Teknisk notat. Transportudvalget TRU alm. del Bilag 66 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk notat. Transportudvalget TRU alm. del Bilag 66 Offentligt"

Transkript

1 Transportudvalget TRU alm. del Bilag 66 Offentligt Teknisk notat Granskoven Glostrup Danmark T F CVR-nr Nordhavnsudvidelsen Hvidbog, miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn 19. oktober 2011 Projekt: Udarbejdet Kontrolleret : Stine Gro Jensen : Gunnild Vølund 1 INDLEDNING Lov nr. 632 af 14. juni 2011 Lov om ændring af lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S med flere love (Flytning af containerterminal i Københavns Havn) (herefter loven ) muliggør realiseringen af en opfyldning af et 100 ha stort areal i Københavns Ydre Nordhavn samt en udflytning af den nuværende containerterminal fra Københavns Indre Nordhavn til opfyldningen i Ydre Nordhavn. Ligeledes gør loven det muligt at etablere et rekreativt område på den vestlige del af opfyldningen. Det rekreative område vil kunne anvendes til rekreative faciliteter med et maritimt formål og skal desuden tjene til at gøre den kommende containerterminal mindre synlig fra kysten. Loven skal sikre, at der fortsat kan drives containerterminal i København med gode adgangsmuligheder til det storkøbenhavnske opland i forbindelse med den forestående byudvikling i Indre Nordhavn. De miljømæssige konsekvenser ved opfyldningen i Ydre Nordhavn er nærmere beskrevet i VVM-redegørelsen og miljøvurderingen Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal (Ref. 1). Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår det, at lovforslaget ledsages af en strategisk miljøvurdering (SMV) for flytningen af containerterminalen. Den allerede udarbejdede VVM-redegørelse for den påtænkte opfyldning i Nordhavn suppleres således med en SMV for den forudsatte flytning af containerterminalen fra Indre Nordhavn til område I. D E StineGro.Jensen@grontmij.dk sx03diar.nsd

2 Side 2 På den baggrund er der foretaget en miljøvurdering jfr. reglerne i lov nr. 936 af 24. september 2009 om miljøvurdering af planer og programmer. Den udarbejdede Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn blev sendt i høring i perioden 17. marts 2011 til 12. maj Der blev indrykket en annonce i en række dagblade og lokalaviser med orientering om rapporten og med oplysninger om, at rapporten kunne findes på Transportministeriets hjemmeside under Publikationer. Der indkom 14 høringssvar inden høringsfristens udløb. Høringssvarenes indhold resumeres nedenfor for så vidt angår bemærkninger til miljørapporten og de foretagne miljøvurderinger. Det vurderes ligeledes, om bemærkningerne giver anledning til justeringer af indhold og detaljeringsniveau i miljørapporten. 2 BESKRIVELSE OG VURDERING AF HØRINGSSVAR 2.1 Danske Speditører Det er Danske Speditørers opfattelse, at det bør sikres, at containerterminalen forbliver synlig for byen, idet den vil udgøre et karakteristisk og visuelt stærkt element i mødet mellem seascape, skyscape og townscape og minde byens borgere om, at en af forudsætningerne for at bo i en metropol er transport af varer til og fra metropolen. Det er endvidere foreningens opfattelse, at miljøgodkendelsen bør omfatte en jernbanesporforbindelse til containerterminalen. Miljørapporten indeholder blandt andet en vurdering af containerterminalens landskabelige påvirkning set fra seks punkter beliggende henholdsvis syd og nord for den kommende containerterminal. Landskabsvurderingen er udarbejdet på baggrund af visualiseringer af de fremtidige forhold. Af visualiseringerne fremgår anlæggets mulige synlighed for byen. Loven omfatter ikke etablering af jernbanespor til den kommende containerterminal. Såfremt det på et senere tidspunkt besluttes, at der skal føres jernbanespor til containerterminalen vil dette være omfattet af en miljøgodkendelse i henhold til den på dette tidspunkt gældende lovgivning. 2.2 Ejerlauget Svanevænget Ejerlauget ønsker, at omfanget og konsekvenserne af en forøget trafikbelastning i og omkring området til/fra Nordhavnen samt afledte følger heraf for beboerne i området afdækkes. Ejerlauget ønsker desuden, at der tages de nødvendige initiativer for at undgå en forøgelse i forhold til i dag af røg, støj og møg-gener for lokalbeboerne. Hertil anføres at projektet kan medføre økonomiske ulemper i forhold til værditab på ejendomme, som kommer til at ligge midt i et område med en stor belastning af tung trafik.

3 Side 3 Der henvises til VVM-redegørelse for udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal (Ref. 1) for en detailvurdering af indvirkningen på trafik og barriereeffekter afledt af etablering og drift af selve opfyldningen. I henhold til bemærkningerne til lovforslaget vil der skulle udarbejdes en VVM-redegørelse for udflytningen af containerterminalen, når der foreligger en konkret projektbeskrivelse. VVM-redegørelsen skal udarbejdes i henhold til de almindelige regler herom, hvorfor myndighederne blandt andet forventes at stille krav om, at der foretages vurderinger af projektets indvirkning på trafik og barriereeffekter og heraf afledte emissioner af støj og luftforurenende stoffer samt en vurdering af afledte socio-økonomiske forhold. 2.3 Foreningen til Gentofte Kommunes Udvikling og Forskønnelse (FO- GUS) FOGUS ønsker følgende forhold vurderet: - de forringede forhold for sejlere, sejl- og roklubber og etablering af en kanal gennem Nordhavnsområdet til gennemsejling for mindre skibe og både - forøget erosion nord for Hellerup Havn - effekten af den foreslåede mole, nord for Hellerup Havn, som afværgetiltag for den forøgede erosion på kyststrækningen nord herfor - havudsigten over Øresund fra kyststrækningen nord for Nordhavnen - sandsynligheden for forøget oversvømmelsesrisiko - en revurdering mht. tangophobning og af at badevandskvaliteten ikke forringes - alternativ beliggenhed ved Avedøre Holme for at omgå en forøget lastbiltransport til og i Nordhavnsområdet - Øresunds funktion som depot for affaldsjord Miljørapporten omhandler de miljømæssige konsekvenser af udflytningen af containerterminalen og ikke selve opfyldningen af et areal i Københavns Havn ved Ydre Nordhavn. For så vidt angår alternativ beliggenhed ved Avedøre Holme gennemførte Københavns Kommune, By & Havn og Transportministeriet i 2009 en screening af placeringsmulighederne for containerterminalen. I alt 12 forskellige placeringer i og uden for København blev belyst. Analysen viste, at der i Ydre Nordhavn er gode adgangsforhold (sejlrender) for skibe samtidig med, at der undgås lange lastbiltransporter over Sjælland til og fra f.eks. Kalundborg eller Køge, såfremt containerterminalen skulle placeres dér. Bl.a. på baggrund af disse forhold blev det besluttet at opretholde en containerterminal i København.

4 Side 4 En række af de forhold, som FOGUS ønsker belyst, er detailvurderet i forbindelse med VVM-redegørelsen for udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal (Ref. 1), idet disse forhold relaterer sig til etablering og drift af selve opfyldningen. Dette gælder: - forholdene for sejlere og roere - forhold vedr. erosion og aflejring af sediment og tang - badevandskvalitet - trafikforhold i området - vandkvaliteten i området som følge af deponering af forurenet jord VVM-redegørelsen indeholder ligeledes en vurdering af oversvømmelsesrisiko under hensyntagen til de forventede klimaændringer samt en beskrivelse af alternativer til at etablere Nordhavnsudvidelsen herunder muligheden for at anvende en del af opfyldningsområdet som depot for forurenet jord. VVM-redegørelsen indeholder desuden forslag til en række afværgetiltag, som dels fremgår af lovens ordlyd, dels fremgår af bemærkningerne til lovforslaget. Der vil således skulle etableres en høfde umiddelbart nord for indsejlingen til Hellerup Havn. Den forventede effekt af denne høfde er blandt andet beskrevet i VVM-redegørelsen (Ref. 1) med tilhørende baggrundsrapporter. Endvidere er der indgået en aftale mellem Udviklingsselskabet By & Havn I/S og Københavns Kommune, hvorved selskabet forpligtede sig til at sikre en forbindelse via en eller flere kanaler mellem Svanemøllebugten og Øresund. Som følge af den nuværende placering af havnedriften og den nuværende afgrænsning af frihavnsområdet, vil en sådan forbindelse, også af sikkerhedsmæssige grunde, dog først kunne blive tilvejebragt efter flytning af containerterminalen. (Ref. 1). For en vurdering af containerterminalens indvirkning på havudsigten over Øresund fra kyststrækningen nord for Nordhavnen henvises til miljørapporten, som blandt andet indeholder visualiseringer af terminalen set fra seks punkter nord og syd for terminalen samt en vurdering af terminalens landskabelige påvirkning. 2.4 Gentofte Kommune Gentofte Kommune mener ikke, at den planlagte beplantning har en tilstrækkelig afskærmende effekt på containere og havnetekniske anlæg. Kommunen peger derfor på, at der f.eks. kan etableres en træbeplantet jordvold til afskærmning af terminalen. Ydermere mener Gentofte Kommune ikke, at belysningen fra containerterminalen afskærmes i tilstrækkelig grad, hvorfor dette foreslås forbedret f.eks. ved dæmpning af belysningen fra krydstogtskibende, som ligger ved kaj i Nordhavnen.

5 Side 5 Gentofte Kommune anfører videre, at udbygningen af Ydre Nordhavn ikke må få negative trafikale konsekvenser for Gentofte Kommune. Desuden kræves det, at en kommende VVM-redegørelse for projektet indeholder en analyse af den forventede øgede trafikbelastning herunder fremkommelighed og trafiksikkerhed på veje i Gentofte Kommune. Ligeledes ønskes en vurdering af afledte emissioner af støj og luftforurenende stoffer samt forslag til afværgeforanstaltninger. Endelig kræver Gentofte Kommune, at støjniveauet i kommunen ikke øges som følge af nye driftsaktiviteter. Gentofte Kommune finder, at der skal udarbejdes en beregning og et kort, der viser den samlede støjudbredelse, når både krydstogtterminal og containerterminal er i brug, både nat og dag året rundt samt forslag til afværgeforanstaltninger såfremt det påvises, at støjgrænserne overskrides. Pga. at sejladsrisikoen i området omkring containerterminalen vil ændres, kræver Gentofte Kommune, at der, inden anlægsarbejderne påbegyndes, etableres en kanal i Indre Havn, der muliggør sikker sejlads for roere og kajakroere. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at areal III vil blive beplantet således, at det fremtræder grønt og indbydende, og at der sker beplantning af træer især langs den vestlige side af containerterminalen senest samtidig med ibrugtagning af containerterminalen. Disse træer vil i stort omfang ad åre kunne skærme af for udsigten fra land til containerterminalen. Synligheden af beplantningsbælte, krydstogt- og containerterminal fremgår af de udførte dag- og natvisualiseringer udført i forbindelse med miljørapporten. Når der foreligger en konkret projektbeskrivelse for udflytningen af containerterminalen, skal der udarbejdes en VVM-redegørelse herfor i henhold til de almindelige regler herom. Myndighederne kan på dette tidspunkt tage stilling til, hvorvidt der skal udføres supplerende analyser og fastsættes krav til afværgeforanstaltninger for så vidt angår de landskabelige og belysningsmæssige forhold. Ligeledes vil myndighederne på dette tidspunkt beslutte omfanget af trafikanalyser og støjberegninger herunder om disse skal omfatte en vurdering af projektets påvirkning på trafikale forhold i Gentofte Kommune. Det kan oplyses, at det fremgår af bemærkningerne (side 5) til lovforslaget, at der er indgået en aftale med Udviklingsselskabet By & Havn I/S og Københavns Kommune om tilvejebringelse af infrastruktur. Ved aftalen forpligtede Udviklingsselskabet By & Havn I/S sig til at sikre en forbindelse via en eller flere kanaler mellem Svanemøllebugten og Øresund. Som følge af den nuværende placering af havnedriften og den nuværende afgrænsning af frihavnsområdet, vil en sådan forbindelse, også af sikkerhedsmæssige grunde, dog først kunne blive tilvejebragt efter en flytning af containerterminalen. Høringssvarene giver ikke anledning til justeringer af miljørapportens indhold

6 Side Hellerup og Maglegaard Grundejerforening Hellerup og Maglegaard Grundejerforening anfører, at Nordhavnsudvidelsen ikke er en del af Fingerplanen, og at udvidelsen ikke er en nødvendighed for at efterkomme efterspørgsel på deponi af udgravningsmateriale fra Metro Cityringen og fra etablering af nye vejanlæg til og fra Nordhavnen. Hellerup og Maglegaard Grundejerforening anfører, at det forekommer urimeligt at fordoble containerhavnen, da formålet med anlæggelsen af den nye bydel i Indre Nordhavn bl.a. var at skabe en CO 2 neutral, trafik- og miljørigtig, energiminimeret grøn bydel, hvilket synes umuliggjort af følgevirkningerne fra de efterfølgende store trafikale og miljømæssige problemer. Hellerup og Maglegaard Grundejerforening kræver, at der forud for den nu høringsudsendte opfyldning, skal iværksættes en WM-undersøgelse med efterfølgende høringsperiode og debat om følgerne af opfyldningen. Hellerup og Maglegaard Grundejerforening argumenterer for en alternativ placering af containerterminalen ved Avedøre Holme. Derudover henvises til EU s vandrammedirektiv, hvor hele Øresund målsat til "en god økologisk tilstand" og gør opmærksom på, at modelberegninger viser, at vandskiftet ud for Charlottenlund og inden for i bugten vil blive nedsat i perioder med stille vejr. Nærværende notat indeholder ikke en vurdering for så vidt angår bemærkninger til selve loven. For så vidt selve opfyldningen samt for en beskrivelse af behovet for etablering af et depot for ren og forurenet jord herunder udgravningsmaterialer fra etablering af Cityringen henvises til VVM-redegørelsen for udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal (Ref. 1). VVM-redegørelsen indeholder desuden en vurdering af alternativer til etablering af depotet for forurenet jord i Ydre Nordhavn samt detaljerede beregninger af jorddepotets påvirkning på vandkvaliteten i Øresund. Redegørelsen har i henhold til VVMreglerne været sendt i offentlig høring i to perioder i henholdsvis 2009 og Når der foreligger en konkret projektbeskrivelse for udflytningen af containerterminalen, skal der i henhold til lovforslagets bemærkninger udarbejdes en VVM-redegørelse herfor. VVM-redegørelsen skal udarbejdes i henhold til de almindelige regler herom, hvilket betyder, at der blandt andet skal indgå en vurdering af emissioner af luftforurenende stoffer og CO 2 samt en vurdering af de af udflytningen afledte trafik- og sejladsmæssige forhold.

7 Side 7 For så vidt angår alternativ beliggenhed ved Avedøre Holme gennemførte Københavns Kommune, By & Havn og Transportministeriet i 2009 en screening af placeringsmulighederne for containerterminalen. I alt 12 forskellige placeringer i og uden for København blev belyst. Analysen viste, at der i Ydre Nordhavn er gode adgangsforhold (sejlrender) for skibe samtidig med, at der undgås lange lastbiltransporter over Sjælland til og fra f.eks. Kalundborg eller Køge, såfremt containerterminalen skulle placeres dér. Bl.a. på baggrund af disse forhold blev det besluttet at opretholde en containerterminal i København. 2.6 Hellerup Roklub, Hellerup Dame Roklub, Kajakklubben NOVA, Hellerup kajakklub og Charlottenlund Kajakklub PALO Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn indeholder i teknisk notat-021 en stillingtagen til høringssvar i forbindelse med lovudkastet. Ifølge svar nr. 2.7 giver høringssvaret ikke anledning til justeringer af det i scopingen foreslåede indhold og detaljeringsniveau i miljørapporten. Selve opfyldningen er miljøvurderet i VVMredegørelsen for Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtsterminal. Hellerup Roklub, Hellerup Dame Roklub, Kajakklubben NOVA, Hellerup kajakklub og Charlottenlund Kajakklub PALO er uenige i denne vurdering, og mener at det er en fejlvurdering ikke at medtage sejladssikkerhed for småbåde i scopingen for miljøvurderingen. Hellerup Roklub, Hellerup Dame Roklub, Kajakklubben NOVA, Hellerup kajakklub og Charlottenlund Kajakklub PALO anfører, at man ved udarbejdelsen af miljørapporten har overset følgende forhold: - forøget sejladsrisiko for småbåde ved placering af containerkaj på begge sider af det nordøstlige hjørne af opfyldningen - pga. den langstrakte anlægsfase, bør der etableres en midlertidig kanalføring som muliggør sejlads med småbåde i anlægsfasen Det fremføres i høringssvaret, at den nuværende containerterminals beliggenhed i Orientbassinet har indgået i begrundelserne for, at den planlagte kanal først etableres efter udflytningen af containerterminalen. Hellerup Roklub, Hellerup Dame Roklub, Kajakklubben NOVA, Hellerup Kajakklub og Charlottenlund Kajakklub PALO fremlægger i høringssvaret en alternativ kanalføring som går via Skudehavnsløbet, uden om Orientbassinet, hvor den nyværende containerterminal er placeret. Hellerup Roklub, Hellerup Dame Roklub, Kajakklubben NOVA, Hellerup kajakklub og Charlottenlund Kajakklub PALO fremfører, at sejladssikkerhed for småbåde omfattes af miljøredegørelsens scoping med det resultat, at såvel det midlertidige kanalforløb via Skudehavnsløbet som det af Københavns Kommune/By & Havn foreslåede kanalforløb for småbåde medtages under kapitel 9, afværgeforanstaltninger.

8 Side 8 Det bemærkes, at Søfartsstyrelsen er myndighed for den sejladssikkerhedsmæssige godkendelse af såvel udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal som den fremtidige udflytning af containerterminalen i henhold til lov nr. 654 af 15. juni 2010 om sikkerhed til søs. Der henvises til VVM-redegørelsen for udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal (Ref. 1) for så vidt angår sejladssikkerheden ifm. etablering og drift af selve opfyldningen samt ny krydstogtterminal. I miljørapporten vurderes det, at udflytningen af containerterminalen formentlig vil medføre en øget skibstrafik i området og dermed en ændring af sejladsrisikoen i området. Når der foreligger en konkret projektbeskrivelse for udflytningen af terminalen, vil der i henhold til myndighedernes krav blive foretaget en vurdering af nødvendigheden af at oprette arbejdsområder og sikring af trafikken til søs i anlægsperioden samt koordinering af sejlads, ændring af sejlruter mv. med henblik på at sikre skibstrafikken. Det bemærkes, at VVM-redegørelsen for udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal indeholder en beskrivelse af etablering af en kanal, så roere mm. kan passere Svanemøllebugten / Kalkbrænderihavnen til Skudeløbet / Yderhavnen som et muligt afværgetiltag. I henhold til lovforslagets bemærkninger vil en sådan kanalforbindelse blive tilvejebragt efter flytning af containerterminalen. 2.7 Københavns Kommune Københavns Kommune henviser til Miljøstyrelsens vejledning om ekstern virksomhedsstøj (5/1984) og anbefaler, at behovet for støjdæmpning indgår i de videre overvejelser. Derudover gøres der opmærksom på, at der i forbindelse med VVM-processen skal udarbejdes en beskrivelse af den nye terminals kapacitet herunder en beskrivelse af evt. senere forøget aktivitet samt en angivelse af de afledte miljøkonsekvenser af stigninger i trafikken mv. Beskrivelsen skal desuden indeholde konsekvenserne for den indre del af Nordhavn og de kumulative virkninger med andre trafikskabende aktiviteter i området. Københavns Kommune gør opmærksom på, at der i miljørapportens afsnit 5.7 om havmiljø med fordel kan refereres til Screening og placeringsmuligheder for containerterminal udarbejdet af Københavns Kommune, By & Havn og Transportministeriet i marts 2009 for en beskrivelse af arten og intensiteten af skibstrafik til containerterminalen.

9 Side 9 Når der foreligger en konkret projektbeskrivelse for udflytningen af terminalen, skal der jf. bemærkningerne til lovforslaget udarbejdes en VVMredegørelse i henhold til de almindelige regler herom. VVM-redegørelsen vil i relevant omfang blandt andet skulle indeholde en vurdering af de kumulative effekter mellem udflytningen af containerterminalen og andre projekter. Såfremt myndighederne i forbindelse med VVM-undersøgelsen vurderer det relevant, vil det blive vurderet, hvorvidt støjgrænserne kan overholdes, og om det er nødvendigt at iværksætte støjdæmpende foranstaltninger. Myndighederne vil ligeledes tage stilling til, om det er relevant at foretage vurderinger af den fremtidige trafikbelastning og afledte effekter heraf. Den nævnte rapport vil formodentlig indgå i en senere vurdering af sejladsrisiko samt evt. miljøpåvirkninger som følge af ændret art og intensitet af skibstrafikken afledt af udflytningen af containerterminalen. 2.8 Københavns Museum Københavns Museum anfører, at Nordhavnsudvidelsen vil medføre, at Trekronerfortet og Middelgrundsfortet set fra flere vinkler vil se landfaste ud hvorved København Havns kulturhistoriske udtryk forringes. I forbindelse med miljørapporten er der udført visualiseringer af projektets synlighed fra seks forskellige punkter nord og syd for terminalen. På baggrund af visualiseringerne er der foretaget en vurdering af projektets landskabelige påvirkning. Når der foreligger en konkret projektbeskrivelse for udflytningen af containerterminalen, skal der i henhold til lovforslagets bemærkninger udarbejdes en VVM-redegørelse. VVM-redegørelsen skal udarbejdes i henhold til de almindelige regler herom. Myndighederne vil på dette tidspunkt således kunne stille krav om, at der i relevant omfang udfærdiges supplerende visualiseringer af terminalens synlighed og visuelle påvirkning af omgivelserne. 2.9 Rådet for Bæredygtig Trafik Rådet for Bæredygtig Trafik anfører, at det er uhensigtsmæssigt ud fra miljømæssige og infrastrukturelle forhold, at der ikke er indarbejdet et jernbanespor til containerterminalen i planerne for udflytningen af denne.

10 Side 10 Lov nr. 632/2011 omfatter ikke etablering af jernbanespor til den kommende containerterminal. Såfremt det på et senere tidspunkt besluttes, at der skal føres jernbanespor til containerterminalen forventes myndighederne at stille krav om, at der forud for en miljøgodkendelse skal gennemføres en vurdering af de miljømæssige og infrastrukturelle gevinster og konsekvenser heraf i henhold til gældende lovgivning Øvrige høringssvar Følgende myndigheder og interesseorganisationer har i deres høringssvar anført, at de ikke har bemærkninger til miljørapporten: - Datatilsynet - Erhvervs- og Byggestyrelsen - Kystdirektoratet - Rigsrevisionen - Østerbro Lokaludvalg Høringssvarene giver ikke anledning til justeringer af miljørapportens indhold 3 REFERENCER Ref. 1 Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal. VVMredegørelse og miljøvurdering. Udarbejdet af By & Havn I/S, Grontmij Carl Bro, Københavns Kommune og Kystdirektoratet, maj 2009.

Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn

Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn Oktober 2011 Udgivelsesdato : 19. oktober 2011 Projekt : 23.0140.07 Version : 1e Udarbejdet : Gunnild Vølund Kontrolleret

Læs mere

Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn

Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Københavns Havn Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 66 Offentligt Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre Nordhavn, Oktober 2011 Udgivelsesdato : 19. oktober 2011 Projekt : 23.0140.07 Version

Læs mere

Forslag. til. (Flytning af containerterminal i Københavns Havn)

Forslag. til. (Flytning af containerterminal i Københavns Havn) Forslag til Udkast af 19. januar 2011 Lov om ændring af lov om Metroselskabet I/S og Arealudviklingsselskabet I/S (Flytning af containerterminal i Københavns Havn) I lov nr. 551 af 6. juni 2007 om Metroselskabet

Læs mere

2010/1 LSF 162 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til. (Flytning af containerterminal i Københavns Havn)

2010/1 LSF 162 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til. (Flytning af containerterminal i Københavns Havn) 2010/1 LSF 162 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportministeriet, j.nr. 2010-4752 Fremsat den 2. marts 2011 af transportministeren (Hans Christian

Læs mere

Transportministeriet 12. maj 2011 Holmens Kanal 27 F 1220 København K

Transportministeriet 12. maj 2011 Holmens Kanal 27 F 1220 København K Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 333 Offentligt Transportministeriet 12. maj 2011 Holmens Kanal 27 F 1220 København K Høringssvar vedr. Miljørapport for udflytning af containerterminal til Ydre

Læs mere

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn.

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +4541780482 Fax 7262 6790 chbe@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudvindingsselskabet I/S.

Høringssvar vedr. forslag til lov om Metroselskabet I/S og Arealudvindingsselskabet I/S. Transportministeriet Selskabscenteret 17. februar 2011 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Att: Hans Christian Schmidt Astrid Kragh Møller Kristina Lochmann Høringssvar vedr. forslag til lov om

Læs mere

Nordhavn skal udvides

Nordhavn skal udvides Nordhavn skal udvides Anden offentlige høring om udvidelse af Nordhavn og ny krydstogtterminal 20. maj 20. august 2009 Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg med VVM-redegørelse og miljøvurdering KØBENHAVNS

Læs mere

Notat. Køge Unitterminal - VVM Høringsnotat 1. offentlighedsfase d. 27. august til 17. september : Køge Kommune v.

Notat. Køge Unitterminal - VVM Høringsnotat 1. offentlighedsfase d. 27. august til 17. september : Køge Kommune v. Notat Grontmij A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4363 6567 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Køge Unitterminal - VVM Høringsnotat 1. offentlighedsfase d. 27. august til 17. september

Læs mere

INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. YDRE NORDHAVN

INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. YDRE NORDHAVN INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER BY & HAVN / COPENHAGEN MALMÖ PORT CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. UDARBEJDET AF SWECO FOR BY & HAVN OG COPENHAGEN MALMÖ PORT Indledning By & Havn

Læs mere

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten Debatoplæg VVM-undersøgelse April 2015 VVM-undersøgelse af den fremtidige Nordhavnstunnel 4 Politisk aftale Københavns Kommune og transportministeren har den 27. juni

Læs mere

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

UDKAST SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE TIL TILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE OG LOKALPLAN 6.13 FOR ET AFFALDSHÅND- TERINGSANLÆG OG ET SOLENERGIANLÆG VED AUDEBO UDKAST VÆKST OG BÆREDYGTIGHED

Læs mere

Idéoplæg for boligbyggeri på Tuborg Syd afgrænsning af hvad der miljømæssigt skal undersøges i miljøkonsekvensrapport

Idéoplæg for boligbyggeri på Tuborg Syd afgrænsning af hvad der miljømæssigt skal undersøges i miljøkonsekvensrapport Idéoplæg for boligbyggeri på Tuborg Syd afgrænsning af hvad der miljømæssigt skal undersøges i miljøkonsekvensrapport Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund 10. april 2018 Telefon: 39

Læs mere

1. Østerbro Lokaludvalg, Randersgade 35, parterre, 2100 København Ø. 2. Inger Rasmussen, Strandboulevarden 61, 4 tv.

1. Østerbro Lokaludvalg, Randersgade 35, parterre, 2100 København Ø. 2. Inger Rasmussen, Strandboulevarden 61, 4 tv. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT 20-04-2012 Bilag 2 Notat om modtagne henvendelser i forbindelse med den offentlige høringsperiode vedrørende forslag til tillæg

Læs mere

INDSTILLING OG BESLUTNING

INDSTILLING OG BESLUTNING Borgerrepræsentationen skal godkende forslag til lokalplan og forslag til tillæg til Kommuneplan 2005 med tilhørende miljøvurdering til offentliggørelse. INDSTILLING OG BESLUTNING Teknik- og Miljøforvaltningen

Læs mere

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE MARTS 2017 HORSENS KOMMUNE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE V/ ENDELIG VEDTAGELSE AF LOKALPLAN 2016-23, BLANDET BOLIG OG ERHVERV NOPAGRUNDEN OG JERNLAGERET, NORDHAVNEN, HORSENS SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

Læs mere

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE

SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE MARTS 2017 HORSENS KOMMUNE SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE V/ ENDELIG VEDTAGELSE AF KOMMUNEPLANTILLÆG 2013-22 OG RAMMELOKALPLAN 2016-1, NORDHAVNEN, HORSENS SAMMENFATTENDE MILJØREDEGØRELSE KP-TILLÆG 2013-22

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019 Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene Sammenfattende redegørelse Februar 2019 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlig høring af planforslagene... 3 2.1

Læs mere

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk Vindmøller nord for Krejbjerg November 2014 sammenfattende redegørelse Indhold Indledning og baggrund 3 Planvedtagelse 4 Integrering af miljøhensyn i planerne 4 Miljørapportens betydning og udtalelser

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse For kommuneplantillæg og lokalplan Biogasanlæg og kraftvarmeværk i Vegger September 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund...3 2. Planvedtagelse...3 3. Integrering

Læs mere

Forslag til Lokalplan L01 Skydebaneanlæg ved Ansager

Forslag til Lokalplan L01 Skydebaneanlæg ved Ansager Forslag til Lokalplan 03.10.L01 Skydebaneanlæg ved Ansager Resume af indsigelser indkommet i forbindelse med offentlig høring af ovennævnte lokalplanforslag, suppleret med forvaltningens oplæg til byrådets

Læs mere

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal VVM-redegørelse og miljøvurdering Maj 2009 Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal VVM-redegørelse og miljøvurdering Udarbejdet

Læs mere

MILJØVURDERING. Sammenfattende redegørelse. Masterplan - Albertslund Centrum 2018

MILJØVURDERING. Sammenfattende redegørelse. Masterplan - Albertslund Centrum 2018 MILJØVURDERING Sammenfattende redegørelse Masterplan - Albertslund Centrum 2018 Sammenfattende redegørelse Albertslund Kommunes Kommunalbestyrelse har den 9. oktober 2018 godkendt, at forslag til masterplan

Læs mere

Nordhavnstunnel. VVM-undersøgelse. Borgermøde den 13. juni 2016

Nordhavnstunnel. VVM-undersøgelse. Borgermøde den 13. juni 2016 Nordhavnstunnel VVM-undersøgelse Borgermøde den 13. juni 2016 Velkomst og program Planlægningsdirektør Helga Theil Thomsen, Vejdirektoratet Indledning Nordhavnstunnel Formål med mødet Kort orientering

Læs mere

Debatoplæg Udvidelse af Randers Havn

Debatoplæg Udvidelse af Randers Havn Debatoplæg Udvidelse af Randers Havn Debatperiode: fra den 1. marts 2010 til den 29. marts 2010 Frist for aflevering af idéer og forslag: den 29. marts 2010 Borgermøde: den 8. marts 2010 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse

Sammenfattende miljøredegørelse 19. marts 2012 Sammenfattende miljøredegørelse Lokalplan 33-002 for Boligområde mellem golfbanen og Sensommervej i Resenbro I forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplan 33-002 for boligområde

Læs mere

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg Idéoplæg Oktober 2015 VVM-redegørelse Marts 2016 Sammenfattende redegørelse Juli 2016 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse 3 1.1 Indhold 3 1.2 Den videre

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Sammenfattende miljøredegørelse til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Indhold I forbindelse med Byrådets endelige vedtagelse af forslag til lokalplan nr. 399A

Læs mere

Tilladelse til etablering af en ny kaj i Thyborøn Sydhavn

Tilladelse til etablering af en ny kaj i Thyborøn Sydhavn Thyborøn Havn Sydhavnen 7680 Thyborøn Sendt elektronisk til lene.bast@lemvig.dk; kaps@ramboll.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 lih@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af forslag til lokalplan for Enghave Brygge med tilhørende kommuneplantillæg.

Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af forslag til lokalplan for Enghave Brygge med tilhørende kommuneplantillæg. Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.københavns KOMMUNE Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.teknik- og NOTAT Bilag 3 Sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen af forslag til lokalplan

Læs mere

Tilladelse til etablering af gangbro over Søndre Refshalebassin i Københavns Havn

Tilladelse til etablering af gangbro over Søndre Refshalebassin i Københavns Havn Refshaleøens Ejendomsselskab Refshalevej 151 1432 København K Sendt elektronisk til: ks@refshaleoen.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

Principiel tilladelse til opfyldning i Fordgraven, Københavns

Principiel tilladelse til opfyldning i Fordgraven, Københavns Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 Københavns S Sendt elektronisk til arj@m.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Principiel tilladelse

Læs mere

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding

1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding 1. offentlighedsfase Marina City Ny lystbådehavn og bydel ved Marina Syd i Kolding Kom med idéer og forslag til miljørapport og planforslag fra den 22. marts 2017 til den 19. april 2017 Kolding Kommune

Læs mere

VVM-reglerne. Udfordringer ved havneudvidelser

VVM-reglerne. Udfordringer ved havneudvidelser VVM-reglerne. Udfordringer ved havneudvidelser PRÆSENTATION RIKKE HOLM Civilingeniør i Miljøteknik, Aalborg Universitet, 1993 Ringkjøbing Amt (1993 2000) HOH Vand & Miljø (2000 2002) NIRAS A/S (2006 VVM

Læs mere

Forretningsudvalgets møde den 15. december 2009. Sag nr. 19

Forretningsudvalgets møde den 15. december 2009. Sag nr. 19 REGION HOVEDSTADEN Forretningsudvalgets møde den 15. december 2009 Sag nr. 19 Emne: Københavns Kommunes planforslag til en ny krydstogtterminal og udvidelse af Københavns Nordhavn - indsigelse fra Gentofte

Læs mere

Strategisk miljøvurdering

Strategisk miljøvurdering SOLRØD KOMMUNE BYRÅDET Strategisk miljøvurdering Forslag til Kommuneplan 07-09 Plan/Programtitel: Forslag til Solrød Kommuneplan 07-09 Sagsbehandler: Susanne Prior Malling Dato: 0.06.07 Journalnummer:

Læs mere

VVM for container- og krydstogtterminal i Ydre Nordhavn Visualiseringer - september 2018

VVM for container- og krydstogtterminal i Ydre Nordhavn Visualiseringer - september 2018 VVM for container- og krydstogtterminal i Ydre Nordhavn Visualiseringer - september 2018 Teknisk beskrivelse visualiseringer I forbindelse med udarbejdelsen af VVM for container- og krydstogtterminal i

Læs mere

Virksomheder J.nr. MST Ref. anbhe/surhe/kabje Den 27. maj Til høringspart

Virksomheder J.nr. MST Ref. anbhe/surhe/kabje Den 27. maj Til høringspart Til høringspart Virksomheder J.nr. MST-1274-00149 Ref. anbhe/surhe/kabje Den 27. maj 2019 Offentliggørelse af miljøkonsekvensrapport og udkast til miljøgodkendelse og 25-tilladelse (VVM) for projekt om

Læs mere

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE

SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE NOVEMBER 2013 HADERSLEV KOMMUNE SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE KOMMUNEPLAN 2013-25 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOVEMBER 2013 HADERSLEV KOMMUNE

Læs mere

Følgegruppe for Universitetssygehus Køge

Følgegruppe for Universitetssygehus Køge Følgegruppe for Universitetssygehus Køge Ved Casper Toftholm, Byg- og planchef og Troels Wissing, Planlægger Dagsorden - Præsentation af deltagere v/ Casper Toftholm (5 min) - Opfølgning på idéfasen Hvad

Læs mere

I bilag B til VVM-vejledningen findes en checkliste for brug for fastlæggelse af indholdet af en VVM-redegørelse.

I bilag B til VVM-vejledningen findes en checkliste for brug for fastlæggelse af indholdet af en VVM-redegørelse. NOTAT Odense J.nr. MST-1274-00048 Ref: hecla/subjo Den 15.april 2013 Opfølgning på modtagne ideer fra idefasen og overvejelser omkring udarbejdelse af VVMredegørelse for aktivitetsudvidelsen på Inter Terminals

Læs mere

INDRETNING AF UDVIDELSE AF KØBENHAVNS NORDHAVN VED OPFYLDNING PÅ SØTERRITORIET

INDRETNING AF UDVIDELSE AF KØBENHAVNS NORDHAVN VED OPFYLDNING PÅ SØTERRITORIET Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 66 Offentligt INDRETNING AF UDVIDELSE AF KØBENHAVNS NORDHAVN VED OPFYLDNING PÅ SØTERRITORIET Visualiseringer og analyse af påvirkning af visuelle forhold Marts

Læs mere

Tilladelse til anlæg af Alfred Nobels Bro i Københavns Havn, J.nr. TS

Tilladelse til anlæg af Alfred Nobels Bro i Københavns Havn, J.nr. TS Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse til anlæg af Alfred Nobels Bro i Københavns Havn, J.nr. TS6020103-00160. Dato 31. juli 2017 Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Strategisk miljøvurdering

Strategisk miljøvurdering SOLRØD KOMMUNE BYRÅDET Strategisk miljøvurdering Forslag til Kommuneplan 07-09 Plan/Programtitel: Forslag til Solrød Kommuneplan 07-09 Sagsbehandler: Susanne Prior Malling Dato: 7.0.07 Journalnummer: 0.0.0-P5-6-5

Læs mere

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018 Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus S - Aarhus N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Informationspjece - september 2018 VVM-undersøgelse af udbygning af E45 Østjyske Motorvej fra

Læs mere

EN NY FÆRGEHAVN SYD FOR BALLEN BALLEN FÆRGEHAVN

EN NY FÆRGEHAVN SYD FOR BALLEN BALLEN FÆRGEHAVN OFFENTLIG HØRING INDKALDELSE AF IDÉER OG FORSLAG TIL DEN VIDERE PLANLÆGNING EN NY FÆRGEHAVN SYD FOR BALLEN BALLEN FÆRGEHAVN Kystdirektoratet og Aarhus Kommune har besluttet, at der skal gennemføres vurdering

Læs mere

NOTAT. December 2018

NOTAT. December 2018 NOTAT December 2018 Sammenfattende redegørelse af strategisk miljøvurdering for dele af bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug inklusive forslag til ændringer Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 38 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Tillæg nr. 38 til Rammeområde 72.T1 Solfangeranlæg og Kølkær Varmecentral nord for Kølkær. Om kommuneplantillægget Et kommuneplantillæg er en del af kommuneplanen. Kommuneplanen er ikke direkte bindende

Læs mere

Scoping. Ved Gert Johansen

Scoping. Ved Gert Johansen Scoping Ved Gert Johansen Forskellen på scoping og screening Screening er en sorteringsproces væsentligt? - må anlægget antages at kunne påvirke miljøet Scoping er en fastlæggelse af hvilke miljøvurderinger,

Læs mere

UDVIDELSE AF NORDHAVN OG NY KRYDSTOGTTERMINAL

UDVIDELSE AF NORDHAVN OG NY KRYDSTOGTTERMINAL TILLÆG NR. 2 TIL KOMMUNEPLAN 2009 MED VVM-REDEGØRELSE OG MILJØVURDERING UDVIDELSE AF NORDHAVN OG NY KRYDSTOGTTERMINAL T1 H1 Vedtaget af Borgerrepræsentationen den 11. februar 2010. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG??

Læs mere

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn.

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn. HOFOR A/S Ved Eiko Steinhauer (Sendt elektronisk) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S. Lovforslag nr. L 41 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S. Lovforslag nr. L 41 Folketinget Lovforslag nr. L 41 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. oktober 2018 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet

Læs mere

2018/1 LSF 41 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april Forslag. til. (Ny arealinddeling og arealanvendelse i Københavns Ydre Nordhavn)

2018/1 LSF 41 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april Forslag. til. (Ny arealinddeling og arealanvendelse i Københavns Ydre Nordhavn) 2018/1 LSF 41 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2018-802 Fremsat den 3. oktober 2018

Læs mere

Tilladelse til placering af ponton med gangbro i Margretheholm

Tilladelse til placering af ponton med gangbro i Margretheholm FØNIKS A/S Refshalevej 3202 b 1432 København K Danmark Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.:TS6020103-00140 Dato:31-01-2017 Sagsbehandler:

Læs mere

VVM-tilladelse og principiel tilladelse til udvidelse af Vordingborg

VVM-tilladelse og principiel tilladelse til udvidelse af Vordingborg Vordingborg havn Vesthavnen 5 4760 Vordingborg Sendt elektronisk til: LBNE@orbicon.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014

VVM-tilladelse. For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning. Marts 2014 VVM-tilladelse For et biomassefyret kraftvarmeværk ved Lisbjerg samt etablering af varmetransmissionsledning Marts 2014 Del 1: Kommuneplantillæg til Aarhus Kommuneplan 2013 Del 2: VVM-tilladelse Del 3:

Læs mere

Billund Kommune Att. Bo Damkjær, Park og Vej Jorden Rundt Grindsted

Billund Kommune Att. Bo Damkjær, Park og Vej Jorden Rundt Grindsted Billund Kommune Att. Bo Damkjær, Park og Vej Jorden Rundt 1 7200 Grindsted VVM-tilladelse for etablering af vejanlæg i tilknytning til Kornmarken Campus Dato: 11. oktober 2017 Billund Kommune vedtog den

Læs mere

Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal

Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal Miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 30 og lokalplan 800-L05 for Biogasanlæg på Ugiltvej syd for Sindal Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (lovbekendtgørelse

Læs mere

I nærværende notat redegøres for regler og praksis omkring VVM og miljøvurdering.

I nærværende notat redegøres for regler og praksis omkring VVM og miljøvurdering. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Bilag 7. Vedr. VVM-proces for Enghave Brygge Sagsbeskrivelse Teknik- og Miljøudvalget blev på mødet den 18. juni 2012 forelagt

Læs mere

Tilladelse til etablering af et dokbassin i Thyborøn Havn

Tilladelse til etablering af et dokbassin i Thyborøn Havn Thyborøn Havn Tankskibsvej 4 7680 Thyborøn Sendt elektronisk til adm@thyboronport.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse til etablering

Læs mere

VVM -undersøgelse af en Nordhavnstunnel

VVM -undersøgelse af en Nordhavnstunnel VVM -undersøgelse af en Nordhavnstunnel Høringsnotat vedrørende den første offentlige høring i perioden 15. april til 15. maj 2015 Dato August 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K

Læs mere

Grenaa Havn VINDMØLLER VED GRENAA HAVN Projektmuligheder T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615

Grenaa Havn VINDMØLLER VED GRENAA HAVN Projektmuligheder T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 Notat Grenaa Havn VINDMØLLER VED GRENAA HAVN Projektmuligheder 11. august 2016 Projekt nr. 215559 Dokument nr. 1219682400 Version 5 Udarbejdet af ISA Kontrolleret af LOE Godkendt af HHK 1 Projektmuligheder

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2015 Odder Kommune 2015 (Sag. nr Dok. nr.

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2015 Odder Kommune 2015 (Sag. nr Dok. nr. Værktøj til miljøvurdering af planer og programmer Odder Kommune 2007 (Sag. nr. 727-2009-72461 Dok. nr. 727-2009-687873, senest revideret 28.06.2010 af AMA) Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 1 til

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Lokalplan 639 Tillæg 3 til Kommuneplan 2017 med tilhørende miljørapport DAKA ved Assentoft. Randers Kommune. Havndal SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE

Lokalplan 639 Tillæg 3 til Kommuneplan 2017 med tilhørende miljørapport DAKA ved Assentoft. Randers Kommune. Havndal SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE Havndal SAMMENFATTENDE REDEGØRELSE Dalbyover Udbyhøj Råby Gjerlev Gassum Øster Tørslev Asferg Spentrup Fårup Mellerup Mejlby Harridslev Lokalplan 639 Tillæg 3 til Kommuneplan 2017 med tilhørende miljørapport

Læs mere

Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod København K. Journal TS Dato 14. november 2014

Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod København K. Journal TS Dato 14. november 2014 Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod 7 1013 København K Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Principiel tilladelse til

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Dispensation til udvidet arbejdstid i forbindelse med udgravning af stationsboks under topplade, samt etablering af jordankre og tværbjælker på Frederiksberg

Læs mere

Tilladelse til etablering af afkastledning i Skudeløbet i Københavns Nordhavn

Tilladelse til etablering af afkastledning i Skudeløbet i Københavns Nordhavn HOFOR A/S Ørestads Bolulevard 34 2300 København S Sendt elektronisk: maco@hofor.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

I forbindelse med forslag til plandokumenter udarbejdes der en miljøvurdering af planerne i overensstemmelse med miljøvurderingslovens afsnit II 1.

I forbindelse med forslag til plandokumenter udarbejdes der en miljøvurdering af planerne i overensstemmelse med miljøvurderingslovens afsnit II 1. Allerød Kommune Miljøkonsekvensvurdering (VVM) og Miljøvurdering (MV) for erhvervsområde ved Lynge Grusgrav - Afgrænsningsnotat Allerød Kommune har startet en proces sammen med Norrecco A/S, hvor udgangspunktet

Læs mere

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag

Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag Forudgående offentlig høring indkaldelse af ideer og forslag VVM for udvikling af Kvickly-grunden i Horsens til byområde for butikker og boliger mv. 1. Hvad er VVM? Forkortelsen VVM står for Vurdering

Læs mere

Vindmølleområde ved Tagmark. Sammenfattende redegørelse

Vindmølleområde ved Tagmark. Sammenfattende redegørelse Vindmølleområde ved Tagmark Sammenfattende redegørelse Thisted Kommune Februar 2018 INDHOLD 1. INDLEDNING OG BAGGRUND 2. MILJØHENSYN 3. OFFENTLIG HØRING 4. AFLEDTE KONSEKVENSER 5. ALTERNATIVER 6. OVERVÅGNING

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse

Sammenfattende miljøredegørelse HOLBÆK KOMMUNE Sammenfattende miljøredegørelse Dato: 27. juni 2018 Indledning og baggrund Forslag til Kommuneplan 2017 for Holbæk Kommune og den tilhørende miljørapport var i offentlig høring fra den 6.

Læs mere

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn.

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Sag nr. 08.580.01 Ekstern virksomhedsstøj Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Juni 2009 NIRAS A/S Jesper Konnerup \\arhkfs01\data\sag\08\580.01\project

Læs mere

Hvidbog. 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge. november 2015 BILAG 3

Hvidbog. 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge. november 2015 BILAG 3 BILAG 3 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Hvidbog 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge november 2015 Center for Miljøbeskyttelse Njalsgade

Læs mere

Vindmølleprojekt. ved Døstrup/Finderup. Indkaldelse af forslag, ideer og synspunkter

Vindmølleprojekt. ved Døstrup/Finderup. Indkaldelse af forslag, ideer og synspunkter Vindmølleprojekt ved Døstrup/Finderup Indkaldelse af forslag, ideer og synspunkter Forslag og ideer ønskes Dette debatoplæg er indledningen på Vurdering af Virkninger på Miljøet (VVM) af en planlagt opstilling

Læs mere

Københavns Kommune, Center for anlæg og udbud Islands Brygge 37 Postboks København V

Københavns Kommune, Center for anlæg og udbud Islands Brygge 37 Postboks København V Københavns Kommune, Center for anlæg og udbud Islands Brygge 37 Postboks 441 1505 København V Dato: 26.9.2008 Dokumentnr. 08/00637-29 Sagsbehandler: Natalya Møller Direkte tlf.nr.: 99 63 63 07 Deres reference:

Læs mere

Scopingnotat for biogasanlæg ved Hjeddingvej 8, Ølgod

Scopingnotat for biogasanlæg ved Hjeddingvej 8, Ølgod Plan og Byudvikling Bytoften 2, 6800 Varde 79947431 Scopingnotat for biogasanlæg ved Hjeddingvej 8, Ølgod Formel baggrund Som følge af VVM-bekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 1440 af 23. november 2016

Læs mere

Regionplan Etablering af ØKO-land ved Mørkøv, Tornved Kommune. Regionplan TILLÆG 7

Regionplan Etablering af ØKO-land ved Mørkøv, Tornved Kommune. Regionplan TILLÆG 7 1 Regionplan 2001-2012 TILLÆG LÆG 11 Etablering af ØKO-land ved Mørkøv, Tornved Kommune Februar 2003 Regionplan 2001-2012 TILLÆG 7 2 Indhold Indledning... 3 Regionplanretningslinier... 4 Retningslinier...

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 FORSLAG i offentlig høring fra den 5. december 2016 til den

Læs mere

Tilladelse til etape 1 i udvidelse af Rønne Havn

Tilladelse til etape 1 i udvidelse af Rønne Havn Rønne Havn Att. Gunnild Vølund Vasehus Sydhavnsvej 12 3700 Rønne Sendt elektronisk til: GVA@NIRAS.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Energinet.dk Sendt elektronisk til Energinet.dk ved Niels Christian Brix: NCB@energinet.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet:

Følgende organisationer har meddelt, at de ikke har bemærkninger til udkastet: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om fastsættelse af Københavns Havns søområde 1. Indledning Trafik-, Bygge-

Læs mere

Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring

Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 27. april 2017 Helhedsplanlægning for Tangkrogområdet forudgående høring Igangsætning af forudgående høring om kommuneplanlægning og

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Ny Færgeterminal i Østhavnen Der er fuld gang i at omdanne Nordhavnen til den nye bydel Aarhus Ø. For at omdannelsen kan fortsætte, er

Læs mere

FORSLAG - TILLÆG NR. 5 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2013

FORSLAG - TILLÆG NR. 5 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2013 Offentlig høring i perioden fra 16.09.2015 til 11.11.2015 FORSLAG - TILLÆG NR. 5 TIL FAXE KOMMUNEPLAN 2013 Baggrund I 2003 2004 udarbejdede gl. Fakse Kommune en samlende og perspektiverende lokalplan for

Læs mere

Forslag til Lokalplan nr. 543

Forslag til Lokalplan nr. 543 PLAN, BYG OG MILJØ Forslag til Lokalplan nr. 543 For vindmøller ved St. Løgtvedgård Forslag til Tillæg nr. 9 til Kalundborg Kommuneplan 2009-2021 Forslaget er fremlagt fra den til den Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tilladelse til tilslutning til sydmolen i Køge Havn

Tilladelse til tilslutning til sydmolen i Køge Havn Køge Kommune Att.. Jens Christian Kaas Nordhavnsvej 40 4600 Køge Sendt elektronisk til:jens.christian.kaas@koege.dk og kontakt@koegekyst.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax

Læs mere

Tilladelse til udvidelse af Køge Havn

Tilladelse til udvidelse af Køge Havn Køge Havn Baltic Kaj 1 4600 Køge Sendt elektronisk til tek@koegehavn.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72267094 Fax 7262 6790 kmo@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse til

Læs mere

Miljøscreening. Lokalplan nr Boligområde ved Solbakken, Aarup

Miljøscreening. Lokalplan nr Boligområde ved Solbakken, Aarup Miljøscreening Lokalplan nr. 2.1-3 Boligområde ved Solbakken, Aarup Oversigtskort Kort 1: Lokalplanområdet er vist med rød streg. 2 Redegørelse Indledning I det følgende gives en screening for miljøvurdering

Læs mere

For anlæg nævnt i bilag 2 i VVM-bekendtgørelsen gælder, at kommunen skal vurdere om anlægget er omfattet af VVM-pligt.

For anlæg nævnt i bilag 2 i VVM-bekendtgørelsen gælder, at kommunen skal vurdere om anlægget er omfattet af VVM-pligt. Kolding Kommune Att.: Projektleder Torben Gade By- og Udviklingsforvaltningen togad@kolding.dk VVM-screening af Marina City lystbådehavn og ny bydel. Kolding Kommune har den 20. december 2016 i henhold

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. Bekendtgørelse om landsplandirektiv for overførsel af kystnære sommerhusområder til byzone i Fanø, Stevns, Vordingborg og Aarhus kommuner. I medfør af 5 b, stk. 6, jf. 3, stk. 1, i lov om planlægning,

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse

Sammenfattende miljøredegørelse Sammenfattende miljøredegørelse til lokalplan nr. 340 for et rådhus ved Prinsens Allé i Viborg og tillæg nr. 5/2008 til Kommuneplan 2006 Rammebestemmelser for Viborg Kommune Sammenfattende miljøredegørelse

Læs mere

Guldborgsund Kommuneplan Sammenfattende redegørelse for Miljørapport GULDBORGSUND KOMMUNE

Guldborgsund Kommuneplan Sammenfattende redegørelse for Miljørapport GULDBORGSUND KOMMUNE Guldborgsund Kommuneplan 2019-2031 Sammenfattende redegørelse for Miljørapport GULDBORGSUND KOMMUNE 17. JUNI 2019 17. juni 2019 www.niras.dk Indhold 1 Indledning 3 2 Miljøhensyn indarbejdet i kommuneplanen

Læs mere

Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan og kommuneplantillæg Vindmølleområde ved Lyngdrup, Landområde Nord September 2015

Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan og kommuneplantillæg Vindmølleområde ved Lyngdrup, Landområde Nord September 2015 Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan 5-9-106 og kommuneplantillæg 5.016 Vindmølleområde ved Lyngdrup, Landområde Nord September 2015 Sammenfattende redegørelse Miljørapport Lokalplan 5-9-106

Læs mere

NYE BOLIGØER PÅ ENGHAVE BRYGGE

NYE BOLIGØER PÅ ENGHAVE BRYGGE NYE BOLIGØER PÅ ENGHAVE BRYGGE FEBRUAR 2014 Forudgående høring om VVM-redegørelse for nye boligøer og kanaler på Enghave Brygge BYUDVIKLING PÅ ENGHAVE BRYGGE Det aktuelle projekt med boligøer og kanaler

Læs mere

VVM for Novo Nordisk A/S, site Hillerød

VVM for Novo Nordisk A/S, site Hillerød VVM for Novo Nordisk A/S, site Hillerød Idéoplæg April 2013 Forslag til kommuneplantillæg Og VVM-redegørelse November 2013 Sammenfattende redegørelse Februar 2014 Kommuneplantillæg INDHOLD 1. Den sammenfattende

Læs mere

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: NORRECCO LYNGE Anlæg til modtagelse og behandling af affald

DEBATOPLÆG. Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: NORRECCO LYNGE Anlæg til modtagelse og behandling af affald Allerød Kommune Plan og Byg DEBATOPLÆG Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning og miljøkonsekvensrapport for: Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk

Læs mere

Sags Id

Sags Id Miljøscreening, i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer, LBK nr. 1533 af 10/12/2015, af forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2015 Indledende screening. I fase 1 gennemgås planudkastet

Læs mere

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn Bryggens Kajakpolo Att. Martin Møller Dannevirkegade 26 1763 København V E-mail: martin@bryggens-kajakpolo.dk Sendt elektronisk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790

Læs mere