Miljø- og Energiforvaltningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Miljø- og Energiforvaltningen"

Transkript

1 Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i kr. Drift 2017 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø Miljø- og Energiplanlægning, herunder Beredskab Administration og Service Ikke rammebelagte driftsudgifter Administration og Service Brugerfinansierede områder Aalborg Gas Aalborg Renovation Miljø- og Energiplanlægning Administration og Service Drift I alt Anlæg 2017 Udgift Indtægt Anlæg - Serviceudgifter Miljø Miljø- og Energiplanlægning Anlæg - Brugerfinansieret Miljø- og Energiplanlægning Anlæg I alt Strategisk grundlag for Miljø- og Energiforvaltningen Samlet omfatter Miljø- og Energiforvaltningens drifts- og anlægsbudget ca. 0,5 mia. kr. hvilket sikrer den nødvendige vedligeholdelse og udbygning af kapitalapparatet. Endvidere sikrer budgettet tiltag, der beskytter vores grundvand, samt øvrige miljøog beredskabsmæssige tiltag. Nærværende budget bygger på administrationsbidragsaftalen med Borgmesterens Forvaltning fra Aalborg Renovation og Aalborg Vandsamarbejder betaler endvidere for administrations- og serviceydelser fra Aalborg Forsyning, Service A/S via indgået ydelseskøbsaftale. Endvidere er de vedtagne finansieringsprincipper som følge af organisationstilpasningerne pr. 1. januar 2016 indarbejdet i nærværende budget. Miljø- og Energiforvaltningen definerede løbet af 2015 ny mission, vision og værdigrundlag:

2 Mission Vi skaber tryghed og bæredygtighed også for kommende generationer. Vision Aalborg for fremtiden Vi fremmer miljøbevidst og bæredygtig adfærd som grundlag for grøn omstilling Vi skaber helhedsløsninger, der opfylder samfundets behov for fornyelse, tryghed og sikker drift Vi sikrer, at ansvar, kompetencer og opgaver går hånd i hånd så vi trives og føler medejerskab Værdier Vi gør, hvad vi siger, og siger hvad vi gør. Tillid - Vi stoler på hinanden og har frihed under ansvar. Respekt - Vi møder omverdenen og hinanden med indsigt og gør en positiv forskel. Faglighed - Vores opgaveløsning er baseret på høj faglighed og kvalitet. Samarbejde - Vi hjælper hinanden og har fælles ansvar for fælles opgaver. Udvikling - Vi er nyskabende, omstillingsparate og proaktive. Øvrige budgetbemærkninger Miljø- og Energiforvaltningen har endvidere i lighed med tidligere år - og helt i tråd med koncernens miljøprofil - udarbejdet miljø- og ressourcemæssige målsætninger samt grønne nøgletal med henblik på fortsat udarbejdelse af grønt regnskab for 2016 og efterfølgende år. Med virkning pr. 1. januar 2016 blev strukturreformen inden for landets beredskaber gennemført, hvilket betød etablering af Nordjyllands Beredskab I/S. Myndigheds- og planlægningsopgaver vedrørende beredskab, herunder drift og vedligeholdelse af brandhaner er fortsat placeret under Miljø- og Energiplanlægning. Som følge af etableringen af Nordjyllands Beredskab I/S blev budget for Parkeringskontrol overført til By- og Landsskabsforvaltningen med virkning pr. 1. januar De organisatoriske konsekvenser af købet af Nordjyllandsværket og dermed etablering af en ny energikoncern er delvis blevet gennemført pr. 1. januar 2016, hvor Energicenter Aalborg blev omdannet til selskab, samtidig med, at Aalborg Varme blev omdannet til selskab med tilbagevirkende kraft pr. 1. januar Det forventes fortsat, at Aalborg Gas bliver omdannet til et eller flere selskaber inden udgangen af 2016 afhængig af Energitilsynets accept heraf. De budgetmæssige korrektioner vil i givet fald blive foretaget via Miljø- og Energiforvaltningens ordinære budgetrevisioner. Samtidig tilknyttes Sektor: Aalborg Renovation ledelsesmæssigt Sektor: Miljø med virkning pr. 1. august Aalborg Renovation forbliver således en selvstændig sektor i budget- og regnskabsmæssig forstand. I forbindelse hermed er det skattefinansierede bevillingsniveau for indsamling af bærbare batterier overført til Sektor: Administration og Service, Fælles Funktioner.

3 Som følge af ovenstående organisatoriske ændringer er Sektor: Energi og Renovation nedlagt med virkning pr. 1. august 2016.

4 Sektorer og driftsområder under Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Skattefinansierede områder Miljø Vandløbsvæsen Miljøbeskyttelse Skadedyrsbekæmpelse Administration Miljø- og Energiplanlægning Center for Grøn omstilling Planlægning Beredskab Administration Administration og Service AK Indkøb Fælles Funktioner inklusiv Indsamling af bærbare batterier Miljø- og Energiforvaltningen Ikke rammebelagte driftsudgifter Administration og Service Fælles Funktioner, tjenestemandslønninger og pensioner vedr. AKE El-Net Miljø- og Energiforvaltningen Brugerfinansierede områder Aalborg Gas Bygas Naturgas Net Naturgas Salg Aalborg Renovation Generel administration Dagrenovation - restaffald Storskrald og haveaffald Glas, papir og pap - erhverv Farligt affald - erhverv Genbrugsstationer Øvrige ordninger og anlæg Miljø- og Energiplanlægning Vandsamarbejde Aalborg, Det åbne land - finansieret af de deltagende vandværker Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse - finansieret af de deltagende vandværker Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed finansieret af de deltagende vandværker Administration og Service Omkostningscenter for GIS Fælles

5 Fokusområder i budget Brugerfinansierede områder Miljø- og Energiforvaltningens brugerfinansierede drifts- og anlægsbudget sikrer den nødvendige vedligeholdelse og udbygning af kapitalapparatet. Endvidere sikrer budgettet tiltag, der beskytter vores grundvand samt øvrige miljømæssige tiltag. På energiområdet Aalborg Gas sikrer budgetforslaget en fortsat konkurrencedygtig og driftssikker gasforsyning. På renovationsområdet vil den nye affaldshåndteringsplan medføre væsentlige ændringer på affaldsområdet. Affald skal ikke opfattes som et restprodukt, men som en værdifuld ressource, hvor det er altafgørende, at ressourcen bliver i kredsløbet så længe som muligt. Som en del af fremtidens affaldssortering vil der fra 2017 blive etableret nedgravede affaldscontainere i Aalborg og Nørresundby midtby. Omkostningerne til etableringen og de ændrede indsamlingsordninger mv. er indregnet i budgettet for 2017 og fremover. Som følge heraf er der foretaget en justering af gebyrerne i Skattefinansierede områder I Miljø vil der fortsat være fokus på at levere en høj kvalitet i miljøreguleringen af virksomheder og landbruget med særlig fokus på at fremme en grøn omstilling. Med regeringens vedtagelse af Landbrugspakken blev det besluttet, at miljøreguleringen af landbruget skal ændres frem mod Dette betyder, at der i 2017 forventes en reduktion i efterspørgslen på miljøgodkendelser fra landbruget. Dette sammenholdt med fald i sagsbehandlingstiden som følge af optimering af sagsgangene, betyder at der forventes en besparelse uden at serviceniveauet forringes. I 2017 forventes der gennemført flere vandløbsforbedringsprojekter end noget tidligere år, og rigtig mange vandværker vil i samarbejde med Miljø få deres vandindvindingstilladelser fornyet. Center for Grøn Omstilling, der understøtter bæredygtighedsindsatsen i Aalborg Kommune, vil fortsætte den gode udvikling, siden centeret blev etableret i Centeret har stor fokus på øget dialog og deltagelse af borgere, organisationer og virksomheder i forhold til grøn omstilling gennem forskellige projekter; bl.a. Bæredygtighedsfestival, Grønne Butikker, Grøn Agent mm. På miljø- og energiområdet vil der i 2017 være særlig fokus på implementering af den Bæredygtighedsstrategi, der forventes vedtaget i efteråret Arbejdet med nedlæggelse af brandhaner, der ikke længere er i brug, vil blive påbegyndt i 2017, hvor der er afsat budgetmidler hertil. Frem til udgangen af 2017 skal der udarbejdes indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse i alle områder med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande til almene vandværker. For at mindske lodsejernes gener ved at gennemføre indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, skal der så vidt muligt gennemføres jordfordeling.

6 I juni 2016 godkendte Aalborg Byråd spildevandsplan Som opfølgning på denne igangsættes bl.a. en forundersøgelse af mulighederne for en forbedret rensning af spildevand i sommerhusområderne Storvorde Østre Enge, Skellet og Egense Skanse. I 2017 forventes arbejdet med Varmeplan 2030 afsluttet. Hermed foreligger et godt grundlag for den fremtidige omstilling til fossilfri varmeproduktion.

7 Sektor Aalborg Gas Budget - Sektor Aalborg Gas Beløb i kr p/l 2017-p/l Brugerfinansieret drift Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt, netto Sektorens budget og formål Sektoren er en brugerfinansieret forsyningsvirksomhed, som varetager opgaver inden for produktion, distribution og salg af bygas og naturgas i Aalborg Kommune. Derudover foretages planlægning af gasforsyning, projektering, drift og vedligeholdelse af produktionsanlæg og forsyningsnet vedrørende gasforsyning. Driftsaktiviteter i 2017 De væsentligste opgaver, som Aalborg Gas driftsudgifter i 2017 anvendes til, er: Driftsaktiviteter p/l kr. pct p/l kr. pct. Brugerfinansieret drift Produktion , ,9 Distribution , ,5 Øvrigt , ,6 I alt driftsaktiviteter , ,0 Lønningernes andel af de samlede driftsudgifter , ,0

8 Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Brugerfinansieret drift kr. - Merindtægt fra salg af gas og netydelser - pris- og mængdejusteringer Egenproduktion - pris- og mængdejusteringer Levetidsforlængende arbejder på ledningsnettet Administrationsbidrag 257 Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Aalborg Gas Salg af gas (1.000 m 3 ) Antal normeringer, heltidsansatte 8,25 8,25 8,25 8,25 8,25 Anlægsaktiver (mio. kr.) - Bygas 72,1 72,4 72,6 72,9 73,2 - Naturgas Net 5,8 5,6 5,3 5,1 4,8 I alt 77,9 77,9 77,9 77,9 78,0 Mellemregning (mio. kr.) - Bygas 2,8 1,6 1,7 1,7 1,8 - Naturgas Net 2,1 2,3 2,2 2,1 2,1 - Naturgas Salg -3,7-3,7-3,7-3,7-3,8 I alt 1,2 0,2 0,2 0,1 0,1 - = tilgodehavende hos Aalborg Kommune

9 Mål- og resultatkrav Aalborg Gas mål er, at producere og distribuere gas til kunderne med så lille et ressourceforbrug som muligt og hertil anvende den reneste teknologi, der er til rådighed, at sikre kunderne en økonomisk fordelagtig og miljøvenlig gasforsyning, at udbrede anvendelsen af gas, idet mindre miljøvenlige energiformer (el, olie og benzin) i størst muligt omfang erstattes med gas, at fastholde eksisterende kunder, at yde kunderne service, så apparaterne er i funktions- og sikkerhedsmæssig forsvarlig stand, at deltage i Aalborg Energicenter A/S s arbejde og rådgive om, hvor og hvordan gas på en miljømæssig hensigtsmæssig måde kan anvendes, at tilstræbe en høj forsyningssikkerhed af gas til kunderne, at vedligeholde produktionsanlæg og ledningsnet effektivt og miljøvenligt, at ledningsanlægget efter renovering også kan anvendes til en anden gaskvalitet end bygas, f.eks. ren naturgas, at 4 km. hovedledning med tilhørende stikledninger hvert år bliver renoveret, saneret eller taget ud af drift.

10 Sektor Aalborg Renovation Budget - Sektor Aalborg Renovation Beløb i kr p/l 2017-p/l Brugerfinansieret drift Udgifter Indtægter Netto Brugerfinansieret anlæg Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt - netto Sektorens budget og formål Målet er at forestå indsamling, håndtering og genbrug af affald på en miljømæssig forsvarlig måde. Aalborg uden affald, jf. affaldshåndteringsplan er indarbejdet i budgetterne. Indsamling af plast, metal mv. samt hente-haveordning har opstart i 2016, mens ændringerne vedr. dagrenovation igangsættes løbende i Aalborg Renovations forretningsgrundlag, kultur og identitet hviler på følgende værdigrundlag: Åbenhed, troværdighed, forandringsvillig og involverende. Aalborg Renovations strategi: - Vores medarbejderes ressourcer er vores virksomhed. - Vi vil sætte fokus på en Vi-kultur, såvel internt som eksternt, hvor følelsen af arbejdsglæde og samarbejdsevne er herskende. - Vi vil vise omsorg for vore medarbejdere og de opgaver, vi som virksomhed bliver betroet at skulle løse. Medarbejdere og ledere er anerkendt for deres store engagement og dygtighed, som er opnået gennem personlig vilje såvel som igennem en målrettet kompetenceudvikling af både personlige og faglige kompetencer. - Vi vil gennem dygtig ledelse være en attraktiv virksomhed, der kan tiltrække, udvikle og fastholde dygtige og engagerede medarbejdere og skabe vilkår for, at medarbejdernes arbejdsbetingelser lever op til arbejdsmiljøets værdigrundlag. - Vi vil proaktivt gå i front for at sikre medarbejdernes helbred gennem hele arbejdslivet, således at den enkeltes psykiske og fysiske formåen altid giver overskud i egen arbejdssituation. - Aalborg Kommune, Byrådet har besluttet, at hovedparten af Aalborg Renovations indsamlingsopgave for dagrenovation udsættes for konkurrence gennem udbud. Aalborg Renovation skal være konkurrencedygtig på pris og service og gøre bedst og billig til en mærkesag.

11 - Fremtidige udbud skal udarbejdes på en sådan måde, at vilkårene for entreprenørerne og vilkårene for egen produktion skal være sammenlignelige i forbindelse med benchmarking og analyse. Entreprenører skal som hovedregel udføre opgaverne, som hvis opgaven blev varetaget i eget regi, herunder at politisk vedtagne miljøkrav og krav til service, personale og udstyr er samme udgangspunkt i prissætningen. Myndighedskrav til Aalborg Renovation er gældende for hele Aalborgs Renovations område. - På baggrund af en kortlægning af informationsbehov skal der udarbejdes en plan for borgerinformation og borgerinddragelse med den hensigt at igangsætte innovative initiativer for at ændre den gængse opfattelse af, at genbrug og sortering er besværligt og uhygiejnisk, samt at affald er en belastning af miljøet til affald er en ressource, og at borgeren, samfundet, deltager i at udnytte denne ressource. - Målet er at forstærke budskabet ved, at den moderne informationsplatform med hensyn til digitalisering, web-forum, husstandens affaldsdata, sms-tjenster, kortdokumentation, facebook m.m. inddrages. Der skal på den enkelte lokation opstilles integrerede infostandere, videoovervågning, brugerregistrering m.m. Driftsaktiviteter i 2017 Driftsaktiviteter p/l pct p/l pct kr kr. Brugerfinansierede udgifter Generel administration , ,7 Dagrenovation - restaffald , ,4 Storskrald og haveaffald - private , ,3 Glas, papir og pap - erhverv 270 0, ,1 Farligt affald - erhverv 780 0, ,3 Genbrugsstationer - private og erhverv , ,7 Øvrige ordninger - erhverv , ,5 I alt driftsaktiviteter , ,0 Lønningernes andel af de samlede driftsog anlægsudgifter ekskl. udgifter til indvejning ved Reno-Nord , ,6

12 Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Brugerfinansierede udgifter kr. - Dagrenovation, udgiftsstigninger grundet implementeringen af "Aalborg uden affald" - Køb af containere mv. - Storskald og haveaffald, udgiftsfald grundet implementering af "Aalborg uden affald" - Køb af containere mv. i 2016 Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Aalborg Renovation Abonnementskunder - boliger sommerhuse Erhvervskunder Samlet affaldsmængde i ton Husholdningsaffald i ton Genbrug af husholdningsaffald i % 47 48,5 50,0 50,0 50,0 Antal normeringer/heltidsansatte 148,50 155,18 155,18 155,18 155,18 Anlægsaktiver (1.000 kr.) Mellemregning (mio. kr.) Generel administration 0,021 6,638 12,771 16,707 20,061 Dagrenovation - restaffald -12,139 7,122 2,515-2,092-6,699 Storskrald og haveaffald 4,243 7,776 9,358 10,768 12,005 Glas, papir og pap -0,821-0,856-0,891-0,926-0,961 Farligt affald - erhverv 0,371 0,232 0,093-0,046-0,185 Genbrugsstationer 8,628 8,381 7,457 6,034 4,118 Øvrige ordninger - administrationsgebyr og vægtydelse -2,375-1,780-1,183-0,586 0,011 Øvrige ordninger - i øvrigt -25,496-25,234-24,244-23,254-23,862 I alt -27,568 2,279 5,876 6,604 4,488 - = Tilgodehavende hos Aalborg Kommune + = Gæld til Aalborg Kommune (forventet regnskab 2016) Bemærkning til mellemregningsforhold: Vedr. dagrenovation er der indregnet udgifter til køb af containere i 2016 og Indtægterne for leje af containere indregnes først løbende i Vedr. storskraldsordningen er der indregnet udgifter til køb af containere i Indtægterne for leje af containere er indregnet i taksten pr. 1. januar Takster Tømningstaksten stiger 50 kr., jf. den vedtagne affaldshåndteringsplan, Aalborg uden affald. Herudover er der småændringer inden for erhvervstakster fra 2016 til 2017.

13 Mål- og resultatkrav Aalborg Renovations overordnede målsætning er: At være en tilgængelig, miljøbevidst og faglig dygtig organisation med fokus på arbejdsmiljøet, hvor der er fokus på medarbejdernes færdigheder, prioriteter, og værdier omsættes til service over for borgeren. Herunder: - Have fokus på borgernes og virksomhedernes behov for at aflevere affald på en nem og sikker måde. - Sikre en miljømæssig og arbejdsmiljømæssig optimal indsamling og behandling med størst mulig ressourceafkast. - Affald i højere grad betragtes som en nyttig ressource, hvor kun en begrænset del, ikke kan genbruges eller omsættes. - Økonomisk incitament for erhvervslivet, boligselskaber og ejerforeninger til at investere i moderne udstyr for indsamling af brændbart affald og for opbevaring, sortering og indsamling af flest mulige fraktioner til genanvendelse. - Fokus på indsamling af dagrenovation i det offentlige rum ved brug af underjordiske containere. - Fokus på indsamling af andre former for affald til genbrug i det offentlige rum ved brug af underjordiske containere. - Fokus på innovative affaldssystemer i nybyggeri. Anlægsbudget I strategiplan for Aalborg Renovation, er det valgt ikke at indføre nye anlægsprojekter.

14 Sektor Miljø Budget - Sektor Miljø Beløb i kr p/l 2017-p/l Serviceudgifter Udgifter Indtægter Netto Anlæg Udgifter Indtægter Netto Sektor i alt, netto Sektorens budget og formål Bæredygtighedsstrategien og Klimastrategien udgør de overordnede rammer for varetagelsen af kerneydelserne i Miljø. Miljølovgivningen udgør således alene basis-niveauet for varetagelsen af miljøopgaverne. Byrådets strategier udstikker generelt et højere ambitionsniveau (mål og indsats) for varetagelse af sektorens kerneydelser, som udgøres af følgende opgaver: Implementering af vandplanerne Miljøregulering af virksomheder Miljøregulering af landbruget Jordforurening og grundvandsbeskyttelse Beskyttelse af vandløb og søer Spildevandsrensning i det åbne land Implementering af bæredygtighedsstrategien Affaldsmyndighed Miljøregulering af dambrugene Miljøvagt og stormberedskab Bæredygtighedsvurderinger af planer og anlægsprojekter Vandforsyning og drikkevandsbeskyttelse NBE fremme af grøn omstilling, der giver erhvervsfremme. Skadedyrsbekæmpelse Bæredygtige indkøb, herunder økologi For at skabe større sammenhæng mellem Miljø- og Energiforvaltningens kerneopgaver og samtidig øge muligheden for at arbejde på tværs i organisationen, er der iværksat en række tiltag, med henblik på tilpasning af de organisatoriske forhold for de kommunale enheder, herunder sektor Miljø.

15 De nødvendige organisatoriske tilpasninger og de budgetmæssige konsekvenser heraf vil blive berigtiget i en senere budgetrevision med virkning pr. 1. januar Kvalitetsmålsætninger Nedenstående målsætninger, som afspejler de politisk vedtagne mål i bæredygtighedsstrategien fra byrådet, udgør grundlaget for varetagelsen af Miljø s opgaver. Vi er medansvarlige for udformning og implementering af bæredygtighedsstrategien, og Miljø sikrer i alle myndighedsafgørelser, planlægningsopgaver og samarbejdsprojekter, at strategiens mål bliver tilgodeset i muligt og relevant omfang. Miljø fremmer aktivt udviklingen og implementeringen af bæredygtige boliger og en bæredygtig byudvikling med fokus på klima, natur, ressourceforbrug, miljø (kemi) og sundhed. Vi vil understøtte en natur- og miljørigtig udvikling af virksomheder og landbrug ved at gøre det attraktivt at være grøn. Miljøreguleringen og samarbejdet er baseret på vugge til vugge tankegangen med fokus på klima, ressourceforbrug, miljø (kemi), sundhed og natur. I kommune- og lokalplanlægningen identificeres de væsentligste bæredygtighedstemaer, som søges fremmet i den specifikke plan. I myndighedsafgørelserne i det åbne land skabes der løsninger, som styrker den biologiske mangfoldighed, beskyttelse af grundvandet og bæredygtig produktion/forbrug. Via myndighedsafgørelse, planlægning og eksternt samarbejde prioriteres og fremmes en beskyttelse og styrkelse af naturindholdet i områderne omfattet af den grøn-blå struktur. Vandhandleplanen udarbejdes hvert 6. år og udgør et bærende grundlag for samarbejde og miljøregulering af alle aktiviteter, som kan belaste vandmiljøet. Tværkommunale samarbejder Da Miljø udgør den største offentlige faglige og ressourcemæssige kapacitet i nærområdet, er det afgørende, at Miljø indgår i samarbejde med nabokommunerne om varetagelse af store nye lovpligtige opgaver, som bl.a. implementeringen af den statslige vandplan og store fælles bæredygtighedsinitiativer mellem kommunerne. Derfor er det aftalt med nabokommunerne, at følgende opgaver er forankret i Miljø: Limfjordsrådet Miljøvagtordningen NBE - sekretariatet Udgifterne til varetagelsen af opgaverne fordeles mellem de deltagende kommuner i overensstemmelse med aftalte fordelingsnøgler og støttetilsagn fra staten og EU.

16 Driftsaktiviteter i 2017 Sektorens opgaver omfatter primært myndighedsvaretagelse og samarbejde om fremme af en bæredygtig udvikling med såvel andre forvaltninger som andre sektorer. Driftsudgifterne udgøres derfor altovervejende af løn - og projektudgifter. Inden for sektoren bliver en voksende del af opgaveløsningen medfinansieret af eksterne midler, idet indtægterne tilbage i 2007 udgjorde under Driftsaktiviteter p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter Vandløbsvæsen 6.753,0 16, ,0 15,8 Miljøbeskyttelse ,0 52, ,0 51,9 Administration ,0 30, ,0 32,2 I alt driftsaktiviteter ,0 100, ,0 100,0 Som opfølgning på Miljøs kvalitetsmål og Byrådets bæredygtighedsstrategi, er der markant fokus på at accelerere udviklingen af driften til også at omfatte frivillige samarbejder/partnerskaber om en bæredygtig udvikling med de virksomheder, bygherrer og landbrug, som kommunen i forvejen er miljømyndighed for. Da myndighedsopgaver er delvist brugerfinansierede, er indtægtskravet fra myndighedsopgaverne bestemmende for prioriteringer af opgaverne inden for driften. Jo større indtægtskrav til myndighedsopgaverne, jo færre ressourcer kan tilføres bæredygtighedsaktiviteterne og partnerskaberne om en grøn omstilling. Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Der er mindre ændringer mellem 2016 og 2017 omfattende: Reduktion i personaleressourcer allokeret til meddelelse af miljøgodkendelser til landbrug Serviceaftale mellem Kl og Staten vedr. forbedret erhvervsservice betyder øget administrative opgaver for kommunerne i 2016,2017 og 2018 (indgår som en del af Lov- og Cirkulæreprogrammets tekniske korrektion). Dette indebærer samlet en beskeden udvidelse af budgettet.

17 Serviceudgifter kr. Lov- og cirkulæreprogrammet, merudgift 296 Lønregulering, merudgift 460 Miljøgodkendelser til landbrug, mindreudgift -510 Regulering af central administration, mindreudgift -32 Øgede omkostninger ved anvisning af jord, merudgift 725 Regulering af takst for jordanvisning, merindtægt -725 Endvidere vil der i 2017 være særlig fokus på Implementering af den nye bæredygtighedsstrategi Øget grøn service til erhvervsvirksomhederne via Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (NBE) herunder en udvidelse af NBE til hele regionen og grønne udviklingsplaner for landbruget. Dette arbejde er, via budgetforliget, ligeledes sikret fortsat i 2018 og frem, med 2 mio.kr. årligt. Optimering af opgavevaretagelsen i samspil med øvrige sektorer i Miljø- og Energiforvaltningen Erhvervsservice én indgang. Bæredygtige indkøb SMART city aktiviteter og EU ansøgninger Bæredygtigt byggeri Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Miljø Vand/naturprojekter 15 stk 20 stk. Tilsyn 805 stk 560 stk. Godkendelser/tilladelser/spildevand 110 stk 110 stk. Klager over miljøgener 400 stk 250 stk. Miljøpositive erhvervsaktiviteter 85 stk 91 stk. Miljønegative erhvervsaktiviteter 85 stk 91 stk. Forskellen mellem nøgletallene fra 2016 til 2017 skyldes øget aktiviteter i forhold til at nå i mål med vand- og naturplanprojekterne. De øvrige forskelle mellem de 2 år skyldes alene forskel i opgørelsesmetoderne for antal tilsyn og antal klager. Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Antallet af erhvervsaktiviteter specifikt reguleret af Miljøloven Minimumskrav tilsyn, kattegori 1a og 1b virksomheder = 40% Minimumskrav tilsyn, kategori 2 virksomheder = 25% Minimumskrav tilsyn, administrative virksomhedstilsyn 50 - Brugerbetaling pr. time (kr.) 305,00 311,00 Indtægt pr. godkendelse Indtægt pr. tilsyn

18 Mål- og Resultatkrav Her henvises til den vedtagne bæredygtigheds- og klimastrategi samt den af Miljøog Energiudvalget vedtagne strategiplan Brugertilfredshed Da etablering af alle erhvervsaktiviteter oftest kræver en miljøtilladelse, og Staten stiller krav om årligt miljøtilsyn, betyder det, at Miljø er den sektor i kommunen, som har den mest direkte og kontinuerlige kontakt med alle de væsentligste erhvervsvirksomheder i kommunen. En proaktiv erhvervspolitik er derfor tæt knyttet til en proaktiv miljøindsats. Miljø indgår derfor også i Erhvervskontorets løbende tilfredshedsmålinger. I 2013, 2015 og 2016 viste målinger en meget høj tilfredshed med serviceniveauet i Miljø. Det forhold, at Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling løbende vokser i antal af deltagende virksomheder giver også en indikation af, at virksomhederne er tilfredse med samarbejdet med Miljø. Anlægsprojekter i 2017 Anlægsprojekter kr. Vandplaner 600 Øko-ø Egholm 300 Der henvises i øvrigt til investeringsoversigten for Øko-ø Egholm I samarbejde med økologisk landsforening og borgerne på Egholm søges landbrugsarealerne på Egholm omlagt til økologisk produktion. I projektet vil der være særlig fokus på: At aalborgenserne får adgang til lokale økologiske fødevarer lige i centrum af Aalborg. At understøtte socialøkonomisk virksomhed tilknyttet produktion og forandring af fødevarer. At det kommunale fødevareindkøb fremmer en omlægning til økologi. At fremme en recirkulering af næringsstoffer til markerne på Egholm. Forventede overførsler fra 2016 til 2017 Det forventes, at det kan blive aktuelt med en budgetoverførsel fra 2016 til 2017 i forhold til: - NBE Natur (bæredygtige tiltag i det åbne land) - Vandplanprojekter (lovpligtig opgave) - Vandplaner (lovpligtige og budgetforlig ) - NBE projektmidler (projektmidler fordelt over flere år og fælles midler for alle nordjyske kommuner) - Limfjordsrådet (fælles midler for de 18 limfjordskommuner) - Miljøvagtmidler (fælles midler for nabokommunerne)

19 Sektor Miljø- og Energiplanlægning Budget - Sektor Miljø- og Energiplanlægning Beløb i kr p/l 2017-p/l ) Serviceudgifter Center for Grøn Omstilling Udgifter Indtægter Netto Planlægning 2) Udgifter Indtægter Netto Beredskab Udgifter Indtægter Netto Administration Udgifter Indtægter Netto Serviceudgifter i alt ) De organisatoriske konsekvenser ved køb af Nordjyllandsværket er i henhold til Byrådets beslutning på møde den 14. december 2015, pkt. 17, indarbejdet, hvorved de tidligere fire planlægningsområder er samlet i et bevillingsniveau, samtidig med at sektorens administration er overgået fra brugerfinansieret til skattefinansieret bevillingsniveau med virkning pr. 1. januar ) Indsatsplanlægningen, der indgår som en del af bevillingsniveauet Planlægning, finansieres af et bidrag fra vandindvindere, som opkræves af Skat og tildeles kommunerne via det udvidede totalbalanceprincip. Jf. lov nr. 538 af 29. april 2015 om ændring af lov om vandforsyning m.v. og lov om afgift af ledningsført vand, fortsættes opgaven i for et nedsat bidrag. Kommunernes andel af bidraget vil fra 1. januar 2016 blive reguleret via Finansloven.

20 Budget - Sektor Miljø- og Energiplanlægning Beløb i kr p/l 2017-p/l Brugerfinansieret drift Vandsamarbejde Aalborg, Åben land Udgifter Indtægter Netto Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse Udgifter Indtægter Netto Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed Udgifter Indtægter Netto Brugerfinansierede udgifter i alt Sektor i alt, nettodrift Budget - Sektor Miljø- og Energiplanlægning Beløb i kr p/l 2017-p/l Anlæg - skattefinansierede Udgifter Indtægter Netto Anlæg - Brugerfinansierede Udgifter Indtægter Netto Anlæg i alt Sektor i alt, netto

21 Sektorens budget og formål Med virkning fra 1. januar 2015 blev Sektor: Miljø- og Energiplanlægning etableret i forbindelse med gennemførelsen af de organisatoriske tilpasninger for Miljø- og Energiforvaltningen, jfr. byrådets møde den 27. april 2015, pkt. 13. Som følge af etablering af en energikoncern, hvor kommunale forsyningsvirksomheder blev omdannet til aktieselskaber, opstod der behov for yderligere organisatoriske tilpasninger af sektoren. Tilpasningerne blev gennemført med virkning pr. 1. januar 2016, jfr. byrådets møde den 14. december 2015, pkt. 17 og bortset fra de brugerfinansierede vandsamarbejder, er sektoren nu omdannet til en skattefinansieret enhed. Miljø- og Energiplanlægnings overordnede missioner er Vi helhedsplanlægger og fremmer en bæredygtig udvikling. Miljø- og Energiplanlægning løser en række planlægningsopgaver. Afdelingen omfatter p.t. desuden Center for Grøn Omstilling og har desuden ansvaret for opgaverne i Vandsamarbejde Aalborg og Vandsamarbejde Nibe. Desuden har Miljø- og Energiplanlægning til opgave at koordinere en række tværgående projekter og sager i forvaltningen. Det drejer sig blandt andet om koordinering i forhold til kommune- og lokalplanlægning, koordinering af høringssvar, der vedrører flere af forvaltningens afdelinger, samt projektledelse på tværgående projekter. Planlægningsopgaverne omfatter Bæredygtighedsstrategi og Klimastrategi, der begge udgør de overordnede rammer for en række af de planer der udarbejdes i afdelingen. Det drejer sig om affaldsplan, energi-/varmeplan, spildevandsplan, vandforsyningsplan og indsatsplaner. Varmeplanlægning, Vandforsyningsplanlægning, Indsatsplanlægning, Spildevandsplanlægning er alle skattefinansieret, mens affaldsplanlægning er gebyrfinansieret. Center for Grøn Omstilling er Aalborg Kommunes platform for projekter, som arbejder målrettet med bæredygtighed og understøtter bæredygtigheds- og klimaindsatsen i Aalborg Kommune. Fælles for centerets projekter er partnerskaber med fx borgere, industrien, detailhandlen og vidensinstitutioner. I Center for Grøn Omstilling findes projekter som Aalborg Bæredygtighedsfestival, Grøn Agent og Grønne butikker Aalborg Kommune skal via centeret opleves som en samarbejdspartner i den grønne omstilling og spille en koordinerende rolle både internt i kommunen og blandt kommunens eksterne interessenter. Center for Grøn Omstilling er skattefinansieret. For Vandsamarbejde Aalborg er formålet at samarbejde med de private vandværker om vandforsyning i det åbne land og Indsatsplanerne for Grundvandsbeskyttelse, herunder at udføre ledningsanlæg i det åbne land samt forebyggende grundvandsbeskyttelse i henhold til samarbejdsaftalerne herom. Budgettet åbner endvidere mulighed for, at jordfordeling blandt involverede lodsejere kan indgå som et værktøj i indsatsen for beskyttelse af vores grundvand.

22 For Vandsamarbejde Nibe er formålet at samarbejde med de private vandværker om forsyningssikkerhed i Nibe-området. Ved vedtagelse af lov nr. 538 af 29. april 2015 om ændring af lov om vandforsyning m.v. og lov om afgift af ledningsført vand, er det besluttet, at grundvandskortlægningen og indsatsplanlægningen skal fortsætte frem til udgangen af 2020, men for et nedsat bidrag. Det fremgår af lovbemærkninger til lovforslag nr. L155, folketingsåret 2014/2015, at kommunernes nuværende kompensation, som tildeles efter det udvidede totalbalanceprincip, er på 55 mio. kr./år, idet der tages forbehold for en eventuel efterregulering i Det forventes at kommunernes udgifter i perioden vil udgøre 14,2 mio. kr./år beregnet forholdsmæssigt efter den hidtidige regulering. Fastlæggelsen af den fremtidige kompensation til kommunernes varetagelse af indsatsplanlægning for perioden er udskudt således, at forhandling herom kommer til at foregå på grundlag af opgørelsen i 2016 af kommunernes ressourceanvendelse i perioden Det er forudsat, at Miljøministeriet inden udgangen af 2020 vil tage stilling til behovet for yderligere grundvandskortlægning og indsatsplanlægning. Der blev i 2015 truffet beslutning om, at Beredskab skulle samles i et 60-fællesskab for alle beredskaber i Nordjylland fra 1. januar Budgettet til Aalborg Kommunes betaling til dette fælles beredskab er placeret under Miljø- og Energiplanlægning, hvor også budget til drift og vedligeholdelse af brandhaner, C3-beredskabs- og krisestabssystem samt beredskabsplanlægning er placeret

23 Driftsaktiviteter i 2017 Driftsaktiviteter i kr ) p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter Center for Grøn Omstilling , ,0 Planlægning , ,1 Beredskab , ,5 Administration , ,5 Brugerfinansierede udgifter Vandsamarbejde Aalborg. Åben land 36 0,1 36 0,1 Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse , ,8 Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed 0 0,0 25 0,0 I alt driftsaktiviteter , ,0 Lønningernes andel af de samlede driftsudgifter , ,1 1) Budget 2016 inkluderer de budgetmæssige konsekvenser af de organisatoriske tilpasninger i forbindelse med køb af Nordjyllandsværket, jfr. Byrådets beslutning på møde den 17. december 2015, pkt. 17. Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Serviceudgifter kr. Center for Grøn Omstilling Lønregulering, merudgift 28 Beredskab Pris- og Lønfremskrivning af bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S, merudgift 565 Sløjfning af ubenyttede brandhaner, merudgift 300 Administration Optimering af de administrative forretningsgange, mindreudgift -59 Lønregulering, merudgift 74 Regulering af central administration, mindreudgift -6 Reguleringen af bidrag til Nordjyllands Beredskab I/S omfatter kun den aftalte Prisog lønfremskrivning af det, i henhold til vedtægterne, aftalte bidrag. Byrådet besluttede på møde den 14. december 2015, pkt. 26, at der ved hvert års budgetlægning skal tages stilling til, om der skal afsættes et beløb i niveauet kr. til dækning af tilpasningsomkostninger i det omfang, nogle af serviceaktiviteterne ophører.

24 Da der på nuværende tidspunkt ikke er kommet tilkendegivelser fra Nordjyllands Beredskab I/S om, at dette bliver aktuelt eller ej, vil en eventuel yderligere opkrævning til dækning af tilpasningsomkostninger blive reguleret i særskilt tillægsbevilling. Brugerfinansierede udgifter kr. Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse Regulering af driftsudgifter, mindreudgift Regulering af bidrag fra deltagende vandværker, merindtægt Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed Driftsudgifter i Vandsamarbejde Nibe, Merudgift 25 Bidrag fra deltagende vandværker, Merindtægt -444 Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Administrationen Antal normeringer, heltidsansatte 14,5 14,5 14,5 14,5 14,5 Mellemregning (mio. kr.) Vandsamarbejde Aalborg, Åben land -1,1-0,9-0,7-0,5-0,3 Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse 25,3 27,5 43,7 45,9 42,1 Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed 0,0 0,5 0,5 0,5 0,4 I alt 24,2 27,1 43,5 45,9 42,2 - betyder tilgodehavende hos Aalborg Kommune Mål- og resultatkrav Miljø- og Energiplanlægnings værdier er udtrykt på følgende måde: Vi gør, hvad vi siger, og siger hvad vi gør. De detaljerede værdier fremgår af Miljø- og Energiplanlægnings strategiplan Ved udgangen af 2017 skal der være vedtaget indsatsplaner for alle områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD) og indvindingsoplande til almene vandværker uden for OSD.

25 Anlægsprojekter i kr. Center for Grøn Omstilling - El-biler/hybrid (skattefinansieret) 850 Vandsamarbejde Aalborg, Åben land - Ledningsanlæg Vandsamarbejde Aalborg, Grundvandsbeskyttelse - Arealsikring Vandsamarbejde Nibe, Forsyningssikkerhed - Ledningsanlæg 871 Der henvises i øvrigt til investeringsoversigten for Grundvandsbeskyttelse - Arealsikring Anlægsbudgettet vedrørende Grundvandsbeskyttelse er et rammeprojekt, som anvendes til erstatningsudbetalinger vedrørende aftaler om dyrkningsrestriktioner (delprojekter), der på forhånd er godkendt af byrådet. Der vil hvert år blive vist en specifikation over de enkelte erstatningsudbetalinger i regnskabsdokumentet. Såfremt der i løbet af et budgetår er behov for anlægsmidler ud over rammebevillingen, vil der blive fremsendt konkret ansøgning om tillægsbevilling med finansiering af mellemregningskontoen.

26 Sektor Administration og Service Budget - Sektor Administration og Service Beløb i kr. Serviceudgifter 2016-p/l 2017-p/l AK Indkøb Udgifter Indtægter Netto Fælles Funktioner Udgifter Indtægter Netto Serviceudgifter i alt Budget - Sektor Administration og Service Beløb i kr. Ikke-rammebelagte driftsudgifter 2016-p/l 2017-p/l Fælles Funktioner, Tjenestemandspensioner Udgifter Indtægter Netto Ikke rammebelagte driftsudgifter i alt

27 Budget - Sektor Administration og Service Beløb i kr. Brugerfinansieret drift 2016-p/l 2017-p/l Administrationen Udgifter Indtægter Netto Løn og Pension vedrørende udlånte tjenestemænd Udgifter Indtægter Netto Omkostningscenter GIS (OCG) Udgifter Indtægter Netto Brugerfinansierede udgifter i alt Sektor i alt, nettodrift

28 Sektorens budget og formål Der var gennem 2015 en proces i Miljø- og Energiforvaltningen, og dermed også i Administration og Service, om udarbejdelse af ny mission og vision mm. Disse er anført nedenfor, idet bemærkes, at nærmere beskrivelser fremgår af Strategiplan : Mission: Synergi og kreative løsninger Vision: Det foretrukne valg Værdigrundlag: Stærke sammen også i morgen Både mission, vision og værdigrundlag er i god samklang med Miljø- og Energiforvaltningens overordnede mission om, at Vi skaber tryghed og bæredygtighed også for kommende generationer. Det samme er gældende for forvaltningens vision om, at Vi fremmer miljøbevidst og bæredygtig adfærd, vi prioriterer helhedsløsninger og at vi sikrer, at ansvar, kompetencer og opgaver går hånd i hånd. Administration og Service varetager støtte- og stabsfunktionerne i forhold til rådmandens og direktørens ansvar for og ledelse af Miljø- og Energiforvaltningen. Administration og Service varetager endvidere bl.a. betjeningen af Miljø- og Energiudvalget, sekretariatsopgaver, myndigheds- og planlægningsopgaver, koordineringsopgaver og støttefunktioner mv. inden for kommunikation, jura, IT, personale og økonomi. Administrationsområdet under Sektor: Administration og Service finansieres via administrationsbidrag fra de brugerfinansierede områder i henhold til den vedtagne finansieringsmodel, jfr. byrådets møde den 14. december 2015, pkt. 17. Med henblik på at spare administrative ressourcer, og da bloktilskuddet ikke længere afspejler Aalborg Renovations omkostninger til indsamling af bærebare batterier, er bevillingsniveauet for ordningen pr. 1. januar 2016 overført fra Sektor: Aalborg Renovation til Sektor: Administration og Service under den skattefinansierede funktion Fælles Funktioner. Herefter vil der hvert år blive overført et driftstilskud til Aalborg Renovation svarende til årets tildelte bloktilskud. Såvel Natur- og Miljøstyrelsen, KL og kommunens revisionsselskab har accepteret denne nye forenklede ordning. Som følge af etablering og implementering af den nye energikoncern har det været nødvendigt at tilpasse organisationen i overensstemmelse hermed, hvilket blandt andet er sket via en række delte ansættelser. Som følge heraf vil der, i løbet af 2016, blive udarbejdet og implementeret ændrede betalings- og finansieringsmodeller vedrørende fællesfunktionerne i forhold til de tilbageværende forsyningsvirksomheder og afdelinger. De eventuelle budgetmæssige konsekvenser er ikke indarbejdet i nærværende budget, men vil blive indarbejdet i en senere budgetrevision.

29 Driftsaktiviteter i 2017 Driftsaktiviteter i kr ) p/l kr. pct p/l kr. pct. Serviceudgifter AK Indkøb , ,6 Fælles Funktioner , ,6 Ikke-rammebelagte driftsudgifter Fælles Funktioner, Tjenestemandspensioner , ,8 Brugerfinansierede udgifter Administration , ,4 Løn og pension vedrørende udlånte tjenestemænd , ,8 Omkostningscenter GIS (OCG) , ,8 I alt driftsaktiviteter , ,0 Lønningernes andel af de samlede driftsudgifter , ,8 Væsentlige budgetændringer fra 2016 til 2017 (drift) Serviceudgifter kr. AK Indkøb Lønregulering, merudgift 51 Regulering af central administration, mindreudgift -4 Fælles Funktioner Lønninger tjenestemænd Beredskab, -19,0 normeringer, mindreudgift Indsamling af bærbare batterier overført fra Aalborg Renovation, merudgift 483 Lønregulering, merudgift 32 Regulering af central administration, mindreudgift -1 Nedjustering Lønbudget, -1,0 normering, mindreudgift -500 Viderefakturerede lønninger Beredskab, mindreindtægt 8.660

30 Brugerfinansierede udgifter kr. Administration Personalereduktion, -3,5 normeringer, mindreudgift Lønregulering, merudgift 235 Regulering af husleje og udgifter i øvrigt, merudgift Regulering af administrationsbidrag, mindreindtægt Løn og pension vedrørende udlånte tjenestemænd Overførte tjenestemænd fra Varme, 2,0 normeringer, merudgift 700 Udbetaling af tjenestemandspensioner, merudgift Regulering af viderefaktureret tjenestemandslønninger mv., merindtægt Omkostningscenter GIS (OCG) Lønregulering, merudgift 148 Udvalgte nøgletal samt aktivitets- og budgetforudsætninger Nøgletal Administrationen Antal normeringer, heltidsansatte 74,0 52,5 52,5 52,5 52,5 Udlånte tjenestemænd i alt 27,0 10,0 10,0 10,0 10,0 Indkøbsvolumen - AK Indkøb Mellemregning (mio. kr.) Omkostningscenter GIS (OCG) -4,8-4,8-4,8-4,8-4,8 - betyder tilgodehavende hos Aalborg Kommune Mål- og resultatkrav Administration og Service s værdigrundlag er udtrykt på følgende måde: Stærke sammen også i morgen. De detaljerede målsætninger fremgår af Administration og Service s strategiplan Administration og Service vil medvirke til at få de løbende organisationstilpasninger implementeret systemmæssigt og bundfældet i organisationen, herunder den kommende organisationsændring pr. 1. januar 2017 for hele miljø-området i Miljø- og Energiforvaltningen.

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto

By- og LandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Budget - Sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. 2018 2019 2020 2021 2022 Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 27.313 26.898 26.356 26.356 Indtægter -80-750 -750-750 -750 Netto

Læs mere

Strategiplan

Strategiplan UDKAST AF 10.02.2015 Strategiplan 2016-2019 Energi og Renovation Aalborg Forsyning, Renovation Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Aalborg Forsyning, Renovation Udgivelse: 10.02.2015 Sagsnr.: 2015-002830

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.161-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Beløb i kr p/l 2019-p/l

Beløb i kr p/l 2019-p/l Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Beløb i 1.000 kr. 2018-p/l 2019-p/l 2018 2019 2020 2021 2022 Brugerfinansieret drift Udgifter 265.630 293.962 286.633

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2018 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.428-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen. Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen. Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsregnskab for Miljø- og Energiforvaltningen - sektoropdelt Beløb i mio. kr. Drift Regnskab Korrigeret budget Afvigelse Udgift

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Punkt 7. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2017-2020 2015-061922 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til s orientering redegørelse om konsekvenser af det vedtagne Budget 2017-2020. Beslutning:

Læs mere

Budget 2017-2020 UDKAST

Budget 2017-2020 UDKAST Miljø- og Energiforvaltningen Aalborg Renovation Budget 2017-2020 UDKAST Sektor Aalborg Renovation Budget - Sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. 2016-p/l 2017-p/l 2016 2017 2018 2019 2020 Brugerfinansieret

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for Miljø- og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2019 Udgift Indtægt Serviceudgifter Miljø og Plan 111.661-21.084 Bæredygtighed og Udvikling

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2018 1 Sektor Aalborg Renovation Regnskab - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Strategiplan 2017-2020

Strategiplan 2017-2020 Målsætninger for Strategiplan 2017-2020 Aalborg Renovation 1. Målsætninger De overordnede mål for Aalborg Renovation fremgår af de følgende sider. Målene kan sammendrages til, at Aalborg Renovation vil

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2017-2020 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2016-002282 Dok.nr.: 2016-002282-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

Godkendelse af Budget 2017 og takstændringer og tillægsbevilling

Godkendelse af Budget 2017 og takstændringer og tillægsbevilling Punkt 2. Godkendelse af Budget 2017 og 2018 - takstændringer og tillægsbevilling 2017-019232 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der til det brugerfinansierede drifts- og

Læs mere

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017

Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 Punkt 3. Orientering om virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2017 samt orientering om aktuel status/forventet på regnskab 2017 2017-017995 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets

Læs mere

Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret område

Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret område Punkt 5. Orientering: Virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2015 - skattefinansieret område 2015-008934 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering regnskabsrapportering

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2017 1 Sektor Aalborg Renovation - sektor Aalborg Renovation Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Brugerfinansierede udgifter Udgifter 264.483 276.174

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2016 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 483 0 0 0 Brugerfinansierede udgifter

Læs mere

Godkendelse af Efterårsbudgetrevision Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af Efterårsbudgetrevision Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 3. Godkendelse af Efterårsbudgetrevision 2018 - Miljø- og Energiforvaltningen 2018-028720 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der til det brugerfinansierede drifts-

Læs mere

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen

Orientering om konsekvenser af Budgetforlig Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 2. Orientering om konsekvenser af Budgetforlig 2018-2021 - Miljø- og Energiforvaltningen 2016-073195 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering redegørelse

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen Præsentation for Miljø- og Energiudvalget 5. februar 2014 Præsenteres af Konstitueret administrationschef Jan Brandsen AK Indkøb AK Indkøb Administration Hvordan arbejder vi Vores nuværende mission Vi

Læs mere

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto

Serviceudgifter VandMiljø Udgifter Indtægter Netto Sektor Miljø og Plan Regnskab sektor Miljø og Plan Beløb i 1.000 kr. Oprindeligt Regnskab Korrigeret Afvigelse Serviceudgifter VandMiljø Udgifter 13.951 30.238 40.010-9.772 Indtægter -80-1.288-6.501 5.213

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2018-2021 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: 2017 Sagsnr.: Dok.nr.: Tekst: Strategiplanlægning 2018-2021 for Aalborg

Læs mere

Aalborg Forsyning, Gas

Aalborg Forsyning, Gas Aalborg Forsyning, Gas Budget 2016-2019 Udkast 1 Sektor Aalborg Forsyning, Gas Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Gas Beløb i 1.000 kr. 2015-p/l 2016-p/l 2015 2016 2017 2018 2019 Brugerfinansieret drift

Læs mere

Anbefaling: Budgetrevision 2015, tillægsbevilling/takstjustering

Anbefaling: Budgetrevision 2015, tillægsbevilling/takstjustering Punkt 11. Anbefaling: Budgetrevision 2015, tillægsbevilling/takstjustering 2015-003795 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2015 gives

Læs mere

Godkendelse af Miljø- og Energiforvaltningen, Forårsbudgetrevision 2016

Godkendelse af Miljø- og Energiforvaltningen, Forårsbudgetrevision 2016 Punkt 12. Godkendelse af Miljø- og Energiforvaltningen, Forårsbudgetrevision 2016 2016-018662 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2016 gives

Læs mere

Godkendelse af budget 2016 og 2017, takstændringer og tillægsbevilling, Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af budget 2016 og 2017, takstændringer og tillægsbevilling, Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 5. Godkendelse af budget 2016 og 2017, takstændringer og tillægsbevilling, Miljø- og Energiforvaltningen 2016-018662 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts-

Læs mere

Regnskab Aalborg Renovation

Regnskab Aalborg Renovation Aalborg Renovation Kommunal-økonomisk regnskab 2015 1 Sektor Aalborg Renovation -sektor Aalborg Renovation Beløb i1.000 kr. Oprindeligt Afvigelse Serviceudgifter Udgifter 637 637 637 0 Brugerfinansierede

Læs mere

Bilag 2a: Miljø- og Energiforvaltningens økonomiske struktur De skattefinansierede områder.

Bilag 2a: Miljø- og Energiforvaltningens økonomiske struktur De skattefinansierede områder. #BREVFLET# Click here to enter text. Aalborg Kommunes Grønne agenter - oplæg Til Miljø- og Energiudvalget Kopi til Chefgruppen Fra Administration Sagsnr./Dok.nr. 2014-21843/2014-221165 29.07.2014 Administration

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret

Forsyningsvirksomhederne - virksomhedsrapportering pr. 30. juni skattefinansieret Punkt 5. Forsyningsvirksomhederne - virksomhedsrapportering pr. 30. juni 2014 - skattefinansieret område. 2014-16750. Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering

Læs mere

Strategiplan Administration og Service

Strategiplan Administration og Service Strategiplan 2019-2022 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 31.05.2018 Sagsnr.: 2018-012993 Dok.nr.: 2018-012993-9 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

Godkendelse af forårsbudgetrevision 2019 for Miljø- og Energiforvaltningen

Godkendelse af forårsbudgetrevision 2019 for Miljø- og Energiforvaltningen Punkt 3. Godkendelse af forårsbudgetrevision 2019 for Miljø- og Energiforvaltningen 2019-031836 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til det brugerfinansierede drifts- og anlægsbudget

Læs mere

Budgetrevision 2014-2015, tillægsbevillinger/takstjusteringer

Budgetrevision 2014-2015, tillægsbevillinger/takstjusteringer Punkt 3. Budgetrevision 2014-2015, tillægsbevillinger/takstjusteringer 2014-15714 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2014 gives tillægsbevillinger

Læs mere

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning

Strategiplan Miljø- og Energiplanlægning Strategiplan 2018-2021 Miljø- og Energiplanlægning Udgiver: Aalborg Forsyning Stigsborg Brygge 5 Postboks 169 9400 Nørresundby Udgivelse: Sagsnr.: 2017-005469 Dok.nr.: 2017-005469-1 2 1 Indledning Strategiplanen

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer.

Miljø- og Energiforvaltningen - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer. Punkt 7. Miljø- og Energiforvaltningen - Budget 2014. Tillægsbevillinger og takstændringer. 2014-15714. Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet

Læs mere

Forsyningsvirksomhederne - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer.

Forsyningsvirksomhederne - Budget Tillægsbevillinger og takstændringer. Punkt 1. Forsyningsvirksomhederne - Budget 2013. Tillægsbevillinger og takstændringer. 2013-6380. Forsyningsudvalget indstiller, at byrådet godkender, at der til drifts- og anlægsbudgettet for 2013 gives

Læs mere

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Stigsborg Brygge 5,

Dagsorden. Aalborg Byråd. Mødet den kl Stigsborg Brygge 5, Dagsorden AALBORG BYRÅD Aalborg Byråd Miljø- og Energiudvalget Mødet den 02.03.2016 kl. 12.00 Stigsborg Brygge 5, Indholdsfortegnelse Åben 1 Godkendelse af dagsorden 1 2 Orientering fra rådmand og direktør

Læs mere

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger.

Området er brugerfinansieret, således at alle indtægter skal dække samtlige udgifter ved de forskellige affaldsordninger. MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Bevillingsområde 1.26 Renovation mv. Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter konto 1.38 og vedrører indsamling, transport og

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen Finansieringsprincipper pr. 1. januar 2015

Miljø- og Energiforvaltningen Finansieringsprincipper pr. 1. januar 2015 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Til Miljø- og Energiudvalget samt Byrådet Kopi til Direktionen i Miljø- og Energiforvaltningen Fra Administration og Service, Økonomi Sagsnr./Dok.nr.

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2020-2023 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Renovation Udgivelse: April 2019 Sagsnr.: 2019-014444 Dok.nr.: Titel: Strategiplan Aalborg Renovation 2020-2023 Foto: Tekst: Side 2 af 9 1. Kort

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2020-2023 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Renovation Udgivelse: April 2019 Sagsnr.: 2019-014444 Dok.nr.: Titel: Strategiplan Aalborg Renovation 2020-2023 Foto: Tekst: Side 2 af 10 1. Kort

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder Punkt 5. Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder 2018-084947 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Indstilling. Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse

Indstilling. Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 8. november 2006 Fastsættelse af gebyr til finansiering af indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet samt heraf følgende nedsættelse af

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Godkendelse af administrationsbidragsaftale mellem Miljø- og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning

Godkendelse af administrationsbidragsaftale mellem Miljø- og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning Punkt 2. Godkendelse af administrationsbidragsaftale mellem Miljø- og Energiforvaltningen og Borgmesterens Forvaltning 2018-098510 Miljø- og Energiudvalget indstiller, efter forhandlinger mellem Borgmesterens

Læs mere

Handleplan 2014 for Affald

Handleplan 2014 for Affald Handleplan 2014 for Affald Handleplanen 2014 er en præsentation af de større opgaver, som skal gennemføres i det kommende år inden for affaldsområdet i Ballerup Kommune. I 2014 er der fokus på forsøg med

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Anbefaling: Aalborg uden affald

Anbefaling: Aalborg uden affald Punkt 3. Anbefaling: Aalborg uden affald 2014-2025. 2011-41668. Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers offentlighedsperiode,

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling Punkt 3. Godkendelse af aktuel status 2018 - Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling 2018-069312 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender, at der til sektor Administration, gives

Læs mere

Budget 2015 og takstændringer og tillægsbevilling, herunder budgetmæssige konsekvenser af etablering af ny energikoncern

Budget 2015 og takstændringer og tillægsbevilling, herunder budgetmæssige konsekvenser af etablering af ny energikoncern Punkt 17. Budget 2015 og 2016 - takstændringer og tillægsbevilling, herunder budgetmæssige konsekvenser af etablering af ny energikoncern 2015-043651 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender,

Læs mere

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Godkendt i Byrådet den 24.06.2014 Indledning Af aftalen om den kommunale økonomi for 2014 fremgår, at KL og regeringen er enige om, at det fremover skal være obligatorisk

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Budget Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Mio. kr Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse

Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse Punkt 7. Godkendelse af handlingsplan for rottebekæmpelse 2017-000847 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at : Godkender handlingsplanen med tilhørende overslag over økonomien Fastsætter det endelige

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 4 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 5 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Handleplan for implementering af Affaldsplan

Handleplan for implementering af Affaldsplan Handleplan for implementering af Affaldsplan 2014-2018 25. september 2015 1. Affaldsplan 2014-2018 Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune har godkendt Affaldsplan 2014-2024 den 30. marts 2015. Forinden vedtagelse

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere.

Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter set over en periode skal balancere. Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af alle udgifter og indtægter i forbindelse med affaldshåndtering og rottebekæmpelse. Området er et hvile i sig selv område, som betyder at udgifter og indtægter

Læs mere

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år.

Der forventes i planperioden at blive igangsat yderligere opgaver og projekter, som vil blive beskrevet i handleplanerne i de kommende år. Bilag 1 Udkast til Handlingsplan for 2015 Gladsaxe Kommunes Affaldsplan 2014 2024 Gladsaxe Kommune forventer at godkende affaldsplan for periode 2014-2024 i april 2015. Arbejdet med at imødekomme målene

Læs mere

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling)

Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) Punkt 4. Affaldsplanlægning - Aalborg uden affald (1. behandling) 2011-41668 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til Aalborg uden affald 2014-2025 med henblik på en 8-ugers

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Teknik- og Miljøudvalget Mio. kr Ompl. + Till.bev. + Gen.bev. Korrigeret Afvigelse korrigeret Heraf overføres til 2019 Forsyningsområdet 0,000 11,500 11,500 15,717 4,217 0,000 Park og Vej 134,344-24,544

Læs mere

Status 2013 for Affald

Status 2013 for Affald 2013 for Affald I 2013 har Teknik- og miljøudvalget truffet store beslutninger på affaldsområdet i Ballerup Kommune. Den ene er et forsøg med et helt nyt affaldssystem, hvor der i 2014 igangsættes forsøg

Læs mere

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi

Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi Punkt 5. Godkendelse af Ældre- og Handicapforvaltningens mål og indsatser Bæredygtighedsstrategi 2016-2020 2016-000983 Forvaltningen indstiller til, At Forvaltningens forslag til bæredygtighedsmål og -indsatser

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Serviceudgift Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget 217-22 Sektor Miljø Driftsønske nr. 1 Beløb i1. kr. 217 Funktion.52.8 Øvrige miljøforanstaltninger Område: NBE videreførelseaf bæredygtig erhvervsfremme

Læs mere

3q3kQ6s9Rx. Grønt regnskab Miljø- og Energiforvaltningen Miljø

3q3kQ6s9Rx. Grønt regnskab Miljø- og Energiforvaltningen Miljø 3q3kQ6s9Rx Grønt regnskab 2016 Miljø- og Energiforvaltningen Miljø Udgiver: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen, Miljø Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Udgivelse: April 2016 Sagsnr.: 2017-001800

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2015-2018 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2015-priser 2015 2016 2017 2018 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.957

Læs mere

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015

Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Den 16. august 2014 Init. MOG Sagsnr. 14-01083 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2015 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2015 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold til

Læs mere

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald

Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald Punkt 7. Godkendelse af ordning for recirkulere næringsstoffer i madaffaldet fra husholdningsaffald 2015-038690 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender, at det i sagen beskrevne scenarie

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Grønt Regnskab Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiplanlægning

Grønt Regnskab Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiplanlægning Grønt Regnskab Miljø- og Energiforvaltningen Miljø- og Energiplanlægning 2016 Grønt regnskab 2014 Udgiver: Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen, Miljø- og Energiplanlægning Stigsborg Brygge 5

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282

Forventet regnskab 2011. Budget 2011. Budget 2012 Udgifter, indsamling 274 324 289 286 282 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Til TMU Affaldsgebyr 2012 - supplerende oplysninger TMU har på mødet den 14-11-2011 ønsket et notat med en række supplerende oplysninger

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur

Udviklingsaftale i Center for Teknik og Miljø. Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Udviklingsaftale for området Center for Teknik og Miljø Afdeling Miljø og natur Indledning Aftalen indgås mellem Teknik og Miljøudvalget og Flemming Kortsen, Centerchef for Teknik og Miljø. Målet med aftalen

Læs mere

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604

NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 NOTAT Den 25. august 2015 Init. MOG Sagsnr. 14-02604 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2016 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2016 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 3 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 4 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling Punkt 3. Godkendelse af aktuel status 2017 - Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling 2017-044872 Magistraten indstiller, at byrådet godkender, at der til sektor Fælles kommunale udgifter, drift, gives

Læs mere

Genbrug / affald side 1

Genbrug / affald side 1 Genbrug / affald side 1 Indhold 1.60 Fælles formål, administrative opgaver... 2 1.61 Ordninger for dagrenovation... 3 1.62 Ordninger for storskrald og haveaffald... 4 1.63 Ordninger for glas, papir og

Læs mere

Budgetopfølgning 2 Renovation

Budgetopfølgning 2 Renovation Budgetopfølgning 2 Pr. 31. maj Det brugerfinansierede område Budgetopfølgning 2 pr. 31. maj 2 mio. kr. Mindreforbrug = - Merforbrug = + Over- /underskud Afv. øvrig drift I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget

Læs mere

Strategi Energi Viborg Kraftvarme A/S

Strategi Energi Viborg Kraftvarme A/S Strategi 2018-2022 Energi Viborg Kraftvarme A/S Energi Viborg Kraftvarme A/S vision Energi Viborg Kraftvarme vil gennem en professionel, kompetent og målrettet indsats være en attraktiv varmeleverandør

Læs mere

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner:

Mål. På politikområdet er følgende politiske vedtagne politikker og helhedsplaner: Kommunen er forsyningsmyndighed vedr. vand, varme, kloak og affald. Det er imidlertid private vandværker, SEAS-NVE, Solrød Fjernvarmeselskab og Hovedstadens Naturgasselskab der leverer vand, elektricitet,

Læs mere

Økonomiske konsekvenser for etablering af Nordjyllands Beredskab I/S

Økonomiske konsekvenser for etablering af Nordjyllands Beredskab I/S Punkt 26. Økonomiske konsekvenser for etablering af Nordjyllands Beredskab I/S 2015-037349 Miljø- og Energiudvalget fremsender til byrådets orientering status og konsekvenser for økonomien for Aalborg

Læs mere

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer:

[UDKAST] I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af 27. juni 2011, foretages følgende ændringer: [UDKAST] Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Indførelse af betinget bloktilskud for regionerne og indførelse af sanktioner for regionerne ved overskridelse af budgetterne) 1

Læs mere

ØKONOMIUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Den centrale administrative funktion viser følgende for regnskabsåret 2016:

ØKONOMIUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Den centrale administrative funktion viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 60.62 Den centrale administrative funktion Ansvarligt udvalg Økonomiudvalget Sammendrag Bevillingsramme 60.62 Den centrale administrative funktion viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling:

Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Beslutningstema: Sagsfremstilling: Beslutning: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/12707 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Byrådet Udvalget skal beslutte, om udvalget

Læs mere

Budget UDKAST

Budget UDKAST Aalborg Forsyning, Renovation Budget 2016-2019 UDKAST 2 Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Budget - Sektor Aalborg Forsyning, Renovation Beløb i 1.000 kr. 2015-p/l 2016-p/l 2017 2018 2019 Serviceudgifter

Læs mere

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense

Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Fremtidens forhold mellem kommunen og affaldsselskaberne Disposition Formål med selskabsdannelsen af Odense Renovationsselskab A/S og Odense Vandselskab as 1994 Styringsgrundlaget i 1994 og indtil nu Erfaringer

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2016-2019 pr. politikområde : 15 Natur, Vand og Miljø I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2016-priser 2016 2017 2018 2019 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 10.503

Læs mere

POLITIK MÅLSÆTNINGER MÅL FOR VAND

POLITIK MÅLSÆTNINGER MÅL FOR VAND POLITIK SÆTNINGER FOR VAND MISSION VÆRDIER Vores mission er at bidrage til, at vores forbrugere er sunde og raske, idet vi forsyner dem med rent drikkevand og behandler deres spildevand på et miljømæssigt

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr

NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr NOTAT Den 26. august 2016 Init. MOG Sagsnr. 16-00290 Budget og gebyrer på renovationsområdet i Ballerup Kommune 2017 Baggrund og formål Budget og gebyrer for 2017 i Ballerup Kommune er udarbejdet i henhold

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere