LO kan bifalde og tilslutte sig de overordnede ændringer der lægges op til af førtidspensionssystemet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LO kan bifalde og tilslutte sig de overordnede ændringer der lægges op til af førtidspensionssystemet."

Transkript

1 Sagsnr Vores ref. MLK/adr Deres ref. Socialministeriet Holmens Kanal København K Att.: Helle Bruhn Den 15. januar 2001 LO s høringssvar vedrørende L 135, L 136. og L 137 LO har modtaget L 135, L 136. og L 137 til høring. LO kan bifalde og tilslutte sig de overordnede ændringer der lægges op til af førtidspensionssystemet. Af positive elementer kan nævnes, at der fremover kun bliver en førtidspensionsydelse på dagpengeniveau. At tilkendelsen af førtidspension sker ved anvendelse af arbejdsevnekriteriet, således at førtidspension først kommer på tale efter det er forsøgt at udnytte den pågældendes arbejdsevne gennem arbejdsfastholdelse, revalidering, ansættelse i fleksjob. Forudsætningen for reformens succes bliver efter LO s opfattelse udmøntningen af arbejdsevnekriteriet. Det betyder, at der allerede i 2001 er behov for en begyndende introduktion af arbejdsevnebegrebet. Det er langt fra tilstrækkeligt, at denne introduktion alene finder sted overfor de kommunale sagsbehandlere, som førtidspensionsreformen lægger op til. Det er lige så afgørende, ja måske endda det mest afgørende, at arbejdspladserne får en anvendelsesorienteret forståelse af arbejdsevnebegrebet. LO udsender i den forbindelse en pjece, som introducerer arbejdsevnebegrebet overfor arbejdspladserne. LO foreslår indretningen af den forbedrede pensionsopsparing for førtidspensionister ændret til en hel obligatorisk ordning, og at en eventuel valgfri del bygger ovenpå de eksisterende arbejdsmarkedspensionsstrukturer. Vedrørende den foreslåede indretning af det fremtidige system for fleksjobpersoner, og her tænkes primært på situationerne ved ledighed og tilbagetrækning, vil efter LO s vurdering desværre gøre det sværere at nå de fælles høje målsætninger for et mere rummeligt arbejdsmarked.

2 I den forbindelse undrer LO sig overordnet over følgende i lovforslagene vedrørende flexjob: At personer som overgår til fleksydelse på væsentlige punkter fortsat efter lovforslaget stilles ringere og unødvendigt anderledes end personer i den almindelige efterlønsordning. Her tænkes på 2-årsreglen i den almindelige efterlønsordning, lempeligere pensionsmodregning, højere sats, og manglende mulighed forskattefri præmieringsordning ved at udskyde tilbagetrækning, hvis personen opfylder 30-timers kravet. At det er særdeles vanskeligt at se af lovforslaget, hvorledes forslaget samler op på den gruppe der i dag er visiteret eller ansat i fleksjob, som var/er under 50 år og derfor har meldt sig ud af a-kassen, da de efter gældende lovgivning ikke havde eller kunne få ret til seniorydelse. At det slet ikke fremgår af lovforslaget, hvorledes personer sikres ved en eventuel tilbagevenden til det ordinære arbejdsmarked og det ordinære forsikringssystem. Dette gælder i forhold til overgang fra flexydelse til den almindelige efterlønsordning, hvor LO mener, at dette skal kunne ske uhindret gennem direkte overførsel af anciennitet, samt tilbagevenden til det ordinære dagpengesystem fra et flexjob eller ledighedsydelse. Denne situation vil være forekommende og bør efter LO s opfattelse ikke være behæftet med så meget usikkerhed, at personen afstår fra at blive ansat i ustøttet beskæftigelse. L 135, lov om fleksydelse. Vedrørende L 135 (Forslag til lov om fleksydelse) har LO følgende overordnede bemærkninger. Det er LO s opfattelse, at den foreslåede indretning af det fremtidige system for fleksjobpersoner vil gøre det sværere at nå de fælles høje målsætninger for et mere rummeligt arbejdsmarked. De nødvendige høje ambitioner kan kun nås, hvis barriererne for anvendelse af fleksjob bliver nedbrudt bedst muligt. Det kan kun ske, hvis man i størst muligt omfang behandler de personer så normalt som overhovedet muligt, og at flere aktører bliver pålagt et medansvar for at løfte en fælles opgave. Det lægger lovforslaget desværre ikke op til. Det er LO s grundlæggende holdning at personer ikke som konsekvens af visitation eller ansættelse i et fleksjob skal stilles ringere i forhold til tidligere optjente rettigheder, eller de rettigheder som i øvrigt gælder for tilsvarende grupper i det danske samfund. LO finder, at der er stor risiko for, at den foreslåede indretning at fleksjobbernes ret til ydelser ved ledighed og tilbagetrækning desværre betyder, at der vil ske

3 en ophobning af personer på ledighedsydelse, og at det bliver kommunerne, som kommer til at stå alene med denne opgave. Den foreslåede udformning kræver derfor en ekstra stor fælles indsats af Regeringen og parterne for at nå de nødvendige ambitiøse mål om et mere rummeligt arbejdsmarked, herunder at det private arbejdsmarked påtager sig et større ansvar. Det rummelige arbejdsmarked kommer ikke af sig selv. Formålet med loven er at sikre efterlønslignende rettigheder til personer i fleksjob. I den forbindelse undrer LO sig over, at lovforslaget lægger op til, at personer som overgår til fleksydelse på væsentlige punkter fortsat efter lovforslaget stilles ringere og unødvendigt anderledes end personer i den almindelige efterlønsordning. Her tænkes på 2-årsreglen i den almindelige efterlønsordning (lempeligere pensionsmodregning, højere sats). Derudover indeholder lovforslaget heller ikke den skattefri præmieringsordning (under forudsætning af 30-timers reglen er opfyldt) ved at udskyde tilbagetrækning. Dette på trods af, at den enkelte har indbetalt og skal indbetale bidrag på lige fod med, hvad der er gældende i den almindelige efterlønsordning. Derudover giver den kendsgerning, at der lægges op til at anvende anderledes beregningsog udbetalingsprincipper end dem der anvendes i den eksisterende efterlønsordning, anledning til ikke uvæsentlige samspilsproblemer ved overgang fra den arbejdsmarkedspolitiske søjle til den socialpolitiske søjle. Dette vil efter LO s vurdering medføre unødvendigt komplicerede rådgivningssager. Endelig er det vanskeligt at se af lovforslaget, hvorledes forslaget samler op på den gruppe, der i dag er visiteret eller ansat i fleksjob, som var/er under 50 år og derfor har meldt sig ud af a-kassen, da de efter gældende lovgivning ikke havde eller kunne få ret til seniorydelse. LO skal kraftigt opfordre til, at det lovgivningsmæssigt helt præcist sikres at denne gruppe på ingen måde risikerer at havne i et ingenmandsland. LO s konkrete bemærkninger: 2. LO finder, at det er positivt at bestemmelsen minder så meget som muligt om den almindelige efterlønsret. LO finder det derudover positivt, at der med stk. 2 åbnes mulighed for at mindske samspilsproblemerne ved overgang fra almindelig efterløn til fleksydelse. LO finder det samtidigt positivt, at der i stk. 3 åbnes mulighed for at medregne en manglende optjeningstid på 12 måneder. LO kan dog være bekymret for, at der er nogle personer, som på grund af for lange sagsbehandlingsforløb, uforvarent kommer ud over 12 måneders perioden og derved mister retten for at kunne modtage fleksydelse. Hvad angår stk. 4 forudsætter LO at blive involveret i en høringsprocedure inden endelig udarbejdelse af lovbekendtgørelse.

4 6. LO har noteret sig, at Socialministeren af denne bestemmelse bemyndiges til at fastsætte regler om tilmelding og udmeldelse. LO forudsætter at blive involveret i en høringsprocedure inden endelig udarbejdelse af lovbekendtgørelse. 15. LO undrer sig over, at der jf. stk. 2. lægges op til at fleksydelse udbetales månedsvis bagud fra den 1. i måneden efter, at der er ansøgt om fleksydelse, og at lovens betingelser er opfyldt i modsætning til, hvad der gælder i den almindelige efterlønsordning, hvor personen kan overgå direkte ved det fyldte 60. år. 17. LO tilstræber, at der på alle områder arbejdes med at styrke incitamenterne for at stimulere til en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Dette var et bærende element i efterlønsreformen. LO undrer sig derfor over, at dette hensyn ikke kan genfindes i forhold til personer ansat i et fleksjob. LO vil derfor foreslå, at de gældende regler fra den almindelige efterlønsordning anvendes analogt på reglerne omkring fleksydelse, således, at 2-årsreglen også gælder for personer på fleksydelse, hvilket vil sige, at fleksydelsen udgør årligt et beløb, der svarer til 100 pct. af dagpengenes højeste beløb beregnet på årsbasis, jf. lov om dagpenge ved sygdom eller fødsel ved at udskyde tilbagetrækningen i 2 år. Stk. 4. LO har bemærket, at der lægges op til at foretage en årlig omregning på grundlag af arbejdstiden i fleksydelsesperioden i det foregående kalenderår, jf. 24. LO finder det ubegrundet og unødvendigt komplicerende, at der lægges op til at anvende anderledes beregnings- og udbetalingsprincipper end dem der anvendes i den eksisterende efterlønsordning, hvilket efter LO s opfattelse vil give anledning til ikke uvæsentlige samspilsproblemer ved overgang fra den arbejdsmarkedspolitiske søjle til den socialpolitiske søjle. 18. For så vidt angår denne bestemmelse kan LO endnu engang understrege, at LO tilstræber, at der på alle områder arbejdes med at styrke incitamenterne for at stimulere til en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Dette var et bærende element i efterlønsreformen. LO undrer sig derfor over, at dette hensyn ikke kan genfindes i forhold til personer ansat i et fleksjob. LO vil derfor foreslå, at de gældende regler fra den almindelige efterlønsordning anvendes analogt på reglerne omkring fleksydelse, således, at 2 -årsreglen også gælder for personer på fleksydelse, og at personer der udskyder deres tilbagetrækning i mere end 2 år får en højere sats (100%), samt lempeligere pensionsmodregningsregler, såfremt 30-timers reglen opfyldes, samt mulighed for optjening af skattefri præmieringsordning ved at udskyde tilbagetrækningen.

5 20. Det fremgår af denne bestemmelse, at fleksydelsesmodtagere mod fradrag i fleksydelsen kan have erhvervsarbejde uden begrænsning, jf. de almindelige regler om fleksibel efterløn. Det understreges, at arbejdet dog ikke må udføres i et fleksjob. LO er en smule uforstående overfor, hvad konsekvensen vil være af, at en person trådte ud af fleksydelsesordningen og ind i et nyt fleksjob, for derefter på senere tidspunkt at ønske at genindtræde i fleksydelsesordningen. Vil konsekvensen jf. bestemmelsen blive at man mister retten til fleksydelse. Dette vil i så fald være for LO set en uhensigtsmæssig konsekvens. LO vil derfor foreslå, at de almindeligt gældende efterlønsregler anvendes analogt. 21. Med hensyn til, at Socialministeren kan fastsætte regler om fradrag i fleksydelse på grund af ustøttet arbejde, selvstændig virksomhed m.v. forudsætter LO at blive involveret i en høringsprocedure inden endelig udarbejdelse af lovbekendtgørelse. 22. LO undrer sig over, at der jf. stk. 2. lægges op til at fleksydelse udbetales månedsvis bagud fra den 1. i måneden efter, at der er ansøgt om fleksydelse, og at lovens betingelser er opfyldt i modsætning til, hvad der gælder i den almindelige efterlønsordning, hvor personen kan overgå direkte ved det fyldte 60. år. 24. LO finder det ubegrundet og unødvendigt komplicerende, at der lægges op til at anvende anderledes beregnings- og udbetalingsprincipper end dem der anvendes i den eksisterende efterlønsordning, hvilket efter LO s opfattelse vil give anledning til ikke uvæsentlige samspilsproblemer ved overgang fra den arbejdsmarkedspolitiske søjle til den socialpolitiske søjle. LO vil derfor foreslå, at de almindelige regler for beregning af efterløn anvendes analogt på beregning af fleksydelse. 41. LO har noteret sig, at personer, som er visiteret til fleksjob ved fleksydelsesordningens ikrafttræden den 1. juli 2001, og som senest tilmelder sig fleksydelsesordningen den 1. oktober 2001, får ved opgørelsen af optjeningstiden medregnet de perioder, som pågældende har været visiteret til fleksjob i. LO finder det dog noget vanskeligt at se af bestemmelsen, hvorledes forslaget samler den gruppe der i dag er visiteret eller ansat i fleksjob, som var/er under 50 år og derfor har meldt sig ud af a-kassen, da de efter gældende lovgivning ikke havde eller kunne få ret til seniorydelse. LO forudsætter, at man med lovforslaget ønsker at sikre, at denne gruppe ikke havner i en situation mellem to

6 stole, hvorfor LO vil foreslå, at dette enten indføjes eller præciseres i lovforslaget. 42. LO vil, for så vidt angår de personer der ved lovens ikrafttræden, modtager seniorydelse efter lov om seniorydelse foreslå, at det sikres, at der ikke sker forringelser i forhold til de pågældendes nuværende ydelser, herunder at de ikke omfattes af pensionsmodregningsreglerne. Hvad angår Socialministerens adgang til at fastsætte regler om overgang fra seniorydelse til fleksydelse forudsætter LO at blive involveret i en høringsprocedure inden endelig udarbejdelse af lovbekendtgørelse. LO vil afslutningsvist - vedrørende lovforslaget om fleksydelse - understrege, at det ikke af lovforslaget ses, at der er taget stilling til hvordan personer omfattet af fleksydelsesordning/fleksjobordningen skal behandles/rådgives i forhold til et fortsat fremtidigt a-kasse medlemsskab. LO vil foreslå, at der i lov om arbejdsløshedsforsikring, som konsekvens af det fremsatte lovforslag, indføjes en passus om, den enkelte, som konsekvens af visitation til fleksjob, ikke længere kan bevare medlemsskab af a-kassen, da man i følge forslaget hverken kan få ydelser ved ledighed, tidligere tilbagetrækning, elller øvrige arbejdsmarkedspolitiske ydelser fra a-kassen. Det bør i den forbindelse sikres, at der i anden relevant lovgivning bliver taget højde for en eventuel tilbagevenden til det ordinære arbejdsmarked og det ordinære forsikringssystem. Det er i den forbindelse vigtigt, at der f.eks. kan medregnes anciennitet i forhold til en eventuel overgang fra flexydelsesordningen til den almindelige efterlønsordning. L 136, Ændring af reglerne vedrørende fleksjob. LO s generelle bemærkninger til lovforslaget. LO finder, at der er stor risiko for, at den foreslåede indretning af fleksjobbernes ret til ydelser ved ledighed desværre betyder, at der vil ske en ophobning af personer på ledighedsydelse, og at det bliver kommunerne, som kommer til at stå alene med denne opgave. LO ser derfor, som konsekvens af den foreslåede udformning, et stort behov for en ekstra stor fælles indsats af Regeringen og parterne for at nå de nødvendige ambitiøse mål om et mere rummeligt arbejdsmarked, herunder at det private arbejdsmarked påtager sig et større ansvar. Det rummelige arbejdsmarked er ingen selvfølge, snarere tværtimod. Både virkeligheden og forskningen peger i retning af et langt mere snævert arbejdsmarked. Det rummelige arbejdsmarked kommer på ingen måde af sig selv. LO vil et mere rummeligt arbejdsmarked, men er samtidig meget opmærksom på, at det kræver en stor fælles vilje og indsats af alle involverede parter. Med de foreslåede lovændringer er udsigten til mere rummelighed på arbejdsmarkedet og på arbejdspladserne desværre ikke blevet større, da man

7 med lovforslaget har valgt at forankre ordningen i det system, der ligger længst væk fra arbejdspladsen og aktørerne på og omkring arbejdspladsen, nemlig det sociale system. LO må endnu engang fremhæve, at man stiller sig meget undrende overfor, at det slet ikke fremgår af lovforslaget, hvorledes personer sikres ved en eventuel tilbagevenden til det ordinære arbejdsmarked og det ordinære forsikringssystem. Denne situation vil være forekommende og bør efter LO s opfattelse ikke være behæftet med så meget usikkerhed, at personen afstår fra at blive ansat i ustøttet beskæftigelse. Der er derfor behov for at sikre, at denne overgang kan finde sted på en måde, så ingen havner i sorte huller. LO s konkrete bemærkninger til lovforslaget 8, stk. 4: LO er enig i baggrunden for forslaget om, at der skal benyttes samme metode ved vurderingen af en persons arbejdsevne i forhold til revalidering og fleksjob, som der bruges ved vurderingen af arbejdsevnen ved påbegyndelse og sagsbehandling af sager om førtidspension. LO finder dog ikke, at den i socialministeriets regi udarbejdede metode dækker alle aspekter i forhold til denne opgave. LO har i den forbindelse udarbejdet et notat om anvendelsen af arbejdsevnekriteriet, som den råde tråd i hele forløbet fra en eventuel sygemelding og frem til en førtidspensionering. Dette vedlægges som bilag. LO forudsætter at bliver involveret inden Socialministeren fastsætter regler på dette område 8 c. Det er LO s opfattelse, at den foreslåede indretning af det fremtidige system for fleksjobpersoner, og situationerne ved ledighed vil gøre det sværere at nå de fælles høje målsætninger for et mere rummeligt arbejdsmarked. Den foreslåede udformning kræver derfor en ekstra stor fælles indsats af Regeringen og parterne for at nå de nødvendige ambitiøse mål om et mere rummeligt arbejdsmarked. For at understrege behovet for de respektive parters mere forpligtende gensidige involvering i den fremtidige opgaveløsning finder LO, omdrejningspunkt i forhold til formidlingsenhederne skal være de sociale koordinationsudvalg, og at det skal sikres, at formidlingsenhederne får den nødvendige kompetence til at agere, og at kommunens ansvar i forhold til opgaveløsningen fastholdes. Samtidigt vil der på centralt hold være behov for at gøre Det Sociale Råd til det centrale omdrejningspunkt, således at Rådet fremover får til opgave at godkende etableringen af, samt overvågning og understøtning af indsatsen i forhold til formidlingsenhederne. Det er endvidere vigtigt at det sikres, at formidlingsenhederne ikke alene bliver formidlingshuse for fleks- og skånejob, men får en bredere tilgang, hvis formål er at bistå virksomhederne i at udvikle en personalepolitik, der

8 omfatter forebyggelse, fastholdelse og integration samt udvikle virksomhedens medvirken i lokale sociale partnerskaber. Målet er: at virksomhederne skal udvikle en social personalepolitik sammen med tillidsvalgte og ansatte, at virksomhederne har kvalifikationer til at kunne arbejde med den enkelte medarbejder med vanskeligheder - formidlingsenheden kan medvirke i komplicerede enkeltsager, at virksomhederne kan indgå i lokale sociale partnerskaber, samt eventuelle netværk for at forenkle samarbejdet med de mange samarbejdsparter. 10, stk. 3, nr. 2, LO finder det nødvendigt, som lovforslaget også lægger op til, at præcisere kommunens opfølgningsforpligtelse senest 6 måneder efter, at tilskuddet eller ledighedsydelse er udbetalt første gang, samt at den løbende opfølgning skal ske senest 12 måneder efter, at sagen sidst har været vurderet. LO finder dog at denne opfølgning bør ske i samarbejde med en større aktørkreds end kommunen alene. LO vil i den forbindelse foreslå, at udarbejdelsen også skal ske i samarbejde med tillidsrepræsentanten eller den faglige organisation, blandt andet for at sikre at skånehensyn og tilskudsdel er i overenstemmelse med hinanden. 71. LO skal foreslå, at der i bestemmelsen indføjes en henvisning til den nye pensionslovs 19 for at skabe den nødvendige sammenhæng i arbejdsevnebegrebet, og for at der skabes den fornødne retssikerhed i anvendelsen. 72. LO er enig i at tilskuddet på 1/3 til fleksjob personer bortfalder. LO er enig i intentionen om at tydeliggøre arbejdsmarkedets parters indsats og ansvar overfor personer med en mindre nedsættelse af arbejdsevnen, og at konsekvensen tidligere var, at personer, der kunne have fundet ustøttet beskæftigelse på trods af en mindre arbejdsevnenedsættelse blev omfattet af fleksjobordningen. LO er samtidigt klar over, at dette betyder en styrket indsats for anvendelsen af de sociale kapitler uden offentlige tilskud, hvilket også kan betyde at flere vil kunne bevare tilknytningen til det ordinære dagpengesystem, men det må understreges, at dette kræver en fælles styrket indsats, herunder et styrket samarbejde mellem kommunen og de faglige or-

9 ganisationer inden og ved etablering af fleksjob for at udnytte de muligheder der er i overenskomstsystemet optimalt. LO foreslår derfor at der lovgivningsmæssig lægges op til at styrke og præcisere samarbejdet mellem kommune, tillidsrepræsentant og faglig organisation inden og ved etablering af fleksjob. 74 b, stk. 6. For så vidt angår denne bestemmelse kan LO endnu engang understrege, at LO tilstræber, at der på alle områder arbejdes med at styrke incitamenterne for at stimulere til en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Dette var et bærende element i efterlønsreformen. Derudover har Regeringen lige fået vedtaget et lovforslag der giver personer over 70 år ret til sygedagpenge. LO undrer sig derfor over, at dette hensyn ikke kan genfindes i forhold til personer ansat i et fleksjob. LO vil derfor foreslå, at der ikke gælder regler der stiller personer over 60 år dårligere, hvorfor begrænsningen på udbetalingsperioden for ledige flexjobbere over 60 år på 6 måneder bør ophæves. 74 c. LO forudsætter at der ikke som en konsekvens af bestemmelsen kan opstå en situation, hvor man hverken er berettiget til ledighedsydelse eller førtidspension. 74 d, stk. 2. LO finder bestemmelsen uheldig, da den betyder at personer som har en højere indtægt lige inden overgangen til fleksjob må påregne en indtægtsnedgang. Det vil virke som en barriere i forhold til udbredelsen af fleksjobordningen. LO foreslår derfor, at de hidtidige beregningsregler i flexjobordningen finder anvendelse, det vil sige, at det er et fremadrettet beregningsprincip. 103 LO har med tilfredshed noteret sig en ændring af den statslige refusion i forhold til virksomhedsrevalidering. LO undrer sig dog over, at dette ikke gælder for hele revalideringsområdet, specielt set i lyset af, at uddannelsesrevalidering, jf. den i år 2000 ingåede aftale mellem finansministeriet og KL, som gør opmærksom på, at den efterfølgende arbejdsmarkedstilknytning er langt større for de revalidender, der tager en kompetancegivende uddannelse. Beskæftigelseandelen for dem, der tager en ordinær uddannelse er 82% LO kan tilslutte sig de ændringer bestemmelsen lægger op til, med hensyn til omfanget af den statslige medfinansiering.

10 7 a i lov om retssikkerhed og administration. LO finder det positivt, at der lægges op til, at kommunen senest 2 uger før en erhvervsrettet foranstaltning hører op, skal tage stilling til, om der er behov for yderligere foranstaltninger for at bringe borgeren tilbage til arbejdsmarkedet, og at borgerens egen læge, den faglige organisation, virksomheder m.fl. skal inddrages. Det er imidlertid LO s opfattelse, at det skal sikres, at det har konsekvenser for kommunerne, når de ikke overholder bestemmelsen. Dette vil fremme, at de smukke intentioner bliver omsat til ligeså smuk virkelighed. LO vil derfor foreslå, at bestemmelsen udbygges, således at manglende overholdelse af bestemmelsen betyder ugyldighedsvirkning for så vidt angår afgørelser, der er til ugunst for borgeren. LO skal afslutningsvist beklage, at der fortsat ikke med lovforslaget er skabt den nødvendige klarhed for, om personer ansat i et fleksjob kan indgå i efter-videre uddannelse forløb samt jobrotations-forløb på lige vilkår med andre ansatte. LO vil derfor foreslå at der med lovforslaget tages højde for disse situationer. L 137, Lov om ændring af lov om social pension og andre love LO s generelle bemærkninger til lovforslaget: LO kan tilslutte sig formålet med lovforslaget om, at styrke den aktivrettede indsats, at give personer, der ikke er i stand til at blive selvforsørgende, en forsørgelsesydelse, der kompenserer for den manglende arbejdsevne, at styrke retssikkerheden i sagsbehandlingen, at få et mere enkelt og gennemskueligt pensionssystem, at opnå større sammenhæng i regelsættet. LO er samtidig enig i, at der fremover i langt højere grad skal fokuseres på den enkeltes ressourcer frem for begrænsninger, således at enkelte, så vidt det er muligt, hjælpes til en aktiv tilværelse på arbejdsmarkedet og kun hvis det ikke er muligt at hjælpe personen til at blive fastholdt eller bringe personen tilbage på arbejdsmarkedet på normale vilkår eller i støttet beskæftigelse, skal der tilkendes der førtidspension. Samtidigt ser LO mulighed for, at der med forslaget bliver skabt en større sammenhæng i reglerne, idet det igennem hele sagsbehandlingsforløbet vil være personens arbejdsevne med henblik på at kunne blive selvforsørgende, der lægges til grund for sagsbehandlingen.

11 LO kan samtidigt tilslutte sig lovforslagets hovedtræk, som er: At førtidspension fremover tilkendes efter arbejdsevnekriteriet At antallet af ydelsesniveauer reduceres At ydelsesstrukturen forenkles via bruttoficering og afskaffelse af særydelser At handicapkompensation ydes efter serviceloven At retssikkerheden styrkes bl.a. via indførelse af en sagsbehandlingsmetode Samtidigt finder LO det positivt, at der med lovforslaget lægges op til uddannelse af sagsbehandlere for at styrke de enkelte sagsbehandleres kompetencer i forhold til vurderingen af arbejdsevnen. LO vil meget gerne bidrage med inputs i forbindelse med tilrettelæggelsen af denne uddannelsesmæssige indsats. LO skal dog samtidigt gøre opmærksom på, at det langt fra er tilstrækkeligt, at denne introduktion alene finder sted overfor de kommunale sagsbehandlere, som førtidspensionsreformen lægger op til. Det er lige så afgørende, ja måske endda det mest afgørende, at arbejdspladserne og de aktører, som er på arbejdspladsen eller rundt om arbejdspladsen får en anvendelsesorienteret forståelse af arbejdsevnebegrebet. Denne opgave gøres der desværre for lidt ud af i lovforslaget. LO s konkrete bemærkninger til lovforslaget: 17. LO har noteret sig, at personer, som ønsker at kommunalbestyrelsen alene tager stilling til spørgsmålet om førtidspension, kan anmode herom. LO finder det dog tvivlsomt, og uforeneligt med øvrige forvaltningsretlige principper, herunder 5 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, om kommunalbestyrelsen alene i sådanne tilfælde skal træffe afgørelse på det foreliggende dokumentationsgrundlag. 19 LO er enig i baggrunden for bestemmelsen. LO finder dog ikke, at den i socialministeriets regi udarbejdede metode på visse områder dækker alle aspekter. Her tænkes specielt på forholdet og samspillet med arbejdsmarkedet og arbejdspladserne forhold til denne opgave. Og på andre områder er den for fokuseret på for specielle problemstillinger, som så for meget bliver individprobler fremfor problemer som bliver set i en større sammenhænge. LO har i den forbindelse udarbejdet et notat om anvendelsen af arbejdsevnekriteriet, som den råde tråd i hele forløbet fra en eventuel sygemelding og frem til en førtidspensionering. Dette vedlægges som bilag. LO forudsætter at bliver involveret inden Socialministeren fastsætter regler på dette område

12 20. Stk. 3. LO finder det positivt, at der åbnes for, at personen får ret til et møde inden der træffes afgørelse i deres sag om førtidspension. 33 a og 33 b. LO finder forslaget om en obligatorisk ATP-ordning (ordning 1) positiv, men det er uheldigt, at man kan frasige sig ordningen, hvis man har supplerende pensionstilsagn over kr. årligt. Mange førtidspensionister vil have supplerende indkomst fremover, og dækningsbehovet i alderdommen vil bl.a. derfor overstige folkepension tillagt kr. Det vil i særlig høj grad være tilfældet for gifte alderspensionister. Frivilligheden vil formentlig indebære, at netop de førtidspensionister, som har mindst økonomisk råderum, fravælger ordningen, hvilket er imod hensigten. De meromkostninger, som måtte være forbundet hermed, kan eventuelt findes ved at fjerne eller reducere den frivillige supplerende pensionsordning (ordning 2). Hvis ordning 2 fastholdes, vil LO under alle omstændigheder fraråde, at den henlægges som en særskilt pensionsordning i ATP. Efter alt at dømme vil det økonomiske grundlag være ringe, og administrationsomkostningerne vil næppe være minimale, som det er tilfældet i de eksisterende ATP-ordninger. Derfor vil det være en bedre løsning at give førtidspensionisterne mulighed for at betale bidrag til pensionsordninger, hvor de i forvejen deltager, bl.a. arbejdsmarkedspensionerne og ATP, blot der er sikkerhed for, at der er livsvarige ydelser knyttet til indbetalingerne. Lov om social service 84 LO finder, at beløbene bør omfattes af den almindelige satsreguleringsordning, hvilket ikke umiddelbart ses at være tilfældet. P.F.V.

Oversigt over områder, hvor fleksydelsesmodtagere er stillet anderledes end efterlønsmodtagere

Oversigt over områder, hvor fleksydelsesmodtagere er stillet anderledes end efterlønsmodtagere Notat Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Oversigt over områder, hvor fleksydelsesmodtagere er stillet anderledes end efterlønsmodtagere

Læs mere

FAKTA OM FLEKSYDELSEN - for dig, der er visiteret til fleksjob

FAKTA OM FLEKSYDELSEN - for dig, der er visiteret til fleksjob FAKTA OM FLEKSYDELSEN - for dig, der er visiteret til fleksjob Fleksydelse en ny mulighed for tilbagetrækning Fleksydelsesordningen er tilbud til dig, der er i et fleksjob, eller som er visiteret til ét.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2009/1 LSF 56 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2009-0012398 Fremsat den 4. november 2009

Læs mere

DSI's bemærkninger til Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet

DSI's bemærkninger til Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet Socialudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget SOU alm. del - Bilag 309,AMU alm. del - Bilag 261 Offentligt (Vi skifter navn til Danske Handicaporganisationer 1/1 2008) Til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg og

Læs mere

HK Hovedstaden 18. juni Fleksydelse kl

HK Hovedstaden 18. juni Fleksydelse kl HK Hovedstaden 18. juni Fleksydelse kl. 16.30-19.00 Oplæg Hanne Rasmussen og Merete Hornecker LAFS, Landsforeningen af Fleks- og skånejobbere 1 Kort om LAFS LAFS er en frivillig humanitær organisation

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede I 6 i lov nr. xx af xx om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og flere andre

Læs mere

Hvad gør kommunen? Kommunen har pligt til at give et tilbud om fleksjob på fuld tid. Ønsker man et fleksjob på deltid, er dette også muligt.

Hvad gør kommunen? Kommunen har pligt til at give et tilbud om fleksjob på fuld tid. Ønsker man et fleksjob på deltid, er dette også muligt. 66 66 Fleksjob xx Fleksjob Fleksjob er stillinger på særlige vilkår. Der kan både oprettes fleksjob hos private og offentlige arbejdsgivere. Ønsker man mulighederne for et fleksjob undersøgt, skal man

Læs mere

Lovovervågning - Lov om fleksydelse

Lovovervågning - Lov om fleksydelse Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 87 Offentligt Lovovervågning - Lov om fleksydelse 1. Indledning 1.1. Baggrund I december 2000 indgik Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Venstre,

Læs mere

Reglerne på det sociale område

Reglerne på det sociale område Reglerne på det sociale område Indhold Som arbejdsgiverrepræsentant i et koordinationsudvalg skal man ikke have kendskab til den sociale lovgivning i detaljer. Derimod kan det være en fordel at kende til

Læs mere

Bliv klog på den nye efterløn

Bliv klog på den nye efterløn Ledernes Tour de Efterløn 2012 Bliv klog på den nye efterløn Efterlønsreform 2011 i hovedtræk Den gamle fleksible efterløn Hvad havde jeg ret til Den nye fleksible efterløn Hvad kan jeg nu få Udbetaling

Læs mere

Aftale om senere tilbagetrækning

Aftale om senere tilbagetrækning 11-0518 - liss, - 16.05.2011 Kontakt: Lisbeth Sølvhøj - liss@ftf.dk, - Tlf: 33 36 88 00 Aftale om senere tilbagetrækning Regeringen indgik fredag den 13. maj en efterlønsaftale med Dansk Folkeparti og

Læs mere

Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob:

Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob: Den fremrykkede evaluering af reform af førtidspension og fleksjob: Der er fuld gang i evalueringen af FØP-reformen. Dels er der offentliggjort en hovedrapport om evaluering af reglerne om førtidspension

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? 2 Efterløn er det noget for dig 5 Efterløn o Forsvinder efterlønsordningen eller bliver den ændret 5 Hvem, hvad, hvornår om efterløn o Efterløn hvad er det egentlig o Hvornår

Læs mere

Aftale om justering af fleksjobordningen

Aftale om justering af fleksjobordningen 7. februar 2006 Aftale om justering af fleksjobordningen 1. Indledning Fleksjobordningen har været en succes. Den har skabt mere rummelighed på arbejdsmarkedet. Der er i dag omkring 38.000 mennesker ansat

Læs mere

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v.

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. I medfør af 74 b, stk. 4, 74 l, stk. 19, 74 m, stk. 19, 74 p og 75, stk. 8, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Vedlagt sendes besvarelse af spørgsmål nr. 40 af 15. november 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. (Alm. del - bilag 50).

Vedlagt sendes besvarelse af spørgsmål nr. 40 af 15. november 2006 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. (Alm. del - bilag 50). Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 40 Offentligt Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg Christiansborg 1240 København K Ved Stranden 8 1061 København K Tlf. 33 92 59 00 Fax 33 12 13 78

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 194 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 194 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 194 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Socialudvalget 2014-15 L 79 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. november 2014 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag

Læs mere

fremsendt til Danske Handicaporganisationer fra Dansk Fibromyalgiforening.

fremsendt til Danske Handicaporganisationer fra Dansk Fibromyalgiforening. Høringssvar vedr. Lovforslag vedr. reform af førtidspension og fleksjob fremsendt til Danske Handicaporganisationer fra Dansk Fibromyalgiforening. Generelt Rehabiliteringsplan/ Ressourceforløb/Rehabiliteringsteams

Læs mere

Status på fleksjobordningen efter lovændring pr. 1. januar

Status på fleksjobordningen efter lovændring pr. 1. januar Punkt 6. Status på fleksjobordningen efter lovændring pr. 1. januar 2013.. 2013-14582. Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender, at at status på fleksjobordningen

Læs mere

Reform af førtidspension og fleksjob

Reform af førtidspension og fleksjob Reform af førtidspension og fleksjob Reform af førtidspension og fleksjob aftalens hovedpunkter. Reform af førtidspension og fleksjob aftale Regeringen (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale

Læs mere

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen,

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Att: Marianne Jansteen Eskesen, og Charlotte Schilder Knudsen, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att: Marianne Jansteen Eskesen, maja@star.dk, og Charlotte Schilder Knudsen, csk@star.dk. Vores sagsnr. 18-0477 Deres ref. 18/01792 Den 23. februar 2018 LO,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension 2014/1 LSF 79 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag

UDKAST. Forslag. til. Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag UDKAST Forslag til Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag Kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag 1. En person, som har indbetalt efterlønsbidrag, der

Læs mere

Ændringsforslag. til

Ændringsforslag. til Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53 Bilag 54 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik, lov om social pension og forskellige

Læs mere

Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 78 Bilag 3 Offentligt N O T A T Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om seniorjob og lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Læs mere

vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Udvidet adgang til overflytning, supplerende dagpenge, forenkling mv.

vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Udvidet adgang til overflytning, supplerende dagpenge, forenkling mv. Arbejdsmarkedsudvalget L 15 - Bilag 1 Offentligt Notat Opsummering af høringssvar fra Beskæftigelsesrådets Ydelsesudvalg, Kristelig Fagbevægelse, Kristelig Arbejdsgiverforening og Arbejdsløshedskassen

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på omkring tilmelding til efterlønsordningen. Pjecen er ment som en hjælp til dig

Læs mere

Ændringer i reglerne for seniorførtidspension

Ændringer i reglerne for seniorførtidspension Sagsnr. 15-1295 Vores ref. csoe Den 6. januar 2016 Ændringer i reglerne for seniorførtidspension Seniorførtidspensionsordningen blev udarbejdet som en del af tilbagetrækningsreformen og blev lanceret som

Læs mere

Forslag. Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag

Forslag. Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag Lovforslag nr. L 89 Folketinget 2017-18 Fremsat den 14. november 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag

Læs mere

Vejledningsmateriale (bekendtgørelser, vejledninger, orienteringsskrivelser mv.) udsendt vedrørende reformen af førtidspension og fleksjob

Vejledningsmateriale (bekendtgørelser, vejledninger, orienteringsskrivelser mv.) udsendt vedrørende reformen af førtidspension og fleksjob Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del Bilag 19 Offentligt O V E R S I G T Vejledningsmateriale (bekendtgørelser, vejledninger, orienteringsskrivelser mv.) udsendt vedrørende reformen af førtidspension

Læs mere

Har du behov for ansættelse i eks. fleksjob, seniorjob eller virksomhedspraktik, kan du orientere dig her.

Har du behov for ansættelse i eks. fleksjob, seniorjob eller virksomhedspraktik, kan du orientere dig her. Ergoterapeutforeningen Job på særlige vilkår Har du behov for ansættelse i eks. fleksjob, seniorjob eller virksomhedspraktik, kan du orientere dig her. Fleksjob For dig der har begrænset arbejdsevne. Hvad

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede I 1 i lov nr. XXX om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og

Læs mere

Reformen af sygedagpengesystemet Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats

Reformen af sygedagpengesystemet Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats Reformen af sygedagpengesystemet Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats Ny sygedagpengemodel med ret til jobafklaringsforløb og bedre indsats Regeringsgrundlaget Regeringen

Læs mere

Dokumentation af beregningsmetode og kilder

Dokumentation af beregningsmetode og kilder Dokumentation af beregningsmetode og kilder Beregningerne er vejledende i forhold til, om Aftale om senere tilbagetrækning fra d. 13. maj 2011 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de Radikale

Læs mere

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede)

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) 1 I lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 642

Læs mere

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension Til kommuner, mfl. UDKAST Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

Læs mere

Fleksjob. - regler om fleksjob efter 1. januar 2013

Fleksjob. - regler om fleksjob efter 1. januar 2013 Fleksjob - regler om fleksjob efter 1. januar 2013 Indhold 3 Generel information 4 Fleksjob er midlertidige (5 år) Medlemmer under/over 40 år 5 Løn og øvrige arbejdsvilkår ved fleksjob 6 Løn- og ansættelsesvilkår

Læs mere

Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 210 Bilag 6 Offentligt Til lovforslag nr. L 210 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den X 2019 uden for betænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag

Forslag. Lov om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag 2017/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 17/09006 Fremsat den

Læs mere

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge,

Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 182 Bilag 1 Offentligt N O T A T Høringsnotat for forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats,

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning I 1 i lov nr. XXX om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag

Læs mere

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 6 Beskæftigelse og integrationen. Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 6 Beskæftigelse og integrationen. Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09 Dragør Kommune Tårnby Kommune Aftale om forpligtende samarbejde Delaftale 6 Beskæftigelse og integrationen Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09 Forord Dragør og Tårnby kommunalbestyrelser indgik i

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2012-13 L 53, endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fleksydelse

Forslag. Lov om ændring af lov om fleksydelse 2011/1 LSF 21 (Gældende) Udskriftsdato: 10. marts 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., J.nr. 2011-0011775 Fremsat den 21. november 2011 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige ansættelsesforhold i fleksjobordningen

Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige ansættelsesforhold i fleksjobordningen Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Njalsgade 72C 2300 København S Hvidovre, den 18. oktober 2012 Sag 2-2012-01337 Dok. 99754/me Høringssvar vedr. lovbestemmelse om fastsættelse af løn og øvrige

Læs mere

Bekendtgørelser i forbindelse med udmøntningen af reform af sygedagpengesystemet - ikrafttræden den 5. januar

Bekendtgørelser i forbindelse med udmøntningen af reform af sygedagpengesystemet - ikrafttræden den 5. januar Bekendtgørelser i forbindelse med udmøntningen af reform af sygedagpengesystemet - ikrafttræden den 5. januar Bekendtgørelse om opgørelse af beskæftigelseskrav og beregning af sygedagpenge m.v. I udkastet

Læs mere

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail vfm@vfm.dk J.nr. 2007-6869/the 29. maj 2008 Orientering om Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste,

Læs mere

Loven medfører kommunale merudgifter til administration i forbindelse med behandling af ansøgninger om førtidspension.

Loven medfører kommunale merudgifter til administration i forbindelse med behandling af ansøgninger om førtidspension. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Erhvervsog Beskæftigelsesudvalgets område. Beskæftigelse har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram, der indgår i aftalen

Læs mere

BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND 1 / 8

BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND 1 / 8 1 / 8 Med reformen af fleksjob og førtidspension den 1. januar 2013 er den hidtidige fleksjobordning blevet omlagt og målrettet personer med en meget begrænset arbejdsevne. I denne forbindelse blev løn-

Læs mere

Rundt om fleksjob og revalidering i Esbjerg Kommune. Ved kontorchef Pia Damtoft Arbejdsmarkedsudvalget den 19. juni 2012

Rundt om fleksjob og revalidering i Esbjerg Kommune. Ved kontorchef Pia Damtoft Arbejdsmarkedsudvalget den 19. juni 2012 Rundt om fleksjob og revalidering i Esbjerg Kommune Ved kontorchef Pia Damtoft Arbejdsmarkedsudvalget den 19. juni 2012 Fleksjob Reglerne for fleksjob Antallet af fleksjob og ventelisten til fleksjob i

Læs mere

Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks Kbh. K

Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks Kbh. K Arbejdsmarkedsstyrelsen Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 Kbh. K Høringssvar vedrørende lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik og lov

Læs mere

Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav

Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav Beskæftigelsesudvalget 2017-18 L 193 Bilag 1 Offentligt 29. JANUAR 2018 7520659 SFS/ATAB Betingelser for at iværksætte ressourceforløb og dokumentationskrav for tilkendelse af førtidspension 1. INDLEDNING

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. Lovforslag nr. L 2 Folketinget 2013-14 Fremsat den 2. oktober 2013 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri

Læs mere

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)]

Notat. Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] Notat Modtager(e): BEU cc: [Navn(e)] 225-timers regel Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte (Indførelse af et nyt kontanthjælpsloft, en 225 timers regel,

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om fleksjob

Udkast til bekendtgørelse om fleksjob Udkast til bekendtgørelse om fleksjob I medfør af 10 b, 69, stk. 4, 71, stk. 4, 73, stk. 2, 73 b, stk. 6, 74 b, 75, stk. 3, og 111 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, jf. lovbekendtgørelse nr. 1342

Læs mere

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010)

Om at få fleksydelse. April 2007. (Senest opdateret november 2010) April 2007 (Senest opdateret november 2010) INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. HVAD ER FLEKSYDELSESORDNINGEN?... 3 3. SÅDAN BEHANDLES DIN SAG... 3 4. BETINGELSER FOR AT VÆRE MED I FLEKSYDELSESORDNINGEN... 4

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fleksydelse

Forslag. Lov om ændring af lov om fleksydelse Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 16 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af beskæftigelsesministeren' Forslag til Lov om ændring af lov om fleksydelse (Tilbagetrækningsreform - forhøjelse

Læs mere

Høring om: Orientering om 36. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner

Høring om: Orientering om 36. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Til relevante høringsparter Sagsnr. 2015-2426 Doknr. 253655 Dato 10-07-2015 Høring om: Orientering om 36. omgang rettelsessider vedr. Budget- og regnskabssystem for kommuner Den tidligere regering (Socialdemokraterne

Læs mere

Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89. 29. juni 2012. CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.

Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89. 29. juni 2012. CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos. Af chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 29. juni 2012 Fleksjobordningen er en af arbejdsmarkedets mest populære støtteordninger. Siden dens indførelse i 1998 er ordningen vokset

Læs mere

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat?

FLEKSJOB. Få mere viden om. Hvem kan få fleksjob? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen. Fleksjob som selvstændig? varigt nedsat? Få mere viden om FLEKSJOB Hvem kan få fleksjob? Fleksjob som selvstændig? Begrænset arbejdsevne? Er arbejdsevnen varigt nedsat? Løn- og ansættelsesvilkår? Arbejdsprøvning - hvad er det? Forord Jobcenter

Læs mere

FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet

FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet 07-0343 17.10.2008 Kontakt: Jette Høy - jeho@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 FTF forslag til justeringer i førtidspensionssystemet Forligspartierne bag førtidspensionsreformen af 2003 drøfter i dette efterår

Læs mere

Fremsat den xx. februar 2014 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag. til

Fremsat den xx. februar 2014 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag. til Fremsat den xx. februar 2014 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik og lov om fleksydelse (Præcisering

Læs mere

FLEKSJOB. Det betyder fleksjobreformen for dig

FLEKSJOB. Det betyder fleksjobreformen for dig FLEKSJOB Det betyder fleksjobreformen for dig 9 Fleksjobreformen, som trådte i kraft 1. januar 2013, ændrer ikke på kriterierne for fleksjob. Vil du i betragtning til et fleksjob, er det fortsat et krav,

Læs mere

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget Dokument oprettet 19-08-2009 Sag 09/693 Dok. 9195/09 MER/ck Baggrundsnotat til forslag fra HK, Dansk Socialrådgiverforening (DS) og Danske Handicaporganisationer (DH) om udviklings- og rehabiliteringsindsats

Læs mere

at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering.

at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering. Pkt.nr: 6 Kommunale fleksjob 201721 Indstilling: at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering. at

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted Koncept for PARTNERSKABSAFTALE Mellem en virksomhed og Jobcenter Ringsted Udarbejdet i juni 2007 1 Redskaber der kan indgå i samarbejdet I herværende aftale om socialt partnerskab mellem x virksomhed og

Læs mere

Bilag 2: Krav fra staten

Bilag 2: Krav fra staten Bilag 2: Krav fra staten Lovgrundlag Beskrivelse af regel/krav Hvorfor er regel/krav unødvendig Hvad vil en afskaffelse betyde Evt. økonomisk betydning LAS 13, stk. 8+ 9 + 11 (kontanthjælp) LAS 54a (revalidering)

Læs mere

Høring over lovforslag om etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem mv.

Høring over lovforslag om etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem mv. Arbejdsmarkedsstyrelsen Beskæftigelsesrådets sekretariat Holmens Kanal 20 Postboks 2150 1016 København K Høring over lovforslag om etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem mv. Beskæftigelsesrådet

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 29. april Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 29. april Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 210 Folketinget 2018-19 Ændringsforslag stillet den 29. april 2019 Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fleksydelse

Forslag. Lov om ændring af lov om fleksydelse Lovforslag nr. L 21 Folketinget 2011-12 Fremsat den 21. november 2011 af beskæftigelsesministeren Forslag til Lov om ændring af lov om fleksydelse (Forhøjelse af fleksydelsesalder, forkortelse af fleksydelsesperiode

Læs mere

Udkast Forslag. til. lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik. (Afbureaukratisering vedrørende ledighedsydelse)

Udkast Forslag. til. lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik. (Afbureaukratisering vedrørende ledighedsydelse) Udkast 07.10 09 Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Afbureaukratisering vedrørende ledighedsydelse) 1 I lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 1460 af 12. december

Læs mere

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget.

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i lovforslaget. Beskæftigelsesudvalget 2013-14 L 2 Bilag 1 Offentligt N O T A T September 2013 Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning

Læs mere

Lovforslagets hovedpunkter. Lovforslag /2018 Redigeret af Susanne Wiederquist

Lovforslagets hovedpunkter. Lovforslag /2018 Redigeret af Susanne Wiederquist L 120 Forslag til lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik, integrationsloven og forskellige andre love. (Nedsættelse af integrationsydelse og omlægning af dansktillæg). Forventet ikrafttræden -1.7.2018

Læs mere

Reformen af sygedagpengesystemet Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats

Reformen af sygedagpengesystemet Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats Reformen af sygedagpengesystemet Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats Regeringsgrundlaget Regeringen vil føre en aktiv indsats for at nedbringe det langvarige sygefravær.

Læs mere

Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige andre love

Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige andre love LOV nr 339 af 02/04/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 9. august 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 19/01259 Senere

Læs mere

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob

Mennesker med udviklingshæmning og reformen af førtidspension og fleksjob Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Den 20 02 2018 D.nr.356921 Sagsbeh. th_lev Vedr.: Høringsvar - Præcisering af regler om ressourceforløb og dokumentationskrav for tilkendelse af førtidspension

Læs mere

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet

Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet 08-0334 - JEHØ/JEFR - 29.02.2008 Kontakt: Jens Frank - jefr@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Jobplan skader arbejdsmarkedets fleksibilitet Regeringen, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Ny alliance indgik

Læs mere

Lovforslaget har været til høring hos følgende myndigheder, organisationer m.v.:

Lovforslaget har været til høring hos følgende myndigheder, organisationer m.v.: Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 L 8 Bilag 1 Offentligt N O T A T Notat om høringssvar vedrørende lovforslag om ændring af lov om sygedagpenge (Ændring af beskæftigelseskravet, afskaffelse af ret til sygedagpenge

Læs mere

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper.

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper. Vordingborg Vordingborg 30. april 2014 Resultatrevision 2013 for Jobcenter Vordingborg 1. Generelle betragtninger Jobcenter Vordingborg har i 2013 haft fokus på at stabilere indsatsen og fastholde resultaterne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den {FREMSAT} af beskæftigelsesminister Inger Støjberg Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. (Forhøjelse

Læs mere

Betingelser: 1. punkt for at i kan få viden om, hvor i især skal være opmærksomme i det følgende

Betingelser: 1. punkt for at i kan få viden om, hvor i især skal være opmærksomme i det følgende 1 Præsentation: Helga Madsen, fagbevægelsen, rehabilitering Codan, Gigtforeningens rådgivning siden december 2016 rådgivningen 2 socialrådgivere, ergoterapeut, fysioterapeut, sygeplejerske, læge, kostvejleder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 77 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 77 Folketinget Til lovforslag nr. L 77 Folketinget 2018-19 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 13. december 2018 Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik og forskellige andre love (Karantæneordning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Lovforslag nr. L 72 Folketinget 2011-12 Fremsat den 25. januar 2012 af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Forhøjelse af ydelsesloftet

Læs mere

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent (Ny) EFTERLØN Samira Ottosen Specialkonsulent Formålet med i dag. Overblik over de generelle efterlønsregler, herunder Ændringerne i hovedtræk Din efterlønsalder Pensionsmodregning Skattefri præmie Fravalg

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 416 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 8. august 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 416 (Alm. del) af 22. juni 2017

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension (Tilbagetrækningsreform - forhøjelse af folkepensionsalder og seniorførtidspension mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension (Tilbagetrækningsreform - forhøjelse af folkepensionsalder og seniorførtidspension mv. UDKAST Fremsat den {FREMSAT} af social- og integrationsministeren (Karen Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Tilbagetrækningsreform - forhøjelse af folkepensionsalder og seniorførtidspension

Læs mere

OVERSIGT OVER ALMINDELIGE BEMÆRKNINGER TIL LOVFORSLAGET

OVERSIGT OVER ALMINDELIGE BEMÆRKNINGER TIL LOVFORSLAGET OVERSIGT OVER NYE REGLER PÅ DAGPENGEOMRÅDET NYT DAGPENGESYSTEM Den 14/11 2017, er der fremsat Lovforslag, L 88 2017/2018 - Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Et nyt dagpengesystem

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 27. december 2005 VM 2006/14 1. Indledning: Bemærkninger til forordningsforslaget Almindelige bemærkninger Ud fra ønsket om, at kommunerne skal kunne anvende revalideringsordningen optimalt, fremsættes

Læs mere

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked

Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked Redegørelse om udviklingen på førtidspensionsområdet og det rummelige arbejdsmarked - inkl. bilag Maj 2007 Socialministeriet Beskæftigelsesministeriet Finansministeriet 2 REDEGØRELSE TIL FOLKETINGET...

Læs mere

Notat om samspillet mellem regler om overførselsindkomster m.v. og valg til politiske hverv

Notat om samspillet mellem regler om overførselsindkomster m.v. og valg til politiske hverv Enhed Forvaltningsjura Sagsbehandler KUB Koordineret med Sagsnr. 2013-10944 Doknr. 164519 Dato 20-12-2013 Notat om samspillet mellem regler om overførselsindkomster m.v. og valg til politiske hverv 1.

Læs mere

Socialudvalget L 58 - Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Pensionsenhed J.nr. 2006-1330 the 3. november 2006

Socialudvalget L 58 - Bilag 1 Offentligt. Socialministeriet Pensionsenhed J.nr. 2006-1330 the 3. november 2006 Socialudvalget L 58 - Bilag 1 Offentligt Socialministeriet Pensionsenhed J.nr. 2006-1330 the 3. november 2006 Høringsnotat Bemærkninger til høringssvar vedrørende udkast til: Forslag til lov om ændring

Læs mere

13 b stk. 4 Skal der for forsikrede ledige i kategori 1 ske opfølgning efter 2 regelsæt?. Samme spørgsmål gælder for sanktionsreglerne i 21.1.1?

13 b stk. 4 Skal der for forsikrede ledige i kategori 1 ske opfølgning efter 2 regelsæt?. Samme spørgsmål gælder for sanktionsreglerne i 21.1.1? B I LAG 1 Tekniske bemærkninger vedr. sygedagpeng e- reform I det følgende giver KL tekniske bemærkninger til forslag om ny sygedagpengemodel med tidlig. Bemærkningerne er udarbejdet efter input fra en

Læs mere

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen

Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse af målgruppen Arbejdsmarkedsudvalget L 149 - Bilag 1 Offentligt Arbejdsmarkedsstyrelsen 3. kontor Notat Notat om høringssvar vedr. forslag til lov om ændring af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. (udvidelse

Læs mere

Regionale Medlemsmøder forår 2013

Regionale Medlemsmøder forår 2013 Regionale Medlemsmøder forår 2013 Introduktion til reformen Susanne Wiederquist Baggrund! Førtidspension og fleksjob er centrale dele af det sociale sikkerhedsnet i Danmark. Aftalepartierne ønsker derfor

Læs mere

Gå-hjem-møde om Fleksjob- og førtidspensionsreform pr. 1. januar 2013

Gå-hjem-møde om Fleksjob- og førtidspensionsreform pr. 1. januar 2013 Gå-hjem-møde om Fleksjob- og førtidspensionsreform pr. 1. januar 2013 Onsdag, den 6. februar 2013 kl. 9-11 & kl. 16-18. v/advokat Karsten Høj og advokatfuldmægtig Nikolaj Nielsen Fleksjob- og førtidspensionsreform

Læs mere

Der er modtaget høringssvar fra: Ankestyrelsen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Danske A-kasser, Danske Handicaporganisationer

Der er modtaget høringssvar fra: Ankestyrelsen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Danske A-kasser, Danske Handicaporganisationer Beskæftigelsesudvalget 2018-19 L 180 Bilag 1 Offentligt NOTAT Resumé og kommentarer til høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge og forskellige andre love (ret til at afvise

Læs mere

Langvarigt ledige fleksjobvisiterede udviklingstendenser på ledighedsydelse NOTAT

Langvarigt ledige fleksjobvisiterede udviklingstendenser på ledighedsydelse NOTAT Langvarigt ledige fleksjobvisiterede udviklingstendenser på ledighedsydelse NOTAT Af konsulent Jean-Pierre Morel, CABI, Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats, marts 2010 Langtidsledigheden stiger Kampen

Læs mere