Bestyrelsens. evaluering af OK-18

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bestyrelsens. evaluering af OK-18"

Transkript

1 Bestyrelsens evaluering af OK-18

2 - 2 - Indhold 1. Indledning Optakt og forhandlingsforberedelse... 3 Fremadrettede fokuspunkter Forhandlingsforløbet til og med sammenbruddet... 6 Fremadrettede fokuspunkter Forhandlingsforløbet i forligsinstitutionen... 8 Fremadrettede fokuspunkter Resultat og perspektiver Fremadrettede fokuspunkter Særlige indsatser Fremadrettede fokuspunkter Indledning I forbindelse med afslutning af overenskomst- og aftaleforhandlingerne udarbejder forhandlingsudvalget og bestyrelsen i Forhandlingsfællesskabet en evaluering af forhandlingsforløbet og forhandlingsresultatet mv. Evalueringen supplerer organisationernes egne evalueringer af OK-18. OK-18 forløbet var historisk og adskilte sig på mange måder fra tidligere OK-fornyelser. I forhandlingsudvalget og bestyrelsen er der enighed om, at fokus i evalueringen er på erfaringer, som peger fremad, og som på forskellig vis vil danne udgangspunkt for videre drøftelser og overvejelser i OK-18 perioden i såvel organisationerne som i Forhandlingsfællesskabet, så lønmodtagersiden står bedst muligt forberedt til OK-21. Evalueringen består af en række vurderinger, som er temaopdelt i forhold til forløbet og i forhold til en række særlige indsatser, se afsnit 2-6. I tilknytning til de enkelte vurderinger i afsnit 2-6 er der foretaget en række fremadrettede konklusioner, samt peget på nogle problemstillinger, som vil skulle drøftes frem mod OK-21. Af hensyn til at holde notatet i kort form er vurderingerne søgt ekstraheret og dækker således over et til tider kompliceret og udstrakt forløb. For en nærmere uddybning og beskrivelse af elementer i forhandlingsforløbet henvises derfor til bilaget om fakta og baggrund. Evalueringen af OK-18 på henholdsvis det kommunale og regionale område er behandlet i samme notat, idet der er foretaget selvstændige vurderinger, hvor det er relevant.

3 Optakt og forhandlingsforberedelse I dette afsnit er der foretaget vurderinger af optakten og forberedelsen det vil sige frem til kravsudvekslingen med KL og RLTN. Optakten og forhandlingsforberedelsen dækker således over bl.a. baggrundstæppet for OK-18, forberedelse af forhandlingerne og indhold, det politiske håndslag og kravsudtagelsen mv. Vurdering Arbejdsgiver adfærd Moderniseringsstyrelsens ageren ved det afsluttende forløb ved OK-15 om påstået løngab/hensigtserklæring og også undervejs i OK-15 perioden skabte behov for en øget koordinering på lønmodtagersiden. Det kom bl.a. til udtryk ved CFU s afbrydelse af samarbejdet med Moderniseringsstyrelsen i december 2016, og ved Moderniseringsstyrelsens brev i efteråret 2017, hvori de meddeler CFU, at de betragter spisepausen som en kutyme. Det kom også til udtryk i forbindelse med udmeldinger fra ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde om løngab/ lønfest i den offentlige sektor, herunder også i kommunerne og regionerne, i forhold til den private sektor. Også meldinger fra KL medførte behov for øget koordinering på lønmodtagersiden. På OK-18 konferencen gav KL således bl.a. udtryk for at ville sætte hegnspæle om lærernes arbejdstidsaftale. Ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde gentog budskabet på DJØF s forhandlerkonference i juni Desuden gjorde KL og RLTN deres egen hensigtserklæring fra OK-15 om et påstået løngab i forhold til det private område, og KL tillige i forhold til det statslige område, til deres hovedkrav ved OK-18. Ved OK-15 håndterede KL og RLTN spørgsmålet om hensigtserklæring i forliget som en bundet politisk opgave, som følge af det forhandlingsmæssige hierarki mellem forhandlingsområderne på det offentlige område. Det skabte rum til, at Forhandlingsfællesskabet i forliget havde en selvstændig hensigtserklæring. Arbejdsgivernes ageren i forskellige sammenhænge dannede herved baggrund for etableringen af solidaritetspagten på b-siden, herunder på tværs af forhandlingsområder. Der var ved OK-18 et behov for på lønmodtagersiden at trække en streg i sandet overfor arbejdsgivernes ageren og udmeldinger bl.a. som følge af, at den økonomiske krise er overstået, samt betydelige og fortsatte effektiviseringer og øget arbejdspres i kommuner og regioner. Ved OK-18 var formålet bl.a. derfor at gendanne respekten om den danske model og få flyttet fokus, så medarbejderne bliver set som en ressource og ikke en udgift.

4 - 4 - Reelle forhandlinger på underviserområdet I lyset af erfaringerne fra OK-13 og OK-15 var der behov for at lægge pres på KL og Moderniseringsstyrelsen med henblik på at opnå reelle forhandlinger på underviserområdet. Det skete bl.a. ved fremsendelse af brev af 6. oktober 2017 til alle de offentlige arbejdsgivere med en opfordring om, at KL og Moderniseringsstyrelsen optog reelle, frie og fair forhandlinger med organisationerne på undervisningsområdet med henblik på at kunne indgå en aftale om arbejdstid mv. Drøftelser om håndtering af det politiske håndslag og opnåelse af reelle forhandlinger på underviserområdet betød, at der i Forhandlingsfællesskabet i mindre grad, forud for indsendelsen af generelle krav til Forhandlingsfællesskabet, var fokus på gensidig forventningsafstemning om temaer og forventede krav mv. Samarbejdet med CFU blev bl.a. udviklet og styrket i forbindelse med koordineringen og beslutning om standby i forhandlingerne indtil der var optaget realitetsforhandlingerne på underviserområdet. To forhandlingsdelegationer Beslutning om at holde møder sammen i de to forhandlingsdelegationer i forbindelse med kravsudtagelsen var vigtig af hensyn til at sikre koordinering mellem det kommunale og regionale område, og en konsekvens af bl.a. en forventet koordinering på arbejdsgiversiden. Bl.a. som konsekvens af forhandlingsdelegationernes størrelse var det af hensyn til den praktiske koordinering og afstemning af beslutningsgrundlag mv. nødvendigt undervejs at holde møder i en mindre kreds bestående af formændene fra FOA, OAO, FTF-K, SHK og AC (den såkaldte 5-bande). Generelle krav Forhandlingsfællesskabet modtog mange forslag til generelle krav, der indholdsmæssigt dækkede mange og spredte temaer. Der blev i forhandlingsdelegationerne kun i begrænset omfang sat retning og foretaget prioriteringer af de indkomne krav. Større og mere komplicerede krav som fx ligeløn/lavtløn og om spisepausen blev først sent i processen realitets drøftet internt i forhandlingsudvalget/delegationerne, og der var derfor ikke tilstrækkelig mulighed for bl.a. igangsættelse af tekniske forberedelser heraf. Desuden afstedkom de interne forberedende drøftelser af kravet om ligeløn/lavtløn mellem FOA, SHK, BUPL og SL i et vist omfang manglende indsigt fra øvrige organisationer, hvilket vanskeliggjorde drøftelser i regi af Forhandlingsfællesskabet. Fra modtagelsen af de generelle krav til udtagelsen på bestyrelsesmødet var der reelt 5 uger. Det var 1 uge kortere end ved OK-15. I sammenhæng med at der blev modtaget flere krav end ved OK-15, og at en del af kravene var teknisk komplicerede, førte det til en hektisk og komprimeret kravsudtagelsesproces.

5 - 5 - Valggruppernes fremsendte krav afspejlede forskellige tilgange i forhold til uddybning og præcisering. Det vanskeliggjorde arbejdet med præcisering af krav. Både KL s, RLTN s samt Forhandlingsfællesskabets krav på de to områder var langt henad vejen identiske og afspejlede en tæt koordinering mellem de to områder. Andre opmærksomhedspunkter Der blev i OK-15 perioden afholdt en række såkaldte 3-møder mellem KL s Løn og Personaleudvalg og Forhandlingsfællesskabets forhandlingsudvalg. Møderne bidrog til en løbende politisk dialog mellem parterne om en række aktuelle kommunale udfordringer, herunder forståelse af hinandens interesser og tilgange mv. Også på det regionale område blev der afholdt et par politiske dialogmøder. Det tidligt igangsatte fælles analysearbejde om hensigtserklæringen mellem Moderniseringsstyrelsen og CFU i OK-15 perioden lagde bindinger på Forhandlingsfællesskabets muligheder for sammen med KL og RLTN at kunne foretage fælles analyser. Det fik betydning i forhold til såvel indhold som tidspunkt for igangsættelse. Koordineringen med CFU var i indledningen begrænset. Den fælles analyse/beskrivelse fra efteråret 2017 mellem Forhandlingsfællesskabet og KL/RLTN om hensigtserklæringerne samt Forhandlingsfællesskabets egne interne analyser betød, at Forhandlingsfællesskabet var godt forberedt i forhold til KL s og RLTN s krav om påstået løngab. I både Moderniseringsstyrelsen og i KL var der nye personer på centrale sekretariatsmæssige poster, hvilket tydeliggjorde et behov for drøftelser om partssamarbejde, forhandlingsmodeller mv. FREMADRETTEDE FOKUSPUNKTER I nedenstående er der i lyset af ovenstående erfaringer og vurderinger foretaget en række fremadrettede konklusioner, samt peget på nogle problemstillinger, som vil skulle drøftes frem mod OK-21. Der er behov for at drøfte og fastlægge overordnede mål og retning for OK-21, herunder tidligere foretage en gensidig forventningsafstemning i Forhandlingsfællesskabet. Der er behov for, at forberedelsen af mere komplicerede/nyskabende temaer/krav igangsættes tidligere. I forhold til at sikre en mere hensigtsmæssig kravsudtagelsesproces er der behov for sikring af: o Fornødne tid til forberedelse, præcisering og til at finde forhandlingsløsninger o En mere ensartet form i forhold til valggruppernes udtagelse, herunder uddybning/præcisering af krav.

6 - 6 - Arbejdsgivernes fokus skal løbende søges afklaret og indgå i forberedelsen frem mod OK-21. Der vil fortsat søges bidraget til at understøtte og udvikle samarbejdet med arbejdsgiverne i OK-perioden som led i at skabe grundlag for fælles holdbare løsninger. Bl.a. som konsekvens af forhandlingsdelegationernes størrelse kan det, af hensyn til den praktiske koordinering og afstemning af beslutningsgrundlag mv., være nødvendigt undervejs at holde møder i en mindre kreds bestående af formændene fra valggrupperne. Møder heri er supplement til møderne i forhandlingsdelegationerne, og har som formål at understøtte beslutningstagen heri. Det politiske håndslag om at ingen efterlades på perronen, som indgår i forhandlingsaftalerne, skal afklares så tidligt som muligt for at sikre fælles forståelse herom, herunder af rækkevidden. 3. Forhandlingsforløbet til og med sammenbruddet I dette afsnit er der foretaget vurderinger af forløbet fra kravsudvekslingen medio december med KL og RLTN frem til forhandlingssammenbruddet i slutningen af februar måned. Vurdering Krav KL og RLTN stillede få, men indholdsmæssigt omfattende, krav. Forhandlingsfællesskabet stillede mange generelle krav, der indholdsmæssigt dækkede mange spredte temaer. Forhandlingsfællesskabets krav afspejlede herved en asymmetri overfor arbejdsgivernes krav. Arbejdsgivernes forhandlingstilgang Arbejdsgiverne forhandlede i lighed med deres forhandlingsstrategi siden OK- 11 efter noget for noget-princippet. Strategien mindskede forhandlingsrummet til at finde løsninger på fælles kommunale og regionale udfordringer fx i forhold til at sikre, at medarbejdere kan holde til et længere arbejdsliv. Der var en tæt koordinering mellem KL og Moderniseringsstyrelsen. Den blev bl.a. tydeliggjort i forbindelse med KL s udskydelse af de afsluttende forhandlinger den 17. februar, hvor KL henviste til, at KL ikke ønskede at føre forhandlinger om ramme og økonomi samtidigt med de statslige forhandlinger. Rekrutteringspulje Med rekrutteringspuljen fik KL imødekommet et væsentligt krav. Forhandlingsfællesskabets forudsætning for imødekommelsen var bl.a., at der kunne opnås enighed om rammen, herunder forbedring af reallønnen via generelle procentuelle lønstigninger samt yderligere midler til øvrige krav. KL ønskede med kravet en mere arbejdsgiverstrategisk anvendelse af lønmidlerne fremfor anvendelse

7 - 7 - til generelle lønstigninger. Forhandlingsfællesskabet gik i lyset af forhandlingssituationen konstruktivt ind i drøftelsen af KL s krav på trods af mangel på et fælles etableret teknisk grundlag for skævdelingen både for så vidt angår fælles analyser om rekrutteringsudfordringer, og om størrelsen og grundlaget for puljen på 0,3%. RLTN s aktivering af et forbeholdskrav om en rekrutteringspulje var mindre troværdig, og formentlig mere et udtryk for den tætte økonomiske koordinering til KL-området. Forbeholdskravet var dog højt prioriteret af RLTN i forhandlingsforløbet. Sammenhold mellem organisationerne Sammenholdet mellem organisationerne var intakt og stærkt. KL og RLTN forsøgte uden held at sætte en kile mellem organisationerne i forhold til solidaritetspagten. Det kom bl.a. til udtryk ved deres krav om en rekrutteringspulje målrettet udvalgte faggrupper, samt i de afsluttende forhandlinger, hvor en forhandlingsløsning blev vanskeliggjort af, at de alene var parat til at præsentere deres rammeudspil helt overordnet og mundtligt. KL satte som betingelse for en skriftlig og mere uddybende præsentation, at Forhandlingsfællesskabet frafaldt sit krav om eksplicitering af spisepausen, samt frafaldt krav om at reelle forhandlinger/konturerne til en aftale skulle kunne ses mellem LC og KL forud for indgåelse af et generelt forlig. Både KL s og RLTN s overordnede mundtlige signal om rammen flugtede det rammeudspil, som Moderniseringsstyrelsen havde tilkendegivet over for CFU, og som var blevet afvist i forbindelse med forhandlingssammenbruddet på det statslige område. Standby i forhandlingerne Beslutning om - om nødvendigt - at sætte såvel de generelle som specielle forhandlinger på standby, indtil der var optaget reelle forhandlinger med underviserorganisationerne, lagde pres på KL, men medførte også et betydeligt internt pres efter kravsudvekslingen med henblik på igangsættelse af OK-forhandlingerne. Standby perioden fra ultimo december til den 21. januar 2018 tydeliggjorde, at der internt mellem organisationerne var forskellige vurderinger af, hvad standby forløbet ville betyde for tidsplanen for forhandlingerne. Internt manglede således en fælles afklaring af rækkevidden af standby i forhold til forhandlingsforløbet, herunder konsekvenser i forhold til tidsplanen i køreplansaftaler mv. Perioden med standby beslutningen gav tid til at færdiggøre præciseringen af krav, fx om ligeløn/lavtløn, men fik også qua udsættelse af forhandlingerne betydning for karakteren af realitetsdrøftelser med arbejdsgiverne af en række krav mv. - både generelle og specielle. Offensivt økonomiudspil CFU s forhandlingsudspil til en økonomisk ramme var ikke koordineret med Forhandlingsfællesskabet. Forhandlingsfællesskabet fremlagde i lyset af forhandlingssituationen et offensivt rammeudspil baseret på hidtidig praksis om at

8 - 8 - anvende Økonomi- og Indenrigsministeriets lønskøn for den private lønudvikling. Udspillene afspejlede forskellige forudsætninger mv. på de to områder, herunder forskelligt overhæng, forskellige reststigninger og reguleringsordninger mv. De forskellige udspil medførte en række kommunikations- og forhandlingsmæssige udfordringer efterfølgende, idet CFU s lavere rammeudspil blev retningsgivende på hele det offentlige område. Andre opmærksomhedspunkter Der var til de afsluttende politiske forhandlinger med henholdsvis KL og RLTN kun opnået fælles teknisk forståelse af få krav. Baggrunden var bl.a. dels, at forhandlingsprocessen med standby havde sammenpresset forhandlingsforløbet, og dels at arbejdsgiverne generelt var afvisende overfor Forhandlingsfællesskabets krav. Der var derfor begrænset mulighed for på teknisk niveau at komme videre i forberedelsen af de afsluttende forhandlinger. FREMADRETTEDE FOKUSPUNKTER I nedenstående er der i lyset af ovenstående erfaringer og vurderinger foretaget en række fremadrettede konklusioner, samt peget på nogle problemstillinger, som vil skulle drøftes frem mod OK-21. Der er behov for at sætte fokus på, hvordan der skabes grundlag for udvikling og forbedring af forhandlingsrummet for fælles løsninger, herunder en drøftelse af betydningen af arbejdsgivernes forhandlingsstrategi om noget for noget og koordineringen på arbejdsgiversiden. Standby blev anvendt som led i det politiske håndslag ved OK-18. Der var fordele og ulemper forbundet hermed. Erfaringerne hermed skal drøftes, som led i det politiske håndslag, for at sikre, at arbejdsgiverne ikke kan presse og isolere enkelte organisationer. 4. Forhandlingsforløbet i forligsinstitutionen I dette afsnit er der foretaget vurderinger af forhandlingsforløbet i forligsinstitutionen frem til indgåelsen af forlig. Vurdering Forhandlinger ved alle borde I lyset af forhandlingssituationen, hvor der indledningsvist blev optaget forhandling mellem CFU og Moderniseringsstyrelsen om økonomi og spisepausen og mellem KL og LC om lærernes arbejdstid, var det vigtigt for opbakningen og forståelsen i baglandene af et evt. muligt sammenbrud og efterfølgende konflikt, at der også blev optaget forhandlinger om hovedknasterne mellem Forhandlingsfællesskabet og henholdsvis KL og RLTN.

9 - 9 - Koordinering mellem forhandlingsborde Der var blandt arbejdsgiverne en tæt koordinering og en pagt. Det kom bl.a. til udtryk ved et arbejdsgiverudspil, hvor forhandlingsløsningen var betinget af, at der skulle opnås enighed ved alle tre borde samtidigt. Pagten blev dog efterfølgende løsnet, således at betingelsen blev ophævet. Forhandlingsfællesskabet besluttede undervejs i forhandlingerne at begge forhandlingsdelegationer var tilstede under forhandlingerne på henholdsvis KLområdet og RLTN-området. Dette bidrog til koordineringen og sammenholdet. Tilsvarende i forhold til CFU-delegationen og møderne på henholdsvis det statslige og det kommunale og regionale område. Den interne kommunikation/information mellem forhandlingsdelegationerne blev navnlig udfordret i de situationer, hvor alle forhandlingsborde var tilstede i forligsinstitutionen på samme tid, idet en række forhandlere var repræsenteret i flere forhandlingsdelegationer. Den såkaldte 6-bande (forhandlingslederne fra KL-området og RLTN-området samt formændene fra OAO, FOA, og AC samt formanden for CFU) bidrog til en praktisk håndtering heraf. Forlig Det afsluttende forløb i Forligsinstitutionen med delforlig mellem FOA og OAO-organisationerne og RLTN fik en betydning for samarbejdet mellem organisationerne, idet det dog ikke fik større betydning for sammenholdet blandt organisationerne i dagene efter ved indgåelse af forlig mellem Forhandlingsfællesskabet og henholdsvis KL og RLTN. Der var op til indgåelsen af delforlig konstateret enighed mellem valggrupperne om den økonomiske ramme samt en række øvrige emner, idet uenigheden alene omhandlede den forhandlingsmæssige strategi for så vidt angik spisepausen og lærernes arbejdstid. Både KL-forliget og forligene på det regionale område var med til at lægge pres på Moderniseringsstyrelsen, således at der også her kunne indgås et forlig. Åbenhed og medlemsopbakning Der var stor åbenhed i forhold til pressen om forhandlingerne i forligsinstitutionen. Åbenheden var på den ene side afgørende vigtig for at kunne lægge pres på arbejdsgiverne og for at sikre og udvikle opbakningen til organisationerne både i befolkningen og blandt medlemmerne. På den anden side vanskeliggjorde offentliggørelsen af konkrete forhandlingsudspil også forhandlingerne. Åbenheden udfordrede mulighederne for i fortrolighed at afprøve ideer og overvejelser med modparten. Det var derfor helt afgørende, at der i slutfasen kunne etableres et fortroligt og tillidsfuldt rum til at afprøve løsningsmuligheder. Håndteringen af forligsmandslovens tavshedspligt var ikke forud blevet drøftet i forligsinstitutionen mellem parterne og forligsmanden, og der var derfor ikke mellem parterne etableret en fælles forståelse om rammerne for kommunikation under forhandlingerne i forligsinstitutionen.

10 Medlemsopbakningen foran forligsinstitutionen, samt de mange indslag rundt omkring i landet, bidrog i høj grad til at lægge pres på parterne for at finde en løsning for alle. Andre opmærksomhedspunkter Der blev undervejs i forløbet indgået aftale om afsættelse af organisationsmidler på henholdsvis KL-området og RLTN-området. Aftalen åbnede op for igangsættelse af organisationsforhandlinger. KL var dog i praksis forbeholden for igangsættelse af organisationsforhandlingerne førend de havde vished for et generelt forlig. Med enkelte undtagelser var organisationerne ikke ved forligsindgåelsen mellem Forhandlingsfællesskabet og henholdsvis KL og RLTN nået ret langt i organisationsforhandlingerne. Videreførelse af forhandlingerne i forligsinstitutionen medførte en indsnævring af forhandlingstemaer/krav, herunder også i de efterfølgende organisationsforhandlinger. Kravet om eksplicitering af spisepausen var ikke tilstrækkeligt fælles forberedt og udfordrede derfor forhandlingsforløbet på det kommunale og regionale område, idet en løsning på det statslige område i første omgang udeblev. Forhandlingsforløbet kompliceredes af, at KL bragte nye og udrøftede modeller i relation til økonomi og ramme ind på bordet sent i forløbet. FREMADRETTEDE FOKUSPUNKTER I nedenstående er der i lyset af ovenstående erfaringer og vurderinger foretaget en række fremadrettede konklusioner, samt peget på nogle problemstillinger, som vil skulle drøftes frem mod OK-21. Der er behov for at drøfte OK-18 forløbets betydning for den såkaldte omvendte forhandlingsmodel, som har udgjort grundlaget for forhandlingerne siden I drøftelsen indgår betydning for forhandlingsmodellen af, at forhandlingerne blev ført i regi af forligsinstitutionen fx i forhold til indsnævring af forhandlingstemaer/krav i både de generelle forhandlinger og i organisationsforhandlingerne. Der er behov for at drøfte spilleregler for kommunikationen undervejs i forhandlingsforløbet, herunder i forligsinstitutionen for at undgå, at åbenhed om forhandlingsforløbet vanskeliggør mulighederne for i fortrolighed at afprøve ideer og overvejelser med modparten.

11 Resultat og perspektiver I dette afsnit er der foretaget vurderinger af forhandlingsresultatet og perspektiver heraf. Vurdering Aftaleresultatet Der blev indgået et forhandlingsresultat, som forbedrer reallønnen, og hvor der blev fundet en løsning vedrørende spisepausen samt en alternativ løsning vedrørende lærernes arbejdstid. Desuden blev arbejdsgivernes krav om forringelser af seniordage/bonus, samt krav baseret på deres hensigtserklæring fra OK-15, herunder om fortsættelse af privatlønsværnet, frafaldet. Forligene indeholder få nyskabelser. Dog indeholder forligene nyskabelser i forhold til ligeløn/lavtlønsprojektet. På underviserområdet blev der fundet alternative veje til at skabe et bedre grundlag for forhandlinger om arbejdstid. Arbejdsgiverne afviste herudover en lang række af Forhandlingsfællesskabets krav. Arbejdsgivernes forhandlingsstrategi om noget for noget forhindrede desuden løsninger på udfordringer om bl.a. at sikre et holdbart arbejdsliv i lyset af ændringer om en senere tilbagetrækningsalder. Solidaritetspagten skabte resultat Solidaritetspagten var afgørende for, at der blev fundet forhandlingsmæssige løsninger, herunder at Forhandlingsfællesskabet bl.a. fik løftet den økonomiske ramme fra 6,6 % til 8,1 %. Forhandlingsforløbet og sammenholdet skabte fornyet opbakning til den danske model og fagbevægelsen, herunder en erkendelse af behovet for fællesskabet i forhold til at kunne flytte dagsorden og arbejdsgiverne. Det medvirkede også til at skabe en øget forståelse om vilkårene faggrupperne imellem. OK-18 kan få en positiv betydning i forhold til arbejdsgivernes ageren i OK-18 perioden samt i forhold til arbejdsgivernes forhandlingstilgang/strategi ved OK- 21. Moderniseringsstyrelsen har fx justeret deres mål- og resultatplan for 2018, således at punktet Løn og arbejdstid i det offentlige er en væsentlig og integreret del af udgiftspolitikken ikke længere er med. De langsigtede perspektiver i forhold til arbejdsgivernes ageren vil skulle vurderes i perioden. Den omvendte model Den såkaldte omvendte forhandlingsmodel blev justeret - det gjaldt fx i forhold til den forhandlingsmæssige håndtering af skævdeling, midler til organisationsforhandlingerne, men også i forhold til at sikre, at ingen organisation blev efterladt på perronen i form af bl.a. beslutningen om standby og solidaritetspagten.

12 Andre opmærksomhedspunkter Arbejdsgivernes krav om en rekrutteringspulje/pulje til særlige formål på 0,3% blev imødekommet som følge af den særlige forhandlingssituation ved OK-18. Særligt på RLTN s område gav imødekommelsen dog anledning til en række problemer. FREMADRETTEDE FOKUSPUNKTER I nedenstående er der i lyset af ovenstående erfaringer og vurderinger foretaget en række fremadrettede konklusioner, samt peget på nogle problemstillinger, som vil skulle drøftes frem mod OK-21. Der skal bygges videre på sammenholdet og mobiliseringen frem mod OK-21, herunder tidligt i fællesskab drøfte og fastlægge mulige fælles temaer/emner. Navnlig KL fik sat en dagsorden om mere strategisk anvendelse af lønmidlerne som supplement til generelle lønstigninger. Der er behov for at drøfte lønmodtagersidens modtræk hertil. 6. Særlige indsatser I dette afsnit er der foretaget vurderinger af en række særlige indsatser. Det gælder i forhold til solidaritetspagten, koordinering på arbejdsgiversiden, koordinering med CFU, konfliktgrundlag/konfliktkoordinering, mobilisering af medlemmerne, herunder kommunikationsindsatsen. Flere af disse emner/indsatser er også berørt i afsnit 1-4. Vurdering Solidaritetspagten Solidaritetspagten blev etableret på baggrund af arbejdsgivernes ageren og udmeldinger/krav til OK-18, herunder også arbejdsgivernes ageren i forhold til underviserområdet ved OK-13 og OK-15. Solidaritetspagten involverede alle organisationer og var afgørende for, at der blev opnået et resultat for alle. Solidaritetspagten var en ikke nedskreven politisk konstruktion, hvis indhold blev ændret undervejs. Indledningsvist var fokus i solidaritetspagten på underviserområdet. Senere kom solidaritetspagten - bl.a. som følge af arbejdsgiverens ageren op til OK-18 samt deres efterfølgende krav - også til at omfatte løn, seniorområdet, spisepausen og ligeløn/lavtløn.

13 Koordinering på arbejdsgiversiden/forhandlingshierarki Som noget nyt udsendte KL ikke forud for OK-18 et debatoplæg om KL s fokuspunkter. Dette utydeliggjorde KL s selvstændige arbejdsgiverprofil og fokus ved OK-18. Der var undervejs i forhandlingerne, herunder i forligsinstitutionen en tæt koordinering mellem arbejdsgiverne. KL præsenterede dog undervejs i forhandlingsforløbet en ny model, som grundlag for indgåelse af en aftale om ramme/økonomi. Modellen var ikke teknisk fælles forberedt, og kom sent ind på bordet. KL afviste Forhandlingsfællesskabets principper for videre drøftelser af modellen. Endelig blev der indgået forlig med KL og RLTN før staten. Koordinering med CFU Koordineringen med CFU udviklede sig undervejs i forhandlingsforløbet og var af stor betydning i standby situationen, i forligsinstitutionen og i forhold til mobiliserings- og kommunikationsindsatsen. Møderne i den såkaldte 6-bande (forhandlingslederne fra KL-området og RLTN-området samt formændene fra OAO, FOA, og AC samt formanden for CFU) var en praktisk og koordinationsmæssig foranstaltning både undervejs i forhandlingsforløbet, men også i forhold til den praktiske koordinering i relation til beslutninger vedrørende kommunikationsindsatsen, TR-stormøde mv. Konfliktgrundlag/konfliktkoordinering Repræsentantskabet udtog på møde den 2. marts et fælles konfliktgrundlag. Indholdet i konfliktgrundlaget, og hermed hvilke temaer der kunne danne udgangspunkt for en fælles konflikt, blev fortolket forskelligt i organisationerne. I forhandlingsdelegationerne blev der truffet beslutning om, at der skulle varsles en begrænset konflikt for mellem 10-15% af medlemmerne. Tidspunktet for afgivelse af varsel blev koordineret med CFU, således at ikrafttræden af en evt. konflikt kunne ske samtidigt. Organisationernes afgivelse af et begrænset konfliktvarsel blev den 7. marts modsvaret af et meget omfattende og uproportionelt lockoutvarsel fra alle tre arbejdsgivere på det offentlige arbejdsmarked. Arbejdsgiverne optrappede herved konfliktniveauet. Med det omfattende lockoutvarsel lagde arbejdsgiverne, hvis en konflikt var blevet resultatet, et betydeligt pres på regeringen og lovgiver til at gribe hurtigt ind i forhold til at standse konflikten. Herved kunne en evt. konfliktperiode kun i begrænset omfang anvendes af parterne til at finde løsninger. Såfremt en konflikt var blevet en realitet ville arbejdsgivernes lockoutvarsel berøre organisationerne i meget forskelligt omfang, herunder økonomisk. Desuden var arbejdsgivernes lockoutvarsler i mange tilfælde upræcise og afstedkom et stort efterfølgende afklaringsarbejde i bl.a. organisationerne. Kompetencen til at udtage til konflikt og fremsende konfliktvarsel ligger i de enkelte organisationer. Organisationernes varsling af konflikt tydeliggjorde, at organisationernes konfliktstrategier og håndtering heraf var forskellige. Nogle

14 havde fx fokus på enkelte udvalgte kommuner, andre havde fokus på særlige funktioner mv., og andre udtog konfliktområder mere bredt i kommuner og regioner. Desuden var organisationernes kompetencer og strategier forskellige i forhold til, hvorvidt organisationerne centralt eller lokalt udpegede konfliktområder. Dette vanskeliggjorde konfliktkoordineringen mellem organisationerne, som bl.a. foregik løbende i en udvidet BS-kreds. Udpegning af tovholdere inden for en række sektorområder bidrog dog til koordineringen. Møderne i den udvidede BS-kreds var værdifulde og et godt forum for erfaringsudveksling og gensidig orientering. Mødernes hyppighed gav mulighed for fleksibilitet og løbende tilpasning af emner og dagsorden til den aktuelle situation. En række kommunalbestyrelser besluttede undervejs i forhandlingerne, at sparede lønmidler ved en evt. konflikt ikke skulle forsvinde fra de områder, som de var øremærkede til eller bruges til besparelser mv. Statsminister Lars Løkke meddelte, at sparede statslige lønmidler i tilfælde af en konflikt skulle øremærkes velfærd i en velfærdspulje. Mobilisering og kommunikation Den fælles kommunikationsindsats, der blev igangsat i slutningen af februar måned var slagkraftig og effektiv. Lønmodtagersiden opnåede med kampagnen en bred opbakning i befolkningen og vandt den offentlige opinion både på de sociale medier og nyhedsmedierne bredt set. Kommunikationsindsatsen blev besluttet og igangsat med et kort afsæt, hvilket afstedkom visse udfordringer i forhold til fx organiseringen samt tidsmæssige udfordringer i forhold til lancering, udarbejdelse af slogan mv. Kampagnen var offensiv og holdt i en positiv tone med fokus på en løsning for alle. Kampagnen var tilrettelagt, så hver organisation havde mulighed for at tone budskaber med egen tone of voice. Den positive tone var afgørende for at fastholde borgernes opbakning og for organisationernes fælles opbakning til kampagnen. Kampagnen medvirkede til at tegne billedet af organisationernes sammenhold. Også fælles pressemateriale og presseudsendelser/doorsteps skabte gennemslag og viste sammenhold, hvilket havde stor betydning i forhold til journalister, arbejdsgiverne, men også i forhold til engagement blandt medlemmerne og medlemsorganisationerne. Det fik også en direkte positiv afsmittende effekt på de sociale medier. TR-stormødet fik også stor betydning for oplevelsen af sammenhold blandt organisationerne og havde betydning for mobilisering og opbakning blandt medlemmerne. Der var i forhandlingsdelegationerne undervejs i forhandlingsforløbet vilje til at finde forskellige praktiske løsninger vedrørende indsamling af midler på tværs af forhandlingsområder til kommunikationsindsatsen, TR-stormødet og til evt.

15 fælles demonstration, hvis konflikten var blevet en realitet. Midlerne blev indsamlet og administreret af Forhandlingsfællesskabets sekretariatet. Det vil dog, såfremt der ved en senere lejlighed vil skulle indsamles midler på tværs af forhandlingsområder, være hensigtsmæssigt at have fælles oversigter over antal medlemmer på de enkelte organisationer mv. Det fik i den konkrete situation stor betydning, at et par medlemmer af FS på vegne af alle organisationer gik ind i arbejdet med den konkrete udmøntning/koordinering af kommunikationsindsatsen og TR-stormødet. Det var værdifuldt i forhold til koordineringen og styringen af indsatsen. Indsatsen var ressourcekrævende, og Forhandlingsfællesskabets sekretariat er ikke gearet til håndtering af en sådan ekstraordinær indsats. FREMADRETTEDE FOKUSPUNKTER I nedenstående er der i lyset af ovenstående erfaringer og vurderinger foretaget en række fremadrettede konklusioner, samt peget på nogle problemstillinger, som vil skulle drøftes frem mod OK-21. Der er behov for at drøfte udfordringen mellem på den ene side at skabe størst mulig klarhed over indhold i en solidaritetspagt og konfliktgrundlag og på den anden side at give rum og mulighed for politiske løsninger i forhandlingssituationen. Der er i lyset af den tætte koordinering på arbejdsgiversiden behov for at bygge videre på koordineringen med CFU, herunder i forhold til økonomi/ramme mv. Der er behov for at drøfte konfliktstrategi, og hvordan konfliktkoordineringen kan forbedres både tidsmæssigt og indholdsmæssig. Det gælder fx i forhold til at have en fælles konfliktstrategi ved en tværgående konflikt i de generelle forhandlinger vs. en organisations konfliktstrategi ved egen konflikt, og håndtering af nødberedskaber og friholdelsesaftaler. Betydningen af arbejdsgivernes massive lockoutvarsel vil også skulle indgå i overvejelserne. I den forbindelse kan bl.a. indgå overvejelser om håndtering af, at nogle organisationer kan blive mere berørt af et lockoutvarsel end andre. Den fælles kommunikationsindsats var effektiv og slagkraftig, og sammen med bl.a. TRstormødet medvirkede det til at skabe engagement blandt medlemmerne og medlemsorganisationerne samt opbakning i befolkningen. Der skal bygges videre på erfaringerne hermed, herunder i forhold til at sikre økonomi til indsatser. Indsatsen skal tidligt indtænkes i forhold til OK-21 planlægningen. Der er behov for en bred drøftelse af betydning og konsekvenser af at indgå i Forhandlingsfællesskabet, herunder sikring af økonomi mv. til at kunne medvirke i gennemførelse af beslutninger truffet i Forhandlingsfællesskabet fx vedrørende evt. mobilisering, konfliktstrategi mv.

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18

Bilag til bestyrelsens. evaluering af OK-18 Bilag til bestyrelsens evaluering af OK-18 - 2 - Bilag om fakta og baggrund - OK-18 I dette bilag er der kort søgt fremhævet en række oplysninger om fakta og baggrundsoplysninger om OK-18 forløbet. Oplysningerne

Læs mere

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015

Formandens fremlæggelse af. forligene 2015 FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. marts 2015 ABC Sagsnr.: 4001.32 Formandens fremlæggelse af forligene 2015 Det har været et meget langt og usædvanligt forløb. Langt fordi navnlig KL havde en

Læs mere

Bestyrelsens. evaluering af OK-15

Bestyrelsens. evaluering af OK-15 Bestyrelsens evaluering af OK-15 - 2 - Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Faktuel beskrivelse af hovedelementer i OK-15 forløbet... 3 A. Optakt... 3 Baggrundstæppet... 3 Dannelse af forhandlingsfællesskabet...

Læs mere

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014

Stiftende repræsentantskabsmøde. onsdag den 8. oktober 2014 Stiftende repræsentantskabsmøde onsdag den 8. oktober 2014 - 2 - Referat af stiftende repræsentantskabsmøde den 8. oktober 2014 1. Velkomst v. formand for KTO Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet

Læs mere

Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018

Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde. fredag den 4. maj 2018 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj 2018 2 Referat af ekstraordinært repræsentantskabsmøde fredag den 4. maj 2018 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til det ekstraordinære

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2011 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen & Nana Wesley Hansen Optakten til overenskomstforhandlingerne startede i foråret 2010, hvor kravene til de nye

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2013 KTO Sekretariatet 4. april 2013 ABC Sagsnr.: 3213.39 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2013 Vedligeholdelsesforlig i en krisetid Jeg vil i denne præsentation alene komme med en kort beskrivelse af

Læs mere

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013

Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 Køreplaner for forhandlingerne i det offentlige 2013 FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen, Nana Wesley Hansen & Mikkel Mailand Optakten til overenskomstforhandlingerne på det offentlige område starter

Læs mere

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder

Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Møde for alle TR'ere på Uddannelsesforbundets offentlige områder Konflikten er på vej..! Vi er på vej i konflikt. Spørgsmålet er: Hvor stor, hvornår og hvor længe? Side 2 En stor konflikt Hvem er del i

Læs mere

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området

Oversigt over resultater ved OK18 - stat, regioner og kommuner. Resultatet af forhandlingerne på KL-området 15. oktober 2018 Oversigt over resultater fra OK18 C.1.4. Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Oversigt over resultater ved OK18 - stat,

Læs mere

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet

Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Vedtægter af 17. december 2018 for Forhandlingsfællesskabet 18-0173.32 Indholdsfortegnelse Vedtægter for Forhandlingsfællesskabet... 3 1 Formål og opgaver... 3 2 Medlemmer... 3 3 Forhandlingsret...

Læs mere

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013

Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 Referat af KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde torsdag den 4. april 2013 - 2-3213.59 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til endnu et repræsentantskabsmøde som led i OK-13 På mødet den 4.

Læs mere

OK18 Samlet resultat for DS

OK18 Samlet resultat for DS OK18 Samlet resultat for DS I denne præsentation får du: Indholdet i de generelle forlig på det kommunale og regionale område Indholdet i DS eget forlig med KL og RLTN Hvad sker der nu? OK18 gennembruddet

Læs mere

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så?

OK18. Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? OK18 Status Indsendte krav Tids- og køreplan Når resultatet foreligger, hvad så? Status Prioritering af krav på kredsens generalforsamlingen 2017 Behandling af alle kredses indsendte krav i forretningsudvalget

Læs mere

Bestyrelsens evaluering OK-13

Bestyrelsens evaluering OK-13 Bestyrelsens evaluering OK-13 - 3 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 1.1. Læsevejledning... 5 2. Forhandlingsgrundlag... 5 2.1. Optakt og baggrundstæppe... 5 2.2. Forberedelse af forhandlingerne...

Læs mere

Oversigtplan OK18 forløbet

Oversigtplan OK18 forløbet Oversigtplan OK18 forløbet C.1.2 Evaluering af forhandlingsforløbet i forbindelse med OK18 og drøftelse af de fremadrettede perspektiver Forår efterår 2017: Forberedelsesfase, kravopstilling, medlemsdebat

Læs mere

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18

EN LØSNING FOR ALLE. Historien om Akademikerne under OK18 EN LØSNING FOR ALLE Historien om Akademikerne under OK18 OK18 var et unikt forløb i den danske models historie i den offentlige sektor generelt og for Akademikerne især. Den danske model har på det offentlige

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat

Forhandlingsafdelingen. Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Forhandlingsafdelingen Det offentlige team Det private team Sundhedskartellets sekretariat Sundhedskartellet Dansk Sygeplejeråd Medlemstal 72.523 Formand Grete Christensen Jordemoderforeningen Medlemstal

Læs mere

Den økonomiske ramme 1

Den økonomiske ramme 1 Den økonomiske ramme 1 Indholdsfortegnelse 3 4 5 6 7 Den økonomiske ramme Sammenhæng mellem lønnen på det private og det offentlige område De private forlig Reststigningen Realløn og fordelingsprofil 2

Læs mere

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal

Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal Afrapportering HK/Stat og HK/Kommunal 2 Indholdsfortegnelse Opgaveflytning fra det statslige område til det kommunale område og omvendt... 5 I hvilken udstrækning flyttes der opgaver fra det offentlige

Læs mere

OK-18 Forlig - KL. Forhandlingsfællesskabet

OK-18 Forlig - KL. Forhandlingsfællesskabet Forlig - KL Forhandlingsfællesskabet Forbedring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 6,82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i

Læs mere

Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv.

Evaluering af OK-05. En kortfattet bagudrettet evaluering af OK-05 forløb, resultat, mv. KTO September 2005 Sekretariatet Til: Vedr.: KTO s medlemsorganisationer Evaluering af OK-05 Evaluering af OK-05 1. Indledning I forbindelse med afslutningen af overenskomst- og aftaleforhandlingerne udarbejder

Læs mere

Forlig på KL og RLTN

Forlig på KL og RLTN Forlig på KL og RLTN Lønstigninger De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6, 82 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen - KL De samlede lønstigninger i overenskomst-perioden udgør 6,81

Læs mere

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket)

Kildeparken 16. april #EnLøsningForAlle (klik på linket) OK18 1 Kildeparken 16. april 2018 #EnLøsningForAlle (klik på linket) 2 Tiden frem til i dag Et forlig og ikke en mæglingsskitse! 3 Tiden frem til i dag Lokal opbakning til forhandlingerne! Listen af aktiviteter

Læs mere

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område

Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav. pr. 1. april 2018 på KL s område FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 11. december 2017 HKB/jb Sagsnr.: 17-0221.76 Forhandlingsfællesskabets generelle overenskomstkrav pr. 1. april 2018 på KL s område Den økonomiske krise er ovre. Det

Læs mere

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse

OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse OK 18-resultat - Yngre Lægers redegørelse Læs her Yngre Lægers redegørelse om OK 18-resultatet. Yngre Lægers medlemmer er ansat på tre forskellige overenskomstområder regionerne, staten og kommunerne.

Læs mere

Bilag 3. den fremadrettede indsats - OK-08

Bilag 3. den fremadrettede indsats - OK-08 Bilag 3 Diskussionsoplæg vedrørende den fremadrettede indsats - OK-08 Diskussionsoplæg vedrørende den fremadrettede indsats OK-08 Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 44.30 HW Direkte tlf.nr.: 3347

Læs mere

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side.

Se skabelon til mail om kontaktoplysninger, som du kan sende til dine kolleger nederst på denne side. Tillidsrepræsentant på en konfliktramt arbejdsplads - en guide til dig, der er tillidsrepræsentant på en arbejdsplads, der er ramt af strejke eller lock out. Lige nu ser du ind i en helt ny og uvant rolle,

Læs mere

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger

Minihåndbog om overenskomstforhandlinger Minihåndbog om overenskomstforhandlinger 1. Indledning Formålet med denne minihåndbog er at give kredsene et materiale om overenskomstforhandlingssystemet. Minihåndbogen er tænkt til at give baggrund for,

Læs mere

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål

Forhandlingskonference, 4. juni På vej mod OK-11. Fakta og spørgsmål På vej mod OK-11 Fakta og spørgsmål På de efterfølgende sider er præciseret 3 temaer, som vil danne udgangspunkt for drøftelserne på forhandlingskonferencen den 4. juni 2009. Til brug for drøftelsen af

Læs mere

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg

Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til. Debatoplæg Fra OK 08 til OK 11: Der må ændringer til Debatoplæg 2 KTO-forhandlingerne... 3 Baggrund... 3 Stærkt fællesskab med interessemodsætninger... 3 Lønpolitikken spænder ben... 4 AC legede med ilden... 4 Mere

Læs mere

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde.

REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. 2341.15 REFERAT AF KTO'S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 4. MARTS 2011 1. Valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO's ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog valg af Mariann

Læs mere

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads

Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads Guide til tillidsrepræsentanten pa en konfliktramt arbejdsplads De akademiske organisationer har i fællesskab udarbejdet denne guide, og du kan som BF-tillidsrepræsentant tage det du kan bruge af vejledningen.

Læs mere

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003.

CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Centralorganisationernes Fællesudvalg Sekretariatet 24. april 2003 12379.8 HRM/HRM CFU-formandens oplæg ved KTO s forhandlingskonference den 28. april 2003. Emne: Samforhandlinger? Tak for indbydelsen!

Læs mere

OK18 - BUPL i konflikt og hvad så?

OK18 - BUPL i konflikt og hvad så? OK18 - BUPL i konflikt og hvad så? Dagsorden 1. Velkomst 2. Den Danske Model 3. Hvorfor er vi endt, hvor vi er? 4. Forligsinstitutionen 5. Fakta 6. Hvad sker der under konflikten? 7. Spørgsmål Den Danske

Læs mere

Regionalt TR-møde 7. marts

Regionalt TR-møde 7. marts Regionalt TR-møde 7. marts 1) Fra forhandlinger til sammenbrud Hvorfor konflikt? Hvor er knasterne? Hvad sker der lige nu i Forligsinstitutionen? 3) Hvad er din rolle som TR? Hvad gør vi nu? Aktiviteter,

Læs mere

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2011

Formandens fremlægning af. KTO-forligene 2011 KTO Sekretariatet 4. marts 2011 ABC Sagsnr.: 2341.20 Formandens fremlægning af KTO-forligene 2011 Overenskomst i krisens tegn En overenskomst i krisens tegn er overskriften på min mundtlige præsentation

Læs mere

Overenskomstfornyelsen 2018

Overenskomstfornyelsen 2018 166 Overenskomstfornyelsen 2018 Musketered, magtbalancer og modelforandringer Nana Wesley Hansen & Mikkel Mailand Januar 2019 ISBN 978-87-93320-28-4 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier

Læs mere

OK15. Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1.

OK15. Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1. OK15 Alle aftaler er 3-årige Der er indgået generelt forlig på KL-området den 16. februar 2015 DS har indgået forlig med KL den 1. marts 2015 De generelle forlig De generelle lønstigninger i perioden udgør

Læs mere

OK-15. Forlig med KL. Den 16. februar 2015

OK-15. Forlig med KL. Den 16. februar 2015 Forlig med KL Den 16. februar 2015 Sikring af reallønnen De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 5, 42 % incl. udmøntning fra reguleringsordningen Prisudviklingen skønnes i overenskomstperioden

Læs mere

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav

Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 236.49 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 3. maj 2007 Vedr.: OK-08 køreplansaftale med KL samt frist for indsendelse af KTO-krav I dette brev omtales tre forhold i

Læs mere

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet

Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. J.nr.: 9.02.02.1 9. november 2004 Vedr.: KTO's høringssvar på udkast til lovgivning om udmøntning af strukturreformen på skatteområdet Indledning

Læs mere

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA

bevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder - UgebrevetA OK18 Fagbevægelsen melder hårdt ud: Ingen ny overenskomst uden løft af lavtlønnede og kvinder Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Mandag den 11. december 2017 Der skal oprettes en pulje til at løfte

Læs mere

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat

URAFSTEMNING OK15. Et balanceret resultat URAFSTEMNING OK15 Et balanceret resultat Den danske økonomi er i bedring. Det har vi mærket under overenskomstforhandlingerne, og det afspejler sig også i resultatet. Vi har skabt et resultat, der er bedre

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

Gennemgang af aftaleresultatet

Gennemgang af aftaleresultatet Gennemgang af aftaleresultatet 2018-2021 Kære medlem. Du skal nu til at stemme om resultatet af aftaleforhandlingerne. I det følgende gennemgås de enkelte elementer i resultatet. Du er meget velkommen

Læs mere

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m

k r av k ata l o g : d e t f o r h a n d l e r v i o m kravkatalog: det forhandler vi om Forord Det handler om tillid og anerkendelse Patient- og borgerinddragelse er en positiv dagsorden i social- og sundhedsvæsenet, som møder bred opbakning og involvering

Læs mere

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område.

Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. OK 18 resultatet Overlægeforeningens redegørelse om OK 18 resultatet på det regionale område. Overenskomstforhandlingerne på overlægeområdet blev afsluttet med indgåelse af aftale på det generelle område

Læs mere

Forligsinstitution og den offentlige sektor

Forligsinstitution og den offentlige sektor Forligsinstitution og den offentlige sektor FAKTA Jesper Due, Jørgen Steen Madsen og Mikkel Mailand Reglerne for Forligsinstitutionen har siden 1910 været fastsat ved lov. Denne lov er revideret mange

Læs mere

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning.

Formandens mundtlige beretning. Det talte ord gælder. En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. KTO 9. november 2010 Sekretariatet ABC 1965.59 Formandens mundtlige beretning Det talte ord gælder Indledning En usædvanlig start på OK-11 er overskriften på min mundtlige beretning. OK-11 er usædvanlig

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 16. februar 2015 3982.22 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 16. februar 2015 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet.

Hermed fremsendes generelle krav til OK18 på det kommunale og regionale område fra Sundhedskartellet. Forhandlingsfællesskabet Løngangsstræde 25, 1. 1468 København K. Sankt Annæ Plads 30 1250 København K Tlf. 46 95 40 60 shk@sundhedskartellet.dk www.sundhedskartellet.dk Den 03-11-2017 J.nr.: 17/12453 Til

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

OK18. Det forhandler vi om

OK18. Det forhandler vi om OK18 Det forhandler vi om Forord Det handler om respekt, anerkendelse og faglig kvalitet Den offentlige social- og sundhedssektor har oplevet markante produktivitetsstigninger, og kompleksiteten i opgaverne

Læs mere

Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked

Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked Center for Arbejdsmarkedsforskning, (CARMA) Aalborg Universitet IDA Offentlig delegeretforsamling København den 7. Maj 2015 Ok 15 og det offentlige arbejdsmarked Oplæg v/professor emeritus Flemming Ibsen

Læs mere

Repræsentantskabsmøde

Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde Dato 20. maj 2015 Dagsordenspunkt 6.1. Emne Baggrund: Forløbsbeskrivelse OK 2015 m.v. OK 2015 forhandlingerne i stat og kommuner Hovedbestyrelsens arbejde Januar 2014: På hovedbestyrelsens

Læs mere

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige:

Arbejdsliv OK18. For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Arbejdsliv For at du kan have et godt arbejdsliv er der navnlig to forudsætninger, som er vigtige: Et godt arbejdsmiljø, hvor krav og ressourcer hænger sammen og En fornuftig balance mellem arbejdsliv

Læs mere

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU

OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK 18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION OG CFU OK18 INFORMATIONSPJECE OM RESULTATET AF FORHANDLINGERNE MELLEM MINISTEREN FOR OFFENTLIG INNOVATION

Læs mere

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris

Figur 1. Indekseret løn- og prisudvikling Den offentlige og den private sektor 1. kvartal 1996-4. kvartal 2009. Kommuner Stat Privat Forbruger pris Reguleringsordningen I notatet beskrives principperne i reguleringsordningen, ordningens virkning og udmøntningen historisk set. Desuden belyser notatet de aktuelle og konkrete problemer, der er opstået

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

F Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE

F Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FOA FAG OG ARBEJDE FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF OVERENSKOMST PR. 1. APRIL 2015 FOR REGIONS- OG SKOLEBETJENTE M.FL. INDEN FOR FOA FAG OG ARBEJDE

Læs mere

Overenskomstforhandlingerne Side 1 af for 6 samtlige

Overenskomstforhandlingerne Side 1 af for 6 samtlige ANALYSE Konflikten lurer: Skrækscenariet er et madpakke-sammenbrud Af Henny Christensen Fredag den 16. marts 2018 Lad os nu snakke om løn, lyder fagbevægelsens appel til Forligsmanden, der styrer overenskomstforhandlingerne

Læs mere

Lager- og Handelsarbejdere i hovedstaden 3F København STEM OG BESTEM

Lager- og Handelsarbejdere i hovedstaden 3F København STEM OG BESTEM Lager- og Handelsarbejdere i hovedstaden 3F København STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind i forhandlingerne med en

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009

REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 - 1-1453.49 REFERAT AF KTO S 24. ORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 16. DECEMBER 2009 1. Mødets åbning, herunder valg af dirigent Formanden bød velkommen til KTO s repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog

Læs mere

Ansatte i regioner. Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM

Ansatte i regioner. Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM Ansatte i regioner Omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind i forhandlingerne

Læs mere

OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid

OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid OK 2005: Amtsrådsforeningen i frontlinien i lønstrid Der er lagt op til et kompliceret forløb med mange konfliktrisici. når overenskomsterne i amter og kommuner skal fornyes i 2005 Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område

OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område OK 2018 det samlede overblik over aftalerne på det kommunale område Aftalerne på det kommunale område er nu i hus. Forlig og forhandlingsprotokoller er nu forhandlet på plads. Der er tale om et 3-årigt

Læs mere

Myter og svar - Overenskomst 2018

Myter og svar - Overenskomst 2018 Myter og svar - Overenskomst 2018 I 2018 skal der forhandles overenskomster på det offentlige område, det afspejler sig i den offentlige debat, hvor det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i myter

Læs mere

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM

Ansatte i staten. Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM Ansatte i staten Håndværkere Ingeniørassistenter m.fl. Værkstedsassistenter og værkstedsledere ved Koefoeds Skole STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været

Læs mere

Ansatte i staten. Teknisk personale ved Det Kongelige Teater STEM OG BESTEM

Ansatte i staten. Teknisk personale ved Det Kongelige Teater STEM OG BESTEM Ansatte i staten Teknisk personale ved Det Kongelige Teater STEM OG BESTEM DU HAR FÅET NY OVERENSKOMST Kære medlem Forhandlingerne om OK18 har været lange og udfordrende. Vi gik ind i forhandlingerne med

Læs mere

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar

Test din viden om overenskomst Svargennemgang. Kommentar SVARENE Eventuelle sorte prikker ud for svarmulighederne skal I se bort fra. De betyder ikke noget i printudgaven her. Side 1 af 11 Du er omfattet af en overenskomst, der gælder for dit arbejdsområde.

Læs mere

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018

LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 LPnyt nr. 2018:01 Forlig med Forhandlingsfællesskabet 2018 Indholdsfortegnelse Resumé... 2 Indhold... 2 Løn generelt... 2 Generelle lønstigninger... 2 Reguleringsordningen... 2 Økonomien ved organisationsforhandlingerne...

Læs mere

Til KTO s medlemsorganisationer. Bestyrelsens evaluering af OK 08

Til KTO s medlemsorganisationer. Bestyrelsens evaluering af OK 08 Til KTO s medlemsorganisationer Bestyrelsens evaluering af OK 08 - 2 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1. Læsevejledning... 3 2. Forhandlingsgrundlag... 3 2.1. Forberedelse af forhandlingsmodel

Læs mere

FORMANDENS MUNDTLIGE BERETNING

FORMANDENS MUNDTLIGE BERETNING FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet Aktivitetsnr.: 18-0201.64. ABC 17. december 2018 FORMANDENS MUNDTLIGE BERETNING Det talte ord gælder Samarbejde skaber solide løsninger Min første mundtlige beretning

Læs mere

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST

LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST Rejsehold til dit arbejdsmiljø Minipensionen stiger Større købekraft Nu 7 ugers barsel til far Fortsat fokus på kompetenceudvikling LÆS OM DIN NYE OVERENSKOMST OG DELTAG I URAFSTEMNINGEN [SENEST 9. APRIL]

Læs mere

OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om?

OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om? OK15 på vej mod OK18 Hvad ville I gerne høre om? 1 Program: OK15 resultat og politiske tendenser v. formand Bert Asbild OK15 for TR v. forhandlingschef Joy Strunck OK15 for ledere v. formand Bert Asbild

Læs mere

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018

Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 Dagsorden Kredsbestyrelsesmøde den 22. januar 2018 kl. 9.00 15.30 der er kaffe fra kl. 8.30 Dagsorden: 1. Mødets åbning 2. Dagsorden 2.1. Referat 3. Sager til behandling 3.1. KB s arbejdsform 3.1.1. Udkast

Læs mere

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003.

Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Kim Simonsens indlæg på KTOs konference om fremtidens forhandlinger. 28. april 2003. Som bekendt blev mæglingsforslaget i 2002 kun vedtaget med nogle få tusinde ja-stemmers overvægt. Jeg har forstået,

Læs mere

Bestyrelsens evaluering af OK-11

Bestyrelsens evaluering af OK-11 Bestyrelsens evaluering af OK-11 - 3 - Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 5 1.1. Læsevejledning... 6 2. Forhandlingsgrundlag... 6 2.1. Forberedelse af forhandlingsmodel for OK-11... 6 2.2. To forhandlingsaftaler...

Læs mere

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 8. FEBRUAR 2002

REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE DEN 8. FEBRUAR 2002 REFERAT AF KTO S EKSTRAORDINÆRE REPRÆSENTANTSKABSMØDE 1. Valg af dirigent DEN 8. FEBRUAR 2002 Formanden bød velkommen til KTO s ekstraordinære repræsentantskabsmøde. Formanden foreslog på bestyrelsens

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne.

Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsen anbefaler et JA til de offentlige overenskomstforlig for perioden 2015-2018 vedr. staten, regionerne og kommunerne. Bestyrelsens hovedbegrundelser for at anbefale et JA: Bestyrelsen har efter

Læs mere

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober.

Endelig får i de nye lønninger i kommuner og regioner med stigningerne pr. 1. oktober. Nummer 3 oktober 2014 Redaktion: Julie Johnsen Pharmadanmark Stine Søndergaard, Jordbrugsakademikerne og Den Danske Dyrelægeforening Tine Trabolt, Forbundet Arkitekter og Designere Layout: Per Rehfeldt,

Læs mere

3. PENSION Pensionsbidrag forhøjes pr. 1. april 2019 med 0,42 % fra 18,98 % til 19,40 %.

3. PENSION Pensionsbidrag forhøjes pr. 1. april 2019 med 0,42 % fra 18,98 % til 19,40 %. KL Dansk Journalistforbund SAG-2017-04738 Tid: Den 3. maj 2018, kl. 13:30 Sted: I

Læs mere

OK-08 Hvis konflikten kommer

OK-08 Hvis konflikten kommer F O A F A G O G A R B E J D E OK-08 Hvis konflikten kommer Konflikt-tjek for tillidsrepræsentanter Indholdsfortegnelse FOA i konflikt? 3 Overenskomstmæssige konflikter 4 Konflikter i forbindelse med OK-forhandlinger

Læs mere

dig til at hjælpe dine kolleger, hvad enten de skal strejke, er blevet lockoutet, eller blot vil vide mere.

dig til at hjælpe dine kolleger, hvad enten de skal strejke, er blevet lockoutet, eller blot vil vide mere. OK18 NÅR KONFLIKTEN KOMMER FOR TILLIDSREPRÆSENTANTER Som tillidsrepræsentant er du en vigtig del af og har en særlig rolle, når overenskomsten forhandles. Her får du den vigtigste information, så vi kan

Læs mere

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne. Behandling af forhandlingsresultaterne fra OK18 Indstilling: Det indstilles, at kongressen anbefaler resultaterne af OK18- forhandlingerne med henblik på at disse sendes til urafstemning blandt medlemmerne.

Læs mere

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager.

Delforliget svarer til delforliget fra den 25. januar 2008 på KL s område for så vidt angår kompetenceudvikling og fravær af familiemæssige årsager. KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE LØNGANGSTRÆDE 25, 1 1468 KØBENHAVN K TLF. 33 11 97 00 - FAX 33 11 97 07 www.kto.dk - E-mail: kto@kto.dk Til KTO s medlemsorganisationer Sagsnr.: 1215.1 JH/jb

Læs mere

Urafstemning OK18 Stat

Urafstemning OK18 Stat Urafstemning OK18 Stat Et godt og solidarisk resultat Der har været et enestående sammenhold i fagbevægelsen ved OK18 mellem regionale, kommunale og statslige lønmodtagere. Et sammenhold der har betydet,

Læs mere

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018

Orienteringsmøde om OK18-resultatet. xx xx.xx.2018 Orienteringsmøde om OK18-resultatet xx xx.xx.2018 Disposition 1. Sammenfatning af CFU-resultatet 2018 2. Hvad så nu den nærmeste fremtid? 3. Ordet er frit 4. Tak for nu Et lille flashback til tiden før

Læs mere

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE

FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN DJØF IDA HK/KOMMUNAL FORHANDLINGSPROTOKOL VEDRØRENDE FORNYELSE AF AFTALER FOR CHEFER PR. 1. APRIL 2015 INDEN FOR DJØF, IDA OG HK/KOMMUNALS FORHANDLINGSOMRÅDE Side

Læs mere

Indledning I dette papir præsenteres et bud på en revision af det udvidede frie sygehusvalg.

Indledning I dette papir præsenteres et bud på en revision af det udvidede frie sygehusvalg. N O T A T 08-01-2009 Ny model for udvidet frit sygehusvalg Budskaber I en situation med stigende knaphed på uddannet personale er det yderst tvivlsomt, om alle patienter fremover kan behandles indenfor

Læs mere

Sammen igennem krisen nye veje

Sammen igennem krisen nye veje Sammen igennem krisen nye veje Oversigt over spørgsmål i diskussionsoplæg til KTO s forhandlingskonference den 12. marts 2012 1. Brug for at gå nye veje Der er økonomisk krise og en meget stram økonomi

Læs mere

Forligsinstitution og konflikt i den offentlige sektor

Forligsinstitution og konflikt i den offentlige sektor Forligsinstitution og konflikt i den offentlige sektor FAKTABOKS JESPER DUE og JØRGEN STEEN MADSEN Med de generelle aftaler, dels på det statslige område mellem CFU og finansministeren, dels på det kommunale

Læs mere

OK 13 Staten. Resultatet

OK 13 Staten. Resultatet OK 13 Staten Resultatet Det økonomiske resultat af OK13 på Statens område skal afgjort fortolkes ud fra den kontekst der er forhandlet i Lønstigning: 1. april 2013 0,82% som præcis modsvares af negativ

Læs mere

Af Henning Jørgensen (tv), Aalborg Universitet Laust Høgedahl, lektor Universitet og

Af Henning Jørgensen (tv), Aalborg Universitet Laust Høgedahl, lektor Universitet og ANALYSE OK18 blev et drama, som tilsiger ændringer af systemet Onsdag den 10. oktober 2018 Forårets forhandlinger om nye overenskomster for de offentligt ansatte var meget dramatiske. Forløbet kalder på

Læs mere