NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI"

Transkript

1 NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI Titel: Forfatter: Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjning Asgerd Gudiksen Kilde: Nordiska Studier i Lexikografi 11, 2012, s Rapport från Konferens om lexikografi i Norden, Lund maj 2011 URL: Nordisk forening for leksikografi Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger.

2 202 Asgerd Gudiksen Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjning Asgerd Gudiksen The article presents and discusses the lexicographical description of conjugation in Ømålsordbogen (The Dictionary of the Insular Dialects). Ømålsordbogen describes the traditional dialects with as its core period. The source materials are mainly records collected from about 1920 to about 1940, often unique information not to be found elsewhere. However, only a minor number of verbs have been recorded systematically. Consequently, the morphological data of a verb are often incomplete and therefore difficult to interpret and describe. Another challenge for the dialect lexicographer is to account for the inflectional variation that may be both geographical and chronological, without making the microstructure too difficult to access. Nøgleord: dialektleksikografi, bøjningsbeskrivelse, mikrostruktur Indledning Når man slår et verbum op i Ømålsordbogen, er det lidt uforudsigeligt hvad man finder om bøjning. De korteste bøjningsafsnit består af tre ord. De længste er på tre spalter. Hvordan bøjningsbeskrivelsen er udformet, er bestemt af i hvert fald tre faktorer: hvor indviklet bøjningen er, hvor meget bøjningen varierer geografisk og endelig hvor dækkende materialet er. Der har været meget andet man skulle optegne end verbalbøjning, og det er kun en mindre del af verberne der er blevet systematisk optegnet. Baggrunden for mit foredrag er at jeg er i gang med en undersøgelse af den svage verbalbøjning i de danske ømål, dvs. dialekterne på Sjælland, Møn, Lolland-Falster og Fyn med omliggende øer. Undersøgelsen er primært dialektologisk, men eftersom jeg har taget udgangspunkt i de 10 bind der er udkommet af Ømålsordbogen, fra a til kursmed, har jeg fået nogle erfaringer som bruger og er kommet til at reflektere over vores praksis.

3 Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjning 203 Man kan udskille tre typer af bøjningsbeskrivelse i Ømålsordbogen, som jeg skal vise fordele og ulemper ved, men inden jeg går i gang med at diskutere bøjningsbeskrivelserne, vil jeg først præsentere ordbogen ganske kort og derefter sige noget om vilkårene for vores arbejde med bøjningerne, med andre ord noget om bøjningsklasser og endelser i ømålene og noget om ordbogens kilder. Ømålsordbogen beskriver de traditionelle dialekter med som kerneperiode for lyd- og bøjningsbeskrivelsen (og med 2. verdenskrig som øvre grænse for ordforrådet). Der er tale om en indgående beskrivelse ikke kun af sproget, men også af den bondekultur som ordene indgår i. Målgruppen er bred: sprogforskere af forskellig slags, etnologer, museumsfolk og ikke-professionelle brugere med interesse for dialekter og bondekultur. Det medfører at der vil være oplysningerne i ordbogen som en del af vores brugere ikke vil være interesserede i, bl.a. de meget udførlige beskrivelser af udtale og bøjning. Det er samtidig oplysninger vi nødig vil skære ned på, for det er ofte oplysninger man ikke finder andre steder. Ømålsordbogen bygger nemlig i høj grad på materiale indsamlet igennem mange år af ordbogens ansatte og lokale medarbejdere, dels i form af optegnelser på papir, dels i form af lydoptagelser (jf. Ømålsordbogen. Tillægsbind og Gudiksen og Hovmark 1999). Den ideelle løsning ville være flere udgaver af ordbogen, men den er ind til videre ikke inden for rækkevidde. Den løsning vi har valgt, er at udforme lyd- og bøjningsafsnittene med tanke på sprogforskerne, men forsøge at opdele ordbogsartiklerne tydeligt sådan at brugere der er ikke interesserede i bøjningen, forhåbentlig ikke farer vild i artiklen uden at nå frem til det de søger. Redegørelse for endelser og bøjningsklasser I Ømålsordbogen opererer vi med tre svage bøjningsklasser: ede-bøjning, tebøjning og de-bøjning, mens man i beskrivelser af rigsmålet kan nøjes med to: ede-bøjning og te-bøjning. Betegnelserne ede-bøjning, te-bøjning og de-bøjning i Ømålsordbogen skal betragtes som formler, som abstrakte kategorier der dækker over forskellige lydlige realisationer i ømålene. te-bøjningen er den bøjning der er lettest at identificere. Den er overalt repræsenteret ved en endelse der korresponderer entydigt med skriftens endelser -te i præteritum og -t i perfektum participium. Udtalen er dog normalt med [d], fx [glæmde, glæmzd] glemte, glemt. Forklaringen er at fonemerne /t/ og /d/ er faldet sammen i dansk i indlyd og udlyd (undtagen bornholmsk). Der er fri variation mellem /t/ og /d/, men [d] er den normale manifestation.

4 204 Asgerd Gudiksen Hvad ede-bøjningen angår, går der et skel mellem de dialekter der har fonemet spirantisk d ( blødt d ) ligesom dansk rigsmål, og dem der ikke har det. Dialekterne med spirantisk d omfatter først og fremmest de sjællandske dialekter, desuden vestmønsk og sydfalstersk. I dialekterne med spirantisk d ligger bøjningsendelserne nær ved rigsmålets og skriftens endelser, fx bøjes verbet drille således på sjællandsk: [drele, drelr, drelede, dreled] (Sjælland) I de øvrige ømål der ikke har ikke spirantisk d, realiseres ede-bøjningen på en måde der afviger markant fra skriften og rigsmålet, fx bøjes drille således på østfynsk: [drele, drelr, drele, drele] (Østfyn) Som det ses, er der ikke forskel på præteritum, perfektum participium og infinitiv, det hedder [drele] i alle tre former. Kun præsens har sin egen form. Dialekterne på Fyn med omliggende øer afviger desuden fra dialekterne på Sjælland, Møn og Lolland-Falster ved at det er relevant at operere med endnu en bøjningsklasse, nemlig de-bøjning. Præteritum har samme form som i ede-bøjningen, men de-bøjningen afviger fra ede-bøjningen ved at participiet er enstavet, hvilket i øst- og vestfynsk, der befinder sig inden for stødområdet, kommer til udtryk ved at participiet har stød, fx bøjes dele således på østfynsk: [diäle, diälr, diäle, dizäl] (Østfyn) Den enstavede participium har de-bøjningen tilfælles med te-bøjningen. Og forklaringen er at de historisk set er varianter af samme bøjningsklasse, anden svage bøjningsklasse, selv om te-bøjning og de-bøjning fremtræder meget forskelligt i nyere tids dialekter. I gammeldansk havde 2. svage bøjningsklasse fire varianter afhængigt af verbalstammens udlydende konsonant (jf. Horneman Hansen 2001: 39ff.). Systemet så i præteritum sådan ud: 1. -te efter ustemt konsonant, fx lekte legede (af leke), døpte døbte (af døpe). 2. -de efter stemt konsonant undtagen r, fx delde delte (af dele) (hvor d må antages at betegne stemt d). 3. -dde efter postvokalisk -th, fx fødde fødte (af føthe). 4. -the efter r og efter vokal, fx hørthe hørte (af høre), nathe nåede (af na) (hvor the betegner spirantisk d).

5 Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjning 205 Lydudviklinger og analogisk omdannelse har medført at dette system er gået i opløsning. Stemt d forsvandt ud af dansk, og siden blev den fonematiske forskel mellem d og t som sagt ophævet i indlyd og udlyd. Det har jo så medført at endelse 1 og 2 ovenfor er faldet sammen til én endelse skrevet -te og normalt udtalt [-de]. Endvidere udviklede gammeldansk dd sig i det meste af ømålsområdet til [d], dvs. at endelse 3 er faldet sammen med 1 og 2 de fleste steder. Hvad angår den 4. endelse, svinder spiranten allerede i gammeldansk, og verber af denne type er ofte gået over til te-bøjning eller ede-bøjning. De verber hvis bøjning er kategoriseret som de-bøjning, er først og fremmest verber hvis stammer i skriftsproget ender på -l, -nd eller -r som fx dele, kende og høre. Gammeldansk -ld, -nd og -rth er nemlig blevet til -l, -n og -r ved lydret assimilation. Præteritummer som fx [diäle] delte og [hyëre] hørte repræsenterer altså den lydrette udvikling af de gammeldanske former, mens [diälde] og [hyërde] er eksempler på morfologisk omdannelse. De assimilerede former er bevaret i et vist omfang i fynsk (og for øvrigt også i jysk og ikke mindst i bornholmsk, jf. Horneman Hansen: 98 ff. og 124 f.). I sjællandsk, lolland-falstersk og i rigsmålet har denne type verber derimod normalt fået te-bøjning ved morfologisk omdannelse bortset fra nogle få relikter, fx gjorde præteritum af gøre. Kategorien de-bøjning omfatter endvidere nogle verber hvis stamme ender på vokal, fx fri med præteritum og participium [fri;e, fri+] igen former der ikke har noget konsonantisk element i bøjningen, men som repræsenterer en lydret udvikling af de gammeldanske former. Endelig omfatter de-bøjningen enkelte eksempler på verber med morfologisk omdannelse, fx gemme der lydret skal have te-bøjning, men stedvis har de-bøjning med præteritum og participium: [gæ;me, gæ+m]. Størstedelen af de verber der er beskrevet i Ømålsordbogen, går efter ede-bøjningen i hele området. Der er desuden også mange verber der har te-bøjning overalt. Men bøjningsvariation er ikke sjælden. Der er bl.a. mange verber der varierer dialektgeografisk mellem ede-bøjning, te-bøjning og evt. de-bøjning. Der er også eksempler på at oprindeligt stærke verber stedvis er overgået til svag bøjning, fx grine der forekommer både med den oprindelige stærke bøjning og med te-bøjning, de-bøjning og ede-bøjning. Og denne variation skal beskrives i ordbogen. Hertil kommer variation af de enkelte bøjningsformers udtale der også kan høre hjemme i bøjningsbeskrivelsen. Ved verbet bide er der for det første variationen mellem former med og uden spirantisk d, for det andet variation i udtalen af rodvokalen i præteritum. Rodvokalen kan udtales med langt e som

6 206 Asgerd Gudiksen i rigsmålet, altså: [be+d] eller [be;d], men kan også være repræsenteret af en diftong med varierende udtale, fx [bizëd], [bezëd] eller [bæjzd]. Om kilderne til bøjningsbeskrivelsen Der er to hovedkilder til oplysningerne om verbalbøjning i Ømålsordbogens samlinger. Den første hovedkilde er trykte og utrykte grammatiker og ordbøger af dialekttalende over deres egen dialekt. De vigtigste trykte beskrivelser er: Thorsen 1894 (fra Nordvestsjælland), Christensen 1936 og Jørgensen 1943 (fra Lolland), Jacobsen 1885 (fra Vestfyn) og Gotfredsen 1955 og (fra Langeland). Mange af disse kilder giver en grundig beskrivelse af verbalbøjning, men den dialektgeografiske fordeling er spredt og tilfældig. Den anden hovedkilde til verbalbøjning er de såkaldte ordlisteoptegnelser. Det er optegnelser efter en spørgeliste der har til formål at få oplysninger om udtale og bøjning (jf. Gudiksen og Hovmark 1999: 17). Den indeholder 82 svage verber hvis bøjning der skal gøres rede for, og 85 stærke. Ordlisten har været brugt til at optegne efter i stort set hele ømålsområdet, men det er altså kun forholdsvis et begrænset antal verber der har været optegnet systematisk. Der ud over er der ganske vist hundredvis af andre optegnelser der også indeholder verber, men ikke altid i lydskrift. Desuden medfører visse sammenfald i præteritum mellem bøjningsklasserne at enkeltstående præteritummer ikke altid kan henføres sikkert til bøjningsklassen. Jeg nævnte før at præteritum har samme form i de-bøjning og ede-bøjning. Et andet eksempel er verber som bytte, kaste, koste og hente. I rigsmålet har verber af denne type ede-bøjning, i ømålene er der variation mellem ede-bøjning og te-bøjning (dog med ede-bøjningen som den mest almindelige). I de dialekter som ikke har spirantisk d, er præteritum af ede-bøjning og te-bøjning imidlertid faldet sammen, så det altså ikke kan afgøres hvilken bøjning en enkeltstående præteritum repræsenterer. På sjællandsk, vestmønsk og sydfalstersk (som alle har spirantisk d) er det i princippet muligt at skelne mellem de to bøjninger: dialekt uden spirant d: ede-bøjning: [byde, byde] te-bøjning: [byde, byd] dialekt med spirantisk d: ede-bøjning: [bydede, byded] te-bøjning: [byde, byd]

7 Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjning 207 Der er imidlertid den komplicerende faktor at sjællandsk, vestmønsk og sydfalstersk har variation mellem endelsen med [D] og en reduceret endelse uden [D]. Også i disse dialekter kan det altså være usikkert om en optegnet præteritumsform som [byde] repræsenterer te-bøjning eller ede-bøjning. Alt det betyder at det undertiden ikke fremgår hvordan et verbum bøjes i hele dets forekomstområde, eventuelt slet ikke. De verber der ikke er forsynet med bøjningsangivelser fordi der ikke har været materiale til det, er dog i regelen verber der kun er optegnet i få sogne. Det kan fx være ord for at bære ad på en uheldig måde dannet ved kreativ omdannelse af typen fjuske, fjunte, fjumpe eller verber afledt af et substantiv, fx flotte forsyne et fiskegarn med flåd. Bøjningsbeskrivelsen i Ømålsordbogen Ømålsordbogen har tre typer af bøjningsbeskrivelse. Den første type består i at der kun er anført hvilke(n) bøjningsklasse(r) verbet tilhører. Den anden type er en udvidet udgave af den første. Den tredje type omfatter bøjningsrækker ofte suppleret af et endvidere-felt, som jeg skal komme tilbage til. Desuden er der som sagt den mulighed at der ikke er anført oplysninger om bøjning overhovedet, og den forekommer faktisk ret hyppigt, fx er 73 af de 241 verber under bogstav h uden bøjningsoplysninger. De resterende 168 verber fordeler sig sådan: Type 1: kun angivelse af bøjningsklasse Type 2: angivelse af bøjningsklasse med eksempler Type 3: bøjningsrækker 142 verber 20 verber 6 verber Type 1 bruges især ved verber der udelukkende har ede-bøjning i ømålene, fx har 126 af de nævnte 142 verber ede-bøjning i hele området, men skabelonen er også brugt ved beskrivelsen af verber som fx fyre der normalt har ede-bøjning, men dog enkelte steder optræder med te-bøjning, nemlig i to sogne på T(åsinge) og i Marstal Landsogn på Æ(rø), jf figur 1. Figur 1. Lyd- og bøjningsafsnit til fyre I.

8 208 Asgerd Gudiksen Den kan endvidere være brugt ved verber der som hvæse har te-bøjning i de meste af området, men stedvis er gået over til ede-bøjning, jf. figur 2. Figur 2. Bøjningsafsnit til hvæse II. Man kan bemærke at te-bøjning beskrives som vist alm en modifikation man ofte møder i Ømålsordbogen. Vist afspejler at der er optegnelsesmæssige huller i materialet, men ikke større end at redaktøren har turdet generalisere med forbehold. Fordelen ved type 1 er naturligvis at bøjningsbeskrivelsen er meget let læst, ulempen er at det ikke antydes at realisationen kan afvige ganske meget fra skriften. Beskrivelse af verberne i selve ordbogen suppleres dog af Tillægsbindet, hvor termerne ede-, te- og de-bøjning forklares, desværre lidt uformidlet. Der mangler nogle typeeksempler og en dialektgeografiske oversigt over endelsernes realisation, jf. fx forklaringen af ede-bøjn : ede-bøjn: Den svage verbalbøjning, hvis præteritums- og participiums-endelse korresponderer med skriftsprogets endelser -ede og -et. Se fx nogle af bøjningsrækkerne under bygge, bande III, bøje II, behøve, age, flå II (Ømålsordbogen. Tillægsbind: 24). Der henvises jo ganske vist til bøjningsrækker man kan kigge på, men eftersom de pågældende verber har både ede-bøjning og te-bøjning, og rækkefølgen af bøjningsrækkerne i disse verber tillige er opstillet geografisk, så er det ikke helt let at overskue hvordan ede-bøjningen realiseres. Et eksempel på type 2 er verbet gemme, der vist kan have te-bøjning i hele området (se figur 3). De former der er anført i artiklen gemme, er dels de-bøjningsformer, der medtages fordi denne bøjningsklasse ikke findes i rigsmålet, dels uregelmæssige te-bøjningformer. Begge dele er typisk. Der kan dog også i et eller andet omfang være bragt regelmæssige te-bøjningformer. Derimod er der aldrig eksempler på ede-bøjnings-former, selv om formerne uden [D] også er klart rigsmålsafvigende.

9 Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjning 209 Figur 3. Bøjningsafsnit til gemme II. Det er i reglen let at overskue den dialektgeografiske fordeling af bøjningsklasserne, men det kan måske være lidt problematisk at læseren normalt kun møder eksempler på det afvigende eller specielle. Figur 4. Lyd- og bøjningsafsnit til flække III.

10 210 Asgerd Gudiksen Type 3, bøjningsrækker, kan være meget omfangsrige bøjningsbeskrivelser. Rekorden er vist verbet gøre med tre spalter; flække (figur 4) på ca. en halv ordbogsspalte er en af de korte. Ved denne skabelon er udtaleafsnit og bøjningsafsnit integreret. Bøjningsrækkerne er ordnet efter hovedområder: S for Sjælland, L for Møn og Lolland-Falster og F for Fyn og øerne syd for (Langeland, Tåsinge og Ærø). I reglen er der desuden et eller flere felter indledt med endv (dvs. endvidere). I artiklen flække III afslutter feltet hele lyd- og bøjningsafsnittet, men der kan også være et endv-felt efter hvert af de tre områder (S, L og F) plus et felt i slutningen af lyd- og bøjningsafsnittet. Endv-feltet indeholder ofte supplerende lydformer i infinitiv, alternative udtaler af former fra bøjningsrækkerne eller oplysninger om særlige præsensformer, men der kan også som i artiklen flække være andre bøjningsklasser end dem der er opstillet i bøjningsrækkerne. Hvis man vil have svar på spørgsmål som: hvordan kan dette verbum bøjes i sjællandsk?, eller: hvilken udbredelse har de enkelte bøjningsklasser i Ømålsområdet?, må man derfor ofte stykke oplysningerne sammen to-tre steder fra i bøjningsafsnittet. Desuden må man være i stand til at identificere hvilken bøjningsklasse en given bøjningsrække tilhører for at nå frem til det rigtige resultat. Til gengæld får den læser der kan følge med, jo grundig besked og får også set eksempler på både regelmæssig og uregelmæssig bøjning. Det er også en fordel at lyd- og bøjningsafsnittet er klart adskilt fra den øvrige artikel så den læser der ikke har brug for oplysningerne, let kan springe dem over. Afslutning Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjningen er ofte knap, måske sommetider for knap, undertiden udførlig, sommetider måske for udførlig. Under alle omstændigheder kræver den en del af læseren. Vores målgruppe er dog som nævnt forholdsvis snæver, når det gælder lyd- og bøjningsafsnit, nemlig sprogforskere, især sproghistorikere og dialektforskere, der behersker et skandinavisk sprog. Opgaven er altså først og fremmest at sikre at denne type brugere nogenlunde ubesværet kan få fat i de oplysninger de søger. Der er efter min mening to punkter hvor vi især kan og bør sætte ind. For det første bør teksten i Tillægsbindet forbedres, så det fremgår eksplicit hvad der karakteriserer de enkelte bøjningsrækker, for det andet bør vi gøre type 3, bøjningsrækketypen, mere tilgængelig ved at markere hvilken bøjningsklasse de enkelte bøjningsrækker tilhører. Desuden bør vi nok fravælge type 3 til fordel for type 2 hvis materialets sammensætning vil medføre at endvidere-feltet svulmer op. Når Ømålsordbogen en gang ude i fremtiden bliver tilgængelig også som netordbog, vil det forhåbentlig blive muligt at komme brugerne mere direkte i

11 Ømålsordbogens beskrivelse af verbalbøjning 211 møde med til- og fravalg, men indtil videre kræver vi altså undertiden lidt af vores brugere og håber at de trods alt finder det frem som de er interesserede i. Litteratur Christensen, Balthasar, 1936: Lollandsk Grammatik Radstedmaalet. København. Gotfredsen, L., 1955: Langelandsk Grammatik i Hovedlinier. København Gotfredsen, L., : Langelandsk Ordbog. København. Gudiksen, Asgerd og Henrik Hovmark, 2009: Måske husker De noget alle andre har glemt. I: Asgerd Gudiksen m.fl. (red): Dialektforskning i 100 år. S København. Horneman Hansen, Lise, 2001: Jysk -de-bøjning. En undersøgelse af svag præteritumsbøjning. Uppsala. Jacobsen, Peder, 1885: Mundarten i Flemløse Sogn. Vestfynsk. Udgivet af Poul Andersen København. Jørgensen, J., 1943: Lollandsk Ordbog (Thoreby-maalet). København. Thorsen, P.K., 1894: Sprogarten på Sejerø. København. Ømålsordbogen. En sproglig-saglig ordbog over dialekterne på Sjælland, Møn, Lolland- Falster, Fyn og omliggende øer, 1992 ff. København. Ømålsordbogen. Tillægsbind. Indledning, nøgler, forkortelseslister, kort, København. Asgerd Gudiksen Ømålsordbogen, Nordisk Forskningsinstitut, Afdeling for Dialektforskning, Københavns Universitet gudik@hum.ku.dk

Hvor kan man læse mere?

Hvor kan man læse mere? Hvor kan man læse mere? ASGERD GUDIKSEN ORDBØGER Bornholmsk, ømålene og jysk har hver deres ordbog, der beskriver landbefolkningens sprog inden mekaniseringen. Ømålsordbogen beskriver sproget på Øerne.

Læs mere

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s

LexicoNordica. Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi. Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s LexicoNordica Titel: Forfatter: Nyt fra bestyrelsen for Nordisk Forening for Leksikografi Kilde: LexicoNordica 21, 2014, s. 375-378 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/lexn/issue/archive LexicoNordica

Læs mere

Dansk sproghistorie 12

Dansk sproghistorie 12 Dansk sproghistorie 12 opsamling og afrunding Thomas Olander Roots of Europe, INSS, Københavns Universitet 29. november 2010 i dag opfølgning dansk sproghistorie i overblik fonetik morfosyntaks og leksikon

Læs mere

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI Titel: Forfatter: Sedlen Stavbakterie findes dog vist ikke længere i samlingerne - Om indsamling af materiale til Ømålsordbogen Asgerd Gudiksen Kilde: Nordiska Studier i

Læs mere

Encyclopædica Brittanica;

Encyclopædica Brittanica; Encyclopædica Brittanica; E L L E R, E T A N T A L F R E M S T I L L I N G E R O M de!iønne og nyttige V I D E N S K A B E R, I H V I L K E D I S K U R S E R diverſe Phænomeners Beskrivelser & Forklaringer

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI Titel: Forfatter: Koordinering i behandlingen af faste ordforbindelser Torben Arboe Kilde: Nordiska Studier i Lexikografi 11, 2012, s. 103-114 Rapport från Konferens om

Læs mere

Kontakt Frank Skov, analysechef T. 41 77 45 78 E. fs@cevea.dk. Notat Tema: Ulighed Publiceret d. 12-04-2015

Kontakt Frank Skov, analysechef T. 41 77 45 78 E. fs@cevea.dk. Notat Tema: Ulighed Publiceret d. 12-04-2015 Stor ulighed i skolebørns trivsel på Sjælland De danske skolebørn trives heldigvis generelt godt. Der er dog forskel på trivslen fra kommune til kommune. Blandt andet er der i nogle kommuner cirka 9 ud

Læs mere

Fællesdanske ord i en dialektordbog. Asgerd Gudiksen Ømålsordbogen, Afdeling for Dialektforskning, Københavns Universitet

Fællesdanske ord i en dialektordbog. Asgerd Gudiksen Ømålsordbogen, Afdeling for Dialektforskning, Københavns Universitet Fællesdanske ord i en dialektordbog Asgerd Gudiksen Ømålsordbogen, Afdeling for Dialektforskning, Københavns Universitet 1 et Skejern brugt til at skære Skeer med, det blev også brugt til at glatte efter

Læs mere

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI Titel: Forfatter: Ømålsordbogen og mejetærskergenerationen Asgerd Gudiksen Kilde: Nordiska Studier i Leksikografi 8, 2006, s. 151-162 Rapport från Konferens om lexikografi

Læs mere

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS

gr@mmatikrytteren Niveau F - august 2012 Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: PS Forlag ApS Månedsopgave August 2012 Niveau F Navn: 1 Substantiver (navneord) Nogle substantiver kan være vanskelige at bøje. Det gælder følgende: 1. Substantiver, der ender på ar, -er, -ir, -or, -yr, -ær og ør 2.

Læs mere

Fra bog til base - om implementering af nye edb-programmer ved Ømålsordbogen

Fra bog til base - om implementering af nye edb-programmer ved Ømålsordbogen Fra bog til base - om implementering af nye edb-programmer ved Ømålsordbogen Henrik Hovmark Ømålsordbogen Afdeling for Dialektforskning Nordisk Forskningsinstitut Njalsgade 136 2300 København S +45 35

Læs mere

En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll

En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll Kort faglig baggrund: Hans Basbøll er uddannet cand.mag. fra Københavns Universitet i dansk og fonetik 1969. Herudover har han læst fransk og lingvistik

Læs mere

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI

NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI NORDISKE STUDIER I LEKSIKOGRAFI Titel: Forfatter: Flødeboller, mælkebøtter og smørkringler - Om leksikalsk-semantiske problemstillinger i arbejdet med Ømålsordbogen Lena Wienecke Andersen Kilde: Nordiska

Læs mere

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15

Læringsmål på NIF. Dansk. for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Læringsmål på NIF Dansk for yngste-, mellemste- og ældste trinnet 2014/15 Yngste trinnet 2. 3.klasse Det talte sprog bruge sproget til samarbejde stå foran klassen og tale højt og tydeligt; artikulation

Læs mere

Rita Lenstrup. Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side

Rita Lenstrup. Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side Rita Lenstrup 109 Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side 127-136. 1. Indledning I Hermes nr. 5 præsenteredes en sammenlignende vurdering

Læs mere

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte Anja Qvist GANG I grammatik med CL 5 Cooperative Learning Dansk 5. klasse Elevhæfte Indhold Komma, basisregler...side 3 Udsagnsords bøjning 2... side 12 fat om fejlen R-problemer, nutids-r... side 20 Navneords

Læs mere

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen De fleste danskere behøver bare at høre en sætning som han tog sin hat og gik sin vej, før de er klar over hvilken sprogligt

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen. Læseevaluering. på begyndertrinnet

Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen. Læseevaluering. på begyndertrinnet Ina Borstrøm Dorthe Klint Petersen Læseevaluering på begyndertrinnet Indhold Indledning........................................................ 4 Hvordan skal læseevalueringsen gennemføres?.....................

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk

Minigrammatik. Oversigter fra tysk.gyldendal.dk Minigrammatik Oversigter fra Artikler (kendeord) 1 Artikler danner bestemte eller ubestemte former af substantiver (navneord). De viser også, hvilket køn et substantiv har, om det er ental eller flertal,

Læs mere

Sådan bruger du Den Engelske Regnskabsordbog

Sådan bruger du Den Engelske Regnskabsordbog Sådan bruger du Den Engelske Regnskabsordbog Visning Når du får et søgeresultat, kan du gøre skriften større eller mindre ved at klikke på knapperne yderst til højre på skærmen: større, mindre, nulstil.

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk

Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Opdateringer til førsteudgaven for Claus Drengsted-Nielsen: Grammatik på dansk Grammatik på dansk er nu på Facebook: facebook.com/grammatikpd Her kan du følge med i sproglige spørgsmål og selv spørge.

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Database design for begyndere

Database design for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Database design for begyndere Denne artikel beskriver hvordan man kommer fra ide til database design. Den stopper inden normal former. Den forudsætter

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Læringsmål: Årsplan 2015-2016. Dansk. 2.klasse. Mål

Læringsmål: Årsplan 2015-2016. Dansk. 2.klasse. Mål Årsplan 2015-2016 Dansk 2.klasse Mål Formålet med undervisningen i dansk er, at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig

Læs mere

Infographic Klasse arbejdsmiljø

Infographic Klasse arbejdsmiljø Infographic Klasse arbejdsmiljø Skitse af vores tidlige design Rapport af : 1/7 Målgruppen Målgruppen for vores infographic er generelt eleverne som der går på ZBC i Vordingborg, dog skal det ikke undlades

Læs mere

on. 1. jun kl. 08: Auditiv feedback kan få ordblinde elever til at skrive bedre

on. 1. jun kl. 08: Auditiv feedback kan få ordblinde elever til at skrive bedre on. 1. jun. 2016 kl. 08:52 170 Auditiv feedback kan få ordblinde elever til at skrive bedre "Antagelsen er, at det fremmer elevernes skriftsproglige udvikling, når det, de hører, stemmer med skriftsprogets

Læs mere

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum.

De bøjes i måde (modus) og art (diatese). Navneordene står altid i akkusativ efter et verbum. Opgave om verber Hvad er et verbum? 1. Navn Løsning 2. Et verbum kaldes også på dansk for et Udsagnsord navneord tillægsord biord sagnord 3. Hvilket af følgende udsagn gælder om verberne? De bøjes i køn,

Læs mere

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00

Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 Individuel opgave Skrives i perioden: Torsdag d. 14.04.11 kl. 08.00 til Fredag d. 15.04.11 kl. 13.00 I marts skal du: Overveje valg af en de fremlagte problemformuleringsvalgmuligheder du finder (mest)interessant

Læs mere

Undersøgende aktivitet om primtal. Af Petur Birgir Petersen

Undersøgende aktivitet om primtal. Af Petur Birgir Petersen Undersøgende aktivitet om primtal. Af Petur Birgir Petersen Definition: Et primtal er et naturligt tal større end 1, som kun 1 og tallet selv går op i. Eksempel 1: Tallet 1 ikke et primtal fordi det ikke

Læs mere

2013 SP1. Konfiguration af koncernindblik. Configuration Guide

2013 SP1. Konfiguration af koncernindblik. Configuration Guide 2013 SP1 Konfiguration af koncernindblik Configuration Guide Intellectual Property Rights This document is the property of ScanJour. The data contained herein, in whole or in part, may not be duplicated,

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

Udviklingen i da bstallene siden 1990

Udviklingen i da bstallene siden 1990 Udviklingen i da bstallene siden 1990 Af Steen Marqvard Rasmussen, sociolog i Landsforeningen af Menighedsråd, 2015 Udviklingen i dåbstallene siden 1990 Denne tekst er alene en beskrivelse af dåbstallene,

Læs mere

Vejledning i at henvise til Folketingstidende og Rigsdagstidende

Vejledning i at henvise til Folketingstidende og Rigsdagstidende Vejledning i at henvise til Folketingstidende og Rigsdagstidende Folketingstidende og Rigsdagstidende er meget omfangsrige publikationer, der er opbygget efter en særlig systematik. Entydige henvisninger

Læs mere

50 år med Kvartalsoversigten

50 år med Kvartalsoversigten 107 50 år med Kvartalsoversigten Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens Kvartalsoversigt er et centralt instrument for Nationalbankens kommunikation af penge- og

Læs mere

LexicoNordica. Sproglige varieteter i nordiske ordbogsresurser. Henrik Lorentzen & Emma Sköldberg. Kilde: LexicoNordica 22, 2015, s.

LexicoNordica. Sproglige varieteter i nordiske ordbogsresurser. Henrik Lorentzen & Emma Sköldberg. Kilde: LexicoNordica 22, 2015, s. LexicoNordica Titel: Forfatter: Sproglige varieteter i nordiske ordbogsresurser Henrik Lorentzen & Emma Sköldberg Kilde: LexicoNordica 22, 2015, s. 9-12 URL: https://tidsskrift.dk/index.php/lexn/issue/archive

Læs mere

Dette er et uddrag fra: Lis og Torben Pøhler: "Hu Hej - Vild med dyr" - en læsevejledning Maaholms Forlag 2000.

Dette er et uddrag fra: Lis og Torben Pøhler: Hu Hej - Vild med dyr - en læsevejledning Maaholms Forlag 2000. LET-tallet Dette er et uddrag fra: Lis og Torben Pøhler: "Hu Hej - Vild med dyr" - en læsevejledning Maaholms Forlag 2000. Langt de fleste letlæsningsbøger i Danmark er i dag»lix'et«, det vil sige, at

Læs mere

Projekt - Valgfrit Tema

Projekt - Valgfrit Tema Projekt - Valgfrit Tema Søren Witek & Christoffer Thor Paulsen 2012 Projektet Valgfrit Tema var et projekt hvor vi nærmest fik frie tøjler til at arbejde med hvad vi ville. Så vi satte os for at arbejde

Læs mere

Fuldstændig fantastisk?

Fuldstændig fantastisk? Fuldstændig fantastisk? Holger Juul, lektor, ph.d., Center for Læseforskning, Københavns Universitet Enten-eller vs. både-og I marts-nummeret af Nyt om Ordblindhed tager Erik Arendal afstand fra det han

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2013. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2013. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2013 Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden mens man

Læs mere

Jobtilgængeligheden er vokset, hvor den i forvejen var høj

Jobtilgængeligheden er vokset, hvor den i forvejen var høj 7. juni 2018 2018:10 Jobtilgængeligheden er vokset, hvor den i forvejen var høj Af Thomas Thorsen, Thomas Lauterbach, Anne Kaag Andersen og Ismir Mulalic 1 Både mennesker og jobs koncentreres i disse år

Læs mere

27-01-2012. Børns sprogtilegnelse. Sprogpakken. Sprogtilegnelse i teori og praksis. Børns sprogtilegnelse. Børns sprogtilegnelse

27-01-2012. Børns sprogtilegnelse. Sprogpakken. Sprogtilegnelse i teori og praksis. Børns sprogtilegnelse. Børns sprogtilegnelse Børns sprogtilegnelse Sprogpakken Sprogtilegnelse i teori og praksis Hvad skal børn lære, når de lærer sprog? Segmentere lyd opdele lydmasse i ord Afkode ords betydning Afkode grammatik og syntaks Afkode

Læs mere

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag Raymond Queneau Litteraturens grundlag Efter at have overværet en forelæsning i Halle af Wiener (ikke Norbert, selvfølgelig) om Desargues og Pappus teoremer mumlede David Hilbert tænksomt, mens han ventede

Læs mere

Formerne: Udsagnsord (verbs) Tider (tenses): Navnemåde (infinitiv) eller på en anden vokal: Nutid (præsens):

Formerne: Udsagnsord (verbs) Tider (tenses): Navnemåde (infinitiv) eller på en anden vokal: Nutid (præsens): Formerne: Udsagnsord (verbs) Udsagnsord har 1. Former 2. Tider (i.e. tense) Navnemåde (infinitiv) Nutid (præsens) Datid (præterium) Lang tillægsform (præsens participium), bruges som tillægsord (adjektiv)

Læs mere

Skriv en artikel. Korax Kommunikation

Skriv en artikel. Korax Kommunikation Skriv en artikel Indledningen skal vække læserens interesse og få ham eller hende til at læse videre. Den skal altså have en vis appel. Undgå at skrive i kronologisk rækkefølge. Det vækker ofte større

Læs mere

Faglig praksis i udvikling i tysk stx

Faglig praksis i udvikling i tysk stx Faglig praksis i udvikling i tysk stx F R E D E R I K S B E R G GY M N A S I U M 1 2. A P R I L 2 0 1 6 Mette Hermann Indhold Input 1: 11.15 12.00 Sprogsyn i læreplanen Kommunikativ sprogundervisning Kobling

Læs mere

Skriftsprogets rolle i den tidlige undervisning i engelsk

Skriftsprogets rolle i den tidlige undervisning i engelsk BEGRÆNSER Skriftsprogets rolle i den tidlige undervisning i engelsk Stine Fuglsang Engmose Denne artikel præsenterer overvejelser om skriftsprogets rolle i den tidlige engelskundervisning. Barnets begrænsede

Læs mere

Synopsisvejledning til Almen Studieforberedelse

Synopsisvejledning til Almen Studieforberedelse 1 Synopsisvejledning til Almen Studieforberedelse Dette papir er en vejledning i at lave synopsis i Almen Studieforberedelse. Det beskriver videre, hvordan synopsen kan danne grundlag for det talepapir,

Læs mere

Ømålsordbogen mellem synkroni og diakroni Hovmark, Henrik

Ømålsordbogen mellem synkroni og diakroni Hovmark, Henrik university of copenhagen Ømålsordbogen mellem synkroni og diakroni Hovmark, Henrik Published in: LexicoNordica Publication date: 2006 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Sommereksamen 2014 VUF VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL I denne og yderligere at par artikler vil jeg se nærmere på diagramfunktionerne i Excel, men der er desværre ikke plads at gennemgå disse i alle detaljer, dertil

Læs mere

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Delma l for Danish Det talte Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Fortælle hvad man har oplevet Fremlægge, fortælle, forklare og interviewe

Læs mere

Aka får kajak. Til læreren. Vejledning. Indhold 1. ordkort 2. dominospil 3. miniscrabble 4. opgaver 5. skriv med 6. krydsord 7.

Aka får kajak. Til læreren. Vejledning. Indhold 1. ordkort 2. dominospil 3. miniscrabble 4. opgaver 5. skriv med 6. krydsord 7. E K S T R A S I D E R T I L Side 1 Aka får kajak Til læreren Indhold 1. ordkort 2. dominospil 3. miniscrabble 4. opgaver 5. skriv med 6. krydsord 7. rækkefølge L Æ S L Y D R E T 3 Vejledning 1. Ordkort

Læs mere

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - Aarhus. Efterår 2011.

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - Aarhus. Efterår 2011. Side 1 af 10 Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - Aarhus. Efterår 2011. (September 2012 Christina Falkenberg) Side 2 af 10 1. Indholdsfortegnelse

Læs mere

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK

dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK dansk TRÆNING DANSK.GYLDENDAL.DK Træning dansk.gyldendal.dk 1. udgave, 1. oplag 2017 Gyldendal A/S, København Redaktion: Karen Agnild Efter idé af Mads Dyrmose Omslag og

Læs mere

Øvelse gør mester... også når du læser gotisk2

Øvelse gør mester... også når du læser gotisk2 Gotisk håndskrift Øvelse gør mester... også når du læser gotisk2 Gotisk skrift er den håndskrift, som man lærte i skolen, indtil 1875. Derfor er alle gamle, håndskrevne dokumenter og protokoller skrevet

Læs mere

DET LYDER DA ENS? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

DET LYDER DA ENS? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER DET LYDER DA ENS? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne elevernes skelneevne mellem ord, som har enslydende endelser som -er/- re/-rer/-ere. Her skal de både finde den rette ordklasse og bøjning,

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter LØSNINGER

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter LØSNINGER Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter LØSNINGER Thomas Bolander 25. april 2018 Vejledning til opgaver Opgave 1 kan eventuelt springes over, hvis man har mindre tid. De resterende

Læs mere

Fordelingen af det stigende optag på erhvervsakademierne

Fordelingen af det stigende optag på erhvervsakademierne Fordelingen af det stigende optag på erhvervsakademierne En kortlægning af udviklingen i studenterpopulationen på de ni erhvervsakademier ERHVERVS- AKADEMIERNE Fordelingen af det stigende optag på erhvervsakademierne

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau

Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Nyt fra November 2015 Senere skolestart har ingen effekt på uddannelsesniveau Børn, der startede et år senere i skole, klarer sig ikke bedre end børn, der startede skole rettidigt, når der måles på færdiggjort

Læs mere

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig?

Ledelsesstil. Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledelsesstil Hvad er resultatet af god ledelse?.og af dårlig? Ledernes Hovedorganisation Maj 4 Indledning Meget moderne ledelsesteori beskæftiger sig med udvikling af forskellige ledelsesformer, og alene

Læs mere

Er en hjemmeside omfattet af Ophavsretsloven?

Er en hjemmeside omfattet af Ophavsretsloven? Ophavsret på nettet - af advokat Peter Lind Nielsen, Advokatfirmaet Bender.dk Flere og flere virksomheder har fået øjnene op for hvilke muligheder Internettet egentlig tilbyder i form af et hurtigt kommunikationsmiddel

Læs mere

Vores projekt/vores undervisningsmateriale

Vores projekt/vores undervisningsmateriale Vores projekt/vores undervisningsmateriale Dansk udtale og grammatik nu med musik - for alle med dansk som andetsprog - Det er titlen på vores CD med tilhørende skriftligt materiale i e-form. Der er 25

Læs mere

Matematikkens metoder illustreret med eksempler fra ligningernes historie. Jessica Carter Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12.

Matematikkens metoder illustreret med eksempler fra ligningernes historie. Jessica Carter Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12. illustreret med eksempler fra ligningernes historie Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12. april 2019 Matematiklærerdag, Aarhus Universitet I læreplanen for Studieretningsprojektet står: I studieretningsprojektet

Læs mere

Tips til siden Slægtstræ

Tips til siden Slægtstræ Tips til siden Slægtstræ Indholdsfortegnelse Indledning 1 Kom godt i gang 1 Kildecitater og links til online arkivalier: 5 Familier 9 Export, import og backup: 10 Folketællinger: 10 Om noter og rapporter

Læs mere

LIGESTILLINGSSTATISTIKKEN 2009

LIGESTILLINGSSTATISTIKKEN 2009 LIGESTILLINGSSTATISTIKKEN 2009 INDHOLD Forord Den kommunale sektor ansættelse fagområder løn Den regionale sektor ansættelse fagområder løn Afsluttende bemærkninger Ligestillingsstatistikken er en samling

Læs mere

YouYonder. så husker du det du lærer

YouYonder. så husker du det du lærer YouYonder så husker du det du lærer Lidt om kunsten at tage effektive noter Hvis du læser en artikel på internettet, ser en video, læser en bog eller hører et foredrag, så vil du kunne øge dit udbytte

Læs mere

AKTIVE VERBER. - 2 ens sæt ordkort med infinitiv (I) - 2 ens sæt vendekort med præsens, imperfektum og perfektum (II) - 3 arbejdsark (kopi/www)

AKTIVE VERBER. - 2 ens sæt ordkort med infinitiv (I) - 2 ens sæt vendekort med præsens, imperfektum og perfektum (II) - 3 arbejdsark (kopi/www) G2 AKTIVE VERBER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne verber, som alle kan udføres med kroppen. Stavning, sætningsdannelse, udtale. At få eleverne til at bruge kroppen, gætte og grine sammen,

Læs mere

SEPA Direct Debit. Mandat Vejledning 2013.03.15. Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup

SEPA Direct Debit. Mandat Vejledning 2013.03.15. Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup SEPA Direct Debit Mandat Vejledning 2013.03.15 Nets Lautrupbjerg 10 DK-2750 Ballerup Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Tilknyttet dokumentation... 3 1.2 Kontakt til Nets... 3 2. Krav til SEPA

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

Københavns Universitet. Jeg gider godt været over data fra Facebook Monka, Malene

Københavns Universitet. Jeg gider godt været over data fra Facebook Monka, Malene university of copenhagen Københavns Universitet Jeg gider godt været over data fra Facebook Monka, Malene Published in: Fraseologi genveje og omveje festskrift til Torben Arboe Publication date: 2018 Document

Læs mere

Københavns Universitet. Hvad ved vi - om det såkaldt "flade" a? Gregersen, Frans. Published in: Sprogvidenskab i glimt. Publication date: 2009

Københavns Universitet. Hvad ved vi - om det såkaldt flade a? Gregersen, Frans. Published in: Sprogvidenskab i glimt. Publication date: 2009 university of copenhagen Københavns Universitet Hvad ved vi - om det såkaldt "flade" a? Gregersen, Frans Published in: Sprogvidenskab i glimt Publication date: 2009 Document Version Tidlig version også

Læs mere

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12

Indhold. Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Indhold Kære alle invitation til et eksperiment 6 Bidragsydere 12 Del I Eksperimentet 16 Kapitel 1 Forudsætninger for fællesskab 17 Kapitel 2 Et spørgsmål om metode 31 Kapitel 3 Fællesskabets tavse stemme

Læs mere

Artiklens titel (punkt 14 fed)

Artiklens titel (punkt 14 fed) Artiklens titel (punkt 14 fed) Forfatternavn(e) (punkt 12 kursiv) Summary in English (punkt 10,5; indryk 0,5 højre og venstre) nfl2015 1. Overskrift 1 (punkt 13 fed) Brødtekst uden indryk (punkt 11) 1.

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

Censorvejledning engelsk B, HF 2017-læreplan

Censorvejledning engelsk B, HF 2017-læreplan Maj 2019 Line Flintholm, fagkonsulent line.flintholm@stukuvm.dk 33 92 53 83 Indholdsfortegnelse... 1 Det skriftlige opgavesæt HF B... 1 Bedømmelsen af opgaven... 1 Hvad prøves der i?...2 Prøver i opgavens

Læs mere

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed.

Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. Bilag 16: Robusthedsanalyser af effektiviseringspotentialerne Bilaget indeholder analyser af effektiviseringspotentialernes robusthed. FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2013 INDLEDNING... 3 1. COSTDRIVERSAMMENSÆTNING...

Læs mere

De rigtige reelle tal

De rigtige reelle tal De rigtige reelle tal Frank Villa 17. januar 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

En undersøgelse af elevernes stavefærdighed i FSA 2008, retskrivning

En undersøgelse af elevernes stavefærdighed i FSA 2008, retskrivning ~ Uden for tema En undersøgelse af elevernes stavefærdighed i FSA 2008, retskrivning Af Jørgen Schack, seniorforsker ved Dansk Sprognævn og medlem af Opgavekommissionen for Dansk - Læsning og Retskrivning.

Læs mere

Udkast til fagbeskrivelse for engelsk

Udkast til fagbeskrivelse for engelsk Udkast til fagbeskrivelse for engelsk fag Engelsk modul 1. fagets formål Formålet med undervisningen i engelsk er at kvalificere unge og voksne til at forbedre deres almene kundskaber og personlige kompetencer,

Læs mere

How to do in rows and columns 8

How to do in rows and columns 8 INTRODUKTION TIL REGNEARK Denne artikel handler generelt om, hvad regneark egentlig er, og hvordan det bruges på et principielt plan. Indholdet bør derfor kunne anvendes uden hensyn til, hvilken version

Læs mere

TIL OPGAVESKRIVEREN. Før selve opgaveugen. Formål med opgaven.

TIL OPGAVESKRIVEREN. Før selve opgaveugen. Formål med opgaven. TIL OPGAVESKRIVEREN Formål med opgaven. Den større skriftlige opgave i biologi er en eksamensopgave, hvor der gives en selvstændig karakter, som tæller med på eksamensbeviset på lige fod med de øvrige

Læs mere

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste

UNDER UDARBEJDELSE. Net-opgaver: Facitliste Net-opgaver: Facitliste Kapitel 1: Arbejde og uddannelse Ordforråd: Job og jobfunktioner Grammatik: Inversion Grammatik: Datid Grammatik: Possessive pronominer Udtale: R Billedserie: Josefs arbejde Kapitel

Læs mere

Artikel om underretninger om børn og unge

Artikel om underretninger om børn og unge 17. april 2018 Artikel om underretninger om børn og unge Til Børne- og Socialministeriet Danmarks Statistik udgav 11. april artiklen Næsten hvert andet barn med gentagne og grove underretninger i 2015

Læs mere

Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Lidt om færøsk sprogrøgt Kaj T. Larsen Sprog i Norden, 1975, s. 53-56 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Dansk Sprognævn Betingelser

Læs mere

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt.

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt. Praktiske råd vedrørende udformningen af DHO Hvordan laver jeg fodnoter? Skal indholdsfortegnelsen stå før indledningen? Når du skal i gang med at skrive din DHO, vil du sikkert opleve, at du har en masse

Læs mere

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog

Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog Vejledning til Politikens Retskrivnings- og Betydningsordbog INDHOLD VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN FILER UDSKRIV KOPIER AFSLUT VALGMULIGHEDER UNDER MENUEN SØGEMULIGHEDER OPSLAGSORD ORDFORBINDELSER AL TEKST

Læs mere

I denne artikel, vil der blive gennemgået de grundlæggende PHP-funktioner, såsom udskrift til skærmen, tid og dato og if-sætningen.

I denne artikel, vil der blive gennemgået de grundlæggende PHP-funktioner, såsom udskrift til skærmen, tid og dato og if-sætningen. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Grundlæggende PHP I denne artikel, vil der blive gennemgået de grundlæggende PHP-funktioner, såsom udskrift til skærmen, tid og dato og if-sætningen.

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Indledning 10 I NDLEDNING

Indledning 10 I NDLEDNING Indledning Denne bogs hovedtema er børns sprog og kommunikationsudvikling i førskolealderen i tale og skrift. Det er et ambitiøst tema, fordi sproget er indvævet i så at sige alle centrale udviklingsområder:

Læs mere

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter Thomas Bolander 2. juni 2018 Vejledning til opgaver Opgave 1 kan eventuelt springes over, hvis man har mindre tid. De resterende opgaver

Læs mere

Flere indvandrere bor i ejerbolig

Flere indvandrere bor i ejerbolig Mens størstedelen af de etniske danskere bor i egen ejerbolig, er dette kun tilfældet for hver fjerde af indvandrerne fra ikke-vestlige lande. De væsentligste forklaringer på dette er, at indvandrere fra

Læs mere

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra

VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Artikel i Matematik nr. 2 marts 2001 VisiRegn: En e-bro mellem regning og algebra Inge B. Larsen Siden midten af 80 erne har vi i INFA-projektet arbejdet med at udvikle regne(arks)programmer til skolens

Læs mere