Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018"

Transkript

1 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj 2018

2 2 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj Valg af dirigent Formanden bød velkommen til det ekstraordinære repræsentantskabsmøde i Forhandlingsfællesskabet. Formanden foreslog Helle Varming, SHK, som dirigent. Der var ikke andre kandidater, og Helle Varming valgtes til dirigent. Dirigenten takkede for valget og konstaterede, at repræsentantskabsmødet i henhold til vedtægternes 7, stk. 3 og 10, litra c var rettidigt indkaldt. Dirigenten henviste til at repræsentantskabet var indkaldt for at tage stilling til forligene, som forhandlingsdelegationerne indgik med KL 27. april 2018 og med RLTN 28. april 2018, og som bestyrelsen har indstillet til godkendelse i repræsentantskabet. Dirigenten henviste endvidere til, at medlemsorganisationerne og repræsentantskabet har fået de to forlig inclusiv beskrivelser af hovedelementerne i forligene samt overheads. Repræsentantskabet har således fået en udførlig skriftlig orientering. Dirigenten konstaterede ved opråb af medlemsorganisationernes navne, at mødet, jf. vedtægternes 9, stk. 2 var beslutningsdygtigt i relation til både dagsordenens punkt 2 og 3, idet 99,1 % af det samlede tilsluttede medlemstal i de organisationer, der er omfattet af forhandlingsaftalen på KL-området var til stede og 100 % på RLTN s område. Følgende organisationer var ikke til stede: Serviceforbundet Danske Skov- og Landskabsingeniører og Have- og Parkingeniører Dirigenten konstaterede, at der ingen bemærkninger var til dagsordenen for mødet. 2. Stillingtagen til protokollat af 28. april 2018 indgået med KL Formanden forelagde protokollatet af 28. april 2018 indgået med KL med følgende bemærkninger: En løsning for alle OK-18 har på flere måder været et meget usædvanligt forløb. Forligene blev forhandlet i Forligsinstitutionen. OK-18 har været langvarigt. På lønmodtagersiden har vi i fællesskab skabt løsninger, som vi ikke kunnet have skaffet enkeltvis.

3 3 En fælles løsning for alle var vores slogan for OK-18. Sloganet dækkede over et ønske om, at finde løsninger, som håndterer en række særlige problemstillinger heraf nogle på tværs af alle tre arbejdsgiverområder. Det gælder selvfølgelig navnlig spørgsmålet om løn, lærernes arbejdstid, spisepausen, men også en håndtering af privatlønsværnet, puljer, herunder vores krav om lavtløn og ligeløn, samt KL s og RLTN s krav om forringelser på seniorområdet. Forhandlingsforløbet har været langvarigt og kompliceret, og såvel arbejdsgiverne som vi har undervejs i forhandlingerne haft en tæt koordinering mellem alle tre forhandlingsborde på det offentlige område. På det ekstraordinære repræsentantskabsmøde den 2. marts redegjorde jeg for forhandlingsforløbet frem til, at forhandlingerne overgik til forligsinstitutionen. Det vil jeg ikke gentage her. Vi må konstatere, at forhandlingsforløbet på alle måder har været usædvanligt: Usædvanligt fordi vi endte i forligsinstitutionen på alle arbejdsgiverområder Usædvanligt på grund af det meget langstrakte forløb og Usædvanligt fordi vi gennem sammenholdet fik lagt så stort pres på arbejdsgiversiden, at vi fik skabt løsninger, som vi hver især ikke kunne have opnået på anden vis. Grete Christensen vil bagefter, som forhandlingsleder på det regionale område, knytte et par supplerende kommentarer til forhandlingsforløbet og resultatet der. Forhandlingsfællesskabets overordnede målsætninger for OK-18 fremgår af vores krav, som vi udtog i december måned. Vores målsætninger var: Vi skal skabe forbedrede vilkår og rammer for fortsat udvikling af attraktive arbejdspladser, der sætter fokus på medarbejderne, som en værdsat ressource Vi skal bidrage til, at medarbejderne kan deltage gennem et helt arbejdsliv med stigende tilbagetrækningsalder Vi skal styrke og værne om den danske model for bl.a. at beskytte medarbejdere mod forringelser af løn- og ansættelsesvilkår på grund af det udgiftspolitiske pres i kommuner og regioner Vi skal skabe de bedste muligheder for, at medlemsorganisationerne opnår et tilfredsstillende forhandlingsresultat, der afspejler personalegruppernes forskellige vilkår og ønsker. I mål med et overordnede godt resultat Vi er kommet i mål med et godt resultat. Godt fordi vi har fået skabt gode og fornuftige løsninger på hovedkravene. Men vi må helt ærligt, når vi kigger ned gennem vores kravsliste også konstatere, at vi har måtte frafalde mange krav undervejs det gælder ikke mindst i forhold til at få sat fokus på at skabe et holdbart arbejdsliv, muligheder for øget fleksibilitet for medarbejderne i form af en frit valgskonto, samt en række krav om at styrke det lokale samarbejde ved at forbedre rammerne for TR s arbejde.

4 4 Selvfølgelig kommer man i en overenskomstforhandling ikke i gennem med alle ens krav. Det gjorde vi heller ikke denne gang, men det er brandærgerligt, at arbejdsgiverne ikke sammen med os er i stand til at adressere fælles løsninger på en række store fælles udfordringer på det kommunale og regionale arbejdsmarked. Det gælder ikke mindst i forhold til seniorområdet, som er særligt udfordret på grund af tilbagetrækningsreformen. Ingen af parterne vil have gavn af en konflikt. Det er også opfattelsen i forhandlingsdelegationerne, at vi med en konflikt og et efterfølgende regeringsindgreb, ikke vil kunne opnå mere end vi kunne ad forhandlingsvejen måske tværtimod. Et vanskeligt bagtæppe Vi har i forhandlingsforløbet været udfordret af, at de økonomiske rammer og Finansministeriets styrings- og besparelseslogik har været en væsentlig del af baggrundstæppet ved OK-18. For det påvirker de vilkår vores medlemmer arbejder under. Effektiviseringer, besparelser, afskedigelser, et presset arbejdsmiljø og demotivation blandt medarbejderne er nogle af de konsekvenser vores medlemmer oplever. Det er klart, at vi ikke via overenskomstforhandlingerne kan sikre, at der er tilstrækkelig økonomi og ressourcer til at løfte opgaverne. Den opgave ligger i Folketinget, i byrådene og i Regionsrådene, og det er en opgave, som de faglige organisationer fortsat skal søge at påvirke. Og det handler grundlæggende om, at Folketingspolitikere skal se de offentlige ansatte som en værdi, der er afgørende for at velfærdsopgaverne kan løftes, i stedet for en omkostning. Heller ikke det kan vi regulere i en overenskomst. Vi har brug for et andet og mere langsigtet arbejdsgiversyn på, hvordan vi i fællesskab bruger overenskomstsystemet til at udvikle den offentlige sektor. Vi skal væk fra en tilgang, hvor der via arbejdsgiverpolitikken er fokus på at jagte kortsigtet gevinster uden skelen til konsekvenser for samarbejdet såvel lokalt og centralt mellem parterne som i forhold til sikring af en kvalificeret arbejdsstyrke i fremtiden. Bagtæppet omkring økonomien, styringslogikkerne og arbejdsgiverpolitikken, navnlig fra Moderniseringsstyrelsens side har været med til at komplicere forhandlingerne. Det er kun på baggrund af vores stærke sammenhold, at vi er lykkedes med at komme i mål. Den danske model Også arbejdsgivernes massive lockoutvarsler, som modsvar på vores afgrænsede konfliktvarsler, udfordrede forhandlingsforløbet. Jeg er på den baggrund tilfreds med, at både KL og RLTN i forhandlingerne mundtligt har udtrykt sig positive i forhold til at optage drøftelser om den danske model i OK-perioden. Godt nok kom vi i mål, og det er et udtryk for modellens styrke. Men modellen blev udfordret undervejs. Laust Høgedahl har i sit forskningsprojekt om den danske forhandlingsmodel på det offentlige område peget på en række forhold i andre nordiske lande, som har været medvirkende til, at der er sikret en øget armslængde mellem det politiske niveau og så arbejdsgiverrollen.

5 5 Også Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har i sine 1. maj taler sat fokus på behovet for at se nærmere på den danske model på det offentlige område. Vi skal derfor i OK-18-perioden søge at optage drøftelser med de offentlige arbejdsgiverparter om indretningen af den danske model med det formål at styrke den i fællesskab. Stor opbakning og sammenhold banede vejen Vores fælles kommunikationsindsats medvirkede til at styrke vores position i forhandlingerne. På tilsvarende vis medvirkede det store fælles TR-møde og lokale demonstrationer. Initiativerne medvirkede til at sikre og fastholde borgernes opbakning til vores krav. Også det store fremmøde foran forligsen nat og dag, gennem de to måneder vi var der, var af stor betydning i forhold til at opretholde det politiske pres. Tak til alle for indsatsen og opbakningen. Vores fælles sammenhold fik betydning i forhold til fx størrelsen på lønrammen, afskaffelsen af privatlønsværnet, ligeløn- og lavtlønspuljerne, samt frafaldet af arbejdsgivernes krav vedrørende det såkaldte løngab, og af forringelser af seniordagene. Forbedring af reallønnen Vi har indgået et forlig, hvor reallønnen forbedres. Vi har aftalt generelle lønstigninger i perioden på 6,1 %. Hertil kommer en forventet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,72 %. I alt 6,82 %, og således klart over Det økonomiske Råds skøn for prisudviklingen på 5,08%. Det er jeg meget tilfreds med. Hertil kommer, at vi også er kommet af med det meget forkætrede privatlønsværn, som gjorde, at vi reelt aldrig ville komme til at få en lønudvikling, der følger lønudviklingen på det private område. Også KL s fokus på hensigtserklæringen og det såkaldte løngab - fik vi afværget. Også det er jeg rigtig tilfreds med. Desuden har vi fået aftalt puljer til lavt-og ligeløn, og vi har indgået aftale om et omfattende skævdelingsprojekt i form af rekrutteringspuljen, som fortrinsvist kommer SOSU-assistenter til gode. Hermed imødekom vi et af KL s hovedkrav. Vi har gennem et stærkt sammenhold været i stand til at flytte KL og de øvrige arbejdsgivere fra en økonomisk rammeudspil på 6,6 % til 8,1 % incl. reststigning. Lærernes arbejdstid For LC var det helt afgørende, at vi fik en arbejdstidsaftale. Vi var åbne for flere løsninger. Udgangspunktet for forhandlingerne blev, at vi på tilsvarende vis som i andre overenskomster, får aftalt planlægningsbestemmelser, så lærerne ved, hvornår de skal på arbejde og at arbejdstiden bliver gjort op. Man kan sige, at lærernes arbejdstid skulle normaliseres. Trods adskillige forsøg fra LC på at bringe forskellige arbejdstidsmodeller i spil, var det ikke muligt at rokke KL.

6 6 I lyset heraf præsenterede LC derfor, i den helt afsluttende fase, KL for en alternativ løsning, som godt nok ikke indebar, at vi her og nu indgår en arbejdstidsaftale, men som indeholder et forpligtende grundlag for parterne til at indgå i en afdækning og efterfølgende forhandlingsforløb om arbejdstid og andre tiltag, der fremme god undervisning. Jeg er glad for, at KL vil indgå i dette forpligtende arbejde. Der påhviler KL et stort ansvar for, at det lykkes. I den forbindelse er jeg meget glad for de meget klare tilkendegivelser fra KL s nye formand Jacob Bundsgaard om, at KL vil bakke projektet 100% op. I mandags trak KL sig ensidigt fra det implementeringsudvalg, der siden 2013 har haft til opgave at sikre, at de politiske målsætninger med lov 409 bliver opfyldt. Udvalget har været en alvorlig skamplet på vores forhandlingssystem, da det beviser, at lov 409 aldrig er blevet overdraget til parterne, men fortsat er et politisk projekt. Derfor er det et vigtigt signal, at KL nu har trukket sig fra udvalget. Løsningen på lærerområdet indebærer, at forhandlingsforløbet påbegyndes så snart kommissionen har fremlagt deres forslag til anbefalinger og løsninger, hvilket sker ved udgangen af Vi har her til formiddag i fællesskab udpeget en kommissionsformand, så kommissionsarbejdet hurtig kan komme i gang, og KL har også markeret at arbejdet heri har en høj prioritet. Tak for det. Kommissionen vil være arbejdsdygtig straks efter sommerferien. Spisepausen I forhold til spisepausen har vi også fundet løsninger, som er tilpasset de forskellige grupper. Spisepausen var et svært krav at forhandle, og som kom ind på vores bord qua Moderniseringsstyrelsens brev til CFU i efteråret om, at de anser spisepausen for en kutyme. Både KL og RLTN har klart tilkendegivet i forhandlingerne, at de ikke anser spisepausen som et problem i kommuner og regioner. Både FTF-grupperne og LO-grupperne har på forskellig vis fundet løsninger, som hviler på det grundlag, at de eksisterende bestemmelser og fortolkninger udgør en ret til en spisepause, hvor de ansatte står til rådighed. For så vidt angår akademikerne blev der aftalt en eksplicitering af retten til en betalt spisepause, og der blev sammen med arbejdsgiverne fundet balancerede løsninger. Andre forbedringer Desuden indeholder forliget en række andre forbedringer det gælder ikke mindst i forhold til aftalen om fravær af familiemæssige årsager, hvor der er aftalt forbedringer i forbindelse med: Sorgorlov Omsorgsdage for plejeforældre Ret til fravær med løn ved fertillitetsbehandling. Endvidere har vi indgået en aftale om ferie, som implementerer den nye ferielov, og hvor vilkårene for den eksisterende 6. ferieuge opretholdes uændret. Konkret betyder det, at nyansatte med den nye ferieaftale, som træder i kraft den 1. september 2020, herefter vil have mulighed for at holde betalt ferie allerede i det første ansættelsesår.

7 7 Vi vil sammen med arbejdsgiverne få udarbejdet en fælles vejledning om de nye ferieregler senest den 1. december I forhandlingsresultatet har vi også afsat 0,35 % til organisationsforhandlingerne. For os var det helt afgørende, at der ved alle organisationsborde er midler at forhandle om. Endelig har vi aftalt en række fælles projekter i perioden, som indeholder fremadrettede perspektiver. Det gælder fx i forhold til at sikre, at flere ansættes på fuldtid i kommunerne. Ligeledes er vi med både KL og RLTN enige om, at vi som parter har en fælles målsætning om at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet og at understøtte et langt og godt arbejdsliv for de ansatte. Vi vil derfor sammen med henholdsvis KL og RLTN bl.a. afdække seniorpolitiske tiltag og behov, for at se om vi fællesskab kan gøre det bedre. Alt i alt et godt resultat til godkendelse Alt i alt har vi med forliget opnået et godt økonomisk resultat, som giver reallønsforbedringer til alle, og som sikrer at vi følger med den private lønudvikling. Derudover har vi fundet løsninger vedrørende spisepausen, samt opnået en god og forpligtende ramme for lærerne, som giver et styrket grundlag for at opnå en arbejdstidsaftale allersenest ved OK-21. På den baggrund skal jeg på bestyrelsens vegne indstille forliget på KL-området til godkendelse. Da ingen ønskede indstilling om stillingtagen til forliget på KL s område sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at forliget var godkendt. 3. Stillingtagen til protokollat af 28. april 2018 indgået med RLTN Forhandlingsleder Grete Christensen forelagde protokollat af 28. april 2018 indgået med RLTN med følgende bemærkninger: Usædvanligt forhandlingsforløb Jeg kan supplere Anders gennemgang med, at forhandlingsforløbet på det regionale område var usædvanligt ved, at det blev det første arbejdsgiverområde, der blev indgået forlig på. Godt nok var det ikke Forhandlingsfællesskabet, men LO-grupperne der indgik det. Forinden var vi dog nået meget langt i fællesskab reelt udestod på det regionale alene spisepausen, samt en aftale om profilen i økonomien, idet vi var enige om en samlet ramme på 8,1 %. Desuden var vi enige med regionerne om, at løsningen vedrørende lærernes arbejdstid skulle løses på det kommunale område. Jeg vil ikke her gå videre ind i en diskussion af forløbet på det regionale område, men nøgtern konstatere, at vi blandt organisationerne i henholdsvis LO, FTF og AC har forskellige holdninger til, hvad der er og var den rigtige strategi i situationen. Fælles gode løsninger Efterfølgende kan vi konstatere, at der er fundet fornuftige løsninger for alle grupper vedrørende

8 8 spisepausen på både det regionale og kommunale område ligesom der også er fundet gode løsninger vedrørende lærernes arbejdstid. For så vidt angår profilen i økonomien var vi i fællesskab enige om en række sigtepunkter. At sikre en fornuftig balance mellem, hvad der aftales i form af generelle lønstigninger og af skønnet udmøntning fra reguleringsordningen. Det er vigtigt, at vi i et forlig har fokus på, at den forudsatte udmøntning fra reguleringsordningen fylder mindst muligt. Det fokus er vigtigt for, at vi kan sikre en parallel lønudvikling med det private. At sikre at udmøntningsprofilen er fornuftigt spredt hen over årene, og at lønstigningerne således ikke ligger til sidst i perioden, med den yderligere konsekvens, at der bliver et meget stort overhæng til den følgende periode. Med den aftalte profil er der fundet en god balance. Flot økonomisk resultat Ligesom Anders gav udtryk for, så fik vores sammenhold stor betydning for det samlede resultat. Vi har opnået resultater, som vi ikke ville kunne have opnået uden et stærkt sammenhold. Vi har fået aftalt en god og fornuftig økonomi, som giver alle ansatte reallønsforbedringer i perioden. Ligesom på det kommunale område er privatlønsværnet væk. Også det er jeg rigtigt godt tilfreds med. Puljer, herunder lavt og ligeløn Jeg vil også gerne fremhæve vores aftale om et lavtløns- og ligelønsprojekt. Med aftalen har vi både taget et fælles solidarisk ansvar i forhold til de lavtlønnede, og vi bidrager om end begrænset - til udligning af uligeløn mellem mænd og kvinder indenfor en række kvindedomineret grupper. På det regionale område rejste RLTN et forbeholdskrav om etablering af en rekrutteringspulje, som på KL-området, dog med en anden profil for fordeling af midlerne. Undervejs i forhandlingerne kom vi dog frem til en anden og mere balanceret anvendelse af midlerne, således at puljen har fået et bredere formål. Puljen har derfor også ændret navn undervejs og hedder nu pulje til særlige formål. En styrket arbejdsmiljøindsats Endelig vil jeg fremhæve, at vi på det regionale område har aftalt en styrket indsats vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. I alt har vi afsat 22 mio. kr. til indsatsen, som bl.a. består af en betydelig prioritering af en forskningsindsats med det formål at øge viden om indsatser, der har en positiv effekt på arbejdsmiljøet. Forskningen skal være handlingsrettet, så den kan anvendes på de regionale arbejdspladser. Vi har derfor også aftalt, at der skal være et tæt sammenspil mellem forskningsindsatsen og arbejdsmiljøorganisationen i regionerne. Herudover har vi aftalt at fortsætte samarbejdet om ekspertrådgivningen.

9 9 Alt i alt et godt resultat til godkendelse Alt i alt har vi på tilsvarende vis som på det kommunale område, opnået et godt økonomisk resultat, som giver reallønsforbedringer til alle. Ligeledes har vi fundet gode solidariske og perspektivrige løsninger vedrørende lavtløn og ligeløn, og vi har aftalt en styrket indsats vedrørende det psykiske arbejdsmiljø. Vi har med OK-18 bevist, at fagbevægelsen har en stor styrke, når vi står sammen. På den baggrund skal jeg på bestyrelsens vegne indstille forliget på det regionale område til godkendelse. Da ingen ønskede stillingtaget til forliget på RLTN s område sat under afstemning, konstaterede dirigenten, at forliget var godkendt. Lars Qvistgaard sagde, at han flere gange havde tænkt på, hvad der var sket, hvis ikke CFU var udvandret fra Finansministeriet 22. februar og havde sagt nok er nok. Så havde vi måttet leve videre med et privatlønsværn og en lønramme på 6,7 %. CFU valgte at sige nej, og det var med til at skabe en ny selvforståelse om, hvad fagbevægelsen kan udrettet, når den står sammen. Alle organisationer gik sammen ind i forligsen og alle gik sammen ud af forligsen. Akademikerne kan helt klart anbefale resultaterne på de to områder Der blev givet ord på, at der skulle være en løsning for alle og derfor er det vigtigt at synliggøre opbakning til underviserne. Han nævnte, at Forhandlingsfællesskabets bestyrelse derfor efter repræsentantskabet vil udsende en fælles udtalelse, hvor det fremgår, at kommissionen på lærerområdet ikke må blive en syltekrukke, og at Forhandlingsfællesskabet fortsat bakker fuldt og helt op om, at der også skal være overenskomster og aftaler på underviserområdet. Lillian Bondo oplyste, at det første KTO-møde hun havde deltaget i var i 2001, og det havde varet i 12 minutter. Det fandt hun kunne gøres bedre navnlig i den aktuelle historiske situation. Hun oplevede set fra gaden, de mange demonstrationer ude i landet og fra forsamlingen foran Forligsinstitutionen stor tilfreds med resultatet. Hun kvitterede for, at forhandlerne havde været gode til at bruge de pauser, der havde været i Forligsinstitutionen til at komme ned og orientere om status i forhandlingerne. Hun fandt, at budskaberne fra formandsmødet på Hotel Scandic havde holdt hele vejen, idet alle gik ind samlet og alle kom ud samlet. Tina Lambrecht pegede på, at der har været sagt og skrevet meget om det, der forgik i Forligsinstitutionen, men fakta er, at alle har bidraget undervejs i forløbet, og det har være fantastisk at opleve sammenholdet. Hun takkede i den forbindelse også for opbakningen i døgndrift foran Forligsinstitutionen. Hun fandt, at forhandlingerne også kom til at handle om noget større end lønramme, arbejdstid og spisepause, nemlig om fællesskabet. Det har medført refleksioner om, at uanset om man arbejder i den private eller offentlige sektor, så bidrager man fælles til samfundet. Dirigenten konstaterede, at repræsentantskabet havde godkendt forligene på såvel det kommunale og regionale område, og at godkendelse i medfør af vedtægternes 10 c er vejledende. Dirigenten sagde, at afstemningsproceduren i de enkelte organisationer nu kan gå i gang, og at resultatet skal være Forhandlingsfællesskabet i hænde senest 4. juni Dette vil også blive meldt ud i en udsendelse til medlemsorganisationerne senere i dag. Dirigenten erindrede om, at 4. juni også er dagen, hvor organisationerne tidligst kan offentliggøre afstemningsresultatet. På

