Bilag: Ønsker til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag: Ønsker til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift"

Transkript

1 Bilag: Ønsker til udvidelse/omplacering af driften - budget Sektor Miljø Driftsønske nr. 1 Funktion , Øvrige miljøforanstaltninger Område Nye vandløbsregulativer Beløb i kr Miljø- og Energiudvalget har ved udgangen af 2015 igangsat revisionen af de nugældende 270 vandløbsregulativer. Udgangspunktet for revisionen er, at den vil strække sig over perioden Opdateringen vil omfatte 3 hovedtrin - Vandløbsklassificering - Lodsejerinvolvering - Udarbejdelse af udkast til samleregulativer for hvert vandopland jf helhedsplaner - Lodsejerinvolvering - Vedtagelse af samleregulativerne Udarbejdelse og implementering af de nye vandløbsregulativer vil afspejler helhedsplanerne for de store vandløbssystemer, den statslige vandområdeplan, alle de nye vandløbs restaureringsprojekter som gennemføres i perioden samt behovet for at fastsætte nye vandløbsmålsætninger. Den stærke lodsejer involvering forventes at sikre en konstruktiv proces for udarbejdelsen af regulativerne og efterfølgende en implementering som gavner såvel miljø, natur og klimatilpasning såvel som lodsejerinteresserne. Det er forventningen, at et øget budget til løsning af opgaverne tilknyttet vandløbsmyndigheds opgaverne vil være nødvendig i perioden 2018 til, hvor største dele af revisionsarbejdet bliver gennemført.

2 Bilag: Ønsker til udvidelse/omplacering af driften - budget Sektor Miljø Driftsønske nr. 2 Funktion , Øvrige miljøforanstaltninger Område Forstærket tilsyn med affaldsvirksomheder Beløb i kr Forvaltningen er i dag normeret til at gennemføre det antal tilsyn med virksomhederne i kommune som er et lovkrav, jfr. miljøtilsynsbekendtgørelsen. Det indebærer, at forvaltningen efterlever de lovgivningsmæssige minimumskrav. Som konsekvens heraf gennemføres der tilsyn med virksomhederne årligt, hvert 2, 3 eller hvert 4 år. Den årlige tilsynsfrekvens fastsættes af forvaltningen ud fra en vurdering af virksomhedernes miljøfarlighed og miljøadfærd. Med den nuværende ressourcenormering har forvaltningen mulighed for at gennemføre tilsyn med affalds- og genanvendelsesvirksomhederne hvert 2 år i gennemsnit. Undtagelsen herfra er virksomheder, hvor der via tilsyn eller klager er konstateret gentagne manglende efterlevelse af vilkår og krav. Her føres der tilsyn og gennemføres opfølgning hyppigere. På nuværende tidspunkt indebærer den manglende efterlevelse af vilkår hos IFR, at forvaltningen fører tilsyn med denne virksomhed hvert 14 dag. En sådanne tilsynsaktivitet indebærer et ressourceforbrug som meget markant overstiger den ressourcenormering der er afsat hertil og indebærer at tilsynsfrekvensen på øvrige virksomheder påvirkes negativt. Baseret på forvaltningens tilsyn og dialog med affaldsbranchen vil der miljømæssigt være gevinster at opnå ved en generel forstærket tilsynsindsats over for branchen. Herved vil følgende blive opnået: At de virksomheder der ikke efterlever miljøkravene hurtigt bliver opdaget At de virksomheder der efterlever miljøkravene oplever retfærdighed idet dem som undlader at efterleve miljøkravene straffes. Dertil kommer, at risikoen for at skulle overtage ansvar og de økonomiske byder fra affaldsvirksomheder, der løber fra regningen ved at gå konkurs eller tilsvarende reduceres, idet hyppigere tilsyn hurtigere vil sikre en håndhævelse som minimerer risikoen for en affaldsophobning. Endeligt skal det oplyses, at der på national plan er igangsat en evaluering af den danske tilsynsmodel. Formålet er at Miljøtilsynet med virksomheder og landbrug skal evalueres, både det statslige og det kommunale tilsyn. Flere evalueringsprojekter gennemføres nu, og ved årsskiftet 2017/2018 fremlægges anbefalinger for folketinget. Tilsyn med virksomheder inden for affald og genanvendelse har sin egen evaluering og et undersøgelsesoplæg, der stiller spørgsmål ved kvaliteten af det kommunale tilsyn. Som baggrund for den igangsatte evaluering fremføres det i forhold til affaldsvirksomhederne at

3 Tilsyn med virksomheder inden for affald og genanvendelse nationalt har medført både et stort antal håndhævelser og samtidig har medført en kritik fra Miljøstyrelsen og brancheforeninger for at være for sporadisk eller fraværende. Virksomhederne på området er rigtig mange, og langt størstedelen er ikke omfattet af Godkendelses bekendtgørelsens bilag 1 og 2. Derfor er de ikke underlagt regelmæssige tilsyn og basistilsyn. Afrapporteringen er ikke afsluttet, men udkastet til rapport er tilsyneladende inddraget i Energi- og Miljøstyrelsens arbejde med en ressourcestrategi. Miljøstyrelsen ønsker ikke at udlevere udkast til rapport. Kommunernes miljøsagsbehandlere og chefgruppen er meget opmærksomme på evalueringen og projekterne. Både i KTC/ Miljø og Grundvand, i Industrinetværket og i Envina diskuteres de foreløbige resultater. Samtidig diskuteres de bedste argumenter for at bevare, og eventuelt udvide, det kommunale tilsyn til nogle af de virksomheder, som hører under Miljøstyrelsens tilsyn. Udviklingen af forhåndsdialog, bedre koordinering mellem de tekniske forvaltningsområder i kommunerne og udmøntning af kommunernes miljøpolitikker taler for at styrke den enstrengede kontakt mellem forvaltning og virksomhed frem for at indføre flerstrengede tilsyns- og kontrolsystemer. Se vedlagt bilag For at forebygge risikoen for miljømæssige ulovlige forhold samt reducerer risikoen for, at kommunen må overtage ansvar og den tilhørende økonomiske byrde fra affaldsvirksomheder, som drives ulovligt, anbefales det, at tilsynsfrekvensen øges til ½ årlige tilsyn på alle affalds- og genanvendelsesvirksomheder samt en særlig indsats målrettet de virksomheder, hvor tilsynet viser, at de har meget svært ved at efterleve miljøkravene. Der er i kommunen 12 større affalds- og genanvendelsesvirksomheder. Med et 1/2 årligt tilsyn og en hurtig opfølgning indebærer det et behov for ekstra personaleressourcer svarende til Aktivitet Tilsyn af 24 timer ½ årligt på 12 virksomheder Opfølgning af 19 timer på 6 virksomheder Særlig indsats målrettet de tunge affaldsvirksomheder Totalt Personaleressource behov 576 timer 114 timer 240 timer 930 timer Den forstærkede tilsyns- og kontrolindsats målrettet affalds- og genanvendelsesvirksomheder vil således indebærer, at der skal tilføres en ekstra personaleressource på 930 timer svarende til en merudgift på.000 kr.

4 Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Sektor Miljø- og Energiplanlægning Driftsønske nr. 3 Beløb i kr Funktion 00.58, Redningsberedskab Område Yderligere bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S grundet bestyrelsesbeslutninger */Da der vil være tale om enkeltstående og/eller ekstraordinære forhold, kendes de økonomiske konsekvenser ikke på forhånd Interessentkommunerne i Nordjyllands Beredskab I/S skal hver især betale de faktiske omkostninger, der er forbundet med interessentskabets varetagelse af beredskabet i den pågældende kommune. Efter 1. januar påtænkes en anden fordelingsnøgle besluttet. I forbindelse med oprettelsen af Nordjyllands Beredskab I/S, er selskabets bestyrelse (fælles kommunal beredskabskommission) tillagt ansvar og kompetencer til at træffe beslutninger, der forpligtiger de deltagende kommuner, også i økonomisk henseende, for så vidt angår de kompetencer, der er beskrevet i vedtægterne (samordningsaftalen). Eksempelvis ønsker Nordjyllands Beredskab I/S at Miljøvagten skal overtage en del af de opgaver beredskabets indsatsledere normalt varetager. En sådan opgaveglidning vil medfører ekstra omkostninger for de kommuner, der deltager i Miljøvagten, herunder Aalborg Kommune. Miljøvagten er i dag tænkt som en ressourceperson, som beredskabets indsatsleder kan trække på i forbindelse med miljøfaglige spørgsmål. Miljøvagtens budget dækker udelukkende selve miljøvagtordningen og der er ikke afsat midler til afhjælpende tiltag i forbindelse med miljøuheld. Disse omkostninger ligger p.t. hos beredskabet eller hos skadevolderen eller dennes forsikringsselskab. Problemstillingen vil sandsynligvis være den samme efter beslutning om en ny omkostningsfordelingsnøgle. Der ønskes tilkendegivelse om efterfølgende tillægsbevilling, da bestyrelsens beslutninger af økonomisk karakter ikke nødvendigvis følger Aalborg Kommunes budgetprocedurer/årshjul.

5 Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Sektor Miljø- og Energiplanlægning Driftsønske nr. 4 Beløb i kr Funktion 00.58, Redningsberedskab Område Yderligere bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S grundet ekstraordinære hændelser m.m. */Da der vil være tale om enkeltstående og/eller ekstraordinære forhold, kendes de økonomiske konsekvenser ikke på forhånd Interessentkommunerne i Nordjyllands Beredskab I/S skal hver især betale de faktiske omkostninger, der er forbundet med interessentskabets varetagelse af beredskabet i den pågældende kommune. Efter 1. januar påtænkes en anden fordelingsnøgle besluttet. Hvis der sker en ekstraordinær hændelse, der kræver en stor og/eller langvarig indsats fra beredskabets side, bliver udgifterne til indsatsen normalt faktureret til skadevolderens forsikringsselskab. Det er indsatslederen og dermed Nordjyllands Beredskab I/S der har den fulde kompetence til at beslutte og iværksætte de nødvendige tiltag, der skal til, for at løse opgaven. I de tilfælde, hvor der ikke er en kendt skadevolder, eller en virksomhed eller borger ikke selv er i stand til at betale, eller har et forsikringsselskab til at overtage udgiften, falder udgiften tilbage på beredskabet. Problemstillingen vil sandsynligvis være den samme efter beslutning om en ny omkostningsfordelingsnøgle. Der ønskes tilkendegivelse om efterfølgende tillægsbevilling, da udgifter til ekstraordinære hændelser ikke nødvendigvis følger Aalborg Kommunes budgetprocedurer/årshjul.

6 Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Sektor Miljø- og Energiplanlægning Driftsønske nr. 5 Funktion 00.58, Redningsberedskab Område Arbejdsskadeforsikring Beløb i kr Medarbejderne i Nordjyllands Beredskab I/S er ikke dækket af interessentkommunernes arbejdsskadeforsikring. Nordjyllands Beredskab I/S kan ikke som interessentkommunerne være selvforsikret, men skal tegne en arbejdsskadeforsikring på samme vilkår, som almindelige virksomheder. På Borgmestermøde den 30. oktober 2015 blev det aftalt, at arbejdsskader i forbindelse med arbejde i henhold til beredskabsloven skulle dækkes solidarisk af interessentkommunerne i forhold til ejerandel, mens skade i forbindelse med udførelse af ydelser afviklet som indtægtsdækket virksomhed, skulle dækkes af den kommune den ansatte oprindeligt var ansat i. Efter etableringen af Nordjyllands Beredskab I/S, herunder de nødvendige organisatoriske tilpasninger, stod det klart for ledelsen i interessentskabet, at denne konstruktion ikke nødvendigvis var den mest hensigtsmæssige, ligesom at den eksisterende aftale ifølge ledelsen kunne give anledning til en del fortolkninger. For at minimere disse fortolkningsmuligheder og samtidig fjerne risici fra kommunerne blev det besluttet, at tegne en arbejdsskadeforsikring, hvor udgiften hertil fordeles forholdsmæssigt mellem interessentkommunerne. Samtidig fjernes fremtidige diskussioner af, hvem der skal dække eventuelle skader, såfremt en ansat udføre arbejde for en anden kommune end den hvor vedkommende oprindeligt var ansat. Endvidere fjernes ligeledes eventuelle tvivlsspørgsmål ved ny-ansættelser. Da kommunerne er selvforsikrede, var der ikke indregnet udgift hertil i det oprindelige budget 2014, hvorfor Nordjyllands Beredskab I/S ikke umiddelbart havde midler hertil. Som følge heraf aftalte bestyrelsen på deres møde den 23. august 2016 en fordelingsmodel, der for Aalborg Kommunes vedkommende resulterede i en merudgift på.000 kr. om året, gældende fra 2016.

7 Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Sektor Miljø- og Energiplanlægning Driftsønske nr. 6 Funktion , Øvrige miljøforanstaltninger Center for Grøn Omstilling - Drift Beløb i kr Der er i perioden afsat 1 mio. kr. årligt til Aalborg Bæredygtighedsfestival, Grøn Butik, mm. Fra er aktiviteten uden finansiering. Center for Grøn Omstilling har været en stor succes siden det blev grundlagt i 2013 og mange samarbejder med både virksomheder, borgere og andre forvaltninger er blevet etableret. Center for Grøn Omstilling er essentiel når det det kommer til partnerskaber og samskabelse, hvilket er fundamentet for den grønne vækst. Centret har været med til at sprede de grønne tråde ud i kommunen samt været med til at styrke kommunens bæredygtige brand ud over kommunegrænsen som et fyrtårn inden for bæredygtighed og grøn omstilling. Dette er i høj grad med til at sikre Aalborgs tiltrækningskraft, eksempelvis som partner når det kommer til store internationale ansøgninger eller ift. at tiltrække investeringer til byen udefra. Det foreslås at det fremadrettet afsættes 2 mio. årligt til Center for grøn omstilling. Det foreslås yderligere at der sættes fokus på at skabe nye grønne projekter, både internt i kommunen og i samarbejde med eksterne partnere. Det vil også give mulighed for at styrke de allerede eksisterende aktiviteter, blandt andet Bæredygtighedsfestivalen. Midlerne bruges til: - Drift af Aalborg Bæredygtighedsfestival, inkl. personaleressource. Festivalen har i dens 4 års levetid formået at aktivere en stor gruppe interessenter og få skabt en platform, hvor interessenterne har haft mulighed for at vise sig frem og indgå i netværk på tværs af sektorer. - Drift af Grøn Butik, inkl. personaleressourcer. Drift i form af netværksmøder og hjælp til de pt. 120 Grønne butikker og fokus på produktsiden og samarbejdet med leverandører. - Drift af International Platform i forlængelse af Aalborg Commitments, inkl. personaleressource. Platformen har en central rolle som byernes formidlingsplatform for bæredygtige og SMARTE løsninger i Europa. - Øvrige tiltag og opgaver, herunder sekretariatsfunktion i Center for Grøn Omstilling (CGO) mv. Personaleressourcen svarer til en årsnormering på 1,4 årsværk, svarende til en lønudgift på ca kr.

8 Ressourcen (1,4 årsværk) er nogenlunde fordelt således: - Aalborg Bæredygtighedsfestival: 0,8 - Grøn Butik: 0,3 - International Platform: 0,1 - Øvrige 0,2 Der er i budget afsat 1 mio. kr. til de ovenstående aktiviteter i Center for Grøn Omstilling. Såfremt der ikke afsættes midler fra, vil der ikke kunne afholdes Bæredygtighedsfestival, De Grønne butikker vil ikke kunne videreføres og den internationale platform vil skulle nedlægges, hvilket vil være en klar svækkelse af den grønne omstilling i Aalborg og af Aalborgs brand som bæredygtig by i Europa. Som anført ovenfor

9 Bilag: Ønsker Forundersøgelser for jordfordeling - budget Sektor Miljø- og Energiplanlægning Driftsønske nr. 7 Beløb i kr Funktion , Andre forsyningsvirksomheder Forundersøgelser for jordfordeling som opfølgning på indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Aalborg Kommune vedtager indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse i Områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og i indvindingsoplande til almene vandværker uden for disse. Disse indsatsplaner medfører store indskrænkninger i mulighederne for at anvende landbrugsjorden i nærområderne til de sårbare kildepladser, der skal indgå i vandforsyningen på sigt. Disse indskrænkninger kan gennemføres mere hensigtsmæssigt, hvis de gennemføres med inddragelse af en jordfordeling. I forbindelse med den politiske behandling af indsatsplanen for grundvandsbeskyttelse i OSD 1435 Aalborg Sydøst, blev det indarbejdet i indsatsplanen, at mulighed for jordfordeling i indsatsområdet skal undersøges, og jordfordelingen om muligt skal gennemføres. Jordfordelingen i området gennemføres i , i det omfang projektet kan holdes inden for budgetrammen, og omfatter hovedparten af området. En jordfordeling består af flere trin, hvor de væsentligste er 1. en forundersøgelse (ønskerunde), 2. jordfordelingsforhandlinger og 3. jordfordelingskendelse og tinglysning. I forundersøgelsen tager rådgiver rundt til de berørte lodsejere og undersøger lodsejernes ønske om erstatningsjord, ved udsigten til at deres nuværende arealer vil blive påvirket af grundvandsbeskyttende tiltag i indsatsplaner. Når forundersøgelsen er gennemført, vurderes det, hvorvidt det er muligt at gennemføre jordfordelingen og i hvor stort et område. Det planlægges, at der gennemføres en forundersøgelse, når Indsatsplanen for OSD 1432 Aalborg Sydvest bliver vedtaget. Indsatsplanen forventes politisk behandlet i september Hvis forundersøgelsen kan gennemføres i år, er der budgetmæssig dækning på budget 2017 jfr. de, i forbindelse med vedtagelsen af budget 2016-, tildelte midler til jordfordeling i forbindelse med skovrejsning. Dette Budgetønske omfatter forundersøgelser for jordfordeling efter vedtagelse af følgende indsatsplaner: Indsatsplanen for OSD 1469 Hals gennemførelse af forundersøgelse i 2018 Indsatsplanen for OSD 1475 Hammer Bakker gennemførelse af forundersøgelse i Indsatsplanen for OSD 1452 Kongerslev gennemførelse af forundersøgelse i

10 Forvaltningen vurderer umiddelbart, at der ikke er basis for jordfordeling i OSD 1476 Hvorup. Der er på nuværende tidspunkt ikke kendskab til, hvor der skal gennemføres indsatser i Nibe-området. Disse områder er derfor ikke omfattet af budgetønsket. Forundersøgelserne skal danne baggrund for, at kommunen kan vurdere, om det er aktuelt at opfordre vandværkerne til at anvende jordfordeling som værktøj til at realisere indsatsplanerne. Jordfordeling kan være et godt redskab til at gennemføre indsatserne i indsatsplanerne for grundvandsbeskyttelse, og være med til at mindske konsekvenserne for de omfattede lodsejere. Forundersøgelserne vil være et godt redskab til at vurdere, om jordfordeling vil være et godt redskab til at realisere den enkelte indsatsplan for grundvandsbeskyttelse. Som anført ovenfor

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget 217-22 Sektor Miljø Driftsønske nr. 1 Beløb i1. kr. 217 Funktion.52.8 Øvrige miljøforanstaltninger Område: NBE videreførelseaf bæredygtig erhvervsfremme

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2017-2020 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2016-002282 Dok.nr.: 2016-002282-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 2. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2018-2021 - Miljø- og Energiforvaltningen 2016-073195 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering redegørelse

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Punkt 7. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2017-2020 2015-061922 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering redegørelse om konsekvenser af det vedtagne Budget 2017-2020. Beslutning:

Læs mere

Godkendelse af jordfordeling i Aalborg Sydøst

Godkendelse af jordfordeling i Aalborg Sydøst Punkt 7. Godkendelse af jordfordeling i Aalborg Sydøst 2016-012045 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender om at Jordfordelingsprojektet i Aalborg Sydøst forlænges under forudsætning af,

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 11. Godkendelse af forslag til revison af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til revision af indsatsplan

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2018-2021 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2017-005469 Dok.nr.: 2017-005469-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup Punkt 4. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1476, Hvorup 2018-062489 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan for OSD 1476,

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 udarbejdet af Land, By og Kultur, 18. juli 2013 M i l j ø t i l s y n s p l a n 2 0 1 3 S i d e 2 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1. Indledning... 3 2. Planens geografiske område...

Læs mere

Økonomiske konsekvenser for etablering af Nordjyllands Beredskab I/S

Økonomiske konsekvenser for etablering af Nordjyllands Beredskab I/S Punkt 26. Økonomiske konsekvenser for etablering af Nordjyllands Beredskab I/S 2015-037349 Miljø- og Energiudvalget fremsender til byrådets orientering status og konsekvenser for økonomien for Aalborg

Læs mere

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG

VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG VARIGE DYRKNINGSDEKLARATIONER, FRIVILLIGE AFTALER OG EKSPROPRIATION ERFARINGER FRA AALBORG Afsnitsleder Lise Højmose Kristensen Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne ATV Jord og Grundvand Praktiske

Læs mere

Miljøtilsynsbekendtgørelsen. Natur- og Miljøkonference 20. maj 2014 Anette Dodensig Pedersen

Miljøtilsynsbekendtgørelsen. Natur- og Miljøkonference 20. maj 2014 Anette Dodensig Pedersen Miljøtilsynsbekendtgørelsen Natur- og Miljøkonference 20. maj 2014 Anette Dodensig Pedersen Hvad skal vi opnå med tilsynsmodellen? Hovedformålet er at føre tilsyn med de virksomheder og husdyrbrug, hvor

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi.

Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-, Energi-, og Naturstrategi. Allerød Kommune Natur og Miljø Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Kommissorium for 17, stk. 4 udvalg til udarbejdelse af Allerød Kommunes Miljø-,

Læs mere

Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet

Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet Punkt 5. Godkendelse af indsats mod pesticider i byområder til beskyttelse af grundvandet 2011-18795 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender, at den nuværende strategi

Læs mere

DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser

DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser Stop knappen vil den virke? Erfaringerne fra landbrugsområdet viser, at ansøgningen uanset om den er fyldestgørende

Læs mere

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup

Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup Punkt 5. Godkendelse af 2. behandling af revision af indsatsplan for OSD 1475, Hammer Bakker og Tylstrup 2018-062490 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at at revision af indsatsplan

Læs mere

Allerød Kommune. Miljøtilsynsplan Sag. nr. 16/ Dok. nr. 22

Allerød Kommune. Miljøtilsynsplan Sag. nr. 16/ Dok. nr. 22 Allerød Kommune Miljøtilsynsplan 2018-2021 Sag. nr. 16/15604 Dok. nr. 22 Miljøtilsynsplan 2018 2021 Generelt Som tilsynsmyndighed skal Allerød Kommune hvert 4. år udarbejde og offentliggøre en Miljøtilsynsplan.

Læs mere

NBE fra projekt til permanent erhvervs-service-tilbud om bistand til grøn omstilling

NBE fra projekt til permanent erhvervs-service-tilbud om bistand til grøn omstilling Sektor Miljø Driftsønske nr. 1 Funktion: Bæredygtig Erhvervsudvikling Område NBE fra projekt til permanent erhvervsservicetilbud om bistand til grøn omstilling 2.000 2.000 Fra dec. 2014 er NBE overgået

Læs mere

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder Punkt 5. Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder 2018-084947 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Den 19. oktober 2005 Århus Kommune

Den 19. oktober 2005 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd Via Beredskabskommissionen og Magistraten Magistratens 2. Afdeling Den 19. oktober 2005 Århus Kommune Århus Brandvæsen Magistratens 2. Afdeling Godkendelse af beredskabsplan

Læs mere

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Regnskab sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 30.238 40.010-9.772 Indtægter -80-1.288-6.501 5.213

Læs mere

1 Plan for miljøtilsyn 2013-2016

1 Plan for miljøtilsyn 2013-2016 Udkast til Hørsholm Kommunes Miljøtilsynsplan for 203-206 Plan for miljøtilsyn 203-206 Hvad er en tilsynsplan Tilsynsplanen fortæller virksomheder, borgere og andre myndigheder, hvordan Hørsholm Kommune

Læs mere

Hørsholm Kommunes Miljøtilsynsplan for

Hørsholm Kommunes Miljøtilsynsplan for Hørsholm Kommunes Miljøtilsynsplan for 207-2 2 Plan for miljøtilsyn 207-2 Hvad er en tilsynsplan Tilsynsplanen fortæller virksomheder, borgere og andre myndigheder, hvordan Hørsholm Kommune fører tilsyn

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst

Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Tillæg til Delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse Aalborg Sydøst Aalborg Kommune, Forsyningsvirksomhederne, marts 2008 Forord Dette tillæg til delindsatsplan for grundvandsbeskyttelse i Aalborg Sydøst

Læs mere

Udkast til Miljøtilsynsplan

Udkast til Miljøtilsynsplan Udkast til Miljøtilsynsplan 2018-2022 Indledning Lyngby-Taarbæk Kommune har i mange år ført miljøtilsyn med virksomheder og husdyrbrug i kommunen. Tilsynet udføres for at begrænse og forebygge virksomhedernes

Læs mere

Etablering af Business Region North Denmark.

Etablering af Business Region North Denmark. Punkt 9. Etablering af Business Region North Denmark. 2014-33698. Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig det nye forstærkede samarbejde mellem de nordjyske kommuner

Læs mere

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17. december 2014 Forslag til Indsatsplan til beskyttelse af drikkevand Forslag til Indsatsplan StautrupÅbo er klar til vedtagelse

Læs mere

permanent bevilling til indsats mod social dumping, intensiveret indsats mod brug af skattely, snyd med punktafgifter m.v.?

permanent bevilling til indsats mod social dumping, intensiveret indsats mod brug af skattely, snyd med punktafgifter m.v.? Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 361 Offentligt 27. april 2017 J.nr. 2017-1705 Kontor: Forretning og Processer Samrådsspørgsmål AD-AF - Tale til besvarelse af spørgsmål AD-AF

Læs mere

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 Punkt 3. Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 2017-017995 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets

Læs mere

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan

Godkendelse af Spildevandsplan Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan Punkt 11. Godkendelse af Spildevandsplan 2020-2031 - Overordnede mål, fokusområder samt status på opgaver beskrevet i den gældende spildevandsplan 2019-020043 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller at

Læs mere

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse Punkt 6. Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse 2014-188502 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til vandhandleplan for Aalborg Kommune. Lene Krabbe Dahl var fraværende.

Læs mere

BUSINESS CASE. Smarte investeringer i kernevelfærden 1.1 FORSLAGETS SAMLEDE ØKONOMISKE KONSEKVENSER 1.2 BAGGRUND OG FORMÅL 1.3 FORSLAGETS INDHOLD

BUSINESS CASE. Smarte investeringer i kernevelfærden 1.1 FORSLAGETS SAMLEDE ØKONOMISKE KONSEKVENSER 1.2 BAGGRUND OG FORMÅL 1.3 FORSLAGETS INDHOLD BUSINESS CASE Smarte investeringer i kernevelfærden Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet Tilsynsindsatsen

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.161-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011-2014 Indledning Indkøbspolitikken for Københavns Kommune 2011-2014; Fælles indkøb mere velfærd, fastlægger de overordnede målsætninger og principper

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

Fremtiden hvordan sikrer man sig en dynamisk plan Henrik Züricho, Sønderborg Kommune Hans Peter Birk Hansen, Odense Kommune

Fremtiden hvordan sikrer man sig en dynamisk plan Henrik Züricho, Sønderborg Kommune Hans Peter Birk Hansen, Odense Kommune Fremtiden hvordan sikrer man sig en dynamisk plan Henrik Züricho, Sønderborg Kommune Hans Peter Birk Hansen, Odense Kommune Drift af planerne Grundvandsbeskyttelse skal leve i hverdagen Der er handlinger

Læs mere

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014

Kommissorium. Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering. September 2014 Kommissorium Partnerskab for vidensopbygning om virkemidler & arealregulering September 2014 1 Indhold 1: Formål... 3 2: Indhold og opgaver...4 3: Organisering... 4 4: Forretningsorden... 6 5: Finansiering

Læs mere

Udvalget for Miljø og Natur Oversigt over Anlæg

Udvalget for Miljø og Natur Oversigt over Anlæg 2010-2013 Oversigt over Anlæg Anlæg totalt 24.475 7.500 7.500 7.500 Afledt drift totalt 0 200 200 200 Udvalg I alt nye sforslag 6.500 3.500 3.500 3.500 Afledt drift af ovenstående Tude Ådal - naturgenopretning

Læs mere

Høringsnotat. Vedrørende

Høringsnotat. Vedrørende Miljøudvalget 2013-14 L 72 Bilag 1 Offentligt NOTAT Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4200-00024 Den 24. oktober 2013 Høringsnotat Vedrørende Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v., lov om vurdering

Læs mere

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)

Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Indsatsplaner og boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) Koordinationsforum, Haderslev, 3. oktober 2013 Naturstyrelsens BNBO-rejsehold v/ civilingeniør Gunver Heidemann og jurist Sanne Hjorth Henriksen

Læs mere

Miljøtilsynsplan 2013

Miljøtilsynsplan 2013 Miljøtilsynsplan 2013 For Slagelse Kommune Indledning Slagelse Kommune fører tilsyn med, at virksomheder og husdyrbrug overholder miljølove og regler. Denne plan er en beskrivelse af de områder, som Slagelse

Læs mere

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej Aabenraa

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej Aabenraa Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug 2013-2017 Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Indledning Aabenraa Kommune har på baggrund af Miljøtilsynsbekendtgørelsen

Læs mere

Plan- og Miljøudvalget

Plan- og Miljøudvalget NOTAT 18. maj 2011 Plan- og Miljøudvalget Plan- og Miljøudvalget har ansvaret for al myndighedsbehandling indenfor plan- og byggeområdet. Dette omfatter bl.a. udarbejdelse af kommuneplan, lokalplaner og

Læs mere

Godkendelse af jordfordelingsproces i OSD 1435 Aalborg Sydøst

Godkendelse af jordfordelingsproces i OSD 1435 Aalborg Sydøst Punkt 2. Godkendelse af jordfordelingsproces i OSD 1435 Aalborg Sydøst 2014-33592 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der igangsættes en jordfordeling i området ved AFV Lundby

Læs mere

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S 1. Baggrund Reno Djurs I/S (herefter "Reno Djurs") blev stiftet den 1. juli 1996 som et interessentskab mellem de daværende 8 kommuner på Djursland. Efter

Læs mere

Skabelon for handlingsplan 2012

Skabelon for handlingsplan 2012 Skabelon for handlingsplan 2012 Navn på aktivitetsområde Landsstyrelsen Formål med aktiviteten Landsstyrelsen er URK s øverste ledelse og vil således iværksætte og følge initiativer, som har bred betydning

Læs mere

Ramme for kommunernes klimatilpasning

Ramme for kommunernes klimatilpasning Ramme for kommunernes klimatilpasning Louise Grøndahl Rejsehold for klimatilpasning SIDE 1 Forebyggelse frem for oversvømmelse Regeringen vil Etablere en Task Force for klimatilpasning, der skal udarbejde

Læs mere

1. Resume Teknik og Miljø fremlægger et forslag til organisatoriske ændringer, der skal sikre et styrket Teknik og Miljø.

1. Resume Teknik og Miljø fremlægger et forslag til organisatoriske ændringer, der skal sikre et styrket Teknik og Miljø. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og miljø Dato 6. marts 2018 Organisationsudvikling for Styrket Teknik og Miljø Organisatoriske ændringer i Teknik og Miljø med henblik på at styrke

Læs mere

Vandsamarbejder i Aalborg Kommune. v/louise Appel Bjergbæk Forsyningsvirksomhederne Aalborg Kommune

Vandsamarbejder i Aalborg Kommune. v/louise Appel Bjergbæk Forsyningsvirksomhederne Aalborg Kommune Vandsamarbejder i Aalborg Kommune v/louise Appel Bjergbæk Forsyningsvirksomhederne Aalborg Kommune Disposition - Introduktion til vandsamarbejderne i Aalborg - Opstart af et nyt vandsamarbejde i Nibe-området

Læs mere

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup.

Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. Punkt 14. Pålæg af rådighedsindskrænkninger, Gl. Hvorupvej 120, Hvorup. 2013-1974. Teknik- og Miljøudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der træffes beslutning om pålæg af rådighedsindskrænkninger

Læs mere

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion.

Generelle bemærkninger Aarhus Kommune er enig i den overordnede vision om at skabe en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Sendes pr. e-mail: vusmidt@ru.rm.dk Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Side 1 af 5 Vækst- og udviklingsstrategi Aarhus Kommunes høringssvar Aarhus Kommune har modtaget forslag

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Mål for Budget Serviceområde. Fokusområde. Udfordring. Mål. Veje til målet. Serviceområde. Fokusområde. Udfordring. Mål.

Mål for Budget Serviceområde. Fokusområde. Udfordring. Mål. Veje til målet. Serviceområde. Fokusområde. Udfordring. Mål. for Budget 2014 03 Kommunale Ejendomme Energioptimering Forbrugsafgifter medfører store udgifter, og energiovervågning vil kunne optimere driften. En minimering af forbrug, med speciel fokus på vandspild.

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - Et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

Afgørelse om ikke at gennemføre miljøvurdering af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst

Afgørelse om ikke at gennemføre miljøvurdering af tillæg til indsatsplan for OSD 1435, Aalborg Sydøst #BREVFLET# Click here to enter text Dokument: Neutral titel Aalborg Kommune, Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby Annoncering på Aalborg Kommunes hjemmeside 08-02-2017 Afgørelse om ikke at gennemføre miljøvurdering

Læs mere

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Indsatsplan Beder. Gennemgang af Forslag. Beder Gartnerskole 14. maj NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Indsatsplan Beder Gennemgang af Forslag Beder Gartnerskole 14. maj 2012 s oplæg Formål og baggrund for indsatsplanen Parter i indsatsplanen Tidsplan for høring v/ Mogens Bjørn Nielsen Geologi og sårbare

Læs mere

Ny bekendtgørelse om indsatsplanlægning. og status for vejledning om indsatsplaner

Ny bekendtgørelse om indsatsplanlægning. og status for vejledning om indsatsplaner Ny bekendtgørelse om indsatsplanlægning og status for vejledning om indsatsplaner EnviNa - Temadag om indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, Middelfart 8. februar 2017 Helga Ejskjær, Vandforsyning Indsatsbekendtgørelsen

Læs mere

Miljøtilsynsplan

Miljøtilsynsplan Miljøtilsynsplan 2019-2022 Indledning Miljøtilsynsbekendtgørelsen har fastsat, at alle kommuner skal udarbejde en tilsynsplan for miljøtilsyn på virksomheder og husdyrbrug. Miljøtilsynsplanen giver borgere,

Læs mere

KOMMUNEPLAN/ VANDFORSYNINGSPLAN

KOMMUNEPLAN/ VANDFORSYNINGSPLAN KOMMUNEPLAN/ VANDFORSYNINGSPLAN DEN 28.08.2018 CLAUS VANGSGAARD, DANVA ULLA LYNGS LADEKARL, NIRAS Disposition Præsentation Planhieraki Styrker og begrænsninger i planer Indsatsplan Kommuneplan Vandforsyningsplan

Læs mere

Opgaven med etablering af vandråd er del af implementeringen af 2. generations vandplaner (vandområdeplan), der skal være gældende fra

Opgaven med etablering af vandråd er del af implementeringen af 2. generations vandplaner (vandområdeplan), der skal være gældende fra NOTAT Sagsbehandler: Paul Debois Oprettet: 11-02-2014 Notat om etablering af Vandråd Notatets indhold er aftalt af medlemmerne af de to hovedvandoplandes VandoplandsStyreGrupper (VOS er) og derfor et fælles

Læs mere

Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse. Center for Miljø og Energi Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse. Center for Miljø og Energi Teknik og Miljø Aarhus Kommune Status på kommunernes brug af miljøbeskyttelseslovens regler til grundvandsbeskyttelse Oversigt Status Resultater spørgerunde Udfordringer Status på indsatsplanarbejdet i HVOR BRUGES MBL 24 OG 26A? 26a

Læs mere

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli

Miljøtilsynsplan juli 2013, opdateret november Miljøtilsynsplan , Herning Kommune 30. juli Miljøtilsynsplan 2013-2017 juli 2013, opdateret november 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund for tilsynsplanen 3 2 Geografisk område 4 3 Væsentlige miljøproblemer 5 4 IED-virksomheder og -husdyrbrug

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Handlingsplan for grundvandsbeskyttelse. Ringsted Vandsamarbejde I/S

Handlingsplan for grundvandsbeskyttelse. Ringsted Vandsamarbejde I/S Handlingsplan for grundvandsbeskyttelse 2012 Ringsted Vandsamarbejde I/S Handlingsplan 2012 Ringsted Vandsamarbejde I/S Indhold 1. Baggrund for handlingsplanen... 3 Beskrivelse af vandsamarbejdet... 3

Læs mere

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt

Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Brev sendt til lodsejere indenfor Indsatsplan Hundslund Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Endelig vedtagelse af Indsatsplan Hundslund samt afgørelse om ikke VVM-pligt Indsatsplan Hundslund Odder Kommunes

Læs mere

Øget brug af jobrotation via en investeringsmodel.

Øget brug af jobrotation via en investeringsmodel. Punkt 8. Øget brug af jobrotation via en investeringsmodel. 2012-45796. Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der iværksættes en investeringsmodel med henblik på at forøge antallet

Læs mere

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune

Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune 1 of 6 26-11-2015 Sagsnummer.: 14/37310 Aftalestyringskoncept for Syddjurs Kommune Indledning Dialogbaseret aftalestyring er et af de centrale styringsværktøjer i Syddjurs Kommune, der er baseret på dialog

Læs mere

Anbefaling: Spildevandsslam på produktionsjord

Anbefaling: Spildevandsslam på produktionsjord Punkt 5. Anbefaling: Spildevandsslam på produktionsjord 2014-13990 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at KKR Nordjylland svares som anført i forslag til svar til KKR Nordjylland,

Læs mere

Opdateret bilag 14 Ressourceopgørelse inden for forsyningsgrupperne

Opdateret bilag 14 Ressourceopgørelse inden for forsyningsgrupperne Opdateret bilag 14 Ressourceopgørelse inden for forsyningsgrupperne Vandforsyningsplanens bilag 14 skal løbende opdateres og godkendes af Miljø- og Energiudvalget én gang årligt, svarende til proceduren

Læs mere

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S

Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S Juni 2019 Næstved Kommunes ejerstrategi for NK-Forsyning A/S JUNI 2019 1. INDLEDNING 3 2. EJERSKABETS RATIONALE 4 3. MÅLSÆTNINGER FOR SELSKABET 4 3.1 Ledelsen af selskabet 5 3.2 Økonomisk ansvarlighed

Læs mere

Miljø administration i forbindelse med restprodukter og forurenet jord efter Miljøbeskyttelseslovens 19.

Miljø administration i forbindelse med restprodukter og forurenet jord efter Miljøbeskyttelseslovens 19. Punkt 14. Miljø administration i forbindelse med restprodukter og forurenet jord efter Miljøbeskyttelseslovens 19. 2014-16552. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget drøfter

Læs mere

Strategi for Myndighedsafdelingen

Strategi for Myndighedsafdelingen Strategi for Myndighedsafdelingen Indholdsfortegnelse 1.0 Grundlag:... 2 1.1 Udgangssituation:... 2 2. 0 Formål:... 3 2.1 Mål:... 3 2.2 Varighed:... 3 3.0 Prioriteringer på kortere og længere sigt:...

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning. Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle

Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning. Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle Grundvandsbeskyttelse gennem planlægning Jess Ingo Jensen Planlægger og projektleder Vejle Kommune / NVC Vejle ATV, 21. Maj 2008 Kortlægning skaber ikke OSD er - det gør g r politik! Ved hjælp af geologisk

Læs mere

KL's høringssvar Miljøtilsynsvejledningen

KL's høringssvar Miljøtilsynsvejledningen Miljøstyrelsen Erhverveenheden Sendt pr. mail til: erhverv@mst.dk, cc andpe@mst.dk Den 19. juni 2013 Sags ID: SAG-2013-03982 Dok.ID: 1712913 BTT@kl.dk Direkte 3370 3302 Mobil 2913 6610 KL's høringssvar

Læs mere

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse Punkt 7. Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse 2017-000847 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at : Godkender handlingsplanen med tilhørende overslag over økonomien Fastsætter det endelige

Læs mere

Godkendelse af overdragelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner

Godkendelse af overdragelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner Punkt 5. Godkendelse af overdragelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner 2016-010011 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget godkender, at Miljø- og Energiudvalgets indstillinger

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden Indstilling Til Magistraten (Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. oktober 2015 Finansieringsbidrag til Fælles IT Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering

Læs mere

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO

Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Notat Til: Kommunerne Vandsektor, Byer og Klimatilpasning J.nr. NST-467-00052 Ref.: maskr Den 12. december 2011 Vejledende notat om boringsnære beskyttelsesområder BNBO Dette vejledende notat har til hensigt

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Godkendelse af ny udbuds- og indkøbspolitik for Aalborg Kommune

Godkendelse af ny udbuds- og indkøbspolitik for Aalborg Kommune Punkt 4. Godkendelse af ny udbuds- og indkøbspolitik for Aalborg Kommune 2017-015815 Borgmesterens Forvaltning indstiller, efter drøftelse i Direktørgruppen, at byrådet godkender, Forslag til Aalborg Kommunes

Læs mere

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider

Opfølgning på Indsatsplan Beder påbud mod anvendelse af pesticider Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17.11.2015 påbud mod anvendelse af pesticider For at følge op på Indsatsplan Beder foreslås der gennemført åstedsforretninger og høringsprocesser

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om forurenet jord og lov om vandforsyning

Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om forurenet jord og lov om vandforsyning Den 30. juni 2006 Forslag til Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om forurenet jord og lov om vandforsyning (Ophævelse af adgang til at overføre myndighedskompetence til kommunale fællesskaber)

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne)

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) NOTAT Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) 1 I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af

Læs mere

Bilag 1. Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø

Bilag 1. Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø Ressourcesituationen i Center Natur og Miljø Bilag 1 Nedenfor følger en beskrivelse af de udfordringer, der er i de syv faggrupper i Center Natur og Miljø. Grupperne er: affald, grundvand, landbrug, natur,

Læs mere

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug

Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug Miljøtilsynsplan for virksomheder og husdyrbrug 2017-2021 Aabenraa Kommune Kultur, Miljø & Erhverv Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Indledning Aabenraa Kommune har på baggrund af Miljøtilsynsbekendtgørelsen

Læs mere

2) Politikkontrol - sagsbehandlingstider. 3) Resterende introduktion til Natur og Miljøområdet Kvalitetsstyringssystem LEAN Tidsregistrering

2) Politikkontrol - sagsbehandlingstider. 3) Resterende introduktion til Natur og Miljøområdet Kvalitetsstyringssystem LEAN Tidsregistrering Natur og Miljøafdelingen Politikkontrol & introduktion til Natur og Miljø Miljø- og Planudvalget den 12. august 2014 DISPOSITION 1) Politikkontrol på udvalgte områder (vand) Kanosejlads og motorbådssejlads

Læs mere

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst

Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Bestyrelse for boligsocial helhedsplan i 9220 Aalborg Øst Kommissorium 28. april 2016 1. Baggrund De udsatte boligområder skal udvikle sig til attraktive bydele, med en alsidig beboersammensætning, tryghed,

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER +? BN466 RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. JUNI 2018 TIL TJENESTEBRUG MÅ IKKE KOMME TIL UVEDKOMMENDES KENDSKAB Rigspolitiet

Læs mere

Politikerseminar om Klimatilpasning på Sjælland. Aktører - Hvem gør hvad og hvem betaler? Ved Philip Hartmann Gate 21

Politikerseminar om Klimatilpasning på Sjælland. Aktører - Hvem gør hvad og hvem betaler? Ved Philip Hartmann Gate 21 Politikerseminar 2019-01-31 om Klimatilpasning på Sjælland Aktører - Hvem gør hvad og hvem betaler? Ved Philip Hartmann Gate 21 Aktørerne på Sjælland og Øerne Hvem er de? Hvad er deres roller og opgaver?

Læs mere

Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV

Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 1432 Aalborg SV ! "#$%&'()*'++),-.( "/#. ! Resume og vurdering af bemærkninger til Indsatsplan for en del af OSD 142 Aalborg SV!" # $$ %$# $& 01 2 % 1 1...- %45'.,.6 7() 5 5 (85 / )!% / (!% - 2 '/ / 5 8) 58)5 5 8 (/#

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation

Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation Den 27. maj 2011 Nyhedsbrev om de politiske aftaler med vækstinitiativer samlet i pakken Danmark som vækstnation 1. Indledning I dag har regeringen, Dansk Folkeparti og Pia Christmas- Møller indgået aftale

Læs mere