Jeg er blevet kaldt i samråd i dag for at besvare samrådsspørgsmål Æ og Ø om udliciteringen af etablissementsdriften i Øst- og Vestdanmark.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Jeg er blevet kaldt i samråd i dag for at besvare samrådsspørgsmål Æ og Ø om udliciteringen af etablissementsdriften i Øst- og Vestdanmark."

Transkript

1 Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 290 Offentligt Talepunkter til samrådsspørgsmål Æ og Ø Indledning Jeg er blevet kaldt i samråd i dag for at besvare samrådsspørgsmål Æ og Ø om udliciteringen af etablissementsdriften i Øst- og Vestdanmark. For en god ordens skyld vil jeg gøre udvalget opmærksom på, at jeg senest i sagen har besvaret udvalgsspørgsmål Jeg har desuden i et notat til forligskredsen besvaret spørgsmål fra Lene Espersen om provenugrundlaget ved Forsvarets konkurrenceudsættelse af etablissementsdriftsområdet. Før jeg besvarer selve samrådsspørgsmålene, vil jeg gerne komme med nogle generelle betragtninger i sagen. Udliciteringen af etablissementsdriften i Øst- og Vestdanmark er gennemført i overensstemmelse med Forsvarsforlig , som et bredt flertal i Folketinget står bag. Konkurrenceudsættelsen af driften af Forsvarets etablissementer blev foretaget for at afprøve, om private leverandører kan udføre opgaverne mere økonomisk fordelagtigt. Det har medført, at Forsvaret forventer en samlet årlig besparelse på op til ca. 190 mio. kr. Besparelserne har givet mulighed for at omprioritere til Forsvarets kerneopgaver. Med seneste Aftale på forsvarsområdet vil Forsvaret gennemføre yderligere konkrete konkurrenceudsættelser og udliciteringer. I tillægsaftalen af 10. april 2014 er der fastsat mål for, at der skal opnås et yderligere provenu på 46 mio. kr. årligt ved konkurrenceudsættelse.

2 Jeg er glad for, at vi med disse brede forlig sikrer gode rammer for løsning af Forsvarets kerneopgaver. Konkurrenceudsættelsen af hovedparten af etablissementsdriftsområdet omfatter kantinedrift, rengøring og arealpleje, og er blevet gennemført i to faser. I første fase blev etablissementsdriften i Østdanmark (den 1. april 2012) udliciteret til Forenede Service A/S. I næste fase blev etablissementsdriften i Vestdanmark (den 1. februar og 1. marts 2014) udliciteret til ISS. Der var tale om en grundig og flerårig udbudsproces med bistand fra anerkendte konsulenthuse og tæt inddragelse af de faglige organisationer. Forsvaret vurderer samlet set, at processen er forløbet tilfredsstillende, når størrelsen af udbuddet og de iboende og i nogle sammenhænge konfliktende interesser, tages i betragtning. På langt de fleste områder er Forsvaret også tilfreds med den kvalitet, som Forenede Service A/S og ISS nu leverer hver dag til Forsvaret og Forsvarets ansatte. Overordnet set er det således Forsvarets opfattelse, at udliciteringen har været fordelagtig i form af: i) en økonomisk gevinst ii) en mere ensartet opgaveløsning iii) og en mere professionel styring af området. Forsvaret erkender dog, at der fortsat er udfordringer med kvaliteten på visse etablissementer.

3 Det skal der selvfølgelig ændres på. For at rette op på kvaliteten er der igangsat en række initiativer. Disse vil jeg komme ind på i min besvarelse af samrådsspørgsmål Æ. Med disse indledende bemærkninger vil jeg med udvalgets tilslutning tillade mig at svare samlet på samrådsspørgsmålene Æ og Ø. Besvarelse af samrådsspørgsmål Æ Samrådsspørgsmål Æ lyder: Ministeren bedes give en redegørelse for etablissementsdriften af Østdanmark for 2. drifts år - d.v.s. fra 1. april 2013 til 31. marts 2014, og herunder den økonomiske situation og en nærmere redegørelse for den manglende opfyldelse af kvalitetskravene i forhold til de aftalte ydelser med Forenede Service A/S og HedeDanmark A/S. [Etablissementsdriften af Østdanmark for 2. drifts år] Forsvarets kontrakt med Forenede Service A/S om udlicitering af etablissementsdriften i Østdanmark er opdelt i tre serviceaftaler. Henholdsvis rengøring, kantinedrift og arealpleje. Jeg vil nu gennemgå status for leverandørens ydelser i 2. driftsår og kvaliteten af de modtagne ydelser. [Rengøringsområdet] Forsvaret har oplyst, at serviceaftalen på rengøringsområdet er den delaftale, hvor der er de største udfordringer. Som jeg tidligere har oplyst overfor Folketinget i svar på FOU alm. del spg. 227, har der i en længere periode været udfordringer med kvaliteten af rengøringen på visse etablissementer i Østdanmark.

4 Udfordringerne er konstateret i forhold til den aftalte kvalitetsstandard INSTA 800. INSTA 800 er en fælles nordisk kvalitetsstandard, der sætter høje krav til kvaliteten og kontrollen heraf. Forsvaret har valgt denne kvalitetsstandard for at sikre kvaliteten i ydelserne fra den private leverandør. Det skal bemærkes, at Forsvaret med denne kvalitetsstandard stiller klare krav til kvalitetsniveauet i kontrakterne. Det betyder bl.a., at rengøres mere end 4 pct. af lokalerne på et etablissement ikke til den ønskede rengøringsgrad, vil hele etablissementet blive betragtet som ikke bestået. Forsvarets kontrakt med leverandøren fastsætter også krav til brugertilfredsheden. Lever brugertilfredsheden ikke op til Forsvarets krav, vil leverandøren blive påkrævet en bod. Det skal hertil bemærkes, at Forsvaret ikke tidligere anvendte samme krav og kontrolsystem til Forsvarets egen opgaveløsning på området. Kvaliteten kan derfor ikke sammenlignes direkte med situationen forud for udliciteringen. Forsvaret har i alt foretaget 85 uvarslede kontroller i 2. driftsår på udvalgte etablissementer for at kontrollere kvaliteten af rengøringen. 45 kontroller har vist utilfredsstillende forhold, og der er udført genkontroller som konsekvens heraf. Forsvaret stiller desuden krav om, at leverandøren skal udføre egenkontrol.

5 Forenede Service A/S har i 2. driftsår udført 43 kvartalsvise egenkontroller. Kontrollerne har vist, at rengøringen i ca. 15 pct. af alle kontrollerede lokaler ikke lever op til kvalitetskravene. Det betyder dog også, at rengøringen i ca. 85 pct. af de kontrollerede lokaler lever op til kvalitetskravene. Som helhed er ca. 45 pct. af de kontrollerede etablissementer dumpet, da mere end 4 pct. af lokalerne på det pågældende etablissement ikke har levet op til kravene. Forsvaret bruger kontraktens muligheder for at sanktionere Forenede Service A/S med blandt andet bod og tilbageholdte betalinger i det omfang Forenede Service A/S dumper en kontrol. Det vil sige, at Forsvaret ikke betaler for rengøring af de lokaler, der ikke lever op til kvalitetskravene i kontrakten. Forsvaret har på den baggrund tilbageholdt betaling til Forenede Service A/S for godt kr. i 2. driftsår. Forsvaret har valgt konsekvent at tilbageholde betaling for rengøring, der ikke lever op til kvalitetskravene i stedet for at eskalere til bod, da denne fremgangsmåde vurderes at have en større økonomisk indflydelse på leverandøren. Forenede Service A/S er dog pålagt bod i forbindelse med brugertilfredshedsundersøgelsen i 2013, da denne viser, at tilfredsheden med rengøringsydelser i lokalstøtteelementet Jægerspris var lavere end målet. Den samlede brugertilfredshed i Østdanmark i 2013 er dog på samme niveau som brugertilfredsheden før udliciteringen. Brugertilfredsheden er

6 målt på en skala fra 1-5, hvor 3,0 anses for at være tilfredsstillende. I 2011 var brugertilfredsheden målt til 3,70 og i 2013 var brugertilfredsheden målt til 3,74. De nævnte udfordringer på rengøringsområdet skal der selvfølgelig gøres noget ved. Forsvaret er ikke tilfreds med, at så mange lokaler dumper kvalitetskontrollen. Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke finder det tilfredsstillende, at Forenede Service A/S ikke lever op til de stillede kvalitetskrav. Det er vigtigt for mig, at Forenede Service A/S retter op på dette meget snart. Jeg har forstået, at Forsvaret har fuld fokus på at løfte kvaliteten sammen med Forenede Service A/S. Forsvaret har oplyst, at Forenede Service A/S har gjort en ihærdig indsats for at rette op på forholdene og leve op til kontraktens krav. Forenede Service A/S har bl.a. gennemført uddannelse af sine ansatte og tilført ekstra medarbejderressourcer til de etablissementer, der ikke består kontrollerne. De nødvendige forbedringer har dog ikke vist sig endnu. Forende Service A/S og Forsvaret har derfor iværksat en række yderligere tiltag for at forbedre kvaliteten. Bl.a. er kontrolhyppigheden øget, opfølgningen intensiveret og der har været holdt møde på direktionsniveau for at sikre den fornødne ledelsesbevågenhed hos Forenede Service A/S på at rette op på kvaliteten.

7 Sideløbede er Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste - under inddragelse af Kammeradvokaten i gang med at undersøge kontraktens muligheder i tilfælde af misligholdelse fra leverandørens side, herunder påbud og opsigelse af kontrakten. Forsvaret antager på nuværende tidspunkt, at Forende Service A/S s ledelsesfokus og de konkrete tiltag vil kunne rette op på kvaliteten. Men sker der ikke forbedringer snart, vil der selvsagt blive reageret i overensstemmelse hermed. Det vil sige, at Forsvaret benytter alle sanktionsmuligheder i kontrakten og i yderste konsekvens kan påberåbe sig misligholdelse af kontrakten. Bliver dette aktuelt, vil det være nødvendigt at lave et nyt udbud af rengøringsopgaven. [Kantinedrift] Jeg vil nu fortsætte med kantineområdet. Forenede Service A/S har bl.a. oplevet et jævnt stigende salg i kantinerne. Salget er steget med 5 pct. i 2. driftsår i forhold til 1. driftsår, når man ser på kilo-volumen. Begge parter arbejder forsat på at gøre leverancen endnu bedre. Det gøres bl.a. ved, at Forsvaret kontrollerer kvaliteten af ydelserne fra Forenede Service A/S. Kvalitetskontrollerne gør det muligt at følge kvalitetsudviklingen på hele leverancen. Det har ikke været muligt før udliciteringen, hvor kontrollen var håndteret decentralt.

8 Eventuelle uoverensstemmelser mellem det leverede og de aftalte forhold i kontrakten bliver anført som leverancefejl. Forenede Service A/S udfører herudover egenkontrol. Egenkontrollen er baseret på Fødevareministeriets offentlige kontrol af køkkener og spisesteder. I Forsvarets styring af området er der indarbejdet en central opfølgning på fejl og mangler i leverancerne. Forsvaret oplyser, at der i 2. driftsår er gennemført 64 kontroller. Ved 44 kontroller var der ingen leverancefejl. På baggrund af de sidste 20 kontroller samt berettigede klager fra forsvarets medarbejdere er der konstateret 107 leverancefejl i 2. driftsår. Det skal dog bemærkes, at flere fejl kan registreres under samme kontrolbesøg. Det skal endvidere bemærkes, at en leverancefejl kan være alle forhold, der ikke lever op til de detaljerede servicekrav til leverandøren, som leverandøren ikke umiddelbart kan rette. Det kan f.eks. være, at der ikke er det rette antal lune retter, salater eller pålæg på buffeten at åbningstiderne ikke er overholdt, at der ikke er leveret mødeforplejning til tiden eller at der i kioskvaresortimentet mangler en hygiejneartikel (toiletsager). Forsvaret kan i forbindelse med leverancefejlene tilbageholde betaling til Forenede Service A/S. I 2. driftsår er der tilbageholdte betaling én gang. Det drejer sig om et beløb på godt kr. for manglende service på kaffemaskiner.

9 Resultatet af brugertilfredshedsundersøgelsen medfører desuden, at Forenede Service A/S vil blive afkrævet en bod på kr., da resultatet ligger under målet for brugertilfredsheden i kontrakten. Brugertilfredshedsundersøgelsen udviser dog ikke store ændringer i forhold til situationen før udliciteringen. [Arealpleje] Jeg vil nu gennemgå status på 2. driftsår indenfor serviceaftalen på arealplejeområdet. Forsvaret har oplyst, at der i 2. driftsår var udfordringer med levering af aftalte data og dokumentation fra Forenede Service A/S på egenkontrollen. Forenede Service A/S overholdte dog tilnærmelsesvis de aftalte terminer for egenkontrol med få udfald i de sidste måneder. Forsvaret kontrollerer også på dette område, om der er uoverensstemmelser mellem det leverede serviceniveau og de aftalte forhold i kontrakten. Eventuelle uoverensstemmelser anføres som leverancefejl. Forsvaret har ifølge det oplyste gennemført 513 kontroller i 2. driftsår. Der er på den baggrund konstateret 210 leverancefejl og tilbageholdt betaling for knap kr. Betalingen er tilbageholdt på grund af manglende servicering af Store Dyrehave samt manglende leverancer på vintertjeneste. Forsvaret har desuden pålagt Forenede Service A/S bod for ikke at leve op til kvalitetskravene på lokalstøtteelementerne Jonstrup og Svanemøllen.

10 Disse forhold skal der naturligvis rettes op på. Forsvaret har derfor et stort fokus på leverancerne og er i tæt dialog med leverandørens ledelse om udfordringerne på området. Forenede Service A/S har i vid udstrækning benyttet sig af én stor underleverandør til udførelse af opgaverne. Forsvaret og Forenede Service A/S har været utilfredse med nogle af leverancerne fra underleverandøren, og underleverandøren er derfor ikke længere fast leverandør af ydelser til Forenede Service A/S indenfor aftalen med Forsvaret. Forsvaret vil fortsat følge kvalitetsudviklingen tæt. [Opsummering] Samlet set kan det konkluderes, at der er en række udfordringer indenfor udliciteringen af dele af etablissementsdriften i Østdanmark i 2. driftsår. Disse forhold skal der rettes op på. Kontrollen med Forenede Service A/S leverancer synliggør udfordringer, som ikke var mulige at se før udliciteringen. Forsvaret har dermed fået bedre kontrol med de leverede ydelser. Men det er i sagens natur vigtigt for Forsvaret, og også for mig, at Forenede Service A/S lever op til de aftalte kvalitetskrav. Og det har jeg forstået, at Forsvaret har fuld fokus på, herunder overvejelsen af mulige kontraktlige skridt.

11 [Den økonomiske situation] I samrådsspørgsmål Æ bliver jeg også spurgt til den økonomiske situation i 2. driftsår. Ifølge Forsvarets oplysninger udgør den samlede udgift for 2. driftsår ca. 153 mio. kr. Udgifterne fordeler sig med ca. 52 mio. kr. til serviceaftalen på rengøringsområdet, ca. 57 mio. kr. til serviceaftalen på kantinedriftsområdet og ca. 24 mio. kr. til serviceaftalen på arealplejeområdet. Derudover er ca. 4 mio. kr. anvendt på affaldshåndtering og ca. 16 mio. kr. til simpel vedligeholdelse. Jeg kan dertil oplyse udvalget om, at Forsvaret på nuværende tidspunkt er ved at udarbejde en økonomisk redegørelse for 2. driftsår som et led i den årlige afrapportering. Såfremt udvalget ønsker en mere detaljeret økonomisk redegørelse end den fremlagte, vil jeg sende Forsvarets redegørelse til udvalgets orientering, når denne er forelagt for mig. Besvarelse af samrådsspørgsmål Ø Jeg vil nu besvare samrådsspørgsmål Ø, som lyder: Ministeren bedes redegøre for den brutto- og nettogevinst, der er opnået som følge af udlicitering af etablissementsdriften i Østdanmark og hvilken forventning, der er til samme udlicitering af Vestdanmark samt hvilke engangsomkostninger, der er påført forsvaret som følge af udlicitering af driften. Ved bruttobesparelsen forstår jeg det således, at der spørges til de udgifter, som Forsvaret havde før udlicitering, til at varetage opgaven i eget regi, og som derfor ikke længere skal afholdes.

12 Ved nettobesparelsen forstår jeg det således, at der spørges til bruttobesparelsen fraregnet udgifter til kontraktadministration og betaling til leverandøren i henhold til kontrakten. Engangsudgifter i forbindelse med udliciteringsprojektet er ikke medtaget i vurderingen af de forventede varige besparelser, da de netop er engangs. Forsvaret har opgjort bruttobesparelsen til ca. 252 mio. kr. for udliciteringen i Østdanmark og ca. 340 mio. kr. for udliciteringen i Vestdanmark. Som nævnt i mine indledende bemærkninger forventer Forsvaret en samlet årlig nettobesparelse på op til ca. 190 mio. kr. som følge af udliciteringen. Heraf forventes provenuet at være ca. 50 mio. kr. for udlicitering af etablissementsdriften i Østdanmark og ca. 100 mio. kr. for udliciteringen i Vestdanmark. Forsvaret har desuden vurderet, at der vil være mulighed for at spare samlet set yderligere op til 40 mio. kr. på baggrund af de gennemførte udbud og erfaringerne fra Østdanmark. [Engangsudgifter] Den grundige og flerårige proces med konkurrenceudsættelse har indebåret engangsudgifter til bl.a. konsulenter og egen projektorganisation. Engangsudgifterne kan opdeles i udgifter før og efter udliciteringen. De samlede udgifter til forberedelse og gennemførelse af udbuddet er af Forsvaret opgjort til ca. 51 mio. kr.

13 Projektudgifterne vedrørende Østdanmark udgør godt 21 mio. kr. af de samlede udgifter, og projektudgifterne vedrørende Vestdanmark godt 22 mio. kr. heraf. De samlede udgifter til forberedelse og gennemførelse af udbuddet omfatter herudover udgifterne til konsulenter i forbindelse med opgaver, der primært rettede sig mod udarbejdelse af udbudsmaterialet. Disse udgør ca. 7 mio. kr. Herudover er de samlede omkostninger til forberedelse og afgivelse af kontrolbud, som er opgjort til ca. 11 mio. kr. Efter udliciteringen har Forsvaret også haft engangsomkostninger. Forsvaret oplyser, at de 17 tjenestemænd i Østdanmark, hvis opgaver var omfattet af de udliciterede opgaver, blev anvist andre passende stillinger. Der har derfor ikke været udgifter til rådighedsløn i den forbindelse. I den efterfølgende reorganisering af reststrukturen i Østdanmark, var der fem tjenestemænd, som det ikke var muligt at genplacere. De blev derfor indstillet til afsked. Forsvaret forventer, at udgiften hertil bliver op til ca. 6 mio. kr. fordelt over tre år. Dette afhænger dog af, om der i perioden findes andre relevante stillinger til de pågældende. I Vestdanmark var der 29 tjenestemænd ved den opgørelse, der blev lavet i januar 2014, hvis opgaver var omfattet af de udliciterede opgaver. De er derfor også blevet indstillet til afsked. Forsvaret forventer, at udgiften hertil bliver op til ca. 35 mio. kr. fordelt over tre år.

14 Den samlede maksimale udgift til tjenestemænd kan dermed opgøres til ca. 41 mio. kr. Forsvaret vil ikke have udgifter til afskedigelse af tjenestemænd, når kontrakterne skal genudbydes, da tjenestemændene som følge af udliciteringen er genplaceret eller afskediget. Forsvaret har endvidere afholdt udgifter til udbetaling af optjent frihed i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen af medarbejderne. Omkostningerne til feriepenge og merarbejde er en del af Forsvarets forpligtelse overfor medarbejderne. Omkostningen ville derfor have eksisteret, uanset om medarbejderne var blevet virksomhedsoverdraget eller ej. Medarbejderne har ret til deres ferie, og denne forpligtelse regnes derfor ikke som en engangsudgift. Med samlede engangsudgifter tilknyttet projekterne på op mod 100 mio. kr., er der tale om et relativt stort beløb. Dette skal imidlertid holdes op imod den varige årlige besparelse på op til ca. 190 mio. kr. Udgifterne til gennemførelse af projektet forventes således mere end indtjent inden for kontraktens første år. Når de respektive kontrakter udløber, slutter den varige årlige besparelse ikke de er netop vurderet som varige. Det er således Forsvarets forventning at kunne få konkurrencedygtige tilbud, når kontrakterne genudbydes. På det pågældende tidspunkt vil Forsvaret tilrettelægge genudbuddet på en måde, så det giver den største konkurrence og den økonomiske mest fordelagtige situation fremadrettet for Forsvaret.

15 Afslutningsvist vil jeg gøre udvalget opmærksom på, at jeg tidligere har bedt Forsvaret om at gennemgå tallene i den økonomiske redegørelse. Forsvaret har oplyst, at de ved gennemgangen ikke har fundet anledning til at betvivle de oplyste tal. For at der ikke vedvarende skal være tvivl om økonomien i konkurrenceudsættelsen af etablissementsdriften, har Forsvaret desuden bedt Forsvarsministeriets Interne Revision gennemgå sagen og undersøge, om alle tal er korrekte. Det er forventningen, at den interne revisions gennemgang afsluttes i 2. halvdel af [Afsluttende bemærkninger] Som det fremgår af min redegørelse i dag, er der med udliciteringen af etablissementsdriften i Øst- og Vestdanmark tale om et stort og komplekst projekt. Forsvaret er på langt de fleste områder tilfreds med mange af de ydelser, som Forenede Service A/S og ISS hver dag leverer til Forsvaret, men der er også klare udfordringer på en række områder. Det skal der ændres på, så kvaliteten af alle de leverede ydelser lever op til Forsvarets klare og høje krav. Det er som sagt min forståelse, at Forsvaret har fuld fokus på dette og er i dialog med Forenede Service A/S på alle chefniveauer. Men det er også vigtigt at understrege, at Forsvaret overvejer hvilke yderligere muligheder, der ligger i kontrakten, herunder i yderste konsekvens påbud og opsigelse af kontrakten, såfremt der ikke er en tilfredsstillende leverance.

Jeg er endvidere blevet bedt om at redegøre for, om jeg finder det rimeligt, at det offentlige anvender den pågældende virksomhed som leverandør.

Jeg er endvidere blevet bedt om at redegøre for, om jeg finder det rimeligt, at det offentlige anvender den pågældende virksomhed som leverandør. Social- og Indenrigsudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 89 Offentligt Talepapir 8. november 2016 Det talte ord gælder Samråd Forenede Service Indledende bemærkninger Jeg er på baggrund

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

Spørgsmål Z Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren vil imødekomme kritikken fra Statsrevisorerne

Spørgsmål Z Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren vil imødekomme kritikken fra Statsrevisorerne Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 260 Offentligt 24. f ebruar 2017 J.nr. 2017-392 Kontor: Økonomi, Sty ring og HR Samrådsspørgsmål Z og Æ - Tale til besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Konkurrence udsættelse. - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet

Konkurrence udsættelse. - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet Konkurrence udsættelse - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet TØNDER KOMMUNE April 2013 Vi skal være konkurrencedygtige Ligesom alle andre virksomheder skal vi hele tiden sikre, at vi

Læs mere

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer Februar 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Forsvarsministeriets effektiviseringer (beretning nr.

Læs mere

Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar

Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar Sagsfremstillingen har i henhold til MED-aftalen været til høring med det berørte MED-udvalg i tre uger. 3F har været inddraget i denne proces.

Læs mere

Inden jeg svarer på de stillede spørgsmål om Quickbreve, vil jeg indledningsvis sige følgende:

Inden jeg svarer på de stillede spørgsmål om Quickbreve, vil jeg indledningsvis sige følgende: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 310 Offentligt Side 1 af 12 Talemanuskript besvarelse af samrådsspørgsmål AQ-AT om forsinkede Quickbreve Tak for ordet.

Læs mere

Styregruppens kommentarer vedr. Forvaltningsudvalgets (By og Kulturforvaltningen) høringssvar

Styregruppens kommentarer vedr. Forvaltningsudvalgets (By og Kulturforvaltningen) høringssvar Styregruppens kommentarer vedr. Forvaltningsudvalgets (By og Kulturforvaltningen) høringssvar Sagsfremstillingen har i henhold til MED-aftalen været til høring med det berørte MED-udvalg i tre uger. 3F

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp NOTAT 7. april 2014 Indledning I Frederikssund Kommune gennemføres tilsyn med leverandører af 83 ydelser af visitationen som myndighedsafdeling. Journal

Læs mere

Informationsmøde OSU 19-01-2011

Informationsmøde OSU 19-01-2011 Informationsmøde 1 Program Velkomst og introduktion Formelle rammer Opgaver og opdeling af udbud Gennemgang af udbudsbekendtgørelsen Kort information om det elektroniske udbudssystem (ETHICS) Tak for i

Læs mere

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 229 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls talepapir Anledning Samråd i Finansudvalget Dato / tid 2. februar 2017

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af dele af etablissementsdriften i Vestdanmark. Informationsmøde

Konkurrenceudsættelse af dele af etablissementsdriften i Vestdanmark. Informationsmøde Konkurrenceudsættelse af dele af etablissementsdriften i Vestdanmark Informationsmøde 1 Program Velkomst og introduktion Formelle rammer Opgaver og opdeling af udbud Gennemgang af udbudsbekendtgørelsen

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af rengøring

Konkurrenceudsættelse af rengøring Konkurrenceudsættelse af rengøring Kommunalbestyrelsen besluttede den 27. marts 2014, at der skulle arbejdes videre med en konkurrenceudsættelse og udbud af den kommunale rengøringsopgave. Afledt heraf

Læs mere

STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET, VEST

STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET, VEST Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 132 Offentligt (01) STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET,

Læs mere

Kommuners hjemtagning hæmmer konkurrencen

Kommuners hjemtagning hæmmer konkurrencen ANALYSE Kommuners hjemtagning hæmmer konkurrencen 30 pct. af kommunerne har hjemtaget opgaver uden at genudbyde dem siden 1. januar 2015. Dansk hverv sætter spørgsmålstegn ved denne praksis, der gør det

Læs mere

Tilsynspolitik for personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp og madservice

Tilsynspolitik for personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp og madservice Tilsynspolitik for personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp og madservice april 2013 1. Indledning Udvalget for Ældre og Handicappede i Haderslev Kommune har iflg. servicelovens 151 c ansvaret for, at

Læs mere

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp

Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp Tilsyn med leverandører af personlig og praktisk hjælp NOTAT 17. april 2015 Indledning I Frederikssund Kommune gennemføres tilsyn med leverandører af 83 ydelser af visitationen som myndighedsafdeling.

Læs mere

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse 1. Overordnede principper... 2 Myndighedsopgaver... 2 Opgavers egnethed til udbud... 2 2. Tilrettelæggelse af udbudsforretningen... 3 Offentliggørelse

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune Økonomi og It Udbud og indkøb Bjarkesvej Allerød

NOTAT. Allerød Kommune Økonomi og It Udbud og indkøb Bjarkesvej Allerød NOTAT Allerød Kommune Økonomi og It Udbud og indkøb Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://www.alleroed.dk Dato: juli 2016 Sagsbehandler: boju Tlf. +4548126131 Administrativ kontraktstyringsstrategi i Allerød

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER

MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE- OG ANLÆGSPROJEKTER Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K FORSVARSMINISTEREN 28. oktober 2008 MINISTERREDEGØRELSE - BERETNING NR. 16/2007 OM FORSVARETS ADMINISTRATION AF VEDLIGE- HOLDELSES-, BYGGE-

Læs mere

FOA har gennemgået kommunernes erfaringer med udbud og kontrolbud i 2013 og 2014.

FOA har gennemgået kommunernes erfaringer med udbud og kontrolbud i 2013 og 2014. FOA Kampagne og Analyse Konkurrenceudsættelsesteamet 24. november 2014 Udbudsanalyse 2014 FOA har gennemgået kommunernes erfaringer med udbud og kontrolbud i 2013 og 2014. 287 udbud fra i alt 91 kommuner

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer

Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer December 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2015 om Forsvarsministeriets

Læs mere

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne.

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 218 Offentligt Besvarelse af samrådsspørgsmål P, Q og R 25. januar 2017 Samrådsspørgsmål P Spørgsmål: Hvad er konsekvensen af, at kommunerne

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI 2011-13

UDBUDSSTRATEGI 2011-13 UDBUDSSTRATEGI 2011-13 STRATEGI FOR UDBUD AF KOMMUNALE OPGAVER (Tiltrådt af kommunalbestyrelsen den 29. november 2010) Udbud & Indkøb 1 1. Indledning Frederiksberg Kommune har tradition for at samarbejde

Læs mere

Tilbuddet om udskiftning af motorer til forsvarets EH-101 helikoptere

Tilbuddet om udskiftning af motorer til forsvarets EH-101 helikoptere Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt Samråd den 6. juni 2013 Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Ø vedrørende valg af flyoperatør til transport til Afghanistan

Læs mere

Tilsyn med personlig og praktisk hjælp 2014

Tilsyn med personlig og praktisk hjælp 2014 Vinter Tilsyn med personlig og praktisk hjælp 2014 1. Rammerne for tilsynet Tilsynspolitikken omfatter retningslinjer og procedurer for, hvordan der føres tilsyn med kommunens leverandører og med hjælpens

Læs mere

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012 Socialudvalget 2012-13 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 73 Offentligt Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012 Det talte ord gælder. Jeg antager, at spørgsmålet er foranlediget

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift Til: Dato: 03/01-2017 Sagsbeh.: ETO Sagsnr.: Kontrakten med Aleris Omsorg vedrørende driften af halvdelen af Christians

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse BALLERUP Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Notat. Statusnotat for rengøring i Børn og Unge med særligt fokus på udbud af rengøring Børn og Unge udvalget. Århus Kommune. Den 4.

Notat. Statusnotat for rengøring i Børn og Unge med særligt fokus på udbud af rengøring Børn og Unge udvalget. Århus Kommune. Den 4. Notat Emne Til Kopi til Statusnotat for rengøring i med særligt fokus på udbud af rengøring udvalget Nis Schultz Den 4. februar 2010 Århus Kommune I er rengøring af skoler, dagtilbud, specialtilbud og

Læs mere

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 259 Offentligt Talepapir 28. januar 2018 Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Indledende

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE

UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE UDKAST December 2010 Sagsnr. 10/9903 2 Udbudsstrategi I henhold til Styrelsesloven skal Byrådet inden udgang af funktionsperiodens første år i en udbudsstrategi vurdere,

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

FOR FORSVARSMINISTERIETS EJENDOMSSTYRELSE

FOR FORSVARSMINISTERIETS EJENDOMSSTYRELSE MÅL- OG RESULTATPLAN FOR FORSVARSMINISTERIETS EJENDOMSSTYRELSE 2017 Indhold 1. Indledning... 3 2. Strategisk målbillede... 4 2.1. Strategiske pejlemærker... 4 2.1.1 Kundefokus... 5 2.1.2 Omkostningsfokus...

Læs mere

Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Potentialeanalyse af Facility Management i det danske Forsvar

Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Potentialeanalyse af Facility Management i det danske Forsvar Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Potentialeanalyse af Facility Management i det danske Forsvar Version 3.0-6. oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1 Markedsanalyse

Læs mere

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud.

Overordnet ser FOA positivt på det fremsendte materiale og de politiske intentioner bag anvendelsen af arbejdsklausuler ved eventuelt udbud. Til Skanderborg Kommune FOA Silkeborg-Skanderborg takker Skanderborg Kommune for henvendelsen vedrørende input i forbindelse med kommunens Standard for brug af arbejdsklausuler i forbindelse med udbud.

Læs mere

Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner

Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 162 Offentligt T A L E 18. november 2016 Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner J.nr. 20165200341 SD, Byggeri og teknik

Læs mere

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE 2 Udbudspolitik Med henvisning til Bekendtgørelse om servicestrategi og opfølgningsredegørelse jf. lovbekendtgørelse nr. 1060 af 24. oktober 2006 om kommunernes styrelse

Læs mere

T A L E P A P I R d e t t a l t e o r d g æ l d e r

T A L E P A P I R d e t t a l t e o r d g æ l d e r Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 143 Offentligt T A L E P A P I R d e t t a l t e o r d g æ l d e r Beskæftigelsesministerens tale til besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Med henvisning til analysen Mistede oplysninger. i forbindelse med fravalg af revision Analyse af

Med henvisning til analysen Mistede oplysninger. i forbindelse med fravalg af revision Analyse af Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 528 Offentligt 8. juni 2016 J.nr. 16-0688376 Indsats Samrådsspørgsmål AJ og AK - Tale til besvarelse af spørgsmål AJ og AK den 14. juni 2016

Læs mere

Samrådstale (lukket samråd)

Samrådstale (lukket samråd) Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 530 Offentligt Samrådstale (lukket samråd) Besvarelse af samrådsspørgsmål X den 3. april 2019 Samrådsspørgsmål X stillet efter ønske fra

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min.

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål V og W Dato /

Læs mere

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT 04-01-2016 Referat af brugerundersøgelser 2015 I 2015 er der for sjette år i træk gennemført brugerundersøgelser

Læs mere

Det er i øvrigt aftalt med formanden for skatteudvalget, at SKAT fremover sender kvartalsvise opgørelser til Skatteudvalget af sagsbehandlingstider.

Det er i øvrigt aftalt med formanden for skatteudvalget, at SKAT fremover sender kvartalsvise opgørelser til Skatteudvalget af sagsbehandlingstider. Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 581 Offentligt J.nr. 13-0200833 Den 20. juni 2013 Talepapir åbent samråd d. 26. juni 2013 om udviklingen i sagsbehandlingstider og opfyldelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af Udbetaling Danmark. August 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af Udbetaling Danmark. August 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af Udbetaling Danmark August 2013 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2012 om etablering af Udbetaling

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Godkendt 30. marts 2016 Indholdsfortegnelse 1. Formål...3 2. Hvad og hvem er omfattet...3 3. Udbud af varer og tjenesteydelser...3 4. Udbud af bygge- og anlægsopgaver...4

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse 8. februar 2016 J.nr.

Læs mere

Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring

Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget 4. april 2018 Notat til aflæggerbordet om effektivisering af rengøring 1. Indledning Børne- og ungdomsforvaltningen

Læs mere

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Tale 3. september 2015 J.nr. 15-2489771 Tale til samrådsspørgsmål E, F, G, H, og K Samrådsspørgsmål E Ministeren

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt Forsvarsudvalget 2015-16 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 54 Offentligt 4. november 2015 Til forsvarsforligskredsen På baggrund af MF Bjarne Laustsens henvendelse den 31. oktober 2015 i fortsættelse

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07

RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 RIGSREVISIONEN København, den 15. januar 2007 RN A101/07 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning 2/06 om statens køb af juridisk bistand

Læs mere

Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del, samrådsspørgsmål F, G og H

Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del, samrådsspørgsmål F, G og H Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 42 Offentligt T A L E Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del,

Læs mere

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien Udbudsstrategi for valgperioden 2010-2013 i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen har udarbejdet en udbudsstrategi, der blandt andet indeholder en oversigt over hvilke driftsområder, hvor det overvejes

Læs mere

Rengøringsløsning Orientering UØE

Rengøringsløsning Orientering UØE Rengøringsløsning 2020- Orientering UØE 7.5.2019 Nuværende aftale Nød-kontrakt med Forenede Service på alle 4 delaftaler Kontrakten ophører 31.1.2020 (forlænget 1 måned i f.t. tidligere aftale) God tilfredshed

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) December 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Forsvarets EH-101 helikoptere (II) (beretning nr.

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/03 om Undervisningsministeriets

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Koncernudbudspolitik

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Koncernudbudspolitik Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Koncernudbudspolitik Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse - Koncernudbudspolitik 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INDLEDNING 3 2. UDBUDSPOLITIKKENS GYLDIGHEDSOMRÅDE 4

Læs mere

Udbud og konkurrenceudsættelse. fagudvalg, Magistrat og kommunalbestyrelse

Udbud og konkurrenceudsættelse. fagudvalg, Magistrat og kommunalbestyrelse Udbud og konkurrenceudsættelse Involvering af fagudvalg, Magistrat og kommunalbestyrelse (Kommunalbestyrelsens beslutninger den 26. april og den 29. nov. 2010) UDBUD & INDKØB 1 Retningslinjer for involvering

Læs mere

Talepunkter. Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 364 Offentligt

Talepunkter. Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 364 Offentligt Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 364 Offentligt Velfærdsministeriet Børneenheden J.nr. 2008-2802 mbn 7. maj 2008 Talepunkter til samråd om SOU Z og Æ tirsdag den 13. maj Samrådsspørgsmål

Læs mere

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar.

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Spørgsmål og svar til udbud på levering af rottebekæmpelse Nummer Spørgsmål Svar Opdateret den 13.10.2016 1 2 Udbudsmaterialet punkt

Læs mere

Samrådsspørgsmål K, L og M om bagagehåndteringen i Københavns Lufthavn, Kastrup. Samrådsspørgsmål

Samrådsspørgsmål K, L og M om bagagehåndteringen i Københavns Lufthavn, Kastrup. Samrådsspørgsmål Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del endeligt svar på samrådsspørgsmål 77 Offentligt Samrådsspørgsmål K, L og M om bagagehåndteringen i Københavns Lufthavn, Kastrup Samrådsspørgsmål K,L og M Samrådsspørgsmål

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 433 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd sammen med justitsministeren om ventetider

Læs mere

Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015

Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015 Ankestyrelsens undersøgelse af Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015 November 2015 BILAG Titel Kommunernes tilvejebringelse af det frie valg efter 1. april 2015_Bilag Udgiver

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06

RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06 RIGSREVISIONEN København, den 20. juli 2006 RN A103/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/05 om AF s inddragelse af andre

Læs mere

Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W. - Tale til besvarelse af spørgsmål S-W den 7. april 2016

Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W. - Tale til besvarelse af spørgsmål S-W den 7. april 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 459 Offentligt 7. april 2016 J.nr. 16-0262999 Økonomi og Tilsyn TS Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W - Tale til besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar.

Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Skemaet indeholder alle, til dato, offentliggjorte spørgsmål og svar. Spørgsmål og svar til udbud på levering af rottebekæmpelse Nummer Spørgsmål Svar Opdateret den 11.10.2016 kl. 15.00 1 2 Udbudsmaterialet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om pris, kvalitet og adgang til behandling på private sygehuse September 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om pris, kvalitet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA. April 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Trafikministeriets håndtering af kontrakten med ARRIVA April 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Trafikministeriets

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/04 om løntilskudsordningen Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2016 Acadre 15/18085

Tilsynspolitik. Gældende fra 1. januar 2016 Acadre 15/18085 Tilsynspolitik Retningslinjer for tilsyn med levering af personlig og praktisk hjælp m.v. til borgere i eget hjem efter reglerne om frit valg af leverandør Gældende fra 1. januar 2016 Acadre 15/18085 I

Læs mere

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Økonomidir. område Ramsherred 5 5700 Svendborg Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 34 76 I forhold til prisafprøvning/konkurrenceudsættelse peges der på, at der

Læs mere

MULIGHEDEN FOR OPSIGELSE ELLER OPHÆVELSE

MULIGHEDEN FOR OPSIGELSE ELLER OPHÆVELSE Peter Lund Meyer Povl Nick Bronstein Partner Partner Peter Leif Vesterdorf Juridisk konsulent, lic. jur. (PhD) Michael Steinicke Juridisk konsulent, PhD, professor Bent Ole Gram Mortensen Juridisk konsulent,

Læs mere

RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1

RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Notat til Statsrevisorerne om Rigsrevisionens adgang til Indenrigsog Sundhedsministeriets udredningsarbejde i 2008-2009 om afregning med de private sygehuse Oktober 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05

RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05 RIGSREVISIONEN København, den 30. november 2005 RN A308/05 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om forsvarets forvaltning af lønbevilling og årsværk (beretning nr. 17/02) 1. I

Læs mere

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen

Frederiksberg Kommune. Sundheds og Omsorgsafdelingen 218 Frederiksberg Kommune Sundheds og Omsorgsafdelingen ANMELDT KOMMUNALT TILSYN HOS LEVERANDØR AF INDKØB EGEBJERG KØBMANDSGÅRD A/S [Tilsynet er udført d. 11. - 15. oktober 218 af tilsynsassistent Kirsten

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Modtagere af hjemmehjælp i Næstved Kommune Distriktsopdelt December 2015

Brugertilfredshedsundersøgelse Modtagere af hjemmehjælp i Næstved Kommune Distriktsopdelt December 2015 Undersøgelser af tilfredshed Modtagere af hjemmehjælp Resultater fordelt på distrikter Næstved Kommune, 2015 1 2 Brugertilfredshedsundersøgelse Modtagere af hjemmehjælp i Næstved Kommune Distriktsopdelt

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse HOLSTEBRO Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Ind - og udlicitering, hvad gør vi? Vi gør vandrørene rent, men lytter vi til dem?

Ind - og udlicitering, hvad gør vi? Vi gør vandrørene rent, men lytter vi til dem? Ind - og udlicitering, hvad gør vi? Vi gør vandrørene rent, men lytter vi til dem? 1 Vandrørene hvor meget ved vi? Hvor mange af jer er privat ansatte? Hvor mange af jer ved hvornår jeres nuværende virksomheds

Læs mere

3. Markedsmodning på velfærdsområderne, invitation til et fælleskommunalt projekt (Hans Søie)

3. Markedsmodning på velfærdsområderne, invitation til et fælleskommunalt projekt (Hans Søie) SIDE 10/20 3. Markedsmodning på velfærdsområderne, invitation til et fælleskommunalt projekt (Hans Søie) Gæst: socialchef Jan Christensen, Holbæk Kommune Baggrund I regi af Udbudsportalen er der etableret

Læs mere

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg

Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Redegørelse for kvalitets- og tilsynsbesøg Hjemmeplejen 2018 Baggrund Det fremgår af lov om social service 151, at kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, at de kommunale opgaver efter servicelovens

Læs mere

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune Udbudsstrategi for Glostrup Kommune 1. Udbudsstrategi Med henvisning til Bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet af 21. december 2009 om kommunal udbudsstrategi og opfølgningsredegørelse jf.

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Ligestillingsudvalget 2014-15 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 25 Offentligt T A L E 20. november 2014 Tale ved samråd om sexchikane i Ligestillingsudvalget den 4. december 2014 J.nr. 20140092112

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed. Februar 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets virksomhed Februar 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Finanstilsynets virksomhed (beretning nr. 17/04)

Læs mere

Krav til private leverandører, leverandøraftaler og individuelle støtteaftaler om socialpædagogisk støtte efter Servicelovens 85

Krav til private leverandører, leverandøraftaler og individuelle støtteaftaler om socialpædagogisk støtte efter Servicelovens 85 Krav til private leverandører, leverandøraftaler og individuelle støtteaftaler om socialpædagogisk støtte efter Servicelovens 85 Godkendt af Byrådet den 26. august 2015 Indledning Hillerød Kommune yder

Læs mere

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A

Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter. Samrådsspørgsmål A Finansudvalget 2017-18 Aktstk. 68 endeligt svar på 28 spørgsmål 4 Offentligt TALEMANUSKRIPT Talepapir - besvarelse af samrådsspørgsmål A og B om akt. 68 vedr. Vejdirektoratets byggeprojekter Side 1 af

Læs mere

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget.

Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne til merforbruget, som er beskrevet i det aktstykke, som jeg har fremsendt til Finansudvalget. Finansudvalget 2008-09 Aktstk. 121 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt FORSVARSMINISTERENS TALESEDDEL TIL SAMRÅD I FINANSUDVALGET DEN 22. APRIL OM AKTSTYKKE 121. Jeg er blevet bedt om at redegøre for årsagerne

Læs mere

Indstilling. Hjemtagelse af lønopgaver fra KMD samt udbud af systemer. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 19.

Indstilling. Hjemtagelse af lønopgaver fra KMD samt udbud af systemer. Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 19. Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 19. august 2014 samt udbud af systemer 1. Resume Indstillingen beskriver forslag til beslutningsprocesser for hjemtagelse af lønopgaverne fra

Læs mere

Undersøgelse af sagstal på børnehandicapområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere

Undersøgelse af sagstal på børnehandicapområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere Undersøgelse af sagstal på børnehandicapområdet blandt socialrådgivere og socialrådgiverledere December 2014 Indhold Introduktion...2 1. Indledende bemærkninger og opsummering af resultaterne...3 1.1 Hovedresultater

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04

RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 RIGSREVISIONEN København, den 30. august 2004 RN B106/04 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om den økonomiske styring på Aarhus Universitet og Københavns Universitet (beretning

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse April 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2016 om hospitalslægers

Læs mere

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv.

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 308 Offentligt Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Samrådsspørgsmål P - TRU

Læs mere

Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets Energipolitiske Udvalg den 27. maj 2010 åbent samråd

Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets Energipolitiske Udvalg den 27. maj 2010 åbent samråd Det Energipolitiske Udvalg, Skatteudvalget 2009-10 EPU alm. del Bilag 292, SAU alm. del Bilag 214 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Marts 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 (beretning nr. 17/2016)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen. Contest 2014. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen. Contest 2014. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen ved Eurovision Song Contest 2014 December 2014 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

Madservice og hjemmeplejen i Favrskov Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse 2015

Madservice og hjemmeplejen i Favrskov Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Læsevejledning og databehandling...3 Hjemmepleje... 4 Samlet tilfredshed med praktisk hjælp og personlig pleje...4 Praktisk hjælp...5 Kerneydelser...5 Den personlige

Læs mere

Folketinget Udlændinge- og Integrationsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Udlændinge- og Integrationsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Udlændinge- og Integrationsudvalget 2018-19 UUI Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 248 Offentligt Folketinget Udlændinge- og Integrationsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 11.

Læs mere

SOCIALFORVALTNINGEN TILSYNSPOLITIK FOR HJEMMEHJÆLPSOMRÅDET I SOCIALFORVALTNINGEN (JF. SERVICELOVENS 83)

SOCIALFORVALTNINGEN TILSYNSPOLITIK FOR HJEMMEHJÆLPSOMRÅDET I SOCIALFORVALTNINGEN (JF. SERVICELOVENS 83) SOCIALFORVALTNINGEN TILSYNSPOLITIK FOR HJEMMEHJÆLPSOMRÅDET I SOCIALFORVALTNINGEN (JF. SERVICELOVENS 83) Indledning Ifølge Lov om Retssikkerhed og Administration på det sociale område 15 og 16, har kommunalbestyrelsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter. Januar 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statens anvendelse af private konsulenter Januar 2011 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen ønsker at privatisere TV 2, om TV 2 ved et salg fortsat skal have public serviceforpligtelser,

Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen ønsker at privatisere TV 2, om TV 2 ved et salg fortsat skal have public serviceforpligtelser, Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt FULD TALE Arrangement: Samråd vedr. privatisering af TV 2 (Samrådsspørgsmål J) Åbent eller lukket: Åbent 11. januar 2017 Dato

Læs mere