu hver 2. uge. Dette kunne ligeledes forbedre trivsel og medvirke til reduceret sygefravær. Dette afprøves i øjeblikket i visse andre kommuner, bl.a. i Greve. Hvis medarbejdere i dagvagt fremover kun skal arbejde hver 3. weekend, vil det betyde, at der vil være et højere fremmøde på hverdage, men mangle medarbejdere i weekenden. På hverdage vil det nogle dage betyde, at medarbejderne kan dække aftenvagter, der holder ferie eller har andet fravær, således at vikarforbrug i aftenvagter på hverdage kan reduceres. Det vil dog ikke gå lige op, da der også skal tages hensyn til overenskomster og hviletidsbestemmelser, hvorfor der vil være behov for flere vikarer i weekenden til højere timessats. Hvorvidt alle ønsker at ændre weekendvagtfrekevens og om det har en effekt på rekrutteringsbehovet er usikkert, hvorfor det foreslås at gennemføre et pilotprojekt omfattende alle medarbejdere på Hoterhavens plejecenter i en 6 måneders periode i 2019 og herefter evaluere om det skal rulles fuldt ud. Afprøvningsperiode i 2019 for test af effekt på fastholdelse, tiltrækning, sygefravær og vikarforbrug på hverdage. Evaluering i 2019 og eventuel medtagelse af fuld udrulning i B2020 Der er en række væsentlige usikkerhedselementer i det økonomiske estimat ved fuld udrulning, da det afhænger af vagtplanlægning, hvor mange der ønsker at ændre weekend-vagtfrekvens og muligheden for at omdanne overskydende dagvagter til aftenvagter i hverdagen. Baseret på nuværende viden forventes en fuld udrulning at medføre en årlig omkostning i niveauet 3,5 mio. kr. Afprøvningsprojektet på Hotherhavens plejecenter forventes at medføre en omkostning på 1,0 mio. kr. baseret på følgende forudsætninger: - Alle dagvagter deltager (33) - Uforandret dækning i weekenden, hvilket medfører et weekend vikarbehov på 3640 timer i prøveperioden - 35% af dagvagter i hverdagen kan omlægges til aftenvagter hvorved vikarforbrug reduceres tilsvarende

14 Ændringsforslag til budget Udvalg: Social- og Sundhed 20. august 2018 Sundhedsudgifter Inkontinensklinik Inkontinensklinik på Sundheds- og Frivillighedscentret Det foreslåes, at etablere en inkontinensklinik på Sundheds- og Frivillighedscentret. Målgruppen er borgere over 18 år med bopæl i Stevns kommune med vandladnings- og/eller afføringsproblematik. Borgeren skal kunne indgå i et samarbejde mht. udredning, eventuelt bækkenbundstræning og livsstilsændringer. Klinikken vil bemandes af sygeplejerske og /eller terapeut på bestemte tidspunkter i løbet af ugen. Visitation vil ske i samarbejde med egen læge. Det skønnes at 50% af kvinder over 75 år lider af inkontinens og at 20-30% af mænd over 75 år lider af inkontinens. En evaluering viser desuden, at kvinder med urininkontinens ofte ikke undersøges grundigt nok eller bliver tilbudt den behandling hos egen læge, som de kliniske retningslinjer anbefaler. Inkontinens påvirker livskvaliteten, og er en barriere for at kunne leve et aktivt og socialt liv (Kilde: Årsrapport Odsherred Kommune). Odsherred Kommune (som er sammenlignelig med Stevns kommune ift. befolkningsgrupper) har haft inkontinensklinik siden 2011, først som projekt, senere i fast drift. Erfaringer fra Odsherred kommune er bl.a.: - 71% af de færdigbehandlede borgere i inkontinensklinikken har fået afhjulpet eller væsentligt mindsket deres inkontinensproblem - Antallet af ble brugere i Odsherred Kommune er faldende - 70% skønnes at kunne hjælpes uden sygehus indlæggelse, med målrettet tværfaglig indsats allerede i primærsektoren - Mange går i op til 5 år med inkontinens, inden de søger læge - Det giver god mening at forebygge inkontinens, idet den ældre andel af befolkningen er stigende. Der forventes på sigt at kunne opnås en besparelse som er større end driftsudgiften, idet udgifter til bleer, lægebesøg og ambulante udredninger på sygehus forventes at kunne nedbringes. Opstart januar Udstyr (flowudstyr og blærescanner) bemanding (1 / 4 stilling) i alt I dag anvendes ca kr. på udgifter til bleer til hjemmeboende. Det er usikkert hvor meget denne udgift kan reduceres ved at etablere en inkontinensklinik med ovenstående bemanding. Hvis der kan opnås 30% reduktions, vil etableringen være omkostningsneutral og herudover der der en potentiel besparelse på ambulant udredning.

15 Ændringsforslag til budget Udvalg: Social- og Sundhed 20. august 2018 Ældre og handicappede Styrkelse af ældres ernæringstilstand Diætist - styrkelse af ældres ernæringstilstand Vi har i dag ansat en klinisk diætist 15 timer/uge, men det er en stilling der er svær at fatsholde/besætte pga. det lave timetal. Ved at øge budget til 32 timer/uge sikres fastholdelse af de nødvendige kompetencer for at kunne fortsætte en vigtig indsats overfor de ældre borgere. Sundhedsstyrelsen påpeger i flere publikationer vigtigheden af fokus på ernæringsindsatsen. Desuden påviser rapporter, at ernæring har en afgørende betydning for borgernes (gen)indlæggelsesrisiko, og konkluderer at dårlig ernæringsstatus øger sandsynligheden for behov for hjemmehjælp og pleje. Et af de nationale mål er ligeledes en styrket indsats for kronikere og ældre patienter, hvilket må forventes at involvere ernæring. Når borgere udskrives med en ernæringsplan er der behov for kompetencer, der i samarbejde med sygeplejen kan udføre og justere ernæringsterapien. Ifølge Sundhedsprofilen er 34 % af Stevns Kommunes borgere (65 + år) underernærede, og halvdelen af kommunens borgere har brug for en ernæringsintervention. Både på rehabiliteringscentret og på plejecentrene vil et styrket fokus på ernæringen styrke borgerens funktionsniveau, opfange uplanlagte vægttab, styrke immunforsvaret og forbedre livskvaliteten. Start januar 2019 (1.000 kr.) Udvide stilling med 15 bruttotimer / uge 150

16 Ændringsforslag til budget Udvalg: Social- og Sundhed 20. august 2018 Ældre og handicappede Udviklingssygeplejerske Understøttelse af sygeplejefaglig kvalitetssikring - etablering af udviklingssygeplejerske stilling Folketinget har fra 2019 vedtaget en lov om styrket tilsyn på ældreområdet med det formål at styrke og sikre kvaliteten af ydelserne. Tilsynet varetages af Styrelsen for Patientsikkerhed, og ligger i forlængelse af allerede eksisterende tilsyn. Der udmåles målepunkter forud for tilsynet. Det skærpede tilsyn stiller krav om intern audit (kvalitetskontrol), således at vi lever op til målepunkterne. Tilsynsrapporterne for døgnplejen og Hotherhaven fra maj 2018 peger ligeledes på, at en systematisk kvalitetskontrol fremover er nødvendig. Samtidig oplever hjemmesygeplejen en stigende medicinsk og social kompleksitet hos borgerne, der kræver specialiseret sygepleje. Det er derfor nødvendigt at sygeplejen hele tiden udvikles. Der er behov for en ny stilling (udviklingssygeplejerske), der kan understøtte den daglige driftsledelse i kvalitetssikring af sygeplejen, og sikre at de sygeplejefaglige ydelser til stadighed er evidensbaserede. Igangsætning januar 2019 (1.000 kr.) 1 fuldtids stilling, sygeplejerske/konsulent 500

17 Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr Basisbudget 2019 BF Ændringer BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410 Dagplejen - 50 års jubilæum : Anbefales 3411 A Øget tildeling til frokost i dagtilbud - Forældrefinansieret : Afventer 3411 B 3411 C Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen (372 kr. pr. plads/måned) - Kommunale inst Tilskud til privatinst. 0??? Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen (500 kr. pr. plads/måned) - Kommunale inst Tilskud til privatinst. 0??? : Afventer : Afventer 3412 Daginst. - sprogstimulering tosprogede børn : Afventer 3413 Daginst. - Øget antal timer til ledelse : Afventer 3414 Daginst. - Ændring af den ugentlige åbningstid fra 52/54 til 54/ : Afventer 3415 Ny struktur på daginstitutionsområdet - Kommunale inst : Afventer - Tilskud til privatinst.???? 3416 Tilskud til pasning af egne børn - 24 uger indtil børnehavstart : Afventer - børnehavestart indtil skolestart : Afventer - Administration (ØU) : Afventer Skoler mv Folkeskoler - specialklasse på Store Heddinge Skole pr. 1/ : Anbefales

18 Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr Basisbudget 2019 BF Ændringer BUL s beslutning Familiehus og Sundhedspleje 3450 Tilbud om psykologtime til børn og unge : Afventer Udover vedt. serviceniveau - Max. forslag i alt BUL s anbefalinger i alt Enkelte af forslagene er endnu ikke beregnet, hvorfor max. forslag vil blive højere. Forslag markeret med blåt, er nye eller ændrede forslag i forhold til version 1

19 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 15. maj 2018 Dagtilbud til børn og unge Dagplejen - 50 års jubilæum 42 Dagplejen har 50 års jubilæum i For at markere dette ansøges om et tilskud til arrangement(er) for børn og voksne. Dagplejen arbejder med ideer til hvordan jubilæet kan fejres. Udvidelse - Helårsvirkning Stillinger I 1000 kr. Personale og vikar - lønninger 50 Forældrebetaling (25%) -13 Søskendetilskud (12,51%) 2 Friplads (21,90%) 3 I alt 42

20 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 21. august 2018 Dagtilbud til børn og unge 3411 A Øget tildeling til frokost i dagtilbud - Forældrefinansieret Den 15. maj 2018 behandler BUL en evt. ændring af tildeling af ressourcer til forældrefinansieret frokostordning, som kan få betydning for budget BUL s anbefaling/kb s beslutning indarbejdes i revurderingen af budgettet, som forelægges udvalgene i august måned. BUL BUL har besluttet, at tildeling til forældrefinansieret frokostordning sættes op fra 372 kr. pr. barn til 500 kr. pr. barn. Dette medfører en merudgift på fripladser og søskendetilskud. Afstemning om frokostordning i juni måned medførte, at næsten alle institutioner i Stevns Kommune skal have en forældrefinansieret frokostordning, hvor der pt. kun er to institutioner som ikke har fravalgt ordningen. Dette medfører en væsentlig merudgift. På baggrund af afstemningen er hele merudgiften (stigning i beløb pr. barn og flere institutioner med frokostordning) medtaget under indarbejdede ændringer. Dette skyldes, at merudgiften på stigning i tildeling i 2 institutioner udgør en meget lille del af den samlede merudgift.

21 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 21. august 2017 Dagtilbud til børn og unge 3411 B Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen (372 kr. pr plads/måned) - Kommunale inst Tilskud til privatinst. -??? På BUL s møde den 6. marts 2018 var der ønske om beregninger på tilskud til frokostordning. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at give frokostmåltid som en del af dagtilbudsydelsen til alle alle børn i samme aldersgruppe. I denne situation er udgiften til frokostmåltidet indregnet i de budgetterede bruttodriftsudgifter og forældrenes betaling kan højst udgøre 25% af bruttodriftsudgifterne. Hvis kommunalbestyrelsen har truffet en sådan beslutning, skal kommunalbestyrelsen også stille krav om, at der skal være et sundt frokostmåltid til den samme aldersgruppe i privatinstitutionerne. Dette vil være et led i godkendelsen af privatinstitutionen. I denne beregning er der taget udgangspunkt i den nuværende takst på 372 kr. pr. måned (11 måneders betaling og ordningen gælder for de integrerede institutioner (vuggestue og børnehave). Ordningen medfører, at der skal afsættes midler til anlæg, så alle institutioner har et køkken, hvor der kan tilberedes mad. BUL Afstemning om forældrefinansieret frokostordning medfører, at de budgetterede udgifter til fripladser og søskendetilskud stiger væsentligt, idet størstedelen af daginstitutionerne fremover skal tilbyde forældrefinansieret frokostordning. Dette betyder, at der er indarbejdet et højere budget til søskendetilskud og fripladser i version 2 (indarbejdede ændringer) og at den samlede merudgift ved indførelse af frokostordningen bliver mindre end indarbejdet i version 1. Grundet eventuelle anlægsinvesteringer i køkkener, er der taget udgangspunkt i, at ordningen kan starte 1. januar Det skal dog undersøges nærmere om det er realistisk.

22 Forslag 2411 B - Fortsat Version 2 Forventede udgifter - Helårsvirkning I 1000 kr. 660 børn á 372 kr. i 11 måneder Egenbetaling (25%) -675 Fripladser (21,4% af egenbetalingen) 144 Søskendetilskud (8,6% af egenbetalingen) 57 Nettoudgift i alt Budgetforslag 2019, v2 (budgetterede udgifter til forældrebetalt ordning) Fripladser 610 Søskendetilskud 331 I alt 941 Merudgift - Helårsvirkning Højere tilskud til privatinstitutioner er pt. ikke medtaget i beregningen Version 1 Forventede udgifter - Helårsvirkning I 1000 kr. 660 børn á 372 kr. i 11 måneder Egenbetaling (25%) -675 Fripladser (21,4% af egenbetalingen) 144 Søskendetilskud (8,6% af egenbetalingen) 57 Nettoudgift i alt Budgetforslag 2019, v1 (budgetterede udgifter til forældrebetalt ordning) Fripladser 86 Søskendetilskud 55 I alt 141 Merudgift - Helårsvirkning Højere tilskud til privatinstitutioner er pt. ikke medtaget i beregningen

23 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 21. august 2017 Dagtilbud til børn og unge 3411 C Frokost i dagtilbud som del af dagtilbudsydelsen (500 kr. pr plads/måned) - Kommunale inst Tilskud til privatinst. -??? På BUL s møde den 6. marts 2018 var der ønske om beregninger på tilskud til frokostordning. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at give frokostmåltid som en del af dagtilbudsydelsen til alle alle børn i samme aldersgruppe. I denne situation er udgiften til frokostmåltidet indregnet i de budgetterede bruttodriftsudgifter og forældrenes betaling kan højst udgøre 25% af bruttodriftsudgifterne. Hvis kommunalbestyrelsen har truffet en sådan beslutning, skal kommunalbestyrelsen også stille krav om, at der skal være et sundt frokostmåltid til den samme aldersgruppe i privatinstitutionerne. Dette vil være et led i godkendelsen af privatinstitutionen. I denne beregning er der taget udgangspunkt i den nuværende takst på 372 kr. pr. måned (11 måneders betaling og ordningen gælder for de integrerede institutioner (vuggestue og børnehave). Ordningen medfører, at der skal afsættes midler til anlæg, så alle institutioner har et køkken, hvor der kan tilberedes mad. Grundet eventuelle anlægsinvesteringer i køkkener, er der taget udgangspunkt i, at ordningen kan starte 1. januar Det skal dog undersøges nærmere om det er realistisk. Version 2 Forventede udgifter - Helårsvirkning I 1000 kr. 660 børn á 500 kr. i 11 måneder Egenbetaling (25%) -940 Fripladser (21,4% af egenbetalingen) 201 Søskendetilskud (8,6% egenbetalingen) 81 Nettoudgift i alt Budgetforslag 2019, v2 (budgetterede udgifter til forældrebetalt ordning) Fripladser 610 Søskendetilskud 331 I alt 941 Merudgift - Helårsvirkning Højere tilskud til privatinstitutioner er pt. ikke medtaget i beregningen

24 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 21. august 2018 Dagtilbud til børn og unge Daginst. - sprogstimulering tosprogede børn Andelen af tosprogede børn er ikke ligeligt fordelt på tværs af de fire områder. Det foreslås, at der arbejdes for, at tildelingsmodellen for 0-6 årsområdet fra budget 2019 indeholder et element, hvor områder med en særlig høj andel af tosprogede børn tildeles prioriterede midler til dette. Børn og Læring arbejder fortsat på at få opgjort mulige datakilder til dette formål, herunder statsborgerskab, resultater af sprogtest m.v. Såremt der ikke tilføres området flere midler, kan udgiften finansieres ved en generel nedsættelse af belastningsgraden, det vil sige at det enkelte barn i daginstitutionen udløser færre timer. BUL Center for Børn & Læring er i gang med at vurdere brugen af til to-sprogede børn på tværs af institutioner og aldersgrupper. Dette med henblik på at afdække området. En støtte del af midlerne bør fokusere på en tidlig indsats, samt hvorledes anssvaret og økonomien skal være fordelt mellem henholdsvis PPR og det institutionelle niveau. I forhold til budget 2019 udføres denne afdækning ud fra, at det skal være økonomisk udgiftsneutralt, men det kan medføre ønske om at rokere midlerne i budget Tidsplan vil fremkomme af særskilt sag, når området er afdækket. Version 2 Helårsvirkning Stillinger I 1000 kr. Udgiftsneutralt 0 Version 1 Udvidelse - Helårsvirkning Stillinger I 1000 kr. Personale og vikar - lønninger? Forældrebetaling (25%)? Søskendetilskud (12,51%)? Friplads (21,90%)? I alt? Højere tilskud til privatinstitutioner er pt. ikke medtaget i beregningen

25 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 15. maj 2018 Dagtilbud til børn og unge Daginst. - Øget antal timer til ledelse Ved budgetvedtagelsen 2017 blev der indarbejdet en budgetreduktion i daginstitutionernes ledelse. Denne reduktion er indarbejdet i den nye tildelingsmodel for 0-6 års området, således at de ugentlige ekstratimer, der tilføres områderne pr. børnegruppe ændres fra 4 ugentlige timer til 3,7 ugentlige timer. Kravene om ny styrket læreplan og kompetenceudvikling af personale betyder at der bliver brugt mere tid på ledelse og administration. Tidsforbruget hertil fragår børnetimerne, hvilket betyder at der er færre personaler hos børnene. Forslaget indebærer, at det ugentlige timetal pr. børnegruppe hæves fra 3,7 timer til 4,7 timer. Forslaget vil kunne få virkning fra 1/ Udvidelse - Helårsvirkning Stillinger I 1000 kr. Personale og vikar - lønninger 1, Forældrebetaling (25%) -92 Søskendetilskud (12,51%) 12 Friplads (21,90%) 20 I alt 307 Højere tilskud til privatinstitutioner er pt. ikke medtaget i beregningen

26 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 15. maj 2018 Dagtilbud til børn og unge Daginst. - Ændring af den ugentlige åbningstid fra 52/54 til 54/ Ændring af den ugentlige åbningstid fra 52/54 ugentlige timer til 54 ugentlige timer i alle institutionerne. Det blev ved budgetvedtagelsen for 2016 vedtaget at en institution i hvert af de fire pasningsområder skulle have udvidet åbningstiden fra 52 ugentlige timer til 54 ugentlige timer. Udvidelsen skulle specielt tilgodese forældre der pendler. Forslaget indebærer, at åbningstiden i de institutioner, der i dag har en ugentlig åbningstid på 52 ugentlige timer udvides med 2 ugentlige timer, så alle institutionerne har en ugentlig åbningstid på 54 ugentlige timer. Vi ser i dag, at flere tilflyttere ikke flytter deres børn til en institution i vores kommune, men lader dem fortsætte i en institution i fraflytningskommunen. Det må formodes, at en af årsagerne er transporttiden og institutionernes åbnings-/lukketider. En udvidelse af åbningstiden i alle institutionerne ville måske betyde, at flere vælger at flytte børnene til en institution nærmere bopælen og den skole børnene senere skal gå på. En udvidelse af åbningstiden vil kunne få virkning fra 1/ Udvidelse - Helårsvirkning Stillinger I 1000 kr. Personale og vikar - lønninger 2, Forældrebetaling (25%) -196 Søskendetilskud (12,51%) 25 Friplads (21,90%) 42 I alt 655 Højere tilskud til privatinstitutioner er pt. ikke medtaget i beregningen

27 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 21. august 2018 Dagtilbud til børn og unge / Ny struktur på daginstitutionsområdet - Kommunale inst Tilskud til privatinst.???? Ny struktur på daginstitutionsområdet. Stevns Kommune har siden 2010 haft områdeledelse på 0-6 års området. Område Rødvig med 1 institution Område Store Heddinge med 3 institutioner og dagplejen Område Hårlev med 2 institutioner og Område Nordstevns med 4 institutioner. Der er foretaget beregning på, hvad budgetvirkningen er, hvis områderne nedlægges og de enkelte institutoner får egen leder og forældrebestyrelse. Der er i beregningerne afsat 1 lederstilling i hver institution, idet det forudsættes at lederne, afhængig af børnetallet i institutionen, i et vist omfang deltager på stuerne i det daglige arbejde og dækker ind ved sygdom og andet fravær. Endvidere er der afsat midler til aflønning af en souschef i hver institution. Forslaget ændrer ikke ved antal børnetimer. Merudgiften skyldes at det samlede timetal til lederne, er større end det timetal der i den nuværende tildelingsmodel tildeles som ekstra timer til administration. Dette skyldes, at det samlede tidsforbrug til møder, personaleadministration, bogføring, budgetopfølgninger m.v. vil blive øget, når der i 11 institutioner skal udføres storet set det samme arbejde som i dag udføres i 4 områder - f.eks. budgetopfølgning, lønindberetning m.v. I Dagplejen er indregnet 1 leder og 0,5 tilsynsførende. Fordele: Personale og forældre vil opleve, at lederen er mere tilgængelig. Der skal oprettes forældrebestyrelser i alle institutioner, hvilket kan opleves positivt og mere engagerende for medarbejdere og forældre, idet ansvaret kommet tættere på. Ulemper: Samlet set vil der blive brugt mere tid på administration, møder med forvaltning m.v. Mulighederne for vidensdeling og sparring mellem institutionerne vil blive mindre, idet erfaringerne viser, at når der ikke et et forpligtigende samarbejde, udnyttes sådanne muligheder ikke i så stor udstrækning eller slet ikke. Mulighederne for kompetenceløft vil blive mindre, idet den enkelte institutions kursusbudget vil være forholdsvis lille, og der vil ikke længere være stordriftfordele. Merarbejde centralt, som følge af betjening af flere enheder og ledere, er ikke beregnet og indregnet i dette forslag. Rent personalejuridisk er det vigtigt at være opmærksom på, at områdelederne og de daglige pædagogiske ledere, der skal være souschefer, skal opsiges efter en høring og med deres individuelle opsigelsesvarsel på samlet op til 7 måneders varighed. Efterfølgende skal de tilbydes deres nye stillinger med de ændrede løn-vilkår. For det første vil en besparelse derfor først kunne implementeres op til 7 måneder ud i tiden. Herudover risikerer Kommunen, at de berørte ledere siger nej til de ændrede vilkår, hvorfor der skal rekrutteres nye ledere. Pt. er det vanskeligt at rekruttere kvalificerede ledere på børneområdet.

28 Forslag 3415 fortsat: Danmarks Evalueringsraport har udgivet følgende rapport, der beskriver erfaringer med dagtilbudsledelse, herunder områdeledelse: Forslaget forventes tidligst at kunne få virkning fra 1/ Udvidelse - Helårsvirkning Stillinger I 1000 kr. Personale og vikar - Lønninger 2,9 895 Forældrebetaling (25%) -224 Søskendetilskud (12,51%) 28 Fripladser (21,90%) 49 Nettoudgift i alt - Ny struktur 748 I 2019 er indregnet en engangsudgift på kr. til dækning af udgifter i forbindelse med eventuelle fratrædelser. Beregningen bygger på en række forudsætninger, der kan ændre sig i begge retninger, så nettoresultatet kan blive anderledes. Dette afhænger bl.a. af de endelige lønforhandlinger. Højere tilskud til private pasningsordninger er pt. ikke medtaget i beregningen.

29 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 21. august 2018 Dagtilbud til børn og unge Tilskud til pasning af egne børn - 24 uger indtil børnehavstart børnehavestart indtil skolestart Administration (ØU) Borgmesteren har ønsket en beregning på muligheden for tilskud til pasning af egne børn ( 86 i dagtilbudsloven. Stevns kommune har tidligere ydet tilskud til pasning af egne børn for aldersgruppen 24 uger indtil børnehavestart. Til orientering kan det oplyses, at der i 2010 blev givet tilskud til 7 helårspersoner. Der har ikke tidligere været givet tilskud fra børnehavestart indtil skolestart. I dette forslag er der taget udgangspunkt i, at tilskuddet fastsættes på samme niveau, som minimumstilskuddet til privat pasning. 24 uger indtil børnehavestart Minimumstilskuddet i 2018 for tilskud til privat pasning svarer til en årlig udgift på kr. pr. helårsplads (6.107 kr. pr. måned i 12 måneder). Med udgangspunkt i antallet af tilskud i 2010 afsættes der budget til 7 helårstilskud, hvoraf det forudsættes, at 6 helårstilskud kan finansieres inden for puljen til demografisk udgiftspres (træder i stedet for et andet dagtilbud i kommunen). Børnehavestart indtil skolestart Det beregnede minimumstilskud for tilskud til privat pasning svarer til en årlig udgift på kr. pr. helårsplads (3.366 kr. pr. måned i 12 måneder). Det forudsættes at der vil være en merudgift, svarende til et helårstilskud. Administration Det skønnes, at forslaget vil medføre et administrativt merarbejde på ca. 30 årlige timer, svarende til en udgift på ca kr. Periode Tilskuddet ydes for minimum 8 uger og maksimalt 1 år. Se yderligere beskrivelse af lovgning mv. i vedlagte bilag (bilag til forslag 3416), som ligger til sidst i dokumentet. Tilskuddet kan søges fra 1. januar 2019.

30 Forslag nr Fortsat Helårsvirkning - Tilskud - 24 uger til 2 år og 10 mdr. I 1000 kr. 7 helårstilskud á kr. (beregnet minimumstilskud til privat pasning) helårstilskud træder i stedet for et andet dagtilbud -440 Skønnet nettoudgift 73 Helårsvirkning - Tilskud - 2 år og 10 mdr. indtil skolestart I 1000 kr. 1 helårstilskud á kr. (beregnet minimumstilskud til privat pasning) 40 Skønnet nettoudgift 40 Helårsvirkning - Administration Ca. 30 årlige timer 8 I alt 8

31 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 15. maj 2018 Skoler m.v Folkeskoler - specialklasse på Store Heddinge Skole pr. 1/ BUL besluttede på møde 6. marts 2018, at der oprettes yderligere en specialklasse på Store Heddinge Skole. I 2018 finansieres klassen via pulje til specialundervisning.

32 Ændringsforslag til budget Udvalg: Børn, Unge og Læring 21. august 2018 Familiehus og sundhedspleje / Tilbud om psykologtime til børn og unge Udvalget for børn, unge og læring har ønsket at undersøge muligheden for, at børn og unge efter ønske kunne tilbydes en times besøg hos psykolog, betalt af kommunen. Formålet med dette vil være, at det enkelte barn og ung kunne få afklaret, om der var behov for en større indsats forankres i kommunalt regi, samt i en række tilfælde få råd og vejledning der hjælper, inden for den første time. Der er i beregningen antaget, at der benyttes private psykologer, og at disse har en gennemsnitlig timebetaling på kr. Der er antaget, at der for alle børn og unge mellem 0-18 år, vil være 180 der benytter ordningen. Dette giver en forventet årlig omkostning på kr. X 180 timer = kr. Såfremt opgaven antages løst af psykologer ansat i Familiehuset/PPR, reduceres den estimerede omkostning til kr., da omkostningen til ansatte pyskoliger, inklusiv overhead, udgør cirka 400 kr. i timen. Såfremt forslaget ønskes fremmet politisk i Budget 2019, skal forventet forbrug af henholdsvis eksterne og interne psykologer besluttes ift. bevilling. Dertil skal opbygges en "anvisningspraksis", og der skal tages stilling til en række retsmæssige forhold ved ordningen, eksempelvis i hvilket omfang og hvorledes psykologbesøg ud fra en konkret vurdering kan og skal medføre underretninger. Slutteligt skal sammenhæng med tilbud om anonym rådgivning jævnfør serviceloven afklares. Tilbuddet vil kunne få virkning fra 1. januar 2019 Helårsvirkning I 1000 kr. 180 timer á kr. 180 Skønnet nettoudgift 180

33 TILSKUD TIL PASNING AF EGNE BØRN - 86 I DAGTILBUDSLOVEN Bilag til forslag 3416 (Ud over vedtaget seviceniveau) Lovgivning Reglerne om tilskud til pasning af egne børn fremgår af lov om dag-, fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge (dagtilbudsloven), kap. 16. Kommunen kan beslutte, at give forældre til børn i alderen fra 24 uger indstil skolestart, mulighed for at vælge et økonomisk tilskud til pasning af egne børn, i stedet for at benytte en plads i et dagtilbud. Tilskuddet kan ydes til biologiske forældre og adoptivforældre, der har børn i alderen fra 24 uger til normal børnehaveklassealder. Kommunen kan beslutte, at der kun gives tilskud til en bestemt del af aldersgruppen. Betingelser for at modtage tilskud (uddybet yderligere i lovgivningen): at pasningen i hjemmet skal træde i stede for et dagtilbud at forældre kan dokumentere, at vedkommende har tilstrækkelige danskkundskaber at forælderen ikke samtidig har arbejdsindtægt eller en form for offentlig overførselsindkomst at ansøgeren har opholdt sig i riget i 7 ud af de sidste 8 år. Kravet gælder dog ikke for EU-borgere eller borgere fra EØS-landene og Schweiz Herudover kan der ikke udbetales tilskud, hvis det vurderes at barnet har behov for særlig støtte. Kommunen fastsætter tilskuddets størrelse, som skal være ens indenfor samme aldersgruppe af børn. Tilskuddet kan højst udgøre 85% af den billigste nettodriftsudgift pr. plads i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen. Tilskuddet ydes efter ansøgning og kan ydes indenfor en lokalt fastsat minimums- og maksimumsperiode En periode på minimum 8 uger og maksimalt 1 år (der kan fastsættes en længere minimumsperiode og kortere maksimumsperiode) Der kan maksimalt udbetales til tre børn pr. husstand og det samlede tilskud kan ikke overstige maksimale dagpenge. Tilskuddet er A-indkomst og der beregnes ikke ATP og arbejdsmarkedsbidrag. Økonomiske konsekvenser Det er svært at vurdere de økonomiske konsekvenser ved indførelse af tilskud til pasning af egne børn. Overordnet set vurderes det udgiftsneutralt, bortset fra følgende senarier: Forælder går hjemme med barnet, uden nogen form for indkomst Går en af forældrene hjemme med barnet uden nogen form for indkomst, betyder det en merudgift på serviceudgifterne for kommunen, idet tilskuddet ikke træder i stedet for et andet dagtilbud i kommunen. Forælder er på overførselsindkomst og barnet er i et dagtilbud Er forælderen på en eller anden form for overførselsindkomst (f.eks. barselsdagpenge, førtidspension, kontanthjælp mv.), betyder det en mindreudgift på overførselsudgifterne. Det vil stort set være udgiftsneutralt på dagtilbudsområdet (serviceudgifter), idet tilskuddet træder i stedet for et andet dagtilbud i kommunen. Ved indførelse af tilskud til pasning af egne børn, foreslås det, at der afsættes budget, svarende til et helårstilskud indenfor hver aldersgruppe. S. 1/2

34 Forslaget vil medføre et administrativt merarbejde, der skønnes til to timer pr. sag til oprettelse og nedlukning, samt 1 time pr. måned til udbetaling af tilskud og indberetning til SKAT. Skønnet merforbrug kr. årligt. Endvidere foreslås det, at der ikke reguleres på budgettet på overførselsområdet. Beregning af tilskud Forslag til tilskud til pasning af egne børn, med udgangspunkt i nettodriftsudgifter/tilskud i 2018: 24 uger indtil børnehavestart (pt. 2 år og 10 måneder) Pr. måned Pr. år Maksimalt tilskud 85% af billigste nettodriftsudgift (dagpleje) kr kr. Beregnet minimumstilskud på tilskud til privat pasning kr kr. Vippeafregning for dagplejen * kr kr. Vippeafregning for vuggestue (52 timer) * kr kr. Børnehavestart (pt. 2 år og 10 måneder) indtil skolestart Pr. måned Pr. år Maksimalt tilskud 85% af billigste nettodriftsudgift (børnehave) kr kr. Beregnet minimumstilskud på tilskud til privat pasning kr kr. Vippeafregning for børnehavebørn (52 timer) * kr kr. *) Vippeafregningsbeløbet er det beløb pr. barn, der tildeles institutionerne til løn til fagpersonale, vikar, børneudgifter og administration. I budgetforslaget er der taget udgangspunkt i tilskud svarende til det beregnede minimumstilskud til privat pasning. Med udgangspunkt i det godkendte budget for 2019, fastsættes de endelige tilskud på KB i november måned. Fastsættelse af periode for tilskud Tilskud til pasning af egne børn gives for en periode på minimum 8 uger og maksimalt 1 år, svarende til lovgivningen. 9. august 2018 S. 2/2

35 Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme Ikke indarbejdede ændringer Budget I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr Basisbudget 2019 BF Ændringer AET s beslutning Erhverv og Turisme 4400 Turismekonsulent Anbefales Samling af midler i Kulturpuljen Anbefales Udover vedt. serviceniveau - Max. forslag i alt AET s anbefalinger i alt Forslag markeret med blåt, er nye eller ændrede forslag i forhold til version 1

36 Ændringsforslag til budget Udvalg: Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme Erhverv Anbefalet 4400 Turismekonsulent ØU besluttede d. 19. juni 2018 at gøre tilskuddet til Turismekonsulent (Ansat af erhvervsrådet) permanemt og forhøje tilskuddet til 550 tusinde kroner årligt. KB fulgte ØU's indstilling d. 27. juni og godkendte forslaget.

37 Ændringsforslag til budget Udvalg: Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme Kultur Anbefalet 4401 Samling af midler i Kulturpuljen En række kulturelle foreninger modtager i dag et fast tilskud, som er afsat særskilt i Stevns Kommnes budget. Det drejer sig om midler for i alt kr., som er afsat til: Stevns Teater Ranestedet Stevns Lokalradio AET har tidligere besluttet at samle midlerne i midlerne i Kulturpuljen, hvilket vil give mulighed for en løbende bevilling af tilskud, baseret på ansøgninger fra de respektive foreninger eller ansøgere. Foreninger idag søger via Kulturpuljen, samt faste tilskudsmodtagere ligestilles hermed. Samling af midler i Kulturpuljen har ingen budgetmæssige følger for Stevns Kommunes overordnede budget, da midlerne omplaceres til Kulturpuljen, fra eksisterende budgetområder.

38 Plan, Miljø og Teknik Ikke indarbejdede ændringer Budget I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr Basisbudget 2019 BF Ændringer PMT s beslutning Faste ejendomme og arealer 5400 Rengøringskorps - maskiner/udstyr Anbefales (O afventer den 86 videre budgetproces) 5401 Rengøringskorps - vikardækning Anbefales (O afventer den 457 videre budgetproces) Udover vedt. serviceniveau - Max. forslag i alt

39 Plan, Miljø og Teknik Ikke indarbejdede ændringer Budget I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr Basisbudget 2019 BF Ændringer PMT s beslutning PMT s anbefalinger i alt

40 Ændringsforslag til budget Udvalg: Plan, Miljø og Teknik 21. august 2018 Faste ejendomme og arealer De er i budgettet afsat kr. til rengøringsartikler og løbende udskiftning af rengøringsmaskiner/udstyr. Det har ikke været udskiftet udstyr løbende, hvorfor der både er et efterslæb samt manglende løbende midler til udskiftning. Ved at få kr. til maskiner vil der løbende kunne ske udskiftning kr. i 2019 og overslagsår.

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 2020 Ændringer 2021 2022 SSU s beslutning 2440 Weekendvagt ændring fra hver 2.

Læs mere

Økonomiudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Økonomiudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Økonomiudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 ØU s beslutning 1400 Etablering af kontrolgruppe

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

Økonomiudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Økonomiudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Økonomiudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 ØU s beslutning 1401 Etablering af kontrolgruppe

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 310 Daginst.

Læs mere

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET Indhold Indledning... 3 Nuværende tildelingsmodel...4 Åbningstid...4 Enheder... 4 Vikar... 4 Ekstra tildelinger...4 Belastningsgrad...4 Overblik over nuværende ressourcetildeling

Læs mere

Intro - BUL Økonomi Budget 2019

Intro - BUL Økonomi Budget 2019 Intro - BUL Økonomi Budget 2019 Anita Iversen august 2018 stevns kommune 1 Stevns Kommunes samlede driftsbudget ØU Serviceudgifter inden for servicerammen 159 mio. kr. Driftsbudget 2018 SSU Overførselsudgifter

Læs mere

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn Punkt 2. Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn 2017-036884 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets drøftelse, forslag fra Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Intro - BUL Økonomi. Anita Iversen. februar 2018 stevns kommune 1

Intro - BUL Økonomi. Anita Iversen. februar 2018 stevns kommune 1 Intro - BUL Økonomi Anita Iversen februar 2018 stevns kommune 1 Stevns Kommunes samlede driftsbudget ØU Serviceudgifter inden for servicerammen 159 mio. kr. Driftsbudget 2018 SSU Overførselsudgifter Serviceudgifter

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2020-2023 I 1000 kr. Regnskab 2018 Opr. 2019 Basisbudget 2020 BF 2020 BO 2021 Ændringer BO 2022 BO 2023 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410 Daginst. - Flere specialgruppepladser

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år Pkt.nr. 8 Fleksibel frokostordning for kommunale og selvejende dagtilbud Sagsnr.: Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget

Læs mere

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning.

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning. Punkt 24. Godkendelse af forslag fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedr. indførelse i Aalborg af muligheden for tilskud til pasning af eget barn 2017-030401 Familie- og Socialudvalget indstiller,

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Økonomi og Administration. Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen

Økonomi og Administration. Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen Etablering Kommunal dagpleje Etableres og drives af Horsens Kommune, som træffer beslutning om dimensionering og organisering. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Mk Nielsen Sagsnr. 28.00.00-G01-9-17

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227

Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Socialudvalget den 21.09.2010, kl. 07:30 i Udvalgsværelse 2 Parkskolen M4 lok. 227 Ekstraordinært åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Doris Børger (A)

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Demografisk udgiftspres til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Demografisk udgiftspres til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Social- og sundhedsudvalget 472 876 1.684 2.492 2200 5.32 Integreret døgnpleje - hjemmeboende

Læs mere

Evaluering af forsøgsordningen vedrørende tilskud til pasning af egne børn

Evaluering af forsøgsordningen vedrørende tilskud til pasning af egne børn N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Tilskud til pasning af egne børn Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon 99741310 E-post jens.ole.koch@rksk.d k Dato 8.

Læs mere

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune I henhold til dagtilbudslovens 16b Stk. 5. skal Kommunalbestyrelsen mindst hvert andet år og højst én gang om året

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 - Indenfor vedtaget serviceniveau Fællespulje - Børneudvalget 3.900 3.01 Provenu

Læs mere

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning

Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Notat vedr. privat dagpleje, private pasningsordninger og tilskud til privat pasning Privat dagpleje Dagtilbudslovens 21 Dagtilbud kan etableres i private hjem eller i andre lokaler i børnenes hjemlige

Læs mere

Nr. Regkonto Demografisk udgiftspres til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Nr. Regkonto Demografisk udgiftspres til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Version 2 Ændring Nr. Regkonto til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Social- og sundhedsudvalget 472 876 1.684 2.492 2200 5.32 Integreret døgnpleje - hjemmeboende

Læs mere

Notat Tilskud til pasning af egne børn

Notat Tilskud til pasning af egne børn BALLERUP KOMMUNE Dato: 8. juni 2017 Notat Tilskud til pasning af egne børn Sagsid: 28.18.08-A00-1-17 I budget 2017 er det besluttet, at der skal gennemføres en undersøgelse af muligheden for at indføre

Læs mere

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner I dette materiale gennemgås baggrunden for indførelse af den fleksible frokostordning i daginstitutioner,

Læs mere

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 309331 Brevid. 2915737 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov 20. august 2018 I

Læs mere

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling

Indstilling. Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen. Til Århus Byråd Via Magistraten. Magistratens 1. Afdeling Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Magistratens 1. Afdeling Den 14. oktober 2005 Århus Kommune Børn og Unge-afdelingen Magistratens 1. Afdeling Ændring til privat børnepasning efter Frit valg-ordningen

Læs mere

Forslag. Dagtilbudslov

Forslag. Dagtilbudslov Fremsat den {FREMSAT} af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed Forslag til Dagtilbudslov (lov om dag, -fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge) Afsnit I Indledning Kapitel 1 Formål 1. Formålet

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Herved bekendtgøres lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lovbekendtgørelse nr. 314 af

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 03-09-2019 j./sagsnr. 28.06.04-A26-1-18 Godkendelseskriterier for private institutioner. Her finder du informationer om godkendelseskriterier for etablering af private

Læs mere

Nr. Regkonto Lov- og cirkulæreændringer til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Nr. Regkonto Lov- og cirkulæreændringer til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Version 2 Ændring Nr. Regkonto Lov- og cirkulæreændringer til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Økonomiudvalget 370 370 370 370 1200 6.41 Honorar - Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution December 2013 Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution Private leverandører kan efter lov om dag-, fritids-, og klubtilbud m.v. til børn og unge(dagtilbudsloven) oprette og drive

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1.

Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr G Private pasningsordninger pr. 1. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 28.00.00-G01-8-18 Etablering Kommunale dagplejere pr. 1. august 2018 Etableres og drives af Horsens Kommune, som træffer beslutning om

Læs mere

Anlægsforslag Budget Økonomiudvalget

Anlægsforslag Budget Økonomiudvalget Anlægsforslag Budget 2019-2022 Økonomiudvalget BF 2019 BO 2020 BO 2021 BO 2022 Igangværende Renovering 10001 Mandehoved, renovering - tilstandsrapport ØU 1.260 1.460 380 0 Salg 10002 Agerhøjudstykningen

Læs mere

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner Børn & Kultur Dagtilbud Oktober 2014 RETNINGSLINIER Frokostordning i daginstitutioner LOVGIVNING Folketinget vedtog den 4. juni 2010 lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner. Med denne lov er

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

00 - Alle udvalg - Indarbejdede ændringer, overførselsudgifter Alle udvalg - Indarbejdede ændringer, inden for vedtaget serviceniveau

00 - Alle udvalg - Indarbejdede ændringer, overførselsudgifter Alle udvalg - Indarbejdede ændringer, inden for vedtaget serviceniveau 00 - Alle udvalg - Indarbejdede ændringer, overførselsudgifter 2 00 - Alle udvalg - Indarbejdede ændringer, inden for vedtaget serviceniveau 3 00 - Alle udvalg - Indarbejdede ændringer, demografi 6 00

Læs mere

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune.

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Med beslutningen om at indføre et sundt frokostmåltid i daginstitutionerne kan kommunalbestyrelsen

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

Social og Sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og Sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og Sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2020-2023 I 1000 kr. Regnskab 2018 Opr. 2019 Basisbudget 2020 BF 2020 BO 2021 Ændringer BO 2022 BO 2023 SSU s beslutning Sundhedsudgifter 200 Opsige

Læs mere

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget

Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget Social og sundhed Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 SSU s beslutning Sundhedsudgifter 2300 Velfærdsteknologi

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Børne- og Kulturforvaltningen Børne- og Skoleudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 17-08-2010 Dato: 05-07-2010 Sag nr.: KB 173 Sagsbehandler: Pia Mehlsen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 Dagtilbudsområdet: 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 1.Åbningstid på 50 t. -765.000-765.000-765.000-765.000 2. Udvidet åbning - private -116.000-116.000-116.000-116.000 3. Privat pasning u/24 uger -94.000-94.000-94.000-94.000

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 17-12-2018 j./sagsnr. 28.06.04-A26-1-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Godkendelseskriterier til private institutioner Her finder du informationer om godkendelseskriterier

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Ændringer Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning incl. alle alternativer -9.670-16.526-16.737-16.653

Læs mere

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner Til samtlige kommuner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om lov om frokostmåltid i daginstitutioner mv. Folketinget har den 25. november 2008 vedtaget L 16 Forslag til lov

Læs mere

Tilskud til Private pasningsordninger

Tilskud til Private pasningsordninger Tilskud til Private pasningsordninger Sagsnr.: 18/36499 Dato: 25.10.2018 1 Lovpligtig orientering til forældre om forskellen mellem privat pasning og dagtilbud Af Dagtilbudslovens 81, stk. 2 fremgår, at

Læs mere

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold Dagtilbudsloven Kompetenceplan for Børne- og Undervissudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Formål og ansvar 3 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for dagtilbud n BilagØU_140120_pkt.10.03

Læs mere

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale.

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - Balancekatalog 2015 SSU 8.6.16: Sagen udsat til 20.6.16 Godkendt af SSU 20.4.2016

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

HJØRRING KOMMUNE. Godkendelseskriterier vedrørende drift af private institutioner. Hjørring Kommune

HJØRRING KOMMUNE. Godkendelseskriterier vedrørende drift af private institutioner. Hjørring Kommune Nørregade 2 9800 Hjørring Tlf. 72333333 hjoerring.dk Foto: Colourbox Baggrund: I henhold til Dagtilbudsloven 19, stk. 4 er det muligt at oprette private daginstitutioner. Loven gør det muligt for organisationer,

Læs mere

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Svar på ofte stillede spørgsmål DISPENSATION FRA ANSØGNINGSFRISTEN... 2 KAN KOMMUNALBESTYRELSEN VEDTAGE ÆNDRINGER I TAKSTER OG TILSKUD FØR KOMMUNEN HAR

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole S. 1/10 Indhold Indledning... 3 Model 1 Oprindelig tildeling...4 Model 2 30 ugentlige timer til undervisning/behandling SFO i Krudthuset...5

Læs mere

Budget Temadrøftelse

Budget Temadrøftelse Budget 2016 - Temadrøftelse Børneudvalgets temadrøftelse den 10. Overordnet serviceramme i 2015 Politikområder r Handlemuligheder Tidsplan og balancekatalog 1 stevns kommune Serviceudgifter 2015 Serviceudgifter

Læs mere

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018

Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar Budgetopfølgning 1 Budgetopfølgning 1 pr. 28. februar viser det forventede regnskab for. Foto: Vallø Slotspark ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden"

Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af Ældre milliarden Forslag til anvendelse af Egedal Kommunes andel af "Ældre milliarden" Beslutningstema Der skal tages stilling til hvilke formål Egedal Kommune vil søge de 5,9 millioner kroner, som kommunen tilbydes af

Læs mere

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I Delegationsplan - ørne- og undervisningsudvalget Ringsted Kommune = eslutter, = ndstiller yrådet Økonomiudvalget ørne- og undervisnings-ud valget Generelt Fastsættelse af børnepolitikken Evaluering og

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Hvidovre Kommune

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Hvidovre Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Hvidovre Kommune INDHOLD Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Hvidovre Kommune... 3 Formål... 3 Forældrebestyrelsens ansvar og kompetence... 3 Principper

Læs mere

2009/1 LSF 35 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar Forslag. til

2009/1 LSF 35 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar Forslag. til 2009/1 LSF 35 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Indenrigs- og Socialministeriet Journalnummer: Indenrings- og Socialmin., j. nr. 2009-5491 Fremsat den 8. oktober 2009 af indenrigs-

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger Retningslinjer for valg af frokostordninger 2017-2019 1. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Lovgivningen... 3 2. Kommunalt arrangeret frokostordning... 4 2.1. Kommunalt arrangeret frokostordning (2.10-6

Læs mere

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune

Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Forskelle mellem dagtilbud og private pasningsordninger i Haderslev Kommune Indledning Det er et lovmæssigt krav, at Haderslev kommune forud for godkendelse af en pasningsaftale skal orientere forældrene

Læs mere

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning.

at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Pkt.nr: 13 Tilskud til privat børnepasning 230407 Indstilling: at Socialudvalget tager lovændring om privat børnepasning til efterretning. Formål med indstilling: At orientere om lovændring vedrørende

Læs mere

(udkast/foreløbig/endelig) Godkendelse af den private daginstitution XX

(udkast/foreløbig/endelig) Godkendelse af den private daginstitution XX (udkast/foreløbig/endelig) Godkendelse af den private daginstitution XX Hermed gives godkendelse til drift af privat daginstitution efter bestemmelserne i dagtilbudslovens 19 stk. 5 Aktuel godkendelse

Læs mere

Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn

Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen 29.03.2019 Kravspecifikation for private dagtilbud til småbørn J. nr. 16.06.02P21 Sag: 2005/0004524-003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning...

Læs mere

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år.

Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Grindsted d. 27. februar 2018 Notat vedrørende pasningsformer etableret i Billund Kommune efter Dagtilbudsloven for børn i alderen 0 til 5 år. Sagsbehandler: Lisbeth Østergaard Telefon: 79727607 Journalnummer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven Til lovforslag nr. L 212 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven (Fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.)

Læs mere

Oversigt over aktuelt driftsbudget, forventet årsforbrug, forventet afvigelse og ansøgning. Afvigelse. i pct. i kr ,8-1.

Oversigt over aktuelt driftsbudget, forventet årsforbrug, forventet afvigelse og ansøgning. Afvigelse. i pct. i kr ,8-1. Dagtilbud Børn Samlet resultat For Dagtilbud Børn forventes et mindreforbrug på 3.617.000 kr., svarende til 2,1 % af det samlede driftsbudget. Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn forventer et mindreforbrug

Læs mere

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet.

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet. NOTAT Fakta om køkkenombygninger og frokostordninger Siden Folketingets første beslutning i november 2008 om, at alle børn skulle have et sundt frokostmåltid, har udviklingen omkring børnemaden ikke stået

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018

Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2018 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj viser det forventede for. ØKONOMI, HR & IT 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Økonomisk

Læs mere

Tilskud til Privat pasning. Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81

Tilskud til Privat pasning. Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81 Tilskud til Privat pasning Tilskud til forældre Efter dagtilbudslovens 80 og 81 Hvem er omfattet? ( Forældre med børn i aldersgruppen 24 uger til 5 år (indtil skolestart) kan benytte ordningen, dog er

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne.

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. 1 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne Område Randers Kommune

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger

Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger Ressourcestyringsmodel Muligheder for tilpasninger På baggrund af børneudvalgets møder i december og januar samt de efterfølgende indkomne høringssvar har administrationen foretaget beregninger på en række

Læs mere

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014

Økonomivurdering. 1. kvartal 2014 Økonomivurdering 1. kvartal 2014 Børn og Ungdomsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab ØKV1 ØKV2 ØKV3 Afv. ØKV1 Børn med særlige behov 76,2 69,2-7,0 Spec. soc. område - myndighed

Læs mere

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Indholdsfortegnelse Indledning 5 Lovgivning m.v. 5 Kommunale politikker og retningslinjer 5 Optagelse

Læs mere

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Børne- og Skoleudvalget tiltrådte den 11.1.2017, at der udarbejdes et notat om konsekvenserne, såfremt udgifterne

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Dagpleje og Daginstitution, 20.11.2012 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 3 1.1. Organisering

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud

Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Regler for optagelse af børn i Hørsholm kommunes dagtilbud Indholdsfortegnelse PASNINGSMULIGHEDER I HØRSHOLM...2 1. DAGTILBUD TIL BØRN FRA 0 6 ÅR...2 2. TILSKUDSORDNINGER...2 PROCEDURE VED OPSKRIVNING

Læs mere

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Til alle kommunalbestyrelser m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Folketinget har den 4. juni 2010 vedtaget L 212

Læs mere

BOP BUL

BOP BUL BOP 1 2018 BUL 10.04.18 Anita Iversen april 2018 stevns kommune 1 BUL Samlet overblik Samlet overblik på politikområder: Forventet overskud på rammeaftaler og lønsumsstyring Forventet merforbrug på øvrig

Læs mere

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019

Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts 2019 Information fra Stevns Kommune Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts Budgetopfølgning 2 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts viser det forventede regnskab for ØKONOMI, HR & IT 0 Budgetopfølgning 2 pr. 31. marts

Læs mere

KRAVSPECIFIKATION. 1. Menneske- og læringssyn

KRAVSPECIFIKATION. 1. Menneske- og læringssyn KRAVSPECIFIKATION Denne kravspecifikation indeholder alle de formelle nationale krav og kommunale krav, som stilles til en privat leverandør af dagtilbud i Ballerup Kommune. Dermed får eventuelle interesserede

Læs mere

Vedr. tilskud til pasning af eget barn og forældres mulighed for at dele ordningen.

Vedr. tilskud til pasning af eget barn og forældres mulighed for at dele ordningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kapacitetsstyring Orienteringsnotat til aflæggerbordet 8. februar 2012 Til orientering Sagsnr. 2010-18671 Dokumentnr. 2012-31060 Vedr. tilskud til pasning

Læs mere

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes.

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes. Evaluering af demografimodellen på ældreområdet Baggrund Byrådet godkendte den 4. juni 2013 den nuværende demografimodel på ældreområdet. Modellen er blevet anvendt i forbindelse med de tre seneste års

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter

Læs mere