MED-strukturen i Børn og Unge omfatter en række MED-udvalg, som dækker hver sin del af organisationen. Fælles for alle MED-udvalg gælder følgende:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MED-strukturen i Børn og Unge omfatter en række MED-udvalg, som dækker hver sin del af organisationen. Fælles for alle MED-udvalg gælder følgende:"

Transkript

1 Indledning Denne aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Børn og Unge er indgået på grundlag af Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, der er indgået mellem de centrale overenskomst- og aftaleparter, juni Det er aftalt med de faglige organisationer, at decentrale enheder i Børn og Unge selv skal etablere lokale samarbejdsfora, som kan være et MED-udvalg og/eller samarbejdsudvalg. Dette er pligtigt for den enkelte skole, dagtilbud o.s.v. De enkelte, decentrale enheder, f.eks. daginstitution eller dagplejeafdeling, kan danne MED-udvalg og/eller samarbejdsudvalg, hvor der er enighed om det mellem A- og B-siden. I alle tilfælde skal disse enheder have et personaleforum, hvor medarbejderne kan vælge repræsentanter til det lokale MED-udvalg og/eller samarbejdsudvalg (i skole, dagtilbud o.s.v.). Dette forum kan være et personalemøde. Det er pligtigt for den enkelte, decentrale enhed at oprette en sikkerhedsgruppe. Denne aftale evalueres i august A. Fælles bestemmelser for alle MED-udvalg MED-strukturen i Børn og Unge omfatter en række MED-udvalg, som dækker hver sin del af organisationen. Fælles for alle MED-udvalg gælder følgende: Formål MED-udvalg skal styrke medarbejdernes muligheder for indflydelse og medbestemmelse og medvirke til at kvalificere og effektivisere medindflydelsen og medbestemmelsen.

2 Indhold og kompetence Medindflydelse og medbestemmelse udøves indenfor det kompetenceområde, som ledelsen har med hensyn til arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: 1. Gensidig pligt til at informere om og drøfte alle forhold af betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. 2. Medbestemmelse ved fastlæggelse af retningslinjer for tilrettelæggelse af arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Arbejdsform - Forretningsorden MED-udvalg holder møde mindst en gang i kvartalet. Formanden og næstformanden udarbejder dagsorden og indkalder møderne. Møderne skal indkaldes i god tid. Udvalgets medlemmer og de øvrige ansatte skal have dagsordenen og eventuelle bilag tilsendt senest ti dage inden mødet. Udvalget kan invitere andre deltagere til møderne efter behov. MED-udvalg skal afholde ekstraordinære møder, hvis formanden skønner, at det er nødvendigt, eller hvis mindst to medlemmer fremsætter begæring om det Der skal udarbejdes et skriftligt referat af både ordinære og ekstraordinære møder. Det skal klart fremgå af referatet: hvornår mødet er afholdt hvilke emner der blev drøftet hvilke beslutninger der blev truffet, og om der var flere indstillinger hvem der skal sørge for, at beslutningerne bliver gennemført, og hvornår beslutningerne skal være gennemført Referatet skal gøres tilgængeligt for alle medarbejdere i Børn og Unge. Møderne afholdes så vidt muligt indenfor normal arbejdstid. Medlemmerne skal have den fornødne tid til arbejdet i udvalget og oppebærer herunder den sædvanlige løn. De ved møderne forbundne udgifter afholdes efter nærmere aftale. Dagsorden til møderne skal som faste punkter indeholde: Godkendelse af dagsorden Godkendelse af referat fra sidste møde Gensidig orientering Eventuelt I indkaldelsen til mødet anføres, om de enkelte punkter på dagsordenen er til beslutning, drøftelse, orientering eller andet Hvis et MED-udvalg har et sikkerhedsudvalgs opgaver, gælder bestemmelserne om sikkerhedsudvalgenes arbejdsform, som de er fastlagt i arbejdsmiljølovgivningen, for det pågældende udvalg. Det fremgår af nedenstående afsnit om de enkelte MED-udvalg, hvor dette er relevant.

3 Konstituering I alle MED-udvalg udpeges ledelses-repræsentanterne af ledelsen i Børn og Unge. Medarbejderrepræsentanterne udgøres af: medarbejdervalgte tillidsrepræsentanter indenfor udvalgets område fagligt og geografisk afgrænset - med den faglige sammensætning og det antal pladser, som er aftalt for hvert udvalg. Hvis ikke alle medarbejderpladser kan besættes med tillidsrepræsentanter, kan medarbejderne vælge andre repræsentanter dertil, som sidestilles med tillidsrepræsentanter. Det er aftalt, at de faglige organisationer forestår valget og indberetter resultatet til Børn og Unge. medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter, som vælges efter retningslinjerne, der er beskrevet nedenfor. Proceduren for valg af medarbejderrepræsentanterne er aftalt mellem de faglige organisationer og ledelsen i Børn og Unge. B. Særlige bestemmelser for de enkelte MED-udvalg Alle MED-udvalg i Børn og Unge kan behandle de emner, der fremgår af de fælles bestemmelser, der er beskrevet ovenfor i afsnit A. Mange emner er således fælles for MED-udvalgene. I det følgende beskrives de emner, der er særlige for det enkelte udvalg, idet: udvalgets arbejdsområde følger af den kompetence, der er fastlagt for den pågældende del af organisationen, jfr. Indhold og kompetence i afsnit A. nogle udvalg har et sikkerhedsudvalgs opgaver, hvilket har betydning for udvalgets arbejdsform et udvalg kan have særlige beføjelser, som ikke tilkommer andre udvalg

4 HMU Hoved-MED-udvalget (HMU) kan behandle alle emner, der er omfattet af den samlede MED-aftale for Børn og Unge, herunder alle spørgsmål der behandles i et eller flere af de øvrige MED-udvalg. HMU har et hovedsikkerhedsudvalgs opgaver. Det betyder, at HMU skal: planlægge og koordinere de enkelte sikkerhedsudvalgs og MED-udvalgs arbejde med emner indenfor arbejdsmiljøet - ud fra en konkret vurdering af behovet for overordnet koordinering og ledelse af samarbejdet om sikkerhed og sundhed. HMU kan forhandle og indgå aftaler, som udfylder generelle rammeaftaler. Forretningsudvalg for HMU Forretningsudvalget under HMU består af følgende: 2 ledelsesrepræsentanter 2 medarbejderrepræsentanter Forretningsudvalget får følgende opgaver: Tager stilling til hvordan og på hvilket niveau, en sag skal behandles (f.eks. om sagen skal behandles sekventielt eller simultant) Planlægger møder i HMU, derunder dagsorden Tager stilling til behandling af løbende sager herunder sager med meget kort tidsfrist Forretningsudvalget udarbejder forslag til forretningsorden. Medlemmer af HMU Rådmand Direktør Chef fra stabe (sekretariatschef) Administrationschef Personalechef Børn og unge-chef 1 Børn og unge-chef 2 Chef videncentre Områdechef Tandplejechef Sundhedsplejeleder Dagtilbudsleder Fritids- og ungdomsskoleleder

5 Skoleleder AC (2 medlemmer) FOA (2 medlemmer) HK 3F BUPL Danmarks Lærerforening Dansk Sygeplejeråd Tandlægernes Nye Landsforening Kost og Ernæringsforbundet 3 medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter: Repræsentanterne vælges af og blandt de medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter i sikkerhedsudvalgene under Pædagogisk MED 1, henholdsvis Pædagogisk MED 2 samt de medarbejdervalgte medlemmer af Administrativt MED. Der vælges desuden 3 suppleanter. Sekretariatsfunktionen for HMU varetages af Rådmandssekretariatet.

6 Administrativt MED Administrativt MED har et sikkerhedsudvalgs opgaver. Det betyder, at Administrativt MED skal: planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet i administrationen herunder sikkerhedsgruppens arbejde. sikre, at arbejdsprocesser, arbejdsstedet, tekniske hjælpemidler samt stoffer og materialer tilpasses den enkelte ansatte. sikre, at der tages særligt hensyn til f.eks. unge, ældre og handicappede medarbejdere. Det er vigtigt, at sikkerhedsgruppen inddrages ved planlægningen af den enkelte ansattes arbejdsfunktioner. Sikkerhedslederen skal deltage i udvalgets møder. Sikkerhedslederen har ikke stemmeret - medmindre vedkommende i forvejen er medlem af udvalget. Medlemmer af Administrativt MED Administrationschef (formand) 3 Chefer for afdelinger (herunder Personalechef) Ledelsesrepræsentant stabene Medarbejdervalgt tillidsrepræsentant for: Stabene AC HK Teknisk landsforbund 3F Medarbejdervalgt sikkerhedsrepræsentant: Repræsentanten vælges af og blandt medarbejderne i administrationen og stabe. Der vælges desuden en suppleant. Sekretariatsfunktionen for Administrativt MED varetages af Fællessekretariatet.

7 Pædagogisk MED 1 Pædagogisk MED 1 kan behandle emner indenfor kompetenceområdet for afdelinger og områder under Børn og unge-chef 1, d.v.s.: Resultatmæssigt ansvar Koordineringsansvar i forhold til aktiviteter, viden og ressourceudnyttelse Procedure for ansættelse og afskedigelse af ledere Generelle personalemæssige forhold Budget- og regnskabsansvar Pædagogisk MED 1 kan behandle alle emner, der behandles i et eller flere af MED-udvalgene for Områderne 7-13 og Videncentre MED. Medlemmer af Pædagogisk MED 1 Børn og unge-chef 1 (formand) Områdechef Chef for Videncenter for Pædagogisk Udvikling Chef for Videncenter for Integration Medarbejdervalgt tillidsrepræsentant for: AC HK Danmarks Lærerforening BUPL FOA Kost- og Ernæringsforbundet 3F DSR Dansk Psykologforening Medarbejderrepræsentant for sikkerhedsorganisationen under pædagogisk MED 1 Sekretariatsfunktionen for Pædagogisk MED 1 varetages af Fællessekretariatet.

8 Medlemmer af Sikkerhedsudvalg under pædagogisk MED 1 Børn og Unge-chef 1 (formand) Områdechef Pædagogisk leder, 0-6 års daginstitutioner Pædagogisk leder, dagplejen Fritids- og ungdomsskoleleder Skoleleder Repræsentanterne udpeges af ledelsen i Børn og Unge blandt lederne for det pågældende område i områderne Der udpeges desuden en suppleant til hver post. Sundhedsplejeleder Teamleder for PPR-enhed Repræsentanterne udpeges af ledelsen i Børn og Unge blandt lederne for det pågældende område i områderne 7, 8 og 11. Der udpeges desuden en suppleant til hver post. Kontorchef, Videncenter for Pædagogisk Udvikling og Videncenter for Integration Repræsentanten udpeges af ledelsen i Børn og Unge. Der udpeges desuden en suppleant. Sikkerhedsleder (sekretær) Medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter: 1 for 0-6 års daginstitutioner 1 for Dagplejen 1 for fritids- og ungdomsskoleområdet 1 for skolerne (inkl. SFO) Repræsentanterne vælges af og blandt alle medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter indenfor det pågældende område i områderne Der vælges desuden en suppleant til hver post. 1 for Sundhedsplejen 1 for Rådgivning og Specialpædagogik Repræsentanterne vælges af og blandt alle medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter indenfor det pågældende område i områderne 7, 8 og 11. Der vælges desuden en suppleant til hver post. 1 for Videncenter for Pædagogisk Udvikling og Videncenter for Integration Repræsentanten vælges af og blandt alle medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter på Videncenter for Pædagogisk Udvikling og Videncenter for Integration og Sprogstøtte. Der vælges desuden en suppleant. Sekretariatsfunktionen for Sikkerhedsudvalget under pædagogisk MED 1 varetages af Personale, Arbejdsmiljø.

9 Videncentre MED Videncentre MED kan behandle emner indenfor de faglige videncentres kompetenceområde, som er: understøttelse af den faglige kvalitet og udvikling, herunder udarbejdelse af politikker og strategier støtte af dagtilbuds- og pædagogiske ledere i løsning af deres opgaver med faglig sparring, metode- og kompetenceudvikling bidrage med den nyeste viden, understøtte videndeling og sikre, at ny viden og nye metoder omsættes i praksis budget- og regnskabsansvar i forhold til videncentrene generelle personalemæssige forhold Videncentre MED har et sikkerhedsudvalgs opgaver. Det betyder, at Videncentre MED skal: planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet i videncentrene herunder sikkerhedsgruppens arbejde. sikre, at arbejdsprocesser, arbejdsstedet, tekniske hjælpemidler samt stoffer og materialer tilpasses den enkelte ansatte. sikre, at der tages særligt hensyn til f.eks. unge, ældre og handicappede medarbejdere. Det er vigtigt, at sikkerhedsgruppen inddrages ved planlægningen af den enkelte ansattes arbejdsfunktioner. Medlemmer af MED for Videncentre Chef for Videncenter for Pædagogisk Udvikling (formand) Chef for Videncenter for Integration Chef for Videncenter for Rådgivning og Specialpædagogik Chef for Videncenter for Børnesundhed Medarbejdervalgt tillidsrepræsentant for: AC BUPL Danmarks Lærerforening FOA HK AC DSR Dansk Psykologforening Dansk Socialrådgiverforening Medarbejdervalgt sikkerhedsrepræsentant: Repræsentanten vælges af og blandt de medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter i videncentrene. Der vælges desuden en suppleant.

10 Sekretariatsfunktionen for Videncentre MED varetages af Videncenter for Pædagogisk Udvikling

11 Pædagogisk MED 2 Pædagogisk MED 2 kan behandle emner indenfor kompetenceområdet for afdelinger og områder under Børn og unge-chef 2, d.v.s.: Resultatmæssigt ansvar Koordineringsansvar i forhold til aktiviteter, viden og ressourceudnyttelse Procedure for ansættelse og afskedigelse af ledere Generelle personalemæssige forhold Budget- og regnskabsansvar Pædagogisk MED 2 kan behandle alle emner, der behandles i et eller flere af MED-udvalgene for Områderne 1-6. Medlemmer af Pædagogisk MED 2 Børn og unge-chef 2 (formand) Områdechef Chef for Videncenter for Rådgivning og Specialpædagogik Chef for Videncenter for Børnesundhed Tandplejechef Medarbejdervalgt tillidsrepræsentant for: AC HK Danmarks Lærerforening BUPL FOA Kost- og Ernæringsforbundet 3F DSR Dansk Psykologforening Dansk Socialrådgiverforening Tandlægernes Nye Landsforening Medarbejderrepræsentant for sikkerhedsorganisationen under pædagogisk MED 2 Sekretariatsfunktionen for Pædagogisk MED 2 varetages af Fællessekretariatet.

12 Medlemmer af Sikkerhedsudvalg under Pædagogisk MED 2 Børn og Unge-chef 2 (formand) Områdechef Tandplejechef Pædagogisk leder, 0-6 års daginstitutioner Pædagogisk leder, dagplejen Fritids- og ungdomsskoleleder Skoleleder Repræsentanterne for lederne udpeges af ledelsen i Børn og Unge blandt lederne for det pågældende område i områderne 1-6. Der udpeges desuden en suppleant til hver post. Sundhedsplejeleder Teamleder for PPR-enhed Repræsentanterne udpeges af ledelsen i Børn og Unge blandt lederne for det pågældende område i områderne 2, 4 og 5. Der udpeges desuden en suppleant til hver post. Kontorchef, Videncenter for Rådgivning og Specialpædagogik og Videncenter for Børnesundhed Repræsentanten udpeges af ledelsen i Børn og Unge. Der udpeges desuden en suppleant. Repræsentant for de selvejende daginstitutioner Sikkerhedsleder (sekretær) Medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter: 1 for 0-6 års daginstitutioner 1 for Dagplejen 1 for fritids- og ungdomsskoleområdet 1 for skolerne (inkl. SFO) Repræsentanterne vælges af og blandt alle medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter indenfor det pågældende område i områderne 1-6. Der vælges desuden en suppleant til hver post. 1 for Sundhedsplejen 1 for PPR-enhederne Repræsentanterne vælges af og blandt alle medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter indenfor det pågældende område i områderne 2, 4 og 5. Der vælges desuden en suppleant til hver post. 1 for Videncenter for Rådgivning og Specialpædagogik 1 for Videncenter for Børnesundhed og 1 for Tandplejen Repræsentanterne vælges af og blandt alle medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter på Videncenter for Rådgivning og Specialpædagogik, Videncenter for Børnesundhed og i Tandplejen. Der vælges desuden suppleanter. Sekretariatsfunktionen for Sikkerhedsudvalget under pædagogisk MED 2 varetages af Personale, Arbejdsmiljø.

13 Område MED Område MED kan behandle emner indenfor områdechefernes kompetenceområde, som er: Personaleledelse i forhold til institutionslederne i området Ledelsesmæssig sparring af lederne i skoledistriktsgrupperne i området Resultatmæssigt ansvar i forhold til enheder og institutioner i skoledistriktsgrupper i området Overordnet budget- og udviklingsansvar i forhold til enheder og institutioner i området Koordineringsansvar i forhold til aktiviteter, viden og ressourceudnyttelse i området Område MED har et sikkerhedsudvalgs opgaver. Det betyder, at Område MED skal: planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet i området sikre, at arbejdsprocesser, arbejdsstedet, tekniske hjælpemidler samt stoffer og materialer tilpasses den enkelte ansatte sikre, at der tages særligt hensyn til f.eks. unge, ældre og handicappede medarbejdere. Det er vigtigt, at sikkerhedsgrupperne inddrages ved planlægningen af den enkelte ansattes arbejdsfunktioner Medlemmer af MED for område 1 13 Områdechef Skoleleder Dagtilbudsleder Fritids- og ungdomsskoleleder Pædagogisk leder Dagplejen 1 medarbejdervalgt tillidsrepræsentant for BUPL Danmarks Lærerforening 3F HK 2 medarbejdervalgte tillidsrepræsentanter for FOA Medarbejdervalgt sikkerhedsrepræsentant: Der vælges 4 repræsentanter af og blandt de medarbejdervalgte sikkerhedsrepræsentanter i området: 1 for 0-6 års daginstitutioner 1 for dagplejerne 1 for fritids- og ungdomsskoleområdet 1 for skolerne (inkl. SFO) Der vælges desuden 4 suppleanter.

14 MED for område 2, 4, 5, 7, 8 og 11 har desuden følgende medlemmer: Sundhedsplejeleder Teamleder for PPR-enhed 1 medarbejdervalgt tillidsrepræsentant for: DSR Dansk Psykologforening Dansk Socialrådgiverforening 1 medarbejdervalgt sikkerhedsrepræsentant for: Sundhedsplejersker i området. Der vælges desuden en suppleant. Medarbejdere i PPR-enheden i området. Der vælges desuden en suppleant. Sekretariatsfunktionen for MED for område 1 13 varetages af sekretariatet for områdecheferne.

15 Uddannelse Ledere og medarbejdere tilbydes en uddannelse, der så vidt muligt gennemføres indenfor det første funktionsår i MED-udvalget. Formålet med uddannelsen er: at kvalificere ledelses- og medarbejderrepræsentanter til at indgå i et samarbejde om de samlede opgaver i udvalget at medvirke til, at disse opgaver løses at skabe en erkendelse hos deltagerne af, at samarbejde er af væsentlig betydning for såvel udvikling af kvalitet og service i kommunen som for personalepolitikken og for medarbejdernes udvikling og trivsel og at medvirke til, at samarbejdet kan udføres i praksis under hensyntagen til de særlige politiske vilkår, som kendetegner arbejdet i det kommunale system, herunder at give deltagerne kendskab til det formelle grundlag for samarbejdet Uddannelsen består af: et grundmodul (én dag), som gennemføres inden 3 måneder efter starten af funktionsperioden. en samarbejdsuddannelse (to dage), som gennemføres inden 6 måneder efter starten af funktionsperioden. et medindflydelses- og medbestemmelsesmodul (to dage), som gennemføres inden 12 måneder efter starten af funktionsperioden. Alle ledere og medarbejdere i MED-udvalgene skal så vidt muligt gennemføre MED-uddannelsen indenfor de første 12 måneder af funktionsperioden. Det er aftalt med de faglige organisationer, at de enkelte MED-udvalg selv fastlægger, hvordan MEDuddannelsen gennemføres.

16 Organisationsdiagram HMU Administrativt MED Pædagogisk MED 1 Pædagogisk MED 2 Område 7 Område 1 Område 8 Område 9 Videncenter for Integration og Sprogstøtte Område 2 Område 3 Videncenter for Rådgivning og Specialpædagogik Område 10 Område 11 Videncenter for Pædagogisk Udvikling Område 4 Område 5 Videncenter for Børnesundhed Område 12 Område 6 Område 13 Forklaring til organisationsdiagram med sikkerhedsstruktur I de decentrale enheder findes en lokal sikkerhedsorganisation og /eller lokale MEDeller samarbejdsudvalg, som ikke er vist i modellen. Angiver at sikkerhedsarbejdet varetages som en del af MED-udvalgets arbejde. Angiver, at der er nedsat et sikkerhedsudvalg under MED-udvalget, der varetager sikkerhedsarbejdet.

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Afsnit 1. Formål 1 Denne aftale følger reglerne i den til enhver tid gældende rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, som er indgået

Læs mere

Direktionscenter. Lokal MED-aftale, Juni 2011. Lokal MED-aftale

Direktionscenter. Lokal MED-aftale, Juni 2011. Lokal MED-aftale Direktionscenter Lokal MED-aftale, Juni 2011 Lokal MED-aftale Juni 2014 1 Bilag 1a MED-udvalgenes sammensætning Direktionscentret Dato: 27. marts 2014 Journalnummer: Sagsbehandler: MED-udvalgenes

Læs mere

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg I dette afsnit er skolens sikkerhedsorganisation og MED-udvalg beskrevet. Herunder hvem der er repræsentanter og hvilke opgaver de varetager. Sikkerhedsgruppens

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord...2. Kapitel 1, område, form og struktur...3

Indholdsfortegnelse. Forord...2. Kapitel 1, område, form og struktur...3 MED-aftale 1.1.2007 Indholdsfortegnelse Forord...2 Kapitel 1, område, form og struktur...3 1 Område... 3 2 Formålet med aftalen... 3 3 Samarbejds- og sikkerhedsstrukturen... 3 4 Ledelsens kompetenceområde...

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Kapitel 1 Aftalens område, formål m.v. 1 Område Stk. 1. Aftalen gælder for alle ansatte i Rudersdal Kommune herunder selvejende dag- og døgninstitutioner,

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.3 Sikkerhedsudvalg September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsudvalgets opgaver, funktion og oprettelse. Vejledningen informerer desuden om den daglige leder af sikkerheds

Læs mere

Lokalaftale MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE. i Odder Kommune Hovedudvalget Senest ajourført d. 1. sep. 2003 Dok.nr. 416519 Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i Odder Kommune Forord Lokalaftalen om medindflydelse og medbestemmelse har til formål at skabe

Læs mere

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund Regionshuset Horsens HR Fysisk Arbejdsmiljø Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 8728 5005 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Forord. Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007 Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007

Forord. Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007 Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007 MED-AFTALE a a Forord Den politiske vision for Region Sjælland sætter den overordnede vision for Region Sjælland: Region Sjælland vil i kraft af sin særlige placering, gennem dialog og vidensdeling skabe

Læs mere

Arbejdsmiljøaftale for Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling

Arbejdsmiljøaftale for Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling Arbejdsmiljøaftale for Hoved-MEDudvalget for administrationen inklusive Regional Udvikling Aktiviteter til styrkelse af arbejdsmiljøet 1. Beskrivelse af de aktiviteter/metoder, der kan anvendes med henblik

Læs mere

Indhold BALLERUP KOMMUNE VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD

Indhold BALLERUP KOMMUNE VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD BALLERUP KOMMUNE VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD Indhold 1. Vedtægternes gyldighedsområde...2 2. Formål...2 3. Den kommunale ansvars- og kompetencefordeling...2 3.1 Kommunalbestyrelsens ansvar...2

Læs mere

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse KØBENHAVNS AMT INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning.................................................... 3 1. Område (rammeaftalens 1)...................................

Læs mere

Vedtægt for den selvejende private institution Mølleløkkens private Børnehave. 1 Institutionens navn

Vedtægt for den selvejende private institution Mølleløkkens private Børnehave. 1 Institutionens navn Vedtægt for den selvejende private institution Mølleløkkens private Børnehave 1 Institutionens navn Stk. 1. Den selvejende institutions navn er Mølleløkkens private Børnehave, Mølleløkken 50, 5300 Kerteminde.

Læs mere

Allerød Kommune. Allerød Kommune MED-aftale 2013. Personale

Allerød Kommune. Allerød Kommune MED-aftale 2013. Personale Allerød Kommune Personale Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Dato: 21. februar 2014 Allerød Kommune MED-aftale 2013 Indholdsfortegnelse: Forord...

Læs mere

PROTOKOLLAT OM FREMTIDIG UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

PROTOKOLLAT OM FREMTIDIG UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 1 AMTSRÅDSFORENINGEN KOMMUNERNES LANDSFORNING KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE PROTOKOLLAT OM FREMTIDIG UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

Læs mere

Brønderslev Kommune. Fællesmøde for Hovedudvalget og MTHSU. Referat

Brønderslev Kommune. Fællesmøde for Hovedudvalget og MTHSU. Referat Brønderslev Kommune Fællesmøde for Hovedudvalget og MTHSU Referat Dato: 26. juni 2007 Lokale: Byrådssalen Tidspunkt: Kl. 13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 1. Drøftelse af forslag til forretningsorden...

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

Job og personprofil for skolechef

Job og personprofil for skolechef Job og personprofil for skolechef 1. Stillingen Skolechefen refererer til Direktøren for Børn og Unge. Skoleområdet består af 27 skoler, 14 klubber, 10 SFO-klubber og 3 samdrevne institutioner, Naturskolen

Læs mere

MED aftale November 2010

MED aftale November 2010 November 2010 Indhold Forord.... 4 Formål... 5 Indhold... 6 Form og struktur... 10 Hovedudvalgets sammensætning...11 Arbejdsmiljø... 12 Tillidsvalgte... 14 Uddannelse... 16 Rammen... 16 Aftalens område...

Læs mere

MED-aftale for Brøndby Kommune 2014

MED-aftale for Brøndby Kommune 2014 MED-aftale for Brøndby Kommune 2014 Vedtaget i Forhandlingsorganet 26.6.2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Aftalen og dens gyldighedsområde... 4 2. Formål... 4 3. Kompetence... 4 4. Medindflydelse

Læs mere

Kontaktudvalg i Børn- og Ungeforvaltningen

Kontaktudvalg i Børn- og Ungeforvaltningen Pjece til kontaktudvalgene Børn- og Ungeforvaltningen Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. 65515004 Fax E-mail buf@odense.dk DATO 14. maj 2014 Kontaktudvalg i Børn- og Ungeforvaltningen Forældrebestyrelser

Læs mere

Vedtægt Bilag 03.3 Side 1 af 1 Tryllefløjten, Langebjerg 40, 2850 Nærum

Vedtægt Bilag 03.3 Side 1 af 1 Tryllefløjten, Langebjerg 40, 2850 Nærum Side 1 af 1 Vedtægt for den selvejende private institution Børnehaven Tryllefløjten 1. Institutionens navn Stk. 1 Den selvejende institutions navn er. Institutionen har hjemsted i Rudersdal Kommune. Institutionen

Læs mere

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse gælder for ansatte i selvejende dag- og/eller

Læs mere

Vedtægter for forældrebestyrelser ved Ballerup Kommunes dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart

Vedtægter for forældrebestyrelser ved Ballerup Kommunes dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart Vedtægter for forældrebestyrelser ved Ballerup Kommunes dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart Nærværende vedtægter for forældrebestyrelser ved Ballerup Kommunes daginstitutioner og dagplejen har

Læs mere

UDKAST Forretningsorden for Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social. 1. Medlemmer og suppleanter

UDKAST Forretningsorden for Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social. 1. Medlemmer og suppleanter Psykiatri og Social Administrationen Sekretariat, Kommunikation og HR Tingvej 15 A, 2. sal Postboks 36 DK-8800 Viborg UDKAST Forretningsorden for Hoved-MEDudvalget for Psykiatri og Social 1. Medlemmer

Læs mere

Lokalaftale for. Esbjerg Kommune. om medindflydelse og medbestemmelse. MED-systemet

Lokalaftale for. Esbjerg Kommune. om medindflydelse og medbestemmelse. MED-systemet 1 Lokalaftale for Esbjerg Kommune om medindflydelse og medbestemmelse MED-systemet Februar 2012 2 Forord Lokalaftalen om MED-systemet har til formål at skabe grundlaget for en fortsat udvikling og styrkelse

Læs mere

MED-aftale. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune

MED-aftale. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune MED-aftale Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune Indholdsfortegnelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune Kapitel 1: Lokalaftalens område og formål

Læs mere

Procedureaftale mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Aalborg Kommune og relevante faglige organisationer

Procedureaftale mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Aalborg Kommune og relevante faglige organisationer Procedureaftale mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen Aalborg Kommune og relevante faglige organisationer Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og de faglige organisationer ønsker at fremme

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR DE KOMMUNALE DAGTILBUD i SØNDERBORG KOMMUNE

STYRELSESVEDTÆGT FOR DE KOMMUNALE DAGTILBUD i SØNDERBORG KOMMUNE STYRELSESVEDTÆGT FOR DE KOMMUNALE DAGTILBUD i SØNDERBORG KOMMUNE Mål og rammer 1 Stk. 1 Dagtilbuddenes formål er i overensstemmelse med dagtilbudslovens mål og rammer for børn indtil skolestart. Stk. 2

Læs mere

Kommunale Tjenestemænd og MED-HÅNDBOG. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Med de (amts)kommunale parters fælles vejledning

Kommunale Tjenestemænd og MED-HÅNDBOG. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Med de (amts)kommunale parters fælles vejledning KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) MED-HÅNDBOG Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse Med de (amts)kommunale parters

Læs mere

VEDTÆGTER for den selvejende daginstitution STÆREBO

VEDTÆGTER for den selvejende daginstitution STÆREBO VEDTÆGTER for den selvejende daginstitution STÆREBO Institutionens navn og hjemsted 1 Den selvejende institutions navn er STÆREBO. Institutionen har hjemsted i Københavns Kommune. Institutionen har to

Læs mere

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Så er det igen blevet tid til valg til MED- og sikkerhedsorganisationen! Nu skydes valghandlingen for valgperioden 1. januar 2011 31. december 2013 i gang. I

Læs mere

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune Aftale om Medindflydelse og medbestemmelse i Holbæk Kommune Januar 2007 MED-aftale for Holbæk Kommune Indledning Denne MED-aftale er resultatet af arbejdet i forhandlingsorganet nedsat af de 5 kommuner

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I KOMMUNALE DAGINSTITUTIONER I ALLERØD KOMMUNE

VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I KOMMUNALE DAGINSTITUTIONER I ALLERØD KOMMUNE VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I KOMMUNALE DAGINSTITUTIONER I ALLERØD KOMMUNE Side 1 af 7 Indhold: Formål side 2 1. Bestyrelsens sammensætning side 2 2. Valg og valgbarhed side 2 3. Konstituering af

Læs mere

Referat. fra. FællesMED Børn og Unge

Referat. fra. FællesMED Børn og Unge Referat fra FællesMED Børn og Unge Mødedato: Mandag den 20. april 2015 Mødetidspunkt: 13:00-15:15 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Mødelokale 2, BCV Louise Raunkjær, Anette Brodde, Flemming Skaarup,

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsgrupper og sikkehedsrepræsentanter GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsgrupper og sikkehedsrepræsentanter GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.2 Sikkerhedsgrupper og sikkehedsrepræsentanter September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsgruppens opgaver, funktion og oprettelse. Vej ledningen informerer desuden

Læs mere

STANDARDVEDTÆGTER FOR BRUGERBESTYRELSELSER VED TILBUD FOR VOKSNE I SOCIAL- & HANDICAP DRIFT. Brugerbestyrelsens formål

STANDARDVEDTÆGTER FOR BRUGERBESTYRELSELSER VED TILBUD FOR VOKSNE I SOCIAL- & HANDICAP DRIFT. Brugerbestyrelsens formål Gentofte Kommune 1. april 2008 STANDARDVEDTÆGTER FOR BRUGERBESTYRELSELSER VED TILBUD FOR VOKSNE I SOCIAL- & HANDICAP DRIFT Brugerbestyrelsens formål Ved tilbud I Gentofte Kommune til voksne efter Servicelovens

Læs mere

Holmstrupgård. Retningslinje for arbejdsmiljø

Holmstrupgård. Retningslinje for arbejdsmiljø Holmstrupgård Februar 2016 Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård...3 Aftalens område...3 Arbejdsmiljøaftale gælder for alle ansatte på Holmstrupgård...3 Arbejdsmiljøstruktur...3 Organisationsplan

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem. Det selvejende dagtilbud Fyrtårnet. Svendborg Kommune

Partnerskabsaftale mellem. Det selvejende dagtilbud Fyrtårnet. Svendborg Kommune Partnerskabsaftale mellem Det selvejende dagtilbud Fyrtårnet og Svendborg Kommune Denne partnerskabsaftale er udarbejdet i samarbejde mellem Svendborg Kommune og bestyrelsen for Fyrtårnet, 5700 Svendborg,

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Vejledning til Områdebestyrelser og Lokalråd i dagtilbud Denne vejledning henvender sig til forældre med børn i dagtilbud i Faxe Kommune. Vejledningen beskriver organiseringen

Læs mere

Dialog og lydhørhed er afgørende for udvikling af et frugtbart samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.

Dialog og lydhørhed er afgørende for udvikling af et frugtbart samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Koncern HR, Viborg, NS 4. december 2011 Præcisering af anvendelse af gældende regler i Region Midtjyllands MEDaftale og rammeaftalen om MED for valg af TR og FTR og om oprettelse og sammensætning af MEDudvalg

Læs mere

Vedtægter. for den private institution. S/I Klatretræet

Vedtægter. for den private institution. S/I Klatretræet Vedtægter Side 1 af 6 Vedtægter for den private institution S/I Klatretræet 1. Institutionens navn Stk. 1. Den selvejende institutions navn er. Institutionen har hjemsted i Svendborg Kommune Institutionen

Læs mere

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser. Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: 1. Gensidig pligt til

Læs mere

Jobbeskrivelse for ledelsesfunktioner i dagtilbud

Jobbeskrivelse for ledelsesfunktioner i dagtilbud BØRN OG UNGEFORVALTNINGEN Oktober 2008 Jobbeskrivelse for ledelsesfunktioner i dagtilbud Områdeleder overordnet leder i områdeinstitutionen Områdelederen har det samlede, overordnede ledelsesansvar for

Læs mere

Forretningsorden for Region Midtjyllands Regions MEDudvalg

Forretningsorden for Region Midtjyllands Regions MEDudvalg Forretningsorden for Region Midtjyllands Regions MEDudvalg 1. Medlemmer og suppleanter Stk.1: Regions-MEDudvalget består af 11 ledelsesrepræsentanter og 22 medarbejderrepræsentanter. Stk.2: Ledelsessiden

Læs mere

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune

Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune Retningslinjer for personalereduktioner i forbindelse med besparelser i Odder Kommune Godkendt i Hovedudvalget den 22. april 2014 side 1 Baggrund og indledning. Nærværende er udarbejdet med baggrund i

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT. Styrelsesvedtægt for kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune

STYRELSESVEDTÆGT. Styrelsesvedtægt for kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune STYRELSESVEDTÆGT Styrelsesvedtægt for kommunale daginstitutioner i Gentofte Kommune Gældende fra 1. oktober 2009 Med et sundt frokostmåltid indarbejdet 2011 Styrelsesvedtægt for styrelse af kommunale daginstitutioner

Læs mere

Daginstitutionsafdelingen August 2000

Daginstitutionsafdelingen August 2000 Daginstitutionsafdelingen August 2000 Indledning. Denne pjece henvender sig til forældre med børn i dagpleje, vuggestue, børnehave og integrerede institutioner. Den omhandler de bestemmelser, der gælder

Læs mere

Medarbejderrepræsentantvilkår.

Medarbejderrepræsentantvilkår. BILAG 4 Medarbejderrepræsentantvilkår. Når medbestemmelse og medindflydelse skal være reel, vedkommende og i praksis bidrage konstruktivt til velfungerende arbejdspladser, er det en forudsætning, at medarbejdernes

Læs mere

Lokalaftale om. medindflydelse og medbestemmelse. i Gladsaxe Kommune

Lokalaftale om. medindflydelse og medbestemmelse. i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Center for Personale og Udvikling 11. januar 2011 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Gladsaxe Kommune med bilag 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Lokalaftale

Læs mere

Den danske Landinspektørforening - pr. 27. august 2014

Den danske Landinspektørforening - pr. 27. august 2014 Den danske Landinspektørforening - pr. 27. august 2014 Lov for Den danske Landinspektørforening Foreningens første lov blev vedtaget på stiftende generalforsamling den 30. august 1875. Foreningens navn

Læs mere

U D K A S T. Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 1. september 2010 1-01-77-1-10 Jytte Groth jgr@midttrafik.dk 8740 8223

U D K A S T. Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 1. september 2010 1-01-77-1-10 Jytte Groth jgr@midttrafik.dk 8740 8223 U D K A S T Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 1. september 2010 1-01-77-1-10 Jytte Groth jgr@midttrafik.dk 8740 8223 Referat fra HMU-mødet den 31. august 2010. Sted Mødetidspunkt Mødedeltagere

Læs mere

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg oao.dk 1 Kære MED-repræsentant Din opgave er at være med til at sikre, at alle medarbejdere kan få medindflydelse og medbestemmelse på deres arbejdsforhold.

Læs mere

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Indhold Forord... 3 1 Område... 3 2 Formål... 3 3 Medindflydelse og medbestemmelse... 4 4 Form og struktur... 4 5 MED udvalgenes sammensætning...

Læs mere

Referatet er godkendt i Haderslev d. 2006. skolens daglige leder

Referatet er godkendt i Haderslev d. 2006. skolens daglige leder Referat af møde i Haderslev Katedralskoles midlertidige bestyrelse mandag d.30.10.2006 kl.19.30. Til stede Fra bestyrelsen: Søren Vang Rasmussen, Ella Skjellerup, Per A. Laursen, Georg Lauridsen, Anne

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse i Holstebro Kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse i Holstebro Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse i Holstebro Kommune Juni 2012 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 3 KAPITEL1 - OMRÅDE OG FORMÅL... 4 Område... 4 Formål... 4 KAPITEL 2 - FORM, STRUKTUR OG OPGAVER...

Læs mere

Samarbejde i regioner og kommuner

Samarbejde i regioner og kommuner FORBUND Samarbejde i regioner og kommuner Information om dit arbejde i MED 2 FOA MED-HOVEDUDVALG Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning

Læs mere

En Århus model. 1. november 2006

En Århus model. 1. november 2006 En Århus model 1. november 2006 Grundlag Flere selvejende institutioner ansætter sammen én område-koordinator og indgår i et mere forpligtende samarbejde, Selvejende er forsat selvstændige juridiske enheder.

Læs mere

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.5 Aftaler om virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om de muligheder, der er for at indgå aftale om at fravige reglerne om virksomhedernes

Læs mere

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Notat Den 6. januar 2015 Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Aarhus Kommune Børn og Unge Denne vejledning vedrører, oprettelse og

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Udpegning af medlem af studierådet ved VIA University College, Horsens. til Forretningsudvalgets møde 1.

Bilag. Region Midtjylland. Udpegning af medlem af studierådet ved VIA University College, Horsens. til Forretningsudvalgets møde 1. Region Midtjylland Udpegning af medlem af studierådet ved VIA University College, Horsens Bilag til Forretningsudvalgets møde 1. april 2008 Punkt nr. 7 Vedtægter for De gymnasiale Uddannelser på Campus

Læs mere

MED-HÅNDBOG RAMMEAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I REGIONERNE

MED-HÅNDBOG RAMMEAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I REGIONERNE MED-HÅNDBOG 2013 RAMMEAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I REGIONERNE Rammer for medindflydelse og medbestemmelse Hvorfor, hvordan og hvornår? Det er I selv med til at bestemme MED-HÅNDBOG 2013

Læs mere

Vedtægter for Rørvig Friskole

Vedtægter for Rørvig Friskole Side 1 af 6 Vedtægter for Rørvig Friskole 1 Hjemsted og adresse m.v. 1.1. Rørvig Friskole er en selvejende, uafhængig virkende grundskole, oprettet den 1. august 1968. 2 Formål Rørvig Friskole har hjemsted

Læs mere

MED-AFTALE gældende pr. 1. januar 2013

MED-AFTALE gældende pr. 1. januar 2013 gældende pr. 1. januar 2013 Indholdsfortegnelse 1 Aftalens område side 3 2 Formål... side 4 3 Lokale aftalemuligheder. side 7 4 Form og struktur.. side 9 5 Kompetence. side 17 6 Medindflydelse og medbestemmelse..

Læs mere

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe

Sikkerhedsarbejde om bord i skibe Sikkerhedsarbejde om bord i skibe I denne pjece kan du læse om sikkerhedsarbejde i skibe. Pjecen fortæller om bestemmelserne i kapitel XIA i Meddelelser fra Søfartsstyrelsen A om sikkerhedsarbejde i handelsskibe,

Læs mere

OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN

OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune. Som resultat

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Personalemæssige tilpasninger ved reorganiseringer og omstruktureringer i Holstebro Kommune

Personalemæssige tilpasninger ved reorganiseringer og omstruktureringer i Holstebro Kommune Personalemæssige tilpasninger ved reorganiseringer og omstruktureringer i Holstebro Kommune Informationsmateriale til ledere og medarbejdere Løn & Personale og HR-Udvikling Vedtaget i Hoved MED den 5.

Læs mere

Retningslinier for lokale lønforhandlinger

Retningslinier for lokale lønforhandlinger RMU 8/2 2007 bilag pkt.11 Region Midtjylland HR Viborg Udkast Overordnede Retningslinier for lokale lønforhandlinger i Region Midtjylland for 2007 30. januar 2007 Indledning Region Midtjylland står overfor

Læs mere

Forord 3. Kapitel 4. De centrale parter 21. De centrale parters opgaver og kompetence 19 22. Voldgift vedrørende 21, stk. 2 19

Forord 3. Kapitel 4. De centrale parter 21. De centrale parters opgaver og kompetence 19 22. Voldgift vedrørende 21, stk. 2 19 MED-aftale 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Kapitel 1. Lokalaftalens område, formål m.v. 1. Område 4 2. Formål 4 3. Lokale aftalemuligheder 4 4. Form og struktur 5 5. Kompetence 7 Kapitel 2. Medindflydelse

Læs mere

BEMÆRKNINGER MED-LOKALAFTALE Januar 1999

BEMÆRKNINGER MED-LOKALAFTALE Januar 1999 LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMEL- SE I ÅRHUS KOMMUNE: Nedenstående lokalaftale er - med forbehold af Byrådets vedtagelse - indgået i det nedsatte forhandlingsudvalg, bestående af lederrepræsentanter

Læs mere

Rammer for Pædagogiske tilsyn i Dagtilbud NOTAT

Rammer for Pædagogiske tilsyn i Dagtilbud NOTAT Rammer for Pædagogiske tilsyn i Dagtilbud NOTAT Rammer for pædagogiske tilsyn i dagtilbud Indholdsfortegnelse Indledning Formål Tilsynsramme for dagtilbud 0-6 årsområdet: 1. Institutionerne 2. Dagplejen

Læs mere

Forretningsorden for arbejdsmiljøorganisationen. i DEAS A/S. AM-udvalg I, Ejendomme, Butikscentre, Facility Services og Kantine

Forretningsorden for arbejdsmiljøorganisationen. i DEAS A/S. AM-udvalg I, Ejendomme, Butikscentre, Facility Services og Kantine Forretningsorden for arbejdsmiljøorganisationen i DEAS A/S AM-udvalg I, Ejendomme, Butikscentre, Facility Services og Kantine 12-113953 Side 1 af 6 rev. 04-01-2016 Indhold: 1 Formål... 3 2 Struktur...

Læs mere

Regulativ for Christianshavn Lokaludvalg

Regulativ for Christianshavn Lokaludvalg Regulativ for Christianshavn Lokaludvalg Opgaver til selvstændig opgavevaretagelse 1. I henhold til 65d, stk. 2, nr. 10, i lov om kommunernes styrelse henlægger Københavns Borgerrepræsentation følgende

Læs mere

evaluering af kvaliteten af jeres aftale

evaluering af kvaliteten af jeres aftale evaluering af kvaliteten af jeres aftale formålet med øvelsen At analysere og evaluere kvaliteten af ESU-aftalen for gruppen ved at sammenligne den med en anden aftale og de juridiske rammer for direktivet

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud (Daginstitutioner og Dagpleje) i Vallensbæk Kommune Gældende fra 1. august 2013

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud (Daginstitutioner og Dagpleje) i Vallensbæk Kommune Gældende fra 1. august 2013 1 Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Vallensbæk Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud (Daginstitutioner og Dagpleje) i Vallensbæk Kommune Gældende fra 1. august 2013 Center for Børn

Læs mere

Indhold. Forord. Aftalens område, formål m.v. 1 Område 2 Formål 3 Lokale aftalemuligheder 4 Form og struktur 5 Kompetence

Indhold. Forord. Aftalens område, formål m.v. 1 Område 2 Formål 3 Lokale aftalemuligheder 4 Form og struktur 5 Kompetence Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og medansvar for Haderslev Kommune Januar 2016 Indhold Forord Aftalens område, formål m.v. 1 Område 2 Formål 3 Lokale aftalemuligheder 4 Form og struktur 5

Læs mere

Tandlægernes Nye Landsforening

Tandlægernes Nye Landsforening Tandlægernes Nye Landsforening Forretningsorden for hovedbestyrelsen Kap. 1 Hovedbestyrelsens beføjelser.1 Hovedbestyrelsens ansvar.2 Prokura m.m. Hovedbestyrelsen forestår den overordnede ledelse af foreningen.

Læs mere

Vedtægt for den integrerede skoleinstitution Vestervang

Vedtægt for den integrerede skoleinstitution Vestervang 1. Institutionens forankring Institutionens navn er Den integrerede skoleinstitution Vestervang. Institutionen har hjemsted i Københavns Kommune. Institutionen er beliggende på adressen, Dannebrogsgade

Læs mere

Udviklingspolitik. (Personaletilpasning).

Udviklingspolitik. (Personaletilpasning). Udviklingspolitik. (Personaletilpasning). Som redskab for den enkelte leder ved besparelser og omstruktureringer ved Børn og Unge udsendes denne beskrivelse af Udviklingspolitikken samt manual for udpegning

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen på Svendborg Gymnasium & HF

Forretningsorden for bestyrelsen på Svendborg Gymnasium & HF Forretningsorden for bestyrelsen på Svendborg Gymnasium & HF Fastsat i medfør af 18 i lov nr. 575 af 9. juni 2006 om institutioner for almengymnasiale uddannelser mv. og 14 i vedtægterne for Svendborg

Læs mere

nr.: 20.4.3. følgende første møde vedtægtens formand og øverste leder indsigt i og som øvrigt stk. 4 her. OPGAVER

nr.: 20.4.3. følgende første møde vedtægtens formand og øverste leder indsigt i og som øvrigt stk. 4 her. OPGAVER 1 Den 24. febr. 2011 Bestyrelsesmødet den 24. februarr 2011. Bilag nr.: 20.4.3. FORRETNINGSORDEN OG INSTRUKSER Forretningsorden og instrukser for bestyrelsen ved Århus Social og Sundhedsskole. I henhold

Læs mere

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune FURESØ KOMMUNE Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune Medlemmerne mødte med undtagelse af Lisbeth Harsvik (A), som havde meldt afbud. Berit Torm (V)

Læs mere

RAR Fyn Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyn

RAR Fyn Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyn RAR Fyn Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyn Forretningsorden for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Fyn. Kommuner: Assens, Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyn, Nyborg, Odense, Svendborg og Ærø.

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Lønpolitik Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Løn ved ansættelse af personale Lokale lønmidler Vi har dråber af kultur i alt Indhold Indledning...3 Formål...4 Principper for lønpolitikken................................

Læs mere

APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne:

APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne: 1.1 Hvad går APV-opgaven ud på - kort fortalt? APV er et lovkrav, men med mulighed for selv at vælge metode. Metoden skal dog sikre, at vurderingen indeholder elementerne: Identifikation og kortlægning

Læs mere

Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune

Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune Samarbejde mellem lokalrådene og Silkeborg Kommune Revideret maj 2016 Indholdsfortegnelse Politik... 3 Strategi... 4 Lokalrådene... 4 Nærdemokratiudvalget... 5 Administrationen... 6 Samarbejde og dialog

Læs mere

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget

LO-repræsentant i MED-hovedudvalget FORBUND LO-repræsentant i MED-hovedudvalget Information om dit arbejde i MED Indhold Kære MED-repræsentant 3 Din udpegning 3 Din opgave 4 MED-aftalens formål 4 MED-systemets opbygning 5 Procedureretningslinjer

Læs mere

VEDTÆGTER. for den selvejende daginstitution. Ministeriernes Børnehus

VEDTÆGTER. for den selvejende daginstitution. Ministeriernes Børnehus VEDTÆGTER for den selvejende daginstitution Ministeriernes Børnehus Navn og formål Institutionens navn er Ministeriernes Børnehus. Institutionen er beliggende i Vester Voldgade 123 og Frederiksholms Kanal

Læs mere

Kernen i MED. Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA

Kernen i MED. Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA Kernen i MED Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA 1 De 3 aftale niveauer De 3 procedureretningslinjer Den lokale MED-aftale MED-rammeaftalen 2 Fortolknings mulighederne Lokale procedureretningslinjer (aftaler)

Læs mere

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne Bergmann, Michael Høybye, Vivi-Ann Petersen

Allerød Kommune. Referat. Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne Bergmann, Michael Høybye, Vivi-Ann Petersen Referat Allerød Kommune Personale Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Hovedudvalget afholdt møde den 20. maj 2015. Afbud: Agnete Thomsen, Anne

Læs mere

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale

Læs mere

Foreløbigt referat fra bestyrelsesmøde mandag den 4. december 2011

Foreløbigt referat fra bestyrelsesmøde mandag den 4. december 2011 Foreløbigt referat fra bestyrelsesmøde mandag den 4. december 2011 Deltagere: Fra bestyrelsen: Fra administrationen: Torben Søndergaard (TS), Birgitte Jensen (BJ), Anne Engsig (AE), Torben Haugaard (TH),

Læs mere

Notat. Beskrivelse af ledelsesopgaver i Dagtilbud

Notat. Beskrivelse af ledelsesopgaver i Dagtilbud Notat Beskrivelse af ledelsesopgaver i Dagtilbud Notatet er udarbejdet efter anmodning fra Børn- og ungedirektøren som opfølgning på Byrådets budgetseminar d. 29. juni 2010, hvor den ændrede struktur på

Læs mere

Aftale mellem Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa om driften af Center for Hjælpemidler og Kommunikation

Aftale mellem Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa om driften af Center for Hjælpemidler og Kommunikation Aabenraa Kommune 6. juli 2010 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Aftale mellem Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa om driften af Center for Hjælpemidler og Kommunikation 1. Aftalens formål Denne aftale

Læs mere

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Dato 28.02.13 Dok.nr. 27463-13 Sagsnr. 13/1996 Ref. lcor Projektplan Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Titel Baggrund Formål Mål Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Byrådet

Læs mere

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Marts 2014 Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Retsgrundlaget 1. Hovedsamarbejdsudvalget ved Copenhagen Business Academy, efterfølgende benævnt som HSU, virker

Læs mere

DCF Forretningsorden

DCF Forretningsorden FORSLAG: FORRETNINGSORDEN OG ORGANISATONSMAGT DCF Forretningsorden 1. Indledning I dette dokument fastlægger bestyrelsen mandat samt beføjelser for: - Bestyrelsen. - Forretningsudvalget. - Sekretariatslederen

Læs mere

Vær MED. Få medbestemmelse og medindflydelse gennem dit MED-udvalg

Vær MED. Få medbestemmelse og medindflydelse gennem dit MED-udvalg Vær MED Få medbestemmelse og medindflydelse gennem dit MED-udvalg MED-idéen Idéen med MED-udvalgene i Aarhus Kommune er at: MED skal samarbejde om kommunens mål og opgaver MED skal skabe gode rammer for

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål og svar om: samarbejdsudvalg i jobcentre

Ofte stillede spørgsmål og svar om: samarbejdsudvalg i jobcentre NOTAT Ofte stillede spørgsmål og svar om: samarbejdsudvalg i jobcentre Baggrund KL har tidligere orienteret om aftalen om samarbejde og samarbejdsudvalg i jobcentre på KLs hjemmeside. Selve aftalen og

Læs mere