Strategien for initiativ 9.2 om kommunikation og hjælp opstiller i forhold til de itudfordrede borgere følgende delmålsætninger:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Strategien for initiativ 9.2 om kommunikation og hjælp opstiller i forhold til de itudfordrede borgere følgende delmålsætninger:"

Transkript

1 Handlingsplan for kommunikation og hjælp til borgere og virksomheder marts Indledning Et af målene i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er, at tryghed og tillid skal i centrum. En række initiativer i digitaliseringsstrategien skal understøtte denne målsætning, herunder initiativ 9.2 om kommunikation og hjælp til borgere og virksomheder. Porteføljestyregruppen for den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi godkendte i april 2017 en strategi for kommunikation og hjælp til borgere og virksomheder. Handlingsplan 2019 er en udmøntning af denne strategi. Der bliver løbende i strategiperioden iværksat initiativer, der udspringer af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Ansvaret for kommunikationen om disse initiativer vil i stort omfang være en del af det enkelte initiativ. Men der kan være behov for ekstra kommunikations- eller hjælpeindsatser til it-udfordrede borgere og virksomheder. Derfor vil handlingsplanen årligt blive opdateret, så den dækker de særlige behov, som udspringer af udmøntningen af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi. 2. Handlingsplan for borgere Strategien for initiativ 9.2 om kommunikation og hjælp opstiller i forhold til de itudfordrede borgere følgende delmålsætninger: De borgere, som allerede kommunikerer digitalt med den offentlige sektor, skal fastholdes. Borgerne skal være trygge ved introduktion af ny it-teknologi fx velfærdsteknologiske løsninger. Hvis muligt skal andelen af digitale borgere øges, samtidig med at det sikres, at de relevante borgere bliver fritaget for Digital Post og undtaget fra digitale selvbetjeningsløsninger. Borgerne skal uanset udgangspunkt og kompetencer opleve, at de kan få hjælp til de offentlige digitale løsninger. Af strategien for kommunikation og hjælp fremgår, at indsatsen skal fokusere på følgende målgrupper blandt de it-udfordrede borgere:

2 Side 2 af 10 De unge De ikke-vestlige indvandrere De ældre De kortuddannede, herunder socialt udsatte m.fl. For indsatsen i 2019 er foretaget tre prioriterede valg, som gennemgås i det følgende. Det drejer sig om: a) Informationssikkerhed er udvalgt som hovedtema b) De unge er udvalgt som prioriteret målgruppe c) Øvrige indsatser, der løber over flere år A. Indsatsområde Informationssikkerhed Borgerne skal være trygge ved at kommunikere med den offentlige sektor og ved at agere digitalt generelt set. En del borgere i de it-udfordrede målgrupper er nervøse for deres sikkerhed på nettet. Det gælder både i forhold til kundskaber, men også i forhold til hvad der fx kan ske med deres digitale oplysninger. Denne usikkerhed kan medføre, at de pågældende borgere ikke længere ønsker at anvende de digitale løsninger eller, at de oplever utryghed ved at gøre det. Informationssikkerhed er derfor et prioriteret emne for Der iværksættes følgende: Informationskampagne Initiativ 9.3. i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategis vil i 2019 videreføre en bred indsats om informationssikkerhed. For at sikre bedst mulig udbredelse understøtter initiativ 9.2 den brede informationskampagne med information direkte målrettet de it-udfordrede grupper. I samarbejde med Netværk for digital inklusion vil der i 2019 blive præsenteret 2-3 større, relevante it-sikkerhedsemner fx om kodeord og nethandel. Formålet er at have få og enkle budskaber, som har stor relevans for de it-udfordrede. Endvidere vil et nært samarbejde med Netværk for digital inklusion sikre en solid indsats med de rette virkemidler. B. De unge som prioriteret målgruppe De unge er i væsentlig mindre grad end andre grupper tilbøjelig til at logge på Digital Post, når de har modtaget nye meddelelser. Blandt alle tilmeldte borgere i Danmark havde ca. 3 pct. pr. medio december 2017 modtaget Digital Post inden for de seneste 6 måneder uden at have været logget ind i perioden eller have haft besøg via en læseadgang. I gruppen af unge udgjorde denne andel 17,1 pct. I 2019 vil der derfor være et særligt fokus på de unge. En del af dette fokus koordineres med andre relevante initiativer i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi fx brugerrejser for unge.

3 Side 3 af 10 Der iværksættes følgende aktiviteter/indsatser: Dataindsamling vedrørende digitale udfordringer blandt unge For at sikre, at de indsatser, der er målrettet unge, er opdateret og fokuseret på de væsentligste digitale udfordringer for de unge, indleder Digitaliseringsstyrelsen et samarbejde med Center for Digital Dannelse. Formålet er at anvende og supplere det store datamateriale, som centeret ligger inde med, således at styrelsen er opdateret på, hvor de unge oplever de største udfordringer for at kommunikere digitalt med det offentlige. Konkret udvides den store dataindsamling, som i dag foregår i folkeskoler og på gymnasier om digitalisering, med spørgsmål, der i højere grad omhandler offentlig digitalisering. Endvidere udvikles undervisningsmateriale m.v., der kan understøtte en forbedring af de udfordringer, som datamaterialet viser. Undervisningsmateriale til folkeskoler Frederiksberg Bibliotek og Borgerservice har gennem flere år arbejdet med en målrettet indsats over for kommunens elever i folkeskolen. Formålet er at give de unge en god introduktion til digital kommunikation med det offentlige. Digitaliseringsstyrelsen vil i samarbejde med Frederiksberg Kommune videreudvikle materialet, så det bliver velegnet til anvendelse i hele landet. De øvrige kommuner vil hermed få adgang til relevant undervisningsmateriale m.v. til fri afbenyttelse. Nyt brev til de 15-årige om Digital Post I 2019 lanceres en ny version af brevet om Digital Post til de 15-årige, der i højere grad er målrettet de unge for så vidt angår sprog og indhold. Digital økonomi samtalesaloner Nogle unge oplever problemer med at forstå digital økonomi. De har svært ved at forstå pengebegreber, når det ikke er kontanter. De unge har derfor brug for undervisningsmateriale m.v., der kan give dem en større forståelse for digital økonomi. Formålet er både at forstå den digitale økonomi og give dem mulighed for at lære dem at undgå at blive snydt. Indsatsen kræver et godt kendskab til de unge. Foreningen Ligeværd, der er medlem af Netværk for digital inklusion, har allerede gode erfaringer med fx samtalesaloner og brætspil om digital økonomi. Disse erfaringer anvendes til udvikling af et værktøj, der kan anvendes bredt til it-udfordrede unge. Indsatsen for digital økonomi kædes sammen med den førnævnte indsats om sikkerhed og nethandel. Det er forventningen at også andre målgrupper kan få glæde af materialet. Brugerrejser for unge Unge, der fylder 15 år og dermed bliver digitale borgere, oplever, at der er mange nye ting, som de skal forholde sig til, fx NemID, Digital Post, skattekort mv. For

