3F VisionDanmark Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3F VisionDanmark Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt"

Transkript

1 3F VisionDanmark 2018 Hvordan bidrager aftale- og samarbejdssystem til konkurrenceevnen? Gensidig tillid og evnen til at indgå aftaler ligger højt og bidrager til konkurrenceevnen FAKTAARK 1 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier Sociologisk Institut Københavns Universitet Øster Farimagsgade København K Tlf: Fax: faos@sociology.ku.dk

2 FAOS Fakta 2 Gennem de sidste par årtier har verdensøkonomien forandret sig markant. Økonomien er blevet mere global, vækstcentrene er rykket fra den vestlige verden til Fjernøsten, Latinamerika mv. Samtidig er arbejdskraften mere mobil end nogensinde før. Det er blevet muligt at outsource produktion og opgaver i et hidtil uset omfang, og ny teknologi har ændret den globale arbejdsdeling. Oven i denne generelle udvikling har vi været igennem den værste økonomiske krise siden 1930 erne. Figur 1 Tillidsrepræsentanten Mit eget forhold til ledelsen er præget af gensidig tillid Helt enig/delvist enig 79% 80% 78% Hverken enig eller uenig Helt uenig/delvist uenig 9% 10% 11% 13% 10% 11% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% N(1998)=920 N(2010)=966 N(2018)=907 Trods disse markante forandringer er samarbejdet mellem ledelsen og 3F tillidsrepræsentanter på danske virksomheder præget af en bemærkelsesværdig stabilitet. 8 ud af 10 3F tillidsrepræsentanter vurderede i 1998 og 2010 at deres forhold til ledelsen var præget af gensidig tillid og det har faktisk ikke ændret sig i 2018 jf. figur 1. En grundlæggende antagelse for virksomheder kendetegnet ved høje kompetencekrav og høj produktivitet er, at de kun kan drives effektivt og dermed konkurrencedygtigt, når samarbejdet mellem ledelse og ansatte er præget af en fælles forståelse af virksomhedens mål og de mulige veje dertil. Sådanne fælles forståelser bygger i høj grad på gensidig tillid. Det skyldes, at høj tillid er grundlaget for at definere fælles mål og derfor også kan bane vej for en koordineret handlen mod det fælles mål.

3 FAOS Fakta 3 Nej Ja Figur 2 Tillidsrepræsentanten Har du aktuelt eller tidligere indgået lokale aftaler? 12% 14% 25% N(1998)=914 N(2010)=969 N(2018)=887 Et udtryk for evnen til at handle i fællesskab er derfor omfanget af lokalaftaler, som bliver indgået mellem 3F tillidsrepræsentanter og ledelsen på virksomhederne. Som det fremgår af figur 2 er omfanget af lokalaftaler, som 3F tillidsrepræsentanterne har indgået, steget gennem de sidste to årtier. Udgangspunktet var relativt højt 75% havde indgået lokalaftaler i 1998 men denne andel var steget til næsten 90 % i Denne stigning vidner om, at trods krise, outsourcing, teknologiske forandringer mv. har 3F tillidsvalgte og virksomhedsledelserne udbygget forhandlinger og aftaleindgåelse. Dette skal også ses i sammenhæng med, at det danske aftalesystem over de seneste årtier i høj grad har tilpasset sig det behov, man har på den enkelte virksomhed for at definere fælles mål og skabe rammer for at nå de mål. Det er sket ved at stadig flere forhold er blevet lagt ud til parterne decentralt; løn og arbejdsvilkår bestemmes derfor i stadigt større omfang lokalt gennem lokalaftaler. Selvom lokalaftalerne umiddelbart blot ligner en afsluttet forhandling om løn og arbejdsvilkår, så er det også i høj grad udtryk for, at man kan nå til enighed om et fælles mål og midlerne til at nå dertil. 88% 86% 75% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Tabel 1 Tillidsrepræsentanten: Gensidig tillid til ledelsen fordelt på beskrivelse af arbejdet i SU/MEDudvalg Mit forhold til ledelsen er præget af gensidig tillid Helt uenig/delvist uenig Information Beskrivelse af arbejdet i SU/MED-udvalg Medindflydelse, vi har betydelig indflydelse, men ledelsen tager beslutningen Høring, men ledelsen tager beslutningen Vi bestemmer mange ting sammen Hverken/eller Helt enig/delvist enig Total N=953 Total

4 FAOS Fakta 4 9 ud af 10 3F tillidsrepræsentanter på virksomheder med mere end 50 ansatte har et samarbejdsudvalg, og et betydeligt flertal vurderer, at samarbejdet er godt. Ser man nærmere på sammenhængen mellem tillid og indflydelse, viser tabel 1 ovenfor klart, at jo mere medarbejdersiden involveres, jo større er tilliden til ledelsen. 79 % af alle 3F tillidsvalgte med MED-udvalg eller SU oplever et tillidsfuldt forhold til ledelsen. Men ser vi nærmere på graden af indflydelse og medbestemmelse, finder vi en klar sammenhæng: jo større medbestemmelse, jo mere tillidsbaseret er relationen. Således er det hele 97 %, som oplever en høj grad af tillid, når de også oplever medbestemmelse i MEDudvalg eller SU. Ligeledes ser vi omvendte sammenhæng, idet relativt mange af dem, der har et ringe tillidsforhold til ledelsen, også kun får information og altså ikke medindflydelse eller medbestemmelse. Men hvordan hænger tillid mellem ledelse og medarbejdere sammen med virksomhedens økonomi? Som udgangspunkt kan det konstateres, at et flertal af de tillidsvalgte i adspurgt i 2018 survey en arbejder på virksomheder, som giver overskud det gælder 74 % af virksomhederne. Tabel 2 viser, at tillidsniveauet er væsentligt højere på virksomheder med en solid økonomi end dem, som gør det mindre godt. 79 % af de tillidsvalgte har høj tillid til ledelsen men vi ser også, at tilliden er væsentligt lavere på virksomheder, hvor økonomien er mindre stærk. På disse virksomheder er det kun 54 %, der har tillid til ledelsen, mens 28 % har mistet tilliden til ledelsen. Tabel 2 Tillidsrepræsentanten: Tillidsforhold til ledelsen fordelt på virksomhedens styrke på markedet (pct.) Den virksomhed, jeg arbejder for, har en solid økonomi og styrke på markedet Mit forhold til ledelsen er præget Helt uenig/delvist Hverken/eller Helt enig/delvist enig Total af gensidig tillid uenig Helt uenig/delvist uenig Hverken/eller Helt enig/delvist enig Total N=1187 Samlet vidner disse data om ledelsers og 3F tillidsrepræsentanters evne til at håndtere aftaler og samarbejde på trods af betydelige forandringer. Samtidig ved vi, at stabile og tillidsfulde relationer mellem ledelse og ansatte er afgørende forudsætninger for, at man i fællesskab kan arbejde mod fælles mål for virksomheden. På den baggrund vurderer vi, at det stærke samarbejde og den høje tillid mellem parterne på virksomhederne har en klar betydning for virksomhedernes konkurrenceevne.

5 FAOS Fakta 5 Og internationalt vurderes samarbejdet i Danmark højt Ser vi på samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i en international sammenhæng, peger flere forskellige undersøgelser på, at samarbejdet på danske virksomheder generelt er godt, og at det medvirker til at skabe konkurrenceevne. Et af de seneste eksempler på dette er World Economic World Competitiveness Report 2018 Stærkeste samarbejdsrelationer mellem ledelse og medarbejdere 1. Schweiz 2. Singapore 3. Holland 4. Danmark 5. Japan 6. USA 7. Luxemborg 8. Norge 9. Hong Kong 10. Sverige World Economic Forum Forums konkurrenceindeks for Overordnet bliver dansk økonomi vurderet som den 10. mest konkurrencedygtige globalt set. Vi er altså med helt i toppen. Vurderingen fremkommer på baggrund af data fra tolv forskellige områder, herunder arbejdsmarkedsforhold. Og når samarbejdsrelationerne mellem ledelse og medarbejdere måles (cooperation in labouremployer relations), kommer Danmark ind på en global 4. plads. Det danske samarbejde er altså i verdensklasse. Udfordringer Overordnet set er der ikke tvivl om, at den gensidige tillid mellem 3F tillidsrepræsentanter og virksomhedernes ledelser samt deres evne til at indgå aftaler med hinanden ligger på et højt niveau. Dette er udtryk for, at man evner at handle i fællesskab, og det vil alt andet lige have betydning for virksomheden produktivitet og dermed også konkurrenceevne. Det skal dog nævnes, at cirka hver tiende tillidsrepræsentant er helt eller delvist uenig i, at forholdet til ledelsen er præget af gensidig tillid. Dernæst er der en tilsvarende gruppe, som ikke har indgået lokalaftaler. Der er med andre ord en mindre gruppe af virksomheder, hvor relationerne set med tillidsrepræsentanternes øjne kan blive meget bedre. Samtidig viser analyserne, at graden af indflydelse varierer på virksomhederne - fra virksomheder hvor man oplever, at dialogen er præget af information og høring til virksomheder, hvor tillidsrepræsentanterne oplever en klart mere direkte indflydelse om ikke ligefrem medbestemmelse. Spørgsmålet er, hvad der skal til for, at en større gruppe oplever at få mere indflydelse?

