REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde."

Transkript

1 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog valg af Mariann Skovgaard, LC, til dirigent. Der var ikke andre kandidater, og Mariann Skovgaard valgtes til dirigent. Dirigenten takkede for valget. Dirigenten henviste til, at repræsentantskabet var indkaldt for at tage stilling til KTOforliget, som omfatter forhandlingsresultatet af 1. marts 2008 med KL og forhandlingsresultatet af 2. marts 2008 med RLTN om aftale- og overenskomstfornyelsen pr. 1. april Bestyrelsen har indstillet KTO-forliget til repræsentantskabets godkendelse, dog var der fra AC s side taget forbehold for endelig stillingtagen. AC har umiddelbart før repræsentantskabsmødet oplyst, at forbeholdet er hævet. Dirigenten konstaterede under henvisning til 4, stk. 2 i KTO's vedtægter, at repræsentantskabsmødet var lovligt indkaldt ved skrivelse af 3. marts 2008 til medlemmerne af repræsentantskabet. Dirigenten henviste til, at det fremgår af 5 i vedtægterne, at repræsentantskabsmødet er beslutningsdygtigt, når organisationer, der repræsenterer 75 % af organisationernes samlede tilsluttede medlemstal er til stede. Der er to organisationer, som er udtrådt af KTO s forhandlingsaftale, henholdsvis FOA og BUPL, idet BUPL den 6. marts 2008 har meddelt, at man udtræder med øjeblikkelig virkning. I henhold til bemærkningen til 17, stk. 3, i KTO s vedtægter kan FOA og BUPL ikke stemme ved repræsentantskabets stillingtagen til KTO-forliget, jf. dagsordenens punkt 3. KTO s medlemstal skal derfor reduceres med FOA s og BUPL s medlemstal med henblik på at konstatere, om repræsentantskabet er beslutningsdygtigt i relation til punkt 3 om stillingtagen til KTO-forliget. Med henblik på at konstatere, om repræsentantskabsmødet var beslutningsdygtigt, foretog dirigenten opråb af medlemsorganisationernes navne. Følgende organisationer var ikke til stede:

2 - 2 - BUPL Dansk Formands Forening Dansk Frisør- og Kosmetikerforbund Dansk Skuespillerforbund FOA - Fag og Arbejde Konstruktørforeningen Malerforbundet i Danmark Dirigenten konstaterede, at repræsentantskabsmødet var beslutningsdygtigt i relation til dagsordens punkt 3 om stillingtagen til KTO-forliget, idet 99,6 % af organisationernes samlede medlemstal i forhold til det reducerede medlemstal var til stede. I relation til dagsordenens punkt 2 om bestyrelsens skriftlige beretning forelå fra FOA en meddelelse om, at FOA ikke har indvendinger til, at repræsentantskabet behandler og godkender beretningen. Repræsentantskabet konstaterede på den baggrund, at man også var beslutningsdygtig i relation til dagsordenens punkt Godkendelse af bestyrelsens skriftlige beretning Formanden henviste til, at bestyrelsens skriftlige beretning var udsendt til repræsentantskabet den 20. december Fra bestyrelsen forelå en indstilling om godkendelse. Da ingen ønskede den skriftlige beretning under afstemning, konstaterede dirigenten, at den skriftlige beretning var godkendt. 3. Stillingtagen til protokollat af 1. marts 2008 indgået mellem KTO og KL samt protokollat af 2. marts 2008 indgået mellem KTO og RLTN Formanden forelagde protokollatet af 1. marts 2008 mellem KTO og KL samt protokollat af 2. marts 2008 mellem KTO og RLTN med følgende bemærkninger: De største lønstigninger i 20 år Den 10. september 2007 var overskriften i ugebrevet Mandag Morgen: OK-08 er dødsdømt på forhånd Fuld kurs mod storkonflikt. Overskriften var et meget godt billede på den generelle holdning blandt eksperter og medier. På repræsentantskabsmødet i oktober i 2007 var jeg overbevist om, at det kunne lade sig gøre at indgå et KTO-forlig. Nu har KTO indgået forlig med både KL og RLTN. Humlebien flyver, og vi indgår forlig!

3 - 3 - KTO-forliget sikrer de største lønstigninger til de ansatte i kommuner og regioner i 20 år. Så enkelt er det! De generelle lønstigninger inklusiv den særlige feriegodtgørelse giver 7,93 % i løbet af de næste 3 år. Det giver os en margin på 0,63 % i forhold til Det Økonomiske Råds skøn om, at forbrugerpriserne i alt vil stige 7,30 %. Denne margin er noget større end ved det seneste KTO-forlig. KTO-fællesskabet fungerer derfor som det skal, nemlig som et sikkerhedsnet for, at reallønnen sikres via de generelle lønstigninger. Hertil skal så lægges de lønforbedringer, der er opnået i en stribe flotte organisationsforlig. Jeg vil også godt fremhæve profilen i forliget. Den har aldrig været bedre. Allerede i det første år får vi 5,71 % inklusiv reguleringsordningen. Til sammenligning fik vi ved OK-05 kun 2,91 % i det første år inklusiv reguleringsordningen og trinprojektet. Højere lønudvikling end det private arbejdsmarked I de afsluttende forhandlinger om rammens størrelse synes jeg, at KTO fik et gennembrud, fordi vi fik en aftale, der holdes 0,60 % af de generelle lønstigninger uden for reguleringsordningen. 0,20 % som kompensation for fryns på det private arbejdsmarked og 0,40 % til forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse. På den måde har vi fremadrettet sikret en ekstraordinær lønstigning i forhold til det private arbejdsmarked. Det har hele vejen igennem været et vigtigt krav for KTO, at få en højere lønudvikling end det private. Og den eneste måde vi kan få det på, er ved at holde en del af rammen uden for reguleringsordningen. Det var netop den løsning, der skulle til, for at vi kunne acceptere rammen på 12,8 % og alligevel få et endnu bedre resultat, end det resultat, som KL havde afvist godt et døgn tidligere. En afvisning der tydeligvis hang sammen med et diktat fra finansministeren. Hvis der bliver mulighed for at gentage denne model ved næste overenskomstfornyelse; ja, så er jeg helt med på den! Men det er dyrt for arbejdsgiverne, og jeg kan forestille mig, at de måske ikke opfatter løsningen, som en permanent model for gennembrud. Flere resultater i KTO-forliget Men der er flere gode resultater i KTO-forliget med KL og RLTN. Og det er resultater, som også indeholder perspektiver på længere sigt.

4 - 4 - Mere barselsorlov til mænd og frihed ved barns 2. sygedag Vi har aftalt en forbedring af retten til løn under barselsorlov og i den forbindelse en reservation af barselsorlov til faren med sædvanlig løn. Efter barnets 14. uge har moren og faren hver især ret til 6 ugers fravær med løn. Retten til løn bortfalder, hvis den reserverede orlov ikke anvendes. Hensigten er selvfølgelig, at vi på den måde tilskynder til en højere grad af ligestilling i forbindelse med barselsorlov. Jeg tror, at det kommer til at virke efter hensigten og måske endda så godt, at aftalen kan virke som katalysator for yderligere ligestillingstiltag ved kommende overenskomstfornyelser og på andre dele af arbejdsmarkedet. Vi fik også vores krav om frihed til forældre ved barns 2. sygedag gennemført. Friheden udvides fra 1 dag til 2 dage med løn. Jeg er helt sikker på, at mange børnefamilier er rigtig glade for, at det nu bliver noget nemmere at håndtere situationer med syge børn samtidig med, at man skal passe sit arbejde bedst muligt. Aftalen sender også et signal om, at vi sammen med arbejdsgiverne tilstræber, at gøre de kommunale og regionale arbejdspladser familievenlige og dermed også mere attraktive. Seniordage På seniorområdet synes jeg, at vi fik et flot gennembrud. Vi har taget hul på at få de seniorrettigheder, som vi har kæmpet for i flere år. Naturligvis havde vi ønsket, at nå et endnu bedre resultat, men det skal nok komme. Jeg kan jo se, at en udbygning allerede er sket i nogle af organisationsforligene. Jeg er ret sikker på, at senioraftalen vil medvirke til at sætte fokus på hele seniorområdet, og dermed bidrage til at fastholde arbejdskraften i kommuner og regioner. For mig at se er seniorrettigheder et godt eksempel på, at KTO kan bruges som murbrækker på et område, hvor det er vanskeligt for den enkelte organisation at få et gennembrud. Trivsel på arbejdspladserne På det personalepolitiske område fik vi taget et yderligere skridt ovenpå stress retningslinjerne fra sidste gang - i retning af, at forbedre de ansattes trivsel og sundhed. Vi har i aftalen bl.a. fastlagt, at kommunens eller regionens øverste MED/SU-udvalg skal aftale retningslinjer, som indeholder konkrete tilbud til de ansatte om sundhedsfremme det kan fx være om massage og fysioterapi. Aftalen om trivsel og sundhed er et eksempel på, at vi i fællesskab kan bidrage til løsning af problemstillinger, hvor arbejdsgiverne og KTO har en fælles interesse; nemlig at fremme trivsel og sundhed, og dermed nedbringelse af sygefraværet blandt de ansatte.

5 - 5 - Attraktive organisationsforlig Udover de omtalte elementer i KTO-forliget er der som sagt - også indgået attraktive organisationsforlig. Jeg ser det som en helt afgørende faktor, når det samlede resultat skal vurderes. Det er jo her, at vi hver især kan opnå de resultater, som passer til de medlemmer, vi repræsenterer. Det kan vi kun opnå, hvis en betydelig del af den samlede ramme, reserveres til organisationernes egne forhandlinger. Ud af den samlede ramme på 12,80 % er der anvendt rundt regnet 2/3 til det fælles KTO-resultat og 1/3 til organisationens eget resultat. Efter min vurdering en passende fordeling ud fra den situation, vi stod i denne gang.. Et godt KTO-forlig Min konklusion er derfor: KTO-forliget er rigtig godt! Jeg anbefaler ikke bare dette resultat fordi, det er det bedst opnåelige. Det er det naturligvis, for ellers havde vi opnået et bedre resultat. Men grunden til, at jeg anbefaler resultatet er, at det er rigtig godt! Så enkelt er det! Vi har sikret de største lønstigninger til alle ansatte i kommuner og regioner i 20 år. Vi har fået seniorrettigheder. Vi har fået udvidet barsel til mænd. Vi har fået frihed til forældre ved barns 2. sygedag. Og vi har taget hul på, at forbedre medarbejdernes trivsel og sundhed. Og så skal vi ikke glemme, at vores tillidsrepræsentanter også har fået et obligatorisk tillæg og bedre beskyttelse end tidligere. Jeg er selvfølgelig helt opmærksom på, at nogle organisationer vurderer, at forliget ikke lever op til medlemmernes forventninger. Og jeg skal ærligt indrømme, at den afgørende forbedring, som vi opnåede i den sidste runde ikke er så enkel at forklare som et højere procenttal selv om den er bedre. Det gælder også for en uddannet matematiklærer! Men et resultat med 0,6 % uden for reguleringsordningen er altså et resultat med en indbygget sikkerhed for på sigt at opnå en bedre lønudvikling i kommunerne end på det private område. Hvad skal man så sige til dem, der ikke mener, at det er godt nok? Hvis jeg troede på, at vi kunne få et bedre resultat ved at gå i forligsinstitutionen, ja så ville jeg naturligvis også have anbefalet den vej. Men jeg tror faktisk, at det lykkedes os gennem vedholdenhed og fælles indsats at få det optimale ud af forhandlingssituationen. Helt i overensstemmelse med forhandlingsaftalen er nogle af KTO s medlemsorganisationer kommet til en anden konklusion. Det hverken vil eller skal jeg kommentere. Jeg vil blot fastslå: Forudsætningerne for KTO-forliget - jeg tænker først og fremmest på værdien af reguleringsordningen - må der naturligvis ikke rykkes ved.

6 Og så vil jeg lige gentage mig selv: Jeg synes at vi har opnået et godt forlig. Det bedste i 20 år. Derfor vil jeg anbefale det til godkendelse... Men OK-08 forløbet giver også behov for at vurdere aftalesystemet og forhandlingsmodellen i et lidt bredere perspektiv... Aftalesystemet ikke en isoleret enklave På det sidste repræsentantskabsmøde pegede jeg på, at aftalesystemet løbende ændrer sig. Aftalesystemet er ikke en isoleret enklave, der er fastlåst i 1899-modellen. En forøgelse af arbejdsstyrken, mere ligestilling, flere kompetencer og bedre trivsel og kvalitet i arbejdslivet, samt mindre sygefravær er emner, der står højt på den danske politiske dagsorden. De emner afspejler sig tydeligt i det forlig vi netop har indgået, og som nu skal til afstemning. Aftalesystemet løser en række bredere samfundsmæssige opgaver. Udviklingen af disse opgaver sker i et tæt sammenspil med det politiske system, og politikerne er stærkt interesseret i aftalesystemet, netop fordi vi kan levere varen, og fordi vi er i stand til at forny den danske aftalemodel. Omvendt er det også klart, at den danske aftalemodel forudsætter en arbejdsdeling mellem, hvad der håndteres af Christiansborg, og hvad der håndteres af aftaleparterne. Arbejdsdelingen er naturligvis ikke altid krystalklar. Og der kan mellem organisationerne også være forskellige opfattelse af, hvor snitfladen skal ligge. Jeg kan dog ikke erindre en overenskomstforhandling, hvor balancepunktet mellem det politiske niveau og forhandlingssystemet er blevet udfordret så kraftigt, som ved denne overenskomstfornyelse. Her tænker jeg bl.a. på indgåelserne af 3-partsaftalerne i sommeren sidste år, hvor der indgik en række emner, som traditionelt håndteres i aftalesystemet. 3-partsaftalerne har på den ene side fungeret som en løftestang i forhandlingerne fx på seniorområdet. Men det har på den anden side ikke været en nem øvelse at agere en slags fejebakke, for politiske aftaler, der er udformet af andre aktører i en helt anden kontekst. Vi har derfor

7 - 7 - efterfølgende brugt rigtigt meget tid på at oversætte den politiske opfattelse af indholdet i 3- partsaftalerne. Det gælder især spørgsmål om aftaleret og rettigheder, der ikke var taget stilling til i 3-partsaftalerne fx seniorrettigheder. Det er også klart, at når vi skal sælge forhandlingsresultatet til medlemmerne, ja så kan det faktisk være svært at sælge forbedringer, der allerede blev solgt for et halvt år siden i 3- partsaftalerne. Vi skal løbende diskutere, hvordan vi maksimerer vores indflydelse, så vi kan sikre gode løn og arbejdsvilkår til de ansatte. Her findes der ikke ét svar. Men en ting er, hvad vi selv er herre over, og som vi kan søge indflydelse på i respekt for aftalesystemet. En anden ting er, når politikere i en uansvarlig jagt på stemmer til folketingsvalg blander sig i kerneelementet i aftalesystemet nemlig lønforhold. Selvfølgelig fungerer de offentlige overenskomstforhandlinger under andre rammer end de private overenskomstforhandlinger. De økonomiske rammer, vi forhandler indenfor, er reelt fastlagt af Folketinget og til dels i de enkelte byråd. Skal vi have hævet overliggeren og rammerne for vores forhandlinger, så skal der også lægges et pres. Men når folketingspolitikere under valgkampen og umiddelbart efterfølgende stod i kø for at love guld og grønne skove, og når finansministeren med Dansk Folkepartis og Socialdemokraternes velsignelse lavede det berømte kunstgreb og blot flyttede nogle penge frem, som de offentlige ansatte under alle omstændigheder alligevel ville få via reguleringsordningen, ja så er det ikke ligefrem hjælpsomt for aftalesystemet. Og det er da klart, at den proces i høj grad har udfordret forhandlingssystemet, og gjort OK- 08 forhandlingerne umådeligt svære. Under alle omstændigheder tror jeg, at det er meget vigtigt, at vi i den kommende overenskomstperiode i fællesskab i KTO og i organisationerne får drøftet balancepunkter for det politiske niveau og for aftalesystemet, som er tilpasset tiden, og som ikke tager luften ud af aftalesystemet. En vigtig lære af hele forløbet jeg har draget er måske ikke overraskende, at der ikke er et alternativ til aftalesystemet! Arbejdsgiverne En anden udfordring for aftalesystemet er arbejdsgivernes forhandlingsduelighed. Opdelingen på to arbejdsgiverområder indenfor KTO-området, hvor staten har en vetoret i forhold til den ene part og stor økonomisk indflydelse i forhold til den anden part, har selvfølgelig givet anledning til en række bekymringer fra vores side, om i hvilket omfang

8 - 8 - finansministeren vil styre forløbet ikke kun i forhold til økonomien, men også ned i detaljen. Helt overordnet set må vi konstatere, at navnlig KL og såmænd også RLTN har vist sig at være forhandlingsduelige modparter det gælder især i forhold til de delforlig, vi indgik undervejs. At der skete en meget stram koordinering på arbejdsgiversiden i den afgørende fase var vel ikke helt overraskende, men at de 12,8 % pludselig skulle blive til et nærmest helligt tal var overraskende for os - og vel også for de kommunale arbejdsgiverparter. Her var koordineringen i så stramme tøjler, at KL og RLTN reelt ikke var forhandlingsduelige. Omvendt viste KL klart forhandlingsduelighed, da vi præsenterede dem for vores forslag om at fastholde de 12,8 % på papiret, men reelt skabe en forbedring af de kommunalt ansattes lønninger i forhold til den private sektor. Det vil jeg gerne kvittere for. Samarbejdet med CFU Vi har i løbet af overenskomstforhandlingerne haft løbende kontakt med CFU. Konkret har der løbende været afholdt møder på formandsniveau, samt et enkelt møde mellem forhandlingsudvalgene. Både Sine Sunesen og jeg har derudover haft fornøjelsen af at sidde med ved flere borde. Undervejs i forhandlingerne kunne KTO og CFU bruge hinanden til at løfte kravene. Jeg vil også her gerne kvittere de statslige organisationer for deres klare opbakning til vores ønske om, at kunne oversætte det statslige forlig til den kommunale verden. Den stramme koordinering på arbejdsgiversiden i slutfasen betyder naturligvis, at der også på organisationssiden skal ske en koordinering. Det har vi gjort her ved OK-08. Hvordan vi skal håndtere koordineringen ved OK-11, er nok et af de emner, vi kommer til at skulle drøfte videre. Forhandlingsmodellen for OK-08 Vi skal i den kommende tid evaluere OK-08, herunder forhandlingsmodellen for OK-08. Uden at tage forskud på denne diskussion, må jeg konstatere, at vi kom i mål, men ikke uden buler og skrammer. Ikke mindst den politiske indblanding, men selvfølgelig også de meget høje forventninger blandt medlemmerne til dette års overenskomstforhandlinger, har lagt et meget stort pres på organisationerne. Og vi har derfor også i KTO kunnet konstatere, at der i de enkelte organisationer har været store forskelle i det politiske manøvrerum. Det har selvfølgelig i nogle tilfælde også præget forhandlingsklimaet internt i KTO s forhandlingsudvalg. Det har i visse situationer været meget svært at få enderne til at mødes. Men det er lykkedes - faktisk helt frem til målstregen.

9 - 9 - Ikke overraskende måtte vi jo i afslutningen konstatere, at enkelte organisationer havde ønsker og krav, som ikke var mulige at tilgodese indenfor fællesskabet. Disse organisationer er derfor helt i tråd med KTO s forhandlingsaftale udtrådt af forhandlingsaftalen, og det er sket uden den store dramatik, og uden at de pågældende organisationer har forladt KTOfællesskabet. Forhandlingsaftalen i KTO har på den måde vist sit værd. På den ene side har den både udgjort et sikkerhedsnet for organisationerne og muliggjort, at vi i fællesskab kan lægge det fornødne pres på arbejdsgiverne til at imødekomme vores ønske om en reel lønforbedring i forhold til det private arbejdsmarked. På den anden side indeholder forhandlingsaftalen den nødvendige ventil, der muliggør, at den enkelte organisation kan træde ud af forhandlingsaftalen, og selv søge en løsning gennem anvendelse af konfliktvåbnet. Men det er da klart, at det bedste ville være, hvis alle organisationer i dag var med i KTOforliget, men sådan er den politiske realitet altså ikke. Det er min vurdering, at den forhandlingsplan vi lagde for OK-08 med indgåelse af en række delforlig undervejs, har været afgørende for, at alle organisationer i KTO var med helt til målstregen. Og den har også muliggjort, at KTO kunne anvendes som murbrækker i forhold til bl.a. etableringen af seniorrettigheder, øremærkning af barselsorlov til mænd og det obligatoriske tillæg til tillidsrepræsentanterne. Forhandlingsplanen betød, at vi kunne tage hul på en række krav inden det afgørende slag om økonomien. Indgåelse af delforlig undervejs bekræftede også løbende begge parters forhandlingsvilje, og muliggjorde, at vi i dag mod alle odds kan indstille et KTO-forlig til godkendelse. Faktisk blev forhandlingsplanen kun afveget 2 gange. Første gang fordi arbejdsgiverne på daværende tidspunkt ikke var i stand til at forhandle barns 2. sygedag, og anden gang i forbindelse med de afsluttende forhandlinger, hvor vi jo ikke nåede i mål på det aftalte tidspunkt, men måtte bruge yderligere ca. 14 dage. Hele forhandlingssituationen har i et vist omfang vanskeliggjort de omvendte forhandlinger. Vi måtte i hvert fald konstatere, at der ikke kom skred i organisationsforhandlingerne før til allersidst. Men ikke desto mindre er der nu indgået flotte organisationsforlig. Den omvendte forhandlingsmodel stiller i høj grad krav til koordineringen på vores egen side. Hvis ikke vi koordinerer, så overlader vi jo hele banen til arbejdsgiverne, og

10 arbejdsgivernes muligheder for at anvende del og hersk-princippet. Havde vi været bedre til at koordinere på vores side, så er jeg ikke sikker på, at fx RLTN havde haft held til at lande på 2 x 0,8 % i lokal løndannelse. Heldigvis har vi i slutspurten her fået rettet lidt op på det. På den anden side har jeg på nuværende tidspunkt svært ved at se et alternativ til den omvendte forhandlingsmodel, som langt hen af vejen muliggør forskellige forhandlingsløsninger, indenfor det vi kalder det kontrollerede frirum. Men det er jo nogle af de overvejelser, vi skal drøfte i forbindelse med evalueringen af OK- 08. Og her kommer vi nok også til at drøfte, hvordan beslutningsprocedurerne i KTO kan sikre, at vi hele tiden har en passende afvejning mellem hensynet til fællesinteresser på den ene side, og organisationsinteresser på den anden side. Det skal ske på en måde, så der fortsat tages hensyn beskyttelsen af mindretal, men det er da også klart, at vi nu får lejlighed til at se på, hvordan vi kan indrettet os bedst muligt til at kunne møde forhandlingerne næste gang. Jeg tror ikke vi har en dårlig model, men den kan givetvis blive bedre. Samarbejdet i KTO Jeg vil gerne takke forhandlingsudvalget for samarbejdet. Forhandlingssituationen har denne gang været meget usædvanlig, og det har til tider også spillet ind i forhold til samarbejdet og samarbejdsklimaet i forhandlingsudvalget. Vi har været alle dele af stemningsregistret igennem. Der har både været god og dårlig stemning, og vi har i visse situationer skulle bruge meget lang tid på at finde fælles løsninger. Vi har ind imellem trukket store veksler på hinanden, og et par gange såmænd også på arbejdsgiversiden. Men alt i alt, synes jeg, vi sluppet helskindet gennem processen. Til sidst vil jeg gerne have lov til at sige tak til sekretariatsudvalget og sekretariatet for en rigtig flot indsats. Jeg har denne gang været helt tæt på forhandlingerne og ved derfor, hvilken helt enestående indsats, der er blevet leveret. Vi har denne gang forhandlet parallelt ved to borde, og hele vejen i gennem har jeg oplevet, at arbejdsindsats og engagement har været helt i top. Jeg tror, at kun meget få i repræsentantskabet kan forestille sig, hvilken indsats I har ydet. Tusind tak for det! Indstilling Med disse bemærkninger skal jeg på bestyrelsens vegne indstille KTO-forliget til godkendelse. Da ingen ønskede KTO-forliget under afstemning, konstaterede dirigenten, at KTO-forliget var enstemmigt godkendt.

11 Eventuelt Formanden takkede Mariann Skovgaard for ledelsen af repræsentantskabsmødet. Han henviste til, at KTO s vedtægter i 1997 blev ændret således, at repræsentantskabets stillingtagen til KTO-forliget er foreløbig, idet den endelige stillingtagen sker på et bestyrelsesmøde, når organisationerne har haft lejlighed til helt at afslutte deres specielle forhandlinger, og har haft resultatet til urafstemning eller stillingtagen i en kompetent forsamling. Såfremt der på bestyrelsesmødet er enighed mellem LO-, FTF- og AC-valggrupperne om at godkende KTO-forliget, meddeler KTO de kommunale arbejdsgivere, at forliget er vedtaget. Er der på det nævnte bestyrelsesmøde ikke enighed mellem de tre valggrupper om godkendelse af KTO-forliget, træffer bestyrelsen beslutning om, hvad der skal ske. Forhandlingsudvalget havde på et møde forud for repræsentantskabsmødet besluttet, at bestyrelsens stillingtagen til KTO-forliget denne gang sker på et bestyrelsesmøde den 14. april Organisationernes stillingtagen til KTO-forliget skal derfor være sekretariatet i hænde senest den 11. april 2008 kl Formanden takkede for den foreløbige godkendelse af KTO-forliget. Han ønskede held og lykke med organisationsforhandlingerne, såfremt disse endnu ikke var afsluttet, og med behandlingen af OK-resultatet i organisationen.

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011 KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling

Læs mere

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål På vej mod OK-11 Fakta og spørgsmål På de efterfølgende sider er præciseret 3 temaer, som vil danne udgangspunkt for drøftelserne på forhandlingskonferencen den 4. juni 2009. Til brug for drøftelsen af

Læs mere

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011

KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008. 1. april 2008-31. marts 2011 KTO-forlig / KL-området - 1. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling TR-vilkår

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager.

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1215.1 JH/jb

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. 2341.15 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS 2011 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog valg af Mariann

Læs mere

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning.

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. KTO 9. november 2010 Sekretariatet ABC 1965.59 Formandens mundtlige beretning Det talte ord gælder Indledning En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. OK-11 er usædvanlig

Læs mere

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til Debatoplæg 2 KTO-forhandlingerne... 3 Baggrund... 3 Stærkt fællesskab med interessemodsætninger... 3 Lønpolitikken spænder ben... 4 AC legede med ilden... 4 Mere

Læs mere

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003.

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Centralorganisationernes Fællesudvalg Sekretariatet 24. april 2003 12379.8 HRM/HRM CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Emne: Samforhandlinger? Tak for indbydelsen!

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen & Nana Wesley Hansen Optakten til overenskomstforhandlingerne startede i foråret 2010, hvor kravene til de nye

Læs mere

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 - 1-1453.49 REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

KTO s 23. ordinære repræsentantskabsmøde

KTO s 23. ordinære repræsentantskabsmøde KTO s 23. ordinære repræsentantskabsmøde den 17. december 2008 - 2 - - 3 - Indholdsfortegnelse REFERAT AF KTO S 23. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 17. DECEMBER 2008... 5 1. Mødets åbning, herunder

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen, Nana Wesley Hansen & Mikkel Mailand Optakten til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område starter

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde om stillingtagen til forliget mellem

Læs mere

REFERAT AF KTO S 23. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 17. DECEMBER 2008

REFERAT AF KTO S 23. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 17. DECEMBER 2008 - 1-1555.60 REFERAT AF KTO S 23. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 17. DECEMBER 2008 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.49 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 3. maj 2007 Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav I dette brev omtales tre forhold i

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2008 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2008 på KL s område KTO Sekretariatet 1. marts 2008 1195.4 Hovedelementerne i KTO-forliget 2008 på KL s område Den 1. marts 2008 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 3-årigt forlig. KTO-forliget indebærer bl.a. at

Læs mere

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 - 2-3213.59 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til endnu et repræsentantskabsmøde som led i OK-13 På mødet den 4.

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2008 på RLTN s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2008 på RLTN s område KTO Sekretariatet 2. marts 2008 1196.4 Hovedelementerne i KTO-forliget 2008 på RLTN s område Den 2. marts 2008 er der opnået enighed mellem RLTN (Danske Regioner) og KTO om et 3-årigt forlig. KTO-forliget

Læs mere

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger Minihåndbog om overenskomstforhandlinger 1. Indledning Formålet med denne minihåndbog er at give kredsene et materiale om overenskomstforhandlingssystemet. Minihåndbogen er tænkt til at give baggrund for,

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

En pressemeddelelse hvor KTO s formand kommenterer delforliget. En plancheserie der kort beskriver hovedelementerne i delforliget.

En pressemeddelelse hvor KTO s formand kommenterer delforliget. En plancheserie der kort beskriver hovedelementerne i delforliget. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1217.4 JH/jb

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF)

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) 1 Formål m.v. Stk. 1 LC og CO10 samarbejder i Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) med det formål i fællesskab

Læs mere

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Til KTO's medlemsorganisationer J.nr.: 7.01.03-02 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0621 17. november 2011 Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Ved den første forhandling

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2011

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2011 KTO Sekretariatet 4. marts 2011 ABC Sagsnr.: 2341.20 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2011 Overenskomst i krisens tegn En overenskomst i krisens tegn er overskriften på min mundtlige præsentation

Læs mere

OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer

OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer OK 08 Et lønforlig med mulighed for organisationsforbedringer CFU og Finansministeriet har indgået en overenskomst, som giver de statsansatte markante lønstigninger og sikrer dem solid reallønsfremgang.

Læs mere

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 FORMÅL Sundhedskartellet har til formål at sikre de tilsluttede organisationer størst mulig indflydelse på forhandlings- og aftaleretlige forhold for ansatte i kommuner

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013 KTO Sekretariatet 4. april 2013 ABC Sagsnr.: 3213.39 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2013 Vedligeholdelsesforlig i en krisetid Jeg vil i denne præsentation alene komme med en kort beskrivelse af

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked

Diskussionsoplæg. Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Mine krav dine krav? Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Overenskomst 2007 Det private arbejdsmarked Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand

Læs mere

En pressemeddelelse hvor KTO s formand kommenterer delforliget.

En pressemeddelelse hvor KTO s formand kommenterer delforliget. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1349.1 JH/jb

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Velkommen til Sundhedskartellets stormøde om OK11. Det er snart et år siden, vi mødtes til vores

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Information om OK08 KL-KTO forliget

Information om OK08 KL-KTO forliget F a g l i g t Fæ l l e s Fo r b u n d t r a n s p o r t g r u p p e n Fornyelse af overenskomst for buschauffører Odense Bybusser og Århus Sporveje, Busselskabet Information om OK08 KL-KTO forliget www.3f.dk

Læs mere

REFERAT AF KTO S 22. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 2. OKTOBER 2007

REFERAT AF KTO S 22. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 2. OKTOBER 2007 - 1-938.46 REFERAT AF KTO S 22. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 2. OKTOBER 2007 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark Test Modtager Testvejen 1 0000 Testby Danmark OK18 - Afstemning Ny urafstemning Anbefaling En tak fra Forbundsformanden Det samlede overenskomstresultat Forhandlingsresultatet om arbejdstidsregler, herunder

Læs mere

Til KTO s medlemsorganisationer. Bestyrelsens evaluering af OK 08

Til KTO s medlemsorganisationer. Bestyrelsens evaluering af OK 08 Til KTO s medlemsorganisationer Bestyrelsens evaluering af OK 08 - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1. Læsevejledning... 3 2. Forhandlingsgrundlag... 3 2.1. Forberedelse af forhandlingsmodel

Læs mere

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 22. MARTS 2002

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 22. MARTS 2002 REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 22. MARTS 2002 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog på bestyrelsens vegne

Læs mere

REFERAT AF KTO S 25. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 9. NOVEMBER 2010

REFERAT AF KTO S 25. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 9. NOVEMBER 2010 1965.58 REFERAT AF KTO S 25. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 9. NOVEMBER 2010 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv.

Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv. KTO September 2005 Sekretariatet Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Evaluering af OK-05 Evaluering af OK-05 1. Indledning I forbindelse med afslutningen af overenskomst- og aftaleforhandlingerne udarbejder

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Ved den tredje politiske forhandling den 25. januar 2008 mellem forhandlingsdelegationerne på KL s område blev der indgået et nyt delforlig.

Ved den tredje politiske forhandling den 25. januar 2008 mellem forhandlingsdelegationerne på KL s område blev der indgået et nyt delforlig. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1212.3 JH/jb

Læs mere

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne. Behandling af forhandlingsresultaterne fra OK18 Indstilling: Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Læs mere

Reguleringsordningen i det offentlige

Reguleringsordningen i det offentlige Reguleringsordningen i det offentlige aftalesystem Fakta Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Nana Wesley Hansen Formålet med reguleringsordningen er at sikre en tilnærmelsesvis parallel lønudvikling i den

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL)

KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) KTO Sekretariatet 10. oktober 2007 Sagsnr.: 1127.27 KTO s generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2008 med bemærkninger til Kommunernes Landsforening (KL) Idet KTO s formål for forhandlingerne ved OK-08

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 Indholdsfortegnelse Resumé... 2 Indhold... 2 Løn generelt... 2 Generelle lønstigninger... 2 Reguleringsordningen... 2 Økonomien ved organisationsforhandlingerne...

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler, at du stemmer ja til OK-18 på frie grundskoler Forløbet omkring OK-18 har på mange

Læs mere

Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018

Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj 2018 2 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj 2018 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til det ekstraordinære

Læs mere

Din overenskomst dit valg

Din overenskomst dit valg Debatoplæg F O A F A G O G A R B E J D E Din overenskomst dit valg Hvordan skal fremtidens overenskomster se ud? Hvordan får den enkelte mere at sige? Hvad mener du er vigtigst? Hvad passer bedst til din

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Bestyrelsens. skriftlige beretning. Redaktionen er afsluttet den 19. november 2008

Bestyrelsens. skriftlige beretning. Redaktionen er afsluttet den 19. november 2008 Bestyrelsens skriftlige beretning 2008 Redaktionen er afsluttet den 19. november 2008 - 2 - - 3 - Indholdsfortegnelse 1. OK-08 FORLØB, RESULTAT OG EVALUERING... 5 1.1 Forhandlingsforløb... 5 1.2 Løn...

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr KTO Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr 08.08.00 P26 Vedlagt fremsendes krav

Læs mere

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU

INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM FINANSMINISTERIET OG CFU 1 Indholdsfortegnelse 3 5 6 7 8 9 9 10 Overenskomstresultatet for 2015 Løn Minipension Styrket lokalt samarbejde Bedre

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

KTO 25. februar 2005 Sekretariatet. Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005

KTO 25. februar 2005 Sekretariatet. Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005 KTO 25. februar 2005 Sekretariatet DK Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005 Indledning Da jeg stod her på repræsentantskabsmødet den 1. oktober 2004, hvor vi skulle udtage KTO s krav, sagde jeg,

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

REFERAT AF KTO S 26. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 15. DECEMBER 2011

REFERAT AF KTO S 26. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 15. DECEMBER 2011 2538.58 REFERAT AF KTO S 26. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 15. DECEMBER 2011 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

Er mandatet i orden? - om at få et mandat af klubben

Er mandatet i orden? - om at få et mandat af klubben Er mandatet i orden? - om at få et mandat af klubben marts 2011 TR og klubben indgår aftaler Siden 1. juli 2002 har aftale- og forhandlingsretten været uddelegeret til klubberne. Med decentraliseringen

Læs mere

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag KTO Sekretariatet 21. marts 2002 J.nr.: 7.01.05-01 Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag Forligsinstitutionen har den 21. marts 2002

Læs mere

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 8. FEBRUAR 2002

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 8. FEBRUAR 2002 REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1. Valg af dirigent DEN 8. FEBRUAR 2002 Formanden bød velkommen til KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog på bestyrelsens

Læs mere

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar SVARENE Eventuelle sorte prikker ud for svarmulighederne skal I se bort fra. De betyder ikke noget i printudgaven her. Side 1 af 11 Du er omfattet af en overenskomst, der gælder for dit arbejdsområde.

Læs mere

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Til KTO's medlemsorganisationer J.nr.: 7.01.03-02 og 10 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0621 21. januar 2005 Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Ved den tredje forhandling

Læs mere

OK13 Det forhandler vi om

OK13 Det forhandler vi om OK13 Det forhandler vi om Forord Verden er i en økonomisk krise. I medierne og ved forhandlingsbordet fremfører arbejdsgiverne, at der kun er plads til meget små eller ingen lønstigninger til medarbejderne.

Læs mere

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris Reguleringsordningen I notatet beskrives principperne i reguleringsordningen, ordningens virkning og udmøntningen historisk set. Desuden belyser notatet de aktuelle og konkrete problemer, der er opstået

Læs mere

Hvor mange er omfattet af resultatet?

Hvor mange er omfattet af resultatet? 1 2 3 Hvor mange er omfattet af resultatet? IDAforhandler for 2.320 årsværk i kommunerne. Ét årsværk svarer til en fuldtidsansat med 37 timer om ugen. IDA og DdLhar indgået en forhandlingsaftale vedrørende

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

Repræsentantskabsmøde

Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde Dato 20. maj 2015 Dagsordenspunkt 6.1. Emne Baggrund: Forløbsbeskrivelse OK 2015 m.v. OK 2015 forhandlingerne i stat og kommuner Hovedbestyrelsens arbejde Januar 2014: På hovedbestyrelsens

Læs mere

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket)

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket) OK18 1 Kildeparken 16. april 2018 #EnLøsningForAlle (klik på linket) 2 Tiden frem til i dag Et forlig og ikke en mæglingsskitse! 3 Tiden frem til i dag Lokal opbakning til forhandlingerne! Listen af aktiviteter

Læs mere

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE KL KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE Dato: 5. maj 2010 2062.35 AFTALE mellem KL og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2011

Læs mere

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder KTO Sekretariatet ABC Sagsnr.: 938.51 2. oktober 2007 Formandens mundtlige beretning Det talte ord gælder Repræsentantskabsmøderne i 2005 og 2006 var præget af reformer i den offentlige sektor. Reformernes

Læs mere

Forlig på KL og RLTN

Forlig på KL og RLTN Forlig på KL og RLTN Lønstigninger De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6, 82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen - KL De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6,81

Læs mere

Kim Walther Andreasen, Merete Kragh, Rie Hestehave, Anette Linderstrøm. 22/17 17/ Valg af dirigent til at lede mødet 3

Kim Walther Andreasen, Merete Kragh, Rie Hestehave, Anette Linderstrøm. 22/17 17/ Valg af dirigent til at lede mødet 3 REFERAT FOA Nordsjælland - afdelingsbestyrelsen Dato: 06.04.2017 kl. 8:30 Sted: FOA Nordsjælland Arkivsag: 16/26183 Tilstede: Fremmødte suppleanter: Ikke tilstede: Anita Gudmundsson, Ann-Mari Simonsen,

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

Til: Repræsentantskabet. Sektion for arbejdsgivere og Sektion for ansatte og lejere

Til: Repræsentantskabet. Sektion for arbejdsgivere og Sektion for ansatte og lejere Notat Danske Fysioterapeuter Til: Repræsentantskabet Bilag 6B Sektion for arbejdsgivere og Sektion for ansatte og lejere Dato: 14. oktober 2017 Med henblik på entydigt, kollektivt og uvildigt at kunne

Læs mere

KTO s 22. ordinære repræsentantskabsmøde

KTO s 22. ordinære repræsentantskabsmøde KTO s 22. ordinære repræsentantskabsmøde den 2. oktober 2007 - 3 - Indholdsfortegnelse Referat af KTO s 22. ordinære repræsentantskabsmøde den 2. oktober 2007... 5 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent...

Læs mere

Diskussionsoplæg. OK 2008 Mine krav dine krav?

Diskussionsoplæg. OK 2008 Mine krav dine krav? Diskussionsoplæg F O A F A G O G A R B E J D E OK 2008 Mine krav dine krav? Overenskomst 2008 Mine krav Dine krav? Diskussionsoplæg ved forbundsformand Dennis Kristensen Vi har brug for din mening og dine

Læs mere

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Forhandlingsafdelingen Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Sundhedskartellet Dansk Sygeplejeråd Medlemstal 72.523 Formand Grete Christensen Jordemoderforeningen Medlemstal

Læs mere

I KØBENHAVNS KOMMUNE (KFF-KBH) I

I KØBENHAVNS KOMMUNE (KFF-KBH) I FORRETNINGSORDEN FOR KFF s FÆLLESREPRÆSENTATION I KØBENHAVNS KOMMUNE (KFF-KBH) I henhold til samarbejdsaftalens 6 fastsættes følgende regler om fællesrepræsentationens virksomhed: 1. Ordinært møde i fællesrepræsentationen

Læs mere

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E

Diskussionsoplæg OK 2011. Ansatte i kommuner. Mine krav dine krav? F O A F A G O G A R B E J D E F O A F A G O G A R B E J D E Diskussionsoplæg OK 2011 Ansatte i kommuner Mine krav dine krav? overenskomst Vi har brug for DIN mening og DINE holdninger Diskussionsoplæg ved forbundsformand Dennis Kristensen

Læs mere

Situationen på det offentlige arbejdsmarked ovenpå overenskomstforhandlingerne OK15 v/professor emeritus Flemming Ibsen, Aalborg Universitet

Situationen på det offentlige arbejdsmarked ovenpå overenskomstforhandlingerne OK15 v/professor emeritus Flemming Ibsen, Aalborg Universitet Referat af Delegeretforsamling i IDA Offentlig Torsdag den 7. maj 2015 kl. 14.00-18.00 Notat 4. juni 2015 TEMADRØFTELSER: Situationen på det offentlige arbejdsmarked ovenpå de offentlige overenskomstforhandlinger

Læs mere

Pkt. 2. Godkendelse af referat af bestyrelsesmøde den 22. marts 2018.

Pkt. 2. Godkendelse af referat af bestyrelsesmøde den 22. marts 2018. VUC Bestyrelsen Emne Dato Referat af ekstraordinært bestyrelsesmøde Den 16. maj 2018 kl. 17.00 på Torvehallerne i Vejle. Til stede: Lotte Klein, Henrik Mikkelsen, Bo Christensen, Rune Søe, Rikke Belcher,

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere