Frivillighedspolitik. for Senior- og Socialområdet i Kolding Kommune. Hvad er frivilligt arbejde?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frivillighedspolitik. for Senior- og Socialområdet i Kolding Kommune. Hvad er frivilligt arbejde?"

Transkript

1 Frivillighedspolitik for Senior- og Socialområdet i Kolding Kommune Hvad er frivilligt arbejde? Frivilligt arbejde er en indsats der: er ulønnet. Som frivillig kan man dog få dække sine udgifter fx til transport, redskaber eller telefon. udføres for andre end ens familie og slægt. Husholdningsarbejde og omsorg over for familiemedlemmer er ikke frivilligt arbejde er formelt organiseret, fx gennem en forening eller efter fast aftale med en institution. Almindelig hjælpsomhed er ikke frivilligt arbejde. er aktiv. Blot at være medlem af en forening er ikke frivilligt arbejde. Kilde: Center for frivilligt socialt arbejde (

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Senior- og socialområdets frivillighedspolitik Lovgivning, tidsfrister og kriterier for at modtage støtte til frivilligt arbejde Personale politiske rammer for frivilligt arbejde I Kolding Kommune Regeringens frivilligcharter Midler til frivillighed, herunder puljer m.v.

3 FORORD Frivilligheden fylder mere og mere på den politiske dagsorden, og dermed også i det enkelte menneskes liv. Det er godt, fordi vi tror på at frivillige skaber værdi, både for dem de er frivillige for, men også for dem selv. Men vi tror også på, at det er vigtigt at der er styr på rammer, regler og lovgivning. Både i forhold til de institutioner, som tager de frivillige ind, i forhold til de frivillige selv og en ikke mindst i forhold til de borgere, som nyder godt af at have en frivillig i deres liv. Med denne folder håber vi, at bidrage til at skabe det overblik. Vi ønsker at slå fast, at der i vores frivilligpolitik ikke er en skjult sparedagsorden. De frivillige i Kolding skal ikke erstatte personale eller løse kerneopgaver. De frivillige i Kolding skal være et værdifuldt supplement til den professionelle indsats, som Kolding Kommune skal levere. Søren Rasmussen Formand for Seniorudvalget Lis Ravn Ebbesen Formand for Socialudvalget Denne frivillighedspolitik er udarbejdet i et tæt samarbejde med Ældrerådet, Handicaprådet og Frivilligt Forum.

4 SENIOR- OG SOCIALOMRÅDETS FRIVILLIGHEDSPOLITIK Hvorfor en frivillighedspolitik Det overordnede mål med at have en frivillighedspolitik på senior- og socialområdet, er at gøre det mere overskueligt, og dermed lettere, at udføre frivilligt arbejde, men også at modtage frivillig hjælp og støtte: Vi vil gøre det nemt og attraktivt for alle borgere i Kolding at indgå i det fællesskab, som frivilligheden giver Vi vil gerne have endnu flere frivillige, og vi tror på at det er vigtigt at stille gode betingelser og rammer til rådighed for at udføre frivilligt arbejde. Vi vil påskønne den vigtige indsats som både de enkelte frivillige og foreningerne yder. Det indebærer blandt andet at vi stiller os til rådighed for debat og information, når de frivillige og foreningerne ønsker det, og at vi en gang om året afholder en fest for at fejre de frivillige. Senior- og Socialforvaltningens selvværdsstrategi bygger på 4 bærende elementer, hvoraf 1 af dem er frivillighed. De frivillige udgør et vigtigt supplement til den professionelle indsats som Senior- og Socialforvaltningen yder. Vores frivillighedspolitik er ikke en skjult sparedagsorden, som handler om at få frivillige til at overtage kommunale kerneopgaver. Vores politik bygger på en tro på, at når nogen bidrager til en andens liv uden at få betaling for det, så opstår der en helt ny og tillidsfuld relation med hinanden. De frivillige skal bruge deres erfaring og kompetencer til at støtte borgeren i at leve et aktivt og deltagende liv, dermed bliver de borgerens ligeværdige sparringspartner, hvilket også bidrager til at bevare de frivilliges egne ressourcer, deres selvværd og livskvalitet. Vi tror på, at der er et uforløst potentiale af frivillige, særligt hos byens virksomheder og hos de unge mellem 16 og 25 år. Det er et potentiale, som vi vil forsøge at få forløst ved at udvikle målrettede initiativer og aktiviteter. Konkret indebærer vores frivillighedspolitik at: frivillighed foregår på de frivilliges præmisser frivillige og foreninger understøttes af kommunen frivillige og foreninger udgør et supplement til de kommunale opgaver frivillige og foreningers samarbejde med Kolding kommune bygger på enkle rammer og konkrete muligheder for at gøre en forskel frivillige og foreninger inddrages i, hvordan borgernes egne ressourcer styrkes frivillige og foreninger motiveres til nye indsatsområder frivillige ikke skal udføre skemalagte opgaver.

5 LOVGIVNING, KRITERIER OG TIDSFRISTER FOR TILSKUD Samarbejdet med frivillige sociale organisationer og foreninger findes i 18 i Lov om social service. Kolding Kommune kan efter servicelovens 18 yde økonomisk støtte til frivilligt, socialt arbejde i Kommunen. For at få støtte skal følgende kriterier være opfyldt: Tilskud gives som hovedregel kun til aktiviteter, der primært bæres af frivilligt arbejde. Tilskud kan ikke søges af enkeltpersoner. Foreninger eller organisationer skal høre hjemme i Kolding Kommune. Foreninger eller organisationer uden for Kolding Kommune kan kun få støtte i specielle tilfælde. Tilskud kan gives både som et- og flerårige bevillinger. Tilskud ydes fortrinsvis til aktiviteter/projekter, der ikke kan udføres uden støtte, og som ikke opfylder betingelserne for at modtage andre former for offentlig støtte. Ved tildeling af støtte tager kommunen desuden hensyn til: Omfanget af sammenhængen og synergien med selvværdsstrategiens elementer. Omfanget af den frivillige indsats. Beskrivelse af målgruppens behov og omfang samt aktivitetens/projektets evne til at opfylde dette. Sammenhæng med lokalt prioriterede områder. Ansøgningsfristen til 18 midler er den 1. oktober hvert år. Samarbejdet på seniorområdet findes i 79 i Lov om social service Kolding Kommune yder tilskud til foreninger, klubber og frivillige, der fortrinsvis henvender sig til pensionsmodtagere. Tilskuddet ydes en gang årligt. Tilskuddet gives ud fra antallet af brugere som modtager pension af Kolding Kommune. Der ydes ikke tilskud til f.eks.: --Borgerforeninger/boligforeninger --faglige organisationer --hjælpeorganisationer (ASF, Dansk Folkehjælp, Frelsens Hær, Folkekirkens Nødhjælp) --menighedsråd --idrætsforeninger Foreningens, klubbens eller de frivilliges målgruppe skal være hjemmehørende i Kolding Kommune og åben for alle i målgruppen. Der kan i specielle tilfælde ydes støtte inden for Region Syddanmark, når en forening, klub eller frivillige ikke findes i Kolding Kommune. Foreningens, klubbens eller de frivilliges tilbud skal være et generelt tilbud med aktiverende og forebyggende sigte, samt være stilet mod en bred kreds, hvor brugerne får størst glæde. De aktiverende tilbud kan f.eks. være besøgsordninger, aktiviteter i form af klubarbejde, undervisning, datastue, foredrag, studiekredse, ergoterapi og gymnastik. Tilskuddet er et-årigt, og gives som driftstilskud til aktiviteter og eventuel leje af speciallokaler efter nedenstående.

6 Leje af speciallokaler: --Der kan ydes tilskud til leje af lokaler, når en primær aktivitet ikke kan finde sted i de kommunale lokaler, f.eks.: --svømmehal med ekstra varmt vand. --bowlingbane. Det vil sige, at der ikke ydes lokaletilskud til en forening, klub eller frivillige, der fortsat ønsker at bruge et forsamlingshus, en kro eller lignende, når der er stillet forslag om egnede lokaler, for eksempel i et ældrecenter. Det er op til de enkelte, om de vil bruge driftstilskuddet hertil. Tilskud vil blive reduceret tilsvarende, hvis der samlet ansøges om mere end budgetteret. Ansøgningsfristen for 79 ligger i perioden medio november til ultimo december. Se nærmere på hjemmesiden dk/seniorpuljen

7 PERSONALEPOLITISKE RAMMER FOR FRIVILLIGT ARBEJDE I KOLDING KOMMUNE Kolding Kommune ønsker at være førende i social innovation, og designe velfærden gennem partnerskaber og initiativer indenfor selvværd. Vi har derfor en positiv holdning til inddragelse af frivillige i borgerbetjeningen, når det skaber merværdi for borgere, medarbejdere og frivillige. Kolding Kommune forventer, at der er gensidig respekt i relationen mellem medarbejderne og de frivillige, og at der samarbejdes i overensstemmelse med Kolding Kommunes personalepolitikker. Kolding Kommune ser det som en vigtig forudsætning for et positivt samarbejde, at der sker en forventningsafstemning mellem den enkelte arbejdsplads og de frivillige/deres organisation. Spilleregler - Klare rammer Det er afgørende at ledelsen er klar på afgrænsningen, rollefordelingen og fagligheden i forhold til samarbejdet med frivillige. Det er ledelsen, der til de faglige medarbejdere skal fortælle og signalere hvordan samarbejdet skal foregå, hvilket råderum der er, og hvilken værdi de frivillige kan bidrage med. Ledelsen på den enkelte arbejdsplads skal skabe klare rammer for, hvilke typer af opgaver på arbejdspladsen, som henholdsvis medarbejderne og de frivillige skal varetage. Ledelsen skal definere hvilke kerneydelser, som altid skal varetages af medarbejderne. Det skal drøftes i det lokale MED, hvilke kerneydelser, der altid skal varetages af medarbejderne.

8

9 Respekt for medarbejdernes faglige kompetencer Frivillige skal respektere medarbejdernes faglige kompetencer, også selvom de frivillige eventuelt har egne faglige erfaringer på området. Ledelse Ledelsen har ansvaret for den samlede opgaveløsning på arbejdspladsen. Frivillige skal anerkende den formelle ledelse, og overholde arbejdspladsens værdier og retningslinjer. Ledelsen er forpligtet til at håndtere uenigheder og bekymringer i forhold til frivillige på arbejdspladsen. Det er ledelsens overordnede ansvar at rekruttere frivillige, ligesom ledelsen har ansvaret for at afslutte samarbejdet, såfremt dette måtte blive nødvendigt. Introduktion Ledelsen skal sikre, at de frivillige får en grundig introduktion. Formålet med introduktionen er at oplyse de frivillige om arbejdspladsens værdier, retningsliner, opgaveafgrænsning, tavshedspligt, forsikring og samarbejde med medarbejdergruppen. Introduktionen skal ligeledes sikre, at det frivillige arbejde udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Ledelsen skal desuden sikre sig, at der er en kontaktperson i forhold til de frivillige. Information af medarbejderne og borgere om frivillige Ledelsen skal tydeligt informere medarbejderne forinden frivillige introduceres på arbejdspladsen. Ledelsen har desuden ansvaret for at informere borgere og pårørende om den frivillige indsats, ligesom borgere og pårørende bør kunne se forskel på frivillige og kommunale medarbejdere. Alkohol og rygning Kolding Kommunes misbrugs- og rygepolitik skal respekteres af frivillige på lige fod med ansatte i Kolding Kommune. Frivillige skal derfor orienteres om Kolding Kommunes misbrugs- og rygepolitik. Adgang til IT-systemer Frivillige har ikke adgang til Kolding Kommunes administrative systemer. Ledelsen skal i øvrigt forholde sig aktivt til, hvilke systemer og oplysninger frivillige får adgang til, med udgangspunkt i den til enhver tid gældende informationssikkerhedspolitik. Familiære relationer For at tilgodese det psykiske arbejdsmiljø og undgå favorisering, bør der ikke rekrutteres frivillige, der har familiære relationer til medarbejdere eller ledelse på arbejdspladsen. Familiære relationer er bl.a. ægtefæller, børn, forældre, søskende, nære venner eller andre

10 nærtstående. Hvorvidt eventuelle familiære relationer kan have en uheldig indvirken, vurderes i det enkelte tilfælde af ledelsen. Arv og gaver Frivillige må ikke modtage arv, gaver eller lignende økonomiske fordele fra borgere, med mindre dette er godkendt af kommunen eller den frivillige organisation. OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER: Arbejdsmiljø Frivillige er omfattet af arbejdspladsens arbejdspladsvurdering (APV) og arbejdsmiljøorganisation (AMO), hvis de udfører arbejdsopgaver på samme vilkår som ansatte på arbejdspladsen, f.eks. på plejehjem. Der er dog ikke krav om, at de frivillige selvstændigt involveres i APV-arbejdet eller har egen arbejdsmiljørepræsentant. Når frivilliges arbejdsopgaver skal planlægges, skal sikkerheden tænkes ind fra start. Det frivillige arbejde skal tilrettelægges, så

11 det udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Ledelsen har ansvaret for at dette bliver overholdt. Forsikringsforhold Arbejdsskader og ansvar for skader. Frivillige skal informeres om, at Kolding Kommunes arbejdsskade- og ansvarsforsikring som udgangspunkt ikke dækker den frivillige. Frivillige bør derfor opfordres til at undersøge, om deres egen ansvars- og ulykkesforsikring vil dække, hvis der rejses krav over for den frivillige, eller hvis den frivillige kommer til skade. Den frivilliges eventuelle erstatningsansvar vurderes ud fra dansk rets almindelige erstatningsregler. Frivillige kan blive omfattet af Kolding Kommunes arbejdsskadeforsikring, såfremt den frivillige kommer til skade under udførelsen af frivilligt arbejde for Kolding Kommune. Arbejdsskadestyrelsen skelner imellem frivilligt arbejde og frivillig indsats. Frivillig indsats, f.eks. besøgsvenner på plejecentre, er ikke omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Følgende momenter bliver taget i betragtning i vurderingen af, om der er tale om frivilligt ar-

12 bejde omfattet af Kolding Kommunes arbejdsskadeforsikring: Er der et ansættelseslignende forhold. Har arbejdsgiveren en ret til at lede og fordele det frivillige arbejde. Er der tale om et reelt stykke arbejde, hvor der er en nytteværdi. Skulle en anden have udført arbejdet, hvis den frivillige ikke havde udført arbejdet. Er der en vagtplan. Det vil i hvert enkelt tilfælde være Arbejdsskadestyrelsen der afgør, om Kolding Kommune i forbindelse med arbejdsskade vil kunne anses for at være arbejdsgiver. Tavshedspligt og videregivelse af oplysninger Medarbejdere i Kolding Kommune er underlagt forvaltningslovens regler om tavshedspligt. Medarbejdere må således ikke videregive personfølsomme oplysninger til frivillige uden borgerens samtykke. Tavshedspligten omfatter alle oplysninger om personlige, økonomiske, helbredsmæssige og sociale forhold. Forvaltningslovens regler om tavshedspligt gælder ikke for frivillige. Alle borgere er dog underlagt straffelovens 264 d om uretmæssig videregivelse af personlige oplysninger. Det betyder, at frivillige ikke må videregive fortrolige oplysninger uden borgerens samtykke. Frivillige må heller ikke videregive fortrolige oplysninger om borgerne til medarbejderne på arbejdspladsen, medmindre den enkelte borger har givet samtykke hertil. Tavshedspligten gælder også, når den frivillige er ophørt med at være frivillig i Kolding Kommune. Frivillige skal orienteres om tavshedspligten og ledelsen skal sikre, at frivillige ved, hvad dette konkret betyder. Straffeattester og børneattester Der indhentes straffeattest for frivillige, hvor det skønnes nødvendigt i forhold til den opgave, som skal løses eller omstændighederne i øvrigt. Hvis frivillige knyttes til en arbejdsplads, hvor de skal i direkte kontakt med eller færdes blandt børn under 15 år, skal der indhentes børneattester. Ledelsen på den enkelte arbejdsplads har ansvaret for at sikre at der indhentes en børneattest. Dagpenge og efterløn Frivilligt arbejde på en kommunal arbejdsplads kan medføre træk i efterløn og dagpenge. Frivillige skal selv oplyse A-kassen om deltagelse i frivilligt arbejde og frivillige skal opfordres til at søge yderligere information hos A-kassen. Det er den enkeltes A-kasse, der vurderer om frivilligt arbejde medfører træk i dagpenge eller efterløn.

13

14 REGERINGENS FRIVILLIGCHARTER (CHARTER FOR SAMSPIL MELLEM DEN FRIVILLIGE VERDEN OG DET OFFENTLIGE) Visionen i frivilligchartret: Chartret skal bidrage til at skabe vilkår for at videreudvikle en frivillig verden, der alene, sammen og i samspil med det offentlige beriger, bevæger og berører den enkelte, fællesskabet, samfundet og fremmer en dynamisk udvikling. Frivilligt engagement har værdi i sig selv, for den frivillige og for andre. Frivilligt engagement bidrager til udvikling af den enkelte og til udvikling af fællesskabet. Visionen for charter for samspil mellem den frivillige verden og det offentlige er, at det bliver retningsanvisende, så både den frivillige verden og det offentlige kan anvende det til at skabe, sikre og udvikle samspillet En fortsat udvikling af det danske samfund er afhængig af et konstruktivt og dynamisk samspil. Det fælles potentiale skal forløses, og samspillet skal derfor bygge på ligeværdighed og tillid i relationen mellem den frivillige verden og det offentlige både i dialog og i praksis hvor vi anerkender og respekterer hinanden. Læs hele chartret her: Visionen for samspillet mellem den frivillige verden og det offentlige er sammen at bidrage til et inkluderende, ansvarsfuldt og meningsbærende samfund, hvor borgeren finder mening i at være med til at udvikle samfundet. Hvor den frivillige får lejlighed til at bidrag til noget, der giver mening for den frivillige og dennes medmennesker, og hvor personligt engagement, ansvar og medmenneskelighed er drivkraften i frivilligheden og afledte forandringer. Det offentlige understøtter rammer og vilkår for den frivillige indsats.

15 DIVERSE PULJER M.V. Udviklingspulje På det sociale område findes der en udviklingspulje, som der løbende kan søges midler fra. Puljen støtter op omkring initiativer og indsatsområder som er nytænkende, og som kan bidrage til at udvikle det frivillige sociale arbejde, særligt i forhold til at: Lægge vægt på tanken om hjælp til selvhjælp i eget netværk. Understøtte den civile frivillighed og fremme medborgerskabet. Der vil desuden blive lagt vægt på, at der i ansøgningerne er tænkt i indsatser, som går på tværs af forvaltninger og politikområder, og hvor der tænkes i alternative samarbejdspartnere. Sikre forebyggelse, sundhed og trivsel ved at understøtte borgerens sunde valg. Der kan søges midler fra udviklingspuljen hele året, så længe der resterer midler i puljen. Tildelingen skal ske i henhold til kriterierne i Servicelovens 18. COMM ON pulje Puljen er tiltænkt unge, som ønsker at gøre noget godt for eller med andre unge. Der kan søges op til kr. til formålet, ansøgning sker via face-book siden COMM ON.

16 Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Nicolaiplads Kolding Tlf _053

Frivillighedspolitik. Frivillighedspolitik. for Senior-, Social- og Sundhedsområdet i Kolding Kommune

Frivillighedspolitik. Frivillighedspolitik. for Senior-, Social- og Sundhedsområdet i Kolding Kommune Frivillighedspolitik Frivillighedspolitik for Senior-, Social- og Sundhedsområdet i Kolding Kommune Februar 2017 Kolding Kommune Indholdsfortegnelse Forord 3 Senior- og Socialområdets frivillighedspolitik

Læs mere

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Analyse og Udvikling Den 24. januar 2013 Svend Bayer Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Gladsaxe Kommunes spilleregler

Læs mere

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk

Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015. www.skive.dk Frivillighedspolitikken for Skive Kommune 2011-2015 www.skive.dk Frivillighedspolitik for Skive Kommune Indholdsfortegnelse: Forord 3 Formål 4 Grundlaget for samarbejdet 4 Mål og handlinger 6 Revision

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP

VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP VÆRDIGRUNDLAG FOR FRIVILLIGHED I DANSK FOLKEHJÆLP DANSK FOLKEHJÆLPS VÆRDIER Det frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp hviler på værdier som: fællesskab, demokrati og åbenhed troværdighed, engagement, loyalitet,

Læs mere

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige

UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomi- og Ledelsessekretariatet Den 5. oktober 2012 Svend Bayer UDKAST Spilleregler for samarbejdet mellem Gladsaxe Kommune og de frivillige Nedenfor

Læs mere

Frivillig. i Region Midtjylland

Frivillig. i Region Midtjylland Frivillig i Principper og gode råd vedrørende samarbejdet med frivillige og frivillige organisationer på s arbejdspladser Forsikringsforhold og frivilligt arbejde Se også Frivillig i Forsikringsforhold

Læs mere

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse

VÆR MED. Spilleregler. for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og professionelle i Sociale Forhold og Beskæftigelse VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Spilleregler 1. Skab klare rammer 1.1 Ansatte

Læs mere

Frivilligpolitik for Seniorområdet. Frivilligpolitik. for Seniorområdet i Hedensted Kommune

Frivilligpolitik for Seniorområdet. Frivilligpolitik. for Seniorområdet i Hedensted Kommune Frivilligpolitik for Seniorområdet i Hedensted Kommune 1 2 Definition af en frivillig indsats Frivilligt socialt arbejde er en ulønnet indsats, som udføres af egen fri vilje for andre end én selv, familie

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Håndbog til samarbejde med frivillige

Håndbog til samarbejde med frivillige Håndbog til samarbejde med frivillige Indledning Denne håndbog er målrettet såvel ledere/medarbejdere som frivillige i Faxe Kommune og er en hjælp til at sikre et frugtbart samarbejde med frivillige til

Læs mere

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg

Samarbejdsrammer for frivillighed i Center for Sundhed og Omsorg Samarbejdsrammer for frivillighed Indholdsfortegnelse Hvorfor samarbejde?... 2 Hvorfor samarbejdsrammer?... 3 Muligheder... 4 Det særlige ved frivillighed... 5 Kommunikation og fælles mål... 6 Anerkendelse

Læs mere

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde

Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Spilleregler for frivilligt socialt arbejde Spilleregler for frivilligt socialt arbejde 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet spilleregler for frivilligt socialt arbejde inden for. Spillereglerne

Læs mere

Lovgrundlag Struer Kommune har i henhold til servicelovens 18 afsat en pulje til støtte til frivilligt socialt arbejde.

Lovgrundlag Struer Kommune har i henhold til servicelovens 18 afsat en pulje til støtte til frivilligt socialt arbejde. POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Retningslinjer for tildeling af 18 midler i Struer Kommune Lovgrundlag Struer Kommune har i henhold

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

frivillig politik frivillighedspolitik for det sociale område godkendt i byrådet den 23. august 2012

frivillig politik frivillighedspolitik for det sociale område godkendt i byrådet den 23. august 2012 frivillig politik frivillighedspolitik for det sociale område godkendt i byrådet den 23. august 2012 1 2 Frivilligpolitik for det sociale område Definition Den frivillige sociale indsats er en samlet betegnelse

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen

Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen Samarbejdsaftale mellem frivillige og ansatte på Ældrecenter Dalvangen Ældrecenter Dalvangens frivilligpolitik er et sæt spilleregler for samarbejdet mellem frivillige og de ansatte på Ældrecenter Dalvangen.

Læs mere

GUIDE. Love og regler for frivillige i

GUIDE. Love og regler for frivillige i GUIDE Love og regler for frivillige i kommuner Udskrevet: 2019 Indhold Love og regler for frivillige i kommuner.............................................. 3 2 Guide Love og regler for frivillige i kommuner

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune

Strategi for frivillighed og civilsamfund. Lemvig Kommune Strategi for frivillighed og civilsamfund Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte Pårørendepolitik for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte 2 Forord Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk kan både kan give støtte, omsorg og bidrage med praktisk

Læs mere

Slagelse kommunes Frivilligpolitik

Slagelse kommunes Frivilligpolitik April 2011 Slagelse kommunes Frivilligpolitik Frivilligt Socialt Arbejde 1 1 Indholdsfortegnelse Frivilligpolitik for Slagelse kommune 2 Formål med Frivilligpolitikken 2 Mål for tildeling af midler til

Læs mere

GUIDE. Love og regler for frivillige i

GUIDE. Love og regler for frivillige i GUIDE Love og regler for frivillige i kommuner Udskrevet: 2017 Indhold Love og regler for frivillige i kommuner.............................................. 3 2 Guide Love og regler for frivillige i kommuner

Læs mere

Vejledning om samarbejde med frivillige

Vejledning om samarbejde med frivillige Vejledning om samarbejde med frivillige 1) Klare rammer for samarbejdet med frivillige i Specialsektoren I Specialsektoren ønsker vi at skabe et trygt og godt samarbejde mellem frivillige, medarbejdere

Læs mere

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige

Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige Hjørring Kommunes Værdiramme for samspillet mellem ansatte og frivillige 1 Indledning I Hjørring Kommune har vi udarbejdet en fælles værdiramme for samarbejdet mellem medarbejdere og frivillige. Værdirammen

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune 2 Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Frivillighedspolitik

Frivillighedspolitik Frivillighedspolitik 2 Forord 3 På Frederiksberg har vi en lang og fin tradition for, at mange gør en forskel ved at være aktive som frivillige. Det frivillige arbejde gør en stor forskel for de, som umiddelbart

Læs mere

Frivillighed i Frederikssund Kommune. - en strategisk ramme

Frivillighed i Frederikssund Kommune. - en strategisk ramme Frivillighed i Frederikssund Kommune - en strategisk ramme Indholdsfortegnelse Frivillighed er fri vilje og villighed til at tilbyde... 3 Indsatsområde 1 - Den fælles forståelse... 4 Mulige initiativer:...

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud efter servicelovens 79 i 2020

Vejledning til ansøgning om tilskud efter servicelovens 79 i 2020 Vejledning til ansøgning om tilskud efter servicelovens 79 i 2020 Indhold Baggrund for tilskud efter servicelovens 79... 2 Krav til ansøgerne... 2 Principper for tildeling... 3 Uddrag fra servicelovens

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for frivilligt, socialt arbejde i Herning Kommune

Frivillighedspolitik. Politik for frivilligt, socialt arbejde i Herning Kommune Frivillighedspolitik Politik for frivilligt, socialt arbejde i Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Frivillighedspolitik - vision 7 1 - Midler 9 2 - Samarbejde 11 3 - Tilskudsregler

Læs mere

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område

Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Frivillighedspolitik 2011-2014 på det sociale område Indledning I Horsens Kommune er der en lang tradition for at løfte i flok på social- og sundhedsområdet. Mange borgere i Horsens Kommune bruger en del

Læs mere

FRIVILLIGPOLITIK. August 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013. Dok. Nr. 151915-13

FRIVILLIGPOLITIK. August 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013. Dok. Nr. 151915-13 FRIVILLIGPOLITIK August 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013. Dok. Nr. 151915-13 Indledning Frivilligpolitikken beskriver rammen for etablering af frivilligråd og kommunens støtte

Læs mere

Hjørring Kommunes Frivilligpolitik

Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Frivilligpolitikken et tilbud til den frivillige verden om støtte og samarbejde skal kommunen samarbejde med frivillige sociale organisationer eller foreninger. Hjørring

Læs mere

Frivilligpolitik for Social Omsorg. Frivilligpolitik. for Social Omsorg i Hedensted Kommune

Frivilligpolitik for Social Omsorg. Frivilligpolitik. for Social Omsorg i Hedensted Kommune Frivilligpolitik for Social Omsorg i Hedensted Kommune 1 2 Definition af en frivillig indsats Frivilligt socialt arbejde er en ulønnet indsats, som udføres af egen fri vilje for andre end én selv, familie

Læs mere

Hjørring Kommunes Frivilligpolitik

Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Hjørring Kommunes Frivilligpolitik Frivilligpolitikken et tilbud til den frivillige verden om støtte og samarbejde skal kommunen samarbejde med frivillige sociale organisationer eller foreninger. Hjørring

Læs mere

Frivilligpolitik. for Social Omsorg i Hedensted Kommune

Frivilligpolitik. for Social Omsorg i Hedensted Kommune Frivilligpolitik for Social Omsorg i Hedensted Kommune Definition af en frivillig indsats Frivilligt socialt arbejde er en ulønnet indsats, som udføres af egen fri vilje for andre end én selv, familie

Læs mere

Frivillighedspolitik UDKAST

Frivillighedspolitik UDKAST Frivillighedspolitik 2 Forord 3 4 Frivillighedspolitik Vi vil udbrede frivilligheden på Frederiksberg Frivilligheden skal spire på Frederiksberg. Som kommune vil vi derfor styrke og udvikle vores relationer

Læs mere

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model

Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model Frivillighed i Odense Bibliotekerne- en model 02-01-2017 Odense Bibliotekerne Kamilla Geisler 0 Indhold 1. Indledning... 2 2. Organisering og fordeling af ansvar i arbejdet med frivillige.... 3 3. Interne

Læs mere

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune

Politik for frivilligt socialt arbejde. Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde Sammen om det frivillige sociale arbejde i Solrød Kommune Forord I Solrød Kommune er vi privilegerede. Vi har et alsidigt og stærkt frivilligt socialt engagement.

Læs mere

Frivillighedspolitik i Esbjerg Kommune (Politik for frivilligt socialt arbejde)

Frivillighedspolitik i Esbjerg Kommune (Politik for frivilligt socialt arbejde) Frivillighedspolitik i Esbjerg Kommune (Politik for frivilligt socialt arbejde) Godkendt af: Økonomiudvalget den 1. december 2008 Byrådet den 15. december 2008 Borger- & Sundhedsudvalget den. 17. november

Læs mere

Forsikringsforhold og frivilligt arbejde

Forsikringsforhold og frivilligt arbejde Forsikringsforhold og frivilligt arbejde Denne pjece er målrettet ansatte og frivillige uden foreningstilknytning i kommunale institutioner og tilbud. Pjecen giver et overblik over, hvad der er vigtigt

Læs mere

Den frivillige sociale indsats er defineret som en indsats, der som udgangspunkt ydes

Den frivillige sociale indsats er defineret som en indsats, der som udgangspunkt ydes STRUER KOMMUNE Bestillerenheden Frivillighedspolitik. Hvad er frivillighedspolitik? En frivillighedspolitik er nogle rammer og retningslinier for et samarbejde mellem det offentlige og de frivillige om

Læs mere

Vejledning til ansøgning om et- eller flerårige tilskud efter servicelovens 79

Vejledning til ansøgning om et- eller flerårige tilskud efter servicelovens 79 Vejledning til ansøgning om et- eller flerårige tilskud efter servicelovens 79 Indhold Baggrund for tilskud efter servicelovens 79... 2 Ansøgningsperiode... 2 Krav til ansøgerne... 2 Principper for tildeling...

Læs mere

Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen

Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen 2013 Titel: Frivillighedspolitik i Naturstyrelsen Udgiver: Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø www.nst.dk Redaktion: Arealdrift, friluftsliv og partnerskab

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

Notat til drøftelse i Social- og Sundhedsudvalget med afsæt i nuværende Rammer for det frivillige sociale arbejde

Notat til drøftelse i Social- og Sundhedsudvalget med afsæt i nuværende Rammer for det frivillige sociale arbejde Tekst markeret med blå - Nuværende rammebetingelser for 2019 Tekst markeret med rød - En evaluering af 18 puljen fra 2017-2019 Tekst markeret med grøn - Forslag til drøftelse for justering gældende fra

Læs mere

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune

Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune marts 2006 Frivillighedspolitik i Ballerup Kommune Forord 2 1. Visionen 4 2. Værdierne 5 3. Frivillighedspolitikkens indsatsområder 6 3.1 Synlighed og tilgængelighed. 7 3.2 Samarbejde mellem de frivillige

Læs mere

Spilleregler for frivilligt arbejde i. Dagtilbud og undervisning

Spilleregler for frivilligt arbejde i. Dagtilbud og undervisning Spilleregler for frivilligt arbejde i Dagtilbud og undervisning Forslag 27. maj 2014 1 Fagmed-arbejdsgruppen: - Jette Frederiksen - Pia Vestergaard - John Lindekilde - Josephine Nielsen - Preben Huus -

Læs mere

Jammerbugt Kommunes Frivilligpolitik

Jammerbugt Kommunes Frivilligpolitik Jammerbugt Kommunes Frivilligpolitik I Jammerbugt Kommune findes der over hundrede frivillige foreninger, organisationer og grupper, der arbejder frivilligt for at hjælpe andre og gøre hverdagen lettere

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2019 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2019 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2019 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Opdateret 24.09.2018 Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik,

Læs mere

Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan. Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet.

Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan. Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet. Hvad kan frivillige som vi ansatte ikke kan Samspil mellem det offentlige, det private og civilsamfundet. Center for Frivilligt Socialt Arbejde CFSA er det nationale videns-, kompetence og udviklingscenter

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Kvalitetsstandard for tildeling af midler til frivilligt socialt arbejde

Kvalitetsstandard for tildeling af midler til frivilligt socialt arbejde Godkendt i Social- og Sundhedsudvalget 2012.12.05 og Kommunalbestyrelsen 2012.12.19 Kvalitetsstandard for tildeling af midler til frivilligt socialt arbejde 1. Indledning Hensigten med servicelovens 18

Læs mere

Varde Kommunes frivillighedspolitik.

Varde Kommunes frivillighedspolitik. Varde Kommunes frivillighedspolitik. Varde Kommune ser det frivillige sociale arbejde som et vigtigt supplement til den kommunale forvaltnings service og tilbud til kommunens borgere. Derfor betragter

Læs mere

- for samarnejde mellem frivillige og fagpersoner

- for samarnejde mellem frivillige og fagpersoner Frivilligstrategi - for samarnejde mellem frivillige og fagpersoner 1 Hvem: Frivilligstrategien henvender sig primært til ansatte i Silkeborg Kommune. På Idræts- Kultur- og Fritidsområdet henvises til

Læs mere

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST

De Frivillige Hænder. - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST De Frivillige Hænder - Fælles pejlemærker for pårørende- og frivillighedssamarbejdet på plejecentrene UDKAST 1 Indhold Forord... 3 Værdier for frivilligindsatsen... 4 Det etiske ansvar... 5 Frihed til

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Økonomiudvalget 02.10.2012 Punkt nr. 247-1 04.09.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013. På vegne af Byrådet,

Læs mere

Retningslinjer for tilskud til frivilligt socialt arbejde jf. Servicelovens 18.

Retningslinjer for tilskud til frivilligt socialt arbejde jf. Servicelovens 18. Initialer: bhh Sag: 306-2010-23337 Dok.: 306-2019-14252 Oprettet: 9. januar 2019 Retningslinjer for tilskud til frivilligt socialt arbejde jf.. Principper og holdninger bag frivillighedspolitikken. Styrken

Læs mere

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG for tildeling af 18-midler til frivilligt socialt arbejde

ADMINISTRATIONSGRUNDLAG for tildeling af 18-midler til frivilligt socialt arbejde ADMINISTRATIONSGRUNDLAG for tildeling af 18-midler til frivilligt socialt arbejde 18-puljen I Servicelovens 18 pålægges kommunen at yde økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde. Hjørring Kommune

Læs mere

Udkast til reviderede kriterier for tildeling af tilskud 18

Udkast til reviderede kriterier for tildeling af tilskud 18 Udkast til reviderede kriterier for tildeling af tilskud 18 Kvalitetsstandard Servicelovens 18 Hvad er indsatsens lovgrundlag Serviceloven kapitel 5 Brugerinddragelse, rådgivende samarbejdsorganer m.v.

Læs mere

Frivillighedspolitik For frivillige sociale og sundhedsfremmende foreninger i Sønderborg Kommune

Frivillighedspolitik For frivillige sociale og sundhedsfremmende foreninger i Sønderborg Kommune Frivillighedspolitik 2016 2019 For frivillige sociale og sundhedsfremmende foreninger i Sønderborg Kommune Indhold Forord... 3 Værdigrundlag... 4 Definition... 6 Målgruppen... 7 Målsætninger... 8 Særlige

Læs mere

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune

Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Folkeoplysningspolitik i Favrskov Kommune Målsætning for folkeoplysningspolitikken Favrskov Kommunes målsætning for folkeoplysningspolitikken er, at foreninger udbyder et varieret og mangfoldigt fritidstilbud

Læs mere

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser Københavns Kommunes pårørendepolitik Området for borgere med sindslidelser HØRINGSUDGAVE AF 12. MARTS 2008 2 Indhold 1. Indledning 3 Indflydelse 3 Politikkens rammer 4 2. Det socialpsykiatriske perspektiv

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2014-2018 Indledning FÆLLES pejlemærker Bærende principper Tænkes sammen med 4 5 8 10 Indledning Frederikshavn Kommune er fyldt med frivillige

Læs mere

Relationer. høringsudgave. rykker

Relationer. høringsudgave. rykker Relationer høringsudgave rykker Nogen er der for dig Du er der for nogen Et liv i samspil... I Aalborg Kommune står vi for en professionel indsats, og det indebærer helt oplagt tæt samarbejde om den situation,

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme

Frivillighed i Frederikssund Kommune. en strategisk ramme Frivillighed i Frederikssund Kommune en strategisk ramme Indholdsfortegnelse Frivillighed er fri vilje og villighed til at tilbyde...3 Fokus på frivillighed...5 Frivillighed i Frederikssund Kommune...7

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2017 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2017 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2017 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Opdateret 22.9.2017 Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik,

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Strategi for den frivillige sociale indsats på ældreområdet

Strategi for den frivillige sociale indsats på ældreområdet GRIB MULIGHEDEN Strategi for den frivillige sociale indsats på ældreområdet INDHOLD Forord... 3 Formål... 4 Vision... 5 Mental Frikommune... 6 Indsatsområder 1 Samarbejde... 8 Aktive borgere skaber det

Læs mere

1. Udkast Frivilligpolitik. Indledning. Baggrund

1. Udkast Frivilligpolitik. Indledning. Baggrund 1. Udkast Frivilligpolitik Indledning Det frivillige sociale arbejde udgør en væsentlig del af den samlede sociale indsats i Svendborg Kommune. En forudsætning for at sikre og udvikle den sociale indsats

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

Indledning...3. Lovgrundlag...3. Definition på frivilligt socialt arbejde...3. Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4

Indledning...3. Lovgrundlag...3. Definition på frivilligt socialt arbejde...3. Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4 Social og Sundhed Frivillighedspolitik for Assens Kommune Indledning...3 Lovgrundlag...3 Definition på frivilligt socialt arbejde...3 Målgrupper i det frivillige sociale arbejde...4 Eksempler på frivillighedsarbejde:...4

Læs mere

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik

Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Dokument oprettet 09. juli 2014 Sag 10-2014-00390 Dok. 166248/kp_dh Danske Handicaporganisationers frivilligpolitik Indledning Frivillighed har i de seneste år haft en fremtrædende rolle i den generelle

Læs mere

Frivillighedspolitik 2016 2019. For frivillige sociale og sundhedsfremmende foreninger i Sønderborg Kommune

Frivillighedspolitik 2016 2019. For frivillige sociale og sundhedsfremmende foreninger i Sønderborg Kommune Frivillighedspolitik 2016 2019 For frivillige sociale og sundhedsfremmende foreninger i Sønderborg Kommune Frivillighedspolitik 2016 2019 Helge Larsen, Formand for Sundhedsudvalget Frivillighedspolitikken

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik Miljøudvalget 15.11.2012 Sag 99, bilag 1 02.10.2012 UDKAST Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 16.01.2013.

Læs mere

Bilag 2: Partnerskabsaftale kontrakt

Bilag 2: Partnerskabsaftale kontrakt Bilag 2: Partnerskabsaftale kontrakt Åben skole kompetencebanken Læringsaktiviteten Fag Klassetrin Kompetenceområde for faget Færdigheds- og vidensmål for faget Varighed Forventningsafstemning (lærer/pædagog/formidlers

Læs mere

Social Frivilligpolitik

Social Frivilligpolitik Social Frivilligpolitik 2 Forord Det frivillige sociale arbejde i Aalborg Kommune bygger på en meget værdifuld indsats, som et stort antal frivillige hver dag udfører i Aalborg Kommune. Indsatsen er meningsfuld

Læs mere

Sæt rammen! - om at skabe gode vilkår for samarbejdet

Sæt rammen! - om at skabe gode vilkår for samarbejdet Sæt rammen! - om at skabe gode vilkår for samarbejdet Johs. Bertelsen Frivilligt Forum - når samarbejde giver mening Frivilligt Forum, landsforeningen for de frivillige sociale organisationer Frivilligrådet

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR

SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SPILLEREGLER 2.0 AFTALER MELLEM FRIVILLIGE OG ANSATTE I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SPILLEREGLER 2.0 Nye velfærdsløsninger kræver nye samarbejdsmodeller Vi står i de kommende år over for en omstilling i den

Læs mere

Frivilligpolitik i Region Sjælland

Frivilligpolitik i Region Sjælland Frivilligpolitik i Region Sjælland Frivilligpolitik i Region Sjælland Indholdsfortegnelse Region Sjællands vision 3 Hvad er frivilligt arbejde i Region Sjælland? 4 Mål med inddragelse af frivillige 5 Fordele

Læs mere

Frivillighedspolitikken

Frivillighedspolitikken Frivillighedspolitikken - en temapolitik om frivillighed Udkast - efter høring Frivillighedspolitikkens overordnede mål er at skabe så gode og optimale rammer som muligt for den samlede frivillige indsats

Læs mere

Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune

Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune Frivilligpolitik for Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Århus Kommune Forord Livsmod, glæde, handlekraft og kvalitet. Det er nøgleordene i arbejdet for og blandt ældre og handicappede. Det er bærende

Læs mere

Medborgerskab. - du gør en forskel 1

Medborgerskab. - du gør en forskel 1 Frivilligstrategi Medborgerskab - du gør en forskel 1 Hvem: Frivilligstrategien henvender sig til alle, som er i berøring med frivilligt arbejde i Silkeborg Kommune. Den primære målgruppe er ledere og

Læs mere

Frivillighed på Betaniahjemmet

Frivillighed på Betaniahjemmet Frivillighed på Betaniahjemmet Indledning På Betaniahjemmet tror vi på, at den indsats, du som frivillig yder i dagligdagen, gør Betaniahjemmet til et bedre sted at bo, besøge og arbejde. Du medvirker

Læs mere

arbejde eller bruger du

arbejde eller bruger du Overvejer du frivilligt arbejde eller bruger du frivillig arbejdskraft -Råd og vejledning om ulønnet arbejde 2 Overvejer du frivilligt arbejde eller bruger du frivillig arbejdskraft -Råd og vejledning

Læs mere

Retningslinjer for 18 puljen

Retningslinjer for 18 puljen Retningslinjer for 18 puljen Revisionsoplæg, juni 2015 Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Ældre- og Handicapforvaltningen og Børn- og Ungeforvaltningen 1 Indholdsfortegnelse Puljens formål... 3 Ansøgningsfrist...

Læs mere

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse

Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Beskæftigelse Spilleregler for det gode samarbejde for ansatte og frivillige på flygtningeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Beskæftigelse // April 2017 Indholdsfortegnelse Roller i samarbejdet... 3 Ansatte... 3 Frivillige...

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Bornholms Frivillighedspolitik

Bornholms Frivillighedspolitik 1 Sekretariatet Bornholms Frivillighedspolitik Titel: Er det en politik eller et charter, vi ønsker/skal udarbejde? Definitioner: Hvem omfatter politikken, hvem mener vi er de frivillige, hvem er afsender

Læs mere

Fornyelse af Velfærdssamfundet. Velfærdsmodeller

Fornyelse af Velfærdssamfundet. Velfærdsmodeller Fornyelse af Velfærdssamfundet Velfærdsmodeller Det nye velfærdsparadigme Foreningsliv Bruger Kommune institution medarbejder Civilsamfund Virksomhed Det professionelle velfærdssamfund Foreningsliv Ildsjæle

Læs mere

Udlån - Udleje. af kommunale lokaler, haller & udendørsanlæg i Kolding Kommune

Udlån - Udleje. af kommunale lokaler, haller & udendørsanlæg i Kolding Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Foreninger under folkeoplysningsloven...4 3. Foreninger under Serviceloven...4 4. Andre ansøgninger fra arrangører (foreninger og privat personer) - hvor arrangementet

Læs mere

CHARTER FOR SAMSPIL MELLEM DEN FRIVILLIGE VERDEN OG DET OFFENTLIGE

CHARTER FOR SAMSPIL MELLEM DEN FRIVILLIGE VERDEN OG DET OFFENTLIGE CHARTER FOR SAMSPIL MELLEM DEN FRIVILLIGE VERDEN OG DET OFFENTLIGE Den frivillige verden dækker både frivillige, foreninger og organisationer. Det frivillige Danmark er stort og mangfoldigt. Næsten hver

Læs mere

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik

Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Beredskabsstyrelsens Personalepolitik Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød Telefon 45 90 60 00 Email: brs@brs.dk www.brs.dk 2 Beredskabsstyrelsens Personalepolitik 3 Forord Velkommen

Læs mere

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde Handicap- og psykiatriområdet, Frederikshavn Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi

Frederiksbergs Frivillighedsstrategi Frederiksbergs Frivillighedsstrategi 2 Forord 3 Kære borger, frivillig, medarbejder og samarbejdspartner Frederiksberg er hovedstadens sunde, pulserende og grønne hjerte. Det skyldes ikke mindst byens

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2020 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2020 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde 2020 Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Opdateret 25.09.2019 Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik,

Læs mere