6 FAOS Fakta 6 Figur 3 Tillidsrepræsentanten: Ledelsen fastholder sin ret til at lede og fordele arbejdet Helt enig/delvist enig 86% 82% 86% Hverken enig eller uenig Helt uenig/delvist uenig 9% 10% 7% 5% 8% 7% 0% 20% 40% 60% 80% 100% N(1998)=917 N(2010)=966 N(2018)=907 Når 3F tillidsrepræsentanter bliver spurgt om ledelsen fastholder sin ret til at lede og fordele arbejdet, så fremkommer der også et ganske stabilt billede. Det gør ledelsen, mener lidt mere end 80 % af tillidsrepræsentanterne. Man kan sige, at vi således ikke er på vej mod nogen egentlig medbestemmelse det handler snarere om, hvordan forskellige former for medindflydelse kan udvikles. Det er også sigende, at når tillidsrepræsentanterne bliver spurgt, om det er vigtigt, at kunne sætte hårdt mod hårdt i forhandlinger, så er billedet Figur 4 Tillidsrepræsentanten: Det er vigtigt at kunne sætte hårdt mod hårdt i forhandlinger Helt enig/delvist enig Hverken enig eller uenig Helt uenig/delvist uenig 14% 18% 13% 12% 15% 13% N(1998)=904 N(2010)=952 N(2018)=907 74% 67% 74% 0% 20% 40% 60% 80% ligeledes stabilt igennem de seneste 20 år. Her er det omkring 70 % der er helt eller delvist enige i, at det er vigtigt. Man kan sige, at evnen til at sætte styrke bag sine lokale forhandlere stadig er vigtigt, og at organiseringen på arbejdspladsen derfor stadig er en afgørende faktor, når der forhandles på virksomheden.

7 FAOS Fakta 7 Dette faktaark er udarbejdet af Søren Kaj Andersen, Steen E. Navrbjerg og Clara Blicher Winther, FAOS Metode Dette faktaark baserer sig på tre surveys blandt 3F tillidsrepræsentanter fra hhv. 1998, 2010 og FAOS TR-undersøgelser fra dels 1998 og dels 2010 dækkede hele LO-området og bestod af hhv og besvarelser fra tillidsrepræsentanter. Interessen i denne sammenhæng er tillidsrepræsentanter fra 3F. Derfor har vi fra 1998-surveyen udtrukket besvarelser fra tillidsrepræsentanter fra SiD, KAD, Postforbundet, RBF og TiB, da disse alle sidenhen er blevet del af 3F disse udgjorde i alt respondenter. Fra 2010-surveyen er data fra 3F udvalgt og anvendt 3F havde respondenter i surveyen er udarbejdet af FAOS i samarbejde med 3F/AnalyseDanmark og består af i alt besvarelser kun fra 3F tillidsrepræsentanter surveyen opnåede færre besvarelser fra tillidsrepræsentanter på mindre virksomheder, sammenlignet med data fra 1998 og Af denne grund har vi kun medtaget virksomheder med mere end 50 ansatte i analyserne af udviklingen fra Data viser en signifikant forskel på større og mindre virksomheder i forhold til udbredelsen af SU/MED-udvalg og lokalaftaler. Det er forventeligt, at SU/MED-udvalg og lokalaftaler er mindre udbredt på mindre virksomheder, og det er netop af denne grund, at vi har fastsat analyseudvalget til kun at inkludere virksomheder med over 50 ansatte. På denne måde sikrer vi os, at vi overordnet ser på udviklingen af samme type af virksomheder over tid. I forhold til spørgsmål om tillidsrelationen mellem TR og ledelse, hvorvidt ledelsen fastholder sin ret til at lede og fordele arbejdet, og om det er vigtigt at sætte hårdt mod hårdt i forhandlinger er der ingen signifikant forskel på besvarelser fra større og mindre virksomheder. I 1998 har vi ikke haft samme SU/MED-udvalg-variabel til rådighed, som vi har haft i 2010 og Derfor har vi lavet en samlet samarbejdsudvalgsvariabel i 1998 baseret på om TR har svaret ja til mindst et af følgende spørgsmål: Medlem af hovedsamarbejdsudvalg/det centrale hovedsamarbejdsudvalg, Medlem af samarbejdsudvalg/virksomhedsnævn & Medlem af koncernsamarbejdsudvalg. I tabeller der udelukkende indeholder 2018 data indgår svar fra TR på alle størrelser af virksomheder. Vi har endvidere kun inkluderet fulde besvarelser i analysen af 2018-surveyen. Vi har endvidere frasorteret besvarelser med Ved ikke, for at stille skarpt på de sammenhænge, der udspiller sig i data. Af denne grund er N ikke det samme i alle tabeller. Procenttal er afrundet, hvorfor de ikke altid summer til 100 %.

3F VisionDanmark 2018

3F VisionDanmark 2018 3F VisionDanmark 2018 Hvordan bidrager aftale- og samarbejdssystem til konkurrenceevnen? God ledelse og godt samarbejde handler om at lytte FAKTAARK 2 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier

Læs mere

Svinebranchens værdikæde

Svinebranchens værdikæde Fakta Svinebranchens værdikæde - Strukturelle forhold Steen E. Navrbjerg Februar 2018 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier Sociologisk Institut Københavns Universitet Øster Farimagsgade

Læs mere

3F VisionDanmark Tillid og samarbejde skaber produktivitet et case-studie

3F VisionDanmark Tillid og samarbejde skaber produktivitet et case-studie 3F VisionDanmark 2018 Hvordan bidrager aftale- og samarbejdssystem til konkurrenceevnen? Tillid og samarbejde skaber produktivitet et case-studie FAKTAARK 3 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier

Læs mere

Svinebranchens værdikæde

Svinebranchens værdikæde Fakta Svinebranchens værdikæde - Beskæftigelse og arbejdsmarkedsforhold Steen E. Navrbjerg og Jonas Felbo-Kolding Februar 2018 Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier Sociologisk Institut

Læs mere

Fleksibilitet gennem stabilitet arbejdstidsforhandlinger i industrien

Fleksibilitet gennem stabilitet arbejdstidsforhandlinger i industrien Fleksibilitet gennem stabilitet arbejdstidsforhandlinger i industrien Trine Larsen & Anna Ilsøe FAOS, Københavns Universitet Baggrund Øget decentralisering i Europa, men variationer inden for de europæiske

Læs mere

VisionDK 2017: Ledelse, omstillingsparathed og kvalificeret dansk arbejdskraft vurderes som afgørende konkurrenceevnefaktorer ude på virksomhederne

VisionDK 2017: Ledelse, omstillingsparathed og kvalificeret dansk arbejdskraft vurderes som afgørende konkurrenceevnefaktorer ude på virksomhederne VisionDK 2017: Ledelse, omstillingsparathed og kvalificeret dansk arbejdskraft vurderes som afgørende konkurrenceevnefaktorer ude på virksomhederne Tillidsrepræsentanter og virksomheder vurderer, at deres

Læs mere

enige i, at de samarbejder godt med kollegerne, men samtidig

enige i, at de samarbejder godt med kollegerne, men samtidig 5. SAMARBEJDE, INDFLYDELSE OG ORGANISERING I dette afsnit beskrives, hvordan samarbejdet om arbejdsmiljøarbejdet mellem sikkerhedsrepræsentanten på den ene side og arbejdsleder, tillidsrepræsentant og

Læs mere

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne

VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne VisionDanmark 2017: Kvalificeret arbejdskraft og fleksibilitet er nøglen til fremtidens konkurrenceevne Både politikere og økonomer vurderer, at den danske konkurrenceevne er god, og at den i dag er bedre,

Læs mere

Dialog på arbejdspladserne

Dialog på arbejdspladserne August 2010 Dialog på arbejdspladserne Resume De tillidsvalgte har en klar berettigelse i virksomhederne og på arbejdsmarkedet. Opbakningen til systemet med tillidsvalgte på virksomhederne kommer fra både

Læs mere

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01.

Fremtidens job KONTAKT FORFATTERE NOTAT. CITAT Frank Skov, analysechef. Frank Skov, analysechef. Tema: Arbejdsmarked Publiceret d. 30.01. 1 Fremtidens job Følgende notat belyser, på baggrund af data fra World Economic Forum, hvilke udviklingstendenser der i særlig grad forventes at præge fremtidens arbejdsmarked og hvor mange job der, som

Læs mere

TR temperaturmåling. Status på de tillidsvalgtes situation og IDAs indsats,

TR temperaturmåling. Status på de tillidsvalgtes situation og IDAs indsats, TR temperaturmåling Status på de tillidsvalgtes situation og IDAs indsats, maj 2016 Maj 2016 TR temperaturmåling Resume 200 af IDAs og DdLs tillidsrepræsentanter og suppleanter har deltaget i undersøgelsen,

Læs mere

Til kamp for øget produktivitet

Til kamp for øget produktivitet 14. marts 2012 Til kamp for øget produktivitet Produktivitet. 83 procent af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har fokus på, at forbedret produktivitet kan øge deres indtjening. I

Læs mere

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Danmark rykker en plads tilbage og indtager nu syvendepladsen på IMD s liste

Læs mere

#8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne

#8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2019 #8 Danmark falder to pladser tilbage på liste over bedste konkurrenceevne Danmark rykker to pladser tilbage og indtager 8.-pladsen på IMD s

Læs mere

Konjunkturanalyse. Udarbejdet af Dansk ErhvervsFremme for Billund ErhvervsFremme Februar 2013

Konjunkturanalyse. Udarbejdet af Dansk ErhvervsFremme for Billund ErhvervsFremme Februar 2013 Konjunkturanalyse Udarbejdet af Dansk ErhvervsFremme for Billund ErhvervsFremme Februar 2013 Generelt om undersøgelsen Fakta om konjunkturanalysen Gennemført i perioden 23.01 07.02.2013 Målgruppe 432 virksomheder

Læs mere

ROBOTTER BANER VEJEN FOR HJEMTAGNING AF PRODUKTION

ROBOTTER BANER VEJEN FOR HJEMTAGNING AF PRODUKTION ROBOTTER BANER VEJEN FOR HJEMTAGNING AF PRODUKTION ØKONOMISK ANALYSE Robotter baner vejen for hjemtagning af produktion Fire ud af fem af de virksomheder, der har flyttet produktion fra udlandet tilbage

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER

POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER POLITISK LEDELSE I DE DANSKE KOMMUNALBESTYRELSER Kære kommunalbestyrelsesmedlemmer På Kommunalpolitisk Topmøde 2019 stiller vi skarpt på det politiske lederskab i kommunalbestyrelserne. Hvad kendetegner

Læs mere

Mennesker med bevægelseshandicap på arbejdsmarkedet

Mennesker med bevægelseshandicap på arbejdsmarkedet Mennesker med bevægelseshandicap på arbejdsmarkedet - Et virksomhedsperspektiv Survey udført af Epinion for: Forord Knap 0.000 mennesker med mobilitetshandicap går rundt med et ønske om at få et job, og

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2018 Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Danmark rykker én plads frem og indtager nu 6.-pladsen på IMD s liste over

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

Stress er ikke kun et akademiker fænomen

Stress er ikke kun et akademiker fænomen Flere gode år på arbejdsmarkedet 14. marts 2018 Stress er ikke kun et akademiker fænomen Tal fra LO s spørgeskemaundersøgelse om arbejdsmiljø og tilbagetrækning fra november 2017 viser med al tydelighed,

Læs mere

Globaliseringens modbølge stopper i Danmark

Globaliseringens modbølge stopper i Danmark Af chefkonsulent Peter G. H. Madsen, pema@di.dk September 2017 Globaliseringens modbølge stopper i Danmark Mens modstanden mod globaliseringen i de senere år har fået vind i sejlene i udlandet, bakker

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

Danmark i top 10 blandt robotnationer

Danmark i top 10 blandt robotnationer ØKONOMISK ANALYSE 6. januar 2018 Danmark i top 10 blandt robotnationer i verden Antallet af industrirobotter på de danske virksomheder stiger solidt. Danmark er med helt fremme i et internationalt perspektiv

Læs mere

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser 1. Indledning ASE har i februar 2013 gennemført en undersøgelse i samarbejde med Analyse Danmark omkring

Læs mere

HK HANDELS MÅLPROGRAM

HK HANDELS MÅLPROGRAM HK HANDELS MÅLPROGRAM 1 HK HANDELs målprogram 2016-2020 (udkast) 2 3 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag 4 for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem

Læs mere

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY.

Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY. Virksomhedernes adgang til finansiering oktober 2011 SURVEY www.fsr.dk FSR survey: Virksomhedernes adgang til finansiering FSR danske revisorer har spurgt godt 400 medlemmer, hvilke barrierer de oplever,

Læs mere

Dansk industri i front med brug af robotter

Dansk industri i front med brug af robotter Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom, Dansk Metal alm@danskmetal.dk 23 33 55 83 Dansk industri i front med brug af robotter En af de vigtigste kilder til fastholdelse af industriarbejdspladser er automatisering,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om kampagnen Sig det højt gør det fagligt

Det siger FOAs medlemmer om kampagnen Sig det højt gør det fagligt FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 Det siger FOAs medlemmer om kampagnen Sig det højt gør det fagligt FOA har i perioden fra 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse gennem forbundets elektroniske

Læs mere

PwC s CEO Survey 2019 Highlights

PwC s CEO Survey 2019 Highlights PwC s CEO Survey 2019 Highlights 1 Highlights PwC s CEO Survey 2019 Få et overblik over danske og globale toplederes forventninger til vækst i verdensøkonomien og i deres egen virksomhed. Få desuden et

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Er du arkitekt MAA? Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund

Er du arkitekt MAA? Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund Undersøgelse kommunal arkitekturpolitik (Anonymiseret) Baggrund I midten af april udsendte Arkitektforeningen et elektronisk spørgeskema, vedrørende den kommunale arkitekturpolitik, til samtlige af landet

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F

Af Frederik I. Pedersen Cheføkonom i fagforbundet 3F ANALYSE Firmaer og ansatte: Høj skat og høj løn bremser ikke væksten Fredag den 8. december 2017 God ledelse og dygtige medarbejdere er det vigtigste for konkurrenceevnen. Skattetrykket og vores lønniveau

Læs mere

FTF s undersøgelse om Medindflydelse og medbestemmelse set i TR-perspektiv

FTF s undersøgelse om Medindflydelse og medbestemmelse set i TR-perspektiv FTF s undersøgelse om Medindflydelse og medbestemmelse set i TR-perspektiv Gennemført som et forskningsprojekt i 2011 med CARMA, Ålborg universitet Næstformandsmødet marts 2012 FTF s tillidsmandshåndbog

Læs mere

organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse 1. halvår 2010

organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse 1. halvår 2010 organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse 2010 Resume Malerfaget stærkt påvirket af krisen Krisen i malerfaget tog til i, hvilket især er gået ud over beskæftigelsen. Og virksomhederne

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Forandringslandskabet i Velfærdsdanmark

Forandringslandskabet i Velfærdsdanmark Forandringslandskabet i Velfærdsdanmark Hvis man ønsker at være daglig leder af et område med stabil og uforstyrret drift, hvor opgaver, faglighed, teknologi, metoder, organisation, arbejdsdeling og økonomiske

Læs mere

Industrien mangler fokus på opkvalificering

Industrien mangler fokus på opkvalificering ØKONOMISK ANALYSE 0. juli 08 Industrien mangler fokus på opkvalificering Når det kommer til opkvalificering af medarbejderne i de danske industrivirksomheder, hænger såvel ledelse som medarbejdere i bremsen.

Læs mere

FTF DOKUMENTATION NR Ny teknologi og nye kompetencer

FTF DOKUMENTATION NR Ny teknologi og nye kompetencer FTF DOKUMENTATION NR. 2 2017 Ny teknologi og nye kompetencer 2 Side 2 WELCOME TO THE MASHINE Side 3 Ny teknologi giver muligheder, men kræver kompetencer Vi står midt i en udvikling, som får stor betydning

Læs mere

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk

Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2016 Fødevareklyngens eksport rejser længere væk Eksporten fra fødevareklyngen retter sig i stigende grad mod Asien og øvrige globale markeder.

Læs mere

Jobfremgang på tværs af landet

Jobfremgang på tværs af landet 1K 2008 2K 2008 3K 2008 4K 2008 1K 2009 2K 2009 3K 2009 4K 2009 1K 2010 2K 2010 3K 2010 4K 2010 1K 2011 2K 2011 3K 2011 4K 2011 1K 2012 2K 2012 3K 2012 4K 2012 1K 2013 2K 2013 3K 2013 4K 2013 1K 2014 2K

Læs mere

PwC s Global CEO Survey 2016 Danske resultater

PwC s Global CEO Survey 2016 Danske resultater PwC s Global CEO Survey 2016 Danske resultater Om PwC s Global CEO Survey 2016 PwC s Global CEO Survey er en af verdens førende toplederundersøgelser og er i år gennemført for 19. gang. Flere end 1.400

Læs mere

Dårlig ledelse hæmmer produktiviteten

Dårlig ledelse hæmmer produktiviteten ØKONOMISK ANALYSE 17. december 2018 Dårlig ledelse hæmmer produktiviteten Godt halvdelen af de danske industrivirksomheder oplever ifølge Dansk Metals tillidsrepræsentanter ledelsesudfordringer. Problemerne

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet

Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet Flere gode år på arbejdsmarkedet 5. maj 2017 Et psykisk belastende arbejde har store konsekvenser for helbredet Risikoen for at have et dårligt psykisk helbred mere end fordobles for personer med et belastende

Læs mere

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Dansk Metal og DI oktober 215 Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Robotter vinder frem over hele verden, og derfor er det afgørende, at flere danske virksomheder udnytter det store

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Topledernes forventninger til 2018

Topledernes forventninger til 2018 Topledernes forventninger til 20 Januar 20 Resume Topledernes forventningerne til 20 er positive. 72 pct. forventer øget salg mod kun 4 pct., der forventer reduceret salg. To tredjedele forventer medarbejdervækst,

Læs mere

,0 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010

,0 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Notat Potentiale i dansk turisme Til: SNO Fra: MOP / GLC Situationen i dag Turismen får større og større betydning for den globale økonomi. Siden 1950 erne og 1960 erne har den globale turisme således

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Flere gode år på arbejdsmarkedet 20. december 2017 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Epinion har for LO i november 2017 spurgt 7.413 personer i alderen 18-75 år om en række spørgsmål vedrørende helbred,

Læs mere

FTF DOKUMENTATION NR VERSION 2. Ny teknologi og nye kompetencer

FTF DOKUMENTATION NR VERSION 2. Ny teknologi og nye kompetencer FTF DOKUMENTATION NR. 2 2017 - VERSION 2 Ny teknologi og nye kompetencer 2 Side 2 WELCOME TO THE MASHINE Side 3 Ny teknologi giver muligheder, men kræver kompetencer Vi står midt i en udvikling, som får

Læs mere

Kina vinder frem i kapløbet om robotter

Kina vinder frem i kapløbet om robotter Industrielle robotter Kina vinder frem i kapløbet om robotter Ny analyse foretaget af Teknologisk Institut viser at særligt Kina vinder frem på forskning i robotter Med 984 patenter i 2013, en stigning

Læs mere

Konjunkturanalyse. Holbæk Erhvervsforum

Konjunkturanalyse. Holbæk Erhvervsforum Konjunkturanalyse Holbæk Erhvervsforum maj 2012 Generelt om analysen Fakta om konjunkturanalysen Gennemført i perioden: 26.04 10.05.2012 Målgruppe: 750 virksomheder i Holbæk Kommune Antal besvarelser:

Læs mere

Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde

Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde Arbejdsmarkedsmodeller og Trepartssamarbejde Definition af begreber v. Carsten D. Nielsen Arbejdsmarkedsmodeller Ofte nævnes de to begreber i flæng: Den danske Model Den danske flexicurity Model Men: både

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima. 26. september 2018 Indeklima Flere end hvert tredje FOA-medlem synes, at indeklimaet på deres arbejdsplads er dårligt eller meget dårligt. Af dem har 83 procent i meget høj, høj eller nogen grad oplevet

Læs mere

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet

Tabel 4.1. Høj deltagelse i APV-arbejdet 4. DELTAGELSE I dette afsnit beskrives sikkerhedsrepræsentanternes deltagelse og inddragelse i arbejdsmiljøarbejdet samt hvilke forhold, der har betydning for en af deltagelse. Desuden belyses deltagelsens

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark

Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark Organisation for erhvervslivet Maj 2010 Gode flyforbindelser sikrer vækst i Danmark AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Flyforbindelserne ud af Danmark er under pres og det kan betyde lavere

Læs mere

Konjunkturanalyse. Middelfart Erhvervscenter

Konjunkturanalyse. Middelfart Erhvervscenter Konjunkturanalyse Middelfart Erhvervscenter Marts 2012 Generelt om analysen Fakta om konjunkturanalysen Gennemført i perioden: 28.02 09.03.2012 Målgruppe: 290 virksomheder i Middelfart Kommune Antal besvarelser:

Læs mere

BANKERNE STRAMMER GREBET

BANKERNE STRAMMER GREBET BANKERNE STRAMMER GREBET Denne analyse af knap 1.000 mindre virksomheders kassekreditrente omkring 1. maj 2008 viser, at der er store forskelle på, hvad virksomhederne betaler for kassekreditten. Kassekreditrenten

Læs mere

MEDHØR UDEN MEDBESTEMMELSE?

MEDHØR UDEN MEDBESTEMMELSE? MEDHØR UDEN MEDBESTEMMELSE? oplæg om indflydelse og medbestemmelse i MED systemet ved Emmett Caraker CARMA Aalborg Universitet 27.06.2012 i Regions MEDudvalget Midtjylland Medhør uden medbestemmelse? SU

Læs mere

STUDIELIVSUNDERSØGELSE PRAKTIK

STUDIELIVSUNDERSØGELSE PRAKTIK Resultaterne i dette faktaark stammer fra Djøfs studielivsundersøgelse 2016 og omhandler primært resultaterne om praktik i forbindelse med studiet. Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 30. juli 2013 IMF s vurdering af Kinas økonomi

Læs mere

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen 1 Sammenfatning Formålet med denne analyse er at vise store virksomheders

Læs mere

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet)

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse sendt ud til et tilfældigt udtræk af Djøfs erhvervsaktive medlemmer i maj/juni måned 2016. Der

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder

Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder Flere på permanent kontanthjælp vil koste statskassen milliarder Antallet af kontanthjælpsmodtagere er i løbet af krisen steget med over 35.000. En udvikling, der risikerer at koste statskassen milliarder

Læs mere

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser. Rapport

Forsyningssektoren Undersøgelse af strategier og tendenser. Rapport Forsyningssektoren 2016 Undersøgelse af strategier og tendenser Rapport August 2016 1 Introduktion Pluss har sammen med EY gennemført en spørgeskemaundersøgelse af strategier og tendenser i den danske

Læs mere

Begejstring skaber forandring

Begejstring skaber forandring DI og Industriens hus 04. jun. 13 Begejstring skaber forandring Lars DI Konkurrenceevne dagens debat Konkurrenceevne: Lønomkostninger, Produktivitet, Kursforhold 2000: 100 2008: 75 2013: 85 Overskud på

Læs mere

Regional udvikling i Danmark

Regional udvikling i Danmark Talenternes geografi Regional udvikling i Danmark Af lektor Høgni Kalsø Hansen og lektor Lars Winther, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Talent og talenter er blevet afgørende faktorer for,

Læs mere

SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU

SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU Marts, 2012 FSR survey marts 2012 SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes

Læs mere

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10

Danmark attraktiv for udenlandske investorer. Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2000-10 Flere udenlandsk ejede virksomheder i Danmark mellem 2-1 Analysepapir. maj 213 Danmark attraktivt for udenlandske investorer Analysens hovedkonklusioner Udviklingen i de direkte investeringer bør ikke

Læs mere

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder

Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Klaus Rasmussen, chefanalytiker, kr@di.dk, 3377 3908 Kasper Hahn-Pedersen, konsulent, khpe@di.dk, 3377 3432 SEPTEMBER 2017 Virksomhederne er klar til at udnytte globaliseringens muligheder Langt de fleste

Læs mere

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt bredt. Specielt har industrien været hårdt ramt, hvor knapt hver femte arbejdsplads er forsvundet under

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

Fremtidens kompetencer

Fremtidens kompetencer Fremtidens kompetencer Repræsentantskabsmøde 2007 Dansk Folkeoplysnings Samråd 30. april 2007,Vartov Arne Carlsen Direktør for Internationalisering Danmarks Pædagogiske Universitet OECD-metakompetencer

Læs mere

Danmark er blandt de lande med færrest langtidsledige

Danmark er blandt de lande med færrest langtidsledige Danmark er blandt de lande med færrest langtidsledige er blandt de allermest velfungerende i Europa. Vi er blandt de lande, hvor flest står til rådighed for arbejdsmarkedet, og vi er blandt de absolut

Læs mere

Ny teknologi og nye kompetencer

Ny teknologi og nye kompetencer NOTAT 17-0150 - MAER - 27.04.2017 KONTAKT: Mads Eriksen - MAER@FTF.DK - TLF: 33 36 8820 Ny teknologi og nye kompetencer Ny teknologi giver muligheder, men kræver kompetencer Vi står midt i en udvikling,

Læs mere

Konjunkturanalyse. Holbæk Regionens Erhvervsråd

Konjunkturanalyse. Holbæk Regionens Erhvervsråd Konjunkturanalyse Holbæk Regionens Erhvervsråd Maj 2010 Generelt om undersøgelsen Fakta om konjunkturanalysen Gennemført i perioden: 27. april 4. maj 2010 Målgruppe: 893 Virksomheder i Holbæk kommune Antal

Læs mere

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål

Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål Udsagn fra FOA s medlemmer om aktuelle velfærdspolitiske spørgsmål December 2005 Analysesektionen. Indholdsfortegnelse Baggrund og konklusioner s. 3 Spørgsmål om kompetenceudvikling og arbejdstilrettelæggelse

Læs mere

Virksomhedernes outsourcing skifter karakter

Virksomhedernes outsourcing skifter karakter ANALYSE Virksomhedernes outsourcing skifter karakter Danske virksomheder har udnyttet mulighederne ved en international arbejdsdeling, så de eksempelvis kan outsource til udlandet. Det kan være forbundet

Læs mere

Danskernes syn på sundhedsforsikringer

Danskernes syn på sundhedsforsikringer Danskernes syn på sundhedsforsikringer 15.06.2009 1. Indledning og sammenfatning Sundhedsforsikringer bliver stadig mere udbredte. Ved udgangen af 2008 havde knap 1 mio. danskere en sundhedsforsikring.

Læs mere

Holdninger til Hjemmeværnet

Holdninger til Hjemmeværnet Holdninger til Hjemmeværnet 19 Forord Hjemmeværnskommandoen har bedt Danmarks Statistik om at kortlægge danskernes holdning til Hjemmeværnet. Undersøgelsen er et bidrag til Hjemmeværnets årsrapport og

Læs mere

Tryghed og holdning til politi og retssystem

Tryghed og holdning til politi og retssystem JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JANUAR Tryghed og holdning til politi og retssystem Danmark i forhold til andre europæiske lande. UNDERSØGELSENS MATERIALE I etableredes European Social Survey (ESS),

Læs mere

Af Mette Hørdum Larsen Økonom i LO

Af Mette Hørdum Larsen Økonom i LO ANALYSE Skræmmekampagne om overophedning på baggrund af uvirkeligt eksempel Tirsdag den 16. oktober 2018 Dansk Arbejdsgiverforening advarer om fare for, at økonomien kommer op i alt for højt et gear, så

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

NOTAT FASTHOLDELSE AF SENIORMEDARBEJDERE PÅ ARBEJDSMARKEDET RESULTATER FRA SENIORSTIKPRØVEN AF DEN NATIONALE ARBEJDSMILJØ TVÆRSNITSUNDERSØGELSE (NAT)

NOTAT FASTHOLDELSE AF SENIORMEDARBEJDERE PÅ ARBEJDSMARKEDET RESULTATER FRA SENIORSTIKPRØVEN AF DEN NATIONALE ARBEJDSMILJØ TVÆRSNITSUNDERSØGELSE (NAT) NOTAT FASTHOLDELSE AF SENIORMEDARBEJDERE PÅ ARBEJDSMARKEDET RESULTATER FRA SENIORSTIKPRØVEN AF DEN NATIONALE ARBEJDSMILJØ TVÆRSNITSUNDERSØGELSE (NAT) Sannie Thorsen, Katja Løngård og Jakob Bue Bjørner

Læs mere

Fald i organisationsgraden igen

Fald i organisationsgraden igen Fald i organisationsgraden igen Samlet set er organisationsgraden for lønmodtagere per 1. januar 2014 faldet med 0,4 procentpoint på et år på trods af en mindre arbejdsstyrke. Medlemstabet findes hovedsagligt

Læs mere

Konjunkturanalyse. Holbæk Regionens Erhvervsråd. April 2011

Konjunkturanalyse. Holbæk Regionens Erhvervsråd. April 2011 Konjunkturanalyse Holbæk Regionens Erhvervsråd April 2011 Generelt om analysen Fakta om konjunkturanalysen Gennemført i perioden: 27.4 6.5 2011 Målgruppe: 735 virksomheder i Holbæk Kommune Antal besvarelser:

Læs mere

Malerfagets konjunkturundersøgelse 2. halvår 2017

Malerfagets konjunkturundersøgelse 2. halvår 2017 Malerfagets konjunkturundersøgelse Resume Fortsat fremgang i malerfagets omsætning (side 2) Der har i første halvår været fremgang i omsætningen hos netto 26 % af virksomhederne, hvilket nøje svarer til

Læs mere

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp Produktion i Danmark Robotter i global kamp Titel: Robotter i global kamp Udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup August 2015 Forfattere: Stig Yding

Læs mere

Medarbejderkonflikter i danske virksomheder

Medarbejderkonflikter i danske virksomheder ANALYSE Medarbejderkonflikter i danske virksomheder og lønmodtagere svarer enslydende, at større interne konflikter kun optræder i hver femte virksomhed årligt. Til gengæld oplever lønmodtagerne i højere

Læs mere