Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv."

Transkript

1 KTO September 2005 Sekretariatet Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Evaluering af OK-05 Evaluering af OK Indledning I forbindelse med afslutningen af overenskomst- og aftaleforhandlingerne udarbejder KTO s forhandlingsudvalg og bestyrelse en evaluering af forhandlingsforløbet og forhandlingsresultatet mv. Evalueringen vil indgå som baggrundsmateriale, når der efterfølgende drøftes og træffes beslutning om en række forhold af betydning for fremtidige forhandlinger mv., jf. nedenfor. Ved overenskomst- og aftalefornyelsen i 2002 blev der på baggrund af det særegne forhandlingsforløb, hvor forhandlingerne måtte afsluttes i forligsinstitutionen udarbejdet en meget omfattende evaluering, som både indeholdt en grundig og detaljeret gennemgang af proces og indhold i relation til forhandlingsforløbet ved OK-02. Herudover indeholdt evalueringen en diskussion af indholdet i og strukturen for forhandlingerne ved OK-05. Denne gang er valgt en anden fremgangsmåde, idet evalueringsprocessen efter beslutning i KTO s forhandlingsudvalg er tilrettelagt således, at der gennemføres: En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv. Fremadrettede overvejelser i forhold til forhandlingsstrukturen og indholdet ved OK-08. Denne evaluering er den bagudrettede evaluering af OK-05 forløbet, resultatet mv. For så vidt angår de fremadrettede overvejelser har forhandlingsudvalget truffet beslutning om afholdelse af 2 konferencer for KTO s medlemsorganisationer i foråret 2006 og foråret 2007 med henblik på en drøftelse af forhandlingsstrukturen, overvejelser og drøftelser af konsekvenser af en eventuelt ændret organisering på arbejdsgiversiden, forhandlingstemaer ved OK-08 mv. Baggrunden for denne fremgangsmåde er: At der er bred enighed om, at den omvendte forhandlingsmodel var en succes ved OK-05.

2 - 2 - At der ved afstemningen var en meget stor opbakning til forhandlingsresultatet blandt de afgivne stemmer. At modellen først og fremmest vedrørte OK-05, og at forhandlingsforløbet ved OK-08 må tilrettelægges i forhold til de konkrete vilkår, der gør sig gældende på dette tidspunkt fx er kommunalreformen gennemført og der er ved OK-05 aftalt nye lønmodeller for (næsten) alle organisationer Læsevejledning I nedenstående er foretaget en bagudrettet evaluering af OK-05. I evalueringen gennemgås forhandlingsforløbet, forhandlingsresultatet mv., og der anføres i forhold til de enkelte afsnit en række vurderinger omkring forløbet mv. I afsnit 2 sættes fokus på selve forhandlingsgrundlaget for den omvendte model forhandlingsaftalen, køreplanen og kravsudtagelsen. I afsnit 3 beskrives forhandlingsforløbet, herunder om forhandlingstilrettelæggelsen, koordinering af organisationernes forhandlinger mv. I afsnit 4, 5, 6 og 7 sættes fokus på det samlede forhandlingsresultat, på samarbejdet med CFU, i forhold til pressen, samt på Sundhedskartellets udmelding af KTO og dets betydning på forhandlingsforløbet og resultatet. 2. Forhandlingsgrundlag 2.1. Forberedelse af den omvendte forhandlingsmodel Med henblik på fastlæggelse af forhandlingsmodellen for overenskomst og aftalefornyelsen 2005 blev der på baggrund af drøftelser i forhandlingsudvalget og bestyrelse i foråret 2003 afholdt en konference for KTO s medlemsorganisationer om det fremtidige forhandlingsfællesskab. Til brug herfor havde forhandlingsudvalget udarbejdet et debatoplæg om fremtidens forhandlingsopgaver. Debatoplægget behandlede bl.a. spørgsmålene om, hvordan forholdet skal være mellem det generelle, specielle og decentrale forhandlingsniveau, og hvordan den decentrale løndannelse skal være efter OK-05. På baggrund af efterfølgende drøftelser i organisationerne afholdtes et 2-dages forhandlingsudvalgsmøde i oktober 2003 om KTO s fremtidige indhold og struktur. Forhandlingsudvalget blev på mødet enige om at arbejde videre med en skitse for en fremtidig forhandlingsmodel. Modellen blev præsenteret på KTO s repræsentantskabsmøde i december Ved præsentationen blev det understreget, at modellen gjaldt for OK-05, og at modellen efterfølgende skulle evalueres.

3 - 3 - Forhandlingsmodellen den omvendte model - blev efterfølgende konkretiseret i en forhandlingsaftale indgået mellem KTO s medlemsorganisationer og i en køreplansaftale mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter, jf. afsnit 2.2 og 2.3 nedenfor. Hovedformålet med den omvendte model var at skabe en øget synlighed omkring organisationernes forhandlingsresultat samt at skabe en bedre sammenhæng mellem organisationernes forhandlingsresultat og medlemmernes konkrete ønsker og behov, samtidig med, at KTO fortsat udtager fælles krav og gennem præcisering af konfliktudløsende pejlemærker skaber sikkerhed i organisationernes forhandlinger. Hensigterne med den omvendte model blev samlet begrundet med ønsket om, at bringe forhandlingerne tættere på medlemmerne. Det Det er er vurderingen: At såvel processen, som strakte sig over ca. 1½ år som den brede debat i organisationerne, i KTO s forhandlingsudvalg og bestyrelse af forhandlingsmodellen skabte en bred forståelse og afklaring af fællesskabets rolle ved OK-05 forhandlingerne. At debatoplægget udgjorde et godt grundlag for de efterfølgende drøftelser og overvejelser. Til brug for organisationernes planlægning af forhandlingerne og til brug for kravsudtagelsen udarbejdede forhandlingsudvalget i begyndelsen af 2004 en KTO-håndbog, indeholdende en omtale af samtlige KTO-aftaler, gennemførte ændringer og afviste forslag ved OK-97, OK-99 og OK Forhandlingsaftalen Udformningen af forhandlingsaftalen blev drøftet over en længere periode i forhandlingsudvalget og i bestyrelsen, og blev præsenteret ved en KTO-konference den 13. maj Forhandlingsaftalen indeholdte følgende hovedpunkter: Formål, konfliktudløsende pejlemærker, andre tværgående krav, betingelser for forlig, ret til fælles konfliktforberedelse og udtrædelse. Målsætningen for forhandlingsaftalen, der også er blevet betegnet som et politisk håndslag, var at skabe de bedste muligheder for, at alle organisationerne opnår et tilfredsstillende resultat, incl. et KTO-forlig, der kan opnås tilslutning til. Det politiske håndslag i forhandlingsaftalen indebar, at ingen organisation ville blive efterladt på perronen når toget kører. Der var også en fælles politisk forståelse af, at den omvendte forhandlingsmodel indebar, at der i organisationernes forhandlinger skulle være et spillerum for forskellige resultater. Det er blevet betegnet som organisationernes kontrollerede frirum, jf. også afsnit

4 - 4 - At der blandt organisationerne var en bred forståelse og opbakning bag det politiske håndslag i forhandlingsaftalen, og hermed også parathed til at gå langt for at sikre, at ingen organisation ville komme i klemme i forhandlingerne. Det politiske håndslag skabte tryghed for især de mindre organisationer. Konkret blev det politiske håndslag bl.a. brugt til at lægge pres på arbejdsgiverne til at sikre flere lønmodeller. At forhandlingskonferencen den 13. maj 2004 var med til at skabe afklaring og fælles forståelse af forhandlingsaftalen og den omvendte model. I forhandlingsaftalen blev angivet, at reallønssikring og bevarelse af en fælles reguleringsordning er fastlagt som konfliktudløsende pejlemærker. Desuden blev det anført, at forhandlingsudvalget i forhandlingsforløbet i ekstraordinære tilfælde kan udtage yderligere konfliktudløsende krav/modkrav. Sidstnævnte mulighed blev ikke anvendt ved OK-05. I forhandlingsaftalens bestemmelser om betingelser for et forlig blev det endvidere præciseret, at et flertal skal kunne sige ja til et forhandlingsresultat uden, at et mindretal kan blokere. Tilsvarende kunne et flertal ikke kunne tvinge et mindretal til et KTO-forlig. Disse bestemmelser blev indsat for at undgå, at hele KTO-området igen skulle havne i forligsinstitutionen. Endelig indeholdt forhandlingsaftalen bestemmelser om ret til udtrædelse af forhandlingerne, indtil et KTO-forlig indgås samt om en fælles koordineret og forpligtende konfliktforberedelse, såfremt konfliktudløsende pejlemærker ville udløse konflikt på KTO-området. En enkelt organisation Ledernes Hovedorganisation tilsluttede sig ikke forhandlingsaftalen med den begrundelse, at lederne bør holdes uden for en eventuel konflikt. Det er er vurderingen: At udtagelsen af de konfliktudløsende pejlemærker gav en bred afklaring af KTO s højst prioriterede krav. At forhandlingsudvalgets mulighed for undervejs i forhandlingerne at udtage yderligere konfliktudløsende krav, gav forhandlingsudvalget en vis fleksibilitet samt kunne anvendes til at lægge et vist pres på arbejdsgiverne i forhandlingerne, uagtet at muligheden konkret ikke blev anvendt. At det bør være en forudsætning, at såfremt den nye forhandlingsmodel for OK-05 vil blive videreført ved den efterfølgende overenskomstfornyelse, skal der tages initiativ til vedtægtsændringer således, at der ikke fremover hersker tvivl om, at der i KTO er vedtægtsmæssige muligheder for at beslutte, at organisationer, der ikke tilslutter sig en forhandlingsaftale, herunder konfliktforpligtelsen, selv må føre sine egne forhandlinger.

5 Køreplansaftalen I maj 2004 blev der indgået en køreplansaftale mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter. Fordelingen af, hvilke KTO-aftaler som kunne forhandles af henholdsvis KTO og organisationerne, blev for hovedpartens vedkommende fastlagt samtidig med køreplansaftalens indgåelse. De resterende aftaler blev efterfølgende fastlagt ved forhandling mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgivere i perioden august september måned I køreplanen med efterfølgende tillæg blev den omvendte model konkretiseret, herunder bl.a. fastlagt tidsplan for forhandlingerne og placering af KTO-aftaler ved henholdsvis organisationernes borde og ved KTO-bordet. I køreplanen blev præciseret, hvilke KTO-aftaler og øvrigt temaer, som kunne indgå i de generelle KTO-forhandlinger. Desuden blev angivet, hvilke KTO-aftaler som kunne indgå i overenskomstforhandlingerne. Køreplanen åbnede op for, at organisationerne i deres forhandlinger kunne ændre/supplere/erstatte de angivne KTO-aftaler. I alt kunne 23 KTOaftaler forhandles ved organisationsforhandlingerne, jf. også afsnit Herudover blev det angivet, at organisationerne kunne rejse krav i forhold til aftalen om ny løndannelse, og at aftalen ville ophøre med at være en KTO-aftale. I køreplansaftalen blev desuden angivet i hvilke situationer og under hvilke forudsætninger krav kunne flyttes fra organisationernes borde til KTO-bordet og omvendt. Vedrørende aftalen om ny løndannelse blev der fastlagt bestemmelser, som indebar at henholdsvis de kommunale arbejdsgiverparter og KTO ved det 1. forhandlingsmøde i januar (7. januar) 2005 kunne kræve forhandlinger overført til KTO-bordet, såfremt der ikke ved organisationsforhandlingerne var opnået forhandlingsresultater. Denne mulighed blev ikke anvendt ved OK-05. Som grundlæggende forudsætning i køreplanen gjaldt, at samme krav ikke både kunne forhandles ved KTO-bordet og på organisationernes borde. Endelig blev der i køreplanen fastlagt en dato for, hvornår første forhandlingsmøde mellem vedkommende forhandlingsorganisation og den respektive arbejdsgiverpart senest skulle finde sted.

6 - 6 - At køreplanen o konkretiserede og skabte klarhed om den omvendte forhandlingsmodel, o gav en sikkerhed for at alle organisationer ville komme til forhandlingsbordet inden påbegyndelsen af KTO-forhandlingerne, samt o præciserede hvilke KTO-aftaler, der skulle forhandles af henholdsvis organisationerne og af KTO. At der i processen omkring fastlæggelsen af, hvilke aftaler der skal forhandles af henholdsvis KTO og organisationerne - der tidsmæssigt var sammenfaldne med drøftelserne af udtagelsen af kravene var forskellige vurderinger af, hvor aftalerne skulle placeres. I forhandlingerne herom blev der blev udvist vilje i KTO og efterfølgende sammen med arbejdsgiverne til at finde fælles pragmatiske løsninger vedrørende fastlæggelse af snitflader mellem hvilke aftaler/dele af aftaler, der skal forhandles af henholdsvis KTO og organisationerne. At placeringen af aftalen om ny løndannelse på organisationernes forhandlingsbord var en klar fordel for KTO-forhandlingerne. Dels gav opdelingen af forhandlingsområdet samt den tidlige forhandlingsstart organisationerne mulighed for at koncentrere kræfterne om udvikling og forhandling af egne lønmodeller. Dels kunne KTO herved samtidig koncentrere kræfterne om de områder, hvor der mellem organisationerne var fælles interesser Kravsudtagelsen KTO s krav Som følge af det fremrykkede tidspunkt for kravsudvekslingen, den 5. oktober 2004, blev det besluttet, at organisationernes forslag til generelle krav skulle indsendes til KTO senest den 8. september KTO s forhandlingsudvalg og bestyrelse behandlede organisationernes forslag, der blev udtaget på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde den 1. oktober På repræsentantskabsmødet var der enighed om at udtage følgende 10 krav: 1. Generelle lønforbedringer til alle ansatte i amter og kommuner. 2. Der sikres en parallel lønudvikling mellem den private sektor og den kommunale og amtslige sektor. 3. Større ligestilling mellem mænd og kvinder i den kommunale og amtslige sektor. 4. Tryghed i forbindelse med strukturreformen. 5. Klare regler for forhandlingskompetencen i SU-/MED-udvalg, der inddrager alle medarbejdergrupper. 6. Forbedring af aftalerne om tillidsrepræsentanternes vilkår og tryghed.

7 Forbedring af pensionsvilkår. 8. Gennemsigtighed i lønudviklingen og ansættelsesvilkårene. 9. Forbedring af vilkårene for åremålsansatte 10. Forbeholdskrav. Kravene var præciseret med en række bemærkninger, der i højere grad end tidligere uddybede KTO s krav, og der blev i indledningen til kravene opstillet en række formål med afsæt i intentionerne i forhandlingsaftalen. Som led i KTO s forberedelse og forhandling af de udtagne krav, blev der udarbejdet tekniske bemærkninger til de enkelte krav. De indkomne krav blev i perioden 8. september 2004 til og med den 28. september 2004 drøftet på i alt 5 møder i FS, forhandlingsudvalget og bestyrelsen. Drøftelserne fandt sted samtidig med den endelige fastlæggelse af hvilke aftaler, der i henhold til køreplanen kunne forhandles af henholdsvis KTO og organisationerne. At kravene havde en klar og salgbar profil, hvor der var enighed om at prioriteringen først og fremmest var sikringen af reallønnen, forbedring af ligestillingen, bedre vilkår for tillidsrepræsentanter og om vilkår i forbindelse med kommunalreformen. Kravene var desuden i højere grad end tidligere fokuseret om færre emner. At uddybningen af kravene med bemærkninger ved kravsudtagelsen skabte større klarhed og fælles forståelse omkring indholdet i kravene end ved tidligere overenskomstfornyelser, herunder medvirkede til at fastholde fokus i de konkrete forhandlinger med arbejdsgiversiden. At tidsterminerne til drøftelse og udtagelse af kravene var presset, navnlig i kombination med at dele af køreplansaftalen samtidig skulle forhandles endeligt på plads Arbejdsgivernes krav De (amts)kommunale arbejdsgiverparter rejste meget få krav overfor KTO. I kravsfremsættelsen tilkendegav arbejdsgiverne, at deres målsætning var at skabe en økonomisk ansvarlig overenskomstfornyelse med en høj grad af budgetsikkerhed, at reducere omfanget af ændringer i overenskomster og aftaler med henvisning til kommunalreformen, og at der lægges afgørende vægt på betydelige nye midler til lokal løndannelse. At de relativt få krav arbejdsgiverne rejste gav et mere overskueligt forhandlingsforløb.

8 Forhandlingsforløbet KTO-forhandlingerne 3.1. Forhandlingstilrettelæggelse og delforlig Til brug for tilrettelæggelsen og planlægningen af forhandlingsforløbet blev der udarbejdet en mødeplan samt en plan for hvilke krav, der skulle forhandles på hvilke mødetidspunkter. Desuden blev det aftalt, at der i tilknytning til flere af forhandlingsmøderne så vidt muligt skulle indgå delforlig. Undervejs i forhandlingsforløbet blev der indgået 4 delforlig. Det 1. delforlig, der blev indgået den 3. december 2004 indebar dels en forhøjelse af lønnen for alle løntrinsaflønnede med 1 trin, og dels en pensionsdækning af de ikke løndækkede barselsperioder. Det 2. delforlig, der blev indgået den 7. januar 2005 vedrørte statistikgrundlag for de lokale lønforhandlinger samt et par mindre krav. Det 3. delforlig fra den 21. januar 2005 omhandlede barselskravene og åremålskrav. Endelig omhandlede det 4. delforlig fra den 4. februar 2005 kravene vedrørende tillidsrepræsentanter og MED/SU. De indgåede delforlig blev indgået i henhold til planen. På grund af folketingsvalg mv. var der dog ikke som oprindeligt planlagt mulighed for indgåelse af delforlig om kommunalreformen, jf. afsnit Ved de 2 afsluttende forhandlinger kunne parterne derfor koncentrere sig om reguleringsordningen, generelle lønstigninger og kommunalreformen. At forhandlingsplanen gav klarhed og skabte fokus på de enkelte delemner i forhandlingerne. At indgåelsen af delforlig i forhandlingsforløbet: o Skabte øget troværdighed til såvel KTO s som arbejdsgiversidens forhandlingsmæssige duelighed. o - navnlig det 1. delforlig var et afgørende signal, som generelt virkede som en katalysator i organisationernes forhandlinger. o Skabte større synlighed omkring KTO-forhandlingerne både i forhold til medlemsorganisationerne og i forhold til offentligheden mv. Det var mellem parterne aftalt, at der ikke som tidligere skulle nedsættes grupper mellem parterne til forberedende drøftelser af udvalgte krav. På KTO-siden blev der såvel forud for kravsudtagelsen og efterfølgende udarbejdet en række beredskabsnotater fx vedrørende barselsudligningsordninger, kommunalreformen, stressmåling mv. Der blev dog mellem parterne nedsat 2 grupper dels én om barselsudligningsordningen og dels én om kommunalreformen. Gruppen omkring barselsudligningsordningen kom

9 - 9 - først i gang i løbet af december måned Med hensyn til gruppen vedrørende kommunalreformen var resultatet også begrænset, dog udarbejdede gruppen et orienteringsbrev om juridiske problemstillinger vedrørende virksomhedsoverdragelsesloven og om ansættelsesområder/ansættelsesbreve. Gruppens drøftelser dannede desuden baggrund for, at der i forbindelse med 3. delforlig, og inden der forelå et samlet KTO-forlig, blev indgået og udsendt en aftale om supplement til de gældende regler om åremålsansættelse og konstitution ved anvendelse af tidsbegrænsede ansættelsesformer mv., samt en fælles anbefaling om procedure for genforhandling af lokale aftaler. At der ikke i forhandlingsforløbet viste sig behov for fælles forudgående forberedende arbejdsgrupper mellem parterne Forhandlingsafviklingen Politisk Der blev i forhandlingerne afholdt i alt 6 politiske forhandlingsmøder. Flere af møderne blev afviklet meget hurtigt. Delforligene indebar, at der ved den afsluttende forhandling den 18. februar 2005 var få større emner tilbage. Det gjaldt reguleringsordningen, generelle lønstigninger og kommunalreformen. For så vidt angår kravene vedrørende kommunalreformen blev konkretiseringen og den tekniske forberedelse af kravene særligt tidspresset på grund af den manglende afklaring af lovgrundlaget for reformen i almindelighed og af Folketingsvalget i særdeleshed. Endvidere blev konkretiseringen forsinket af, at der politisk i KTO var en vis uklarhed om forberedelsen og prioriteringen af kravene. Den manglende tekniske forberedelse af dele af kravene indebar, dels at den afsluttende forhandling blev meget langvarig, og dels at drøftelserne blev en blanding af politiske og tekniske drøftelser. På baggrund heraf har det efterfølgende efter forligsindgåelsen - været nødvendig at udarbejde forklarende materiale vedrørende primært bestemmelserne om løngarantien i forbindelse med kommunalreformen. Ligesom ved OK-02 var der før forhandlingsstarten mellem KL, Amtsrådsforeningen og regeringen indgået nogle snævre økonomiaftaler. De lagde denne gang et loft over lønstigningerne i 2005 på 2,75 % incl. overhænget fra Politisk lagde KTO pres på for at få hævet lønskønnet og dermed forhandlingsrummet for en løsning af 1. år i overenskomstperioden. Endvidere indgik efterfølgende i løsningen af 1. års problematikken, at reguleringsordningen før første gang nogensinde ville komme med en negativ udmøntning.

10 At samarbejdet og forhandlingerne med arbejdsgiversiden forløb godt. Forhandlingsforløbet omkring kommunalreformen bar dog i væsentlighed præg af, at forhandlingerne af kravet skete under et voldsomt tidspres. At der med undtagelse af kravene vedrørende kommunalreformen var en god opdeling af tekniske og politiske problemstillinger i forhandlingerne. Mange af såvel de tekniske som politiske problemstillinger var i flere tilfælde afklaret inden de formelle politiske forhandlingsmøder med arbejdsgiversiden. At regeringens og statsministerens positive udmeldinger om løn- og jobgaranti, der ikke blev indfriet i de fremsatte lovforslag, skabte en række forventninger, som det var meget vanskelig at løse i overenskomstsystemet det gjaldt navnlig spørgsmålet om jobsikkerhed. At udskrivelsen af folketingsvalg forsinkede den interne politiske afklaring og prioritering på KTO-siden af kravene vedrørende kommunalreformen. At samarbejdet fungerede godt i forhandlingsudvalget. Det var præget af en positiv holdning til såvel den omvendte forhandlingsmodel som parathed til at prioritere i og mellem kravene. Desuden var der i forhandlingsudvalget en parathed til nye forhandlingsinitiativer fx til løsningen af 1. års problematikken. At drøftelserne i såvel forhandlingsudvalget som bestyrelsen byggede på tillid, åbenhed, og et samarbejdsklima, hvor der klart og tydeligt markeres ønsker til og grænser for samarbejdet Teknisk I forbindelse med KTO-forhandlingerne blev der afholdt ugentlige møder i forhandlingsudvalgets sekretariatsudvalg (FS) samt møder mellem FS og løndirektørkredsen. På møderne blev kravene forhandlet og teknisk afklaret. Møderne forløb primært i perioden fra december til ultimo februar og forløb således over en længere periode end hidtil. Møderne blev primært tilrettelagt som dagmøder. Mødeintensiteten var dog meget høj i den sidste uge forinden afslutningen af KTO-forhandlingerne.

11 At samarbejdet og forhandlingerne med arbejdsgiversiden generelt forløb godt. Opdelingen af emner på de enkelte møder indebar bl.a., at der på møderne mellem FS og løndirektørkredsen kunne fokuseres på enkelte krav, og der var generelt en parathed til på begge sider af bordet til hurtigt at afsøge forhandlingsmæssige løsninger. Til brug for den tekniske forberedelse og afklaring af flere af kravene blev der nedsat en række arbejdsgrupper under FS og løndirektørkredsen det gjaldt fx vedrørende ligestillingskravene, dele af kravene vedrørende kommunalreformen, TR/MED/SU og reguleringsordningen. De pågældende grupper havde mulighed for at skitsere løsningsmodeller. Som noget nyt blandt KTO s repræsentation i arbejdsgrupperne deltog også repræsentanter fra FS i de fleste arbejdsgrupper. At nedsatte arbejdsgrupper bidrog positivt til at skitsere forhandlingsmæssige løsninger til FS og løndirektørkredsen Organisationernes forhandlinger Forberedelse og gennemførelse af organisationernes forhandlinger Organisationsforhandlingerne indledtes den 8. oktober 2004 med afslutning senest den 28. februar Hovedparten af organisationerne afholdte, som forudsat i køreplanen, deres 2. forhandlingsmøde med arbejdsgiverne inden den 12. november Møderne i starten af oktober/november 2004 vedrørte først og fremmest udformningen af de organisationsrettede lønmodeller. Undervejs i forhandlingerne blev der, mellem de organisationer der er repræsenteret i FS, teknisk drøftet forhandlingsoplæg vedrørende kommune udmøntningsgarantiordningen i forbindelse med nye lønmodeller. Herudover indgik organisationerne i nye forhandlingsmæssige samarbejder undervejs vedrørende bl.a. de nye lønmodeller og om socialt kapitel. Den 23. december 2004 indgik koalitionen bestående af 25 organisationer og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter den første aftale vedrørende lokal løndannelse. I henhold til køreplansaftalen kunne organisationerne rejse krav til og forhandle 23 KTOaftaler foruden aftalen om ny løndannelse. Primært i 3 af aftalerne er der blevet ændret/suppleret i nogle af organisationsforhandlingerne. Det gælder aftalen om kompetence-

12 udvikling, rammeaftalen om socialt kapitel og rammeaftalen om supplerende pension. Endvidere er størrelsen af den særlige feriegodtgørelse ændret for enkelte organisationers vedkommende. At organisationsforhandlingerne efter en relativ træg start i oktober/november 2004 forløb godt i januar og februar 2005, og at arbejdsgiverne også ressourcemæssigt prioriterede forhandlingerne. Det lange forhandlingsforløb gav dog bedre mulighed for teknisk afklaring af en række krav fx om lønmodeller, spørgsmål i relation til lederområdet mv. At den omvendte model, bl.a. som følge af at både organisationerne og arbejdsgiverne havde en stor interesse i at ny løn blev forhandlet på plads, gav en hurtigere forhandlingsafslutning, idet organisationsforhandlingerne afsluttede næste samtidig med KTO-forhandlingerne. At det var vanskeligt at skabe det første gennembrud ved organisationsforhandlingerne. Dette skyldes, at det første gennembrud dels vil lægge sporene for andre organisationer og dels også ville skulle kunne fraviges og tilpasses andre organisationers ønsker og behov. De konkrete forhandlinger om lønmodeller, herunder omfanget af midler til central forhandling i organisationerne gav dog i visse situationer arbejdsgiverne mulighed for at præge og fastlægge en vis skævdeling mellem organisationerne. Forhandlingerne medførte en vis konkurrence mellem organisationerne, og førte til at fokus i større eller mindre omfang blev skubbet bort fra principperne og over i mere økonomiske betragtninger. Mellem organisationerne var der dog generelt en udpræget åbenhed om forhandlingerne og forhandlingsresultaterne, jf. afsnit Koordinering og opsamling på organisationernes forhandlinger I forbindelse med indgåelse af forhandlingsaftalen besluttede forhandlingsudvalget, at der skulle ske en koordinering i KTO af organisationernes forhandlinger. Formålet med koordineringen var dels at give organisationerne mulighed for at drøfte status på forhandlingerne på tværs af organisationerne, herunder hjælpe og inspirere organisationerne imellem, og dels at give KTO mulighed for at vurdere, om der var særlige problemstillinger, der skulle tages op overfor arbejdsgiverne. På møderne har der været drøftet spørgsmål om blandt andet økonomi i lokal løndannelse, løsninger af interessetvister mv. Koordineringen er primært sket i regi af de organisationer i BS-kredsen, som har underskrevet forhandlingsaftalen. Der blev afholdt møde ca. en gang hver anden uge. Første møde i kredsen blev afholdt i november 2004.

13 At mødekadencen og indholdet var tilpasset behovet. At der generelt var en rimelig grad af åbenhed omkring organisationernes forhandlinger og overvejelser. At møderne bidrag med information og inspiration til løsninger i organisationernes forhandlinger, der kunne bruges aktivt i forhandlingerne. Udover den løbende koordinering blev der medio februar 2005 foretaget en særskilt opsamling på organisationernes forhandlinger. Formålet hermed var dels at sikre, at det konfliktudløsende pejlemærke omkring sikring af reallønnen kunne opfyldes, og dels imødekomme et krav om åbenhed omkring organisationernes forhandlinger. Endelig skulle oplysningerne være med til at give KTO et samlet overblik over økonomien i det samlede aftaleresultat i de afsluttende forhandlinger med arbejdsgiverne. At det på grund af bl.a. forhandlingssituationen, hvor en række organisationer ikke havde færdigforhandlet på opgørelsestidspunktet, var vanskelig at foretage en reel opsamling på organisationernes forhandlinger. Med KTOforliget blev der imidlertid alene via de generelle lønstigninger, incl. skønnede udmøntninger fra reguleringsordningen sikret, at forhandlingsaftalens krav om reallønssikring blev opfyldt. Der blev derfor ikke anledning til en politisk opfølgning i forhold til forhandlingsaftalens præcisering af reallønssikringen. At det lykkedes, at få en opgørelse, der gav mulighed for at skønne over den samlede økonomi til den afsluttende forhandling Det politiske håndslag i KTO I forhandlingsaftalen er det angivet, at formålet er: at målsætningen for forhandlingerne ved OK-05 er at skabe de bedste muligheder for, at alle organisationer opnår et tilfredsstillende resultat, inklusive et KTO-forlig, der kan opnås tilslutning til. Såfremt der i forhandlingsforløbet opstår problemstillinger, der vanskeliggør indgåelse af et generelt forhandlingsresultat, er der mellem KTO s medlemsorganisationer politisk vilje til at finde løsninger. Under de politiske forhandlingsmøder mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter lagde KTO et betydeligt pres på de (amts)kommunale arbejdsgiverparter til at acceptere flere lønmodeller, samt på at sikre reallønnen via de generelle lønstigninger incl. udmøntning fra reguleringsordningen.

14 At der i forhandlingsudvalget og bestyrelsen var en bred politisk vilje til at fastholde det politiske håndslag i forhandlingsaftalen, så ingen organisation blev efterladt på perronen. Det var endvidere også en bred forståelse og imødekommenhed overfor forskellige forhandlingsmæssige løsninger mellem organisationerne inden for det, der er blevet benævnt det kontrollerede frirum. 4. Forhandlingsresultat Det har i forbindelse med såvel forhandlingsudvalgs-, bestyrelses- og repræsentantskabsmøder været tilkendegivet, at man generelt fandt forhandlingsresultatet særdeles tilfredsstillende, såvel økonomisk som med hensyn til indholdet. Ved OK-05 blev der ved KTO-forliget opnået gode resultater bl.a. ved: At reallønnen blev sikret via de generelle lønstigninger og udmøntning fra reguleringsordningen. At der på bl.a. ligestillingsområdet blev opnået markante forbedringer. At der i forbindelse med den forestående kommunalreform blev opnået enighed om en række tryghedsinitiativer mv., primært om løngarantien. At den aftalemæssige profil blev mere jævn end ved OK-02. Den omvendte forhandlingsmodel gav herudover en række gennembrud i organisationsforhandlingerne det gælder bl.a. om lønmodeller og udmøntningsgarantier, frit valg, forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse og om kompetenceudvikling. Afstemningsresultatet viste generelt en meget høj tilslutning til såvel KTO-forliget som organisationernes forhandlingsresultater. Stemmeprocenten var i en række organisationer lav og i de fleste tilfælde lavere end ved OK-02. Den lavere stemmeprocent skal naturligvis bl.a. ses i lyset af, at stemmeprocenten mv. traditionelt er højere i tilfælde af utilfredshed med resultatet.

15 At der ved OK-05 blev opnået et resultat, som er et udtryk for en mere konstruktiv balance af forhandlingstemaerne ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger. At der ved KTO forhandlingerne blev opnået et godt og perspektivrigt resultat. At den generelle lave stemmeprocent bør give anledning til drøftelser i relevante organisationer, herunder i lyset af hensigten med den omvendte model om at komme tættere på medlemmerne. Tilsvarende bør den meget høje ja stemmeandel give anledning til overvejelser fx om debatniveauet mv. er godt nok. At det samlede resultat, herunder organisationernes forhandlingsresultat også skal ses i sammenhæng med, at ny løn denne gang var et væsentlig tema, som lå på organisationernes borde, og et tema som begge parter havde en stor interesse i at få løst. At navnlig arbejdsgiversiden havde en stor interesse i at skabe ro om den kommende kommunalreform. At navnlig lønmodtagerorganisationerne havde meget dårlige erfaringer fra OK-02 forhandlingerne i forligsinstitutionen, og derfor søgte forhandlingsmæssige løsninger i det omfang det overhovedet var muligt. 5. Samarbejdet med CFU Under forhandlingerne er der foretaget en løbende koordinering mellem de 2 formænd samt sekretariatscheferne. Folketingsvalget gav en forsinkelse af forhandlingerne på såvel KTO-området som CFU-området, dog mest på CFU-området. I slutfasen var det afgørende, at KTO-forhandlingerne var ret langt fremme, bl.a. som følge af delforligene. At der under hele forløbet har været et tæt og velfungerende samarbejde mellem CFU og KTO til gensidig nytte. I slutfasen er det dog muligt at intensivere koordineringen yderligere.

16 Pressen Umiddelbart forud for udtagelsen af KTO s krav afholdte KTO s formandskab et presseseminar med en række arbejdsmarkedsjournalister fra dagbladene og en lang række fagblade om baggrunden og indholdet i den omvendte model, samt om en foreløbig uddybning af KTO s krav. Ligeledes afholdte KTO s formandskab et presseseminar umiddelbart før afslutningen af KTO-forhandlingerne med henblik på opdatering af journalisterne om forhandlingsforløbet, herunder om forventninger til de afsluttende drøftelser. Endvidere blev der i forbindelse med forhandlingsafslutningen den 19. februar 2005 afholdt et fælles pressemøde af KTO og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter. At såvel seminarerne, som den fælles pressekonference var en succes, som gav KTO mulighed for at præsentere og uddybe KTO s forhandlingsgrundlag, KTO s krav, den foreliggende forhandlingssituation, samt baggrunden og indholdet i det endelige forlig. At idéen med at lade formandskabet afholde presseseminarerne også var et godt signal om sammenholdet i KTO på tværs af hovedorganisationsområder. 7. Sundhedskartellet Dansk Sygeplejeråd og 7 andre sundhedsorganisationer kunne ikke tilslutte sig forhandlingsskitsen til den omvendte model, jf. afsnit 2. Det skyldtes bl.a., at disse organisationer fandt, at KTO hverken skulle forhandle de generelle lønstigninger eller andre tværgående temaer. Dansk Sygeplejeråd og 7 andre sundhedsorganisationer - Sundhedskartellet - udmeldte sig af KTO med virkning fra den 29. december Det var opfattelsen i KTO, at Sundhedskartellets krav til fællesskabet ville indebære, at lønmodtagersiden samlet set ville blive svækket, og at KTO ikke længere ville kunne anvendes til at lægge et samlet fælles pres på arbejdsgiversiden. Deres ønske ville indebære, at KTO s rolle som aftale- og overenskomstpart stort set ville være udspillet. Konsekvensen af udmeldelsen blev, at Sundhedskartellet indgik i selvstændige forhandlinger med de (amts)kommunale arbejdsgiverparter. Arbejdsgiversiden, især Amtsrådsforeningen, var flere gange i forhandlingsforløbet optaget af, at der mellem de to forhandlingsområder blev foretaget en koordinering, således at regelsættene blev ens. Ved de afgørende gennembrud var der dog ikke nogen opmærk-

17 somhed om dette forhold, bortset fra MED/SU-området og til dels det personalepolitiske område. At udmeldelsen og de parallelle forhandlinger mellem Sundhedskartellet og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter: o Generelt ikke havde indflydelse på forhandlingerne mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter. o Indholdet i forliget blev fastlagt i forhandlingerne mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter. For så vidt angår MED/SUområdet blev der dog foretaget en vis koordinering undervejs mellem KTO og Sundhedskartellet i lyset at, at MED/SU-aftalerne nødvendigvis må være ens på de to forhandlingsområder, således at reglerne på arbejdspladsniveau er de samme. o Forhandlingsforløbet viste, at forhandlingsresultaterne fra de tværgående temaer fra KTO-forhandlingerne efterfølgende stort set blev identisk aftalt mellem Sundhedskartellet og de (amts)kommunale arbejdsgiverparter fx blev også KTO s aftale om barselsudligningsordningen efterfølgende indgået på Sundhedskartellets område, uagtet at Sundhedskartellet ikke havde rejst krav på området. o Forhandlingsforløbet viste endvidere, at Sundhedskartellet ikke har opnået et økonomisk bedre forhandlingsresultat ved at forhandle alene. o Forhandlingsresultater på det (amts)kommunale område uden for KTO havde på denne baggrund derfor heller ikke betydning for den efterfølgende vurdering af KTO s resultat blandt KTO-organisationernes medlemmer. 8. Afslutning Ovenstående er udtryk for forhandlingsudvalgets og bestyrelsens vurdering af en række forhold ved OK-05, som forhandlingsudvalget og bestyrelsen har fundet anledning til at beskrive og kommentere i forbindelse med den bagudrettede evaluering. Evalueringen vil herefter indgå i de videre drøftelser af den fremadrettede proces frem mod OK-08.

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Til KTO's medlemsorganisationer J.nr.: 7.01.03-02 JH Direkte tlf.nr.: 3347 0621 7. januar 2005 Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Ved den anden forhandling fredag

Læs mere

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål På vej mod OK-11 Fakta og spørgsmål På de efterfølgende sider er præciseret 3 temaer, som vil danne udgangspunkt for drøftelserne på forhandlingskonferencen den 4. juni 2009. Til brug for drøftelsen af

Læs mere

Bilag 3. den fremadrettede indsats - OK-08

Bilag 3. den fremadrettede indsats - OK-08 Bilag 3 Diskussionsoplæg vedrørende den fremadrettede indsats - OK-08 Diskussionsoplæg vedrørende den fremadrettede indsats OK-08 Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 44.30 HW Direkte tlf.nr.: 3347

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.49 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 3. maj 2007 Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav I dette brev omtales tre forhold i

Læs mere

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Til KTO's medlemsorganisationer J.nr.: 7.01.03-02 og 10 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0621 21. januar 2005 Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Ved den tredje forhandling

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen & Nana Wesley Hansen Optakten til overenskomstforhandlingerne startede i foråret 2010, hvor kravene til de nye

Læs mere

Formandens tale på KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde den 1. oktober Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1.

Formandens tale på KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde den 1. oktober Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1. KTO Sekretariat DK 1. oktober 2004 Formandens tale på KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde den 1. oktober 2004 Stillingtagen til generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2005 Jeg glæder mig meget

Læs mere

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005

Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Til KTO's medlemsorganisationer J.nr.: 7.01.03-02 JH/jb Direkte tlf.nr.: 3347 0621 17. november 2011 Vedr.: De generelle overenskomst- og aftaleforhandlinger pr. 1. april 2005 Ved den første forhandling

Læs mere

OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid

OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid Der er lagt op til et kompliceret forløb med mange konfliktrisici. når overenskomsterne i amter og kommuner skal fornyes i 2005 Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen, Nana Wesley Hansen & Mikkel Mailand Optakten til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område starter

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

Til KTO s medlemsorganisationer. Bestyrelsens evaluering af OK 08

Til KTO s medlemsorganisationer. Bestyrelsens evaluering af OK 08 Til KTO s medlemsorganisationer Bestyrelsens evaluering af OK 08 - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1. Læsevejledning... 3 2. Forhandlingsgrundlag... 3 2.1. Forberedelse af forhandlingsmodel

Læs mere

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav

Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav www.gl.org Hovedbestyrelsens forslag til GL s OK18-krav Repræsentantskabet skal på repræsentantskabsmødet 26. april 2017 vedtage GL s krav til OK18. Hovedbestyrelsen indstiller, at nedenstående 15 krav

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr KTO Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2011 af aftaler m.v. Den 18. november 2010 inden for KTO's forhandlingsområde Jnr 08.08.00 P26 Vedlagt fremsendes krav

Læs mere

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger Minihåndbog om overenskomstforhandlinger 1. Indledning Formålet med denne minihåndbog er at give kredsene et materiale om overenskomstforhandlingssystemet. Minihåndbogen er tænkt til at give baggrund for,

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.123 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 23. september 2007 Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Læs mere

Te m a h æ f t e O v e re n s komstfornyelsen 2005

Te m a h æ f t e O v e re n s komstfornyelsen 2005 Te m a h æ f t e O v e re n s komstfornyelsen 2005 1 2 Indholdsfortegnelse Evaluering af OK 2002...4 Den omvendte model...5 Forhandlingsaftale...6 Tættere på medlemmerne også i FOA...6 Kravene hvem forhandler

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til Debatoplæg 2 KTO-forhandlingerne... 3 Baggrund... 3 Stærkt fællesskab med interessemodsætninger... 3 Lønpolitikken spænder ben... 4 AC legede med ilden... 4 Mere

Læs mere

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område

Hovedelementerne i. KTO-forliget 2013 på KL s område KTO Sekretariatet 16. februar 2013 3211.2 Hovedelementerne i KTO-forliget 2013 på KL s område Den 16. februar 2013 er der opnået enighed mellem KL og KTO om et 2-årigt forlig. Desuden er der opnået enighed

Læs mere

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. J.nr.: 9.02.02.1 9. november 2004 Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Indledning

Læs mere

KL :54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet

KL :54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet KL 13-03-06 21:54 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Sundhedskartellet Tid Den 13. marts 2006 Sted Emne Deltagere KL Tilpasningsforhandlinger amter til kommuner Repræsentanter for Kommunale

Læs mere

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434

Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Til: Indenrigsministeriet og Sundhedsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K J.nr.:9.02.01-01 17. februar 2004 UDKAST Vedr.: Høringssvar til Strukturkommissionens betænkning nr. 1434 Med henvisning

Læs mere

Bestyrelsens. evaluering af OK-15

Bestyrelsens. evaluering af OK-15 Bestyrelsens evaluering af OK-15 - 2 - Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Faktuel beskrivelse af hovedelementer i OK-15 forløbet... 3 A. Optakt... 3 Baggrundstæppet... 3 Dannelse af forhandlingsfællesskabet...

Læs mere

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE KL KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE Dato: 5. maj 2010 2062.35 AFTALE mellem KL og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2011

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. 1352.8 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 3. MARTS 2008 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog valg af Mariann

Læs mere

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003.

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Centralorganisationernes Fællesudvalg Sekretariatet 24. april 2003 12379.8 HRM/HRM CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Emne: Samforhandlinger? Tak for indbydelsen!

Læs mere

AKTUELLE SAGER. nr. 4/ juni august Løn- og pensionsvilkår Øvrige ansættelsesvilkår Medbestemmelse...

AKTUELLE SAGER. nr. 4/ juni august Løn- og pensionsvilkår Øvrige ansættelsesvilkår Medbestemmelse... bilag 3.1 AKTUELLE SAGER nr. 4/2005 11. juni 2005 19. august 2005 Løn- og pensionsvilkår... 3 Øvrige ansættelsesvilkår... 5 Medbestemmelse... 6 Personalepolitik... 7 Kommunalreformen... 7 Andet...10 KTO

Læs mere

Bestyrelsens evaluering af OK-11

Bestyrelsens evaluering af OK-11 Bestyrelsens evaluering af OK-11 - 3 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 1.1. Læsevejledning... 6 2. Forhandlingsgrundlag... 6 2.1. Forberedelse af forhandlingsmodel for OK-11... 6 2.2. To forhandlingsaftaler...

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 Indholdsfortegnelse Resumé... 2 Indhold... 2 Løn generelt... 2 Generelle lønstigninger... 2 Reguleringsordningen... 2 Økonomien ved organisationsforhandlingerne...

Læs mere

Tillægsforhandlinger og PULS 2017 for medarbejdere

Tillægsforhandlinger og PULS 2017 for medarbejdere Notat Organisation og Personalejura 12. januar 2017 J.nr. 16-0748475 Tillægsforhandlinger og PULS 2017 for medarbejdere Indledning Nedenstående følger reglerne i Samarbejdscirkulæret om ledelsens informationspligt.

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN DJØF IDA HK/KOMMUNAL FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Sagsfremstilling: Hermed forelægges bestyrelsens skriftlige beretning 2004.

Sagsfremstilling: Hermed forelægges bestyrelsens skriftlige beretning 2004. KTO REPRÆSENTANTSKABET Møde: 16. december 2004 Punkt: 2 Bilagsantal: 1 Emne: Beretning Sagsfremstilling: Hermed forelægges bestyrelsens skriftlige beretning 2004. Beretningen vil på repræsentantskabsmødet

Læs mere

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning.

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. KTO 9. november 2010 Sekretariatet ABC 1965.59 Formandens mundtlige beretning Det talte ord gælder Indledning En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. OK-11 er usædvanlig

Læs mere

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse.

op, hvor mange penge, der er anvendt til lokal løndannelse. Løn- og Personalenyt Orienteringsbrev nr. 2011:30 / 24. marts 2011 Forenklet og fri lokal løndannelse KL har ved O.11 opnået et paradigmeskift med lokal løndannelse. Der er fortsat forudsat lokal løndannelse.

Læs mere

Bestyrelsens. evaluering af OK-18

Bestyrelsens. evaluering af OK-18 Bestyrelsens evaluering af OK-18 - 2 - Indhold 1. Indledning... 2 2. Optakt og forhandlingsforberedelse... 3 Fremadrettede fokuspunkter... 5 3. Forhandlingsforløbet til og med sammenbruddet... 6 Fremadrettede

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at:

KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de Dok. ID: fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: 1(1 Til Forhandlingsfællesskabet KL's kravsbrev til 0.18 med kommentarer KL's overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2018 er, at de fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at: sikre et

Læs mere

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005

Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 KTO Sekretariatet 19. februar 2004 Hovedelementerne i KTO-forliget 2005 Den 19. februar 2005 er der opnået enighed mellem de (amts)kommunale arbejdsgivere og KTO om de generelle vilkår for fornyelse af

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 25. FEBRUAR 2005 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde om stillingtagen til forliget mellem

Læs mere

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 - 1-1453.49 REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

Oplæg på KTO konferencen den 28. april 2003

Oplæg på KTO konferencen den 28. april 2003 Kirsten Nissen, Socialpædagogernes Landsforbund Oplæg på KTO konferencen den 28. april 2003 Som udgangspunkt for mit oplæg har jeg valgt arbejdspladsen. Hvordan sikres arbejdspladserne størst mulig indflydelse

Læs mere

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET

VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 VEDTÆGTER FOR SUNDHEDSKARTELLET 1 FORMÅL Sundhedskartellet har til formål at sikre de tilsluttede organisationer størst mulig indflydelse på forhandlings- og aftaleretlige forhold for ansatte i kommuner

Læs mere

Bestyrelsens evaluering OK-13

Bestyrelsens evaluering OK-13 Bestyrelsens evaluering OK-13 - 3 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 1.1. Læsevejledning... 5 2. Forhandlingsgrundlag... 5 2.1. Optakt og baggrundstæppe... 5 2.2. Forberedelse af forhandlingerne...

Læs mere

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så?

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? OK18 Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? Status Prioritering af krav på kredsens generalforsamlingen 2017 Behandling af alle kredses indsendte krav i forretningsudvalget

Læs mere

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE

KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE KL KOMMUNALE TJENESTEMÆND OVERENSKOMSTANSATTE 4. oktober 2012 AFTALE mellem KL og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2013 af aftaler

Læs mere

KTO 25. februar 2005 Sekretariatet. Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005

KTO 25. februar 2005 Sekretariatet. Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005 KTO 25. februar 2005 Sekretariatet DK Formandens forelæggelse af KTO-forliget 2005 Indledning Da jeg stod her på repræsentantskabsmødet den 1. oktober 2004, hvor vi skulle udtage KTO s krav, sagde jeg,

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2011

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2011 KTO Sekretariatet 4. marts 2011 ABC Sagsnr.: 2341.20 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2011 Overenskomst i krisens tegn En overenskomst i krisens tegn er overskriften på min mundtlige præsentation

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den Bilag 2

Skatteministeriet J.nr Den Bilag 2 Skatteudvalget L 130 - Bilag 4 Offentlig Skatteministeriet J.nr 2004-711-0030 Den Bilag 2 Til Folketingets Skatteudvalg L 130/131 Forslag til Lov om Skatteforvaltningsloven og Lov om ændring af en række

Læs mere

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark

OK18 - Afstemning. Ny urafstemning. Anbefaling. Test Modtager Testvejen Testby Danmark Test Modtager Testvejen 1 0000 Testby Danmark OK18 - Afstemning Ny urafstemning Anbefaling En tak fra Forbundsformanden Det samlede overenskomstresultat Forhandlingsresultatet om arbejdstidsregler, herunder

Læs mere

KTO s 20. ordinære repræsentantskabsmøde

KTO s 20. ordinære repræsentantskabsmøde KTO s 20. ordinære repræsentantskabsmøde 2005 Skriftlig beretning Redaktionen er afsluttet den 16. november 2005 - 2 - - 3 - Indholdsfortegnelse 1. OVERENSKOMST- OG AFTALEFORHOLD...5 1.1 Forhandlingsforløbet...5

Læs mere

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område

Sundhedskartellets forlig. Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Sundhedskartellets forlig Overenskomstforhandlingerne 2011 - det kommunale område Løn til hele livet Det samlede resultat Generelle lønstigninger på 2,65 pct. (inkl. skøn for reguleringsordningen) Derudover

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober.

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober. Nummer 3 oktober 2014 Redaktion: Julie Johnsen Pharmadanmark Stine Søndergaard, Jordbrugsakademikerne og Den Danske Dyrelægeforening Tine Trabolt, Forbundet Arkitekter og Designere Layout: Per Rehfeldt,

Læs mere

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager.

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1215.1 JH/jb

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2008 af aftaler m.v. inden for KTO s forhandlingsområde KL finder, at en vigtig udfordring på det kommunale arbejdsmarked er, at de kommunale arbejdspladser er attraktive

Læs mere

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987

Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 KTO Sekretariatet 29. november 2002 AM J.nr.: 8.05.01-01 Vedr.: Reallønsudviklingen for (amts)kommunalt ansatte siden 1987 1. Indledning Et helt centralt krav ved overenskomstforhandlingerne i 2002 var

Læs mere

AFTALE OM. Kompetenceudvikling

AFTALE OM. Kompetenceudvikling AFTALE OM Kompetenceudvikling 2005 Amtsrådsforeningen KL Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Sundhedskartellet AFTALE om Kompetenceudvikling 2005 med Sundhedskartellets kommentarer Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag

Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag KTO Sekretariatet 21. marts 2002 J.nr.: 7.01.05-01 Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Vejledning om afstemning om Forligsinstitutionens mæglingsforslag Forligsinstitutionen har den 21. marts 2002

Læs mere

Der er vedlagt et bilag med alle generelle aftaler. Bilaget indeholder endvidere en oversigt over generelle bestemmelser vedrørende tjenestemænd.

Der er vedlagt et bilag med alle generelle aftaler. Bilaget indeholder endvidere en oversigt over generelle bestemmelser vedrørende tjenestemænd. KL Forhandlings fællesskabet 22. juni 2017 AFTALE mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster om løn- og ansættelsesvilkår

Læs mere

Til J.nr.: KTO's medlemsorganisationer Direkte tlf.nr.: juni 2004

Til J.nr.: KTO's medlemsorganisationer Direkte tlf.nr.: juni 2004 Til J.nr.: 7.01.01-1 KTO's medlemsorganisationer HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0625 17. juni 2004 Vedr.: Overenskomstforhandlingerne i 2004/2005 Medlemsorganisationerne blev i et brev af 17. maj 2004 orienteret

Læs mere

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område.

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. OK 18 resultatet Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. Overenskomstforhandlingerne på overlægeområdet blev afsluttet med indgåelse af aftale på det generelle område

Læs mere

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde

Krav til fornyelse/ændring pr. 1. april 2018 af aftaler og overenskomster inden for Forhandlingsfællesskabets forhandlingsområde REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN Forhandlingsfællesskabet post@forhandlingfaellesskabet.dk Krav til fornyelse/ændring

Læs mere

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18 Bilag til bestyrelsens evaluering af OK-18 - 2 - Bilag om fakta og baggrund - OK-18 I dette bilag er der kort søgt fremhævet en række oplysninger om fakta og baggrundsoplysninger om OK-18 forløbet. Oplysningerne

Læs mere

AKTUELLE SAGER. nr. 3/ marts 18. april Løn- og pensionsvilkår Medbestemmelse Personalepolitik Kommunalreformen...

AKTUELLE SAGER. nr. 3/ marts 18. april Løn- og pensionsvilkår Medbestemmelse Personalepolitik Kommunalreformen... 110.13 AKTUELLE SAGER nr. 3/2006 14. marts 18. april 2006 Løn- og pensionsvilkår... 3 Medbestemmelse... 4 Personalepolitik... 4 Kommunalreformen... 7 Andet...10 KTO Adresse: Løngangstræde 25, 1., 1468

Læs mere

Konjunkturudviklingen, udviklingen i pris, løn og indkomster

Konjunkturudviklingen, udviklingen i pris, løn og indkomster Konjunkturudviklingen, udviklingen i pris, løn og indkomster Pris- og lønudviklingen 2005-2007 Sidste budgetvejledning blev udsendt i juni 2005. Denne budgetvejledning fra juni 2006 forholder sig til den

Læs mere

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø

Side 1 af 5. ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej København Ø ANBEFALET Regionernes Lønnings- og takstnævn Dampfærgevej 22 2100 København Ø Ref. LRH Dok.nr. 304181 9. oktober 2007 Krav til fornyelse af overenskomster og aftaler pr. 1. april 2008 Hermed indsendes

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

De lokale forhandlinger 2010

De lokale forhandlinger 2010 De lokale forhandlinger 2010 Der blev ved OK08 afsat 1,25 % til lokal lønforhandling både i 2009 og 2010 til Sundhedskartellets ledergrupper altså i alt 2,5 % i denne overenskomstperiode. Vi har her i

Læs mere

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF)

Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) Vedtægter for Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) 1 Formål m.v. Stk. 1 LC og CO10 samarbejder i Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF) med det formål i fællesskab

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015

OK-15. Forlig med RLTN. Den 20. februar 2015 Forlig med RLTN Den 20. februar 2015 Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 4,81 %. Hertil kommer en skønnet udmøntning fra reguleringsordningen på 0,58 %.

Læs mere

KL's kravsbrev til O.15 med kommentarer

KL's kravsbrev til O.15 med kommentarer Til Forhandlingsfællesskabet KL's kravsbrev til O.15 med kommentarer KL s overordnede målsætninger for forhandlingerne i 2015 er, at de fornyede aftaler og overenskomster bidrager til, at understøtte kommunernes

Læs mere

REFERAT AF KTO S 20. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 15. DECEMBER 2005

REFERAT AF KTO S 20. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 15. DECEMBER 2005 - 1-12.21 REFERAT AF KTO S 20. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 15. DECEMBER 2005 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner

NYHEDSBREV NR. 4 af december 2010 3F-medlemmer i regioner NYHEDSBREV NR. 4 af 3F-medlemmer i regioner læs i dette nummer OK11 Er der ekstraordinært ansatte på DIN arbejdsplads? Sne Sne Aktuelle kurser og temadage i foråret 2011 OK 11 - Udtagelse af tværgående

Læs mere

Køreplansaftale mellem RLTN og KTO, SUNDHEDSKARTELLET, AC OG FOA for OK-13

Køreplansaftale mellem RLTN og KTO, SUNDHEDSKARTELLET, AC OG FOA for OK-13 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE SUNDHEDSKARTELLET AC FOA FAG OG ARBEJDE Køreplansaftale mellem RLTN og KTO, SUNDHEDSKARTELLET, AC OG FOA for OK-13 Regionernes

Læs mere

Principper for afvikling af lønforhandlinger på AU

Principper for afvikling af lønforhandlinger på AU Principper for afvikling af lønforhandlinger på AU AU s personalepolitik og den tilknyttede delpolitik for løn, som er vedtaget af HSU den 18. januar 2011, fastlægger de overordnede rammer for afvikling

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013 KTO Sekretariatet 4. april 2013 ABC Sagsnr.: 3213.39 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2013 Vedligeholdelsesforlig i en krisetid Jeg vil i denne præsentation alene komme med en kort beskrivelse af

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris Reguleringsordningen I notatet beskrives principperne i reguleringsordningen, ordningens virkning og udmøntningen historisk set. Desuden belyser notatet de aktuelle og konkrete problemer, der er opstået

Læs mere

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13

Kort og godt. om implementeringen af OK13 OK13 Kort og godt om implementeringen af OK13 OK13 1 2 Indledning OK13 er et markant paradigmeskifte. Det er formentlig den største kulturændring på de erhvervsrettede uddannelser, siden taxameteret blev indført

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d

Pris- og lønudviklingen , juni udsendt d N O T A T Pris- og lønudviklingen 2006-2008, juni 2007 - udsendt d. 25-06-2007 Sidste skøn for pris- og lønudviklingen blev udmeldt af Danske Regioner i april 2007, og indeholdt skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.123 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 23. september 2007 Vedr.: OK-08 placering af KTO-aftaler ved henholdsvis KTO-forhandlingerne og organisationernes forhandlinger

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE

REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS OG TAKSTNÆVN DANSK METAL FOA FAG OG ARBEJDE LEDERNE SOCIALPÆDAGOGERNE FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMSTER OG AFTALER PR. 1. APRIL 2018 FOR LEDENDE VÆRKSTEDSPERSONALE

Læs mere

Overenskomst for ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder (44.01)

Overenskomst for ledende værkstedspersonale mv. ved klientværksteder (44.01) Kommunernes Landsforening Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Att.: Konsulent Allan Winter Graversen Ledernes generelle og specielle krav til OK 2018 København den 12. december 2017 Hermed

Læs mere

De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør 5,39 % inkl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i

De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør 5,39 % inkl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i RLTN OK15 Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på RLTNområdet den 20. februar 2015 Der er indgået aftale om Den regionale kompetencefond den 24. februar 2015 DS har indgået forlig med

Læs mere

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN

FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN FRIE GRUNDSKOLER FORHANDLINGSRESULTAT 2018-2021 URAFSTEMNING OM OVERENSKOMSTEN 1 // 5 BUPL s hovedbestyrelse anbefaler, at du stemmer ja til OK-18 på frie grundskoler Forløbet omkring OK-18 har på mange

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Forhandlingsafdelingen Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Sundhedskartellet Dansk Sygeplejeråd Medlemstal 72.523 Formand Grete Christensen Jordemoderforeningen Medlemstal

Læs mere

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat

Regionale TR-møder februar/marts Præsentation af forhandlingsresultat Regionale TR-møder februar/marts 2011 Præsentation af forhandlingsresultat KTO KL Periode 1. april 2011 31. marts 2013 Sikring af reallønnen for alle i 2. år 1. år er et nul-år, hvor gælden fra 1. oktober

Læs mere

Forhandlingsfællesskabet

Forhandlingsfællesskabet KL Forhandlingsfællesskabet 8. oktober 2014 AFTALE mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om plan for forhandlingerne om fornyelse pr. 1. april 2015 af aftaler og overenskomster om løn- og ansættelsesvilkår

Læs mere