O 2 O O O

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "O 2 O O O"

Transkript

1 Retten i Brøndbyerne DOM afsagt den 21. juni 2002 S 157/02 Anklagemyndigheden mod Dansk Tiptjeneste NS CVR-nr v/adm. direktør Per Schtitze Korsdalsvej Brøndby Denne sag er behandlet med domsmænd. Anklageskrift af7. marts 2002 er modtaget den 8. marts Dansk Tiptj eneste NS er tiltalt for KonkurrenceStyrelsen O 2 O O O J.nr.: 3-1\ LO i-1 - L overtrædelse afkonkurrencelovens 23, stk. l, nr. l, jf. 23, stk. 3, jf. 6, stk. l, jf. lovbekendtgørelse nr. 687 af 12. juli ved i perioden fra den 1. januar 1998 til den 4. november 1998 at have indgået aftaler, der direkte eller indirekte havde til formål eller følge at begrænse konkurrencen, idet tiltalte, der havde en markedsandel på det danske marked for skrabelotterispil på over 30%, i punkt 11 i sin leverings- og fremstillingsaftale nr. BTE med den franske lotteriproducent Oberthur Gaming Technologies S.A. tidligere BABN) uberettiget stillede krav om at kunne ophæve aftalen i tilfælde af, at Oberthur Gaming Technologies S.A. indgik aftaler om lotteriprodukter med konkurrenter til tiltalte, hvorved tiltalte direkte eller indirekte foranledigede Oberthur Gaming Technologies S.A. til i Danmark udelukkende at fremstille og levere disse produkter til tiltalte samt til at afslå at indgå aftale med Muskelsvindfonden om levering og fremstilling af skrabelodder. Påstande Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om domfældelse og har påstået Tipstjenesten idømt en bøde på ikke under kr. Dansk Tipstjeneste NS har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært nedlagt påstand om en væsentlig mindre bøde.

2

3 Side 2/12 Sagsfremstilling: Aftalen mellem Dansk Tipstjeneste A/S og Oberthur Games Techonologies S.A. tidl. BABN) i denne dom forkortet til OGT blev indgået i Aftalen vedrører Tipstjenestens køb af skrabelodder hos OGT. Aftalen indeholder bestemmelser om priser, leverings- og betalingsbetingelser, fortrolighed og opsigelse. I følge bestemmelsen om opsigelse forlænges aftalen automatisk i l år ad gangen, medmindre den opsiges med 3 måneders varsel til udløb. I aftalen indgår som pkt. Il en bestemmelse om konkurrerende lotteriprodukter i det følgende benævnt "klausulen". Den til dansk oversatte tekst er sålydende: "Konkurrerende lotteri produkter Sælger skal underrette køber om enhver aftale, som sælger indgår om levering af lotteri produkter til en virksomhed, der konkurrerer med køber på det danske marked; ved meddelelse givet indenfor 1 O dage fra modtagelse af sådan meddelelse fra sælger, har køber ret til at bringe nærværende kontrakt til ophør. Dog således at køber forbliver forpligtet til at acceptere og betale for spil for hvilke der er oprettet arbejdspapirer forud for meddelelsen om ophør. " Den 28. juli 1998 modtog Konkurrencestyrelsen en klage fra Muskelsvindfonden over, at fonden ikke kunne få tilladelse fra Dansk Tipstjeneste til at få fremstillet og leveret skrabelodder fra OGT. Det fremgik af den vedlagte korrespondance, at Muskelsvindfonden v. Werner Kaihøj med brev af 6. maj 1998 havde fået tilsendt pristilbud fra OGT. I brevet tilføjes, at man håber at Muskelsvindfonden har "power" til at overbevise kunden i Danmark Tipstjenesten) om, at OGT skal have tilladelse til at trykke for Muskelsvindfonden. Den ll. maj 1998 fremsendte OGT et nyt brev til Muskelsvindfonden, hvori det anføres, at OGT "are not allowed to print instant lottery tickets for another company in the Danish market than Dansk Tipstjeneste". Det tilføjes, at man stadig håber, at Werner Kaihøj kan overbevise ledelsen i Dansk Tipstjeneste om, at de skal give tilladelse. Endvidere var der vedlagt brev af 19. maj 1998 fra Dansk Tipstjeneste v. Michael Thieisen til Muskelsvindfonden att. Werner Kaihøj, hvori det blev anført, at man ikke ønskede at se bort fra klausulen, idet man ikke mente, at det ville være muligt at skille den blotte trykning og leverance af skrabelodder fra individuel rådgivning. Der blev i samme brev henvist til 2 andre producenter af skrabelodder. Muskelsvindfonden rettede påny henvendelse til Tipstjenesten ved brev af 16. juni 1998, hvori det bl.a. anførtes, at henvendelse vedrører Tipstjene-

4

5 Side 3/12 stens holdning til at "BABN i Frankrig teknisk producerede skrabelodder til Muskelsvindfonden på baggrund af et færdigt koncept og layout fra Muskelsvindfonden." Dette blev besvaret med et brev af 17. juni 1998 fra administrerende direktør Per Schiitze, hvori Tipstjenesten fastholdt, at man fortsat har i sinde at overveje engagementet med OGT, hvis andre danske skrabelodsudbydere indgår aftale med OGT. Det tilføjes, at der ikke er tale om en "uvenlig" handling, men at man befinder sig på et konkurrencebetonet marked, og at en indrømmelse til Muskelsvindfonden vil kunne skabe præcedens. Konkurrencerådet traf den 28. oktober 1998 følgende afgørelse: "Afgørelse Det meddeles Dansk Tipstjeneste, at Konkurrencerådet finder, at den i aftalen med BABN indeholdte klausul om meddelelsepligt, jf pkt. 11, direkte eller indirekte har til formål eller til følge at begrænse afsætningen afskrabelodder i Danmark, da den forpligter BABN til at anmelde indgåelsen af aftaler med konkurrenter til Dansk Tipstjeneste, og da den giver mulighed for at kunne forhindre konkurrenter i at få leverancer fra BABN Klausulen er dermed omfattet afforbudet med konkurrencebegrænsende aftaler, jf konkurrencelovens 6, stk. 1, jf stk. 2, nr. 2. Med henblik på at bringe overtrædelsen af 6, stk. l, til ophør, påbydes Dansk Tiptjeneste i medfør afkonkurrencelovens 6, stk. 4, og inden 8 dage fra meddelelse af rådets afgørelse, at ophæve den i aftalen indeholdte klausul". Den 4. november 1998 meddelte Tipstjenesten til Konkurrencestyrelsen, at klausulen var blevet ophævet. Til brug for Konkurrencerådets afgørelse havde Konkurrencestyrelsen udarbejdet en sagsfremstilling, hvori parterne Dansk Tipstjeneste AJS, OGT og Muskelsvindfonden er beskrevet, og hvori er beskrevet "det relevante marked". Formålet med at fastlægge det relevante marked i sager vedrørende konkurrenceforhold er at skabe klarhed over markeds strukturen, parternes markedsposition, markedsmagt og påvirkningen aftrediemands stilling samt muligheden for at nye virksomheder kan trænge ind på markedet. Konkurrencestyreisens beskrivelse af det relevante marked er sålydende: "Det relevante marked er markedet for fremstilling og salg af kvalitetsskrabelodder til landsdækkende skrabespilsoperatører i Danmark.

6

7 Side 4/12 Dette marked består af ca. 12 producenter i hele verden. Hovedparten af producenterne har hovedsæde uden for Europa, men markedsfører stort set alle produkterne i Europa. BABN er, ifølge de modtagne oplysninger, den største udbyder afskrabespil i verden. BABN's europæiske markedsandel andrager ca. %. Der eksisterer ingen danske udbydere, idet mindre discountskrabespil ikke i kvalitetsmæssig henseende er omfattet af det relevante marked i denne sag Konkurrencestyrelsen er bekendt med, at BABN hovedsageligt indgår aftaler om levering afskrabelodder med nationale spiloperatører. Undtagelsen er dog det skandinaviske marked, hvor også velgørende organisationer m. v. udbyder skrabelodder - i konkurrence med den nationale spiloperatør. Styrelsen er endvidere bekendt med, at de nationale spiloperatører i Norge og Sverige anvender en tilsvarende klausul, som den der findes i pkt. 11 i nærværende aftale Det hører med til den samlede betragtning, at DT er den altdominerende udbyder af alle væsentlige spil i Danmark, når der ses bort fra spilleautomater. DT har eneret på at udbyde skrabelodder med pengebeløb som gevinst. For skrabespil uden pengebeløb som gevinst, er der heller ikke et frit marked, idet tilladelse til et landsdækkende salg afskrabelodder alene meddeles til fordel for velgørenhed eller andre almennyttige formål, og må kun meddeles til en tidsbegrænset bortlodning.". Under domsforhandlingen er dokumenteret dele af rapporten "Spil i Danmark" fra Endvidere er dokumenteret oplysninger fra Dansk Tipstjenestes årsberetning og oplysninger fra OGTs hjemmeside til belysning af markedsandele. Det fremgår heraf, at der i Danmark i 1998 blev omsat for ca. 1 mia. kr. kvalitetsskrabelodder, og at Dansk Tipstjenestes andel udgjorde mio. kr. Dansk Tipstjenestes andel af det danske marked for kvalitets skrabelodder er herefter anslået til %. Det er endvidere oplyst, at OGTs markedsandel på europæisk plan udgjorde omkring. %. Endelig er det under domsforhandlingen oplyst, at Dansk Tipstjenestes andel af OGTs samlede omsætning udgjorde ca. %. Konkurrencelovens 6 trådte i kraft den 1. januar Den 1. januar 2000 trådte artikel 3 i forordning 2790/1999 i kraft. Denne artikel vedører gruppefritagelsesordning for vertikale aftaler. Vertikal aftale skal ses i modsætning til horisontal aftale. Ved vertikal aftale forstås aftale mellem forskellige led i afsætnillgsrækken f.eks. producent og forhandler). Anklagemyndigheden har anmodet Konkurrencestyrelsen om at overveje, hvorvidt klausulen kunne fritages efter denne regel. Konkurrencestyrelsen har i brev af 12. november 2001 anført følgende:

8

9 Side 5/12 "Til spørgsmiet om, hvorvidt aftalen vil kunne fritages efter artikel 3 i forordning , som trådte i kraft 1. januar 2000, bemærkes, at aftalen efter styrelsens opfattelse ikke ville kunne fritages efter denne bestemmelse, fordi BABN har en europæisk markedsandel på %, jf 30%-loftet iforordningens artikel 3, stk. 1, og Dansk Tipstjeneste har en markedsandel på mere end 30% på det relevante marked, hvorpå denne køber aftalevarerne, jf artikel 3, stk. 2. Det relevante marked kan afgrænses til det danske marked, da det er på dette marked, kunderne efterspørger dansksprogede lodder, og fordi der i de enkelte lande gælder restriktioner i adgangen til at arrangere lotteri 0.1., hvilket deler fællesskabet op i nationale markeder, eftersom en given national arrangør ikke uden særlig tilladelse kan bevæge sig ind på nabolandets lotterimarked. ". Ved brev af 6. januar 2000 anmeldte Konkurrencestyrelsen Dansk Tipstjeneste NS til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet. Forklaringer Under domsforhandlingen er der afgivet forklaringer af Per Schlitze og Klaus Byrialsen Lohse fra Dansk Tipstjeneste, Hans Høj fra Konkurrencestyrelsen og Werner Kaihøj samt Peter Sand fra Muskelsvindfonden. Forklaringerne er gengivet i retsbogen. Forklaringer fra Yves Hermard og Eric Hauw, OGT er afgivet til det franske politi, og er dokumenteret under domsforhandlingen. Procedure Anklagemyndigheden har til støtte for påstanden om domfældelse anført, at det er bevist, at klausulen var gældende i perioden fra 1. januar til 4. november Klausulen er efter forklaringerne fra OGTs repræsentanter indført i aftalen efter ønske fra Dansk Tipstjeneste NS. Klausulen har været den direkte årsag til, at OGT modsatte sig, at Muskelsvindfonden kunne få. trykt skrabelodder hos OGT. Det fremgår af forklaringerne fra Werner Kaihøj, at man ikke anviste andre afdelinger hos OGT. OGT var således lukket land for Muskelsvindfonden og andre danske skrabelodsudbydere. Selvom klausulen efter ordlyden ikke er formuleret således, at der sker udelukkelse af konkurrenter, fremgår det af den måde, den blev administreret på, at der reelt var tale om en klausul, der havde til formål at udelukke konkurrenter fra at handle med OGT. Der er således ikke tvivl om, at klausulen både havde til fonnål og til følge at vært: konkurrencebegrænsende. Det må efter bevisførelsen lægges til grund, at Dansk Tipstjeneste NS stod

10

11 Side 6/12 for % af afsætningsmarkedet, og derved indtager Tipstjenesten en dominerende stilling. Det må endvidere lægges til grund, at OGT er en verdensomspændende virksomhed, der er førende inden for skrabelodsproduktionen. Det må endvidere lægges til grund, at virksonheden havde en europæisk markedsandel på ca. %. Det er nødvendigt at foretage en afgrænsning af det relevante marked. Det fremgår af sag~n, at markedet for skrabelodder er reguleret af lovgivning ikke blot i Danmark. Dette begrænser muligheden for at handle på tværs af landegrænser. Efter anklagemyndighedens opfattelse udøves konkurrencen alene på det nationale marked, og den relevante konkurrence også i indkøbssituationen, er således alene skrabelodder, der opfylder de krav, som dansk lovgivning stiller. Indkøbsmarkedet må derfor sidestilles med afsætningsmarkedet, hvor Tipstjenesten har % markedsandel. Anklagemyndigheden er således uenig med forsvaret i, at Tipstjenestens markedssandel skal beregnes i forhold tilogts samlede salg af skrabelodder, hvor tallet er oplyst til %. Aftalen er derfor ikke undtaget forbudet i 6, stk. l under henvisning til reglerne om gruppefritagelse for vertikale aftaler. Da Muskelsvindfonden således er blevet afskåret fra ca. % af markedet, må klausulen antages at opfylde kravet om tillige at være mærkbar. Anklagemyndigheden vil ikke bestride, at Dansk Tipstjeneste i samarbejdet med OGT har bibragt denne virksomhed en viden om det danske marked. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt og berettiget at udelukke konkurrenter fra denne viden, hvilket fremgår af såvel meddelelse fra 1978 fra Kommissionen om bedømmelse af underleveranceaftaler som af domspraksis. Det kan imidlertid af såvel meddelelsen som af domspraksis udledes, at der er snævre grænser for, i hvilke tilfælde en virksomhed med dominerende stilling kan udelukke konkurrenter. Disse tilfælde beskrives i meddelelsen til tilfælde, hvor underleverandøren ikke er uafhængig afkøberen, det vil sige, hvor underleverandøren "alene kan producere varerne på baggrund afinformationer fra køberen. I samhandlen mellem Tipstjenesten og OGT foreligger der ikke et sådant afhængighedsforhold, idet det ikke er Tipstjenesten, der har gjort agt i stand til at producere skrabelodder. Det fremgår således, at OGT selv havde den fornødne teknik til at producere lodderne. For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt Tipstjenesten har handlet forsætligt eller groft uagtsomt som angivet i konkurrencelovens 23, har anklagemyndigheden anført, at der foreligger det fornødne forsæt, såfremt det er bevist, at Tipstjenesten var klar over eller bestemt formodede, at klausulen ville indebære, at man udelukkede konkurrenter fra markedet eller Tipstjenesten indså, at dette var en nødvendig følge af dispositionerne. Dette har Tipstjenesten utvivlsomt gjort, ligesom Tipstjenesten også har haft kendskab til de relevante forhold på markedet. Der foreligger derfor det fornødne forsæt.

12

13 Side 7/12 Anklagemyndigheden har til støtte for påstanden om, at bøden skal udmåles til kr., henvist til forarbejder både til konkurrenceloven fra 1998 samt til efterfølgende lovændringer. Anklagemyndigheden har pr. 18. januar 2001 udarbejdet retningslinier for udmåling afbøder i konkurrencesager, og har inddelt overtrædelser i 3 katagorier, nemlig mindre alvorlige, alvorlige og mere alvorlige overtrædelser afkonkurrenceloven. Efter anklagemyndighedens opfattelse skal Tipstjenestens overtrædelse rubriceres som en alvorlig overtrædelse, b~.a. også fordi man konkret fastholdt aftalen overfor 3. mand. Forsvareren for Dansk Tipstjeneste NS har til støtte for sin påstand anført, at klausulen ikke er konkurrencebegrænsende. Det fremgår af ordlyden af klausulen, at den eneste konsekvens af, at OGT vælger at handle med andre danske skrabelodsudbydere er, at Tipstjenesten med et kortere varsel end sædvanligt kan vælge at ophæve samarbejde. Det fremgår af sagen, at Dansk Tipstjeneste er en lille kunde i det store regnskab, og udgør under % af OGTs omsætning. Bestemmelsen har derfor ikke kunnet påvirke OGTs beslutning om, hvem man ville indgå kontrakt med. Konkurrencestyrelsen og dermed anklagemyndighedens afgrænsning af det relevante marked savner dokumentation. Der er på verdensplan 11 andre leverandører, som danske skrabelodsudbydere og dermed Muskelsvindfonden havde mulighed for at vælge. Der er ikke foretaget nogle undersøgelser af disses produkter, og der forligger derfor ingen dokumentation for, at deres produkter ikke er konkurrencedygtige. Når tages i betragtning, at producenter af skrabelodder uden problemer kan omstille produktionsapparatet til at trykke danske skrabelodder savner det mening, at begrænse købsmarkedet til at være ligestillet med afsætningsmarkedet. Såfremt det lægges til grund, at købsmarkedet ikke skal sidestilles med afsætningsmarkedet, men at markedet er den samlede produktion af skrabelodder, vil klausulen være omfattet af gruppefritagelsesordningen for vertikale aftaler. Hertil kommer, at anklagemyndigheden ej heller har bevist, at der reelt har været begrænsning i konkurrencen. Det synes at fremgå af forklaringen fra Werner Kaihøj, at det allerhøjst kunne anses for et irritationsmoment, at man ikke kunne indgå aftale med OGT. Derimod er det intet, der tyder på, at det resultat man valgte, var ringere end det produkt, OGT kunne levere. Det synes ovenikøbet at fremgå af forklaringen, at tilbudet fra OGT var for stor en mundfuld for Muskelsvindfonden, hvorfor det kan betvivles, om Muskelsvindfonden overhovedet ville have indgået kontrakt med OGT. Selvom retten finder, at klausulen efter sin ordlyd var konkurrencebegrænsende, er den alligevel lovlig efter synspunktet om berettigede og nødvendi-

14

15 Side 8/12 ge aftaler. Det fremgår af forklaringerne fra repræsentanterne fra Dansk Tipstjeneste, at Tipstjenesten løbende afleverer markedsundersøgelser til OGT, og at der er en løbende dialog om udvikling og sikkerhed. Navnlig i forbindelse med udviklingen afbingospillet havde man haft et grundigt forarbejde, inden trykning fandt sted. Hertil kommer, at markedet er præget af monopolister. Det fremgår af forklaringerne, at der tkke var konkurrence blandt de nationale udbydere af skrabespil, og at der er et udbredt samarbejde mellem disse, og dermed stor åbenhed om, hvilket materiale, der bliver afleveret tilogt. Selvom det er muligt, at den konkrete ordre fra Muskelsvindfonden kunne produceres, uden videregiveise af fortrolige oplysninger, er Dansk Tipstjeneste berettiget til generelt at værne om det allerede etablerede samarbejde og om de oplysninger, som man har ladet OGT fa indsigt i. Det er også legitimt, at Dansk Tipstjeneste vælger at forholde sig generelt, således at afslaget gælder alle. Brevet fra OGT til Muskelsvindfonden om tilladelse fra Dansk Tipstjeneste, skal læses i lyset af de forhandlinger, der synes at have været mellem OGT og Werner Kaihøj. Det kan ikke umiddelbart fortolkes således, at det ellers ville være uden problemer for OGT at indgå kontrakt med enhver dansk skrabelodsudbyder. Hvis man sammenligner forholdet mellem Dansk Tipstjeneste og OGT med de relationer, der er beskrevet i Kommissionens meddelelse fra 1978, så har Dansk Tipstjenest videregivet viden om danske forbrugere m.v. tilogt, og det er helt legitimt at sikre sig mod, at denne videregives til 3. mand. Anklagemyndighedens fortolkning af meddelelsen er meget snæver, og fortolkningen er for snæver i dette tilfælde, hvor forholdet er tvivlsomt. For så vidt angår Tipstjenestens subjektive forhold, fremgår det tydeligt af tonen i brevene, at man ikke havde til hensigt at genere Muskelsvindfonden, og at det eneste formål med klausulen og håndhævelse af denne var et naturligt og beskyttelsesværdigt behov for at beskytte de oplysninger, der var videregivet tilogt. Såfremt Tipstjenesten efter at have fået kendskab til Konkurrencerådets afgørelse havde fortsat med at fastholde klausulen, ville man kunne statuere, at der forelå forsæt eller groft uagtsomhed, og dermed mulighed for straf. Så længe Tipstjenesten afventede Konkurrencestyreisens afgørelse foreligger der derimod ikke forsæt eller grov uagtsomhed. For så vidt angår bødens størrelse forekommer den helt ude af proportioner i forhold til den eventuelle forbrydelse, som Tipstjenesten måtte have begået. Det fremgår af forarbejderne til loven, at man bl.a. skal se på, hvilken fortjeneste en virksomhed har haft ved aftalen. I dette tilfælde er der hverken tilsigtet eller opnået nogen fortjeneste. Denne sag må ligge i den milde ende af

16

17 Side 9/12 mindre alvorlige overtrædelser afkonkurrenceloven, og kan under ingen omstændigheder sammenlignes med EL - kartel sagerne. Domsmandsrettens bemærkninger: 1. Aftalen Det fremgår af sagen, at klausulen er en del af en helt sædvanlig aftale mellem Dansk Tipstjeneste som køber afskrabelodder og OGT som producent af samme. Aftalen er indgået i 1996, på hvilket tidspunkt forbudsbestemmelsen i konkurrencelovens 6, stk. 1 ikke var gældende. Klausulen er formuleret som en forpligtelse for OGT til at underrette Dansk Tipstjeneste, såfremt OGT vælger at indgå aftale med en dansk konkurrent. Aftalen blev af OGT praktiseret således, at man valgte at underrette Dansk Tipstjeneste, da man fik en henvendelse fra Muskelsvindfonden. Det fremgår af forklaringerne, at Dansk Tipstjeneste ud fra principielle overvejelser ikke ønskede at medvirke til, at andre danske udbydere af skrabelodder fik trykt skrabelodder hos OGT, hvorfor man forbeholdt sig sin stilling. Dette medførte reelt, at Muskelsvindfonden ikke kunne få trykt skrabelodder hos OGT.. Retten tiltræder på denne baggrund, at klausulen ihvertfald fik til følge, at andre danske skrabelodsudbydere blev udelukket fra at få produceret produkter hos OGT. 2. Det relevante marked Det fremgår af Konkurrencerådets afgørelse, at det relevante marked er defineret til markedet for fremstilling og salg afkvalitetsskrabelodder til landsdækkende skrabespilsoperatører i Danmark. Det lægges efter det fremlagte materiale til grund, at Dansk Tipstjeneste for så vidt angår skrabespil omsætter for. kr. om året. I følge sagens dokumenter omsætter andre udbydere af kvalitetsskrabelodder for ca. kr. om året. Det er under sagen oplyst, at kvalitetsskrabelodder kan ligestilles med skrabelodder, der udbydes til salg. Disse lodder sælges af Dansk Tipstjeneste og nogle velgørende institutioner, herunder af Muskelsvindfonden. Alene Dansk Tipstjeneste kan udbetale præmier kontant. Det fremgår ligeledes af forklaringerne, at der tillige er et marked for gratis skrabelodder, der udbydes af f.eks. aviser, ugeblade, tankstationer m. fl. i forbindelse med andre produkter. Størrelsen af dette marked er ikke oplyst under sagen og indgår ikke i vurderingen af markedet.

18

19 Side 10/12 Konkurrencestyreisens afgørelse bygger på en antagelse af, at Dansk Tipstjenestes konkurrenter alene er udbydere afkvalitetsskrabelodder i Danmark, og det er forudsat, at det relevante marked for disse virksomheders indkøb er det europæiske marked. Retten er enig i, at alene dansksprogede skrabelodder, udbudt af danske spilleudbydere, bør indgå i afgrænsning af det relevante marked. Retten finder ikke, at der under sagen er fremkommet oplysninger, der kan give retten anledning til at tilsidesætte Konkurrencestyreisens vurdering af, at købsmarkedet er det europæiske marked. Retten tiltræder herefter, at der ved vurdering af det relevante marked i konkurrencemæssig henseende skal tages udgangspunkt i den afgrænsning, der fremgår af Konkurrencerådets afgørelse. Retten lægger herefter til grund, at Dansk Tipstj eneste besidder over 60 % af det danske marked for kvalitetsskrabelodder, og at OGT står for % af det europæiske skrabelodsmarked. Under henvisning til såvel størrelsen af Dansk Tipstjenestes markedsandel som til størrelsen af OGTs europæiske markedsandel, tiltræder retten Konla!rre~cestyrelsens vurderine ~fj-l!t klausulen objektivt er K9.~e~c~~ grænsende. Retten tiitræder ligeledes, at klausulen ikke er omfattet af gruppefritågcl~e for vertikale aftaler, idet retten tiltræd~!", at d~ter.qyennævnte markeds.and~le, dgj~q:ele.yante_o~lkke Dansk TipstJeneste NSs andel af OGTs samlede salg. 3. Accessoriske konkurrencebegrænsninger. Under visse omstændigheder er det på trods af bestemmelsen i 6 tilladeligt, at indgå aftaler med underleverandører, der udelukker konkurrenter fra at handle med samme leverandør eksklusivaftaler). Ud over området omfattet af reglerne om gruppefritagelse for vertikale aftaler, foreligger der tilfælde, hvor en virksomhed har udvekslet sådanne oplysninger med en producent, at der er et helt legitimt behov for at holde konkurrenter ude fra samme producent. Dansk Tipstjeneste har henvist til, at det var nødvendigt at sikre, at den viden, som man havde bibragt OGT navnlig via fælles drøftelse af markedsundersøgelser med henblik på at fastlægge strategi og tilrettelægge lancering af nye skrabelodder, ikke kom til konkurrenters kundskab. Repræsentanterne for Dansk Tipstjeneste har forklaret, at der var 3 personer hos OGT, der havde et indgående kendskab til det danske marked, og at det navnlig var disse baggrundsoplysninger, som man ikke fandt var tilstrækkeligt sikret via fortrolighedsbestemmelsen i 10. Det fremgår endvidere af forklaringerne, at der var et tæt samarbejde mellem Dansk Tipstjeneste og andre nationale udbydere af skrabelotteri.

20

21 ,.. Side 11/12 Området for fritagelsen er bl.a. beskrevet i Kommissionens meddelelse af 18. december 1978, og det fremgår heraf, at en eksklusivaftale på den ene side kan være rimeligt begrundet, hvis køberen har udstyret producenten med en viden, der var nødvendig for at fremstille produkterne. Omvendt er en eksklusivaftale urimelig, såfremt der alene er meddelt mere generelle oplysninger, og producenten selv råder over eller kan skaffe sig adgang til viden, der gør producenten i stand til at producere produkterne. Det fremgår, at muligheden for etaqlere sådanne eksklusivaftaler er yderst begrænsede, når der er tale om virksomheder, der har store markedsandele. Retten finder ikke, at der under domsforhandlingen er fremkommet forklaringer eller oplysninger, der fører til, at retten tilsidesætter Konkurrencestyreisens vurdering af, at samhandelsforholdet mellem Tipstjenesten og OGT ligger udenfor det område. hvor_en eksklusivaftale er nødvendig oz.berettiget. Retten finder derfor sammenfattende, at den aftale, som Dansk Tipstjeneste AJS har indgået med OGT, objektivt er konkurr~n&-e.begrænsen.de og derfor er aftalen i strid med l}onkurre~~elovens 9 b, stk Forsæt/grov uagtsomhed. For at Dansk Tipstjeneste skal kunne straffes for overtrædelse afkonkurrencelovens 6, stk. 1, skal der være udvist en forsætlig eller grov uagtsom adfærd, jf. konkurrencelovens 23, stk. 1. Klausulen har som ovenfor nævnt ikke alene medført, at OGT underrettede Tipstjenesten, men har medført, at Muskelsvindfonden ikke kunne få produceret skrabelodder hos OGT uden samtykke fra Tipstjenesten. Dette skyldes efter rettens opfattelse navnlig Tipstjenestens størrelse på det danske marked. Efter rettens opfattelse har Dansk Tipstjeneste AJS været klar over, at klau ~~len rent_~aktisl~}ti.e~j-ø.~e. at.~jl.sk~lsyindfonden var afskåret fra at fa produr.eret' skrabelqdder hos OGT. Tipstjenesten må endvidere have været bekenat med såvel egen markedsandel, som OGTs markedsandel på det europæiske marked. Retten finder, at Tipstjenesten på disse punkter havde det fornødne forsæt, jvf. konkurrencelovens 23. Imidlertid må det også kræves, at Tipstjenesten har udvist strafbar adfærd i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt aftalen lå inden for eller uden for det tilladelige i forhold til synspunktet om accessoriske konkurrencebegrænsninger. Retten finder ikke, at Dansk Tipstjeneste AJS ved at fastholde klausulen indtil man havde modtaget afgørelsen fra Konkurrencestyrelsen har haft det til

