Der findes tusindvis af sorter, men de chilisorter som nævnes her, er kun dem, der er de mest kendte.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Der findes tusindvis af sorter, men de chilisorter som nævnes her, er kun dem, der er de mest kendte."

Transkript

1 Chili Capsicum Alle chilier er i den samme familie, Capsicum, som også rummer helt milde, røde pebre. Ingen anden plante rummer så mange vidt forskellige typer frugt, vidt forskellige af udseende, voksemåde, og især smag. Der er flere arter og tusindvis af sorter. Chiliarter Capsicum Annuum er den art, som de fleste af dem vi dyrker, tilhører, men det skal man ikke tolke, som at de er enårige. Det er høje planter med store blade og ofte store frugter. Almindelig rød peber og Jalapeno er f.eks. Capsicum Annuum. Capsicum chinense, kommer overhovedet ikke fra Kina, men fra Sydamerika som alle andre chili. Her finder man alle de stærke Habanero og Scotch Bonnet typer, som er lavere, mere kompakte, med lysere blade og virkelig mange frugter i mellemstørrelse. Capsicum frutescens er buskede mindre planter med dødsens stærke små chilier, f.eks. de små thailandske Birds Eye og Tabasco. Pyntechili er næsten altid Capsicum frutescens, de er kompakte og har opretvoksende frugter, der modner over mange farver. Pyntechili kan sagtens spises, men de er som regel megastærke. Capsicum baccatum er buskede planter med spidse mindre blade og et mylder af frugter, bl.a Aji chili som er spidse og lidt tørre i det og Aji panca, som er mildere og de virkelig fine røde Bishops crown chili, der ligner en klokke med små bukler langs kanten. Der er ingen milde chili i Baccatum gruppen. Blomsterne er hvide og har altid grøngule mærker på kronbladene. Capsicum pubescens er en helt anden model fra Bolivia og Peru. De er lette, stærke høje planter på op til 1,5 meter med spredte blade, der er dunede, og de har i modsætning til alle andre arter lilla blomster. Frugterne er tykkødede, aromatiske og tunge, bliver orangerøde eller brune, og har sorte frø. De kaldes Locoto/Rocoto/Æblechili. Chilisorter Der findes tusindvis af sorter, men de chilisorter som nævnes her, er kun dem, der er de mest kendte. Pasilla Negro Stor mild chili, modner til meget mørkerød. Aromatisk og velegnet til meksikansk mad. Guajillo/Anaheim Mild stor chili, der modner til mørkerød, Uundværlig til mexicansk mad, eller som frisk til at fylde og bage. Frugtagtig chili, tobaksagtig, sveske, tørret tomatsmag. Uundværlig til mexicansk mole Scoville. Capsicum annuum.

2 Pulla Pulla er en slægtning til Guajillo chili, Scoville Gennemskinneligt rød og smuk, aflang, ca. 10 cm. Fra det centrale Mexico. Lakridsaroma når den er tørret. Capsicum annuum. De Arbol Meget kraftig plante. Arbol betyder træagtig. 10 cm lange mørkerøde frugter, Scoville. Meget aromatisk, fra Oaxaca. Capsicum Annuum. Red Cherry Fra hele Europa, hvor den har forskellige navne, som regel noget med Cherry/Kirsebær, Lille, rund og stærk Scoville Hungarian wax Høj plante, ekstremt yderig. Planten er fuld af chili i alle stadier af modenhed hele sommeren. Gul, rød. Mellemstærk Scoville. Frugterne er ca. 10 cm lange og store nok til at bage med fyld. Capsicum annuum Jalapeno Alle chili er i den samme familie, Capsicum, som også rummer helt milde, røde pebre. Ingen anden plante rummer så mange vidt forskellige typer frugt, vidt forskellige af udsende, voksemåde, og især smag. Der er flere arter og tusindvis af sorter. Locoto, rød Lilla blomster, hårede blade, høj vækst. Tykkødet rød chili, sorte frø. Frugterne har en sjov aflang bullen facon. En af mine absolutte yndlingschili Scoville. Meget sjælden. Giver bedst andet år. Capsicum pubescens. Rocoto, rød, orange, gul, brun Lilla blomster, æbleformet frugt, hårede blade, høj vækst. Tykkødet, sorte frø Scoville. Meget sjælden. Giver bedst andet år. Capsicum pubescens. Long Red Cayenne Høj, meget frodig og yderig plante. Rød, lang Scoville. Capsicum annuum. Golden Cayenne Høj frodig og meget yderig plante. Knapt så stærk som rød cayenne Scoville. Capsicum annuum. Fatali En meget stærk og meget aromatisk, gulorange og meget produktiv chili. Den kommer fra Den Centralafrikanske Republik og har en ekstremt aromatisk mandarinagtig, caribisk smag. En slægtning til habanero, men aflang og lidt furet Scoville. Capsicum chinense. Noras Flade runde, tomatstore chili, særligt gode til Paella. Ret milde. Som frisk er den meget usædvanlig, tykkødet og tung, på størrelse med et lille æble, og nærmest kantet i faconen.

3 1.500 Scoville. Capsicum annuum. Sweet Scotch Bonnet En russisk roulette chili, halvdelen er så stærke som Scotch Bonnet, en af verdens stærkeste og mest aromatiske chili, den anden halvdel har hele aromaen fra de caribiske chilier, men er milde og venlige. For de eventyrlystne! Capsicum Chinense. Ancho Mild stor sød chili, som kaldes Poblano som frisk. En uundværlig chili til Mexicansk mole Scoville. Meget sveskeagtig, når den er tørret. Capsicum annuum. Chokolade habanero Mørk chokoladefarvet habanero, smuk, ser nærmest ud som om den er lakeret. Meget aromatisk chili, en af de stærkeste i verden Scoville. Capsicum chinense. Citronchili / Aji limo Stærk chili, meget tyndkødet, gul og spids. En form af Aji Chili. Aromatisk med tydelig citrusaroma Scoville, Capsicum baccatum Dundicuts Traditionel pakistansk valnøddestor, hjerteformet lille satan af en chili. Den er meget variabel i styrke, fra helt mild til Scoville. Capsicum annuum. Ungarsk rund En variant af red cherry, frugterne er på størrelse med pigeonæbler og stritter lige op i luften, med en smuk rød farve. Mellemstærk, ca Scoville. Meget produktiv og smuk plante. Gul aji Aji amarillo. Den er mellemstærk, Scoville, og meget aromatisk. Traditionelt brugt til Ceviche. Capsicum baccatum. Kæmpejalapeno Meget stor og tykkødet udgave af Jalapeno, samme smag. Habanero Den røde habanero plante hører til i den meget stærke ende af chiliplante familien. Med de mange fine blomster der findes på planten og små frugter, som modner frem til december er der mulighed for en god høst. Disse små røde peber frugter er ikke til at tage fejl af og hører til i den meget stærke ende af chilifrugter. Chiliplante er ca 50 cm. høj og flot busket. Denne chiliplane er særdeles velegnet til overvintring. Red habanero har tidligere været regnet som verdens stærkeste chili. Ca til Scoville. Pasilla Det er en meget smuk chili. Navnet betyder rosin. Mild og en uundværlig chili til mole, den mexicanske sauce. Rosinaroma, når den er moden og tørret. Fin som grøn chili. Bliver helt mørk, når den modner. Ca Scoville.

4 Capsicum annuum. Sibirisk huspeber Lille kasseformet, rød chili, formentlig en slags habanero. Den har fin habaneroduft, men ikke så stærk. Bliver en fin lille plante, man kan have i vindueskarmen. Ca Scoville. Capsicum chinense. Cigaretta di Bergamo 25 cm lange, tynde aromatiske, sprøde og krydrede snackpebre, mere smag end i andre snackpebre. Frøene er dog stærke. Capsicum annuum. Pinocchios nose Ca. 30 cm lang, opsigtsvækkende, rød, tynd, aromatisk. God all round chilli Scoville. Chiltepin/ Tepin Lillebitte rund, ærtestor vild chili, Scoville, altså meget stærk, og meget aromatisk. Capsicum annuum. Tepin er måske stammoder til de andre sorter af Capsicum annuum. Pimiento di chieso Mellemstærk lillebitte gul chili, med den mest interessante duft af passionsfrugt, mandarin, citron og typisk habanerosmag. Ca Scoville, men ret variabel. Trinidad Perfume Mild, klokkeformet, habanerotype, gul, meget aromatisk. Mellemhøj chili. Fra Trinidad. Capsicum chinense. På verdensturné med chilier Der synes at være en positiv sammenhæng mellem miljø, temperatur og forbrug af chilier: chilier er mest populær i varme klimaer. I de fleste europæiske lande bruges der ikke chilier i de traditionelle køkkener. Det er kun Middelhavslandene og Ungarn, der har tradition for at anvende chili. Det er dog sjældent at maden er virkelig stærk selv i disse lande. Derfor findes der kun få specielle chilisorter i Europa. Et godt eksempel er den stærke piri-piri, en portugisisk variant, der næsten udelukkende sælges i syltet form. Andre stærke chilier bliver for det meste brugt tørret, f.eks. piment d'espelette fra Baskerlandet i Frankrig, eller pepperoncino fra Syditalien. I det traditionelle meksikanske køkken er chili en foretrukken ingrediens i forskellige anvendelser og i tilberedning af mad. Tamales, tacos, rellenos, moles, tortillas, frijoles, enchaladas, etc. alle disse er forstærket med chilier. Mens hver region i Mexico har deres egne specialiteter, er chili allestedsnærværende. I Thailand er karrypastaer (prik kaeng (rød karrypasta) eller (grøn karrypasta)) grundblandinger af chilier med andre friske krydderier. Krydderiblandinger baserede på chili findes næsten på alle borde i Thailand: prik gaengnam pla prik (fiskesauce med

5 finthakkede grønne chilier), prik dong (hakkede røde chilier i eddike) og prik phom (rødt chilipulver) og giver mulighed for at krydre hvert måltid efter behag (europæere benytter sig imidlertid sjældent af denne mulighed). De nævnte tre chiliblandinger, plus hvidt sukker og ristede jordnødder udgør standarden for de fem smagsvarianter, som tilbydes i selv meget billige restauranter og på familiernes borde. I Indonesien er en rød stærk chili sauce (sambal) altid sat på bordet. Den er forudsætningen for at man kan tilpasse styrken til ens personlige smag. Sambal kan simpelthen bare bestå af mosede salte chilier (sambal oelek), men kan også være stegt eller forbedret med rejepasta, nødder eller andre krydderier; en populær opskrift er sambal bajak. I de fleste kinesiske former for madlavning er det en tommelfingerregel, at man undgår for megen krydring af maden, især i kantonesiske opskrifter fra det sydlige Kina. I det centrale Kina (Sechuan og Hu-nan provinsen) er chilier og hvidløg meget populære og bliver brugt i forbavsende store mængder. Tørrede røde chilier bliver ofte stegt i varm olie indtil de er mørkebrune. Olien bliver så brugt til at fremstille wok-retter. Den lokale tien tsin chili er særlig egnet til tilberedning ved høje temperaturer. En anden måde hvorpå chili anvendes er doubanjiang (stærk bønnepasta), en brændende varm pasta fremstillet af chili, hvidløg og sojabønner ved gæring; den er meget typisk for Sechuan køkkenet. Et eksempel på Sechuan madlavning er Mapo tofu, krydret hakket svinekød med soyabønneost. I denne ret, er svinekødet stegt i en wok sammen med doubanjiang og hvidløg og derefter kombineret med mild, blød soyabønneost. Selvom vietnamesisk mad kun er moderat krydret, er chilier altid til stede som en ekstra ingrediens på bordet, enten i form af friske chilier eller i fiskesauce (nuoc mam), svarende til Thai-skikken. Dette gælder for det meste mod syd i det nordlige Vietnam, hvor de erstatter chili med hvidløg som krydderi. I Japan bruges chilier sjældnere end i andre asiatiske lande. Chilier er sjældent anvendt i selve madlavningen, men der bliver tit sat krydderier indeholdende chili på bordet og de benyttes sammen med særlige former for mad. For eksempel er tørret chili, enten alene eller i en blanding med andre krydderier (shichimi togarashi), populær til at krydre supper. Men i nabolandet Sydkorea er chilier meget elskede. De bliver enten benyttet fuldt modne og tørrede (et rødt pulver i lyse farver og i fuld styrke), eller i form af en stærk bønnepasta med chilier. I køkkenerne i det sydlige Indien og Sri Lanka bruges friske grønne chilier, som bliver brugt i ufattelige mængder til fritter i wok og dybstegte linse-snacks. Til currier er tørrede røde chilier normalt foretrukket; tre store spiseskefulde til en liter curry er ikke usædvanlig. I det nordlige Indien, såvel som i Centralasien bliver chilier næsten altid anvendt i tørret tilstand. De sælges hele eller pulveriserede på markedet og er stærkt brændende, kraftigt farvede og intensive aromatiske. De bliver normalt stegt i fedt, så skarpheden fordeles

6 jævnt i maden. Ikke overraskende findes chilier i mange krydderiblandinger: Indisk garam masala og sambaar podi, karrypulver; deres modstykker er ætiopisk berebere og arabiske blandinger. Af eksempler i Fjernøsten kan nævnes japansk shichimi togarashi og de tidligere nævnte thailandske karrypastaer. Andre krydderisammensætninger er fremstillet udelukkende eller i det mindste overvejende af chili, ligesom de varme pebersaucer i det sydlige USA og Mexico, der for det meste indeholder eddike eller citronsaft, hvidløg, salt og chilier, eller tunesisk harissa, en flammende stærk pasta af tørrede røde chilier, hvidløg, spidskommen (eller kommen), koriander, olivenolie og sommetider et strejf af pebermynte. Scoville-skalaen Scoville er en enhed, som bestemmer en capsaicinbaseret smags styrke. Smagssans fremkommer ved brug af krydderier og frugter i familie med chili, f.eks. også cayennepeber, paprika og jalapeños. Styrken i chili er derimod ligesom en smertepåvirkning, så trods tilsætning af meget stærk chili kan man stadig skelne madens fine smagsnuancer. Scoville-skalaen blev opstillet af Wilbur Scoville i Den gang blev den defineret ud fra menneskers subjektive smagsløg. I dag bliver den udvidet og forfinet ved hjælp af HPLCteknikken (High-performance liquid chromatography). En enkelt dråbe ren capsaicin opløst i dråber vand er stærk nok til at give blister på tungen. Ren capsaicin har en værdi på 16 millioner Scoville-enheder - målt i laboratoriet. En af de stærkeste naturlige frugter er en habanero. Den højest målte styrke for denne frugt er Scoville. Styrken afhænger dog af dyrkningsvilkår en habanero dyrket i Danmark når næppe op over Scoville der er ikke varme og lys nok. I Assam-regionen i det nordøstlige Indien findes verdens stærkeste chilipeber, Bhut Jolokia. Chilipeberen blev fundet af Paul Bosland, professor ved New Mexico State University. Han fortæller, at navnet på chilien, Bhut Jolokia, kan oversættes med spøgelses-chili. "Vi er ikke sikre på, hvorfor de kalder den det, men jeg tror, det skyldes, at chilien er så stærk, at du opgiver ånden, når du spiser den," forklarer Poul Bosvelt til AP. Guinness Rekordbog har anerkendt, at Bhut Jolokia er verdens stærkeste chili. Den måler hele Scoville enheder. Dermed er Bhut/Naga Jolokia næsten dobbelt så stærk som Rød Savina, som den overtager førstepladsen fra. Til sammenligning bliver en gennemsnits-jalapeno-chilipeber

7 målt til omkring Scoville enheder. Eksempler på Scoville-værdier: Krydderpaprika: 0 til 100 Scoville Jalapenos: til Scoville Cayennepeber: til Scoville Habanero: til Scoville Naga Jolokia: Scoville Rent capsaicin: Scoville

Chili og Jalapeños i haven

Chili og Jalapeños i haven Apache Cap.annuum 5 cm lang middelstærk chili. Først grøn så dybrød. Stort udbytte som modner fra midt august. Utrolig rigtbærende og tidlig høstudbytte. En lav sort, som egner sig bedst til krukke, hvor

Læs mere

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Årets favoritter! Must- have chili - du ikke må gå glip af. Et varieret sortiment: Forskellige farver Forskellige former Super anvendelsesmuligheder Chili Styrke

Læs mere

Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017

Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017 Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017 Vi har en masse nye frø i år, de fleste af dem har vi selv dyrket her på Fuglebjerggaard. Vi prøver mange spændende nye grøntsager, chili, tomater, blomster og

Læs mere

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011

Mad fra Thailand. Mad fra Thailand. Torsdag d. 27 Januar 2011 Mad fra Thailand Rød Grøntsags karry 1 spsk olie 1 løg, hakket 1-2 spsk rød karrypasta 3,75 dl kokosmælk 2,5 dl vand 350g kartofler, i tern 200g blomkål, i buketter 6 kaffir lime blade 150g grønne bønner,

Læs mere

Sæt din egen smag på grillfesten.

Sæt din egen smag på grillfesten. Sæt din egen smag på grillfesten. Med hjemmelavede grillmarinader, rubs og saucer. 15 OPSKRIFTER MED SUKKER OG SIRUP SOM SMAGS- FORSTÆRKERE Magiske marinader En lækker marinade giver helt nye smagsdimensioner

Læs mere

Capsicum Et essay af Henning Sejer Jakobsen

Capsicum Et essay af Henning Sejer Jakobsen Capsicum Et essay af Henning Sejer Jakobsen Chili er det stærkeste krydderi af alle krydderurter, men der findes et utal af varianter med vidt forskellig styrke, smag, farve og form. De fleste krydderier

Læs mere

Marinader og rubs. Marinade til oksekød. Marinade til kylling

Marinader og rubs. Marinade til oksekød. Marinade til kylling Marinader og rubs Den nye trend inden for barbecue er rubs tørre krydderiblandinger, som gnides ind i kødet eller fisken før grillning. Prøv selv, det er lækkert. Nedenfor finder du opskrifter på Marinade

Læs mere

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika

Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika Fair trade og økologiske krydderier med grøntsager fra Spanien og Sydamerika SPICEZ DE NUNEZ krydderier for både professionelle og dem der bare godt kan li god mad SPICEZ DE NUÑEZ forhandler krydderier

Læs mere

Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer

Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer God grillsommer! Magiske marinader En lækker marinade giver helt nye smagsdimensioner til kød og fisk. Og så tager den kun få minutter at lave! Marinade

Læs mere

Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer

Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer Sæt ekstra smag på grillfesten Marinader rubs saucer God grillsommer! Magiske marinader En lækker marinade giver helt nye smagsdimensioner til kød og fisk. Og så tager den kun få minutter at lave! Marinade

Læs mere

Sæt ekstra smag på grillfesten! Marinader, rubs og saucer.

Sæt ekstra smag på grillfesten! Marinader, rubs og saucer. Sæt ekstra smag på grillfesten! Marinader, rubs og saucer. Magiske marinader En lækker marinade giver helt nye smagsdimensioner til kød og fisk. Og så tager den kun få minutter at lave! Marinade t il svinekød

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Eleven kan sammenligne den danske og den jordanske madkultur.

Eleven kan sammenligne den danske og den jordanske madkultur. Månestenen Opgaveark Madkundskab 1.-5. klasse Omfang: Varierer Mad fra Jordan Det jordanske køkken er et mødested for mellemøstlige kulturer og mange af de traditionelle retter bliver mere og mere populære

Læs mere

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er:

Som hovedregel kasseres både iblødsætnings- og kogevandet. Undtagelserne er: Øvelse 3 Øvelser med bælgfrugter, jævnemetoder og smag Gruppevis det aftales hvilke retter grupperne laver. Bælgfrugter Bælgfrugter er modne og tørrede frø af bælgplanters frugter som indeholder 20-30

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Lidt godt til grillen! Sæt nyt krydderi på din marinade, dressing og sovs.

Lidt godt til grillen! Sæt nyt krydderi på din marinade, dressing og sovs. Lidt godt til grillen! Sæt nyt krydderi på din marinade, dressing og sovs. L A D D I G I N S P I R E R E Salatdressing med bid i 4 Pers 1 dl olie ¾ dl hvidvinseddike ½ dl Dansukker Lys Sirup 1 revet hvidløgsfed

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 34 FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD FYLDTE PANDEKAGER MED OKSEKØD Pandekager 250 g hvedemel 2 dl mælk 3 dl vand 2 æg 1 tsk. olivenolie Pandekager Mel, mælk og vand piskes grundigt. Æggene tilsættes et efter et. Stilles på køl i 30 minutter,

Læs mere

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015

INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER. LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 INSPIRATION TIL TILBEREDNING AF INSEKTER LOPES, BOESEN & MULVAD Teknoantropologi BA April 2015 Protein dip Protein kiks/knækbrød 2 dl hytteost 1 dl persille 2 spsk mayonnaise 1 spsk hakket løg 2 spk frisk

Læs mere

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af:

Uge 27. Indkøb: Basis: Denne uge består madplanen af: Denne uge består madplanen af: Uge 27 Kylling med basilikum Blomkålskarrysuppe Pasta m. Cherrytomater, mozarella og roculasalat Krebinetter med marinerede grønne bønner Hønsekødssuppe Risotto med kylling

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske Krydderurter Træer Side 2 Akebia Quinata kaldes også for klatreagurk eller chokoladevin og farven er vel også nærmest

Læs mere

Tamilsk, somalisk og arabisk mad

Tamilsk, somalisk og arabisk mad Tamilsk, somalisk og arabisk mad Kyllingecurry fra Sri Lanka Ingredienser: 500 g. kylling, ½ tsk. cayennepeber ½ tsk. kardemomme ½ tsk. stødt nellike ½ tsk. Kanel 1 tsk. paprika 1 spsk.. Garam masala 1

Læs mere

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG Sylvester Andersen Spiselige blomster muusmann FORLAG 2 3 Forord 4 5 Blomster. En raffineret tilføjelse til maden, der efterhånden er flittigt brugt i det professionelle køkken, ikke mindst på de finere

Læs mere

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler)

Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Morgenmad ca. 1,5 kg Havregryn pr. morgen 1 pk. Rosiner 1 pk. Tørrede frugter (abrikoser og mandler) Frokost 2-3 Rugbrød 8-9 dåser Makrel 7-8 dåser Leverpostej 3-4 dåser Tun Remolade og mayonaise evt.

Læs mere

MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG

MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG MESTERSLAGTEREN VI GRILLER STADIG LÆKRE GRILLOPSKRIFTER FYLDT MED SMAG TILBUDENE GÆLDER FRA D. 25/08 TIL D. 06/09-2014 CÔTE DE BOEUF 2 stk Côte de boeuf Salt og peber. Dup kødet tørt og krydr det godt

Læs mere

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler

Japansk oksekarry. Japansk oksegryde. 700 gram Oksefilet. Raps olie. 2 store løg. 4 mellemstore gulerødder. 4 mellemstore Kartofler Japansk oksekarry Japansk oksegryde 700 gram Oksefilet Raps olie 2 store løg 4 mellemstore gulerødder 4 mellemstore Kartofler 1,5 spsk. Karry mellem stærk 2 spsk. Japansk soja Evt. 1 spsk. Rørsukker (kan

Læs mere

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad

26.11. 2011. Gulerodssuppe. Agurkesuppe. TEMA: Nem mad Eriks Mad og Musik.. 0 Gulerodssuppe Agurkesuppe Tema: agurk ½ grøn peber ½ eller / lille chili lille løg ½ dl yoghurt fed hvidløg salt & peber evt. dl (eller ) hønsebouillon Skyl agurken, flæk den, skrab

Læs mere

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod

SØFF- opskrifter, august 2014. Squashsalat med peberrod SØFF- opskrifter, august 2014 Squashsalat med peberrod 4 små squash på omkring 12-15 cm 1/2-1 tsk salt 3 spsk eddike (æblecidereddike kan også bruges) 2-3 spsk sukker kværnet peber 1 spsk revet peberrod

Læs mere

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami

Smagens Dag 2010. Smag med chokolade. Intro. Workshop 1 De 5 grundsmage. Du skal opleve smagens 5 grundsmage: sødt surt salt bittert umami Smagens Dag 2010 Smag med chokolade Navn: Klasse: Intro På Smagens Dag skal du opleve smagens 5 grundsmage samt træne og udfordre din smagssans. I år skal du arbejde med chokolade. Chokolade bliver ofte

Læs mere

Kardemomme. Kommen Muskatnød- og -blomme Nelliker

Kardemomme. Kommen Muskatnød- og -blomme Nelliker Krydderier og krydderurter Tørrede krydderier Krydderier kommer fra bark, knopper, frugt- eller blomsterdele, rødder, frø eller stængler fra diverse aromatiske planter og træer. Krydderierne kan fås stødte,

Læs mere

PizzaWorld. Klassisk italienske, moderne og internationale opskrifter!

PizzaWorld. Klassisk italienske, moderne og internationale opskrifter! PizzaWorld Klassisk italienske, moderne og internationale opskrifter! Grundlaget for din særlige pizzakreation Vil du Servere friske og lækre pizzaer? Servere en pizza med dit eget fyld? Bruge autentiske

Læs mere

Opskrifter. Vietnamesiske risruller med hakket svinekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30. mesterslagterens

Opskrifter. Vietnamesiske risruller med hakket svinekød. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 30. mesterslagterens Vietnamesiske risruller med hakket svinekød 600 g hakket skinkekød 1 tsk. olie 3 spsk. soja sauce 1 lime 25 g palmesukker eller rørsukker 75 g risnudler 2 avocado ¼-½ icebergsalat Frisk mynte Frisk thaibasilikum

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Indisk mad. Indisk buffet 11. November

Indisk mad. Indisk buffet 11. November Indisk mad Indisk buffet Indisk rødløg 6 rødløg ½ l kærnemælk 1 tsk senneps frø Salt og peber Skær løgene i små stykker Læg de 5 løg i kærnemælken Sauter det ene løg og sennepsfrøene i olie Tilsæt det

Læs mere

UNDERVISERARK / FACIT

UNDERVISERARK / FACIT Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Maj 2014 Maj måneds inspiration fra køkkenet har overskriften Du skønne rabarber. Vi har lavet 4 dejlige opskrifter, hvor rabarber indgår. Rabarber-cava med ingefær Rugboller

Læs mere

Opskrifter. Risnudler med hakket oksekød og grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 28. mesterslagterens

Opskrifter. Risnudler med hakket oksekød og grøntsager. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 28. mesterslagterens Risnudler med hakket oksekød og grøntsager 600 g hakket oksekød 150 g risnudler 2 fed hvidløg 1 rødløg 250 g kål fx spidskål eller hvidkål 150 g bønner 1 rød peberfrugt 1 frisk chili 4-6 spsk. sød chilisauce

Læs mere

12 skønne bønner - Politiken.dk http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadguide/tjekguidemad/ece1220872/12-skoenne-boenner/?servic...

12 skønne bønner - Politiken.dk http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadguide/tjekguidemad/ece1220872/12-skoenne-boenner/?servic... 1 of 6 24-04-2011 18:16 12 skønne bønner AF LARS DAHLAGER Sortøjede bønner Små hvide bønner med et sort 'øje' på siden, som bevares, når de er kogt. Stammer oprindeligt fra Asien, men er i dag en populær

Læs mere

sukkerets store SMAGSVERDEN! Opdag BRUN FARIN

sukkerets store SMAGSVERDEN! Opdag BRUN FARIN sukkerets Opdag store SMAGSVERDEN! BRUN FARIN SMAGSCIRKLER Hvordan kan man vise, hvordan noget smager? Ved hjælp af vores smags cirkler får du et billede af sukkers forskellige smagsnuancer og af smagens

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ

150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ Opskrift 72-79 150 OPSKRIFTER FRA NESTLÉ 1 GRØN THAI PAPAYA SALAT Til 2 personer Ingredienser: 50g FITNESS 1 lille grøn papaya 2 gulerødder 1 håndfuld ristede peanuts 1 hvidløgsfed 1 lille chili 1 lime

Læs mere

MANDAG D

MANDAG D MANDAG D. 25-02-2019 Bagte auberginer Melanzana style med mozzarella Allergener: 7 Harissa Syltet fennikel med citron (vegansk) Kikærter med broccoli og grøn tahinsauce (vegansk) Sorte oliven (vegansk)

Læs mere

CATERING MENU Minimum 6 personer

CATERING MENU Minimum 6 personer CATERING MENU Minimum 6 personer Menu 1 Frokost menu 135 kr. Friske forårsruller med rejer & krydderurter og jordnødde sovs 1 stk Menu 2 Mini menu velegnet til frokost eller den hurtige aftensmad 150 kr.

Læs mere

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer

De praktiske. Boller, havregryn, æg, pålæg, mælk, rugbrød Madpandekager m.leftovers, salat, ost, salsa gulerøder, æbler, bananer De praktiske Dag Tirsdag aften Onsdag morgen Onsdag frokost snacks Onsdag aften Torsdag morgen torsdag frokost snacks Torsdag aftensmad Fredag morgen Mad Chili con/sincarne Boller, havregryn, æg, pålæg,

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest)

Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Fantastiske dyr (blåhval, giraf, kolibri, søhest) Blåhval Giraf Kolibri Søhest Er verdens største dyr Lever på savannen i Afrika Er en fugl Er en fisk Kan blive op til 33 meter lang Er verdens højeste

Læs mere

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana

Cajun buffet 28. oktober. - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana Cajun buffet - mad fra hjertet af det sydlige USA, Louisiana 2 spsk olie 2 spsk hvedemel ½ spsk cajun krydderi ½ stort løg, hakket 3 fed hvidløg 1 grøn peberfrugt, hakkede 1 ds hakkede tomater 1 sønderjysk

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Tip til servering: Pandekager med skinke og spinat Server med en salat af spæde spinatblade, skalotteløg, citron og olivenolie.

Tip til servering: Pandekager med skinke og spinat Server med en salat af spæde spinatblade, skalotteløg, citron og olivenolie. Pandekager med skinke og spinat Server med en salat af spæde spinatblade, skalotteløg, citron og olivenolie. Varenr.: 1009791 Vafler (uden tilsat sukker) Server med hakkede jordbær og creme fraiche pisket

Læs mere

PsykInfo. Chili con carne (1 person)

PsykInfo. Chili con carne (1 person) Chili con carne Chili con carne 45 g løg 13 g friske champignon 58 g rød og grøn peber i tern 1 g hvidløg 70 g hakket oksekød 10% fedt 10 g Chili Beans (kidney bønner i chilisauce) 100 g flåede hakket

Læs mere

Børn er ikke kræsne - det er de voksne

Børn er ikke kræsne - det er de voksne Børn er ikke kræsne - det er de voksne Nydelse og det at være tilstede er kodeordet. Kom nu prøv at smag salaten smag nu mors mad hun har stået i køkkenet hele dagen nej den kan du nok ikke lide De kære

Læs mere

SAUCE & SUPPE er kommet i bedre form nemmere bliver det ikke

SAUCE & SUPPE er kommet i bedre form nemmere bliver det ikke HOT KARRY-MANGOSUPPE med kylling INGREDIENSER : 300 g eto Karrymangosuppe 3 spsk. chilisauce, sød 3-5 spsk. rød chili, finthakket 1 dl kokosmælk 1-2 limefrugter 300 g stegt kylling purløg TILBEREDNING

Læs mere

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer Go mad med Holm: Madplan for uge 18 Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 700 g kartofler, kogte 250 g gulerødder, kogte 100 g smør 900 g hakket oksekød 2 løg, finthakket

Læs mere

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet

Let & Lækkert. 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Let & Lækkert 5 nye opskrifter på lette og lækre kager med Hermesetas SteviaSweet Nyd den rene søde smag i Hermesetas SteviaSweet. Steviol Glykosid som er et udtræk fra Steviaplanten produceres for Hermesetas

Læs mere

17. november 2016 NINGS FOOD v/ning Srikaew

17. november 2016 NINGS FOOD v/ning Srikaew 17. november 2016 NINGS FOOD v/ning Srikaew Menu Monye Bags Panang Tom Yam Gung Cashew nut stir fry Papaya Salad Sprøde Bananer ทานให อร อยนะ Velbekomme Money Bags Små knasende mundfulde, med majs, kartofler,

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Meatfree Mondays Denmark

Meatfree Mondays Denmark Meatfree Mondays Denmark Find flere opskrifter på: Opskrifthæfte 1 Retter med QUORN www.meatfreemonday.dk www.facebook.com/meatfreemondaysdenmark www.mirasopskrifter.dk Opskriften på forsiden finds her:

Læs mere

Opskrifter. Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22. mesterslagterens

Opskrifter. Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 22. mesterslagterens Kalvegryde steg med perleløg og persillekartofler 1,2 kg kalvesteg 200 g perleløg evt. fra glas 1 hakket løg 1 selleri stængel 2 fed hvidløg ½ fl. hvidvin 1 kg kogte kartofler 1 bundt+ persille Brun stegen

Læs mere

Hvad ønsker du af det nye år? Håb og ønsker... oplevelser??

Hvad ønsker du af det nye år? Håb og ønsker... oplevelser?? Hvad ønsker du af det nye år? Håb og ønsker... oplevelser?? Indhold Januar 2016 MEDARBEJDER BLADET I JANUAR KAN DU LÆSE: Hilsen fra centerlederen Julefrokost i CBB Italiensk minestrone ZOO - artikel af

Læs mere

Uge 31. Indkøb. Basis. Rema1000. Denne uge består madplanen af: Laks bagt m. Pesto, bønner og parmacrisp. Fiskepakke med kartofler og grøntsager

Uge 31. Indkøb. Basis. Rema1000. Denne uge består madplanen af: Laks bagt m. Pesto, bønner og parmacrisp. Fiskepakke med kartofler og grøntsager Denne uge består madplanen af: Uge 31 Laks bagt m. Pesto, bønner og parmacrisp Citronstegt kylling m. Asparges Mexicansk farsbrød med guacamole Nudelsuppe med svampe og forårsløg Fiskepakke med kartofler

Læs mere

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Kampen om madvanerne Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Formålet: med dette materiale er at give eleverne indsigt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Mål: Eleverne har til opgave at finde ud

Læs mere

eat sammen Verdensmad og madkultur EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin

eat sammen Verdensmad og madkultur EAT på skemaet Opgaver/Mellemtrin EAT på skemaet Verdensmad og madkultur tema Verdensmad og madkultur Indhold Intro Rebus En verden af mad Ord på spil Quiz Spis traditionerne Take Away Jeopardy Intro Vi spiser mad fra mange lande rundt

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 10 HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG HAKKEBØFFER MED BLØDE LØG Bløde løg 10 g smør 4 zittauerløg i halve, tynde ringe (ca. 300 g) ½ tsk. groft salt 3 dl vand Hakkebøffer 15 g smør 600 g hakket oksekød ¼ tsk. groft salt friskkværnet peber

Læs mere

MEXICANSK. aktivitetspakke. Disney

MEXICANSK. aktivitetspakke. Disney MEXICANSK aktivitetspakke Sjov viden! VIDSTE DU? Mexicos 34. præsident regerede i mindre end en time, hvorefter han sagde op! Mexico gav verden chokolade, majs og chili! 1. Mexico er hjemsted for mennesker

Læs mere

Inspiration til simreretter i en kold tid. Vintertema. Dr. Oetker Danmark A/S +45 44 94 52 33 www.oetker-fs.dk

Inspiration til simreretter i en kold tid. Vintertema. Dr. Oetker Danmark A/S +45 44 94 52 33 www.oetker-fs.dk Inspiration til simreretter i en kold tid Vintertema 2 kg fiskeben (lys fisk) 3 skalotteløg (60 g) 2 tsk. Dr. Oetker Knust hvidløg 1 porre (200 g) 1 persillerod (100 g) ¼ selleri (250 g) 3 spsk. olivenolie

Læs mere

Urtefrikadeller på bål

Urtefrikadeller på bål Urtefrikadeller på bål 1 kg hakket oksekød (el. hakket kalv/flæsk) 3 æg 1,5 dl havregryn 3 løg 1,5 dl hakkede urter 1,5 spsk. groft salt friskkværnet peber Tag evt. handsker på og bland farsen godt med

Læs mere

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 32 MESTERSLAGTERENS

OPSKRIFTER BOLLER I KARRY. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 32 MESTERSLAGTERENS BOLLER I KARRY Kødboller 600 g hakket kalve- og skinkekød 1 løg, finthakket 1 tsk. salt 1/2 dl mælk 1 æg 1 dl havregryn, finvalset sort peber, friskkværnet Kødbollerne Alle ingredienserne røres sammen

Læs mere

Lidt om chili. Capsaicin - Stoffet der giver varmen. af Kim Schulz, Chilifan.dk

Lidt om chili. Capsaicin - Stoffet der giver varmen. af Kim Schulz, Chilifan.dk 1 Capsaicin - Stoffet der giver varmen. af Kim Schulz, Chilifan.dk Vi kender alle følelsen når man har spist en chili. Sveden pibler frem på panden, læber og tunge brænder og man får typisk et lille kick.

Læs mere

ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE

ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE ØL I MAD SIDE 1 AF 5 ØL I MAD - LA CUISINE À LA BIÈRE I Danmark er der blevet brygget øl i tusindvis af år. Vores forfædre har anvendt øl flittigt, både i maden og til maden. Traditionen lever stadig,

Læs mere

URTENS MAGI. Roden til viden SIDE 4 VARME ER GODT. Se mere på side ET STRØG OG EN SPIDS HVORDAN SKAL DE BRUGES. Alt om Hvidløg. Chilli, Din Bedste ven

URTENS MAGI. Roden til viden SIDE 4 VARME ER GODT. Se mere på side ET STRØG OG EN SPIDS HVORDAN SKAL DE BRUGES. Alt om Hvidløg. Chilli, Din Bedste ven Roden til viden NR.16/2016 Chilli, Din Bedste ven HVORDAN SKAL DE BRUGES URTENS VARME ER GODT Alt om Hvidløg 6 Se mere på side MAGI SIDE 4 URTER OG KRYDDERIER ET STRØG OG EN SPIDS Side 1 INDHOLD Hvad er

Læs mere

Middelfart Gastronomiske Idrætsforening. 04. september 2019 Vi spiser mexicansk

Middelfart Gastronomiske Idrætsforening. 04. september 2019 Vi spiser mexicansk 04. september 2019 Vi spiser mexicansk Menu Forret Ceviche m/rejer Mellemret Gedeost Quesadillas Hovedret Halve bagte kartofler med avocado, okse, koriander Dessert Sød majskage Ceviche med rejer DET SKAL

Læs mere

KRYDDERI, MARINADE OG TARM SORTIMENT

KRYDDERI, MARINADE OG TARM SORTIMENT Hawai krydderi Vægt pr. spand 2 kg. (vare nr. 5471) Krydderpanade Nødde/karry Vægt pr. spand 3 kg. (vare nr. 5472) Krydderpanade Mandel/paprika Vægt pr. spand 3 kg. (vare nr. 5473) Mexico krydderi rød

Læs mere

Butter chicken. Tikka masala pasta. Jalfrezi. korma. 4 NY E knorr PA STAER. OG LIGE TIL AT GÅ TIL. pasta. pasta. pasta. ufs.com

Butter chicken. Tikka masala pasta. Jalfrezi. korma. 4 NY E knorr PA STAER. OG LIGE TIL AT GÅ TIL. pasta. pasta. pasta. ufs.com Butter chicken Tikka masala pasta pasta 4 NY E knorr PA STAER. Jalfrezi pasta korma OG LIGE TIL AT GÅ TIL. pasta ufs.com 2 LAMMEKORMA Korma er en mild og frisk nordindisk karryret, her tilberedt på lam

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. med. Rugbrød med kylling og agurkesalat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Spaghetti Kylling med Lakseruller Ribbensteg med med urtekødboller nye

Læs mere

Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen.

Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen. 1: Sans din kylling Navn: Klasse: Når du smager på mad, tænker du næsten altid på smagssansen. Men du bruger alle dine fem sanser, når du spiser og vurderer smagen. Synssansen til at vurdere, hvordan du

Læs mere

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 35 VIETNAMESISKE BAGUETTES MED SYLTET CHILLI OG SPICY MAYO

MESTERSLAGTERENS OPSKRIFTER. Uge 35 VIETNAMESISKE BAGUETTES MED SYLTET CHILLI OG SPICY MAYO VIETNAMESISKE BAGUETTES MED SYLTET CHILLI OG SPICY MAYO 600 g hakket kalv og flæsk 2 stk. baguettes 50 ml soya Vinaigrette (lidt soyasauce, olie og lidt sukker piskes sammen) 10 ml limesaft ½ salatløg

Læs mere

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9

viden vækst balance Verden rundt Æg verden rundt 1/9 viden vækst balance Æg Verden rundt 1/9 Fakta Æg, egg, ovo, ei, oeuf, ouvo... Overalt i verden er æg en vigtig del af maden. Høns er husdyr, der holdes hvor som helst overalt i verden hos bonden i landsbyen,

Læs mere

Tid til velsmagende sundhed

Tid til velsmagende sundhed biogan biogan.dk Tid til velsmagende sundhed Nyheder & tilbud 01.01.2018-15.03.2018 Kontakt salgskonsulent Niels Esbjerg på 2138 4881 eller niels@biogan.dk for at få glæde af de gode tilbud Biogan A/S

Læs mere

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41

IndkØbslIste. Ugepakken inderholder kødet. UGe 40-41 UGe 40-41 IndkØbslIste QR-koden for Ugepakken inderholder kødet 600 gr. friskhakket oksekød Hjemmelavet gullachsuppe 4 stk. skinkeschnitzler 1 stk. Lemvigsteak 600 gr. oksekød i tern Øvrige indkøb: 2 pk.

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske krydderurter Side 2 Papaver orientale Royal Wedding Hvid med sort m idte Blomstrer juni-juli 80 cm høj Velegnet til

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon

OPSKRIFTER SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 12 MESTERSLAGTERENS. 4 skinkeschnitzler 250 g champignon SKINKESCHNITZLER MED MARINEREDE CHAMPIGNON 4 skinkeschnitzler 250 g champignon Marinade ½ dl ketchup 2 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. rapsolie 2 fed knust hvidløg 1 knivspids hvid peber 3 spsk. hakket frisk

Læs mere

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola.

Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg. ca. 1kg lamme culotte. 8 kviste rosmarin. 2 citroner. 6 spsk. oliven olie. 1 bakke ruccola. Forret: Grillet lam med rosmarin, citron og hvidløg ca. 1kg lamme culotte 8 kviste rosmarin 2 citroner 6 spsk. oliven olie 1 bakke ruccola salt sort peber 1 citron og ½ dl olie til salat samt groft salt

Læs mere

1. Papad 10 Små, sprøde, krydrede brød

1. Papad 10 Små, sprøde, krydrede brød Forretter 1. Papad 10 Små, sprøde, krydrede brød 2. Vegetable Pakoda 25 Aubergine, kartofler og løg i kikærtedej friturestegt. Serveret med salat og krydret mynte yoghurt 3. Momo 5 pcs 35 Hakket kylling

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem Tag en K D FRI dag Med inspiration fra Ditte Ingemann Invitér naboerne på en veggie-burger, det er nemt, hurtigt og hyggeligt. Ditte Ingemann Vegetarburgere med hummus & avocado Vegetarbøffer: 1 ps. Valsemøllen

Læs mere

Forretter. Supper. Salater

Forretter. Supper. Salater Menu & vin Forretter 1. Saganaki 59,- Paneret fetaost med salat og tzatziki 2. Dolmadaki 59,- Fyldte vinblade med tzaziki og salat og brød Supper 3. Tomatsuppe 49,- Serveres med brød 4. Gullaschsuppe 59,-

Læs mere

BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018

BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018 BØNNER & LINSER Opskriftshæfte, januar 2018 OPSKRIFTER JANUAR 2018 Bønner og linser er fantastiske, som supplement til en sund kost. De kommer i mange former, størrelser og farver og er flotte i både

Læs mere

Spaghetti med Kethup. Chiliflager. 100 gram Spaghetti 2 spsk Ketchup 1 tsk Chiliflager 1 tsk Basilikum

Spaghetti med Kethup. Chiliflager. 100 gram Spaghetti 2 spsk Ketchup 1 tsk Chiliflager 1 tsk Basilikum Chiliflager Spaghetti med Kethup Chilien er et elsket, men også et frygtet krydderi pga. sin stærke smag. Giver et aromatisk kick, der brænderigennem og et oplagt krydderi til dig der elsker stærk mad.

Læs mere

Inspiration til børnefødselsdage

Inspiration til børnefødselsdage Inspiration til børnefødselsdage Frugt og grønt Frugtpindsvin Udskåret melon Grønne lanser Til 15 børn Du skal bruge 1 hvidkålshoved eller 1 vandmelon 15 træspyd 4-5 forskellige slags grøntsager fra listen:

Læs mere

RAW FOOD. Müsli. i n t e l l i g e n t, f o r f ø r e n d e o g s u n d m a d t i l a l l e

RAW FOOD. Müsli. i n t e l l i g e n t, f o r f ø r e n d e o g s u n d m a d t i l a l l e Müsli 2 dl grofthakkede nødder ½ dl solsikkekerner 1 dl blåbær/hindbær 1 æble i små tern 1 dl tørrede figner i små tern kokosmel Bland ingredienserne sammen i en skål og drys med kokosmel. Serveres sammen

Læs mere

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem

K D Tag en FRI dag n n a Med inspiration fra Dite Ingem Tag en K D FRI dag Med inspiration fra Ditte Ingemann Invitér naboerne på en veggie-burger, det er nemt, hurtigt og hyggeligt. Ditte Ingemann Vegetarburgere med hummus & avocado 4 personer Vegetarbøffer:

Læs mere

Pocherede Limfjordsøsters

Pocherede Limfjordsøsters 5 personer Pocherede Limfjordsøsters af Jens Peter Skov, Sallingsund Færgekro 10 Limfjordsøsters medium størrelse 1 l. fiskefond ½ l. hvidvin ½ fennikel Finthakkede urter (gulerødder, porrer, selleri,

Læs mere

The beskrivelser februar 2016

The beskrivelser februar 2016 The beskrivelser februar 2016 Sort the Sort the kommer af bladene på thebusken. Bladene gennemgår, efter plukning, fem processer: Umiddelbart efter plukning lægges thebladene til tørring i 8-12 timer.

Læs mere

Protein kakao spread

Protein kakao spread Protein kakao spread 1 dåse kikærter (240 gram) 10 juicy dadler uden sten 4 spsk afskallede hampfrø 2 økologikse appelsiner 1 moden avocado 3 spsk økologisk kakao 8 spsk mandelmel Evt 40 gram pecan nødder

Læs mere

Menu 1. (Menuer laves ikke om eller byttes) Okseconsummé. Suppe med oksefars svøbt af en tynd dej. Krydret med hvidløg, ingefær og koriander.

Menu 1. (Menuer laves ikke om eller byttes) Okseconsummé. Suppe med oksefars svøbt af en tynd dej. Krydret med hvidløg, ingefær og koriander. Menu 1 (Menuer laves ikke om eller byttes) Okseconsummé. Suppe med oksefars svøbt af en tynd dej. Krydret med hvidløg, ingefær og koriander. Sommeruller. Rejer, svinefilet, risnudler, æggestrimler og basilikum

Læs mere

Fiskefilet bon femme. 3 pers

Fiskefilet bon femme. 3 pers Fiskefilet bon femme 3 pers 3 fiskefileter Olie til at smøre med 30 g. Skalotteløg 100 g. Champignon/svampe ½ dl. Hvidvin 1 ½ dl. Vand Salt og peber Blond Roux (smør/mel) Ca. 1 ½ dl. Hollandaise 1 spsk.

Læs mere

Sundhedsugen uge 17-2011.

Sundhedsugen uge 17-2011. Sundhedsugen uge 17-2011. I årets sundhedsuge er maden planlagt ud fra de 8 kostråd. Det vil sige, at maden har et lavt indhold af fedt og et højt indhold af kulhydrater. I menuen indgår årstidens råvarer,

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken I denne måned har kokketeamet valgt at lave inspiration over temaet chokolade og lavet 3 opskrifter på dessertchokolade. November 2013 Chokoladens historie Dyrkning af

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere