Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Studiemobilitet Forskeruddannelse Forskning Arbejdsmarkedet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Studiemobilitet Forskeruddannelse Forskning Arbejdsmarkedet"

Transkript

1 Rubrik

2 2 Indhold Forord Økonomi og personale Uddannelse Studiemobilitet Forskeruddannelse Forskning Arbejdsmarkedet Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1. th København K Oplag: Redaktion: Inie Nør Madsen ISBN: December 2012 Forside og bagside: Jan Oksbøl Callesen Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres.

3 3 Forord Danske Universiteter udgiver hvert år en statistikpublikation om universitetssektoren. Denne folder er den syvende i rækken af Tal om de danske universiteter. Danmark investerer mange penge i forskning og uddannelse. Det er særdeles positivt, og universiteterne ønsker at kvittere for de danske investeringer ved at skabe størst mulig åbenhed om resultaterne. Hovedformålet med Tal om de danske universiteter er derfor at styrke kendskabet til universiteternes aktiviteter, vilkår og resultater og dermed skabe grundlag for en informeret debat om den danske universitetssektor. Der findes meget tilgængelig information om den danske universitetssektor, og denne folder inddrager udelukkende offentligt tilgængelige tal. Mange oplysninger er hentet fra Universiteternes Statistiske Beredskab, som er baseret på årlige indberetninger fra de otte universiteter til Danske Universiteters sekretariat. Materialet i Universiteternes Statistiske Beredskab kan hentes fra Danske Universiteters hjemmeside Publikationen bygger desuden på oplysninger hentet fra andre danske kilder, fx data fra Danmarks Statistik, Undervisningsministeriets databank eller Akademikernes Centralorganisation. Ligeledes udgiver Uddannelsesministeriet i løbet af året en række notater om sektorens aktiviteter inden for forskning, uddannelse og innovation, hvorfra der er hentet tal til denne folder. Da de politiske satsninger inden for forskning og uddannelse ofte tager udgangspunkt i ønsket om at styrke Danmarks internationale position som viden- og innovationssamfund, er det også relevant at sætte de danske forsknings- og uddannelsesaktiviteter i et internationalt perspektiv. Derfor er de danske opgørelser suppleret af internationale statistikker, fx OECD s årlige publikation om uddannelse, Education at a Glance. Vi håber, at I vil læse publikationen med interesse. Hvis I skulle have spørgsmål eller kommentarer til publikationen, er I velkomne til at kontakte Danske Universiteters sekretariat. God læselyst! Jens Oddershede, Talsmand for Danske Universiteter

4 4 Økonomi og personale Universiteternes indtægter kan opdeles i seks hovedkategorier: Forskning: basistilskud samt bevillinger til universiteternes forskning for sektorministerierne. Uddannelse: taxametertilskud til heltids- og deltidsuddannelse. Eksterne midler: hovedsageligt tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed. Øvrige tilskud: tilskud til bl.a. museer, biblioteker, samlinger, haver mv. Øvrige indtægter: finansielle indtægter, lejeindtægter, mindre supplerende virksomhed mv. Myndighedsbetjening: tilskud til forskningsbaseret myndighedsbetjening. Universiteternes samlede indtægter er steget fra 20,9 mia. kroner i 2007 til knap 25 mia. kr. i Tilvæksten er især sket på den offentligt finansierede forskning, som er steget med 45 pct. i perioden. Dette skyldes bl.a. Globaliseringsaftalen fra 2006, men dækker også over, at kapitalbevillinger på universitetsområdet fra 2008 og fremefter er inkluderet i forskningsmidlerne. Derfor er universiteternes øvrige tilskud samtidig faldet. De største bevillinger godt 61 pct. af de samlede indtægter i er offentlige tilskud til forskning og uddannelse. De eksterne midler, som hovedsagligt vedrører den tilskudsfinansierede forskningsvirksomhed (givet via forskningsråd, private virksomheder, EU-forskningsprogrammer mv.), stod for godt 27 pct. af de samlede indtægter i Figur 1. Universiteternes indtægter i mio. kr., opgjort i faste priser kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr Kilde: Universiteternes Statististiske Beredskab (tabel A)

5 5 Universiteterne har i perioden oplevet en vækst i de offentlige uddannelsestilskud, jf. figur 1. Væksten skyldes hovedsageligt en markant stigning i antallet af aktive studerende på universiteterne, og større studieaktivitet betyder i den forbindelse flere taxameterkroner, da uddannelsesfinansieringen afhænger af antal optjente ECTS-points på institutionen. Billedet ændrer sig dog, når man sætter de samlede uddannelsestilskud i relation til det samlede antal studenterårsværk. Når man ser på udviklingen i uddannelsesfinansieringen siden 2007, viser figur 2, at de gennemsnitlige enhedsbevillinger er steget frem til 2010 for derefter at falde frem til 2012 til godt kr. pr studenterårsværk. Der har været en del variation mellem hovedområderne. Det skyldes, at finanslovsaftalen for 2010 gav et løft til det laveste taxameter, der dækker næste alle uddannelser inden for humaniora og samfundsvidenskab. Parallelt med dette løft har der været en årlig effektiviseringsbesparelse på taxametrene, som har medført et fald i enhedsbevillingerne til de våde områder (natur, teknik og sundhedsvidenskab) siden Frem mod 2016 forventes enhedsbevillingerne at falde yderligere. Det markante dyk for humaniora og samfundsvidenskab fra 2015 til 2016 skyldes, at taxameterforhøjelsen på den laveste takst indtil videre kun er forlænget til Figur 2. Enhedsbevillinger til heltidsuddannelse pr. studenterårsværk, faste priser kr kr Teknisk videnskab kr Sundhedsvidenskab kr kr Naturvidenskab kr Gennemsnitlig enhedsbevilling kr Humaniora kr kr Samfundsvidenskab Kilde: egne beregninger på baggrund af FFL 2013 (figuren er opgjort eksklusiv de administrative effektiviseringer)

6 6 Figur 3. Universiteternes omkostninger i mio. kr., faste priser Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel B) En oversigt over universiteternes omkostninger kan findes i Universiteternes Statistiske Beredskab. Omkostningerne er her fordelt på seks hovedformål: 1) uddannelse, 2) forskning, 3) formidling og vidensudveksling, 4) myndighedsbetjening, 5) generel ledelse og administration samt 6) bygninger. Universiteternes samlede omkostninger er steget fra godt 20,4 mia. kr. i 2007 til knap 24,2 mia. kr. i Tilvæksten er særligt sket på forskningsfronten, hvor omkostningerne er steget med ca. 31 pct. i perioden. Denne stigning afspejler den øgede forskningsaktivitet på universiteterne som følge af Globaliseringsaftalen. Langt størstedelen af universiteternes bevillinger går til aktiviteter inden for forskning og uddannelse. Disse formål står for 67 pct. af universiteternes samlede omkostninger. Omkostninger til generel ledelse og administration står for 6 pct. af universiteternes omkostninger i 2011, hvilket er et fald på 2 procentpoint siden Det skal bemærkes, at de formålsfordelte omkostninger ikke kan sammenlignes med universiteternes indtægter, da der fx ikke gives særskilte tilskud til bygningsdrift. Det betyder, at universiteternes bygningsomkostninger dækkes via universiteternes indtægter til bl.a. uddannelse og forskning.

7 7 Når man ser på omkostningernes fordeling på hovedområderne, trækker de våde områder flest ressourcer. Således udgør omkostninger til sundhedsvidenskab, teknik og naturvidenskab ca. 60 pct. af de samlede omkostninger. Godt 19 pct. går til humaniora og samfundsvidenskab, mens de resterende omkostninger ikke er hovedområdefordelt, blandt andet fordi der er tale om fællesomkostninger til bygninger og administration. Der er tale om en næsten konstant fordeling mellem hovedområderne, om end omkostninger på sundhedsvidenskab i de seneste år har udgjort en svagt stigende andel af de samlede omkostninger. Det er særligt på forskningsfronten, at de våde områder trækker mange penge. Teknik og naturvidenskab udgør knap 58 pct. af de samlede forskningsomkostninger, mens sundhedsvidenskab står for ca. 20 pct. Humaniora og samfundsvidenskab deler de resterende forskningsomkostninger ligeligt med omkring 9 pct. til hver. Parallelt hertil udgør forskningsomkostningerne over halvdelen af de samlede omkostninger på det sundhedsvidenskabelige og det teknisk og naturvidenskabelige hovedområde. Det tungeste omkostningsområde for humaniora og samfundsvidenskab er omkostninger til uddannelse. Figur 4. Universiteternes omkostninger fordelt på hovedområder, faste priser 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Uden for hovedområde Humaniora Samfundsvidenskab Sundhedsvidenskab Teknik og naturvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel B)

8 8 Figur 5. Udviklingen i universiteternes årsværk, TAP DVIP VIP Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel C). Et årsværk er lig timer Universiteternes ansatte kan opdeles i tre overordnede stillingsstrukturer: Det fuldtidsansatte videnskabelige personale (VIP), dvs. forskere, ph.d.- stipendiater mv. Denne kategori udgør halvdelen af universiteternes samlede årsværk. Det deltidsansatte videnskabelige personale (VIP), fx eksterne lektorer, undervisningsassistenter mv. Denne kategori udgør 5 pct. af universiteternes samlede årsværk. Det teknisk og administrative personale (TAP), bl.a. laboranter, studievejledere, økonomimedarbejdere mv. Denne kategori udgør 45 pct. af universiteternes samlede årsværk. I takt med aktivitetsstigningen inden for forskning og uddannelse er antallet af årsværk på universiteterne steget fra i 2007 til i Personaleudvidelsen er særligt sket inden for det fuldtidsansatte videnskabelige personale. I perioden har der været en nettovækst i universiteternes forskerstab på knap ekstra fuldtidsansatte forskere. Det svarer til 66 pct. af den samlede tilvækst. Forskerne udgør nu mere end halvdelen af universiteternes samlede årsværk, svarende til årsværk.

9 9 Som på omkostningssiden kan universiteternes personaleforbrug henføres til de faglige formål. Årsværkerne opgøres normalt på seks kategorier, men i nedenstående figur er videnformidling og myndighedsbetjening slået sammen, da der kun henføres få årsværk til disse formål. Ligeledes er bygningsdrift lagt sammen med årsværk til generel ledelse og administration. Figuren viser, at universiteternes fuldtidsansatte videnskabelige personale næsten udelukkende beskæftiger sig med uddannelse og forskning, mens det deltidsvidenskabelige personale særligt henføres til uddannelse. TAP erne arbejder i overvejende grad med aktiviteter inden for forskning og uddannelse og er således med til at understøtte universiteternes kerneopgaver. Figur 6. Universiteternes formålsfordelte årsværk i 2011, VIP, DVIP og TAP 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% VIP DVIP TAP Videnformidling & myndighedsbetjening Bygninger,ledelse & administration Uddannelse Forskning Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel C)

10 10 Uddannelse Den 30. juli fik et rekordstort antal unge besked om, at de var optaget på universitetet. Knap blev optaget i første runde, hvilket er godt mere end første runde i De studerende, som ikke fik en plads d. 30. juli, havde mulighed for at søge en af de ledige pladser i anden runde. Dette optag løb til medio august og betød, at yderligere 556 studerende fik plads på en universitetsuddannelse.optaget i anden runde fandt særligt sted på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, som optog yderligere 314 studerende efter den 30. juli. Det er ikke første gang, at bacheloroptaget på universiteterne har slået rekorder. Siden 2008 har der været en konstant stigning i de årlige optag på universiteterne. Stigningen er sket på samtlige hovedområder, men relativt set er den største vækst sket inden for teknik og naturvidenskab. De to hovedområder udgør nu 30 pct. af det samlede optag på universitetsuddannelserne mod 25 pct. i Det største optagelsesområde er stadig det samfundsvidenskabelige hovedområde, som står for 35 pct. af det samlede optag. Figur 7. Førsterundeoptag på universiteternes bacheloruddannelser, Sundhedsvidenskab Teknisk videnskab Naturvidenskab Humaniora Samfundsvidenskab Kilde: Beregninger på tal fra den Koordinerede Tilmelding (inkl. universiteternes professionsbacheloruddannelser)

11 11 Figur 8. Antal optagne på nye bacheloruddannelser akkrediteret i Teknisk Videnskab Sundhedsvidenskab Humaniora Naturvidenskab Optag 2011 Optag 2012 Kilde: ACE Denmark Universiteterne får af og til skyld for at udbyde for mange nye og eksotiske uddannelser. I 2010 blev der godkendt tretten nye bacheloruddannelser på universiteterne. Syv af disse uddannelser var inden for teknisk videnskab, tre inden for humaniora, to inden for sundhedsvidenskab og den sidste inden for naturvidenskab. Der var i 2010 altså hovedsageligt tale om nye universitetsuddannelser inden for de våde områder. 518 studerende kom ind på disse uddannelser i 2011, mens yderligere 502 studerende blev optaget på uddannelserne i Tallene viser således, at de nye bacheloruddannelser er i stand til at tiltrække studerende på linje med ældre og mere kendte uddannelser. I 2012 havde de studerende mulighed for at søge optag på yderligere fem bacheloruddannelser akkrediteret i studerende blev optaget på disse uddannelser. Tabel 1. Antal optagne på nye bacheloruddannelser akkrediteret i 2011 Institution Hovedområde Uddannelse Optagne Københavns Universitet Humaniora Moderne Indien og Sydøstasienstudier 23 Syddansk Universitet Humaniora Amerikanske Studier 39 Syddansk Universitet Teknik Civilingeniør, Software Engineering 44 Syddansk Universitet Samfundsvidenskab Market and Mangement anthropology 75 Danmarks Tekniske Universitet Teknik Civilingeniør, Geofysik og rumteknology 37 Kilde: ACE Denmark

12 12 Figur 9. Optag på universiteternes kandidatuddannelser, Sundhedsvidenskab Teknik og naturvidenskab Humaniora Samfundsvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel F) Parallelt med det voksende optag på universiteternes bacheloruddannelser har der været en betydelig vækst i optaget på kandidatuddannelserne. Således er kandidatoptaget vokset med godt 40 pct. i perioden I 2011 blev knap studerende optaget på en kandidatuddannelse på universitetet, mens kandidatoptaget var knap i Væksten i kandidatoptaget er sket på samtlige hovedområder, men som det var tilfældet på bacheloruddannelserne, rykker særligt de våde områder. Teknik og naturvidenskab stod i 2011 for 24,3 pct. af det samlede optag på kandidatuddannelserne mod 21,3 pct. i Det største område er samfundsvidenskab, som stod for 41,4 pct. af det samlede kandidatoptag i Figur 10. Relativ fordeling af optag på hovedområder, % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Sundhedsvidenskab Teknik og naturvidenskab Humaniora Samfundsvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel F)

13 13 Der er stigende politisk fokus på sammenhæng i det danske uddannelsessystem. I den forbindelse er overgangsmuligheder mellem de videregående uddannelser et hyppigt drøftet spørgsmål, særligt når det drejer sig om professionsbachelorernes adgang til universiteternes kandidatuddannelser. Danmarks Statistik har ikke offentliggjort tal for professionsbachelorernes overgang til kandidatuddannelse, men Uddannelsesministeriet angiver, at 7 pct. af professionsbachelordimittenderne fra 2006 havde påbegyndt en kandidatuddannelse inden for fire år efter afslutningen på bacheloruddannelsen. Dertil viser en rundspørge hos universiteterne, at omkring 100 master- og kandidatuddannelser på universiteterne har et betydeligt optag af professionsbachelorer. Sammenhæng i uddannelsessystemet handler også om universitetsbachelorernes overgang til kandidatuddannelse. Nedenstående figur viser, at 83,3 procent af universiteternes bachelordimittender fra 2010 var i gang med en kandidatuddannelse i ,5 pct. havde allerede gennemført en kandidatuddannelse. Tallene viser således, at langt de fleste bachelordimittender går i gang med en kandidatuddannelse i umiddelbar forlængelse af deres bacheloreksamen. Andre tal fra Danmarks Statistik viser, at flere studerende vælger at læse videre på en anden institution, når de skal i gang med deres kandidatuddannelse. Knap 18 pct. af bachelordimittenderne fra 2010 er i gang med eller har fuldført en kandidatuddannelse på en anden institution. Figur 11. Universitetsbachelordimittendernes overgang til kandidatuddannelse, dimittendårgang ,3 % Igang med kandidatuddannelse Har fuldført kandidatuddannelse Ej påbegyndt kandidatuddannelse ,5 % 8,5 % 6,2 % Bachelordimittender 2010 Har afbrudt kandidatuddannelse Kilde: Danmarks Statistik

14 14 Figur 12. Gennemførelsesprocenter på universiteternes bachelor- og kandidatuddannelser 85% 83% 81% 79% 77% 75% 73% 71% 69% 67% 65% Kandidater Bachelorer Kilde: Undervisningsministeriets databank (akademiske bacheloruddannelser og delte kandidatuddannelser) Samtidig med at der har været en markant vækst i optaget på universiteternes bachelor- og kandidatuddannelser, har universiteterne formået at fastholde og forbedre de studerendes gennemførelse på uddannelserne. Undervisningsministeriets modelberegnede fuldførelsesprocenter angiver, at en større andel af universiteternes studerende forventes at gennemføre deres uddannelse. Den største forbedring er sket for bachelorerne. Studietiderne er faldet på universiteterne, både for bachelor- og for kandidatuddannelserne. Figur 13 viser, at den gennemsnitlige studietid er faldet tre måneder for bachelorerne og seks måneder for kandidaterne i perioden Den gennemsnitlige studietid ligger højere for bachelorerne end kandidaterne, da en bacheloruddannelse typisk er normeret til tre år, mens kandidatuddannelserne oftest er normeret til to år. Figur 13. Gennemsnitlig studietid på universiteternes bachelor- og kandidatuddannelser Bachelorer Kandidater Kilde: Undervisningsministeriets databank (akademiske bacheloruddannelser og delte kandidatuddannelser

15 15 Figur 14. Bachelor- og kandidatproduktion på universiteterne, Bachelordimittender Kandidatdimittender Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel F) Der har været en vækst i dimittendproduktionen på universiteterne de seneste år. Kandidatproduktionen har dog oplevet et fald i 2008 og i 2010, mens bachelorproduktionen er faldet i studieåret 2010/2011. Der uddannes flest studerende inden for samfundsvidenskab, men i de seneste år er der sket en stigning i andelen af bachelordimittender fra de våde områder, hvilket vil få betydning på kandidatproduktionen de kommende år. Det hævdes af og til, at der uddannes for få studerende inden for teknik og naturvidenskab i Danmark. Når man ser på de internationale tal, er det dog et helt generelt billede, at de fleste dimittender uddannes inden for samfundsvidenskab og humaniora. Figur 15 viser faktisk, at Danmark er et af de lande i OECD, som uddanner flest studerende inden for de våde områder, kun overgået af Finland, Sverige og Portugal. Figur 15. Nyuddannede dimittender fordelt på hovedområder, % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Samfundsvidenskab Humaniora Servicefag Naturvidenskab Teknisk videnskab Sundhedsvidenskab Finland Sverige Portugal Danmark Korea Slovakiet Spanien Belgien Italien Irland Tyskland Grækenland Norge Østrig Frankrig UK Indonesien Japan Tjekkiet Schweiz New Zealand Chile Mexico Holland Canada Australien Estland Island Slovenien Israel Ungarn USA Polen Tyrkiet Kilde: OECD Stat (figuren inkluderer mellemlange og lange videregående uddannelser samt ph.d.- uddannelser)

16 16 Figur 16. Forventet uddannelsesniveau 25 år efter endt 9.klasse, % Kort Mellemlang Lang 20% 15% 10% 5% 0% Kilde: Undervisningsministeriets databank (profilmodellen) Det er en politisk målsætning, at 60 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en videregående uddannelse. 25 pct. skal gennemføre en lang videregående uddannelse, typisk en kandidatuddannelse fra et af de danske universiteter. De seneste tal viser, at der siden 1990 har været en stigning i det forventede uddannelsesniveau for 9.klasseeleverne 25 år efter afslutningen på deres afgangsprøve. Efter en markant stigning i perioden ligger de lange videregående uddannelser nu på niveau med de mellemlange. 23,8 pct. af ungdomsårgangen fra 2010 forventes at have gennemført en lang videregående uddannelse 25 år efter afslutningen på 9.klasse. Til sammenligning var tallet 11 pct. i Universiteterne er således tæt på at indfri deres del af målsætningen.

17 17 Selvom det estimerede uddannelsesniveau for ungdomsårgangen 2010 ligger et godt stykke ude i fremtiden, genspejler profilmodellens forventninger sig i de tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort for befolkningens højst fuldførte uddannelse. I nedentående figur er tallene opgjort som det realiserede uddannelsesniveau for danske unge i aldersgruppen år i perioden Grafen viser, at der har været en svagt faldende andel af unge, der har gennemført en kort videregående uddannelse som højeste niveau, mens der har været en mindre fremgang i andelen, der har gennemført en mellemlang videregående uddannelse. Siden 2006 har der været en markant stigning i andelen, der har gennemført en lang videregående uddannelse. Blandt de unge i alderen år har 13,8 pct. gennemført en lang videregående uddannelse som højeste uddannelse i Til sammenligning viser tal fra Danmarks Statistik, at 6,4 pct. af den danske befolkning mellem år har gennemført en lang videregående uddannelse, mens 16,6 pct. har gennemført en mellemlang videregående uddannelse. De danske unge er således markant bedre uddannede end deres forældres generation, hvilket er en tendens, der kan forventes at fortsætte, de store optag taget i betragtning. Figur 17. Højest fuldførte videregående uddannelse for årige, ,0% Kort Mellemlang Lang 18,0% 16,0% 14,0% 12,0% 10,0% 8,0% 6,0% 4,0% Kilde: Tal fra Danmarks Statistik

18 18 Studiemobilitet De danske universitetsstuderende benytter i stigende grad muligheden for at rejse ud i løbet af deres uddannelse. Således har der været en markant stigning i den udgående studentermobilitet i perioden I studieåret 2010/2011 var godt flere studerende på studieophold i udlandet end i 2007, svarende til en vækst på godt 60 pct. Det er særligt studerende fra samfundsvidenskab og humaniora, der tager et udlandsophold i løbet af deres studietid. De tørre områder (i nedenstående figur: humaniora, samfundsvidenskab og udenfor hovedområde) står således for godt 75 pct. af den udgående mobilitet, mens teknik og naturvidenskab står for knap 19 pct. Sundhedsvidenskab står for 5 pct. Figur 18. Udgående studentermobilitet på universiteterne, Sundhedsvidenskab Teknik og naturvidenskab Udenfor hovedområde Humaniora Samfundsvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel H). Kategorien uden for hovedområde dækker over CBS studerende inden for samfundsvidenskab og humaniora, hvilket er årsagen til faldet på disse hovedområder mellem 2007 og 2008.

19 19 Figur 19. Støttemodtagere på en hel universitetsuddannelse i udlandet i 2010, hovedområdeopdelt SU-modtagere Udlandsstipendieordningen - Samfund Humaniora Natur Teknik Sundhed Øvrig Kilde: Styrelsen for Videregående Uddannelser og uddannelsesstøtte (2012), SU-støtte og SU-gæld 2010 Danske studerende har også mulighed for at læse en hel uddannelse i udlandet. I kalenderåret 2010 var danske SU-modtagere indskrevet på en hel videregående uddannelse i udlandet. 566 studerende var indskrevet på en hel kandidatuddannelse i udlandet ved hjælp af udlandsstipendieordningen, som giver danske studerende mulighed for at tage de danske taxameterpenge med til en udenlandsk kandidatuddannelse. Ligesom det gælder for de kortere udvekslingsophold, benytter studerende fra samfundsvidenskab og humaniora hyppigst muligheden for at tage SU og taxameterpenge med til udlandet. Når de studerende vælger at læse en hel uddannelse i udlandet, er Storbritannien det foretrukne studieland. Faktisk læste 45 pct. af de udrejste SU-modtagere i 2010 i Storbritannien. En betydeligt mindre andel læste i Sverige, USA og Norge. Figur 20. Støttemodtagere på en hel uddannelse i udlandet i 2010, landeopdelt Storbritannien Sverige USA Norge Øvrige EU-lande Øvrige lande ekskl. EU Kilde: Styrelsen for Videregående Uddannelser og uddannelsesstøtte (2012), SU-støtte og SU-gæld 2010

20 20 Figur 21. Indgående studentermobilitet på universiteterne, Samfundsvidenskab Humaniora Udenfor hovedområde Teknik og naturvidenskab Sundhedsvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel H). Kategorien uden for hovedområde dækker over studerende inden for samfundsvidenskab og humaniora, hvilket er årsagen til faldet på disse hovedområder mellem 2007 og Flere internationale studerende finder vej til de danske universiteter. Den indgående studentermobilitet er steget med knap 40 pct. siden 2007, og i studieåret 2010/2011 var ca studerende indskrevet på et udvekslingsophold på et af de danske universiteter. Det er igen samfundsvidenskab og humaniora, der står for en stor del af studiemobiliteten. Teknik og naturvidenskab trækker også rigtig mange udenlandske studerende til, mens sundhedsvidenskab kun står for en lille andel af den indgående mobilitet. Opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at europæiske studerende udgør ca. 70 pct. af de internationale udvekslingsstuderende på de danske universiteter. Den næststørste andel kommer fra USA og Canada, svarende til 15 pct. Det er særligt universiteternes kandidatuddannelser, der er attraktive for de internationale studerende. Godt studerende var indskrevet som udvekslingsstuderende på en kandidatuddannelse, mens studerende tog et udvekslingsophold på en bacheloruddannelse i Figur 22. Udvekslingsstuderende i Danmark efter område og uddannelsesniveau, 2011 Bachelor Kandidat Afrika Latinamerika & Caribien Australien, New Zealand & Stillehavsøerne Asien USA & Canada Europa Kilde: Danmarks Statistik (omfatter også studieophold kortere end tre måneder og længere end 12 måneder)

21 21 Figur 23. Udenlandske studerende indskrevet på en hel universitetsuddannelse i Danmark Samfundsvidenskab Humaniora Sundhedsvidenskab Teknik og naturvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel H). Tallene er opgjort ud fra oplysninger om de studerendes statsborgerskab, hvorfor opgørelserne inkluderer studerende med varigt ophold i Danmark. Stadig flere udenlandske studerende vælger at læse en hel universitetsuddannelse i Danmark. Ovenstående figur viser, at der har været en markant vækst i antallet af indskrevne udenlandske studerende på hele universitetsuddannelser siden I studieåret 2010/2011 var studerende med udenlandsk statsborgerskab indskrevet på en hel bachelor-, kandidat-, master- eller diplomuddannelse på de danske universiteter. Omkring 42 pct. af disse studerende var indskrevet på en samfundsvidenskabelig uddannelse. Når vi taler om de internationale studerende på hele uddannelser i Danmark, er det også relevant at undersøge, hvor mange internationale studerende, der bliver i Danmark efter afslutningen på deres uddannelse. De internationale studerende udgør en vigtig ressource for det danske samfund. Nedenstående tabel viser, at halvdelen af de internationale dimittender fra 2008 fortsat opholdt sig i Danmark to år efter afslutningen på deres uddannelse. Det er en pæn fremgang i forhold til årgangen fra 2006 og Tabel 2. Fastholdelse af internationale studerende, to år efter dimission År for afsluttet uddannelse Antal, der afsluttede en videregående uddannelse i Danmark Antal, der fortsat er i Danmark to år efter afsluttet uddannelse Andel, der bliver i Danmark efter uddannelsens afslutning 46,1% 48,6% 50,2% Kilde: Svar til Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, d. 26. oktober Her måles udelukkende på studerende, der er rejst til Danmark med henblik på at tage en hel uddannelse, hvorfor der ikke kan sammenlignes med opgørelserne i Universiteternes Statistiske Beredskab, som også inkluderer udenlandske studerende med varigt ophold i Danmark.

22 22 Forskeruddannelse Universiteterne står for størstedelen af de danske ph.d.-studerende. Siden 2000 har der været en markant stigning i tilgangen til ph.d.-uddannelserne. Tilgangen toppede i 2010, hvor mere end nye studerende startede på en ph.d.-uddannelse. Tilvæksten i antallet af ph.d.-studerende kommer som følge af Globaliseringsaftalen fra 2006, hvor det blev aftalt at styrke investeringerne i forskeruddannelse og således øge nytilgangen på ph.d.-uddannelserne til ca i En målsætning som blev fuldt indfriet. Den øgede tilgang til de danske ph.d.- uddannelser har medført en vækst i antallet af tildelte grader. I perioden 2000 til 2011 er antallet af tildelte grader steget med 70 pct., svarende til at der i 2011 blev tildelt knap 650 flere ph.d.-grader, end det var tilfældet i Da det typisk tager tre til fire år at gennemføre en ph.d.-uddannelse, kan antallet af tildelte grader forventes at stige yderligere i takt med, at de studerende, der er optaget som følge af ph.d.-løftet bliver færdige med deres ph.d.-uddannelse. Figur 24. Tilgang og tildelte grader, Tilgang af ph.d.-studerende Tildelte ph.d.-grader Kilde: Danmarks Statistik (omfatter også ph.d.-studerende på de kunstneriske uddannelser)

23 23 Figur 25. Tildelte grader på hovedområde, Humaniora Samfundsvidenskab Sundhedsvidenskab Teknik og naturvidenskab Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel I) Antallet af tildelte ph.d.-grader er ikke ligeligt fordelt mellem hovedområderne. Mere end halvdelen af de nye ph.d.-uddannede i 2011 kom fra teknik og naturvidenskab, mens en fjerdedel kom fra det sundhedsvidenskabelige område. Fordelingen er i tråd med aftalen om, at den danske forskeruddannelse særligt skal styrkes inden for de våde områder. Danmark har taget et stort spring siden 2000, når det kommer til andelen af den danske befolkning, der får en ph.d.-grad. Tallene fra OECD viser, at der stadig er et stykke vej op til de lande, der ligger helt i front, men Danmark kan forventes at rykke yderligere frem i de internationale tal i takt med, at væksten i ph.d.-tilgangen slår fuldt igennem på gennemførelsesraten. Figur 26. Andel, der får en ph.d.-grad (2010) 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Schweiz Slovakiet Sverige Tyskland Finland UK Østrig Danmark Australien (2009) Holland Portugal Norge New Zealand USA Irland Italien (2008) OECD gennemsnit Frankrig (2009) Slovenien Belgien Israel Tjekkiet Korea Canada (2009) Spanien Grækenland Japan Estland Ungarn Island Polen Tyrkiet Mexico Kilde: OECD, Education at a Glance 2012

24 24 Figur 27. Antal beskæftigede forskeruddannede, Natur Teknik Sundhed Humaniora Samfund Kilde: Uddannelsesministeriets notat om ph.d.-uddannelserne Antallet af beskæftigede med en forskeruddannelse (ph.d.) er mere end fordoblet siden 2000, men selvom der uddannes flere ph.d.er til det danske arbejdsmarked, har forskeruddannede stadig gode muligheder for at finde beskæftigelse. Beskæftigelsesfrekvenserne har således ligget nogenlunde stabilt de seneste ti år. Der er ikke de store udsving i forskeruddannedes beskæftigelsesfrekvens mellem hovedområderne. Sundhedsvidenskab har i hele perioden haft den højeste beskæftigelsesfrekvens og ligger med 96 pct. i Forskellene mellem hovedområdernes beskæftigelsesfrekvens er dog blevet mindre over årene. Figur 28. Hovedområdefordelte beskæftigelsesfrekvenser for forskeruddannede, Sundhed Samfund Teknik Naturvidenskab Humaniora 100% 99% 98% 97% 96% 95% 94% 93% 92% 91% 90% Kilde: Uddannelsesministeriets notat om ph.d.-uddannelserne

25 25 Figur 29. Forskeruddannedes beskæftigelse (sektoropdelt), Offentlig Privat Kilde: Uddannelsesministeriets notat om ph.d.-uddannelserne Der er flest forskeruddannede ansat i den offentlige sektor. I 2010 var der således forskeruddannede i den offentlige sektor mod i den private sektor. Det skyldes, at mange forskeruddannede arbejder med forskning og undervisning på universiteterne. Fordelingen er dog ikke ens mellem hovedområderne. De humanistiske og samfundsvidenskabelige forskeruddannede finder hovedsageligt arbejde i den offentlige sektor, mens de tekniske forskeruddannelser leverer flest forskeruddannede til den private sektor. Figur 30. Hovedområdefordelt beskæftigelse (sektoropdelt), % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Teknik Natur Sundhed Samfund Humaniora Privat Offentlig Kilde: Uddannelsesministeriets notat om ph.d.-uddannelserne

26 26 Forskning Danmark investerede i 2010 omkring 3 pct. af BNP i forskning og udvikling og levede således op til Barcelonamålsætningen fra De private virksomheder stod for omkring 2/3 dele af de danske forskningsinvesteringer, mens offentlige kilder stod for den sidste tredjedel. I nedenstående figur baseret på tal fra OECD er Danmark placeret som det land, der investerer den sjettestørste andel af BNP i forskning. Helt i top ligger Israel, Finland og Korea, mens store lande som USA og Tyskland investerer en mindre andel af BNP end Danmark. Figur 31. Forskningsinvesteringer i pct. af BNP, 2010 (eller seneste) 5,00 4,50 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 Israel Finland Korea Sverige Japan Danmark Schweiz (2008) USA (2009) Tyskland Østrig Island (2008) Frankrig Australien (2008) Slovenien Belgien Holland Canada Irland UK Norge Luxembourg Estland Portugal Tjekkiet Spanien New Zealand (2009) Italien Ungarn Kilde: OECD Stat (lande, der investerer mere end 1 pct. af BNP, er med i figuren) Figuren ovenfor fortæller dog ikke hele historien, for selvom tallene fra OECD viser, at Danmark er blandt de lande, der investerer mest i forskning, kan der være store forskelle mellem regionerne internt i de lande, som vi normalt sammenligner os med. Tal fra OECD viser, at de førende stater i USA investerer mellem 5 og 7 pct. af BNP i forskning, mens nogle tyske delstater ligger med forskningsinvesteringer på ca. 4 pct. af BNP. Det er disse regioner, som Danmark skal kunne konkurrere med i videnkapløbet.

27 27 Figur 32. Antal tilskudsfinansierede forskningsprojekter på universiteterne, Kilde: Universiteternes Statistiske Beredskab (tabel K) Øvrige udenlandske kilder EU Danske private kilder Danske offentlige kilder Universiteternes forskning finansieres bl.a. via de basismidler, som universiteterne tildeles hvert år i finansloven. Samarbejdet med eksterne parter spiller dog en stigende rolle i universiteternes forskningsaktiviteter. Således var universiteterne engageret i tilskudsfinansierede forskningsprojekter i 2011 mod godt i Omkring 45 pct. af de eksterne forskningsprojekter er finansieret af offentlige kilder, mens 37 pct. er finansieret af private danske kilder. De sidste 18 pct. dækkes af udenlandske kilder. Hvis vi ser på EU-programmerne alene, har de danske forskere stort held med at tiltrække EU-midler. Danmark har således en succesrate for projektansøgninger til EU s 7. rammeprogram på 24 pct. ifølge tal fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Det betyder også, at Danmark er blandt de lande, der tiltrækker flest EU-midler til danske forskningsprojekter. Danmark har fået 602 mio. euro fra 7. rammeprogram siden 2007, hvilket placerer Danmark i top tre, når EU-tilskuddene sættes i relation til indbyggertal. Figur 33. EU-tilskud (euro) fra 7.rammeprogram pr. indbygger Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen (opgjort pr. 1. marts 2012)

28 28 Figur 34. Antal videnskabelige publikationer pr. mio. indbygger, Schweiz Sverige Island Danmark Finland Norge Holland Australien Israel Canada New Zealand Belgien Slovenien Storbritannien Østrig Irland USA Tyskland Frankrig Grækenland Spanien Estland Italien Tjekkiet Portugal Japan Ungarn Slovakiet Polen Tyrkiet Chile Mexico Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen, opdatering af udvalgte tabeller fra Forskningsbarometret Internationale tal viser, at danske forskere er blandt de bedste i OECD til at publicere deres forskningsresultater. Således har de danske forskere i perioden publiceret over videnskabelige publikationer, hvilket placerer Danmark i top 5, når antallet af videnskabelige publikationer sættes i relation til indbyggertal. Når det kommer til forskningens gennemslagskraft, er de danske forskere igen med i front. Danske forskningsresultater bliver hyppigt citeret i andre videnskabelige publikationer. Faktisk bliver publikationerne citeret så ofte, at Danmark er placeret på en tredjeplads med gennemsnitlig 7,64 citationer per videnskabelig publikation. Figur 35. Antal citationer pr. videnskabelig publikation, ,000 8,000 7,000 6,000 5,000 4,000 3,000 2,000 1,000,000 Schweiz Island Danmark Holland USA Sverige Storbritannien Belgien Tyskland Finland Østrig Canada Irland Frankrig Israel Norge Italien Australien Spanien New Zealand Ungarn Japan Portugal Estland Grækenland Chile Tjekkiet Slovenien Slovakiet Mexico Polen Tyrkiet Kilde: Forsknings- og Innovationsstyrelsen, opdatering af udvalgte tabeller fra Forskningsbarometret

29 29 Figur 36. Antal indgivne patentansøgninger og antal udstedte patenter, Patentansøgninger Udstedte patenter Kilde: Universiteternes indberetninger til kommercialiseringsstatistikken 2012 Det er ikke kun gennem publikationer og citationer, at den danske forskning når uden for universiteternes mure. De danske universiteter samarbejder i vidt omfang med private virksomheder om at skabe nye produkter på baggrund af universiteternes forskningsresultater. Universiteterne har haft stor fremgang i kommercialiseringen af forskningsresultaterne. Det kommer bl.a. til udtryk i udviklingen i antal licens-, salgs- og optionsaftaler siden Antallet toppede i 2006, men universiteterne har også haft stærke resultater i 2010 og Figur 37. Antal spinoutvirksomheder samt licens-, salgs- og optionsaftaler, Licens-, salgs- og optionsaftaler Spinoutvirksomheder etableret Kilde: Universiteternes indberetninger til kommercialiseringsstatistikken 2012

30 30 Arbejdsmarkedet Væksten i den danske befolknings uddannelsesniveau fremgår af arbejdsmarkedsstatistikkerne. Nedenstående figur viser, at der har været en markant stigning i antallet af akademikere i Danmark siden Faktisk har der over det seneste årti været en tilvækst på mere end akademikere til det danske arbejdsmarked. Når vi ser på de godt akademikere registreret i Danmark i 2010, var langt de fleste af disse beskæftigede som lønmodtagere. En mindre andel var registrerede som selvstændige, mens meget få var registreret som i uddannelse eller som arbejdsløse. Det svarer stort set til fordelingen i akademikernes beskæftigelse i Figur 38. Udvikling i akademikernes beskæftigelse, Lønmodtagere Selvstændige Under uddannelse Uden for arbejdsstyrken Arbejdsløse Kilde: Beregninger på tal fra Danmarks Statistik

31 31 Figur 39. Beskæftigede akademikere (sektoropdelt), Offentlig Privat Kilde: Beregninger på tal fra Danmarks Statistik Når man ser på kategorien af lønmodtagere og selvstændige akademikere, er akademikernes beskæftigelse i den private sektor begyndt at løbe fra beskæftigelsen i den offentlige sektor. Akademikernes ansættelse i den private sektor steg særligt frem til 2008, hvorefter antallet stagnerede i 2009 for derefter at vokse i Finanskrisen har haft betydning for de nyuddannede kandidaters beskæftigelse i sektorerne. Der var en næsten lige fordeling mellem sektorerne frem til Derefter blev der ansat flere kandidater i den private sektor frem til 2008, hvor ansættelserne i det private begyndte at falde, mens ansættelserne i det offentlige steg. Figur 40. Nyuddannede kandidaters beskæftigelse (sektoropdelt), Offentlig Privat Kilde: Beregninger på tal fra Danmarks Statistik (opgjort som kandidatens ansættelse et år efter dimission)

32 32 Figur 41. Udvikling i ledighedsprocent, ,0 Gns. bruttoledighed for akademikere Gns. bruttoledighed for alle 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 1. januar januar januar januar januar januar 2012 Kilde: AC s ledighedsstatistik Udviklingen i akademikernes ledighed afspejler i høj grad den generelle ledighedssituation i Danmark. Således faldt akademikernes ledighed betydeligt frem til medio 2008, hvorefter den steg markant frem mod 2010 i takt med, at finanskrisen fik greb om det danske arbejdsmarked. Akademikerne har dog klaret sig bedre i krisetiderne end det øvrige arbejdsmarked, og de ligger med en ledighedsprocent, der er 1,2 procentpoint lavere end den generelle ledighed i Danmark. Uddannelse har altså vist sig at være en god forsikring mod arbejdsløshed. I forbindelse med målsætningen om at 25 pct. af en ungdomsårgang skal gennemføre en lang videregående uddannelse, er der større politisk fokus på det fremtidige arbejdsmarked for de nye dimittender. Det er uomtvisteligt, at finanskrisen har medført en stigende akademikerledighed, hvilket særligt har ramt de nyuddannede kandidater. Fremskrivninger viser dog, at det danske arbejdsmarked vil efterspørge stadig flere højtuddannede. En lang videregående uddannelse vil således fortsat være en god investering for fremtiden, både for samfundet og den enkelte.

33 33 Figur 42 viser de forventede ændringer i udbud og efterspørgsel efter uddannet arbejdskraft på det danske arbejdsmarked frem til For den ufaglærte arbejdskraft tegner der sig et billede af, at der vil være et fald i både udbud og efterspørgsel. Men da efterspørgslen vil falde mere end udbuddet, vil der være et overskud af ufaglært arbejdskraft. Der vil altså ikke være arbejde til alle ufaglærte i Danmark. Samme situation gør sig gældende for dem, der forlader uddannelsessystemet efter gymnasiet. Når vi ser på de videregående uddannelser, vil der være et øget udbud af akademisk arbejdskraft, hvilket afspejler de stigende optag på universiteternes bacheloruddannelser. Samtidig forventes der at være en større efterspørgsel efter højtuddannet arbejdskraft. Det betyder, at der vil mangle højtuddannede i 2020, hvilket vil medføre et samfundsøkonomisk tab på 6,1 mia. kr. Figuren understreger således vigtigheden af at fastholde de ambitiøse uddannelsessatsninger. Figur 42. Forventet ændringer i udbud og efterspørgsel (højst fuldførte uddannelse), Ufaglærte Gymnasiale Faglærte Kort Mellemlang Lang Ændring i efterspørgsel Ændring i udbud Overskud/underskud Kilde: AE-rådet, Uddannelse kan redde fremtidens arbejdsstyrke (2011)

34 34 Figur 43. Disponibel livsindkomst og samlet effekt på de offentlige finanser, mio. kr. 25 Disponibel livsindkomst Bidrag til de offentlige finanser Faglært Kort Mellemlang Lang Kilde: AE-rådet, Ikke en eneste uddannelse i Danmark er en dårlig forretning (2012) Ifølge en analyse fra AE-rådet har højtuddannede i gennemsnit en disponibel livsindkomst på knap 20 mio. kr., hvilket er næsten det dobbelte af livsindkomsten for en ufaglært arbejder. Samtidig bidrager en højtuddannet i gennemsnit med 7,4 mio. kr. til de offentlige finanser. Det er over dobbelt så meget som bidraget fra en mellemlang videregående uddannelse. Universitetsuddannede får altså højere løn, betaler mere i skat og øger produktiviteten. De økonomiske analyser understøtter således, at det på alle måder giver god mening at investere i de lange videregående uddannelser. Der er nemlig både gevinst for samfundet og den enkelte studerende, når uddannelsessystemet forlades med en kandidatuddannelse i bagagen.

35 35 Danske Universiteter er de otte danske universiteters interesseorganisation. På Danske Universiteters hjemmeside kan du bl.a. finde materialet fra Universiteternes Statistiske Beredskab, samt en elektronisk udgave af Tal om de danske universiteter Ved eventuelle spørgsmål er du velkommen til at rette henvendelse til Danske Universiteters sekretariat: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1.th København K Tel Fax dkuni@dkuni.dk Du kan læse mere om de otte danske universiteter på nedenstående hjemmesider: Københavns Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Roskilde Universitet Aalborg Universitet Danmarks Tekniske Universitet Copenhagen Business School IT-Universitetet I København

36 Danske Universiteter er de danske universiteters interesseorganisation. Organisationen fremmer universiteternes indbyrdes samarbejde og universitetssektorens synlighed og gennemslagskraft i indog udland. Danske Universiteter Fiolstræde 44 DK-1171 København K Januar 2011

Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Forskeruddannelse Forskning Universiteter og samfund

Indhold. Forord Økonomi og personale Uddannelse Forskeruddannelse Forskning Universiteter og samfund 2 Indhold Forord Økonomi og personale Uddannelse Forskeruddannelse Forskning Universiteter og samfund 3 4 9 19 22 26 Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1. th. 1171 København K www.dkuni.dk

Læs mere

Indhold Forord 3 Økonomi og personale 4 Forskning 10 Uddannelse 16 Studiemobilitet 26 Arbejdsmarkedet 30

Indhold Forord 3 Økonomi og personale 4 Forskning 10 Uddannelse 16 Studiemobilitet 26 Arbejdsmarkedet 30 2 Indhold Forord 3 Økonomi og personale 4 Forskning 10 Uddannelse 16 Studiemobilitet 26 Arbejdsmarkedet 30 Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1.th. 1171 København K www.dkuni.dk Oplag: 1.000

Læs mere

Tal om danske universiteter 2014

Tal om danske universiteter 2014 Tal om danske universiteter 2014 2 Indhold Forord 3 Uddannelse 4 Forskning 10 Arbejdsmarkedet 15 Studiemobilitet og internationalisering 19 Økonomi og personale 21 Udgivet af: Danske Universiteter Fiolstræde

Læs mere

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale

N OTAT. Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale N OTAT Udvikling i universiteternes økonomi og pe r- sonale Den 24. april 2015 Sags ID: SAG-2015-01692 Dok.ID: 1996755 Indtægter og udgifter/omkostninger, jf. kapitel 1 Fra 2007 til 2013 er universiteternes

Læs mere

Den danske universitetssektor - kort fortalt

Den danske universitetssektor - kort fortalt Den danske universitetssektor - kort fortalt 2010 Danske Universiteter Tryk: Prinfoshop, Hedensted Forside: Billede taget af Danske Universiteters sekretariat ISBN 978-87-90470-47-0 Denne publikation kan

Læs mere

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres.

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres. 2010 Danske Universiteter Oplag: 1.000 Redaktion: Nikolaj Burmeister Tryk: Prinfoshop, Hedensted Forside: Forside stillet til rådighed af designer Jan Oksbøl Callesen ISBN 978-87-90470-45-6 Denne publikation

Læs mere

Tal om de danske universiteter 2017

Tal om de danske universiteter 2017 Tal om de danske universiteter 2017 UDDANNELSE STUDENTERMOBILITET ØKONOMI INTERNATIONALISERING PERSONALE ARBEJDSMARKED FORSKNING Tal om de danske universiteter 2017 UDGIVET AF DANSKE UNIVERSITETER FIOLSTRÆDE

Læs mere

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark?

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? v/ Stina Vrang Elias, Adm direktør i Tænketanken DEA 18.09.2013 Tænketanken DEA

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Bilag om dansk forskeruddannelse 1

Bilag om dansk forskeruddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 6 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk forskeruddannelse

Læs mere

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013

Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 - Læsevejledning og definitionsmanual Indledning Formålet med Universiteternes Statistiske Beredskab er at give politikerne og offentligheden et klart billede

Læs mere

Tal om danske universiteter 2018

Tal om danske universiteter 2018 Tal om danske universiteter 2018 ØKONOMI UDDANNELSE STUDENTERMOBILITET INTERNATIONALISERING PERSONALE FORSKNING ARBEJDSMARKED Tal om danske universiteter 2018 KØBENHAVNS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET

Læs mere

Akademikernes arbejdsmarked

Akademikernes arbejdsmarked Akademikernes arbejdsmarked 2 3 Indhold Forord 1. Forord 3 2. Krisen kradser 4 3. Arbejdsmarkedets forandring 5 3.1 Stor stigning i udbuddet af akademikere på arbejdsmarkedet 6 4. I lavkonjunkturens skygge

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

Akademikere beskæftiget i den private sektor

Akademikere beskæftiget i den private sektor Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 86 t TIL FOLKETINGETS UDVALG FOR FORSKNING OG UDDANNELSE 20. april 2017 MZ Akademikere beskæftiget i den private sektor Indledning Der er udsigt

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres.

Denne publikation kan ved tydelig kildeangivelse frit kopieres. 29 Danske Universiteter Oplag: 1. Redaktion: Daniel Madsen Tryk: Prinfoshop, Auning Forside: Foto stillet til rådighed af designer Jan Oksbøl Callesen ISBN 978-87-947-44-9 Denne publikation kan ved tydelig

Læs mere

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER 200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER Den økonomiske vækst bremses i de kommende år af mangel på arbejdskraft. Regeringen forventer således, at

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU 1 DTU det bli r til noget Leiden 2017 1 15 41 109 Norden På virksomhedssamarbejder i verden Europa Verden Antal studerende

Læs mere

Begejstring skaber forandring

Begejstring skaber forandring DI og Industriens hus 04. jun. 13 Begejstring skaber forandring Lars DI Konkurrenceevne dagens debat Konkurrenceevne: Lønomkostninger, Produktivitet, Kursforhold 2000: 100 2008: 75 2013: 85 Overskud på

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.dk 7. august 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

Kvinder og mænd i videregående uddannelse 1

Kvinder og mænd i videregående uddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 21 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Kvinder og mænd i videregående uddannelse 1 Resumé

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser?

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Bilag 2 Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Disruptionrådets sekretariat November 217 Spørgsmål til drøftelse Ruster de videregående uddannelser godt nok til fremtidens konkurrence,

Læs mere

Tal om de danske universiteter 2016

Tal om de danske universiteter 2016 Tal om de danske universiteter 2016 Tal om de danske universiteter 2016 Udgivet af Danske Universiteter Fiolstræde 44, 1. th. 1171 København K www.dkuni.dk Oplag: 1000 Redaktion: Sofie Engelbrecht, Sidsel

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2016 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2016 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling af løn

Læs mere

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige Notat: DANMARK HAR DOBBELT SÅ HØJ SU SOM SVERIGE, FINLAND OG NORGE 01-06-2016 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Den danske SU er den højeste

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen

Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen Sekretariatsnotat om ph.d. satsningen 8. december 2015 J.nr. 14/3354/181 MZ Uddannelses og Forskningsministeriet (UFM) har besluttet et analysearbejde, som skal undersøge ph.d. satsningens betydning for

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet 31. maj 2012 J.nr. 2010-5615-05 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Lige her og nu fattes riget penge. Derfor vil det ikke være realistisk at tro på et markant løft i bevillingerne.

Lige her og nu fattes riget penge. Derfor vil det ikke være realistisk at tro på et markant løft i bevillingerne. Finanslov 2013 Tid til konsolidering Danmark har de seneste år vist stor vilje til at prioritere fremtidens vækst og velstand. De offentlige investeringer i forskning og uddannelse er vokset markant og

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2007 KU s statistikberedskab 2007 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt omkostningsbaseret

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein VL døgn 1 Nationalbankdirektør Nils Bernstein 1. Aktuel krise. Lav vækst i produktiviteten 3. Uholdbare offentlige finanser V E L S T A N D 1 Velstand, Danmark og udlandet BNP pr. indbygger, købekraftskorrigeret

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017 Education at a Glance 217 Opsummering af OECD s Education at a Glance 217 i et dansk perspektiv September 217 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Baggrund 3 1.2 Gruppering af uddannelser og anvendte begreber 3

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2015 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2015 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling af løn

Læs mere

Sekretariatet. Ph.d.ernes arbejdsmarked udfordringer og videnbehov

Sekretariatet. Ph.d.ernes arbejdsmarked udfordringer og videnbehov Sekretariatet Ph.d.ernes arbejdsmarked udfordringer og videnbehov Resumé: Universiteterne har nu nået målet om at optage min. 2400 ph.d.er om året i 2010, men dermed rejser der sig nye udfordringer: Hvordan

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

Matematik som drivkraft for produktivitet

Matematik som drivkraft for produktivitet Matematik som drivkraft for produktivitet Peter Birch Sørensen Økonomisk Institut, Københavns Universitet Formand for Produktivitetskommissionen Oplæg på konference om Fremtidens Matematik den 21. maj

Læs mere

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Danish Education at a Glance 2010: OECD Indicators Dansk resumé På tværs af OECD-landene forsøger regeringer at finde løsninger, der gør uddannelse

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser Juli 2015-1 - Dokumentation i forbindelse med nøgletal, der anvendes i kriterium II Videngrundlag og IV

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema 6. grænsearbejdere i 3. kvartal 11 Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Stigende aktiveringsgrad for dagpengemodtagere

Læs mere

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 I globaliseringsaftalen fra 2006 blev det besluttet at fordoble det årlige ph.d.-optag fra 2003 til 2010 1. Ved globaliseringsaftalens udløb

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal)

KØBENHAVNS UNIVERSITET. Statistikberedskab. (Økonominøgletal) KØBENHAVNS UNIVERSITET Statistikberedskab 2018 (Økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2018 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal A: Indtægtsfordeling

Læs mere

Digital forskning fylder meget lidt

Digital forskning fylder meget lidt Jonas Orebo Pyndt, fagleder for forsknings- og innovationspolitik jopy@di.dk, 3377 4613 Mads Juul Sørensen, studentermedhjælper mjus@di.dk, 3377 3993 Digital forskning fylder meget lidt Digitaliseringen

Læs mere

Akademikeres værdi for samfundet

Akademikeres værdi for samfundet Den 14. april 2016 ks/bv/nh/ Akademikeres værdi for samfundet Produktivitet Figur 1 Uddannelse er en god forretning for den enkelte og samfundet Akademikere bidrager igennem hele deres liv med 14,5 mio.

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 27. marts 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 201 (Alm. del) af 16. januar

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

Et dyrt loft Udbud og efterspørgsel efter ingeniører og konsekvenser af et loft over optaget af internationale studerende

Et dyrt loft Udbud og efterspørgsel efter ingeniører og konsekvenser af et loft over optaget af internationale studerende Et dyrt loft Udbud og efterspørgsel efter ingeniører og konsekvenser af et loft over optaget af internationale studerende Konklusioner Forskellen mellem den stigende efterspørgsel og det hidtidige optag

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked U U Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 UIndhold:U HUgens analyseuhu Uddannede er længere tid på arbejdsmarkedet HUgens tendensu Byggebeskæftigelsen steg i 1. kvartal 213 Internationalt HUTal om konjunktur

Læs mere

Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle. 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 I alt

Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle. 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 I alt Sekretariatet Bilag: Udenlandske studerende på danske uddannelser Den 6. juni 2012 Dok.nr. bba/sel Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle område 2000 2001

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 4 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet om kvinder og

Læs mere

De engelsksprogede studerende

De engelsksprogede studerende De engelsksprogede studerende Registeranalyse August 2018 Udgivet af Bredgade 40 1260 København K Tel.: 3544 6200 sfu@ufm.dk www.ufm.dk Publikationen kan hentes på ufm.dk/publikationer ISBN (elektronisk

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

Kun 1 ud af 3 ph.d.er kommer ud i virksomhederne

Kun 1 ud af 3 ph.d.er kommer ud i virksomhederne DI Den 16. april 2015 Kun 1 ud af 3 ph.d.er kommer ud i virksomhederne 1. Det offentlige sluger ph.d.erne Med globaliseringsstrategien i 2006 besluttede et bredt flertal i Folketinget at fordoble antallet

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Status 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: April 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: December

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: August 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab Indledende bemærkninger til beredskabet 20. februar 2013 J.nr. 2013-5617-04 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2012 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Oktober 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2014 (økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt KU s statistikberedskab 2014 hovedområdeopdelt... 1 Indledning... 2 Formålsfordeling

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Økonominøgletal)

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (Økonominøgletal) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab 2017 (Økonominøgletal) KU s statistikberedskab 2017 hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og driftsomkostninger... 2 Nøgletal

Læs mere

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder I dag ligger Danmark på en fjerdeplads i EU, når det gælder om at have den højeste andel af den voksne befolkning i beskæftigelse. Ifølge en fremskrivning

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -december 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2009

Noter til universiteternes statistiske beredskab 2009 Noter til universiteternes statistiske beredskab 2009 Indledende bemærkninger: I det statistiske beredskab 2009 indgår de tidligere sektorforskningsinstitutioner, der blev fusioneret med universiteterne

Læs mere

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab

K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET. Statistikberedskab K Ø B E NHAVN S UNI V E R S I TET Statistikberedskab 2008 1 KU s statistikberedskab 2008 hovedområdeopdelt Indledning 3 Nøgletal A: Indtægtsfordeling for hele Københavns Universitet 4 Nøgletal B: Formålsfordelt

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Notat om sammenligningsgrundlag

Notat om sammenligningsgrundlag Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016 Notat om sammenligningsgrundlag Til brug ved akkreditering af eksisterende universitetsuddannelser August 2016-1 - Notat om sammenligningsgrundlag, august 2016

Læs mere

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Ledigheden i EU-7 var i maj måned på næsten 5 mio. svarende til, at ca.,3 pct. af den samlede arbejdsstyrke i EU-7 er arbejdsløse. Arbejdsløsheden

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende ældrebyrde, stigende sundhedsudgifter,

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 15. marts 2017 J.nr. 16/46704/283 MZ Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2016 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik, som

Læs mere

Etnicitet, uddannelse og beskæftigelse

Etnicitet, uddannelse og beskæftigelse Resumé Vejene gennem uddannelsessystemet kan være mange og forskelligartede. Forskellige befolkningsgrupper er karakteriseret ved at have forskellige veje. Dette notat belyser en række parametre på uddannelsesvejen,

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juli 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: maj 2017

Læs mere

Bilag om udenlandske studerende på hele uddannelser i Danmark 1

Bilag om udenlandske studerende på hele uddannelser i Danmark 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om udenlandske studerende på hele uddannelser

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T. Statistikberedskab. (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Statistikberedskab (økonominøgletal) Nøgletal I korrigeret d. 3. juni 2013 KU s statistikberedskab hovedområdeopdelt Indledning... 2 Formålsfordeling af løn og

Læs mere

Notat // 14/02/06. Danskernes arbejdstid i bund i OECD

Notat // 14/02/06. Danskernes arbejdstid i bund i OECD Danskernes arbejdstid i bund i OECD Danmark ligger blandt de lande i OECD med den største erhvervsdeltagelse. Dvs. en stor del af befolkningen i den erhvervsaktive alder deltager på arbejdsmarkedet. Ses

Læs mere

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9 Side 37 Tabel 1.1 Økonomiske nøgletal Saldo på statsfinanser (% af BNP) Saldo på betalingsbalancens løbende poster (% af BNP) Arbejdsløshed (% af arbejdsstyrke) Inflation (årlig stigning i forbrugerprisindeks

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Juli 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Maj

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2019 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere