Miljø- og Energiforvaltningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljø- og Energiforvaltningen"

Transkript

1 Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan Bæredygtighed og Udvikling Administration og Service Ikke rammebelagte driftsudgifter Administration og Service Brugerfinansierede områder Aalborg Gas, Naturgas Net Aalborg Renovation Miljø og Plan Administration og Service Drift I alt Anlæg 2019 Udgift Indtægt Anlæg - Serviceudgifter Miljø og Plan Anlæg - Brugerfinansieret Miljø og Plan Anlæg I alt Strategisk grundlag for Miljø- og Energiforvaltningen Samlet omfatter Miljø- og Energiforvaltningens drifts- og anlægsudgifter ca. 0,5 mia. kr., der bl.a. sikrer tiltag, der beskytter vores grundvand, samt øvrige miljø- og beredskabsmæssige tiltag. Nærværende budget bygger på administrationsbidragsaftalen med Borgmesterens Forvaltning fra Aalborg Renovation og Aalborg Vandsamarbejder betaler endvidere for administrations- og serviceydelser fra Aalborg Forsyning, Service A/S via indgået ydelseskøbsaftale. Det skal bemærkes, at en opdateret administrationsbidragsaftale er under udarbejdelse. Konsekvenserne heraf vil blive indarbejdet i en senere budgetrevision. Miljø- og Energiforvaltningen definerede i 2015 ny mission, vision og værdigrundlag:

2 Mission Vi skaber tryghed og bæredygtighed også for kommende generationer. Vision Aalborg for fremtiden Vi fremmer miljøbevidst og bæredygtig adfærd som grundlag for grøn omstilling Vi skaber helhedsløsninger, der opfylder samfundets behov for fornyelse, tryghed og sikker drift Vi sikrer, at ansvar, kompetencer og opgaver går hånd i hånd så vi trives og føler medejerskab Værdier Vi gør, hvad vi siger, og siger hvad vi gør. Tillid - Vi stoler på hinanden og har frihed under ansvar. Respekt - Vi møder omverdenen og hinanden med indsigt og gør en positiv forskel. Faglighed - Vores opgaveløsning er baseret på høj faglighed og kvalitet. Samarbejde - Vi hjælper hinanden og har fælles ansvar for fælles opgaver. Udvikling - Vi er nyskabende, omstillingsparate og proaktive. Øvrige budgetbemærkninger Miljø- og Energiforvaltningen har endvidere i lighed med tidligere år - og helt i tråd med koncernens miljøprofil - udarbejdet miljø- og ressourcemæssige målsætninger samt grønne nøgletal med henblik på fortsat udarbejdelse af grønne miljøredegørelser for 2018 og efterfølgende år. I 2017 blev de organisatoriske forhold i Miljø- og Energiforvaltningen tilpasset Aalborg Forsynings selskabsstruktur. Denne struktur er videreført i nærværende budget. Sektor Miljø- og Plan samler forvaltningens kerneopgaver. Samtidig er Renovation tilknyttet ledelsesmæssigt til sektoren. Sektor Bæredygtighed og Udvikling har med udgangspunkt i grøn omstilling fokus på opbygning og efterfølgende styring af projekter samt drift af fælles sekretariater mv. I sektor Administration og Service samles de administrative opgaver, således sektoren er støttefunktion for de kommunale funktioner og afsnit. I nærværende budget er de enkelte sektorers budgetrammer endeligt korrigeret i forhold til de organisatoriske ændringer. Korrektionen er sket inden for de nuværende budgetrammer.

3 Sektorer og driftsområder under Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Skattefinansierede områder Miljø og Plan VandMiljø By- og LandMiljø Bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S Administration Bæredygtighed og Udvikling Center for Grøn omstilling NBE-sekretariatet Limfjordssekretariatet Administration Administration og Service Fælles Funktioner Miljø- og Energiforvaltningen Ikke rammebelagte driftsudgifter Administration og Service Fælles Funktioner, tjenestemandslønninger og pensioner vedr. AKE El-Net Miljø- og Energiforvaltningen Brugerfinansierede områder Aalborg Gas, Naturgas Net Naturgas Net Aalborg Renovation Generel administration Dagrenovation - restaffald Storskrald og haveaffald Glas, papir og pap - erhverv Farligt affald - erhverv Genbrugsstationer Øvrige ordninger og anlæg Miljø og Plan Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed finansieret af de deltagende vandværker Administration og Service Omkostningscenter for GIS Løn og Pension vedrørende udlånte tjenestemænd Fælles

4 Fokusområder i budget Brugerfinansierede områder Miljø- og Energiforvaltningens brugerfinansierede drifts- og anlægsbudget sikrer den nødvendige vedligeholdelse og udbygning af kapitalapparatet. I forhold til Aalborg Gas, Naturgas Net forventes sektoren fortsat nedlagt i løbet af 2019, hvor sektorens aktiviteter forventes frasolgt. Sideløbende hermed forventes DiGit-DAD (Omkostningscenter GIS) overdraget til Aalborg Service A/S i løbet af 2018/19. De budgetmæssige konsekvenser heraf, vil blive indarbejdet i en efterfølgende budgetrevision, når de endelige aftaler er på plads. Skattefinansierede områder I Miljø og Plan vil der fortsat være fokus på at levere en høj kvalitet i miljøreguleringen af virksomheder og landbruget med særlig fokus på at fremme en grøn omstilling. Aalborg Kommune gennemgår i disse år en positiv udvikling med fortsat vækst og markant forøget byggeaktivitet til følge. Derfor har byrådet valgt at finde midler til at fastholde de nuværende sagsbehandlingstider i forhold til den påkrævede miljøsagsbehandling og konsekvensvurdering af lokalplaner og byggesager. Således sikrer de tildelte midler, at Miljø- og Energiforvaltningen har de fornødne ressourcer til at understøtte den fortsat gode udvikling i Aalborg Kommune. Samtidig sikrer budgetforslaget, at Aalborg Kommune fortsat kan efterleve KL s servicemålaftale på miljø- og byggesager via den erhvervsrettede indsats En Indgang. Budgetforslaget indeholder også anlægsmidler i 2019 til at arbejde hen mod en forbedring af Binderup å. Der er fokus på vandløbsstrækningen omkring Binderup Mølle. Her findes en kunstig opstemning i vandløbet, som hindrer, at fisk kan bevæge sig frit i vandløbet. Fjernelse af den og restaurering af vandløbsstrækningen vil hæve naturværdien og de rekreative værdier langs hele vandløbet markant. Midlerne er primært til at undersøge mulighederne for at nå bedst i mål med et senere større anlægsprojekt. Binderup Å er i dansk sammenhæng helt unik, fordi den har bevaret et ureguleret, naturligt og dynamisk forløb. Vandløbet er udpræget grundvandsfødt og har et meget stort potentiale med vidtstrakte forekomster af grus. Binderup Å har således potentiale til at udvikle sig til et af landets fineste vandløb. Vandforsyningen i kommunen leveres af knap 100 almene vandværker og omkring ejendomme med egen boring. En ny vandforsyningsplan for Aalborg Kommune er en del af det arbejde, der er planlagt i Vandforsyningsplanen beskriver en række indsatser, som skal gennemføres for at sikre rent og tilstrækkeligt vand til rimelige penge. Forsyningssikkerhed, samarbejde mellem vandværker, grundvandsbeskyttelse og rammer for fordelingen af vandet i indvindingstilladelser er nogle af de emner, der vil indgå.

5 Miljø- og Energiforvaltningen har i 2018 igangsat udarbejdelsen af en ny energistrategi, som skal være færdig i Strategien skal danne baggrund for de langsigtede beslutninger, der skal til for at sikre den grønne omstilling og opfyldelse af de lokale, nationale og internationale klima- og energimålsætninger. Sideløbende hermed deltager Miljø- og Energiforvaltningen sammen med de øvrige kommuner i Nordjylland og regionen i udarbejdelse af en strategisk energiplan for Nordjylland. Med den strategiske plan skabes en fælles retning mod at gøre Nordjylland selvforsynende med vedvarende energi og uafhængig af fossile brændstoffer. I tætbyen skal affald opsamles i nedgravede containere. Planlægningen med at finde arealer til nedgravede containere er i fuld gang, og i 2019 fortsætter etableringen af nedgravede containere til affald i tætbyen, og containerne etableres på offentlig arealer i perioden Ved valg af container til restaffald er det besluttet, at madaffald på sigt skal indsamles sammen med restaffald. Madaffald skal indsamles i grønne poser, som efterfølgende kan farvesepareres. Det er politisk besluttet, at der ikke må tilføres plast til markerne som konsekvens af genanvendelse af madaffald, og i 2019 fortsætter arbejdet med at kortlægge muligheder for behandling af madaffald, som sikrer dette. Miljø- og Energiudvalget har netop vedtaget en revideret rottehandlingsplan, som fortsat har øget fokus på effektiv og miljørigtig rottebekæmpelse og forebyggelse. Forvaltningen vil i de kommende år få opsat rottespærrer på samtlige kommunale institutioner samt på de private institutioner, som ønsker det. Der vil fremover også være fokus på en øget tværkommunal indsats i forhold til bl.a. sociale sager, hvor rottebekæmpelsen kun er en del af problemet. Endvidere er der afsat en budgetramme til at sikre Aalborg Kommunes kommende bidrag til Nordjyllands Beredskab, således det høje beredskabsniveau fortsat kan opretholdes i hele Aalborg Kommune. Miljø- og Energiforvaltningen vil i dialog med Nordjyllands Beredskab I/S få klarlagt omfanget og indholdet af en aftale for de kommende år. En målrettet klimaindsats, at fremme af grøn omstilling og en særlig fokus på grønne jobs er dominerende for den indsats, der med det vedtagne budget videreføres. Integration af FN s verdensmål i de kommunale aktiviteter vil udgøre et centralt nyt tiltag i 2019.

6 Sektor Aalborg Gas, Naturgas Net Budget - Sektor Aalborg Gas, Naturgas Net Beløb i kr p/l 2019-p/l Brugerfinansieret drift Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt, netto Sektorens budget og formål Sektoren er en brugerfinansieret forsyningsvirksomhed, som varetager opgaver inden for distribution af naturgas i Aalborg Kommune. Derudover foretages planlægning af gasforsyning, projektering samt drift og vedligeholdelse af forsyningsnet vedrørende naturgasforsyning. Driftsaktiviteter i 2019 De væsentligste opgaver, som Aalborg Gas, Naturgas Net driftsudgifter i 2019 anvendes til, er: Driftsaktiviteter p/l kr. pct p/l kr. pct. Brugerfinansieret drift Produktion 0 0,0 0 0,0 Distribution , ,5 Øvrigt , ,5 I alt driftsaktiviteter , ,0

7 Væsentlige budgetændringer fra 2018 til 2019 (drift) Brugerfinansieret drift Der er ingen væsentlige budgetændringer fra 2018 til 2019 Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Aalborg Gas, naturgas Net Distribution af naturgas (1.000 m 3 ) Anlægsaktiver (mio. kr.) 5,3 5,2 4,9 4,6 4,3 Mellemregning (mio. kr.) -0,6-1,1-1,2-1,3-0,8 - = tilgodehavende hos Aalborg Kommune Mål- og resultatkrav Aalborg Gas, Naturgas Net s mål er, at distribuere naturgas til kunderne med så lille et ressourceforbrug som muligt og hertil anvende den reneste teknologi, der er til rådighed, at sikre kunderne en økonomisk fordelagtig og miljøvenlig naturgasforsyning, at fastholde eksisterende kunder, at deltage i Aalborg Energicenter A/S s arbejde og rådgive om, hvor og hvordan naturgas på en miljømæssig hensigtsmæssig måde kan anvendes, at tilstræbe en høj forsyningssikkerhed af gas til kunderne, at vedligeholde produktionsanlæg og ledningsnet effektivt og miljøvenligt

8 Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Beløb i kr p/l 2019-p/l Brugerfinansieret drift Udgifter Indtægter Netto Brugerfinansieret anlæg Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt - netto Sektorens budget og formål Sektoren er en brugerfinansieret forsyningsvirksomhed, som forestår indsamling, håndtering og genbrug af affald på en miljømæssig forsvarlig måde. Driftsaktiviteter i 2019 Driftsaktiviteter p/l pct p/l pct kr kr. Brugerfinansierede udgifter Generel administration , ,9 Dagrenovation - restaffald , ,5 Storskrald og haveaffald - private , ,0 Glas, papir og pap - erhverv , ,6 Farligt affald - erhverv 664 0, ,2 Genbrugsstationer - private og erhverv , ,8 Øvrige ordninger - erhverv , ,8 I alt driftsaktiviteter , ,0 Lønningernes andel af de samlede driftsog anlægsudgifter ekskl. udgifter til indvejning ved Reno-Nord , ,4

9 Væsentlige budgetændringer fra 2018 til 2019 (drift) Brugerfinansierede udgifter - Generel administration, udgiftsstigninger grundet forsøg med det miljørigtige HVO brændstof og nye vogne. Opnormering af 1 heltidsansat på Skoletjenesten og 1 heltidsansat til arbejdsmiljø. Implementering af IT systemerne RenoWeb og RenoTrack, samt øget information vedrørende kommunale institutioner og nedgravede containere som led i "Aalborg uden affald". - Dagrenovation - restaffald, udgiftsstigninger grundet den fortsatte implementering af "Aalborg uden affald". Hurtigere etableringstakt af nedgravede containere i Tætbyen jf. møde i Miljø- og Energiudvalget den 7. marts Merudgifter ved uddeling af poser til restaffald, samt ombytning og reparationer af containere hos borgerne. - Storskrald og haveaffald, udgiftsstigninger grundet den fortsatte implementering af Aalborg uden affald. Hurtigere etableringstakt af nedgravede containere i Tætbyen jf. møde i Miljø- og Energiudvalget den 7. marts Øgede udgifter til indvejning af plast/metal og drift af sorteringsanlæg ved I/S RenoNord. Opnormering af medarbejdere til indsamling og rådgivning vedr. plast/metal, samt opnormering af Bestillerordning i alt ca. 3 heltidsansatte. - Genbrugsstationer, udgiftsstigninger grundet opnormering på de mindre genbrugspladser af sikkerhedsmæssige årsager, samt opnormering på de større pladser i sommerhalvåret i alt ca. 8 heltidsansatte kr

10 Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Aalborg Forsyning, Renovation Abonnementskunder - boliger sommerhuse Erhvervskunder Samlet affaldsmængde i ton Husholdningsaffald i ton Genbrug af husholdningsaffald i % 46,9 47,0 47,0 47,0 47,0 Antal normeringer/heltidsansatte 2 175,83 188,00 188,00 188,00 188,00 Anlægsaktiver (1.000 kr.) Mellemregning (mio. kr.) Generel administration 14,816 18,053 14,364 5,772-3,102 Dagrenovation - restaffald -0,296 1,350 2,902 4,363 5,730 Storskrald og haveaffald 16,389 32,644 48,482 64,251 79,952 Glas, papir og pap -0,739-0,630-0,521-0,412-0,303 Farligt affald - erhverv -0,094-0,315-0,536-0,757-0,978 Genbrugsstationer 0,293 11,577 22,575 33,402 44,059 Øvrige ordninger - administrationsgebyr og vægtydelse -2,243-1,475-0,707 0,061 0,829 Øvrige ordninger - i øvrigt -42,161-41,323-40,937-40,628-40,396 I alt -14,034 19,882 45,623 66,053 85,792 (Forventet regnskab 2018) 1 Forventet tons mindre jord på Rørdal i 2019 i forhold til Ekskl. flex- og seniorjob - = Tilgodehavende hos Aalborg Kommune + = Gæld til Aalborg Kommune Takster Takst for boligabonnement stiger med 100 kr. grundet merudgifter til indvejning og drift på genbrugspladser og indsamlingsordninger. Takst for tømning af restaffald stiger 25 kr. (140 l. 190 l. 240 l.) og 50 kr. (400 l. 660 l.) grundet merudgifter til driften af den nye restaffaldsordning, samt ændret mix i containerstørrelser i forhold til forventet hos borgerne. Herudover er der småændringer inden for øvrige takster fra 2018 til 2019.

11 Mål- og resultatkrav Aalborg Forsyning, Renovations overordnede målsætninger er: Indsamling, håndtering og afsætning af affald sker i tæt samarbejde med borgerne og erhvervslivet, som sikrer, at affaldet understøtter en grøn omstilling. At være en tilgængelig, miljøbevidst og faglig dygtig organisation med fokus på arbejdsmiljøet, hvor der er fokus på medarbejdernes færdigheder, prioriteter, og værdier omsættes til service over for borgeren. Herunder: Have fokus på borgernes og virksomhedernes behov for at aflevere affald på en nem og sikker måde. Sikre en miljømæssig og arbejdsmiljømæssig optimal indsamling og behandling med størst mulig ressourceafkast. Affald i højere grad betragtes om en nyttig ressource, hvor kun en begrænset del, ikke kan genbruges eller omsættes. Økonomisk incitament for erhvervslivet, boligselskaber og ejerforeninger til at investere i moderne udstyr for indsamling af brændbart affald og for opbevaring, sortering og indsamling af flest mulige fraktioner til genanvendelse. Fokus på indsamling af restaffald i det offentlige rum ved brug af nedgravede containere. Fokus på indsamling af andre former for affald til genbrug i det offentlige rum ved brug af nedgravede containere. Fokus på innovative affaldssystemer i nybyggeri. Aalborg uden affald, jf. affaldshåndteringsplan er indarbejdet i budgetterne. Der påbegyndes løbende nedgravning af containere i Aalborg Tætby til restaffald og genanvendelige fraktioner over en årrække på 5-10 år jf. Miljø- og Energiudvalgets beslutning af 29. juni 2016 om de overordnede principper herfor. Etableringen begynder i 2019 dog med enkelte affaldsøer i Etableringen tilstræbes at kunne ske over en 5-årig periode med ca. 200 containere pr. år. I budget 2019 og overslagsårene er denne etableringstakt indarbejdet. Der henvises til orientering til Miljø- og Energiudvalget den 7. marts Mængden af materialer, der genanvendes, skal øges. Kampagner vedrørende sortering af plast/metal og pap/papir vil blive øget de kommende år. I budget vil der blive iværksat initiativer, der understøtter, at mindst 50% af husholdningsaffald genanvendes, og 25% af haveaffald energiudnyttes. Anlægsbudget I strategiplan for Aalborg Forsyning, Renovation, er det valgt ikke at indføre nye anlægsprojekter.

12 Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i kr p/l 2019-p/l Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Bidrag Nordjyllands Beredskab I/S Udgifter Indtægter Netto Administration Udgifter Indtægter Netto Serviceudgifter i alt

13 Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i kr p/l 2019-p/l Brugerfinansieret drift Vandsamarbejde Aalborg, Åben land 1) Udgifter Indtægter Netto Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse 1) Udgifter Indtægter Netto Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed Udgifter Indtægter Netto Brugerfinansieret drift i alt Sektor i alt, nettodrift ) Vandsamarbejdet er ophørt med virkning pr. 1. januar 2018 Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i kr p/l 2019-p/l Anlæg - skattefinansierede Udgifter Indtægter Netto Anlæg - Brugerfinansierede Udgifter Indtægter Netto Anlæg i alt Sektor i alt, netto

14 Sektorens budget og formål Sektor Miljø og Plan løser en række kerneopgaver på miljø- og planområdet. Renovation er en del af Miljø og Plan og har sit eget bevillingsniveau der henvises til særskilt beskrivelse af heraf. Bæredygtighedsstrategien udgør den overordnede rammer for varetagelsen af kerneopgaverne i Miljø og Plan. Det betyder bl.a. at der arbejdes efter følgende strategier: Vi helhedsplanlægger og fremmer en bæredygtig udvikling. Vi vil skabe vækst ved grøn omstilling, der er baseret på bæredygtigt ressourceforbrug og cirkulær økonomi Vi vil begrænse ressourceforbruget og basere vores forbrug på lukkede kredsløb Vi vil sikre et stærkt råderum ved at have høj forsyningssikkerhed og konkurrencedygtig bæredygtig forsyning Vi vil gøre det let og attraktivt for borgere og virksomheder at vælge de bæredygtige løsninger Vi vil mindske miljø- og klimabelastningen i omgivelserne og i produkter Vi vil gøre kommunen klimarobust og benytte miljø- og klimaudfordringerne til at skabe vækst og til at styrke grønne virksomheder Vi vil tilskynde miljøbevidsthed og bæredygtig adfærd i hele livet fra barn til ældre Vi vil beskytte naturen, så livsbetingelserne for dyr og planter styrkes Sektorens opgaver løses af to funktioner VandMiljø og By- og LandMiljø. VandMiljø løser bl.a. følgende opgaver: Implementering af vandplanerne Beskyttelse af vandløb og søer Spildevandsplanlægning Spildevandsrensning i det åbne land Vandforsyningsplanlægning Indsatsplanlægning for grundvandsbeskyttelse Miljøregulering af vandforsyning og drikkevandsbeskyttelse By- og LandMiljø løser bl.a. følgende opgaver: Energiplanlægning Miljøregulering af virksomheder Miljøregulering af landbruget Jordforurening og grundvandsbeskyttelse Affaldsplanlægning Affaldsmyndighed Miljøregulering af dambrugene Beredskabsplanlægning Aalborg Kommunes betaling til Nordjyllands Beredskab Drift og vedligehold af brandhaner

15 Miljøvagt og stormberedskab Skadedyrsbekæmpelse Beredskab Budgettet til Aalborg Kommunes betaling til dette fælles beredskab er placeret under Miljø og Plan, hvor også budget til drift og vedligeholdelse af brandhaner, C3- beredskabs- og krisestabssystem samt beredskabsplanlægning er placeret. Nordjyllands Beredskab arbejder for øjeblikket på en ny betalingsmodel for kommunerne, med henblik på, at den kan godkendes i de 11 kommuner primo Det er planen, at modellen skal have virkning fra Der er i nærværende budget afsat en budgetramme til sikring af Aalborg Kommunes kommende bidrag til Nordjyllands Beredskab. Miljø- og Energiforvaltningen vil i dialog med Nordjyllands Beredskab I/S få klarlagt omfanget og indholdet af en aftale for de kommende år. Vandsamarbejder For Vandsamarbejde Nibe er formålet at samarbejde med de private vandværker om forsyningssikkerhed i Nibe-området. Tværkommunale samarbejder Miljø og Plan indgår i samarbejde med nabokommunerne om Miljøvagtordningen. Desuden løses nogle af Aalborg Kommunes vandplanopgaver af Limfjordssekretariatet, der er et tværkommunalt samarbejde. Rotter Miljø- og Energiudvalget har netop vedtaget en revideret rottehandlingsplan, som fortsat har øget fokus på effektiv og miljørigtig rottebekæmpelse og forebyggelse. Forvaltningen vil i de kommende år få opsat rottespærrer på samtlige kommunale institutioner samt på de private institutioner, som ønsker det. Der vil fremover også være fokus på en øget tværkommunal indsats i forhold til bl.a. sociale sager, hvor rottebekæmpelsen kun er en del af problemet. Affald og jord Miljø og Plan fortsætter den øgede tilsynsaktivitet med nedbrydningsbranchen og affaldsvirksomhederne i Aalborg Kommune. En indsats, der er finansieret via serviceudgifterne med kr. om året og midler afsat fra affaldsadministrationsgebyret. Jord Den store byggeaktivitet særlig i forbindelse med byomdannelse har medført mange myndighedsopgaver inden for forurenet jord - herunder tilsyn med håndteringen og flytningen af forurenet jord samt ændret anvendelse af arealerne. Opgaverne er delvist finansieret af affaldsadministrationsgebyret.

16 Driftsaktiviteter i 2019 Sektorens opgaver omfatter primært kommunale kerneopgaver på miljø-og energiområdet. Driftsudgifterne udgøres altovervejende af løn - og projektudgifter. Driftsaktiviteter i kr p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter VandMiljø , ,9 By- og LandMiljø , ,5 Bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S , ,5 Administration , ,1 Brugerfinansierede udgifter Vandsamarbejde Aalborg. Åben land 36 0,0 0 0,0 Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse ,1 0 0,0 Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed 25 0,0 25 0,0 I alt driftsaktiviteter , ,0 Lønningernes andel af de samlede driftsudgifter , ,9 Væsentlige budgetændringer fra 2018 til 2019 (drift)

17 Serviceudgifter kr. VandMiljø Lov- og Cirkulæreprogrammet, merudgift 543 Lønregulering, merudgift 478 Revision af vandløbsregulativer, merudgift 200 Giftfri by overført fra anlæg, merudgift 300 By- og LandMiljø Lov- og Cirkulæreprogrammet, mindreudgift -399 Lønregulering, merudgift 679 Myndighedsopgaver øget bygge- og anlægsaktivitet, merudgift Efterlevelse af KL's Servicemålaftale 400 Bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S Pris- og Lønfremskrivning af bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S, merudgift 814 Budgetramme til sikring af bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S, Merudgift Administration Lønregulering, merudgift 46 Overførte budgetter til andre sektorer, mindreudgift Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Miljø og Plan Antal normeringer, heltidsansatte 72,0 77,0 77,5 77,5 77,5 Mellemregning (mio. kr.) Vandsamarbejde Aalborg, Åben land 1) -0,5 0,0 0,0 0,0 0,0 Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse 1) 38,9 0,0 0,0 0,0 0,0 Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 I alt 38,9 0,5 0,5 0,5 0,5 - betyder tilgodehavende hos 1) Aalborg Vandsamarbejdet Kommune er ophørt med virkning pr. 1. januar 2018 Mål- og resultatkrav Der henvises til den vedtagne Bæredygtighedsstrategi samt den af Miljø- og Energiudvalget vedtagne strategiplan Anlægsprojekter i 2019

18 1.000 kr. Fjernelse af spærring ved Binderup Mølle Dambrug (skattefinansieret) 300 Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed - Ledningsanlæg 440 Der henvises i øvrigt til investeringsoversigten for Forventede overførsler fra 2018 til 2019 Der forventes behov for overførsel af uforbrugte driftsmidler fra 2018 til Omfanget af disse overførsler er i ikke beregnet på nuværende tidspunkt.

19 Sektor Bæredygtighed og Udvikling Budget - Sektor Bæredygtighed og Udvikling Beløb i kr. Serviceudgifter 2018-p/l 2019-p/l Center for Grøn Omstilling Udgifter Indtægter Netto NBE-sekretariat Udgifter Indtægter Netto Limfjordssekretariatet Udgifter Indtægter Netto Administration Udgifter Indtægter Netto Serviceudgifter i alt Anlæg Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt, netto Sektorens budget og formål Bæredygtighedsstrategien og Klimastrategien udgør de overordnede rammer for varetagelsen af kerneydelserne i Bæredygtighed og Udvikling. Formålet med sektoren er at bidrage til, at Aalborg er i front med den grønne omstilling med særlig fokus på bæredygtig erhvervsudvikling, cirkulær økonomi, klimavenlig energiforsyning, klimatilpasning samt Grønne partnerskaber Sektoren har ansvaret for at omsætte Byrådets ambitioner og målsætninger i forhold til bæredygtighed og grøn omstilling til konkrete handlinger.

20 Det er således sektorens formål at udvikle og understøtte projekter, som giver merværdi for de deltagende parter samtidig med, at projektet fremmer den grønne omstilling. Fælles for sektorens aktiviteter og projekter er, at de gennemføres i partnerskaber med borgere, industrien, landbruget, detailhandlen og uddannelsesinstitutionerne samt at udvikling og implementering af SMART Aalborg aktiviteter er et særligt fokus område. Sektoren arbejder således tværsektorielt og understøtter og udvikler projekter på tværs af og sammen med alle forvaltninger og de kommunalt ejede Vand og Energikoncerner. Medfinansiering fra EU og andre eksterne parter er et fokus område for sektoren. Aalborg Kommune optræder via sektorens aktiviteter som driver for den grønne omstilling baseret på partnerskab og samskabelse. Endeligt understøtter sektoren, at Aalborg Kommune som regionens største arbejdsplads fejer for egen dør med fokus på bæredygtige indkøb, økologi, klima samt bæredygtigt byggeri og drift. Tværkommunale samarbejder Da sektoren udgør den største offentlige faglige og ressourcemæssige kapacitet i nærområdet i relation til bæredygtighed, er det afgørende, at sektoren indgår i samarbejde med nabokommunerne om varetagelse af store nye opgaver tilknyttet området, såsom implementeringen af de statslige vandplaner, implementeringen af en cirkulær økonomi indsats i regionen eller andre store fælles bæredygtighedsinitiativer, hvor opgaveomfang, faglig kompleksitet eller opgavens faglige indhold bedst løses i et samarbejde mellem kommunerne. Følgende tværkommunale samarbejder varetages af sektoren: Limfjordsrådet NBE sekretariatet Cirkulært Nordjylland Udgifterne til varetagelsen af opgaverne fordeles mellem de deltagende kommuner i overensstemmelse med aftalte fordelingsnøgler og støttetilsagn fra staten, BRN og EU. Driftsaktiviteter i 2019 Sektorens opgaver omfatter gennemførsel af projekter og tiltag i samarbejde med såvel andre forvaltninger som andre sektorer. Driftsudgifterne udgøres derfor altovervejende af løn - og projektudgifter. Kendetegnede for sektoren er, at store dele af driften er projektfinansieret og derfor vil udgifter og indtægter i et betydeligt omfang være forskudt mellem budgetårene, idet udgifterne skal afholdes og afrapporteres

21 førend indtægterne fra projekterne frigives fra de eksterne bevillingsenheder (Stat, EU, region osv.) Driftsaktiviteter p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter Center for Grøn Omstilling 4.949,0 13, ,0 14,6 NBE-sekretariatet ,0 32, ,0 33,6 Limfjordssekretariatet ,0 42, ,0 41,3 Administration 4.250,0 11, ,0 10,5 I alt driftsaktiviteter ,0 100, ,0 100,0 Lønningernes andel af de samlede driftsudgifter 6.666,0 18, ,0 15,8 Den store fokus der er på den cirkulære økonomi og bæredygtig erhvervsfremme indebærer, at sektoren har stort opgaveoverlap til Sektor Miljø- og Plan herunder Aalborg Renovation samt Business Aalborg. Væsentlige budgetændringer fra 2018 til 2019 Serviceudgifter kr. Center for Grøn Omstilling Andel af moderniserings- og effektiviseringsbidraget, mindreudgift -788 Omprioriteret andel af moderniserings- og effektiviseringsbidraget, mindreudgift -181 Lønregulering, merudgift 92 Øko-ø Egholm overført fra anlæg, merudgift 300 Administration Lønregulering, merudgift 51 Endvidere vil der i 2019 være særlig fokus på Udarbejdelse af ny bæredygtighedsstrategi Cirkulært Nordjylland Høj kvalitet i den grønne service til erhvervsvirksomhederne via Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (NBE) herunder en udvidelse af NBE til hele regionen og grønne udviklingsplaner for landbruget. Optimering af opgavevaretagelsen i samspil med øvrige sektorer i Miljø- og Energiforvaltningen Erhvervsservice én indgang med fokus på Cirkulær Økonomi Bæredygtige indkøb der understøtter den Cirkulære økonomi Øko øen Egholm. SMART city aktiviteter og EU ansøgninger

22 Mål- og Resultatkrav Her henvises til den vedtagne bæredygtighedsstrategi samt den af Miljø- og Energiudvalget vedtagne strategiplan Brugertilfredshed Alle aktiviteter i sektoren er baseret på partnerskab, samarbejde og frivillighed. Derfor er høj tilfredshed grundforudsætning for sektorens succes. Forventede overførsler fra 2018 til 2019 Det forventes, at det kan blive aktuelt med en budgetoverførsel fra 2018 til 2019 i forhold til: - NBE projektmidler (projektmidler fordelt over flere år og fælles midler for alle nordjyske kommuner) - Limfjordsrådet (fælles midler for de 18 limfjordskommuner) - CGO projekt midler Dette skyldes, at Miljø- og Energiforvaltningen deltager i en lang række af projekter, hvortil det opnås ekstern medfinansiering, der typisk opgøres bagudrettet på baggrund af allerede afholdte udgifter. Som følge af tidsforskydningen mellem afholdelsen af udgifterne og modtagelsen af tilskuddet, vil der således opstå afvigelser inden for de enkelte budgetår i projekternes levetid. Projekterne er alle kendetegnet ved, at de falder som en naturlig forlængelse af forvaltningens skattefinansierede virke og medvirker således til at understøtte forvaltningens myndighedsarbejde, samt Aalborg Kommunes politiker og strategier.

23 Sektor Administration og Service Budget - Sektor Administration og Service Beløb i kr. Serviceudgifter 2018-p/l 2019-p/l Fælles Funktioner Udgifter Indtægter Netto Serviceudgifter i alt Budget - Sektor Administration og Service Beløb i kr. Ikke-rammebelagte driftsudgifter 2018-p/l 2019-p/l Fælles Funktioner, Tjenestemandspensioner Udgifter Indtægter Netto Ikke rammebelagte driftsudgifter i alt

24 Budget - Sektor Administration og Service Beløb i kr. Brugerfinansieret drift 2018-p/l 2019-p/l Administrationen Udgifter Indtægter Netto Løn og Pension vedrørende udlånte tjenestemænd Udgifter Indtægter Netto Omkostningscenter GIS (OCG) Udgifter Indtægter Netto Brugerfinansierede udgifter i alt Sektor i alt, nettodrift

25 Sektorens budget og formål Administration og Services mission, vision og værdigrundlag er som anført nedenfor, idet bemærkes, at nærmere beskrivelser fremgår af Strategiplan : Mission: Synergi og kreative løsninger Vision: Det foretrukne valg Værdigrundlag: Stærke sammen også i morgen Både mission, vision og værdigrundlag er i god samklang med Miljø- og Energiforvaltningens overordnede mission om, at Vi skaber tryghed og bæredygtighed også for kommende generationer. Det samme er gældende for forvaltningens vision om, at Vi fremmer miljøbevidst og bæredygtig adfærd, vi prioriterer helhedsløsninger og at vi sikrer, at ansvar, kompetencer og opgaver går hånd i hånd. Administration og Service varetager støtte- og stabsfunktionerne i forhold til rådmandens og direktørens ansvar for og ledelse af Miljø- og Energiforvaltningen. Administration og Service varetager endvidere bl.a. betjeningen af Miljø- og Energiudvalget, sekretariatsopgaver, myndigheds- og planlægningsopgaver, koordineringsopgaver og støttefunktioner mv. inden for kommunikation, jura, IT, personale og økonomi. Administrationsområdet under Sektor: Administration og Service finansieres via administrationsbidrag fra de brugerfinansierede områder i henhold til den vedtagne finansieringsmodel, jfr. byrådets møde den 14. december 2015, pkt. 17.

26 Driftsaktiviteter i 2019 Driftsaktiviteter i kr p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter Fælles Funktioner , ,5 Ikke-rammebelagte driftsudgifter Fælles Funktioner, Tjenestemandspensioner , ,3 Brugerfinansierede udgifter Administration , ,0 Løn og pension vedrørende udlånte tjenestemænd , ,8 Omkostningscenter GIS (OCG) , ,4 I alt driftsaktiviteter , ,0 Lønningernes andel af de samlede driftsudgifter , ,7 Væsentlige budgetændringer fra 2018 til 2019 (drift) Serviceudgifter kr. Fælles Funktioner Lov- og Cirkulæreprogrammet, merudgift 251 Lønregulering, merudgift 67 Lønninger afgået og overført personale, mindreudgift Viderefakturede lønninger, mindreindtægter Overførte budgetter fra andre sektorer, merudgift Andel af besparelsespotentiale - kopi og print, mindreudgift -21

27 Brugerfinansierede udgifter kr. Administration Lønregulering, merudgift 221 Regulering af administrationsbidrag, merindtægt -221 Løn og pension vedrørende udlånte tjenestemænd Lønregulering, merudgift 80 Regulering af viderefaktureret tjenestemandslønninger mv., merindtægt -80 Omkostningscenter GIS (OCG) Lønregulering, merudgift 139 Regulering af takster, merindtægt -139 Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Administrationen Antal normeringer, heltidsansatte 44,3 43,3 43,3 43,3 43,3 Udlånte tjenestemænd i alt 10,0 9,0 9,0 9,0 9,0 Mellemregning (mio. kr.) Omkostningscenter GIS (OCG) -2,6 0,0 0,0 0,0 0,0 - betyder tilgodehavende hos Aalborg Kommune Mål- og resultatkrav Administration og Service s værdigrundlag er udtrykt på følgende måde: Stærke sammen også i morgen. De detaljerede målsætninger fremgår af Administration og Service s strategiplan Administration og Service vil medvirke til at få de organisatoriske ændringer i Miljøog Energiforvaltningens kommunale afdelinger implementeret systemmæssigt og bundfældet i organisationen. Endvidere vil Administration og Service medvirke til at få Aalborg Kommunes nye personalepolitik implementeret i Miljø- og Energiforvaltningen.

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.161-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

Beløb i kr p/l 2019-p/l

Beløb i kr p/l 2019-p/l Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Beløb i 1.000 kr. 2018-p/l 2019-p/l 2018 2019 2020 2021 2022 Brugerfinansieret drift Udgifter 265.630 293.962 286.633

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2018 1 Sektor Aalborg Renovation Regnskab - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2018 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.428-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

Godkendelse af Efterårsbudgetrevision Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af Efterårsbudgetrevision Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 3. Godkendelse af Efterårsbudgetrevision 2018 - Miljø- og Energiforvaltningen 2018-028720 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der til det brugerfinansierede drifts-

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen. Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen. Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsregnskab for Miljø- og Energiforvaltningen - sektoropdelt Beløb i mio. kr. Drift Regnskab Korrigeret budget Afvigelse Udgift

Læs mere

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 Punkt 3. Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 2017-017995 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets

Læs mere

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Regnskab sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 30.238 40.010-9.772 Indtægter -80-1.288-6.501 5.213

Læs mere

Godkendelse af forårsbudgetrevision 2019 for Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af forårsbudgetrevision 2019 for Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 3. Godkendelse af forårsbudgetrevision 2019 for Miljø- og Energiforvaltningen 2019-031836 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til det brugerfinansierede drifts- og anlægsbudget

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2017 1 Sektor Aalborg Renovation - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Brugerfinansierede udgifter Udgifter 264.483 276.174

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2018-2021 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: 2017 Sagsnr.: Dok.nr.: Tekst: Strategiplanlægning 2018-2021 for Aalborg

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2017 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø 51.732-9.118 Miljø- og Energiplanlægning, herunder

Læs mere

Godkendelse af Budget 2017 og takstændringer og tillægsbevilling

Godkendelse af Budget 2017 og takstændringer og tillægsbevilling Punkt 2. Godkendelse af Budget 2017 og 2018 - takstændringer og tillægsbevilling 2017-019232 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der til det brugerfinansierede drifts- og

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Punkt 7. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2017-2020 2015-061922 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering redegørelse om konsekvenser af det vedtagne Budget 2017-2020. Beslutning:

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2016 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 483 0 0 0 Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret område

Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret område Punkt 5. Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2015 - skattefinansieret område 2015-008934 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering regnskabsrapportering

Læs mere

Godkendelse af Miljø- og Energiforvaltningen, Forårsbudgetrevision 2016

Godkendelse af Miljø- og Energiforvaltningen, Forårsbudgetrevision 2016 Punkt 12. Godkendelse af Miljø- og Energiforvaltningen, Forårsbudgetrevision 2016 2016-018662 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2016 gives

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2017-2020 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2016-002282 Dok.nr.: 2016-002282-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 2. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2018-2021 - Miljø- og Energiforvaltningen 2016-073195 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering redegørelse

Læs mere

Anbefaling: Budgetrevision 2015, tillægsbevilling/takstjustering

Anbefaling: Budgetrevision 2015, tillægsbevilling/takstjustering Punkt 11. Anbefaling: Budgetrevision 2015, tillægsbevilling/takstjustering 2015-003795 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2015 gives

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2015 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 637 637 637 0 Brugerfinansierede

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Præsentation for Miljø- og Energiudvalget 5. februar 2014 Præsenteres af Konstitueret administrationschef Jan Brandsen AK Indkøb AK Indkøb Administration Hvordan arbejder vi Vores nuværende mission Vi

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret

Forsyningsvirksomhederne - virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret Punkt 5. Forsyningsvirksomhederne - virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2014 - skattefinansieret område. 2014-16750. Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering

Læs mere

Strategiplan Administration og Service

Strategiplan Administration og Service Strategiplan 2019-2022 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 31.05.2018 Sagsnr.: 2018-012993 Dok.nr.: 2018-012993-9 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Budgetrevision 2014-2015, tillægsbevillinger/takstjusteringer

Budgetrevision 2014-2015, tillægsbevillinger/takstjusteringer Punkt 3. Budgetrevision 2014-2015, tillægsbevillinger/takstjusteringer 2014-15714 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2014 gives tillægsbevillinger

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2020-2023 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Renovation Udgivelse: April 2019 Sagsnr.: 2019-014444 Dok.nr.: Titel: Strategiplan Aalborg Renovation 2020-2023 Foto: Tekst: Side 2 af 9 1. Kort

Læs mere

Godkendelse af budget 2016 og 2017, takstændringer og tillægsbevilling, Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af budget 2016 og 2017, takstændringer og tillægsbevilling, Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 5. Godkendelse af budget 2016 og 2017, takstændringer og tillægsbevilling, Miljø- og Energiforvaltningen 2016-018662 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts-

Læs mere

Budget 2017-2020 UDKAST

Budget 2017-2020 UDKAST Miljø- og Energiforvaltningen Aalborg Renovation Budget 2017-2020 UDKAST Sektor Aalborg Renovation Budget - Sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. 2016-p/l 2017-p/l 2016 2017 2018 2019 2020 Brugerfinansieret

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Aalborg Forsyning, Gas

Aalborg Forsyning, Gas Aalborg Forsyning, Gas Budget 2016-2019 Udkast 1 Sektor Aalborg Forsyning, Gas Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Gas Beløb i 1.000 kr. 2015-p/l 2016-p/l 2015 2016 2017 2018 2019 Brugerfinansieret drift

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget - Driftsønske nr. 1 Funktion Driften samt Projekt og Udvikling Mere genanvendelse Mængden af materialer, der genanvendes skal øges. Det sker

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2020-2023 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Renovation Udgivelse: April 2019 Sagsnr.: 2019-014444 Dok.nr.: Titel: Strategiplan Aalborg Renovation 2020-2023 Foto: Tekst: Side 2 af 10 1. Kort

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer.

Miljø- og Energiforvaltningen - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer. Punkt 7. Miljø- og Energiforvaltningen - Budget 2014. Tillægsbevillinger og takstændringer. 2014-15714. Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet

Læs mere

Strategiplan

Strategiplan UDKAST AF 10.02.2015 Strategiplan 2016-2019 Energi og Renovation Aalborg Forsyning, Renovation Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Aalborg Forsyning, Renovation Udgivelse: 10.02.2015 Sagsnr.: 2015-002830

Læs mere

Bilag 2a: Miljø- og Energiforvaltningens økonomiske struktur De skattefinansierede områder.

Bilag 2a: Miljø- og Energiforvaltningens økonomiske struktur De skattefinansierede områder. #BREVFLET# Click here to enter text. Aalborg Kommunes Grønne agenter - oplæg Til Miljø- og Energiudvalget Kopi til Chefgruppen Fra Administration Sagsnr./Dok.nr. 2014-21843/2014-221165 29.07.2014 Administration

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer.

Forsyningsvirksomhederne - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer. Punkt 1. Forsyningsvirksomhederne - Budget 2013. Tillægsbevillinger og takstændringer. 2013-6380. Forsyningsudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2013 gives

Læs mere

Status på Aalborg uden affald

Status på Aalborg uden affald Til Miljø- og Energiudvalget Fra Sagsnr. Miljø- og Energiforvaltningen Indtast sagsnr. MP PlanStab Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby www.aalborg.dk Init.: DL 7. maj 2019

Læs mere

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Stigsborg Brygge 5,

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Stigsborg Brygge 5, Dagsorden AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget Mødet den 02.03.2016 kl. 12.00 Stigsborg Brygge 5, Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering fra rådmand og direktør

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2018-2021 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2017-005469 Dok.nr.: 2017-005469-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder Punkt 5. Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder 2018-084947 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Strategiplan 2017-2020

Strategiplan 2017-2020 Målsætninger for Strategiplan 2017-2020 Aalborg Renovation 1. Målsætninger De overordnede mål for Aalborg Renovation fremgår af de følgende sider. Målene kan sammendrages til, at Aalborg Renovation vil

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald Punkt 7. Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at det i sagen beskrevne scenarie

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse Punkt 7. Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse 2017-000847 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at : Godkender handlingsplanen med tilhørende overslag over økonomien Fastsætter det endelige

Læs mere

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD)

Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) Punkt 6. Orientering om Fælles Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP NORD) 2019-004751 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til byrådet orientering om Strategisk Energiplan for Nordjylland (SEP

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Kommunalt Regnskab 2009

Kommunalt Regnskab 2009 Gasforsyningen Kommunalt Regnskab 2009 Regnskab 2009 Sektor Gasforsyningen Regnskab sektor Gasforsyningen Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt budget Regnskab Korrigeret budget Afvigelse Brugerfinansieret område

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Godkendelse af administrationsbidragsaftale mellem Miljø- og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning

Godkendelse af administrationsbidragsaftale mellem Miljø- og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning Punkt 2. Godkendelse af administrationsbidragsaftale mellem Miljø- og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning 2018-098510 Miljø- og Energiudvalget indstiller, efter forhandlinger mellem Borgmesterens

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Mio. kr Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Godkendelse af container til restaffald og madaffald

Godkendelse af container til restaffald og madaffald Punkt 7. Godkendelse af container til restaffald og madaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets godkendelse, at de containere, der fra 2017 anvendes til

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Budget 2015 og takstændringer og tillægsbevilling, herunder budgetmæssige konsekvenser af etablering af ny energikoncern

Budget 2015 og takstændringer og tillægsbevilling, herunder budgetmæssige konsekvenser af etablering af ny energikoncern Punkt 17. Budget 2015 og 2016 - takstændringer og tillægsbevilling, herunder budgetmæssige konsekvenser af etablering af ny energikoncern 2015-043651 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender,

Læs mere

Budgetopfølgning 2 Renovation

Budgetopfølgning 2 Renovation Budgetopfølgning 2 Pr. 31. maj Det brugerfinansierede område Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2 mio. kr. Mindreforbrug = - Merforbrug = + Over- /underskud Afv. øvrig drift I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget

Læs mere

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018

AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 AKTUEL ØKONOMI Ultimo august 2018 Indhold Resume og indledning... 1 Risikofaktorer... 2 Den faktiske kassebeholdning... 3 Den gennemsnitlige likviditet... 4 Ændringer i forhold til sidste måneds aktuelle

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi Punkt 5. Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 2016-000983 Forvaltningen indstiller til, At Forvaltningens forslag til bæredygtighedsmål og -indsatser

Læs mere

Regnskab 2012. Aalborg Forsyning, Renovation

Regnskab 2012. Aalborg Forsyning, Renovation Regnskab 2012 Aalborg Forsyning, Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2012 1 Regnskab 2012 Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Regnskab - sektor Aalborg Forsyning, Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 4 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 5 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Den 16. august 2014 Init. MOG Sagsnr. 14-01083 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2015 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Drøftelse og godkendelse af erhvervsstrategi Aalborg Bygger Bro

Drøftelse og godkendelse af erhvervsstrategi Aalborg Bygger Bro Punkt 3. Drøftelse og godkendelse af erhvervsstrategi 2019-2022 - Aalborg Bygger Bro 2018-091346 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at drøfter forslag til Erhvervsstrategi for 2019-2022 Aalborg

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Formålet med notatet. Miljø og Plan

Formålet med notatet. Miljø og Plan Budget 2019 - Notat til Miljø- og Energiudvalget om prioriteringsmuligheder og konsekvenser i nuværende sagsområder Overordnet beskrivelse af Miljø- og Energiforvaltningens rammevilkår Formålet med notatet

Læs mere

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling Punkt 3. Godkendelse af aktuel status 2018 - Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling 2018-069312 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender, at der til sektor Administration, gives

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2016-2019 pr. politikområde : 16 Affald og Rotter I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2016-priser 2016 2017 2018 2019 Basisbudget fra sidste års budgetlægning -669-1.484

Læs mere

POLITIK MÅLSÆTNINGER MÅL FOR VAND

POLITIK MÅLSÆTNINGER MÅL FOR VAND POLITIK SÆTNINGER FOR VAND MISSION VÆRDIER Vores mission er at bidrage til, at vores forbrugere er sunde og raske, idet vi forsyner dem med rent drikkevand og behandler deres spildevand på et miljømæssigt

Læs mere

Fremtidens smarte fjernvarme

Fremtidens smarte fjernvarme Fremtidens smarte fjernvarme Omstilling til fossilfri varmeproduktion Aalborg Kommunes strategi for fossilfri varmeproduktion Rådmand Lasse P. N. Olsen, Miljø- og Energiforvaltningen, E-mail: lo-byraad@aalborg.dk

Læs mere

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen Teknik & Miljø Direktør Hans Jørn Laursen Overordnet organisering Direktør Hans Jørn Laursen Sekretariat og Facility Management Benedicte Wriedt Rådhuskantine og -rengøring Ellen Rosenvinge Ejendomme og

Læs mere

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere.

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere. Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af alle udgifter og indtægter i forbindelse med affaldshåndtering og rottebekæmpelse. Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Opsamling af temaer til affaldsplan

Opsamling af temaer til affaldsplan #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Miljø- og Energiudvalget Kopi til Indtast Kopi til Fra Miljø- og Energiforvaltningen Sagsnr./Dok.nr. 2018-092982 / 2018-092982-20 07-05-2019

Læs mere

Formålet med notatet. Miljø og Plan

Formålet med notatet. Miljø og Plan Budget 2019 - Notat til Miljø- og Energiudvalget om prioriteringsmuligheder og konsekvenser i nuværende sagsområder Overordnet beskrivelse af Miljø- og Energiforvaltningens rammevilkår Formålet med notatet

Læs mere

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Indledning Aftalen indgås mellem Teknik og Miljøudvalget og Flemming Kortsen, Centerchef for Teknik og Miljø. Målet med aftalen

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet

Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet Bilag 1 Koncept for gebyrstruktur på affaldsområdet Indhold Indledning... 1 Husholdningsaffald... 1 Dagrenovation... 2 Restaffald... 2 Madaffald... 2 Dispensationsmulighed for ejendomme som i dag har 14

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Budget Till.bev. + Gen.bev. Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2018 Forsyningsområdet 0,000 0,000 0,000-5,622-5,623 0,000 Park og Vej 131,804-15,552 116,252 113,939-2,313-3,550 Byggeri og

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2014-2017 pr. politikområde : 16 Affald og Rotter I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2014-priser 2014 2015 2016 2017 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 6.908 6.552

Læs mere

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab.

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Bilag 9 - Takstfinansieret drift Baggrund Bevillingen Takstfinansieret drift ligger i 2012 under bevillingstypen Efterspørgselsstyrede

Læs mere

Bilag 7 Udbud affaldsindsamling til udbudsstrategi 2. generation

Bilag 7 Udbud affaldsindsamling til udbudsstrategi 2. generation Bilag 7 Udbud affaldsindsamling Oplæg Offentlig til udbudsstrategi privat partnerskab 2. generation Kim Røgen, Udviklingsnetværk Affaldsudbud, 30. august 2010 Indstilling til TMU, Januar/februar 2013 Affaldsgebyret

Læs mere

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Freiburg

Referat. Aalborg Byråd. Mødet den kl Freiburg Referat AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget Mødet den 31.05.2018 kl. 09.00-11.45 Freiburg Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Godkendelse af Forårsbudgetrevision 2018

Læs mere

Halvårsregnskab Aalborg Kommune..

Halvårsregnskab Aalborg Kommune.. Punkt 2. Halvårs - Aalborg Kommune.. -26964. Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender halvårs for Aalborg Kommune. Sagsbeskrivelse Med lov nr. 156 af 26. februar 2011 om ændring af lov

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere