Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004"

Transkript

1 83 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2004 Peter Askjær Drejer og Vibeke Buur Hove, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har i april 2004 forestået en undersøgelse af omsætningen på det danske valutamarked (spot, termin og FX swaps) og markedet for OTC-derivater (valuta- og renteafledte derivater). Undersøgelsen er et led i en større international undersøgelse, der er gennemført hvert tredje år siden 989, og som koordineres af Bank for International Settlements, BIS 2. Formålet med undersøgelsen er at tilvejebringe information om aktiviteten på de globale valuta- og derivatmarkeder. Resultaterne for den danske del af undersøgelsen i april 2004 viser, at omsætningen på både valutamarkedet og markedet for valuta- og rentederivater er steget betragteligt i forhold til undersøgelsen i 200. De globale resultater viser tilsvarende omsætningsfremgang på det internationale valuta- og derivatmarked. VALUTAMARKEDET Set i forhold til april 200 steg den gennemsnitlige daglige omsætning på det danske marked for traditionelle valutainstrumenter (spot, termin og FX swaps) med knap 76 pct. til 40,9 mia.dollar, jf. tabel. Udviklingen er på linje med den globale omsætning, der steg med 57 pct. til.880 mia.dollar pr. bankdag. I 200 faldt både den globale og den danske omsætning i forhold til undersøgelsen i 998, hvilket bl.a. blev tilskrevet euroens indførelse. Da undersøgelsens resultater omregnes til dollarbeløb, har ændringer i valutakurserne betydning for den opgjorte omsætning. Tages der højde for dollarens generelle svækkelse i perioden op til april 2004, er stigningen i den danske omsætning på valutamarkedet siden 200 knap 52 pct., og globalt set 32 pct. 2 7 danske pengeinstitutter deltog i BIS-undersøgelsen For yderligere information om kilder og metode samt resultater henvises til Nationalbanken, Særlig Opgørelse, Undersøgelse af omsætningen på det danske valuta- og derivatmarked i april Den globale undersøgelse omfatter i 2004 de største markedsaktører i 52 lande. For yderligere oplysninger henvises til BIS, pressemeddelelse 2004.

2 84 OMSÆTNING PÅ VALUTAMARKEDET I APRIL FORDELT PÅ INSTRUMENTTYPE Tabel Mia.dollar pr. bankdag Danmark Spothandler... 6,4 0,5 8,6 6,3 4,3 9,2 Terminshandler...,3 2,0,5, 0,7 2, FX swaps... 5,5 4,4 9,7 9,9 8,3 29,6 Valuta i alt... 3,2 26,9 29,8 27,3 23,3 40,9 Globalt Spothandler Terminshandler FX swaps Valuta i alt "Valuta i alt" for den globale omsætning svarer ikke til summen af de enkelte komponenter, idet totalen inkluderer et estimat for manglende indberetninger. Den stigende omsætning er sammenfaldende med, at der siden 200 har været en tendens til lavere spreads på valutaforretninger og en generel tilstrømning af likviditet på det globale marked. BIS nævner i denne sammenhæng, at valuta i højere grad end tidligere er blevet et selvstændigt investeringsaktiv, at porteføljeforvaltere er blevet mere aktive, samt at et stigende antal hedgefonde opererer på valutamarkederne. I Danmark ses en mere udbredt anvendelse af elektroniske handelssystemer, jf. boks, side 86, hvilket ifølge markedsdeltagere kan have været medvirkende årsag til den øgede aktivitet på det danske valutamarked 2. Valutahandlens sammensætning Den betydelige omsætning på både det danske og det globale valutamarked dækker over handel med forskellige typer af instrumenter, der handles med forskellige typer af modparter. Som det fremgår af figur, består langt den største del af den danske valutaomsætning af handel mellem rapporterende institutioner 3. Banker kan ud over egentlige valutabehov ønske at handle med andre banker, hvis de kan se en arbitragemulighed i prissætningerne, eller hvis de ønsker at kurssikre eventuelle åbne valutapositioner foranlediget af indgåede valutahandler med andre kunder, fx virksomheder, pensionsselskaber og andre banker. Sidstnævnte afdækningsbehov er med til at skabe en kæde af valuta- 2 3 Spreads angiver forskellen mellem købs- og salgspriser på valutamarkederne. Lavere spreads svarer til, at transaktionsomkostningerne ved valutahandel er faldet. En øget omsætning tilskrives, at nye forretningsmuligheder opstår med anvendelsen af elektroniske handelssystemer. I 200 blev indførelsen af elektroniske handelssystemer nævnt som en medvirkende faktor til faldende omsætning. Det hænger sammen med, at brugen af systemerne fører til en mere gennemsigtig prisdannelse, hvorfor der umiddelbart skal indgås færre handler for at udligne priserne. Rapporterende institutioner dækker over alle deltagende banker i den globale undersøgelse.

3 85 OMSÆTNING PÅ VALUTAMARKEDET I APRIL 2004 FORDELT PÅ MODPARTER Figur Pct Globalt i alt Danmark i alt FX swaps - Danmark Spot - Danmark Termin - Danmark Rapporterende institutioner Andre finansielle institutioner Ikke-finansielle kunder handler mellem bankerne, hvilket øger omsætningen. Også bankernes deltagelse i aftaler om market making, som involverer en forpligtelse til at købe og sælge valuta, medvirker til at øge omsætningen. Det er hovedsageligt spotforretninger og FX swaps, som handles mellem de danske banker, jf. figur. FX swaps udgør med 73 pct. langt hovedparten af den danske omsætning på valutamarkedet. Instrumentet anvendes bl.a. i forbindelse med bankernes likviditetsstyring og kan i den sammenhæng betragtes som et lån i én valuta mod sikkerhed i en anden valuta. I Danmark anvendes FX swaps traditionelt af bankerne til at styre kronelikviditet, hvorfor instrumentet ofte kategoriseres som et pengemarkedsprodukt. Placering og låntagning med FX swaps sker ofte på endagsbasis, hvilket er en medvirkende årsag til, at den danske handel i dette instrument andrager den betydelige størrelse. Den store andel af handler i terminskontrakter med ikke-finansielle kunder skyldes hovedsageligt virksomheders brug af disse i forbindelse med kurssikring af fremtidige betalinger til og fra udlandet. Globalt set udgør handlen med modpartskategorien andre finansielle institutioner en større andel af den samlede omsætning, end det er tilfældet i Danmark, jf. figur. Denne kategori dækker bl.a. over pensions- og forsikringsselskaber, investeringsbanker samt hedgefonde, der placeringsmæssigt er koncentreret i få lande. Gruppens andel steg globalt med 5 procentpoint i forhold til 200, og afspejler ifølge BIS, at fx Dette indikeres i undersøgelsen af, at 69 pct. af den danske omsætning i FX swaps bestod af kontrakter med en løbetid på under 7 dage.

4 86 DEN TEKNOLOGISKE UDVIKLING I HANDLEN MED OTC-INSTRUMENTER Boks Elektronisk handel har gennem de senere år vundet udbredelse inden for interbankhandel med OTC-instrumenter. Bankernes valuta- og derivathandel har traditionelt hovedsageligt foregået ved, at der bilateralt indhentes priser, hvilket ofte sker telefonisk. Anvendelsen af elektroniske handelssystemer gør prissætningen flersidet og øger dermed gennemsigtigheden på markedet. Handlen via elektroniske systemer på det danske interbank-marked udgjorde 47 pct. af alle spothandler i 2004 mod pct. i 200, hvor 58 pct. af terminskontrakterne og FX swaps blev handlet elektronisk mod 22 pct. i 200. Mest udbredt er anvendelsen inden for valutaoptioner, hvor 76 pct. af handlerne gennemføres via elektroniske systemer. Anvendelsen af CLS (Continuous Linked Settlement) til clearing af valutahandler er med til at lette interbank-handlerne. CLS har siden etableringen af systemet i september 2002 mindsket kreditrisikoen og dermed afviklingsrisikoen ved valutahandler. Jf. fx Nationalbanken, Finansiel Stabilitet 2003, side 97. porteføljeforvaltere og hedgefonde er blevet mere aktive på valutamarkedet. En tilsvarende udvikling ses ikke på det danske valutamarked. Omsætningen i valutaer Valutasammensætningen på det danske og det globale valutamarked er stort set uforandret i forhold til 200. Dollaren indgik i størstedelen af alle valutahandler, hvilket afspejler, at en stor del af handler mellem andre valutaer fortsat sker med dollaren som mellemvaluta. Euro var den næstmest anvendte valuta, herunder også på det danske marked, hvor andelen af euroforretninger har været stigende, jf. tabel 2. Samtidig er andelen af handler i danske kroner på det danske valutamarked faldet. Det må tilskrives, at kursforholdet mellem danske kroner og euro næsten ikke har varieret som følge af den danske valutapolitik. Det har derfor betydet et fortsat aftagende behov for afdækning mellem kroner og euro samt en fortsat øget anvendelse af euroen til afdækning af eksponering i øvrige valutaer i forhold til danske kroner. Det globale kronevalutamarked kan defineres som alle traditionelle valutahandler, hvori danske kroner indgår. Det danske kronevalutamarked er et udsnit heraf, som alene involverer danske banker. Undersøgelsen af det globale valutamarked viser, at der foregår en betydelig kronevalutahandel ud over, hvad der omsættes i Danmark. Den globale gennemsnitlige valutahandel pr. bankdag med danske kroner steg med knap 3 pct. til 6,4 mia.dollar i april Til sammenligning steg omsætningen på det danske kronevalutamarked med 43 pct. 2 Jf. også kapitel 2.2. i Pengepolitik i Danmark, Danmarks Nationalbanken, 2. udgave BIS offentliggør blandt mange tallene for den globale kroneomsætning i en kommende publikation Foreign exchange and derivatives market activity in 2004, foråret 2005.

5 87 OMSÆTNING PÅ DET DANSKE VALUTAMARKED I APRIL FORDELT PÅ VALUTAPAR Tabel 2 Andel i pct Danske kroner mod US dollar Danske kroner mod euro Danske kroner mod andre valutaer Euro mod US dollar Euro mod andre valutaer US dollar mod andre valutaer Andre valutapar... 2 Omsætning hvori valuta indgår Danske kroner US dollar Euro Andre Anm.: I "Omsætning hvori valuta indgår" summer den totale valutaomsætning til 200 pct., idet hver valutahandel er registreret for hver af de to involverede valutaer. til 7,6 mia.dollar pr. bankdag. Hovedparten (83 pct.) af den globale kronevalutaomsætning foregik mellem rapporterende institutioner og andre finansielle institutioner. Den relativt større stigning i det danske kronevalutamarked har medført, at andelen af danske bankers kroneomsætning i forhold til den globale kronevalutahandel er steget siden 200, jf. figur 2. DANSKE BANKERS ANDEL AF DEN GLOBALE KRONEVALUTAHANDEL FORDELT PÅ INSTRUMENTER Figur 2 Pct FX swaps Spot Termin

6 88 OMSÆTNING PÅ OTC-DERIVATMARKEDET I APRIL PÅ INSTRUMENTTYPE Tabel 3 Danmark Globalt Mia.dollar pr. bankdag Currency swaps... 0, 0, 0, Valutaoptioner (OTC)... 0,7 0,4, Valutaderivater i alt... 0,7 0,5, Forward rate agreements (FRAs) 3,4 4, 2, Renteswaps... 0,7,5 7, Renteoptioner (OTC)... 0, 0,2 0, Rentederivater i alt... 4,2 5,8 0, OTC-derivater i alt... 4,9 6,3 2, MARKEDET FOR VALUTA- OG RENTEDERIVATER, OTC Handlen med OTC-derivater på det danske marked blev næsten fordoblet i forhold til 200 og udgør nu 2 mia.dollar pr. bankdag, jf. tabel 3. Den globale omsætning steg tilsvarende. Korrigeres for svækkelsen af dollaren i perioden mellem 200 og 2004, er væksten henholdsvis 53 pct. for den danske omsætning og 77 pct. for den globale. Som på valutamarkedet er den stigende omsætning på derivatmarkedet sammenfaldende med en tendens til mindre spreads og øget likviditet. BIS nævner, at et stigende antal hedgefonde, der i høj grad anvender derivater i deres positionstagninger, kan antages at have været en medvirkende årsag til den globale stigning. Væksten i Danmark og globalt har været ligeligt fordelt på valuta- og rentederivater og er specielt drevet af handel med optioner og renteswaps. I lighed med tidligere undersøgelser udgør langt den største andel af derivathandlen rentederivater. En del af den store omsætning i april 2004 skal ses i lyset af, at renteswaps og -optioner i nogen grad anvendes til at implementere strategier på baggrund af forventninger om den fremtidige renteudvikling. I april 2004 skete et forventningsskifte til udviklingen i den amerikanske rente. I Danmark steg handlen med renteswaps markant, og produktet var i april 2004 det mest handlede på det danske OTC-derivatmarked. I modsætning til de øvrige rentederivater faldt den danske omsætning i FRAs. Samlet set har denne udvikling på det danske marked ført til, at instru- Over-the-counter, OTC, dækker over ikke-børshandlede derivater. Undersøgelsen omfatter valutaderivater (currency swaps og valutaoptioner) samt rentederivater (renteswaps, renteoptioner og FRAs).

7 89 RENTEDERIVATER NEDBRUDT PÅ VALUTAANDELE Figur 3 Pct Euro US dollar Øvrige Danske kroner mentsammensætningen nu i højere grad ligner sammensætningen på det globale marked. Der ses en generel tendens på det danske derivatmarked til en øget andel af rentekontrakter mod eurorenten, jf. figur 3. Den stadigt tættere sammenhæng siden 200 mellem renterne i Danmark og euroområdet kan have ført til, at aktører har anvendt eurokontrakter til at afdække renterisiko. Derivatmarkederne er ligesom valutamarkederne internationalt integrerede, hvilket ses af, at aktiviteten med udenlandske modparter udgør 93 pct. af den samlede derivatomsætning. Dette er en væsentlig forøgelse i forhold til 200, hvor 79 pct. af de danske bankers derivathandel foregik med udenlandske modparter. Stigende handel med renteswaps Renteswaps anvendes i vid udstrækning til at afdække renterisikoen af allerede indgåede aftaler eller til at tage positioner mod renteudviklingen. En betydelig del af swapmarkedet består af endagsswaps. En medvirkende faktor til det øgede omfang af swaphandler er sandsynligvis udbredelsen af sikkerhedsstillelsesaftaler 2. Ved at stille sikkerhed i øvrige aktiver undgår aktørerne at skulle indregne risikotillæg i 2 Jf. Kristian Kjeldsen, Realkredit i USA og Danmark, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal Ifølge International Swaps and Derivatives Association, ISDA Margin Survey 2004, er omfanget af sikkerhedsstillelsesaftaler i 2004 globalt steget til det firedobbelte niveau i forhold til 200.

8 90 priserne, hvilket gør prissætningen mere effektiv og produktet mere attraktivt. I euroområdet er swaprenten gradvist blevet toneangivende for den europæiske rentestruktur. Det har betydet en meget aktiv handel med eurorenteswaps, der globalt udgør ca. halvdelen af den samlede omsætning i renteswaps. Dette afspejles i den danske omsætning, hvor handel med eurorenteswaps steg betydeligt og således i 2004 udgør 53 pct. af den samlede omsætning i dette instrument mod 9 pct. i 200. UDVIKLINGEN I DE NATIONALE MARKEDER Storbritannien har fortsat den markant største andel af omsætningen på både det globale valutamarked og markedet for OTC-derivater efterfulgt af USA og euroområdet, jf. tabel 4. Tilsammen står de tre områder for 63 pct. af omsætningen på valutamarkedet og 89 pct. af omsætningen på derivatmarkedet. Danmark har øget sin andel af det globale valutamarked, mens den danske markedsandel af det globale OTC-marked er uændret i forhold OMSÆTNING I APRIL 2004 PÅ DE 20 STØRSTE MARKEDER Tabel 4 Valutaomsætning pr. bankdag OTC-derivatomsætning pr. bankdag Mia.dollar Andel i pct. Mia.dollar Andel i pct. Storbritannien ,3 Storbritannien ,6 USA ,2 USA ,5 Euroområdet ,4 Euroområdet ,7 Heraf: Heraf: Tyskland ,9 Frankrig ,2 Frankrig ,7 Tyskland ,0 Holland ,0 Italien ,7 Belgien ,8 Belgien , Italien ,8 Holland... 22,5 Luxembourg ,6 Østrig... 5,0 Japan ,3 Irland ,9 Singapore ,2 Spanien ,8 Hongkong SAR ,2 Luxembourg ,5 Australien ,4 Japan ,6 Schweiz ,3 Australien... 8,2 Canada ,2 Schweiz... 8,2 Danmark... 4,7 Canada... 7,2 Sverige... 3,3 Singapore... 7, Rusland... 30,2 Hongkong... 5,0 Korea ,8 Danmark ,8 Mexico ,6 Sverige ,6 Norge ,6 Norge ,3 Kilde: BIS, pressemeddelelse 2004.

9 til 200. Det samlede kronevalutamarked udgjorde 0,9 pct. af alle handler på det globale valutamarked, mens fx markedet for svenske kroner udgjorde 2,3 pct. Set i forhold til de nationale valutamarkeders størrelse (,7 pct. for Danmark og,3 pct. for Sverige) indikerer dette, at valutaomsætningen ikke er bundet til den respektive nationale valuta. Idet undersøgelsen er baseret på, hvor forretningen handles, kan koncerninterne flytninger af aktiviteter imellem lande have påvirket rækkefølgen i tabel 4. 9

Valuta- og derivatmarkederne i 2007

Valuta- og derivatmarkederne i 2007 117 Valuta- og derivatmarkederne i 27 Rune Egstrup og Birgitte Damm Fischer, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Omsætningen på såvel det danske som det globale valutamarked er steget kraftigt.

Læs mere

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001

Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 2001 59 Omsætning på valuta- og derivatmarkederne i april 200 Tina Christoffersen og Martin Seneca, Statistisk Afdeling INDLEDNING Nationalbanken har gennemført en undersøgelse af omsætningen i april 200 på

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 DANMARKS NATIONALBANK UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED 216 UNDERSØGELSE AF DET DANSKE VALUTA- OG DERIVATMARKED

Læs mere

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010

Kvartalsoversigt - 4. kvartal 2010 111 Valutamarkedet 2010 Maria Sinding-Olsen, StatistiskAfdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvert tredje år indsamler Bank for International Settlements, BIS, statistik over omsætningen på valutamarkederne

Læs mere

Undersøgelse af valutamarkedet og markederne for afledte finansielle instrumenter i 1998

Undersøgelse af valutamarkedet og markederne for afledte finansielle instrumenter i 1998 24 Undersøgelse af valutamarkedet og markederne for afledte finansielle instrumenter i 1998 v/fhv. vicedirektør Henning Dalgaard Danmarks Nationalbank har i foråret 1998 gennemført en undersøgelse af det

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING

Kronevalutamarkedet. Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Kvartalsoversigten - 1. kvartal 2006 67 Kronevalutamarkedet Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Målt ved omsætning er valutamarkedet et af de største markeder i verden. Den globale

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Det danske valutamarked

Det danske valutamarked 35 Det danske valutamarked v/henrik Smed Krabbe, Handelsafdelingen og Lisbeth Stausholm Pedersen, Økonomisk Afdeling Valutamarkedet er et marked for køb og salg af valuta mod kroner. Det er primært kapitalbevægelser

Læs mere

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks 143 Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks Erik Haller Pedersen og Mikkel Plagborg-Møller, Økonomisk Afdeling Indledning Nationalbanken offentliggør løbende et indeks over udviklingen

Læs mere

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki

Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 2015 Kina og USA rykker frem i dansk eksporthierarki Virksomhedernes øgede fokus på vækstmarkederne har frem mod 2020 øget eksportpotentialet med 30-35 mia. kr. En stigende

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -december 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Det danske pengemarked ved lave renter

Det danske pengemarked ved lave renter 9 Det danske pengemarked ved lave renter Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbanken foretager årligt

Læs mere

Airbnb i Danmark. Analyse af Airbnb s data for 2018

Airbnb i Danmark. Analyse af Airbnb s data for 2018 Airbnb i Danmark Analyse af Airbnb s data for 2018 Baggrund De seneste årtiers digitale udvikling har medført, at en række nye produkter har spredt sig med stor hast. Deleøkonomi dækker over forretningsmodeller

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Status 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: April 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: December

Læs mere

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb E-handlens nøgletal FAKTA Dansk e-handel 2018 142 mia. kr. danskernes samlede e-handel af varer og services 47 mia. kr. svarende til en tredjedel af danskernes e-handel af varer og services, bliver foretaget

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2019 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juli 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: maj 2017

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Oktober 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - april 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juni 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: april

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - september 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: november 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-december 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: februar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: december

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Juli 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Maj

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juli 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: september 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juli

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: August 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: september 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: juni

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Juli 2008 Turismen i Århus Kommune og Østjylland, 2007 I 2007 var der i Århus Kommune og i Østjylland henholdsvis 15 og 53 hoteller o.l. med mindst 40

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - oktober 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: december 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Valutamarkedet lidt detaljer

Valutamarkedet lidt detaljer Valutamarkedet lidt detaljer Valutamarkedet fungerer 24 timer i døgnet. Det største globale marked. På størrelse med alle andre finansielle markeder tilsammen. Yderst likvidt marked - ifølge opgørelser

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: oktober 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: august

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale

Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Sverige: Vigtigt eksportmarked med potentiale Sverige er Danmarks næststørste eksportmarked. Sverige er et marked i vækst med gode muligheder

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-marts 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse 2 Udgivet af VisitDenmark Opdateret: maj 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: marts

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned August 2015, samt udvikling i forhold til august 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct.

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-november 2016 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: januar 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: november

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juni 2015, samt udvikling i forhold til juni 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

1. Den senest offentliggjorte måned Juli 2015, samt udvikling i forhold til juli 2014 Alle typer Hoteller Camping* Feriecenter Vandrerhjem Lystbådehavne* Feriehuse pct. pct.point pct. pct.point pct. pct.point

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik August 2007 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2006 Ultimo juli 2006 var der i Århus Amt 45 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

Energierhvervsanalyse

Energierhvervsanalyse Energierhvervsanalyse 2010 Maj 2011 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

INTERNATIONAL LØNSTATISTIK 4. KVARTAL 2015

INTERNATIONAL LØNSTATISTIK 4. KVARTAL 2015 3. MARTS 216 INTERNATIONAL LØNSTATISTIK 4. KVARTAL 21 FOR FØRSTE GANG I FEM ÅR STIGER LØNNEN MERE I DANMARK END I UDLANDET INDEN FOR FREMSTILLING I udlandet steg lønnen 1,9 pct. inden for fremstilling

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Lavere omsætning på det danske pengemarked

Lavere omsætning på det danske pengemarked 75 Lavere omsætning på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Martin Wagner Toftdahl, Bank- og Markedsafdelingen og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Aktiviteten i pengemarkedet

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik juni 2006 Turismen i Århus Kommune og Århus Amt, 2005 Ultimo juli 2005 var der i Århus Amt 47 hoteller o.l. med mindst 40 faste gæstesenge. Sengekapaciteten

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme 2015 foreløbig status VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

N O T A T. Fig1: Overnatningernes udvikling, (mio.) hele Danmark. 13. Januar

N O T A T. Fig1: Overnatningernes udvikling, (mio.) hele Danmark. 13. Januar N O T A T Status 2008; fortsat negativ vækst for dansk turisme Danske Regioner og Turisterhvervets Samarbejdsforum har udarbejdet en undersøgelse, der viser hvordan turismeovernatningerne udviklede sig

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske pengemarked

Udviklingstendenser på det danske pengemarked 95 Udviklingstendenser på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et velfungerende pengemarked sikrer et klart gennemslag

Læs mere

ENERGI- ERHVERVSANALYSEN 2011

ENERGI- ERHVERVSANALYSEN 2011 ENERGI- ERHVERVSANALYSEN Danmark eksporterede i energiteknologi for en værdi af 63,4 mia. kr. Dette er en stigning på 18 pct. i forhold til, hvor eksporten var 53,7 mia. kr. Til sammenligning voksede den

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar november 2015 VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og -service 83,8 mia. kr., hvilket er et fald i forhold til 215 på 1,1 pct. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,8 pct.

Læs mere

Pæne afkast over det meste af linjen i 3. kvartal

Pæne afkast over det meste af linjen i 3. kvartal København, den 25. oktober 2010 Analyse af Unit Link Pension: Pæne afkast over det meste af linjen i 3. kvartal Morningstar har analyseret på afkastet i Unit Link pensioner i 3. kvartal af 2010. Analysen

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

FN KØBER STORT IND HOS DANSKE VIRKSOMHEDER

FN KØBER STORT IND HOS DANSKE VIRKSOMHEDER Juni 216 FN KØBER STORT IND HOS DANSKE VIRKSOMHEDER AF CHEFKONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK OG ANALYTIKER STANISLAV STANCHEV, STAN@DI.DK Danske virksomheder er blandt de bedste i verden til at vinde FN-kontrakter

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen 47 Cibor Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING Copenhagen Interbank Offered Rate, Cibor, har, ligesom andre internationale pengemarkedsreferencerenter som Libor og Euribor,

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

Figur 1 Bruttoerstatningsprocent, bruttoomkostningsprocenter og combined ratio i forsikringsbranchen, 1994-2012

Figur 1 Bruttoerstatningsprocent, bruttoomkostningsprocenter og combined ratio i forsikringsbranchen, 1994-2012 Nordisk Forsikringstidskrift 3/213 Færre skader og et godt finansielt resultat førte til et pænt overskud i de danske skadesforsikringsselskaber 212 Resultatet i de danske skadesforsikringsselskaber blev

Læs mere

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013

Risk & Cash Management. 1. marts 2013. Rentemarkedet. Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 1. marts 2013 Rentemarkedet Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose 15. februar 2013 Rentemarkedet DKK siden november og frem over Vores forventning til renteniveauet om 1 år NU November 2012

Læs mere

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER 200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER Den økonomiske vækst bremses i de kommende år af mangel på arbejdskraft. Regeringen forventer således, at

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer.

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelse 9 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelsen for 9 indeholder et temakapitel om finanskrisen og faren for protektionistiske tiltag. Da kapitlet blev skrevet i foråret 9 og

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Skat, konkurrenceevne og produktivitet

Skat, konkurrenceevne og produktivitet Skat, konkurrenceevne og DI Østjyllands erhvervstræf Aarhus 18. juni 2013 Sydkorea Polen Slovakiet Irland Tjekkiet Ungarn Island Grækenland Sverige USA Portugal Finland Japan Storbritannien Østrig Australien

Læs mere

Eksporten til Sydeuropa forløber stabilt.

Eksporten til Sydeuropa forløber stabilt. Priser og produktionstal for oksekød Nr. 48/17-11-17 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Slagtning = 9.500 stk. Notering = uændret Der ventes

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar-august 2016 VisitDenmark, 2016 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: oktober 2016 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: august

Læs mere