Familien er det vigtigste fællesskab for den enkelte og for samfundet. Familien er den bedste forudsætning for, at mennesker kan vokse og trives.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Familien er det vigtigste fællesskab for den enkelte og for samfundet. Familien er den bedste forudsætning for, at mennesker kan vokse og trives."

Transkript

1 KD's familiepolitik 1. Indledning Familien er det vigtigste fællesskab for den enkelte og for samfundet. Familien er den bedste forudsætning for, at mennesker kan vokse og trives. 1 Når familien fungerer, er den grundlaget for tryghed og stabilitet i en verden i stadig forandring. Hvis familien ikke fungerer som den trygge base for både børn og voksne, så fungerer samfundet heller ikke optimalt. Det er i udgangspunktet forældrenes opgave og ansvar at afgøre, hvad der er bedst for deres barn/børn og familie. Derfor er valgfrihed, fleksibilitet og vejledning nøgleord, når det gælder kristendemokratisk familiepolitik. Børnene er forældrenes ikke statens. KD ønsker oprettet et familieministerium og i hver kommune et familieudvalg. Der bør ligeledes oprettes en børne- eller familieombudsmand. 2. Børn i familien Alle forældre har ret til at tage ansvar for de børn, de sætter i verden. Derfor skal de også have reel mulighed for at vælge at passe deres børn selv. 2.1 Børn under to-tre år har behov for at være mest muligt sammen med forældrene. Derfor skal barselsorloven forlænges til 18 måneder, som forældrene skal kunne dele efter eget valg. 2.2 Hvis forældrene ønsker selv at passe deres barn/børn, skal 85% af det offentliges udgifter til en pasningsplads gives til forældrene. Forældre, som vælger selv at passe deres barn hjemme, skal tilbydes mulighed for at tilkøbe timer i kommunal/privat pasning. De 15%, som ikke udbetales til forældrene, beholder kommunen til dækning af administrationsomkostninger, udsending af sundhedsplejerske samt til støtte til eventuelle tilkøbstimer til normale takster. 2.3 Når et barn passes hjemme og af den grund ikke kommer i dagpleje, vuggestue, legestue eller børnehave, skal kommunen påse, at barnets udvikling svarer til alderen. Det bør ske ved at en sundhedsplejerske eller børnehavepædagog besøger barnet op til det er tre år i dets hjemlige omgivelser og i naturligt samvær taler med og lytter til barnet. Dette sker i løbende aftale med den enkelte familie Hvis ikke barnet trives og udvikler sig, som det skal, skal forældrene kunne pålægges fx. rådgivning eller legestue til at hjælpe med fx dansk sprog. Hvis forældrene ikke kan løfte ansvaret for barnets trivsel og udvikling, skal tilskuddet til hjemmepasning trækkes. 2.4: Alle pensioner inkl. ATP skal kunne deles frit mellem par. Delingen skal ske ved optjeningstidspunktet. Hvor mange penge, man flytter mellem sig skal være op til parrene selv I tilfælde af, at den ene partner dør før, ATP en bliver udbetalt, tilfalder ATP en den længstlevende partner. 1 Familien defineres i KD altid ud fra barnets perspektiv. De mennesker, som barnet ser som familier og også de mennesker, som vi skal lave familiepolitik til.

2 2.5 Hvis forældrene vælger dagpleje frem for vuggestue, skal barnet kunne være i dagplejen indtil skolestart (nulte klasse), hvis forældrene ønsker dette. 2.6 Tilbud om børnepasning skal indrettes efter familiernes behov ikke modsat. Derfor skal det være muligt at få halvdagspladser i alle daginstitutioner. 2.7 Børn skal ikke sendes syge i skole eller daginstitution. Derfor skal børn have ret til 30 årlige sygedage, hvor en forældre eller anden nær voksen kan blive hjemme og passe barnet. Ordningen finansieres gennem en fælles fond på arbejdsmarkedet med inspiration fra barselsfonden 2. Det skal være muligt for forældrene og de primære omsorgspersoner at afholde halve sygedage, så fx en far bliver hjemme en halv dag og passer barnet Inspirationen fra Sverige er, at ud af de 60 dage, som forældre har ret til, er det i gennemsnit 12 dage, så bliver brugt. Ret til flere sygedage sikrer at børn er raske inden de kommer tilbage i skole og institution. Dermed begrænses smitten. 3. Unge forældre KD vil give bedre muligheder for, at unge kan stifte familie tidligere, hvor det biologisk er lettere at blive forældre. Der er færre fødselskomplikationer, og færre par behøver krævende fertilitetsbehandlinger Hvis den ene af forældrene er under 30 år, skal de have dobbelt børnefamilieydelse (børnecheck) til deres børn. 3.2 Studier skal gøres fleksible for dem, der stifter familie, mens de studerer. Og der skal bygges kollegier til unge familier. 4. Adoption KD støtter til fulde adoption. At adoptere betyder at tage et barn til sig som sit eget. Ordet adoption kommer fra det latinske ord adoptio, som betyder at vælge til. Ved adoption tager den eller de et barn til sig, som biologisk set ikke er deres. Adoptanterne træder herefter ind i forældrerollen og får juridisk set forældreretten over barnet. Det adopterede barn er nu en del af denne familie. 4.1 Godkendelse til adoption må ikke påvirkes af etnisk herkomst og/eller tro. 4.2 Par, der vil adoptere et barn, skal have omkostningerne til adoptionen dækket op til kr Samtidig skal adoptivfamilier med små børn samt adopterede unge og voksne have forbedret deres vilkår gennem PAS (Post Adoption Services). 4.4 Adopterede børn skal - når de bliver myndige - have mulighed for at få adgang til information om deres biologiske forældre, så vidt den information er tilgængelig. 2 Inspiration fra den svenske model. Støttet af Thomas P. Boje, Professor i sociologi og arbejdsmarked, RUC Fertilitet og alder: Beløbet skal følge inflationen. Mangler faktaboks om adoptioner og omkostninger idag

3 4.5 Børn skal ikke bortadopteres med tvang. Ved eventuel tvangsfjernelse skal barnet bevare størst mulig kontakt med sine biologiske forældre. Forældres religiøse overbevisning skal tages i betragtning, når der vælges plejeforældre, sådan at barnets religiøse ståsted ikke ændres imod forældrenes ønske. 4.6 Adoption kan være et muligt alternativ til abort, hvis den gravide ikke kan forlige sig med at skulle afbryde svangerskabet, men heller ikke ser nogen udvej for at beholde barnet. Den abortsøgende skal i orienteringssamtalen altid oplyses om tilbud om nødvendig støtte til bolig, børnepasning, uddannelse og job, så det reelt er muligt at beholde barnet. Alternativt hertil skal bortadoption umiddelbart efter fødslen nævnes som mulighed. 5. Familien og arbejdsmarkedet Familie og venner er de vigtigste faktorer i opbyggelse af vores identitet, for vi bliver til i samspillet med dem og ikke kun i, hvad vi yder på arbejdsmarkedet. Vi anser det gode liv som formålet med samfundet. Derfor skal stat og marked være til for mennesket - og ikke omvendt. Det er i samfundets interesse, at kommende generationer vokser op til harmoniske, sociale, selvstændige og ansvarsbevidste samfundsborgere med fantasi og kreativitet. Derfor er KD's mål et arbejdsmarked, der er mere indrettet på familiens præmisser, så det giver plads til samvær mellem forældre og børn. Travlhed og ubalance mellem familie- og arbejdsliv kan være afgørende for, om man vælger ikke at få flere børn. Men hvis hver ny generation finder det vanskeligt at sætte børn i verden og tage sig af dem, vil samfundet på sigt knække over af mangel på erhvervsaktive voksne. Derfor er balancen mellem arbejdsliv og familieliv en forudsætning for et velfungerende samfund. 5.1 KD vil genindføre den fælles fritid for familien. Derfor vil KD arbejde for, at medarbejdere med børn under 12 år ikke skal kunne fyres for at afvise arbejdstider på en hverdag efter kl. 18,00 eller på en søndag. Butikkernes åbningstider skal reguleres, så de ansatte sikres mulighed for at se deres børn hver dag i den vågne tid. 5.2 Alene-forældre skal ikke kunne pålægges en arbejdstid, der medfører, at deres børn skal sove på en døgninstitution. 5.3 Arbejdsløse alene-forældre skal beholde retten til dagpenge, selv om de afslår et arbejde med mere end 1 times daglig pendling. 5.4 Arbejdsløse forældre, der vælger at beholde børn hjemme, skal bevare den optjente ret til dagpenge. Da kommunerne har pasningsgaranti, har forældrene ingen problemer med at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, selv om de passer deres egne børn. 5.5 Nogle arbejdsløse forældre kan opleve, at økonomien forringes, når de får et arbejde, fordi en del sociale støtteordninger forringes. KD ønsker derfor et forhøjet beskæftigelsesfradrag, så det kan betale sig at arbejde Sociale støtteordninger som fx. friplads i daginstitutioner skal nedtrappes over tid eller gives som del-friplads indtil forældres indkomst kan bære, at de sociale støtteordninger bortfalder.

4 5.6 Alle borgere har ret til 5 årlige pårørende-dage. Her kan man kalde en pårørende ind til fx at tage med på hospitalet. Det skal finansieres af staten som 80% lønkompensation. 6. Institutioner 6.1 Der skal indføres minimumsnormering i alle institutioner. For børn på 0-2 år skal der maks være 3 børn pr. voksen. For børn på 3-6 år skal der maks være 6 børn pr. voksen. Der skal derudover sikres en høj faglighed i institutionerne, hvorfor 80% af alle ansatte skal være faglærte pædagoger. 6.2 Det skal være op til den enkelte institution at afgøre, om der skal være kostordning i institutioner og skoler. Det er forældrenes ansvar at sikre børns kost og ernæring. Forældrene skal have mulighed for at fritage deres børn fra institutionens ordninger. 6.3 Lukkedage skal besluttes af forældrebestyrelser i samarbejde med institutionens ledelse. 6.4 Det skal indgå i en vurdering af barnets trivsel, om barnet er uforholdsmæssigt længe i institution. 6.5 Der skal indføres en arbejdsmiljølov for børn, som indeholder emner som fx støj, varme, plads, udearealer, sociale relationer, tid i institution/skole og generel trivsel. 7. Parforholdet og det offentlige Det er et personligt ansvar og ikke statens, hvem man danner par og får børn sammen med. Derfor har vi ikke alene ret, men også pligt til at tage os af de fælles børn og af hinanden. 7.1 Parforhold handler om, at vi forpligter os på hinanden. Derfor støtter KD en sambeskatning til alle par. 7.2 KD vil tilbyde gratis parrådgivning i alle kommuner for at styrke parforholdet, fordi familien er grundlaget for tryghed og stabilitet for både børn og voksne. Alternativt kan parrådgivning betyde en mindre traumatiserende skilsmisse KD vil indføre obligatorisk mægling (rådgivende samtale), når par med børn har besluttet sig for skilsmisse. Mægleren udpeges af Statsforvaltningen og skal alene tage udgangspunkt i barnets/børnenes behov i forhold til beslutning om forældremyndigheden, barnets faste bopæl, samkvemsret og -frekvens. 7.4 Skilsmisse skal kun kunne opnås efter en separationsperiode. Det er vigtigt med tid til eftertanke ved så afgørende en beslutning. 7.5 Forældre skal ikke automatisk have ret til samvær med børn, men børn skal altid have ret til samvær med forældrene. Samarbejde mellem forældrene indbyrdes og med Statsforvaltningen skal vurderes således, at overholdelse af aftaler vægtes højere end forældrenes kamp for egen ret til barnet. Faglig viden skal inddrages i beslutning om forældremyndighed og samkvemsret. 6 men

5 7.6 Børnebidrag skal sikre, at begge forældre bidrager til udgifter i forbindelse med børnenes opvækst. Der skal ikke gives skattefradrag til den af forældrene, der betaler børnebidrag. Ligeså skal den af forældrene, der modtager børnebidrag, ikke betale indkomstskat af dem. Dermed vil børnene være økonomisk ligestillet med de børn, der lever sammen med begge forældre. 7.7 Omkring halvdelen af alle børn vokser op i en brudt familie. Derfor skal alle folkeskoler kunne henvise til skilsmissegrupper med særligt uddannet personale, hvor børnene kan deltage efter deres eget ønske eller på opfordring fra lærere og/eller forældre. Her kan børnene give udtryk for de svære følelser, som en skilsmisse og livet i en skilsmissefamilie ofte giver. Barnet kan kun deltage med forældres samtykke. Tilbuddet skal finansieres ved særskilt bevilling, således at undervisningskvaliteten ikke forringes Anbringelse udenfor hjemmet 8.1 Anbringelse udenfor hjemmet skal altid tilgodese barnets tarv. Ved forældres sygdom eller død må anbringelse hos familie eller nære pårørende gå forud for familiepleje eller institution. 8.2 Ved anbringelser skal institution eller familiepleje vælges ud fra det, der tilgodeser barnets/den unges behov for hjælp. Der skal så vidt muligt samarbejdes med forældre og andre personer i barnets/den unges netværk. Forældrenes livsholdning/tro skal respekteres ved valg af institution eller plejefamilie. 8.3 Barnet/den unge må aldrig blive kastebold mellem forældrene og de offentlige myndigheder. Vedtaget af KristenDemokraternes hovedbestyrelse 1. april 2017 Forslag til høring i HB: Personbeskatning ændres til hustandsbeskatning: Efter tysk familiepolitiks forbillede vil vi foreslå, at en samboende forældre hvor den ene forældre har valgt at passe børnene, da skal den anden forældres indtægt, kunne deles til beskatning hos den forældre der passer børnene. På den måde begunstiger/understøtter man rent skattemæssigt forældre, der indretter sig sådant fx undgås topskat og typisk vil den samlede skat for begge forældre blive mindre. 7 Danmarks Statistik, 2017, Færre børn bliver delebørn

KristenDemokraternes Familiepolitiske Program

KristenDemokraternes Familiepolitiske Program Side 1 af 5 KristenDemokraternes Familiepolitiske Program P2017-01 Familiepolitiske Program Historik Forslagsstiller/ Udvalg Dato Vedtaget/forkastet Hovedbestyrelsen 2017.09.09 Vedtaget Side 2 af 5 Indledning

Læs mere

KristenDemokraternes Valgprogram 2018

KristenDemokraternes Valgprogram 2018 Side 1 af 5 KristenDemokraternes Valgprogram 2018 O2018-01 Valgprogram 2018 Historik Forslagsstiller/ Udvalg Dato Vedtaget/forkastet Hovedbestyrelsen 2018.05.26 Vedtaget Side 2 af 5 Det Gode Liv for Børn

Læs mere

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Visionen... 1 Mål... 1 Tal... 1 Organisering... 2 Graviditeten... 2 Spædbarnet... 2 Det lille barn... 3 Børnehavebarnet...

Læs mere

7.1 Fravær i forbindelse med graviditet og barsel

7.1 Fravær i forbindelse med graviditet og barsel HR Jura Forlaget Andersen 7.1 Fravær i forbindelse med graviditet og barsel Af advokatfuldmægtig Miriam Michaelsen, MAQS Law Firm mim@dk.maqs.com Indhold Denne artikel - angående hvad en medarbejder har

Læs mere

MÆRKESAG 1: BØRNENE OG FAMILIENS PARTI

MÆRKESAG 1: BØRNENE OG FAMILIENS PARTI MÆRKESAG 1: BØRNENE OG FAMILIENS PARTI KristenDemokraterne er Danmarks børne- og familieparti. Vi opfatter familien og børnene som kernen i vores samfund. Børn giver livet indhold og værdi, hvorfor det

Læs mere

Med barnet i centrum. Adoption uden samtykke

Med barnet i centrum. Adoption uden samtykke Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Adoption uden samtykke Tvangsadoption ADOPTION UDEN

Læs mere

7.1 Fravær i forbindelse med graviditet og barsel

7.1 Fravær i forbindelse med graviditet og barsel HR Jura Forlaget Andersen 7.1 Fravær i forbindelse med graviditet og barsel Af advokat Miriam Michaelsen, MAQS Law Firm mim@dk.maqs.com Indhold Denne artikel - angående hvad en medarbejder har ret til

Læs mere

Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde

Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde Skilsmissebarnets økonomi Et værktøj til forældres samarbejde DetHeleBarn.dk Foto: Billeder af børn er taget af Simone Langsted Lüdeking Ophavsret: Alle rettigheder til materialet i denne e-guide tilhører

Læs mere

Familiedirektoratet s Barselsorlov

Familiedirektoratet s Barselsorlov Familiedirektoratet s Barselsorlov namminersornerullutik oqartussat grønlands hjemmestyre Ilaqutariinnermut Pisortaqarfik Familiedirektoratet Indholdsfortegnelse Orlov ved graviditet og fødsel 5 Hvem har

Læs mere

KristenDemokraternes Pensionspolitiske Program

KristenDemokraternes Pensionspolitiske Program Side 1 af 7 KristenDemokraternes Pensionspolitiske Program P2019-07 Pensionspolitisk Program Historik Forslagsstiller/ Udvalg Forretnings Udvalget Vedtaget/forkastet Side 2 af 7 PGU Hovedbestyrelsen 2019-04-08

Læs mere

Dagpenge ved graviditet, barsel og adoption

Dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Dagpenge ved graviditet, barsel og adoption For nuværende modtagere af barselsdagpenge Udbetalingen af barselsdagpenge sker fra Borgerservice, Faaborg-Midtfyn Kommune beliggende i Ringe. Hvis du eller

Læs mere

Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Chili foto&arkiv

Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Chili foto&arkiv 2007-2009 Overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Chili foto&arkiv Følgende overenskomst er indgået mellem Chili foto & arkiv og Dansk Journalistforbund. Overenskomsten dækker de i Chili foto &

Læs mere

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune

Det adopterede barn. i dagtilbud i Silkeborg Kommune Det adopterede barn i dagtilbud i Silkeborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse Det adopterede barns historie 5 Det adopterede barn i dagtilbud 6 Den første tid i dagtilbud. 11 Opmærksomheder, tegn og handlemuligheder

Læs mere

Anbringelse af Børn og Unge. Hvad du bør vide, når dit barn skal anbringes udenfor hjemmet

Anbringelse af Børn og Unge. Hvad du bør vide, når dit barn skal anbringes udenfor hjemmet Anbringelse af Børn og Unge Hvad du bør vide, når dit barn skal anbringes udenfor hjemmet Anbringelse At få et barn anbragt er en stor forandring både for barnet, - en stor der nu skal bo et nyt sted og

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Dagtilbudsloven er vedtaget den 24. maj 2007. Loven samler for første gang reglerne om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. i en

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Regioner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Regioner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Regioner Teknisk gennemgang Regioner 5 Regioner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 18. februar 2019

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 18. februar 2019 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl for nogen af de i dommen nævnte personer eller på anden måde at offentliggøre deres identitet) HØJESTERETS DOM afsagt mandag

Læs mere

Med barnet i centrum. Fremmedadoption

Med barnet i centrum. Fremmedadoption Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Fremmedadoption Kort om adoptionsprocessen FREMMEDADOPTION

Læs mere

Barndommen kan ikke udsættes til bedre tider

Barndommen kan ikke udsættes til bedre tider Barndommen kan ikke udsættes til bedre tider Familiepolitiske overvejelser er i dag en naturlig del af den faglige politik. Af HK's medlemmer er 41% mellem 20 og 35 år. Børnefamilierne tæller derfor stærkt,

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

En bedre balance mellem familie- og arbejdsliv

En bedre balance mellem familie- og arbejdsliv En bedre balance mellem familie- og arbejdsliv Danske forældre er blandt de mest erhvervsaktive i verden. Vi har indrettet et samfund, der gør det muligt både at være aktive på arbejdsmarkedet og have

Læs mere

Notat fra DFL. Hvor meget orlov har moderen og faderen ret til?

Notat fra DFL. Hvor meget orlov har moderen og faderen ret til? Maj 2012 / side 1 af 5 / 12-3174 DFL vil i det følgende give svar på de spørgsmål som personaleforeningerne og DFL typisk får stillet, når medarbejderne skal til at holde orlov i forbindelse med fødsel

Læs mere

I N V A L I D E P E N S I O N

I N V A L I D E P E N S I O N I N V A L I D E P E N S I O N Pjecen gælder kun for medlemmer optaget i MP Pension før 1. januar 2008 MP Pension Pensionskassen for magistre og psykologer Lyngbyvej 20 2100 København Ø Tlf.: +45 39 15

Læs mere

Fremtidens dagsinstitutioner ved Marianne Levinsen, Fremforsk

Fremtidens dagsinstitutioner ved Marianne Levinsen, Fremforsk Vær r sød s mod dine børn, b det er dem der skal vælge v dit plejehjem. Fremtidens dagsinstitutioner ved Marianne Levinsen, Fremforsk Forbrug, befolkning, livsfaser og tid Familie som institution nu og

Læs mere

SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE

SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE VEJLEDNING TIL FAGLIGE SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE SAGER OM BØRN, BARSEL OG FAMILIE 1 Barselsloven... 4 Uorganiserede arbejdsgivere... 4 Barselsorlovens forskellige dele... 5 Fleksible muligheder...

Læs mere

Temaaften om forældresamarbejde

Temaaften om forældresamarbejde Temaaften om forældresamarbejde SL fagligt selskab for udsatte børn og unge. Tirsdag den 16. januar 2018 Oplæg v/tilsynskonsulent Marianne Thiele, nygodkendelsesteamet, Socialtilsyn Øst. Læringsmål 4 De

Læs mere

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Tidlig indsats og Åbent børnehus et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Hvad har været i fokus fra start Fokus på familier med særlige behov heraf isolerede familier Metodeudviklingsprojekt

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 16-01-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Faxe Kommune gældende fra 1. januar 2019. Disse retningslinjer omfatter opskrivning

Læs mere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere

Djøf Gothersgade København K Telefon: djoef.dk. Teknisk gennemgang. Kommuner. Tænk længere Djøf Gothersgade 133 1123 København K Telefon: 3395 9700 djoef.dk Teknisk gennemgang Kommuner Tænk længere 4 Teknisk gennemgang Kommuner Teknisk gennemgang Kommuner 5 Kommuner Indhold Indledning 6 Rammen

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på RLTN s område. Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 28. april 2018 17-0310.5 Hovedelementerne i forliget på RLTN s område Den 28. april 2018 er der opnået enighed mellem RLTN og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt

Læs mere

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Overblik over indholdet af et nyt lovforslag om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Med lovforslaget til dagtilbudsloven samles bestemmelserne om dagtilbud, fritidshjem,

Læs mere

Mulighed for at sammenligne jeres pensionsløsning med gennemsnittet for jeres branche og for virksomheder af samme størrelse.

Mulighed for at sammenligne jeres pensionsløsning med gennemsnittet for jeres branche og for virksomheder af samme størrelse. VIRKSOMHED Rapport d. 24. september 2014 PFA OPTIMATOR PFA Optimator er essensen af vores samlede viden om pensionsmarkedet i sin mest forenklede form. Et rådgivningsværktøj, der samler data fra PFA's

Læs mere

Jeg vil i privat dagpleje

Jeg vil i privat dagpleje Privat dagpleje 6 mdr. - 2 år og 10 måneder Jeg vil i privat dagpleje Privat dagpleje I privat dagpleje finder du sammen med en anden familie i en fælles pasningsordning. I kan enten vælge en løsning,

Læs mere

En lille bog om forældremyndighed, orlov, løn, pension og økonomi

En lille bog om forældremyndighed, orlov, løn, pension og økonomi En lille bog om forældremyndighed, orlov, løn, pension og økonomi Tillykke! Tænk bare. Et nyt lille barn, dreng eller pige. Jeres barn. Noget I har sammen, og som ingen andre har så meget del i, som far

Læs mere

KristenDemokraternes Sundhedspolitiske Program

KristenDemokraternes Sundhedspolitiske Program Side 1 af 7 KristenDemokraternes Sundhedspolitiske Program P2019-05 Sundhedspolitisk Program Historik Forslagsstiller/ Udvalg Vedtaget/forkastet Side 2 af 7 Hovedbestyrelsen 2019-02-02 Vedtaget Side 3

Læs mere

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet

Det bedste til de mindste. Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet Det bedste til de mindste Liberal Alliances udspil om udvidet valgfrihed på daginstitutionsområdet 01 Lad forældrene vælge det bedste til deres børn Liberal Alliance vil indføre et fritvalgsbevis og fuld

Læs mere

Velkommen til Bavnebakken.

Velkommen til Bavnebakken. 1 Velkommen til Bavnebakken. Vi ønsker dig og dit barn velkommen til Bavnebakken. Bavnebakken er en integreret institution med 24 vuggestuebørn og 40 børnehavebørn. Vi er en del af Kolt-Hasselager dagtilbud,

Læs mere

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn

Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn Punkt 2. Drøftelse af tilskud til pasning af egne børn 2017-036884 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalgets drøftelse, forslag fra Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn

Retningslinjer for det personrettede tilsyn September 2013 Retningslinjer for det personrettede tilsyn 2. udgave Indledning og formål Jf. Lov om Social Service, 148, skal Frederikssund Kommune føre løbende tilsyn med barnets eller den unges forhold

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud)

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) Lovforslag nr. L 0 Folketinget 2004-05 Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Landsdækkende pasningsgaranti til børn i dagtilbud) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Familiepolitik med fokus på børnene

Familiepolitik med fokus på børnene Familiepolitik med fokus på børnene Programmet er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 26. august 2017. Radikale Venstres familiepolitik med fokus på børnene Indledning I Danmark har vi en lang

Læs mere

TILSKUD TIL PRIVAT PASNING KOMBINERET MED ET DAGTILBUD

TILSKUD TIL PRIVAT PASNING KOMBINERET MED ET DAGTILBUD Børn og Unge TILSKUD TIL PRIVAT PASNING KOMBINERET MED ET DAGTILBUD Pladsanvisningen Borgerservicecentret Privat pasning Fredericia Kommune tilbyder forældre et økonomisk tilskud til privat børnepasning

Læs mere

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Hovedelementerne i forliget på KL s område. Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig. FORHANDLINGSFÆLLESSKABET Sekretariatet 27. april 2018 17-0310.4 Hovedelementerne i forliget på KL s område Den 27. april 2018 er der opnået enighed mellem KL og Forhandlingsfællesskabet om et 3-årigt forlig.

Læs mere

Syddjurs Kommune Stop socialt bedrageri

Syddjurs Kommune Stop socialt bedrageri Syddjurs Kommune Stop socialt bedrageri - helhedsorienteret sagsbehandling Stop socialt bedrageri Har du mistanke eller oplysninger om socialt bedrageri, kan du kontakte os. Formålet er at sikre, at ingen

Læs mere

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk

Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk Landstingsforordning nr. 12 af 31. oktober 1996 om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption Historisk I medfør af 2 i lov nr. 580 af 29. november 1978, om Arbejds og Socialvæsenet i Grønland

Læs mere

KDs Uddannelsespolitiske program

KDs Uddannelsespolitiske program KDs Uddannelsespolitiske program KristenDemokraterne ser grundskolerne som et bærende element i samfundet. Her møder elever hinanden på tværs af sociale og kulturelle baggrunde. De får mulighed for at

Læs mere

Bortadoption uden samtykke. - Adoptionsloven 9, stk. 2-4

Bortadoption uden samtykke. - Adoptionsloven 9, stk. 2-4 Bortadoption uden samtykke - Adoptionsloven 9, stk. 2-4 Dagens program Velkomst og præsentation v/charlotte Veistrup De lovgivningsmæssige rammer for adoption Hvorfor adoption fremfor anbringelse? PAUSE

Læs mere

Vedr.: Oplysninger og kommentarer til barselsfond-udvalget

Vedr.: Oplysninger og kommentarer til barselsfond-udvalget Økonomistyrelsen Att.: Leif H. Skytt Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K J.nr.: 5.10.03-18 HW Direkte tlf.nr.: 3347 0614 26. november 2003 Vedr.: Oplysninger og kommentarer til barselsfond-udvalget

Læs mere

KristenDemokraternes Uddannelsespolitiske Program

KristenDemokraternes Uddannelsespolitiske Program Side 1 af 10 KristenDemokraternes Uddannelsespolitiske Program P2018-02 Miljø- og Energipolitisk Program Historik Forslagsstiller/ Udvalg Familiepolitisk Udvalg 2018-08-25 Vedtaget/forkastet Side 2 af

Læs mere

Løn under orlov i forbindelse med graviditet, barsel og adoption for overenskomstansatte

Løn under orlov i forbindelse med graviditet, barsel og adoption for overenskomstansatte Løn under orlov i forbindelse med graviditet, barsel og adoption for overenskomstansatte Teknisk Landsforbund Sidst redigeret den 5. november 2012 Forfatter: Birgitte Wenckheim Tryk: Teknisk Landsforbund

Læs mere

Velkommen. i Frederikssund dagpleje

Velkommen. i Frederikssund dagpleje Velkommen i Frederikssund dagpleje Kære Forældre Velkommen i dagpleje Det sætter mange tanker i gang, når man skal aflevere sit barn i dagpleje for første gang. Det er vigtigt at I føler jer trygge og

Læs mere

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn

Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af om social service Kapitel 4. Dagtilbud til børn Skjal B Danska lóggávan um barnagarðar, lovbekendtgørelse nr. 26 af 17.01.2000 om social service 7 26. Kapitel 4 Dagtilbud til børn 7. Kommunen sørger for, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Regler for privat børnepasning

TÅRNBY KOMMUNE. Regler for privat børnepasning TÅRNBY KOMMUNE Regler for privat børnepasning 2018 REGLER FOR PRIVAT BØRNEPASNING I TÅRNBY KOMMUNE Hvornår kan jeg få tilskud fra? Tilskud kan tidligst udbetales fra det tidspunkt, hvor dit barn får tilbud

Læs mere

Barselsregler. For ledere, lærere og børnehaveklasseledere samt pædagogisk og teknisk personale under henholdsvis BUPL- og 3F-overenskomster

Barselsregler. For ledere, lærere og børnehaveklasseledere samt pædagogisk og teknisk personale under henholdsvis BUPL- og 3F-overenskomster Barselsregler For ledere, lærere og børnehaveklasseledere samt pædagogisk og teknisk personale under henholdsvis BUPL- og 3F-overenskomster Udarbejdet af Danmarks Privatskoleforening Senest opdateret i

Læs mere

Barselsregler. For ledere, lærere og børnehaveklasseledere samt pædagogisk og teknisk personale under henholdsvis BUPL og 3F overenskomster

Barselsregler. For ledere, lærere og børnehaveklasseledere samt pædagogisk og teknisk personale under henholdsvis BUPL og 3F overenskomster Barselsregler For ledere, lærere og børnehaveklasseledere samt pædagogisk og teknisk personale under henholdsvis BUPL og 3F overenskomster 25-05-2009 Indhold 1. Lovgrundlag... 3 2. Orlovsperioder - en

Læs mere

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer pr. 1. januar 2013 Pladsanvisningen Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk 1/11 Indhold: FORORD...3 HVAD BETYDER

Læs mere

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven 2018 Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven Indhold 1. Indledning... 1 2. Introduktion til dagtilbudsområdet og dagtilbudsloven... 2 2.1 Tilskud til privat pasning... 2 2.2 Tilskud til pasning

Læs mere

Protokollat. Arbejdstid

Protokollat. Arbejdstid 3 Arbejdstid Parterne er enige om følgende formulering af 3 stk. 3. Der kan lokalt aftales flextidsordninger. Overenskomstens bestemmelser om planlægning af arbejdstiden kan ved enighed lokalt fraviges.

Læs mere

Anbringelsesprincipper

Anbringelsesprincipper Anbringelsesprincipper Indledning På de kommende sider kan du læse, hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen anbringer børn og unge uden for hjemmet. Familie-

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 03-09-2019 j./sagsnr. 28.06.04-A26-1-18 Godkendelseskriterier for private institutioner. Her finder du informationer om godkendelseskriterier for etablering af private

Læs mere

Retningslinjer for børnepasning

Retningslinjer for børnepasning 2018 Retningslinjer for børnepasning Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Egedal Kommune er godkendt af Familieudvalget d. 4. december 2018 og træder i kraft samme dag. Retningslinjerne er

Læs mere

Socialpolitik. Børn og unge

Socialpolitik. Børn og unge Socialpolitik Børn og unge Indledning Dette program omfatter børn og unge, som har specielle behov og adskiller sig fra normalområdet. Fælles for CenterPartiets politiske programmer på det sociale område

Læs mere

VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE

VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE VORBASSE DAGPLEJE VORBASSE DAGPLEJE ANDEDAMMEN DRIVVEJEN 3 6623 VORBASSE Kære Forældre Denne pjece er tænkt som information om de praktiske spørgsmål der kan være i forbindelse med Jeres barns start i

Læs mere

Opfølgningsrapporter ved national adoption evaluering af ordningen

Opfølgningsrapporter ved national adoption evaluering af ordningen Opfølgningsrapporter ved national adoption evaluering af ordningen Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Teglholmsgade 3 2450 København SV Tlf. 33 41 12 00 Adoptionsnævnet 2017 1. udgave Publikationen kan

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

UDKAST. Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

UDKAST. Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret J.nr. 2012-5209 / lth 11. november 2013 UDKAST Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde

Læs mere

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL

VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL VEJLEDNING OM MEDARBEJDERES BARSEL INDHOLD Retten til fravær... 3 Hvor meget orlov kan forældre holde ved graviditet og fødsel?... 3 Kan en medarbejder forlænge sin orlov?... 3 Kan en medarbejder udskyde

Læs mere

Velkommen. Mødegang 2 Dagens program

Velkommen. Mødegang 2 Dagens program Velkommen Mødegang 2 Dagens program Velkomst og siden sidst Sikring af hinanden Pause - kl. ca. 17.55 18.15 Netværk opsamling fra sidst Orlovsmuligheder Tak for i dag Mødegang 2 28.02.17/DHH Sikring af

Læs mere

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning.

Hans Thorup og Anne Honoré Østergaard anbefaler, at ordningen etableres som en tidsbestemt prøveordning. Punkt 24. Godkendelse af forslag fra Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe vedr. indførelse i Aalborg af muligheden for tilskud til pasning af eget barn 2017-030401 Familie- og Socialudvalget indstiller,

Læs mere

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Hvordan der kan skabes bedre balance mellem arbejdsliv og andet liv er og bør altid

Læs mere

Plejefamilieområdet. Spørgsmål og svar

Plejefamilieområdet. Spørgsmål og svar Plejefamilieområdet Spørgsmål og svar 1 Indhold Plejefamilien, hvem og hvordan 1. Hvad er en plejefamilie? 2. Hvad er formålet med at anbringe et barn i en plejefamilie? 3. Hvem kan blive plejefamilie?

Læs mere

Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune:

Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune: Retningslinjer for godkendelse af og tilsyn med private pasningsordninger i Horsens Kommune: 1. Indledning: I stedet for at benytte et kommunalt eller et privat dagtilbud, kan forældre i Horsens Kommune

Læs mere

GUIDE TIL SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE

GUIDE TIL SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE GUIDE TIL SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE Information fra Ydelsescenter Aarhus SÅDAN FÅR DU SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE I ydelsescenteret kan du søge om særlig uddannelsesydelse, hvis du i perioden den 30. december

Læs mere

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu Pensionsguide - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu En pensions-opsparing med forsikring er et gode, som du giver dig selv og din familie Formålet er at sikre,

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009

Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 98 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-354-0009 20. februar 2008 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og arbejdsmarkedsbidragsloven (Skattefritagelse

Læs mere

RÅDGIVNING Gode råd om barsel

RÅDGIVNING Gode råd om barsel RÅDGIVNING Gode råd om barsel Indhold Orlovsperioder 3 Faderens ret til forældreorlov 5 Forlængelse af forældreorlov 6 Udskydelse af forældreorlov 7 Kan en medarbejder genoptage sit arbejde under orloven?

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K E-mail: masz@sm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 P E H J @ H U M A N R I G H T S. D K M E

Læs mere

Hermed informerer vi om ændringer på dagtilbudsområdet fra samt nye takster og tilskud, vedtaget i Byrådet.

Hermed informerer vi om ændringer på dagtilbudsområdet fra samt nye takster og tilskud, vedtaget i Byrådet. ADMINISTRATIONEN - DAGTILBUD & SKOLE Pladsanvisningen Dato: 16. november 2018 Kære forældre E-mail: dagtilbudogskole@vejen.dk Information om dagtilbud, førskole, SFO og fripladsskala 2019 Hermed informerer

Læs mere

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR.

BØRN I MIDTEN. Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. BØRN I MIDTEN Råd til forældre, der går fra hinanden FÆLLES BØRN. FÆLLES ANSVAR. 1 HVER TIL SIT HVAD MED BØRNENE? Når du og din partner går fra hinanden, er det vigtigt, at I får etableret en samværsordning,

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene Pluspension hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

Grønlands Hjemmestyre, den 27. marts 2006. Hans Enoksen / Aleqa Hammond. Bemærkninger til forslag Betænkning (2. behandling)

Grønlands Hjemmestyre, den 27. marts 2006. Hans Enoksen / Aleqa Hammond. Bemærkninger til forslag Betænkning (2. behandling) Landstingsforordning nr. 1 af 27. marts 2006 om ændring af landstingsforordning om orlov, m.v. og dagpenge ved graviditet, barsel og adoption (Forlængelse af forældreorloven) 1 I landstingsforordning nr.

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene Pluspension hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

Tine Olesen. Mor sidste udkald. 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina

Tine Olesen. Mor sidste udkald. 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina Mor sidste udkald Tine Olesen Mor sidste udkald 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina Mor sidste udkald 10 kvinder fortæller om at få barn som 40+ Forlaget Peregrina og Tine Olesen,

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning

Generalforsamling DKBL den 25. august 2009. Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning Generalforsamling DKBL den 25. august 2009 Pension og skattereformen - baggrunden og de nye regler og indholdet i jeres ordning PFA Pension og Jens Nordentoft Stiftet i 1917 Etableret i samarbejde mellem

Læs mere

Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune

Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune Retningslinier for optagelse i dagtilbud, SFO og Klubber i Faxe Kommune Faxe Kommune, Frederiksgade 9, 4690 Haslev. Tlf. 5620 3000 Pladsanvisningen, Tingvej 7, 3.sal, 4690 Haslev 1 111111 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Adoption en politisk hånd til et godt liv. Velkommen til Adoption & Samfunds konference På Christiansborg

Adoption en politisk hånd til et godt liv. Velkommen til Adoption & Samfunds konference På Christiansborg Adoption en politisk hånd til et godt liv Velkommen til Adoption & Samfunds konference På Christiansborg Velkomst og tak til Özlem Cekic Præsentation af politikere og paneldeltagere Indledende præsentation

Læs mere

Vejledning om betaling under barsel mv. for medarbejdere som er funktionærer, men som ikke er omfattet af en overenskomst

Vejledning om betaling under barsel mv. for medarbejdere som er funktionærer, men som ikke er omfattet af en overenskomst Vejledning om betaling under barsel mv. for medarbejdere som er funktionærer, men som ikke er omfattet af en overenskomst 1. Orlovsperioder i forbindelse med fødsel i henhold til barselsloven Orlovsperioder

Læs mere

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til børnepasning. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n

Et nyt arbejdsliv. O r l ov til børnepasning. A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Et nyt arbejdsliv O r l ov til børnepasning A r b e j d s m a r k e d s t y r e l s e n Orlov til børnepasning Orlov til børnepasning giver forældre til børn under 9 år mulighed for at få orlov i en periode

Læs mere

Velkommen. Mødegang 2 Dagens program

Velkommen. Mødegang 2 Dagens program Velkommen Mødegang 2 Dagens program Velkommen og opsamling på netværksdannelsen Sikring af hinanden Pause Opsamling på netværksdannelse Orlovsmuligheder Evaluering Mødegang 2 Sikring af hinanden Ofte er

Læs mere

Revideret sept. 2012 (Udarbejdet 1. gang i 2007)

Revideret sept. 2012 (Udarbejdet 1. gang i 2007) Revideret sept. 2012 (Udarbejdet 1. gang i 2007) SYGE-OG FRAVÆRSPOLITIK I KARLA GRØN Indledning: I Karla Grøn har vi lavet en syge - og fraværspolitik, der dels beskriver hvordan vi forholder os til sygdom

Læs mere

Maskiner og Mennesker: Kvinderetsforkæmper. Skoletjenesten, Arbejdermuseet

Maskiner og Mennesker: Kvinderetsforkæmper. Skoletjenesten, Arbejdermuseet Maskiner og Mennesker: Kvinderetsforkæmper Skoletjenesten, Arbejdermuseet Vigtige kvinde- og familiepolitiske tiltag og love 1683-1999 1683: Danske Lov vedtages. Det indebærer blandt andet, at ægtemandens

Læs mere

Velkommen til pensionsmøde

Velkommen til pensionsmøde Velkommen til pensionsmøde Man kunne jo spørge sig selv. Hvorfor spare op til pension i en pensionskasse? Hvorfor sparer jeg op til pension? (Forventninger til levestandard, velfærdsreform, vi bliver ældre

Læs mere

Adoption uden samtykke

Adoption uden samtykke Socialudvalget 2014-15 L 121 Bilag 6 Offentligt Adoption uden samtykke Ekspertmøde i Folketingets Socialudvalg 19. marts 2015 2 Adoption uden samtykke Definition: En adoption, der gennemføres uden samtykke

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

Lov om social service

Lov om social service ørne- og kulturforvaltningen, Frederikshavn Kommune Kompetenceplan Lov om social service I: indstilling, O: orientering, : bevilling, beslutning Fam.: Familieafd., Afdeling Sagsbehandler Funktionsleder

Læs mere

VELKOMMEN I DAGPLEJEN

VELKOMMEN I DAGPLEJEN VELKOMMEN I DAGPLEJEN VELKOMMEN i Dagplejen Kære forælder Denne pjece indeholder praktiske oplysninger, som i ord og billeder fortæller om hverdagen hos en dagplejer. Indhold 3 Dagplejen er for børn fra

Læs mere

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune

Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Varde Kommune Retningslinjer pr. 1. januar 2013 Pladsanvisningen Borgerservice Frisvadvej 35, 6800 Varde Tlf. 79 94 68 00 www.vardekommune.dk 1/10 Indhold: FORORD...3

Læs mere