10 10 et bestyrelsesmøde den 6. juni 2018 vil bestyrelsen, jf. vedtægternes 14 e, beslutte, om der foreligger et forlig på KL s område og på RLTN s område. 4. Eventuelt Formanden takkede Helle Varming for ledelsen af repræsentantskabsmødet og takkede desuden for det store fremmøde. Han konstaterede, at det var blevet forår, mens alle havde knoklet i Forligsinstitutionen, og han takkede for den store indsats, som var ydet i organisationerne, kommunikationsindsatsen, i sekretariatet og sekretariatsudvalget. Han erindrede at have holdt sit første OK-18 møde med Michael Ziegler i december 2017, og at der forinden også havde været en kravudtagelsesproces, som bød på udfordringer. Det har været et langt og ekstremt forløb. Han håbede, at organisationerne i de følgende dage også måtte komme i mål med nogle gode resultater, og at arbejdet med at implementere OK-18 herefter vil gå i gang. Han sagde slutteligt, at han havde været formand for henholdsvis KTO og Forhandlingsfællesskabet i 11 år, og at OK-18 var den femte OK-fornyelse han havde stået i spidsen for. Det har været spændende, men også slidsomt. Han bekendtgjorde at han derfor vil trække sig fra posten på det ordinære repræsentantskabsmøde i december måned. Han takkede alle for at være kommet i mål sammen, og at han vil se tilbage på OK-18 som en sejr for sammenholdet.

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

OK-18 Forlig - KL. Forhandlingsfællesskabet

OK-18 Forlig - KL. Forhandlingsfællesskabet Forlig - KL Forhandlingsfællesskabet Forbedring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 6,82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i

Læs mere

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

OK-18 Forlig - RLTN. Forhandlingsfællesskabet

OK-18 Forlig - RLTN. Forhandlingsfællesskabet Forlig - RLTN Forhandlingsfællesskabet Forbedring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 6,81% incl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket)

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket) OK18 1 Kildeparken 16. april 2018 #EnLøsningForAlle (klik på linket) 2 Tiden frem til i dag Et forlig og ikke en mæglingsskitse! 3 Tiden frem til i dag Lokal opbakning til forhandlingerne! Listen af aktiviteter

Læs mere

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område.

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. OK 18 resultatet Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. Overenskomstforhandlingerne på overlægeområdet blev afsluttet med indgåelse af aftale på det generelle område

Læs mere

Forlig på KL og RLTN

Forlig på KL og RLTN Forlig på KL og RLTN Lønstigninger De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6, 82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen - KL De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6,81

Læs mere

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 Indholdsfortegnelse Resumé... 2 Indhold... 2 Løn generelt... 2 Generelle lønstigninger... 2 Reguleringsordningen... 2 Økonomien ved organisationsforhandlingerne...

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne. Behandling af forhandlingsresultaterne fra OK18 Indstilling: Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Læs mere

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte

OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte OK 2018-resultatet for kommunalt og regionalt ansatte Her får du en oversigt over overenskomstresultaterne på det kommunale og regionale område. Oversigten indeholder både de generelle OK-resultater samt

Læs mere

Ansatte i regioner. Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM

Ansatte i regioner. Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM Ansatte i regioner Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind i forhandlingerne

Læs mere

I

I Relevante resultater fra OK18 på det offentlige område Der foreligger nu et forhandlingsresultat for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018 (OK18). Resultaterne har været til (ur)afstemning, og

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 2 OK 2018 RESULTATER INDHOLD DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 FÆLLES FOR BÅDE DET REGIONALE OG DET KOMMUNALE OMRÅDE 3 Reallønsfremgang 3 Parallelitet med det private 3 Lavtløns-

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Rengøringsassistenter m.fl. Erhvervsuddannede serviceassistenter, ufaglærte serviceassistenter Servicemedarbejdere/-assistenter ved visse sygehuse.

Rengøringsassistenter m.fl. Erhvervsuddannede serviceassistenter, ufaglærte serviceassistenter Servicemedarbejdere/-assistenter ved visse sygehuse. Ansatte i regioner Rengøringsassistenter m.fl. Erhvervsuddannede serviceassistenter, ufaglærte serviceassistenter Servicemedarbejdere/-assistenter ved visse sygehuse. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Ansatte i kommuner. Omsorgsmedhjælpere Pædagogiske assistenter Handicapledsagere. STEM OG BESTEM

Ansatte i kommuner. Omsorgsmedhjælpere Pædagogiske assistenter Handicapledsagere. STEM OG BESTEM Ansatte i kommuner Omsorgsmedhjælpere Pædagogiske assistenter Handicapledsagere. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind

Læs mere

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM Ansatte i staten Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Lager- og Handelsarbejdere i hovedstaden 3F København STEM OG BESTEM

Lager- og Handelsarbejdere i hovedstaden 3F København STEM OG BESTEM Lager- og Handelsarbejdere i hovedstaden 3F København STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind i forhandlingerne med en

Læs mere

Ansatte i staten. Teknisk personale ved Det Kongelige Teater STEM OG BESTEM

Ansatte i staten. Teknisk personale ved Det Kongelige Teater STEM OG BESTEM Ansatte i staten Teknisk personale ved Det Kongelige Teater STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind i forhandlingerne med

Læs mere

Ansatte i regioner. Specialarbejdere, gartnere Håndværkere Catere og smørrebrødsjomfruer. STEM OG BESTEM

Ansatte i regioner. Specialarbejdere, gartnere Håndværkere Catere og smørrebrødsjomfruer. STEM OG BESTEM Ansatte i regioner Specialarbejdere, gartnere Håndværkere Catere og smørrebrødsjomfruer. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi

Læs mere

STEM OG BESTEM. Ansatte i kommuner

STEM OG BESTEM. Ansatte i kommuner Ansatte i kommuner Rengøringsassistenter Ikke-faglærte lønarbejdere, der arbejder i køkken og med rengøring Erhvervsuddannede serviceassistenter og rengøringsteknikere. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST

Læs mere

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18 Bilag til bestyrelsens evaluering af OK-18 - 2 - Bilag om fakta og baggrund - OK-18 I dette bilag er der kort søgt fremhævet en række oplysninger om fakta og baggrundsoplysninger om OK-18 forløbet. Oplysningerne

Læs mere

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3

2 OK 2018 RESULTATER DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 2 OK 2018 RESULTATER INDHOLD DET SAMLEDE RESULTAT PÅ DET KOMMUNALE OG REGIONALE OMRÅDE 3 FÆLLES FOR BÅDE DET REGIONALE OG DET KOMMUNALE OMRÅDE 3 Reallønsfremgang 3 Parallelitet med det private 3 Lavtløns-

Læs mere

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION

Læs mere

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018 Orienteringsmøde om OK18-resultatet xx xx.xx.2018 Disposition 1. Sammenfatning af CFU-resultatet 2018 2. Hvad så nu den nærmeste fremtid? 3. Ordet er frit 4. Tak for nu Et lille flashback til tiden før

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

STEM OG BESTEM. Ansatte i staten

STEM OG BESTEM. Ansatte i staten Ansatte i staten Landbrugsarbejdere, gartneriarbejdere, gartnere og forsøgsmedarbejdere Gravermedhjælpere på landsbykirkegårde Skov- og naturteknikere m.fl i Naturstyrelsen STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Ansatte i staten. Rengøringsassistenter, specialarbejdere og visse erhvervsuddannede m.fl. Fagligt uddannet køkkenpersonale STEM OG BESTEM

Ansatte i staten. Rengøringsassistenter, specialarbejdere og visse erhvervsuddannede m.fl. Fagligt uddannet køkkenpersonale STEM OG BESTEM Ansatte i staten Rengøringsassistenter, specialarbejdere og visse erhvervsuddannede m.fl. Fagligt uddannet køkkenpersonale STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18

Læs mere

Ansatte i kommuner. Specialarbejere, gartnere Tekniske servicemedarbejdere/ledere Håndværkere Cater og smørrebrødsjomfru.

Ansatte i kommuner. Specialarbejere, gartnere Tekniske servicemedarbejdere/ledere Håndværkere Cater og smørrebrødsjomfru. Ansatte i kommuner Specialarbejere, gartnere Tekniske servicemedarbejdere/ledere Håndværkere Cater og smørrebrødsjomfru. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har

Læs mere

Bestyrelsens. evaluering af OK-18

Bestyrelsens. evaluering af OK-18 Bestyrelsens evaluering af OK-18 - 2 - Indhold 1. Indledning... 2 2. Optakt og forhandlingsforberedelse... 3 Fremadrettede fokuspunkter... 5 3. Forhandlingsforløbet til og med sammenbruddet... 6 Fremadrettede

Læs mere

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA OK18 Fagbevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 11. december 2017 Der skal oprettes en pulje til at løfte

Læs mere

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18

HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 HK Kommunal skal snart forhandle nye overenskomster til OK18 Kære TR. Vi skal snart i gang med at forhandle nye overenskomster. Der er mange vigtige ting på dagsordenen: Hvor store lønstigninger skal vi

Læs mere

Alt om OK18-resultaterne

Alt om OK18-resultaterne Alt om OK18-resultaterne Det var været et hæsblæsende OK18-forløb, som kulminerede i Forligsinstitutionen i bededagsferien, hvor der blev indgået resultater på alle tre offentlige områder. Få det store

Læs mere

STEM OG BESTEM. Ansatte i staten

STEM OG BESTEM. Ansatte i staten Ansatte i staten Landbrugsarbejdere, gartneriarbejdere, gartnere og forsøgsmedarbejdere Gravermedhjælpere på landsbykirkegårde Skov- og naturteknikere m.fl i Naturstyrelsen STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen, Nana Wesley Hansen & Mikkel Mailand Optakten til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område starter

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. 1352.8 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS 2008 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog valg af Mariann

Læs mere

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015 Forlig med RLTN Den 20. februar 2015 Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 4,81 %. Hertil kommer en skønnet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,58 %.

Læs mere

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Forhandlingsafdelingen Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Sundhedskartellet Dansk Sygeplejeråd Medlemstal 72.523 Formand Grete Christensen Jordemoderforeningen Medlemstal

Læs mere

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Konflikten er på vej..! Vi er på vej i konflikt. Spørgsmålet er: Hvor stor, hvornår og hvor længe? Side 2 En stor konflikt Hvem er del i

Læs mere

Ansatte i kommuner. Specialarbejere, gartnere Tekniske servicemedarbedere/ledere Håndværkere Cater og smørrebrødsjomfru.

Ansatte i kommuner. Specialarbejere, gartnere Tekniske servicemedarbedere/ledere Håndværkere Cater og smørrebrødsjomfru. Ansatte i kommuner Specialarbejere, gartnere Tekniske servicemedarbedere/ledere Håndværkere Cater og smørrebrødsjomfru. STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har

Læs mere

Bagerst i indstikket kan du læse mere om afstemningen, som finder sted i perioden 25. maj til 3. juni.

Bagerst i indstikket kan du læse mere om afstemningen, som finder sted i perioden 25. maj til 3. juni. 15. oktober 2018 Indstik bragt i fagbladet Folkeskolen med beskrivelse af resultater fra OK18 C.1.5 Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

OK18 NÆRMER SIG - HVAD ER VIGTIGST FOR HK KOMMUNALS MEDLEMMER?

OK18 NÆRMER SIG - HVAD ER VIGTIGST FOR HK KOMMUNALS MEDLEMMER? OK18 NÆRMER SIG - HVAD ER VIGTIGST FOR HK KOMMUNALS MEDLEMMER? VEJEN MOD DEN NYE OVERENSKOMST 2 / Starter efter sommerferien OK-kampagneuger fra 4.-15. september på mange arbejdspladser: HK Kommunal samler

Læs mere

De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør 5,39 % inkl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i

De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør 5,39 % inkl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i RLTN OK15 Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på RLTNområdet den 20. februar 2015 Der er indgået aftale om Den regionale kompetencefond den 24. februar 2015 DS har indgået forlig med

Læs mere

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter

Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Grete Christensens oplæg til Sundhedskartellets stormøde om OK11 d. 11. marts 2011 i Tivoli Kongrescenter Velkommen til Sundhedskartellets stormøde om OK11. Det er snart et år siden, vi mødtes til vores

Læs mere

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager.

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1215.1 JH/jb

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

Sammenfatning af CFU-resultatet april 2018

Sammenfatning af CFU-resultatet april 2018 Sammenfatning af CFU-resultatet 2018 28. april 2018 1 Indhold Overenskomst/aftaleperiode... 3 Rammen og generelle lønstigninger... 3 Reguleringsordning... 4 Spisepause... 4 Arbejdstid for undervisere,

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18 EN LØSNING FOR ALLE Historien om Akademikerne under OK18 OK18 var et unikt forløb i den danske models historie i den offentlige sektor generelt og for Akademikerne især. Den danske model har på det offentlige

Læs mere

Ensartet lønudvikling for alle sektorer

Ensartet lønudvikling for alle sektorer Lønudviklingen 1. kvartal 2019, Danmarks Statistik 3. juni 2019 Ensartet lønudvikling for alle sektorer Lønnen for statsansatte steg i 1. kvartal 2019 med 2,1 pct., hvilket er 1 pct.-point lavere end i

Læs mere

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.49 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 3. maj 2007 Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav I dette brev omtales tre forhold i

Læs mere

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 - 2-3213.59 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til endnu et repræsentantskabsmøde som led i OK-13 På mødet den 4.

Læs mere

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler, at du stemmer ja til OK-18 på frie grundskoler Forløbet omkring OK-18 har på mange

Læs mere

Bestyrelsens. evaluering af OK-15

Bestyrelsens. evaluering af OK-15 Bestyrelsens evaluering af OK-15 - 2 - Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Faktuel beskrivelse af hovedelementer i OK-15 forløbet... 3 A. Optakt... 3 Baggrundstæppet... 3 Dannelse af forhandlingsfællesskabet...

Læs mere

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003.

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Centralorganisationernes Fællesudvalg Sekretariatet 24. april 2003 12379.8 HRM/HRM CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Emne: Samforhandlinger? Tak for indbydelsen!

Læs mere

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger Minihåndbog om overenskomstforhandlinger 1. Indledning Formålet med denne minihåndbog er at give kredsene et materiale om overenskomstforhandlingssystemet. Minihåndbogen er tænkt til at give baggrund for,

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen & Nana Wesley Hansen Optakten til overenskomstforhandlingerne startede i foråret 2010, hvor kravene til de nye

Læs mere

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor

Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønudviklingen 4. kvartal, Danmarks Statistik 4. marts 2019 Tiltagende lønstigningstakter i den offentlige sektor Lønnen for statsansatte steg i 4. kvartal med 3,1 pct., hvilket er 0,4 pct.-point højere

Læs mere

OK15. Kommuner og regioner. Tryghed med perspektiv

OK15. Kommuner og regioner. Tryghed med perspektiv OK15 Kommuner og regioner Tryghed med perspektiv Program: 14.00 Velkomst og introduktion v/gunner Gamborg 14.10 Løn og pension 14.30 Spørgsmål og svar 14.40 Kandidater, forskning og professionsudvikling

Læs mere

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag KTO Sekretariatet 21. marts 2002 J.nr.: 7.01.05-01 Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag Forligsinstitutionen har den 21. marts 2002

Læs mere

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1

Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM. Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale. Brug din ret stem nu 1 Urafstemning om din overenskomst BRUG DIN RET STEM Info om CFU-forliget og fornyelsen af HK Stats organisationsaftale Brug din ret stem nu 1 Brug din ret stem om overenskomsten nu! Hvor meget stiger din

Læs mere

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav www.gl.org Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav Repræsentantskabet skal på repræsentantskabsmødet 26. april 2017 vedtage GL s krav til OK18. Hovedbestyrelsen indstiller, at nedenstående 15 krav

Læs mere

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014

OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 31-01-2014 12/339/12 OAO-Nyhedsbrev om løn januar 2014 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen fra februar 2011 til august 2013. Vi bruger Danmarks

Læs mere

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark Test Modtager Testvejen 1 0000 Testby Danmark OK18 - Afstemning Ny urafstemning Anbefaling En tak fra Forbundsformanden Det samlede overenskomstresultat Forhandlingsresultatet om arbejdstidsregler, herunder

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. 2341.15 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS 2011 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog valg af Mariann

Læs mere

Det er din og min hverdag, der er til forhandling.

Det er din og min hverdag, der er til forhandling. Bestyrelsens overvejelser om OK18 Det er din og min hverdag, der er til forhandling. Offentlige Chefers repræsentantskab Tænk længere 2 // Bestyrelsens forslag til krav Offentlige Chefer i Djøf Repæsentantskabsmøde

Læs mere

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011

KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts april marts 2011 KTO-forlig / RLTN-området - 2. marts 2008 1. april 2008-31. marts 2011 Indhold Hovedelementer i KTO-forliget Økonomisk oversigt Generelle lønstigninger Seniorinitiativer Barsel mv. Kompetenceudvikling

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

3. PENSION Pensionsbidrag forhøjes pr. 1. april 2019 med 0,42 % fra 18,98 % til 19,40 %.

3. PENSION Pensionsbidrag forhøjes pr. 1. april 2019 med 0,42 % fra 18,98 % til 19,40 %. KL Dansk Journalistforbund SAG-2017-04738 Tid: Den 3. maj 2018, kl. 13:30 Sted: I

Læs mere

OK15 (RLTN) Tryghed med perspektiv

OK15 (RLTN) Tryghed med perspektiv OK15 (RLTN) Tryghed med perspektiv Sikring af reallønnen, Danske Regioner De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 5,39%, incl. udmøntning fra reguleringsordningen (0,58%). Prisudviklingen

Læs mere

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar SVARENE Eventuelle sorte prikker ud for svarmulighederne skal I se bort fra. De betyder ikke noget i printudgaven her. Side 1 af 11 Du er omfattet af en overenskomst, der gælder for dit arbejdsområde.

Læs mere

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 22. MARTS 2002

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 22. MARTS 2002 REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 22. MARTS 2002 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog på bestyrelsens vegne

Læs mere

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt:

Ad. Lønstigninger Medlemmernes tilbagemeldinger viser klart at DP skal stille krav om reallønssikring. Kravet er kort og godt: Bestyrelsen har efter indstilling fra foreningens Løn- og Stillingsstruktur Udvalg godkendt Dansk Psykolog Forenings forslag til krav til de offentlige arbejdsgiver. Forslagene sendes nu over til Akademikerne

Læs mere

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF)

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) 1 Formål m.v. Stk. 1 LC og CO10 samarbejder i Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) med det formål i fællesskab

Læs mere

Det er din og min hverdag, der er til forhandling Staten

Det er din og min hverdag, der er til forhandling Staten Det er din og min hverdag, der er til forhandling Staten Staten Den økonomiske ramme Generelle lønstigninger 5,6 % Puljer og andre formål 0,53% Forventet udmøntning fra reguleringsordningen 0,47 % Forventet

Læs mere

OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om?

OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om? OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om? 1 Program: OK15 resultat og politiske tendenser v. formand Bert Asbild OK15 for TR v. forhandlingschef Joy Strunck OK15 for ledere v. formand Bert Asbild

Læs mere

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.123 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 23. september 2007 Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. februar 2015 3982.22 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 - 1-1453.49 REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

OK 13 Staten. Resultatet

OK 13 Staten. Resultatet OK 13 Staten Resultatet Det økonomiske resultat af OK13 på Statens område skal afgjort fortolkes ud fra den kontekst der er forhandlet i Lønstigning: 1. april 2013 0,82% som præcis modsvares af negativ

Læs mere