Status på EPJ. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Sundhedsstyrelsen Amtsrådsforeningen/Danske Regioner. Den 15.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Status på EPJ. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Sundhedsstyrelsen Amtsrådsforeningen/Danske Regioner. Den 15."

Transkript

1 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Sundhedsstyrelsen Amtsrådsforeningen/Danske Regioner Den 15. maj 2006 Status på EPJ I det følgende gives en faktuel status på den nuværende udvikling af EPJ. Der redegøres for: 1. IT-løsninger i amterne, 2. Driftsløsninger og de kontraktmæssige bindinger i amterne 3. Udviklingen i EPJ-relaterede udgifter i amterne 4. Amternes samarbejde med kommuner og praksissektor og status for sundhedsfagligt indhold i EPJ 5. EPJ og de centrale sundhedsmyndigheders opgavevaretagelse 6. Øvrige bemærkninger fra amterne vedrørende EPJ. Statusnotatet bygger på amternes besvarelser af et spørgeskema vedrørende EPJ, der i fællesskab blev sendt til amterne af Amtsrådsforeningen/Danske Regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet den 25. april 2006 samt oplysninger indhentet fra Sundhedsstyrelsen. 1. IT-løsninger Denne kortlægning viser, at amterne i dag orienterer sig mod og i forskellig grad opfylder en serviceorienteret arkitektur (SOA) for EPJ, der baserer sig på en høj grad af genbrug af eksisterende moduler og komponenter og på en løs kobling for at sikre en nødvendig uafhængighed af hhv. systemer og leverandører. Aktiviteten i amterne har udmøntet sig i, at 10 ud af 15 amter i dag har integrationsplatforme. Konkret består integrationsplatformene af 4 produkter fra forskellige leverandører. Fælles for produkterne er, at de baserer sig på eller anvendes sammen med J2EE. J2EE udgør således en fælles teknisk platform. Nyere EPJ-løsninger er modulært opbygget. Amterne anfører, at de i overensstemmelse med sygehusejernes fælles EPJ-strategi har fokuseret på at implementere medicin- og notatmoduler. Medicin- og notatmoduler er helt eller delvist implementeret i hhv. 13 og 14 amter. Desuden har nogle amter tilsvarende funktionalitet i 1. generationssystemer, som ikke er modulopbyggede. Amterne anfører, at 13 ud af de 15 moduler, der er implementeret i amterne, vil kunne genbruges på den fremtidige EPJ-platform, som regionen enten har valgt, eller den platform som regionen måtte vælge. 13 amter har planer om at genbruge de EPJ brugermoduler, som andre har udviklet.

2 2 Amternes EPJ-systemer har i gennemsnit integrationer til 11 lokale systemer, og de fleste amter forventer, at disse integrationer fortsætter på den kommende EPJ-platform i den nye region. 14 amter anfører, at de har integration til Sundhedsstyrelsens klassifikationssystem, og mange amter udvikler på integration til F-LPR, PEM, e-journal og SOR. Alle amter anfører, at de i stor eller mindre udstrækning har integration til MedComs kommunikations- og meddelelsessystemer. Amterne og de fremtidige regioner er enige om, at snitfladerne fra MedCom og OIOXML er de dominerende snitfalder og standarder i EPJ-udviklingen. Samtlige amter og regioner anfører, at de i større eller mindre grad er i gang med at implementere LDAP- og OCES-certifikater, som er sikkerhedsløsninger. Metode Nedenstående opgørelse af amternes indkomne svar er et godt udtryk for, at beslutningsprocesserne omkring etablering af regionerne er i fuld gang, men de er også et udtryk for, at der ikke er truffet endelige beslutninger alle steder. Derfor er alle svarene ikke fuldstændig afklarede. Det har betydning for opbygning af sammenfatningen af amternes svar. Da der er forskellig status i de enkelte amter, er der for flere af nedenstående temaer lavet en sammenfatning ved hvert spørgsmål og efterfølgende en uddybning af svaret inden for den enkelte region for på bedst mulig vis at gengive amternes svar IT-arkitektur IT-arkitekturprincipper anvendt til EPJ-løsninger Amterne/regionerne anfører, at de anvender arkitekturprincipper, der tager udgangspunkt i Videnskabsministeriets hvidbog om arkitektur og Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper for EPJ. It-arkitekturerne er generelt flerlags serviceorienterede arkitekturer (SOA), som gør brug af åbne standarder. Der anvendes gængse standarder som Medcom s edifactstandarder og teknologistandarder fra IT & Telestyrelsens Referenceprofil. De nyere EPJ-systemer er opbygget med løst koblede moduler og gør brug af webservices baseret på den tekniske platform J2EE Samtlige amter anfører, at de overholder Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper for EPJ, på nær Vejle Amt og delvist Storstrøms Amt, jf. tabel 1.1. Tabel 1.1. Amternes overholdelse af fælles arkitekturprincipper for EPJ Ja Nej Delvist Overholdes Amtsrådsforeningens Fælles arkitekturprincipper for EPJ? Samtlige amter oplyser, at de gør brug af en separat integrationsplatform/broker (ét produkt), bortset fra amterne i Region Sjælland (Roskilde, Vestsjælland og Storstrøms amter) samt Vejle og Viborg amter, jf. tabel 2.2. Roskilde Amt har dog (ligesom Region Hovedstaden) en ICAN messa-

3 3 ge-/integrationsbroker fra SeeBeyond, som leveres af CSC Scandihealth. Denne berører aktuelt kun EPJ-området perifert, men har fremtidigt potentiale i forhold til EPJ. Tabel 1.2. Integration til andre systemer Varetages integration til andre systemer af en separat integrationsplatform/broker (ét produkt)? Ja Nej 10 5 Flere amter påpeger, at et umodent marked for integrationsplatforme har fået dem til at vente med at investere i integrationsplatforme, f.eks. Roskilde Amt, Storstrøms Amt, Vestsjællands Amt og Nordjyllands Amt (sidstnævnte har for nylig valgt integrationsplatform som en del af amtets igangværende udbudsproces). Integrationsplatformene udgøres af fire forskellige produkter hhv.: (1) DHE (Region Hovedstaden), (2) Cambio Spider, som leveres af WM-data, kombineret med Cloverleaf, som leveres af KMD (Fyns Amt), (3) EPJI fra Systematic (Sønderjyllands Amt, Ringkjøbing Amt, Århus Amt) (4) Oracle HTB, som leveres af CSC Scandihealth (Nordjyllands Amt). Derudover anvender Ribe Amt (og Ringkjøbing Amt) et såkaldt kø-produkt fra IBM kaldet MQ-Series. Fælles for de forskellige produkter er, at de baseres på eller anvendes sammen med J2EE. J2EE udgør således en fælles teknisk platform. Alle amter anfører, at de har valgt fremtidig EPJ-platform, bortset fra amterne i Region Sjælland (Roskilde, Vestsjælland og Storstrøms amter) og Vejle Amt, jf. tabel 1.3. Amterne i Region Sjælland forventer at fastlægge regionens EPJ-platform i Vejle Amt forventer, at de to regioner, som det nuværende Vejle Amt bliver en del af, i løbet af det næste år lægger strategier, som omfatter valg af EPJ-platform. Samtlige platforme er J2EE platforme. Tabel 1.3. Valg af fremtidig EPJ-platform Ja Nej Har amtet valgt en fremtidig EPJ-platform? 11 4 Det er specificeret i kontrakterne, at GEPJ version 2.2. skal overholdes bortset fra i kontrakterne indgået af hhv. Sønderjyllands, Ribe, Vejle, Ringkjøbing og Århus amter, jf. tabel 1.4. Ribe og Ringkjøbing amter angiver, at overholdelse af seneste versioner af GEPJ løbende styres af amternes behov, f.eks. i forbindelse med indberetning til FLPR. I Århus Amts kontrakt er specificeret, at GEPJ version 2.1 skal overholdes, da den var gældende på aftaletidspunktet (i 2004/5). Det er hensigten at overholde GEPJ på sigt.

4 4 Tabel 1.4. Overholdelse af G-EPJ-standarden Er det specificeret i leverandørkontrakten, at den gældende G- EPJ-standard skal overholdes? Ja Nej Udvikling og anvendelse af EPJ-brugermoduler Medicinmodulet og notatmodulet er de moduler, der har den største hele eller delvise implementeringsgrad i amterne, idet de er implementeret i hhv. 14 og 13 amter, jf. tabel 1.5. Tabel 1.5. Amternes implementering af EPJ-brugermoduler Brugermodul Helt Delvist Pilot Nej Ej besvaret Klinisk-procesmodul Notatmodul Medicinmodul Administrativt modul Bookingmodul Billedmodul Rekvisitions-/svarmodul I bilag 1 findes en oversigt over, hvilke amter der har hvilke moduler. Vejle Amt har undladt at besvare spørgsmålet. Amtet har ikke et modulopbygget system, men derimod et såkaldt 1. generationssystem. Dette system indeholder dog en funktionalitet, der svarer til et medicinmodul og et notatmodul. Det er i den forbindelse vigtigt at holde sig for øje, at amterne forbinder delvis implementering med, at udrulningen af systemet er iværksat, men endnu ikke dækker alle afdelinger. Hvor angivet oplyser amterne, at de forventer fuld implementering i løbet af Klinisk proces synes at være det modul, der i højeste grad mangler at blive enten udviklet eller implementeret i amterne. Amterne inden for de enkelte regioner anvender de samme moduler. Således bruger amterne i Region Hovedstaden de samme moduler. Region Hovedstaden har gennemført fuld implementering af administrativt modul og billedmodul og delvis implementering af medicinmodul og notatmodul. Der er endnu ikke taget stilling til implementeringen af de øvrige moduler. Dette er dog noget misvisende i forhold til booking- og rekvisition/svarmodulet, idet regionen svarer nej til booking- og rekvisition/svar-modulet, samtidig med at den svarer, at disse funktionaliteter reelt er omfattet af regionens administrative modul. I Region Sjælland er det notat-, medicin- og rekvisition/svar-modulet, som er helt eller delvist udrullet. De øvrige moduler varierer, men rekvisition/svar-, billede- og bookingmodulerne er dog delvist implementeret undtaget i et enkelt amt.

5 5 I Region Midtjylland er klinisk-proces-, notat-, medicin-, administrativt- og bookingmodulet enten helt eller delvist implementeret i hele regionen. Det varierer med de øvrige moduler. Notat-, medicin-, booking- og rekvisition/svar-modulet er helt eller delvist opnået i Region Nordjylland. De øvrige moduler varierer. I Region Syddanmark er alle de tre amter i gang med hel/delvis implementering eller pilotprojekter på alle modulerne undtagen administrativt-, booking- og billedmodulet. Medicinmodulet er det modul, regionen samlet set er nået længst med. For andre moduler, som amterne har implementeret, henvises bl.a. til MedCom / Mini Irsk kommunikationsmodul samt moduler, der integrerer med bookingmodulet, f.eks. operationsbooking, RIS (røntgen) og diabetes database. Bortset fra Vejle Amt anfører alle amterne, at deres moduler vil kunne anvendes på en fremtidig EPJ platform i den kommende region. Det gælder også Fyns Amt, som dog kun har besvaret spørgsmålet kvalitativt, jf. tabel 1.6. Tabel 1.6. Anvendelse på fremtidig EPJ-platform Vil amtets nuværende moduler kunne anvendes på den fremtidige EPJ-platform i den kommende region? Ja Nej Ej besvaret Der er dog forskellige grader af dette svar. For Roskilde og Vestsjællands amter (Region Sjælland) gælder det, at modulerne vil kunne flyttes over på den nye platform, men udelukkende som overgangsløsning for et egentligt klinisk procesmodul. I Region Syddanmark er vurderingen, at modulerne principielt godt kan anvendes på en fremtidig EPJ-platform, men spørgsmålet er svært at svare på, da det ikke er besluttet, hvilken platform, der skal anvendes. Ribe Amt gør dog opmærksom på, at det er løstkoblede komponenter baseret på åbne standarder, og at disse kan integreres på J2EE-platformen. I Region Midtjylland gør både Ringkøbing og Århus amter rede for, at modulerne er baseret på åbne standarder, og at det derfor er muligt at genanvende disse på en fremtidig platform i Region Midtjylland. I regionen pågår allerede et arbejde med at integrere Århus Amts EPJ booking til Ringkøbing Amt. I Region Hovedstaden forventes det, at de eksisterende moduler vil kunne anvendes på den fremtidige platform. Dog vil der være eksisterende systemer, som bliver afløst af hhv. et notat/klinisk-proces modul, som derfor ikke skal genanvendes.

6 6 Nordjylland har ikke uddybet deres svar, men oplyser at deres moduler kan genanvendes på den fremtidige EPJ-platform i regionen. Hvilke EPJ brugermoduler er det planlagt, at der skal udvikles? Det er et opdelt billede, der viser sig af amterne i forhold til den planlagte videreudvikling af EPJ-brugermoduler. Tre amter ønsker at afvente den kommende regions arbejde, før de iværksætter udvikling af brugermoduler. Et enkelt amt afventer et hyldeprodukt, der kan efterleve G-EPJ standarden, og resten af amterne har planer for kommende brugermoduler. Samtidig gør særligt Region Sjælland opmærksom på, at man fortsætter med lokal udvikling af egne systemer. Generelt anfører amterne, at de fokuserer på udviklingen af klinisk-proces-, billed- og bookingmodul. I Region Hovedstaden har man gennem længere tid samarbejdet omkring EPJ-udviklingen, og de centrale moduler er allerede under udvikling eller implementering i Hovedstaden. Det gælder klinisk-proces-, medicin-, rekvisition-svar-, booking-, afregning- og rapporteringsmodul, og flere forventes at følge i kølvandet på implementeringen af disse. Derudover er der udviklet en lang række komponenter og frameworks, som danner grundlag for EPJ-modulerne. I Region Sjællland er det kun Storstrøms Amt, der nævner udvikling i forhold til en fremtidig platform i form af et klinisk-proces-modul, integrationsfunktionalitet og nyt PAS. Roskilde Amt skriver, at den fremtidige udvikling af egentlige EPJ-moduler afventer de nationale og regionale planer. I alle tre amter fortsætter man dog med integration af de lokale systemer, herunder bl.a. rekvisition via EPJ, medicin, indscanning, billedbehandling, diabetesregistreringssystem, LABKA, laboratoriesvar, patologisystem, patologisvar, blodbanksystem, klinisk immunulogisvar, visning af indscannede journaler, MADS- klinisk mikrobiologisvar, RIS/PACS - billeddiagnostikrekvirering/svar. I Syddanmark melder både Fyn og Ribe amter, at de ikke har planer om selv at iværksætte udvikling af nye moduler, men i stedet afventer udviklingen i den nye region. Sønderjyllands Amt har dog allerede lagt sig fast på, at der skal udvikles et administrativt modul, bookingmodul og billedmodul. I Region Midtjylland har både Århus og Ringkøbing amter planer om nye moduler herunder et Datawarehouse til administrative-, forsknings- og kvalitetsudviklingsformål, samt moduler vedrørende rekvisition/svar og videreudvikling på billede og booking. Vejle Amt derimod skriver, at de ønsker at afvente et hyldevareprodukt, der opfylder G-EPJ. Viborg ønsker et nyt modul til FLPR. I Nordjyllands Amt fremhæves et klinisk proces modul.

7 7 Samlet set angiver amterne, at fremtidige investeringer i EPJ brugermoduler vil overholde den gældende G-EPJ standard, jf. tabel 1.7. Tabel 1.7. Overholdelse af G-EPJ standard Vil de EPJ-brugermoduler der planlægges udviklet leve op til G-EPJ 2.2-standarden? Ja Nej Ej besvaret Hvilke EPJ-brugermoduler/komponenter planlægges genanvendt? Graden af hvor specifikt amterne svarer på spørgsmålet synes at afhænge af, hvor langt regionerne er i processen om en vedtagelse af en sundhedsit-strategi for regionen. Region Sjællands svar er f.eks. præget af, at modulerne ikke er endeligt identificerede, og at modulerne, der skal genanvendes, afhænger af den basale integrationsplatform, der vælges i regionen. I regionen er der er dog valgt et medicinmodul og lavet fællesudbud vedr. laboratoriesystem, og andre moduler indgår allerede i overvejelser om genanvendelse, det gælder booking-, billed- og rekvisitionsmoduler. Endvidere tegner der sig et billede af, at de enkelte amter samarbejder på tværs mht. genanvendelse af moduler. I Region Syddanmark anvender Ribe og Ringkøbing amter således allerede fælles moduler, bl.a. medicin, notat og booking modul. Ringkøbing Amt gør brug af Århus booking modul og i Sønderjyllands Amt ønsker man at genanvende moduler udviklet til Århus Amt, f.eks. administrativt- og bookingmodul. Generelt er det amternes vurdering, at mange af deres udviklede moduler kan genanvendes på tværs af regioner, jf. tabel 1.8. Tabel 1.8. Genanvendelse af EPJ-brugermoduler Planlægges det at genanvende EPJ-brugermoduler eller andre komponenter fra andre amter/regioner? Ja Nej Ej besvaret Det er Region Hovedstadens vurdering, at medicinering og booking samt dele af rapportering og afregning også kan anvendes af andre amter, og at komponenter/arkitektur fra hovedstaden vil kunne genanvendes i de andre regioner. Den samme vurdering laver Århus, Ringkøbing, Viborg og Nordjyllands amter om udvalgte af deres udviklede EPJ-moduler. Der nævnes også andre eksempler på, at amterne genanvender hinandens moduler, f.eks. planlægger Region Hovedstad at anvende et fællesudviklet sikkerhedsmodul fra SOSI-projektet, som ledes af Ribe Amt, og Storstrøms Amt har overvejelser om at genanvendes et stråleterapimodul fra Rigshospitalet.

8 Integrationer mellem EPJ og andre systemer Omfanget af integrationer til lokale systemer internt i de enkelte amter varierer fra amt til amt. Nogle amter er oppe på integration til mere end 20 systemer, men gennemsnitligt ligger amterne på omkring 11 integrationer blandt de amter, som har besvaret spørgsmålet. Integrationerne i Region Hovedstadens fire amter indgår således ikke i opgørelsen. En del produktnavne går igen i amternes besvarelser, som f.eks. MADS, Labka etc. Generelt er det lokale systemer, som f.eks. kliniske støttesystemer og kliniske vejledninger, GS, Labka, Lægemiddelkataloget, Apoteksystemet Apovision, diabetes journal, Patalogisystem, (MADS) klinisk mikrobiologisk laboratoriesystem, Modtagelse/afsendelse af elektronisk henvendelser, blodbanksystem, journalskanning etc. Antal integrationer mellem EPJ og de lokale systemer Opgørelsen af de integrationer mellem EPJ-systemet og de lokale systemer internt i amtet, som amterne forventer vil indgå i den fremtidige EPJindsats i regionen, lægger sig relativ tæt op ad den forrige besvarelse, idet en del amter lægger op til, at de eksisterende integrationer tages med til regionen. I Region Hovedstaden arbejdes der løbende med standardisering af snitflader for at kunne facilitere integration til fødesystemer. Det prioriteres således, at kritiske producentsystemer og fødesystemer integreres først. De første systemer, der forventes implementeret er: røntgen, patologi, mikrobiologi, laboratorium, klinisk kemisk, blodbank og økonomi og endvidere termdatabasen samt klinisk vejledninger. I Region Sjælland er der endnu ikke valgt platform og dermed heller ikke lagt faste planer for kommende integrationer. Storstrøms Amt henviser dog til specifikke integrationer for Storstrøms Amt, som er i tråd med listen i forrige spørgsmål. Region Syddanmark henviser ligeledes til listen af systemer fra forrige spørgsmål og endvidere udpeges AK, diabetes, KOL, RIS/PACS, Anæstesi registrering samt Klinisk immunologi, klinisk mikrobiologi og journalarkivet, hvoraf Fyns amt har indgået kontrakt om levering af de sidste tre systemer. I Region Midtjylland peges specifikt på apoteksystem, Labka, Klinisk mikrobiologisk laboratoriumsystem, Patologisystem, Radiologisk system, Kostsystem, Agfa Impacs, Region Midtjyllands LIS system, anæstesi, PAS og blodbank som forventelige systemer, der skal overføres til regionen. For Region Nordjyllands vedkommende opgør både Viborg og Nordjyllands amter en lang liste af systemer, som er i tråd med systemer nævnt i forrige spørgsmål. Derudover nævnes der integrationer til f.eks. digital signatur, datavarehus, SUP, MEDCOM baseret kommunikation, indberetninger og kliniske databaser.

9 9 Nuværende EPJ-integrationer til nationale systemer Bort set fra Sønderjyllands Amt har alle amter integration til SKS (sundhedsvæsenets klassifikationssystem), og flere er allerede er påbegyndt integration til F-LPR, SOR (sundhedsvæsenets organisationsregister) og PEM. Dog påpeger flere amter, at indberetning til F-LPR og PEM afventer specificering af indberetningskrav, og at man derfor ikke har iværksat en integration. I Region Hovedstaden forventes integration til SOR. Integration til medicinprofilen afventer, men udviklingsarbejdet er sat i gang. Der samarbejdes endvidere om en national standard for sikker kommunikation mellem services i sundhedsvæsenet via SOSI-projektet. Integration til F-LPR planlægges realiseret i klinisk-procesmodulet. I Region Midtjylland giver flere af amterne udtryk for, at integration til F-LPR og SOR er under udvikling. Endvidere nævnes udvikling af CPR-opslag og tildeling af CPR til nyfødte samt etablering af integration til medicinprofilen via SOSI - projektet. For Region Syddanmarks vedkommende oplyser Fyns Amt, at de har integration til DFDG (beslutningsstøtte til elektronisk medicinordination). I Ribe Amt arbejdes endvidere på integration til medicinprofilen via SOSI- projektet. I Region Nordjylland oplyser Viborg Amt, at FLPR er under udvikling. Fremtidige EPJ-integrationer Omfanget af påtænkte EPJ-integrationer varierer, men det er integrationer til fællesamtslige/nationale løsninger som f.eks. PEM via det amtslige SOSI-projekt, amternes e-journal (SUP), FLPR og SOR, der er gennemgående i amternes svar. Tidspunktet for forventet integration varierer men ligger inden for tidsrummet I Region Hovedstaden påtænkes der integration til alle relevante nationale og regionale systemer, herunder andre EPJ-systemer via sundhedsdatanettet og sundhed.dk. I Region Sjælland er det integration til PEM via SOSI, e-journal, F-LPR og SOR, der dominerer i de tre amter. Derudover vil Roskilde Amt inden sommeren 2006 etablere overførsel fra diabetes journalen til NIP-databasen for diabetes. I Region Syddanmark er Ribe Amt ansvarlig for SOSI-projektet vedr. adgang til PEM, og derudover deltager amtet sammen med H:S og Fyns Amt i et pilotprojekt vedr. integration til sundhed.dks brugerkatalog. Sønderjyllands Amt følger også programmer som F-LPR, SOR, SKS, snomed CT og e-journal og oplyser endvidere, at de forventer SKS implementeret i 2007.

10 10 Også i Region Midtjylland er det F-LPR, PEM og e-journal, der dominerer. Derudover oplyser Århus Amt, at de forventer integration til sundhedsdatabanken, Region Midtjyllands LIS system, Tvang i psykiatrien, dødsårsagsregistret, indberetning af IVF behandling, den nationale patologidatabank og NIP. Nordjylland følger tendensen med F-LPR, PEM, e-journal etc. og nævner endvidere NIP, digital signatur og MedCom baseret kommunikation. Nuværende EPJ-integrationer Generelt anfører alle amterne, at de understøtter relevante MedCom integrationer. Det drejer sig typisk om henvisning, epikrise, ambulante notater, skadesbreve, korrespondance meddelelse, indlæggelsesadvis og udskrivningsadvis og rekvisition/svar. Endvidere har en del af amterne enten iværksat eller er i gang med at iværksætte e-journal (SUP) og Mini-Irsk, som er et modul til kommunikation med kommunerne. I Region Midtjylland har Århus, Ringkøbing, Vejle og Viborg amter enten iværksat eller igangsat udvikling af indberetning til e-journal, og der er ved at blive udviklet understøttelse af Mini-Irsk i Århus og Ringkøbing amter. I Region Syddanmark oplyser Ribe Amt, at man i forbindelse med Mini-Irsk projektet har udviklet et kommunikationsmodul til MEDCom s EDI/XML meddelelserne. Derfra overføres også data til e-journal. Også Nordjyllands Amt oplyser, at man er i gang med SUP/e-journal integrationen Overordnede tekniske valg vedr. EPJ I afsnittet fokuseres på to spørgsmål omkring hhv. snitflader og sikkerhed. Sammenfatning på spørgsmål om snitflader (spm. 4A) Samtlige regioner og amter peger på MedCom standarderne i deres valg af snitflader til EPJ. Herudover fremhæves OIOXML, som er den nationale XML-standard fastsat af Videnskabsministeriet. Flere af regionerne oplyser, at de har valgt en serviceorienteret arkitektur, som skal udstille services, samt anvende services fra andre systemer. Herudover peges på MedComs Den gode web-service og ikke mindst sundhedsdatanettet som gode standarder i sundhedsvæsenet. SOSI-projektet nævnes af de deltagende parter som et fælles amtsligt initiativ, der etablerer en fremtidig sikkerhedsstandard/snitflade i forhold til mange centrale systemer. SOSI er et integrationsprojekt drevet af Ribe og Københavns amter. Projektet har til formål at afdække og afprøve integrationsmekanismer i sundhedssektoren baseret på nationale retningslinier og strategier. Konkret vil SOSI-projektet afprøve certifikat- og webservicebaseret integration mellem Elektroniske Patient Journaler (EPJ) og MedicinProfilen (PEM) gennem Sundhed.dk.

11 11 Et amt fremhæver, at fraværet af samspil mellem internationale standarder og de nationalt udviklede standarder har afholdt amtet fra at bruge anerkendte internationale produkter. Region Hovedstaden Region Hovedstaden har valgt at implementere en serviceorienteret arkitektur samt anvende services fra andre systemer. De konkrete snitflader vil afhænge af det system, som udbyder de services, som Region Hovedstaden har behov for. Det forventes, at en stor del vil have karakter af webservices. Det vil være nødvendigt at arbejde med snitflader af binær karakter for at sikre høj performance. OIOXML-standarderne indgår som en del af arbejdet med definition af snitfladerne. MedCom er i færd med at specificere en standard for webservice kommuniktion i sundhedsvæsenet (Den gode Webservice), som forventes taget i brug i forhold til integration til andre systemer i sundhedsvæsenet i kombination med anvendelse af sikkerhedsstandard, som ligeledes er ved at blive udarbejdet 1. Integration til øvrige parter i sundhedsvæsenet vil blive foretaget henover sundhedsdatanettet i regi af MedCom. Region Sjælland Region Sjælland anvender MedComs snitflader og standarder. Primært anvendes standarderne til kommunikation af recepter til apotekerne. Roskilde Amt anvender HL7-standarden til kommunikation med apotekssystemer, samt til fælles kontekststyring mellem moduler i EPJ-løsningen. Storstrøms Amt fremhæver, at de i fremtiden forventer at basere sig på en servicebaseret arkitektur og anvende services fra andre systemer. Region Syddanmark Der er enighed om, at EPJ-snitfladerne i Region Syddanmark baserer sig på åbne anerkendte standarder som f.eks. MedCom og OIOXML. I Region Syddanmark fremhæver Ribe Amt, at de har fravalgt at implementere internationale standarder, førend der er sikkerhed for, at internationale produkter (baseret på internationale standarder - f.eks. CEN, HL7, HISA eller ISO) kan bringes til at fungere med de nationale standarder. Sønderjyllands Amt har valgt at understøtte de snitflader, andre systemer stiller til rådighed, herunder HL7. Region Midtjylland I Region Midtjylland bekender samtlige amter sig også her til åbne standarder som f.eks. MedCom og OIOXML. Ringkjøbing Amt fremhæver derudover, at der er en lang række punkt-til-punkt integrationer, hvor integrationen til eksisterende systemer implementeres via de snitflader, de eksisterende systemer stiller til rådighed. Ringkjøbing Amt peger derudover på muligheden for at benytte J2EE baserede snitflader. (Teknisk set drejer det sig om: XML- og webservice baseret data udvekslingsintegration med JAXP, SAAJ og JAX-RPC. Enterprise Application Integration med message-driven beans og JMS, JTA og JNDI). Århus Amt har valgt at kunne un- 1 SOSI

12 12 derstøtte de snitflader, andre systemer stiller til rådighed, herunder HL7, EDIFACT (MedCom), OIOXML, HTTP, FTP, ASCII. Region Nordjylland Region Nordjylland fremhæver HL7-standarden og åbne grænseflader mod klientkomponenter, der både kan være Web-baserede og Win32 baserede i Java. Yderligere peges på HL7-udvekslingsstandarden over MQ eller direkte TCP/IP og endelig diverse protokoller i java frameworket. Eksterne kommunikationer med de vigtigste er baseret på SUP, EDI, MEDCOM (EDI/XML). Sammenfatning på spørgsmål om valg af sikkerhedsløsninger (spm. 4B) Samtlige regioner er i større eller mindre grad startet på at implementere OCES medarbejdercertifikater og indføre LDAP-løsninger (Lightweight Directory Access Protocol, der er en database service, hvorved man kan håndtere brugerinformation effektivt over et stort netværk). Region Hovedstaden For IT-arkitekturen i Region Hovedstaden bliver sikkerheden foreløbigt implementeret på et LDAP baseret brugerkatalog samtidig med, at der implementeres OCES-certifikater for at understøtte dette fremadrettet som en mulig autentifikationskilde. Eksterne integrationer (snitflader) til sundhedsvæsenet anvender føromtalte SOSI, som Region Hovedstaden deltager i udarbejdelsen af, bl.a. sammen med Region Syddanmark. Region Sjælland I Region Sjælland er udgangspunktet for EPJ sikkerhedsløsningen hovedsagelig de eksisterende PAS-systemers bruger- og sikkerhedsadministration. EPJ-systemerne har grundlæggende selvstændige bruger-login, hvis sikkerhed er integreret med og styret af PAS-systemets oplysninger om brugerne, sygehusorganisationen og patienternes tilknytning, for derigennem at fastslå den nødvendige behandler-patient sammenhæng. Der pågår et udbud i Region Sjælland, hvori sikkerheden er et tema. I Vestsjællands Amt fungerer EPJ-løsning i et lukket domæne under det samlede netværk og er adskilt fra omverdenen af en firewall og dedikerede forbindelser mellem sygehuse og eksterne leverandører. I alle systemer med personhenførbare data foretages transaktionslogning iht. gældende regler herfor. Det fremhæves, at de trådløse netværk lever op til gældende standarder for kryptering og autentification. Roskilde Amt er begyndt på at implementere en LDAP løsning. Storstrøms Amt benytter produkterne: MS Win2003 r.2, Symantec antivirus og Recovery Manager, som anvendes til AD back-up. LDAP/AD benyttes som vejen til rollestyring og single sign on. Generelt bekender amtet sig til DS484 og andre nationale tiltag såsom edag1 og 2.

13 13 Region Syddanmark Amterne i Region Syddanmark anvender i større eller mindre grad alle LDAP. Ribe Amt arbejder med bl.a. med WS-Security i forbindelse med services, herunder web-services. WS Security bruges, når geografisk adskilte adresser eller organisationer skal integreres ved hjælp af SOAP. WS-security arbejder med XML Encryption og XML Signature, der indleveres til OASIS. SOSI projektet forholder sig i videst muligt omfang til både internationale standarder (XML, SOAP, WS-SEC, SAML), nationale standarder (OIO, OCES) og domænerelaterede standarder (MedCom standarder). Al kommunikation mellem decentrale og centrale servere foretages over en sikker kanal (f.eks. Sundhedsdatanettet eller et andet net sikret med bidirektional SSL). Der anvendes brugernavn/password baseret autentifikation over HTTP over sikre linjer. Hemmeligholdelse og integritetskontrol sikres bedst og mest effektivt på transportlaget, f.eks. ved at kræve SSL3/TLS1.0 på transportlaget, eller lignende velafprøvede teknologier. Ribe Amt benytter TDC signatur-server til opbevaring af OCES digitale certifikater, hvorved de sundhedsprofessionelle uafhængig af arbejdsstation via en browser kan tilgå eksempelvis PEM, ejournal osv. Sundhed.dk har etableret et pilotprojekt, der skal undersøge mulighederne for, at eksterne systemer integrerer til det brugerkatalog, som benyttes af portalen. Sundhedsstyrelsen og bl.a. Ribe Amt deltager i dette pilotprojekt. Det er i den forbindelse aftalt, at sundhed.dk s brugerkatalog er den fysiske ramme for et fælles brugerkatalog i den nuværende fase, samt at der ikke skal opbygges parallelle fælles/centrale kataloger i sundhedsvæsenet. Ribe Amt benytter LDAP standarden som informationsudvekslingsprotokol og XML som det overordnede dataformat, hvilket evt. med fordel kan kombineres i anvendelsen af DSML (Directory Services Markup Language). DSML er en OASIS specifikation, som gør det muligt at udtrykke LDAPfunktioner og udtrække data i XML (extensible Markup Language) anbefalet af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (se Det vil med andre ord sige, at brugeroplysninger på interne brugere kan hentes fra Ribe Amts brugerkatalog via LDAP. Region Midtjylland Århus Amt har implementeret en fælles sikkerhedsløsning gennem anvendelse af fælles bruger- og rollekatalog, der er baseret på OCES og LDAP. De resterende amter i regionen har LDAP og på sigt implementeres OCEScertifikater. Region Nordjylland Brugersikkerhed m.v. følger nøje det nationale arbejde med at etablere standardiserede roller og profiler i sundhedsregiet, og strukturen er som

14 14 ministeriet anbefaler. Nordjylland er i gang med at implementere OCEScertifikater. 2. Driftsløsning og kontraktmæssige bindinger Der er stor forskel på, hvor mange driftsopgaver de enkelte amter hhv. selv varetager og har outsourcet til eksterne leverandører i forbindelse med EPJ. Derudover eksisterer der en betydelig spredning i forhold til, hvilke leverandører amterne har valgt. Samlet har amterne oplyst, at der på nuværende tidspunkt er indgået kontrakter med eksterne leverandører vedrørende EPJ for 362,5 mio. kr., hvoraf langt hovedparten kan opsiges inden for 2 år. Fire amter forventer at indgå nye kontrakter til en samlet værdi af 53,2 mio. kr. inden den 1. januar Driftsløsning Der er stor forskel på, hvor mange af de EPJ-relaterede driftsopgaver, amterne har outsourcet til eksterne leverandører, og den andel af de samlede udgifter, der afholdes til eksterne leverandører, varierer derfor også betydeligt mellem amterne. Viborg, Vejle og Århus amter varetager selv samtlige driftsopgaver, mens Nordjyllands Amt omvendt i udgangspunktet outsourcede alle driftsopgaver relateret til EPJ. De fleste amter outsourcer dog alene dele af de EPJ-relaterede driftsopgaver. Flere amter peger på, at det typisk er opgaver relateret til systemovervågning, support, vedligeholdelse samt drift af PAS-systemet, der outsources Kontraktmæssige bindinger Ved opgørelserne af de kontraktmæssige bindinger er der for at sikre en ensartet opgørelse for alle amter set bort fra enkelte kontrakter vedrørende lokale særfunktionaliteter, som enkelte amter har angivet i deres besvarelse af spørgeskemaet. Amterne oplyser, at de på nuværende tidspunkt samlet set har indgået 43 kontrakter med eksterne leverandører vedrørende EPJ. Den samlede økonomiske binding i de eksisterende kontrakter andrager 362,5 mio. kr., jf. tabel 2.1. Tabel 2.1. Nuværende kontraktmæssige bindinger i amterne Antal kontrakter Samlet økonomisk binding ,5 mio. kr. Anm.: H:S har opgivet samlet kontraktsum og optioner ved økonomiske bindinger, men burde opgive årlige omkostninger, hvilket med 154 mio. kr. påvirker de samlede økonomiske bindinger uforholdsmæssigt meget. Der er taget kontakt til H:S for at indhente de korrekte oplysninger. Af de indgåede kontrakter kan størstedelen opsiges inden for et halvt år og 37 ud af 43 kan opsiges på under to år. De 37 kontrakter, der kan opsiges

15 15 inden for to år, har samlet set en kontraktsum på 298,9 mio. kr., jf. tabel 2.2. Tabel 2.2. Leverandørkontrakter fordelt på opsigelsesfrist og økonomisk binding 6 mdr. 6 mdr. 2 år 2 år 4 år I alt Antal kontrakter Økonomisk binding 155,8 143,1 63,6 362,5 Anm.: De 154 mio. kr., som vedrører H:S, fordeler sig med 110 mio. kr. på kontrakter, der kan opsiges indenfor 6 mdr. og med 44 mio. kr. på kontrakter, der kan opsiges mellem 6 mdr. og 2 år, se i øvrigt anmærkning til tabel 3.1. Der eksisterer en stor spredning blandt amterne i forhold til, hvilke leverandører, der er valgt, samt hvor mange forskellige leverandører, der er valgt i forbindelse med EPJ. Der er flere gengangere blandt leverandørerne i de enkelte amter, jf. tabel 2.3. Tabel 2.3. EPJ-relaterede leverandørforhold fordelt på antal amter Leverandører Antal amter CSC Scandihealth 5 IBM (Acure) 8 Systematic 1 WM-data 4 CSC/WM-data 2 WM-data/Acure 2 Cap Gemini 1 Oracle 1 Theriak 1 Med udgangspunkt i de nuværende amtslige kontraktforhold vil de kommende regioner bortset fra Region Sjælland hver især have adskillige leverandører tilknyttet i relation til EPJ, jf. tabel 2.4. Tabel 2.4. Leverandørforhold i de kommende regioner Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland IBM, WMdata, CSC CSC, IBM, CSC, IBM, WM- WM-data WM-data, data/ibm, Systematic, WMdata/CSC Cap Gemini, Oracle Region Nordjylland CSC, IBM, WM-data, Theriak Ingen af amterne har 100 pct. ejerskab til de EPJ-relaterede systemer, som de eksterne leverandører har leveret. Otte amter deler imidlertid ejerskabet til EPJ-programmellet med leverandørerne, mens leverandørerne i syv amter har det fulde ejerskab, jf. tabel 2.5. Tabel 2.5. Ejerskab til EPJ-programmel fordelt på amter Amtet Leverandør Delt 0 7 8

16 16 Kun fire amter forventer at indgå kontrakter i forbindelse med EPJ inden den 1. januar 2007, mens 10 amter ikke har planer om at indgå nye kontrakter, inden kommunalreformen træder i kraft, jf. tabel 2.6. Tabel 2.6. Fremtidig indgåelse af kontrakter Forventer amtet/regionen at indgå kontrakter i forbindelse med EPJ i den nærmeste fremtid (inden 1. januar 2007)? Ja Nej Ej besvaret De samlede fremtidige kontraktmæssige bindinger i amterne andrager 53,2 mio. kr. fordelt på 11 kontrakter, jf. tabel 2.7. Tabel 2.7. Fremtidige kontraktmæssige bindinger i amterne Antal kontrakter Samlet økonomisk binding 11 53,2 mio. kr. Anm.: Nordjyllands Amt og Århus Amt mangler at anføre deres forventede udgifter til hhv. deres igangværende udbud af klinisk-proces modul og igangværende forhandling om vedligeholdelseskontrakt med Systematic. Der er desuden manglende vurderinger af support og vedligeholdelseskontrakter fra flere andre amter. 3. Økonomi På baggrund af amternes opgørelser kan det samlet set konstateres, at der er sket en stigning i udgifterne relateret til EPJ de seneste år. Af amternes budget for 2006 fremgår det, at denne udgiftsstigning fortsætter. Der må imidlertid generelt tages et forbehold for, hvor retvisende tallene er, da der kan være forskelle i den måde, amterne præcist har opgjort tallene på. Tallene siger dog ikke desto mindre noget om niveauet og retningen for udviklingen i de EPJ-relaterede udgifter. Opgørelsen af amternes samlede afholdte udgifter relateret til EPJ i regnskabsperioden viser en stigning fra 230 mio. kr. i 2003 til 602 mio. kr. i Udviklingsudgifterne knyttet til EPJ udgjorde den største post i samtlige regnskabsår og androg 42 pct. af de samlede udgifter i Amterne har budgetteret med, at de EPJ-relaterede udgifter andrager 794 mio. kr. i 2006, jf. tabel 3.1. Tabel 3.1. Udvikling i samlede EPJ-udgifter, , kr. Poster R-2003 R-2004 R-2005 B I alt Udvikling* Drift- og vedligeholdelse** Anskaffelse af EPJ-relateret IT-udstyr *** I alt Anm.: (1) (*) Amterne er under denne post blevet bedt om at opgøre såvel interne som eksterne udgifter knyttet til udvikling af EPJ-relaterede IT-systemer, således at posten f.eks. omfatter udgifter til softwareudvikling, tests, integration til øvrige systemer og frikøb af medarbejdere mhp. at bidrage til udviklingen. (**) Amterne er under denne post blevet bedt om at opgøre såvel interne som eksterne udgifter knyttet til drift- og vedligeholdelse, således, at posten f.eks. omfatter udgifter til uddannelse af sundhedsfagligt personale, licenser, support og overvågning af systemer. (***) Amterne er under denne post blevet bedt om at opgøre udgifter knyttet til f.eks. etablering af infrastruktur (netværk og systemhardware som servere, routere og back-up) og etablering af it-arbejdspladser (PC er, håndholdt udstyr m.m.). (2) Sønderjyllands Amt har alene opgjort regnskabstallene på et aggregeret niveau, og amtets udgifter i regnskabsårene er derfor ikke fordelt på poster, men indgår alene i den samlede opgørelse.

17 17 Der eksisterer en stor spredning i forhold til, hvor mange udgifter amterne oplyser, at de hver især har afholdt i relation til EPJ siden H:S og Århus Amt afholdte med hhv. 194,4 mio. kr. og 108,8 mio. kr. i 2005 langt flest udgifter til EPJ, jf. tabel 3.2. Tabel 3.2. Udvikling i EPJ-udgifter fordelt på amter, , kr. R-2003 R-2004 R-2005 B-2006 I alt H:S Københavns Amt Fyns Amt Århus Amt Nordjyllands Amt Vestsjællands Amt Frederiksborgs Amt Ringkjøbing Amt Vejle Amt Viborg Amt Roskilde Amt Sønderjylland Amt Storstrøms Amt Ribe Amt Bornholm Reg.Kom I alt Samarbejde og sundhedsfagligt indhold Stort set samtlige amter har igangsat samarbejde med både kommunerne og praksissektoren vedrørende integration og kommunikation på sundhedsområdet. Derudover har hovedparten af amterne etableret en organisation med henblik på udarbejdelse af sundhedsfagligt indhold i EPJ (SFI). De fleste amter har derudover anvendt en metode i forbindelse, der muliggør genbrug i andre amter og i de kommende regioner Samarbejde med kommuner og praksissektor Alle amter bortset fra Nordjyllands Amt angiver, at de allerede har igangsat eller har planlagt samarbejde med kommunerne vedrørende integration og kommunikation på sundhedsområdet, jf. tabel 4.1. Tabel 4.1. Samarbejde med kommuner Er der igangsat initiativer vedrørende samarbejde med kommunerne omkring integration og kommunikation på sundhedsområdet? Ja Nej 14 1 Alle amter baserer kommunikationen til kommunerne på MedComs meddelelsesstandarder (indlæggelses- og udskrivningsadvis). Enkelte amter anvender herudover MedComs meddelelser vedrørende færdigbehandlingsvarsel, plejerapporter, genoptræning m.v. i kommunikationen med udvalgte kommuner indenfor amtet.

18 18 Alle amter bortset fra Nordjyllands Amt angiver, at de har igangsat samarbejde med praksissektoren vedrørende integration og kommunikation på sundhedsområdet, jf. tabel 4.2. Tabel 4.2. Samarbejde med praksissektor Er der igangsat initiativer vedrørende samarbejde med praksissektoren omkring integration og kommunikation med lægepraksissystemer m.v.? Ja Nej 14 1 Kommunikationen med praksissektoren er baseret på MedCom meddelelsesstandarder (f.eks. epikrise, henvisninger og diverse undersøgelsessvar). Fem amter fremhæver derudover e-journal (SUP) i forbindelse med kommunikationen mellem amt og praksissektor, ligesom tre amter nævner MedCom projektet Med-req (elektronisk rekvisition af laboratorieanalyser) i samme forbindelse. To amter påtænker at etablere kommunikation mellem amt og praksissektor vedrørende diabetespatienter, ligesom der også planlægges kommunikation med PEM Sundhedsfagligt indhold i EPJ 11 amter angiver, at de har etableret en organisation til udarbejdelse af SFI, mens Roskilde, Vestsjællands og Nordjyllands amter angiver, at de ikke har etableret en organisation. Vejle Amt oplyser, at de ikke har etableret en fast organisation, men derimod organiserer området mere decentralt, jf. tabel 4.3. Tabel 4.3. Organisation til udarbejdelse af SFI Har amtet etableret en organisation til udarbejdelse af SFI i EPJ? Ja Nej Delvist Tre amter arbejder med vejledninger og standardplaner dog ikke som indhold i EPJ. Dette arbejde er forankret i de enkelte afdelinger. Ni amter oplyser, at de i forbindelse med udarbejdelsen af SFI har anvendt en bestemt metode, der muliggør genbrug i andre systemer og regioner, jf. tabel 4.4. Tabel 4.4. Genbrug af SFI i andre systemer Er der i forbindelse med udarbejdelsen af SFI anvendt en bestemt metode/it-værktøj, der muliggør genbrug i andre amter/regioner? Ja Nej 9 6 SFI-Hovedstaden arbejder med SFI-skabeloner (MS Wordbaserede), mens Viborg Amt benytter et it-værktøj knyttet til den valgte EPJ-løsning (EVA). Århus Amt udarbejder SFI efter en metode beskrevet af firmaet Mediq. Storstrøms Amt benytter værktøjet QualiWare, og Fyns Amt benytter endelig DSI arbejdsgangsanalyse som metodegrundlag. Ingen af amterne bortset fra amterne i Region Hovedstaden angiver at anvende metoder eller værktøjer, der på nuværende tidspunkt deles på

19 19 tværs af amterne. To amter har udarbejdet forløbsbeskrivelser og beskrivelser af optimale patientforløb. Egentligt SFI til brug i EPJ defineret uden for Region Hovedstaden dækker tre specialer, mens SFI-Hovedstaden i forhold til tidsplanen nu skulle dækker ca. 12 specialer samt det generelle kliniske område. Amterne vurderer generelt, at dækningsgraden af det udarbejdede SFI i forhold til det samlede EPJ-projekt er meget lille. 5. EPJ og de centrale sundhedsmyndigheder Sundhedsstyrelsen varetager en række opgaver, der relaterer sig til EPJ, herunder udviklingen af EPJ, FLPR, Sundterm, SKS, SOR m.v Opgavevaretagelse Sundhedsstyrelsen varetager følgende opgaver, der relaterer sig til EPJ: G-EPJ G-EPJ 2.2 blev udgivet i august 2005, hvorefter det blev vedtaget i den Nationale EPJ-styregruppe, at denne G-EPJ version skulle fastfryses i en periode og danne grundlag for den fremtidige EPJ-udvikling. Ændringsforslag fremsættes i GEPKO, og forslagene forelægges til behandling i EPJstyregruppen. FLPR Opbygningen af FLPR skal være tilendebragt, før den første sygehusejer er klar til at indberette. Selve opbygningen af FLPR har afventet G-EPJ version 2.2. Udviklingen af FLPR foregår ad fire spor (Administrationsmodul, Viewer, Import-framwork, Import-kerne). Hertil kommer, at der udvikles tre nye databaser. Databaserne er nødvendige for et EPJ-system og FLPR. Databaserne skal levere oplysninger om Sundhedsvæsnets Organisation (SOR), Terminologi og Klassifikationer (TERKLA), samt styre adgangen til FLPR (brugerstyring). Opbygning af FLPR er i fuld gang. De første leverancer er allerede foretaget, og tidsplanen er overholdt indtil videre. FLPR kan modtage de første data primo april Konverteringsalgoritmen Sundhedsstyrelsen har udarbejdet dokumentation for, hvordan de nye forløbsbaserede data skal konverteres til kontaktdata, således at det nuværende kontaktbaserede landspatientregister kan fortsætte i en overgangsperiode. I løbet af 2. og 3. kvartal 2006 gennemfører leverandøren en test af Sundhedsstyrelsens algoritme. Resultaterne af leverandørens test vil blive behandlet i Styregruppen for dokumentation, hvorefter der vil blive taget stilling til konverteringsalgoritmens anvendelse. Brugerstyring Brugerstyringen i forbindelse med FLPR falder i to overordnede dele. Første del vedrører den interne FLPR/SST-brugerstyring, der håndterer brugerstyring af indberetningerne til FLPR samt Sundhedsstyrelsens adgang til

20 20 administration af FLPR. Den anden del vedrører klinikernes adgang til FLPR-data via en viewer. Denne adgang går via Sundhed.dk og deres sikkerhedsmodul. Sundhedsvæsenets Organisationsregister (SOR) Sundhedsvæsenets Organisationsregister er en sammenlægning af den tidligere Sygehus-/afdelingsklassifikation og Partnerskabstabellen. Den tekniske beskrivelse er offentliggjort medio april SOR sættes i drift den 1. januar Implementeringen af SOR vil ske i samarbejde med Koordinationsgruppen for Individbaseret Patientregistrering suppleret af 2 brugergrupper for hhv. Sygehus-/afdelingsklassifikationen og Partnerskabstabellen. Overgangen til SOR skal principielt ske samtidig for alle amter. Fra den 1. januar 2007 vil alle regioner skulle opdatere deres organisationsstruktur via SORs hjemmeside. Der er på nuværende tidspunkt ikke indgået aftale om drift af SOR-databasen. Sundterm Sundtermprojektet omfatter oversættelse og validering af SNOMED CT. Projektet har været i gang siden maj Fase 1, som er selve oversættelsesopgaven, fungerer meget tilfredsstillende. Ved udgangen af 2. kvartal 2006 vil der foreligge ca oversatte begreber, hvilket svarer til ca. 50 pct. af den samlede oversættelse. Herefter resterer der oversættelse af resten af SNOMED CT, som vil være gennemført i løbet af Fase 2, der vedrører valideringsprocessen, vil blive igangsat i 2. halvdel af 2006 og vil strække sig frem til og med Sundhedsterminologien kan successivt ibrugtages i 2006/2007. TERKLA TERKLA (TERminologi og KLAssifikationsdatabase) er en database, som skal anvendes ved vedligeholdelse og distribution af terminologi og klassifikationer til brug i sundhedsvæsnet. Der er indgået kontrakt med ekstern leverandør, som forestår udviklingen af TERKLA. Fase 1, der vedrører udarbejdelse af terminologi til FLPR, regler for distribution af SKS og Sundhedsterminologi, håndtering af mapningstabeller og opsætning af webside og TERKLA-database, er færdig den 1. juni Den endelige TERKLAdatabase vil blive leveret ved udgangen af 3. kvartal Når FLPR er klar til at modtage indberetninger vil de væsentligste dele af sundhedsterminologien være på plads, og den vil blive distribueret løbende til brugerne i takt med, at terminologien ajourføres. Statistiske klassifikationer (SKS) Ud fra de kendte planer vil SKS i en årrække frem fortsat udgøre det statistiske datagrundlag samt grundlaget for DRG- og DAGS-afregning. SKS klassifikationerne skal fortsat vedligeholdes så længe, der foregår patientregistrering via de patientadministrative systemer (PAS). Dette skal sikres ved, at der skabes og vedligeholdes en mapning fra terminologiens termer til SKS' klasser. Herudover vil der være behov for en sproglig revision af dele af SKS samt en lukning af ikke-anvendte eller irrelevante SKSbegreber. Vedligeholdelse af mapningen er en særlig udfordring, da der i

21 21 en periode vil ske såvel udvikling og kvalificering af klinisk terminologi som vedligeholdelse af SKS. Mapning Til anvendelse i sundhedsstatistik, DRG, konvertering m.v. vil der være behov for mapningstabeller mellem de statistiske klassifikationer og SNOMED CT. Der er i maj 2006 udarbejdet en første udgave af mapning til den nordiske operationsklassifikation (NCSP) samt "klassifikation af røntgenundersøgelser". Der udestår mapning til et mindre antal takstbærende koder i den danske udvidelse af NCSP. Der foreligger mapninger fra SNOMED CT til ICD-10's engelsksprogede version (NLM, USA og NHS, England). Mapningen til ICD-10 vil blive revideret i løbet af 4.kvartal Økonomi Udgifter knyttet til Sundhedsstyrelsens varetagelse af EPJ-relaterede opgaver i perioden er gengivet i tabel 5.1. Tabel 5.1. EPJ-relaterede udgifter i Sundhedsstyrelsen, , mio. kr. R-2003 R-2004 R-2005 B-2006 I alt G-EPJ 6,0 8,4 6,2 3,6 24,2 F-LPR 1,6 6,3 13,9 21,8 Konverteringsalgoritmen 0,6 0,6 Brugerstyring 0,8 1,4 2,2 Sundhedsvæsenets organisationsregister (SOR) 0,2 1,9 2,1 Sundterm 2,7 6,9 9,6 Terminologi- og klassifikationsdatabase (Terkla) 1,3 1,3 Statistiske klassifikationer (SKS) 2,2 2,2 2,2 2,5 9,0 Konvertering mellem forskellige 0,7 0,7 klassifikationsmekanismer (Mapning) I alt 8,2 12,1 18,9 32,2 71,4 6. Øvrige bemærkninger fra amter og regioner Der kan fremhæves tre tværgående temaer, som en række af amterne fremhæver ved besvarelsen af spørgeskemaets punkt vedrørende øvrige bemærkninger: IT-arkitektur En række amter peger på, at det er vigtigt at bemærke, at EPJ rent teknisk nedbrydes i en række komponenter, hvoraf en del er klinisk fagligt specifikke, og en del er af mere generel karakter. Det påpeges, at en integrationsplatform kan/bør nedbrydes til en kombination af forskellige komponenter, herunder f.eks. J2EE, kombonenter/services, snitflader, principper for backend integration (standarder) og metoder/mønstre.

Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? HBJ

Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? HBJ Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? 28-05-2007 HBJ Baggrund...2 Svensk National Patientoversigt...3 Dansk National Patient Indeks (NPI)...5 Forslag...7

Læs mere

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005 Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007 ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005 IT-strategien for sundhedsvæsenet 2003-2007 Bidrage direkte til forbedringer af samarbejde, kvalitet og service

Læs mere

Projektlinie 5 Konsolidering og udbredelse Ib Johansen

Projektlinie 5 Konsolidering og udbredelse Ib Johansen Projektlinie 5 Konsolidering og udbredelse Ib Johansen Opgaverne i relation til konsolidering og udbredelse MedCom 5 perioden 2006-2007 dækker bl.a. følgende: 5.1 Henvisninger - Fra primærsektoren til

Læs mere

EPJ-OBSERVATORIET. GOP på tværs. Hotel Nyborg Strand

EPJ-OBSERVATORIET. GOP på tværs. Hotel Nyborg Strand EPJ-OBSERVATORIET GOP på tværs Årskonference d. 11. og 12. oktober 2007 Hotel Nyborg Strand Agenda 1. Hvem er MedCom 2. Baggrund for kommunikations-standard for genoptræningsplan (DGOP) 3. Dynamisk blanket

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Notat om teknisk opgradering af sundhed.dk til MedComs kommunikation-standard for Den Gode Webservice

Notat om teknisk opgradering af sundhed.dk til MedComs kommunikation-standard for Den Gode Webservice Notat om teknisk opgradering af sundhed.dk til MedComs kommunikation-standard for Den Gode Webservice Lars Hulbæk/10. November 2006 1. Teknisk sammenhæng mellem sundhed.dk og MedCom Arbejdsdelingen mellem

Læs mere

Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper

Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper Integration og sammenhæng imellem systemer, data, services og kliniske processer: Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper for EPJ Esben Dalsgaard Cand. Scient. Datalogi og matematik IT-leder, Psykiatri-

Læs mere

Hurtig og sikker adgang til sundhedsfaglige data. Esben Dalsgaard, chef it-arkitekt, Digital Sundhed

Hurtig og sikker adgang til sundhedsfaglige data. Esben Dalsgaard, chef it-arkitekt, Digital Sundhed Hurtig og sikker adgang til sundhedsfaglige data Esben Dalsgaard, chef it-arkitekt, Digital Sundhed Præsentationens fokus Megen fokus på hvordan der kan skabes lettere adgang til relevante sundhedsfaglige

Læs mere

MedCom s SUP-Projekt. Projekt Standardiseret

MedCom s SUP-Projekt. Projekt Standardiseret MedCom s SUP-Projekt Projekt Standardiseret Udtræk af Patientdata EPJ-observatoriet s årskonference 27. Oktober 2004 Session C2 SUP Agenda Baggrund Klinisk tværamtslig anvendelse Demonstration - offline

Læs mere

Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering

Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Baggrund I det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk

Læs mere

Shared Care Service- I

Shared Care Service- I Business Unit or Product Name S CS Shared Care Service- I Integration Udfordringer og muligheder jbsvendsen@dk.ibm.com 07-03-07 2003 IBM Corporation Vision for Shared Care Service Integration Ambulatorier

Læs mere

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222

Læs mere

Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden

Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden Niels Reichstein Larsen Chef for projektafdelingen og Enhed for Klinisk Kvalitet Koncern IT Region Hovedstaden en af Danmarks største koncerner

Læs mere

Indhold. Gert Sørensen Hospitalsdirektør

Indhold. Gert Sørensen Hospitalsdirektør Indhold Status på Afdeling S Hvad er egentlig SFI? Al begyndelse er svær - også MidtEPJ Cytostatika og Afd. D Trykknapsintegration til e-journal Århus Sygehus kan noget helt særligt når det kommer til

Læs mere

Kommentar til Amtsrådsforeningen / H:S rapporten om Fælles arkitekturprincipper for EPJ

Kommentar til Amtsrådsforeningen / H:S rapporten om Fælles arkitekturprincipper for EPJ FællesArkitektur.doc SL 05-10-31 Kommentar til Amtsrådsforeningen / H:S rapporten om Fælles arkitekturprincipper for EPJ Forfatter til kommentarerne: Søren Lauesen Forfatterne til rapporten (anonyme) har

Læs mere

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Til: Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50

Læs mere

Digitalisering på tværs. IT-arkitekturkonferencen 1.-2. april 2009 Stigende modenhed fælles løsninger

Digitalisering på tværs. IT-arkitekturkonferencen 1.-2. april 2009 Stigende modenhed fælles løsninger Digitalisering på tværs IT-arkitekturkonferencen 1.-2. april 2009 Stigende modenhed fælles løsninger Hvem er Digital Sundhed? Bestyrelsen nedsat efteråret 2006 3 statslige repræsentanter 2 regionale repræsentanter

Læs mere

Cosmic IT-strategisk råd - OUH. 26. juni 2015

Cosmic IT-strategisk råd - OUH. 26. juni 2015 Cosmic IT-strategisk råd - OUH 26. juni 2015 Status Roadmap 2015 Status på COSMIC efter R3.1 R3.1 (LPR3) driftsstart den 14. juni Det er overordnet set gået rigtig godt. Få fejl Mange tuningsaktiviter

Læs mere

Produktbeskrivelse - oversigt

Produktbeskrivelse - oversigt Produktbeskrivelse - oversigt Revideret 31-10-2010 1 MIKROBIOLOGISK AFDELINGS DATA SYSTEM MADS er et Laboratorieinformationssystem (LIS) til dataadministration og automatisk, standardiseret besvarelse

Læs mere

S E S S I O N C 1: Web-adgang til forskellige EPJ-systemer i de nye regioner - en migrationsstrategi?

S E S S I O N C 1: Web-adgang til forskellige EPJ-systemer i de nye regioner - en migrationsstrategi? 1af 24 S E S S I O N C 1: Web-adgang til forskellige EPJ-systemer i de nye regioner - en migrationsstrategi? EPJ-Observatoriets årskonference 26. oktober 2005 Jens Rahbek Nørgaard MedCom jrn@health-telematics.dk

Læs mere

Lægesystemleverandørmøde

Lægesystemleverandørmøde Dagsorden 1. Referat fra sidst. 2. Siden sidst, meddelelser 3. MedCom 5 hvad sker der 4. Webservice, blanketstandarder 5. Lægesystemernes planer 6. Nyt om Sundhedsdatanettet 7. Partnerskabstabellen 8.

Læs mere

2. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 29 maj 2008. Ad Budgetrammer og projektbeskrivelser for MedCom6.

2. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 29 maj 2008. Ad Budgetrammer og projektbeskrivelser for MedCom6. 17-02-2008 Indstillinger 2. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 29 maj 2008 Ad Budgetrammer og projektbeskrivelser for MedCom6. Vedr. budgetrammer indstilles til MedComs styregruppe At følgende

Læs mere

FAME Forberedelsesgruppe

FAME Forberedelsesgruppe 20. august 2007 / HBJ Bilag 3-2 Notat til MedComs styregruppe FAME Forberedelsesgruppe MedCom forventes i perioden 2008 09 at gennemføre projektet FAME - Fælles Medicindata. Projektet har til formål at

Læs mere

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009.

Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt. Bilag. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 47 Offentligt Bilag Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 9. november 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

E-Journal fra pilot til. Konsulent Jens Rahbek Nørgaard, MedCom

E-Journal fra pilot til. Konsulent Jens Rahbek Nørgaard, MedCom E-Journal fra pilot til national opslagsløsning national opslagsløsning Konsulent Jens Rahbek Nørgaard, MedCom Agenda Dataflow fra paraklinik til EPJ/PAS til E-Journal Dækning og anvendelse landkort/hønseskrik

Læs mere

Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse

Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse Udkast Projektplan Fødselsanmeldelse Projektplan version 0.1 1 Indholdsfortegnelse Projektgrundlag...3 Baggrund...3 Formål...4 Mål...4 Faser og Milepæle...5 Fase 1 (5 mdr):...5 Fase 2 (3 mdr):...5 Fase

Læs mere

Affødte krav til SDN fra Arkitekturen. Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD)

Affødte krav til SDN fra Arkitekturen. Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD) Affødte krav til SDN fra Arkitekturen Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD) Indledende betragtninger Infrastrukturen opbygges efter Digitaliserings Strategiens principper om trinvis- og behovsdrevet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration. September 2010

Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration. September 2010 Notat til Statsrevisorerne om benchmarking af regionernes ledelse og administration September 2010 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Benchmarking af regionernes ledelse og administration

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K

Læs mere

4. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 27. november Ad Nationalt program for telemedicin og hjemmemonitorering

4. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 27. november Ad Nationalt program for telemedicin og hjemmemonitorering Indstillinger 17-11-2008 4. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 27. november 2008 Ad Nationalt program for telemedicin og hjemmemonitorering Status på arbejdet med det nationale program for telemedicin

Læs mere

Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark. Direktør Otto Larsen otl@sst.dk www.sdsd.dk september 2007

Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark. Direktør Otto Larsen otl@sst.dk www.sdsd.dk september 2007 Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark Direktør Otto Larsen otl@sst.dk www.sdsd.dk september 2007 Organisation Dannet i Juni 2006 Aftale mellem regeringen, regionerne, kommunerne Bestyrelse 3:2:1 Budget

Læs mere

Hvilke teknologier bruges allerede succesfuldt i sundhedssektoren? - Med fokus på IT understøttelse af det tværsektorielle samarbejde

Hvilke teknologier bruges allerede succesfuldt i sundhedssektoren? - Med fokus på IT understøttelse af det tværsektorielle samarbejde Hvilke teknologier bruges allerede succesfuldt i sundhedssektoren? - Med fokus på IT understøttelse af det tværsektorielle samarbejde 7. Marts 2011 Souschef, MedCom Programleder, National Telemedicin LHF@medcom.dk

Læs mere

Redegørelse for forløb vedr. driftsforstyrrelser på Region Hovedstadens røntgensystem RIS/PACS

Redegørelse for forløb vedr. driftsforstyrrelser på Region Hovedstadens røntgensystem RIS/PACS Redegørelse for forløb vedr. driftsforstyrrelser på Region Hovedstadens røntgensystem RIS/PACS Regionsrådet blev fredag den 29. april 2016 orienteret om driftsforstyrrelser på Region Hovedstadens system

Læs mere

Præsentation af BSK regionens identity and access management platform

Præsentation af BSK regionens identity and access management platform Regionshuset It digital forvaltning BSK programmet Olof Palmens alle 17 Kontakt@regionmidtjylland.dk www.regionmidtjylland.dk Præsentation af BSK regionens identity and access management platform BrugerStamdataKataloget

Læs mere

MedComs internetstrategi EPJ-OBS årsmøde oktober 2003

MedComs internetstrategi EPJ-OBS årsmøde oktober 2003 MedComs internetstrategi EPJ-OBS årsmøde 27. 28. oktober 2003 Disposition Baggrund Infrastruktur projektet Hvordan kommer man på sundhedsdatanettet, og etablering af services Eksempel på service Næste

Læs mere

Opgaverne i relation til konsolidering og udbredelse MedCom 5 perioden dækker bl.a. følgende:

Opgaverne i relation til konsolidering og udbredelse MedCom 5 perioden dækker bl.a. følgende: 17. august 2007 / Ib Johansen Bilag 9-5-1 Konsolidering og udbredelse Projektlinie 5 Opgaverne i relation til konsolidering og udbredelse MedCom 5 perioden 2006-2007 dækker bl.a. følgende: 5.1 Henvisninger

Læs mere

Funktionsevne Sundhedsaftaler

Funktionsevne Sundhedsaftaler Plejepersonale E-kommunikation strategier Funktionsevne Sundhedsaftaler Hvem er MedCom MedCom er etableret i 1995 som et offentligt finansieret, non profit samarbejde mellem myndigheder, organisationer

Læs mere

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne.

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. En undersøgelse foretaget af MEGAFON for Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter og Ældre Sagen

Læs mere

Sundhed.dk. Den fælles offentlige sundhedsportal Side1

Sundhed.dk. Den fælles offentlige sundhedsportal Side1 Sundhed.dk Den fælles offentlige sundhedsportal Side1 Adgangsstyring i sundhed.dk kort og længere sigt Ronnie Eriksson, sundhed.dk EPJ-observatoriets årskonference, 28. oktober 2004 Side3 Emner 1. Principper

Læs mere

Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt

Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt i Fyns Amt Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt v. Niels Mortensen, direktør Onsdag den 8. oktober 2003 Kl. 09:30 12:00 Program 09.30 Velkomst og formål med dagen. v. direktør Niels Mortensen

Læs mere

Kontakter til speciallæger 1996

Kontakter til speciallæger 1996 Kontakter til speciallæger 1996 Kontaktperson: Fuldmægtig Heidi Ebdrup, lokal 6202 Med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens kopi af Det fælleskommunale Sygesikringsregister er det muligt at beskrive befolkningens

Læs mere

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer.

Status for opfyldelse af akut udredning og behandling af kræft hoved-halskræft, lungekræft, tarmkræft, brystkræft og de gynækologiske kræftformer. Koncern Plan og Udvikling Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20 50 00 Direkte 4820 5425 Web www.regionh.dk Dato 14. august 2008 Journal

Læs mere

MedCom. Baggrund. Center for. Sundheds-telematik-

MedCom. Baggrund. Center for. Sundheds-telematik- Baggrund Sundhedstelematik MedCom FynCom (- International afd.) Kommunikations standarder i edi/xml format Pilotprojekter implementering Udbredelse Projekter Kommuneprojekter i FynCom og MedCom Collaboration

Læs mere

Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet

Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet - Ved anskaffelse af nye systemer Version 0.91 DIGITAL SUNDHED SAMMENHÆNGENDE DIGITAL SUNDHED I DANMARK Nationale principper ved anskaffelse af it-systemer At indføre

Læs mere

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for SUP-specifikation, version 2.0 Bilag 14 Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni 2003 Udarbejdet for SUP-Styregruppen Uddrag af indholdet kan gengives med tydelig kildeangivelse Ordliste Anvendelsen af

Læs mere

Webreq Brugergruppe 20/01 2016

Webreq Brugergruppe 20/01 2016 Webreq Brugergruppe 20/01 2016 Laboratoriesvarportal 1. Forvaltnings setup for labportal herunder selvstændig brugergruppe 2. Allerede planlagt udvikling for lab-portal Projekt Sundhedsjournal version

Læs mere

N O T A T. EPJ-historien...

N O T A T. EPJ-historien... N O T A T EPJ-historien... Med Handlingsplan for Elektronisk Patientjournal (HEP) i 1996 støttede Sundhedsministeriet med en pulje pilotprojekter på enkeltafdelinger/sygehuse i de daværende amter. Pilotprojekterne

Læs mere

Opfølgning på tidligere redegørelse vedr. ufrivillig afmelding til livmoderhalskræftscreening

Opfølgning på tidligere redegørelse vedr. ufrivillig afmelding til livmoderhalskræftscreening Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Opfølgning på tidligere redegørelse vedr. ufrivillig afmelding til livmoderhalskræftscreening Danske Regioner orienterede den 22. oktober 2013 offentligheden

Læs mere

MedComs understøttelse af den kommende IT strategi på sundhedsområdet

MedComs understøttelse af den kommende IT strategi på sundhedsområdet MedComs understøttelse af den kommende IT strategi på sundhedsområdet Forslag om fremadrettet fokus på: Nationale fælles krav Teknisk infrastruktur Nationale portaler Klinisk infrastruktur Nationalt Patient

Læs mere

Eksterne Sundhedsinstitutioners import af sundhedsenheder til SOR

Eksterne Sundhedsinstitutioners import af sundhedsenheder til SOR Eksterne Sundhedsinstitutioners import af sundhedsenheder til SOR Vedrører Sundhedsvæsenets organisationsregister, SOR version 1.2.1 November 2008. Indhold 1 Introduktion 1 2 Forudsætninger 1 2.1 SKS-SHAK

Læs mere

Status på. standardisering. Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen

Status på. standardisering. Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen Status på standardisering Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen Disposition Model-aktiviteten EPJ kommunikation og EPJ arkitektur Systemmodellerne (DOM, DHE) Kommunikationsmodellerne (SST, SUP) Anbefalinger

Læs mere

OPUS Journal. Anæstesi. Arbejdsliste. I dette nyhedsbrev NYHEDER OG ÆNDRINGER I OPUS JOURNAL

OPUS Journal. Anæstesi. Arbejdsliste. I dette nyhedsbrev NYHEDER OG ÆNDRINGER I OPUS JOURNAL Nr. 1 februar 2004 NYHEDER OG ÆNDRINGER I OPUS JOURNAL I dette nyhedsbrev Journal Obstetrik Diabetes Pædiatri Vi udsender hermed Nyhedsbrev nr. 1 i 2004, der omhandler ændringer i OPUS Journal, OPUS Obstetrik,

Læs mere

Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes

Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes Synlighed om resultater i sundhedsvæsenet ASU 27. feb. 21 Kort om: Alment praktiserende lægers kontakt med patienter med type-2 diabetes Hovedkonklusioner Almen praksis er hyppigt i kontakt med patienter

Læs mere

Lagring, ajourføring, kommunikation og deling af patientdata Sten Christophersen Informatikdirektør

Lagring, ajourføring, kommunikation og deling af patientdata Sten Christophersen Informatikdirektør Lagring, ajourføring, kommunikation og deling af patientdata Sten Christophersen Informatikdirektør 1 Den politiske vision IT skal bidrage til at sikre, at den enkelte borger/patient oplever ét kontinuert

Læs mere

NATIONAL SERVICEPLATFORM

NATIONAL SERVICEPLATFORM NATIONAL SERVICEPLATFORM Sammenhæng og samarbejde i sundhedsvæsenet Afd.chef Birgitte Drewes, National Sundheds-it Lokal it National it (central) SKABELSESBERETNINGEN Ingen it - Papiret hersker overalt

Læs mere

Borgeradgang til E-Journal i Region Hovedstaden Projektleder Mikael Zebbelin Poulsen, Region Hovedstaden

Borgeradgang til E-Journal i Region Hovedstaden Projektleder Mikael Zebbelin Poulsen, Region Hovedstaden Borgeradgang til E-Journal i Region Hovedstaden Projektleder Mikael Zebbelin Poulsen, Region Hovedstaden 1 e-sundhedsobservatoriet 21.-22. oktober 2009 Kort historik og status på borgeradgang g g i e-journal

Læs mere

SOA i Lægemiddelstyrelsen - fra spaghetti til lasagne. Mikael Bay Skilbreid, leder af facility management og it IBM Softwaredag 2006

SOA i Lægemiddelstyrelsen - fra spaghetti til lasagne. Mikael Bay Skilbreid, leder af facility management og it IBM Softwaredag 2006 SOA i Lægemiddelstyrelsen - fra spaghetti til lasagne Mikael Bay Skilbreid, leder af facility management og it IBM Softwaredag 2006 19. september 2006 Agenda Udfordringer overvejelser om SOA Visionen driver

Læs mere

DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse)

DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse) DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 15 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222

Læs mere

Notat vedrørende erfaringer fra Baltic ehealth projektet med henblik på rationel udnyttelse af sparsomme specialistressourcer

Notat vedrørende erfaringer fra Baltic ehealth projektet med henblik på rationel udnyttelse af sparsomme specialistressourcer August 2007 / Claus Duedal Pedersen Bilag 9-6-2 Notat vedrørende erfaringer fra Baltic ehealth projektet med henblik på rationel udnyttelse af sparsomme specialistressourcer Indledning MedCom s internationale

Læs mere

Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07.

Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07. NOTAT Natur Naturdatabasen og forvaltningsgrundlag for opgaven efter 1.1.07. Af Pia Færch, Chefkonsulent, Kontoret for Teknik og Miljø KL. Data i naturdatabasen Når kommunerne efter 1. januar 2007 får

Læs mere

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer.

Det er regionernes ansvar at implementere pakkeforløb for kræftpatienter i overensstemmelse med de generelle rammer. Task Force for Kræftområdet Akut handling og klar besked: Generelle rammer for indførelse af pakkeforløb for kræftpatienter Introduktion Regeringen og Danske Regioner indgik den 12. oktober 2007 en aftale

Læs mere

Anvendelse af vikarer på sygehusene

Anvendelse af vikarer på sygehusene Kapitel 8 78 Anvendelse af vikarer på sygehusene Brug af vikarer er en naturlig del af det at drive et sygehusvæsen. Det kan være hensigtsmæssigt at bruge vikarer til for eksempel at lukke huller i forbindelse

Læs mere

MedCom hvad har vi lært og hvad kan genbruges?

MedCom hvad har vi lært og hvad kan genbruges? MedCom hvad har vi lært og hvad kan genbruges? Primær sektoren hvad er nået? XML EPJ Kommunikations projektet MedComs SUP Projekt MedCom her går det godt 1768 almene praksis - 81% 365 spec.lægepraksis

Læs mere

GENUDBUD AF NEMREFUSION. 28. november 2013

GENUDBUD AF NEMREFUSION. 28. november 2013 GENUDBUD AF NEMREFUSION 28. november 2013 Agenda Formål med genudbuddet og overordnede målsætninger Funktionalitet og værdi System design drift support Selvbetjeningskomponent (option) Tidsplan/udbudsform

Læs mere

0. Administrative oplysninger om registeret

0. Administrative oplysninger om registeret Registerdeklaration Register over anvendelse af tvang i psykiatrien Opdateret januar 2015 0. Administrative oplysninger om registeret 0.1 Registernavn Dansk: Register over anvendelse af tvang i psykiatrien

Læs mere

EDI kvalitetssikring af den elektroniske kommunikation

EDI kvalitetssikring af den elektroniske kommunikation EDI kvalitetssikring af den elektroniske kommunikation Kommune Lægepraksis Hospital Udkastet er udarbejdet af; Thomas Koldkur Bitsch Konsulent Kvalitet og Sundhedsdata, Strategisk kvalitet Skottenborg

Læs mere

Notat. Introdansk beskrivelse af fastlagte krav til indberetning af statistikoplysninger fra udbydere 27.06.2012 JL

Notat. Introdansk beskrivelse af fastlagte krav til indberetning af statistikoplysninger fra udbydere 27.06.2012 JL Notat Vedrørende: Skrevet af: Introdansk beskrivelse af fastlagte krav til indberetning af statistikoplysninger fra udbydere Jesper Lund Version: 1.4: rev. af Ankestyrelsen, januar 2014 27.06.2012 JL I

Læs mere

Serviceplatformen informationsmateriale. Leverandørmøde 7. februar 2013

Serviceplatformen informationsmateriale. Leverandørmøde 7. februar 2013 Serviceplatformen informationsmateriale Leverandørmøde 7. februar 2013 1 Om Serviceplatformen Dette informationsmateriale beskriver kort Den fælleskommunale Serviceplatform: formålet med Serviceplatformen,

Læs mere

Det Fælles Medicinkort. Godkendelseskriterier for version 1.2.6

Det Fælles Medicinkort. Godkendelseskriterier for version 1.2.6 Det Fælles Medicinkort Godkendelseskriterier for version 1.2.6 2012-07-01 Det Fælles Medicinkort - Godkendelseskriterier for version 1.2.6 Formål Dette dokument beskriver de kriterier, et system skal overholde,

Læs mere

Workshop: Kommunikationsbehov mellem privathospitaler og øvrige aktører i sundhedsvæsenet

Workshop: Kommunikationsbehov mellem privathospitaler og øvrige aktører i sundhedsvæsenet Workshop: Kommunikationsbehov mellem privathospitaler og øvrige aktører i sundhedsvæsenet Gruppeinddeling: Repræsentanter fra kommuner, KL og EOJ-leverandører. Bliver i lokalet. Dorthe er tovholder. Repræsentanter

Læs mere

IT status Region Sjælland

IT status Region Sjælland IT status Region Sjælland E-sundhedsobservatoriets årskonference 2010 Lars Henrik Søfren, Funktionschef, IT Kunderelationer Status for IT Infrastruktur NU Ultimo 2010 Ultimo 2011 Ultimo 2012 Netværk Regionalt

Læs mere

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver en lang række initiativer, som forventes gennemført eller påbegyndt i aftaleperioden for

Læs mere

Monitorering af pakkeforløb for kræft 2.-4. kvartal 2008

Monitorering af pakkeforløb for kræft 2.-4. kvartal 2008 Sundhedsudvalget 28-9 SUU alm. del Bilag 421 Offentligt Monitorering af pakkeforløb for kræft 2.-4. kvartal 28 Monitorering af pakkeforløb for kræft, 2.-4. kvartal 28 Uddrag og citater er kun tilladt med

Læs mere

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem

Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem 26. november 2014 J. nr. 14/23193 Sammenfattende om: Udredning vedr. ansøgninger om godkendelse af DAMD som klinisk kvalitetsdatabase, fra 2007 og frem Baggrund Statens Serum Institut (SSI) (og tidligere

Læs mere

Baggrund og løsningsbeskrivelse

Baggrund og løsningsbeskrivelse Udfasning af ESR og nyt Ejendomsskat- og Ejendomsbidragssystem 04. juni 2015 BILAG 1 Baggrund og løsningsbeskrivelse Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for projektet... 2 2. Udfasningen af Ejendomsstamregistret

Læs mere

IT infrastruktur og standarder

IT infrastruktur og standarder MedCom Danish Centre for Health Telematics IT infrastruktur og standarder MedCom Danish Centre for Health Telematics IT infrastruktur og standarder Relationen til National Sundheds IT VANS net og Sundhedsdatanet

Læs mere

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser

Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område i Region Midtjylland Dato august 2013 Tværregional og Fælles regional retningslinje for utilsigtede hændelser Vejledning til, hvordan det

Læs mere

MedCom og den nye IT strategi

MedCom og den nye IT strategi 23. maj 2007/Lars Hulbæk/HBJ MedCom og den nye IT strategi Notat om potentielle MedCom opgaver i lyset af rapporten Strategiske udviklingsveje for EPJ eksternt review af det hidtidige EPJ arbejde MedCom

Læs mere

Linie 5: Opgaverne i relation til konsolidering og udbredelse MedCom 5 perioden dækker bl.a. følgende:

Linie 5: Opgaverne i relation til konsolidering og udbredelse MedCom 5 perioden dækker bl.a. følgende: Projektlinie 5 Konsolidering og udbredelse Siden Sidst 20.februar 2008 Ib Johansen JANUAR 2008 - KÆMPE - EDI-REKORD, 4.401.989 måned. En usædvanlig og markant stigning i EDI anvendelsen. På blot et år

Læs mere

Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008

Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering for 1. kvartal 2008 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 195 Offentligt Notat Hovedcentret Strategi og Udvikling Projektkontoret 13. juni J. nr. 08-048898 Kvartalsrapport vedr. fase 1 af SKATs systemmodernisering

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Hvad er Fælles Medicinkort?

Hvad er Fælles Medicinkort? Hvad er Fælles Medicinkort? En fælles database med medicinoplysninger Et samlet overblik over patientens aktuelle medicinering, ifølge den læge der sidst har set patienten Giver alt sundhedspersonale adgang

Læs mere

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet

Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Indberetningsskema vedr. implementering af pakkeforløb på kræftområdet Region Syddanmark Med henblik på en samlet og opdateret status i forbindelse med implementeringen af pakkeforløbene er det i regi

Læs mere

Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord

Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord Informationsbrev - bilag 13 Dato: 26. juni 2012 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: The Dok id: Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord Sager i medfør af lov om forurenet

Læs mere

Sagsnr. 08/5078 Udbudsmateriale - Offentligt udbud Udbud af bleer og inkontinensprodukter. Indholdsfortegnelse 1

Sagsnr. 08/5078 Udbudsmateriale - Offentligt udbud Udbud af bleer og inkontinensprodukter. Indholdsfortegnelse 1 KRAVSPECIFIKATION Offentligt udbud til Region Hovedstaden Region Sjælland Region Nordjylland Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 KRAVSPECIFIKATION... 2 1.1 Indledning... 2 1.2

Læs mere

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder

Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder Notat vedrørende forelæggelse af revisionsgruppens anbefalinger vedrørende akkrediteringsstandarder mv. Bestyrelsen besluttede i sit møde den 26. juni 2007, pkt. 94/07, at nedsætte en revisionsgruppe til

Læs mere

Region Midtjylland. Orientering om review af EPJ-aktiviteter i Danmark. Bilag. til Regionsrådets møde den 20. juni Punkt nr.

Region Midtjylland. Orientering om review af EPJ-aktiviteter i Danmark. Bilag. til Regionsrådets møde den 20. juni Punkt nr. Region Midtjylland Orientering om review af EPJ-aktiviteter i Danmark Bilag til Regionsrådets møde den 20. juni 2007 Punkt nr. 20 Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 Postboks 21

Læs mere

BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES

BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES BILAG 1 GENERELLE BETINGELSER INTERN (VERSION 1.0 AF 31. MAJ 2005) (I DET FØLGENDE KALDET GENERELLE BETINGELSER) OIO STANDARDAFTALE FOR WEB SERVICES INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Anvendelsesområde... 3 2. Definitioner...

Læs mere

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser

Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser Indsatsområdet - Opfølgning på utilsigtede hændelser 1. Formål Kommunerne og Region Sjælland er enige om, at det overordnede formål er at forbedre patientsikkerheden gennem en systematisk registrering,

Læs mere

EPJ og amternes fælles arkitekturarbejde (baggrund og perspektiv). IT-Leder Esben Dalsgaard, Ribe Amt

EPJ og amternes fælles arkitekturarbejde (baggrund og perspektiv). IT-Leder Esben Dalsgaard, Ribe Amt EPJ og amternes fælles arkitekturarbejde (baggrund og perspektiv). IT-Leder Esben Dalsgaard, Ribe Amt e-mail: eda@ribeamt.dk Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet

Læs mere

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ

Modellering og Standardisering. Datalivscyklus G-EPJ Modellering og Standardisering Datalivscyklus G-EPJ Fordele ved EPJ i forhold til PPJ Ingen redundante data Forskning Kvalitetssikring og udvikling Automatiske indberetninger Rekvisition og svar funktionalitet

Læs mere

Temadag om sundhedsdatanettet (SDN) 22. september 2010 VELKOMMEN! Lars Hulbæk

Temadag om sundhedsdatanettet (SDN) 22. september 2010 VELKOMMEN! Lars Hulbæk Temadag om sundhedsdatanettet (SDN) 22. september 2010 VELKOMMEN! Program for SDN temadagen 09.30-10.00 Morgenmad og registrering 10.00-10.30 Velkomst, program og status på anvendelsen af SDN v/, MedCom

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Produktbeskrivelse for. Min-log service på NSP

Produktbeskrivelse for. Min-log service på NSP Produktbeskrivelse for service på NSP Sundheds professionel Borger Fagsystem / Serviceudbyder Sundhed.dk 1 2 3 (Registreringsservice) (Konsolideringsservice) (Udtræksservice) Indeks Database (oprydning)

Læs mere

En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter

En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter v/ konsulent Berit Fabricius E-sundhedsobservatoriets årskonference 2010 En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt

Læs mere

FÆLLESINDHOLD 2011 ÆNDRINGER I GS, GS!ÅBEN, OPUS PATIENT OG OPUS PATIENTFORLØB ÆNDRINGER I RELATION TIL FÆLLESINDHOLD 2011

FÆLLESINDHOLD 2011 ÆNDRINGER I GS, GS!ÅBEN, OPUS PATIENT OG OPUS PATIENTFORLØB ÆNDRINGER I RELATION TIL FÆLLESINDHOLD 2011 ÆNDRINGER I RELATION TIL FÆLLESINDHOLD 2011 FÆLLESINDHOLD 2011 ÆNDRINGER I GS, GS!ÅBEN, OPUS PATIENT OG OPUS PATIENTFORLØB J.nr.: 4000-V1248-10 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse 1. Skaderegistrering ny kontaktårsagskode...3

Læs mere

Etablering af national database om børns sundhed.

Etablering af national database om børns sundhed. Bilag A. Projektbeskrivelse for: Etablering af national database om børns sundhed. Indhold 1. Baggrund for Børnedatabase-projektet 2. Formål og metode 3. Projektets organisering 4. Den tekniske løsning

Læs mere

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2008

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2008 Område: Sundhedsområdet Udarbejdet af: Mads Bering og Birgitte Nyvang Egsgaard Afdeling: Sundhedsdokumentation E-mail: Mads.Bering@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/7419 Telefon: 76631452 Dato: 28. maj

Læs mere

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning

Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 23. november 2006 Jnr: 2-08-0056-06 Aftaleudkast for underarbejdsgruppe vedrørende genoptræning 1.0 Indledning Efter Sundhedslovens bestemmelser skal region og kommuner indgå obligatoriske sundhedsaftaler.

Læs mere

Kommunikation med kommunerne

Kommunikation med kommunerne Kommunikation med kommunerne Gensidig info mellem datakonsulenter og MedCom Torsdag d. 24. november 2016 Lone Høiberg, LHO@medcom.dk Henvisning til kommunal forebyggelse Agenda 1) Nye anbefalinger fra

Læs mere