22

23 ". Side 12/12 domfældelse fornødne forsæt. Retten lægger vægt på, at Per Schlitze har forklaret, at der var et udstrakt samarbejde mellem de statslige lotteritjenester, idet disse tjenester ikke er konkurrenter, og at man derfor uden problemer kunne udveksle erfaringer. Repræsentanterne fra Dansk Tipstjeneste har endvidere forklaret, at Dansk Tipstjenestes oplysninger om markedsanalyser m.v. medvirkede til at opbygge en viden hos,ogt om det danske marked. Endelig fremgår det af sagen, at OGT navnlig leverede produkter til de statslige lotterier. Selvom disse oplysninger ikke har gjort OGT bedre rustet til at producere skrabelodder i almindelighed, har oplysninger dog gjort virksomheden bedre rustet til at producere skrabelodder til det danske marked - det relevante marked. Hertil kommer, at det af sagen fremgår, at klausulen er en del af en iøvrigt helt sædvanlig samhandelskontrakt, og at klausulen før 1. januar 1998 var lovlig. Retten har tillige noteret, at det fremgår, at klausulen var sædvanlig for aftaler mellem OGT og andre nationale lotteriudbydere i tilfælde, hvor der nationalt var mulighed konkurrerende lotterier. Endelig finder retten ikke, at Tipstjenesten havde nogen umiddelbar økonomisk fordel ved aftalen. Alle disse forhold medfører efter rettens opfattelse, at det ikke kan bebrejdes Dansk Tipstjeneste NS, at man i forbindelse med vurderingen af disse forhold antog, at der forelå omstændigheder, som indebar, at Tipstjenestens fastholdelse af klausulen var berettiget og nødvendig til beskyttelse af samhandlen med OGT. Retten finder således ikke, at Tipstjenesten har handlet forsætligt eller groft uagtsomt, jvf. konkurrencelovens 23, stk. 1. Retten frifinder derfor Dansk Tipstjeneste NS. T H I K E N D E S F O R R E T: Tiltalte Dansk Tipstjeneste NS frifindes. Det offentlige skal betale sagens omkostninger. Anette Codam kst.

24

Klage over Dansk Tipstjeneste

Klage over Dansk Tipstjeneste 1 af 6 07-08-2012 14:41 Klage over Dansk Tipstjeneste J.nr. 2:801-153/cbe Rådsmødet den 28. oktober 1998 1. Resumé Muskelsvindfonden har ved brev af 28. juli 1998 klaget til Konkurrencestyrelsen over en

Læs mere

STATSAI,r SÆRLIG ØKD KRBI ~IJJ..I\U L."jll..1u.Il<Jn.LI..L 33 43 01 20 UDSKRIFT ØSTRE LA1~DSRETS DOMBOG DOM

STATSAI,r SÆRLIG ØKD KRBI ~IJJ..I\U L.jll..1u.Il<Jn.LI..L 33 43 01 20 UDSKRIFT ØSTRE LA1~DSRETS DOMBOG DOM 12/11 2002 16:42 FAX 33 43 Ol 20 l~/ll ~uu~ l~;o{ raa dd~~uo~~ 83207005- MKJ" STATSAI,r SÆRLIG ØKD KRBI ~IJJ..I\U L."jll..1u.Il

Læs mere

2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet

2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet 2001-01-16: DVS Entertainment I/S mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den16. januar 2001 i sag j.nr. 00-166.783 DVS Entertainment I/S (advokat Merete Clausen) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Landsrettens begrundelse og resultat. Forhold 1 bank A

Landsrettens begrundelse og resultat. Forhold 1 bank A Landsrettens begrundelse og resultat Forhold 1 bank A Også efter bevisførelsen for landsretten tiltrædes det, at det er bevist, at bank A har afgivet købs- og salgsordrer som anført af byretten, jf. anklageskriftets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 319/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Dansk Juletræsdyrkerforening og T2 (advokat J. Korsø Jensen, beskikket for begge) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 30. august 2010 Sag 320/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod Danske Busvognmænd og T2 og T3 (advokat Knud Meden, beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven. Vejledning

Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven. Vejledning Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven Vejledning 2014 Konsortiesamarbejde i forhold til konkurrenceloven Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 4. maj 2016 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. K 056/16 (Sermersooq Kredsrets sagl.nr. SER-AMM-KS-0015-2009) Anklagemyndigheden (J.nr. 5516-98791-00001-07)

Læs mere

2001-05-14: Skov Larsen A/S mod Konkurrencerådet

2001-05-14: Skov Larsen A/S mod Konkurrencerådet 2001-05-14: Skov Larsen A/S mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. maj 2001 i sag 00-167.891 Skov Larsen A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne

Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne Anmeldelse af standardlejekontrakt udarbejdet af brancheorganisationen Sammenslutningen af Danske Havne Journal nr.3:1120-0301-122/lob/infrastraktur Rådsmødet den 30. januar 2002 Resumé 1. Brancheorganisationen

Læs mere

DOM. Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen. 1. (a) Hansen og Graversen Murermestre A/S

DOM. Retten i Hillerød. Udskrift af dombogen. 1. (a) Hansen og Graversen Murermestre A/S Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM afsagt den 13. april 2016. Rettens nr. 8-3264/2015 Politiets nr. SØK-91250-00004-10 Ank] agernyndigheden mod Hansen & Graversen Murennestre A/S cvr-nummer 12084587

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 30. november 2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

Dansk Forening for konkurrenceret

Dansk Forening for konkurrenceret Dansk Forening for konkurrenceret ved advokat Lotte Hummelshøj den 2. maj 2011 Anklagemyndigheden mod Miljølaboratoriet I/S og Milana A/S ( Milana sagen) Sag om tilbudskoordinering Baseret på en anonym

Læs mere

Aftale mellem Post Danmark og ARTE om etablering af joint venture-selskabet BILLETnet A/S

Aftale mellem Post Danmark og ARTE om etablering af joint venture-selskabet BILLETnet A/S Aftale mellem Post Danmark og ARTE om etablering af joint venture-selskabet BILLETnet A/S Jnr.: 2:8032-30/cb Rådsmødet den 26. august 1998 1. Resumé Post Danmark og ARTE har anmeldt en aftale om etablering

Læs mere

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM

Retten i Glostrup. Udskrift af dombogen DOM Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM afsagt den 25. november 20 J 5 Rettens nr. 15-5611/2015 Politiets nr. SØK-91250-00004-10 Anklagemyndigheden mod Dahl A/S Cvr-nummer 12 70 03 77 (tidl. PPE Entreprise

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS NOTAT Dato: 20. december 2018 Sag: 18/19137 Sagsbehandler: /MEA Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS Konkurrence-

Læs mere

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFf ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM S2901001- CSN UDSKRIFf AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 20. april 2016 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Ulla Langholz, Karsten Bo Knudsen og Klaus Rugaard (kst.)). 5. afd. nr. S-2901-15:

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven BEK nr 171 af 22/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 12/17487

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 Sag 219/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Birger Hagstrøm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 17. maj 2011 blev der i sag 133-2010 KK v/ advokat AA mod Ejendomsmægler HH afsagt sålydende Kendelse Ved brev af 1. juli 2010 har KK ved advokat AA, indbragt ejendomsmægler HH for Disciplinærnævnet

Læs mere

STAR PIPE A/S' klage over Løgstør Rør A/S for misbrug af dominerende stilling

STAR PIPE A/S' klage over Løgstør Rør A/S for misbrug af dominerende stilling 1 af 8 18-06-2012 14:28 STAR PIPE A/S' klage over Løgstør Rør A/S for misbrug af dominerende stilling Journal nr.2:801-380 Rådsmødet den 23. februar 2000 1. Resumé Konkurrencestyrelsen har modtaget en

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023097 EDC-Gruppen A/S (advokat Christian Buch-Jepsen) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen

Læs mere

Aftaler om samtrafik i telesektoren

Aftaler om samtrafik i telesektoren 1 af 5 06-08-2012 13:43 Aftaler om samtrafik i telesektoren Rådsmødet den 25. februar 1998 Jnr.: 2:800-6/TPH 1. Resume Samtrafikaftaler er reguleret i henhold til lov om konkurrenceforhold og samtrafik

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med hans hverv som bistandsadvokat.

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagen vedrører indklagedes adfærd i forbindelse med hans hverv som bistandsadvokat. København, den 30. november 2010 J.nr. 2010-02-0138 MRY/MRY 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat B på vegne Advokatrådet (herefter kaldet klager) klaget over advokat C,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 Sag 360/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket), T2 (advokat Merethe Stagetorn, beskikket) og T3 (advokat Michael

Læs mere

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank 1 af 6 08-08-2012 13:36 Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank Journal nr 2:8032-213. Rådsmødet den 26. januar 2000 1. Resumé Zurich Forsikring har ved brev af 26. juni 1998 anmeldt en

Læs mere

2001-05-17: Interflora-Danmark mod Konkurrencerådet

2001-05-17: Interflora-Danmark mod Konkurrencerådet 2001-05-17: Interflora-Danmark mod Konkurrencerådet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. maj 2001 i sag 00-200.925 Interflora-Danmark (advokat Hanne Magnussen v/ advokat Jens Ahrendt)

Læs mere

en erklæring om ikke-indgreb i medfør af konkurrencelovens 9, stk. 1, 1. pkt.

en erklæring om ikke-indgreb i medfør af konkurrencelovens 9, stk. 1, 1. pkt. Bilag 1 til Konkurrencenævnets meddelelse nr. 1 af 10. april 2015 Anmeldelsesskema K1 DEL A Aftaler m.v. Markér med kryds, om De ansøger om: en erklæring om ikke-indgreb i medfør af konkurrencelovens 9,

Læs mere

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S

D O M. Sagen er i landsretten behandlet sammen med sagerne S , S og S D O M Afsagt den 16. januar 2018 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Julie Skat Rørdam, Søren Schou Frandsen (kst.) og Christian Schrøder (kst.) med domsmænd). 8. afd. nr. S-2438-17: Anklagemyndigheden

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

Advokatfirmaet Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere Att.: Advokat Lise Høgh Amaliegade 10 1256 København K

Advokatfirmaet Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere Att.: Advokat Lise Høgh Amaliegade 10 1256 København K Advokatfirmaet Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere Att.: Advokat Lise Høgh Amaliegade 10 1256 København K Dato: 19. december 2013 Sag: MEDS-13/02724-6 Sagsbehandler: /STP Vejledende udtalelse om

Læs mere

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse Dato: 27. august 2015 Sag: SIF 13/11527 Sagsbehandler: KB/SAM/AKE Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse af konkurrenceforholdene

Læs mere

NYT FRA KONKURRENCERET I DENNE UDGAVE APRIL Misligholdelse af forhandleraftale begrundede ikke afvisning af autoriseret reparatør

NYT FRA KONKURRENCERET I DENNE UDGAVE APRIL Misligholdelse af forhandleraftale begrundede ikke afvisning af autoriseret reparatør NYT FRA KONKURRENCERET APRIL 2018 I DENNE UDGAVE 2 Misligholdelse af forhandleraftale begrundede ikke afvisning af autoriseret reparatør 4 Brancheforening for persontransport udførte ulovlig tilbudskoordinering

Læs mere

Enkelte sager af mere generel interesse

Enkelte sager af mere generel interesse BILAG 1 Enkelte sager af mere generel interesse Dette bilag indeholder en beskrivelse af og kommentarer til enkelte sager af mere generel interesse om forsvarerens adgang til aktindsigt. 1. Forsvarerens

Læs mere

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015).

D O M. Retten i Sønderborg har den 3. september 2015 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. K /2015). D O M afsagt den 12. februar 2016 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Thomas Jønler og Michael Klejs Pedersen (kst.) med domsmænd) i ankesag V.L. S 1750 15 Anklagemyndigheden mod E2

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016663 (Margit Stassen, Knud Erik Busk, Trine Heidemann Garde) 18. september 2008 K E N D E L S E XO Care A/S (advokat Simon Hauch, København) mod 1. Århus Universitet,

Læs mere

Sag T-219/99. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag T-219/99. British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag T-219/99 British Airways plc mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»Konkurrence misbrug af dominerende stilling Kommissionens kompetence forskelsbehandling af luftfartsselskaber relevant produkt-

Læs mere

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E

København, den 24. oktober 2011 Sagsnr K E N D E L S E København, den 24. oktober 2011 Sagsnr. 2009 1321 CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede, advokat. Sagens tema: Klager har klaget over, at

Læs mere

2002-06-17: Tandlæge Flemming Harder

2002-06-17: Tandlæge Flemming Harder 2002-06-17: Tandlæge Flemming Harder K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. juni 2002 i sag 01-172.007 Tandlæge Flemming Harder (advokat Knud Lundblad) mod Konkurrencerådet (fuldmægtig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. marts 2019 Sag 112/2018 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Stine Gry Johannessen, beskikket) og T2 (advokat Martin Cumberland, beskikket) I tidligere

Læs mere

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning,

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, jf. telelovens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 02-180.983 (A.F. Wehner, Jens Fejø, Jørgen Egholm) 17. november 2003 K E N D E L S E Helsingør Kommune (selv) mod Ejendomsselskabet Stengade 56 ApS (advokat Anders Drachmann,

Læs mere

Brancheorganisationer for motorkøretøjer

Brancheorganisationer for motorkøretøjer Dato: 24. september 2013 Brancheorganisationer for motorkøretøjer Sag: BITE-12/06340-41 Sagsbehandler: / CHJ Indskærpelse om garantier og årlige kontroleftersyn - vedrørende krav om bilejeres fremmøde

Læs mere

Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1

Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1 Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1 I medfør af 7, stk. 2, og 26, stk. 4, i lov nr. 599 af. 12. juni 2013 om finansielle rådgivere fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen finder

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0023366 (Erik P. Bentzen, Helle Bøjen Larsen, Pernille Hollerup) 30. november 2012 K E N D E L S E Willis Danmark (advokat Andreas Christensen, Hellerup) mod DSB (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 5/2019 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4. oktober 2018 og

Læs mere

Overenskomstbestemmelse om vikarformidling af løsarbejdere

Overenskomstbestemmelse om vikarformidling af løsarbejdere Overenskomstbestemmelse om vikarformidling af løsarbejdere Jnr.: 2:8032-650/lsk Rådsmødet den 30. september 1998 1. Resumé Restaurations- og Bryggeriarbejder Forbundet (RBF) har anmeldt den overenskomst,

Læs mere

København, den 7. juni 2011 J.nr. 2010-02-1201

København, den 7. juni 2011 J.nr. 2010-02-1201 København, den 7. juni 2011 J.nr. 2010-02-1201 VPE/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over advokat Eivind Frederik Kramme, København V. Advokat A har den 25.

Læs mere

Dagrofa-koncernens kædeaftaler

Dagrofa-koncernens kædeaftaler 1 af 10 18-06-2012 11:02 Dagrofa-koncernens kædeaftaler Rådsmødet den 29. september 1999 1. Resumé Dagrofa a/s indsendte den 26. juni 1998 anmeldelse af sine og datterselskabet Lekkerland a/s aftaler med

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 Sag 39/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 Sag 68/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Martin Cumberland) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Svendborg den 1. februar 2018

Læs mere

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 21. december 2013. Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1) 18. december 2013. Nr. 1582.

Lovtidende A. 2013 Udgivet den 21. december 2013. Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1) 18. december 2013. Nr. 1582. Lovtidende A 2013 Udgivet den 21. december 2013 18. december 2013. Nr. 1582. Bekendtgørelse om god skik for finansielle rådgivere 1) I medfør af 7, stk. 2, og 26, stk. 4, i lov nr. 599 af 12. juni 2013

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 00-206.115 (H.P. Rosenmeier, Suzanne Helsteen, Marianne K. Larsen) 3. juli 2002 K E N D E L S E Judex A/S (advokat Steffen Ebdrup, Århus) mod Århus Amt (advokat René Offersen,

Læs mere

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby 2. april 2004 SEK Sag 3/1120-0401-0059 / LOB/SKN Afgørelse vedr. SuperGros A/S' overtagelse af Sam-Gros A/S' logistikfunktion Resumé

Læs mere

UfR /2 H Taewoong. Højesteretsdommer Michael Rekling

UfR /2 H Taewoong. Højesteretsdommer Michael Rekling UfR 2016.1558/2 H Taewoong Højesteretsdommer Michael Rekling T s hovedanbringender til støtte for ugyldighed 1. Tilsidesættelse af kontradiktions- og forhandlingsprincippet (VL 37, stk. 2, nr. 1, litra

Læs mere

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet)

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) 2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 11. august 2005 i sag 04-109.248: Falkon Cykler (advokat K.L. Németh) mod Konkurrencerådet

Læs mere

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen

1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen 1 af 6 1998-09-29: Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen»År 1998, den 29. september afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-76.327, Søllerød Kommune ctr. Konkurrencestyrelsen, sålydende: K

Læs mere

Arbejdstilsynets vurdering af om en arbejdsmiljøovertrædelse skal føre

Arbejdstilsynets vurdering af om en arbejdsmiljøovertrædelse skal føre Supplement til høring i forbindelse med udarbejdelse af redegørelse til Folketingets Arbejdsmiljøfagligt Center Arbejdsmarkedsudvalg om arbejdsgivers begrænsede ansvar m.v. Postboks 1228 0900 København

Læs mere

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer.

K E N D E L S E. Klager har oplyst, at arvingerne af den lokale præst fik anbefalet indklagede som bobestyrer. København, den 26. august 2015 Sagsnr. 2015-1428/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over indklagede. Klagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har

Læs mere

KENDELSE. Avlscenter Møllevang A/S (advokat Jørgen Holst) mod

KENDELSE. Avlscenter Møllevang A/S (advokat Jørgen Holst) mod KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 18. september 2018 i sag nr. KL-9-2017 Avlscenter Møllevang A/S (advokat Jørgen Holst) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (fuldmægtig Cathrine Koch Olsen)

Læs mere

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby

DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby DAGROFA A/S Att. advokat Torbjørn Malmsteen Gammelager 11-13 2605 Brøndby 2. april 2004 SEK Sag 3/1120-0401-0060 /LOB/SKN Afgørelse vedr. SuperGros A/S' overtagelse af Chr. Kjærgaard A/S aktiviteter Resumé

Læs mere

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Retten i Hillerød D O M afsagt den 3. maj 2016 Rettens nr. 8-2528/2015 Politiets nr. 0900-84130-00684-12 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer 67 Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag.

Læs mere

: Konkurrencestyrelsens afvisning af at genforhandle Elsams fusionsvilkår kan ikke indbringes for Konkurrnceankenævnet

: Konkurrencestyrelsens afvisning af at genforhandle Elsams fusionsvilkår kan ikke indbringes for Konkurrnceankenævnet 2006-11-01: Konkurrencestyrelsens afvisning af at genforhandle Elsams fusionsvilkår kan ikke indbringes for Konkurrnceankenævnet K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 1. november 2006 i sag

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 8. januar 2013 (J.nr. 2011-0026121) Ikke godkendt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 9. januar 2012 Sag 263/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Lars Nauheimer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Sønderborg den 17. december

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2486/ MLA 2. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

1999-08-03: Restaurations- og Bryggerarbejder Forbundet (RBF) ctr. Konkurrencerådet

1999-08-03: Restaurations- og Bryggerarbejder Forbundet (RBF) ctr. Konkurrencerådet 1999-08-03: Restaurations- og Bryggerarbejder Forbundet (RBF) ctr. Konkurrencerådet»År 1999, den 3. august afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr.98-178.943, Restaurationsog Bryggeriarbejder Forbundet

Læs mere

1999-08-03: Sygeforsikringen "danmark"ctr. Konkurrencerådet

1999-08-03: Sygeforsikringen danmarkctr. Konkurrencerådet 1999-08-03: Sygeforsikringen "danmark"ctr. Konkurrencerådet»År 1999, den 3. august afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-194.423, Sygeforsikringen "danmark" ctr. Konkurrencerådet, sålydende: 1.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 25. april 2013 Sag 302/2012 (1. afdeling) A (advokat Bjarne Aarup) mod Plougmann & Vingtoft a/s (advokat Nina Wedsted) I tidligere instans er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG JF UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 20. november 2008 blev af retten i sagen U 5 07 Viasat Broadcasting UK Ltd. (Advokat Simon Evers Hjelmborg ved advokat Michael Honoré) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Konkurrenceklausulen mellem Royal Greenland A/S og Maniitsoq Skindcenter A/S ikke omfattet af konkurrencelovens 6, stk. 1.

Konkurrenceklausulen mellem Royal Greenland A/S og Maniitsoq Skindcenter A/S ikke omfattet af konkurrencelovens 6, stk. 1. AFGØRELSE Sags nr. 2008-010185 03-04-2009 Konkurrenceklausulen mellem Royal Greenland A/S og Maniitsoq Skindcenter A/S ikke omfattet af konkurrencelovens 6, stk. 1. A T U I S A R T O Q A R N E R M U T

Læs mere

D O M. afsagt den 23. april 2014

D O M. afsagt den 23. april 2014 D O M afsagt den 23. april 2014 Rettens nr. 3A-5974/2013 Anklagemyndigheden mod Tiltalte 1 (T1) og Tiltalte 2 (T2) Der har medvirket domsmænd ved behandlingen af denne sag. Anklageskrift er modtaget den

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M S025000A- CNI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. april 2012 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Michael Kistrup, M. Stassen og Christina Breinstrup (kst.) med domsmænd).

Læs mere

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf.

Anklagemyndigheden har påstået sagen fremmet og nedlagt påstand om bødestraf. Udskrift af dombogen D O M afsagt den 27. juni 2017 Rettens nr. 1-2667/2017 Politiets nr. 1900-84265-00002-17 Anklagemyndigheden mod T cpr-nummer 81- Anklageskrift er modtaget den 26. maj 2017. T er tiltalt

Læs mere

afsagt onsdag den 19. december 2018

afsagt onsdag den 19. december 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. december 2018 Sag BS-36847/2018-HJR Nissan Nordic Europe Oy (advokat Christian Karhula Lauridsen) mod Daugaard Biler A/S (advokat Peter Stig Jakobsen) I tidligere

Læs mere

~ == ~

~ == ~ ~ ---------- == -------~ KONKURRENCESTYRELSEN Danish Agro A.m.b.A. Køgevej 55 4653 Karise 01-02-2010 4/0120-0401-0045 /LG Deres ref. Tilbagekaldelse af Konkurrencestyreisens fusionsgodkendelse af 25. januar

Læs mere

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5.

K E N D E L S E. [advokat A], for Advokatnævnet for at have tilsidesat advokatpligterne, jf. retsplejelovens 126 og 143, stk. 5. København, den 19. december 2013 Sagsnr. 2012 2488/MLA 1. advokatkreds K E N D E L S E Advokatrådet har ved anklageskrift af 11. juli 2012, modtaget i Advokatnævnet den 12. juli 2012, som korrigeret ved

Læs mere

Royal Greenland A/S salg af ejendomme i Qaasuitsup Kommunia

Royal Greenland A/S salg af ejendomme i Qaasuitsup Kommunia AFGØRELSE Sags nr. 2013-093392 30-10-2014 Royal Greenland A/S salg af ejendomme i Qaasuitsup Kommunia A T U I S A R T O Q A R N E R M U T U N A M M I L L E Q A T I G I I N N E R M U L L U A Q U T S I S

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. september 2017 Sag 161/2017 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Kaya, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Lyngby den 24. oktober

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. januar 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. januar 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. januar 2014 Sag 233/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 10. januar

Læs mere

2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse)

2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse) 2005-07-06: Toyota Danmark A/S mod Konkurrencerådet (Delkendelse) J.nr. 2005-0002911 Toyota Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum) mod Konkurrencerådet (fuldmægtig Annette Wedel Fræmohs) I denne sag har

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026. Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026. Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod l KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. januar 2012 i sag nr. 2011-0025026 Hellers Yachtværft ApS (advokat Ejner Bækgaard) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Majken Bang Ditlevsen) Biintervenient

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 22. november 2011 i sag nr TDCAlS (advokat Niels Kjærsgaard) mod

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 22. november 2011 i sag nr TDCAlS (advokat Niels Kjærsgaard) mod KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 22. november 2011 i sag nr. 2011-0024981 TDCAlS (advokat Niels Kjærsgaard) mod Konkurrence- og Forbrugerstyreisen (specialkonsulent Gry Høirup) Biintervenient

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne.

Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og leveringsbestemmelser for Compfitt A/S 1. Indledning. Disse salgs- og leveringsbestemmelser finder anvendelse i det omfang ikke andet følger af en skriftlig aftale mellem parterne. Salgs- og

Læs mere

Rammeaftaler om levering af skærmterminalbriller

Rammeaftaler om levering af skærmterminalbriller 1 af 6 06-08-2012 15:07 Rammeaftaler om levering af skærmterminalbriller Jnr.: 2:8032-25/k Rådsmødet den 17. juni 1998 1. Resumé Dansk ErhvervsOptik (tidligere Danmarks Optikerforening) har ved anmeldelser

Læs mere

Vejledning 29. januar 2007

Vejledning 29. januar 2007 Vejledning 29. januar 2007 Vejledning om anvendelse af mobiltelefoner, notebooks mv. i retslokaler 1 Indledning...2 1.1 Baggrund...2 1.2 Vejledningens udformning...2 2 Generelt om brug af mobiltelefoner,

Læs mere

Salgs og leveringsbetingelser Solido Networks

Salgs og leveringsbetingelser Solido Networks 1 Konsulent- og serviceydelser Salgs og leveringsbetingelser Solido Networks Omfang Nærværende dokument fastlægger de almindelige betingelser for firmaet Solido Networks ( Leverandøren ) leverance til

Læs mere

MD Foods og Kløver Mælks mælkepriser til det danske marked

MD Foods og Kløver Mælks mælkepriser til det danske marked MD Foods og Kløver Mælks mælkepriser til det danske marked Rådsmødet den 26. august 1998 1. Resumé Jnr.: 2:802-2/mda Rådet skal tage stilling til MD Foods og Kløver Mælks priser for mælk til det danske

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 Sag 180/2012 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat J. Korsø Jensen) T2 (advokat Niels Ulrik Heine) T3 (advokat Lars Kjeldsen) T4 (advokat Niels Forsby)

Læs mere

Chefkonsulent Lotte Bredahl Fogh. Konsortier. - hvad siger konkurrenceloven? 29. januar 2013

Chefkonsulent Lotte Bredahl Fogh. Konsortier. - hvad siger konkurrenceloven? 29. januar 2013 Chefkonsulent Lotte Bredahl Fogh Konsortier - hvad siger konkurrenceloven? 29. januar 2013 Agenda 1. Brug af konsortier 2. Konsortier og konkurrenceloven 3. Opsummering og anbefalinger Brug af konsortier

Læs mere

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden UDT nr 9008 af 27/03/2002 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, j.nr. 2001/1078/701-1 Senere ændringer

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 30. august 2016 Sag 192/2016 A kærer bortvisningen af ham fra et retsmøde i sagen: Anklagemyndigheden mod T Kæren angår bortvisningen af A fra et retsmøde i en straffesag

Læs mere

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling

Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling FOB 04.153 Sagsbehandlingstid i Sundhedsvæsenets Patientklagenævn og nævnets manglende underretning om sagens behandling En ansat i sundhedssektoren der havde været indklaget for Sundhedsvæsenets Patientklagenævn,

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret revisor C.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret revisor C. Den 20. december 2011 blev i sag nr. 34/2011 A ved advokat B mod Registreret revisor C afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere