Livskvalitet hos diabetikere med fodsår indlagt i Videncenter for Sårheling. Britta Østergaard Melby

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Livskvalitet hos diabetikere med fodsår indlagt i Videncenter for Sårheling. Britta Østergaard Melby"

Transkript

1 Livskvalitet hos diabetikere med fodsår indlagt i Videncenter for Sårheling Britta Østergaard Melby

2 Baggrund Litteraturstudier Egen praksiserfaring

3 Problemstillingen Hvorledes påvirker diabetes og fodsår diabetikerens livskvalitet? Hvilke problemer optager mest plads hos dem under indlæggelsen? Hvorledes kan den enkelte diabetiker hjælpes til at få en større livskvalitet?

4 Projektets formål At opnå ny viden om livskvalitet hos diabetikere med fodsår. At afdække diabetikeres forventninger til sårbehandlingen under indlæggelsen.

5 Inklusionskriterier Type 2 diabetikere med fodsår, som har været indlagt > 1 gang i Videncenter for Sårheling med bevaret gangfunktion. Patienten er seende, forstår dansk, kan udfylde et spørgeskema og medvirke til et interview. Såret er scoret efter Wagners klassifikationsmodel indenfor grad

6 Metode og dataanalyse Et spørgeskema til kvantitative patientdata. Et semistruktureret interview til kvalitative patientdata. Databearbejdningen blev foretaget med udgangspunkt i en modificeret udgave af professor Per Olow Sjöden s udlægning af de enkelte komponenter i livskvalitet.

7 Data Dataindsamlingsperioden forløb fra november 2005 til marts konsekutivt Type 2 diabetikere med fodsår, som havde været indlagt > 1 gang, blev inkluderet efter inklusionskriterierne.

8 Kvantitative data

9 Kvalitative data

10 Fysisk Mobilitet, afhængighed af andre samt vægtøgning. Alle 5 patienter svarede ja til at fodsåret har gjort det besværligt eller umuligt for dem, at udføre de daglige gøremål.

11 Patient Citat om det fysiske Det piner mig, hvis jeg skal bede min datter om at skubbe mig, når jeg skal nogle steder, eller kan du ikke lige tage mine krykker eller hente et glas vand. Det piner mig at jeg ikke bare lige kan komme op og stå og så bare gå ud og hente det selv.

12 Psykisk Humørsvingninger og syn på fremtiden. Alle 5 patienter følte påvirkning af deres opfattelse af livskvalitet på det psykiske område både i forbindelse med indlæggelse og derhjemme.

13 Psykisk 1 patient sagde:. Når det går godt med mit sår, så har jeg det ganske udmærket og fortrinligt, men når det begynder at væske, og man spekulerer på hvad er der nu galt med det dernede, så..

14 Social Sociale netværk, hjemmesygeplejersken og seksualitet. Alle 5 patienter havde venner og familie, men besøgsfrekvensen varierede, og antallet af venner var reduceret.

15 Social 3 patienter havde fundet andre fritidsinteresser. 1 patient elskede at danse og rejse, men regnede ikke med at kunne genoptage dette: Kørestolsdans - så hellere lade være! 1 patient var tilfreds med sine fritidsinteresser. 4 ud af 5 patienter brugte meget tid på at vente på hjemmesygeplejersken m.fl.

16 Seksuelt Alle 5 patienter oplevede tab af livskvalitet på det seksuelle område. 2 patienter havde opgivet sex: man kan klare mange ting selv, men tomheden er der jo bagefter. 2 patienter havde fundet ud af andre julelege. 1 patient var blevet frarådet at bruge potensstimulerende medicin på grund af sit hjerteproblem.

17 Rollefunktioner Arbejde og husholdningsevne. 4 var pensionister på grund af diabetes og 1 på grund af alder. 3 patienter savnede arbejdet og det sociale netværk. 2 var tilfredse med at være pensionerede.

18 Indlæggelsen Patienterne havde været indlagt i Videncenter for Sårheling mellem 4 og 7 gange. Alle patienter håbede på at opnå sårheling og derved igen få mulighed for, at genoptage noget af det, der interesserede dem. De følte sig trygge ved behandlingen.

19 Indlæggelsen 5 patienter følte, at de kunne tale med læge og sygeplejerske om ting, der havde betydning for dem. 1 patient følte: Jeg skal altid spørge

20 Indlæggelsen Alle 5 patienter var blevet tilbudt forebyggelsessamtale om tobak og alkohol. 2 patienter havde modtaget tilbudet, men var fortsat rygere, de havde ikke problemer med alkohol. 2 patienter nød hverken tobak eller alkohol. 1 patient nød både tobak og alkohol og ønskede at fortsætte med det.

21 Diskussion Et interviews resultater vil være påvirket af patientens humør og oplevelser den givne dag. Patienterne var indlagte på grund af et sårproblem og vil kunne befinde sig i en krisetilstand.

22 Konklusion Patienterne tilkendegav, at de oplevede deres livskvalitet forringet på grund af fodsår og diabetes. Patienterne gav udtryk for, at de var glade for interviewet og udviste tillid og åbenhed overfor intervieweren, også efter interviewet.

23 Konklusion I interviewet kom der oplysninger frem, som ikke var blevet afdækket ved indlæggelsessamtalen. Patienterne var trygge ved den behandling, de fik i afdelingen, men de syntes, at informationen om undersøgelser og behandling kunne være bedre.

24 Vision At udbygge afdelingens indlæggelsessamtale med livskvalitets elementerne. At forbedre informationen af patienterne og kommunikationen med patienterne. At udføre et interview i hjemmet, hvor også den pårørende er til stede, dette kunne måske give et mere nuanceret indtryk af patienternes livskvalitet.

25 Perspektivering Fokus på forebyggelse af diabetes type 2 for eksempel i sundhedscentre. Gratis motion til diabetikere. Patientgrupper for diabetikere med sår Indlæggelsen: Formaliserede udskrivningssamtaler. Psykologer tilknyttet til behandling af en vanskelig sårproblematik hos diabetikeren.

26 Det daglige arbejde Det er ikke behandlerens opgave at fratage patienten ansvaret, men give patienten et kvalificeret valg: At give patienten et medansvar!

27 Patientens ansvar?

28 Behandleren Konsulentrollen: Lægger op til at patienten kommer på banen Sætter ord på, hvad er vigtigt for patienten Aftaler nedskrives Kun relevante pjecer Husk de pårørende

29 Samarbejde

30 Tak

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme

Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet. Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet Forsknings- og udviklingsrapport om mennesker med kroniske sygdomme Enheden for Brugerundersøgelser Kroniske syges oplevelser i mødet med sundhedsvæsenet

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Projekt og evaluering

Projekt og evaluering Projekt og evaluering Udarbejdet af: Inger Kruse Andersen, sundhedskoordinator, Randers Sundhedscenter Ulla Skov Aldahl, projektkoordinator, Randers gymnastiske Forening April 2014 Indhold Indledning...

Læs mere

Patient oplevelser med fokus på den tværsektorielle rehabilitering. Neurologisk Rehabilitering A140 Vejle Sygehus

Patient oplevelser med fokus på den tværsektorielle rehabilitering. Neurologisk Rehabilitering A140 Vejle Sygehus Patient oplevelser med fokus på den tværsektorielle rehabilitering - overgangen mellem sygehus og eget hjem. Neurologisk Rehabilitering A140 Vejle Sygehus 2. Nationale Neurokonference. Udvikling og forskning

Læs mere

Pårørendes oplevelse af afdeling 4141 - en spørgeskemaundersøgelse

Pårørendes oplevelse af afdeling 4141 - en spørgeskemaundersøgelse Pårørendes oplevelse af afdeling 4141 en spørgeskemaundersøgelse Resumé Mål At undersøge, i hvor høj grad de pårørendes behov og ønsker bliver imødekommet på afdeling RT 4141. Baggrund Fra politisk side

Læs mere

4. 0 Indledning til kvalitativ undersøgelse af erfaringer

4. 0 Indledning til kvalitativ undersøgelse af erfaringer 4. 0 Indledning til kvalitativ undersøgelse af erfaringer fra livet med KOL I det følgende fremstilles ti KOL-patienters erfaringer med at leve med sygdommen KOL, med henblik på at identificere palliative

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

Jeg bliver i samrådsspørgsmålet spurgt, om der er et generelt problem med brug af euforiserende stoffer på anbringelsesstederne.

Jeg bliver i samrådsspørgsmålet spurgt, om der er et generelt problem med brug af euforiserende stoffer på anbringelsesstederne. Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 284 Offentligt Det talte ord gælder. Jeg blev lige som de fleste andre bekymret, da jeg så 21 Søndags indslag om hashmisbruget på Nexus. Derfor

Læs mere

I tabel 1 ses resultaterne fra Thorvaldsens tidsregistreringer fra den 4/2-5/3 2006 (30 dage).

I tabel 1 ses resultaterne fra Thorvaldsens tidsregistreringer fra den 4/2-5/3 2006 (30 dage). Evaluering af Netværkstedet Thorvaldsen Til brug i evalueringen af Netværkstedet Thorvaldsen har Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune i fællesskab udarbejdet et spørgeskema til Thorvaldsens brugere.

Læs mere

Den gamle patients oplevelse af information forud for transkateter aortaklapimplantation.

Den gamle patients oplevelse af information forud for transkateter aortaklapimplantation. Opgaveskriver: Trine Maria Dam Pløger. Holdnummer: 324 Uddannelses-/modul betegnelse: Sundhedsfaglig diplomuddannelse i Sundhedsformidling og klinisk uddannelse/ afgangsmodul. Opgavens art: Afgangsprojekt.

Læs mere

Evaluering af: Kend din lupus Patientuddannelse til mennesker med lupus. Maj 2013

Evaluering af: Kend din lupus Patientuddannelse til mennesker med lupus. Maj 2013 Evaluering af: Kend din lupus Patientuddannelse til mennesker med lupus Maj 2013 Kolofon Evalueringsrapport af pilotprojekt Kend din lupus patientuddannelse til mennesker med lupus. Udarbejdet af Gigtforeningen,

Læs mere

Hvordan respekterer man hinanden???

Hvordan respekterer man hinanden??? Hvordan respekterer man hinanden??? Af Diana Gomaa, Lindehuset, 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE: Indledning s. 3 Problemformulering s. 3 Teoretisk beskrivelse s. 4 o De tre domæner Det personlige domæne Refleksionens

Læs mere

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Center for Ligebehandling af Handicappede Januar 2006 Kolofon Titel: Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Forfatter: Center for Ligebehandling af Handicappede/Kira

Læs mere

håndbog 2008 forebyggende hjemmebesøg til ældre

håndbog 2008 forebyggende hjemmebesøg til ældre håndbog 2008 forebyggende hjemmebesøg til ældre Bogen er udgivet i 2008: Tekster: Ankestyrelsen og Identitet & Design A/S Foto: Velfærdsministeriet, Identitet & Design A/S, DKbilleder, Schutterstock, Gettyimages,

Læs mere

Shared Care i psykiatrien. Evaluering af Shared Care projektet v/sara Lea Rosenmeier

Shared Care i psykiatrien. Evaluering af Shared Care projektet v/sara Lea Rosenmeier Shared Care i psykiatrien Evaluering af Shared Care projektet v/sara Lea Rosenmeier Succeskriterier for Shared Care projektet Bedre behandling for brugere af psykiatrien med en kronisk sygdom Sammenhængende

Læs mere

Pilottest af spørgeskema. til patienter med narkolepsi og hypersomni

Pilottest af spørgeskema. til patienter med narkolepsi og hypersomni Pilottest af spørgeskema til patienter med narkolepsi og hypersomni Region Midtjylland Marts/april 2013 Baggrund og metode Pilottestning af et spørgeskema er en del af valideringsprocessen. Formålet med

Læs mere

Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt

Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt August 2012 Enheden for Brugerundersøgelser Personalets oplevelser af projekt Styrket Borgerkontakt Man ved, at de er lidt utilfredse, og når man

Læs mere

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse

Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse 1 Motiverende samtaler af cand. psych. Morten Hesse Indhold: Motiverende samtaler - hvad er det?... 1 Hvilke metoder anvender man?...3 At tale om samtalepartnerens oplevelser og følelser.... 3 At forøge

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010

LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2010 Afsnitsrapport for ambulante patienter på Brystkirurgisk ambulatorie, Holstebro Kirurgisk Afdeling (Holstebro-Herning) Hospitalsenheden Vest 01-04-2011 Den Landsdækkende

Læs mere

Aarhus Universitetshospital. Center for Akutforskning Aarhus Universitetshospital Marianne Lisby, postdoc, sygeplejerske E-mail: marilisb@rm.

Aarhus Universitetshospital. Center for Akutforskning Aarhus Universitetshospital Marianne Lisby, postdoc, sygeplejerske E-mail: marilisb@rm. Hvad kan sygeplejersker byde ind med for at inddrage borger/patient i relation til akut sygdom/skader/traumer? - perspektiver fra et forskningsprojekt om udskrivelse fra akutafdelinger Center for Akutforskning

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2013. Afsnitsrapport for ambulante patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2013. Afsnitsrapport for ambulante patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2013 Afsnitsrapport for ambulante patienter på AMBG - RRA Gynækologisk/Obstetrisk afdeling Regionshospitalet Randers 12-04-2014 Den Landsdækkende Undersøgelse

Læs mere

Hvad skal der ske nu? En analyse af kontanthjælpsmodtager, der er fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet

Hvad skal der ske nu? En analyse af kontanthjælpsmodtager, der er fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet Hvad skal der ske nu? En analyse af kontanthjælpsmodtager, der er fritaget for at stå til rådighed for arbejdsmarkedet Sønderborg 2006 Hvad skal der ske nu? En analyse af kontanthjælpsmodtagere, der er

Læs mere

i Nyreforeningen / Resultater fra ungeprojektet

i Nyreforeningen / Resultater fra ungeprojektet i Nyreforeningen / Resultater fra ungeprojektet Resumé Formålet med dette projekt har været, at afdække hvad Nyreforeningen kan gøre for at hjælpe og støtte unge med nyresygdom. Projektet er gennemført

Læs mere

Kontakt til socialforvaltningen og det øvrige sundhedssystem

Kontakt til socialforvaltningen og det øvrige sundhedssystem Kapitel 9 Kontakt til socialforvaltningen og det øvrige sundhedssystem 167 168 170 173 175 Socialforvaltningen Årsager til henvendelse på socialforvaltningen Gør kendskabet til hiv-status nogen forskel

Læs mere

En spørgeskemaundersøgelse Det kan gøres bedre

En spørgeskemaundersøgelse Det kan gøres bedre CVU Sønderjylland University College En spørgeskemaundersøgelse Det kan gøres bedre Status for sårpatienter i Sønderjylland 2005 Rapporten er udarbejdet af: Lene Corydon-Petersen, Adjunkt, Can. Scient.

Læs mere