Transport- og Bygningsudvalget L 14 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transport- og Bygningsudvalget L 14 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt"

Transkript

1 Transport- og Bygningsudvalget L 14 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax kmo@tbst.dk Opfølgning på informationsmøde om udligningsordningen den 1. februar 2016 Notat Journal TS På informationsmødet om udligningsordningen på postområdet den 1. februar 2016 blev der bl.a. rejst nedenstående spørgsmål: 1. Hvad er forskellen mellem breve og pakker i relation til udligningsordningen? 2. Omfanget af udligningsordningen hvilke posttjenester skal medregnes? 3. Hvordan kan en postvirksomhed tilbyde og udføre den pågældende hovedtjeneste på lignende vilkår som den befordringspligtige postvirksomhed? 4. Hvorfor er udgiften til tidligere tjenestemænd identificeret som en byrde og dermed indgår i beregningen af udligningsbidraget? 5. Hvordan er nettoomkostningerne opgjort? Som aftalt på mødet, følger hermed Trafik- og Byggestyrelsens besvarelse af spørgsmålene. Ad 1) Hvad er forskellen mellem breve og pakker i relation til udligningsordningen På informationsmødet blev der fra flere sider efterlyst en klar definition på henholdsvis breve og pakker i relation til udligningsordningen. Forud for mødet havde Dansk Erhverv blandt andet stillet følgende spørgsmål: Hvordan adskilles i praksis breve fra småpakker, hvor der f.eks. er sendt en bog eller en T-shirt i en stor konvolut indeholdende varen samt en skriftlig faktura? Side 1 (17)

2 1.1 Baggrund Dansk ret Befordringspligten på postområdet er reguleret ved lov nr af 21. december 2010 med senere ændringer (postloven). Efter lovens 14, stk. 3, skal den befordringspligtige virksomhed bl.a. tilbyde landsdækkende- befordring af "adresserede breve på op til 2 kg" og "adresserede pakker på op til 20 kg, herunder en pakketjeneste med og uden omdeling". Udligningsordningen i relation til befordringspligten er reguleret i postlovens 18. Med hjemmel i 18 har Transportministeriet udstedt bekendtgørelse nr. 725 af 24. juni 2011 om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten (udligningsbekendtgørelsen). I bekendtgørelsens 1, stk. 2, er breve defineret som "adresserede forsendelser indeholdende meddelelser i skriftlig form uanset fysisk medium, når dette er lagt i konvolut eller lignende emballering, samt postkort og andre meddelelser med et individuelt skriftligt indhold". I forhold til postloven specificeres det altså i udligningsbekendtgørelsen, at der skal være tale om en meddelelse i skriftlig form. Samme definition findes i den tidligere bekendtgørelse nr af 14. december 2004 om koncession for Post Danmark A/S, 6, stk. 1, 2. pkt., og det fremgår da også af de specielle bemærkninger til postlovens 14 (forslag nr. L44 af 27. oktober 2010 til postlov, 15), at loven ikke ændrer i befordringspligtens omfang i forhold til indholdet i den dagældende koncessionsbekendtgørelse. Koncessionsbekendtgørelsen blev udstedt med hjemmel i dagældende postlov (lov nr. 472 af 9. juni 2004 om postbefordring). Ligesom i den senere postlov (2010) omfattede befordringspligten efter 2004-loven en pligt til at sikre landsdækkende befordring af adresserede breve op til 2 kg, jf. bemærkningerne til 11, nr. 1 (forslag nr. L121 af 17. december 2003 til lov om postbefordring). Som bilag til lovforslaget er optaget en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe om fremtidens postpolitik, hvori man indledningsvis beskriver postmarkedet i Danmark. Her oplistes fire kategorier på brevmarkedet (kapitel 3.1, side 20 i lovforslaget), ud over seriepost og direct mail, følgende: Klassisk post almindelige individuelle skrevne meddelelser, Distributionspost adresserede forsendelser, som indeholder andet end skriftlige meddelelser, f eks. en vare. Efter forøgelsen af vægtgrænsen for breve til 2 kg i 1999 sendes en del forsendelser - f.eks. bogpakker fra bogklubber - snarere som tunge breve end som pakker. Side 2 (17)

3 Både postloven (2004) og postloven (2010) blev gennemført med EU's postdirektiv (1997/67/EF med senere ændringer) for øje. I forarbejderne til postloven 2010 (f.eks. de specielle bemærkninger til 16) fremgår endvidere, at den i loven regulerede befordringspligt vedrører statens pligt til at befordre forsendelser i medfør af verdenspostkonventionen og postdirektivet, og at ministerens bemyndigelsesbestemmelser skal udnyttes på en sådan måde, at disse internationale forpligtelser sikres overholdt. Dette er ligeledes anført i forarbejderne til den endnu tidligere postlov fra 1995 (forslag nr. L82 af 24. november 1994 til lov om postvirksomhed, de specielle bemærkninger til 2). I postloven 1995 (lov nr. 89 af 8. februar 1995 om postvirksomhed) blev breve imidlertid defineret som adresserede forsendelser uanset indhold, når dette er lagt i konvolut eller lignende emballering (samt) adresserede skriftlige meddelelser, herunder postkort, med et individuelt indhold", jf. 2, stk. 1, jf. 3, stk. 1. Samme definition fremgår af 1 i den tilhørende koncessionsbekendtgørelse (nr. 94 af 7. februar 1999) Postdirektivet Det første postdirektiv er fra 1997 (1997/67/EF), og befordringspligten skal ifølge artikel 3, stk. 4, bl.a. omfatte "indsamling, sortering, transport og omdeling af postforsendelser på op til 2 kg". En postforsendelse defineres i artikel 2, nr. 6, som: "adresseret forsendelse i den endelige form, hvori den skal befordres af den befordringspligtige. Ud over brevforsendelser omfatter sådanne forsendelser bl.a. bøger, kataloger, aviser og tidsskrifter samt postpakker indeholdende varer med eller uden kommerciel værdi." Ved direktiv 2008/6 af 20. februar 2008 er den citerede nr. 6 ændret, således at ordene "den befordringspligtige" er ændret til "en postbefordrende virksomhed." En brevforsendelse defineres i artikel 2, nr. 7 som: "meddelelse i skriftlig form på et hvilket som helst fysisk medium, der skal befordres og omdeles til den adresse, afsenderen har angivet på selve forsendelsen eller på dens emballage. Bøger, kataloger, aviser og tidsskrifter betragtes ikke som brevforsendelser." Verdenspostkonventionen Verdenspostkonventionen skelner imellem "letter-post" (breve) og parcel post" (pakker). Ifølge artikel 12, stk. 2, er "letter-post items" bl.a.: 2. I. Priority items and non-priority items, up to 2 kilogrammes. Side 3 (17)

4 2.2. Letters, postcards, printed papers and small packets, up to 2 kilogrammes. Sådanne forsendelser reguleres af den til konventionen hørende "Letter Post Regulation". Det fremgår tillige eksplicit af konventionens artikel 1, nr. 9, at små pakker (small packets) henhører under "Letter Post Regulations". Artikel 15 regulerer indholdet af postforsendelserne og oplister en række ting, som ikke kan sendes med posten, herunder i stk. 4, levende dyr. Undtaget herfra er imidlertid bier, igler og silkeorme (pkt ), visse nærmere angivne parasitter (pkt ) og visse nærmere angivne fluer (pkt ), der kan sendes som brevpost. Tilsvarende indeholder artikel 4, pkt , en eksplicit undtagelse for visse levende dyr, der kan fremsendes som parcels". Efter artikel 21, pkt , er postoperatøren ansvarlig for bortkomst m.m. af "registered items, ordinary parcels and insured items". Brevpost er yderligere reguleret i den senere tilkomne "Letter Post Regulation" og pakker i "Parcel Post Regulation". Der gælder ingen særlige minimumskrav til størrelsen af en pakke, jf. artikel RC (Parcel Post Regulation) 115, litra Trafik- og Byggestyrelsens vurdering Efter ordlyden af udligningsbekendtgørelsen synes der umiddelbart at være et skriftlighedskrav knyttet til definitionen af breve. Dette kan i dansk ret spores tilbage til koncessionsbekendtgørelsen fra 2004 og er med samme formulering fastholdt i den gældende udligningsbekendtgørelse. Et af hensynene bag lovændringen i 2004 var implementering af postdirektivet, og den nye brevdefinition i koncessionsbekendtgørelsen minder meget om definitionen i postdirektivet, herunder kravet om skriftlighed af meddelelsen. Samtidig har man dog i de tilhørende, meget udførlige, bilag til postloven (2004) netop beskrevet brevmarkedet, hvorved man opretholder 'distributionspost', såsom bogpakker fra bogklubber, som en del heraf, og der ses ikke i forarbejderne at være stillet nogen krav til en skriftlig meddelelse i form af en ledsagende faktura eller andet eksplicit skriftlighedskrav. Samtidig har hoveformålet med befordringspligten i dansk ret helt tilbage fra postloven (1995) været at sikre opfyldelsen af statens forpligtelser til postbefordring efter verdenspostkonventionen. Verdenspostkonventionen har ingen betingelser om skriftlighed i relation til breve. Tværtimod fremgår det eksplicit af konventionens artikel 15, at Side 4 (17)

5 bier, igler m.v. kan sendes under kategorien 'breve', hvilket ikke ville være foreneligt med et skriftlighedskrav. Et afgørende kriterium efter verdenspostkonventionen synes i stedet at være ansvarsfordelingen ved bortkomst, tyveri og beskadigelse af en forsendelse, hvor postleverandøren i udgangspunktet er ansvarlig for pakker, men ikke for breve. På den baggrund kan det afgørende for definitionen af henholdsvis breve og pakker ikke være indholdet af forsendelsen i den forstand, at en skriftlig meddelelse i en eller anden form er en betingelse for at anerkende, at der er tale om et brev. Er der tale om indhold under 2 kg, kan der ifølge verdenspostkonventionen både være tale om et brev eller en pakke. I den situation kan man som forbruger hos Post Danmark A/S selv vælge, om forsendelsen skal være en pakke med dertilhørende forsikringer m.v., eller et almindeligt brev. Dette er fuldstændig i tråd med strukturen i verdenspostkonventionen og må være det afgørende kriterium ved vurderingen af, om der er tale om et brev eller en pakke. Det understøttes yderligere af, at et nærmere angivet krav om skriftlighed ville udelukke visse forsendelser, som åbenlyst ikke af lovgiver har været tænkt undtaget. Eksempelvis kan nævnes blindeforsendelser, der, som nærmere anført nedenfor, altid kan fremsendes portofrit som brev. Der er imidlertid ikke noget tilhørende krav om, at blindeforsendelser skal indeholde en skriftlig meddelelse af en slags. Tværtimod er det specifikt anført i Post Danmark A/S individuelle tilladelse af 30. maj 2016, bilag 1, at blindeforsendelser må indeholde eksempelvis papir til fremstilling af blindskrift eller materiale med lydoptagelser. Hvis der gjaldt et skriftlighedskrav ville sådanne forsendelser netop falde uden for brevdefinitionen, uanset at der i øvrigt måtte være tale om en adresseret forsendelse på mindre end 2 kg. Endelig må det også inddrages i den samlede vurdering, at brevhemmeligheden er en grundlovssikret rettighed. Et kriterium om, at et brev skal indeholde en skriftlig meddelelse i en eller anden form, vil derfor være helt umuligt at håndhæve i praksis. Postloven (2010) indeholder i regler om posthemmelighed og en tavshedspligt for personer, der virker i en postvirksomhed. En forsendelse må åbnes, hvis det hverken har været muligt at finde adressat eller afsender, men forsendelsen må ikke åbnes for at konstatere, om den opfylder et muligt krav om at indeholde meddelelser i skriftlig form. Det er således Trafik- og Byggestyrelsens vurdering, at der ikke gælder noget krav om, at et brev skal indeholde en meddelelse på skrift. Side 5 (17)

6 Ved forsendelser under 2 kg tilbyder Post Danmark A/S både forsendelse som almindeligt, uforsikret brev og forsendelse som pakke med dertilhørende forsikringer etc., og forbrugernes valg af tjeneste er i den henseende afgørende for, om forsendelsen skal anses som et brev eller en pakke. Ad 2) Omfanget af udligningsordningen hvilke posttjenester skal medregnes? På informationsmødet blev der ligeledes sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt Post Danmark A/S udækkede nettoomkostninger til omdeling her i landet af brevforsendelser fra udlandet samt gratis befordring af blindeforsendelser i det hele taget kunne indgå i opgørelsen af nettoomkostningerne ved varetagelsen af befordringspligten. Baggrunden herfor var Trafik- og Byggestyrelsens skematiske gennemgang af Post Danmark A/S beregning af nettoomkostningerne for brevområdet, hvori A-breve uden mulighed for konsolidering, herunder ankomne brev fra udlandet samt blindeforsendelser indgik som en relevant byrde. Rationalet bag spørgsmålet var formuleringen af postlovens 18, stk. 1, 2. pkt.: Nettoomkostningerne og deres finansiering opgøres separat for hver enkelt hovedtjeneste anført i 14, stk. 3, nr. 1 og 3. sammenholdt med 18, stk. 2: Postvirksomheder, der ikke er pålagt befordringspligt, og som tilbyder en eller flere af de i 14, stk. 3, nr. 1 eller 3, anførte tjenester, yder et økonomisk bidrag til en udligningsordning til dækning af nettoomkostningerne ved befordringspligten inden for hver af hovedtjenesterne i nr. 1 eller Baggrund Efter postlovens 14, stk. 3, skal Post Danmark A/S tilbyde landsdækkende postbefordring af følgende posttjenester: 1) Adresserede breve på op til 2 kg. 2) Adresserede dag-, uge- og månedsblade og lign., tidsskrifter samt adresserede forsendelser med et ensartet, trykt indhold, f.eks. kataloger og brochurer, på op til 2 kg. 3) Adresserede pakker på op til 20 kg, herunder en pakketjeneste henholdsvis med og uden omdeling. 4) Befordring af rekommanderede forsendelser og værdiforsendelser. 5) Befordring i indlandet af forsendelser fra udlandet og befordring af forsendelser til udlandet og til Færøerne og Grønland. 6) Gratis befordring af blindeforsendelser på op til 7 kg. Side 6 (17)

7 Efter postlovens 18, stk. 1, kan udligningsordningen aktiveres, hvis der ved udførelsen af de befordringspligtige posttjenester dokumenteres nettoomkostninger, som udgør en urimelig økonomisk byrde for den befordringspligtige virksomhed. I så fald skal nettoomkostningerne og deres finansiering opgøres separat for hver enkelt hovedtjeneste anført i 14, stk. 3, nr. 1 og 3, dvs. adresserede breve på op til 2 kg og adresserede pakker på op til 20 kg, jf. ligeledes udligningsbekendtgørelsens 3, 2. pkt. Udligningsordningen omfatter ikke posttjenesten angivet i 14, stk. 1, nr. 2, jf. de specielle bemærkninger til postlovens 18 (forslag nr. L44 af 27. oktober 2010 til postlov, 19), dvs. adresserede dag-, uge- og månedsblade og lign., tidsskrifter samt adresserede forsendelser med ensartet, trykt indhold, f.eks. kataloger og brochurer, på op til 2 kg. Det fremgår af udligningsbekendtgørelsen 4, stk. 1, 1. pkt., at nettoomkostningerne ved udførelsen af den pågældende hovedposttjeneste omfatter samtlige omkostninger, der er knyttet til og nødvendige for at opfylde befordringspligten. Efter 4, stk. 4, skal nettoomkostningerne ved de forskellige dele af befordringspligten beregnes særskilt. Efter 18, stk. 2, omfatter udligningsordningen de postvirksomheder, som uden at være pålagt befordringspligt tilbyder tjenester inden for de to hovedkategorier, henholdsvis breve og pakker. 2.2 Trafik- og Byggestyrelsens vurdering I forarbejderne til postloven har lovgiver eksplicit løftet omdeling af adresserede dag-, uge og månedsblade m.v. ud af udligningsordningen. Ingen af de øvrige posttjenester omfattet af befordringspligten er derimod undtaget herfra i loven eller forarbejderne. På den baggrund må det stå klart, at udgifterne til de resterende fem posttjenester forudsættes indeholdt i den beregning af nettoomkostningerne, der ligger til grund for aktiveringen af udligningsordningen. Posttjenesterne angivet i postlovens 14, stk. 3, nr. 4-6, er alle specificeret i forhold til de overordnede angivelser af henholdsvis breve og pakker. For så vidt angår rekommanderede forsendelser og værdiforsendelser (nr. 4) samt forsendelser til og fra udlandet, Grønland og Færøerne (nr. 5) vil disse, afhængig af kundens valg af tjeneste hos Post Danmark A/S, kunne sendes som enten breve op til 2 kg eller pakker op til 20 kg. Hvad angår blindeforsendelser (nr. 6) må disse veje op til 7 kg og kan derfor umiddelbart sendes som enten brev eller pakke, afhængig af vægten på den konkrete forsendelse. Efter Post Danmark A/S forret- Side 7 (17)

8 ningsbetingelser (gældende fra 1. januar 2015), punkt 6, er blindeforsendelser imidlertid altid omfattet af betingelserne for A-breve. Tilsvarende fremgår det af den af Trafik- og Byggestyrelsen udstedte individuelle tilladelse til Post Danmark A/S af 30. maj 2016, bilag 1, at blindeforsendelser kan sendes portofrit, og at erstatningsreglerne for adresserede breve finder anvendelse for blindeforsendelser. Det er dog herved forudsat, at der er tale om et ikke-kommercielt forhold mellem afsender og modtager. Uanset at blindeforsendelser i det omfang, de overstiger 2 kg, ikke umiddelbart falder under kategorien breve i postlovens forstand, må det derfor alligevel antages, at nettoomkostningerne hertil i relation til udligningsordningen, henhører under hovedposttjenesten 'breve' i postloven 14, stk. 3, nr. 1. På den baggrund er det Trafik- og Byggestyrelsens vurdering, at opgørelsen over nettoomkostningerne skal foretages separat for hver af hovedposttjenesterne, jf. postlovens 18, stk. 1, og at nettoomkostningerne for de forskellige dele af befordringspligten, herunder posttjenesterne i postlovens 14, stk. 3, nr. 3-6, skal beregnes særskilt, jf. udligningsbekendtgørelsens 4, stk. 4. Ad 3) Hvordan kan en postvirksomhed tilbyde og udføre den pågældende hovedtjeneste på lignende vilkår som den befordringspligtige virksomhed? På informationsmødet blev der endvidere fra flere sider efterlyst nærmere retningslinjer for, hvordan en postvirksomhed kan tilbyde og udføre den pågældende hovedtjeneste (dvs. postbefordring af henholdsvis breve og pakker) på lignende vilkår som den befordringspligtige postvirksomhed, jf. 18, stk. 2, i postloven. Forud for mødet havde Dansk Erhverv blandt andet stillet følgende spørgsmål: Hvordan vil styrelsen vurdere om andre postvirksomheder tilbyder og udfører den pågældende hovedtjeneste på lignede vilkår som den befordringspligtige postvirksomhed, og hvilke kriterier vil der i vurderingen blive lagt vægt på? 3.1 Baggrund Postlovens 18, stk. 2, er sålydende: Postvirksomheder fritages for bidrag, hvis de tilbyder og udfører den pågældende hovedtjeneste på lignende vilkår som den befordringspligtige postvirksomhed. Side 8 (17)

9 Trafik- og Byggestyrelsen har tidligere tilkendegivet, at lovens forarbejder ikke umiddelbart kan bidrage med relevante fortolkningsbidrag. I forbindelse med Folketingets behandling af postloven har ministeren i et svar til Transportudvalget tilkendegivet (spm. 4), at en pakkepostvirksomhed, der udbringer pakker i hele landet på lignende vilkår som Post Danmark A/S, ikke vil skulle bidrage til udligningsordningen.. Der kan heller ikke indhentes fortolkningsbidrag fra postdirektivet eller andre internationale forskrifter på postområdet. 3.2 Trafik- og Byggestyrelsens vurdering På brevområdet er lignende vilkår efter Trafik- og Byggestyrelsens opfattelse følgende: 1. landsdækkende postbefordring, herunder til/fra udkantsområder og øer, 2. postbefordring af breve til og fra udlandet, 3. indsamling af breve i et landsdækkende net enten af opstillede postkasser og/eller på postbetjeningssteder (detailhandel, tankstationer etc.), 4. mulighed for indlevering og efterfølgende omdeling af enkeltforsendelser, 5. muligheden for dag-til-dag befordring af indleverede enkeltforsendelser, 6. enhedstakster i hele landet, 7. gratis befordring af forsendelser til blinde mv. Fortegnelsen er ikke udtømmende. Da lovens tekst taler om både at tilbyde og udføre, bør der efter Trafik- og Byggestyrelsens opfattelse også stilles krav om, at en anden postvirksomhed skal leve op til visse kvalitetskrav à la dem, som i dag påhviler Post Danmark som befordringspligtig postvirksomhed. Ad 4) Hvorfor er udgiften til tidligere tjenestemænd identificeret som en byrde og dermed indgår i beregningen af udligningsbidraget? På informationsmødet blev der ydermere sat spørgsmålstegn ved, hvorfor udgiften til tidligere tjenestemænd er identificeret som en byrde og dermed indgår i beregningen af udligningsbidraget. Side 9 (17)

10 Forud for mødet havde Dansk Erhverv blandt andet stillet følgende spørgsmål: Er styrelsen enig i, at det ikke er en del af den gældende befordringspligt, at den befordringspligtige virksomhed skal have tidligere tjenestemænd ansat? Og Med hvilken lovhjemmel mener styrelsen, at man kan pålægge andre postvirksomheder at medfinansiere Post Danmarks udgifter til tidligere tjenestemænd 4.1 Baggrund Ved Post Danmarks omdannelse til A/S i 2002 overtog aktieselskabet samtlige rettigheder og forpligtelser, herunder såvel befordringspligten som forpligtelserne over for tjenestemænd og de tidligere tjenestemænd, der havde valgt at gå over til ansættelse på overenskomstvilkår med særlige rettigheder. Ifølge advokatfirmaet Lett s vurdering og den tværministerielle rapport fra november 2003 Overvejelse om fremtidens postpolitik 1, fremgår det bl.a., at lønomkostningerne ved tidligere tjenestemænd er højere end for overenskomstansatte medarbejdere. Post Danmark A/S har derfor en højere lønomkostningsstruktur end konkurrerende postvirksomheder. Endvidere fremgår det, at afskedigelser af tjenestemænd kan udgøre en betydelig finansiel byrde for Post Danmark A/S i forhold til konkurrerende postvirksomheder. Herudover er der flere steder i rapporten anført, at planerne om at reducere eller afskaffe eneretten ikke kan ses isoleret fra Post Danmark A/S forpligtelser over for tjenestemændene og de tidligere tjenestemænd. Det kan i tilknytning hertil anføres, at Transport- og Bygningsministeriet har oplyst, at Post Danmark A/S hverken i forbindelse med omdannelsen til selvstændig offentlig virksomhed (1995), omdannelse til aktieselskab (2002) eller i forbindelse med fusionen med Posten AB (2009) har modtaget økonomisk kompensation fra den danske stat for merudgifter i forbindelse med de i Post Danmark A/S A/S ansatte tjenestemænd eller tidligere tjenestemænd, der nu er ansat med særlige rettigheder. Det fremgår af bilag 1 til postdirektivet og udligningsbekendtgørelsen, at der ved beregningen af udligningsbidraget skal tages hensyn til alle direkte og indirekte fordele knyttet til befordringspligten. Det må tilli- 1 Medtaget som bilag til 2004-loven om postbefordring, jf. lovfoslag nr. L121/2003. Side 10 (17)

11 ge indebære, at der tilsvarende skal tages hensyn til alle direkte og indirekte ulemper. Det kan endvidere oplyses, at Swiss Economics i en rapport om udligningsordningen har anført, at de særlige omkostninger til tjenestemænd bør medtages i beregningen af nettoomkostningerne, idet disse omkostninger har karakter af såkaldte legacy costs, som historisk er tæt knyttet til befordringspligten. Tjenestemændene i Post Danmark A/S som Post Danmark A/S har arvet /er blevet dem påtvunget betyder, at Post Danmark A/S dels har højere lønomkostninger end konkurrerende postvirksomheder, dels har betydelige merudgifter ved nødvendige tilpasninger på grund af retten til rådighedsløn i 3 år ved stillingsnedlæggelser. 4.2 Trafik- og Byggestyrelsens vurdering På baggrund af ovenstående er det Trafik- og byggestyrelsens vurdering, at Post Danmark A/S forpligtelser over for tjenestemændene er en ulempe (byrde) for Post Danmark A/S set i forhold til konkurrerende postvirksomheder. Derfor er omkostningerne til tidligere tjenestemænd medtaget i beregningen af nettoomkostningerne ved befordringspligten. Byrden beregnes dels som forskellen mellem rådighedsløn ved afsked af tidligere eller udlånte tjenestemænd i forhold til, hvad omkostningen ville have været, hvis de pågældende havde været ansat på overenskomstvilkår, og dels den ekstra lønomkostning, der er til de tidligere tjenestemænd/udlånte tjenestemænd i forhold til ansatte på overenskomstvilkår. Byrden vedrørende tjenestemænd i 2014 som kan henføres til brevområdet er opgjort til 86 mio. kr. I tilknytning hertil kan det oplyses, at KPMG har foretaget afstemninger mellem de data, som Post Danmark A/S har anvendt i opgørelserne og relevante datakilder, herunder de af Post Danmark A/S udarbejdede interne opgørelser over de ekstra lønomkostninger samt meromkostninger ved afskedigelse af tidligere tjenestemænd/udlånte tjenestemænd. Side 11 (17)

12 Ad 5) Hvordan er nettoomkostningerne opgjort? Forud for informationsmødet havde Dansk Erhverv bl.a. stillet følgende 4 spørgsmål i relation til opgørelse af nettoomkostninger. 1. Er beregningen af nettoomkostninger foretaget på baggrund af nettoomkostninger for de fire identificerede byrder (frimærkefrankerede breve, A-breve uden mulighed for konsolidering, tidligere tjenestemænd, blindeforsendelser) eller på baggrund af hele Post Danmarks hovedproduktområde for adresserede breve? 2. Hvordan har styrelsen vurderet de markedsmæssige fordele Post Danmark samlet set har ved at oppebære befordringspligten og herunder de fire identificerede byrder [fordele]? 3. Hvordan har styrelsen vurderet om Post Danmark er en omkostningseffektiv virksomhed? Er der foretaget sammenligninger med omkostningseffektiviteten i sammenlignelige befordringspligtige postselskaber i andre lande? 4. Hvordan har det påvirket opgørelsen af nettoomkostninger på brevområdet, at Post Danmark samlet set havde overskud på befordringspligten før ekstraordinære poster? Ad 5.1) Trafik- og Byggestyrelsens besvarelse Trafik- og Byggestyrelsen kan hertil oplyse, at nettoomkostningerne er opgjort på baggrund af de fire identificerede byrder: 1. Frimærkefrankerede breve 2. A-breve uden mulighed for konsolidering 3. Tidligere tjenestemænd 4. Blindeforsendelser. Frimærkefrankerede breve For så vidt angår de frimærkefrankerede breve anfører Post Danmark A/S, at de høje leveringsomkostninger, der er ved omdeling af post til visse geografiske områder og videokodning af breve, der ikke kan læses maskinelt, bl.a. resulterer i, at servicering af segmentet ikke kan ske på almindelige forretningsmæssige vilkår, og dermed ikke giver overskud. Post Danmark A/S oplyser, at såfremt virksomheden ikke var pålagt befordringspligt, ville de frimærkefrankerede breve ikke blive omdelt i geografiske områder med høje nettoleveringsomkostninger. Byrden er opgjort til 73,0 mio. kr. Side 12 (17)

13 A-breve uden mulighed for konsolidering Ifølge Post Danmark A/S afleveres størstedelen af A-breve uden mulighed for konsolidering. Kravet om omdeling dagen efter, at forsendelsen er ankommet i Post Danmark A/S produktionssystem, har ifølge Post Danmark A/S stor betydning for en omkostningseffektiv tilrettelæggelse af produktionen og distributionen, og forhindrer en yderligere udnyttelse af stordriftsfordele. Det anføres endvidere af Post Danmark A/S, at det udgør en byrde at omdele post til geografiske områder med høje leveringsomkostninger. 93 pct. af A-brevene skal være omdelt dagen efter, de er indleveret. Det betyder, at størstedelen af A-brevene afleveres som soloaflevering. Forsendelserne må kun produktionsstyres, såfremt det betyder, at Post Danmark A/S fortsat kan overholde servicekravet om dag-tildag omdeling. Post Danmark A/S oplyser, at de opretholder en nødvendig reservekapacitet 2 for ikke at ifalde bod. Byrden er opgjort til 86,2 mio. kr. Tidligere tjenestemænd Post Danmark A/S har i beregningen medtaget den ekstra lønomkostning og de meromkostninger, der vil være ved afskedigelser for tidligere tjenestemænd i 2014 sammenlignet med omkostninger ved afskedigelser af overenskomstansatte i Post Danmark A/S anfører, at tjenestemænd har været nært knyttet til Post Danmark A/S særlige status som befordringspligtig postvirksomhed. Ved omdannelsen af Generaldirektoratet for Post- og Telegrafvæsenet i 1995 til en selvstændig offentlig virksomhed (SOV) fortsatte tjenestemænd uændret som tjenestemandsansatte med de dertil hørende rettigheder og forpligtelser. Staten havde og har fortsat ansvaret for, at der tilbydes landsdækkende basale posttjenester, og Post Danmark A/S er derfor pålagt landsdækkende befordringspligt. Som modvægt til denne befordringspligt blev Post Danmark A/S tildelt eneret til befordring af adresserede breve under 100 gram. Samtidig med den gradvise liberalisering af brevmarkedet og med den nye postlovs ikrafttræden den 1. januar 2011 (lov nr ) blev Post Danmark A/S eneret til befordring af breve op til 50 gram ophævet. Det vil sige, at andre postvirksomheder nu også kunne tilbyde befordring af små breve. I 2002 blev Post Danmark A/S omdannet til et aktieselskab. Herved skabtes et mere hensigtsmæssigt grundlag for, at Post Danmark A/S kunne agere på et marked præget af øget liberalisering, konkurrence, 2 EU-Kommissionens afgørelse af 20. marts 2001, omtalt som Deutsche Post afgørelsen, hvor begrebet anvendes første gang. Side 13 (17)

14 internationalisering, brancheglidning og koncentration, f.eks. i form af indgåelse af alliancer og partnerskaber samt virksomhedsopkøb. Ved opløsningen af den selvstændige offentlige virksomhed, Post Danmark A/S, overtog Post Danmark A/S pligten overfor tjenestemænd og dem, der havde valgt at overgå til ansættelse på overenskomstvilkår med særlige rettigheder. Post Danmark A/S forpligtede sig til at refundere staten løn m.v. for udlånte tjenestemænd, foruden de særlige omkostninger til de tidligere tjenestemænd på særlige vilkår. Post Danmark A/S indbetalte mia. kr. til staten til reduktion af den løbende pensionsindbetaling for tidligere tjenestemænd, som dækker over de løbende pensionsbidrag, som ville have været foretaget. Staten afholder udgifterne til pension efter bestemmelserne i tjenestemandspensionslovgivningen. Hvis Post Danmark A/S går konkurs eller vælger at afskedige alle tjenestemandsansatte, betaler staten, efter påkrav og med fuld anmeldelsesret i konkursboet, rådighedsløn eller ventepenge. Omkostningen er beregnet til 86,5 mio. kr. Blindeforsendelser Ifølge Post Danmark A/S har ingen andre postoperatører valgt at tilbyde blindeforsendelser gratis. Trafik- og Byggestyrelsen bemærker, at der ikke genereres omsætning ved dette segment. Byrden er opgjort til 3,3 mio. kr. Ad 5.2 Trafik- og Byggestyrelsens besvarelse Det er Trafik- og Byggestyrelsens opfattelse, at følgende fordele indgår i vurderingen af de markedsmæssige fordele, som Post Danmark A/S samlet set har ved at oppebære befordringspligten. Det er Trafik- og Byggestyrelsens opfattelse, at beregningerne er opgjort korrekt og at fordelene kan medtages i beregningen af nettoomkostningerne. Post Danmark A/S har identificeret følgende fordele: Moms - Moms - Immaterielle aktiver - Øvrige fordele o Rentefrie lån ved ubrugte frimærker o Undtagelser i forhold til told og moms Post Danmark A/S er delvist fritaget fra moms, da befordringspligtige produkter ikke er momspligtige. Ingen af Post Danmark A/S konkurrenter er fritaget for moms på befordringspligtige produkter. Post Danmark A/S har udarbejdet en vurdering vedrørende momsfordel ved befordringspligten 2014, som indeholder en analyse af den Side 14 (17)

15 umiddelbare økonomiske effekt på Post Danmark A/S i en situation, hvor der ikke længere er momsfritagelse for tjenester underlagt befordringspligt. Ifølge Post Danmark A/S findes der ikke nogen eksakt viden på området, hvorfor beregningerne bygger på en række vurderinger. Vurderingerne er baseret på erfaringer fra tidligere prisstigninger og efterfølgende kundereaktioner, analyserapport fra 2005 udarbejdet på området i samarbejde med konsulentvirksomheden, Marked Consult samt Post Danmark A/S egne grunddata om omsætning på kundeniveau. Da der er en væsentlig følsomhed forbundet med disse vurderinger, er resultatet suppleret med en følsomhedsanalyse. Fordelen er opgjort til 68,6 mio. kr. Det er Trafik- og Byggestyrelsens opfattelse, at fordelen kan medtages i opgørelsen af nettoomkostninger, særligt fordi det er en fordel der knytter sig direkte til befordringspligten. Immaterielle fordele Mediebureauet OMD har beregnet værdien af den del af Post Danmark A/S varemærke og synlighed i markedet, der kan knyttes til befordringspligten. Værdien er opgjort til at omfatte trafikken omkring kontaktpunktet, værdien af eksponeringen og den fysiske størrelse af kontaktpunktet. De immaterielle fordele er opgjort til 25,7 mio. kr. Øvrige fordele Post Danmark A/S har vurderet følgende øvrige fordele: efterspørgselskomplimentaritet stordriftsfordele rentefrie lån ved ubrugte frimærker forhandlingskraft tilstedeværelse alle vegne filateli befordringspligtig virksomhed foretrækkes strategisk finansiering og ekspansion kunders life cycle effect ret til at opsætte postkasser modtagerdatabase undtagelser i forhold til told og moms ejerskab over postkasser Samlet set udgør de øvrige fordele 1,6 mio. kr. Strategisk finansiering og ekspansion er ikke medtaget som følge af, at Post Danmark A/S ikke har overskud på det befordringspligtige område. Produktøkonomiregnskabet dokumenterer dette. Side 15 (17)

16 Kunders life cycle effect, dvs. ulønsomme kunder der kan udvikle sig til at blive lønsomme kunder, har været ikkeeksisterende for Post Danmark A/S. Post Danmark A/S fremfører et brevfald på mellem 10 og 12 pct. samt, at nye virksomheder oftest anvender digitale løsninger. Modtagerdatabasen vurderes ikke at udgøre en økonomisk fordel for Post Danmark A/S. Det samme gør sig gældende for stordriftsfordele, som Post Danmark A/S ikke har haft værdi af, da det mere eller mindre ikke har været muligt at tilpasse produktionsapparatet med samme hastighed som brevfaldet. I vurderingen af Post Danmark A/S tilstedeværelse alle vegne udgør en fordel, er der foretaget analogier i forhold til magasinpostmarkedet, som viser, at der er stor villighed til at anvende andre distributører end Post Danmark A/S på trods af, at disse ikke er landsdækkende. For så vidt angår at den befordringspligtige virksomhed foretrækkes, er der ligeledes foretaget analogier i forhold til magasinpostmarkedet, som viser, at Post Danmark A/S ikke bliver foretrukket fremfor andre postvirksomheder. For så vidt angår rentefrit lån ved ubrugte frimærker opgøres fordelen til 1,1 mio. kr. Retten til at opsætte postkasser er allerede indregnet i beregning frimærkefrankerede breve, hvorfor denne ikke er medtaget. Undtagelser i forhold til told og moms opgøres til kr., som stammer fra ca toldforsendelser. En række af de øvrige fordele er ikke opgjort ifølge Post Danmark A/S både, fordi de ikke har kunnet opgøres realistisk og desuden falder uden for opgørelsesmetoden. Det gør sig gældende for Post Danmark A/S tilstedeværelse alle vegne, som vurderes til at have en værdi der ikke kan kvantificeres. Andre på baggrund af at der ikke foreligger retningslinjer eller eksempler på konkrete beregninger af værdien. Dette gør sig gældende for efterspørgselskomplimentaritet 3, forhandlingskraft og ejerskab over postbokse. Filateli er opgjort til ikke at udgøre en fordel, som ved udtræk fra produktregnskabet viser en negativ værdi. Post Danmark A/S har på denne baggrund valgt ikke at medtage denne i beregningen af fordele. 3 Mere salg af ikke befordringspligtige produkter som modvægt til salget af befordringspligtige produkter. Side 16 (17)

17 Ad 5.3 Trafik- og Byggestyrelsens besvarelse Det skal for god ordens skyld bemærkes, at Trafik- og Byggestyrelsen ikke skal vurdere, om Post Danmark er en omkostningseffektiv virksomhed. Trafik- og Byggestyrelsens opgaver i medfør af bekendtgørelse nr. 725 af 24. juni 2011 om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten er følgende: På baggrund af Post Danmark A/S dokumentation skal Trafik- og Byggestyrelsen kontrollere, om Post Danmark A/S beregning af nettoomkostningerne er korrekt opgjort. Ligeledes skal Trafik- og Byggestyrelsen træffe afgørelse om nettoomkostningernes størrelse samt afgøre, hvorvidt de udgør en urimelig økonomisk byrde for Post Danmark A/S. Under forudsætning af antal adresserede befordrede forsendelser og nettoomkostningernes størrelse skal Trafik- og Byggestyrelsen opgøre det økonomiske bidrag pr. forsendelse fra de ikke-befordringspligtige postvirksomheder samt opgøre udligningsbidraget, som tilfalder Post Danmark A/S. Trafik- og Byggestyrelsen skal opkræve og inddrive bidragene fra postvirksomhederne og udbetale de indgåede udligningsbidrag til Post Danmark A/S. Ad 5.4 Trafik- og Byggestyrelsens besvarelse Det skal bemærkes, at Post Danmark A/S alene har søgt om bidrag fra udligningsordningen til dækning af nettoomkostningerne ved befordringspligten for hovedtjenesten breve. Side 17 (17)

Bekendtgørelse om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten

Bekendtgørelse om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten BEK nr 725 af 24/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. FS500-000023 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten

Bekendtgørelse om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten Bekendtgørelse om en udligningsordning til finansiering af befordringspligten I medfør af 18 i lov nr. 1536 af 21. december 2010 (postloven) fastsættes: Almindelige bestemmelser 1. Postvirksomheder, der

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt Udkast NOTAT FÆRDSELSSTYRELSEN Dato: 21. januar 2008 J. nr.: 004-U05-7 Notat vedrørende de britiske erfaringer med liberalisering af postmarkedet Oplysningerne

Læs mere

Hovedudfordringer ved en

Hovedudfordringer ved en Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 238 Offentligt Hovedudfordringer ved en fuld åbning af postmarkedet Miniseminar for Trafikudvalget den 12. marts 2008 De overordnede rammer på postområdet

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen

Trafik- og Byggestyrelsen Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 326 Offentligt Trafik- og Byggestyrelsen UDKAST 30/6 2016 Forslag til Lov om ændring af postloven (ændring af betegnelsen for B-breve og ophævelse

Læs mere

Kapitel 1 POST Greenlands virksomhed

Kapitel 1 POST Greenlands virksomhed 28. februar 2011 FM 2011/27 Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx. af xx. xxxx 2011 om post Kapitel 1 POST Greenlands virksomhed 1. POST Greenland er en del af TELE Greenland A/S, der kan oprette et datterselskab

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 4.. september 2007 J. nr. 140-1 Erhvervs- og Færdselskontoret Karoline Lolk Telefon 33 92 33 21 klo@trm.dk Den svenske model

Læs mere

Aftale om sikring af befordringspligten på et liberaliseret postmarked. 27. maj 2010

Aftale om sikring af befordringspligten på et liberaliseret postmarked. 27. maj 2010 Aftale om sikring af befordringspligten på et liberaliseret postmarked Side 1/6 27. maj 2010 Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre

Læs mere

Byrden ved befordringspligt til enhedstakster

Byrden ved befordringspligt til enhedstakster 1 af 5 21-08-2013 11:33 Byrden ved befordringspligt til enhedstakster Journal nr. 4/0106-0402-0006/ISA/CHJ 1.1. Definition Byrden ved befordringspligten opstår, når postoperatøren er forpligtet til at

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 22. december 2010 21. december 2010. Nr. 1536. Postlov 1) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke

Læs mere

Tillæg til aftale af 27. maj 2010 om sikring af befordringspligten på et liberaliseret postmarked. 26. juni 2013

Tillæg til aftale af 27. maj 2010 om sikring af befordringspligten på et liberaliseret postmarked. 26. juni 2013 Tillæg til aftale af 27. maj 2010 om sikring af befordringspligten på et liberaliseret postmarked 26. juni 2013 Side 1/5 Regeringen (Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti),

Læs mere

Forslag. Postlov 1) Fremsat den 27. oktober 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) til

Forslag. Postlov 1) Fremsat den 27. oktober 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) til 2010/1 LSF 44 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2010-2843 Fremsat den 27. oktober 2010 af transportministeren (Hans Christian

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Post Danmark A/S

Forslag. Lov om ændring af lov om Post Danmark A/S 2007/2 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin. Fremsat den 30. april 2008 af transportministeren (Carina Christensen) Forslag til Lov

Læs mere

Store gevinster ved en postliberalisering

Store gevinster ved en postliberalisering MARTS 2009 BAG OM NYHEDERNE Store gevinster ved en postliberalisering Senest den 1. januar 2011 skal alle EU-lande have åbnet de nationale markeder for post for konkurrence, som følge af EU's 3. postdirektiv.

Læs mere

Talemanuskript til besvarelse af samrådsspørgsmål D om PostNord

Talemanuskript til besvarelse af samrådsspørgsmål D om PostNord Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 312 Offentligt Side 1 af 5 Talemanuskript til besvarelse af samrådsspørgsmål D om PostNord Samrådsspørgsmål D Er ministrene

Læs mere

OMTRYK. Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2010-11 OMTRYK (Omtryk Bilag 1 og 2 indsat)

OMTRYK. Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2010-11 OMTRYK (Omtryk Bilag 1 og 2 indsat) Lovforslag nr. L 44 Folketinget 2010-11 OMTRYK (Omtryk Bilag 1 og 2 indsat) Fremsat den 27. oktober 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Lovens formål og anvendelsesområde 1. Lovens formål

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af postloven

Forslag. Lov om ændring af postloven Lovforslag nr. L 14 Folketinget 2016-17 Fremsat den 5. oktober 2016 af transport- og bygningsministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Lov om ændring af postloven (Ændring af betegnelsen for B-breve

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 31. marts 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Redegørelse om postmarkedet 2013

Redegørelse om postmarkedet 2013 Redegørelse om postmarkedet December 3 Redegørelse om postmarkedet Forord Indledning og sammenfatning Trafikstyrelsens redegørelse for 2012 om det danske postmarkeds tilstand og udvikling omfatter følgende

Læs mere

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder

Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager og sagsområder 1 FINANSMINISTERIET PERSONALESTYRELSEN Udkast 4. maj 2005 Personalejuridisk Kontor J.nr. 03-204-42 Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med de færøske myndigheders overtagelse af sager

Læs mere

Konkurrenceretsforeningen

Konkurrenceretsforeningen Konkurrenceretsforeningen EU-Domstolens dom i Post Danmark II-sagen 1 Sagens baggrund Sagen drejer sig om, hvorvidt Post Danmark A/S har misbrugt en dominerende stilling på markedet for distribution af

Læs mere

Anvendelsesområde. I medfør af X, X, og X i inatsisartutlov nr. xx. af xx. xx 20xx om post, fastsættes:

Anvendelsesområde. I medfør af X, X, og X i inatsisartutlov nr. xx. af xx. xx 20xx om post, fastsættes: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx.xx 201x om POST Greenlands befordringsforpligtelse og eneret m.v. (Bekendtgørelse om eneret, befordringsforpligtelse og erstatning m.v.) Anvendelsesområde I medfør

Læs mere

Overvejelser om fremtidens postpolitik

Overvejelser om fremtidens postpolitik Overvejelser om fremtidens postpolitik Overvejelser om fremtidens postpolitik November 2003 Udgivet af: Trafikministeriet Frederiksholms Kanal 27 1220 København K e-mail: trm@trm.dk www.trm.dk ISBN: 87-91013-46-1

Læs mere

Redegørelse for 2017 om det danske postmarkeds tilstand og udvikling

Redegørelse for 2017 om det danske postmarkeds tilstand og udvikling Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 28. november 2018 Redegørelse for 2017 om det danske postmarkeds tilstand og udvikling Indledning

Læs mere

Godstransport 2004. 28. Januar 2004. Jørn Schmidt Direktionssekretariatet Post Danmark A/S

Godstransport 2004. 28. Januar 2004. Jørn Schmidt Direktionssekretariatet Post Danmark A/S Godstransport 2004 28. Januar 2004 Jørn Schmidt Direktionssekretariatet Post Danmark A/S Den nye Postlov Udfordringer Færre breve Elektronisk post og kommunikation Fald i størrelsesordenen 4% de seneste

Læs mere

Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 7. december 2010

Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 7. december 2010 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 75 Offentligt 30. november 2010 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 7. december 2010 Der fremsendes dokumenter vedrørende følgende markerede

Læs mere

Lagtingslov nr. 17 af 31. marts 1976 om Færøernes postvæsen, som senest ændret ved lagtigslov nr. 86 af 13. juni 1995

Lagtingslov nr. 17 af 31. marts 1976 om Færøernes postvæsen, som senest ændret ved lagtigslov nr. 86 af 13. juni 1995 Lagtingslov nr. 17 af 31. marts 1976 om Færøernes postvæsen, som senest ændret ved lagtigslov nr. 86 af 13. juni 1995 Kapitel 1. Formål og organisation. Kapitel 2. Finansielle forhold. Kapitel 3. Eneretten.

Læs mere

Liberalisering og øget konkurrence på postområdet

Liberalisering og øget konkurrence på postområdet Analyse: Liberalisering og øget konkurrence på postområdet Sammenfatning 1 Om analysen Denne analyse er gennemført af Lauritzen Consulting v/ Finn Lauritzen for CEPOS. Analysen af postområdet indgår i

Læs mere

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 24. juni 2011 om POST Greenlands befordringsforpligtelse og eneret m.v.

Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 24. juni 2011 om POST Greenlands befordringsforpligtelse og eneret m.v. Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 24. juni 2011 om POST Greenlands befordringsforpligtelse og eneret m.v. I medfør af 3, 4, 6, 10, og 16 i Inatsisartutlov nr. 3. af 15. april 2011 om post, fastsættes

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Europaudvalget EU-note - E 7 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. oktober 2006 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Fri konkurrence for posttjenester

Læs mere

Ny organisering af postsektoren i Danmark, med virkning fra 23. februar 1995

Ny organisering af postsektoren i Danmark, med virkning fra 23. februar 1995 Trafikministeriet 9. kontor Dato 23.marts 1995 J.nr. Sagsbeh. Ny organisering af postsektoren i Danmark, med virkning fra 23. februar 1995 Indledning Det danske postvæsens organisatoriske status har været

Læs mere

PostNord Strategien for fremtiden

PostNord Strategien for fremtiden Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 153 Offentligt PostNord Strategien for fremtiden Adm. Dir / Peter Kjær Jensen København 31/01/2018 Kort om PostNord Danmark Det danske postvæsen

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalgets høring om nuværende og fremtidige udfordringer for posten i lyset af faldende postmængder.

Transport- og Bygningsudvalgets høring om nuværende og fremtidige udfordringer for posten i lyset af faldende postmængder. Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 59 Offentligt Transport- og Bygningsudvalgets høring om nuværende og fremtidige udfordringer for posten i lyset af faldende postmængder. 11. november

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Post Danmark A/S

Bekendtgørelse af lov om Post Danmark A/S LBK nr 844 af 06/07/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2011-2332 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af

Læs mere

Regelsættet i Universal Postal Union - UPU

Regelsættet i Universal Postal Union - UPU Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 153 Offentligt Regelsættet i Universal Postal Union - UPU Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Transportmarkeder Høring om fremtidens

Læs mere

Forslag. Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder

Forslag. Lov om visse personalemæssige spørgsmål i forbindelse med Grønlands Selvstyres overtagelse af sagsområder 2008/1 LSF 131 (Gældende) Udskriftsdato: 14. januar 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin., Personalestyrelsen, j.nr. 07-231-1 Fremsat den 5. februar 2009 af finansministeren (Lars

Læs mere

orbruger-kontakts 18/11/12 klage ov er Post Danmarks priser og v ilkår f or magasinpost

orbruger-kontakts 18/11/12 klage ov er Post Danmarks priser og v ilkår f or magasinpost Forbruger-Kontakts klage over Post Danmarks priser og vilkår for magasinpost Journal nr. 4/0120-0100-0048/ISA/TWA Rådsmødet den 30. august 2007 I II Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling 2. Afgørelse

Læs mere

Post Danmarks individuelle og generelle rabatter for magasinpost

Post Danmarks individuelle og generelle rabatter for magasinpost 22-12-2010 4/0120-0204-0153 /AWF/SUPO Post Danmarks individuelle og generelle rabatter for magasinpost KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Resumé...5 2. Afgørelse...11 3. Sagsfremstilling...12 3.1. Indledning...12

Læs mere

Talepapir til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer den 29. maj 2012

Talepapir til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer den 29. maj 2012 Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 179 Offentligt Talepapir til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer den 29. maj 2012 Spørgsmål

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1) BEK nr 1027 af 02/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0037 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Afgørelse om lovligheden af Vejle Havns bugsering af mudderpram fra Holland til Danmark

Afgørelse om lovligheden af Vejle Havns bugsering af mudderpram fra Holland til Danmark Vejle Havn Att. Knud Vang Nielsen Sydkajen 16 7100 Vejle Sendt elektronisk til: knud@vejleport.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1)

Bekendtgørelse om udarbejdelse og udbredelse til offentligheden af visse investeringsanalyser 1) BEK nr 1234 af 22/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 17. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0020 Senere ændringer

Læs mere

Udbetaling af tilskud er betinget af, at Tilskudsmodtager overholder den af Tilskudsmodtager accepterede tilsagnsskrivelse med tilhørende bilag.

Udbetaling af tilskud er betinget af, at Tilskudsmodtager overholder den af Tilskudsmodtager accepterede tilsagnsskrivelse med tilhørende bilag. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 16. marts 2017 Instruks for regnskab vedr. tilskud til fremme af veterantogskørsel Denne instruks for

Læs mere

I postloven, jf. lov nr. 1536 af 21. december 2010, foretages følgende ændringer:

I postloven, jf. lov nr. 1536 af 21. december 2010, foretages følgende ændringer: Trafikstyrelsen Udkast 10-09-2013 Forslag til Lov om ændring af postloven (ændringer i udmøntningen af befordringspligten og justeringer vedrørende tilladelsespligtig postvirksomhed, post til døren m.v.)

Læs mere

Håndtering af momsopkrævning ved import af visse forsendelser fra lande uden for EU

Håndtering af momsopkrævning ved import af visse forsendelser fra lande uden for EU Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 230 Offentligt Redegørelse 27. juni 2014 Håndtering af momsopkrævning ved import af visse forsendelser fra lande uden for EU 1. Sammenfatning De nuværende momsregler

Læs mere

Retningslinjer af 1. oktober 2013 om god markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden påført navn. Indledning 1.

Retningslinjer af 1. oktober 2013 om god markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden påført navn. Indledning 1. Dato: 20. september 2013 Sag: FO-13/05672-28 Sagsbehandler: /AZN Retningslinjer af 1. oktober 2013 om god markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden påført navn. Indledning 1. Afgrænsninger 2.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget Lovforslag nr. L 60 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015.

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015. 9. september 2014 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af Solvens II-Direktivet i dansk ret Finanstilsynet sendte den 28. august 2014 lovforslag ( Lovforslaget ) til implementering af dele af Europa-Parlamentets

Læs mere

Betænkning. Forslag til postlov

Betænkning. Forslag til postlov 2010/1 BTL 44 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Trafikudvalget den 9. december 2010 Betænkning over Forslag til postlov [af transportministeren

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.12.2018 COM(2018) 838 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om retningslinjer til de nationale forvaltningsmyndigheder om gennemsigtighed og vurdering af grænseoverskridende

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet:

Ved skrivelse af 30. september 1997 spurgte advokat A på vegne af K pensionskasse Finanstilsynet: Kendelse af 28. oktober 1998. 98-35.914. Spørgsmål om, hvorvidt en pensionskasse måtte være medejer af en nærmere bestemt erhvervsvirksomhed. Lov om tilsyn med firmapensionskasser 5. (Holger Dock, Suzanne

Læs mere

Breve Udland. POST Greenland Forretningsbetingelser pr. 1. maj 2019

Breve Udland. POST Greenland Forretningsbetingelser pr. 1. maj 2019 Breve Udland POST Greenland Forretningsbetingelser pr. 1. maj 2019 Nærværende forretningsbetingelser gælder for forsendelse af Breve Udland. I tillæg til forretningsbetingelserne gælder tillige reglerne

Læs mere

Renter Renteomkostninger kan ikke indgå i projektregnskabet og er således ikke tilskudsberettigede.

Renter Renteomkostninger kan ikke indgå i projektregnskabet og er således ikke tilskudsberettigede. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 25.12 2017 Instruks for regnskab vedr. puljen Job- og Uddannelsesgaranti i udsatte boligområder Denne

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag

Forslag. Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2013-14 Fremsat den 25. marts 2014 af Finn Sørensen (EL), Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Frank Aaen (EL) Forslag til Lov om ændring af lov om en børne- og ungeydelse og

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Moms ophævelse af de særlige retningslinjer for e- handelsvirksomheders (postordrevirksomheders) anvendelse

Moms ophævelse af de særlige retningslinjer for e- handelsvirksomheders (postordrevirksomheders) anvendelse Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 465 Offentligt Notat 2. nov ember 2016 J.nr. 16-1468566 Moms- og told Moms ophævelse af de særlige retningslinjer for

Læs mere

Momspligten i Postsektoren

Momspligten i Postsektoren Cand.merc.aud., sommer 2010 Kandidatafhandling, Juridisk Institut Momspligten i Postsektoren - En analyse af den momsmæssige konkurrenceforvridning Antal sider (inkl. Forside og bilag): 87 sider Antal

Læs mere

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet:

Sagens omstændigheder: I skrivelsen af 22. oktober 2003 udtalte Finanstilsynet: Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-237.271) Pengeinstitut kan ikke vægte aktiver i Arbejdsmarkedets Tillægspension med 0,2 ved opgørelsen. Bank- og sparekasselovens 21 samt bekendtgørelse om kapitaldækning

Læs mere

Forbruger-Kontakts klage over Post Danmarks priser og vilkår for magasinpost

Forbruger-Kontakts klage over Post Danmarks priser og vilkår for magasinpost Forbruger-Kontakts klage over Post Danmarks priser og vilkår for magasinpost Rådsmødet den 30. august 2007 Journal nr. 4/0120-0100-0048/ISA/TWA 1 Resumé 1. Denne sag drejer sig om Post Danmark A/S s (

Læs mere

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Ved e-mail af 27. juni 2011 har Skatteministeriet anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K js@skat.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 12-08-2011 SAGSNR.: 2011-2670 ID NR.: 134018 Høring -

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden pa ført navn Retningslinjer 2013

God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden pa ført navn Retningslinjer 2013 God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser uden pa ført navn Retningslinjer 2013 GOD MARKEDSFØRINGSSKIK VED OMDELING AF FORSENDELSER UDEN PÅFØRT NAVN God markedsføringsskik ved omdeling af forsendelser

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang 1)

Bekendtgørelse af lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang 1) LBK nr 291 af 22/03/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2010-0001617 Senere ændringer

Læs mere

Adresseløse forsendelser (reklamer) POST Greenland Forretningsbetingelser pr. 1. maj 2019

Adresseløse forsendelser (reklamer) POST Greenland Forretningsbetingelser pr. 1. maj 2019 Adresseløse forsendelser (reklamer) POST Greenland Forretningsbetingelser pr. 1. maj 2019 Nærværende forretningsbetingelser gælder for forsendelse og omdeling af Adresseløse Forsendelser til modtagere

Læs mere

er et afgørende redskab for kommunikation og samhandel;

er et afgørende redskab for kommunikation og samhandel; L 15/14 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 97/67/EF af 15. december 1997 om fælles regler for udvikling af Fællesskabets indre marked for posttjenester og forbedring

Læs mere

Erklæring vedrørende kommunegarantier

Erklæring vedrørende kommunegarantier Erklæring vedrørende kommunegarantier Nedenstående udfyldes af ansøgeren til anlægstilskuddet. Projektets titel (kort titel som projektet kan identificeres ud fra): Ansøgers navn, adresse m.v. CVR-nr.:

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget (2. samling) L 94 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2004-711-0041 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 94 - Forslag til Lov om beskatning af søfolk. Hermed fremsendes

Læs mere

DAGBLADENES DISTRIBUTIONSNET BEDST OG BILLIGST HELE VEJEN TIL BREVSPRÆKKEN

DAGBLADENES DISTRIBUTIONSNET BEDST OG BILLIGST HELE VEJEN TIL BREVSPRÆKKEN Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 59 Offentligt DAGBLADENES DISTRIBUTIONSNET BEDST OG BILLIGST HELE VEJEN TIL BREVSPRÆKKEN DAGBLADENES DISTRIBUTIONSNET > Solidt samarbejde mellem

Læs mere

Kapitel 1 Generelle bestemmelser

Kapitel 1 Generelle bestemmelser Bekendtgørelse om opgørelse af kapitalgrundlag og solvenskapitalkrav for koncerner 1 I medfør af 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 182 af 18. februar

Læs mere

Forslag til landstingsforordning nr. nr. 8 af 14. november 2004 om post

Forslag til landstingsforordning nr. nr. 8 af 14. november 2004 om post Forslag til landstingsforordning nr. nr. 8 af 14. november 2004 om post I medfør af 8 og 13 i lov nr. 469 af 6. november 1985 om forsyning, trafik, postbesørgelse m.v. fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde

Læs mere

København den 20. november 2009

København den 20. november 2009 Forbrugerstyrelsen Amager Fælledvej 56 2300 København S Att: Chefkonsulent Signe Schmidt. Lars Thykier Administrerende Direktør Ph.: +45 35 30 12 55 E-mail: lth@travelassoc.dk København den 20. november

Læs mere

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015 2015-3 Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Undervisningsministeriet om anvendelsen af sanktioner over for elever i de gymnasiale

Læs mere

Dette notat beskriver de mulige konsekvenser for ISOBRO s medlemmer som følge af en ændring i lønsumsafgiftsloven pr. 1. januar 2009.

Dette notat beskriver de mulige konsekvenser for ISOBRO s medlemmer som følge af en ændring i lønsumsafgiftsloven pr. 1. januar 2009. Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36102030 Telefax 36102040 www.deloitte.dk Notat Ændring af lønsumsafgiftsloven

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 23. november 2016 (J.nr. 2016-12037). Finanstilsynets afslag

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/ i sag nr Andelsselskabet Vejgaard Vandværk. mod. Forsyningssekretariatet KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 26/6 2013 i sag nr. 2010-0023320 Andelsselskabet Vejgaard Vandværk mod Forsyningssekretariatet Resume af afgørelsen Andelsselskabet Vejgaard Vandværk har ved

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 29. juli 2014 (J.nr. 2014-0037795) Tiltrådt, at anmodning

Læs mere

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for de aktiviteter, der modtages tilskud til.

Desuden skal instruksen bruges i forbindelse med revisors revidering af regnskabet for de aktiviteter, der modtages tilskud til. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Dato 24. januar 2018 Instruks for regnskab vedr. Demenspuljen 2018 Denne instruks for regnskab beskriver

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1997L0067 DA 27.02.2008 003.005 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 97/67/EF af 15. december 1997 om

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. November 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. November 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel November 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indsatsen mod momskarruselsvindel (beretning

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05

RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05 RIGSREVISIONEN København, den 11. maj 2005 RN D203/05 Notat (nr. 2) til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om Post Danmark MailHouse s økonomi (beretning nr. 7/00) 1. I mit notat af 28.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Post Danmark A/S. Maj 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Post Danmark A/S. Maj 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Post Danmark A/S Maj 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Post Danmark A/S (beretning nr. 16/04) 9. maj 2014 RN 1406/14 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1997L0067 DA 27.02.2008 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 97/67/EF af 15. december 1997 om

Læs mere

Kapitel 9: Grænseoverskridende udbud og optagelse til notering eller handel

Kapitel 9: Grænseoverskridende udbud og optagelse til notering eller handel Vejledning til bekendtgørelse nr. 306 af 28. april 2005 om prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på et reguleret marked, og ved første offentlige udbud af værdipapirer over

Læs mere

rejseudbyderens konkurs m.v.) Til 1

rejseudbyderens konkurs m.v.) Til 1 Ændringsforslag stillet den [xx]. februar 2015 Ændringsforslag Til 2. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om en rejsegarantifond (dækning af tab ved køb af flyrejser i tilfælde af rejseudbyderens

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. oktober 2015 Ikke partsstatus og anmodning om aktindsigt

Læs mere

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann

Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Professor, cand.jur. & ph.d. Bent Ole Gram Mortensen Direktør, cand.polyt. Poul Sachmann (Lov om CO 2-kvoter) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Nilan A/S OVER Energistyrelsens

Læs mere

Forsvarets videregivelse af personaleoplysninger til brug for markedsføring

Forsvarets videregivelse af personaleoplysninger til brug for markedsføring Forsvarets videregivelse af personaleoplysninger til brug for markedsføring Brevdato: 19.08.08 Journalnummer: 2008-632-0034 Datatilsynet vender hermed tilbage til sagen, hvor Forsvarets Personeltjeneste

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. april 2016 (2016-2441). K ikke anset som part og anmodning

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Regler om betaling for aktindsigt. Statsforvaltningens svar på henvendelse fra borger: Henvendelse om betaling for aktindsigt

Regler om betaling for aktindsigt. Statsforvaltningens svar på henvendelse fra borger: Henvendelse om betaling for aktindsigt 2016-20263 Regler om betaling for aktindsigt Statsforvaltningens svar på henvendelse fra borger: Dato: 04-07-2016 Henvendelse om betaling for aktindsigt Du har den 28. februar og 3. marts 2016 rettet henvendelse

Læs mere

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780061 Fax 7221 8888 dla@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart 1. Sammenfatning I forbindelse med den

Læs mere

NOTAT OM GRUNDLAGET FOR AT AFREGNE FORTOVSTAKSTERNE FOR 2018 OG FOR OPKRÆVNING AF ADMINISTRATIONSTILLÆG EFTER VEJLOVEN

NOTAT OM GRUNDLAGET FOR AT AFREGNE FORTOVSTAKSTERNE FOR 2018 OG FOR OPKRÆVNING AF ADMINISTRATIONSTILLÆG EFTER VEJLOVEN ADVOKATPARTNERSELSKAB WWW.NNLAW.DK FREDERIKSBERGGADE 16 1459 KØBENHAVN K CVR. NR. 32 30 33 74 TEL +45 33 11 45 45 FAX +45 33 11 80 81 LFB@NNLAW.DK 12. SEPTEMBER 2018 REF. 66.249 NOTAT OM GRUNDLAGET FOR

Læs mere

Bilag 3. Krav til regnskaber mv.

Bilag 3. Krav til regnskaber mv. Bilag 3 Krav til regnskaber mv. Indholdsfortegnelse 1. PLIGT TIL AT UDARBEJDE SÆRSKILTE REGNSKABER... 3 2. UDVEKSLING AF YDELSER MELLEM AKTIVITETER... 3 3. OMKOSTNINGSFORDELING... 3 4. INDTÆGTSFORDELING...

Læs mere

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post.

Efter ombudsmandens opfattelse var Trafik- og Byggestyrelsen berettiget til at sende meddelelserne til mandens e-boks via Offentlig Digital Post. 2016-34 Meddelelser i bilsynssag, herunder administrative bødeforelæg, sendt via Offentlig Digital Post. God forvaltningsskik 29. juni 2016 Ombudsmanden modtog en klage over, at Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere