SBCI INDKØBS- OG UDLÅNSSTRATEGI Formål. SBCI s mission. SBCI s vision. SBCI s målgruppe

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SBCI INDKØBS- OG UDLÅNSSTRATEGI Formål. SBCI s mission. SBCI s vision. SBCI s målgruppe"

Transkript

1 OVERGADEN OVEN VANDET 58 A, KØBENHAVN K sbci@statsbiblioteket.dk statsbiblioteket.dk/sbci SBCI INDKØBS- OG UDLÅNSSTRATEGI 2014 Formål Af SBCI s mission (se nedenfor) fremgår det, at anskaffelse og udlån af fysiske materialer udgør et vigtigt indsatsområde. Formålet med SBCI s indkøb er at planlægge og udvikle indkøbsprocessen på en systematisk, effektiv, fremtidsorienteret og overskuelig måde, således at relevante faktorer inddrages og anskueliggøres. Ligeledes er det formålet med strategien at dokumentere og udvikle de forskellige udlånskoncepter, som SBCI tilbyder de danske folkebiblioteker. Strategien tager bl.a. højde for udvikling i demografi og efterspørgsel, samt i behovet for at vedligeholde stærke, tidssvarende samlinger. Strategien sætter dermed rammerne for valg af materialer, indkøbsmetode, leverandører og udlånskoncepter. Strategien revurderes årligt, for at sikre en dynamisk udvikling af samlingen samt innovative procedurer. Se bilag 1 for belysning af sproggrupper og efterspørgsel i forhold til SBCI s samling. Danske Bank CVR/SE EAN august 2014 SBCI s mission Hovedelementerne i SBCI s mission er, at SBCI på nationalt niveau understøtter bibliotekssektorens muligheder for at bidrage til integration og udvikling af et aktivt medborgerskab. SBCI har fokus på at opnå best practice via dialog, partnerskaber, innovation, internationalisering og arbejdsdeling Anskaffelse og udlån af fysiske materialer til den danske bibliotekssektor udgør endnu et væsentligt element i vores services. SBCI s vision SBCI har fokus på at fremskaffe og formidle digitalt indhold til målgruppen på en bred vifte af sprog SBCI vil, via Bibzoom World, skabe verdens første digitale bibliotek med flersprogede materialer i takt med at disse materialer bliver tilgængelige på markedet SBCI vil på sigt erstatte det fysiske materialeindkøb med digitale materialer. SBCI s målgruppe SBCI er en del af Statsbibliotekets nationale overbygning til de danske folkebiblioteker, og det er overvejende bibliotekernes efterspørgsel der tages udgangspunkt i ved indkøb, materialevalg og udlånskoncepter. Slutbrugere af materialerne er primært borgere og efterkommere af borgere med modersmål, der ikke indgår i folkebibliotekernes almene materialevalg 1. 1 Folkebibliotekernes almene materialevalg omfatter udover de nordiske sprog som udgangspunkt også de europæiske hovedsprog engelsk, tysk, fransk, spansk.

2 SBCI giver også mulighed for direkte udlån til slutbrugere, idet materialerne bl.a. kan bestilles enkeltvis via SBCI udlåner også i begrænset omfang direkte til børnehaver, folkeskoler, fængsler og lignende institutioner, ofte i samarbejde med det lokale folkebibliotek. Bibzoom.dk Som led i Statsbibliotekets overordnede digitale strategi og satsning i forhold til Bibzoom.dk, vil SBCI udvikle og forbedre digitale tilbud til målgruppen sproglige minoriteter i Danmark. Bibzoom World giver adgang til digitale biblioteksmaterialer (musik, film og på sigt lydbøger og e-bøger) på de største indvandrersprog med fokus på formidling, tilgængelighed og deling på relevante sociale platforme. Efterhånden som der opnås rettigheder til digital tilgængelighed, udfases indkøbet af fysiske materialer. Der pågår et intensivt og målrettet arbejde med at få rettigheder/aftaler med rettighedshavere for at kunne tilbyde et bredt udvalg af materialer på relevante sprog digitalt. Udlånet af digitale materialer via Bibzoom World forudsætter pt. abonnement på Bibzoom.dk, og servicen er ad libitum (uden begrænsninger, karenstid, ventelister m.v.) Statsbibliotekets vision 2014 vedr. samarbejde og partnerskab Indkøbs- og udlånsprocesserne udvikles, så de lever op til elementerne i Statsbibliotekets mission og vision om at indgå i dialog og partnerskaber og fremme innovative og effektive processer på nationalt og internationalt niveau. Planlægningen af indkøb foregår overvejende i samarbejde med SBCI s sprogkonsulenter, Etnisk Biblioteksudvalg og et nationalt indkøbsteam bestående af bibliotekarer og andre specialister fra biblioteker, der til dagligt har biblioteksbetjening af etniske minoriteter. Det endelige materialevalg foretages af SBCI s interne såvel som eksterne sprogkonsulenter, og ved inddragelse af ressourcepersoner fra biblioteker i relevant omfang. Udlånskoncepterne tilpasses behov og efterspørgsel. For 2014 har SBCI indgået flere indkøbssamarbejder med udenlandske biblioteker. Samarbejdet består typisk i, at SBCI leverer materialer på et udvalg af sprog samt katalogiseringsposter, hvis muligt, indscannede bogforsider og originalsprogsposter. Det er en del af SBCI s vision, at dette samarbejde udvides, og der er allerede planlagt samarbejde med biblioteker fra andre lande for SBCI vil, når det giver mening, købe udvalgte sprog via andre biblioteker som deltager i indkøbssamarbejdet. Det nordiske samarbejde omfatter også drift og udvikling af Bibzoom World.

3 Grundlæggende indkøbsprincip Det helt grundlæggende princip i SBCI s indkøbsstrategi er at indfri den konstaterede og den forventede efterspørgsel optimalt i forhold til de eksisterende budgetter. For at sikre ovenstående anlægges en strategi, hvor der hvert år er fokus på 15 sprog inddelt i tre niveauer, og hvor indkøbsbudgettet som udgangspunkt anvendes på de 10 niveau 1 og 2 sprog for at sikre den nødvendige indkøbseffektivitet og en langsigtet samlingsopbygning. Niveau 1 omfatter de fem mest efterspurgte sprog (ca. 75 % af budgettet) Niveau 2 omfatter som udgangspunkt de fem næstmest efterspurgte sprog, idet der dog her kan være tale om udpegning af særlige indsatssprog (ca. 25 % af budgettet) Niveau 3 omfatter fem sprog, hvor vi oplever en begrænset efterspørgsel, men ikke desto mindre en efterspørgsel, der nøje følges. Niveau 3 kan også omfatte mere efterspurgte sprog, hvor der, grundet f.eks. en tilstrækkelig eksisterende og tidssvarende samling, ikke p.t. er behov for yderligere materialer. Herudover omfatter SBCI s samling et begrænset antal eksemplarer på en række andre sprog. Udover efterspørgsel anvendes demografiske analyser og viden om f.eks. variation i de forskellige sproggruppers læse- og kulturvaner, samt vurdering samlingens generelle kondition, i den endelige prioritering. Se bilag 2 & 3 for belysning af hvilke sprog der er placeret i de enkelte niveauer i perioden. Generelt om materialevalg Statsbiblioteket fungerer som overcentral/overbygning for de danske folkebiblioteker ved bl.a. at fremskaffe materialer med særligt henblik på flygtninges og indvandreres behov og efterlever Bibliotekslovens almene bestemmelser som udgangspunkt for materialevalget: Folkebibliotekernes formål opfyldes gennem kvalitet, alsidighed og aktualitet ved udvælgelse af det materiale, der stilles til rådighed. Ved udvælgelsen må alene disse kriterier, ikke de i materialet indeholdte religiøse, moralske eller politiske synspunkter, være afgørende. (Biblioteksloven af 17. maj ) For at leve op til ovenstående principper udvælges materialerne, således at indkøbet i det indeværende år så vidt muligt dækker efterspurgte medier (bøger, musik og film). Materialevalget skal endvidere sikre en hensigtsmæssig balance mellem fag- og skønlitteratur, mellem børne- og voksenmaterialer og mellem de forskellige genrer. Se bilag 4 for belysning af samlingens sammensætning.

4 Særligt vedrørende fordeling på forskellige materialetyper/medier Der er stor efterspørgsel på musik og film. Udbuddet af musik og film i fysisk form falder, i takt med, at der er et stigende udbud af musik og film fra relevante lande på Se bilag 5 for belysning af fordeling af indkøb på materialetyperne pr. sprog i Særligt vedr. henholdsvis børn & voksne og skøn- & faglitteratur Det er SBCI s vurdering, at der kan være tale om væsentlige efterspørgselsmæssige forskelle på tværs af de forskellige sprog ligesom det vurderes, at der pågår en generel forskydning over tid. SBCI vil derfor, bl.a. via inddragelse af de etablerede samarbejdsrelationer, sikre, at det for de relevante sprog synliggøres, hvorledes fordelingen er for indeværende år samt drøftes, hvorledes den indkøbsmæssige fordeling bør tilstræbes fremadrettet. Målet er at etablere en årlig tilstræbt fordelingsprofil for relevante sprog. Det skal påpeges, at der kan være væsentlige hindringer i at sikre f.eks. et øget udbud af kvalificeret børnemateriale grundet manglende udbud. Leverandørvalg Et af de væsentlige midler til at sikre både høj faglig og teknisk kvalitet og et optimalt prisniveau, er fokus på valg af og forhandling med leverandører. Første skridt er denne strategi, hvor et af målene er at sikre en proces til kortlægning, vurdering og opfølgning på indkøbskanaler og procedurer. SBCI vil løbende screene markedet for alternative kanaler, og ikke mindst arbejde på at indgå internationale indkøbsalliancer ud fra en antagelse om, at vi i forhold til materialepræferencer deler disse med en række andre lande. Indkøbsandele og budget Som udgangspunkt anvender SBCI en større budgetandel til meget efterspurgte materialer end til begrænset efterspurgte materialer. Da der imidlertid er stor variation i den gennemsnitlige indkøbspris pr. eksemplar på forskellige sprog og materialetyper, er der ikke nødvendigvis en direkte sammenhæng mellem et sprogs budgetandel og efterspørgsel. Ved budget- og indkøbsplanlægning tages der derfor både højde for det enkelte sprogs gennemsnitspris og på efterspørgslen. Se bilag 6-15 for belysning af planlagt fordeling af indkøb 2014 på kategorierne pr. sprog Aviser og tidsskrifter SBCI støtter bibliotekerne i deres valg og indkøb af tidsskrifter og aviser ved at indgå aftaler, der sikrer bibliotekerne de bedst mulige indkøbsordninger.

5 Grundlæggende udlånsprincip Det helt grundlæggende princip i SBCI s udlån af fysiske materialer er at stille depoter til rådighed i perioder på ca. seks måneder med samlinger på ca eksemplarer på ønskede sprog og på forskellige medier. Disse depoter benævnes hhv. Lyn- og Mixdepoter (mere herom nedenfor). Et vigtigt element i denne service er abonnementsprincippet, der betyder, at et bibliotek årligt kan bestille det ønskede antal eksemplarer på de tilbudte sprog, hvorefter biblioteket hver 6. måned automatisk vil modtage nyt materiale til erstatning for det materiale der returneres. De abonnerede Lyn- og Mixdepoter suppleres af muligheden for depoter, der sammensættes på foranledning af en konkret forespørgsel fra et bibliotek benævnt Specialdepoter (mere herom nedenfor). Endelig kan slutbrugere via bl.a. bibliotek.dk selv bestille enkelte titler fra SBCI s samling til afhentning på det lokale bibliotek (mere herom nedenfor). Både Lyn-, Mix- og Specialdepoter er gratis. Der tilbydes depoter på ca.15 sprog. Depoterne indeholder typisk både bøger, musik og film. Hvor det er muligt indeholder depoter også et relevant miks af børne- og voksenmateriale. Abonnerede depoter På Niveau 1 sprog tilbydes både Lyn & Mixdepoter og på Niveau 2 og 3 sprog tilbydes Mixdepoter. Specialdepoter (emnebestillinger) tilbydes på 15 sprog og der leveres så vidt muligt både bøger, musik og film til børn og voksne, jf. dog at SBCI på nogle sprog i stadigt stigende omfang hovedsageligt tilbyder musik via Udover de 15 største sprog har SBCI mindre, ældre samlinger (hovedsagelig bøger) på yderligere 15 sprog, således at der tilbydes udlån af specifikke titler på i alt ca. 30 sprog. Særligt om Lyndepoter materiale, der er helt nyt Lyndepoterne består af nyindkøbte materialer med ca enheder i hvert depot fordelt på bøger, musik og film for voksne og børn. Biblioteker, der har tegnet abonnement, modtager hver 6. måned halvdelen af titlerne fra årets indkøb, hvilket betyder, at bibliotekerne kan tilbyde kunderne en helt ny samling to gange årligt. Der åbnes for bestilling af Lyndepoter i 4. kvartal, når SBCI har fastlagt det kommende års indkøbsstrategi. Deadline for bestilling af Lyndepoter er 1. december.

6 Særligt om Mixdepoter materiale, der er max. 5 år gammelt SBCI tilbyder Mixdepoter på sprogene i niveau 1, 2 og 3. Depoterne indeholder materialer for børn og voksne som hovedregel fordelt på medietyperne bøger, musik og film musik og film dog kun i den udstrækning, det har kunnet skaffes til samlingerne på det pågældende sprog. Mixdepoterne indeholder materiale, der indkøbt til SBCI inden for de seneste 5 år. På niveau 1-sprogene, hvor SBCI har store samlinger, indeholder Mixdepoterne ca. 90 enheder. På niveau 2- og 3-sprogene indeholder depoterne ca. 50 enheder. SBCI modtager bestillinger på Mixdepoter hele året. Hvis efterspørgslen viser sig at være større på nogle sprog end det kan imødekommes, vil der så vidt muligt blevet taget højde for det i planlægningen af næste års indkøb, således at samlingen kan leve op til efterspørgslen. Særligt om Specialdepoter Udover depoter i abonnement, tilbydes også Specialdepoter, der sammensættes ad hoc efter bibliotekernes behov. Det kan f.eks. være emnebestillinger på kærlighedsromaner, børnebøger, krimier, fagbøger om særlige emner, etc., eller det kan være bestillinger på bestemte medier. Der er ikke umiddelbare begrænsninger på, hvor stort et Specialdepot, bibliotekerne kan bestille, men samlingens størrelse afgør naturligvis om bestillingen kan imødekommes. Specialdepotet bliver sammensat, så det så vidt muligt lever op til bibliotekernes ønsker. Låneperioden er 5 1/2 måned. Særligt om Enkeltlån Udlån af specifikke titler fra SBCI s samling kan foretages af såvel institutionelle (biblioteker) samt private brugere. Der er etableret en særlig samling i Århus, der som udgangspunkt er dedikeret enkeltudlån. Biblioteker kan bestille titler enten i Netpunkt eller direkte i Statsbibliotekets database Private lånere kan bestille via til afhentning på eget lokale bibliotek. Private lånere kan også bestille via Statsbiblioteket til afhentning på Statsbiblioteket i Århus. Materialer i enkeltlånssamlingen indgået fra og med december 2006 Af alle titler indgået i SBCI siden december 2006 er der indgået som udgangspunkt mindst et eksemplar til enkeltlån. Titlerne har en lokalisering til Statsbiblioteket og kan bestilles på normal vis i Netpunkt eller Bibliotek.dk. Materialer i enkeltlånssamlingen indgået før 2005 Denne samling, som omfatter materialer på ca. 30 sprog har Statsbiblioteks lokalisering i Netpunkt og kan bestilles her på normal vis. En oversigt over hvilke sprog, det drejer sig om, ses her

7 Kataloger Der tilbydes kataloger over materialer på de fem Niveau 1 sprog. Disse kan downloades på Administration & øvrige serviceoplysninger Ordrebekræftelse, bestillingsstatus m.v. Når SBCI modtager bestillinger på depoter (mix og lyn), får bibliotekerne en bekræftelse i form af et regneark med en oversigt over, hvad der er bestilt, og hvornår leveringen kan påregnes. Forsendelse Udsendelse og returnering af depoter sker med bibliotekernes landsdækkende kørselsordning. RFID-mærkning Fra 2012 er indkøbte materialer blevet påsat en chip. Bibliotekerne har selv mulighed for at indsætte chips i de lånte depotmaterialer. Statsbiblioteket betaler udgiften til chips. I løbet af 2014 vil hele udlånssamlingen blive systematisk gennemgået og få indsat chip. Erstatningspligt Fysiske materialer Bibliotekerne/institutionerne skal erstatte beskadiget eller bortkommet materiale. Proceduren omkring erstatninger vurderes løbende. Depotfil og pakkeliste Når et depot udlånes fra SBCI, sendes automatisk en til det låntagende bibliotek. Mailen indeholder tre filer: en depot.iso2709, en vejledning.pdf og en depotpakkeliste.txt. En pakkeliste i papirform er vedlagt depotet. Helpdesk For at sikre en hurtig og professionel håndtering af eventuelle spørgsmål vedr. bestilling og levering af depoter, har SBCI oprettet en dedikeret mailadresse og servicetelefon som følger: sbci@statsbiblioteket.dk tlf

8 BILAG 1-5 TIL INDKØBSSTRATEGI Bilag 1 Sproggrupper i Danmark, efterspørgsel og samling 2013/2014 % af målgruppen* % af efterspørgsel % af samling Arabisk 23 % 16 % 19 % Persisk 5 % 12 % 14 % Bos/kro/ser 12 % 13 % 13 % Tyrkisk 17 % 12 % 16 % Urdu 6 % 9 % 10 % Tamil 3 % 6 % 4 % Somali 5 % 4 % 2 % Vietnamesisk 4 % 5 % 5 % Russisk 4 % 8 % 6 % Kurdisk? 2 % 3 % Afghansk 4 % 3 % 3 % Thai 3 % 2 % 1 % Kinesisk 3 % 2 % 1 % Polsk 10 % 6 % 3 % *Målgruppen er baseret på tal fra Danmarks Statistik over udenlandske statsborgere pr. 1. januar 2014 *Efterspørgsel og samlingens sammensætning er opgjort pr. 31. december 2013? = usikkerhed omkring sproggruppens størrelse

9 Bilag 2 Sprogfordeling opdelt på kategori 1-3 for 2013 Niveau 1 sprog Arabisk Bosnisk/kroatisk/serbisk Persisk Russisk Tyrkisk Niveau 2 sprog Polsk Tagalog Tamil Urdu (hindi, panjabi) Vietnamesisk Niveau 3 sprog Afghansk Kinesisk Kurdisk Somali Thai

10 Bilag 3 Sprogfordeling opdelt på kategori 1-3 for 2014 Niveau 1 sprog Arabisk Bosnisk/kroatisk/serbisk Persisk Russisk Tyrkisk Niveau 2 sprog Kinesisk Polsk Tamil Urdu (hindi, panjabi) Vietnamesisk Niveau 3 sprog Afghansk (dari, pashto) Kurdisk (kurmanci, sorani) Rumænsk Somali Thai

11 Bilag 4 SBCI samlingens sammensætning ultimo 2013 Eksemplarer Bog/v Bog/b Musik/v Musik/b Film/v Film/b I alt Arabisk Bos/kro/ser Persisk Tyrkisk Urdu Kurdisk Russisk Somali Tamil Vietnamesisk Afghansk Kinesisk Polsk Thai I alt

12 Procenter Bog/v Bog/b Musik/v Musik/b Film/v Film/b I alt Arabisk 8 % 4 % 2 % 0 % 3 % 1 % 19 % Bos/kro/ser 6 % 2 % 2 % 0 % 1 % 1 % 13 % Persisk 7 % 3 % 2 % 0 % 1 % 0 % 14 % Tyrkisk 9 % 4 % 1 % 0 % 1 % 0 % 16 % Urdu 4 % 2 % 2 % 0 % 3 % 0 % 10 % Kurdisk 1 % 1 % 1 % 0 % 0 % 0 % 3 % Russisk 3 % 1 % 0 % 0 % 1 % 0 % 6 % Somali 1 % 1 % 1 % 0 % 0 % 0 % 2 % Tamil 2 % 1 % 1 % 0 % 0 % 0 % 4 % Vietnamesisk 2 % 1 % 1 % 0 % 0 % 0 % 5 % Afghansk 2 % 0 % 1 % 0 % 0 % 0 % 3 % Kinesisk 1 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 1 % Polsk 2 % 1 % 0 % 0 % 0 % 0 % 3 % Thai 1 % 0 % 0 % 0 % 0 % 0 % 1 % I alt 49 % 24 % 12 % 1 % 11 % 3 % 100 %

13 Bilag 5 Planlagt indkøbsfordeling på materialetyper pr. sprog i 2014 Eksemplarer Bøger Musik Film i alt Arabisk Bosnisk Persisk Russisk Tyrkisk Kinesisk Polsk Tamil Urdu Vietnamesisk I alt Procenter Bøger Musik Film i alt Arabisk 78 % 11 % 11 % 100 % Bosnisk 84 % 8 % 8 % 100 % Persisk 74 % 13 % 13 % 100 % Russisk 80 % 10 % 10 % 100 % Tyrkisk 85 % 9 % 6 % 100 % Kinesisk 100 % % Polsk 83 % 17 % % Tamil 76 % 12 % 12 % 100 % Urdu 57 % 14 % 29 % 100 % Vietnamesisk 65 % 14 % 21 % 100 %

14 Bilag 6: Sprogskemaer med tilstræbt indkøbsfordeling 2014 Bilag 6: Sprogskemaer med tilstræbt indkøbsfordeling 2013 og med indkøb 2013

Statsbibliotekets vision 2011 vedr. samarbejde og partnerskab

Statsbibliotekets vision 2011 vedr. samarbejde og partnerskab Indkøbs- og udlånsstrategi 2011 for BiblioteksCenter for Integration (SBCI) Formål Af SBCIs mission (se nedenfor) fremgår det, at anskaffelse og udlån af fysiske materialer udgør et vigtigt indsatsområde.

Læs mere

SBCI BiblioteksCenter for Integration

SBCI BiblioteksCenter for Integration SBCI BiblioteksCenter for Integration Biblioteksbetjening af asylansøgere - Randers 25. april 2016 BiblioteksCenter for Integration Rolle og serviceydelser Biblioteksloven Kommende aktiviteter Indkøb af

Læs mere

Velkommen! Officiel åbning af BiblioteksCenter for Integrations nye lokaler den 7. november 2007

Velkommen! Officiel åbning af BiblioteksCenter for Integrations nye lokaler den 7. november 2007 Velkommen! Officiel åbning af BiblioteksCenter for Integrations nye lokaler den 7. november 2007 Dagens program 10.10 12.10 Workshop Viden og Web (Kanonkælderen) Workshop Fremtidens Materialer (Mødelokale

Læs mere

Referat af 6. møde i Etnisk BiblioteksUdvalg

Referat af 6. møde i Etnisk BiblioteksUdvalg BIBLIOTEKSCENTER FOR INTEGRATION København den 6. september Referat af 6. møde i Etnisk BiblioteksUdvalg Deltagere: Flemming Munch (FM), Hella Hostrup (HH), Karin Elkjær (KE), Ann Poulsen (AP), Susanne

Læs mere

Status & Perspektiver BiblioteksCenter for Integration

Status & Perspektiver BiblioteksCenter for Integration Status & Perspektiver BiblioteksCenter for Integration v. Flemming Munch 1 Hvad skal vi snakke om Biblioteks Center for Integration Hvor langt er vi kommet? Hvad er de næste skridt 2 Lidt om deltagerne

Læs mere

SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER. Der er flere tilbud, end du tror...

SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER. Der er flere tilbud, end du tror... SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER Der er flere tilbud, end du tror... 2009-2010 Siden 1938 har Statsbiblioteket været formaliseret overbygning for folkebibliotekerne VISIONEN Statsbiblioteket vil

Læs mere

Fra Indvandrerbibliotek til. BiblioteksCenter for Integration

Fra Indvandrerbibliotek til. BiblioteksCenter for Integration SBCI Fra Indvandrerbibliotek til BiblioteksCenter for Integration Statsbiblioteket har reformeret biblioteksindsatsen over for etniske minoriteter i Danmark. Nu er det blevet nemmere at låne materialer

Læs mere

BIBZOOM WORLD STRATEGI

BIBZOOM WORLD STRATEGI BIBZOOM WORLD STRATEGI 2013 WORLD STRATEGI 2013 SIDE 2 BIBZOOM WORLD STRATEGI 2013 GODKENDT AF LEDELSEN DEN JANUAR 2013. INDHOLD Mission... 3 Vision... 3 Mål... 3 Rammer... 3 Finansiering... 3 Målgrupper...

Læs mere

OC-Området. SBCI temadag: Etniske minoriteter, læring og samarbejde på tværs hvad virker? 11-03-2008 Dias 1

OC-Området. SBCI temadag: Etniske minoriteter, læring og samarbejde på tværs hvad virker? 11-03-2008 Dias 1 SBCI temadag: Etniske minoriteter, læring og samarbejde på tværs hvad virker? 11-03-2008 Dias 1 SBCI Mission BiblioteksCenter for Integration vil på nationalt niveau understøtte bibliotekssektorens muligheder

Læs mere

BIBLIOTEKSCENTER FOR INTEGRATION

BIBLIOTEKSCENTER FOR INTEGRATION BIBLIOTEKSCENTER FOR INTEGRATION Indkøb og udlån af bøger, musik og film på mere end 30 sprog Videncenter for biblioteksbetjening af etniske minoriteter Formidling, download og streaming af bøger, musik

Læs mere

Dansk periodicafortegnelse

Dansk periodicafortegnelse Dansk periodicafortegnelse Udarbejdet af Det kgl. Bibliotek Pligtafleveringsafdelingen 3RVWERNV. EHQKDYQ.7OI (PDLOLVVQ#NEGN 8JHIRUWHJQHOVHQU VHSWHPEHU 41 Afghansk musik for voksne i Statsbiblioteket/Indvandrerbiblioteket.

Læs mere

Referat af 5. møde i etnisk biblioteksudvalg den 31. maj 2007

Referat af 5. møde i etnisk biblioteksudvalg den 31. maj 2007 BIBLIOTEKSCENTER FOR INTEGRATION Referat af 5. møde i etnisk biblioteksudvalg den 31. maj 2007 Referent: Ida Schrøder (IS) Deltagere: Niels Dejgaard (ND), Hella Hostrup (HH), Dorrit Munk Jørgensen (DMJ),

Læs mere

Kursus: Bibliotekssamarbejde og services fra Statsbiblioteket

Kursus: Bibliotekssamarbejde og services fra Statsbiblioteket Kursus: Bibliotekssamarbejde og services fra Statsbiblioteket Onsdag den 2. november 2016 Side 1 10.00 10.05 Velkomst v/hugo Skou servering af kaffe med brød. 10.05 10.30 Bibliotekernes historie og lovgrundlag,

Læs mere

Strategi for Aalborg Bibliotekernes medietilbud i 2015

Strategi for Aalborg Bibliotekernes medietilbud i 2015 Strategi for Aalborg Bibliotekernes medietilbud i 2015 Mål og fokusområder 2015 Aalborg Bibliotekerne har fokus på, at udvikle bibliotekstilbuddet i takt med aktuelle tendenser i samfundet og medieudviklingen.

Læs mere

Serviceerklæring Velkommen til dit bibliotek. April 2014. www.fkb.dk. Biblioteket Domus Vista Nordens Plads 4 2000 Frederiksberg

Serviceerklæring Velkommen til dit bibliotek. April 2014. www.fkb.dk. Biblioteket Domus Vista Nordens Plads 4 2000 Frederiksberg Serviceerklæring Velkommen til dit bibliotek April 2014 Hovedbiblioteket Falkoner Plads 3 2000 Frederiksberg Biblioteket Godthåbsvej Godthåbsvej 85A 2000 Frederiksberg Biblioteket Danasvej Danasvej 30B

Læs mere

Muligheder & Udfordringer Fokus for jeres nationale overbygning

Muligheder & Udfordringer Fokus for jeres nationale overbygning Muligheder & Udfordringer Fokus for jeres nationale overbygning 14/05-2009 K-Dag den 14. maj 2009 v. / Flemming Munch Dias 1 Agenda Lidt praktik Hvordan går det lige nu De vigtigste indsatsområder her

Læs mere

Resultater af brugerundersøgelsen 2013 sammenlignet med resultater fra 2011

Resultater af brugerundersøgelsen 2013 sammenlignet med resultater fra 2011 Resultater af brugerundersøgelsen 2013 sammenlignet med resultater fra Er du? Alder opdelt Har du hjemmeboende børn? I hvilke aldersgrupper har du hjemmeboende børn?(sæt evt. flere kryds) Alt i alt, hvor

Læs mere

SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER

SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER 2011-2012 Siden 1902 har Statsbiblioteket været leverandør til de danske folkebiblioteker VISIONEN Statsbiblioteket skaber attraktive rum for forskning, uddannelse

Læs mere

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Fremtidens biblioteksstrategi Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Zombier eller biblioteksudviklere? - Bibliotekarer er zombier om 15 år: kassedamer, postbude og bibliotekarer er et uddøende folkefærd...

Læs mere

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011

SALG 2011. BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 BibZoom.dk - Salgsmøde 2011 Agenda BibZoom.dk strategi Bibzoom.dk 2011 Dialog Vision BibZoom.dk skal bidrage aktivt til at positionere de danske biblioteker som en innovativ, vigtig og serviceorienteret

Læs mere

Brug, kvalitetsudvikling og tilfredshed med bibliotekerne

Brug, kvalitetsudvikling og tilfredshed med bibliotekerne Brug, kvalitetsudvikling og hed med bibliotekerne Brugerundersøgelsen af 0 biblioteker i oktober 00 Århus Kommunes Biblioteker januar 00 Indhold Undersøgelsen Hvem bruger bibliotekerne 4 Søndagsåbent 6

Læs mere

Status & Update Fra jeres nationale overbygning

Status & Update Fra jeres nationale overbygning Status & Update Fra jeres nationale overbygning v/ Flemming Munch 10. september 2009 dias 1 Klasse med twist! v/ Flemming Munch 10. september 2009 dias 2 Statsbibliotekets strategi for overbygning Dialog

Læs mere

Slutrapport fra. projekt Del din stemme

Slutrapport fra. projekt Del din stemme Slutrapport fra projekt Del din stemme Indhold Projektresumé... 3 Projektets formål... 3 Mål og succeskriterier... 3 Målgruppen... 4 Rekruttering af frivillige... 5 Teknikker til brugergenereret indhold...

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne Kassationspraksis

Rudersdal Bibliotekerne Kassationspraksis Rudersdal Bibliotekerne Kassationspraksis Kultur- og Fritidsudvalget den 13. januar 2016 Rudersdal Bibliotekerne - Kassationspraksis Materialerne på Hovedbiblioteket i Birkerød og lokalbibliotekerne i

Læs mere

Bilag 1 vedrørende modersmålsundervisning

Bilag 1 vedrørende modersmålsundervisning Bilag 1 vedrørende modersmålsundervisning Indholdsfortegnelse: Tabel vedr. modersmålsundervisning i Silkeborg Kommune i årene 1999 2002... side 2 Tabel vedr. tosprogede elever fordelt på de største sproggrupper

Læs mere

Bibliotekspolitik 2014-2017

Bibliotekspolitik 2014-2017 Bibliotekspolitik 2014-2017 Forord Den 17. juni 2013 vedtog byrådet den nye bibliotekspolitik for årene 2014-2017. Politikken er som noget nyt blevet formuleret i samarbejde med borgerne i Esbjerg Kommune,

Læs mere

BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE

BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE 1 INDLEDNING Bibliotekspolitikken er udarbejdet under hensyntagen til lovgivning, nationale biblioteksstrategier, Struer Kommunens værdier, kulturpolitik og kulturstrategier.

Læs mere

Netmedier med fjernadgang

Netmedier med fjernadgang Netmedier med fjernadgang Bibliotekerne i Varde Kommune www.vardebib.dk Varde Bibliotek Rådhustræde 2 Tlf.: 7694 6917 Va Netmedier med fjernadgang Varde Biblioteks tilbud med virtuelle medier, som du gratis

Læs mere

Budget ,9 0,8 0,8 0,8 0,8 0,7 0,8

Budget ,9 0,8 0,8 0,8 0,8 0,7 0,8 Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211,9,8,8,8,8,7,8 Herning,9 Holstebro,8 Horsens,8 Randers Silkeborg,8,8 Skive,7 Viborg,8,,1,2,3,4,5,6,7,8,9 1, Tabellen og figuren viser,

Læs mere

ABONNEMENTSVILKÅR BIBZOOM 2013 BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE

ABONNEMENTSVILKÅR BIBZOOM 2013 BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE ABONNEMENTSVILKÅR BIBZOOM 2013 BIBLIOTEKERNES DIGITALE MUSIKTJENESTE ABONNEMENTSVILKÅR 2013 SIDE 2 ABONNEMENTSVILKÅR BIBZOOM 2013 INTRODUKTION 2012 har været et spændende år for Bibzoom. Med lanceringen

Læs mere

Resultatrapport for Gentofte Centralbibliotek 2012

Resultatrapport for Gentofte Centralbibliotek 2012 Resultatrapport for Gentofte Centralbibliotek 2012 Centralbiblioteket Gentofte Bibliotekerne er centralbibliotek for Region Hovedstaden, der består af 28 kommuner ekskl. Bornholms Kommune. Grundydelserne

Læs mere

Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.

Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. NOTAT 13-12-2013 edoc 2013-0261756-3 Digitalisering af folkebibliotekernes

Læs mere

AFKLARING AF ARBEJDSEVNE PROJEKT

AFKLARING AF ARBEJDSEVNE PROJEKT AFKLARING AF ARBEJDSEVNE PROJEKT R Projektet er et samarbejde mellem Jobcenter København og Plan & Handling. FOTO TEAM BADE VALBY VANDKULTURHUS. FORMÅL Projektet har som udgangspunkt til formål at motivere

Læs mere

litteracitet hos nyankomne elever

litteracitet hos nyankomne elever Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Afdækning af litteracitet TRIN 2 Afdækning af litteracitet hos

Læs mere

PÅ BIBLIOTEKERNES HYLDER

PÅ BIBLIOTEKERNES HYLDER Biblioteker og Borgerservice August 2007 Side 2 Indkøb af medier I begyndelsen var ordet, og ordet var valg. Det ord, hvorpå alle spændende oplevelser, alle oplivende momenter, al mening og al ære afhænger.

Læs mere

Referat fra Etnisk BiblioteksUdvalgsmøde, mandag, den 15. marts 2010 på Christianshavn

Referat fra Etnisk BiblioteksUdvalgsmøde, mandag, den 15. marts 2010 på Christianshavn Referat fra Etnisk BiblioteksUdvalgsmøde, mandag, den 15. marts 2010 på Christianshavn Deltagere: Ann Poulsen (AP), Lone Hedelund (LH), Niels Dejgaard (ND), Poul Høst Pedersen (PHP), Kambiz Hormoozi (KH),

Læs mere

Bibliotekets netmedier. Vejledning

Bibliotekets netmedier. Vejledning Bibliotekets netmedier Vejledning Netmedier dit e-bibliotek Med lånernummer og pinkode har du adgang til Varde Biblioteks tilbud på nettet. Her kan du læse aviser og e-bøger, høre lydbøger og musik, se

Læs mere

Materialeoverbygning

Materialeoverbygning Resultatrapport for Gentofte Centralbibliotek 2010 Fra 1. januar 2010 har Gentofte Bibliotekerne varetaget samtlige centralbiblioteksopgaver for hele Region Hovedstaden, der består af 28 kommuner, incl.

Læs mere

Aktivitetsnoter (hjemmebesøg ved 6 og 12

Aktivitetsnoter (hjemmebesøg ved 6 og 12 Aktivitetsnoter (hjemmebesøg ved 6 og 12 måneder) Disse aktivitetsnoter indgår som en del af konceptet bag Bogstart. Aktivitetsnoterne skal udfyldes efter udlevering af hver bogpakke. Aktivitetsnoterne

Læs mere

NAM netværksmøde 18/11

NAM netværksmøde 18/11 NAM netværksmøde 18/11 Netværkets rammer og muligheder Ved Leder af Team CB og Projekter Christine Bruun Dagsorden Netværkets rammer og muligheder: Hvad tilbyder / leverer centralbiblioteket - kort intro

Læs mere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere

STRATEGI 2015-2018. #meretilflere STRATEGI 2015-2018 #meretilflere MERE TIL FLERE Mere til flere er kernen i den vision og strategi, der bærer rammeaftalen mellem Kulturministeriet og Statsbiblioteket for 2015-2018. Meretilflere er måske

Læs mere

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING

Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Dialogmøde INDKØB INFRASTRUKTUR FORMIDLING UDVIKLING Velkommen v/rolf Hapel DDB-koordinationsgruppen Dagens program 10.00-10.15 Velkommen v/formand for koordinationsgruppen, Rolf Hapel 10.15-11.15 Hvad

Læs mere

VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N

VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N VELKOMMEN PÅ - ET ÅBENT TILBUD S E R V I C E I N F O R M AT I O N Biblioteksloven 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter,

Læs mere

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier.

Som forskningsinstitution forsker Statsbiblioteket i information og medier. STATSBIBLIOTEKETS STRATEGI FOR 2015-2018 Mission Statsbiblioteket bidrager til udvikling og dannelse ved at give brugerne mulighed for at navigere i globale informationsressourcer samt ved at bevare og

Læs mere

LEVERING OG KLARGØRING AF FILM

LEVERING OG KLARGØRING AF FILM OFFENTLIGT UDBUD LEVERING OG KLARGØRING AF FILM 2013 V/ PÅ VEGNE AF 28 KOMMUNER DECEMBER 2013 KAPITEL 2 - KRAVSPECIFIKATION Indledning Kravspecifikationen indeholder hhv. Informationer (I), Krav (K), Ønsker

Læs mere

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Åbningstider: Alle dage kl. 8 22. Betjening man. fre. fra kl. 11-18 og lørdag 10-14 Folkebibliotekernes formål og virksomhed 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme

Læs mere

Københavns Bibliotekers kerneopgave er at skabe ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere.

Københavns Bibliotekers kerneopgave er at skabe ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Biblioteksudvikling og Hovedbiblioteket NOTAT 16. januar 2019 Kerneopgave, mål, fokusområder, indsatser og greb i en ny biblioteksplan Københavns Bibliotekers

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO LIBRARY MANAGEMENT SYSTEM Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et

Læs mere

Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne.

Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne. Punkt 9. Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne. 2012-23502. Skole- og Kulturforvaltningen fremsender til Skole- og Kulturudvalgets drøftelse sagsfremstilling vedr. digitale medier på Aalborg Bibliotekerne.

Læs mere

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken

Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken Danskernes Digitale Bibliotek Juli 2013 Bilag 1 til tilslutningsaftale - DDB Basispakken DDB Basispakken består af ydelser, der bygger videre på DanBib og bibliotek.dk infrastrukturkomplekset og skaber

Læs mere

Thisted Bibliotek Brugerundersøgelse 2013 Rambøll og Thisted Bibliotek

Thisted Bibliotek Brugerundersøgelse 2013 Rambøll og Thisted Bibliotek Thisted Bibliotek Brugerundersøgelse 2013 Rambøll og Thisted Bibliotek Endelig rapport, Thisted Bibliotek. En række irrelevante rubrikker er fjernet. Er du? Hvis du er i beskæftigelse, hvilken sektor arbejder

Læs mere

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser

Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Balancen mellem digitale og traditionelle biblioteksydelser Hvordan udvikler man bibliotekernes ydelser med den rette balance mellem de traditionelle og de nye biblioteksydelser? Hvordan får bibliotekerne

Læs mere

2010-13. Bibliotekspolitik for Randers Kommune

2010-13. Bibliotekspolitik for Randers Kommune 2010-13 Bibliotekspolitik for Randers Kommune BIBLIOTEKSPOLITIK FOR RANDERS KOMMUNE BIBLIOTEKET ER EN MENNESKERET v. formand for kultur- og fritidsudvalget Ellen Petersen De danske folkebiblioteker spiller

Læs mere

Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek

Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek 1 vers. 18.12. Handlingsplan 2014 for Gentofte Centralbibliotek 2.1 Materialeoverbygning Centralbibliotekerne indkøber i fællesskab al udenlandsk litteratur (dog undtagen tidsskrifter, subskriptioner,

Læs mere

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem

Cirka folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem 2 CICERO Cirka 1.500 folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre bliver brugere af det Fælles Bibliotekssystem DET FÆLLES BIBLIOTEKSSYSTEM Det Fælles Bibliotekssystem er et af verdens største biblioteks

Læs mere

Status fra Kulturstyrelsen Nye retningslinjer for fjernlån, kørselsordning, lovbiblioteker, ny ILL standard

Status fra Kulturstyrelsen Nye retningslinjer for fjernlån, kørselsordning, lovbiblioteker, ny ILL standard Status fra Kulturstyrelsen Nye retningslinjer for fjernlån, kørselsordning, lovbiblioteker, ny ILL standard FORFRAs Fjernlånskonference 31. maj 2013 Leif Andresen Chefkonsulent - biblioteker: standarder

Læs mere

Indberetningskategorier for folkebiblioteksstatistik for indberetningsåret 2004

Indberetningskategorier for folkebiblioteksstatistik for indberetningsåret 2004 Sortering Feltnavn Indberetningskategorier for folkebiblioteksstatistik for indberetningsåret 2004 Beskrivelse 1 Felt_1 Biblioteksnummer 2 Stamoplysninger 3 Felt_2 Bibliotekskommunens navn 4 IT-oplysninger

Læs mere

Få 30 % mere styr på det på kun 45 minutter!

Få 30 % mere styr på det på kun 45 minutter! Få 30 % mere styr på det på kun 45 minutter! 1 Dogmeregler for mit oplæg: Maks. 22 slides. Ikke nævne DDB. Kortene på bordet. Mere refleksion end konklusion. 2 Min faglige DNA: Uddannet bibliotekar. Kommunikationschef

Læs mere

Folkebiblioteksstatistikken 2010 Af Niels Ole Pors

Folkebiblioteksstatistikken 2010 Af Niels Ole Pors Folkebiblioteksstatistikken 2010 Af Niels Ole Pors Indledning Som bekendt produceres biblioteksstatistikken fra i år af Danmarks Statistik. Det betyder, at den overskuelige og samlede publikation er erstattet

Læs mere

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket.

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Varde kommunes BIBLIOTEKSPOLITIK BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Rådhusstræde 2 6800 Varde Tlf. 7522 1088 www.vardebib.dk Forord

Læs mere

Ny digital musiktjeneste på folkebibliotekerne

Ny digital musiktjeneste på folkebibliotekerne Ny digital musiktjeneste på folkebibliotekerne / Jakob Heide Petersen Københavns biblioteker 28. november 2016 Indhold Baggrund Biblioteksloven Medieudviklingen Formålet med musikindsatsen Baggrund for

Læs mere

Strategi. for bibzoom.dk. BibZoom.dk. Herning Bibliotekerne Odense Centralbibliotek Statsbiblioteket

Strategi. for bibzoom.dk. BibZoom.dk. Herning Bibliotekerne Odense Centralbibliotek Statsbiblioteket Strategi for bibzoom.dk 2011 - strategi 2011 side 2 Strategi for bibzoom.dk 2011 godkendt af ledelsen den 8. december 2010. Indhold Mission... 3 Vision... 3 Overordnet strategi... 3 Organisering... 3 Ledelsen

Læs mere

Rundspørge om Hjortshøj Kombibibliotek, nov 2003 Respondenter: 65 á 250

Rundspørge om Hjortshøj Kombibibliotek, nov 2003 Respondenter: 65 á 250 Administration Spørgeskemaer under udarbejdelse Publicerede spørgeskemaer Arkiverede spørgeskemaer Tilbage til statistik Rundspørge om Hjortshøj Kombibibliotek, nov 2003 Respondenter: 65 á 250 1. Hvor

Læs mere

Lån bæredygtighed...på biblioteket! Nina Thorsted Petersen, Odense Bibliotekerne

Lån bæredygtighed...på biblioteket! Nina Thorsted Petersen, Odense Bibliotekerne Lån bæredygtighed...på biblioteket! Nina Thorsted Petersen, Odense Bibliotekerne En del af bibliotekets grundtanke 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet

Læs mere

Bilag Danskernes Digitale Bibliotek. Bilag

Bilag Danskernes Digitale Bibliotek. Bilag Bilag Bilag 1: Folkebibliotekernes netbaserede materialer Bilag 2: Opgaver ved indkøb af netbaseret materiale Bilag 3: Arbejdsdelingen i et typisk indkøbssamarbejde Bilag 4: Elementer i infrastrukturen

Læs mere

Indberetningskategorier for biblioteksstatistik (større forskningsbiblioteker) for indberetningsåret 2005

Indberetningskategorier for biblioteksstatistik (større forskningsbiblioteker) for indberetningsåret 2005 Indberetningskategorier for biblioteksstatistik (større forskningsbiblioteker) for indberetningsåret 2005 Sortering Feltnavn Beskrivelse 1 Felt_1 Biblioteksnummer 2 Stamoplysninger 3 Felt_2 B1. Bibliotekets

Læs mere

1. Økonomisk ramme Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for biblioteket:

1. Økonomisk ramme Der er for aftaleperioden aftalt følgende økonomiske rammer for biblioteket: RAMMEAFTALE Statsbiblioteket 2011-14 15. november 2010 Rammeaftalen mellem kulturministeren og departementet på den ene side og Statsbiblioteket på den anden side fastlægger mål for bibliotekets virksomhed

Læs mere

Aalborg Bibliotekerne - status på digitale medier.

Aalborg Bibliotekerne - status på digitale medier. Punkt 14. Aalborg Bibliotekerne - status på digitale medier. 2013-48503. Skole- og Kulturforvaltningen fremsender til Skole- og Kulturudvalgets orientering, status på Aalborg Bibliotekernes digitale medier.

Læs mere

Læs dansk på bibliotekerne. Undervisningsmateriale til sprogskolerne af Tina Møller Kristensen

Læs dansk på bibliotekerne. Undervisningsmateriale til sprogskolerne af Tina Møller Kristensen Læs dansk på bibliotekerne Undervisningsmateriale til sprogskolerne af Tina Møller Kristensen Til sprogskolen Læs dansk på biblioteket. Intro De 4 besøg på biblioteket Ideer til dialog træning Modultest

Læs mere

Rammeaftale for DDB-samarbejdet

Rammeaftale for DDB-samarbejdet August 2018 DDB Sekretariatet Rammeaftale for DDB-samarbejdet 2018-2019 NOTAT Indledning Rammeaftalen for DDB-samarbejdet fastlægger mål og prioriteringer for DDB-sekretariats virksomhed i aftaleperioden

Læs mere

Elevressourceregnskab. Hvem er vores elever?

Elevressourceregnskab. Hvem er vores elever? Elevressourceregnskab Hvem er vores elever? Historie Tidligere talte vi om hvem vores elever var nu er gisninger blevet til fakta Det kendskab har vi kortlagt de sidste 5 år Til gavn for skolen den enkelte

Læs mere

Hjælp Biblioteket til at blive bedre

Hjælp Biblioteket til at blive bedre Hjælp Biblioteket til at blive bedre Biblioteket vil gerne have din hjælp til at blive endnu bedre. Derfor gennemfører vi i øjeblikket en undersøgelse for at høre din mening om vores service og tilbud.

Læs mere

Status fra Kulturstyrelsen

Status fra Kulturstyrelsen Netværk for lånesamarbejde 11. november 2014, Statsbiblioteket 13. november 2014, Roskilde Bibliotek Status fra Kulturstyrelsen Preben Aagaard Nielsen Specialkonsulent Biblioteker Netværk for lånesamarbejde

Læs mere

! " #$% &#% ' (% ' # )# *

!  #$% &#% ' (% ' # )# * ! " #$% &#% ' (% ' # )# *!+,% ) 31-05-2006 Kontaktmøde med folkebibliotekerne den 18. maj 2006 Dias 1 ) Statsbiblioteket vil være en markant aktør i vidensamfundet ved at skabe attraktive rum for forskning,

Læs mere

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler AF: ELSEBETH SØRENSEN, UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER

Læs mere

Rettelse til Forskningsbiblioteksstatistik 2002 Nedenstående indgår i stedet for siderne 9-17 i den oprindelige publikation.

Rettelse til Forskningsbiblioteksstatistik 2002 Nedenstående indgår i stedet for siderne 9-17 i den oprindelige publikation. Rettelse til Forskningsbiblioteksstatistik 2002 Nedenstående indgår i stedet for siderne 917 i den oprindelige publikation. Tiårsoversigt for 17 af de største forskningsbiblioteker Denne oversigt har til

Læs mere

Danmarks Biblioteksforening. Medborgerskab og mønsterbrydning - opinionsmåling 2016

Danmarks Biblioteksforening. Medborgerskab og mønsterbrydning - opinionsmåling 2016 Danmarks Biblioteksforening Medborgerskab og mønsterbrydning - opinionsmåling 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning. 3 2. Biblioteksbrug, socialt udsatte og mønsterbrydere. 5 3. Indvandrere og efterkommeres

Læs mere

Behov for fremmedsprogskompetencer og dansk eksport går hånd i hånd

Behov for fremmedsprogskompetencer og dansk eksport går hånd i hånd Anna Leclercq Vrang, konsulent anlv@di.dk, 3377 3631 NOVEMBER 2016 Behov for fremmedsprogskompetencer og dansk eksport går hånd i hånd Danske virksomheders aktiviteter rækker langt ud over Danmarks grænser.

Læs mere

Tosprogede børn i Gladsaxe Kommunes dagtilbud 1. april 2008

Tosprogede børn i Gladsaxe Kommunes dagtilbud 1. april 2008 GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Daginstitution NOTAT Rapport 2008 Dato: 14.01.09 Tosprogede børn i Gladsaxe Kommunes dagtilbud 1. april 2008 Indledning Notatet giver en status på antallet

Læs mere

Læse hele livet - strategi for 2013-2016

Læse hele livet - strategi for 2013-2016 /Nota Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder/ Læse hele livet - strategi for 2013-2016 Mission Nota sikrer adgang til viden, samfundsdeltagelse og oplevelser for mennesker med syns- og

Læs mere

KOMPETENCEUDVIKLING. Regionalt og nationalt Amalie Ørum Hansen

KOMPETENCEUDVIKLING. Regionalt og nationalt Amalie Ørum Hansen KOMPETENCEUDVIKLING Regionalt og nationalt 2017 Amalie Ørum Hansen NATIONALE INDSATSER - KOMPETENCEUDVIKLING Rammeaftalen: 1 årlig fælles indsats der varetages af alle CB er 1-2 årlige indsatser pba af

Læs mere

Nyt fra Kulturstyrelsen. 22. Marts 2012 Møde i Netværk for lånesamarbejde Leif Andresen

Nyt fra Kulturstyrelsen. 22. Marts 2012 Møde i Netværk for lånesamarbejde Leif Andresen Nyt fra Kulturstyrelsen 22. Marts 2012 Møde i Netværk for lånesamarbejde Leif Andresen Oversigt Nyt fra Kulturstyrelsen Lovbiblioteker i Danmark Kørselsordning Private biblioteker Ny teknik Retningslinier

Læs mere

Kassations- og magasineringspolitik for materialer i Københavns Biblioteker

Kassations- og magasineringspolitik for materialer i Københavns Biblioteker Kassations- og magasineringspolitik for materialer i Københavns Biblioteker Københavns Biblioteker har én fælles samling. Kassations- og magasineringspolitikken er gældende politik og skal efterleves for

Læs mere

Indberetningskategorier for biblioteksstatistik (større forskningsbiblioteker) for indberetningsåret 2006

Indberetningskategorier for biblioteksstatistik (større forskningsbiblioteker) for indberetningsåret 2006 Indberetningskategorier for biblioteksstatistik (større forskningsbiblioteker) for indberetningsåret 2006 Sortering Feltnavn Beskrivelse 1 Felt_1 Biblioteksnummer 2 Stamoplysninger 3 Felt_2 B1. Bibliotekets

Læs mere

Rammeaftale mellem Direktoratet for Kriminalforsorgen og KL om biblioteksbetjening af arrester

Rammeaftale mellem Direktoratet for Kriminalforsorgen og KL om biblioteksbetjening af arrester Rammeaftale mellem Direktoratet for Kriminalforsorgen og KL om biblioteksbetjening af arrester Aftalegrundlag I henhold til biblioteksloven 6, stk 2 afholdes udgifter til biblioteksbetjening af statslige

Læs mere

Sortering Feltnavn Statistikindberetning for de statslige lovbiblioteker for året 2008 1 Stamoplysninger 2 Felt_1 1. Biblioteksnummer 3 Felt_2 2.

Sortering Feltnavn Statistikindberetning for de statslige lovbiblioteker for året 2008 1 Stamoplysninger 2 Felt_1 1. Biblioteksnummer 3 Felt_2 2. Sortering Feltnavn Statistikindberetning for de statslige lovbiblioteker for året 2008 1 Stamoplysninger 2 Felt_1 1. Biblioteksnummer 3 Felt_2 2. Bibliotekets navn 4 Felt_3 3. - bibliotekets navn (fortsat)

Læs mere

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden

En fælles løsning. DDB, Kombit, brønden En fælles løsning DDB, Kombit, brønden Hvem, hvad, hvor og hvornår Hvem er vi? Danske Folke- og skolebiblioteker i fællesskab. Initiativ fra København, Århus, Esbjerg, Herning, Horsens og Ishøj i samarbejde

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat

Danske biblioteker i WorldCat Danske biblioteker i WorldCat Helle Brink Statsbiblioteket Temadag om fjernlån FORFRA Danmarks Forskningsbiblioteksforening maj 2010 1 Oversigt 1. Danske biblioteker en kort opdatering 2. Danbib, Netpunkt

Læs mere

2. Møde i Kvinde/pigenetværket

2. Møde i Kvinde/pigenetværket 2. Møde i Kvinde/pigenetværket Kvarterhuset / Sundby Bibliotek Torsdag den 22. februar kl. 10 13 8-03-2007 Dias 1 Dagsorden Præsentationsrunde og dagens program Godkendelse af kommissorium 1 time om behovsafdækning

Læs mere

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser.

Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Evaluering af bibliotekspakken Din virtuelle weekendtaske en del af DDB projektet Bedre formidling af digitale tekstlicenser. Baggrund Herning Bibliotekerne udviklede i foråret 2016 et konceptet for biblioteksabonnementer

Læs mere

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018

Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 2018 Kvartalsrapport for bibliotek.dk 1. kvartal 218 Udvikling i 218-Q1 i henhold til Udviklingsplan 218 (U18) Udviklingsplan 218 indeholder de udviklingsopgaver for Danbib, bibliotek.dk og den fælles nationale

Læs mere

Dokumentation og evaluering

Dokumentation og evaluering Dokumentation og evaluering af Biblioteksvirksomheden i 2010 Sætter fokus på dokumentation og evaluering af biblioteksvirksomheden med et fremadrettet formål og perspektiv, ved at: l Måle aktiviteter l

Læs mere

BIBZOOM STRATEGI 2016

BIBZOOM STRATEGI 2016 BIBZOOM STRATEGI 2016 GODKENDT AF LEDELSEN JUNI 2015 BIBZOOM STRATEGI 2016 Godkendt af Ledelsen Juni 2015 INDHOLD Målgruppe... 3 VISION OG MISSION Vision... 3 Mission... 3 STRATEGI... 3 Bibzoombibliotekernes

Læs mere

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020

Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 Potentielle temaer for centralbibliotekets kompetenceudvikling 2020 På biblioteksledermødet den 4. oktober 2019 skal vi bruge en del af mødet på at arbejde med mulige temaer for centralbibliotekets kompetenceudviklingsindsats

Læs mere

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK

MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER MÅLRETTET ETNISKE MINORITETER I DANMARK MATERIALER Det danske sundhedsvæsen Pjecen er udarbejdet på følgende sprog: bosnisk-kroatisk-serbisk/dansk somalisk/dansk tyrkisk/dansk urdu/dansk arabisk/dansk

Læs mere

Status fra Kulturstyrelsen

Status fra Kulturstyrelsen Status fra Kulturstyrelsen Nye retningslinjer for fjernlån, kørselsordning, lovbiblioteker, ny ILL standard 11. og 18. april 2013 Leif Andresen Chefkonsulent - biblioteker: standarder og nationale løsninger

Læs mere

Brugerundersøgelse, Sabro Bibliotek, nov 2003 Respondenter: 86

Brugerundersøgelse, Sabro Bibliotek, nov 2003 Respondenter: 86 Administration Spørgeskemaer under udarbejdelse Publicerede spørgeskemaer Arkiverede spørgeskemaer Tilbage til statistik Brugerundersøgelse, Sabro Bibliotek, nov 2003 Respondenter: 86 1. Hvor tit bruger

Læs mere

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt

Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Danske biblioteker i WorldCat - et DEFF-projekt Workshop 24. oktober 2008 Leif Andresen Styrelsen for Bibliotek og Medier Helle Brink Statsbiblioteket 1 Hvad er WorldCat? WorldCat er en verdensdækkende

Læs mere

IT- og mediestrategi på skoleområdet

IT- og mediestrategi på skoleområdet Dragør kommune IT- og mediestrategi på skoleområdet 2016 2020 Udarbejdet af skoleforvaltningen i samarbejde med IT-afdelingen og skolerne Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 1.2 Sammenhæng...2 2. Brugerportalsinitiativet...3

Læs mere

Dokumentation og evaluering af Biblioteksvirksomheden

Dokumentation og evaluering af Biblioteksvirksomheden Dokumentation og evaluering af Biblioteksvirksomheden Beretning 2009 Kulturelt Regnskab for biblioteks- og kulturområdet udgjorde områdets beretning til og med 2008. Fra 2009 sættes der mere fokus på dokumentation

Læs mere