Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010."

Transkript

1 Børnebrugerundersøgelse i klub Diget I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt, projekt Midt/vest. Dette dokument indeholder følgende: Forarbejde og begrundelse for undersøgelsens form. Beskrivelse af hvordan foreliggende referat er bearbejdet. Børnenes besvarelser. Konklusion. Det fremtidige arbejde. Forarbejde og begrundelse for undersøgelsens form. Spørgeskema der ligger til grund for børneinterviewene er lavet af klub Diget og Vestervangskolens ledelse, på baggrund af materiale på DCUM`s hjemmeside. Spørgeskemaet er en slanket version, af det skema klubben første gang brugte i 2009 i forbindelse med gennemførelsen af børnemiljøvurdering. Ordlyden på de valgte spørgsmål er derfor den samme, hvilket gør at sammenligning af tidligere besvarelser gør sig muligt. Vi har valgt at udføre brugerundersøgelsen ved at interviewe børnene, da vi har ønsket en dialog form, hvor muligheden for at efterfølge visse udsagn, kan give et mere konkret billede af det enkelte barns tanker. Desuden har vi valgt at invitere børnene til interview to børn ad gangen, for at skabe tryghed og dialog mellem børnene. Da vi første år, havde udfordringer i valgte metode for at udvælge børn til interview, har vi dette år valgt at opsøge børnene samlet, i venskabs-par. Dette har gjort, at frivillige børn meget hurtigt har sagt ja til deltagelse, dog på bekostning at den mere tilfældige udvælgelse. 20 børn har deltaget i de ti interview. Alle interview er udført i klubbens lokaler med udefrakommende konsulent. Interviewene er optaget på bånd og derefter transskriberet.

2 Beskrivelse af hvordan foreliggende referat er bearbejdet. Det foreliggende referat af børneinterviewene er bearbejdet af klubbens ledelse. Interviewene er så vidt muligt gengivet ordret. Dog er flere af børnenes udsagn fjernet, hvor det er vurderet af for personlig eller genkendeligt karakter. Det fulde besvarelsesmateriale ligger til grund for det kommende arbejde i klub Diget.

3 Samlede besvarelser fra børnebrugerundersøgelsen Hvordan I har det. Hvad synes I er en god klub? 2. En god klub er, at man har venner og følges ad til klubben. Man spiller sammen med sine venner. Når man derhjemme siger til sin mor, at man glæder sig til, jeg skal i klubben i morgen. Næste dag er man bare spændt og sådan fortsætter det. Det er en god klub. 1. Når man går på samme skole og kan følges i klubben og så render man rundt i klubben og spiller fodbold. Det er sjovt at rende rundt med sine venner. 2. Et sted, hvor man kan have det sjovt. 1. Der er masser af aktiviteter, man sidder ikke bare og glor. Der er en stor gård og det er der også her 2. En god klub er, hvis der er mange voksne, der ligesom leger med børnene og nogle der spiller fodbold. De har mange ting man kan lave. 1. Et sted, hvor man kan lege med sine venner 1. En hvor man kan gå rundt og tale med de voksne, hvis man bliver drillet og hvor man møde nogle andre, som man måske ikke har set før. 2. Jeg synes det er en, hvor der er søde voksne og det er der også herovre, jeg kan lide alle de voksne der er herovre. Når ens gode venner er her, det er mine også. Og så er der altid noget at lave herovre. Jeg kan godt lide klubben. 1. Man kan passe nogle dyr hernede, som der ikke koster så meget. Jeg vil gerne have en kanin. 2. Sådan hvor alle næsten kan gøre lige hvad de ville, der skal selvfølgelig også være nogle små regler nogle gange. 1. Og lidt flere ting man sådan kan lave. 2. Også noget for store børn, der ikke lige sidder ved computer. Måske også lidt flere kaninting til os kaninpiger, vi har begge to kaniner. 1. Spring og konkurrencer og sådan noget til kaninerne. 2. Det er nok sådan et sted hvor man har det godt og har det godt med pædagogerne og dem der går i klubben 1. Man kan sammen. 1. Hvor man ikke bliver alene og har en masse gode venner. 2. At det er nogle gode venner der er i klubben og at de voksne laver en masse ting med en. 1. Og der er sjovt at være 1. Det er godt der er materialekort og sådan noget. Så kan man sætte penge ind på dem og lave ting for dem her. Man kan lave sparegrise og sy og lave sådan nogle dukker.

4 Hvad synes I om Jeres klub? Begrundelse: 1. Jeg synes den er god. 2. Jeg synes den er god og der er venner der hjælper og alt muligt. Og hver gang man kommer, glæder man sig til et eller andet. Og hvis man er ked af det, er der nogen til at trøste og man finder sammen igen hvis man bliver uvenner. Og lige meget hvad, selvom man bliver uvenner, kommer man ikke ud af døren, hvis man ikke bliver venner igen. For hvis ikke man bliver venner igen, kan man risikere at få det dårligt, og pædagogerne her i klubben hjælper rigtig meget. 1. Den er god, fordi der er mange der hjælper dig, hvis der sker problemer, både de voksne og kammeraterne. Der var faktisk en dag, hvor jeg gik ked af det hjem. Jeg blev drillet og alt muligt, men det er bedre nu. Jeg fortalte det ikke til de voksne, fordi jeg skulle til at gå hjem, jeg havde det ikke godt. Jeg fortalte det heller ikke derhjemme. Det blev bedre næste dag, da jeg kom i klubben, for der talte jeg med Julie. Julie havde fået det af vide fra nogle andre. Det gik fint igen, da jeg havde snakket med Julie. Så var der ikke nogen problemer siden. 2. X har prøvet mange gange at gå ked af det hjem, men der var en gang, hvor jeg sagde det til Julie, at han har det dårligt. Og næste dag sagde de undskyld til ham og så snakkede han med Julie og så gik det bedre. Men der er mange af mine venner, der er stoppet i klubben, der er godt nok kommet nogle nye venner til, men de er ikke ligesom de gamle venner der hjalp os, de er jo helt nogle andre. Jeg tror jeg går ud af klubben i dette år, jeg skal jo lave mine lektier. Og man kan jo ikke bare komme i klubben en halv time, for min far betaler jo for det og så skal man jo blive der i nogle timer. Men jeg har ikke plads til at gå i klub mere, det har været sjovt de her år, men det kan ikke blive ved, for vi har mange lektier. 1. Det er fedt, her er noget at lave. 2. Det er rigtig sjovt. 1. Der er meget forskelligt at lave, lidt til enhver smag. Jeg kan godt lide at være kreativ inde på værkstedet. Jeg har lavet en masse ting derinde, det gjorde jeg også i SFO en. 2. Jeg synes det er sjovt, når de voksne driller, det gør Martin og Steven. 1. Mange ting man kan lave udendørs, men der er ikke så mange ting indendørs, så ved man ikke lige præcis nøjagtig hvad man skal lave. Jeg savner et slags rum, som de har ovre på sfoén, man kan gå ned i også når det regner. Der havde vi sådan nogle ishockeymål og så spillede vi indendørs hockey nogle gange eller fodbold og håndbold på de små mål. Problemet her er, at der nok ikke er plads til det. Men det er også et problem, at der ikke altid er nogen at lege med, for eksempel i dag er jeg den eneste dreng fra min klasse og ellers er der x som spiller Nintendo og ikke laver andet. Mange af de andre fra min klasse går hjem efter skole, jeg ved for eksempel X har en pistolagtig noget hvor de skyder, hvor der kommer noget ud, som han har fået

5 lov til af sin far, bare de har briller på. Andre gange leger de nede i Parken. X synes det er sjovt at lege hjemme hos X, for der får de lov til næsten al ting. Hvis han spørger sin far om de må få 50 kr. til at gå over i Spar og købe slik, siger hans far ja. Jeg synes ikke det er i orden, nu når man har en klub, hvorfor skal de så gå derover, nogle gange render de bare rundt i Parken og ikke laver en dyt. Jeg savner nogle af dem her i klubben. 2. Mine venner er her, vi går i parallelklasse. 1. Jeg har spurgt mine venner om de ikke kommer over i klubben, nej siger de, jeg skal hjem hos for eksempel X. Jeg tror grunden til de ikke kommer i klubben, er fordi de må nogle ting derhjemme, som de ikke må herovre. Jeg tror ikke de nogensinde kommer herover. 2. Den er god, der er gode voksne og sjovt at være. 1. Nogen gange er det sådan lidt, hvor man ikke rigtig ved hvad man skal lave og så finder man på et eller andet. 2. Fint, men jeg synes også nogle gange, det er svært at finde på noget at lave. Jeg tænker mig om. Jeg kan godt lidt at lave rollespil 1. Det er nok det vi bruger mest tid på. Vi er venner 2. Bedsteveninder. 2. Den er rigtig god. Jeg er her rigtig tit, jeg er her næsten hver dag, jeg har det rigtig godt. 1. Jeg er her ikke lige så tit, jeg synes ikke der sker så meget. Det er mest for min kanin jeg er her. Klubben er sådan meget god. Dans er også sjovt. 2. Vi træner med Steven og kommer til sådan et slags stævne. Miniplayback. Der var rigtig mange til det stævne, hele Danmark. Vi er 4 på holdet, der var en mere med der havde meget sceneskræk og hun spiller håndbold, så hun har næsten aldrig tid, så nu er vi 4. Vi vandt ikke noget som helst, men det var sjovt og da man kom ned fra scenen der rystede ens ben bare sådan her. 1. Vi var helt nervøse. Vi havde øvet hos hinanden og lavet en hel masse om, men Steven syntes det var en helt vild god dans. Vi er alle fire ret elastiske. 2. I år skal vi have nogle andre med også og så skal vi danse. Det bliver fedt. Der var en af pigerne sidste gang, der dansede med 40 i feber, hun var nødt til at tage hjem bagefter. Hun klarede det godt. 2. Jeg synes det er en rigtig god klub. Jeg synes der er rigtig mange, der er søde, det er ikke sådan, så man bliver drillet, og så har jeg en kanin. En jeg deler med X. 1. Jeg synes så også, det er en meget god klub, altså jeg taler så ikke meget med de små. Jeg taler mest med dem på min egen alder. Men jeg synes også både voksne og børn er søde. 2. Der er bare ikke så mange på vores alder der kommer, der er mange, der er meldt ind, men ikke så mange der kommer. Jeg tror, vi er altså sådan fast hver dag en tre-fire stykker der kommer. 1. Her er okay mange børn og voksne og mange ting. De voksne er rare 2. De gider lave noget med en.

6 2. Jeg synes den er god, men der mangler en svævebane, men det er der vist ikke rigtig plads til her i klubben. Jeg mangler også en girafgynge. Nogen gange er jeg lidt i tvivl om hvad jeg skal lave, men så går jeg rundt og keder mig, eller også laver jeg noget i alrummet. 1. Jeg synes nogle gange godt, det kan være lidt svært at bestemme sig imellem alle de ting man kan, for man kan rigtig mange ting. Hvor tit kommer I, i klubben? 1. Før i tiden kom jeg ikke så tit, men nu kommer jeg tit. Førhen var den mere kedelig, men nu er den sjov igen. Der er sket nogle andre ting, der ikke var der før. Nu er vejret bedre, og vi kan komme ud og spille fodbold. Det kunne vi jo ikke da det var regnvejr og snevejr. Det sjoveste er at være udenfor og spille fodbold. Jeg kommer i klubben hver dag. 2. Jeg kommer nok 2-3 dage om ugen, jeg har ikke tid til mere. Jeg går jo også til billedkunst, det har jeg gjort i snart 6 år. Jeg kan ikke finde tid til mere. Men jeg synes det er sjovt at være her, selv min far siger det er ok, han betaler meget for det, men jeg siger, jeg ikke har lyst mere, for jeg kan ikke bare være her en halv time. Enten går man i klubben og bliver der nogle timer eller også melder man sig ud. Jeg tror jeg stopper om 3 uger eller om nogle måneder. Måske får jeg en computer af min far, så jeg kan lave mine lektier derhjemme. Jeg kan stadig se mine venner i skolen. Jeg har da venner her, men det er jo ikke alle der er gode venner. Næsten alle mine gode venner er gået ud af klubben. Når jeg kommer her, er det for at se pædagogerne, spille billard, nogle gange gå rundt og lave ting, nogle gange gå ned og spille bordtennis. 2. Jeg kommer næsten hver dag, hvis jeg ikke skal noget, så kommer jeg. 1. Jeg er her tit, men nogle gange tager jeg i svømmehallen efter skole med mine venner og sådan noget. De fleste uger kommer jeg hele ugen. 1. Jeg har fået af vide af min mor, jeg skal komme her hver dag. Både min mor og jeg synes det er noget pjat, bare at gå hjem efter skole og ikke lave noget. 2. Jeg kommer her hver dag, fordi min mor og far er først hjemme der ved tre tiden. Jeg vil gerne komme herovre. 1. Jeg kommer hver dag 2. Det gør jeg også 1. Næsten hver eneste dag, undtagen hvis en fra klassen har fødselsdag. 2. Nogen dage kommer jeg og andre dage kommer jeg ikke. Jeg skal nemlig øve mig på arabisk. Det går jeg til hver dag undtagen i weekenden. Min mor siger jeg skal lære arabisk. Jeg ville hellere være fri for at gå til det. 1. Meget tit. 2. Hvis jeg ikke er her, er det fordi jeg har nogle andre ting jeg skal nå, fritidsting og sådan noget. 1. Jeg er her ca. 4 dage om ugen. 2. Jeg er ca. 3-4 dage. 1. Jeg kommer hver dag, fordi jeg har min kanin så den skal passes. 2. De andre kaniner er nogle klubben køber ude fra Dyregården af.

7 2. Jeg har mange dyr derhjemme, jeg har en hamster, et bundt fisk. Jeg skal snart have en ny mus, for den gamle er død og så har jeg en kat og så har jeg en kanin hernede. 1. Jeg har to marsvin, to kaniner, en hund og så hest jeg passer om tirsdagen. Jeg skal arbejde med dyr, når jeg bliver stor. Jeg vil gerne være dyrepasser. Jeg vil gerne passe girafferne, jeg har rørt en af dem i aftenzoo, de er så dejlige. De står bare ved ens skulder når man aer dem, sådan er det også i Knuthenborg, der er de helt ind af vinduet hos en. 2. Jeg kommer næsten hver dag, hver gang jeg kan komme. 1. Næsten. For derhjemme er der ikke noget at lave. 1. Jeg kommer her altid, undtagen hvis jeg er ude og lege med en. 2. Jeg kommer tre gange om ugen. 2. Jeg kommer meget tit, også et par uger i sommerferien. 1. Jeg kommer alle de dage jeg kan. Jeg går for eksempel til ridning, så kan jeg ikke komme, eller hvis jeg skal ud og købe bogbind og sådan noget. Hvor længe er I, i klubben? 1. Jeg er her til kl. 16 hver dag 2. Jeg er her til kl Til tiden , hvis jeg ikke keder mig, for ellers går jeg hjem. 1. Det er forskelligt. 2. Når jeg har det sjovt, bliver jeg her længe, til ca Jeg kommer hver dag 2. Det gør jeg også 1. Hvis det er min far der skal hente, tager det rigtig lang tid. Men hvis det er min mor er det 14 eller 15. Hvis jeg selv går hjem er min storebror derhjemme 2. Normalt til kl. 15 eller Jeg er her hele dagen 2. Det er jeg også 1. Jeg plejer at være her en halv time eller sådan noget. 2. Stort set hele dagen. Jeg er sammen med mine drengevenner herovre, vi taler. Jeg irriterer dem nogle gange, jeg driller også de voksne. De voksne herovre er der ikke noget i vejen med i hvert fald. 1 og 2. Næsten hele dagen. 1. Det er forskelligt, hvornår jeg går hjem ca Jeg plejer at være her til tiden tiden 1. Det er lidt forskelligt, det kommer an på hvor jeg træt jeg er, men hvis jeg har det rigtig sjovt, bliver jeg til de lukker.

8 .. Hvad er en god ven? 1. En god ven er en der giver ting til hinanden og man leger godt sammen og man kan komme hjem til hinanden. Bare hygge sig sammen. 2. Man giver til hinanden, man er sammen og man tænker på hvordan ens ven har det. Hvis ens bedste ven stopper, stopper man også selv på et tidspunkt, for man kan jo ikke klare det mere. Man savner vennen. Min ven X stoppede i klubben, det er 1 år siden. Mig og X spillede basket sammen, gik ud, kom hjem til hinanden og alt muligt. 1. En man kan stole på, at kunne enes med og har det sjovt sammen og kan snakke meget sammen. 2. Jeg har mange gode venner. 2. En god ven for mig, er hvis man spørger om de kan lege, og hvis de ikke har nogen andre aftaler, så siger de tit ja, det er en god ven. Og hvis man slår sig, de hjælper en. Hvis der er noget man ikke kan, for eksempel hvis de andre kan kravle op på taget og man ikke kan selv, så en af dem går ned og siger, skal vi lege noget andet sammen, eller noget. 1. Jeg synes en god ven er X, det er ærgerligt han ikke er i klub så tit, han siger det nogle gange er for kedeligt. X er god til at trøste og sige stop, når der er ballade. Jeg er ikke selv til slåskampe og sådan noget, jeg hidser mig ikke op, mange kalder mig for den der ikke gider noget, det siger jeg også selv. Der hjælper X nogle gange, også X. 1. En der behandler en godt, en der vil lege med en. En der spørger om man vil være med i legene. 2. En god ven er også sådan en, der sørger for hinanden, så begge kan være med i legene. Jeg har sagt, jeg vil ikke være med, hvis min ven ikke kan være med. X er en god ven, for han er der altid når jeg har brug for ham. Han vil også spille bold, for eksempel fodbold. 1. En god ven er sjov, jeg kan godt lide at være sammen med mine venner, vi keder os ikke. 2. Min mor har sagt, jeg er ekspert i at finde venner. 1. Jeg har ikke så mange venner 2. Jeg vil skyde på jeg har ca. 500 venner. 1. Det er en som hurtigt bliver venner med en igen, hvis man er uvenner. 2. Han hjælper mig til at komme videre i mine spil og så griner han ikke af andre, når de slår sig. 1. Jeg har også andre venner, engang gik X på en anden skole, så spillede jeg fodbold med de andre. 2. Jeg har også andre venner, men det er mest os to der leger sammen. 1. En der ikke sladrer om en og som man kan stole på. 1. En man kan stole 100% på og en man kan sige alt til. En der er sød mod en. 1. En der hjælper, en der lytter når man snakker. En man altid kan græde ved skulderen af. 2. X er bare perfekt. Man kan lave alt med hende. Jeg føler mig hjemme også hos hende, det er som om jeg har tre hjem, for mine forældre er skilt.

9 1. X er god og hun hjælper mig meget i skolen, hvis jeg lige får det dårligt, som for eksempel angst. En sygdom, der har gjort jeg ikke har været i skole i to år. Der hjalp hun mig meget, hun er altid sød og jeg føler mig også hjemme hos hende. 2. En man kan have det sjovt med og stole på og sådan. 1. Man kan stole på dem, og de er rare at være sammen med. De driller ikke en, man må godt have lidt mange af dem, for så ved man, der er mange, der stoler på en. 1. En der trøster en, hvis man er kommet til skade. En der gider lege med en. 2. Kommer og bakker dig op. 2. En der kan holde på hemmeligheder og hvis man har noget sammen, at hun ikke siger det videre. 1. At man kan stole på hinanden, man kan blive enige om hvad man skal lave. 2. Jeg har mange venner, men jeg leger ikke med dem alle sammen, jeg leger mest med 2 af mine veninder. Tror I at der er nogen i klubben der ikke har venner? 2. Der er mange 1. Nej, det tror jeg ikke. 2. Det er fordi der er forskel, man kan godt have mange kammerater uden at det er venner. Jeg har kun en ven her i klubben. Det er X. Men det er ok, jeg ikke har flere venner, for så ville jeg bare blive i klubben endnu længere tid og så kan jeg ikke nå at lave mine lektier, og så bliver jeg dårlig til det. Så det er fint som det er. 1 og 2. Nej 2. Jeg tror der er en, som ikke så godt kan lide at være her. Nogle gange i skolen er der nogen der driller hende og sådan noget. Nogen gange følges vi med hende. Hun er tit alene, jeg kan aldrig finde hende. 2. Jeg kender nogen som ikke har så mange venner, de har kun 2 der er venner, det er X og X fra vores klasse. 1. Det er også det samme med X og X, de render kun og leger sammen. 2. De spiller tit kun Nintendo og leger sådan nogle rollespilslege. 1. De leger sådan nogle fantasilege med nogle sværd. 2. Nej, alle dem jeg har mødt, enten leger de med dem fra deres klasse eller også kender jeg dem ikke så godt. 1. Jeg tror alle har venner, jeg tror bare ikke de har så mange. Jeg kunne godt tænke mig nogle flere venner, men jeg ved ikke hvordan man får mere. 2. Hvis man gerne vil have venner, skal man starte med at være sådan lidt sød. Når jeg vil lege med nogen, siger jeg ikke højt kan du lege, for så er der måske andre der siger nej, for han skal lege med mig. Det er derfor, hvis jeg vil lege med nogen siger jeg til dem, jeg lige skal sige dem noget, så kan han nemlig selv vurdere det. 1. X tror jeg ikke har nogen venner, for han går mest med X og han kommer ikke lige for tiden. Nogen gange går vi over til ham og spørger om han vil være med til gemmeleg og sådan noget, det vil han de fleste gange.

10 1 og 2. Nej. 2. Det ved jeg faktisk ikke. 1. Altså jeg ser tit nogen der ikke er sammen med så mange, som sidder alene, de ser ikke så glade ud, men så kommer jeg som regel over til dem, altså til dem jeg kender. På et tidspunkt blev min lillebror holdt meget ude og jeg er selv blevet holdt meget ude. Så gik min lillebror sammen med mig og mine venner, for jeg kunne ikke holde ud og se på det. Men det er bedre nu. 2. Jeg tror der er nogen i klubben der ikke har så mange venner. 2. Ja, det tror jeg. Det kunne jeg forestille mig, der er et par stykker. Jeg har i hvert fald set nogen gå rundt alene i klubben og ikke rigtig ha nogen at være sammen med. Nogen gange har jeg lyst til at spørge om de vil være med. Jeg ville ikke selv overleve uden mine venner. 1. Når jeg ser nogen gå alene rundt, så nogen gange så tænker jeg om jeg skal gå over og spørge, nogen gange gør jeg det også, men nogen gange er der nogen af mine andre venner der ikke vil ha jeg gør det. Det er lidt irriterende og tarveligt. 2. Hvis nogen kommer hen til mig og spørger om de må være med, så siger jeg altid ja. Lige meget om det er nogen jeg kan li eller ej. For man skal jo behandle andre som man selv vil behandles. Jeg ville ikke selv være særlig glad, hvis jeg gik hen og nogen sagde nej. Hvad tror I man kan gøre hvis man ingen venner har? 2. Man kan finde venner. Man går over og spørger en og så er man sammen nogle timer i klubben og derefter spørger de om man kan komme hjem til mig. Sådan bliver det ved nogen år og så er de venner. 1. På ferien mødte jeg en der hed X. Efter en dag var vi venner. Vi begyndte lige pludselig at lege sammen og så begyndte vi at hoppe, så blev vi venner og vi boede næsten lige ved siden af hinanden. Så vi er stadig venner også nu. 1. Bare spørge om de vil lege med en. 1. Man kan spørge om de gider lege. 2. Man kan starte med at gå over og spørge om de kan lege, hvis de siger nej, kan man spørge nogle andre eller spørge lidt senere igen. Jeg spørger tit om vi skal spille fodbold og hvis de siger ja, så er man næsten blevet venner allerede. 2. Få nye venner, ved at være med til det de leger. Man spørger om man må. Mig og X minder faktisk ret meget om hinanden. 2. Jeg går over og spørger om man må lege med dem. 1. Man begynder sådan at lege med dem man synes er søde og så bliver man så småt venner. Man bliver det med tidens løb. 2. Prøve at spørge nogen om de vil lege med en og så måske blive venner.

11 Synes I at det er vigtigt at have venner? 1. Ja, det synes jeg. Så man har nogen at lege med. Jeg bor så i X, så jeg har ikke så mange, jeg har kun 3 derhjemme. Jeg vil ikke rigtig have flere, for alle laver ballade derude og så har jeg det sådan, jeg vil ikke være med til ballade. Så jeg har kun 3 og det er fint med mig. 2. Jeg bor lige her i nærheden. Derovre hvor jeg bor, er der ikke en ven, der er slet ikke nogen. Mine venner de bor i X, jeg har nogen i X. Alle steder har jeg venner. Men jeg vil bare gerne have en ven, der er lige ved siden af mig, så vi kan følges hjem, men sådan en ven finder man aldrig. Jeg siger også nogle gange til min far at jeg keder mig og så siger han gå ud og leg med dine venner, men der er jo ikke nogen. Jeg har masser af venner, men ikke lige her hvor jeg bor. Og hvis jeg finder nogen venner her, så laver de ligesom ballade, ikk. Sidste gang jeg fandt en, slog han mig pludselig med en sten, og jeg kom på hospitalet og fik hjernerystelse. Det tager nogle år at finde en god ven, man må sige til sig selv, at man må se alt det han har indeni sig og se hvad det er. 1. Jeg har mange venner 1. Hvis man er genert og ikke har noget selvtillid, for eksempel til fodbold, når nogen siger godt lavet. Det giver selvtillid at have venner. Man prøver også mange flere ting, når man har venner. For eksempel ovre i Glostrup Svømmehal, var der en fra O. klasse, som jeg også er venner med, han sagde at nu skulle jeg prøve den store rutschebane og jeg sagde, ja, det vil jeg gerne. Jeg ville aldrig ha gjort det alene, hvis ikke han havde været der. 1. Ja, for ellers føler man sig bare ene og alene i hele verden. 2. Ja, for ellers føler man sig ensom, og det er ikke spor sjovt. Jeg har prøvet at være ensom, for på et tidspunkt, hvor jeg ikke var ekspert i at finde venner, det var den mest dårligste periode, først var det sådan at jeg kun kendte ca. 10 stykker. Jeg har mange venner nu. Det hjalp også jeg gik til fodbold, der møder jeg mange. 1. Jeg går til hockey, der får jeg også nogle venner 1. Ja. 1 og 2. Ja, selvfølgelig. 2. Nogen man kan komme til, hvis man ikke lige gider med sine forældre. Nogle man også kan give øgenavne for sjov. 2. Ellers så går man og er indelukket hele dagen og har ikke rigtig noget at lave. 2. Ellers kan man godt kede sig lidt.

12 Har I en eller flere gode venner i klubben? 1. Jeg har masser her i klubben og i skolen. 2. Kun en, det vigtigste lige nu er mine lektier. Og hvis jeg bliver ved med at gå i klub, glemmer jeg mine lektier og så dumper jeg og til sidst er jeg bare så dårlig, at jeg kan intet. Jeg er blevet rimelig god dette her år, det synes jeg selv. Min far siger jeg skal øve mig mere og mere og jeg skal lave mine lektier, for nu er jeg kommet i en høj klasse og får sværere lektier. I dag fik vi en lektieseddel, og jeg tænker jeg vil lave meget. Så jeg bliver klogere. Hvem? 1. Jeg har mange venner 2. X, X, X, X, X, X og alle mulige andre. 1. Jeg kan i hvert fald sige jeg har X, X, X, X, X, X, X. Så har jeg også X fra 4. og X fra 5. klasse. 1 og 2 Ja. Hvem? 1. Ja har de fleste fra klassen undtagen nogen af drengene. 2. Jeg snakker med alle pigerne fra klassen og så er jeg også venner med nogen, der er en klasse over mig. Jeg har rigtig mange af mine venner herovre. Tror I, eller har I oplevet at nogen i klubben bliver mobbet? 1. Jeg har set mange der blev drillet og alt muligt, der også har sagt stop. Der har også været meget slåskampe. For eksempel da X gik her og også da X var her, den gang hvor der blev drillet meget. Nu er der ikke så meget dril mere, synes jeg. Jeg har ikke oplevet at blive drillet i klubben, det er kun i skolen. Jo, en gang i klubben, hvor der var en der hed X, han drillede meget, men han er stoppet nu. Der har ikke været mere ballade, efter han gik væk. 1. Ja, det har jeg. X, lidt. Nogle gange spørger han om må være med, og han får et nej. Så siger de nogle gange, gå med dig. 2. Der er ikke mobberi i klubben. 1. Ja, nej ikke her i klubben, men ovre i skolen har jeg set det. 2. For eksempel mig. Jeg er blevet mobbet i skolen. 1. Her i klubben er der ikke mobning, for dem der mobber en, går ikke herovre. Heldigvis bliver jeg ikke mobbet her. Så har man da noget tid, hvor man ikke bliver mobbet. 2. Jeg har ikke oplevet det. 1. Jeg har kun en gang ovre i skolen, hvor X ikke gik der. Men jeg ved ikke rigtig hvad det var, men jeg hørte Steven skælde nogen ud og så hørte jeg bare et eller andet med at mobbe. Jeg kan ikke helt huske det.

13 1 og 2. Nej 2. Ja, det tror jeg, men jeg ved ikke om jeg vil fortælle om det, det er jo ikke sikkert de synes det er så rart jeg siger det. Der er nogen her, der er sådan lidt buttet i det og meget anderledes. Jeg er jo selv en af dem der er blevet mobbet rigtig meget. På et tidspunkt blev jeg mobbet rigtig meget i klubben, men det er for det meste i skolen. Jeg er nemlig meget meget høj. Men det er blevet bedre, efter der er to der er stoppet. Jeg har også oplevet andre blive mobbet herovre i klubben, så trøster jeg personen. De voksne hjælper nogen gange, ellers klarer vi det selv. 1. Man kan ikke sige jeg er blevet mobbet herhenne, men jeg er blevet mobbet i skolen. Men jeg har haft samtale hernede. 2. Jeg har også haft et par samtaler her i klubben og også i skolen. Jeg har set et par stykker, der er gået ud fordi de blev mobbet lidt med hvordan de så ud. Det er tre eller sådan noget. 1. Jeg talte med klubben og det gjorde den anden person også og så ringede klubben til vores mor og så havde de en ordentlig samtale. Men det blev ikke bedre. Det er ikke så slemt mere, for jeg er holdt op med at gå sammen med dem, så håber jeg, de lader mig være i fred. 2. De samtaler jeg har haft i skolen, der skete der ikke noget, det gik ikke så godt. Men her i klubben er der sket noget efter samtalerne. Det er gået over, klubben var bedre til at tage sig af det. Min mor har også ringet til de andre børns forældre. Nogle gange har de voksne været indover, men hvis man ikke har sagt det til sine forældre, altså nogen gange hvor jeg ikke havde det særlig godt, har jeg ikke sagt det til mine forældre, fordi jeg helst ikke ville flytte skole, fordi det måske også var der, måske blev jeg mobbet meget mere derovre, så kunne de voksne herovre mærke det på mig, og så sagde jeg det til dem og så ringede de til mine forældre og skolen og sådan noget. 1. Jeg synes altid sådan, når jeg havde det dårligt herovre, så kunne klubben altid mærke det, at jeg var ked af det indvendig, at jeg ikke bare lige ville fortælle det. 2. Det er jo fordi de kender os. De ved hvordan vi er, det er godt. Dem der har været her i længst tid er bedst til det. 2. Jeg har ikke oplevet det. 1. Det har jeg. En der hed X, blev engang mobbet af en, der hed X, han blev smidt ud af klubben, fordi han havde gjort nogle rigtig grimme ting. Men der er ikke nogen nu, der bliver mobbet, jeg tror mere, der er nogen, der bliver drillet for sjov. 1. Jeg synes alle ser ret glade ud. 2. Nej, der er ingen der giver nogen buksevand ligesom i Gummi Tarzan. Når jeg er blevet kaldt øgenavne og jeg så siger de skal stoppe, så gør de det, så det er ikke noget jeg er blevet ked af.

14 Hvem synes I man kan spørge om hjælp? Kan man spørge de voksne i klubben? 1. De voksne 2. Julie er rigtig god, hun gør meget ud af det. 1. I dag ville jeg gå til de voksne og få hjælp, hvis der var noget. 1. Ja, det tror jeg. Men jeg har ikke rigtig prøvet det endnu. 2. Jeg har brugt dem en gang, da der var en pige der tog min mobil fra mig og ikke gad at give mig den tilbage. Så sagde de til hende, at hun skulle aflevere den tilbage, ellers kunne hun gå hjem. Det var ok hjælp, jeg fik min mobil igen. 1. Jeg har ikke oplevet nogen slås i klubben, for der er ligesom mere en voksen tilstede. 2. Her har været slåskamp. Jeg spørger de voksne, men hvis de ikke kommer, så prøver jeg selv. Hvis de bliver sure, så går jeg over til mine venner. Kan man spørge de voksne i klubben? 1. Jeg ved en der hedder X, der har flyttet skole har drillet. X er også sådan lidt vild, måske skal han flytte tilbage. Jeg er også sådan lidt bange for ham. Han har blandt andet været oppe og skændes med X og hans mor. Han siger han måske skal komme tilbage og gå i klubben. 2. Det er jeg heller ikke glad for, han er virkelig sindssyg, en dag da X mor kom, tog han bolden og kastede den i hovedet på X mor. 1. Jeg har det sådan, jeg bliver nok mere og mere bange for at gå i klubben, hvis han kommer. 2. Jeg tror ikke jeg vil gå i klub så tit, hvis han kommer igen. 2. Der var en periode, hvor jeg ikke snakkede med nogen om det, der havde jeg så ondt i maven, at det tog 2 timer før jeg sov, når jeg blev lagt i seng. Jeg gad ikke sige det til nogen, jeg var nervøs for de ville sige, som om, og ikke tage det alvorligt. Men min mor så, jeg faktisk ikke havde det godt. Jeg gik aldrig med hovedet op af, jeg gik altid med hovedet nedad. Den dag jeg tog hovedet op, lagde alle mærke til det. Men der var ikke nogen der havde spurgt tidligere, hvorfor jeg gik med hovedet nedad. 1. Når jeg bliver mobbet, holder jeg det mest inde. Når jeg så får ondt i maven, siger jeg det så til nogen. Jeg får ingen hjælp. 2. Jeg vidste det ikke før nu. 1. Jeg kunne ikke tænke mig at få hjælp. Kan man spørge de voksne i klubben? 1. Jeg ved det ikke, for jeg siger det jo ikke til nogle voksne. Men jeg kunne godt tænke mig at blive fri for mobberiet, men jeg ved ikke hvordan. Jeg siger stop, men de bliver ved. 1. De voksne og de andre. Jeg har ret mange gange prøvet at spørge om hjælp. 2. Jeg har brug for hjælp til at åbne skurret dernede, for der er rollespilsvåbnene og sådan noget. 1. Steven

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 3. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 3. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Lasse Maren Snella Lise Hanne Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og er støttet af

Læs mere

Bamse Polle i 3. klasse

Bamse Polle i 3. klasse 102 Bamse Polle i 3. klasse I elevhæftet er der historier, tegninger til historierne samt små opgaver til hver historie. Der er her i lærervejledningen forslag til et forældrebrev, (se s. 18) så man på

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys.

M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. Interview med Maria M: Jeg blev først gravid ved nummer ni gang faktisk. I: Når for søren. 5 M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. I: Okay.

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Hvordan lærer man Gud at kende?

Hvordan lærer man Gud at kende? 3 Andagt 121 181 Hvad ved du om Gud? Gud har skabt verden, og han har skabt dig. Han kan alt og er helt perfekt. Han har altså ingen fejl. Gud interesserer sig for dig, fordi han elsker dig. Men der er

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Samlet bilag. Logbog observationer. Matematik v/britt. Matematik v/britt. Idræt v/henrik. Observationer af Mathias. Observationer af Aisha

Samlet bilag. Logbog observationer. Matematik v/britt. Matematik v/britt. Idræt v/henrik. Observationer af Mathias. Observationer af Aisha Samlet bilag Logbog observationer Matematik v/britt Dato og tidspunkt: d. 7/10 2013, kl. 12:00-12:45 Observationer af Mathias Siger ikke så meget. Sidder stille og arbejder med sin siddemand. Skriver ned,

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

1: Observationer. Obs: Alt hvad der står i parentes er vores fortolkninger og kommentarer. 1:1: Observation (Rebecca) 1:2: Observation (Louise)

1: Observationer. Obs: Alt hvad der står i parentes er vores fortolkninger og kommentarer. 1:1: Observation (Rebecca) 1:2: Observation (Louise) 1 1 1 1 1 1 0 1 Bilag 1: Observationer 1:1: Observation (Rebecca) 1:: Observation (Louise) 1:: Observation (Dogan) : Interviews :1: Aden :: Andreas :: Efe :: Izel :: Jakub :: Karl Emil :: Kim :: Ozan ::

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem

Musicalen. Sort/hvid og alt derimellem 1 Musicalen Sort/hvid og alt derimellem 1 2 1. Akt Sang: Åbningsnummer Scene 1 Scenen er delt i to. I KS står et symfoniorkester (bl.a Susanne, Laura og Ida) og i DS står et rockband (Linda, Mette, Marianne

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Den interviewede - Sabine. Okay Okay

Den interviewede - Sabine. Okay Okay Interviewer holde øje med hvordan det går med interviewet fordi det er en af de første gange vi laver et af de her interview, så de sidder lige og holder øje, okay? Yes Er vi klar til at starte? Observatør

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke)

Det sidste der er sket er at hun siger hun tager antabus indtil efter deres sommerferie og så vil hun gå i behandling. (det gør hun ikke) Charlotte: Jeg er en kvinde på 31 år, jeg vil fortælle om mit liv i en misbrugsfamilie. Jeg er vokset op i en kernefamilie med far, mor og storesøster. Vi har i altid boet i en villa med vovse og bil.

Læs mere

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk

77 afsnit. Molly og Viggo gennem hele Bibelen. Børn & Tro. Af Dorthe Lykke Jensen. www.børnogtro.dk www.børnogtro.dk 77 afsnit og gennem hele Bibelen Af Dorthe Lykke Jensen Børn & Tro Kapitel: Fejl! Ingen tekst med den anførte typografi i dokumentet. 0 Indholdsfortegnelse Det Gamle Testamente m.m. Side

Læs mere

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen

DIN HJERNE. Hjerneforskeren Ann E. Knudsen 4 4 I denne bog kan du læse om nogle af de forskellige måder, man kan være dreng, pige, få venner, være venner, få kærester, være kærester, slå op og være forældre til teenagere. Samtidig kan du læse en

Læs mere

Dialog På patientens præmisser

Dialog På patientens præmisser Regionshospitalet Horsens Dialog På patientens præmisser Hospitalsfortællinger Mette Rægaard Lindemann Larsen 16-07-2014 Indholdsfortegnelse INDLEDNING 4 METODE 4 EN TAK TIL DE MEDVIRKENDE 5 LÆSEVEJLEDNING

Læs mere

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET

DE FRAFALDNE. 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser UNGDOMSBUREAUET DE FRAFALDNE 20 fortællinger af unge om frafald fra ungdomsuddannelser De Frafaldne En samling af fortællinger om

Læs mere

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch

Jan Guillou ONDSKABEN. Bearbejdet af Kirsten Kirch ONDSKABEN Jan Guillou ONDSKABEN Bearbejdet af Kirsten Kirch Special-pædagogisk forlag Ondskaben Bearbejdet af: Kirsten Kirch ISBN 87 7607 001 8 Lay-out af omslag: Torben Madsen Foto omslag: Fra filmen

Læs mere

sv: Jeg er uddannet som socialpædagog, og har haft 2½ år på Sam-Basis på RUC,

sv: Jeg er uddannet som socialpædagog, og har haft 2½ år på Sam-Basis på RUC, sp: ja! sp: Nåh ja, det ved jeg ikke, om du har lyst til lige at læse de der spørgsmål igennem, så du ved, hvad det er vi er interesseret i at spørge dig om? sv: Joh, det kunne jeg godt gøre. Pause sv:

Læs mere