4 Side 4 af 10 mange er det en forvirrende situation, og på trods af at unge færdes naturligt på nettet, er det svært for mange at forstå det offentlige og bruge de offentlige digitale løsninger. Derfor igangsættes et arbejde med en sammenhængende digital brugerrejse for unge. På baggrund af en analyse af brugerrejsen, som kaldes Bliv digital borger, findes oplagte løsninger på borgere og myndigheders udfordringer i brugerrejsen med henblik på at etablere en mere sammenhængende brugerrejse for de unge på borger.dk og evt. andre relevante platforme. I forbindelse med arbejdet med brugerrejsen planlægges det at lancere en kampagne, som skal skabe opmærksomhed om situationen og forbedre unges færden på nettet som digitale borgere. Samarbejde med Forsvarsministeriets Personalestyrelse De unge tilmeldes automatisk Digital Post, når de fylder 15 år. Digital Post er typisk de unges første kontakt med det digitale offentlige Danmark. Desværre oplever Forsvarsministeriets Personalestyrelse, at en del af de unge, som indkaldes til Forsvarets Dag, ikke læser indkaldelsen i deres digitale postkasse og derfor udebliver fra Forsvarets Dag. Derfor fortsættes det igangværende samarbejde med Forsvarsministeriets Personalestyrelse om Digital Post, der understøtter deres anvendelse af Digital Post til indkaldelse til Forsvarets Dag. C. Øvrige indsatser, der løber over flere år Der vil i 2019 blive modnet på en række nye initiativer, som potentielt kan løbe over længere tid. Nye længerevarende initiativer: Ikke-digitale borgere Den offentlige sektor er på de fleste områder nu digital, og kontakten med borgeren, er ligeledes digitaliseret på en lang række områder gennem de seneste år. Det rejser nye typer af spørgsmål, når det skal sikres at alle borgere modtager god betjening fra det offentlige. Det drejer sig fx om at sørge for, at borgere, der ikke kan anvende den digitale kommunikation, bliver betjent på anden vis. Udviklingen har medført, at offentlig digitalisering med årene er blevet så almindeligt, at nogle myndigheder ikke længere har opretholdt de tidligere procedurer for betjening af ikke-digitale borgere, men kan have behov for at iværksætte særlige procedurer. Nogle borgere oplever, at det er forbundet med vanskeligheder at være ikke-digital borger i Danmark. I 2019 vil Digitaliseringsstyrelsen derfor gennem dialog med relevante myndigheder og organisationer afdække problemets omfang, og hvor det optræder.

5 Side 5 af 10 Borgere, der ikke længere kan være digitale Det drejer sig også om situationen, når en borger bliver ældre og begynder at opleve vanskeligheder ved at kommunikere digitalt med de offentlige myndigheder. Her skal det sikres, at problemet identificeres, således at andre foranstaltninger kan iværksættes. Digitaliseringsstyrelsen ønsker derfor at indlede en dialog med relevante myndigheder og organisationer, hvor problemstillingerne kan afklares og mulig håndtering drøftes. Vejledning om digitalisering i forbindelse med en afdød borger. Vejledningen skal samle oplysninger om, hvordan man skal forholde sig til afdødes digitale kommunikation. Vejledningen udarbejdes som en digital pjece. Indsatser, der er iværksat i tidligere strategiår, og som videreføres i 2019: Øget kendskab til Demo.borger.dk Meget af nervøsiteten blandt flere i de it-udfordrede målgrupper skyldes manglende fortrolighed med den digitale kommunikation. Der er derfor fortsat behov for et demomiljø, hvor man kan øve sig, og som undervisere kan bruge til at vise bl.a. brug af NemID og Digital Post. Demo.borger.dk er et lukket læringsmiljø, hvor borgeren kan øve sig uden risiko for at gøre noget forkert. Demomiljøet er primært rettet mod landets borgerservicecentre, biblioteker og itundervisere, som kan bruge demomiljøet i deres hjælp og undervisning af ikkedigitale og it-udfordrede borgere. Der er fortsat behov for at udbrede kendskabet til demomiljøet. Der gøres derfor fortsat en indsats for at udbrede kendskabet. Eftersom borger.dk i 2018 fik nyt visuelt udtryk, tilrettes demomiljøet, så det spejler borger.dk 1:1. NemID nøgleapp Borgerservice og biblioteker giver udtryk for, at mange borgerhenvendelser vedrører NemID, især spørgsmål om nøglekort. Det informationsmateriale, der udkom i foråret 2018 i forbindelse med den nye NemID nøgleapp var ikke specifikt målrettet de it-udfordrede. Der er derfor udarbejdet en vejledning til it-udfordrede om installering og anvendelse af NemID nøgleapp, som i januar 2019 blev udsendt som trykt folder til landets biblioteker og borgerservicecentre.

6 Side 6 af 10 Tegnsprogstolkning af digitale pjecer til it-udfordrede For at understøtte tilgængeligheden vil vejledningsmateriale, foldere, film m.m., der udarbejdes i forbindelse med initiativ 9.2, blive tegnsprogstolket. Dette gælder fx folderen om NemID nøgleapp. For at understøtte andre grupper af it-udfordrede vil de videoer, der udarbejdes i forbindelse med tegnsprogstolkningen, blive produceret med voice-over. Samarbejde med Bydelsmødrene Endvidere videreføres samarbejdsaftalen fra 2018 med Bydelsmødrene om uddannelse af ikke-vestlige kvinder. Samarbejdsaftalen sikrer uddannelse af bydelsmødre, så de kan videregive viden og vejledning i brug af offentlige digitale løsninger til andre kvinder i deres netværk. Udbredelse af eksisterende vejledninger, foldere film m.m. Som nævnt er der som led i handlingsplanerne for 2017 og 2018 udarbejdet forskelligt informationsmaterialer, vejledninger, film m.m. om bl.a. digitale fuldmagter, NemID nøgleapp, læseadgang til Digital Post, NemID og sikkerhed. For at sikre udbredelsen og brugen af materialet skal der foruden distribution til biblioteker og borgerservices også tages kontakt til fagforeninger, boligforeninger og organisationer. 4. Handlingsplan for virksomheder En lille gruppe virksomheder er særligt udfordrede i forhold til digital selvbetjening. De kan ikke uden hjælp imødekomme kravet om at kommunikere digitalt med den offentlige sektor. Udfordringerne for virksomhederne omhandler typisk: Manglende forståelse/viden om, hvad man skal indberette digitalt Manglende forståelse/viden om lovbestemte krav om virksomhedsdrift Manglende forståelse af de digitale systemer og løsninger, herunder Digital Post og NemID, som vanskeliggør almindelig telefonvejledning Disse virksomheder og foreninger kan få hjælp på bibliotekerne: En indsats med stort individuelt udbytte for de virksomheder, der benytter tilbuddet, men som bliver anvendt i et ukendt omfang. Indsatsen i 2019 handler derfor om at synliggøre tilbuddet for de it-udfordrede virksomheder, og kortlægge, hvorledes det bliver benyttet, for at kunne målrette indsatsen yderligere. Hjælpeværktøjer Fokus vil være på de mest effektfulde hjælpeværktøjer, der samtidig er lette at vedligeholde. Med dette udgangspunkt er der følgende planer for værktøjer i 2019:

7 Side 7 af 10 Virk Wiki: Udvikling og opdatering Virk Wiki er taget i brug i slutningen af Værktøjet skal udvikle sig ud fra itvejledernes egne erfaringer, de cases, de oplever i hverdagen, og det omfang af henvendelser, der kommer. Målet er, at Virk Wiki udover at være et hjælpeværktøj samtidig er en læringsplatform for bibliotekernes it-vejledere. Udvikling af Virk Wiki forudsætter en løbende opsamling af viden: via kald fra it-vejlederne til Bibliotekslinjen via it-vejledernes årsagsregistrering af deres vejledning via andre henvendelser og feedback fra it-vejlederne Erhvervsstyrelsen sørger for den løbende opdatering af Wiki og dialog med itvejlederne herom samt koordinering af undervisning 2019 (planlagt til Aalborg, Vejle og Roskilde) og udvikling af vejledninger (se punkt nedenfor). Wizards: Anvendelse og udvikling Wizards ligger tilgængelige på Virk Hjælp og er samtidig en del af it-vejledernes hjælpeværktøjer. Bibliotekernes feedback på Wizards vil blive inddraget i udviklingen af de eksisterende og nye Wizards. I 2019 vil Wizards blive afprøvet som et vejledningstilbud i tilknytning til selvbetjeningsløsninger på Virk. Fx NemHandel og Start virksomhed, der hører under Erhvervsstyrelsen. Videovejledninger til selvbetjeningsløsningerne I 2019 vil der blive udviklet en række læringsvideoer med dobbelt formål; at undervise it-vejlederne, så de kan undervise og at hjælpe andre, herunder vise virksomhederne, hvordan man konkret indberetter i en selvbetjeningsløsning. Videoerne vil blive præsenteret som live-stream undervisning af it-vejlederne og ligge på Virk Wiki. Emnerne for videoerne vil blandt andet blive udvalgt ud fra itvejledernes erfaringer og i samarbejde med andre myndigheder. Erhvervsstyrelsen vil stå for udviklingen. Brugerrejser som indgang til it-vejledningen Ud fra it-vejledernes erfaringer med den eksisterende brugerrejse for frivillige foreninger og deres feedback på den er det planen at udvikle flere brugerrejser, der er målrettet virksomhedstyper eller bestemte flow. Det vil indgå i overvejelserne, om brugerrejser med fordel kan suppleres med demomiljøer til vejledninger, som også kan bruges til demonstration over for virksomhederne. Netværk til sparring og udvikling Socialt forum for bibliotekernes it-vejledere Erhvervsstyrelsen har iværksat et pilotprojekt på det sociale forum Yammer for at skabe et forum for bibliotekernes it-vejledere. Formålet med det forum er, at vejlederne kan sparre indbyrdes og på en let måde kan give feedback på hjælpeværktøjerne, præsentere cases for hinanden og dele viden i netværket og udviklingsønsker med styrelsen. Erhvervsstyrelsen forventer desuden at anvende gruppen til at

8 Side 8 af 10 dele information om systemopdateringer med it-vejlederne, evt. suppleret af nyhedsbrev. Pilotprojektet vil blive fulgt løbende og evalueret i Videnopsamling Årsagsregistrering af it-vejledningen Bibliotekerne har fået stillet digital blanket til rådighed for en registrering af deres it-vejledninger. Dels så de selv kan følge udviklingen i det arbejde, de laver, dels så Erhvervsstyrelsen kan opgøre, hvor mange og hvilke henvendelser der bliver behandlet. Erfaringerne vil blive omsat i viden, som lægges i Virk Wiki, og diverse udviklingstiltag, og vil også blive brugt til måling af effekten af initiativ 9.2. Itvejlederne efterlyser, at de kan få direkte adgang til opgørelserne, hvilket forudsætter en udvikling af værktøjet og en automatiseret opsamling og præsentation af data. Kampagner og udvidelse af tilbuddet om it-vejledning Pressemeddelelse og SoMe-kampagne For at synliggøre tilbuddet om it-vejledning over for virksomhederne bliver der gennemført kampagner i løbet af Dels i lokalpressen, og dels gennem sociale medier. Kampagnerne bliver kombineret med bibliotekernes egen markering af tilbuddet på deres hjemmesider og eventuelt via sociale medier. Målet er at gøre det let for virksomheder og foreninger at finde og benytte sig af tilbuddet i det omfang, de har behov. SMS-tjeneste udvikling af databasen Erhvervsstyrelsen udviklede i 2018 en SMS-tjeneste, så virksomheder kan få oplyst, om der er et bibliotek i et angivet postnummer, der tilbyder it-vejledning. SMS-tjenesten vil blive optimeret, så det bliver muligt at søge på andre parametre for at give brugerne det bedst mulige søgeresultat. Udvidelse af bibliotekernes tilbud om it-vejledning En række biblioteker forventes at overveje, om de vil tilbyde it-vejledning som følge af introduktionen af nyt hjælpeværktøj og socialt forum for it-vejlederne. Erhvervsstyrelsen følger i 2019 aktivt op på, om flere biblioteker kan overveje at træde ind i ordningen. Dels på baggrund af pressedækningen, dels ved direkte kontakt til bibliotekerne. Samtidig vil det blive overvejet, om omfanget af emner for bibliotekernes it-vejledning kan udvides. Yderligere udvidelse af tilbuddet om it-vejledning Der kan være flere indgange for it-udfordrede virksomheder til at søge vejledning. Som led i etableringen af Virk Wiki blev it-vejlederne interviewet om deres indtryk af omfanget af henvendelser fra virksomheder og foreninger. Der blev gennem kontakter til frivillighed.dk, Frise, enkelte erhvervscentre og borgerservicecentre indledningsvist forsøgt afdækket, hvor de virksomheder, der oplever digital selvbetjening som udfordrende, søger hjælp.

9 Side 9 af 10 Nogle indtryk var, at de går til åbne it-caféer, hvor it-vejlederen er en backup. Dvs. hvis de frivillige på it-caféen kan hjælpe, så oplever it-vejlederen ikke, at der har været en henvendelse fra en virksomhed. Andre indtryk var, at de får vejledning som led i opstart af en virksomhed (vækstcentre) eller at de måske (særligt foreninger) får vejledning direkte fra frivilligrådgiverne i kommunerne eller frivilligcentrene. Endelig kan der muligvis ske vejledning i borgerservice. Erhvervsstyrelsen vil derfor i 2019 gennemføre en brugerundersøgelse og en undersøgelse blandt de potentielle aktører. Formålet med undersøgelsen er at afdække, om tilbuddet om it-vejledning skal udvides fra bibliotekerne til andre aktører. Det vil endvidere blive afdækket, i hvilket omfang vejledningsmaterialet ved at blive anvendt via Virk Hjælp kan hjælpe de udfordrede virksomheder direkte på vej. 5. Fælles hjælp til it-vejledere på biblioteker og borgerservices Biblioteker og borgerservices har allerede gennem flere år ydet en stor og bidragende indsats med at vejlede it-udfordrede borgere og virksomheder. Denne indsats foregår stadig, omend it-vejledningen har ændret sig væsentligt over årene. I dag har vejledningen i højere grad karakter af at være 1:1 vejledning om konkrete spørgsmål til digital selvbetjening mere end generel vejledning om, hvordan man betjener it. Dette gælder både for borgere og virksomheder. Og i visse tilfælde er der høj grad af personsammenfald, særligt når borgere har enkeltmandsvirksomheder eller er aktive i foreninger. Nogle it-udfordrede borgere og virksomheder kan have svært ved at modtage vejledningen. Enten fordi de er tilbageholdende med at indrømme, at de har digitale udfordringer, eller fordi de ikke er opmærksomme på muligheden. Generelt kan det være svært at fange denne gruppe, ligesom biblioteks- og borgerservicemedarbejdere også i visse situationer kan komme i tvivl om, hvor langt deres vejledningspligt strækker sig. De lokale ressourcer kan også have betydning for, i hvilket omfang vejledningen kan tilbydes. Samtidig er det et fælles og centralt fokus i digitaliseringsstrategiens initiativ 9.2 at skabe tryghed og tillid for både borgere og virksomheder, hvorfor det er vigtigt at tilbuddet når ud til både borgere og virksomheder og med respekt for deres data. Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen vil derfor indlede et samarbejde, der skal give nye, fælles værktøjer, råd og vejledning til at hjælpe biblioteker og borgerservices med disse udfordringer.

10 Side 10 af Det videre forløb Denne handlingsplan er en opdatering af den tidligere handlingsplan for 2018, der skal understøtte strategien for initiativ 9.2. om kommunikation og hjælp til borgere og virksomheder. Handlingsplanen evalueres primo 2020 i forbindelse med den årlige statusrapportering til porteføljestyregruppen. I forbindelse med evalueringen og afrapporteringen udarbejdes en opdatering af handlingsplanen til det nye år (2020). Denne opdatering vil bygge dels på resultaterne fra de tidligere handlingsplaner, dels på de initiativer fra den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der udmøntes i det kommende år. Endvidere vil tilbagemeldinger fra relevante netværk og anden erfaringsopsamling indgå i opdateringen. Disse opdateringer skal bidrage til, at handlingsplanen opdateres, så den dækker de særlige behov, som digitaliseringsstrategiens udmøntning giver anledning til. Ud over evaluering af de enkelte indsatser i indeværende handlingsplan, skal der ved strategiperiodens udløb ske en samlet effektmåling af initiativet. Effektmålingen sker på baggrund af de fire effektmål, som porteføljestyringsgruppen har vedtaget i september 2018 for initiativ 9.2: Antallet af tilmeldte borgere til Digital Post blandt de it-udfordrede målgrupper skal som minimum forblive stabilt. Initiativets skriftlige materialer til de it-udfordrede borgere vurderes positivt og anvendes af de organisationer, der repræsenterer de it-udfordrede borgere i Netværk for digital inklusion. Antallet af biblioteker, der tilbyder hjælp til virksomheder Anvendelse af erhvervsstyrelsens understøttende funktioner Handlingsplanen er godkendt af arbejdsgruppen for initiativ 9.2, og træder i kraft den 1. marts 2019.

Handlingsplan for kommunikation og hjælp til borgere og virksomheder

Handlingsplan for kommunikation og hjælp til borgere og virksomheder Handlingsplan for kommunikation og hjælp til borgere og virksomheder - 2018 1. marts 2018 1. Indledning Et af målene i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 er, at tryghed og tillid skal

Læs mere

Handlingsplan om kommunikation og hjælp for borgere og virksomheder initiativ 9.2.

Handlingsplan om kommunikation og hjælp for borgere og virksomheder initiativ 9.2. Handlingsplan om kommunikation og hjælp for borgere og virksomheder initiativ 9.2. 22. maj 2017 1. Indledning Et af målene i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020 er, at tryghed og tillid

Læs mere

Revideret hjælpeplan 2015

Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan for den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Med målsætningen om 80/100 pct. digital kommunikation mellem borgere/virksomheder og det offentlige, har

Læs mere

Den digitale vej til fremtidens velfærd

Den digitale vej til fremtidens velfærd Den digitale vej til fremtidens velfærd V. Ulla Larney, Erhvervsstyrelsen Midtjysk Erhvervsakademi 21/8-2013 Danmark i front med digitalisering Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ansøgninger,

Læs mere

Afsluttende rapport for initiativ 1.1: Digital post til alle borgere i 2014

Afsluttende rapport for initiativ 1.1: Digital post til alle borgere i 2014 Afsluttende rapport for initiativ 1.1: Digital post til alle borgere i 2014 Stamdata Tabel 1: Stamdata for initiativ 1.1 Initiativnavn Digital Post til alle borgere i 2014 Ministerium Finansministeriet

Læs mere

Netværksmøde. v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen

Netværksmøde. v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen Netværksmøde v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen 27. Marts 2015 DAGENS PROGRAM 10:00-10:45 Velkomst og præsentation 11:00-11:15 Pause 11:00-12:30 Workshops 12:30-13:15 Frokost 13:15-14:15

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post OPDATERET VERSION August 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne om overgangen til obligatorisk Digital

Læs mere

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 1. Formål og baggrund Fredensborg Kommunes kanalstrategi er en tværgående strategi, der angiver målsætninger for, hvilke kanaler 1 vi benytter og hvordan vi

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse i offentlige digitale løsninger September 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om brugervenlighed og brugerinddragelse

Læs mere

Myndighedernes rolle som forandringsagenter

Myndighedernes rolle som forandringsagenter Myndighedernes rolle som forandringsagenter Overgang til Digital Post for borgerne v. Louise Palludan Kampmann 1 KAMPAGNE FOR DIGITAL POST TIL BORGERNE 18. AUGUST 31. JANUAR 2015 Lov om Offentlig Digital

Læs mere

Kanalstrategi 2.0. Aarhus Kommune 2013-2017

Kanalstrategi 2.0. Aarhus Kommune 2013-2017 Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2013-2017 Aarhus Kommune November 2013 Indhold Formål...3 Visionen...3 Tværgående mål...3 A. Digitalisering... 3 B. Organisering... 4 C. Dokumentation og ledelsesinformation...

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post 23. marts 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne af overgangen til obligatorisk Digital Post for borgerne

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune 2014. Layout ITK Design, Jan Thomassen

Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune 2014. Layout ITK Design, Jan Thomassen KANALSTRATEGI 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 1 Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune 2014 Layout ITK Design, Jan Thomassen Tryk og oplag LaserTryk.dk A/S 1.000

Læs mere

Inspirationsmøde Digital Post og bølge 3

Inspirationsmøde Digital Post og bølge 3 Inspirationsmøde Digital Post og bølge 3 Ringsted tirsdag den 3. Aarhus onsdag den 4. 1 DEN FÆLLESOFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS 2014 2 HVORDAN GÅR DET MED OVERGANGEN? 4,7 mio. borgere over 15 år 41,9

Læs mere

Netværksmøde den 17. aug.

Netværksmøde den 17. aug. Netværksmøde den 17. aug. Digitaliseringsstyrelsen August 2015 1 DAGENS PROGRAM 9.30-10.00 10.00-10.30 10.30-11.00 11.00-11.15 11.15-11.45 11.45-12.30 12.30-14.00 14.00-14.15 14.15-15.00 Ankomst og morgenmad

Læs mere

Säker Digital Post från myndigheterna

Säker Digital Post från myndigheterna 1 Säker Digital Post från myndigheterna Oplæg på ESV-dagen v/ Lone Boe Rasmussen 11. oktober 2016 DIGITAL POST I DANMARK ANNO 2016 Tak for invitationen til ESV-dagen Fortælle om rejsen, som vi har været

Læs mere

Ministeren bedes endvidere oplyse om det efter regeringens opfattelse er nødvendigt at indføre prøveperioder for nye systemer.

Ministeren bedes endvidere oplyse om det efter regeringens opfattelse er nødvendigt at indføre prøveperioder for nye systemer. Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 58 Offentligt (01) Notat Talepunkter til besvarelsee af KOU samrådsspørgsmål E Samrådsspørgsmål E Vil ministeren redegøre for regeringens

Læs mere

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE HVAD ER DIGITAL POST? Digital Post er en fællesoffentlig postkasse, som alle offentlige myndigheder kan sende digital post til Med edag3 (1. november 2010)

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation Regeringen, kommunerne og regionerne har vedtaget en fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der har som målsætning at digitalisere kommunikationen

Læs mere

Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi

Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2016-2020 v/ Michala Høg Daimar, mihda@digst.dk September 2017 AGENDA A Digitaliseringsstrategien En overordnet gennemgang af de vigtigste punkter B Handlingsplan

Læs mere

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Dagsorden Baggrund Strategi indhold og status Fokus på grunddata Økonomisk modvind

Læs mere

Nemt på Nettet - strategi og partnerskab

Nemt på Nettet - strategi og partnerskab Nemt på Nettet - strategi og partnerskab - i kurser for borger og ansatte i digital selvbetjening / Vibeke Mygind, Horsens Kommunes Biblioteker 14. juni 2012 Agenda Strategi Partnerskaber Kort om kurserne

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011

Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011 Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011 Denne opfølgningsredegørelse har til formål at gøre status på målopfyldelsen i f.t. i Hvidovre Kommunes første Kvalitetskontrakt gældende

Læs mere

Notat. Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan og ad hvilke kanaler der kommunikeres med de respektive målgrupper.

Notat. Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan og ad hvilke kanaler der kommunikeres med de respektive målgrupper. Notat 30. maj 2013 TWM Bilag 1: Kommunikationsstrategi for Digital Post 2013-2015 1. Formål For at sikre implementeringen og anvendelsen af Digital Post er det en forudsætning, at myndighederne i samarbejde

Læs mere

Betydningen af fællesoffentlig digitalisering for uddannelser og selvejende institutioner

Betydningen af fællesoffentlig digitalisering for uddannelser og selvejende institutioner Betydningen af fællesoffentlig digitalisering for uddannelser og selvejende institutioner Konference om fremtidens it for selvejende institutioner den 23. januar 2013 Rikke Hougaard Zeberg, vicedirektør

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger Februar 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Digitale ambassadører

Digitale ambassadører Digitale ambassadører 01-01-2013 31-12-2014 Politisk udvalg: Økonomiudvalg I juni 2012 vedtog Folketinget lov om digital post og lov om obligatorisk selvbetjening, som gør det obligatorisk for erhvervsliv

Læs mere

LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK

LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK LOKAL OG DIGITAL ET SAMMENHÆNGENDE DANMARK Henriette Günther Sørensen, KL Fagligt forum for 7-arkivernes medarbejdere 14. september 2016 Fælles vision for digitalisering Det fælleskommunale arbejde med

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012 April 2012 Effektiv digitalisering - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015 Baggrund Danmark står med væsentlige økonomiske udfordringer og en demografi, der betyder færre på arbejdsmarkedet til

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune

Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune Digitaliseringsstrategi for Norddjurs Kommune 2016-2020 1 1. Indledning Danmark fik sin første digitaliseringsstrategi for den offentlige sektor i 2001. Staten, regionerne og kommunerne har siden i fællesskab

Læs mere

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016

Programbeskrivelse. 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning. 1. Formål og baggrund. August 2016 Programbeskrivelse 7.2 Øget sikkerhed og implementering af EU's databeskyttelsesforordning 1. Formål og baggrund Afhængigheden af digitale løsninger vokser, og udfordringerne med at fastholde et acceptabelt

Læs mere

Digital service i verdensklasse. 26. november 2018

Digital service i verdensklasse. 26. november 2018 Digital service i verdensklasse 26. november 2018 Danmark er digital frontløber Danmark er kåret som verdensmester i offentlig digitalisering af FN Danskerne er storforbrugere af den digitale service Danskerne

Læs mere

Borgerbetjenings- og kanalstrategi

Borgerbetjenings- og kanalstrategi Borgerbetjenings- og kanalstrategi Stevns Kommune 2012-2015 Indledning Borgerbetjenings- og kanalstrategi 2012-15 sætter retning for borgerbetjeningen og de kommunikationskanaler Stevns Kommunes kunder

Læs mere

Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening

Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening fredag den 11. januar 2013 Kommunaløkonomisk Forum 2013 10. & 11. januar 2013 I Aalborg Kongres & Kultur Center Konkret i Gribskov

Læs mere

STRATEGIENS SAMMENHÆNG

STRATEGIENS SAMMENHÆNG Godkendt af kommunalbestyrelsen den. 18.april 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 3 Modernisering og effektivisering af den kommunale service 3 2. STRATEGIENS SAMMENHÆNG 4 3. STRATEGISKE INDSATSER

Læs mere

FICS brevid. 3306973 1

FICS brevid. 3306973 1 FICS brevid. 3306973 1 Politik for digitalisering i Lolland Kommune 1. Baggrund Byrådet i Lolland Kommune ønsker at borgere og virksomheder bosiddende i kommunen altid oplever kommunen som en partner der

Læs mere

Digitalisering i Danmark: Ambitioner og udfordringer

Digitalisering i Danmark: Ambitioner og udfordringer Digitalisering i Danmark: Ambitioner og udfordringer Yih-Jeou Wang, International koordinator, Direktionssekretariatet E-mail: yjwan@digst.dk SAMDOK Sømløs forvaltning Hvem eier arkivene? Scandic Oslo

Læs mere

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice 1. Formål og baggrund Den digitale service skal gøre det lettere at være borger og virksomhed i Danmark. De skal opleve nærhed og sammenhæng i

Læs mere

Indhold... 1. 1 Indledning... 2. 2 Formål med kanalstrategien... 2. 2.1 Vision... 3. 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4

Indhold... 1. 1 Indledning... 2. 2 Formål med kanalstrategien... 2. 2.1 Vision... 3. 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4 Kanal st r at egi Vest hi mmer l andskommune2014-2015 Indhold Indhold... 1 1 Indledning... 2 2 Formål med kanalstrategien... 2 2.1 Vision... 3 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4 3.1 Henvendelsestyper...

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi

Geodatastyrelsens strategi Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling,

Læs mere

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi

Social-, Børne- og Integrationsministeriet. Kommunikationsstrategi Social-, Børne- og Integrationsministeriet Kommunikationsstrategi 2 KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Social-, Børne- og Integrationsministeriet arbejder for at skabe reelle fremskridt for den enkelte borger. Det

Læs mere

Bilag 3.b. Afsluttende rapport for initiativ 9.1: Digital dannelse for børn og unge. Ultimo 2017

Bilag 3.b. Afsluttende rapport for initiativ 9.1: Digital dannelse for børn og unge. Ultimo 2017 Bilag 3.b Afsluttende rapport for initiativ 9.1: Digital dannelse for børn og unge Stamdata Tabel 1: Stamdata for initiativ 9.1 Digital dannelse for børn og unge Ministerium Institution Styregruppe Projektejer

Læs mere

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013)

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) Side 1 af 10 Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) Danskerne har i stort omfang taget digitaliseringen til sig. Fem ud af seks borgere er på internettet mindst én gang om ugen og

Læs mere

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger

Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger Kommunaludvalget 2013-14 KOU Alm.del Bilag 62 Offentligt Notat 11.april 2014 Anvendelse af brugertest i udviklingen af offentlige selvbetjeningsløsninger På samrådet vedr. digitalisering i Kommunaludvalget

Læs mere

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen

Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Digitaliseringsstrategi Skole og dagtilbudsafdelingen Indhold Indledning... 3 Mål... 3 Leg, læring og trivsel...5 Professionelle læringsfællesskaber...6 Samarbejde mellem institution og forældre...6 Rammer

Læs mere

It - barrierer, motivation og læring. Herning Bibliotekerne Juni 2012

It - barrierer, motivation og læring. Herning Bibliotekerne Juni 2012 It - barrierer, motivation og læring Herning Bibliotekerne Juni 2012 Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Målgruppen Antropologisk undersøgelse: De it-fremmede it, barrierer, motivation og læring

Læs mere

Kanalstrategi 2.0. Aarhus Kommune 2014-2017

Kanalstrategi 2.0. Aarhus Kommune 2014-2017 Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 Aarhus Kommune, Styregruppen for borgerservice Juni 2014 Indhold Formål...3 Visionen...3 Mål og indsatser i Aarhus Kommunes kanalstrategi...3 1. Send al post

Læs mere

Horsens Kommunes Digitaliseringsstrategi

Horsens Kommunes Digitaliseringsstrategi Horsens Kommunes Digitaliseringsstrategi 2016-2020 Strategiske Indsatser Strategiområder Strategiske projekter Vi er en kommune, hvor effektiv udnyttelse af digitale muligheder er forankret i en decentral

Læs mere

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune

Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Servicepolitik for Miljø og Teknik Randers Kommune Vi vil yde en imødekommende og helhedsorienteret service til borgere og erhvervsliv baseret på et fagligt kvalificeret grundlag. Vi er nemme at komme

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Politiets Tryghedsambassadør -koncept

Politiets Tryghedsambassadør -koncept FOREBYGGELSESSEKRETARIATET & OPERATIV FOREBYGGELSE Politiets Tryghedsambassadør -koncept Nordsjællands Politi Side / Baggrund for konceptet Mange kriminalitetsudfordriger kan ikke løses af politiet alene,

Læs mere

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Introduktion Social- og Sundhedsskolen Esbjergs Pædagogiske IT-strategi er gældende for perioden 2014 til 2018. Strategien indeholder: Introduktion

Læs mere

DIGITAL POST TIL BORGERNE

DIGITAL POST TIL BORGERNE FAKTAARK DIGITAL POST TIL BORGERNE Indholdsfortegnelse OM DIGITAL POST... 2 Obligatorisk Digital Post i 2013 og 2014... 2 Hvad kalder vi Digital Post-løsningen?... 2 Fysisk brev med information om obligatorisk

Læs mere

GUIDE TIL HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL DIGITAL POST - MANUSKRIPT

GUIDE TIL HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL DIGITAL POST - MANUSKRIPT GUIDE TIL HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL DIGITAL POST - MANUSKRIPT Indhold Introduktion... 2 Velkommen... 2 Lyd... 2 Om guiden (vises under Hjælp til guide knappen)... 2 Spørgsmål... 2 Computer... 2 NemID...

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi 2010-2014 Indledning Staten, regionerne og kommunerne udarbejdede i 2007 en fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der på væsentlige områder indeholder forpligtende initiativer

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

P r o j e k t b e s k r i v e l s e

P r o j e k t b e s k r i v e l s e P r o j e k t b e s k r i v e l s e Selvbetjening.nu som digitalt redskab i kontakten med borgeren Formål HK og KL har tidligere sammen udviklet den digitale kompetenceprofil for medarbejdere i borgerservicecentre,

Læs mere

Hvordan fortæller vi borgerne at de skal betjene sig selv digitalt? Louise Palludan Kampmann Chefkonsulent Digitaliseringsstyrelsen

Hvordan fortæller vi borgerne at de skal betjene sig selv digitalt? Louise Palludan Kampmann Chefkonsulent Digitaliseringsstyrelsen Hvordan fortæller vi borgerne at de skal betjene sig selv digitalt? Louise Palludan Kampmann Chefkonsulent Digitaliseringsstyrelsen Hvad er opgaven? Målet er: At borgerne informeres om overgangen til digital

Læs mere

Borger.dk. - digital borgerbetjening på tværs af myndigheder. Margrethe Harbo, chefkonsulent og sekretariatsleder, borger.dk

Borger.dk. - digital borgerbetjening på tværs af myndigheder. Margrethe Harbo, chefkonsulent og sekretariatsleder, borger.dk 1 Borger.dk - digital borgerbetjening på tværs af myndigheder Margrethe Harbo, chefkonsulent og sekretariatsleder, borger.dk PROGRAM Formålet med borger.dk og portalens indhold Brugernes respons statistik

Læs mere

Status for Kommunikationspolitikkens udmøntning i 2011 og handleplan for 2012

Status for Kommunikationspolitikkens udmøntning i 2011 og handleplan for 2012 Status for Kommunikationspolitikkens udmøntning i 2011 og handleplan for 2012 Behov for kommunikationsrådgivning Styrkelse af rådgivningsfunktionen i Kommunikationscentret Kommunikationsanalysen viser,

Læs mere

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi

Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi Ikast-Brande Kommune Vision for digitalisering og velfærdsteknologi 2016-2020 Godkendt af byrådet den 13.03.2017 Indhold Indledning... 3 Vision... 3 Strategiske fokuspunkter Digital kultur, kompetence

Læs mere

Digital kommunikation. Det mener Ældre Sagen

Digital kommunikation. Det mener Ældre Sagen Digital kommunikation Det mener Ældre Sagen Ældre Sagens holdninger til digital kommunikation: Gode alternativer til digital kommunikation De offentlige myndigheder skal fortsat opretholde alternativer

Læs mere

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor

Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Baggrundsnotat: Digitalisering i den offentlige sektor Digitalisering er et væsentligt værktøj i bestræbelserne på at modernisere den offentlige sektor. Digitalisering af den offentlige sektor skal især

Læs mere

Digitaliseringspagt En ny retning for det fællesoffentlige samarbejde

Digitaliseringspagt En ny retning for det fællesoffentlige samarbejde Regeringen KL Danske Regioner Digitaliseringspagt En ny retning for det fællesoffentlige samarbejde Danmark er i dag i front, når det gælder digitalisering af den offentlige sektor. Siden årtusindeskiftet

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Politik for mødet mellem borger og kommune borgerservice

Politik for mødet mellem borger og kommune borgerservice Indhold Introduktion... 3 Visioner... 4 Skanderborg Kommunes borgerservice kendetegnes ved... 5 Åbenhed i borgerservice... 6 En borgerservice præget af mod og handlekraft... 7 Borgerservice fællesskab

Læs mere

Kanalstrategien 2013-2015. Kanalstrategien 1

Kanalstrategien 2013-2015. Kanalstrategien 1 Kanalstrategien 2013-2015 Kanalstrategien 1 1. Baggrunden for Varde Kommunes kanalstrategi...4 Hvad er en kanalstrategi?... 4 Hvorfor skal Varde Kommune have en kanalstrategi?... 4 Hvem gælder kanalstrategien

Læs mere

Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR

Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR Høringssvaret tager udgangspunkt i drøftelse på Handicaprådsmøde hvor vi havde mange spørgsmål og drøftelser til Kanalstrategien. Det overordnede

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

Kontor for borger.dk og digital kommunikation - Landgreven 4 - Postboks 2193-1017 København K. Tlf. 33 92 52 00 - digst@digst.dk - www.digst.

Kontor for borger.dk og digital kommunikation - Landgreven 4 - Postboks 2193-1017 København K. Tlf. 33 92 52 00 - digst@digst.dk - www.digst. Kontor for borger.dk og digital kommunikation - Landgreven 4 - Postboks 2193-1017 København K. Tlf. 33 92 52 00 - digst@digst.dk - www.digst.dk Det er nemmere, end du tror Her kan du læse, hvordan du kommer

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik Kommunikationspolitik for Langeland Kommune Januar 2017 Baggrund Som offentlig arbejdsplads er vi forpligtet til at forholde os til, hvordan vi kommunikerer, når det gælder den service, vi yder, og den

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for 2013

Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for 2013 Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for 2013 Chefen for Dagtilbud er forpligtet til at arbejde målrettet på at efterleve og opfylde aftalens indhold, herunder nedenstående politiske mål.

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune Økonomiudvalget 18.01.2011 Punkt 14, bilag 1 Gladsaxe en kommunikerende kommune Kommunikationsstrategi for Gladsaxe Kommune 11.01.2011 Baggrund Gladsaxe Kommune ønsker en fælles kommunikationsstrategi,

Læs mere

Den offentlige postløsning fuld offentlig digitalisering. Kontorchef Michael Busk-Jepsen, Økonomistyrelsen

Den offentlige postløsning fuld offentlig digitalisering. Kontorchef Michael Busk-Jepsen, Økonomistyrelsen Den offentlige postløsning fuld offentlig digitalisering Kontorchef Michael Busk-Jepsen, Økonomistyrelsen Dagsorden 1. Visionen set centralt fra - Regeringens globaliseringsstrategi, e2012 - edage, herunder

Læs mere

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK FAKTAARK DIGITAL POST fra det offentlige til BORGERNE VERSION 1-2014 Indholdsfortegnelse FAKTAARK... 1 DIGITAL POST... 1 fra det offentlige... 1 til... 1 BORGERNE... 1 VERSION 1-2014... 1 DIGITAL POST

Læs mere

Håndtering af enkeltsager efter 1. november

Håndtering af enkeltsager efter 1. november Håndtering af enkeltsager efter 1. november Denne vejledning beskriver faktuelle forhold samt håndteringsforslag i forbindelse med sager, hvor borgere har overset eller ikke har åbnet deres digitale post

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

Kommunikationsstrategi 2011-2014. UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune

Kommunikationsstrategi 2011-2014. UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune Kommunikationsstrategi 2011-2014 UngSlagelse Ungdomsskolen i Slagelse Kommune Indledning UngSlagelse har længe haft et ønske om flere brugere. Èn af de udfordringer som UngSlagelses står overfor er, et

Læs mere

MØDEREFERAT. Kontaktudvalget for Den digitale borger Møde 26. januar 2012

MØDEREFERAT. Kontaktudvalget for Den digitale borger Møde 26. januar 2012 MØDEREFERAT 31. januar 2012 Sagsnr: 2007-003410 Eva Sønderstrup-Andersen Bibliotekskonsulent esa@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 3373 3359 Kontaktudvalget for Den digitale borger Møde 26. januar 2012

Læs mere

Børn og Unge-byrådets indstilling Unge i erhverv fremsendes til beslutning i byrådet

Børn og Unge-byrådets indstilling Unge i erhverv fremsendes til beslutning i byrådet Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Børn og Unge Dato 6. januar 2017 Unge i erhverv Børn og Unge-byrådets indstilling Unge i erhverv fremsendes til beslutning i byrådet 1. Resume Børn og Unge-byrådet

Læs mere

IT-Ven for indvandrere Partnerskabsprojekt mellem Frivilligcenter Rudersdal og Borgerservice

IT-Ven for indvandrere Partnerskabsprojekt mellem Frivilligcenter Rudersdal og Borgerservice IT-Ven for indvandrere Partnerskabsprojekt mellem Frivilligcenter Rudersdal og Borgerservice Formål: - At hjælpe indvandrere med IT i forhold til kommunikation med det offentlige i indvandrerens eget hjem

Læs mere

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse Automatisk og obligatorisk tilslutning 1. november 2014 blev det lovpligtig at være tilsluttet Digital Post fra det offentlige. Denne dato skete der derfor en automatisk og obligatorisk tilslutning for

Læs mere

Nyt kapitel Digitalisering og velfærdsteknologi

Nyt kapitel Digitalisering og velfærdsteknologi Nyt kapitel Digitalisering og velfærdsteknologi Som led i realiseringen af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er der enighed om det videre arbejde med en række konkrete digitaliseringsinitiativer.

Læs mere

Udviklingsaftale for Dagtilbudsområdet

Udviklingsaftale for Dagtilbudsområdet Dagtilbudsområdet Udviklingsaftale 2014-2015 Center for Dagtilbud og Kultur Udviklingsaftale for Dagtilbudsområdet 2014-2015 1 Side 2 / 6 Indledning Denne udviklingsaftale er indgået mellem Chefen for

Læs mere

Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013

Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013 Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013 Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013 Indholdsfortegnelse Digital forandringsledelse

Læs mere

Kanalstrategi for Aarhus Kommune 2010-2012. Kanalstrategi for Aarhus Kommune 2010-2012 1

Kanalstrategi for Aarhus Kommune 2010-2012. Kanalstrategi for Aarhus Kommune 2010-2012 1 Kanalstrategi for Aarhus Kommune 2010-2012 Kanalstrategi for Aarhus Kommune 2010-2012 1 Indhold Forord... 3 Vision... 4 Principper... 5 Tværgående mål.... 6 Kanaler... 8 Effektivisering... 10 Implementering...

Læs mere

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1)

Forebyggelse. Handlekatalog til ældrestrategien 2013. Initiativet. Temaeftermiddage (1) Handleplan 2013-2016 1 Forebyggelse Handlekatalog til ældrestrategien 2013 Tema Temaeftermiddage (1) Initiativet et med initiativet er at gøre viden, råd og inspiration om forebyggelse let tilgængelig

Læs mere

På vej mod et mere digitalt offentligt Danmark. Digitaliseringskonferansen, 30. maj 2013 Direktør Lars Frelle-Petersen

På vej mod et mere digitalt offentligt Danmark. Digitaliseringskonferansen, 30. maj 2013 Direktør Lars Frelle-Petersen På vej mod et mere digitalt offentligt Danmark Digitaliseringskonferansen, 30. maj 2013 Direktør Lars Frelle-Petersen Dagens oplæg kort Hvorfor digitalisere? Det politiske mandat Strategier - og organisering

Læs mere

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Side 1 af 5 12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Målsætning Organiseringen af det tværoffentlige arbejde med digitalisering

Læs mere

It-sikkerheden skal være i orden, så personfølsomme oplysninger og information om andre private forhold ikke tilgås af uvedkommende.

It-sikkerheden skal være i orden, så personfølsomme oplysninger og information om andre private forhold ikke tilgås af uvedkommende. Status på strategi for digital velfærd Regeringen, KL og Danske Regioner har offentliggjort Strategi for digital velfærd. Strategien lægger en forpligtende kurs for digitaliseringsarbejdet på velfærdsområderne.

Læs mere